Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, για λόγους καλύτερης κατανόησής τους, θα καταγραφούν στο παρόν σημείωμα αρθρωμένες σε δύο ενότητες. Η πρώτη ενότητα αφορά στις αλλαγές που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται αμέσως μετά την ψήφιση του σχετικού σχεδίου – νόμου για το Ασφαλιστικό, ενώ η δεύτερη ενότητα αφορά στις αλλαγές εκείνες που θα εφαρμοστούν, όταν ετοιμαστεί με τρόπο ολοκληρωμένο το νέο ασφαλιστικό σύστημα, δηλαδή από το έτος 2018 και μετά. Πρέπει εδώ να σημειωθούν επίσης τρία επιπλέον κρίσιμα στοιχεία. Οι προτεινόμενες αλλαγές συμπίπτουν κατά τα 6,5/7 με τις επτά συστάσεις που απηύθυνε το Εcofin στις 16 Φεβρουαρίου προς την ελληνική κυβέρνηση. Oι συμπτώσεις στο πεδίο της πολιτικής αυτής δεν προέκυψαν από την εκ των υστέρων ευθυγράμμισή μας με το Ecofin, αλλά από την κατανόηση εκ μέρους μας της ανάγκης αυτών των αλλαγών, έτσι όπως είχαν διατυπωθεί ήδη από τις 8 Δεκεμβρίου με τις προτάσεις που καταθέσαμε στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου για το Ασφαλιστικό. Να υπενθυμισθεί, πως ο διάλογος αυτός ξεκίνησε με κυβερνητική πρωτοβουλία στις 26 Νοεμβρίου του 2009 και ολοκληρώθηκε στις 16 Μαρτίου του 2010, δηλαδή ενάμιση μήνα νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που είχαμε ως κυβέρνηση θέσει. Το δεύτερο στοιχείο αφορά ένα δημοσιονομικό ζήτημα. Με το σύνολο των αλλαγών που προωθούμε στόχευσή μας είναι το 2030 το επίπεδο της συνολικής κρατικής χρηματοδότησης να παραμείνει σταθερό, όπως ήταν το 2008, δηλαδή στο 4,8% του ΑΕΠ. Δηλαδή το Ασφαλιστικό να κερδίσει από σήμερα μια ολόκληρη δεκαπενταετία. Το τρίτο και τελευταίο στοιχείο, σχετίζεται με μια πρωτοφανούς εντάσεως δυσκολία: η μεταφορά από το νυν υπάρχον σύστημα στο καινούργιο πρέπει να γίνει χωρίς την ανάγκη εξεύρεσης σημαντικών κεφαλαίων από τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού υπό τις παρούσες συνθήκες δεν υπάρχει καμία δυνατότητα. Άρα από τις υπάρχουσες εκδοχές επίλυσης του Ασφαλιστικού, έπρεπε να εντοπίσουμε εκείνη, όπου η μετάβαση θα γινόταν χωρίς σημαντικές επιπρόσθετες δαπάνες.
α) ενιαίος φορέας διαχείρισης των αποθεματικών (αξίας 29,5 δισ. €, συν τα κεφάλαια του ταμείου Αλληλεγγύης των Γενεών), δίχως να θίγονται τα περιουσιακά δικαιώματα των Φ.Κ.Α.
β) καθορισμός ενιαίων μηχανισμών ελέγχου (της Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων, του ΣΕΠΕ, των Φ.Κ.Α.)
γ) συνδιαχείριση των πόρων των κλάδων υγείας των Φ.Κ.Α. (μία και ενιαία διαπραγμάτευση για όλες τις προμήθειες του συστήματος)
δ) σύσταση Κέντρων Εξυπηρέτησης Ασφαλισμένων (Κ.Ε.Α.)
ε) θεσμοθέτηση παράλληλης ασφάλισης για όλες τις κατηγορίες ασφαλισμένων, που έχουν ασφαλιστεί πριν από το 1993 (πρότασή μας είναι να συμπεριλάβει το μέτρο αυτό και τους δημοσίους υπαλλήλους)
στ) ενιαίο καθεστώς ασφάλισης συνταξιούχων, που εργάζονται σε άλλες θέσεις εργασίας
η) απαγόρευση προγραμμάτων εθελουσίων εξόδων. Ο μέσος όρος ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξηθεί κατά 2 χρόνια έως το 2015. Από 61.4 που είναι σήμερα θα ανέλθει στα 63.5. Να σημειωθεί πως το 2003 ήταν 62.7 αλλά η πολιτική των εθελουσίων εξόδων της Ν.Δ. κατέβασε τον μέσο όρο στα 61.4 έτη
θ) κεντρική επανεξέταση των αναπηρικών συντάξεων, και εκσυγχρονισμός του καταλόγου βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων
ι) νέες διαδικασίες ασφάλισης για οικόσιτο προσωπικό και αγρεργάτες
ια) αντικίνητρα πρόωρης συνταξιοδότησης
ιβ) θέσπιση κινήτρων παραμονής στην αγορά εργασίας (κίνητρα παραμονής μετά την τριακονταπενταετία, και αντίστοιχα για όσους παραμένουν μετά το 65ο έτος)
ιγ) από 1/7/2011 διεκπεραίωση από το τραπεζικό σύστημα όλων των συναλλαγών στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων (μισθοδοσία, απόδοση εισφορών)
ιδ) ενιαίο κέντρο πληρωμής συντάξεων (προκείμενου να επιτευχθεί ο ενιαίος έλεγχος της τήρησης της νομοθεσίας περί διπλοσυνταξιούχων)
ιε) ρύθμιση του χρόνιου προβλήματος της διαδοχικής ασφάλισης, με σχεδιαζόμενη έναρξη εφαρμογής το 2011. Η κινητικότητα στην αγορά εργασίας απαιτεί ρύθμιση των οικονομικών πλευρών της διαδοχικής ασφάλισης, με τρόπο κοινωνικώς δίκαιο για τον ασφαλισμένο. Να σημειωθεί, πως το θέμα της γρήγορης έκδοσης των συντάξεων, επί περιπτώσεων διαδοχικής, νομοθετείται τώρα με το σχέδιο – νόμου για τις εργασιακές σχέσεις.
Ψηφοφόρε να δεις που μολις εφαρμοστει αυτη η διάταξη του νομοσχεδιου για τα εργασιακά και αφορα το ΙΚΑ θα μειωθούν ξαφνικα οι ασφαλισμενοι και θα αυξηθει η ανασφάλιστη/μαύρη εργασία.
Με διακιολογία μάλιστα πλεόν…αφού δεν θα μπορούν οι εργοδότες να στελνουν ΑΠΔ και να ασφαλίζονται οι υπάλληλοι ουτε καν στα υποκαταστηματα του ΙΚΑ.
ΠΗΡΑΤΕ ΧΑΜΠΑΡΙ ΤΗΝ ΔΙΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΙΚΑ ΠΟΥ ΕΣΤΕΙΛΕ ΠΡΟΣ ΨΗΦΙΣΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΧΘΕΣ 13/04??
ΑΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΕΝΑ 35-40% ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΣΤΟ ΙΚΑ, ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ Α.Π.Δ ΜΕΣΩ ΙΝΤΕΡΝΕΤ….ΚΑΙ ΘΑ ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΕΠΙΤΟΠΟΥ ΣΤΑ ΥΠΟΚ/ΤΑ…ΑΦΟΥ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΟΥΝ ΕΓΓΥΗΤΙΚΗ.
ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΙΚΟΣ. ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΘΑ ΜΕΝΟΥΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ ΑΦΟΥ Η ΑΠΔ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ.
ΠΛΕΟΝ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΤΑΞΗ ΑΥΤΗ ΜΕΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ.
Αντιγράφω από ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ – ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «Εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια και άλλες διατάξεις»
Άρθρο 17 Ρυθμίσεις ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
1. Στο τέλος της περ. γ’ της παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 2972/2001 (Α’291), όπως ισχύει, προστίθενται εδάφια, ως ακολούθως: «Οι ΑΠΔ, οι οποίες υποβάλλονται για διαστήματα μισθολογικών περιόδων, για τα οποία δεν έχουν καταβληθεί οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, θεωρούνται ως μη υποβληθείσες και επιβάλλεται η πρόσθετη επιβάρυνση που προβλέπεται από τη διάταξη της περίπτωσης α’ της παραγράφου αυτής.
