α) θα γίνει λογιστικός διαχωρισμός προνοιακών παροχών (σύνταξη, γενικές παροχές) και κατά κυριολεξία συντάξεων.
β) Καθορισμός μίας, κοινής για όλους τους Φ.Κ.Α., βασικής σύνταξης, η οποία θα είναι σύνταξη γήρατος, με τις ευνόητες βέβαια εξαιρέσεις (π.χ. βαρέα και ανθυγιεινά) και θα καταβάλλεται με εισοδηματικά κριτήρια, ανεξαρτήτως αν ο δικαιούχος έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, ή αν θα έχει έστω και ένα ένσημο. Η βασική σύνταξη θα έχει προνοιακό χαρακτήρα και θα καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το ύψος της βασικής σύνταξης εξαρτάται από τη σχετική πολιτική απόφαση εκάστης κυβέρνησης και, προφανώς, από τον αριθμό των δικαιούχων. Ο κανόνας της τριμερούς χρηματοδότησης του Ασφαλιστικού, παραμένει καταστατική αρχή της πολιτικής μας.
γ) Ανταποδοτική σύνταξη. Πρόκειται για την κατά κυριολεξία σύνταξη, η οποία αναλογεί στο χρόνο εργασίας και τις καταβληθείσες εισφορές. Ο επαναπροσδιορισμός του ύψους της δεν θα αποτελεί θέμα εισοδηματικής πολιτικής, όπως είναι σήμερα, αλλά θα καθορίζεται, δίχως η κυβέρνηση να διαθέτει διακριτική ευχέρεια, με όρους τιμαριθμικούς και με συνυπολογισμό των οικονομικών δυνατοτήτων των Φ.Κ.Α. Ούτε ένα ένσημο δεν θα πηγαίνει χαμένο, ο δε εργαζόμενος, με βάση το σύστημα αυτό, θα καθίσταται ¨φύλακας¨ και συνδιαμορφωτής του επιπέδου της σύνταξής του.
δ) Βάση (χρόνος) υπολογισμού. Η δεκαετία ή δεκαπενταετία κατά την έναρξη εφαρμογής, το 2018, και το σύνολο του εργατικού βίου, προς τα τέλη της επόμενης δεκαετίας.
ε) Συντελεστές υπολογισμού ανταπόδοσης. Κλιμακούμενοι συντελεστές, από τα 15 έως τα 40 χρόνια. Ο νομοθετικός προσδιορισμός των συντελεστών, έχει μεν πολιτικό χαρακτήρα, ωστόσο δεν μπορεί να αγνοεί την οικονομική κατάσταση των Φ.Κ.Α. και το γεγονός ότι το σύστημα πρέπει να είναι βιώσιμο και να μην εξαντλεί τις δυνατότητες της εθνικής οικονομίας. Στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης γίνονται ήδη ποσοτικοποιήσεις με βάση δεκάδες εκδοχές, ούτως ώστε να αποφασίσουμε με πολύ συγκεκριμένους όρους.
ΕΠΕΙΔΗ ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΤΡΕΛΑΘΟΥΜΕ ΤΕΛΕΙΩΣ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΜΕ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΔΥΟ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ (ΠΧ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΚΑ) ΣΕ ΑΓΑΜΕΣ ΘΥΓΑΤΕΡΕΣ ΕΦ ΟΡΟΥ ΖΩΗΣ ΑΡΚΕΙ ΛΕΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΝΤΡΕΥΤΟΥΝ (ΩΡΑΙΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΕΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΕΠΙΣΗΣ ΕΧΟΥΜΕ ΣΑΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ) ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ (ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΠΑΝΕ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΚΑΙ ΧΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ Ή ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ) . ΕΓΩ ΝΟΜΙΖΑ ΟΤΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΚΕ . ΑΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ (ΠΧ ΠΡΟΩΡΟ ΘΑΝΑΤΟ ΓΟΝΕΑ ) ΑΣ ΔΩΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΒΟΗΘΗΜΑ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΚΗΦΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ.ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΞΕΡΩ ΔΥΟ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ (ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΠΟΤΕ )ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΝΟΙΚΙΑ ΑΠΟ ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΑΝ ΚΑΙ ΓΕΛΑΝΕ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΚΟΡΟΙΔΩΝ.
Κύριε Υπουργέ, καλή η αύξηση ορίων ηλικίας για όλους. Σε κάποιους κλάδους όμως δεν υπάρχουν δουλειές ούτε για τους νέους, πόσο μάλλον για μεγαλύτερες ηλικίες. Ξέρετε ότι στην οικοδομή αυτή τη στιγμή δεν κινείται τίποτε; Πως θα μπουν τα ένσημα, όταν στα 10 μεροκάματα μπαίνει μόνο ένα ενσημο και αναγκαζόμαστε να αγοράζουμε για να συμπληρώσουμε 100 ένσημα το χρόνο για να έχουμε τις ανάλογες παροχές (επίδομα ανεργία-ιατροφαρμακευτική περίθαλψη). Μέχρι ποια ηλικία αντέχει ο οικοδόμος πάνω στη σκεπή η τη σκαλωσιά να δουλεύει; Έχετε υπόψη ότι κάποιες δουλειές έξαντλούν τα όρια αντοχής; Καλά δεν συζητώ για τη δημόσιο, βρέξει-χιονίσει ο μισθός πέφτει. Στην οικοδομή όμως δεν είναι το ίδιο, δεν υπάρχει πάντα δουλειά και οι αντοχές εξαντλούνται σωματικά και ψυχολογικά.
Με τους οικοδόμους τι θα γίνει κύριε Υπουργέ; Ξέρετε ότι οι περισσότεροι είναι άνεργοι και όταν δουλεύουν δύσκολα τους βάζουν τα ανάλογα ένσημα. Πολλοί αναγκάζονται να πληρώσουν οι ίδιοι για να συμπληρώσουν τα 100 ένσημα το χρόνο για να έχουν τις ανάλογες παροχές (επίδομα ανεργίας – ιατροφαρμακευτική περίθαλψη). Πως να συμπληρώσουν ένσημα για σύνταξη και μέχρι ποια ηλικία είναι ικανοί να εργάζονται σε ένα κατεξοχήν υπεύθυνο επάγγελμα για εργατικά ατυχήματα στην Ελλάδα; Να αυξηθούν τα όρια ηλικίας για όσους δουλεύουν στο Δημόσιο. Στο κάτω – κάτω οι δημόσιοι υπάλληλοι βρέξει – χιονίσει ο μισθός θα πέφτει. Εμείς οι οικοδόμοι με τι αντοχές θα ανεβαίνουμε στη σκαλωσιά και τη σκεπή για το μεροκάματο που δεν είναι σίγουρο αν θα έχει και ένσημο;
Επειδή μετά τα 25 χρόνια εμπειρίας μου στον ιδιωτικό τομέα και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, έχω αντιληφθεί ότι οι στρεβλώσεις στο σύστημα είναι πολλές, εμείς που θα κληθούμε να δουλέψουμε 40 έτη και άνω, το μόνο που ζητάμε είναι δικαιοσύνη και ίση μεταχείριση….
Δεν μπορεί να έχουμε συνταξιούχους 40ρηδες (από την πρωην ΟΑ) με συντάξεις αρκετά υψηλές, οι οποίοι έχουν πληρώσει εισφορές μόνο για 20 έτη, ενώ θα απολαμβάνουν την σύνταξη για τα επόμενα 40 έτη…
Θα πρότεινα λοιπόν ένα μέτρο, το οποίο πρέπει να εφαρμοσθεί άμεσα, ανεξάρτητα από το πότε εισήλθε κάποιος στην αγορά εργασίας. Εγώ για παράδειγμα, έβαλα το πρώτο μου ένσημο το 1983, γιατί πρέπει να πληρώσω ακροβότερα τον λογαριασμό από κάποιον που είχε μόλις μερικούς μήνες νωρίτερα (δηλ. το 1982) ξεκινήσει να δουλεύει?
Το μέτρο που προτείνω είναι στη φιλοσοφία του «κανείς να μην μπορεί να αιτείται και να παίρνει σύνταξη σε ηλικία μικρότερη των 55 ετών». Και αυτό έχει να κάνει τόσο με το προσδόκιμο ζωής που σαφώς έχει ανέβει τις τελευταίες δεκαετίες (αν δεν κάνω λάθος είναι κατά μ.ο. τα 77-78 χρόνια). Είναι ο μόνος τρόπος να υπάρξουν υποχρεωτικές εισφορές κατά μ.ο. για 30 χρόνια, ενώ η σύνταξη θα αποδίδεται για τα επόμενα 20 χρόνια.
