Η περ. β) της παρ. 2 του άρθρου 38 του ν. 3986/2011 (Α΄ 152), περί της θέσπισης ειδικής εισφοράς των ασφαλισμένων του τέως Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων (Τ.Π.Δ.Υ.), υπέρ του τέως Τ.Π.Δ.Υ., των λοιπών ασφαλισμένων, υπέρ του τέως Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, και του προσωπικού που είναι ασφαλισμένο στα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων, υπέρ των εν λόγω ταμείων, αντικαθίσταται ως εξής:
«β) Καθιερώνεται ειδική εισφορά του προσωπικού που είναι ασφαλισμένο στα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία υπολογίζεται σε ποσοστό ένα τοις εκατό (1%) επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων του προσωπικού αυτού και αποδίδεται υπέρ των εν λόγω Ταμείων.».
Εργαζόμενοι β κατηγορίας οι στρατιωτικοί. Πρώτοι στις μειώσεις και τελευταίοι στις αυξήσεις… Έχουμε ειδικό μισθολόγιο για νομίζει ο λαός ότι είμαστε καλοπληρωμένοι αλλά στην πραγματικότητα υπάρχει για να μας κόβουν εύκολα και γρήγορα ότι θέλουν! Τέλος δεν θα θα μου έκανε καθόλου έκπληξη ότι η ηγεσία μας μπορεί να μην καίγεται να κόψει αυτή την διάταξη ώστε αυτοί να πάρουν αύριο τα παχυλά εφάπαξ και μερίσματα τους και οι νεώτεροι να πάρουμε μεθαύριο ένα χτύπημα στην πλάτη. Ντροπή!
ΣύνδεσμοςMετά τις ανακοινώσεις του κ. πρωθυπουργού στην ΔΕΘ που αφορούσαν την κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς αλληλεγγύης υπήρχε σε όλους μας η αισιοδοξία ότι επιτέλους μετά την έξοδο από την οικονομική εποπτεία θα επανέλθει σιγά σιγά η κανονικότητα.
Την συγκεκριμένη περίοδο όπου ο πληθωρισμός σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ έχει φτάσει στο 11,2 % με καθημερινή αύξηση τόσο στις τιμές βασικών ειδών διατροφής όσο και σε αυτές των καυσίμων με ταυτόχρονη εκτόξευση του κόστους στέγασης, η κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης ήχησε ως μια ευχάριστη νότα.Με την ψήφιση του ν. 4972/2022 ΦΕΚ 181/Α/23-9-2022 διαπιστώσαμε ότι καταργήθηκε μόνο η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του Ν. 4172/2013 . Διαβάζοντας το νομοσχέδιο με τίτλο «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις» που τέθηκε σε διαβούλευση από το Υπουργείο Εργασίας διαπιστώσαμε ότι εδώ στο άρθρο 12 δεν υπάρχει πρόβλεψη για κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης του άρθρου Αρ.38 (Παρ 2α) Ν.3986/11, Αρ.38 (Παρ2β) Ν3986/11. Έτσι την αρχική μας αισιοδοξία την αντικατέστησε άμεσα η απογοήτευση. Παρακαλούμε όπως αναλάβετε νομοθετική πρωτοβουλία για την οριστική κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς αλληλεγγύης Αρ.38 (Παρ 2α) Ν.3986/11 η οποία καθιερώθηκε για την καταπολέμηση της ανεργίας. Η εισφορά αυτή ορίσθηκε σε ποσοστό δύο τοις εκατό (2%) επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων όλων των μισθοδοτούμενων το 2011 καθώς τότε η ανεργία είχε εκτιναχθεί φτάνοντας ακόμη και στο27,5% ενώ σήμερα έχει μειωθεί σύμφωνα με στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ και κινείταιστο 12,2 %.
