ΜΕΡΟΣ Α΄
ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 112
Σκοπός
Σκοπός της παρούσας Ενότητας είναι α) η ενθάρρυνση συνταξιούχων για επανένταξη στην αγορά εργασίας και αύξηση του εισοδήματός τους χωρίς τη δημιουργία αντικινήτρων για τους νέους, β) η διευκόλυνση απονομής σύνταξης σε οφειλέτες του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, γ) η επιτάχυνση της απονομής επικουρικών συντάξεων, δ) η αύξηση του επιπέδου κοινωνικής προστασίας σε άτομα που εντάσσονται σε ιδιαίτερα ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ε) η προστασία των συντάξεων από τον πληθωρισμό, στ) ο εξορθολογισμός της υγειονομικής κάλυψης των ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, ζ) η παροχή δυνατότητας στους νέους να ενταχθούν στην επικουρική ασφάλιση του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης και η) η ενίσχυση της προστασίας της μητρότητας.
Άρθρο 113
Αντικείμενο
Αντικείμενο της παρούσας Ενότητας είναι α) η αναμόρφωση πλαισίου απασχόλησης συνταξιούχων, β) η αύξηση του ορίου οφειλών για την καταβολή σύνταξης, γ) η ενοποίηση των προϋποθέσεων θεμελίωσης επικουρικής σύνταξης και η ένταξη όλων των επικουρικών συντάξεων στην ταχεία διαδικασία απονομής, δ) η ενιαία αντιμετώπιση των αμφοτεροπλεύρως ορφανών τέκνων με αναπηρία ως προς τη χορήγηση σύνταξης λόγω θανάτου γονέων, ε) η διευκόλυνση απονομής μειωμένης σύνταξης σε πρόσωπα που επλήγησαν από την πανδημία, στ) η χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε συνταξιούχους, ζ) η χρήση ενεργού Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης για την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, η) η παράταση της προθεσμίας προαιρετικής υπαγωγής στην ασφάλιση του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης, θ) η επέκταση της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης σε όλες τις μισθωτές του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και ι) η θέσπιση ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας για ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες.
ΜΕΡΟΣ Β ΄
ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΕΣ-ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ- ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’
ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Άρθρο 114
Κίνητρα απασχόλησης συνταξιούχων – Αντικατάσταση άρθρου 20 ν. 4387/2016
- Το άρθρο 20 του ν. 4387/2016 (Α΄85), περί απασχόλησης συνταξιούχων, αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 20
Απασχόληση συνταξιούχων
- Οι εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ, λόγω γήρατος, λόγω αναπηρίας (από κοινή νόσο, εργατικό ατύχημα, ατύχημα εκτός εργασίας, επαγγελματική νόσο) και γήρατος λόγω αναπηρίας του ν. 612/1977 (Α’ 164) και των νόμων που παραπέμπουν σε αυτόν, καθώς και του τετάρτου εδαφίου της περ. α΄ της παρ. 1 των άρθρων 1 και 26 του π.δ. 169/2007 (Α’210), οι οποίοι αναλαμβάνουν υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλισή του απασχόληση, συνεχίζουν κατά τη διάρκεια αυτής να λαμβάνουν το σύνολο της κύριας και επικουρικής σύνταξης που δικαιούνται από τον Φορέα.
- Η εξ ιδίου δικαιώματος σύνταξη γήρατος, κύρια και επικουρική, προσώπων που αναλαμβάνουν υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ απασχόληση σε Φορέα της Γενικής Κυβέρνησης αναστέλλεται για όσο διάστημα συνεχίζει αυτή, εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό δεύτερο (62ο) έτος της ηλικίας τους. Για το διάστημα της αναστολής δεν καταβάλλεται ο πόρος της παρ. 4. Το ηλικιακό όριο της αναστολής δύναται να αναπροσαρμόζεται σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 11 του ν. 3863/2010 (Α΄115).
- Στους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας (από κοινή νόσο, εργατικό ατύχημα, ατύχημα εκτός εργασίας, επαγγελματική νόσο) εφαρμόζονται οι περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 5 του άρθρου 28 του α.ν. 1846/1951 (Α’ 179) του π. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και η παρ. 4 του άρθρου 63 του ν. 2676/1999 (Α’ 1).