Μέχρι τώρα, είχαμε περιπτώσεις πληρωμής εισφορών κατά μ.ο. για 24 χρόνια (Μελέτη ΙΝΕ ΓΣΕΕ), έναρξη πληρωμής σύνταξης περίπου στα 50, και συντάξεις που καταβάλλονταν για 28 χρόνια. Οποιοδήποτε σύστημα, ακόμα και αυτό που θα είχε διαχειρισθεί τα αποθεματικά καλύτερα, θα είχε ελλείμματα….
Ένα άλλο σημαντικό γεγονός είναι πραγματικά το να γίνουν οι συντάξεις ανταποδοτικές. Στη ΤτΕ για παράδειγμα, αν χρηματίσεις Δ/ντης για 1 χρόνο, εφόσον οι αποδοχές επί των οποίων υπολογίζεται η σύνταξη είναι οι αντίστοιχες του τελευταίου έτους, οι συντάξεις των Δ/ντων και των Υποδ/ντων είναι υψηλότατες, με αποτέλεσμα να καταληστεύονται τα ταμεία. Και φυσικά δεν ομιλώ για αυτό της κύριας σύνταξης, που πλέον είναι το ΙΚΑ, αλλά το αντίστοιχο της επικουρικής, το οποίο δεν έχει πλαφον και είναι από τα περισσότερο ελλειμματικά…..
Εδώ θα μπορούσε να εφαρμοσθεί ΑΜΕΣΑ η διάταξη του Ν. Πετραλιά για υπολογισμό της σύνταξης επί της 5ετίας.
Για να μην αναφερθώ στο γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικές ταχύτητες στις εισφορές των εργαζομένων. Π.Χ. οι υπάλληλοι της ΤτΕ μέχρι το 1993 πλήρωναν εισφορές πολύ χαμηλότερες από τον μέσο ασφαλισμένο στο ΙΚΑ, ενώ οι συντάξεις που τους απονέμονται είναι υψηλότερες…
Τέλος, οι μετά το 1993 ασφαλισμένοι υπάλληλοι που απασχολούνται στην ΤτΕ πληρώνουν εισφορές στο 6%, δηλαδή χαμηλότερες από τους υπόλοιπους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ.
Με την ελπίδα ότι κάποιες από τις παρατηρήσεις μου θα ληφθούν υπόψη, αισθάνομαι υποχρεωμένη να ευχαριστήσω για το «βήμα» που μας προσφέρετε.
κυριοι
προσοχη στη διαδοχικη ασφαλιση,
περιμενουμε εδω και τωρα δικαιη λυση
ουτε ενα ενσημο χαμενο!
τα πληρωσαμε η δεν τα πληρωσαμε τα ενσημα μας τοσα χρονια?
αν πριν 20 χρονια εργαστηκα 1100 μερες ως ιδιωτικη υπαλληλος ασφαλισμενη στο ΙΚΑ και μετα στο ταμειο εμπορων γιατι θα πρεπει να… (ξε)χασω τα 1100 αυτα ενσημα?
δεν εργαστηκα στην….Τανζανια, στην ελλαδα εργαστηκα, εδω μου εγιναν οι αναλογες κρατησεις.ποιος θα επωφεληθει απο τις δικες μου εισφορες αν οχι εγω?
εδω και τωρα λυση κ.υπουργε
ουτε ενα ενσημο χαμενο!!
Αν και ψηφοφόρος ΠΑΣΟΚ επι δεκαετίες, έαν δω οτι με τους συντελεστές υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης που θα ισχύσουν απο 1/1/2018 βγαίνει μικρότερη σύνταξη απ’ότι σήμερα σε αυτους που έχουν άνω των 30 ετών ασφάλιση στο ΙΚΑ, δεν πρόκεται να σας ξαναψηφίσω, μόνο+μόνο διότι όπως ειπε η χρηστης ΛΕΝΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ νωρίτερα, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ σημαινει επιβράβευση ή έστω διατήρηση στα σημερινά επίπεδα των συντάξεων των επιμακρόν ασφαλισμένων που στηρίζουν την κοινωνική ασφάλιση και οχι την μείωση τους (συντάξεων) μέσα απο την γενικότερη αναμόρφωση του ασφαλιστικού, στην οποία μας οδήγησαν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και οι ασφαλισμένοι που επαναπαύονταν στην 15ετή ασφάλιση, οι και επιβάρυναν υπέρμετρα την κοινωνική ασφάλιση στην χώρα μας.
ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΟΙ ΘΕΩΡΟΥΜΑΣΤΕ ΙΣΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ,ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΙΑ,ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΟΘΕΙ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 35 ΕΤΗ; ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΟΛΟΥΣ ΣΕ ΕΝΑΝ ΜΑΚΡΥ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΒΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ,ΚΑΙ ΜΕ ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΖΗΤΑΤΕ ΣΥΝΕΝΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΓΛΗΜΑ ΠΟΥ ΔΙΑΠΡΑΤΕΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΣΩΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΠΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ.ΟΠΩΣ ΚΑΝΑΤΕ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ Δ.Υ. ΝΑ ΠΕΡΙΚΟΨΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΕΥΝΟΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΙΣ
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΥΡΩ.ΑΛΙΩΣ ΚΥΡΙΟΙ ΜΗΝ ΖΗΤΑΤΕ ΣΥΝΕΝΕΣΗ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΛΗΡΟΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ….
ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΠΡΈΠΕΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ ΝΑ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΟΥΝ.
ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΒΑΡΥΤΗΤΑ Ο ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΝΤΑΞΗ (ΔΙΕΥΘΥΝΤΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΟΣΟΣΤΩΣΗ ΕΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ).
ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΕΤΕ ΝΑ ΙΣΟΠΕΔΩΣΕΤΕ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΞΙΕΣ.
ΔΙΟΤΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΊ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΤΟΥΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΘΑ ΣΑΠΙΣΕΙ.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
ΑΘΗΝΑ
Κύριοι,
έχετε ήδη αδικήσει τους διαδοχικά ασφαλισμένους, οι οποίοι ακολουθώντας τις μοντέρνες συνθήκες που διαμορφώσατε, αναγκαστήκανε να αλλάξουν και μία και δύο ή και περισσότερες θέσεις εργασίας. Αυτό δεν είναι το μέλλον όλων μας; Από τα λεγόμενά σας αυτό προωθείται. Έρχεστε λοιπόν τώρα και λέτε ότι όποιος είχε αυτή την ατυχία θα λάβει χαμηλότερη σύνταξη από αυτόν που έχει διανύσει όλο τον εργασιακό του βίο σε ένα ασφαλιστικό ταμείο, δηλ. ο κανένας. Είμαι 53 ετών, έχω 14 χρόνια ΙΚΑ και άλλα 14 χρόνια δημόσιο και μπροστά μου, όπως διαμορφώθηκαν τα πράγματα άλλα 12 ίσως και περισσότερα χρόνια εργασίας. Δηλαδή στην καλύτερη περίπτωση θα έχω 40 χρόνια εργασίας ίσως και περισσότερα. Για αυτό δεν σας παραπονιέμαι. Αλλά αν θα φτάσω λόγω διαδοχικής να πληρώνομαι λιγότερα από όσα εκείνοι που έφυγαν με 25, 30 ή και 35 χρόνια, επειδή είχαν την τύχη να παραμείνουν σε ένα ασφαλιστικό ταμείο, θα το θεωρήσει ύψιστη ΑΔΙΚΙΑ του ασφαλιστικού συστήματος. Και εσείς κύριε Υπουργέ μιλάτε διαρκώς για ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ σημαίνει, κύριε Υπουργέ, να λαμβάνει ο καθείς σύμφωνα με αυτό που προσφέρει. Και δεν είναι δυνατόν ένας που εργάστηκε 25, 30 ή 35 χρόνια να έχει προσφέρει περισσότερα από έναν που θα έχει 40 και περισσότερα χρόνια.