Επιπλέον θα θέλαμε να αποδεχθούμε την παράταση παρακράτησης της Ειδικής Εισφοράς αλληλεγγύης Αρ.38 (Παρ 2β) Ν.3986/11η οποία υπολογίζεται σε ποσοστό ένα τοις εκατό (1%) επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων του προσωπικού και αποδίδεται υπέρ των Μετοχικών Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων εφόσον μελλοντικά μέρος των χρημάτων θα επέστρεφε σε εμάς ενισχύοντας την τιμή του μεριδίου που αποδίδεται στους δικαιούχους.Δεν γίνεται όμως εν τέλη αυτό να γίνει αποδεκτό από εμάς και αιτούμαστε την κατάργηση αυτής της εισφοράς διότι διαβάζοντας άρθρα του επικείμενου νομοσχέδιου που πρόκειται να φέρει σε δημόσια διαβούλευση το ΥΠΕΘΑ(τα οποία αναρτήθηκαν σε διάφορες ιστοσελίδες χωρίς μέχρι τώρα να διαψευστούν) διακρίναμε ότι τα μερίδια που πρόκειται να λαμβάνουμε ως δικαιούχοι της κατηγορίας β΄ της μισθολογικής κατάταξης όπως ορίσθηκαν με τον ν.4472/2017 είναι κατώτερα των προσδοκιών μας. Ως απόφοιτοι ΑΣΣΥ (ΣΜΥ) και ενώ αποτελούμε μια μεγάλη μερίδα μερισματουχων που συνεισφέρει αρκετά στα έσοδα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού η ποσοστιαία πρόβλεψη αύξησης των λαμβανομένων μεριδίων λόγω μεταβολής των μισθολογικών κλιμακίων με την πάροδο των ετών διαβλέπουμε ότι δεν κρίνεται ικανοποιητική και δεν λαμβάνει κατά εμάς πλήρως την αρχή της αναλογικότητας και του δικαίου. Παρακαλώ για την πλήρη κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
Θεωρώ ότι έχουν ειπωθεί όλα και δεν μένουν πολλά τα οποία θα μπορούσε να προσθέσει κάποιος. Το άρθρο πράγματι στερείται κάθε λογικής. Δεν συντρέχουν θεωρώ έκτακτες ανάγκες των ΜΤ για καθιέρωση έκτακτων εισφορών. Τεράστια η ευθύνη τόσο των ΓΕ όσο και κυρίως της ΓΔΟΣΥ για την ηθική κυρίως αστοχία του άρθρου. Απλά να σημειώσω, χωρίς να διεκδικώ γνώση ειδικού, ότι καλή νομοθέτηση είναι η πολιτική και η διαμόρφωση αρχών και μέσων για τη βελτίωση της ποιότητας των ρυθμίσεων και των διαδικασιών παραγωγής, ως εκ τούτου, κάθε ρύθμιση θα πρέπει πρωτίστως να αποβλέπει στην επίλυση των προβλημάτων χωρίς να δημιουργεί νέα συνθετότερα. Ευχαριστώ
Mετά τις ανακοινώσεις του κ. πρωθυπουργού στην ΔΕΘ που αφορούσαν την κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς αλληλεγγύης υπήρχε σε όλους μας η αισιοδοξία ότι επιτέλους μετά την έξοδο από την οικονομική εποπτεία θα επανέλθει σιγά σιγά η κανονικότητα.
Την συγκεκριμένη περίοδο όπου ο πληθωρισμός σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ έχει φτάσει στο 11,2 % με καθημερινή αύξηση τόσο στις τιμές βασικών ειδών διατροφής όσο και σε αυτές των καυσίμων με ταυτόχρονη εκτόξευση του κόστους στέγασης, η κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης ήχησε ως μια ευχάριστη νότα.
Με την ψήφιση του ν. 4972/2022 ΦΕΚ 181/Α/23-9-2022 διαπιστώσαμε ότι καταργήθηκε μόνο η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του Ν. 4172/2013 . Διαβάζοντας το νομοσχέδιο με τίτλο «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις» που τέθηκε σε διαβούλευση από το Υπουργείο Εργασίας διαπιστώσαμε ότι εδώ στο άρθρο 12 δεν υπάρχει πρόβλεψη για κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης του άρθρου Αρ.38 (Παρ 2α) Ν.3986/11, Αρ.38 (Παρ2β) Ν3986/11. Έτσι την αρχική μας αισιοδοξία την αντικατέστησε άμεσα η απογοήτευση. Παρακαλούμε όπως αναλάβετε νομοθετική πρωτοβουλία για την οριστική κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς αλληλεγγύης Αρ.38 (Παρ 2α) Ν.3986/11 η οποία καθιερώθηκε για την καταπολέμηση της ανεργίας. Η εισφορά αυτή ορίσθηκε σε ποσοστό δύο τοις εκατό (2%) επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων όλων των μισθοδοτούμενων το 2011 καθώς τότε η ανεργία είχε εκτιναχθεί φτάνοντας ακόμη και στο27,5% ενώ σήμερα έχει μειωθεί σύμφωνα με στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ και κινείταιστο 12,2 %.