- Για την ασφάλιση του απασχολούμενου συνταξιούχου καταβάλλονται οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία ασφαλιστικές εισφορές σύμφωνα με την ασφαλιστέα απασχόληση και επιπλέον πόρος μη ανταποδοτικού χαρακτήρα υπέρ e-ΕΦΚΑ ως εξής:
α) οι μισθωτοί και οι καταβάλλοντες εισφορές σύμφωνα με την παρ. 9 του άρθρου 39, καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές των άρθρων 38, 41, 35 και 97 μετά τυχόν συνεισπραττομένων εισφορών, με βάση την υπαγωγή τους στην ασφάλιση, επιμεριζομένων μεταξύ εργοδότη και ασφαλισμένου κατά την κείμενη νομοθεσία και επιπλέον πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ ύψους 7,7% επί των ασφαλιστέων αποδοχών κύριας ασφάλισης για τον κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών και ύψους 2,3% επί των ασφαλιστέων αποδοχών επικουρικής ασφάλισης για τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης, ο οποίος βαρύνει αποκλειστικά τον ασφαλισμένο,
β) οι μη μισθωτοί (ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενοι) καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές των άρθρων 39, 41, 35 και 97 μετά τυχόν συνεισπραττομένων εισφορών, με βάση την υπαγωγή τους στην ασφάλιση και επιπλέον πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ ύψους πενήντα τοις εκατό (50%) επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας κύριας ασφάλισης για τον κλάδο κύριας ασφάλισης και παροχών και σε περίπτωση υπαγωγής και στην επικουρική ασφάλιση, ύψους σαράντα τοις εκατό (40%) επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας κύριας ασφάλισης για τον Κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών και σαράντα τοις εκατό (40%) επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας επικουρικής ασφάλισης για τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης,
γ) οι αγρότες, οι οποίοι δεν εμπίπτουν στην παρ. 7, καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές των άρθρων 40 και 41 μετά τυχόν συνεισπραττομένων εισφορών, με βάση την υπαγωγή τους στην ασφάλιση και επιπλέον πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ ύψους πενήντα τοις εκατό (50%) επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας κύριας ασφάλισης για τον κλάδο κύριας ασφάλισης και παροχών και σε περίπτωση υπαγωγής και στην επικουρική ασφάλιση, ύψους σαράντα τοις εκατό (40%) επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας κύριας ασφάλισης για τον κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών και σαράντα τοις εκατό (40%) επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας επικουρικής ασφάλισης για τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης,
(δ) οι μισθωτοί μηχανικοί και έμμισθοι δικηγόροι καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές των άρθρων 35, 38, 41 και 97 του παρόντος μετά τυχόν συνεισπραττομένων εισφορών, με βάση την υπαγωγή τους στην ασφάλιση, επιμεριζομένων μεταξύ εργοδότη και ασφαλισμένου κατά την κείμενη νομοθεσία και επιπλέον πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ ύψους 7,7% επί των ασφαλιστέων αποδοχών κύριας ασφάλισης για τον κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών και ύψους σαράντα τοις εκατό (40%) επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας επικουρικής ασφάλισης για τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης, ο οποίος βαρύνει αποκλειστικά τον ασφαλισμένο,
ε) οι αμειβόμενοι με Παραστατικά Παρεχόμενων Υπηρεσιών (Π.Π.Υ.), εκτός των προσώπων της περ. γ της παρ. 7, καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές του άρθρου 55 του ν. 4509/2017 (Α΄ 201), μετά τυχόν συνεισπραττομένων εισφορών, με βάση την υπαγωγή τους στην ασφάλιση και επιπλέον πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ ύψους δέκα τοις εκατό (10%) επί της καθαρής αξίας του παραστατικού για τον κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών, ο οποίος βαρύνει αποκλειστικά τον ασφαλισμένο,
(στ) οι αμειβόμενοι με εργόσημο του π. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές της παρ. 1 του άρθρου 21 του ν. 3863/2010 μετά τυχόν συνεισπραττομένων εισφορών, με βάση την υπαγωγή τους στην ασφάλιση, και επιπλέον πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ ύψους 7,7% επί της αναγραφόμενης τιμής του εργοσήμου για τον Κλάδο κύριας ασφάλισης και παροχών και ύψους 2,3% επί της αναγραφόμενης τιμής του εργοσήμου για τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης, ο οποίος βαρύνει αποκλειστικά τον ασφαλισμένο,
(ζ) οι αμειβόμενοι με εργόσημο του π. ΟΓΑ καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές της παρ. 2 του άρθρου 22 του ν. 3863/2010 (Α΄ 115) μετά τυχόν συνεισπραττομένων εισφορών, με βάση την υπαγωγή τους στην ασφάλιση και επιπλέον πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ ύψους δέκα τοις εκατό (10%) επί της αξίας των καταβαλλόμενων αμοιβών, για τον κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών, ο οποίος βαρύνει αποκλειστικά τον ασφαλισμένο.
