Το άρθρο 20 του ν. 4387/2016 αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«Άρθρο 20
Απασχόληση συνταξιούχων
α. Στους εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχους του Ε.Φ.Κ.Α., οι οποίοι έχουν ήδη αναλάβει η αναλαμβάνουν από της δημοσιεύσεως του νόμου εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του Ε.Φ.Κ.Α., οι ακαθάριστες συντάξεις κύριες, επικουρικές και προσυνταξιοδοτικές παροχές καταβάλλονται μειωμένες σε ποσοστό 30% για όσο χρονικό διάστημα απασχολούνται ή διατηρούν την ιδιότητα ή την δραστηριότητα.
Ειδικότερα για συνταξιούχους οι οποίοι έχουν ήδη αναλάβει ή αναλαμβάνουν από της δημοσιεύσεως του νόμου εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του Ε.Φ.Κ.Α. αναστέλλεται πλήρως η καταβολή των κύριων , επικουρικών συντάξεων και των προσυνταξιοδοτικών παροχών εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας.
β. Στο ανωτέρω ποσό δεν συμπεριλαμβάνεται το εξωιδρυματικό επίδομα των διατάξεων της παρ. 1 και 2 του άρθρου 42 του ν.1140/1981 όπως ισχύει, και το επίδομα ανικανότητας των διατάξεων του άρθρου 54 του π.δ/τος 169/2007 .
2. Για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας εφαρμόζονται οι διατάξεις των εντασσομένων στον Ε.Φ.Κ.Α. φορέων.
3. α. Για το χρονικό διάστημα απασχόλησης του συνταξιούχου καταβάλλονται για τον μισθωτό συνταξιούχο και τον αυτοτελώς απασχολούμενο ή ελεύθερο επαγγελματία ή υπαγόμενο στη ασφάλιση του ΟΓΑ, με την επιφύλαξη της παραγράφου 4.α., οι προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές του άρθρου 38 ή άρθρου 39 ή 40 αντιστοίχως.
β. Οι συνταξιούχοι πρώην φορέων κύριας ασφάλισης ή του Δημοσίου που είχαν αναλάβει ή αναλαμβάνουν δραστηριότητα για την οποία υπάγονται στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ καταβάλλουν την ασφαλιστική εισφορά του άρθρου 40.
4. Εξαιρούνται των ανωτέρω ρυθμίσεων:
α. Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ εφόσον συνεχίζουν την απασχόλησή τους στον αγροτικό τομέα ως αγρότες μελισσοκόμοι, κτηνοτρόφοι –πτηνοτρόφοι και αλιείς.
β. Οι ψυχικά ασθενείς του άρθρου 23 του ν.4488/2017(Α΄176).
γ. Οι συνταξιούχοι με βάση τον ν.612/77 ,όπως ισχύουν
δ. Οι συνταξιούχοι του τετάρτου εδαφίου της περίπτωσης α` της παρ. 1 των άρθρων 1 και 26 του Π.δ. 169/2007 (Α` 210) ,όπως ισχύουν.
ε. Όσοι λαμβάνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα ή το αντίστοιχο επίδομα του άρθρου 54 του π.δ 169/2007.
στ. τα πρόσωπα που αναφέρονται στη παράγραφο 3 του άρθρο 4 του ν.4387/2016
5. Ο συνταξιούχος που αναλαμβάνει μισθωτή εργασία ή αυταπασχολείται δύναται να αξιοποιήσει το χρόνο της ασφάλισής του. Για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης του συνταξιούχου δύναται κατόπιν αιτήσεώς του να χορηγείται για την κύρια σύνταξη ποσό, που προκύπτει με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης και τις συντάξιμες αποδοχές του άρθρου 8 και 28 και μόνο για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης ως συνταξιούχου. Για την επικουρική σύνταξη χορηγείται ποσό που προκύπτει με βάση τον υπολογισμό της επικουρικής σύνταξης και μόνο για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης μετά τη συνταξιοδότηση, σύμφωνα με το άρθρο 96.
6. Για τους απασχολούμενους συνταξιούχους κατά την 12.5.2016, οι οποίοι συνέχισαν απασχολούμενοι χωρίς διακοπή και μετά την έναρξη ισχύος του ν.4387/2016 όλος ο χρόνος εργασίας ή αυτοαπασχόληση ή μέρος αυτού αξιοποιείται σύμφωνα με τα ανωτέρω, εφόσον από τις προϊσχύουσες διατάξεις προβλέπονταν αξιοποίηση του χρόνου απασχόλησης
7. Οι συνταξιούχοι της παραγράφου 1 υποχρεούνται πριν αναλάβουν εργασία ή αυτοαπασχοληθούν να δηλώσουν τούτο στον φορέα κύριας ασφάλισης του Ε.Φ.Κ.Α., καθώς και στο ΕΤΕΑΕΠ. Παράλειψη της δήλωσης συνεπάγεται καταλογισμό σε βάρος του συνταξιούχου ποσού ίσου με το ύψος δέκα (10) μηνιαίων συντάξεων.
Το ποσό της οφειλής δύναται να αποπληρωθεί με παρακράτηση έως του ποσού του 1/4 από τη κύρια σύνταξη και για την επικουρική σύμφωνα με το άρθρο 46 του παρόντος νόμου. Άλλως εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) (ν.δ/γμα 356/1979 Α90).
8. Κάθε αντίθετη διάταξη καταργείται.».
• Στο άρθρο 24 παράγραφος 5 του νέου σχεδίου Νόμου, μέρος τρίτο, κεφάλαιο Β (τροποποίηση της παραγρ. 5 του άρθρου 8 του Ν. 4387/2016) «ανταποδοτική σύνταξη», αναγράφεται ότι τα κατ’ έτος ποσοστά αναπλήρωσης υπολογίζονται επί των συντάξιμων αποδοχών με τον πίνακα 1 και 2 της παραγράφου 5 του άρθρου 8 του Ν. 4387/2016 (άρθρο 24 νέου Νόμου παραγρ. 5).
Στην ανωτέρω παράγραφο 5 του άρθρου 24 του νέου Ασφαλιστικού Νόμου – πίνακας 2 – αναγράφεται ότι από το 40,01 και άνω έτος ασφάλισης το ποσοστό αναπλήρωσης θα είναι 0,50%.
Είναι ευνόητο ότι το ανωτέρω ποσοστό 0,50% είναι πάρα πολύ χαμηλό (σχεδόν μηδενικό) και δεν αποτελεί κίνητρο για παραμονή στην εργασία έμπειρων απασχολούμενων, κυρίως ελεύθερων επαγγελματιών. Επίσης, δεν ανταποκρίνεται στην ανταποδοτικότητα των εισφορών στο πλαίσιο της αναλογικής ισότητας και της δίκαιας αντιμετώπισης των ήδη εργαζομένων με πολλά χρόνια άνω των 40 ετών π.χ. 50 ή 60 και πλέον (προσωπικά έχω 50 έτη που εργάζομαι και καταβάλω τις ασφαλιστικές εισφορές).
Παράκληση να δείτε με διάθεση απονομής δικαιοσύνης το θέμα των εργαζομένων άνω των 40 ετών.
Έτσι αντί να επιβαρύνουν τον ασφαλιστικό φορέα συνταξιοδοτούμενοι σε 40 έτη, συνεχίζουν εργαζόμενοι οπότε προκύπτει σαφής ωφέλεια για τον ΕΦΚΑ αφού, αντί να εισπράττουν συντάξεις τουναντίον καταβάλουν εισφορές και μειώνουν τον εναπομένοντα χρόνο συνταξιοδότησης τους.
Κατόπιν των ανωτέρω προτείνω
– Άνω των 40 ετών το ποσοστό αναπλήρωσης να καθοριστεί σε 2% ανά έτος, όπως και στο νόμο 4387/2017,
ή εναλλακτικά αν αυτό δεν είναι δυνατόν να κλιμακωθεί τουλάχιστον ως εξής:
– Από 40 έως 50 έτη -2% (2% είναι στον Ν.4387/16 απεριορίστως άνω των 39 ετών)
– Από 50 έως 60 έτη -1,0%
– Άνω των 60 ετών -0,50%
• Στο άρθρο 27 του σχεδίου του νέου νόμου (τροποποίηση του άρθρου 20 του Ν. 4387/2016) «Απασχόληση Συνταξιούχων» για το ασφαλιστικό σύστημα, δεν διευκρινίζεται σαφώς αν περιλαμβάνει και τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι εργάζονται υπό το ειδικό καθεστώς του άρθρου 39 του Ν.3316/2005 και του Π.Δ. 71/2019 ΦΕΚ Αii2 και οι οποίοι επιθυμούν να συνεχίσουν εργαζόμενοι άνω των 40 ετών.
• Τόσο ο τίτλος «Απασχόληση Συνταξιούχων» όσο και το περιεχόμενο (§α) αναφέρονται σε «Συνταξιούχους» δηλαδή σε αυτούς που ήδη συνταξιοδοτούνται ή πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν και οι οποίοι, κατά το χρονικό διάστημα που συνταξιοδοτούνται, εάν θελήσουν να αναλάβουν «επαγγελματική δραστηριότητα» τότε:
«….οι ακαθάριστες συντάξεις….καταβάλλονται μειωμένες κατά 30%…για όσο χρονικό διάστημα απασχολούνται ή διατηρούν την ιδιότητα ή τη δραστηριότητα..»
Η διατύπωση αυτή δημιουργεί ορισμένα πρακτικά προβλήματα κυρίως σε ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι και στα Μητρώα του Ν.3316/2005 και του Π.Δ 71/2019 ΦΕΚ Α 112 και οι οποίοι επιθυμούν να διατηρήσουν την επαγγελματική τους απασχόληση και μετά το έτος κατά το οποίο έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και παράλληλα να αιτηθούν μειωμένη σύνταξη.
• Για το λόγο αυτό προτείνεται στο τέλος της §α η παρακάτω πρόσθεση :
«Επίσης οι ελεύθεροι επαγγελματίες (αυτοαπασχολούμενοι ή μισθωτοί) οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι και στα Μητρώα του Ν.3316/2005 και του Π.Δ 71/2019 ΦΕΚ Α 112 , στην περίπτωση κατά την οποία έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και επιθυμούν να συνεχίσουν να διατηρούν την επαγγελματική τους απασχόληση, δύναται, κατόπιν αιτήσεως προς τον ΕΦΚΑ, να τους καταβάλλονται ακαθάριστες συντάξεις που τους αντιστοιχούν, μειωμένες κατά 30% για όσο χρονικό διάστημα διατηρούν την ιδιότητα του ελεύθερου επαγγελματία».
• Με την προτεινόμενη προσθήκη θα περιοριστεί σημαντικά η αδήλωτη εργασία και οι αντίστοιχες επιβαρύνσεις στον ΕΦΚΑ.
Η πρόταση μου είναι ότι θα πρέπει να καταργηθεί το άρθρο 20 του ν. 4387/2016 και όλες οι διατάξεις που θέτουν περιορισμούς στην απασχόληση των συνταξιούχων. Τούτο καθώς κάθε φυσικό πρόσωπο έχει δικαίωμα στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας του και στην εργασία που επιλέγει, εφόσον δεν προσβάλλονται δικαιώματα άλλων ή τα χρηστά ήθη. Τα δικαιώματα αυτά προστατεύονται από το Σύνταγμα της Ελλάδος (άρθρ. 5 παρ. 1 και 22 παρ. 1 ) και ως εκ τούτου η παραβίασή τους δεν είναι θεμιτή.
Η πρότασή μου είναι απολύτως συμβατή με την φιλελεύθερη φιλοσοφία και δεν προσβάλλει το δικαίωμα άλλου προσώπου στην εργασία. Θα πρέπει δε να γίνει αντιληπτό ότι η θέση περιορισμών στην απασχόληση των συνταξιούχων δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι συμβάλλει στην μείωση της ανεργίας ειδικά των νέων, καθώς η «θέση εργασίας» που καλύπτει ο συνταξιούχος (με τις γνώσεις και την εμπειρία του) δεν μπορεί να καλυφθεί από νέο ειδικευμένο ή ανειδίκευτο άνεργο, αλλά μόνον από έναν ήδη εργαζόμενο των αυτών γνώσεων και εμπειρίας με τον συνταξιούχο.
Σε κάθε περίπτωση, εφόσον ο κ. Υπουργός επιθυμεί να τροποποιήσει το άρθρο 20 του ν. 4387/2016 θα πρέπει να μειώσει το ποσοστό από το 60% στο 20%, για όσους συνταξιούχους έχουν αναλάβει ή αναλαμβάνουν εργασία μετά την ισχύ του ν. 4387/2016(πάγια θέση μας είναι ότι και αυτοί πρέπει πλήρως να εξαιρεθούν κατά μείωσης), χωρίς να θέτει σε δυσμενέστερη θέση τους ήδη συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν εξαιρεθεί με τον νόμο Κατρούγκαλου.Εξαλλου η προεκλογική δεμευση του Κυριου Πρωθυπουργου ηταν η καταργηση του νομου Κατρουγκαλου. Επιπλεον θα πρεπει να υπαρχει και ανταποδοτικοτητα στις εισφορες ωστε να αποδοθει και δευτερη συνταξη στον εργαζομενο εφοσον του καταλογιζονται εισφορες. Επιτελους πρεπει να λειτουργησουμε με νομους ελευθερης αγορας και οχι να μας προωθει το κρατος το ιδιο στην μαυρη εργασια
Αξιότιμε κ.υπουργέ
ανοίκω στην κατηγορία εκείνων που έχουν καταθέσει για συνταξιοδότηση και είμαι μικρότερος των 62 ετών.Κατέθεσα τον Σεπτέμβριο του 2018 και μέχρι τώρα δεν έχω πάρει τίποτα ούτε καν το έναντι.Εγώ και οι όμοιοι της κατηγορίας μου πώς θα ζήσουν; Πληρώστε μας ώστε να μην έχουμε ανάγκη να δουλεύουμε. Εφόσον δεν μας πληρώνετε επιτρέψτε μας να δουλέψουμε μέχρι να μας πληρώσετε.
Προτείνω να συμπεριληφθουν στις εξαιρέσεις οι υποψήφιοι συνταξιούχοι μέχρι να πληρωθούν.
Μας φαίνεται πραγματικά ΑΔΙΑΝΟΗΤΗ Η ΑΔΙΚΙΑ για περικοπή της σύνταξης κατά 30% στους παλιούς συνταξιούχους πριν το 2016 που θα συνεχίσουν να εργάζονται!!! Γιατί πρέπει να γίνει αυτό; Το υπαγορεύει κάποιο μνημόνιο; Εκεί που μας υπόσχονταν ότι καμιά σύνταξη δεν θα θιγεί, εκεί που ελπίζαμε ότι θα καλυτερεύσει η ζωή μας, να πάθουμε τέτοια καταστροφή; Από τη μια μέρα στην άλλη να αλλάξουν έτσι δραματικά τα δεδομένα για μας; Πώς θα τα βγάλουμε πέρα; Δουλεύουμε από ανάγκη για να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες και τις μεγάλες υποχρεώσεις μας. Κανονίσαμε τη ζωή μας με βάση τον νόμο που μας έδινε το δικαίωμα για εργασία και ξαφνικά αυτό μας ΑΦΑΙΡΕΙΤΑΙ!!!. Δεν είναι αδικία αυτό; Δεν πρέπει να υπάρχει κάποια προστασία, κάποια ασφάλεια; Ούτε στην εποχή του μνημονίου δεν έγινε αυτό. Μετά από τις υποσχέσεις και τις εξαγγελίες ότι καμιά σύνταξη δεν θα θιγεί, η ζωή μας θα αλλάξει έτσι δραματικά προς το ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ;;; Πραγματική ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ για μας και τις οικογένειές μας!!
Η περικοπή του 30% πρέπει να διαγραφεί εντελώς.Δεν ισχύει σε καμία χώρα και δημιουργεί αντικίνητρα εργασίας για όσους θέλουν να εργάζονται και να προσφέρουν τόσο στις οικογένειες τους, όσο και στον τόπο.
Η υποχρεωτική δήλωση στον ΕΦΚΑ για την ανάληψη εργασίας και η τιμωρητική διάταξη του προστίμου των δέκα μισθών, πρέπει να διαγραφεί και να γίνει υποχρεωτική η δήλωση της εργασίας από τον εργοδότη,όταν προσλαμβάνει συνταξιούχο.
Η επικοινωνία του συνταξιούχου με τον ΕΦΚΑ για διευκρινήσεις ,η αποστολή σύμβασης εργασίας ,η αλληλογραφία για την έναρξη της εργασίας είναι κοστοβόρα αναποτελεσματική τόσο για τον ίδιο, όσο και για τις υπηρεσίες του δημοσίου ,ειδικά όταν ο συνταξιούχος αναλαμβάνει παραπάνω από μία περιστασιακές απασχολήσεις μέσα στο χρόνο.
Το ηλικιακό όριο των 62 χρόνων για ανάληψη εργασίας σε τι εξυπηρετεί όταν υπάρχουν συνταξιούχοι που θέλουν και μπορούν να εργαστούν και είναι νεότερης ηλικίας?Πρέπει να διαγραφεί από το νόμο .
Η εργασία είναι δικαίωμα και ένας συνταξιούχος αν μπορεί να το ασκήσει πρέπει να είναι ελεύθερος να το κάνει.Συνταξιούχος δε σημαίνει αναγκαστικά ,απόσυρση από τη ζωή και τα δικαιώματα του,ούτε σημαίνει να γεμίζουμε τα νοσοκομεία από τα νοσήματα που φέρνει μια ζωή χωρίς τη χαρά της εργασίας και της ενεργούς συμμετοχής.
Μάλιστα πρέπει να επιδοτείται η εργασία αυτή ,γιατί δίνει παράδειγμα ζωντάνιας σε πολλούς συνταξιούχους που αποσύρθηκαν χωρίς να το θέλουν ,ενώ μπορούσαν να προσφέρουν.Ο τόπος μας χρειάζεται όλους χωρίς αποκλεισμούς.
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Θα ήθελα να σας παρακαλέσω όπως επαναφέρετε την ισχύ του άρθρου 10 του Ν. 3865/2010 στο οποίο όσοι απασχολούνται με μειωμένο ωράριο εργασίας μέχρι 10 ώρες την εβδομάδα δεν είχαν καμία επίπτωση στη Σύνταξη τους.
Πως είναι δυνατόν κάποιος που εργάζεται ως Εκπαιδευτής μερικές ώρες την εβδομάδα και παίρνει 100 η 200 ευρώ το μήνα να υπόκεινται σε περικοπή 30% της σύνταξης του?
Με εκτίμηση
Κατερίνα
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,για το συγκεκριμενο αρθρο
Εφοσον το νεο νομοσχεδιο δεν εχει μνημονιακους χαρακτηρες και εχει σαν σκοπο την μελλοντικη διαμορφωση του ασφαλιστικου συστηματος και για να ειναι δικαιο και συνταγματικα εναρμονισμενο θα πρεπει να λαβει σοβαρα υποψη τις συνθηκες εξοδου των ηδη συνταξιουχων ,την παρακρατηση διπλων εισφορων λογω ελευθερου επαγγελματος και να μην προβει σε περικοπες της συνταξης τους ,εφοσον συνεχιζουν να εργαζονται ιδιωτικα με αδεια ασκησης επαγγελματος πολυ πριν την συνταξιοδοτηση τους.Ετσι δεν θα δημιουργηθουν εργαζομενοι συνταξιουχοι δυο ταχυτητων με βασει τον αδικο νομο Κατρουγκαλου.Απο την ψηφιση του νομου και μετα εφοσον ηδη θα εχει παγιωθει το ηλικιακο ασφαλιστικο συστημα δεν θα υπαρχουν αντεγκλησεις κατα την γνωμη μου ,σχετικα με την αναφερομενη μειωση του 30% στην συνταξη και την παραλληλη ασκηση ελευθερου επαγγελματος, εφοσον αυτο εχει να κανει και με την βιωσιμοτητα του ασφαλιστικου συστηματος.