Η υποβολή ΑΠΔ επόμενων, μετά τη βεβαίωση οφειλής, μισθολογικών περιόδων, δεν γίνεται δεκτή μέσω διαδικτύου, εφόσον ο εργοδότης εξακολουθεί να μην καταβάλλει τις αντίστοιχες εισφορές και δεν έχει υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης. Στην περίπτωση αυτή, ο εργοδότης υποχρεούται να προσκομίσει την ΑΠΔ με ψηφιακό-μαγνητικό μέσο στο αρμόδιο υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Η ΑΠΔ που υποβάλλεται με τον τρόπο αυτό, παραλαμβάνεται από το αρμόδιο υποκατάστημα, μόνο αν ο εργοδότης συνυποβάλλει το αναλυτικό-καθολικό ισοζύγιο κινούμενων λογαριασμών του προηγούμενου μήνα, καθώς και την ανάλυση πελατών του ίδιου μήνα. Επιπλέον, ο εργοδότης καλείται να καταθέσει εγγυητική επιστολή τράπεζας με διάρκεια ισχύος ενός έτους από την έκδοση της, ισόποση με το σύνολο των εισφορών των υποβληθεισών ΑΠΔ, για τις οποίες δεν έχουν καταβληθεί εισφορές.
Η ΑΠΔ που υποβάλλεται στο υποκατάστημα θεωρείται εμπρόθεσμη αν υποβληθεί έως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της επόμενης κατά περίπτωση ΑΠΔ.
Μετά την ως άνω ημερομηνία επιβάλλονται οι κυρώσεις της περ. β’ της παρ. 1 του άρθρου 7 του Ν.2972/2001, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 9 του Ν.3232/2004.»
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
όταν έχουμε πληρώσει τόσα χρόνια τουλάχιστον δύο ταμεία (προσωπικά πληρώνω Δημόσιο και ΤΣΜΕΔΕ, πληρώνω δε και ΤΕΑΔΥ και Ειδική Προσαύξηση στο ΤΣΜΕΔΕ)θεωρώ απαράδεκτο το πλαφόν που θέλετε να επιβάλετε στις συντάξεις ή οποιαδήποτε σκέψη μείωσης. Έτσι επιβραβεύετε αυτούς που δεν είναι συνετοί και συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, αδιαφορώντας, αγνοώντας και στίβοντας αυτούς που σε όλη τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου υπήρξαν σωστοί απέναντι στα Ταμεία τους και στην Πολιτεία.
Επί πλέον, θα ήθελα να σας γνωρίσω, ότι ωρισμένες φορές τα πλασματικά χρόνια έχουν δοθεί παλαιότερα σε αντιστάθμισμα αυξήσεων που έπρεπε να έχουν γίνει στους υπαλλήλους και έγινε τότε ανταλλαγή. Ίσως θα έπρεπε να ψάξετε περισσότερο τις κατηγορίες αυτές.
Μην ξεχνάτε ότι την οικονομία δεν την έφτασαν σε αυτό το σημείο οι συνετοί, αυτοί που δεν έχουν ούτε πιστωτική κάρτα, ακριβώς για να μην έρθουν σε δύσκολη θέση, που πάντα πλήρωναν τις οφειλές τους προσδοκώντας, μέσα από την οικονομία τους, ένα καλύτερο μέλλον.
Με εκτίμηση
Β. Συνοδινού
Kύριε υπυργέ,
Καλά κάνετε και προσπαθείτε να βάλετε σε τάξη τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων.
Πρέπει όμως να λάβετε υπ’όψιν και κάποια πράγματα.
Τα 67 έτη (άντρες) και 65έτη (γυναίκες)για συνταξιοδότηση ειναι πολλά.
Δεν εργάζονται όλοι σε γραφεία ή σε ιδανικές συνθήκες εργασίας.
Πάνω από τα 60 δεν μπορείς να κάνεις αυτά που έκανες στα 25,και στον ιδιωτικό τομέα δεν παίρνουν όλοι προαγωγή ώστε κάποιος νεότερος να κάνειτη δουλειά.
Οι γυναίκες πιστεύω στα 60 πρέπει να παίρνουν σύνταξη.Όχι παραπάνω.
Στο κάτω κάτω ,μετά τα 60 οι περισσότεροι εχουν διάφορα προβλήματα υγείας.
Για τον ενιαίο φορέα,με την υπάρχουσα διαφθορά,δεν μπορεί να υπάρξει.
Πρέπει,όσοι ασχοληθούν μ’αυτό,να είναι οικονομικά διαφανείς.Να μπορούν και να ελέγχονται.Να κάνουν τη δουλειά για το καλό του ταμείου και όχι για τις τσέπες κάποιων.
Ναι,ένας ασφαλιστικός φορέας για όλους τους μισθωτούς,ανεξάρτητα από ποιό χώρο είναι(ιδιωτικό ή δημόσιο).
ΟΧΙ στη διαικπεραίωση μισθών,εισφορών κλπ μέσω τραπεζών.Έχουν ρημάξει την οικονομία στη χώρα,θα τους πληρώνουμε ΚΑΙ για την πληρωμή μας;
Για τα ΚΕΑ…,μάλλον τζάμπα επιπλέον θέσεις εργασίας χωρίς νόημα.
Βάλτε υπαλλήλους στα ήδη υπάρχοντα ΙΚΑ από αυτούς που περισσεύουν σε άλλη υπηρεσία.
Τα ταμεία ήταν υγειή μέχρι που κάποιος ή κάποιοι τα πήραν για πάρτη τους.Πάρτε τα πίσω.Δεν πρέπει να πληρώσουμε πάλι εμείς τα κλεμμένα.
Τα νοικιασμένα ιατρεία και γραφεία των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ,κοστίζουν πάρα πολλά στον οργανισμό.Κλείστε τα και μεταφέρετε τις υπηρεσίες στα νοσοκομεία,θα εξοικονομηθούν πολλά χρήματα.
ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΕΣΕΙΣ ΝΑ ΒΓΑΛΕΤΕ ΤΟ ΜΗΝΑ ΜΕ 450 ευρώ;
Πώς θα τα καταφέρει οσυνταξιούχος;
Το οτι κάποια από τα μέτρα που θέλετε να μας επιβάλλετε υπάρχουν και σε άλλες χώρες δε σημαίνει οτι είναι σωστά ή ηθικά ή οτι θα κάνουν καλύτερη τη ζωή μας.
ΖΗΤΑΤΕ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕ ΦΤΑΙΝΕ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ,
ΜΕ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ …ΤΙ;
Προτάσεις για το ασφαλιστικό:
1) να ισχυροποιηθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός του υπουργείου εργασίας και τουλάχιστον να 5πλασιασθεί το ανθρώπινο δυναμικό, εν ανάγκη με μετατάξεις από άλλες υπηρεσίες του δημοσίου, που αργομισθούν. Οι έλεγχοι για μαύρη και ανασφάλιστη εργασία να είναι εντατικότατοι. Επίσης να εισπραχτούν άμεσα τα βεβαιωμένα χρέη, εν ανάγκη και με κατασχέσεις.
2) Να καταγραφεί και να εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο τρόπο η ακίνητη περιουσία των ταμείων, που είναι τεράστια. Παράδειγμα: στη Θεσσαλονίκη στην περιοχή Ντεπό (δίπλα στο ΙΚΑ) υπάρχουν εκτάσεις που είναι οικόπεδα-φιλέτα, 10κάδων στρεμμάτων, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Ένα οικόπεδο χρησιμοποιείται ια …παρκινγκ των εργαζομένων στο ΙΚΑ και τα άλλα είναι απλά χωράφια.
3) Να καταργηθούν όλες οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις από δω και στο εξής.
4) Να βγαίνουν στην σύνταξη οι γυναίκες, όπως και οι άνδρες, όπως γίνεται σε όλον τον κόσμο και παραδόξως δεν γίνεται στον δημόσιο τομέα της πατρίδας μας (τόσο κουράζονται εκεί!!)
5) Να ελέγχονται αυστηρά όλες οι αναπηρικές συντάξεις.
6) Να μην δίνονται συντάξεις σε ξένους (κυρίως από Βουλγαρία) που έχουν μόνο ένα χρόνο ασφάλεια εδώ και παίρνουν σύνταξη και ΕΚΑΣ!!
7) Να καταργηθεί η σκανδαλώδης ευχέρεια στις ανύπαντρες θυγατέρες δημοσίων υπαλλήλων, να παίρνουν σύνταξη θανάτου του πατρός τους, εφ΄όρου ζωής αν μείνουν ανύπαντρες!. Άλλη Ελληνική πατέντα αυτή! Που οδηγεί χιλιάδες θυγατέρες δημοσίων υπαλλήλων στο να μην παντρευτούν, επιδοτείται η τεμπελιά τους και αιμορραγεί το ασφαλιστικό σύστημα.
Απάντηση στον Στελιο .Στο ερώτημα σχετικά με την αυτασφάλιση των παιδιών , εχει την δυνατότητα κάποιος να ασφαλίσει τα παιδιά του απο την ηλικία των 16 ετών όμως, υπάρχει νόμος για την συγκεκριμένη περίπτωση.
Υπουργέ μου ειμαι δημόσιος υπάλληλος ,με καθαρές αποδοχές 1050,00€ τον μήνα συν 2 επιδόματα (400 περιπου), το σεβαστό μας κράτος δίνει αύξηση με την μορφή επιδομάτων και οπως απεδειχθη , για να μπορεί να τα κοβει.