Κύριε Υπουργέ, τι είδους δικαιοσύνη είναι αυτή να αντιμετωπίζονται οι διαδοχικώς ασφαλισμένοι ως πολίτες τρίτης και τέταρτης κατηγορίας και να το ονομάζεται αυτό ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ;
΄Οχι, κύριε Υπουργέ, γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά με ποιό τρόπο αποδίδεται δικαιοσύνη. Να λαμβάνει ο καθένας ανάλογα με αυτό που έχει προσφέρει και όχι να πριμοδοτείται εκείνος που είχε απλώς τύχη.
Φροντίστε τους διαδοχικά ασφαλισμένους, δεν ζητάμε προνομιακή μεταχείρηση, αλλά ΔΙΚΑΙΗ. Ταλαιπωρηθήκαμε αλλάζοντας θέσεις εργασίας, ας μη τιμωρηθούμε από πάνω και για αυτό.
Θα ήταν ΑΔΙΚΟ τα δικά μας ένσημα να μετρούν λιγότερο από των άλλων. Ούτε ένα ένσημο χαμένο, είπατε. Γιατί να μην ισχύει αυτό για τους διαδοχικά ασφαλισμένους; ΓΙΑΤΙ; Γιατί χωρίζετε τους πολίτες σε προνομιούχους και μή;
η αναλογική/ανταποδοτική σύνταξη να δίνει την αναλογούσα σύνταξη και για ενα μόνο ένσημο, όχι με μινιμουμ 15ετία ή ανα 300 ημέρες ασφάλισης.
δεν θα πηγαινεί ούτε ενα ενσημο χαμένο δεν λέτε κε.Υπουργέ?
στο ΙΚΑ απο 1/1/2018, 10 μόνο ασφαλιστικές κλάσεις…και οχι 28…που είναι σήμερα.
για τους άνδρες προτεινω απο 1/1/2018 η στρατιωτική θητεια να προσμετράται για θεμελιωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος χωρις εξαγορά και για όλοες τις διατ’αξεις π.χ. 37ετία. ετσι και αλλιως οι νεότεροι υπηρετουν 12 ή 9 μήνες.
Επίσης άλλοι πλασματικοί χρόνοι χωρις εξαγορά:
-τακτική ανεργία: (εως 36 μήνες σε ολοκληρο τον εργασιακό βιο) για ανδρες+γυναίκες σε όλες τις συνταξιοδοτικές διτάξεις.
– ανατροφή παιδιών: 1 έτος /παιδι για τα πρωτα 2 παιδιά και 2 ετη ανα παιδί απο το 3ο παιδι και πάνω. για γυναίκες όλες τις συνταξιοδοτικές διατάξεις.
Είναι απαραίτητο να συνυπολογιστούν τα χρόνια του στρατού ως συντάξιμα. Όταν η πατρίδα μας φώναξε δεν επικαλέστηκαμε ψυχολογικά προβλήματα όπως ο Λαζόπουλος. Ποιο είναι το ευχαριστώ για αυτό από αυτήν;
EΠΕΙΔΗ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΑΣΦΑΛΙΖΟΤΑΝ 35 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΥΨΗΛΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΛΑΣΗ ΔΕΝ ΕΠΑΙΡΝΕ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, MHN ΤΟΛΜΗΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ 1/1/2018 ΤΟΥΣ ΔΙΝΕΙ ΚΥΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΟΤΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΟΤΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΜΙΛΑΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ.
Κυριε υπουργε, επικοινωνω μαζι σας για σας διατυπωσω το παραπονο ενος ανθρωπου που ξεκινησε να δουλευει απο το 1982 οντας μολις 15 χρονων και σημερα στα 43 του μετα απο 19 ετη ειναι ακομα ωρομισθιος εκπαιδευτικος! Οταν λοιπον αυτος ο ανθρωπος της διπλανης μας πορτας καταφερει να ζησει και βγει στην συνταξη μετα απο 50 χρονια – αν ισχυει μεχρι τοτε το οριο των 65 ετων – θα του πειτε οτι το ποσο της συνταξης του θα υπολογιζεται απο το συνολο του εργασιακου του βιου! Προτεινετε λοιπον το ετος 2032 να προσμετρουνται για αρχη οι 25.000 δραχμουλες που επαιρνε το 1982 και αργοτερα το 2010 τα 350 ευρω που επαιρνε ως μερικως απασχολουμενος! ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ
Και τωρα κατι αλλο απιστευτα αδικο: Ο ιδιος αυτος ανθρωπος βλεπει φιλους του γυρω στα 40 που υπηρετουσαν στα σωματα ασφαλειας να ειναι ηδη συνταξουχοι με δευτερη κιολας δουλεια! Μια απλη αναφορα στη παραπανω αδικια διατυπωσε προ καιρου ο κ.Λοβερδος και τον βαλανε στη «θεση» του Βενιζελος-Χρυσοχοιδης… ΚΡΙΜΑ
ΑΞΙΟΤΙΜΕ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ
ΔΟΥΛΕΥΩ ΑΠΟ 21 ΧΡ. ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΤΕΒΕ (ΣΗΜΕΡΑ ΟΑΕΕ).ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΑ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΡΩ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕ 37 ΕΤΗ ΟΤΑΝ ΘΑ ΕΙΜΑΙ 58 ΧΡ.
ΑΚΟΥΩ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ.ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΩ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΚΟΜΑ;ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ;ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΜΟΥ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ 37 ΧΡΟΝΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΩ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΑ 62 Η ΤΑ 65.ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΟΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΤΟΣΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΟΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΒΙΟ (ΑΝ ΦΤΑΣΟΥΜΕ).ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΑΣΦΑΛΙΖΟΤΑΝ 35 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΥΨΗΛΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΛΑΣΗ ΔΕΝ ΕΠΑΙΡΝΕ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. ΓΙΑΤΙ ΟΣΟΙ ΕΒΓΑΙΝΑΝ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕ 4500 ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΙΚΑ ΚΛΑΣΗ ΕΠΑΙΡΝΑΝ 500 ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΑΣ . ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΧΥΕ ΑΥΤΗ Η ΑΔΙΚΙΑ . ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΒΑΖΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 4500 ΕΝΣΗΜΑ. ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΕΙΔΑΤΕ ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΙΚΑ ΤΟ ΞΕΡΑΜΕ ΤΟ ΒΛΕΠΑΜΕ ΦΩΝΑΖΑΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΔΙΚΙΕΣ . ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ ΑΠΛΑ ΗΤΑΝ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΑΝΕΚΛΕΓΕΣΘΕ ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ. ΓΙΑΤΙ ΕΝΩ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΥΝΕΡΝΗΣΑΤΕ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΑΤΕ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ.ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΓΙΑΤΙ ΕΓΩ ΝΑ ΣΑΣ ΠΙΣΤΕΨΩ ΠΩΣ ΤΩΡΑ ΒΡΗΚΑΤΕ ΤΗΝ ΛΥΣΗ. ΟΧΙ ΚΥΡΙΕ ΛΟΒΕΡΔΟ ΔΕΝ ΤΗΝ ΒΡΗΚΑΤΕ ΤΩΡΑ , ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΦΤΑΙΤΕ ΓΙΑ ΟΛΑ , ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΑΦΗΣΑΤΕ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟΤΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΦΗΣΑΤΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΟΠΩς ΔΕΝ ΑΦΗΣΕ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΝΔΡ. ΤΟΤΕ ΤΟΝ ΔΡΕΤΤΑΚΗ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΕΓΩ ΚΥΡΙΕ ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΟΤΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΤΑΞΟΥΝ ΕΝΑ ΚΟΜΑΤΙ ΨΩΜΙ , ΑΠΛΑ ΔΙΟΤΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΒΑΣΙΣΤΗΚΑ ΣΕ ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ , ΓΙΑΤΙ ΠΑΝΤΑ ΠΙΣΤΕΥΑ ΟΤΙ ΗΤΑΝ Η ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ.
ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΑΣΦΑΛΙΖΟΤΑΝ 35 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΥΨΗΛΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΛΑΣΗ ΔΕΝ ΕΠΑΙΡΝΕ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. ΓΙΑΤΙ ΟΣΟΙ ΕΒΓΑΙΝΑΝ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕ 4500 ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΙΚΑ ΚΛΑΣΗ ΕΠΑΙΡΝΑΝ 500 ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΑΣ . ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΧΥΕ ΑΥΤΗ Η ΑΔΙΚΙΑ . ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΒΑΖΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 4500 ΕΝΣΗΜΑ. ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΕΙΔΑΤΕ ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΙΚΑ ΤΟ ΞΕΡΑΜΕ ΤΟ ΒΛΕΠΑΜΕ ΦΩΝΑΖΑΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΔΙΚΙΕΣ . ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ ΑΠΛΑ ΗΤΑΝ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΑΝΕΚΛΕΓΕΣΘΕ ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ. ΓΙΑΤΙ ΕΝΩ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΥΝΕΡΝΗΣΑΤΕ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΑΤΕ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ.ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΓΙΑΤΙ ΕΓΩ ΝΑ ΣΑΣ ΠΙΣΤΕΨΩ ΠΩΣ ΤΩΡΑ ΒΡΗΚΑΤΕ ΤΗΝ ΛΥΣΗ. ΟΧΙ ΚΥΡΙΕ ΛΟΒΕΡΔΟ ΔΕΝ ΤΗΝ ΒΡΗΚΑΤΕ ΤΩΡΑ , ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΦΤΑΙΤΕ ΓΙΑ ΟΛΑ , ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΑΦΗΣΑΤΕ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟΤΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΦΗΣΑΤΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΟΠΩς ΔΕΝ ΑΦΗΣΕ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΝΔΡ. ΤΟΤΕ ΤΟΝ ΔΡΕΤΤΑΚΗ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΕΓΩ ΚΥΡΙΕ ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΟΤΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΤΑΞΟΥΝ ΕΝΑ ΚΟΜΑΤΙ ΨΩΜΙ , ΑΠΛΑ ΔΙΟΤΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΒΑΣΙΣΤΗΚΑ ΣΕ ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ , ΓΙΑΤΙ ΠΑΝΤΑ ΠΙΣΤΕΥΑ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΗΤΑΝ Η ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ.
ΤΕΛΙΚΑ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΠΟΣΑ ΛΕΦΤΑ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΠΑΡΩ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟ 2023 ΜΕ 35 ΧΡΟΝΙΑ . ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΕΧΩ ΜΙΑ ΙΔΕΑ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΩ ΣΤΑ ΓΕΡΑΜΑΤΑ ΜΟΥ. ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΟΡΙΣΤΙΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ???
Κάποιες απλές αριθμητικές σκέψεις & πράξεις …. (έτσι σαν έκθεση ιδεών, όπως είναι και το προς διαβούλευση κείμενο).
-Μέγιστος ασφαλιστέος μισθός στο ΙΚΑ (φέτος) = 2434Ευρώ
-Μέγιστη συνταξιοδοτική μηνιαία εισφορά εργοδότη & εργαζόμενου (26%) στο ΙΚΑ (Κύρια & Επικουρική) = 0,26*2434 = 632,84 Ευρώ
-Μέγιστη συνταξιοδοτική ετήσια (σε βάση 14 μισθών) εισφορά εργοδότη & εργαζόμενου στο ΙΚΑ (Κύρια & Επικουρική) = 14* 632,84 = 8859,76 Ευρώ.
Ας υποθέσουμε ότι ένας εργαζόμενος αμοίβεται και στα 35 χρόνια της εργασίας του με τον μέγιστο ασφαλιστέο μισθό. Αυτό, βέβαια, είναι πρακτικά αδύνατο. Η εν λόγω υπόθεση, όμως, βοηθά στην αναζήτηση των μεγίστων. Η συνταξιοδοτική εισφορά του εν λόγω εργαζόμένου & του εργοδότη του στο ΙΚΑ (Κύρια & Επικουρική) στο σύνολο του 35ετούς ενεργού ασφαλιστικού βίου θα είναι (σε σημερινά λεφτά και με την προυπόθεση ότι ο μέγιστος ασφαλιστέος μισθός ακολουθεί τον πληθωρισμό) 35*8859,76 = 310091,6 Ευρώ. Αυτό είναι το κεφάλαιο που θα έχει συσσωρεύσει ο εν λόγω εργαζόμενος (με τη συνεισφορά και του εργοδότη του), με σκοπό να το αναλώσει κατά τη διάρκεια του συντάξιμου βίου του. Ας υποθέσουμε τώρα ότι ο εργαζόμενος συνταξιοδοτείται στην ηλικία των 60 ετών (όπως ισχύει σήμερα – 60 έτη ηλικίας & 35 χρόνια δουλειάς). Αν το προσδόκιμο ζωής (σήμερα ή στο μέλλον) είναι της τάξης των 80 ετών, η διάρκεια του συντάξιμου βίου του εν λόγω εργαζόμένου θα είναι 20 έτη, οπότε δικαιούται ετήσια σύνταξη (Κύρια & Επικουρική) 310091,6 Ευρώ / 20 έτη = 15504,58 Ευρώ ή μηνιαία (Κύρια & Επικουρική) σύνταξη (σε βάση 14 μισθών) ίση με 15504,58 / 14 = 1107,47 Ευρώ.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Όταν μιλάμε για ανταποδοτική σύνταξη, εννοούμε μια ΜΕΓΙΣΤΗ ΤΩΝ ΜΕΓΙΣΤΩΝ μηνιαία σύνταξη (Κύρια & Επικουρική) της τάξης των 1100 Ευρώ (σε σημερινά λεφτά και με την προυπόθεση ότι ο μέγιστος ασφαλιστέος μισθός ακολουθεί τον πληθωρισμό)?
ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
(α) ΝΑΙ: Ακούγεται μαθηματικά δίκαιο αλλά ποιά θα είναι η μέση πραγματική (Κύρια & Επικουρική) σύνταξη (ας αφήσουμε την κατώτερη)? 400, 500 ή 600ευρώ? Ερωτώ για να έχουμε μια αίσθηση των πραγματικών μεγεθών και να γνωρίζουμε τι θα μπορεί να προσδοκά κάποιος από ένα βιώσιμο και ανταποδοτικό ασφαλιστικό σύστημα.
(β) ΟΧΙ, ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ: Ακούγεται σαν κλοπή
(γ) ΟΧΙ, ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ: Ωραία θα ήταν, δεν λέω όχι. Ποιός θα πληρώσει τη διαφορά (ας μου πει κάποιος)? Πιθανές απαντήσεις μπορεί να είναι:
(γ1) ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΑΣ ΥΛΗΣ: Ποιους θα πρωτοπρολάβει να εξυπηρετήσει ο εν λόγω κορβανάς? Τους φοροκλέπτες, του φοροφυγάδες, τους τοκιστές-σουλατσαδόρους-μιζαδόρους, τη «δωρεάν» παιδεία, τη «δωρεάν» υγεία, τα κρατικά δάνεια, τους δρόμους, τα γεφύρια, τους ολυμπιακούς αγώνες…………….? Ας είμαστε ρεαλιστές. Με βάση τη σημερινή μας νοοτροπία, η εν λόγω απάντηση ακούγεται ουτοπική και ανεφάρμοστη.
(γ2) ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕΣΩ ΔΑΝΕΙΩΝ: Ποιός θα τα ξεπληρώσει αυτά? Τα παιδιά μας και τα παιδιά τους? Προβλέπω να «μουντζώνουν» τους τάφους μας
(γ3) ΤΟ ΜΕΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: Τόσο σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους (βλπ. εντροπία, κλπ) όσο και με βάση τη συμπυκνωμένη εμπειρία των παροιμιών (ότι ανεβαίνει κατεβαίνει, τούτος εδώ ο ανήφορος κατήφορο θα φέρει, κλπ), η εν λόγω έννοια δεν υφίσταται.
(γ4) ΤΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ: Εδώ γελάνε. Τόσο λόγω της πανθομολογούμενης πρόβλεψης για αύξηση-έκρηξη της ανεργίας όσο και λόγω της δημογραφικής γήρανσης.
ΕΠΙΤΡΕΨΤΕ ΜΟΥ ΜΙΑ ΤΑΠΕΙΝΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ
Λύση στο εν λόγω δημόσιο & προβληματικό ασφαλιστικό σύστημα (όπως έχει δομηθεί & απομειζάται) δεν υπάρχει. Βιώσιμο & υγιές ασφαλιστικό σύστημα σημαίνει πληθώρα εργαζομένων. Το τελευταίο σημαίνει (καταρχήν) πληθώρα γεννήσεων ή κάτι ισοδύναμο (π.χ. εισαγωγή μεταναστών με σκοπό την αύξηση του εργατικού/ασφαλιστέου δυναμικού, η οποία όμως μπορεί να έχει και πληθώρα παρενεργειών). Αν υπάρχει, λοιπόν, μια (έστω και αμυδρή) ελπίδα επίλυσης του ασφαλιστικού, αυτή είναι να ζήσουμε (και να χαρούμε) μια άμεση και μελλοντική έκρηξη γεννήσεων. Το βλέπετε πιθανό?