Επιπλέον θα θέλαμε να αποδεχθούμε την παράταση παρακράτησης της Ειδικής Εισφοράς αλληλεγγύης Αρ.38 (Παρ 2β) Ν.3986/11η οποία υπολογίζεται σε ποσοστό ένα τοις εκατό (1%) επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων του προσωπικού και αποδίδεται υπέρ των Μετοχικών Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων εφόσον μελλοντικά μέρος των χρημάτων θα επέστρεφε σε εμάς ενισχύοντας την τιμή του μεριδίου που αποδίδεται στους δικαιούχους.Δεν γίνεται όμως εν τέλη αυτό να γίνει αποδεκτό από εμάς και αιτούμαστε την κατάργηση αυτής της εισφοράς διότι διαβάζοντας άρθρα του επικείμενου νομοσχέδιου που πρόκειται να φέρει σε δημόσια διαβούλευση το ΥΠΕΘΑ(τα οποία αναρτήθηκαν σε διάφορες ιστοσελίδες χωρίς μέχρι τώρα να διαψευστούν) διακρίναμε ότι τα μερίδια που πρόκειται να λαμβάνουμε [συνημμένη εικόνα (δ)] ως δικαιούχοι της κατηγορίας β΄ της μισθολογικής κατάταξης όπως ορίσθηκαν με τον ν.4472/2017 είναι κατώτερα των προσδοκιών μας. Ως απόφοιτοι ΑΣΣΥ (ΣΜΥ) και ενώ αποτελούμε μια μεγάλη μερίδα μερισματουχων που συνεισφέρει αρκετά στα έσοδα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού η ποσοστιαία πρόβλεψη αύξησης των λαμβανομένων μεριδίων λόγω μεταβολής των μισθολογικών κλιμακίων με την πάροδο των ετών διαβλέπουμε ότι δεν κρίνεται ικανοποιητική και δεν λαμβάνει κατά εμάς πλήρως την αρχή της αναλογικότητας και του δικαίου. Παρακαλώ για την πλήρη κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
Σε περίοδο που αντίστοιχη η Χώρα πιθανόν να έχει να βιώσει από την κατοχή, έρχονται οι έκτακτες – ειδικές εισφορές να εισάγουν επί της ουσίας μία πάγια σχέση, διότι εκεί παραπέμπει η επί 12ετίας εισφορά η οποία καθιερώνεται χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό επιβολής και όλα αυτά σε αντίθεση και με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ. Αντί η Κυβέρνηση να παύσει την αντισυνταγματική κράτηση του ν.4093/12 για να ελαφρύνει τους μερισματούχους των ΜΤ, έρχεται δια της πλαγίας οδού και επιβαρύνει τους μετόχους για να απολαύσουν οι μερισματούχοι. Τεράστια η ευθύνη των ίδιων των ΜΤ, των ΓΕ αλλά και της ΓΔΟΣΥ για την παροιμιώδη αστοχία του άρθρου και την κατάφωρη αδικία.
Ειλικρινά αναρωτιέμαι, πέραν των εξαγγελιών του κου Πρωθυπουργού έκτακτες εισφορές έως πότε? 12 χρόνια δεν είναι αρκετά? Διαβάζω αναρτημένες οικονομικές καταστάσεις του ΜΤΣ χωρίς να διακρίνω κάποιο τραγικό θέμα που να δικαιολογεί την επιβολή έκτακτης εισφοράς. Απεναντίας πρόβλημα διαφαίνεται στον ΕΚΟΕΜΣ ο οποίος παρουσιάζεται να αναλώνει τελευταία μέρος των αποθεματικών του. Και αναρωτιέμαι ρωτάει κανένας εάν θα πρέπει να νομοθετήσει έκτακτες εισφορές και εάν ναι ποιος τις χρειάζεται? Γιατί τόσο προχειρότητα?
Οι μεταβολές στα ηλικιακές προϋποθέσεις για χορήγηση μειωμένης σύνταξης προσθέτουν 6 χρόνια επιπλέον εργασιακό βίο εν μια νυκτί, μη λαμβάνοντας υπόψη τον ατομικό και οικογενειακό προγραμματισμό πολλών εργαζομένων.
Το κράτος και η δημόσια διοίκηση έχουν συνέχεια και πρέπει να προβλέπεται τουλάχιστον μεταβατική χρονική περίοδος εφαρμογής.
Τέλος, το δημόσιο δεν θα μπορούσε να δει και την ευελιξία που παρέχει η δυνατότητα εθελουσίας εξόδου;
Το παρόν άρθρο θεωρώ ότι εκθέτει την Κυβέρνηση η οποία δια στόματος του ίδιου του Πρωθυπουργού εξήγγειλε την κατάργηση της εν λόγω έκτακτης εισφοράς.
Επί του άρθρου 12 προτείνω όπως αναλάβετε νομοθετική πρωτοβουλία για την
οριστική κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς αλληλεγγύης Αρ.38 (Παρ 2α) Ν.3986/11 η οποία καθιερώθηκε το 2011 με ανεργία στο 27,5%. Σήμερα η ανεργία σύμφωνα με στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ κινείται στο 12,2 % οπότε εκλείπει πλέον 0 λόγος ύπαρξής της.
Επίσης να αποδεχθώ την παράταση παρακράτησης της Ειδικής Εισφοράς αλληλεγγύης Αρ.38 (Παρ 2β) Ν.3986/11 η οποία υπολογίζεται σε ποσοστό ένα τοις εκατό (1%) με την προπόθεση να αποδίδεται υπέρ των Μετοχικών Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων και μελλοντικά μέρος των εισφορών να επιστρέφει στους μερισματούχους.
Η κυβέρνηση εισάγει το «πρωτοποριακό» μέτρο του καλαθιού της νοικοκυράς για την καταπολέμηση της ακρίβειας ή με διαφορετική διατύπωση της φτώχειας. Από την άλλη έρχεται το Εργασίας και κατά παράβαση τόσο των εξαγγελιών του κου Πρωθυπουργού όσο κυρίως των επικρατουσών συνθηκών και εισάγει την εξωπραγματική διάταξη για την καθιέρωση έκτακτης εισφοράς. Είναι τελικά να απορείς ή να εξοργίζεσαι?