Μας μειώσατε κατά 30 % τα επιδόματα καθώς και τα δώρα , όταν θα πάρουμε σύνταξη θα είναι μειωμένη , με περισσότερα χρόνία εργασίας .Αναρωτιέμαι που είναι το κράτος δικαίου που ευαγγελίζεσθε ,γιατί οι μειωσεις για όλους ίδιες και όχι αναλογικά με τις αποδοχές .
Με τέτοια ανεργία που υπάρχει ποιος΄θα συμπληρώσει σαράντα χρόνια εργασίας .Το όριο ηλικίας το καταλαβαίνω, την αύξηση του αριθμού των ημερών όμως , γιατί αυτή η αδικία.
Υπάρχει τρόπος να πεισθεί ο εργαζόμενος να ασφαλίζεται ή θα συνεχισθεί η ασφάλιση μεχρι4500 ημέρες και το ξεγύμνωμα του ΙΚΑ.
Σας ευχαριστώ !
ΚΑΝΤΕ ΕΛΚΥΣΤΙΚΟΤΕΡΗ ΤΗΝ ΑΥΤΑΣΦΑΛΙΣΗ
1)ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ
2)ΝΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΙΣΕΛΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΑΣΦΑΛΙΣΗ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΝΣΗΜΑ
3)ΝΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙΣ ΟΠΟΤΕΔΗΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΝΤΟΣ 12ΜΗΝΟΥ
ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΙΣΧΥΟΝΤΑ (ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗΣ 3,5%)
ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΜΟΥ ΜΕ ΔΙΑΔΟΧΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
ΤΟ ΤΕΒΕ ΘΑ ΕΙΧΕ ΜΙΑ ΑΣΗΜΑΝΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΟΥ
ΓΙΑ ΤΑ 12 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΤΟ ΠΛΗΡΩΝΑ
(ΠΕΡΙΠΟΥ 200 ΕΥΡΩ).
ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Ο ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ 0,9%
KAI Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΤΕΒΕ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΟΥ
ΘΑ ΓΙΝΕΙ 50 ΕΥΡΩΠΟΥΛΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΩΔΕΚΑΕΤΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ.
ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ.
Κύριε Υπουργέ
Είμαι και εγώ συνταξιούχος Στρατιωτικός που ασκώ είδη ελεύθερο επάγγελμα, καταβάλοντας τις εισφορές μου στον ΟΑΕΕ καθώς επίσης δηλώνω όλο το εισόδημά μου και φορολογούμαι και για αυτό. Επίσης έχω επενδύσει αρκετά χρήματα στην εργασία μου, η οποία είναι καθόλα νόμιμη.
Έχω την εντύπωση ότι αποτελεί συνταγματικό μου δικαίωμα η άσκηση οποιασδήποτε νόμιμης εργασίας. Επίσης η σύνταξη που λαμβάνω ως Στρατιωτικός δεν είναι χαριστική, αλλά αποτελεί κόπο προσωπικής μου εργασίας επι 28 χρόνια. Τέλος, ασκώντας ελεύθερο επάγγελμα δεν καταλαμβάνω τη θέση κάποιου ανέργου, ώστε να αποτελεί κάποια δικαιολογία περικοπής της σύνταξής μου. Εξάλου έχω την εντύπωση οτι και πολλοί βουλευτές που λαμβάνουν σύνταξη, ασκούν παράλληλα ελεύθερο επάγγελμα.
Μετά απο όλα αυτά, θεωρώ ότι πρέπει να επανεξετάσετε τη διάταξη για την περικοπή της σύνταξης στους εργαζόμενους συνταξιούχους, ή τουλάχιστον να εφαρμοσθεί μόνο για τους συνταξιούχους που απασχολούνται ως ιδιωτικοί υπάλληλοι.
Σχετικά με τη θεσμοθέτηση παράλληλης ασφάλισης να δώσω ένα παράδειγμα.
Αν κάποιος εργάζεται το πρωί ως μισθωτός με 800-1000 Ευρώ το μήνα και ασφαλίζεται στο ΙΚΑ, και το απόγευμα διατηρεί μια Ο.Ε και για να συμπληρώσει το εισόδημα του εργάζεται ως κηπουρός και έχει εισόδημα 400-500 Ευρώ το μήνα εκδίδοντας κανονικά αποδείξεις, τώρα θα πρέπει να πληρώσει και στον ΟΑΕΕ περίπου 300-450 Ευρώ το μήνα. Δηλαδή εργαζόμενος και σε δεύτερη εργασία αντί να αυξήσει το εισόδημα του θα καταφέρει να βγάζει επιπλέον 100-150 Ευρώ το μήνα;
Αυτός που το έγραψε αυτό το σημείο του νόμου πρέπει να είναι πολύ έξυπνος στα νομικά αλλά στα Μαθηματικά κουμπούρας!!!
Καλημέρα σας
Εφόσον είμαστε υποχρεωμένοι να ασφαλιζόμαστε σε δυο (οι περισσότερα ταμεία) (ΙΚΑ και ΤΕΒΕ ή Δημοσίου) για παράλληλες δραστηριότητες, πρέπει να όλες οι εισφορές να μετράνε στη σύνταξη χωρίς να έχει σχέση από πότε έχουμε πρώτα ασφαλισθεί, πριν η μετά το 1983, μετά το 1992 κτλ.
Σύμφωνα με το άρθρο 147,παρ.4 του Ν.3655/2008 εφαρμόζονται διατάξεις κανονισμών εργασίας καιεπιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε εργαζόμενους του ευρύτερου δημόσιου τομέα,οι οποίες προβλέπουν αυτοδίκαιη και υποχρεωτική αποχώρηση, είτε με τη συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας τους,είτε με τη συμπλήρωση του χρόνου υπηρεσίας που προβλέπονται με τις ισχύουσες διατάξεις,συνταξιοδοτούνται λόγω γήρατος.Μπορούν όμως να παραμείνουν μετά από αίτηση παραμονής στην υπηρεσία (μέχρι 3 έτη)εφόσον γίνεται αποδεκτή από τον εργοδότη.
Με το νέο νόμο θα μπορεί να παραμείνει ο εργαζόμενος στην υπηρεσία εφόσον το επιθυμεί(προκειμένου να ωφεληθεί από τα κίνητρα παραμονής),
χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της υπηρεσίας που στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι αρνητική;
Κύριε Υπουργέ
Θέλω να σας πληροφορήσω σχετικά με τις διατάξεις τις παραγράφου 4(στ)»Ενιαίο καθεστώς ασφάλισης συνταξιούχων, που εργάζονται σε άλλες θέσεις εργασίας» τα παρακάτω:
Πολλοί Δ.Υ έχουν συνταξιοδοτηθεί, πριν πολλά χρονία, πρόωρα προκειμένου να εργασθούν στον ιδιωτικό τομέα για πολλούς και διάφορους λόγους (αύξηση εισοδήματος λόγω οικογενειακών αναγκών, δυσαρέσκεια κλπ)και σημερά εργαζονται και είναι ασφαλισμένοι στο ΟΑΕΕ επί 14 έως 15 χρόνια και περιμένουν να συμληρώσουν ασφάλιση 16 έτη και 65 έτη ηλικίας για να λάβουν μία πενιχρή σύνταξη (1/2 του οργανικού ποσού) η οποία δεν ξεπαιρνά τα 240 €.
Στους συνταξιούχυς του Δημοσίου, ο νέος νόμος, προβλέπει μείωση της σύνταξής τους κατά 70%.
Επειδή οι εν λόγω εργαζόμενοι βρίσκονται σε όριμο χρόνο συνταξιοδότησης και τα έσοδα, λόγω προχωρημένης ηλικίας, είναι ελάχιστα μέχρι μηδενικά, η γνώμη μου Κύριε Υπουργέ είναι ότι η διαταξη αυτή πρέπει να τροποποιηθεί και να γίνει προβλέψη εφαρμογής μετά από 2 – 3 ετή.
Ας ληφθεί υπόψη ότι όταν αυτοί υπέβαλαν αιτήσης συνταξιοδότησης δεν μπορουσαν να φανταστούν ότι μετα από 14 – 15 έτη ασφαλισμένη στο ΟΑΕΕ και 1 – 2 έτη πριν από τη συνταξιοδότησης τους θα νομοθετείτο μια τέτοια διάταξη.
Επίσης πρέπει να γνωρίζουν οι μελετητές του Σ.Ν. ότι όταν οι Δ.Υ. παρέμεναν στο Δημόσιο επί πλέον 2 – 3 ετή θα ελάμβαναν περισσότερα από τα 240 € που θα λάβουν μετά από 16 έτη ασφάλισης στο ΟΑΕΕ και επί πλέον ότι όταν αυτοί συνταξιοδοτήθηκαν (πρόωρα) η θέση τους καλύφθηκε από νέους άνεργους.
