Η περ. β) της παρ. 2 του άρθρου 38 του ν. 3986/2011 (Α΄ 152), περί της θέσπισης ειδικής εισφοράς των ασφαλισμένων του τέως Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων (Τ.Π.Δ.Υ.), υπέρ του τέως Τ.Π.Δ.Υ., των λοιπών ασφαλισμένων, υπέρ του τέως Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, και του προσωπικού που είναι ασφαλισμένο στα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων, υπέρ των εν λόγω ταμείων, αντικαθίσταται ως εξής:
«β) Καθιερώνεται ειδική εισφορά του προσωπικού που είναι ασφαλισμένο στα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία υπολογίζεται σε ποσοστό ένα τοις εκατό (1%) επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων του προσωπικού αυτού και αποδίδεται υπέρ των εν λόγω Ταμείων.».
Νομίζω ότι προκειται για καταφορη αδικία εις βάρος μιας κατηγορίας πολιτών. Γύρω γύρω κατάργηση φόρων για όλους εκτός από τους στρατιωτικούς. Δλλδ πρόσφατα ακουσα καταργήθηκε ακόμα και η ρήτρα από τους εξοπλισμούς για τα ταμεία (αν αληθεύει) και θα μείνει η εισφορά των εργαζομ΄’ενων του κράτους.
Άμεση απόσυρση της διάταξης αυτής είναι και αντίθετη με τις εξξαγγελίες του πρωθυπουργού στην Δεθ
εδω αυτη μονιμοποιήθηκε αλλάζοντας όνομα
Το ΜΤΑ και να θέλει να κρύψει τα εκατομμύρια εισφορών από τα Rafale δεν μπορεί, άνω του 50% η αύξηση των τελευταίων 2 ετών. Το ΜΤΝ περιμένει στη σειρά για τις κρατήσεις των belharra. Τρίτο και καταϊδρωμένο το ΜΤΣ που ότι θέλει η γνωστή εταιρεία του δίνει για το Μέγαρο, αλλά φρόντισε να βάλει εισφορές στους εν ενεργεία 4,3% έναντι 3,4% των υπολοίπων και κατ’αυτόν τον τρόπο καταγράφει και αυτό υπερπλεονάσματα άνω των 25 εκ Ευρώ κατά μέσο όρο από το 2016 και μετά. Και ρωτάω δεν φτάνουν? Θέλετε να ρουφήξετε και την τελευταία ρανίδα αξιοπρέπειας των εν ενεργεία στελεχών? Αυτό θέλετε? Νομίζω πως ο κος Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ δεν έδωσε αυτή την κατεύθυνση. Ειλικρινά λυπάμαι για τον τρόπο που σκέφτονται και ενεργούν ορισμένοι.
Άλλη μια αδικία σε βάρος των υπηρετούντων στα σώματα ασφαλείας και στις ένοπλες δυνάμεις. Ενώ καταργείται για όλο το υπόλοιπο δημόσιο για αυτούς απλά αλλάζει αποδέκτη. Ειδικά σε καιρό ακραίων αυξήσεων σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες… Ντροπή…
Άδικο για συγκεκριμένα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων!!!
Νομίζω ότι πρόθεση του κου Πρωθυπουργού ήταν η ελάφρυνση του συνόλου των μισθωτών του Δημοσίου μη εξαιρουμένων αυτών των ΕΔ. Οι ΕΔ τρέχουν από χιόνια, φωτιές, σεισμούς, καταποντισμούς μέχρι οδηγοί σε σχολικά και αυτά πέρα από την κύρια αποστολή τους ειδικά σε αυτή την περίοδο της ακραίας εχθρικής ρητορικής του γείτονος. Και το ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ? Πάρτε μία έκτακτη εισφορά. ΕΛΕΟΣ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ
Το άρθρο βρίσκεται σε παντελή αναντιστοιχία τόσο με την περίοδο σφοδρής ακρίβειας που βιώνουμε όσο και με τις εξαγγελίες του κ. Πρωθυπουργού. Απαιτείται η άμεση απόσυρσή του.
Ίσως να χρειάζεται να υπενθυμίσω σε εκείνους που αρέσκονται να αποφασίζουν για την καθημερινότητα χιλιάδων οικογενειών ενστόλων και που κόπτονται δήθεν για το καλό των ΜΤ, ότι με το Φ.951/20/128213/Σ.456/13-3-13 έγγραφο του ΥΠΕΘΑ/ΓΔΟΣΥ βυθίστηκαν τα ΜΤ και οι ΕΚΟΕΜ στη δίνη του ν.4093/12. Να θυμίσω ένα απόσπασμα? «3. Με τη λήψη του παρόντος να εφαρμοστούν οι διατάξεις του ν.4093/12 από όλους τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης που εποπτεύονται από το ΥΠΕΘΑ και να αναφερθεί εκτέλεση». Αρκετά υποφέραμε και οι μέτοχοι και οι μερισματούχοι με τις αποφάσεις της ΓΔΟΣΥ. Είναι καιρός να μεριμνήσει για την κατάργηση των άδικων έκτακτων εισφορών που μετατρέπονται σε υπερπλεονάσματα, σε αυξήσεις και σε έκτακτα μερίσματα. Δεν μου είναι καθόλου κατανοητό πως δύναται να λαμβάνουν ορισμένοι αυξήσεις και έκτακτα μερίσματα σε βάρος του δικού μου ελλείμματος. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ
«Η διάταξη αυτή είναι σε παντελώς λάθος λογική διότι διατηρεί την ανισότητα (με νέα διάταξη) αποκλειστικά και μόνο σε βάρος μιας κατηγορίας πολιτών των οποίων η επικουρική ασφάλιση δεν χρηματοδοτείται από την Πολιτεία. Μια κατηγορία πολιτών που είναι συμπληρωματικά ασφαλισμένοι σε μετοχική ασφάλεια (αυτασφάλιση), το σκεπτικό της οποίας είναι ότι πληρώνουν οι εν ενεργεία μέτοχοι και εισπράττουν οι εν αποστρατεία μετοχομερισματούχοι.