Σε περίπτωση παράλληλης απασχόλησης, εφαρμόζονται τα οριζόμενα στο άρθρο 36 μόνο ως προς την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών. Το άρθρο 36 δεν εφαρμόζεται για την είσπραξη του πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ. Σε περίπτωση πολλαπλής ασφάλισης καταβάλλεται πόρος αυτοτελώς για κάθε ασφαλιστέα απασχόληση.
Για τη βεβαίωση και είσπραξη του πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ εφαρμόζονται οι κείμενες διατάξεις περί βεβαίωσης και είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών.
- Το συνολικό επιβαλλόμενο ποσό του πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ σε ετήσια βάση δεν μπορεί να υπερβαίνει το δωδεκαπλάσιο της εθνικής σύνταξης του άρθρου 7, όπως εκάστοτε ισχύει. Τυχόν επιπλέον ποσά επιστρέφονται στους ασφαλισμένους κατόπιν εκκαθάρισης σύμφωνα με το άρθρο 104.
- Από την καταβολή του πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ της παρ. 4 εξαιρούνται:
α. Οι ψυχικά ασθενείς του άρθρου 23 του ν. 4488/2017 (Α΄ 176).
β. Οι συνταξιούχοι του ν. 612/1977 (Α΄ 164) και των διατάξεων που παραπέμπουν σε αυτόν.
γ. Οι συνταξιούχοι του τρίτου εδαφίου της περ. α΄ της παρ. 1 των άρθρων 1 και 26 του π.δ. 169/2007 (Α΄ 210).
δ. Όσοι λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα ή το αντίστοιχο επίδομα του άρθρου 54 του π.δ. 169/2007.
ε. Οι πολύτεκνοι, των οποίων το ένα τουλάχιστον των τέκνων είναι ανήλικο ή σπουδάζει σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές και έως τη συμπλήρωση του εικοστού τετάρτου (24ου) έτους της ηλικίας του ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία.
στ. Τα πρόσωπα που αναφέρονται στην παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4387/2016 (Α΄ 85).
ζ. Οι συνταξιούχοι που αναφέρονται στην παρ. 3.
- Δεν καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές, ούτε πόρος υπέρ e-ΕΦΚΑ της παρ. 4 και δεν αξιοποιείται ο χρόνος απασχόλησης σε περίπτωση απασχόλησης συνταξιούχου των κάτωθι κατηγοριών:
α. Οι συνταξιούχοι του π. ΟΓΑ, εφόσον ασκούν απασχόληση υπακτέα στην ασφάλιση του π. ΟΓΑ.
β. Οι συνταξιούχοι των ενταγμένων στον e-ΕΦΚΑ φορέων, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου, εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους από απασχόληση στον αγροτικό τομέα ως αγροτών, μελισσοκόμων, κτηνοτρόφων, πτηνοτρόφων και αλιέων δεν υπερβαίνει το ποσό των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ.