Εχω δύο παιδιά 12 ετών και επιθυμώ να πληρώσω τους βάλω ένσημα ώστε
όταν αρχίσουν να δουλεύουν να ξεκινήσουν απο μια βάση και οχι απο το μηδέν.Αντι δηλαδή να κάνω αποταμίευση μετρητά στην τράπεζα να τους βάζω ένσημα.Εργάζομαι στον ιδιωτικό τομέα, δεν έχω δική επιχείρηση.Υπάρχει περίπτωση στο νεο νομοσχέδιο να προβλεφθει ανάλογη ρύθμιση για αυτό;
κ.ΥΠΟΥΡΓΕ,διαβασα σε μια εφημεριδα την Κυριακη οτι τελικα εχει αποφασιστει στο νεο ασφαλιστικο που θα συζητηθει στη Βουλη προσεχως να καταργηθει η προωρη συνταξιοδοτηση στις μητερες ανηλικων του ΙΚΑ απο 1/1/2011,λογω της δυσκολης οικονομικης καταστασης του ταμειου.
Για ακομη καλυτερα οικονομικα αποτελεσματα γιατι δεν ξεκινα η εφαρμογη για ολες αυτες τις κατηγοριες εργαζομενων απο το 2011 και οχι το 2013 ? Σε αυτη την περιπτωση θα υπαρχει κοινωνικη ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ και ΙΣΟΤΗΤΑ.
Η ΑΔΙΚΙΑ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΜΑΣ ΝΟΜΙΖΩ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΜΦΑΝΗΣ. Γινομαι 50 χρονων στις 15/2/2011 δηλαδη για 1,5 μηνα χανω αυτο το δικαιωμα της προωρης συνταξης και επισης βρισκομαι σε ανεργια απο τον Γεναρη του 2010 ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ.Πως θα ανταπεξελθω οικονομικα? Ποιος μπορει να μας εξασφαλισει εργασια για την επομενη πενταετια και να μην χρειαστει να παρακαλαμε για προωρη συνταξη χανοντας ενα μεγαλο μερος απο τις εισφορες μας.?
Ελπιζω στην κατανοηση σας-Σας ευχαριστω.
Κ. Υπουργε
Με την καθιερωση του επαγγελματικου ποδοσφαιρου στην χωρα μας οι ποδοσφαιρικες ΑΕ ηταν υποχρεωμενες να ασφαλισουν τους ποδοσφαιριστεςτουσ(Αγορα Ενσημων)στο ΙΚΑ.Δυστυχως για παρα πολλους απο εμας δεν συνεβει αυτο.Ζηταμε με ειδικη ρυθμισηνα μας επιτραπει να αγορασουμε εμεις αυτα τα ενσημα και να μας αναγνωρισθουν.Χρηματα δεν θελετε κυριε Υπουργε??
Η πληροφορία που δημοσιεύθηκε ότι , εφόσον κάποιος συνταξιούχος ενός κλάδου συνεχίζει και εργάζεται σε άλλον τότε θα αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης, είναι κατανοητή για σχετικά μικρής ηλικίας συνταξιούχους.΄Αν όμως κάποιος είναι άνω των 60 και μέχρι τότε εργαζόταν σε δύο δουλειές, και πληροί τις προυποθέσεις συνταξιοδότησης από την μία ή και τις δύο, η αναστολή καταβολής της σύνταξης θα έχει το αντίθετο απο το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα που φαντάζομαι είναι η παραμονή στην εργασία. Για παράδειγμα, αν κάποιος 60 χρονος εργάζεται , με πλήρεις ασφαλιστικές καλύψεις, και ως δημοσιογράφος και ως δικηγόρος και έχει συμπληρώσει τις προυποθέσεις συνταξιοδότησης από την μία ή και από τις δύο εργασίες, εφόσον επιλέξει να συνεχίσει στην μία, η στέρηση της σύνταξης από την άλλη εργασία που θέλει να διακόψει θα τον οδηγήσει στο να διακόψει και τις δύο., για τον απλούστατο λόγο ότι στην ουσία ο ίδιος θα επιδοτεί την συνέχιση του εργασιακού του βίου.΄Ετσι ή θα εγκαταλείψει και τις δύο εργασίες και θα πάρει δύο συντάξεις, ή θα δουλέψει παράνομα στην μία εκ των δύο. Αν λάβει κανείς υπόψη του ότι σε μεγάλη ηλικία κάποιος μπορεί να διατηρεί βιολογικές δυνάμεις να εργάζεται σε μία αλλά δύσκολα σε δύο δουλειές, νομίζω ότι είναι σκόπιμο να ισχύσει η στέρηση της σύνταξης από τον εργαζόμενο συνταξιούχο κάτω από μία ηλικία (πχ 58, βία 60 ετών )
Ευχαριστώ πολύ
ΘΕΟΡΩ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΝΑ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΟΥΝ ΟΛΟΙ.ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΒΕΒΑΙΟ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΟΠΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΠΟΩΣ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΗΝ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ.ΑΛΛΩΣΤΕ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΝΕΩΤΑΤΟΙ(ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ,ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ,ΠΡΩΗΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΔΕΗ,ΟΤΕ ,ΤΡΑΠΕΖΩΝ κ.λ.π).
ΠΡΟΤΕΙΝΩ,ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΑΠΟ ΠΟΣΟ ΣΥΝΤΑΞΣΗΣ 1.200 ΕΥΡΩ ΜΕΧΡΙ 1500 ΝΑ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΟΥΝ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΑΠΟ 100 ΕΥΡΩ ΜΗΝΙΑΙΩΣ.ΑΠΟ 1501 ΜΕΧΡΙ 2000 ΕΥΡΩ ΝΑ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΟΥΝ ΑΠΟ 150 ΕΥΡΩ ΜΗΝΙΑΙΩΣ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2000 ΕΥΡΩ ΝΑ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΟΥΝ ΑΠΟ 250 ΕΥΡΩ.
ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ.
ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΜΙΣΘΩΝ ΣΕ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΠΑΣΑ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ,ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΔΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑ ΠΑΣΑ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ.
Είμαι συνταξιούχος στρατιωτικός και αποχώρησα απο το στράτευμα μετά απο 25 χρόνια υπηρεσίας. Τα χρόνια αυτά ούτε ωράριο είχα ούτε Σαββατοκύρικα και τα περισσότερα μέρη της χώρας γνώρισα με τον «κοινωνικό τουρισμό» των μεταθέσεων. Φυσικά όλα τα προηγούμενα τα παρείχα δωρεάν στη μαμά πατρίδα στα πλαίσια των υποχρεώσεων που είχα αναλάβει απέναντι της. Όταν όμως οι υποχρεώσεις μου ξεπέρασαν τις απολαβές που μου δίνονταν από το κράτος αποφάσισα να ασκήσω το νόμιμο δικαίωμα μου να παραιτηθώ και να ρισκάρω αναζητώντας μια δεύτερη απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα ώστε να συμπληρώσω τη σύνταξη των 1300 Ευρώ και να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις της οικογένειας μου. Ευτυχώς μέχρι σήμερα όλα πήγαν καλά και με τα υφιστάμενα δεδομένα εξασφαλίζω ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για μένα και τους δικούς μου. Φυσικά δηλώνω τις αποδοχές μου μέχρι το τελευταίο σεντ στην εφορία και καταβάλω όλες τις προβλεπόμενες εισφορές στον ΟΑΕΕ. Με έκπληξη λοιπόν πληροφορήθηκα ότι υφίσταται πρόθεση από τη κυβέρνηση στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο να υπάρξει πρόβλεψη με την οποία να «τιμωρούνται» οι συνταξιούχοι που εργάζονται με την περικοπή της σύνταξης τους.Είναι δυνατόν να τιμωρούμαστε και να καταδικαζόμαστε σε ανέχεια επειδή ασκήσαμε νόμιμο δικαίωμα μας? Πως είναι δυνατόν κύριε υπουργέ να αντεπεξέλθω στις υποχρεώσεις όταν ξαφνικά αποφασίζετε να μου περικόψετε τις μέσες μηνιαίες μου αποδοχές κατά 35%? Είναι αυτό «νόμιμο και ηθικό»? Θέλετε να μας εξαναγκάσετε να προσφύγουμε σε παράνομες μορφές εργασίας στερώντας φορολογία απο το κράτος και εισφορές απο τα ασφαλιστικά ταμεία? Ελπίζω να πρυτανεύσει η λογική και το περί δικαίου αίσθημα. Εναλλακτικά αν δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα και επειδή δεν επιθυμώ να παρανομήσω, προτείνω να μεσολαβήσετε στον υπουργό άμυνας ώστε να με ξαναπροσλάβει στο στράτευμα από το οποίο ουδέποτε θα είχα παραιτηθεί αν γνώριζα ότι μετά απο 9 χρόνια πολιτικού βίου πάλι «καψόνι» θα μου έκανε.