Συμφωνώ ότι πρέπει οι συντάξεις να δίνονται με βάση την δημοσιονομική κατάσταση των ταμείων. Καμία ελάχιστη σύνταξη δεν πρέπει να παρέχεται αν δεν πληρούνται πρώτα κάποιοι δημοσιονομικοί κανόνες. Αλλιώς αυτή η (συνήθης) πρακτική οδηγεί τελικά σε εκτροχιασμό και λήψη επώδυνων μέτρων. Πρέπει οπωσδήποτε να πάρουμε το μάθημα της κρίσης των ημερών. Εν τέλει πρέπει να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:
1) Οι δημοσιονομικοί κανόνες πρέπει να είναι καθαροί και να μην επιδέχονται παρερμηνειών. Να μην είναι εύκολη η αλλαγή τους (σύνταγμα);
2) Κρατική επιδότηση. Πρέπει να τεθούν καθαρά οι εθνικές προτεραιότητες. Ας πούμε με ποια σειρά κατατάσσουμε τα εξής:
α) Σεβασμό στην καθημερινότητα και το βιωτικό επίπεδο του πολίτη
β) Αναπτυξιακοί στόχοι. Πού θέλουμε να φτάσουμε σαν χώρα σε 20 χρόνια από τώρα; Σε 50 χρόνια από τώρα; Θέλουμε να είμαστε μια χώρα με μια μεσαία τάξη που να περνάει καλά, ή μια χώρα που να έχει το δικαίωμα να ονειρεύεται; Θέλουμε μία χώρα με τα καλλίτερα νοσοκομεία, ή μια χώρα που ο πολίτης έχει ελπίδα και ευκαιρίες για ένα καλλίτερο μέλλον; Θέλουμε μια χώρα που ο πολίτης αισθάνεται μέγιστη ασφάλεια στη δουλειά και στη σύνταξη, ή μια χώρα που ο πολίτης αισθάνεται ότι έχει ανοιχτούς ορίζοντες και δεν αισθάνεται βαρεμάρα και τέλμα;
γ) πώς κατατάσσουμε ιεραρχικά την παιδεία, την υγεία και τις ένοπλες δυνάμεις;
Όλα τα παραπάνω υπονοούν ότι πρέπει να υπάρχει καθαρή ιεράρχηση των στόχων του Έθνους. Και φυσικά είναι και θέμα πολιτικής απόχρωσης, αλλά αυτό που δεν είναι θέμα απόχρωσης είναι η ανάγκη για καθαρότητα στόχων και ορθολογικό σχεδιασμό.
Υπάρχει επιτακτική ανάγκη αυτοί οι στόχοι να τίθενται εξ αρχής, να ποσοτικοποιούνται και να γίνονται κατανοητοί από την κοινωνία ώστε αυτή να μην αισθάνεται ότι η Ελλάδα είναι ένα ακυβέρνητο πλοίο που πάει όπου φυσάει ο πολιτικός άνεμος.
Ευχαριστώ
απο 1/1/2018 υποχρεωτική εισαγωγή στο σύστημα στο 18ο έτος για όλους τους μόνιμουθς κατοίκους.
Στην Ολλανδία είναι μαλιστα απο 15ο έτος της ηλικίας.
ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΔΙΑΤΑΞΗ(ΑΛΛΩΣΤΕ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ)ΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΚΠ/ΚΟΥΣ ΝΑ ΑΦΥΠΗΡΕΤΟΥΝ-ΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ&ΑΥΤΟΙ ΔΗΜ.ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ-ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛ.ΕΤΟΥΣ.ΝΑ ΑΡΘΕΙ ΕΠΙΣΗΣ Η ΕΞΗΣ ΑΔΙΚΙΑ:ΟΙ ΕΚΠ/ΚΟΙ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΩΣ ΤΙΣ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΕΚΑΣΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΟΥΝ ΤΗΝ 1Η ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ,ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΕΝΟΣ ΑΚΡΑΤΟΥΝ ΛΑΪΚΙΣΜΟΥ,ΟΤΙ ΔΗΛΑΔΗ ΜΕΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ.ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΝΑΝΑΙ ΚΑΛΑ&ΚΑΛΟΓΕΡΟΙ ΠΑΝΤΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ.ΟΥΔΕΙΣ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΥΟΣ.
Καλώς να υπάρχει μια σύνταξι γήρατος για όλους, στα 65.
– Θεωρώ λογικό, η σύνταξις αυτή να ισούται με το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ ή την κατωτάτη σύνταξι ΟΓΑ.
– Με βάση αυτή την σύνταξι, θα πληρώνονται οι εισφορές στα Ταμεία.
– Οποιαδήποτε άλλη εισφορά θα κεφαλαιοποιείται για την ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΗ σύνταγι, που θα εξαρτάται (η ενισχυτική σύνταξις) απο το ύψος της εισφοράς και τον συνολικό χρόνο.
– Πρός αποφυγή πληθωρισμών, υποτιμήσεων κλπ, κάθε τέτοια εισφορά/σύνταξις, θα υπολογίζονται με βάση την ΜΟΝΑΔΑ=την σύνταξι γήρατος.
Ο κάθε δικαιούχος δεν θα μπορεί να πάρει το συσσωρευμένο Κεφάλαιο, αλλά η σύνταξις θα υπολογίζεται ως τόκος επι του Κεφαλαίου.
Π.Χ.
Με εισφορά 100 ευρώ ανα μήνα, επι 35 χρόνια = 42000 ευρώ.
Με επιτόκιο 10% (διπλάσιο περίπου μια προθεμιακής κατάθεσις, διότι το Κεφάλαιο παρακρατείται απο το Κράτος) βγαίνει μια σύνταξις = 4200 τον χρόνο ή 350 ευρώ το μήνα (12 μήνες όχι 14).
Η εν παραδείγματι εισφορά είναι ποσοστό της ΜΟΝΑΔΟΣ=σύνταξι γήρατος.
Ετσι να υπολογίζονται ΟΛΕΣ οι συντάξεις για ΟΛΟΥΣ.
– Περιορισμός να παραμείνει στην ελάχιστη συντάξιμη ηλικία, π.χ. 50 έτη, και το δικαίωμα για πρόωρη συνταξιωδότιση σε αυτή την ηλικία (ίσως για κάποια πραγματικά βαρέα κα ανθυγιεινά επαγγέλματα)
Οπωσδήποτε, η συνταξις ΔΕΝ θα εξαρτάται απο τους νεωτέρους, ούτε απο τα Δομημένα Ομόλογα.
Apla tha po oti «ανταποδοτική σύνταξη» den einai kati pou prepei na epivaletai ston idioti na anathesei sto kratos. Ta tameia einai anikana kai dieftharmena — protimo na eho tin dinatotita na min doso eisfora gia antapodotiki sintaksi (na doso omos gia vasiki). Alloi idiotes, pou pistevoun sta tamia kai stin entimotita ton diikiseon tous (pistevoun kai sta UFO, mallon), na mporoun vevaia na dosoun eisfores gia antapodotiki sintaksi — apla na min epivaletai i eisfora se olous.
Antistihos, vevaios, ean den sinisfero sto sistima antapodotikis sintaksis, den prepei na lavo pote antapodotiki sintaksi o idios: miden eisfores, miden parohes.
Anti aftis tis eisforas pros to sistima antapodotikis sintaksis, protimo na diahiristo monos mou tis apotamiefseis. Sigkekrimena, tha proteina episeis na eksetasete tin efarmogi trapezikon/ependitikon logariasmon tis morfis IRA ton Inomenon Polition: logariasmoi opou mono katatheseis epitrepontai os tin ilikia sintaksiodotisis, me maximum etisias katathesis, kai oloi oi tokoi einai aforologitoi. Ousiastika enas prosopikos logariasmos ohi katanalosis alla apotamiefseis gia sintaksi. Ena simantiko ofelos tetoion logariasmon einai oti, epeidi den mporei na antlisei o idiotis kondilia gia katanalosi prin tin sintaksi, ta lefta einai «kleidomena» ston logariasmo gia 30-40 hronia, kai ependiontai sinithos se metohes i omologa etairion — pou simainei oti afta ta prosopika «apthematika kefalaia» voithoun tin enhoria anaptiksi.