*Απο την αλλη δικαιοτερο φορολογικο συστημα και υποχρεωτικη καθιερωση του πλαστικου χρηματος στις συναλλαγες!
Με Τιμη
Κύριε Υπουργέ,
Με την παρέμβασή μου αυτή θέλω να διαμαρτυρηθώ για το άρθρο 27 του σχεδίου Νόμου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Γίνεται κατάφωρη αδικία σε συνταξιούχους που ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα που υπάγεται στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ και έχουν κάνει έναρξη επαγγέλματος 12 και πάνω χρόνια πριν. Ξεκίνησαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα με τις τότε προϋποθέσεις, λαμβάνοντας υπόψιν τους την νομοθεσία που ίσχυε και αποφάσισαν αναλόγως αν τους συμφέρει ή όχι. Πολλοί εξ αυτών έφυγαν πρόωρα από την τότε εργασία τους γιατί μπορούσαν να ασκήσουν ελεύθερο επάγγελμα. Όλοι αυτοί έχουν εγγραφή στον ΕΦΚΑ και καταβάλουν κανονικά τις εισφορές. Να λάβετε υπόψιν σας ότι αυτοί που δημιουργούν δουλειές, είναι ικανοί και δημιουργικοί άνθρωποι, θέλουν την ελεύθερη οικονομία όπως και εσείς, για αυτό ανήκουν στην παράταξή σας. Πολλοί εξ αυτών δαπάνησαν μεγάλα ποσά για να ανοίξουν τη νέα επαγγελματική δραστηριότητα. Τι θα κάνουν τις δουλειές αυτές. Πότε θα προλάβουν να τις πωλήσουν. Θα υποστούν οικονομική καταστροφή. Δεν είναι καλύτερα να εργάζονται οι άνθρωποι παρά να κάθονται στα καφενεία. Εάν επιμείνετε στο άρθρο αυτό το πιθανότερο θα αυξηθεί η μαύρη εργασία. Άνοιξαν τις νέες δουλειές γιατί είχαν οικονομικές ανάγκες, σπουδές παιδιών, συντήρηση υπερήλικων γονέων με μικρές συντάξεις. Ακόμη και ο τιμωρητικός Νόμος 4387/2016 (Νόμος Κατρούγκαλου) είχε την στοιχειώδη λογική και ευαισθησία να μην πειράξει αυτούς που είχαν επαγγελματική δραστηριότητα πριν την ψήφισή του και σεβάστηκε όλους τους προηγούμενους ασφαλιστικούς Νόμους, οι οποίοι προέβλεπαν ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΟΤΙ ΠΕΡΙΚΟΠΤΕΤΑΙ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΠΟΥ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΤΑ 60 ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΑ ΑΝΕΙΔΙΚΕΥΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ. Γιατί θέλετε να προσφύγουν στην Δικαιοσύνη δημιουργώντας πολλά έξοδα ώστε να προσπαθήσουν να δικαιωθούν. Για τους λόγους αυτούς σας παρακαλούμε να διατηρηθούν σε ισχύ.
1.οι παράγραφοι 5,6,7 του άρθρου 20 του Νόμου 4387/2016.
2.οι παράγραφοι 1,2 του άρθρου 16 του Νόμου 3863/2010.
3.οι παράγραφοι γ. 1α,β του άρθρου 4 του Νόμου 4151/2013.
4. Εάν δεν γίνουν δεκτές οι προτάσεις αυτές για τους ήδη αυτοαπασχολούμενους να ισχύουν οι νέες διατάξεις τουλάχιστον μετά μία ΤΡΙΕΤΙΑ.
Πιστεύω Κύριε Υπουργέ ότι αντιλαμβάνεστε το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται και πιστεύοντας στην ευθυκρισία σας, την ορθή πολιτική σας σκέψη θα δώσετε λύση.
Ευχαριστώ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ (Ε.Α.Α.Σ.)
Αθήνα, 26-1-2020
ΘΕΜΑ: « ΥΠΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ – ΑΡΘΡΟ 27: Υποκρυπτόμενες μειώσεις συντάξεων στο 95% των συνταξιούχων κατά 40%»
Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση -προς διαβούλευση- του ν/σ για το «νέο Ασφαλιστικό»,η Π.Ο.Α.Σ.Α. και η Ε.Α.Α.Σ. εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκεια και αντίθεσή τους στις διατάξεις του άρθρου 27 που αντί να ελαφρύνουν, κατά το γενικότερο πνεύμα του νόμου τροποποιούν επί το καταφανώς δυσμενέστερο το άρθρο 20 του Νόμου Κατρούγκαλου.
Συγκεκριμένα :
1. Καταστρατηγείται το γράμμα και το πνεύμα, σε μια φιλελεύθερη Δημοκρατία, ως η δική μας, της διάταξης του άρθρου 5 παρ. 1 του ισχύοντος Συντάγματος με την οποία κατοχυρώνεται το δικαίωμα καθενός για ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, εφόσον δεν προσβάλλονται τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζεται το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη. Το νόημα δε της συνταγματικής αυτής επιταγής εκτείνεται και στην ειδικότερη μορφή της, την επαγγελματική ελευθερία δράσης και στο δικαίωμα εργασίας κάθε υποκειμένου, τόσο ως αμυντικό δικαίωμα, ως δηλαδή μία αξίωση της αποχής του Κράτους από παρεμβάσεις στην «ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας», όσο και ως ενεργητικό και συμμετοχικό δικαίωμα, ως μια θετική ελευθερία, με την έννοια της θέσπισης κινήτρων και όχι αντικινήτρων ως συμβαίνει στην συγκεκριμένη περίπτωση: «της συμμετοχής στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή του τόπου». Επιγραμματικά, πρόκειται για το «δικαίωμα του ατόμου να αποφασίζει για τον εαυτό του και να κάνει τις δικές του επιλογές, την δυνατότητα του καθενός να διαμορφώνει τη ζωή του όπως ο ίδιος επιθυμεί (ΕΔΔΑ Pretty κατά Ηνωμένου Βασιλείου, Laskey, Jaggard και Brown κατά Ηνωμένου Βασιλείου).
Ειδικότερα με τις διατάξεις του άρθρου 27 του υπό διαβούλευση ασφαλιστικού Νομοσχεδίου, η ανωτέρω συνταγματική πρόβλεψη τίθεται υπό αμφισβήτηση αν όχι υπό διακινδύνευση, καθώς με το ανωτέρω άρθρο περιορίζεται δυναμικά και δραματικά το δικαίωμα του συνταξιούχου για την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας του,καθώς του αποστερείται το δικαίωμα της συμμετοχής στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου με την θέσπιση/ δημιουργία αντικινήτρων, χρηματικών ποινών, μέσω της περικοπής της σύνταξης, για παραμονή ή ένταξη στην αγορά εργασίας και τον οδηγούν σε πρόωρο μαρασμό και βέβαιο συναισθηματικό και εν τέλει φυσικό θάνατο.
Ειδικότερα:
• Καταργούνται οι διατάξεις των παραγράφων 6 και 7 του άρθ. 20 του Ν. 4387/2016 για τους προ του 12-5-2016 απασχολούμενους συνταξιούχους.
• Καταργούνται οι διατάξεις των άρθρ. 16 Ν. 3863/2010 και 42 του Ν. 3996/2011 για τους ήδη αυτοαπασχολούμενους (κρατήσεις ακαθάριστης σύνταξης πέραν των 60 η/μ ανειδίκευτου εργάτη, στα οποία προστίθενται 6 η/μ ανά ανήλικο τέκνο ή φοιτητή έως τα 24), αλλά και για τους μισθωτούς: κρατήσεις ακαθάριστης σύνταξης πέραν των 30 η/μ ανειδίκευτου εργάτη).
• Εγκλωβίζονται ήδη απασχολούμενοι με πολυετείς συμβάσεις σε “αμισθί” συνέχιση της εργασίας ή οδηγούνται σε αναγκαστική βίαια έξοδο, απασχολούμενοι που έχουν καταβάλει πέραν 10ετίας -υπέρογκες- ασφαλιστικές εισφορές, λόγω του ασύμφορου της απασχόλησης.
• Επιπροσθέτως των ανωτέρω με την πρώτη ανάγνωση του νέου άρθρου 27, του υπό διαβούλευση ασφαλιστικού Νομοσχεδίου, διαπιστώνεται ευκρινώς ότι υποκρύπτονται ΟΧΙ αυξήσεις, ως υποκριτικά διαχέεται: είτε ως μελλοντικές προσαυξήσεις των υπαρχουσών συντάξεων είτε ως μείωση των παρακρατήσεων των συντάξεων σε όσους συνταξιούχους εργάζονται, από 60% του άρθρου 20 του Ν.4387/2016 σε 30%, με το επίδικο άρθρο 27, αλλά ΝΕΕΣ ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ κατά 40% περίπου, των καθαρών συνταξίμων αποδοχών, εκατομμυρίων Ελλήνων συνταξιούχων, και όχι μόνον των 30.000 δηλωμένων εργαζομένων- συνταξιούχων, καθώς πλέον με το υπό διαβούλευση νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο δεν εξαιρούνται ούτε οι παλιοί συνταξιούχοι- εργαζόμενοι καθώς υπάρχει αναδρομική εφαρμογή, αλλά ούτε και τα αγροτικά εισοδήματα και οι επιδοτήσεις που λαμβάνει το σύνολο σχεδόν των συνταξιούχων των χώρας, που είναι εκατομμύρια και όχι μόνον οι κατ’ επάγγελμα αγρότες.
Αντιθέτως περικόπτεται τεχνηέντως, χωρίς τούτο να αναγράφεται ρητά, η σύνταξη σε κάθε συνταξιούχο που έχει εισοδήματα πέραν αυτής, κατά το ανωτέρω ποσοστό , έστω και αν αυτά τα αγροτικά εισοδήματα είναι μικρότερα από το ετήσιο ποσό των 4.923,12 ευρώ, που είχε τεθεί ως όριο ειδικώς για την διατήρηση της αγροτικής περιουσίας, ποσό που αν κάποιος το υπερβαίνει, τότε αυτομάτως θεωρείται ότι «επανεντάσσεται» στην αγορά εργασίας.
• Τέλος και καθώς οι διατάξεις του άρθρου 27 του υπό διαβούλευση ασφαλιστικού Νομοσχεδίου έχουν γενική εφαρμογή, καθώς συμπεριλαμβάνουν διατάξεις ισοπεδωτικές για όλους τους συνταξιούχους-εργαζομένους, χωρίς καμία διάκριση μεταξύ μισθωτών,ελεύθερων επαγγελματιών, εργαζομένων στο Δημόσιο (πλην της φωτογραφικής διάταξης της ηλικίας των 62 ετών κάτω από την οποία περικόπτεται το 100% της σύνταξης εφόσον κάποιος εργάζεται στο Δημόσιο) και όχι μόνο για τους νέους συνταξιούχους, χωρίς καμία μεταβατική διάταξη για τους παλιούς, κατά παράβαση κάθε έννοιας και αρχής περί ασφάλειας δικαίου, περί δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικούμενου, περί απαγόρευσης εφαρμογής, αναδρομικώς, δυσμενέστερων διατάξεων , εν αντιθέσει με το Ν.4387/2016 Κατρούγκαλου που ναι μεν είχε και εκείνος την δυσμενέστατη διάταξη της περικοπής της σύνταξης κατά 60%, για τους νέους συνταξιούχους εργαζομένους, όμως δεν ήταν γενικής εφαρμογής, καθώς ορίζετο ότι οι διατάξεις του άρθρου 20 του Ν.4387/2016 θα παρήγαγαν αποτελέσματα για το μέλλον και μόνον για εκείνους που θα αναλάμβαναν εργασία ή θα αυτοαπασχολούντο, από τούδε και στο εξής, δηλαδή από την έναρξη ισχύος του ν.4387/2016 και εντεύθεν, ήτοι από 13-05-2016 και μετά.
Κατόπιν των ανωτέρω και:
• Επειδή οι περισσότεροι εκ των συνταξιούχων που συνέχισαν να εργάζονται παρά την συνταξιοδότησή τους, δεν είχαν κανένα άλλο εισόδημα παρά μόνον την σύνταξή τους, δεν έγιναν δηλαδή εργαζόμενοι από ελεύθερη επιλογή ή από πλεονεξία, αλλά ωθήθηκαν σ’αυτό ένεκεν της άμεσης και επιτακτικής ανάγκης επιβίωσης, ήτοι για την κάλυψη επιτακτικών κυρίως στεγαστικών αναγκών, συνέχισης των σπουδών των τέκνων τους κλπ βασικές ανάγκες ως διατροφή και φάρμακα, που δεν μπορούσαν να καλυφθούν από την εναπομείνασα σύνταξη στην συνέχεια των βάρβαρων μνημονικών μέτρων, που στόχευαν επιλεκτικά και μόνον στην κατακόρυφη πτώση της συνταξιοδοτικής δαπάνης με κάθε τρόπο, σκοτώνοντας όπως στην ζούγκλα τα άρρωστα και γέρικα ζώα, επιφέροντας έτσι και εμπεδώνοντας την φτώχεια και τον φόβο των δυνατών, εξουσίας, στους αδύναμους να αντιδράσουν, πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως, μειώνοντας τα εισοδήματα των συνταξιούχων έως και 60%, ώστε να μειωθεί βιαίως και σταδιακά το προσδόκιμο ζωής τους, στην Ελλάδα.
• Επειδή η περαιτέρω νέα περικοπή των συντάξεων, κατά τα ανωτέρω είναι εξαιρετικά βάρβαρη και εις βάρος της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας όλων των συνταξιούχων της Χώρας.
• Επειδή είναι πρόσχημα ότι με την θέσπιση αντικινήτρων στην απασχόληση των συνταξιούχων θα μειωθεί η ανεργία των νέων ή θα παταχθεί η εισφορο-αποφυγή των εργαζομένων –συνταξιούχων με την μείωση σε 30% της παρακράτησης της σύνταξης από 60% του άρθρου 20 Ν.4387/2016
• Επειδή η συγκεκριμένη διάταξη μείωσης της παρακράτησης της σύνταξης από 60% του άρθρου 20 Ν.4387/2016 σε 30% του νέου αντίστοιχου άρθρου 27 δεν αφορά το 95% των συνταξιούχων αλλά είναι απλά, μία ακόμη φωτογραφική διάταξη που ευνοεί μόνον ένα πολύ μικρό ποσοστό, κάτω του 5%, κυρίως υψηλο-συνταξιούχων άνω των 62 ετών στους οποίους διασφαλίζει το 70% της σύνταξής τους, αν και έχουν υπερβεί το 62 έτος τους, ενώ παράλληλα τους ανταμείβει με τον υψηλό μισθό από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, που απολαμβάνουν είτε ως οι μετακλητοί υπάλληλοι, στο Δημόσιο, στην Βουλή κ.ά., είτε ως υπάλληλοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ως Δήμαρχοι- Αντιδήμαρχοι κλπ, είτε ως Διοικητές Δημοσίων Νοσοκομείων, Επιχειρήσεων και Οργανισμών, ενώ με το προηγούμενο νομικό καθεστώς θα έχαναν το 100% της σύνταξής τους, εφόσον επιθυμούσαν και κατάφερναν να εργαστούν στο δημόσιο Τομέα.
ΑΙΤΟΥΜΕΘΑ :
1. Να διατηρηθεί η ισχύς των διατάξεων άρθρου 20 περί απασχόλησης συνταξιούχων,του Ν. 4387/2016, πλην της παραγράφου 1 που ορίζει:
• “Στους εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχους του Δημοσίου, καθώς και όλων των φορέων, ταμείων, κλάδων ή λογαριασμών που εντάσσονται στον Ε.Φ.Κ.Α., οι οποίοι αναλαμβάνουν εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του Ε.Φ.Κ.Α., οι ακαθάριστες συντάξεις κύριες και επικουρικές καταβάλλονται μειωμένες σε ποσοστό 60% για όσο χρόνο απασχολούνται ή διατηρούν την ιδιότητα ή την δραστηριότητα. Για το διάστημα αυτό καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές για τον απασχολούμενο συνταξιούχο, κατά τα ειδικότερα προβλεπόμενα στις οικείες διατάξεις του παρόντος νόμου.”
H δε ανωτέρω παράγραφος να τροποποιηθεί, ως εξής:
• «Στους εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχους του Δημοσίου, καθώς και όλων των φορέων, ταμείων, κλάδων ή λογαριασμών που εντάσσονται στον Ε.Φ.Κ.Α., οι οποίοι αναλαμβάνουν εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα Υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του Ε.Φ.Κ.Α., οι ακαθάριστες συντάξεις κύριες και επικουρικές καταβάλλονται μειωμένες σε ποσοστό 10% για όσο χρόνο απασχολούνται ή διατηρούν την ιδιότητα ή την δραστηριότητα. Για το διάστημα αυτό καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές για τον απασχολούμενο συνταξιούχο, κατά τα ειδικότερα προβλεπόμενα στις οικείες διατάξεις του παρόντος νόμου.»
Αθήνα 28 Ιανουαρίου 2020.
Για το Δ.Σ
Π.Ο.Α.Σ.Α. Ε.Α.Α.Σ.
Ο Πρόεδρος Ο Πρόεδρος
Χριστακόπουλος Ευάγγελος Ρόζης Βασίλειος
Υποστράτηγος ε.α Αντιστράτηγος ε.α.
Ο νομικός Σύμβουλος Π.Ο.Α.Σ.Α.
Νικήτας Καλογιαννάκης
Δικηγόρος- Οικονομολόγος
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ
Είμαι μέλος ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο (ΔΠΘράκης) και είχα την «ιδιότητα» του Μηχανικού μέλους του ΤΕΕ και ασφαλισμένου στο ΤΣΜΕΔΕ. Για 40 και πλέον χρόνια είμαι ασφαλισμένη στο Δημόσιο ως Καθηγήτρια Πανεπιστημίου όταν δηλαδή προσλήφθηκα στο Πανεπιστήμιο και παράλληλα ήμουν ασφαλισμένη μέχρι 21-12-2016 στο ΤΣΜΕΔΕ υποχρεωτικά λόγω της «ιδιότητας» του Μηχανικού για 39 χρόνια. Από 21-12-2016 διέκοψα την παράλληλη ασφάλιση στο ΤΣΜΕΔΕ διότι είχα συμπληρώσει τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης για συνταξιοδότηση και είχα υπερβεί το όριο ηλικίας(γεν. το 1953). Από το ΤΣΜΕΔΕ δεν ενημερώθηκα για τις επικείμενες αλλαγές με το Νόμο Κατρούγκαλο, ενώ είχα τις προϋποθέσεις
συνταξιοδότησης. Ούτε στο Νόμο αυτό προβλεπόταν διάταξη που να παρέχει το δικαίωμα σ’ αυτούς που είχαν τις προϋποθέσεις πριν τις 13-5-2016 να συνταξιοδοτηθούν από το ΤΣΜΕΔΕ και να συνεχίσουν την εργασία στο Πανεπιστήμιο.