ΓΙΑΤΙ ΣΤΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΝΕΤΑΙ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΕΩΣ ΤΟ 2013 ΚΑΙ ΣΕ ΕΜΑΣ ΤΟΥ ΙΚΑ/ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΜΗΕΤΕΡΕΣ ΜΕ ΑΝΗΛΙΚΑ ΤΕΚΝΑ /.ΕΓΩ ΓΙΝΟΜΑΙ 50 ΕΤΩΝ 2/03/ 2011 ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΕΝΗΛΙΚΟΝΕΤΕ 23/07/2011 ΓΙΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟΣΟ ΛΙΓΟ ΝΑ ΧΑΝΩ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ !!
ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΦΑΛΗΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ 2013
Η ΕΞΙΣΩΣΗ ΤΩΝΝΟΡΙΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ!!!!ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩΩ ΠΟΛΥ ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΣΕΞΕΤΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!!! ΑΚΟΥΣΤΕ ΜΕ
ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ, ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΛΟΔΑΠΟΙ ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΕΝΑΝ ΕΦΑΠΑΞ ΦΟΡΟ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ 300 ΕΥΡΩ, ΠΟΥ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΜΙΣΑ Σ΄ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ; ΕΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ, ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΝ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΛΑΙΓΟΝΤΑΙ ΚΙΟΛΑΣ.
Στην οικονομική συγκυρία που περνά η χώρα μας,είναι πολυτέλεια οι 25.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου που εργάζονται σαν στελέχη στον ιδιωτικό τομέα και πληρώνουν τις ασφαλιστικές τους κρατήσεις,την εφορεία τους,κλπ να οδηγούνται στην μαύρη εργασία.Είναι τόσες δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι του Δημοσίου που πληρώνονται με μαύρα, που αντί να βρείτε κίνητρο να πληρώνουν τα νόμιμα όπως κάνουμε εμείς,τους επικροτείτε.Το πλέον παράλογο είναι η άμεση εφαρμογή της απαγόρευσης εργασίας γι αυτούς που είναι κάτω των 55,λες και υπάρχουν τόσες χιλιάδες άνεργοι υψηλής εξειδίκευσης που θα καταλάβουν αμέσως τις θέσεις.Εν τέλει ο κάθε εργαζόμενος έχει προγραματίσει την ζωή του με κάποια δεδομένα.Δεν μπορεί να έρχετε η κυβέρνηση του και να ανατρέπει τον τρόπο και τους στόχους ζωής του σε χρόνο ντε-τε.Ας υπάρξει τουλάχιστον ένα χρονικό περιθώριο μέχρι να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε.
Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να αναφερθώ στην κατηγορία των γυναικών εκείνων που δεν εργάζονται, είναι ηλικίας άνω των 50 ετών αλλά είχαν εργασθεί στο παρελθόν, συγκεντρώνοντας π.χ. 2000-2500 ένσημα. Τι γίνεται σ΄αυτή την περίπτωση; Πάνε χαμένα αυτά τα ένσημα; Λοιπόν, θα ήθελα να προτείνω, αυτά τα ένσημα να μπορεί να τα μεταβιβάσει (σαν χρόνο ασφάλισης) στο άμεσο οικογενειακό της περιβάλλον δηλ. στο σύζυγό ή στα παιδιά, με μία υπεύθυνη δήλωσή της.
Θα επιθυμούσα κάποιος υπεύθυνος να απαντήσει στο εξής ερώτημα, το οποίο με απασχολεί: Έχω κάνει επιλογή ασφαλιστικού φορέα, καθώς είμαι εγεγγραμμένο στα μητρώα του ΙΚΑ μετά το 1993 (το 1997 η πρώτη ασφάλιση ως εργαζόμενος σε ιδιωτική επιχείρηση) και το 1998, για να συμπληρώσω το εισόδημά μου, έφτιαξα ατομική επιχείρηση (διαφημιστικό γραφείο). Εξακολουθώ έκτοτε και έχω δύο δουλειές. Πριν λίγες μέρες διάβασα (Κ. Ελευθεροτυπία: http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=28/03/2010&id=145848 ) ότι θα υποχρεωθώ να πληρώνω και δεύτερη ασφαλιστική εισφορά χωρίς ανταποδοτικό δικαίωμα. Παρ’ όλ’ αυτά, με δεδομένο ότι μετά το 2018 ακολουθούνται εισοδηματικά κριτήρια, ΜΕ ΠΟΙΑ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΘΑ ΕΧΩ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΔΥΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ (αν υποθέσουμε ότι μέχρι το τέλος θα εργάζομαι σε δύο εργασίες) και στο τέλος ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΞΩ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΣΥΝΤΑΞΗ από έναν εργαζόμενο ο οποίος ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ εισφορά στον κύριο ασφαλιστικό φορέα (εν προκειμένω το ΙΚΑ) αφού δεν θα δικαιούμαι όχι μόνο δεύτερη ή επαυξανόμενη σύνταξη (η οποία είναι καταργημένη εδώ και χρόνια), αλλά και αυτή θα μειώνεται γιατί η δεύτερη ασφαλιστική εισφορά λειτουργεί ως αντικίνητρο στην κύρια ασφάλιση (όπως όσων είναι ασφαλισμένοι πριν το 1993). Δηλαδή, και χαρατσωμένος και γδαρμένος; Υπάρχει περίπτωση να περάσει αυτό το ληστρικό σχέδιο στη νομοθεσία; Και υπάρχει περίπτωση αυτό να το ονομάζετε και δίκαιο;
Θα ήθελα με την παρούσα συμμετοχή μου στη διαβούλευση να επισημάνω πρώτον την ανάγκη να μη χάνεται κανένα ένσημο για τον οποιοδήποτε εργαζόμενο. Για παράδειγμα αν κάποιος εργαζόμενος για κάποιο έτος ή έτη εργάστηκε σε δύο εργοδότες και πλήρωσε τα ένσημά του δε βλέπω το λόγο να μην προσμετρηθούν αυτές οι ημέρες εργασίας. Γιατί να ορίζεται πλαφόν στο πόσα ένσημα θα μετρηθούν κάθε έτος. Και δεύτερον θα πρέπει με όσο το δυνατόν δικαιότερο τρόπο να ρυθμιστεί το θέμα της διαδοχικής ασφάλισης.
Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.
Γιάννα Δημητρίου
Καθώς δεν θα αλλάξει σχεδόν τίποτα όσον αφορά την διαδοχική ασφάλιση και τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης
θα μπορούσατε τουλάχιστον να νομοθετήσετε την αναγνώριση της προϋπηρεσίας που έχει διανυθεί σε άλλο φορέα
ώστε και ο εργαζόμενος στο νέο φορέα ασφάλισης του να αμείβεται καλύτερα
και οι ασφαλιστικές εισφορές στα ταμεία να είναι υψηλότερες.
ΣΧΟΛΙΟ:ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ;ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΦΕΥΓΟΥΝ ΜΕ 25ΕΤΙΑ;ΟΙ ΚΟΡΟΥΛΕΣ ΤΟΥΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΣΥΖΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΞΩΓΑΜΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΜΗ ΧΑΣΟΥΝ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΑ;ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΟΤΗΤΑ;ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ;ΘΑ ΘΙΞΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΤΟ ΒΑΘΥ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΛΑΒΑ ΤΟΥ;ΤΑ ΑΓΟΡΑΚΙΑ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΠΙΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΤΟ ΝΟΜΟ ΠΕΡΙ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΙΣΟΒΙΩΣ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΑ;ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ.
Εξοχώτατε κ.Υπουργέ,
Σας εύχομαι περαστικά και με την ελπίδα να μπορέσω να συμβάλω θετικά και επικοδομητικά στην κατάρτηση του υπό μελέτη σχέδιου νόμου,
σταχυολόγησα μερικές αξιόλογες τοποθετήσεις που δεν θα πρέπει να
τις αγνοήσετε π.χ.
σχετικά με το ε)
και την τοποθέτηση του
κ. Πουλή Φώτη 6 Απριλίου 2010 07.25
επικαλούμαι την προηγούμενη τοποθέτηση μου
> Ελπίζω να μην παραπλανηθείτε και εσείς κ.κ. Υπουργοί
από τις κακόπιστες και δόλιες εισηγήσεις !
Απομονώστε τους αρρωστημένους ….ειδήμονες οι οποίοι μοναδικό σκοπό έχουν ακόμα και την…θεσμοθετημένη απαλλαγή τους για τις από το 1993 μέχρι σήμερα παράνομες πράξεις και παραλείψεις τους που δεν εφάρμοζαν τον σχετικό νόμο και εξαπατούσαν τους πάντες, ακόμα και υπουργούς, δικηγόρους , δικαστές και όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες, εκβιάζοντας ανυποψίαστους να εγγραφούν , άλλως δεν μπορούσαν να κάνουν έναρξη εργασιών !
Ασε τις επιπτώσεις από τα ανακριβή και παραπλανητικά στοιχεία περί δήθεν εισφοροδιαφυγής !
Είναι προφανές ότι μια τέτοια ……θεσμοθέτηση , μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει και στους φορείς και στην εξυγίανση των ασφαλιστικών ταμείων.