Με την προτεινόμενη διάταξη θα συμβαίνει το εξής παράδοξο: η κράτηση θα γίνεται στη σύνταξη που παρέχει η πολιτεία και θα αποδίδεται στα έσοδα του Μετοχικού Ταμείου για να δοθεί ως μέρος του μερίσματος. Δηλαδή, δώρο-άδωρο, αφού ουσιαστικά η Πολιτεία θα χρηματοδοτεί τα Μετοχικά Ταμεία με τις συντάξεις των μερισματούχων τους. Όμως, δεν είναι μόνο αυτό, διότι ένα συγκεκριμένο έσοδο πέραν του ότι χρησιμοποιεί χωρίς λόγο έναν ολόκληρο μηχανισμό, μπαίνει ως έσοδο στον προϋπολογισμό του Μετοχικού Ταμείου το οποίο στην πράξη ως έσοδο του μερισματούχου απομειώνεται, αφού το έσοδο αυτό δεν μπαίνει αυτούσιο όπως έφυγε από την τσέπη του, αλλά ένα μέρος πηγαίνει στα λειτουργικά έξοδα του Ταμείου, σε δάνεια που παρέχει κλπ. κλπ. και μόνο ένα μέρος επιστρέφει στην τσέπη του. Επομένως, για όλα τα παραπάνω και επειδή δεν είναι ορθό να υπάρχει διαφοροποίηση και ανισότητα μεταξύ συνταξιούχων του eΕΦΚΑ, ούτε να χρησιμοποιείται ένα σύστημα χωρίς λόγο και αδίκως, θα έπρεπε είτε να σταματήσει εντελώς η κράτηση αυτή για όλους ή, εναλλακτικά, να διατηρηθεί μόνο για τους εν ενεργεία μετόχους ώστε να απολαμβάνουν μέρος του εσόδου αυτού κατά την αποστρατεία τους όπως είναι η βασική αρχή και η λογική λειτουργίας των Μετοχικών Ταμείων, δηλαδή να πληρώνουν οι εν ενεργεία μέτοχοι και να λαμβάνουν οι εν αποστρατεία μερισματούχοι.»
Διαβάζουμε σε πλήθος αναρτήσεων για το επερχόμενο νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ και ευλόγως ανακύπτει το ερώτημα, γιατί το εν λόγω άρθρο με την καθιέρωση της άδικης μη ανταποδοτικής εισφοράς εισάγεται από το Εργασίας και όχι από το καθ’ύλην αρμόδιο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας? Ποιος τελικά ο ρόλος της ΓΔΟΣΥ, όπως επισημαίνει και το μέλος του ΔΣ της ΕΑΑΝ σε άλλο σχόλιο για το ίδιο άρθρο?
Διαβάζω ότι η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 12,0% τον μήνα Σεπτέμβριο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Σεπτεμβρίου 2021, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών: 13,5% στην ομάδα Διατροφή, 14,2% στην ομάδα Μεταφορές κλπ. Σε περίοδο που ο πληθωρισμός καλπάζει με 12%, που κατά γενική ομολογία ο επόμενος χειμώνας θα είναι ο πιο δύσκολος, έρχεται το Εργασίας και κατά παράβαση των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού επιβάλει έκτακτες εισφορές στους ενστόλους. Σας φαίνεται λογικό? Ήθελα να ήξερα από το Πρωθυπουργικό Γραφείο παρακολουθούν την παρούσα διαβούλευση? και σε καταφατική περίπτωση επιτρέπουν ακόμη την ύπαρξη του επίμαχου άρθρου?
Ειλικρινά περιμένω να διαβάσω την αιτιολογική έκθεση να διαπιστώσω με ποια λογική και κατά παράβαση των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού, καθιερώνεται ειδική εισφορά. Καταβάλουμε ήδη 12 έτη ειδικές εισφορές. Έως πότε θα συνεχιστεί το μαρτύριο? ΕΛΕΟΣ
Η διάταξη αυτή είναι σε παντελώς λάθος λογική διότι διατηρεί την ανισότητα (με νέα διάταξη) αποκλειστικά και μόνο σε βάρος μιας κατηγορίας πολιτών των οποίων η επικουρική ασφάλιση δεν χρηματοδοτείται από την Πολιτεία. Μια κατηγορία πολιτών που είναι συμπληρωματικά ασφαλισμένοι σε μετοχική ασφάλεια (αυτασφάλιση), το σκεπτικό της οποίας είναι ότι πληρώνουν οι εν ενεργεία μέτοχοι και εισπράττουν οι εν αποστρατεία μετοχομερισματούχοι.
Με την προτεινόμενη διάταξη θα συμβαίνει το εξής παράδοξο: η κράτηση θα γίνεται στη σύνταξη που παρέχει η πολιτεία και θα αποδίδεται στα έσοδα του Μετοχικού Ταμείου για να δοθεί ως μέρος του μερίσματος. Δηλαδή, δώρο-άδωρο, αφού ουσιαστικά η Πολιτεία θα χρηματοδοτεί τα Μετοχικά Ταμεία με τις συντάξεις των μερισματούχων τους. Όμως, δεν είναι μόνο αυτό, διότι ένα συγκεκριμένο έσοδο πέραν του ότι χρησιμοποιεί χωρίς λόγο έναν ολόκληρο μηχανισμό, μπαίνει ως έσοδο στον προϋπολογισμό του Μετοχικού Ταμείου το οποίο στην πράξη ως έσοδο του μερισματούχου απομειώνεται, αφού το έσοδο αυτό δεν μπαίνει αυτούσιο όπως έφυγε από την τσέπη του, αλλά ένα μέρος πηγαίνει στα λειτουργικά έξοδα του Ταμείου, σε δάνεια που παρέχει κλπ. κλπ. και μόνο ένα μέρος επιστρέφει στην τσέπη του. Επομένως, για όλα τα παραπάνω και επειδή δεν είναι ορθό να υπάρχει διαφοροποίηση και ανισότητα μεταξύ συνταξιούχων του eΕΦΚΑ, ούτε να χρησιμοποιείται ένα σύστημα χωρίς λόγο και αδίκως, θα έπρεπε είτε να σταματήσει εντελώς η κράτηση αυτή για όλους ή, εναλλακτικά, να διατηρηθεί μόνο για τους εν ενεργεία μετόχους ώστε να απολαμβάνουν μέρος του εσόδου αυτού κατά την αποστρατεία τους όπως είναι η βασική αρχή και η λογική λειτουργίας των Μετοχικών Ταμείων, δηλαδή να πληρώνουν οι εν ενεργεία μέτοχοι και να λαμβάνουν οι εν αποστρατεία μερισματούχοι.