Δυστυχώς ο προηγούμενος Υπουργός μου έχει έως τώρα στερήσει τη σύνταξη του ΤΣΜΕΔΕ(σε αντίθεση με όσα γράφει η εγκύκλιός του, της 19-3-2018 για την εφαρμογή του άρθρου 20). Στο μεταξύ η ασφάλιση «ιδιότητας» καταργήθηκε στις 13-9-2017(αναδρομικά από 1-1-2017 με το Ν 4488, άρθρο 20) χωρίς να υπάρξει μεταβατική διάταξη γι’ αυτούς που μέχρι τότε (13-9-2017) είχαν τις νόμιμες προϋποθέσεις να συνταξιοδοτηθούν με το πριν από το Ν. Κατρούγκαλου νομικό πλαίσιο (όπως το άρθρο 20, παρ. 6 του νόμου αναφέρει).
Ζητώ από εσάς, εν όψει της κατάθεσης και ψήφισης του νέου ασφαλιστικού νόμου, να μην συνεχιστεί η συγκεκριμένη αδικία σε μένα και στο πρόσωπο αυτών που βρίσκονται στη θέση μου, δηλαδή να προβλεφθεί ότι μπορούμε να πάρουμε την σύνταξη του ΤΣΜΕΔΕ με το νομικό πλαίσιο πριν τον ν. Κατρούγκαλου, να συνεχίσουμε απρόσκοπτα την εργασία μας ως μέλη ΔΕΠ των Πανεπιστημίων και αυτά τα χρόνια ασφάλισης της εργασίας μας στο Πανεπιστήμιο να θεωρούνται συντάξιμα στο Δημόσιο, επειδή καταβάλουμε πλήρως τις αντίστοιχες εισφορές, όπως ήδη άλλωστε έχει ισχύσει και για όλους τους συναδέλφους μας στο Πανεπιστήμιο οι οποίοι παίρνουν σύνταξη από το ΤΣΜΕΣΕ και συνεχίζουν να εργάζονται ως καθηγητές Πανεπιστημίου.
Η νομοθετική πρόβλεψη θα μπορούσε να γίνει ως μεταβατική διάταξη στο άρθρο 20 του ν.4488/2017 με το οποίο καταργήθηκε η ασφάλιση «ιδιότητας» για Μηχανικούς και Δικηγόρους και να αφορά αυτούς οι οποίοι ήταν Μηχανικοί ή Δικηγόροι και ως τις 13-9-2017 (δημοσίευση του ν.4488/2017) έχουν τις προυποθέσεις συνταξιοδότησης από το ΤΣΜΕΔΕ ή το ΤΑΝ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ (Ε.Α.Α.Σ.)
Αθήνα, 26-1-2020
ΘΕΜΑ: « ΥΠΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ – ΑΡΘΡΟ 27:
Υποκρυπτόμενες μειώσεις συντάξεων στο 95% των συνταξιούχων κατά 40%»
Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση -προς διαβούλευση- του ν/σ για το «νέο Ασφαλιστικό»,η Π.Ο.Α.Σ.Α. και η Ε.Α.Α.Σ. εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκεια και αντίθεσή τους στις διατάξεις του άρθρου 27 που αντί να ελαφρύνουν, κατά το γενικότερο πνεύμα του νόμου τροποποιούν επί το καταφανώς δυσμενέστερο το άρθρο 20 του Νόμου Κατρούγκαλου.
Συγκεκριμένα :
1. Καταστρατηγείται το γράμμα και το πνεύμα, σε μια φιλελεύθερη Δημοκρατία, ως η δική μας, της διάταξης του άρθρου 5 παρ. 1 του ισχύοντος Συντάγματος με την οποία κατοχυρώνεται το δικαίωμα καθενός για ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, εφόσον δεν προσβάλλονται τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζεται το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη. Το νόημα δε της συνταγματικής αυτής επιταγής εκτείνεται και στην ειδικότερη μορφή της, την επαγγελματική ελευθερία δράσης και στο δικαίωμα εργασίας κάθε υποκειμένου, τόσο ως αμυντικό δικαίωμα, ως δηλαδή μία αξίωση της αποχής του Κράτους από παρεμβάσεις στην «ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας», όσο και ως ενεργητικό και συμμετοχικό δικαίωμα, ως μια θετική ελευθερία, με την έννοια της θέσπισης κινήτρων και όχι αντικινήτρων ως συμβαίνει στην συγκεκριμένη περίπτωση: «της συμμετοχής στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή του τόπου». Επιγραμματικά, πρόκειται για το «δικαίωμα του ατόμου να αποφασίζει για τον εαυτό του και να κάνει τις δικές του επιλογές, την δυνατότητα του καθενός να διαμορφώνει τη ζωή του όπως ο ίδιος επιθυμεί (ΕΔΔΑ Pretty κατά Ηνωμένου Βασιλείου, Laskey, Jaggard και Brown κατά Ηνωμένου Βασιλείου).
Ειδικότερα με τις διατάξεις του άρθρου 27 του υπό διαβούλευση ασφαλιστικού Νομοσχεδίου, η ανωτέρω συνταγματική πρόβλεψη τίθεται υπό αμφισβήτηση αν όχι υπό διακινδύνευση, καθώς με το ανωτέρω άρθρο περιορίζεται δυναμικά και δραματικά το δικαίωμα του συνταξιούχου για την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας του,καθώς του αποστερείται το δικαίωμα της συμμετοχής στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου με την θέσπιση/ δημιουργία αντικινήτρων, χρηματικών ποινών, μέσω της περικοπής της σύνταξης, για παραμονή ή ένταξη στην αγορά εργασίας και τον οδηγούν σε πρόωρο μαρασμό και βέβαιο συναισθηματικό και εν τέλει φυσικό θάνατο.
Ειδικότερα:
• Καταργούνται οι διατάξεις των παραγράφων 6 και 7 του άρθ. 20 του Ν. 4387/2016 για τους προ του 12-5-2016 απασχολούμενους συνταξιούχους.
• Καταργούνται οι διατάξεις των άρθρ. 16 Ν. 3863/2010 και 42 του Ν. 3996/2011 για τους ήδη αυτοαπασχολούμενους (κρατήσεις ακαθάριστης σύνταξης πέραν των 60 η/μ ανειδίκευτου εργάτη, στα οποία προστίθενται 6 η/μ ανά ανήλικο τέκνο ή φοιτητή έως τα 24), αλλά και για τους μισθωτούς: κρατήσεις ακαθάριστης σύνταξης πέραν των 30 η/μ ανειδίκευτου εργάτη).
• Εγκλωβίζονται ήδη απασχολούμενοι με πολυετείς συμβάσεις σε “αμισθί” συνέχιση της εργασίας ή οδηγούνται σε αναγκαστική βίαια έξοδο, απασχολούμενοι που έχουν καταβάλει πέραν 10ετίας -υπέρογκες- ασφαλιστικές εισφορές, λόγω του ασύμφορου της απασχόλησης.
• Επιπροσθέτως των ανωτέρω με την πρώτη ανάγνωση του νέου άρθρου 27, του υπό διαβούλευση ασφαλιστικού Νομοσχεδίου, διαπιστώνεται ευκρινώς ότι υποκρύπτονται ΟΧΙ αυξήσεις, ως υποκριτικά διαχέεται: είτε ως μελλοντικές προσαυξήσεις των υπαρχουσών συντάξεων είτε ως μείωση των παρακρατήσεων των συντάξεων σε όσους συνταξιούχους εργάζονται, από 60% του άρθρου 20 του Ν.4387/2016 σε 30%, με το επίδικο άρθρο 27, αλλά ΝΕΕΣ ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ κατά 40% περίπου, των καθαρών συνταξίμων αποδοχών, εκατομμυρίων Ελλήνων συνταξιούχων, και όχι μόνον των 30.000 δηλωμένων εργαζομένων- συνταξιούχων, καθώς πλέον με το υπό διαβούλευση νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο δεν εξαιρούνται ούτε οι παλιοί συνταξιούχοι- εργαζόμενοι καθώς υπάρχει αναδρομική εφαρμογή, αλλά ούτε και τα αγροτικά εισοδήματα και οι επιδοτήσεις που λαμβάνει το σύνολο σχεδόν των συνταξιούχων των χώρας, που είναι εκατομμύρια και όχι μόνον οι κατ’ επάγγελμα αγρότες.
Αντιθέτως περικόπτεται τεχνηέντως, χωρίς τούτο να αναγράφεται ρητά, η σύνταξη σε κάθε συνταξιούχο που έχει εισοδήματα πέραν αυτής, κατά το ανωτέρω ποσοστό , έστω και αν αυτά τα αγροτικά εισοδήματα είναι μικρότερα από το ετήσιο ποσό των 4.923,12 ευρώ, που είχε τεθεί ως όριο ειδικώς για την διατήρηση της αγροτικής περιουσίας, ποσό που αν κάποιος το υπερβαίνει, τότε αυτομάτως θεωρείται ότι «επανεντάσσεται» στην αγορά εργασίας.
• Τέλος και καθώς οι διατάξεις του άρθρου 27 του υπό διαβούλευση ασφαλιστικού Νομοσχεδίου έχουν γενική εφαρμογή, καθώς συμπεριλαμβάνουν διατάξεις ισοπεδωτικές για όλους τους συνταξιούχους-εργαζομένους, χωρίς καμία διάκριση μεταξύ μισθωτών,ελεύθερων επαγγελματιών, εργαζομένων στο Δημόσιο (πλην της φωτογραφικής διάταξης της ηλικίας των 62 ετών κάτω από την οποία περικόπτεται το 100% της σύνταξης εφόσον κάποιος εργάζεται στο Δημόσιο) και όχι μόνο για τους νέους συνταξιούχους, χωρίς καμία μεταβατική διάταξη για τους παλιούς, κατά παράβαση κάθε έννοιας και αρχής περί ασφάλειας δικαίου, περί δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικούμενου, περί απαγόρευσης εφαρμογής, αναδρομικώς, δυσμενέστερων διατάξεων , εν αντιθέσει με το Ν.4387/2016 Κατρούγκαλου που ναι μεν είχε και εκείνος την δυσμενέστατη διάταξη της περικοπής της σύνταξης κατά 60%, για τους νέους συνταξιούχους εργαζομένους, όμως δεν ήταν γενικής εφαρμογής, καθώς ορίζετο ότι οι διατάξεις του άρθρου 20 του Ν.4387/2016 θα παρήγαγαν αποτελέσματα για το μέλλον και μόνον για εκείνους που θα αναλάμβαναν εργασία ή θα αυτοαπασχολούντο, από τούδε και στο εξής, δηλαδή από την έναρξη ισχύος του ν.4387/2016 και εντεύθεν, ήτοι από 13-05-2016 και μετά.
Κατόπιν των ανωτέρω και:
• Επειδή οι περισσότεροι εκ των συνταξιούχων που συνέχισαν να εργάζονται παρά την συνταξιοδότησή τους, δεν είχαν κανένα άλλο εισόδημα παρά μόνον την σύνταξή τους, δεν έγιναν δηλαδή εργαζόμενοι από ελεύθερη επιλογή ή από πλεονεξία, αλλά ωθήθηκαν σ’αυτό ένεκεν της άμεσης και επιτακτικής ανάγκης επιβίωσης, ήτοι για την κάλυψη επιτακτικών κυρίως στεγαστικών αναγκών, συνέχισης των σπουδών των τέκνων τους κλπ βασικές ανάγκες ως διατροφή και φάρμακα, που δεν μπορούσαν να καλυφθούν από την εναπομείνασα σύνταξη στην συνέχεια των βάρβαρων μνημονικών μέτρων, που στόχευαν επιλεκτικά και μόνον στην κατακόρυφη πτώση της συνταξιοδοτικής δαπάνης με κάθε τρόπο, σκοτώνοντας όπως στην ζούγκλα τα άρρωστα και γέρικα ζώα, επιφέροντας έτσι και εμπεδώνοντας την φτώχεια και τον φόβο των δυνατών, εξουσίας, στους αδύναμους να αντιδράσουν, πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως, μειώνοντας τα εισοδήματα των συνταξιούχων έως και 60%, ώστε να μειωθεί βιαίως και σταδιακά το προσδόκιμο ζωής τους, στην Ελλάδα.
• Επειδή η περαιτέρω νέα περικοπή των συντάξεων, κατά τα ανωτέρω είναι εξαιρετικά βάρβαρη και εις βάρος της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας όλων των συνταξιούχων της Χώρας.
• Επειδή είναι πρόσχημα ότι με την θέσπιση αντικινήτρων στην απασχόληση των συνταξιούχων θα μειωθεί η ανεργία των νέων ή θα παταχθεί η εισφορο-αποφυγή των εργαζομένων –συνταξιούχων με την μείωση σε 30% της παρακράτησης της σύνταξης από 60% του άρθρου 20 Ν.4387/2016
• Επειδή η συγκεκριμένη διάταξη μείωσης της παρακράτησης της σύνταξης από 60% του άρθρου 20 Ν.4387/2016 σε 30% του νέου αντίστοιχου άρθρου 27 δεν αφορά το 95% των συνταξιούχων αλλά είναι απλά, μία ακόμη φωτογραφική διάταξη που ευνοεί μόνον ένα πολύ μικρό ποσοστό, κάτω του 5%, κυρίως υψηλο-συνταξιούχων άνω των 62 ετών στους οποίους διασφαλίζει το 70% της σύνταξής τους, αν και έχουν υπερβεί το 62 έτος τους, ενώ παράλληλα τους ανταμείβει με τον υψηλό μισθό από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, που απολαμβάνουν είτε ως οι μετακλητοί υπάλληλοι, στο Δημόσιο, στην Βουλή κ.ά., είτε ως υπάλληλοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ως Δήμαρχοι- Αντιδήμαρχοι κλπ, είτε ως Διοικητές Δημοσίων Νοσοκομείων, Επιχειρήσεων και Οργανισμών, ενώ με το προηγούμενο νομικό καθεστώς θα έχαναν το 100% της σύνταξής τους, εφόσον επιθυμούσαν και κατάφερναν να εργαστούν στο δημόσιο Τομέα.
ΑΙΤΟΥΜΕΘΑ :
1. Να διατηρηθεί η ισχύς των διατάξεων άρθρου 20 περί απασχόλησης συνταξιούχων,του Ν. 4387/2016,
πλην της παραγράφου 1 που ορίζει:
• “Στους εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχους του Δημοσίου, καθώς και όλων των φορέων, ταμείων, κλάδων ή λογαριασμών που εντάσσονται στον Ε.Φ.Κ.Α., οι οποίοι αναλαμβάνουν εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του Ε.Φ.Κ.Α., οι ακαθάριστες συντάξεις κύριες και επικουρικές καταβάλλονται μειωμένες σε ποσοστό 60% για όσο χρόνο απασχολούνται ή διατηρούν την ιδιότητα ή την δραστηριότητα. Για το διάστημα αυτό καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές για τον απασχολούμενο συνταξιούχο, κατά τα ειδικότερα προβλεπόμενα στις οικείες διατάξεις του παρόντος νόμου.”
H δε ανωτέρω παράγραφος να τροποποιηθεί, ως εξής:
• «Στους εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχους του Δημοσίου, καθώς και όλων των φορέων, ταμείων, κλάδων ή λογαριασμών που εντάσσονται στον Ε.Φ.Κ.Α., οι οποίοι αναλαμβάνουν εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα Υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του Ε.Φ.Κ.Α., οι ακαθάριστες συντάξεις κύριες και επικουρικές καταβάλλονται μειωμένες σε ποσοστό 10% για όσο χρόνο απασχολούνται ή διατηρούν την ιδιότητα ή την δραστηριότητα. Για το διάστημα αυτό καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές για τον απασχολούμενο συνταξιούχο, κατά τα ειδικότερα προβλεπόμενα στις οικείες διατάξεις του παρόντος νόμου.»
Αθήνα 28 Ιανουαρίου 2020.
Για το Δ.Σ
Π.Ο.Α.Σ.Α. Ε.Α.Α.Σ.
Ο Πρόεδρος Ο Πρόεδρος
Χριστακόπουλος Ευάγγελος Ρόζης Βασίλειος
Υποστράτηγος ε.α Αντιστράτηγος ε.α.
Ο νομικός Σύμβουλος Π.Ο.Α.Σ.Α.
Νικήτας Καλογιαννάκης
Δικηγόρος- Οικονομολόγος
Αξιότιμε κύριε υπουργέ
Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος είναι υποχρέωση του κράτους η προστασία των πολύτεκνων οικογενειών. Η πολιτεία μέχρι το έτος 2016 αντιμετώπιζε ευνοικά τους συνταξιούχους πολύτεκνους που αναλάμβαναν εργασία ή αυτοαπασχολούνταν χωρίς δημοσιονομικό κόστος.
Οι πολύτεκνες οικογένειες ανήκουν στις πλέον ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας και εξαιτίας του βεβαρημένου οικογενειακού τους προυπολογισμού, πλήττονται οικονομικά ανελέητα.Για τους παραπάνω λόγους, παρακαλώ όπως εντάξετε και τους συνταξιούχους πολύτεκνους στις εξαιρέσεις της παρ. 4 του άρθρου 27 του νομοσχεδίου.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΟΜΟΤΙΜΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ Ε.Κ.Π.Α., ΤΟΥ Ε.Μ.Π., ΤΟΥ Ο.Π.Α.
ΚΑΙ ΠΟΛΛΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
1. Οι διατάξεις του προς διαβούλευση προσχεδίου νόμου στο άρθρο 27 ουδόλως ικανοποιούν τα μέλη ΔΕΠ των ελληνικών ΑΕΙ που συνταξιοδοτήθηκαν και παρέχουν ευκαιριακά υπηρεσίες στα ΑΕΙ μέσω των Ειδικών Λ/σμών Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) έναντι αμοιβής (ως ερευνητικοί υπεύθυνοι ή συνεργάτες προγραμμάτων ή διδάσκοντες σε αυτοχρηματοδοτούμενα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών ή προγράμματα δια βίου μάθησης). Το ότι η ευκαιριακή αυτή απασχόληση δεν συνιστά σχέση εξαρτημένης εργασίας με τα ΑΕΙ βασίζεται σε πολλές νομικές γνωματεύσεις.
2. Συγκεκριμένα, το σύνολο σχεδόν των αφυπηρετησάντων και συνταξιούχων Καθηγητών της ανωτέρω κατηγορίας απασχολούνται για λίγες μόνο ώρες την εβδομάδα σε ερευνητικά προγράμματα ή διδάσκοντας σε αυτοχρηματοδοτούμενα μεταπτυχιακά προγράμματα και προγράμματα επιμόρφωσης. Στις περιπτώσεις αυτές η περικοπή της σύνταξης κατά 30% που προβλέπεται στην παρ. 1 του ανωτέρω άρθρου δεν ισοσταθμίζει τις όποιες απολαβές τους από τα προγράμματα αυτά.
3. Επειδή δεν ελήφθη υπόψη η ευκαιριακή αυτή απασχόληση, δεν προβλέπεται στο προσχέδιο νόμου η εξαίρεση των συνταξιούχων καθηγητών από την υποχρέωση να τηρούν βιβλία και στοιχεία και να εκδίδουν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών μέχρι ενός ορισμένου ποσού, όπως προβλεπόταν στο άρθρο 39 παρ. 1β του ν. 4308/2014.
4. Για όλους αυτούς τους λόγους, η υφιστάμενη διάταξη του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου θα δράσει αρνητικά και θα συνεχίσει να αποθαρρύνει κορυφαία στελέχη του πανεπιστημιακού χώρου, με πολύτιμες γνώσεις και συσσωρευμένη εμπειρία, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους προς τα ελληνικά ΑΕΙ και να προσελκύουν ερευνητικά κονδύλια από το εξωτερικό, τα οποία προωθούν ουσιαστικά την έρευνα και προσφέρουν δυνατότητες απασχόλησης σε νέους επιστήμονες. Οι ζημιογόνες επιπτώσεις από τη διάταξη αυτή δεν συμβαδίζουν με την εκπεφρασμένη άποψη του κ. Υπουργού Εργασίας ότι οι αφυπηρετήσαντες αποτελούν πολύτιμο δυναμικό που επιβάλλεται να αξιοποιηθεί για το καλό του τόπου.