Η παρακάτω απόφαση τα λέει, όλα και ερμηνεύει τελεσίδικα το πνεύμα και τον σκοπό του νομοθέτη !
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗΣ
Δικαστήριο: ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Τόπος: ΑΘΗΝΑ
Αριθ. Απόφασης: 1626
Ετος: 2006
Περίληψη
Παράλληλη ασφάλιση -. Από τα άρθρα 39 και 43 παρ. 1 ν. 2084/1992 συνάγεται ότι ο νομοθέτης θέλησε να καταργήσει την υποχρεωτική παράλληλη ασφάλιση όσων ασφαλισμένων θα υπάγονταν, μετά την 1η-1-1993, στην υποχρεωτική ασφάλιση περισσότερων φορέων κύριας ασφάλισης. Περαιτέρω, από τις ίδιες διατάξεις συνάγεται ότι καταργείται η υποχρεωτική παράλληλη ασφάλιση των ασφαλισμένων εκείνων οι οποίοι για πρώτη φορά πριν από την 1η-1-1993 είχαν υπαχθεί στην υποχρεωτική ασφάλιση ενός φορέα κύριας ασφάλισης, μετά δε την πιο πάνω ημερομηνία απασχολήθηκαν με ιδιότητα ή σε απασχόληση υπαγόμενη στην ασφάλιση και άλλου φορέα. Διατηρείται, επομένως, σύμφωνα με τις παραπάνω διατάξεις, η υποχρεωτική παράλληλη ασφάλιση σε περισσότερους φορείς αποκλειστικά για εκείνους τους ασφαλισμένους οι οποίοι μέχρι τις 31-12-1992 ήσαν υποχρεωτικά ασφαλιστέοι στους φορείς αυτούς. Περαιτέρω, από τις ίδιες διατάξεις προκύπτει ότι, εάν προβλέπεται υποχρεωτική ασφάλιση σε περισσότερους ασφαλιστικούς φορείς, ο ασφαλισμένος, με δήλωση που υποβάλλεται μέσα σε τρεις μήνες από την απόκτηση της ασφαλιστέας ιδιότητας ή την ανάληψη της απασχόλησης, πρέπει να επιλέξει τον φορέα στον οποίο θα ασφαλιστεί υποχρεωτικά. Αν δεν υποβληθεί δήλωση ή η δήλωση υποβληθεί μετά την παρέλευση του τριμήνου, ο ενδιαφερόμενος ασφαλίζεται υποχρεωτικά στον φορέα απασχόλησής του, πλην της (παράλληλης) ασφαλίσεως στο Τ.Σ.Α.Υ. και στο Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. η οποία είναι υποχρεωτική.
<
Πρεπει ΟΛΟΙ οι πολιτες να βγαινουν στην συνταξη στα 65 (εκτος αν συντρεχουν λογοι υγειας). Δεν νομιζω οτι αυτοι που βγαινουν στα 40 με αυτους που βγαινουν στα 65 εχουν κατι το ξεχωριστο, ειναι π.χ. περισσοτερο Ελληνες.
Επισης θα πρεπει να υπαρχει σε ολους τους συνταξιουχους και»ταβανι» στη συνταξη, οπως επισης ενα ταμειο ασφαλισης.
Ας ορισθεί μια μεταβατική περίοδος μέχρι να καταργηθούν για τον Ιδιωτικό Τομέα , οι πρόωρες συντάξεις για τις γυναίκες σε ηλικία 55 με 35ετία, τουλάχιστον για όσες έχουν ή θα θεμελιώσουν δικαίωμα μέσα στο 2010… είναι ΑΔΙΚΟ να εφαρμοστούν οι διατάξεις εδώ και τώρα. Πολλές είναι ήδη άνεργες και έχουν πάρει δάνεια βασιζόμενες στη συνταξιοδότησή τους. Ούτως ή άλλως οι μειωμένες συντάξεις είναι μικρές συνήθως κάτω από 500 €. Αποκλείεται πλέον να βρούν άλλη εργασία στην ηλικία αυτή, και με τις συνθήκες που επικρατούν όπου υπάρχει μεγάλη ανεργία για τους νέους, θα είναι εύκολο να βρεί μια 55χρονη εργασία ???
Επίσης κάτι που ήδη προαναφέρθηκε είναι ότι θα έπρεπε να υπάρχει το κείμενο του σχέδιου νόμου για να μη μιλάμε τόσο γενικά.
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ
ΒΑΛΤΕ ΔΑΣΜΟΥΣ ΣΤΑ ΕΙΣΑΓΩΜΕΝΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΑΠΟ ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
ΠΕΙΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΥΠΟΣΤΙΡΙΖΕΤΕ ΣΚΛΑΒΙΑ ΣΤΟ 2010
(ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΤΣΙ)
ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΟΣΟ 30 ΚΙΝΕΖΟΙ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΓΡΑΦΙΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ
ΚΑΙ ΜΗΝ ΤΡΟΜΑΖΕΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙ
ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΣΑΣ ΔΕΙΝΟΥΝ ΑΛΛΑ
ΜΕΣΑ ΠΑΝΕ ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΠΕΡΝΕΤΑΙ ΑΛΛΑ
ΚΑΙ ΤΑ ΤΟΥΒΛΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΤΡΟΓΟΝΤΑΙ
ΑΛΛΙΩΣ ΛΥΠΑΜΕ ΞΕΧΑΣΤΕΤΟ
Ειμαι 61ετων η μειωμενη συνταξη γηρατος θετη ορους΄΄τα τελευταια 5 χρονια πρεπει να εχεις 100 ενσυμα ανα ετος ολα καλα ολα λαμπρα για τον νομοθετη οπως καλη ωρα τωρα .Ελα ομως το εργοστασιο οπου εργαζομουν επτωχευσε…βγηκα στο ταμειο ανεργειας Σε ηληκια 57 58 εινε πολυ δυσκολα να βρης εργασια αλα πολυ πιο δυσκολα να αγορασης ενσυμα και μαληστα με αυτη την υφεση. Το 1967 πηρα τα πρωτα μου ενσημα κατοπιν ελεχγου απο το κλιμακιο του ΙΚΑ ,Το[αφεντικο]μετα δυο μηνες με εδιωξε .Θελω να καταληξω οτι εκεινα τα πετρινα χρονια ηταν δυσκολα ηταν ομως και ευκολο να στησηςμια δεικια σου δουλια. Τωρα εινε τα χειροτερα Εστησα δηκη μου δουλεια…ολα καλα μεχρι το 2000 επειτα ξανα στο ενσυμο..Και να η μεγαλη κγαντεμια Ο ΝΟΜΟΘΕΤΗΣ ΕΙΠΕ ΚΑΙ ΕΓΡΑΨΕ ,,,Για τους εγγεγραμμενους στον ΟΑΕΔ ανεργους επι 24μηνο ιο οποιοι ανανεωνουν ανελλιπως την καρτα ανεργιας τους επι 24μηνο πριν απο το μηνα υποβοληςτης αιτησης για συνταξιοδοτηση δεν απαιτειται η πραγματοποιηση των 100 ημερων ασφαλισης κατ ετος την τελευταια πενταετια .Η εξαιρεση αυτη ισχυει μεχρι και τις 12/2 / 2009..ΡΩΤΟ Κ ΥΠΟΥΡΓΕ..εινε δικαιο στο σχολειο..μαθαμε ΟΙ ΓΕΝΗΘΕΝΤΕΣ ΤΟ 49 ΤΟ 50 51 52 Κ.Ο,Κ Ετσι πηγα σχολειο ετσιπηγα φανταρος και ημαι κλαση 69 και ολοι που γενηθηκαν το 1949 ειναι αδικο το κουτσεριμενο ετος καιτι θα γινη Κ,ΥΠΟΥΡΓΕ με μας με αυτη την λογικη ουτε στα 65 δεν βγενουμε η υφεση ειναι μεγαλητερη απο την ηληκια μας. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΜΕ ΑΚΟΥΣΑΤΕ.
Δεν γίνεται η αύξιση των ορίσων ηλικίας συνταξιοδότησης να ισχύσει εδώ και τώρα δηλαδή από το 2010 , πιστεύω θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα όχι μόνο στους ασφαλισμένους αλλά και στα ταμεία, κάθε νόμος που περιλαμβάνει τόσο σημαντικές αλλαγές πρέπει δίνει μια περίοδο χάριτος ή μεταβατική περίοδο για να εφαρμοστεί. Θέλω να ξέρω τι θα ισχύσει για όσους έχουν ήδη θεμελιώσει δικαίωμα ???