Το άρθρο πράγματι εκτός του ότι είναι εκτός πραγματικότητας (λογικής-οικονομικής) προσβάλλει και μία μεγάλη μερίδα μισθωτών, προκαλώντας περαιτέρω επιβάρυνσή τους συγκριτικά με λοιπούς μισθωτούς του Δημοσίου που ελαφρύνονται. Ενδιαφέρον, όμως, θα είχε να ενημερωθούμε επισήμως μέσω των ενώσεων (όταν και αν συνδεθούν με την πραγματικότητα) ποια ήταν η εισήγηση επί του θέματος των ΜΤ, των Επιτελείων συμπεριλαμβανομένου του ΓΕΕΘΑ και τελικώς του Υπουργείου, καθόσον νομίζω πως η μεγαλύτερη ζημιά γίνεται τελικά εκ των έσω. Πραγματικά δεν μου είναι καθόλου κατανοητό, γιατί να λαμβάνει ο μερισματούχος επιπλέον μερίσματα ως Δώρα Χριστουγέννων ή ως αυξήσεις ή γιατί τα ΜΤ να καταγράφουν υπερ-πλεονάσματα και εγώ να έχω επί δεκαετίες – γιατί για τέτοια διαστήματα μιλάμε πλέον- έκτακτες εισφορές. Είναι να ΜΤ στην οικονομική στενότητα που είχε περιέλθει το ΤΠΔΥ όταν θεσμοθετήθηκε η εν λόγω εισφορά υπέρ ΑΥΤΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΥΠΕΡ ΜΤ? Παρακαλώ να μην γελιόμαστε μεταξύ μας. Ευχαριστώ
Στο άρθρο 12 να μην ισχύσει η καθιέρωση της ειδικής εισφοράς για το προσωπικό των ασφαλισμένων στα Μετοχικά Ταμεία των Ε.Δ.
Δηλαδή να συμπεριληφθούν και οι στρατιωτικοί στην κατάργηση της ειδικής εισφοράς όπως υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός μας.
Η διάταξη είναι άδικη, επιφυλάσσει άνιση και δυσμενή μεταχείριση της Πολιτείας σε βάρος των ένστολων λειτουργών του δημοσίου, καθότι διατηρείται η ειδική εισφορά (1%) της περ β) παρ. 2 άρθρου 38 ν. 3986/2011 για τους ασφαλισμένους των Μετοχικών Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του ΛΣ, ενώ η ίδια εισφορά (1%) καταργείται για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους του δημοσίου.
Είναι προεκλογική δέσμευση της Κυβέρνησης η κατάργηση της εισφοράς που αναφέρεται στο θέμα και θα πρέπει να αποσυρθεί.
Απαράδεκτο, άδικο και προσβλητικό. Πρέπει να αποσυρθεί. Εκθέτει ανεπανόρθωτα τον κ. Υπουργό καθώς και τον κ. Πρωθυπουργό και μάλιστα εν όψει εκλογών.
Η κυβέρνηση οφείλει ΑΜΕΣΑ να καταργήσει ΟΛΕΣ τις ειδικές εισφορές αλληλεγγύης 1% και 2% και για τα στελέχη Ε.Δ. και Σ.Α. και να μην καθιερώσει άλλες.
Μπορεί να μας πείτε ποιος εισηγήθηκε τη συγκεκριμένη διάταξη;
Δηλαδή ποιος αποφάσισε, ενώ όφειλε να καταργήσει μια εισφορά που επιβάλλονταν σε όλους, να καθιερώσει μια ΝΕΑ εισφορά αποκλειστικά για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμενων-ΕΛΑΣ-Λιμενικού, διαχωρίζοντας και υποβαθμίζοντάς τους από τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες;
Είναι πλήρως αντισυνταγματική και ανήθικη διάταξη.
ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΠΟΤΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.
Ευχαριστώ.
Απαράδεκτο το παρόν άρθρο. Σε πλήρη αντίθεση και με τις εξαγγελίες του κου Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Προσβάλλει τις χιλιάδες του προσωπικού των ΕΔ και των οικογενειών τους. Πρέπει να καταργηθεί η ειδική εισφορά του ένα τοις εκατό (1%) και για τους Στρατιωτικούς.
Θα μου επιτρέψετε να πω ότι η διάταξη στερείται οποιασδήποτε επαφής με την πραγματικότητα που βιώνουμε. Λυπάμαι πραγματικά
Πριν ένα μήνα ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ ανακοίνωσε την κατάργηση της εισφοράς 1% υπέρ ΤΠΔΥ. Ανεπίτρεπτο να θεσπιστεί νέα κράτηση για τους υπαλλήλους της Ε.Χ. Παράκληση να αποσυρθεί η εν λόγω πρόβλεψη, να ισχύσει η κατάργηση της εν λόγω κράτησης χωρίς περιστροφές και εμπαιγμό των ένστολων. Υπάρχει σοβαρό ζήτημα διαβίωσης και απαιτείται ή με οποιαδήποτε τρόπο στήριξη του εισοδήματος μας και όχι και άλλες κρατήσεις κρυφές και μη..