5. Με βάση τα παραπάνω, για την πλήρη αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος των συνταξιούχων Καθηγητών από τον 4387/2016, επανερχόμαστε στην πρόταση που είχαμε υποβάλει εγγράφως στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ι. Βρούτση στις 5/11/2019, η οποία φαίνεται ότι δεν ελήφθη υπόψη κατά τη σύνταξη του προσχεδίου νόμου, και παρακαλούμε για την προσθήκη μετά την παράγραφο 1 του άρθρου 27 της εξής παραγράφου:
6. «Από τη διάταξη της παρ. 1 του παρόντος νόμου εξαιρούνται τα συνταξιοδοτηθέντα μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ (εναλλακτικά οι πολιτικοί συνταξιούχοι) που παρέχουν υπηρεσίες σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης με μειωμένο ωράριο εργασίας και μέχρι δέκα (10) ώρες την εβδομάδα στο πλαίσιο έργων ή προγραμμάτων, ερευνητικών και εκπαιδευτικών, με πόρους που δεν προέρχονται από κρατική επιχορήγηση. Για τις απολαβές από την παροχή των υπηρεσιών αυτών απαλλάσσονται από την υποχρέωση να τηρούν βιβλία και να εκδίδουν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών, εφόσον η αξία των απολαβών τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ ετησίως».
7. Η ρύθμιση αυτή ουσιαστικά επαναφέρει τις διατάξεις που ίσχυαν από το 2004 (άρθρο 2 παρ. 15β ν. 3234) έως και τη δημοσίευση του ν. 4387/2016.
8. Σημειώνεται ότι με την προτεινόμενη ρύθμιση ουδεμία επιβάρυνση του Κρατικού Προϋπολογισμού προκύπτει, αφού οι αμοιβές των Καθηγητών θα καταβάλλονται από τους προϋπολογισμούς των επιμέρους ερευνητικών έργων η εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Την πρόταση στηρίζουν οι εκπρόσωποι των υφισταμένων συλλόγων Ομοτίμων Καθηγητών των ΑΕΙ:
Ε.Κ.Π.Α.: Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ε.Μ.Π.: Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο
Ο.Π.Α.: Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Γ.Π.Α.: Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
και άλλοι 125 Ομότιμοι και εν ενεργεία Καθηγητές ΑΕΙ
Συνταξιοδοτηση των εργαζομενων με 3 και ανω τεκνα, στα 25 χρονια εργασιας.
Ειναι ενα πολυ ισχυρο κινητρο για την αντιμετωπιση του δημογραφικου προβληματος της χωρας.
Προυποθεση τα 25 χρονια εργασιας να εχουν πραγματοποιηθει στην ελλαδα απο ελληνες πολιτες.
Να δινεται η δυνατοτητα σε ολους τους συνταξιουχους να ασκουν αγροτικη δραστηριοτητα (χωραφια,μελισσια κτλ)
k ΥΠΟΥΡΓΕ. Μεχρι σημερα , οι το ποσο ολων των συνταξεων , ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ , ήταν αναλογο με τον χρονο ασφαλισης και τις κρατησεις για τη συνταξη , για μεν τον ιδιωτικο τομεα πληρωνει ο εργοδοτης μεγαλο ποσοστο και ο εργαζομενος ελεχιστο ποσοστο , σε αντιθεση με τον δημοσιο τομεα ,που πληρωνει μονο ο εργαζομενος ,
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΛΑΒΕΤΕ ΥΠ ΟΨΗ ΣΑς την ακολουθη προταση ,ΠΟΥ ΘΑ .Ολοι οι εργαζομενοι , ιδιωτικου ΦΟΡΕΑ και δημοσιου ΤΟΜΕΑ , να πληρωνουν ιδιο ποσο , ανεξάρτητα απο τον βαθμο , τη θεση την υπηρεσια κλπ , και μεχρι την θελελειωση συνταξιμου χρονου , Τουτο ειναι ευκολοτερο για τον δημοσιο Τομεα. Ολοι να λαμβανουν την ιδια συνταξη , απο τον α βαθμο μεχρι τον ανωτατο , Να αμειβεται ομως η εργασια , αναλογα με το βαθμο και τον χρονο υπηρεσιας , ΕΠΕΙΔΗ η εργασια αμειβεται και οχι ο συνταξιμος βιος , Η αμειβη εργασιας , να μη ειναι ανταποδοτικη για τη συνταξη . Ο καθενας εργαζομενος , να κανει το οικονομικο κουμαντο για τα γειρατεια του ,,,
κυριε Υπουργε
ειμαι συνταξιουχος του ΙΚΑ απο το 2010 με 600 ευρω συνταξη ,{ οσα παιρνουν και οι συνταξιουχοι του ΟΓΑ ] ΚΑΙ ΕΧΩ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΤΗΤΑ. ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΟΓΑ ΚΑΙ ΣΩΣΤΑ. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ
Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να τιμωρείται ο συν/χος που κάνει ελεύθερο επάγγελμα με μείωση της σύνταξης.Διότι και δικαιούται την σύνταξη για όσα χρόνια ταάιπωρήθηκε και πληρώνει ΕΦΚΑ και φόρους για το επιπλέον εισόδημα αφού σύνταξη και ελ.επάγγελμα προστίθενται. Αφήστε που σε κανένα άλλο κράτος δεν υπάρχουν τετοιου είδους όρια. Ευχαριστώ
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ
Τα σχόλια του Επιστημονικού Συλλόγου Μηχανικών Αεροπορίας (ΕΣΜΑ) ειναι ευθυγραμισμένα με αυτά της ΠΟΣ, ως κατωτέρω :
Απασχόληση Συνταξιούχων
α. Οι περιορισμοί στην απασχόληση συνταξιούχων του Δημοσίου θεσπίστηκαν με τους Ν.3863/2010,άρθρο 16, Ν. 3865/2010, άρθρο 10 και Ν.4151/2013, οι οποίοι προβλέπουν:
1) Για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους και προκειμένου για στρατιωτικούς το 47ο περικόπτεται πλήρως η σύνταξη.
2) Για τους μισθωτούς συνταξιούχους (πάνω από τα παραπάνω ηλικιακά όρια) περικόπτεται κατά 70% το ποσό της σύνταξης που υπερβαίνει τα 30 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη.
3) Για τους αυτοαπασχολούμενους συνταξιούχους (πάνω από τα παραπάνω ηλικιακά όρια) περικόπτεται πλήρως το ποσό της σύνταξης που υπερβαίνει τα 60 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη. Επιπλέον υποχρεούνται να καταβάλουν τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές προσαυξημένες κατά πενήντα τοις εκατό (50%).
β. Ο νόμος 4387/2016 άρθρο 20, παράγραφος 6, χωρίζει τους εργαζόμενους συνταξιούχους σε 2 κατηγορίες. Αυτούς που αναλαμβάνουν εργασία μετά την δημοσίευση του προαναφερθέντος νόμου και σ’ αυτούς που εργάζονταν πριν. Προβλέπει δε για την πρώτη κατηγορία την περικοπή της κύριας και της επικουρικής σύνταξης τους κατά 60%, σε όσους δραστηριοποιούνται στον ιδιωτικό τομέα και κατά 100% στους εργαζόμενους σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Για δε την δεύτερη κατηγορία, εξακολουθούν να ισχύουν οι προβλέψεις του νόμου 3865/2010, άρθρο 10.
γ. Το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου προβλέπει:
1) Για όλους την ίδια αντιμετώπιση, ανεξάρτητα από τον χρόνο έναρξης της απασχόλησης (δεν κάνει τον διαχωρισμό του Ν. 4387/2016).
2) Για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας οι ακαθάριστες κύριες και επικουρικές συντάξεις καταβάλλονται μειωμένες σε ποσοστό 30% για όσο χρονικό διάστημα απασχολούνται ή διατηρούν την ιδιότητα ή την δραστηριότητα.
3) Για τους εργαζόμενους σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης αναστέλλεται πλήρως η καταβολή των κύριων και επικουρικών συντάξεων των, εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας. Μετά το 62ο έτος δεν είναι σαφές αλλά εκτιμάται ότι θα ισχύει ότι και στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.
δ. Αν το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου ψηφιστεί ως έχει θα ευνοήσει μεν τους συνταξιούχους εργαζόμενους που ανέλαβαν εργασία μετά την ισχύ του Ν 4387/2016, γιατί η περικοπή τους θα περιοριστεί στο 30% αντί στο 60%, αλλά θα προκαλέσει περικοπή σύνταξης σ’ όλες τις άλλες κατηγορίες. Αυτό φαίνεται καθαρά στα επόμενα παραδείγματα, λαμβάνοντας σαν βάση σύνταξη 1500 Ευρώ (ακαθάριστα)
Παράδειγμα 1: Παλαιός μισθωτός συνταξιούχος σήμερα έχει περικοπή 350 Ευρώ (1.000 ευρώ χωρίς περικοπή και περικοπή 70% του υπολοίπου των 500 ευρώ). Με τον νέο νόμο θα έχει περικοπή 450 Ευρώ (30% των 1500 Ευρώ) άρα θα υποστεί περαιτέρω μείωση της σύνταξης του κατά 300 Ευρώ.
Παράδειγμα 2: Παλαιός αυτοαπασχολούμενος συνταξιούχος σήμερα δεν έχει καμιά περικοπή, συνεχίζει βέβαια να καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές προσαυξημένες κατά πενήντα τοις εκατό (50%), έμμεση επιβάρυνση κατά 150 Ευρώ. Με τον νέο νόμο θα έχει περικοπή 450 Ευρώ (30% των 1500 Ευρώ), αλλά θα μειωθούν οι καταβαλλόμενες ασφαλιστικές εισφορές κατά 150 Ευρώ (έστω ότι θα ασφαλιστεί στην 4η κατηγορία) άρα θα υποστεί μείωση της σύνταξης του κατά 300 Ευρώ.ε. ΠΡΟΤΑΣΗ
(1) Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου α, του άρθρου 20 του Ν. 4387/2016 (άρθρο 27 του υπο διαβούλευση σχεδίου νόμου) να τροποποιηθεί όπως εξής: «Ειδικότερα για συνταξιούχους οι οποίοι έχουν ήδη αναλάβει ή αναλαμβάνουν από της δημοσιεύσεως του νόμου εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του Ε.Φ.Κ.Α. αναστέλλεται πλήρως η καταβολή των κύριων, επικουρικών συντάξεων και των προσυνταξιοδοτικών παροχών εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει το 53ο έτος της ηλικίας για στρατιωτικούς συνταξιούχους και το 62ο έτος της ηλικίας για όλους τους λοιπούς.»
(2) Στο ίδιο άρθρο να προστεθεί παράγραφος, ως ακολούθως: «Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου έχουν εφαρμογή για όσους θα αναλάβουν εργασία ή θα αυτοαπασχοληθούν, γενικά, από την έναρξη ισχύος του νόμου 4387/2016 και εντεύθεν. Ειδικά, για τα πρόσωπα που ανέλαβαν εργασία ή αυτοαπασχόληση πριν τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 63 του Ν. 2676/1999, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 16 του Ν. 3863/2010, για όσους ανέλαβαν εργασία και του άρθρου 4 του Ν. 4151/2013 για αυτοαπασχολούμενους.»
Για το ΔΣ/ΕΣΜΑ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ιωάννης Κούτρας
Σκέψεις και προτάσεις για το άρθρο 27 της διαβούλευσης
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Είμαι μέλος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου και είχα την «ιδιότητα» του Μηχανικού μέλους του ΤΕΕ και ασφαλισμένου στο ΤΣΜΕΔΕ. Για αρκετά χρόνια είμαι ασφαλισμένος στο Δημόσιο ως Καθηγητής Πανεπιστημίου όπως δηλαδή έχω προσληφθεί στο Πανεπιστήμιο και παράλληλα ήμουν ασφαλισμένος μέχρι την 1-7-2013 στο ΤΣΜΕΔΕ υποχρεωτικά λόγω της «ιδιότητας» του Μηχανικού.
Από την 1-7-2013 διέκοψα την παράλληλη ασφάλιση στο ΤΣΜΕΔΕ διότι είχα συμπληρώσει τα απαραίτητα χρόνια ασφάλισης για συνταξιοδότηση. Το απαιτούμενο όριο ηλικίας το συμπλήρωνα το 2016 αλλά λόγω του «μνημονίου Τσίπρα» (Αύγουστος 2015, Δανειακή Σύμβαση) το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση αυξήθηκε σταδιακά στα 62 έτη μέχρι το 2022. Όταν τελικά κάλυψα ηλικιακά και την απαίτηση του «μνημονίου Τσίπρα» δηλ. στις 23-1-2017, υπέβαλλα ηλεκτρονικά στον ΕΦΚΑ αίτηση συνταξιοδότησης από το ΤΣΜΕΔΕ και από τότε περιμένω επίσημη απάντηση αν και ανεπίσημα έχω πληροφορηθεί ότι «σε εύλογο χρονικό διάστημα το ΤΣΜΕΔΕ προτίθεται να απορρίψει την αίτησή μου» βασισμένο σε εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας (ΑΔΑ : ΨΟΚΘ465Θ1Ω-Η58), η οποία είναι αντίθετη στο ίδιο θέμα και θέμα μου από την εγκύκλιο για την εφαρμογή του άρθρου 20 (ΑΔΑ : ΩΦΦΒ465Θ1Ω-ΛΥΡ) που εξέδωσε ομοίως το Υπουργείο Εργασίας όπως αναφέρω και παρακάτω.
Με τον ν. Κατρούγκαλου (ν.4387/2016) θα μπορούσα να συνταξιοδοτηθώ από το ΤΣΜΕΔΕ και να συνεχίσω την εργασία μου στο Πανεπιστήμιο και όπως αναφέρεται στο άρθρο 20, παρ. 6 να υπόκειμαι στο νομικό πλαίσιο πριν τον νόμο αυτόν.
Δυστυχώς η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας (Πετρόπουλος) με διάφορα νομικά τερτίπια-ερμηνείες μου έχει έως τώρα στερήσει την σύνταξη του ΤΣΜΕΔΕ (σε αντίθεση με όσα γράφει η εγκύκλιος που ο ίδιος ο Πετρόπουλος εξέδωσε στις 19-3-2018 για την εφαρμογή του άρθρου 20, ΑΔΑ : ΩΦΦΒ465Θ1Ω-ΛΥΡ, παραδείγματα στις σελ. 2 & 3).
Εν τω μεταξύ η ασφάλιση «ιδιότητας» καταργήθηκε στις 13-9-2017 (αναδρομικά από 1-1-2017 με τον ν. 4488, άρθ. 20) χωρίς να υπάρξει καμία μεταβατική διάταξη για αυτούς που μέχρι τότε (13-9-2017) είχαν τις νόμιμες προϋποθέσεις να συνταξιοδοτηθούν με το πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου νομικό πλαίσιο (όπως το άρθρο 20, παρ. 6 του νόμου 4387/2016 αναφέρει).
Όπως είναι προφανές από τα παραπάνω δεν είχα δύο (2) εργασίες ώστε να έχω απασχόληση και εισόδημα από αυτές αλλά μόνο μία (μέλος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου) και πλήρωνα δύο (2) ασφαλίσεις δηλαδή ασφάλιση για την εργασία μου και ασφάλιση για την «ιδιότητα» του Μηχανικού.
Επομένως κατά την γνώμη μου δεν πρέπει να ανασταλεί η σύνταξή μου από την ασφάλιση «ιδιότητας» με το επιχείρημα ότι είμαι «Απασχολούμενος Συνταξιούχος στην Γενική Κυβέρνηση». Όλοι οι νόμοι που αναφέρονται και ρυθμίζουν την Απασχόληση Συνταξιούχων ουσιαστικά θεσμοθετούν τον περιορισμό της νέας απασχόλησης μετά από συνταξιοδότηση για εύλογους λόγους δηλ. δεν πρέπει ένας συνταξιούχος να καταλαμβάνει μια θέση εργασίας την οποία δυνητικά θα μπορούσε να καταλάβει ένας άνεργος κλπ. ή αλλιώς με τον έλεγχο της Απασχόλησης Συνταξιούχων ενισχύεται η απασχόληση των ανέργων και ειδικότερα των νέων, όπως όλες τις φορές αναφέρεται στις αιτιολογικές / εισηγητικές εκθέσεις των διατάξεων αυτών προς την Βουλή των Ελλήνων.
Όμως στην περίπτωσή μου, όταν συνταξιοδοτηθώ από την υποχρεωτική ασφάλιση «ιδιότητας» και συνεχίσω να εργάζομαι στην εργασία μου, στην οποίαν προσελήφθην πριν από την συνταξιοδότηση αυτή, δεν καταλαμβάνω κάποια νέα θέση εργασίας, επομένως είναι προφανές (τουλάχιστον σε μένα) ότι ο οποιοσδήποτε νόμος περί ρυθμίσεως της Απασχόλησης Συνταξιούχων δεν αναφέρεται σε μένα ούτε πρέπει να με αφορά και να εφαρμόζεται «κατά λάθος» και σε μένα.
Το προτεινόμενο άρθρο 27 της παρούσας διαβούλευσης όμως εισάγει ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ σε ρύθμιση Απασχόλησης Συνταξιούχων την κάλυψη από τον νόμο όχι μόνο αυτών που θα συνταξιοδοτηθούν μετά από την δημοσίευσή του και θα απασχοληθούν σε νέα θέση εργασίας αλλά και αυτών που έχουν συνταξιοδοτηθεί στο παρελθόν και έχουν ήδη άλλη απασχόληση. Όμως η ρύθμιση αυτή εισάγει στο νομικό μας πλαίσιο μια «οιονεί αναδρομικότητα» η οποία δεν γνωρίζω εάν είναι ανεκτή συνταγματικά, από την νομοθεσία της ΕΕ και άλλες υπερνομοθετικές διατάξεις (π.χ. ΕΣΔΑ). Ένα πρόχειρο παράδειγμα ορθής πρότασης για νομοθέτηση επί αυτού είναι ότι αυτός που κάποτε συνταξιοδοτήθηκε και μετά ανέλαβε κάποια νέα απασχόληση πρέπει να υπόκειται στις διατάξεις που ίσχυαν για την Απασχόληση Συνταξιούχων την ημερομηνία που ανέλαβε την νέα απασχόληση και όχι στις διατάξεις που ισχύουν σήμερα ή θα ισχύσουν στο μέλλον !!!
Και βέβαια είναι τελείως παράλογο δηλ. δεν αντέχει στην κοινή λογική να ισχύει μια οποιαδήποτε διάταξη περί Απασχόλησης Συνταξιούχων για αυτόν ο οποίος δεν αναλαμβάνει νέα απασχόληση μετά την συνταξιοδότησή του, όπως είναι η περίπτωσή μου με την συνταξιοδότηση από ασφάλιση «ιδιότητας».
Εδώ δεν θέλω να υποθέσω ότι πίσω από την προτεινόμενη διάταξη υποκρύπτεται κάτι άλλο το οποίο δεν αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση προς την Βουλή των Ελλήνων επομένως είναι ουσιαστικά ανυπόστατο.