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΟ 1993 ΕΧΩ ΗΔΗ 5000 ΕΝΣΗΜΑ ΠΡΩΤΑ Ο ΘΕΟΣ ΣΤΑ 55 ΜΟΥ ΘΑ ΕΧΩ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΑ 11100 ΔΗΛΑΔΗ 37 ΕΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ,ΕΙΜΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΟΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΜΕ ΤΡΙΑ ΑΝΗΛΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 14000 ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΤΕ ΘΑ ΒΓΩ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΑ ΒΓΑΛΩ ΠΕΡΑ,ΚΑΙ ΘΥΜΩΝΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΟΤΑΝ ΛΕΤΕ ΠΩΣ ΝΑ ΤΑ ΒΓΑΛΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΕΡΑ ΜΕ 30000 ΚΑΙ ΜΕ ΔΥΟ Η ΚΑΙ ΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ 950 ΤΟ ΜΗΝΑ
1)Ειδικό σχόλιο:
Είμαι δημόσιος υπάλληλος 28 χρόνια. Έχω κάνει τη θητεία μου στην Εθνική Φρουρά της Κύπρου και έλαβα μέρος και κατά την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο το 1974. Συνολικά υπηρέτησα 14 μήνες στην Εθνική Φρουρά της Κύπρου. Εγώ δεν μπορώ να αναγνωρίσω ως συντάξιμους τους 14 μήνες που υπηρέτησα στην Εθνική Φρουρά της Κύπρου. Όμως εάν υπηρετούσα στον Τουρκικό στρατό, επειδή η Τουρκία είναι σύμμαχος χώρα της Ελλάδας, θα μπορούσα να αναγνωρίσω αυτή τη θητεία!!!. Παρακαλείται ο Υπουργός κ Λοβέρδος να εξετάσει αυτό το θέμα ώστε να ρυθμιστεί. Δεν είναι ορθό ένα τέτοιο θέμα να λαμβάνει ευρεία δημοσιότητα.
2) Γενικό σχόλιο:
Να εξεταστεί η δημιουργεία μόνο ενός ασφαλιστικού συστήματος για όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα εάν εργάζονται στο Δημόσιο ή τον Ιδιωτικό τομέα, ώστε να διευκολύνεται η κινητικότητα των εργαζομένων μεταξύ του Δημόσιου και του Ιδιωτικού τομέα. Γι΄αυτό απαιτείται και η άμεση λύση του προβλήματος της διαδοχικής ασφάλισης.
τι θα γινει με την διαδοχικη ασφαλιση?
ειμαι 53 ετων και εργαζομαι και κολαω ενσημα απο το 1972,σε διαφορετικα ταμεια,ικα ,νατ,τσα,τεβε και παλυ ικα τα τελευταια 11 χρονια βαρεα και
ανθυγιεινά.οι ειδικοι με τον υσχυωντα νομο λενε θα συνταξιοδωτηθω κλεινωντας το 60ον ετος της ηλικιας μου με μειωμενη.δηλαδη θα δουλευω και θα κολαω ενσημα 45 χρονια και στο τελος θα παρω και μειωμενη?
στην ιδια μοιρα υπαρχουν πολλοι εργαζομενοι,πιστευω και ευχομαινα δωθει ενα τελος σ αυτες τις περιπτωσεις.προτεινω συνταξη αναλογικη
ΠΙΣΤΕΥΩ , οτι πρεπει να υπολογιζονται ΟΛΕΣ οι απολαβες της
35ετιας, αλλα επικαιροποιημενες…………….
ΑΛΛΙΩΣ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ 15 ετια ,οποτε και αν ειναι αυτη.
ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ,τα καλυτερα 5 στην τελευταια 10 ετια.
ΑΥΤΟ νομιζω εγινε εκ του πονηρου, διοτι ο ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ,
δεν ειναι ΔΗΜΟΣΙΟ.
ΠΟΣΟΙ απο εμας θα εχουν σταθερη δουλεια μετα τα 50 μας?
Πρέπει να ξεκαθαρίσετε τι θα γίνει με τους παλαιούς ασφαλισμένους. Συχνότατα χρησιμοποιείτε τη φράση :» όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης….». Τί σημαίνει αυτό , για ποιούς αναφέρεστε και πότε θεμελιώνει κάποιος δικαίωμα συνταξιοδότησης; Ή μήπως εννοείτε κάτι παρόμοιο με την ανήκουστη εκείνη διάταξη που χωρίζει τους Ελληνες σε δύο κατηγορίες, οταν ψηφίσατε παλαιότερα διάταξη με την οποία όσοι Δ.Υ θεμελίωναν 25ετία το 1997 δεν θα κατέβαλαν τις εισφορές για την αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας, προκειμένου αυτή να αναγνωριστεί συντάξιμη. Ολοι οι άλλοι που υπηρέτησαν «ως κορόϊδα» την πατρίδα θα πρέπει να πληρώσουν τις εισφορές αυτές.
Είναι επίσης δυνατόν να μιλάτε για μειώσεις των συντάξεων όταν ως Δ.Υ πληρώνουμε συγκεκριμένα ποσά τόσο για ασφάλιση, όσο και για σύνταξη.
Πώς είναι δυνατόν ο κάθε υπουργός να θεσμοθετεί νόμο με τον οποίο να γίνεται ολοένα μειούμενη η συνταξη;
Πώς είναι δυνατόν απο δεκαετία σε δεκαετία να περικόπτεται σημαντικό μέρος συντάξεων, όταν έχουν καταβληθεί οι ίδιες ακριβώς κρατήσεις;
Χωρίστηκαν αυθαίρετα και διαχρονικά οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σ’ αυτούς προ του 1982 και μετά το 1983, σ’ αυτούς πρό του 1992 και μετά το 1993. Τώρα τι πρόκειτε να πράξετε; Θα ισχύσουν οι παραπάνω κατηγοριοποιήσεις στο νέο ασφαλιστικό και πώς;
Οι όποιες αγωνίες του Υπουργείου είναι κατανοητές, αλλά δεν φταίνε οι εργαζόμενοι για τις καταχρήσεις των ταμείων που έκαναν εγκάθετες διοικήσεις και πάντα με γνώση των υψηλά προϊσταμένων τους δηλαδή των συναρμόδιων υπουργών. Περιμένουμε να ακούσουμε κάτι και γι’ αυτά τα σημαντικά ζητήματα.
ΗΡΑΚΛΗΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
Τί θα γίνει με όσους είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ πριν το 1983 και από το 1983 και μετά εργάζονται σε ΝΠΔΔ? Θεωρούνται παλιοί ασφαλισμένοι?
α) Βασική σύνταξη: να τεθεί αντικειμενικό κριτήριο για τον καθορισμό του ύψους της σύνταξης αυτής. Για παράδειγμα, ένα τέτοιο κριτήριο θα ήταν το κατώφλι φτώχειας. Με άλλα λόγια, η βασική σύνταξη να εξασφαλίζει εκείνο το μηνιαίο εισόδημα που θα επιτρέπει σε κάποιον αξιοπρεπή διαβίωση. Η πρόταση του σχεδίου για εξάρτηση της βασικής σύνταξης από τις «επιθυμίες» της εκάστοτε κυβέρνησης και τον αριθμό των δικαιούχων δημιουργεί «αβεβαιότητες», «σύγχυση» που δεν εξυπηρετούν την διαφάνεια και την αρχή της κοινωνικής δικαιοσύνης.
β) Ανταποδοτική σύνταξη: και σε αυτό το σημείο, η εξάρτηση από τις «οικονομικές δυνατότητες των ΦΚΑ» δημιουργεί αβεβαιότητες και σύγχυση. Με άλλα λόγια, ούτε αυτή η σύνταξη θα μπορεί να εκτιμηθεί από τον ασφαλισμένο προκειμένου να προγραμματίσει την εργασιακή και οικογενειακή ζωή του.
γ) Βάση υπολογισμού από το 2018 το σύνολο του εργασιακού βίου: δηλαδή θα αναμένουμε ένα ποσοστό αναπλήρωσης της τάξης του 20%; Αυτό δεν θα είναι ανταποδοτική σύνταξη αλλά «ανταποδοτικό βοήθημα»!