Απαράδεκτο το παρόν άρθρο. Σε πλήρη αντίθεση και με τις εξαγγελίες του κου Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Προσβάλλει τις χιλιάδες του προσωπικού των ΕΔ και των οικογενειών τους. Πρέπει να καταργηθεί η ειδική εισφορά του ένα τοις εκατό (1%) και για τους Στρατιωτικούς.
Το παρόν άρθρο έρχεται, σε αντίθεση με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού «Δεν είναι, όμως, τα μόνα μέτρα κοινωνικής πολιτικής που μπαίνουν άμεσα σε εφαρμογή. Ιδιαίτερα σημαντικά είναι και άλλα μέτρα, όπως π.χ. η επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και η κατάργηση της εισφοράς 1% υπέρ του πρώην Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων. Μέτρα που θα ενταχθούν στο νομοσχέδιο για τον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού συστήματος, που θα αναρτηθεί σύντομα σε διαβούλευση»
Αρκετά με τις έκτακτες μη ανταποδοτικές εισφορές. Η θέση του κ. Πρωθυπουργού διατυπώθηκε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο εκτός αν μας κοροϊδεύει για μία ακόμη φορά. Να αποσυρθεί άμεσα αυτή η άδικη διάταξη.
Η ρύθμιση εστιάζει σε λάθος κατεύθυνση, τόσο βάσει των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού όσο κυρίως των επιταγών της καθημερινότητας που βιώνουμε όλοι μας. Ελπίζω σε επόμενο στάδιο να εξαιρεθεί από το νομοσχέδιο
Διαφωνώ με την καθιέρωση της έκτακτης εισφοράς. Μετά από τόσα χρόνια καταβολής έκτακτων εισφορών και κυρίως βάσει των εξαγγελιών του κου Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, θεωρώ ότι είναι, τουλάχιστον, ατυχής η εν λόγω διάταξη και πρέπει να αποσυρθεί.
Καλησπέρα,Η διάταξη κρίνεται ως άδικη και αντίθετη από το πνεύμα των εξαγγελιών του κ. Πρωθυπουργού. Προτείνεται η κατάργηση για όλους.
Απαράδεκτο το παρόν άρθρο. Σε πλήρη αντίθεση και με τις εξαγγελίες του κου Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Προσβάλλει τις χιλιάδες του προσωπικού των ΕΔ, των ΣΑ και των οικογενειών τους. Πρέπει να καταργηθεί η ειδική εισφορά του ένα τοις εκατό (1%) για τους Στρατιωτικούς και τα ΣΑ. Κατάφορη αδικία.
Οι μη ανταποδοτικές εισφορές είναι καιρός να λάβουν τέλος. Συνεισφέραμε οι μισθωτοί για 12 χρόνια από το έλλειμμά μας. Βιώνουμε ακραίες συνθήκες οικονομικής εξαθλίωσης με το κόστος διαβίωσης να έχει εκτιναχθεί και τον πληθωρισμό να καλπάζει ανεξέλεγκτα. Τα ΜΤ χορηγούν αυξήσεις και έκτακτα μερίσματα που σημαίνει ότι δεν έχουν πρόβλημα βιωσιμότητας. Να αποσυρθεί η άδικη διάταξη
Να καταργηθεί ΑΜΕΣΑ η ειδική εισφορά του ένα τοις εκατό (1%) υπέρ του τέως Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού και να επιστραφούν οι κρατήσεις στους δικαιούχους ΑΜΕΣΑ καθόσον ουδεμία σχέση έχουμε με τον εν θέματι Οργανισμό αλλά και ούτε θα δεχόταν ο οποιασδήποτε να στηρίξει τα Ταμεία μας σε αντίστοιχη περίπτωση. Η μετονομασία απλά ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ. ΝΤΡΟΠΗ.
Να καταργηθεί η διάταξη
Το συγκεκριμένο αποτελεί Άδικη αντιμετώπιση. Από τη στιγμή που το ίδιο έτος (2011) θεσπιστηκαν οι κρατήσεις 1% υπέρ ΤΠΔΥ και ΜΤΣ αντίστοιχα, θεωρώ το λιγότερο προφανές να καταργηθούν και μαζί. Για ποιο λόγο να διατηρήσετε το 1% υπέρ ΜΤΣ/ΜΤΑ/ΜΤΝ? Πέραν του ότι είναι άδικο, είναι και κουτοπονηρο πραγματικά. ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΊ αμέσως αλλιώς θα κλαίτε. Και το πρόβλημα είναι ότι μαζί με εσάς θα κλαίει και η χώρα. Ο νοών νοειτω.
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
ΘΕΜΑ: Κατάργηση ειδικής εισφοράς (1%) ν. 3986/2011.
1. Με αφορμή το σχέδιο νόμου «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις», που αναρτήσατε στο opengov για δημόσια διαβούλευση από 6/10/2022 έως 20/10/2022, επιθυμούμε να σας γνωστοποιήσουμε τα εξής:
(α) Από τη μελέτη των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου σας, διαπιστώνεται ότι: (ι) διατηρείται η ειδική εισφορά (1%) της περ. β) παρ. 2 άρθρου 38 ν. 3986/2011 για τους ασφαλισμένους των Μετοχικών Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων (και των Σωμάτων Ασφαλείας και του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ), ενώ (ιι) η ίδια αυτή εισφορά (1%) καταργείται για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους του δημοσίου.