Μην πειραξετε τους συνταξιουχους ΚΑΘΕ ηλικιας εφοσον εχουν ηδη βγει στη συνταξη νομιμα και εργαζονται νομιμα. Αλλιως θα ειστε εσεις παραλογοι και παρανομοι.Ο κοσμος εχει κανει το κουμαντο του και ειναι απαραδεκτο να ανατρεπεται η ζωη των ανθρωπων ιδιως αν δεν φταινε σε τιποτα…
δημοσιευματα σημερα αναφέρουν οτι απο 1/1/2018 οι συντελεστές αναπλήρωσης/υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης αναμένεται να κυμαίνονται από 0,9% για όσους έχουν 15ετή ασφάλιση και έως 1,6%-1,7% για όσους συμπληρώνουν 40ετία.
Φαντάζεστε για τι μέγεθος στις μειώσεις συντάξεων έρχεται.
η 35ετία πλέον στην καλυτερη περίπτωση θα εχει 48% αναπλήρωση απο 70% σήμερα στο ΙΚΑ.
Σχετικά με το θέμα ασφάλισης οικιακού προσωπικού, που ο εργοδότης είναι φυσικό πρόσωπο και απασχολεί ένα άτομο στο σπίτι του, έιναι παράλογο να απαιτείται υποβολή ΑΠΔ. Η νέα διαδικασία πρέπει να αποδόσει αυτόματα τα ένσημα του εργασόμενου με την πληρωμή των εισφορών του εργοδότη. Πχ. Όταν πληρώνουμε μέσω ιντερνετ/ τράπεζας τις εισφορές του εργοδότη, στη φόρμα της τράπεζας απαιτείται να δόσουμε το ΑΦΜ του εργοδότη καθώς και το ΑΜΕ. Στη ίδια φόρμα δεν μπορούσε να υπάρχει και το ΑΜΑ/ ΑΜΚΑ του εργαζόμενου?
Ειναι λάθος η αναβολή εφαρμογής των διαταξεων για μια οκταετία. Αν το νέο προτεινόμενο συστημα ειναι σωστό και δίκαιο γιατι να μη εφαρμοσθεί αμέσως;
Πάλι αναβολή των μέτρων που έπρεπε να ειχαν ληφθει πριν δεκα χρόνια;
Αλλάξτε την προαιρετικής ασφάλιση ωστε απο 1/1/2011 ο χρόνος της αυτασφάλισης να υπολογίζεται για θεμελίωση συνταξιοδοτικού διακαιώματος και με τις ειδικές διατάξεις.
η συγκεκριμένη ρύθμιση θα μπορουσε να συνδιαστει και με ηλιακιακό όριο π.χ. ανω των 55 ώστε να βοηθησει τους μεσήλικες άνεργους που ειναι αμφίβολο αν ποτέ τους θα ξαναδουλέψουν.
Επίσης θα βοηθήσει ταμειακά και τα ασφαλιστικά ταμεία, ιδίως το ΙΚΑ, στο κρίσμο διάστημα της επόμενης πενταετίας, τουλάχιστον.
Εργάζομαι από το 1975 από την ηλικία των 18 ετών και προσδοκώ ότι τον Μάρτιο του 2013 θα έχω 37 χρόνια συντάξιμα. Δεν ξέρω φυσικά αν θα πάρω σύνταξη με 37ετία με το νέο νομοσχέδιο. Εκείνο που θα ήθελα να ξέρω είναι 1) αφού το Ελληνικό Δημόσιο έχει υπαλλήλους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ , πόσα χρωστάει στο ΙΚΑ από εισφορές ? Δεν έχω δει ισολογισμό του ΙΚΑ τα τελευταία χρόνια. Κυκλοφόρησε και πότε ? 2) Τα αποθεματικά του ΙΚΑ σε ποια τράπεζα είναι κατατεθιμένα και τι με τι επιτόκιο ? 3)Τι ποσά «παίχθηκαν» στο χρηματιστήριο την εποχή των παχαίων αγελάδων και πόσα χάθηκαν με τα δομημένα ομόλογα ? 4) Γιατί αγρότες με μηδαμινές προσωπικές εισφορές μέχρι πριν λίγο καιρό, λαμβάνουν πλήρη σύνταξη – σημείωση: μέσα στις εισφορές του ΙΚΑ εμείς οι άλλοι ασφαλισμένοι πληρώναμε για το ΟΓΑ ένα ποσοστό. 5)Γιατί επιβαρύνεται το ΙΚΑ με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ασφαλισμένων στο ΟΓΑ , ΤΣΑ κλπ ? 6) Γιατί υπήκοοικρατών EE π.χ. Βουλγαρίας, με 2ετή ασφάλιση στην Ελλάδα τα δύο τελευταία χρόνια πριν την σύνταξη, λαμβάνουν τη αντίστοιχη κατώτερη σύνταξη που ισχύει στην Ελλάδα και όχι π.χ. στη Βουλγαρία που είναι πολύ κατώτερη της Ελληνικής ? (το φαινόμενο αυτό αναφέρθηκε πέρισυ σε διάφορα έντυπα και κανείς δεν έδωσε απάντηση) 7) Γιατί ακόμη ισχύει η διαβίου σύνταξη σε άγαμες θυγατέρες στρατιωτικών (αρκεί να μην δηλώνουν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες) 8) Γιατί επιβαρύνθηκε το ΙΚΑ με συντάξεις των παλλινοστούντων Ελλήνων και δεν δημιουργήθηκε κάποιο άλλο ταμείο υποστηριζόμενο από Υπουργείο Οικονομικών? Δηλαδή, στις δικές μας εισφορές και χρήματα , πολλοί κάνουν κουμάντο !!!!ΜΙΑ ΖΩΗ ΠΛΗΡΩΜΟΥΜΕ και ΑΚΟΜΗ ΜΑΣ ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ. ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΌΚΕΙΤΑΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ????? Αν είχα τα χρήματα που έχω πληρώσει τόσα χρόνια για εισφορές, δεν θα είχα ανάγκη τη σύνταξη για να ζήσω, όσο ζήσω.
Εργάζομαι από το 1975 από την ηλικία των 18 ετών και προσδοκώ ότι τον Μάρτιο του 2013 θα έχω 37 χρόνια συντάξιμα. Δεν ξέρω φυσικά αν θα πάρω σύνταξη με 37ετία με το νέο νομοσχέδιο. Εκείνο που θα ήθελα να ξέρω είναι 1) αφού το Ελληνικό Δημόσιο έχει υπαλλήλους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ , πόσα χρωστάει στο ΙΚΑ από εισφορές ? Δεν έχω δει ισολογισμό του ΙΚΑ τα τελευταία χρόνια. Κυκλοφόρησε και πότε ? 2) Τα αποθεματικά του ΙΚΑ σε ποια τράπεζα είναι κατατεθιμένα και τι με τι επιτόκιο ? 3)Τι ποσά «παίχθηκαν» στο χρηματιστήριο την εποχή των παχαίων αγελάδων και πόσα χάθηκαν με τα δομημένα ομόλογα ? 4) Γιατί αγρότες με μηδαμινές προσωπικές εισφορές μέχρι πριν λίγο καιρό, λαμβάνουν πλήρη σύνταξη – σημείωση: μέσα στις εισφορές του ΙΚΑ εμείς οι άλλοι ασφαλισμένοι πληρώναμε για το ΟΓΑ ένα ποσοστό. 5)Γιατί επιβαρύνεται το ΙΚΑ με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ασφαλισμένων στο ΟΓΑ , ΤΣΑ κλπ ? 6) Γιατί υπήκοοικρατών EE π.χ. Βουλγαρίας, με 2ετή ασφάλιση στην Ελλάδα τα δύο τελευταία χρόνια πριν την σύνταξη, λαμβάνουν τη αντίστοιχη κατώτερη σύνταξη που ισχύει στην Ελλάδα και όχι π.χ. στη Βουλγαρία που είναι πολύ κατώτερη της Ελληνικής ? (το φαινόμενο αυτό αναφέρθηκε πέρισυ σε διάφορα έντυπα και κανείς δεν έδωσε απάντηση) 7) Γιατί ακόμη ισχύει η διαβίου σύνταξη σε άγαμες θυγατέρες στρατιωτικών (αρκεί να μην δηλώνουν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες) 8) Γιατί επιβαρύνθηκε το ΙΚΑ με συντάξεις των παλλινοστούντων Ελλήνων και δεν δημιουργήθηκε κάποιο άλλο ταμείο υποστηριζόμενο από Υπουργείο Οικονομικών? Δηλαδή, στις δικές εισφορές και χρήματα , πολλοί κάνουν κουμάντο !!!!