Η διάταξη αυτή είναι σε παντελώς λάθος λογική διότι διατηρεί την ανισότητα (με νέα διάταξη) αποκλειστικά και μόνο σε βάρος μιας κατηγορίας πολιτών των οποίων η επικουρική ασφάλιση δεν χρηματοδοτείται από την Πολιτεία. Μια κατηγορία πολιτών που είναι συμπληρωματικά ασφαλισμένοι σε μετοχική ασφάλεια (αυτασφάλιση), το σκεπτικό της οποίας είναι ότι πληρώνουν οι εν ενεργεία μέτοχοι και εισπράττουν οι εν αποστρατεία μετοχομερισματούχοι.
Με την προτεινόμενη διάταξη θα συμβαίνει το εξής παράδοξο: η κράτηση θα γίνεται στη σύνταξη που παρέχει η πολιτεία και θα αποδίδεται στα έσοδα του Μετοχικού Ταμείου για να δοθεί ως μέρος του μερίσματος. Δηλαδή, δώρο-άδωρο, αφού ουσιαστικά η Πολιτεία θα χρηματοδοτεί τα Μετοχικά Ταμεία με τις συντάξεις των μερισματούχων τους. Όμως, δεν είναι μόνο αυτό, διότι ένα συγκεκριμένο έσοδο πέραν του ότι χρησιμοποιεί χωρίς λόγο έναν ολόκληρο μηχανισμό, μπαίνει ως έσοδο στον προϋπολογισμό του Μετοχικού Ταμείου το οποίο στην πράξη ως έσοδο του μερισματούχου απομειώνεται, αφού το έσοδο αυτό δεν μπαίνει αυτούσιο όπως έφυγε από την τσέπη του, αλλά ένα μέρος πηγαίνει στα λειτουργικά έξοδα του Ταμείου, σε δάνεια που παρέχει κλπ. κλπ. και μόνο ένα μέρος επιστρέφει στην τσέπη του. Επομένως, για όλα τα παραπάνω και επειδή δεν είναι ορθό να υπάρχει διαφοροποίηση και ανισότητα μεταξύ συνταξιούχων του eΕΦΚΑ, ούτε να χρησιμοποιείται ένα σύστημα χωρίς λόγο και αδίκως, θα έπρεπε είτε να σταματήσει εντελώς η κράτηση αυτή για όλους ή, εναλλακτικά, να διατηρηθεί μόνο για τους εν ενεργεία μετόχους ώστε να απολαμβάνουν μέρος του εσόδου αυτού κατά την αποστρατεία τους όπως είναι η βασική αρχή και η λογική λειτουργίας των Μετοχικών Ταμείων, δηλαδή να πληρώνουν οι εν ενεργεία μέτοχοι και να λαμβάνουν οι εν αποστρατεία μερισματούχοι.
Η διάταξη αυτή είναι σε παντελώς λάθος λογική διότι διατηρεί την ανισότητα (με νέα διάταξη) αποκλειστικά και μόνο σε βάρος μιας κατηγορίας πολιτών των οποίων η επικουρική ασφάλιση δεν χρηματοδοτείται από την Πολιτεία. Μια κατηγορία πολιτών που είναι συμπληρωματικά ασφαλισμένοι σε μετοχική ασφάλεια (αυτασφάλιση), το σκεπτικό της οποίας είναι ότι πληρώνουν οι εν ενεργεία μέτοχοι και εισπράττουν οι εν αποστρατεία μετοχομερισματούχοι.
Με την προτεινόμενη διάταξη θα συμβαίνει το εξής παράδοξο: η κράτηση θα γίνεται στη σύνταξη που παρέχει η πολιτεία και θα αποδίδεται στα έσοδα του Μετοχικού Ταμείου για να δοθεί ως μέρος του μερίσματος. Δηλαδή, δώρο-άδωρο, αφού ουσιαστικά η Πολιτεία θα χρηματοδοτεί τα Μετοχικά Ταμεία με τις συντάξεις των μερισματούχων τους. Όμως, δεν είναι μόνο αυτό, διότι ένα συγκεκριμένο έσοδο πέραν του ότι χρησιμοποιεί χωρίς λόγο έναν ολόκληρο μηχανισμό, μπαίνει ως έσοδο στον προϋπολογισμό του Μετοχικού Ταμείου το οποίο στην πράξη ως έσοδο του μερισματούχου απομειώνεται, αφού το έσοδο αυτό δεν μπαίνει αυτούσιο όπως έφυγε από την τσέπη του, αλλά ένα μέρος πηγαίνει στα λειτουργικά έξοδα του Ταμείου, σε δάνεια που παρέχει κλπ. κλπ. και μόνο ένα μέρος επιστρέφει στην τσέπη του. Επομένως, για όλα τα παραπάνω και επειδή δεν είναι ορθό να υπάρχει διαφοροποίηση και ανισότητα μεταξύ συνταξιούχων του eΕΦΚΑ, ούτε να χρησιμοποιείται ένα σύστημα χωρίς λόγο και αδίκως, θα έπρεπε είτε να σταματήσει εντελώς η κράτηση αυτή για όλους ή, εναλλακτικά, να διατηρηθεί μόνο για τους εν ενεργεία μετόχους ώστε να απολαμβάνουν μέρος του εσόδου αυτού κατά την αποστρατεία τους όπως είναι η βασική αρχή και η λογική λειτουργίας των Μετοχικών Ταμείων, δηλαδή να πληρώνουν οι εν ενεργεία μέτοχοι και να λαμβάνουν οι εν αποστρατεία μερισματούχοι.