Κύριε Υπουργέ,
Σας ζητώ, εν όψει της κατάθεσης και ψήφισης του νέου ασφαλιστικού νόμου, να μην συνεχιστεί η συγκεκριμένη αδικία σε μένα και για όλους αυτούς που βρίσκονται στην θέση μου, δηλαδή να προβλεφθεί ότι μπορούμε να πάρουμε την σύνταξη του ΤΣΜΕΔΕ με το νομικό πλαίσιο πριν τον ν. Κατρούγκαλου, να συνεχίσουμε απρόσκοπτα την εργασία μας ως μέλη ΔΕΠ των Πανεπιστημίων και αυτά τα χρόνια ασφάλισης της εργασίας μας στο Πανεπιστήμιο να θεωρούνται συντάξιμα στο Δημόσιο, επειδή καταβάλουμε πλήρως τις αντίστοιχες εισφορές, όπως ήδη άλλωστε έχει ισχύσει και για όλους τους συναδέλφους μας στο Πανεπιστήμιο, οι οποίοι παίρνουν σύνταξη από το ΤΣΜΕΔΕ και συνεχίζουν να εργάζονται ως Καθηγητές Πανεπιστημίου.
Αιτιολογώ επομένως την πρότασή μου στη βάση ότι θα πρέπει κατ’ αρχήν να υπάρξει ισότιμη μεταχείρισή μας με τους συναδέλφους μηχανικούς – μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ, οι οποίοι ήδη παίρνουν σύνταξη από την ασφάλιση «ιδιότητας» πριν από τον ν.4387/2016 και συνεχίζουν να εργάζονται στα Πανεπιστήμια.
Η νομοθετική αυτή πρόβλεψη θα μπορούσε να γίνει ως μεταβατική διάταξη στο άρθρο 20 του ν. 4488/2017 με το οποίο καταργήθηκε η ασφάλιση «ιδιότητας» για Μηχανικούς και Δικηγόρους και να αφορά αυτούς οι οποίοι ήταν Μηχανικοί ή Δικηγόροι και έως τις 13-9-2017 (δημοσίευση του ν.4488/2017) είχαν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από το ΤΣΜΕΔΕ ή το ΤΑΝ.
Μια πιο συγκεκριμένη πρόταση ρύθμισης του θέματος, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τα παραπάνω, θα ήταν :
Τα μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ τα οποία μέχρι 31-12-2016 ήταν ασφαλισμένα στο Δημόσιο και παράλληλα υποχρεωτικά στην καταργηθείσα με το άρθρο 20 του ν.4488/2017 (ΦΕΚ 137 Α) ασφάλιση της ιδιότητας του Μηχανικού, μέλους του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (ΤΕΕ) ή του Δικηγόρου, μέλους ενός των οικείων δικηγορικών συλλόγων, δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου περί Απασχόλησης Συνταξιούχων. Οι παραπάνω δύνανται να αιτηθούν την συνταξιοδότησή τους από τα αντίστοιχα ταμεία πρώην ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ και πρώην ΕΤΑΑ-ΤΑΝ, όλα νυν ΕΦΚΑ με τις ισχύουσες προϋποθέσεις την ημερομηνία πριν την δημοσίευση του ν.4387/2016 (ΦΕΚ 85 Α) και να συνεχίσουν την απασχόλησή τους ως μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ μετά την συνταξιοδότησή τους, ενώ ο χρόνος της απασχόλησής τους ως συνταξιούχοι και μέλη ΔΕΠ ΑΕΙ υπολογίζεται κανονικά ως συντάξιμος στο Δημόσιο. Η διάταξη αυτή ισχύει αναδρομικά από την ημερομηνία δημοσίευσης του ν.4387/2016 (ΦΕΚ 85 Α). Κάθε αντίθετη διάταξη καταργείται.
Η λύση αυτή μπορεί να προστεθεί στο προτεινόμενο άρθρο 27 ως παρ. 4, ζ ή εάν δεν είναι αυτή η σωστή θέση ως παρ. 8 με την υπάρχουσα παρ. 8 να γίνεται παρ. 9.
Η διατύπωση που έχω κάνει ίσως χρειάζεται νομοτεχνική βελτίωση αλλά οπωσδήποτε πρέπει να διατηρηθούν όλα όσα αναφέρονται σε αυτήν διότι έχουν την σημασία τους.
Εάν η λύση αυτή δεν «περπατάει νομοθετικά» είμαι πανέτοιμος να συνεργαστώ με το Υπουργείο Εργασίας για την λύση η οποία θα «περπατάει» με την προϋπόθεση ότι οι υπεύθυνοι θέλουν να λύσουν το πρόβλημα. Σε κάθε άλλη περίπτωση δεν έχει νόημα η οποιαδήποτε συνεργασία.
Επίσης στο συγκεκριμένο θέμα έχουμε και την στήριξη κατ’ αρχήν της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων ΔΕΠ (ΠΟΣΔΕΠ) αλλά και την υποστήριξη και άλλων φορέων των οποίων η σχετική απόφαση δεν μας έχει ακόμη κοινοποιηθεί ούτε έχει δοθεί στην δημοσιότητα.
Θέλω εδώ να προσθέσω γενικά ότι, εάν ο Υπουργός Εργασίας θεωρεί ότι το άρθρο 20 του Ν.4387/2016 δημιούργησε προβλήματα παρά έλυσε τότε πρέπει να προτείνει στην Βουλή την κατάργησή του άρθρου αυτού αναδρομικά από τότε που ίσχυσε και να επαναφέρει από της δημοσιεύσεως του ν. 4387/2016 το νομικό πλαίσιο το οποίο ίσχυε προηγουμένως (περικοπή σύνταξης κατά 70%, πάνω από τα 30 ημερομίσθια (δηλ. τα 1007€) για την Γενική Κυβέρνηση και πάνω από τα 60 ημερομίσθια (δηλ. τα 2014€) για όλους τους υπολοίπους) διότι είναι περισσότερο ισορροπημένο και δίκαιο από το προτεινόμενο άρθρο 27 και κυρίως δεν εισάγει νέες περικοπές (κατά 30%) ούτε νέους περιορισμούς (αναστολή έως το 62ο έτος, το οποίο όριο όμως μέχρι το 2022 θα έπρεπε να κλιμακώνεται με τον ίδιο τρόπο όπως κλιμακώνεται η αύξηση των ηλικιακών ορίων που προβλέπονται στον ισχύοντα ν. 4336/2015 από το 60ο έτος και τρεις μήνες έως το 62ο έτος της ηλικίας του συνταξιούχου).
Υποθέτω επίσης ότι σε μια τέτοια ρύθμιση δεν θα έχει αντίρρηση και η αντιπολίτευση κρίνοντας ως πρώτιστο το συμφέρον των πολιτών.
Εάν όμως ο Υπουργός διαφωνεί με την πρότασή μου και θεωρεί ότι η δική του πρόταση είναι περισσότερο σωστή ίσως θα μπορούσε εναλλακτικά να προτείνει για νομοθέτηση ότι οι πολίτες μπορούν να διαλέξουν μεταξύ των περικοπών και περιορισμών σύμφωνα με το προτεινόμενο άρθρο 27 και των περικοπών που ίσχυαν πριν την δημοσίευση του ν.4387/2016 για την απασχόληση συνταξιούχων.
Δημήτρης Ζώης
Μέλος ΔΕΠ Παν. Πατρών
Αντιπρόεδρος Συλλόγου ΔΕΠ Παν. Πατρών
dzois@upatras.gr
κ. Υπουργέ με το άρθρο 27 του Νομοσχεδίου του νέου ασφαλιστικού Νόμου περικόπτεται το 30% της σύνταξης σ΄όσους έχουν αναλάβει η θα αναλάβουν εργασία , αυτοαπασχολούνται η θα αυτοαπασχοληθούν και μάλιστα επί των ακαθάριστων συντάξεών τους, που συνήθως είναι κατά 40% αυξημένες των πραγματικών ,που λαμβάνουμε. Ο νόμος 4151/2013,που ψηφίστηκε από την κυβέρνηαση της ΝΔ , έδινε το δικαίωμα στους αυτοαπασχολούμενους άνω των 55 ετών και προκειμένου για στρατιωτικούς άνω των 47 ετών να περικόπτεται η σύνταξή τους για το ποσό άνω των 60 ημερομισθίων του ανειδίκευτου εργάτη.
Με το άρθρο 20 παρ. 6 Ν.4387/2016 ( ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ- ΝΟΜΟ ΚΑΤΡΟΥΓ-ΚΑΛΟΥ) οι διατάΞεις του εφαρμόζονται για όσους αναλάβουν εργασία ή αυτοαπασχοληθούν από την έναρξή ισχύος του(13-5-2016) του και εντεύθεν. Για όσους εργάζονταν ή αυτοαπασχολούνταν πριν την έναρξη ισχύος του Νόμου αυτού εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 63 Ν.2676/1999, όπως αντικαταστάθηκε με Ν.3863/2010.
Μετά την συνταξιοδότησή των πολλοί συνταξιούχοι εργάζονται ή αυτοαπασχο-λούνται διότι έχουν ανήλικα παιδιά ή παιδιά που σπουδάζουν και ως εκ τούτου έχουν αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις, που πρέπει να ληφθεί υπόψη ώστε να εξαιρεθούν των μειώσεων του 30% . Ειδικά οι αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να γνωρίζεται ότι με την αυτοαπασχόλησή τους δημιουργούν θέσεις εργασίας ,πληρώνουν φόρους,ασφαλιστικές υποχρεώσεις και ως εκ τούτου πρέπει να τύχουν από το κράτος ιδιαίτερης μεταχείρισης και να προστατευθούν, χωρίς καμμία περικοπή στις δύσκολες ημέρες που περνάει ο ελεύθερος επαγγελματίας.
Στο άρθρο 27 του Νομοσχεδίου δεν προβλέπεται δυστυχώς καμμία μεταβατική διάταξη για τους αυτοαπασχολούμενους, που προτίθενται να διακόψουν την επιχείρησή τους, επειδή πλέον με τις προτεινόμενες περικοπές του 30% επί των σύνταξεών τους και τα προβλήματα στην αγορά θα είναι ασύμφορη η διατήρηση της επιχείρησής τους,ενώ έχουν αναλάβει υποχρεώσεις και οι εργασίες τους βρίσκονται σε εξέλιξη(πώληση συγκομισθέντων γεωργικών προϊόντων, που έχουν έχουν συλλέξει για τα οποία απαιτείται η έκδοση τιμολογίων μετά την ισχύ του Νόμου Νεο Ασφαλιστικό,μισθώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη δωδεκαετούς ή τετατραετούς υποχρεωτικής διάρκειας(Π.Δ 34/95, 634 Α.Κ) συμβάσεις ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων επ΄όνόματί των συνταξιούχων , δικηγορικές υπηρεσίες επί υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλι-ξη κ.λ.π , απαιτούμενος χρόνος για κλείσιμο Φορολογικών τους υποχρεώσεων για την διακοπή της αυτοαπασχόλησης κ.λ.π) με όλες τις δυσμενείς συνέπειες, όπως προσβολή της προσωπικότητας του ήδη εργαζόμενου ή αυτοαπασχολούμενου
Πολύτεκνοι να θυμίσω στην σημερινή κυβέρνηση ότι οι περικοπές στους πολυτέκνους άρχισε επί δικη της θητείας πριν μερικά χρόνια. Έχει λοιπόν ηθική υποχρέωση σε όλους εμάς για να επανορθώσει τις περικοπές που έκανε
Συνταξιοδότηση μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ (Διπλωματούχων Μηχανικών και Νομικών) λόγω ασφάλισης «ιδιότητας»
Με την ψήφιση του ν. 4387/2016, οι πανεπιστημιακοί καθηγητές, οι οποίοι πέραν της ασφάλισης στο δημόσιο ήταν υποχρεωτικά ασφαλισμένοι και με βάση την «ιδιότητα» του μηχανικού ή του νομικού στο ΤΣΜΕΔΕ ή στο Ταμείο Νομικών αντίστοιχα, και έχουν εκπληρώσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις (ηλικία 60+, έτη ασφάλισης 35+), δεν λαμβάνουν αυτή τη σύνταξη μηχανικού ή νομικού πριν παραιτηθούν από το Πανεπιστήμιο.
Στη συνέχεια, σε εφαρμογή του ν. 4387/2016 για μόνο μια κράτηση για σύνταξη, η υποχρεωτική ασφάλιση «ιδιότητας» για μηχανικούς και νομικούς καταργήθηκε με το ν.4488/2017, άρθ. 20, αναδρομικά από 1-1-2017, ενώ οι κρατήσεις των ταμείων συνεχίστηκαν όλο το 2016.
Το διάστημα από την ψήφιση του ν. 4387/2016 (12-5-2016) και μετά, περιορισμένος αριθμός μελών ΔΕΠ εκπλήρωσε τις απαραίτητες προϋποθέσεις για σύνταξη από την υποχρεωτική ασφάλιση ιδιότητας, χωρίς όμως να μπορεί να πάρει τη σύνταξη αυτή. Ο αριθμός αυτής της κατηγορίας μελών ΔΕΠ ανέρχεται σε 100 έως 150 άτομα και δεν αυξάνεται καθώς, λόγω της διακοπής των κρατήσεων από τότε και στο εξής, δεν αυξάνεται πλέον ο χρόνος ασφάλισης ώστε να καλύπτουν τις προϋποθέσεις.
Η ΠΟΣΔΕΠ, για λόγους ίσης μεταχείρισης, ζητάει από την Κυβέρνηση και ειδικότερα από το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, με ρύθμιση που πρέπει να συζητηθεί στις λεπτομέρειές της, όποια μέλη ΔΕΠ εκπλήρωσαν τις προϋποθέσεις σύνταξης ιδιότητας μετά την 12-5-2016 να πάρουν τη σύνταξη του μηχανικού ή του νομικού, σύμφωνα με τα ισχύοντα πριν τον ν. 4387/2016, εξομοιούμενοι με αυτούς που συνταξιοδοτήθηκαν πριν τον ν. 4387/2016.
ΘΕΜΑ: «ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΜΕΛΕΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ»
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση -προς διαβούλευση- του ν/σ για το «νέο Ασφαλιστικό», ο Σύνδεσμος των Ελληνικών Εταιρειών – Γραφείων Μελετών (ΣΕΓΜ) ο οποίος εκπροσωπεί άνω των 120 μελετητικών – συμβουλευτικών εταιρειών και 5.000 εργαζομένων μηχανικών και λοιπών επιστημόνων στην συντριπτική τους πλειοψηφία, οι οποίοι εκπονούν τις μελέτες και τα αναπτυξιακά προγράμματα στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, στο παρόν άρθρο 27, το οποίο τροποποιεί το άρθρο 20 του ν. 4387/2016, δεν αποτυπώνεται σαφώς ότι περιλαμβάνει και τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι εργάζονται υπό το ειδικό καθεστώς του άρθρου 39 του Ν.3316/2005 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 83 του Ν.4412/2016 και το εκτελεστικό αυτού Π.Δ. 71/2019 ΦΕΚ 112Α’ και οι οποίοι επιθυμούν να συνεχίσουν εργαζόμενοι πέραν των 40 ετών.
Για το λόγο αυτό προτείνεται στο τέλος της παρ. α προτείνεται να προστεθεί η ακόλουθη πρόταση: «Επίσης οι ελεύθεροι επαγγελματίες (αυτοαπασχολούμενοι ή μιθωτοί) οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι και στα Μητρώα του Ν.3316/2005 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 83 του Ν.4412/2016 και το εκτελεστικό αυτού Π.Δ. 71/2019 ΦΕΚ 112Α’, στην περίπτωση κατά την οποία έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και επιθυμούν να συνεχίσουν να διατηρούν την επαγγελματική τους απασχόληση, δύναται, κατόπιν αιτήσεως προς τον ΕΦΚΑ, να τους καταβάλλονται ακαθάριστες συντάξεις που τους αντιστοιχούν, μειωμένες κατά 30% για όσο χρονικό διάστημα διατηρούν την ιδιότητα του ελεύθερου επαγγελματία».
Με την προτεινόμενη προσθήκη θα περιοριστεί σημαντικά η αδήλωτη εργασία και οι αντίστοιχες επιβαρύνσεις στον ΕΦΚΑ.
Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος Δ.Σ. ΣΕΓΜ:
ΠΑΝΑΓΗΣ ΤΟΝΙΟΛΟΣ
Αξιότιμε Κε Υπουργέ,
1. Στο άρθρο 27 του σχεδίου του νέου νόμου (τροποίηση του άρθρου 20 του Ν. 4387/2016) «Απασχόληση Συνταξιούχων» για το ασφαλιστικό σύστημα, δεν διευκρινίζεται σαφώς αν περιλαμβάνει και τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι εργάζονται υπό το ειδικό καθεστώς του άρθρου 39 του Ν.3316/2005 και του Π.Δ. 71/2019 ΦΕΚ Αii2 και οι οποίοι επιθυμούν να συνεχίσουν εργαζόεμνοι άνω των 40 ετών.
2. Για το λόγο αυτό προτείνεται στο τέλος της §α η παρακάτω πρόσθεση :
«Επίσης οι ελεύθεροι επαγγελματίες (αυτοαπασχολούμενοι ή μιθωτοί) οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι και στα Μητρώα του Ν.3316/2005 και του Π.Δ 71/2019 ΦΕΚ Α 112 , στην περίπτωση κατά την οποία έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και επιθυμούν να συνεχίσουν να διατηρούν την επαγγελματική τους απασχόληση, δύναται, κατόπιν αιτήσεως προς τον ΕΦΚΑ, να τους καταβάλλονται ακαθάριστες συντάξεις που τους αντιστοιχούν, μειωμένες κατά 30% για όσο χρονικό διάστημα διατηρούν την ιδιότητα του ελεύθερου επαγγελματία».
3. Με την προτεινόμενη προσθήκη θα περιοριστεί σημαντικά η αδήλωτη εργασία και οι αντίστοιχες επιβαρύνσεις στον ΕΦΚΑ.
Με εκτίμηση,
Λάζαρος Λαζαρίδης
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Οι πολύτεκνες οικογένειες αντιστέκονται σθεναρά στον κατήφορο της υπογεννητικότητας που μαστίζει τη Χώρα μας και γι’ αυτό η προστασία των οικογενειών αυτών συνιστά κατά τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος υποχρέωση του κράτους και η υποχρέωση αυτή κατοχυρώνει στις πολύτεκνες οικογένειες δικαίωμα ειδικής φροντίδας, στο πλαίσιο του κοινωνικού κράτους δικαίου.
Η πολιτεία μέχρι το έτος 2016, με τις νομικές διατάξεις που έχει θεσμοθετήσει κατά καιρούς (άρθρο 63 του ν. 2676/1999, άρθρο 16 του ν. 3863/2010 που αντικατέστησε το άρθρο 63 του ν. 2676/1999 και άρθρο 10 του ν. 3865/2010), αντιμετώπιζε ευνοϊκά του συνταξιούχους πολυτέκνους που αναλάμβαναν εργασία ή αυτοαπασχολούντο χωρίς δημοσιονομικό κόστος.
Οι πολύτεκνες οικογένειες ανήκουν στις πλέον ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας και εξ αιτίας του βεβαρημένου οικογενειακού τους προϋπολογισμού πλήττονται οικονομικά ανελέητα.
Για τους παραπάνω,λόγους,παρακαλώ όπως εντάξετε και τους συνταξιούχους πολυτέκνους, στις εξαιρέσεις τις παρ. 4 του άρθρου 27 του Νομοσχεδίου. Ειδικότερα, στην παραπάνω παράγραφο, μετά το εδ. στ’να προστεθεί εδ.ζ ως κατωτέρω:
«ζ. Οι συνταξιούχοι πολύτεκνοι».