(β) Γνωρίζετε ότι είναι προεκλογική δέσμευση της παρούσας Κυβέρνησης η κατάργηση της εισφοράς που αναφέρεται στο θέμα. Μια δέσμευση που ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης επανέλαβε από το βήμα της φετινής Δ.Ε.Θ. δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι «…Καταργείται για πάντα και για όλους, δημοσίους και ιδιωτικούς υπαλλήλους και συνταξιούχους, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, ένα βάρος των μνημονίων παίρνει τέλος ανακουφίζονται σχεδόν 3 εκ φορολογούμενοι…».
(γ) Γνωρίζετε, επίσης, ότι η επιλεκτική κατάργηση της εν προκειμένω ειδικής εισφοράς για όλους τους ασφαλισμένους του δημόσιου τομέα, πλην των ασφαλισμένων των Μετοχικών Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι κατάφωρα άδικη καθώς επιφυλάσσει άνιση και δυσμενή μεταχείριση της Πολιτείας σε βάρος των ένστολων λειτουργών του δημοσίου.
2. Έχοντας υπόψη τα ανωτέρω, είναι, κυριολεκτικά αδιανόητο, πώς σε μια τόσο κρίσιμη για τα εθνικά θέματα και μια τόσο επισφαλή οικονομικά συγκυρία, οι ένστολοι να εισπράττουν από την Κυβέρνηση τέτοια απαξίωση!!!
3. Επίσης, είναι, κυριολεκτικά αδιανόητη, η επιμονή σας να διατηρούνται σε ισχύ αυτά το μνημονιακό και πάντως μη ανταποδοτικό μέτρο, τη στιγμή μάλιστα, που στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου σας, αναγνωρίζετε ότι εκλείπει πλέον ο δημοσιονομικός λόγος θέσπισής του!!!
4. Είναι απαραίτητο να γίνει αντιληπτό ότι, οι εισφορές αυτές στερούν πολύτιμα εισοδήματα από τις δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους στα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων. Για εμάς και τις οικογένειές μας, αυτά τα χρήματα είναι πολύτιμα και το παραμικρό ευρώ έχει πλέον ιδιαίτερη αξία για τον καθένα μας.
5. Η κατάργηση των εν λόγω εισφορών είναι δέσμευσή σας και δεν πρέπει να την αθετήσετε, ιδίως ενόψει της ολοκλήρωσης του τρέχοντος πολιτικού κύκλου. Είναι ο μόνος τρόπος να αυξήσετε άμεσα το διαθέσιμο εισόδημα των ασφαλισμένων στα Μετοχικά Ταμεία ΕΔ, χωρίς ουδεμία δημοσιονομική επιβάρυνση.
6. Για όλους αυτούς τους λόγους, αλλά και επειδή οι ένστολοι υπήρξαν πάντοτε οι σταθεροί και απαρασάλευτοι στυλοβάτες της Πολιτείας μας, σας παρακαλούμε με τη ρύθμιση του άρθρου 12 του νομοσχεδίου σας να καταργήσετε παντελώς την ειδική εισφορά (1%) και για τους ενστόλους, όπως άλλωστε δεσμεύτηκε και υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός στη φετινή Δ.Ε.Θ.
7. Τα στελέχη των Ε.Δ., Σ.Α. και του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ έχουν άμεση ανάγκη διεύρυνσης του πλέγματος προστασίας της Πολιτείας. Δεν αντέχουν την περαιτέρω φτωχοποίησή τους. Προς τούτο σας καλούμε να αποδώσετε τον οφειλόμενο σεβασμό και να θεραπεύσετε την αδικία, που για άλλη μια φορά εισπράττουν οι ένστολοι ασφαλισμένοι του Δημοσίου!!!
Εντίμως,
Το ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών
Λιμενικού Σώματος (Ε.Α.Α.Λ.Σ.)
Θεωρώ ότι το άρθρο βρίσκεται σε πλήρη αντιδιαστολή με τα λεγόμενα του κ. Πρωθυπουργού και κυρίως με τις συνθήκες που βιώνουμε, όχι μόνο το προσωπικό των ΕΔ αλλά το σύνολο σχεδόν των μισθωτών. Ο πληθωρισμός καλπάζει ανεξέλεγκτα, τα βασικά αγαθά έχουν καταστεί απλησίαστα, οι καταναλωτές έχουμε ξεχάσει τι σημαίνει επώνυμο προϊόν έχοντας στραφεί αποκλειστικά στα ιδιωτικής ετικέτας και σε όλα αυτά, έρχεται το Υπ. Εσωτερικών και εισάγει διάταξη παροιμιώδους αστοχίας. Θεωρώ δεν είναι μόνο άστοχη είναι και προσβλητική για όλους όσους αγωνιούμε να τα βγάλουμε πέρα.