Ειλικρινά δεν ξέρω βλέποντας την εν λόγω ρύθμιση ποια αισθήματα με κυριεύουν. Νομίζω πως μετά τον πρώτο εκνευρισμό κυριαρχεί η απορία. Θεσμοθετήθηκε το 2011 μία έκτακτη μη ανταποδοτική εισφορά υπέρ του τ. ΤΠΔΥ διότι τα οικονομικά του δεν ήταν τόσο καλά. Βλέπουν τα ΜΤ την εν λόγω εισφορά και σου λένε γιατί οι δικοί μου να πληρώνουν το ΤΠΔΥ? Να τα πάρουμε εμείς. Δεν ζήτησαν όμως τα ΜΤ την ενίσχυση, την βρήκαν έτοιμη θεσμοθετημένη και σου λένε δεν επωφελούμαστε? Και καλά έπραξαν. Έρχεται τώρα το τ. ΤΠΔΥ και λέει είμαι βιώσιμο δεν απαιτούνται πλέον έκτακτες εισφορές. Και εδώ προκύπτει το παράλογο της υπόθεσης, καταργείται η εισφορά του ΤΠΔΥ και παραμένει στα ΜΤ τα οποία όμως δεν την είχαν ζητήσει τα ίδια να θεσμοθετηθεί. Είναι να απορείς ή όχι?
Άδικο για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων!!! Η συγκεκριμένη διάταξη δημιουργεί τουλάχιστον κοινωνική ανισότητα!!!
Η επιβολή της ειδικής εισφοράς υπέρ Τ.Π.Δ.Υ. θεσμοθετήθηκε για λόγους δημοσίου συμφέροντος, καθόσον η επιβολή της κρίθηκε αναγκαία για την αντιμετώπιση των ταμειακών δυσχερειών που είχαν προκύψει στο τ. Τ.Π.Δ.Υ. την εποχή εκείνη και δεν αποτελεί τακτική εισφορά, καθώς δημιουργήθηκε για να έχει προσωρινό χαρακτήρα παρόλο που ισχύει μέχρι σήμερα, δώδεκα σχεδόν χρόνια μετά. Το αυτό ισχύει και για τα ΜΤ των ΕΔ. Θεωρώ ότι η κατάργησή της είναι επιβεβλημένη για όλους σύμφωνα και με τις εξαγγελίες του κ. Πρωθυπουργού
Ο κος Πρωθυπουργός ήταν νομίζω σαφής στην ομιλία του στη ΔΕΘ, ανέφερε, ότι «παίρνει τέλος και η μη ανταποδοτική εισφορά υπέρ του πρώην Ταμείου Πρόνοιας Υπαλλήλων» αφού υπέρ αυτού του Ταμείου είχε καθιερωθεί και ανεξάρτητα αν αποδίδονταν στο ΤΠΔΥ ή στον ΟΑΕΔ ή στα Μετοχικά ταμεία των ΕΔ. Η διάταξη παραβιάζει τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες και πρέπει να αποσυρθεί.
Είναι τουλάχιστον ντροπή και κοροϊδία, συνεχίζεται να απομειώνεται το πενιχρό εισόδημα μας με τρόπο υποκριτικό και εν τέλει βλάστημο..ντροπή
Για το επίμαχο άρθρο, η αιτιολογική του νόμου (3986/11) έκθεση, αναφέρει ρητώς «Με τις διατάξεις της παρ. 2, καθιερώνεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης 2% για την καταπολέμηση της ανεργίας, επί των αποδοχών των υπαλλήλων του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, αλλά και των υπαλλήλων όλων ανεξαιρέτως των Δημοσίων Επιχειρήσεων, Οργανισμών και ΝΠΙΔ. Επιπλέον για τους δημοσίους υπαλλήλους, που είναι δικαιούχοι του Ταμείου, προβλέπεται και ειδική εισφορά 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, πέραν των ήδη προβλεπομένων».
Εν συνεχεία με την παρ. 11 του άρθρου 2 του ν.4024/11 συμπληρώθηκε το παραπάνω άρθρο, ώστε για το προσωπικό των ΕΔ, Η ΙΔΙΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΔΙΚΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΟΧΙ ΝΕΑ, να αποδίδεται υπέρ των οικείων ΜΤ. Ειδικότερα στην προμνησθείσα παρ. και άρθρο αναφέρεται «11. Στο τέλος του τρίτου εδαφίου της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 38 του Ν.3986/2011 (Α΄ 152) προστίθενται οι λέξεις «, ενώ για το προσωπικό που είναι ασφαλισμένο στα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων, η εισφορά αυτή αποδίδεται υπέρ των εν λόγω Ταμείων.»
Στην αιτιολογική δε έκθεση του παραπάνω νόμου (βλ. ακόλουθο σύνδεσμο σελ 9) «https://www.e-forologia.gr//webTexts/docsAttachments/2011/NA/NA_gr_4024_20111027_n402411.pdf» και ειδικότερα στις ρυθμίσεις του άρθρου 2 δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά στην εν λόγω τροποποίηση, ως ελάσσονος σημασίας αλλαγή που ρυθμίζει αποκλειστικά την ταμειακή απόδοση της ενιαίας κατ’άλλα εισφοράς.
Συμπερασματικά, καταργούμενης της ειδικής εισφοράς καταργούνται και τα ταμειακά παρακλάδια αυτής, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του κου Πρωθυπουργού αλλά και με οποιαδήποτε λογική, γραμματική ή τελολογική ερμηνεία.
Κατά την άποψή μου η διάταξη έρχεται να αιφνιδιάσει τις χιλιάδες των ενστόλων και των οικογενειών τους. Νομίζω δεν ανταποκρίνεται σε όσα είπε ο κος Πρωθυπουργός
Ειλικρινά απορεί ο μισθωτός που δοκιμάζεται για να βγάλει τον μήνα
με τη σκοπιμότητα του εν λόγω άρθρου. Δηλ. ο νομοθέτης αυτό αντιλήφθηκε
από την εξαγγελία του κου Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ? Ειλικρινά λυπάμαι. Ελπίζω να φωτίσουν οι 300 και να μην περάσει η άδικη διάταξη
Άδικη διάταξη. Εφόσον δεν επιβαρύνονται τά ταμεία να αποσυρθεί άμεσα.