δ) Συντελεστές ανταπόδοσης: είναι υπό διαμόρφωση με σκοπό τη βιωσιμότητα του συστήματος και της εθνικής οικονομίας.
Συνοπτικά, η πρότασή σας φαίνεται ότι θα καταλήξει σε ένα «συνταξιοδοτικό βοήθημα» για όσους αποχωρήσουν από την αγορά εργασίας μετά το 2018 που θα απαρτίζεται από μια «αβέβαιη βασική σύνταξη», ένα «αβέβαιο και κουτσουρεμένο ανταποδοτικό βοήθημα» υπό την αίρεση βιωσιμότητας των ασφαλιστικών φορέων! Η «βιωσιμότητα» των ασφαλισμένων; Δηλαδή ηεπιβίωση των αδυνάτων (όσων δεν έχουν άλλα περιουσιακά στοιχεία) εκτός της μισθωτής εργασίας; Η βιωσιμότητα δεν σημαίνει τίποτα χωρίς τον προσδιορισμό «αξιοβίωτη»! Μπορεί το σχέδιο αυτό να εξασφαλίσει «αξιοβίωτη βιωσιμότητα» για τους ασφαλισμένους, δηλαδή αξιοπρεπή διαβίωση; Αυτό είναι το ερώτημα, και μάλλον η πρόταση έτσι όπως φαίνεται να διαμορφώνεται τείνει προς την αντίθετη κατεύθυνση: την εξασφάλιση βιωσιμότητας του όποιου συστήματος στη βάση υπονόμευσης της αξιοβίωτης βιωσιμότητας των ασφαλισμένων!
Πολλα εχουν ειπωθει η και γινει γυρω απο το σηριαλ που φερει τον τιτλο ασφαλιστικο , μα μια απορια που εχω ειμαι μολις 50 και ακομη δεν μου εχει λυθει.
Πως γινεται σε ενα συνεργειο αυτοκινητων π.χ ο βοηθος να ασφαλιζεται στα βαρεα και ανθυγυεινα και το αφεντικο που και τη δουλεια τραβαει και ολα μα ολα τα ενσημα πληρωνει (τεβε & ικα) να ειναι στα υγιεινα και τα ελαφρια.Διοτι δεν μπορει κανεις να εξηγησει το οτι η 65 για συνταξη η 40 χρονια ασφαλισης.
Ε λοιπον φτιαξτε την αλφαβητα του ασφαλιστικου και μετα θελετε και διαβουλευσεις.
Υ.Γ Για ιατροφαρμακευτικα δεν γραφω κατι γιατι εκει θα κλαψει και το παρδαλο κατσικι.
Η 37ΕΤΙΑ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ? ΔΗΛΑΔΗ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΝΣΗΜΑ ΣΕ ΕΝΑ ΤΑΜΕΙΟ (ΙΚΑ) ΑΠΟ ΕΙΚΟΣΙ ΕΤΩΝ, ΠΗΓΕ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ 2-2,5 ΕΤΗ (ΜΗ ΕΞΑΓΟΡΑΣΙΜΑ) ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕ ΤΑ ΙΣΧΥΟΝΤΑ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 59-61, ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙ ΗΛΙΚΙΑ 65 ΕΤΩΝ?
ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ?
ΜΟΝΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΙΠΤΑΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΕΣ ΣΤΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ.
ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΤΡΟΠΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ, ΤΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΞΟΔΕΨΑΝΕ ΧΡΟΝΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΣΕ STAGE ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ????ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑΙ ΜΕΝ »ΤΙΜΙΟ» ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ(ΘΑ ΠΑΡΕΙΣ ΟΣΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΕΔΩΣΕΣ) ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΔΙΚΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΠΡΕΛΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ.
ΕΧΩ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΩ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΤΑΙ.
ΟΣΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ.
ΕΠΙΣΗΣ ΟΣΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΩΧΗΡΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ.
Π.Χ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΣΤΟΝ ΟΤΕ. ΕΧΕΙ ΘΕΜΕΛΙΩΣΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ.
ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ,ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΚΑ,Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΠΟΝΕΜΕΤΑΙ ΜΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ,ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΤΟ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΑΠΟΧΩΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ.
Θα ήθελα να επισημάνω μία αδικία που υπάρχει στο ισχύον ασφαλιστικό σύστημα και θα παρακαλούσα να εξετασθεί ώστε να υπάρχει ανάλογη ρύθμιση στο νέο ασφαλιστικό.
Ως γνωστό οι ιατροί του ΕΣΥ πραγματοποιούν πολλές υποχρεωτικές εφημερίες κάθε μήνα, οι οποίες μπορεί να φτάνουν έως τις 12 τον αριθμό. Αυτό σημαίνει πολλές επιπλέον υποχρεωτικές ώρες εργασίας κάθε μήνα, πέραν του υποχρεωτικού πρωινού ωραρίου που ισχύει για όλους τους υπαλλήλους. Για τις εφημερίες αυτές παρακρατούνται επιπλέον εργοδοτικές και ατομικές εισφορές υπέρ του ασφαλιστικού μας φορές του ΤΣΑΥ, οι οποίες δεν έχουν καμία απολύτως ανταποδοτικότητα. Ούτε προσμετρώνται ως επιπλέον χρόνος ασφάλισης, ούτε αυξάνεται η σύνταξη. Θεωρώ ότι το γεγονός αυτό είναι μεγάλη αδικία και θα πρέπει από την στιγμή που οι εφημερίες αποτελούν υποχρεωτική εργασία πέραν του ωραρίου, είτε να προσμετρώνται ως επιπλέον χρόνος στα συντάξιμα, είτε να αυξάνουν το τελικό ποσό της σύνταξης.
Ελπίζω ότι το αίτημα αυτό θα εξετασθεί με την δέουσα προσοχή και αίσθημα δικαίου.
Σας ευχαριστώ.
Κωνσταντίνος Β.
Ιατρός ΕΣΥ
θα πρεπει να υπαρχουν ευεργετικες διαταξεις μονο για περιπτωσεις που αναφερε ο κ Στεφανος προηγουμενως , αλλωστε αν καποιος δουλευει στο δημοσιο δεν εχει κανενα λογο για ευεργετικες διαταξεις αφου εχει σταθερη και μονιμη δουλεια σε ολο του τον εργασιακο βιο .
Ερώτημα βασικό: Θα προβλεφθεί ότι όσοι έχουν την δυνατότητα να φύγουν νωρίτερα σε σύνταξη , αλλά θέλουν να παραμείνουν μέχρι π.χ. το 2019 θα μπορούν να πάρουν σύνταξη με το παλιό καθεστώς;; ή ακόμα και αυτοί θα ένταχθούν στο νεο σύστημα υπολογισμού;
Κόψιμο πρόωρων συνταξιοδοτήσεων (π.χ. 32 χρόνια ένσημα) σημαίνει με άλλη ανάγνωση και αύξηση της ανεργίας των νέων…
κε.Υπουργέ, πάρτε μέτρα ασφαλιστικής προστασίας των ανέργων και κυρίως των μεγάλων σε ηλικία.
Ο χρήστης Στεφανος νωριτερα σας έδωσε κάποιες πολύ ωραίες και εφαρμόσιμες προτάσεις, για άμεση εφαρμογή.
Na επισημάνω οτι η νοοτροπία αρκετών υπαλλήλων του ΟΑΕΔ καλλιθεας και η συμπεριφορα ορισμενων υπαλληλων ( οχι ολων ) είναι αηδιαστικη αισχρη και όχι αυτά τα ευχάριστα προσωπάκια που είδαμε σήμερα στις ειδήσεις κατά την επίσκεψη σας κε.Υπουργέ με τον πρωθυπουργό στον ΟΑΕΔ στο Περιστέρι συμφωνω με τον στεφανο.
Θα διασφαλίσετε και στον νέο νόμο την συνταξιοδότηση γονέα με ανήλικο ανάπηρο τέκνο με 67 τοις εκατό συν αναπηρία και να έχει 7500 ένσημα ανεξαρτήτου ηλικίας ή θα βιώσουμε την κοινωνική αναλγησία στο μέγιστο βαθμό;
Εχετε καμμιά ιδέα πώς θα πάρουν σύνταξη οι 50-άρες/ηδες που έχουν μείνει άνεργοι και δεν υπάρχει περίπτωση να βρουν δουλειά για να συμπληρώσουν ένσημα;
Ααα… θα πάρουν τη βασική των 300 Ευρώ σε κάποια χρόνια και αν θέλουν να την βελτιώσουν θα το κάνουν βρίκσοντας δουλειά στα 65 τους.