Καταρχήν απαράδεκτο μόνο από τον τίτλο .εισφορά αλληλεγγύης το ΜΤΑ?προς ποιους?ποιοι δικαιούνται αλληλεγγύη στις ένοπλες δυνάμεις?οι απόστρατοι που τα έχουν πάρει όλα και με το παραπάνω.σταματηστε επιτέλους να δίνετε την εντύπωση ότι κλέβετε τα ίδια τα στελέχη.αν κάποιοι χρειάζονται αλληλεγγύη είναι τα ίδια τα στελεχη που αντιμετωπίζουν τόσες δυσκολίες.
Πιστεύω ότι ο καθ’όλα αξιοπρεπής Υπουργός κ. Χατζηδάκης ατύχησε αναφορικά με την επιτροπή επεξεργασίας και εισαγωγής του παρόντος άρθρου που προφανώς θεωρεί ότι το προσωπικό των ΕΔ εισπράττει παχυλούς μισθούς και δεν έχει πρόβλημα από την καθιέρωση ειδικών εισφορών. Είμαι σίγουρος ότι ο κος Υπουργός θα μεσολαβήσει για την απόσυρσή του. Τώρα για το τι θα πράξει το ΥΠΕΘΑ εκεί επιτρέψτε μου να διατηρώ τις επιφυλάξεις μου.
Θα μου επιτρέψετε να πω, πως αδυνατώ να κατανοήσω αλλά και να παρακολουθήσω τη λογική του παρόντος άρθρου με την καθιέρωση ειδικής εισφοράς. Πέραν από τις εξαγγελίες του κου Πρωθυπουργού, έχετε αντιληφθεί θεωρώ, που έχουν φτάσει όλα τα βασικά αγαθά, τα καύσιμα και τα ενοίκια. Επειδή θέλω να πιστεύω, ότι η εισαγωγή του οφείλεται σε πλάνη διοικητική και όχι σε εκ προθέσεως ενέργεια εμπαιγμού του δοκιμαζόμενου προσωπικού των ΕΔ, παρακαλώ να αποσυρθεί.
Διαπιστώνω ότι την ίδια στιγμή που το ΥΠΕΘΑ έχει δρομολογήσει την αναδρομική επιστροφή των κρατήσεων του ν.4093/12 στους αποστράτους, με αναδρομικότητα από το 2021, παράλληλα χρησιμοποιεί ως Δούρειο Ίππο το Υπουργείο Εργασίας για την εκ νέου θεσμοθέτηση μιας μη ανταποδοτικής κράτησης σε βάρος των εν ενεργεία στελεχών. Οι μνημονικές αντιλήψεις καλά κρατούν στο μυαλό κάποιων, σε ευθεία αντίθεση με τη βούληση του πρωθυπουργού, όπως αποτυπώθηκε στη ΔΕΘ. Απαιτείται η άμεση απόσυρση της διάταξης!
Διαφωνώ με την καθιέρωση της έκτακτης εισφοράς. Μετά από τόσα χρόνια καταβολής έκτακτων εισφορών και κυρίως βάσει των εξαγγελιών του κου Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, θεωρώ ότι είναι, τουλάχιστον, ατυχής η εν λόγω διάταξη και πρέπει να αποσυρθεί.
Απαράδεκτο το παρόν άρθρο. Σε πλήρη αντίθεση και με τις εξαγγελίες του κου Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Προσβάλλει τις χιλιάδες του προσωπικού των ΕΔ και των οικογενειών τους. Πρέπει να καταργηθεί η ειδική εισφορά του ένα τοις εκατό (1%) και για τους Στρατιωτικούς.
Απαράδεκτο το παρόν άρθρο. Σε πλήρη αντίθεση και με τις εξαγγελίες του κου Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Προσβάλλει τις χιλιάδες του προσωπικού των ΕΔ και των οικογενειών τους. Πρέπει να καταργηθεί η ειδική εισφορά του ένα τοις εκατό (1%) και για τους Στρατιωτικούς.
Απαράδεκτο το παρόν άρθρο. Σε πλήρη αντίθεση και με τις εξαγγελίες του κου Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Προσβάλλει τις χιλιάδες του προσωπικού των ΕΔ και των οικογενειών τους. Πρέπει να καταργηθεί η ειδική εισφορά του ένα τοις εκατό (1%) και για τους Στρατιωτικούς.
Απαράδεκτο το παρόν άρθρο. Σε πλήρη αντίθεση και με τις εξαγγελίες του κου Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Προσβάλλει τις χιλιάδες του προσωπικού των ΕΔ και των οικογενειών τους. Πρέπει να καταργηθεί η ειδική εισφορά του ένα τοις εκατό (1%) και για τους Στρατιωτικούς.
Απαράδεκτο το παρόν άρθρο. Σε πλήρη αντίθεση και με τις εξαγγελίες του κου Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Προσβάλλει τις χιλιάδες του προσωπικού των ΕΔ και των οικογενειών τους. Πρέπει να καταργηθεί η ειδική εισφορά του ένα τοις εκατό (1%) και για τους Στρατιωτικούς.
Απαράδεκτο το παρόν άρθρο. Σε πλήρη αντίθεση και με τις εξαγγελίες του κου Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Προσβάλλει τις χιλιάδες του προσωπικού των ΕΔ και των οικογενειών τους. Πρέπει να καταργηθεί η ειδική εισφορά του ένα τοις εκατό (1%) και για τους Στρατιωτικούς.