Εργάζομαι από το 1975 από την ηλικία των 18 ετών και προσδοκώ ότι τον Μάρτιο του 2013 θα έχω 37 χρόνια συντάξιμα. Δεν ξέρω φυσικά αν θα πάρω σύνταξη με 37ετία με το νέο νομοσχέδιο. Εκείνο που θα ήθελα να ξέρω είναι 1) αφού το Ελληνικό Δημόσιο έχει υπαλλήλους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ , πόσα χρωστάει στο ΙΚΑ από εισφορές ? Δεν έχω δει ισολογισμό του ΙΚΑ τα τελευταία χρόνια. Κυκλοφόρησε και πότε ? 2) Τα αποθεματικά του ΙΚΑ σε ποια τράπεζα είναι κατατεθιμένα και τι με τι επιτόκιο ? 3)Τι ποσά «παίχθηκαν» στο χρηματιστήριο την εποχή των παχαίων αγελάδων και πόσα χάθηκαν με τα δομημένα ομόλογα ? 4) Γιατί αγρότες με μηδαμινές προσωπικές εισφορές μέχρι πριν λίγο καιρό, λαμβάνουν πλήρη σύνταξη – σημείωση: μέσα στις εισφορές του ΙΚΑ εμείς οι άλλοι ασφαλισμένοι πληρώναμε για το ΟΓΑ ένα ποσοστό. 5)Γιατί επιβαρύνεται το ΙΚΑ με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ασφαλισμένων στο ΟΓΑ , ΤΣΑ κλπ ? 6) Γιατί υπήκοοικρατών EE π.χ. Βουλγαρίας, με 2ετή ασφάλιση στην Ελλάδα τα δύο τελευταία χρόνια πριν την σύνταξη, λαμβάνουν τη αντίστοιχη κατώτερη σύνταξη που ισχύει στην Ελλάδα και όχι π.χ. στη Βουλγαρία που είναι πολύ κατώτερη της Ελληνικής ? (το φαινόμενο αυτό αναφέρθηκε πέρισυ σε διάφορα έντυπα και κανείς δεν έδωσε απάντηση) 7) Γιατί ακόμη ισχύει η διαβίου σύνταξη σε άγαμες θυγατέρες στρατιωτικών (αρκεί να μην δηλώνουν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες)? 8) Γιατί επιβαρύνθηκε το ΙΚΑ με συντάξεις των παλλινοστούντων Ελλήνων και δεν δημιουργήθηκε κάποιο άλλο ταμείο υποστηριζόμενο από Υπουργείο Οικονομικών? Δηλαδή, στις δικές εισφορές και χρήματα , πολλοί κάνουν κουμάντο !!!!
Υπάρχει ικανός αριθμός δημοσίων υπαλλήλων που επιθυμεί να δοθούν κίνητρα παραμονής στην εργασία τους και πέραν της τριακονταπενταετίας και του εξηκοστού έτους ηλικίας.Δηλαδή να καταργηθεί η ισχύουσα σήμερα υποχρεωτική αποχώριση από την εργασία όταν συμπληρώνονται 35 έτη υπηρεσίας και το εξηκοστό έτος ηλικίας.
Ειμαι υπαλληλος στο υπουργειο εθνικης αμυνας μονιμος ατυχως,οσοι παρεμειναν με συμβαση αοριστου χρονου περνουν εως και 10.000 ευρω το χρονο περισσοτερα απο τους μονιμους,ειναι στα βαρεα και ανθυγιεινα,και περνουν και το υπογραφης καταλογου.και οταν φτασουν στην συνταξη θα παρουν και 700 ευρω πιο πανω απο τους μονιμους το μηνα .ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ???
Ο μισθος συμφωνα με τον νομοθετη πρεπει να ειναι ιδιος σε δυο υπαλληλους που προσφερουν την ιδια εργασια,εμ ελα που στην ελλαδα δεν ειναι και για αυτο πρεπει να παρθη ενα σωστο μετρο τωρα με το ασφαλιστικο,και να αρθουν οι αδικειες
ι) νέες διαδικασίες ασφάλισης για οικόσιτο προσωπικό και αγρεργάτες
ΝΕΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ+ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΑΣΦΑΛΙΣΗ, ΙΔΙΩΣ ΣΤΟ ΙΚΑ.
ιγ) από 1/7/2011 διεκπεραίωση από το τραπεζικό σύστημα όλων των συναλλαγών στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων (μισθοδοσία, απόδοση εισφορών)
ΑΥΤΗ Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΜΑΖΙΚΑ+ΠΑΝΤΟΥ.
ΕΧΩ 15 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΔΙΑΔΟΧΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ.
ΑΥΤΑ ΤΑ 15 ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΠΕΡΙΠΟΥ 130 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΟΥ.
ΕΙΜΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΜΟΥ ΠΟΥ ΧΡΥΣΟΠΛΗΡΩΝΑ ΜΙΑ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΕΤΙΑ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΑΝΑΔΙΑΝΕΜΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΜΙΑ ΠΕΝΙΧΡΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΟΙ ΚΑΗΜΕΝΟΙ Π.Χ. ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΕΤΑΝΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΣΤΑ 50 ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΚΑΖΟΥΝ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΕ ΤΟΣΟ ΝΕΑ ΗΛΙΚΙΑ.
ΕΓΩ ΑΠΟ ΤΗ ΑΛΛΗ ΝΙΩΘΩ ΤΟΣΟ ΤΥΧΕΡΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΟΥΛΕΥΩ ΜΕΧΡΙ ΤΑ 70 ΜΟΥ.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΡΕ Γ……
γιατι Κε Ψαρρα δεν θα υπαρχει 2013…………….end
ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ, ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. ΤΑ ‘ΜΠΛΕ ΠΑΙΔΙΑ’ ΚΑΙ ΟΙ ‘ΠΡΑΣΙΝΟΦΡΟΥΡΟΙ’ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΣΚΥΨΑΝ ΠΟΤΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΦΡΟΝΤΙΖΑΝ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΟΥΣ, ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΑΣΑΝ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΕΧΟΝΤΑΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΑ ΣΥΝΤΑΞΙΜΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΕ ΤΙΜΙΟ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΟ ΤΡΟΠΟ. ΑΡΧΙΣΑΜΕ ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΚΑΡΡΙΕΡΑ ΜΕ Ο,ΤΙ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΚΑΜΕ ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΣΤΟ ΙΚΑ Η’ ΣΤΟΝ ΟΑΕΕ. ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΜΑΣ. ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΑΦΟΥ ΟΛΑ ΕΓΙΝΑΝ ΣΥΝΝΟΜΑ, ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ Η’ ΜΕΡΟΣ ΑΥΤΗΣ, ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ? ΜΗΠΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΑΠΛΑ «ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ Η ΚΑΤΣΙΚΑ ΤΟΥ ΓΕΙΤΟΝΑ»? ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ:ΔΟΥΛΕΨΑΜΕ ΔΕΝ ΚΛΕΨΑΜΕ._
ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΟΜΩΣ ΚΙΝΕΙΣΤΕ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΝΔ (ΑΥΞΗΣΗ ΟΡΙΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ,ΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ)KAI ΘΑ ΔΙΚΑΙΩΣΕΤΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΔ.ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ, ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ;ΚΑΘΕ 5-10 ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΑΥΞΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΑΣ ;ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ;
Συμφωνώ απόλυτα για την καταργηση της εθελουσιας εξόδου απο τους οργανισμους αλλως επιβαρυνση των ιδιων των οργανισμων με τα αντιστοιχα ποσα ασφαλισης εως την συμπληρωση των 35-37 ετων και να καταβαλουν οι ιδιοι το ποσον των συνταξεων στους υπαλληλους τους μεχρι το οριο ηλικίας.
Επίσης πρεπει να ρυθμιστει το θεμα της διαδοχικής ασφαλισης. Το υφισταμενο καθεστως ειναι απαραδεκτο. Το 2000 παραιτηθηκα με αναστολή της σύνταξης μου ( 20ετια με ανηλικα) μεχρι να συμπληρωσω το οριο ηλικίας. Ενδιαμεσα αρχισα να ξανεργαζομαι λογω εξόδων και ασφαλιζομαι κανονικά στο ΙΚΑ. Αν και λογω συγχωνευσης των ταμειων την συνταξη μου θα την παρω απο το ΙΚΑ εν τουτοις δεν θελουν να μου αναγνωρισουν τα επομενα ετη που εργαζομαι και να παρω προσαυξημενη συνταξη αλλα στα 35 ετη. Τι θα γινουν τα προσθετα χρονια μου που κανονικά πληρωνω αρκετα στο ΙΚΑ??Μηπως πρέπει να επιληθεί??
Δεν συμφωνω καθολου με την δευτερη ασφαλεια που επιβαλεται σε καποιους κλαδους (ως σχολιο ανωτερω) . Ναι, να παταξουμε την εισφοροδιαφυγή αλλα οχι να εισπραττουμε απο καποιους δυο φορες για ασφαλιση!!Θα του δοθουν αραγε μετα και δυο συνταξεις???
Ναι στον κεντρικό έλεγχο των αναπηρικών συνταξεων.
Δεν εχει γινει μνεια για τις συνταξεις στρατιωτικών-ασυνομικών κλπ που μεταφερονται σε ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΑΓΑΜΕΣ ΘΥΓΑΤΕΡΕΣ!!!Ισχυει ακόμη?? Το αγαμη δεν σημαινει ανιοκανος προς εργασία και εφ όρου ζωης καθομαι και εισπρατω ως εισοδηματιας!!