ΑΡΘΡΟ 27 ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ ,
Με την ευκαιρία της εν ισχύ δημόσιας διαβούλευσης παρόντος σχέδιου του νέου Ασφαλιστικού Νόμου και λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη δήλωσή σας σε ΜΜΕ (τηλεοπτική εκπομπή Π. Τσίμα) ότι επιβεβαιώνετε την ιδιαίτερη συμπάθεια και κατανοείται εισηγήσεις των Στρατιωτικών Συνταξιούχων για θέματα που ήδη έχουν προκύψει από το παρών σχέδιο του νέου Ασφαλιστικού Νόμου καθώς επίσης ότι είμαι απόλυτα βέβαιος ότι η ανακολουθία δεν ανήκει στα χαρακτηριστικά σας , αντιθέτως με την λογική, την κατανόηση και την εφαρμογή του δικαίου που σας διακατέχει , σας επισημαίνω και εισηγούμαι τα εξής :
Με τον Νόμο 3865/10 κι εν συνεχεία τον 4151/13 παραχωρήθηκε το δικαίωμα της αυτοαπασχόλησης στους Στρατιωτικούς Συνταξιούχους με τον όρο ο ενδιαφερόμενος να έχει κλείσει ηλικιακά τα 47 έτη και επίσης περικοπή 70% στο μεικτό ποσό που υπερβαίνει τα 60 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη συν 6 ημερομίσθια για κάθε ανήλικο τέκνο.
Εν συνεχεία με την ψήφιση του ν. 4387/16 από 13-5-2016 (Νόμος Κατρούγκαλου) επιβλήθηκε υπό μορφής ποινής, μείωση 60% επί των μεικτών αποδοχών των συντάξεων για όσους επέλεγαν την αυτοαπασχόληση από την ανωτέρω ημερομηνία και μετά της ψήφισης του νόμου. Σας επισημαίνω θυμίζοντάς σας, ότι ακόμη και αυτός ο νόμος, πολύ σωστά και δίκαια έλαβε υπόψη κατανόησε και εξαίρεσε τους ήδη πριν την 13-5/2016 (ημερομηνία ψήφισης) αυτοαπασχολούμενους Συνταξιούχους Στρατιωτικούς τους οποίους και δεν συμπεριέλαβε και τους παρέπεμψε στο προηγούμενο καθεστώς δηλαδή στους 3865/10 και 4151/13.
ΕΠΕΙΔΗ
1. Το άρθρο 27 παρόντος σχεδίου νόμου επιβάλλει αντισυνταγματική, παράνομη και άδικη αναδρομική ισχύ έως και 10 έτη χωρίς να λαμβάνει υπόψη ότι υφίστανται ήδη επιχειρήσεις/εταιρείες συνταξιούχων στρατιωτικών το οποίο άδικο, καταστροφικό.
2. Ο νέος Ασφαλιστικός Νόμος γενικότερα που προτείνεται έχει στόχους την διόρθωση των αδικιών του προηγουμένου και την αναβάθμιση του επιπέδου ζωής των ασφαλισμένων και όχι να δημιουργεί νέες αδικίες.
3. Εχουν επενδυθεί χρηματικά κεφάλαια όπως σε κάθε υγιή επιχείρηση με σκοπό την επέκταση της επιχειρηματικότητας και έχει προσληφθεί εργατικό προσωπικό.
4. Υφίσταται αποκτηθείσα ιδιαίτερη τεχνογνωσία στις επιχειρήσεις/εταιρείες αυτές.
5. Δεν επηρεάζει αρνητικά απολύτως καμία θέση πρόσληψης εργασίας και δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά έναντι σε οποιαδήποτε επιχείρηση , αντιθέτως συμβάλει στην πρόσληψη εργατικού δυναμικού και συνεισφέρει με την καταβολή στην αύξηση φόρων και ενίσχυση ασφαλιστικών ταμείων μέσω καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.
6. Το άρθρο 27 παρόντος σχεδίου νόμου εκτιμάται δεν θα συμβάλει θετικά στην αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας.
7. Η μείωση 30% στις μεικτές αποδοχές ενός Στρατιωτικού Συνταξιούχου είναι καταστροφική διότι κατ΄ ελάχιστο, αντιστοιχεί σε μηνιαία μείωση 450 ευρώ σε πληρωτέες συντάξεις 1.100 -1200 ευρώ και συνεπώς δεν αυτοαπασχολείται κανείς για να μειώσει εισοδήματα.
8. Υφίστανται ήδη επιχειρηματικά πλάνα επέκτασης επιχειρηματικότητας σε κάθε επιχείρηση με ανάλογο κόστος.
9. Το δικαίωμα στην επιχειρηματικότητα δεν είναι αδίκημα.
10. Δεν είναι αληθή τα όσα μεταδίδονται από ΜΜΕ σχετικά με το θέμα δήθεν διπλασιασμού συντάξεων εργαζόμενων συνταξιούχων
ΣΑΣ ΚΑΛΩ λαμβάνοντας υπόψη ανωτέρω εισήγηση, να αντικαταστήσετε το άρθρο 27 του παρόντος σχεδίου νόμου , με το άρθρο 4 του νόμου 4151/2013, απόσπασμα του οποίου σας παραθέτω παρακάτω για την δική σας περαιτέρω διευκόλυνση / ενημέρωση :
Άρθρο 4 ΝΟΜΟΣ 4151/2013 παρ.5 .γ
γ. Οι διατάξεις του πρώτου και του δεύτερου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 10 του Ν. 3865/2010 αντικαθίστανται ως εξής:
«1.α. Οι διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 63 του Ν. 2676/1999 (Α΄ 1), όπως ισχύουν, έχουν ανάλογη εφαρμογή και για τους εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχους του Δημοσίου, γενικά, συμπεριλαμβανομένων και όσων λαμβάνουν βουλευτική σύνταξη ή χορηγία, που εργάζονται ως μισθωτοί εκτός του δημόσιου τομέα, όπως αυτός έχει οριοθετηθεί με τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 1 του Ν. 1256/1982 (Α΄ 65), μη εφαρμοζομένων στις περιπτώσεις αυτές των διατάξεων της περίπτωσης β΄ της παρ. 15 του άρθρου 2 του Ν. 3234/2004 (Α΄ 52). Για τους εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχους του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων και όσων λαμβάνουν βουλευτική σύνταξη ή χορηγία, που αυτοαπασχολούνται και έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους και προκειμένου για στρατιωτικούς το 47ο, περικόπτεται το ποσό της κύριας ή των κύριων συντάξεων που υπερβαίνει τα 60 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη, προσαυξανομένου σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 63 του Ν. 2676/1999 (Α΄ 1), όπως ισχύει.
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ σας καλώ να εξαιρέσετε τους ήδη αυτοαπασχολούμενους Στρατιωτικούς Συνταξιούχους και την υπαγωγή τους στο προγενέστερο καθεστώς του ανωτέρω νόμου , γεγονός το οποίο όπως σας προανέφερα , έλαβε υπόψη και μερίμνησε για την εξαίρεση αυτή ο ν.4387/16 (Νόμος Κατρούγκαλου)
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
και αναμένω για τις δικές σας
ενέργειες κατά διάρκεια ψήφισης του Νόμου.
ΘΕΜΑ: «ΕΙΔΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ»
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση -προς διαβούλευση- του ν/σ για το «νέο Ασφαλιστικό», ο Σύνδεσμος των Ελληνικών Εταιρειών – Γραφείων Μελετών (ΣΕΓΜ) ο οποίος εκπροσωπεί άνω των 120 μελετητικών – συμβουλευτικών εταιρειών και 5.000 εργαζομένων μηχανικών και λοιπών επιστημόνων στην συντριπτική τους πλειοψηφία, οι οποίοι εκπονούν τις μελέτες και τα αναπτυξιακά προγράμματα στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, και επειδή στο παρόν άρθρο, δεν διευκρινίζεται σαφώς ότι περιλαμβάνει και τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι εργάζονται υπό το ειδικό καθεστώς του άρθρου 83 του Ν.4412/2016 και του Π.Δ.71/ΦΕΚ112Α’/3-7-2019 «ΜΗΤΡΩΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ, ΜΕΛΕΤΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ (ΜΗ.Τ.Ε.)», οι οποίοι επιθυμούν να συνεχίσουν εργαζόμεμνοι άνω των 40 ετών, προτείνεται όπως στο τέλος της παρ.α να προστεθεί η ακόλουθη παράγραφος:
«Επίσης οι ελεύθεροι επαγγελματίες (αυτοαπασχολούμενοι ή μιθωτοί) οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι και στα Μητρώα του Ν.4412/2016 και του Π.Δ.71/ΦΕΚ112Α’/3-7-2019, στην περίπτωση κατά την οποία έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και επιθυμούν να συνεχίσουν να διατηρούν την επαγγελματική τους απασχόληση, δύναται, κατόπιν αιτήσεως προς τον ΕΦΚΑ, να τους καταβάλλονται ακαθάριστες συντάξεις που τους αντιστοιχούν, μειωμένες κατά 30% για όσο χρονικό διάστημα διατηρούν την ιδιότητα του ελεύθερου επαγγελματία».
Ο Πρόεδρος Δ.Σ.ΣΕΓΜ:
ΠΑΝΑΓΗΣ ΤΟΝΙΟΛΟΣ
Με εκτίμηση,
Αξιότιμε κ. Υπουργέ
Είμαι απόστρατος Αξκός από το 2007 που λαμβάνει σύνταξη παθόντος στην υπηρεσία και εξ αιτίας αυτής και από το 2013 απασχολούμαι με καθεστώς ημιαπασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα νόμιμα και με τις διατάξεις του Ν. 4151/13 άρθρο 4 παρ.1α και γ χωρίς περικοπή της σύνταξης καταβάλλοντας τις νόμιμες κρατήσεις των αναλογούντων εισφορών και φόρων.
Με τον Ν.4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου) δεν υπήρξε αναδρομικότητα οπότε δεν υπέστει καμία περικοπή, ενώ με το παρόν νομοσχέδιο παρά του ότι εργάζομαι συνεχώς και αδιάληπτα 6,5 και πλέον χρόνια στον ίδιο εργοδότη δεν με εξαιρεί και μου περικόπτεται το 30% της σύνταξης εξαιρουμένου του αναπηρικού επιδόματος.
Για την δική σας διευκόλυνση σας παραθέτω απόσπασμα του 4151/13 άρθρο 4 που αφορούσε το καθεστώς αυτοαπασχόλησης – εργασίας συνταξιούχων :
Άρθρο 4 ΝΟΜΟΣ 4151/2013 παρ.5 .1α
«1.α. Οι διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 63 του Ν. 2676/1999 (Α΄ 1), όπως ισχύουν, έχουν ανάλογη εφαρμογή και για τους εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχους του Δημοσίου, γενικά, συμπεριλαμβανομένων και όσων λαμβάνουν βουλευτική σύνταξη ή χορηγία, που εργάζονται ως μισθωτοί εκτός του δημόσιου τομέα, όπως αυτός έχει οριοθετηθεί με τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 1 του Ν. 1256/1982 (Α΄ 65), μη εφαρμοζομένων στις περιπτώσεις αυτές των διατάξεων της περίπτωσης β΄ της παρ. 15 του άρθρου 2 του Ν. 3234/2004 (Α΄ 52). Για τους εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχους του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων και όσων λαμβάνουν βουλευτική σύνταξη ή χορηγία, που αυτοαπασχολούνται και έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους και προκειμένου για στρατιωτικούς το 47ο, περικόπτεται το ποσό της κύριας ή των κύριων συντάξεων που υπερβαίνει τα 60 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη, προσαυξανομένου σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 63 του Ν. 2676/1999 (Α΄ 1), όπως ισχύει.
γ. Οι διατάξεις του άρθρου αυτού δεν έχουν εφαρμογή για όσα από τα αναφερόμενα σε αυτές πρόσωπα συνταξιοδοτούνται με βάση τις διατάξεις των νόμων 1897/1990 (Α΄ 120) και 1977/1991 (Α΄ 185), καθώς και για όσα από αυτά λαμβάνουν πολεμική σύνταξη ή σύνταξη παθόντος στην υπηρεσία και εξ αιτίας αυτής.
Παρακαλώ για την εξέταση της μη εφαρμογή της αναδρομικότητας του νέου νόμου η οποία είναι άδικη για τους χιλιάδες ήδη απασχολούμενους συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν αναλάβει δέσμευση εργασίας, έχουν κάνει κάποια επένδυση προσδοκώντας να βελτιωθούν οι αποδοχές τους και εν κατακλείδι ανατρέπεται ο οικογενειακός τους προγραμματισμός.
Με την εκ προτέρων εκτίμηση μου και αναμένοντας την θετική σας ανταπόκριση. ΄
¨
Ζητούμε στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο να παραμείνει σε ισχύ η παρακάτω εξαίρεση του ν. 4387/2016:
«Οι ρυθμίσεις του άρθρου 20 δεν εφαρμόζονται στους συνταξιούχους: α) με ημερομηνία έναρξης συνταξιοδότησης και ανάληψης εργασίας ή αυτοαπασχόλησης πριν από τις 13.5.2016, για τους οποίους εξακολουθεί να εφαρμόζεται το προγενέστερο του ν. 4387/2016 νομοθετικό πλαίσιο για την απασχόληση συνταξιούχων, όπως ισχύει κατά περίπτωση συνταξιούχου, με βάση τον φορέα συνταξιοδότησης και την παρασχεθείσα εργασία στο δημόσιο ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα ή τον ιδιωτικό τομέα ή την αυτοαπασχόληση πριν και μετά τη συνταξιοδότηση (άρθρο 63 ν.2676/1999, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 16 τουν.3863/2010, άρθρο 10 του ν.3865/2010, όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 5γ΄ του άρθρου 4 τουν.4151/2013, άρθρο 8 παρ. 14 του ν.2592/1998, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο πρώτο, παράγραφος Β, υποπαράγραφος Β, περίπτωση 1βτουν.4093/2012 και επεκτάθηκε στους φορείς κύριας ασφάλισης με το άρθρο 4 παρ. 2ατουν.4151/2013), οι καταστατικές διατάξεις των φορέων κύριας ασφάλισης αυτοαπασχολουμένων που προβλέπουν αναστολή σύνταξης σε περίπτωση που οι συνταξιούχοι αναλαμβάνουν εκ νέου εργασία ή αυτοαπασχόληση υπαγόμενοι στην ασφάλιση των εν λόγω φορέων, καθώς και οι καταστατικές διατάξεις των φορέων επικουρικής ασφάλισης που προβλέπουν αναστολή της επικουρικής σύνταξης κατ’ εφαρμογή της παρ. 4 του άρθρου 42 του ν. 3996/2011)».
Με το υπό συζήτηση Νομοσχέδιο στο οποίο και στο άρθρο 1 περιλαμβάνει περικοπές συντάξεων και σε όσους βρίσκονται σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς δημιουργείται μια τεράστια αδικία για τους αυτοαπασχολούμενους (Δικηγόρους κλπ) που εργαζόταν με πλήρη απασχόληση (αντιμισθία) σε κάποια Τράπεζα ή μεγάλο Οργανισμό που προέβλεπε ειδικό συνταξιοδοτικό καθεστώς ( επικουρικό ταμείο) με εισφορές του εργαζόμενου και του εργοδότη για όσο διάστημα απαιτείται για να πάρει κάποιος πλήρη σύνταξη από τον Κύριο φορέα ασφάλισης ( τότε Ταμείο Νομικών ) που έχει ως αποτέλεσμα τον συμψηφισμό ( μείωση ) της συνταξιοδοτικής παροχής με την Κυρία σύνταξη. Ο Νόμος έδινε το δικαίωμα σε αυτούς να συνεχίζουν τη δραστηριότητα τους χωρίς να περικόπτεται η προσυνταξιοδοτική παροχή τους. Τώρα τους εντάσσουμε μαζί με τους άλλους , τους περικόπτουν τη σύνταξη τους χωρίς το ελεύθερο επάγγελμα να τους δίνει μόνιμο και σταθερό εισόδημα κάθε μήνα ώστε να θεωρείται το μέτρο ίσο με όσους αναλαμβάνουν μισθωτή εργασία όντας συνταξιούχοι. Αυτό είναι και αντισυνταγματικό και άδικο καθόσον η ευχέρεια αυτή που τους έδινε ο Νόμος βασιζόταν και στο ότι ως ελεύθεροι επαγγελματίες ( Δικηγόροι κλπ) έχοντας τον μοναδικό εντολέα με πλήρη απασχόληση δεν είχαν πρακτικά το χρόνο και την δυνατότητα άλλης πελατείας και η ευχέρεια αυτή τους εδίδετο στο τέλος της καριέρας τους, έως ότου θεμελιώσουν δικαίωμα πλήρης συντάξεως να απασχολούνται συμπληρώνοντας το πενιχρό εισόδημα της προσυνταξιοδοτικής παροχής. Θεωρώ ότι πρέπει να εξαιρεθούν όπως συνέβαινε και στον προηγούμενο ασφαλιστικό Νόμο γιατί η οποιαδήποτε άλλη μεταχείριση είναι και άδικη και αντισυνταγματική και θα υποχρεώσει ανθρώπους – επαγγελματίες να λάβουν αποφάσεις που θα τους δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα στο τέλος της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας.
Συνάδελφοι καλημέρα. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΉΔΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΑΠΟ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΠΟΥ ΕΜΠΙΠΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΑΡ. 20. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗΣ, ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗΣ, ΤΡΟΠΟΠΟΊΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΡ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣτΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΔΔΑ ΠΟΥ ΚΡΙΝΕΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ, ΕΠΕΙΔΗ ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΥΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ, ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΥΟΥΝ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ.
ΝΙΚΟΣ ΤΣΟΥΛΟΣ, ΔΣΑ:12422, ΤΗΛ: 6944727200
Το άρθρο αυτό του νομοσχεδίου συνεχίζει την αδικία που γίνεται σε βάρος Διπλωματούχων Μηχανικών, που επιλέγουν να συνεχίζουν να εργάζονται και μετά την συνταξιοδότησή τους.
Σημειωτέον όλοι οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ διατηρούν το δικαίωμα/ δυνατότητα παραμονής στην εργασία λαμβάνοντας – παράλληλα με τον μισθό τους – ποσοστό της σύνταξής τους, που καθορίζεται πλέον στο 30%.
Για τους Διπλ.Μηχανικούς δεν προβλέπεται παραμονή στην εργασία με ταυτόχρονη παροχή μέρους της συνταξής τους.Ουσιαστικά δηλαδή τίθενται αυτόματα εκτός εργασίας μετά την συνταξιοδότησή τους.
Τα παραπάνω -αν συνεκτιμηθεί και το γεγονός ότι ο μέσος χρός απόδοσης σύνταξης από το ΤΜΕΔΕ/ΕΦΚΑ υπερβαίναι τα 2,5 έτη- δημιουργεί μια επιπλέον αρνητική διάκριση σε βάρος των Διπλ. Μηχανικών σε σχέση με τους υπόλοιπους ασφαλισμένους στον ΕΦΚΑ.
Προφανές λοιπόν είναι το αίτημα της διόρθωσης της υπόψη δυσμενούς διάκρισης μέσω του νομοσχεδίου.
ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 27: ΤΡΟΠΟΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
Όπως προκύπτει από την ιστοσελίδα ΕΦΚΑ https://www.efka.gov.gr/el/syntaxe-logo-geratos-ergasia-syntaxioychon , για τους συνταξιούχους του δημόσιου τομέα που απασχολούνταν πριν από τις 13.5.2016 ως μισθωτοί στον δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και συνεχίζουν εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα κατά την ημερομηνία αυτή και μετά, η σύνταξη συνεχίζει να καταβάλλεται ΜΕΙΩΜΕΝΗ κατά 70% (βάσει της προϋφιστάμενης πρόβλεψης της παραγράφου 14 του άρθρου 8 του N 2592/98 όπως αντικαταστάθηκε με το εδαφ. β Υποπαρ. Β. της παραγρ.Β του άρθρου πρώτου του ν.4093/12).