Νομίζω πως η ρύθμιση έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις εξαγγελίες του κου Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και δεν πρέπει να ψηφιστεί. Ευχαριστώ
Το άρθρο πιθανόν να ελέγχεται ως προς τη συνταγματικότητα της διάταξης καθόσον εισάγει ξεκάθαρη ανισότητα μεταξύ των μισθωτών του Δημοσίου και σε βάρος εκείνων που ανήκουν στις ΕΔ. Πέραν αυτού έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις εξαγγελίες του κου Πρωθυπουργού και πρέπει να αποσυρθεί.
Είναι μη ανταποδοτική, έκτακτη εισφορά, βοήθησε τα ταμεία στα δύσκολα χρόνια, πλέον όμως πρέπει να καταργηθεί όπως και για τους υπόλοιπους Δ.Υ.
Ο Πρωθυπουργός μίλησε για κατάργηση των έκτακτων εισφορών και όχι για καθιέρωση!
Το άρθρο δημιουργεί άδικη ανισότητα μεταξύ των μισθωτών του Δημοσίου και θεωρώ πως έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις εξαγγελίες του κ. Πρωθυπουργού στη ΔΕΠ. Προτείνεται να αποσυρθεί
Άδικο για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων!!
Ο κος Παναγιώτης Σταμάτης με το σχόλιο του 9 Οκτωβρίου 2022, 12:22 θέτει μία βασική παράμετρο αυτή του ρόλου της ΓΔΟΣΥ. Ας αναλογιστούμε, ότι τα ΜΤ συμμετέχουν στον επονομαζόμενο κοινωνικό Π/Υ (ΟΚΑ -Νοσοκομεία) του άρθρου 53 παρ. ιδ του ν.4270/14, ο οποίος περιλαμβάνει μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους και την πορεία προσαρμογής προς αυτούς για το επόμενο οικονομικό έτος, όπως ορίζονται από το εκάστοτε ισχύον Μ.Π.Δ.Σ. (σήμερα 2022 -2025). Μήπως τελικά η εξαγγελία του κ. Πρωθυπουργού έπληττε τους στόχους της ΓΔΟΣΥ (και του ΥΠΕΘΑ γενικότερα) η οποία και συνηγόρησε τελικά, ώστε να συνεχίσουν να πλήττονται οι χιλιάδες των μισθωτών των ΕΔ και οι οικογένειές τους, προκειμένου να μην διαταραχθεί το ισχύον ΜΠΔΣ? Σε κάθε περίπτωση η διάταξη είναι άδικη ιδίως στην περίοδο της πρωτοφανούς ακρίβειας και φτώχειας που βιώνουμε όλοι μας και θα πρέπει να αποσυρθεί.
Είναι απορίας άξιον το γεγονός της εφεύρεσης νέας διάταξης για εισφορά των αποστράτων η οποία αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στη 12ετή αλυσίδα της πλήρους εξαΰλωσης της αξιοπρέπειάς των. Πολλώ δε μάλλον μετά την εξαγγελία του αξιότιμου κου Πρωθυπουργού στην Δ.Ε.Θ. για κατάργηση της Ειδικής εισφοράς Αλληλεγγύης του νόμου 3986 / 2011 σε όλον το δημόσιο τομέα στον οποίον περιλαμβάνονται και οι απόστρατοι. Δηλαδή καταργείτε μεν την Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης για όλον το δημόσιο τομέα αλλά παράλληλα θεσπίζετε νέα αποκλειστική διάταξη εισφοράς για τους αποστράτους των Ε.Δ. Ο Ορισμός της ανισότητας και της απαξίωσης των αποστράτων. Θα παρακαλούσα για μια δεύτερη σκέψη εκ μέρους σας, λαμβανομένης υπόψιν της τεράστιας συμβολής των αποστράτων στη 12ετή οικονομική κρίση των οποίων οι συντάξεις μειώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων των δώρων και των μερισμάτων, κατά ποσοστό συνολικά 62%.
Το Υπουργείο Εργασίας εισάγει μία άδικη διάταξη για μισθωτούς των ΕΔ που δεν σχετίζονται με το εν λόγω Υπουργείο. Προφανώς θα ρωτήθηκε και το ΥΠΕΘΑ. Ποια είναι η άποψη του ΥΠΕΘΑ επί του θέματος? Ποιοι αυτοί που τοποθετήθηκαν για χιλιάδες εν ενεργεία και τις οικογένειές τους? Μήπως άτομα που είναι ήδη στην αποστρατεία ή με το 1,5 πόδι στην αποστρατεία? Ρωτήθηκαν στελέχη που ξεκίνησαν την πορεία τους από το 2010 και μετά και το μόνο που έχουν συναντήσει είναι άδικες μη ανταποδοτικές εισφορές? Εν κατακλείδι η διάταξη πέρα από την ανισότητα που εισάγει, έρχεται και σε ευθεία αντίθεση με τις εξαγγελίες του κου Πρωθυπουργού και απαιτείται να αποσυρθεί.
Τα «εύκολα» έσοδα ήταν πάντα ευπρόσδεκτα από το ΜΤΣ και «εύκολο» ακόπιαστο έσοδο είναι και αυτό που απορρέει από την άδικη, μη ανταποδοτική, πέρα από κάθε λογική εισφορά που εισάγεται με το παρόν άρθρο. Τι έκανε το ΜΤΣ και το ΥΠΕΘΑ γενικότερα για τα λεγόμενα «δύσκολα» έσοδα, όπως αυτά από την αξιοποίηση της σημαντικότατης ακίνητης περιουσίας? Μήπως τίποτα? Μήπως ότι θέλουν οι ενοικιαστές δίνουν? Είναι ντροπή να μειώνονται τα ενοίκια σε μεγάλες εταιρείες και να ζητούν ορισμένοι τη συνέχιση των έκτακτων, άδικων, μη ανταποδοτικών εισφορών. Να αποσυρθεί η διάταξη διότι πλήττει και προσβάλλει χιλιάδες οικογένειες των ΕΔ.