Απαράδεκτο το παρόν άρθρο. Σε πλήρη αντίθεση και με τις εξαγγελίες του κου Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Προσβάλλει τις χιλιάδες του προσωπικού των ΕΔ και των οικογενειών τους. Πρέπει να καταργηθεί η ειδική εισφορά του ένα τοις εκατό (1%) και για τους Στρατιωτικούς.
Γιατί να μην καταργηθεί η εισφορα για τις ένοπλες δυναμεις;Ο κόσμος δυσκολεύεται οικονομικά.Αυτο είναι που θα βοηθούσατε αυτούς που υπηρετούν την πατριδα;Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγυης ειναι 10 ευρώ.Με την ακρίβεια έχουμε μπει μέσα 200.Θα έπρεπε να δώσετε μέχρι κ αυτόματη τιμαριθμικη αναπροσαρμογη,σε όλους.Και όχι να συζητάμε για αυτην που είναι μικρή.
Αναρωτιέμαι ευλόγως θεωρώ, αν για την εν λόγω καθιέρωση έκτακτης εισφοράς, εν μέσω οικονομικής τρικυμίας, είναι σύμφωνος ο κος Πρωθυπουργός και ο κος ΥΠΕΘΑ. Ειλικρινά απορώ. Απλά θα σας παρακαλέσω θερμά, αν μπορείτε και εάν θέλετε, να ζητήσετε στοιχεία αρμοδίως για το πλήθος των στελεχών που προσκολλώνται στο συσσίτιο των οπλιτών θητείας. Ίσως κατ’αυτόν τον τρόπο να έχετε μία εικόνα για την οικονομική μας κατάσταση. Ευχαριστώ
Το παρόν άρθρο έρχεται, κατά την άποψή μου, σε αντίθεση με τις εξαγγελίες του κου Πρωθυπουργού και απαιτείται η απόσυρσή του, στο πλαίσιο της εύλογης εμπιστοσύνης που πρέπει να διέπει τις σχέσεις των ΕΔ και των εκάστοτε κυβερνώντων.
Το άρθρο [περίπτωση β)] δεν θα πρέπει κατά την άποψή μου να ψηφιστεί καθόσον το προσωπικό των ΕΔ που μισθοδοτούμαστε από το Δημόσιο δεν θεωρώ ότι είμαστε συγκριτικά σε καλύτερη μισθολογική κατάσταση από τους λοιπούς μισθοδοτούμενους οι οποίοι επωφελούνται από την κατάργηση της άδικης έκτακτης εισφοράς. Πέραν τούτων, τίθεται επιπλέον και το θέμα των εξαγγελιών του κου Πρωθυπουργού από το επίσημο βήμα της ΔΕΘ, που νομίζω πως δεν έκανε διακρίσεις για την κατάργηση που εξήγγειλε.
Η διάταξη θεωρώ πως εισάγει άνιση διάκριση των μισθωτών του Δημοσίου σε μία περίοδο εξαιρετικά δύσκολη και επιπλέον αντιτίθεται στις ξεκάθαρες εξαγγελίες του κου Πρωθυπουργού. Εκτιμώ πως θα πρέπει να αποσυρθεί.
Πέραν κάθε πραγματικότητας (λογικής, οικονομικής) το παρόν άρθρο. Σε πλήρη αντίθεση και με τις εξαγγελίες του κου Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Θεωρώ ότι προσβάλλει τις χιλιάδες του προσωπικού των ΕΔ και των οικογένειών τους, που μοχθούν να ανταποκριθούν οικονομικά – όπως και άλλες χιλιάδες μισθωτών του Δημοσίου που επωφελούνται, όμως, από την κατάργηση της οικείας διάταξης για το ΤΠΔΥ – στην πρωτοφανή ακρίβεια που βιώνουμε.
Η β) παράγραφος έρχεται σε αντίθεση με αυτά που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της τελευταίας ΔΕΘ. Παραθέτω απόσπασμα των δηλώσεων του :«Δεν είναι, όμως, τα μόνα μέτρα κοινωνικής πολιτικής που μπαίνουν άμεσα σε εφαρμογή. Ιδιαίτερα σημαντικά είναι και άλλα μέτρα, όπως π.χ. η επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και η κατάργηση της εισφοράς 1% υπέρ του πρώην Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων. Μέτρα που θα ενταχθούν στο νομοσχέδιο για τον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού συστήματος, που θα αναρτηθεί σύντομα σε διαβούλευση»,
Πρέπει άμεσα να αποσυρθεί διότι σε διαφορετική περίπτωση ο συγκεκριμένος νόμος θα εκθέσει ανεπανόρθωτα τον πρωθυπουργό απέναντι στους υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας.
Είναι ειλικρινά θλιβερό (τουλάχιστον) σε καιρό που η ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται οικονομικά, να καθιερώνονται έκτακτες εισφορές. Ειλικρινά θλιβερό να μην πω προσβλητικό για το δοκιμαζόμενο προσωπικό των ΕΔ.