Επί του τρόπου αξιοποίησης του χρόνου απασχόλησης των συνταξιούχων το Υπουργείο Οικονομικών (κάτω από την θεματική «Ανάληψη Εργασίας ή Αυτοαπασχόληση Γενικά Μέχρι Και 12-5-2016», και ειδικότερα στο ερώτημα υπ. Αριθ. 2 «Είμαι συνταξιούχος του Δημοσίου, γενικά… και εργάζομαι. Τι συνέπειες έχει αυτό στην σύνταξή μου;») ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΙ: «… η ακαθάριστη σύνταξη σας μειώνεται κατά 70%. Επιπλέον, στην περίπτωση που σας καταβάλλεται το υπόλοιπο 30% της σύνταξης, ο χρόνος υπηρεσίας σας ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΜΟΣ για κανέναν ασφαλιστικό φορέα».
Αν και ο ν.4387/2016 (Α’85) προβλέπει ότι «Ο χρόνος ασφάλισης που πραγματοποιείται από τους απασχολούμενους συνταξιούχους λογίζεται ως συντάξιμος κατ’ αναλογική εφαρμογή της παρ. 1 του άρθρου 30 του ν.4387/2016 και μπορεί να αξιοποιηθεί για προσαύξηση του ανταποδοτικού μέρους της της καταβαλλόμενης κύριας σύνταξης», ΑΝΤΙΘΕΤΑ, για τους συνταξιούχους λόγω γήρατος που έχουν αναλάβει εργασία μέχρι 12.5.2016 και συνεχίζουν την απασχόλησή τους ο νόμος διατηρεί το προγενέστερο νομοθετικό πλαίσιο (με τις παρ. 6 και 7 ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ρητά οι ως άνω συνταξιούχοι).
Και αυτό παρά την έτερη ρύθμιση του άρθρου 34 του ιδίου νόμου (ν.4387/16)που προβλέπει ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ, ότι δηλαδή ως «Χρόνος ασφάλισης στον Ε.Φ.Κ.Α. για τους ασφαλισμένους είναι ο χρόνος πραγματικής ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ, για τον οποίο έχουν καταβληθεί ΕΙΣΦΟΡΕΣ».
Σήμερα, η παράγραφος 6 του άρθρου 27 του παρόντος προς διαβούλευση Νομοσχεδίου εξακολουθεί να προβλέπει ότι: «6. Για τους απασχολούμενους συνταξιούχους κατά την 12.5.2016, οι οποίοι συνέχισαν απασχολούμενοι χωρίς διακοπή και μετά την έναρξη ισχύος του ν.4387/2016 όλος ο χρόνος εργασίας ή αυτοαπασχόληση ή μέρος αυτού αξιοποιείται σύμφωνα με τα ανωτέρω, ΕΦΟΣΟΝ από τις προϊσχύουσες διατάξεις ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΝ αξιοποίηση του χρόνου απασχόλησης».
Συνεπώς, εάν κάνω ορθή ερμηνεία των ανωτέρω, μιας και βάσει των προϊσχυουσών διατάξεων για τους συνταξιούχους του δημόσιου τομέα που απασχολούνταν πριν από τις 13.5.2016 ως μισθωτοί στον δημόσιο τομέα και συνεχίζουν εργαζόμενοι «ο χρόνος υπηρεσίας δεν είναι συντάξιμος για κανέναν ασφαλιστικό φορέα», τότε βάσει της περ. 6 του άρθρου 27 του παρόντος Νομοσχεδίου «εφόσον από τις προϊσχύουσες διατάξεις δεν προβλέπονταν αξιοποίηση του χρόνου απασχόλησης, τότε όλος ο χρόνος εργασίας ή αυτοαπασχόληση ή μέρος αυτού ΔΕΝ μπορεί να ΑΞΙΟΠΟΙΕΊΤΑΙ ».
Εφόσον τα ανωτέρω είναι ακριβή, τότε πιθανολογώ ότι θα πρόκειται περί μοναδικής εξαίρεσης μιας ιδιαίτερα μικρής ομάδας συνταξιούχων που θα ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ από την αξιοποίηση προσαύξησης της κύριας και της επικουρικής σύνταξης το χρονικό διάστημα της εργασίας τους, για το οποίο ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ασφαλιστικές εισφορές, και μετά την ψήφιση του παρόντος νόμου.
Και αυτό παρά την επισήμανση ότι σε κάθε περίπτωση απασχόλησης συνταξιούχου σαν εργαζόμενου σε οποιοδήποτε φορέα δημόσιο ή ιδιωτικό, εφόσον στις αμοιβές του γίνεται ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ των προβλεπόμενων εισφορών, οι νέες μετά την αρχική συνταξιοδότηση εισφορές του εργαζόμενου θα ΠΡΟΣΜΕΤΡΩΝΤΑΙ και ΠΡΟΣΑΥΞΑΝΟΥΝ την τελική του σύνταξη.
Πέραν του γράμματος του Νόμου, μια τέτοια ρύθμιση είναι αντίθετη στο πνεύμα της ίσης μεταχείρισης των απασχολούμενων συνταξιούχων που ρυθμίζει ενιαία το υπόψη ζήτημα και στο γενικότερο πνεύμα της Εισηγητικής Έκθεσης «που από την δημοσίευση του παρόντος νόμου, παύει να ισχύει κάθε άλλη μεταβατική διάταξη και δεν θα υπάρχει πλέον δυνατότητα διατήρησης οποιουδήποτε προγενέστερου νομοθετικού πλαισίου».
Με βάσει τα παραπάνω προτείνεται όπως διαγραφεί ο περιοριστικός όρος των τελευταίων 10 λέξεων από την ως άνω παρ 6 και αυτή διαμορφωθεί τελικά ως ακολούθως:
6. Για τους απασχολούμενους συνταξιούχους κατά την 12.5.2016, οι οποίοι συνέχισαν απασχολούμενοι χωρίς διακοπή και μετά την έναρξη ισχύος του ν.4387/2016 όλος ο χρόνος εργασίας ή αυτοαπασχόληση ή μέρος αυτού αξιοποιείται σύμφωνα με τα ανωτέρω. (και να διαγραφούν οι λέξεις «εφόσον από τις προϊσχύουσες διατάξεις προβλέπονταν αξιοποίηση του χρόνου απασχόλησης».
Παρακαλώ πολύ να εξαιρεθούν οι πολύτεκνοι συνταξιούχοι οι οποίοι εργάζονται από την περικοπή της σύνταξής τους και να μην αλλάξει ο νόμος με το νέο ασφαλιστικό γι’ αυτούς να μείνει όπως είναι σήμερα γιατί με τις αλλαγές του νέου νόμου θα επηρεαστούν αρνητικά οι πολύτεκνοι και θα ευνοηθούν π.χ. μετακλητοί υπάλληλοι του δημοσίου.
Με το άρθρο αυτό αδικούνται οι αυτοαπασχολούμενοι και μισθωτοί συνταξιούχοι που είχαν απασχόληση πριν από την ισχύ του νόμου Κατρούγκαλου στον ιδιωτικό τομέα. Μέχρι σήμερα για αυτές τις κατηγορίες περικόπτονταν το τμήμα της σύνταξης που υπερβαίνει τα 60 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη και τα 30 ημερομίσθιε αντίστοιχα, δηλαδή πρακτικά σύνταξη πάνω από τα 1700 Ευρώ και 850 ευρώ, που αναλογεί σε πολύ μικρό αριθμό. Συνεπώς, υπήρχε ήδη περικοπή της σύνταξης κατά ένα σημαντικό μέρος το οποίο με την πάροδο του χρόνου είχε γίνει αποδεκτό στη συνείδηση των εργαζόμενων συνταξιούχων και το σημαντικότερο είναι ότι προγραμμάτισαν τις υποχρεώσεις τους στη βάση αυτή.Αν ψηφιστεί όμως, ως έχει το συγκεκριμένο άρθρο, τότε το σύνολο των αυτοαπασχολουμένων και μισθωτών συνταξιούχων που απασχολείται – εργάζεται στο Ιδιωτικό τομέα, θα υποστεί μείωση 30% της ήδη πενιχρής τους σύνταξης, από το πρώτο ευρώ!!, γεγονός που θα κλονίσει συθέμελα ξανά τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό και θα επηρεάσει ακόμη περαιτέρω την ποιότητα του βιοτικού τους επιπέδου. Το νέο νομοσχέδιο υποτίθεται ότι έχει σαν στόχο την διόρθωση των αδικιών του προηγουμένου και την αναβάθμιση του επιπέδου ζωής των ασφαλισμένων και όχι να τιμωρεί αυτοαπασχολούμενους συνταξιούχους άνω των 10 ετών. Τελικώς, με την τροποποίηση αυτή το άρθρο αντί να αποκαθιστά το δίκαιο ή να αμβλύνει το πρόβλημα, πάει να δημιουργήσει ακόμη οξύτερο πρόβλημα από το νόμο Κατρούγκαλου. Που πήγαν λοιπόν οι δεσμευτικές δηλώσεις της Κυβέρνησης και οι προεκλογικές εξαγγελίες του κ.Πρωθυπουργού περί καμίας περαιτέρω μείωσης των συντάξεων;; Η πρόταση είναι να παραμείνει αμετάβλητο το καθεστώς των αυτοαπασχολούμενων συνταξιούχων που είχαν απασχόληση πριν από την ισχύ του νόμου Κατρούγκαλου. Αρκετά έχουμε υποστεί ενώ είμαστε καθόλα σύννομοι, αφού και την αυτοαπασχολούμενη εργασία μας έχουμε δηλώσει, και τις προβλεπόμενες εισφορές καταβάλλουμε στο καλάθι της αλληλεγγύης των γενεών συμβάλλοντας μεταξύ άλλων στην ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος. Εκτιμώ λοιπόν ως απόλυτο δίκαιο και λογικό η διάταξη να αφορά τους απασχολούμενους συνταξιούχους μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, αφού τα δεινά αυτού του νόμου θέλει να θεραπεύσει.
Πιστεύω ότι τα παραπάνω θα σταθμιστούν υπεύθυνα και η αναδρομικότητα της σχεδιαζόμενης διάταξης θα αποσυρθεί.
ΑΡΘΡΟ 27 – ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΠΡΟΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΚΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ
Στις απολαβές από προσυνταξιοδοτικές παροχές δεν θα εφαρμόζονται τα ιδια κριτήρια/ δικαιώματα/μεταχείρηση με τις συντάξεις και οι βοηθηματούχοι δεν θα δικαιούνται αυξήσεων/αναδρομικών (όπως άλλωστε είχε ήδη δηλώσει και ο Διευθυντής του Υπουργού Εργασίας).
Στις περικοπές όμως, εφαρμόζεται στις προσυνταξιοδοτικές παροχές ακριβως η ιδια μεταχείριση με τις συνταξεις και προβλέπεται περικοπη 30% ακομη και για οσους εργάζονταν και πριν τον Ν.4387/2016.
Οι δικαιούχοι προσυνταξιοδοτικών παροχών έχουν υποστεί ήδη υπερογκες μειώσεις από τον επανυπολογισμό (με ποσοστό 1,75) και με τον συνδυασμό των παραπάνω προβλέψεων τους καθίσταται αδύνατον να ανακτήσουν το εισόδημα τους.
Προτείνεται να μην ισχύσει η περικοπη 30% για τους δικαιούχους προσυνταξιοδοτηκής παροχής.
ΔΜ
Σχετικά με το άρθρο 20 για την απασχόληση συνταξιούχων ( και την μελλοντική ένταξη συνταξ/χων προσυνταξιοδοτικου) θα ήταν δίκαιο να τηρηθεί μια εισοδηματική πολιτική σχετικά με τις περικοπές. Ειδικά για τα προσυνταξιοδοτικά εισοδήματα που είναι ήδη χαμηλά, εάν κοπεί το 30% τότε δεν υπάρχει λόγος εργασίας. Η νέα κυβέρνηση θα ήταν καλό να ενθαρρύνει την εργασία των πολιτών και να μην τους αποτρέπει με υπερβολικές μειώσεις, ειδικότερα σε μικρά εισοδήματα. Εργαζόμενοι σημαίνει εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία.
Απασχόληση Πολυτέκνων
Οι πολύτεκνες οικογένειες αντιστέκονται σθεναρά στον κατήφορο της υπογεννητικότητας που μαστίζει τη Χώρα μας και γι’ αυτό η προστασία των οικογενειών αυτών συνιστά κατά τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος υποχρέωση του κράτους και η υποχρέωση αυτή κατοχυρώνει στις πολύτεκνες οικογένειες δικαίωμα ειδικής φροντίδας, στο πλαίσιο του κοινωνικού κράτους δικαίου.
Η πολιτεία μέχρι το έτος 2016, με τις νομικές διατάξεις που έχει θεσμοθετήσει κατά καιρούς (άρθρο 63 του ν. 2676/1999, άρθρο 16 του ν. 3863/2010 που αντικατέστησε το άρθρο 63 του ν. 2676/1999 και άρθρο 10 του ν. 3865/2010), αντιμετώπιζε ευνοϊκά του συνταξιούχους πολυτέκνους που αναλάμβαναν εργασία ή αυτοαπασχολούντο χωρίς δημοσιονομικό κόστος.
Οι πολύτεκνες οικογένειες ανήκουν στις πλέον ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας και εξ αιτίας του βεβαρημένου οικογενειακού τους προϋπολογισμού πλήττονται οικονομικά ανελέητα.
Για τους παραπάνω,λόγους,παρακαλώ όπως εντάξετε και τους συνταξιούχους πολυτέκνους, στις εξαιρέσεις τις παρ. 4 του άρθρου 27 του Νομοσχεδίου.
Ειδικότερα, στην παραπάνω παράγραφο, μετά το εδ. στ’να προστεθεί εδ.ζ ως κατωτέρω:
«ζ. Οι συνταξιούχοι πολύτεκνοι».
ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΕΝΙΣΤΑΜΕΘΑ !!!!!!!!!!!!!
Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΚΕΙΝΩΝ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΝΑ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΠΡΙΝ ΤΗ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ 4387/12-05-2016 ΕΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΤΑΦΟΡΗ ΑΔΙΚΙΑ !!!!!!!!!!!!!!!
ΓΙΑΤΙ ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΝΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΘΕΙ ΕΠΕΙΔΗ ΘΑ ΔΥΝΑΤΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΥΠ’ ΟΨΙΝ ΤΟΥ ΤΗΝ ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΑΝ ΤΟΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ Η ΟΧΙ.
ΕΤΣΙ META ΤΗ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ Ν. 4387/16, ΟΠΟΙΟΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ, ΄Η ΟΠΟΙΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, ΓΝΩΡΙΖΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΤΙ ΕΠΡΟΚΕΙΤΟ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΗΣΕ ΚΑΤΑ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟY.
ΤΟ ΥΠΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΛΟΙΠΟΝ ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΛΑΘΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΟ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΩΦΕΛΕΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ ΓΙΑΤΙ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Η ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΜΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΚΑΤΑ 30% ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΕΚΕΙΝΩΝ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΝΑ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΝ ΛΟΓΩ ΝΟΜΟ ΣΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΣΤΙΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑ ΙΣΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΔΗΛΑΔΗ 30% !!!!!!!!!!!!.
ΕΚΕΙΝΟΙ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΝΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΘΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΙΣΧΥΟΥΣΕΣ THΣ 12ης ΜΑΙΟΥ 2016 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ, ΓΙΑΤΙ ΒΑΣΙΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΜΙΑΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ, Η ΟΠΟΙΑ ΕΦΟΣΟΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ 12η ΜΑΙΟΥ 2016 Ο ΠΑΡΑΠΑΝΩ Ν. 4387/2016 ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΑ ΤΟΥΣ ΕΞΑΙΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ
ΤΟΥ ΠΟΣΟΣΤΟΥ 60% , ΑΛΛΑ ΠΑΡ’ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΟ ΕΝ ΛΟΓΩ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΕΝΟ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ, ΤΟΥΣ ΑΙΦΝΙΔΙΑΖΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΔΙΚΕΙ ΚΑΤΑΦΟΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ Η ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΘΕΙ Η ΕΠΙΜΑΧΗ ΔΙΑΤΑΞΗ.
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ
Μη αναδρομική ισχύς στις ρυθμίσεις του άρθρου 20 περί απασχόλησης συνταξιούχων, αφαίρεση των προσυνταξιοδοτικών παροχών από τις ρυθμίσεις και διατήρηση της προηγούμενης ρύθμισης για την απασχόληση των δημοσίων λειτουργών.
Π Α Ν Ε Λ Λ Η Ν Ι Α
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ
Απασχόληση Συνταξιούχων
α. Οι περιορισμοί στην απασχόληση συνταξιούχων του Δημοσίου θεσπίστηκαν με τους Ν.3863/2010,άρθρο 16, Ν. 3865/2010, άρθρο 10 και Ν.4151/2013, οι οποίοι προβλέπουν:
1) Για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους και προκειμένου για στρατιωτικούς το 47ο περικόπτεται πλήρως η σύνταξη.
2) Για τους μισθωτούς συνταξιούχους (πάνω από τα παραπάνω ηλικιακά όρια) περικόπτεται κατά 70% το ποσό της σύνταξης που υπερβαίνει τα 30 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη.
3) Για τους αυτοαπασχολούμενους συνταξιούχους (πάνω από τα παραπάνω ηλικιακά όρια) περικόπτεται πλήρως το ποσό της σύνταξης που υπερβαίνει τα 60 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη. Επιπλέον υποχρεούνται να καταβάλουν τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές προσαυξημένες κατά πενήντα τοις εκατό (50%).
β. Ο νόμος 4387/2016 άρθρο 20, παράγραφος 6, χωρίζει τους εργαζόμενους συνταξιούχους σε 2 κατηγορίες. Αυτούς που αναλαμβάνουν εργασία μετά την δημοσίευση του προαναφερθέντος νόμου και σ’ αυτούς που εργάζονταν πριν. Προβλέπει δε για την πρώτη κατηγορία την περικοπή της κύριας και της επικουρικής σύνταξης τους κατά 60%, σε όσους δραστηριοποιούνται στον ιδιωτικό τομέα και κατά 100% στους εργαζόμενους σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Για δε την δεύτερη κατηγορία, εξακολουθούν να ισχύουν οι προβλέψεις του νόμου 3865/2010, άρθρο 10.
γ. Το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου προβλέπει:
1) Για όλους την ίδια αντιμετώπιση, ανεξάρτητα από τον χρόνο έναρξης της απασχόλησης (δεν κάνει τον διαχωρισμό του Ν. 4387/2016).
2) Για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας οι ακαθάριστες κύριες και επικουρικές συντάξεις καταβάλλονται μειωμένες σε ποσοστό 30% για όσο χρονικό διάστημα απασχολούνται ή διατηρούν την ιδιότητα ή την δραστηριότητα.
3) Για τους εργαζόμενους σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης αναστέλλεται πλήρως η καταβολή των κύριων και επικουρικών συντάξεων των, εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας. Μετά το 62ο έτος δεν είναι σαφές αλλά εκτιμάται ότι θα ισχύει ότι και στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.