Τα ταμειακά πλεονάσματα του ΜΤΣ από τα επίσημα αναρτημένα στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και στην ιστοσελίδα του στοιχεία ανέρχονται κατ’έτος σε: 2016 28.498.152,63, 2017 26.844.720,29, 2018 32.188.781,44, 2019 15.274.537,40, 2020 28.565.699,76, 2021 20.740.294,09, 2022 (Ιαν – Σεπ) 11.722.072,03. Τα εν λόγω πλεονάσματα χρηματοδοτούνται σε μεγάλο μέρος από τις έκτακτες άδικες μη ανταποδοτικές εισφορές των μετόχων. Το ΜΤΣ δύναται κάλλιστα να λειτουργήσει και χωρίς την εν λόγω έκτακτη εισφρορά, απλά θα μειώσει τα υπερ πλεονάσματα καμία άλλη επίπτωση δεν θα έχει. Να αποσυρθεί η άδικη διάταξη.
Άδικη διάταξη και άκρως προσβλητική για τα στελέχη των ΕΔ . Αμεση απόσυρσή.
Ορισμένοι βάζουν τρικλοποδιά στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κος Πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ (παρατίθεται ως έχει)
«Καταργείται για πάντα και για όλους δημοσίους και ιδιωτικούς υπαλλήλους και συνταξιούχους η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, ένα βάρος των μνημονίων παίρνει τέλος ανακουφίζονται σχεδόν 3 εκ φορολογούμενοι…>>.
Τη διάταξη αυτή πρέπει να την έχει στείλει η ΓΔΟΣΥ η οποία μονίμως λειτουργεί εις βάρος των συμφερόντων μας, (βλέπε 4093/12 και ένταξη των ΜΤ στον φορέα γενικής κυβέρνησης ως ΦΚΑ).
Κατόπιν όλων αυτών πρέπει να αποσυρθεί γιατί διαψεύδει τον κ. Πρωθυπουργό και έρχεται σε αντίθεση με τη Συνταγματική αρχή της ισότητας.
Εν κατακλείδι, ορισμένοι συμπεριφέρονται σύμφωνα με το Οργουελικό » ορισμένοι είναι ποιο ίσοι από τους άλλους»
Αν και η ανωτέρω διάταξη είναι επ’ ωφελεία των μερισματούχων, δεν θα γίνουμε εμείς, αυτό που λέει ο θυμόσοφος λαός «δώσε φτωχέ να μην σου μοιάσω».
Με καθαρή λοιπόν νομική σκέψη πρέπει να αποσυρθεί και η επιστημονική επιτροπή πρέπει να την επισημάνει ότι αυτή βρίσκεται εκτός Συνταγματικής τάξης. Οί δε βουλευτές πρέπει να λάβουν σοβαρά το θέμα ηθικής που ανακύπτει από τη άδικη αυτή διάταξη.
Παναγιώτης Δ. Σταμάτης Πλωτάρχης ΠΝ ε.α.
Μέλος ΔΣ/ΕΑΑΝ
Οι μη ανταποδοτικές εισφορές είναι καιρός να λάβουν τέλος. Συνεισφέραμε οι μισθωτοί για 12 χρόνια από το έλλειμμά μας. Βιώνουμε ακραίες συνθήκες οικονομικής εξαθλίωσης με το κόστος διαβίωσης να έχει εκτιναχθεί και τον πληθωρισμό να καλπάζει ανεξέλεγκτα. Τα ΜΤ χορηγούν αυξήσεις και έκτακτα μερίσματα που σημαίνει ότι δεν έχουν πρόβλημα βιωσιμότητας. Να αποσυρθεί η άδικη διάταξη
Προτείνεται η κατάργηση της διάταξης που αφορά στην καθιέρωση ειδικής εισφοράς 1% στο προσωπικού που είναι ασφαλισμένο στα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων (Στρατιωτικοί, Αστυνομικοί κοκ) καθόσον είναι άδικη έναντι των λοιπών υπαλλήλων του Δημοσίου τομέα και σημαντικοτερο δεν είναι ανταποδοτική
Καταβάλουν οι μέτοχοι του ΜΤΣ για πάγια δικαιώματα 4,3% έναντι 3,4% των συναδέλφων του ΠΝ και της ΠΑ. Καταβάλουν οι μέτοχοι του ΜΤΣ για τρεις συνεχείς μήνες μη ανταποδοτική εισφορά σε κάθε περίπτωση αλλαγής μισθολογικού κλιμακίου (3 διαφορές ήμισυ), έναντι μίας ολόκληρης των μετόχων του ΜΤΝ (ή αλλιώς 2 ήμισυ). Προφανέστατα οι του ΣΞ είμαστε πιο επιβαρυμένοι σε σχέση με τους λοιπούς μετόχους σε ένα υποτίθεται ενιαίο μισθολόγιο. Έρχεται τώρα και η έκτακτη εισφορά, η οποία ενώ παύει για το σύνολο των μισθωτών του Δημοσίου, καθιερώνεται για τους μισθωτούς των ΕΔ. Άδικη μη ανταποδοτική εισφορά να αποσυρθεί από το προς ψήφιση νομοσχέδιο.
Θεωρώ ότι η συγκεκριμένη διάταξη αφορά οικονομικά μόνο το ΜΤΣ καθώς τα ΜΤΝ και ΜΤΑ δεν έχουν ανάγκη να πιέσουν οικονομικά τα εε μέλη τους. Προτείνεται η απαλοιφή της εν λόγω διάταξης και η εξεύρεση άλλων πόρων για το ΜΤΣ.