Νομίζω πνιγήκατε σε δυο κουταλιές νερό και αντι να απλοποιήσετε το σύστημα το μπερδεύετε.
Πριν κάποια χρόνια ( αρχές του ΄90) υπήρχε πάλι η διάταξη της βασικής σύνταξης + συνέχιση εργασίας και βελτίωση. Ηρθε όμως η επόμενη κυβέρνηση και την κατήργησε με αποτέλεσμα κάποιοι άνθρωποι (πχ ο πατέρας μου) να έχουν δουλέψει άλλη μια 5-ετία και 1) να έχασαν τα επιπλέον ένσημα και 2) να παρέμειναν με την γεναιόδωρη σύνταξη ολόκληρων 600 – εξακοσίων – Ευρώ!
Δυστυχώς η πλειοψηφία των ανθρώπων σε αυτη εδω τη χώρα δεν ειναι δια βίου βουλευτές.
Sorry, kids!
κε.Υπουργέ ο προσδιορισμός των συντελεστών της ανταποδοτικής πρέπει να ευνοεί, σε σχέση με τα σημερινά επιπεδα που ισχύουν στο ΙΚΑ, όσους έχουν χρόνο ασφάλισης πάνω απο 30 έτη (9000 ενσημα).
Σημερα με 30 ετη ασφάλισης το ΙΚΑ δινει 60% των συντάξιμων αποδοχων, το νέο σύστημα πρέπει να δίνει μεγαλύτερη αναπλήρωση με την ίδια ασφάλιση,
διαφορετικά πάλι θα την «πληρώσουν» οι νοικοκυραίοι για να παιρνουν καλύτερη σύνταξη & επιδόματα κάποιοι άλλοι.
η Βασική σύνταξη δεν νοείται να μην αρχίζει να καταβάλεται μαζί με την ανταποδοτική και επιπλεόν να μην δίδεται πλήρης και χωρις κριτήρια σε όσους έχουν θεμελίωσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Ανδρας 56 ετών ασφάλισμένος αποκλειστικά στο ΙΚΑ 31,5έτη (9400+ H.A.) μενει ανεργος απο τον εργοδότη του που πτωχευσε και στον οποίο εργαζοταν σε όλο του τον εργασιακό του βίο με αποτελεσμα να μην πάρει ουτε 1ευρώ αποζημίωση, πλέον των απλήρωτων δεδουλευμένων.
Τι θα κάνετε κύριε υπουργέ? θα θεωρήται την ανεργία αντικίνητρο πρόωρης συνταξιοδότησης? ή θα την πριμοδοτήσετε?
διότι είναι ωραίο και εύηχο να λέτε οτι είστε δυσάρεστος αλλά χρήσιμος, όμως λίγο ενδιαφέρει όλους όσους βρίσκονται σε παρόμοια ή/και χειρότερη θέση και δεν είναι λίγοι πλεόν. Μάλιστα αρκετοί απο αυτούς, πίστεψαν τις καινοτόμες/ριζοσπαστικές προεκλογικές θέσεις σας.
προτάσεις για άμεση εφαρμογή για παρόμοιες περιπτώσεις μεσήλικων (ανω των 50-55 ετών) ανέργων :
– η προαιρετική ασφάλιση να μετράει ως χρόνος πραγματικής/εξαρτημένης ασφάλισης, ώστε η 35ετία / 37 ετία να μπορεί να συμπληρωθεί (εστω και σε ενα μικρό μέρος/ποσοστό και απο προαιρετική ασφάλιση)
– οι προυπόθεση 100 ημερών ασφάλισης την τελευταία πενταετία πριν από τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας ή την ημερομηνία αίτησης της πρόωρης συνταξιοδότησης να καταργηθεί ή να ανασταλεί προσωρινά.
– οι ημέρες ανεργίας που προσμετρώνται για θεμελίωση στις γενικές διατάξεις συνταξιοδότησης, να αυξηθούν απο τις 200 H.A. που είναι σήμερα στις 300 (όσες είναι και οι ημέρες επιδότησης απο τον ΟΑΕΔ -1έτος- )
– οι ημέρες ανεργίας να προσμετρώνται και στις ειδικές διατάξεις συνταξιοδότησης (35ετία / 37 ετία).
– περισσότερες αρμοδιότητες & παροχές στο ΙΚΑ (και οχι στον ΟΑΕΔ) για τους άνεργους ασφαλισμένους του.
– ο ΛΑΕΚ του άρθρου 10 του Ν.2874/2000 να καλύπτει τους μακροχρόνια ανέργους απο 55 ετών και οχι μόνο για τις ελάχιστες Ημέρες Ασφάλισης αλλά και για την συμπλήρωση των Η.Α. όλων των διατάξων πλήρους συνταξιοδότησης συμπερ. και των είδικών.
Τέλος, να επισημάνω οτι η νοοτροπία αρκετών υπαλλήλων του ΟΑΕΔ είναι, αν όχι υπεροπτική, επιεικώς, ο καθρέφτης ενός κατώτερου δημοσίου υπαλλήλου και όχι αυτά τα ευχάριστα προσωπάκια που είδαμε σήμερα στις ειδήσεις κατά την επίσκεψη σας κε.Υπουργέ με τον πρωθυπουργό στον ΟΑΕΔ στο Περιστέρι.
ειχατε πει οτι θα αρεται τις αδικιες σχετικα με τις κλιμακες ενσημων π.χ [απο 4500-7500] μια κλιμακα θα γινει τιποτα η θα συνεχιστει η κλοπη
ΠΙΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΣΤΗΡΟΤΗΤΑ. ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΤΕ THN KINHTH KAI AKINHTH ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΕΤΣΟΚΟΨΕΤΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ ΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΑΥΡΙΑΝΟΥΣ .ΕΓΩ ΛΟΙΠΟΝ ΔΕ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ Η ΑΥΡΙΑΝΟΥΣ.
Θετικά τα βλέπω όλα αυτά αλλά να προσέξουμε για τυχόν αδικίες σε κοινωνικό επίπεδο. Ό,τι έγινε μέχρι τώρα, έγινε. Δεν χρειάζεται να μιλάμε για παλιά, ξινισμένα σταφύλια. Πιστεύω ακράδαντα, μια και το έζησα στη Σουηδία παλιά, πως το ανταποδοτικό σύστημα είναι το δικαιότερο όλων. Το ίδιο σύστημα να εφαρμοστεί παντού, ακόμη και στα μπλοκάκια. τι εννοώ; Δεν θα είμαι υποχρεωμένος εγώ, για παράδειγμα, όταν δεν έχω δουλειά (μεταφράσεις βιβλίων κ.λπ.) να πληρώνω το ΤΕΒΕ – και με τι χρήματα να το πληρώσω άλλωστε. Αλλά θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα να πληρώνεται το ποσοστό ασφάλισης μαζί με το κόψιμο της επιταγής, να βγαίνει ένας λογαριασμός προς τον εργοδότη (στο οποίο ασφάλιστρο θα έπρεπε να συμμετέχουμε αμφότεροι, εργοδότης και εγαζόμενος). Έτσι ορίζω εγώ -και ορίζεται αντικειμενικότερα επίσης- το ύψος του ασφαλίστρου που θα πρέπει να είναι ανάλογο των εσόδων μου. Αν το καταφέρετε αυτό θα έχετε ήδη κάνει ένα βήμα προς μια δικαιότερη ασφάλιση.
Επίσης, όσο κι αυτό ακουστεί συντεχνιακό, οι μεταφραστές και οι συγγραφείς θα πρέπει να περάσουν στο ίδιο ταμείο και, τέλος πάντων, προσπαθήστε να καταλάβετε πως ο μεταφραστής βιβλίων σήμερα δεν ανήκει στους προνομιούχους εργαζόμενους.
Εν πάση περιπτώσει, όλα φαίνονται θετικά, κι αν υπάρξει, όπως διατείνεστε η πολιτική βούληση θα δούμε καλύτερες μέρες.
H αρχή της ισότητας επιβάλει οτι η βασική σύνταξη εκτός των ανασφάλιστων πρέπει να δίδεται αυτούσια και χωρις εισοδηματικά κριτήρια και σε όλους όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.