δ. Αν το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου ψηφιστεί ως έχει θα ευνοήσει μεν τους συνταξιούχους εργαζόμενους που ανέλαβαν εργασία μετά την ισχύ του Ν 4387/2016, γιατί η περικοπή τους θα περιοριστεί στο 30% αντί στο 60%, αλλά θα προκαλέσει περικοπή σύνταξης σ’ όλες τις άλλες κατηγορίες. Αυτό φαίνεται καθαρά στα επόμενα παραδείγματα, λαμβάνοντας σαν βάση σύνταξη 1500 Ευρώ (ακαθάριστα)
Παράδειγμα 1: Παλαιός μισθωτός συνταξιούχος σήμερα έχει περικοπή 350 Ευρώ (1.000 ευρώ χωρίς περικοπή και περικοπή 70% του υπολοίπου των 500 ευρώ). Με τον νέο νόμο θα έχει περικοπή 450 Ευρώ (30% των 1500 Ευρώ) άρα θα υποστεί περαιτέρω μείωση της σύνταξης του κατά 300 Ευρώ.
Παράδειγμα 2: Παλαιός αυτοαπασχολούμενος συνταξιούχος σήμερα δεν έχει καμιά περικοπή, συνεχίζει βέβαια να καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές προσαυξημένες κατά πενήντα τοις εκατό (50%), έμμεση επιβάρυνση κατά 150 Ευρώ. Με τον νέο νόμο θα έχει περικοπή 450 Ευρώ (30% των 1500 Ευρώ), αλλά θα μειωθούν οι καταβαλλόμενες ασφαλιστικές εισφορές κατά 150 Ευρώ (έστω ότι θα ασφαλιστεί στην 4η κατηγορία) άρα θα υποστεί μείωση της σύνταξης του κατά 300 Ευρώ.
ε. ΠΡΟΤΑΣΗ
(1) Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου α, του άρθρου 20 του Ν. 4387/2016 (άρθρο 27 του υπο διαβούλευση σχεδίου νόμου) να τροποποιηθεί όπως εξής: «Ειδικότερα για συνταξιούχους οι οποίοι έχουν ήδη αναλάβει ή αναλαμβάνουν από της δημοσιεύσεως του νόμου εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του Ε.Φ.Κ.Α. αναστέλλεται πλήρως η καταβολή των κύριων, επικουρικών συντάξεων και των προσυνταξιοδοτικών παροχών εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει το 53ο έτος της ηλικίας για στρατιωτικούς συνταξιούχους και το 62ο έτος της ηλικίας για όλους τους λοιπούς.»
(2) Στο ίδιο άρθρο να προστεθεί παράγραφος, ως ακολούθως: «Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου έχουν εφαρμογή για όσους θα αναλάβουν εργασία ή θα αυτοαπασχοληθούν, γενικά, από την έναρξη ισχύος του νόμου 4387/2016 και εντεύθεν. Ειδικά, για τα πρόσωπα που ανέλαβαν εργασία ή αυτοαπασχόληση πριν τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 63 του Ν. 2676/1999, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 16 του Ν. 3863/2010, για όσους ανέλαβαν εργασία και του άρθρου 4 του Ν. 4151/2013 για αυτοαπασχολούμενους.»
Για το ΔΣ/ΠΟΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Βασίλειος Νικολόπουλος
1) Στο άρθρο 27 του υπό ψήφιση νόμου περιλαμβάνονται για πρώτη φορά οι συνταξιούχοι προσυνταξιοδοτικών παροχών. Σας επισημαίνω ότι το ποσό της προσυνταξιοδοτικής παροχής του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζουπαλλήλων (ΕΤΑΤ) έχει ήδη περικοπεί σημαντικά με το άρθρο 73Α του ν. 4387/2016 σύμφωνα με το οποίο έγινε επανυπολογισμός των εν λόγω συνταξιοδοτικών παροχών με συντελεστή 1,86 για κάθε συντάξιμο χρόνο αντί του 3,31428, που ίσχυε μέχρι τότε, χωρίς την ασφαλιστική δικλείδα της προσωπικής διαφοράς, που ισχύει για τους υπόλοιπους συνταξιούχους, αδικία την οποία υποσχέθηκε ο κ. Υπουργός ότι θα αποκαταστήσει με διατάξεις, που θα ενταχθούν στο επόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου, που θα αφορά στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη ΙΙ, επειδή με το εν λόγω ασφαλιστικό νομοσχέδιο ρυθμίζονται αποκλειστικά θέματα γενικότερης μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού, χωρίς διατάξεις για αποκατάσταση συντάξεων, που αφορούν σε ειδικές κατηγορίες συνταξιούχων.
Ειδικότερα για την κατηγορία των εν ενεργεία δικηγόρων-αυτοαπασχολούμενων ως πρώην εμμίσθων δικηγόρων της Εμπρορικής Τράπεζας, οι οποίοι τυγχάνουν δικαιούχοι προσυνταξιοδοτικών παροχών από το ΕΤΑΤ, προβλέπεται από τις διατάξεις του καταστατικού του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Εμπορικής Τράπεζας (ΤΕΑΠΕΤΕ) και σύμφωνα με το ν. 3371/2005 η καταβολή της προσυνταξιοδοτικής παροχής μέχρι την οριστική παύση του επαγγέλματός τους και την οριστική συνταξιοδότησή τους από τον κύριο φορέα σύνταξης, που είναι το ΕΤΑΑ(Ταμείο Νομικών) και νυν ΕΦΚΑ καταβάλλοντας υποχρεωτικά τις ασφαλιστικές εισφορές τους στον ΕΦΚΑ και στο ΔΣΑ. Ακόμα και σε περίπτωση νόμιμης διακοπής της δραστηριότητάς τους διατηρώντας τη ιδιότητα του δικηγόρου είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές μέχρι την οριστική συνταξιοδότησή τους, ΜΗ ΕΧΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΉ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΣΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΚΟΠΗ του 30% ΤΗΣ ΠΡΟΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ.
Για τους παραπάνω λόγους παρακαλώ να μεριμνήσετε ώστε να ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ από τις διατάξεις του άρθρου 27 του νομοσχεδίου οιδικαιούχοι προσυνταξιοδοτικών παροχών από το ΕΤΑΤ-αυτοαπασχολούμενοι-δικηγόροι μέχρι την οριστική συνταξιοδότησή τους από τον κύριο φορέα.
Αξιοτιμε κυριε υπουργε,
θεωρω αδικη την περικοπη της συνταξης μου κατα 30% εαν εργαστω μετα απο τοσες δυσβαστακτες περικοπες που δημιουργησαν αναγκες που πρεπει να καλυψω ως νομοταγης πολιτης.Αιτιωμαι να εξαιρεθουν οι συνταξιουχοι του δημοσιου απο την περικοπη του 30% της συνταξης και να επανελθει το 10ωρο με καμια συνεπεια στη μειωση της συνταξης.Η εργασια ολιγων ωρων στην εκπαιδευση, π.χ. (ΔΙΕΚ) με τετοια περικοπη 30% ,αποτελει σοβαρο αντικινητρο εργασιας.
Με εκτιμηση
Δεσποινα
κύριε Υπουργέ,
Αποστρατεύτηκα μια δεκαετία πριν, συμπληρώνοντας τον απαιτούμενο χρόνο υπηρεσίας και σύμφωνα με κάθε προβλεπόμενη διάταξη, ούτε παρακαλώντας κανέναν, ούτε λαμβάνοντας αποζημιώσεις μαμούθ εθελουσίας εξόδου.
Συνέχισα να ασκώ το επάγγελμα του ιατρού, όπως νόμιμα έπραττα με άδεια της υπηρεσίας μου τα προηγούμενα σχεδόν 20 χρόνια.
Από την ημέρα της αποστρατείας μου υποχρεωτικά έκανα εγγραφή στο ΤΣΑΥ και άρχισα την καταβολή εισφορών! Για τα χρόνια που ακολούθησαν στο ταμείο αυτό – σήμερα πλέον ΕΦΚΑ- έχω καταβάλει περίπου 24.000€.
Όλα αυτά τα χρόνια έχω πληρώσει τις αναλογούσες με το εισόδημα μου εισφορές, ενώ ταυτόχρονα απασχολούσα και «συντηρούσα» στην ουσία οικονομικά μια γραμματέα με την μισθοδοσία της και τις αναλογούσες εισφορές σε πρώην ΙΚΑ -νυν ΕΦΚΑ- με ένα ποσό από 3.500 – 13.000 € ετησίως, συνολικά περί τα 50.000€.
Επειδή επέλεξα να υποαπασχολούμαι όλα αυτά τα χρόνια κατέβαλα αδιαλείπτως όλες τις παραπάνω εισφορές χωρίς να παραλείπω ούτε μια.
Η νέα νομοθετική πρωτοβουλία που έρχεται τώρα για διαβούλευση, προβλέπει την ενιαία περικοπή της σύνταξης, σε όλους ανεξάρτητα τους συνταξιούχους που θα εργάζονται στο 30%. Είτε παλαιοί, είτε νέοι συνταξιούχοι!
Ανάλογες υποσχέσεις περί αναστολής αυτού του άδικου νόμου που προήρθε καθαρά από ιδεολογικές εμμονές, έπεσαν στο κενό και μάλλον έγινε προσπάθεια συμψηφισμού των ποσοστώσεων περικοπής!!
Οι συνταξιούχοι που επιθυμούν και προσπαθούν να δουλέψουν ώστε να αυξήσουν το οικογενειακό τους εισόδημα δεν ενοχλούν καθόλου το σύστημα, ούτε είναι αυτοί που διαταράσσουν τις οικονομικές ισορροπίες. Αντίθετα, με τους νόμους περί περικοπής συντάξεων οδηγούνται οι περισσότεροι στη «μαύρη εργασία» (πράγμα που εγώ πχ ως ιατρός δεν μπορώ να το κάνω), ή να βρουν δικλείδες που θα ξεγελάσουν το σύστημα.
Συγκεκριμένα
1) η σύνταξη προστατεύεται κατ αρχήν σαν αγαθό, από το πρώτο άρθρο της διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Χάγης.
2) οι περικοπές των συντάξεων λόγω της οικονομικής κρίσης, με ηλικιακά κριτήρια και άλλα, μείωσε το εισόδημα στους συνταξιούχους, με ανατροπή προγραμματισμών δεκαετιών (δάνεια, υποχρεώσεις κλπ).
3) οι συνταξιούχοι που συνταξιοδοτήθηκαν -με το γράμμα του νόμου- έχουν καταβάλει τις αναλογούσες εισφορές τους δεκαετίες πριν.
4) οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι φορολογούνται για το επιπλέον εισόδημα τους, με τα έσοδα να πηγαίνουν απευθείας στα ταμεία του κράτους – φόρος εισοδήματος από ελεύθερο επάγγελμα.
5) με τις υποχρεωτικές εισφορές τους στον ΕΦΚΑ τροφοδοτούν ένα σύστημα που καταρρέει οικονομικά και με δυσκολία συντηρείται.
6) η πλειοψηφία των εργαζομένων απασχολεί έναν αριθμό προσωπικού (γραμματείς, βοηθοί, μικρό ή μεγάλο δεν έχει σημασία) με εισφορές στον ΕΦΚΑ γι αυτούς (πρώην ΙΚΑ).
7) ανοίγουν νέες θέσεις εργασίας. σε μια περίοδο που η ανεργία καθίσταται -μετά τα εθνικά θέματα- το μείζων πρόβλημα της χώρας, με τη μία αυτή θέση εργασίας να αποτελεί όαση για εκατοντάδες ανέργους.
8) η αναζήτηση «μαύρης εργασίας» από τους περισσότερους συνταξιούχους που εργάζονται επιφέρει μηδενικά κέρδη στο δημόσιο, συνθήκες «δουλείας» σ’ αυτούς τους εργαζόμενους και εργασία υπό συνεχή απειλή και φυσικά πολύ μειωμένη αντιμισθία.
9) Με απλά μαθηματικά, εύκολα θα διαπιστώσει κάποιος ότι η περικοπή 300-500€ από έναν συνταξιούχο εργαζόμενο μηνιαίως, με το νέο νόμο, είναι κατά πολύ λιγότερα χρήματα από αυτά που θα καταβάλει αυτός εάν τελικά εργασθεί νόμιμα. Ο φόρος εισοδήματος, οι εισφορές σε ΕΦΚΑ για τον ίδιο, οι αμοιβές ενός (τουλάχιστον) εργαζόμενου – μισθοδοσία-, ο φόρος επιτηδεύματος, οι εισφορές του ΕΦΚΑ για τον εργαζόμενο, οι καταβολές ενοικίων και σημαντικών εξόδων συντήρησης μιας επιχείρησης (μικρής ή μεγάλης) κι ένα σωρό ακόμα άλλες υποχρεώσεις, είναι μακράν πολύ περισσότερες από την περικοπή του 30% της σύνταξης.
10) Ο εργαζόμενος συνταξιούχος δεν «κλέβει» τη θέση κανενός εργαζόμενου, δεν στερεί από νέους ανθρώπους την εργασία γιατί η μεγάλη πλειοψηφία αυταπασχολείται
11) Η περικοπή σύνταξης σε συνταξιούχους που βρίσκονται σε αυτήν την θέση δεκαετίες τώρα, είναι αν μη τι άλλο μια αλγεινή πράξη, προσβλητική και άκρως εκδικητική για τη συγκεκριμένη ομάδα εργαζομένων.
12) Η εύκολη λύση της διακοπής της εργασίας και η επάνοδος στο καθεστώς απλής συνταξιοδοτικής περιόδου, δεν βοηθάει κανέναν. Ούτε το σύστημα, που όπως περιγράψαμε πιο πάνω θα «χάσει» έσοδα, άλλα κυρίως σταματά την επανεκκίνηση -σε μία δύσκολη φάση της ιστορίας μας- ενός μηχανισμού μείωσης της ανεργίας και έναρξης και δραστηριοποίησης κάποιων ενεργών πληθυσμιακών ομάδων.
13) Η σύνταξη δε σημαίνει αποστροφή και περικοπή δραστηριότητας και καθημερινό καφέ στις πλατείες ή ανάπαυση. Στην εποχή μας σημαίνει επανέναρξη με την ωριμότητα μιας κάποιας ηλικίας νέων δράσεων και οραμάτων ζωής.
14) Η ποινικοποίηση στην ουσία και η τιμωρητέα διάθεση της Πολιτείας, ιδίως σε συνταξιούχους, οι οποίοι όταν συνταξιοδοτήθηκαν ή αποφάσισαν να συνταξιοδοτηθούν δεν ίσχυε τίποτε από τα παραπάνω, είναι ιδεολογία που δεν συνάδει με την φιλελεύθερη παράταξη και όσα διεκδικεί στο χώρο της πολιτικής ταυτότητας τα τελευταία 50 χρόνια. Η τιμωρία για να εργασθεί κάποιος με επιβολή οικονομικής ποινής, σε εισοδήματα που δικαιούται με τις αναλογούσες εισφορές του όλα τα χρόνια εργασίας του, παραπέμπει σε άλλα «καθεστώτα» ολοκληρωτισμού και ισοπέδωσης αρχών και συστημάτων.
Έχουμε πολλά ακόμα να προσφέρουμε, ο καθένας με την εξειδίκευση του και τις γνώσεις του, όσοι το επιθυμούμε και όσοι αντέχουμε τον δύσκολο αγώνα του ελεύθερου επαγγέλματος στον ιδιωτικό χώρο. Χωρίς τρικλοποδιές όμως και εμπόδια, αλλά με το Κράτος βοηθό και υποστηρικτή μας. Όπως πρεσβεύει η φιλελεύθερη ιδεολογία όπως προστάζει η ελεύθερη αγορά.
ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΘΟΎΝ ΟΙ SYNTAJIOYXOI ΠΟΛΎΤΕΚΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤOY ΗΛΙΚΙΑΣ.
ΟΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΟΛΗ ΜΑΣ ΤΗΝ ΖΩΗ. ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΣ ΘΕΛΗΣΕΙ ΝΑ ΕΡΓΑΣΘΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ, ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΧΟΜΠΥ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΘΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ, ΣΗΜΕΡΑ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΟΥ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ.
Αγαπηυέ κ. Υπουργέ,
Η πρόβλεψη για μείωση σε ποσοστό 30% υων συντάξεων για συνταξιούχους που αυτοαπασχολούνται από πρίν το 2016 (Ν. Κατρούγκαλου)), είναι αντιαναπτυξιακή και τιμωρητική, θα οδηγήσει σε αύξησ της αδήλωστης εργασίας και της φοροδιαφυγής και ανατρέπει τον επιχεθρηματικό και οικογενειακό προγραμματισμό του απασχολούμενου. Τέτοια περικοπή δεν είχε γίνει ούτε επί του αλήστου μνήμης ΣΥΡΙΖΑ. Η δέσμευση της κυβέρνησης ήταν ότθι δεν θα μειωθεί καμμία σύνταξη. Αναρωτιέται λοιπόν κανείς γιατί πρέπει να υποστεί μείωση 30% στην σύνταξη του ως τιμωρία που πληρώνει φόρους και εισφορές ως ελεύθερος επαγγελματίας, απασχολεί προσωπικό και πληρώνει τις εργοδοτικές εισφορές του, όπως και όποια άλλη προβλεπόμενη επιβάρυνση.
Κύριε Υπουργέ,
επειδή βλέπω ότι ο καθένας που σχολιάζει βασίζεται στο προσωπικό του ή το συντεχνιακό του συμφέρον σας επισημαίνω τα ακόλουθα. Χωρίς να είμαι ένας πολύτεκνος, ούτε και συνταξιούχος που εργάζεται αλλά ένας φορολογούμενος που πληρώνει φόρο μέχρι το τελευταίο Ευρώ, σας επισημαίνω ότι το αίτημα των Ελλήνων πολυτέκνων είναι απόλυτα δίκαιο. Να μην φορολογούνται σε ένα Κράτος υπογεννητικότητας και έντονης λαθρομετανάστευσης. Αυτό που μπορεί να τους εξαιρέσει από τους πολύτεκνους λάθρο είναι η διαμονή στην Ελλάδα για πάνω από 20 χρόνια ως προϋπόθεση. Για όλους τους υπόλοιπους συνταξιούχους πρέπει να απαγορευτεί πλήρως η συνέχιση της εργασίας στο Δημόσιο και τον Ευρύτερο Δημόσιο τομέα (π.χ. ασφάλιση ΙΚΑ).
Κύριε Υπουργέ,
πρέπει να απαγορευτεί σε συνταξιούχους να συνεχίσουν να εργάζονται στο Δημόσιο και στον Ευρύτερο Δημόσιο τομέα (π.χ. ασφαλισμένοι ΙΚΑ). Όποιος θέλει να συνεχίσει να εργάζεται να μη μπορεί να επιβραρύνει το Δημόσιο για 2η φορά και να αναζητήσει εργασία στον Ιδιωτικό τομέα για να δούμε πόσα απίδια βάζει ο σάκος. Ως εργαζόμενος μη συνταξιούχος δεν ανέχομαι να κατατρώγουν το φόρο που πληρώνω αυτά τα καρτάλια. Τα χρήματα που πληρώνω θέλω να γίνουν θέσεις εργασίας για τα νέα Ελληνόπουλα με πτυχία και προσόντα για να τα κρατήσουμε στην Ελλάδα. Μην αφήνετε ήδη συνταξιούχους να εργάζονται στο Δημόσιο και να μπλοκάρουν τις θέσεις εργασίας των Νέων μας. Αν συνεχίσει αυτό το καθεστώς του Σύριζα και μάλιστα με 70% αμοιβές θα φύγουν όλοι οι Νέοι μας στο εξωτερικό και η Ελλάδα θα γίνει απλά χώρα λαθρομεταναστών…
να συμπεριληφθουν στις εξαιρεσεις οι τριτεκνοι και πολυτεκνοι.