Το νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις» προφανώς με την καθιέρωση της άδικης μη ανταποδοτικής εισφοράς για τα στελέχη των ΕΔ δεν θεωρούμαστε ευάλωτη κοινωνική ομάδα, ίσως να πιστέψω ότι είμαι προνομιούχος τελικά. Άδικη διάταξη πέραν της πραγματικότητας που βιώνουμε και των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού
Η διάταξη αυτή είναι σε εντελώς λάθος λογική διότι διατηρείται η ανισότητα (με νέα διάταξη) αποκλειστικά και μόνο σε μια κατηγορία πολιτών που είναι συμπληρωματικά ασφαλισμένοι αντί της επικουρικής χρηματοδοτουμενης από την πολιτεία στο μεγαλύτερο μέρος της, σε μετοχική ασφάλεια (αυτασφάλιση), στην οποία το σκεπτικό είναι ότι πληρώνουν οι εν ενεργεία μέτοχοι και εισπράττουν οι εν αποστρατεία μέτοχοι (μερισματούχοι). Με την διάταξη αυτή γίνεται το εξής παράδοξο, η κράτηση γίνεται στην σύνταξη που παρέχει η πολιτεία και αποδίδεται στα έσοδα του Μετοχικού Ταμείου για να δοθεί ως μέρος του μερίσματος. Δηλαδή δώρο άδωρο, ουσιαστικά βγαίνει από την μία τσέπη και μπαίνει στην άλλη και δεν είναι μόνο αυτό, διότι ένα συγκεκριμένο έσοδο πέρα ότι χρησιμοποιείει χωρίς λόγο ένα ολόκληρο μηχανισμό, μπαίνει ως έσοδο στον προϋπολογισμό του Μετοχικού Ταμείου το οποίο στην πράξη ως έσοδο του μερισματούχου απομειώνεται , αφού το έσοδο αυτό δεν μπαίνει αυτούσιο όπως έφυγε από την τσέπη του, αλλά ένα μέρος πήγαινει στα λειτουργικά έξοδα του ταμείου σε δάνεια που παρέχει το ταμείο και μόνο ένα μέρος επιστρέφει στην τσέπη του. Επομένως για ολα τα παραπάνω και επειδή δεν είναι ορθό να υπάρχει διαφοροποιήση και ανισότητα μεταξύ συνταξιούχων του eΕΦΚΑ, αλλά και να χρησιμοποιήται ένα σύστημα χωρίς λόγο και αδίκως, θα έπρεπε ή να σταματήσει εντελώς η κράτηση αυτή για όλους ή να διατηρηθεί μόνο στους εν ενεργεία μετόχους ώστε να απολαμβάνουν μέρος του εσόδου αυτό κατά την απαστρατεια τους όπως είναι η βασική αρχή και η λογική λειτουργίας των Μετοχικών Ταμείων, δηλαδή πληρώνουν οι εν ενεργεία μέτοχοι και λαμβάνουν οι εν αποστρατεία μέτοχοι. (Μανωλης Αναγνωστάκης Διευθύνων σύμβουλος Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού)
Απαιτείται άμεσος έλεγχος του Υπουργείου Εργασίας επί των Μετοχικών Ταμείων, με σκοπό να κοινοποιηθεί στον ελληνικό λαό η σχέση εισφορών/παροχών που απολαμβάνουν οι σημερινοί απόστρατοι, καθώς και οι προγενέστεροι τους. Δεν είναι δυνατόν να επιβαρύνονται τα στελέχη των ΕΔ και οι οικογένειες τους με έκτακτες μη ανταποδοτικές κρατήσεις για να λάβουν οι απόστρατοι μέχρι και έκτακτα μερίσματα στο τέλος του έτους. Να προσαρμοστούν οι παροχές των Μετοχικών στο επίπεδο που έχουν συνεισφέρει οι απόστρατοι από το μισθό τους προσαυξημένο κατά 50% και θα δείτε απογείωση της βιωσιμότητάς τους. Προτείνω την απόσυρση της παρούσας διάταξης από το νσ ως αντισυνταγματικής!
Θα μου επιτρέψετε επί του θέματος να παραθέσω και εγώ τις απόψεις μου.
Ανέφερε ο κος Πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ (παρατίθεται ως έχει)
«Καταργείται για πάντα και για όλους δημοσίους και ιδιωτικούς υπαλλήλους και συνταξιούχους η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, ένα βάρος των μνημονίων παίρνει τέλος ανακουφίζονται σχεδόν 3 εκ φορολογούμενοι […] στο Δημόσιο μαζί με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και τη θέσπιση για πρώτη φορά κινήτρων επίτευξης στόχων παίρνει τέλος και η μη ανταποδοτική εισφορά υπέρ του πρώην Ταμείου Πρόνοιας Υπαλλήλων μία ακόμη ελάφρυνση, πρακτικά […]»
Εισάγεται η επίμαχη διάταξη με τον ρηματικό τύπο «καθιερώνεται» όπερ σημαίνει, ότι η εν λόγω άδικη, μη ανταποδοτική εισφορά δεν είχε καθιερωθεί υπέρ ΜΤ αλλά υπέρ ΤΠΔΥ. Συνεπώς ο κος Πρωθυπουργός στο πλαίσιο της ελάφρυνσης των μισθωτών του Δημοσίου (στο σύνολό τους) καλώς διατύπωσε ότι παίρνει τέλος και η μη ανταποδοτική εισφορά υπέρ του πρώην Ταμείου Πρόνοιας Υπαλλήλων, καθόσον υπέρ αυτού είχε καθιερωθεί.
Τώρα που ακριβώς ανακάλυψαν οι ειδικοί του Εργασίας και εισάγουν (σε περίοδο ακραίας λιτότητας και ακρίβειας) επί της ουσίας νέα μνημονιακή διάταξη, για καθιέρωση ειδικής μη ανταποδοτικής εισφοράς για το προσωπικό των ΕΔ, είναι ειλικρινά να απορεί κανείς. Η διάταξη είναι άδικη, διαχωρίζοντας και επιβαρύνοντας έτι περαιτέρω το προσωπικό των ΕΔ, το οποίο στερείται την αποζημίωση της εκτέλεσης υπηρεσίας κατά τις αργίες (ειδικότερα ο ΣΞ), την αποζημίωση για τη νυχτερινή απασχόληση, την ισότιμη μεταχείριση αναφορικά με το ποσό της ημερήσιας αποζημίωσης του ν.4336/15 (η οποία παραμένει στο ύψος των 29,35 εν αντιθέσει με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα όπου ανέρχεται σε 40,00 €) και πολλά άλλα.
Αυτή ήταν η πρόθεση και η βούληση του κου Πρωθυπουργού? Η περαιτέρω επιβάρυνση του προσωπικού των ΕΔ? Προσωπικά νομίζω πως όχι και γι’αυτό απαιτείται η απόσυρση της επίμαχης διάταξης. Εκτός και εάν υπήρξε νεότερη, επί του θέματος, διευκρίνιση του κ. Πρωθυπουργού την οποία καλό θα ήταν να τη ξέρουμε. Ευχαριστώ
Κατά την άποψή μου η διάταξη στερείται λογικού ερείσματος. Ο κ. Πρωθυπουργός εξήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ την κατάργησή της, τα ΜΤ βιώνουν μέρες λαμπρές (αυξήσεις – έκτακτα μερίσματα),η Χώρα βγήκε από τα μνημόνια και έρχεται το Εργασίας άκρως αιφνιδιαστικά να νομοθετήσει για το προσωπικό των ΕΔ μία άδικη, μη ανταποδοτική εισφορά, χωρίς κανέναν χρονικό ορίζοντα καταβολής. Έχετε αντιληφθεί, ότι η πλειονότητα των στελεχών των ΕΔ – όπως και το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας- αγωνιά για να ανταπεξέλθει οικονομικά? Συνεισφέραμε από το έλλειμμά μας τόσα χρόνια (12 συναπτά), το θεωρείτε δίκαιο να συνεχίζουμε σε μία περίοδο ανεπανάληπτης ακρίβειας να πληρώνουμε έκτακτες μη ανταποδοτικές και άδικες εισφορές? Για ποιο λόγο? Για να λαμβάνουν επιπλέον μερίσματα οι απόστρατοι ως Δώρο Χριστουγέννων? Έχετε αναρωτηθεί αν τα δικά μου παιδιά παίρνουν δώρο τα Χριστούγεννα? Να αποσυρθεί η εκτός πραγματικότητας διάταξη.
Η διατήρηση της κράτησης για τα στελέχη των ΕΔ είναι άδικη. Για τα χαμηλόμισθα στελέχη ακόμα και τα 15€ το μήνα είναι σημαντικά, ειδικά την τρέχουσα περίοδο. Στελέχη με μισθό μέχρι 1000 € το μήνα δεν θα επωφεληθούν και από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, αφού επιβάλλεται σε εισοδήματα άνω των 12.000 €. Προτείνω να καταργηθεί η κράτηση 1% υπέρ των Μετοχικών Ταμείων των ΕΔ για λόγους ισονομίας με τους πολιτικούς υπαλλήλους.
α. Είναι άδικη έναντι των λοιπών υπαλλήλων του Δημοσίου τομέα
β. Δεν είναι ανταποδοτική
Δυστυχώς υπάρχει σοβαρό Συνταγματικό κώλυμα στην εν λόγω διάταξη. 1ον δεν γίνεται να το καταργεις για όλους πλην των στρατιωτικών. Και 2ον δε γίνεται να μοιράζεις έκτακτα μερίσματα σε στελέχη που συνταξιοδοτήθηκαν με 25 ως 30 χρόνια στη συντριπτική πλειοψηφια από στελέχη που θα συνταξιοδοτηθούν με 35 ως 40 χρόνια. Είναι άδικο δηλαδή και για τους «νέους» ασφαλισμένους. Η κατάργηση της εισφοράς είναι μονόδρομος για ένα κράτος δικαίου ειδικά στη δύσκολη συγκυρία που ζουμε όλοι μας.
Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την κατάργηση της συγκεκριμένης εισφοράς και όχι την καθιέρωσή της στις ένοπλες Δυνάμεις.
Εάν τα Μετοχικά Ταμεία έχουν αναλογιστικές μελέτες που δείχνουν οτι είναι απαραίτητη αυτή η εισφορά,να αυξηθεί η υπάρχουσα που είναι ανταποδοτική.
Εισάγεται μία άδικη διάταξη άκρως αιφνιδιαστικά από μη σχετικό με θέματα ΕΔ Υπουργείο. Προφανώς θα ερωτήθηκε και το Υπουργείο μας. Ποιος λοιπόν αποφάσισε και ποια η απάντηση στο Εργασίας? Μήπως απάντησε η ΓΔΟΣΥ του ΥΠΕΘΑ? Που αν ρωτήσεις τους εμπλεκόμενους χειριστές τι σημαίνουν τα αρχικά ΤΑΜΣ θα σου πουν Ταμείο Αλληλοβοηθείας Μερισματούχων Στρατού. Έχετε αντιληφθεί εκεί στα Υπουργεία σε ποια κατάσταση έχουν περιέλθει τα στελέχη των ΕΔ και οι οικογένειές τους? Μήπως να υπενθυμίσω, ότι με απόφαση της ΓΔΟΣΥ από Μαρ του 13 εισήχθησαν τα Ταμεία μας στον Κοινωνικό Π/Υ και τώρα βρίσκονται σε αδιέξοδο για την επιστροφή των εισφορών του ν.4093/12? Αρκετά με τις έκτακτες μη ανταποδοτικές εισφορές. Η θέση του κ. Πρωθυπουργού διατυπώθηκε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο. Να αποσυρθεί η άδικη διάταξη.
Διαβάζω σε επίσημη διαδικτυακή ανάρτηση ότι η ΕΑΑΣ αγωνιά, ότι σε περίπτωση μη ψήφισης του πολυνομοσχεδίου του ΥΠΕΘΑ έως 10 Νοε 22 δεν θα δοθεί ένα επιπλέον μέρισμα τον Δεκ 22 από το ΜΤΣ. Απλά αναρωτιέμαι. Επιβαρυνόμαστε οι εν ενεργεία μέτοχοι του ΜΤΣ με άδικες μακροχρόνιες μη ανταποδοτικές εισφορές για να λαμβάνουν ορισμένοι επιπλέον μερίσματα? Έχετε αντιληφθεί πόσο έχουν φτάσει βασικά αγαθά? Αυτό αποσκοπούσε ο κ. Πρωθυπουργός όταν εξήγγειλε την κατάργηση της εισφοράς? Θεωρώ πως όχι και για τον λόγο αυτό επιβάλλεται η απόσυρση της άδικης διάταξης.