γ. Οι συνταξιούχοι υπέρ των οποίων εκδίδεται Παραστατικό Παρεχόμενων Υπηρεσιών, οι οποίοι εξαιρούνται από την υποχρέωση ασφάλισης και καταβολής εισφορών σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 55 του ν. 4509/2017 (Α’201) και την παρ. 6 του άρθρου 243 του ν. 4957/2022 (Α’141).
- Ο χρόνος ασφάλισης που δημιουργείται από την απασχόληση συνταξιούχου αξιοποιείται για την προσαύξηση της ήδη καταβαλλόμενης σύνταξης (κύριας ή και επικουρικής) και για τη χορήγηση συμπληρωματικής εφάπαξ παροχής, κατόπιν αιτήσεως του απασχολούμενου συνταξιούχου, μετά τη διακοπή της απασχόλησης. Το ποσό της προσαύξησης για την κύρια σύνταξη υπολογίζεται με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης και τις συντάξιμες αποδοχές των άρθρων 8 και 28, και μόνο για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης ως συνταξιούχου και τα οικονομικά αποτελέσματα της προσαύξησης εκκινούν από την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα υποβολής της αίτησης προσαύξησης. Για την επικουρική σύνταξη χορηγείται ποσό που προκύπτει με βάση τον υπολογισμό της επικουρικής σύνταξης και μόνο για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης μετά τη συνταξιοδότηση, σύμφωνα με το άρθρο 96. Ο πόρος υπέρ e-ΕΦΚΑ δεν είναι ανταποδοτικός και δεν αξιοποιείται για την προσαύξηση της ήδη καταβαλλόμενης σύνταξης ή για τη χορήγηση δεύτερης σύνταξης με το άρθρο 30 ή αντίστοιχες διατάξεις.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση συμπληρωματικής εφάπαξ παροχής είναι η προσμέτρηση του πρόσθετου χρόνου ασφάλισης στην κύρια σύνταξη. Σε περίπτωση μη αξιοποίησης του χρόνου στην κύρια σύνταξη, εφαρμόζεται η παρ. 7 του άρθρου 35.
- Για τους απασχολούμενους συνταξιούχους την 12η.5.2016, οι οποίοι συνέχισαν απασχολούμενοι χωρίς διακοπή και μετά την έναρξη ισχύος του ν. 4387/2016, ο χρόνος εργασίας ή η αυτοαπασχόληση ή μέρος αυτού, οποτεδήποτε και εάν διανύθηκε, αξιοποιείται σύμφωνα με την παρ. 8, εφόσον από τις προϊσχύουσες του ν. 4387/2016 διατάξεις προβλέπεται αξιοποίηση του χρόνου απασχόλησης.
- Ο πόρος υπέρ e-ΕΦΚΑ της παρ. 4 εφαρμόζεται και στα πρόσωπα που υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης στον e-ΕΦΚΑ. Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης συνταξιοδότησης ή μεταγενέστερης έναρξης καταβολής της σύνταξης, το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό του πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ επιστρέφεται στον ασφαλισμένο. Τα πρόσωπα του πρώτου εδαφίου και οι απασχολούμενοι συνταξιούχοι οφείλουν να ενημερώσουν για την ιδιότητά τους αυτή τον εργοδότη τους.
- Οι συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ εξ ιδίου δικαιώματος, υποχρεούνται, πριν αναλάβουν υπακτέα στον e-ΕΦΚΑ απασχόληση, να δηλώσουν τούτο στον Φορέα. Παράλειψη της δήλωσης επιφέρει χρηματική κύρωση ίση με δώδεκα (12) μηνιαίες συντάξεις, κύριες και επικουρικές. Το ποσό της οφειλής δύναται να αποπληρωθεί με παρακράτηση έως ενός τετάρτου (¼) από την κύρια σύνταξη και έως του ποσού του άρθρου 46 του ν. 4670/2020 (Α΄ 43) από την επικουρική. Άλλως, εισπράττεται σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν. 4978/2022, Α΄ 190). Η συνδρομή ιδιότητας που αποκλείει την επιβολή ασφαλιστικής εισφοράς ή και πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ δηλώνεται στο Φορέα.
- Σε περίπτωση μη καταβολής των προβλεπομένων στις περ. (β) και (γ) της παρ. 4 ασφαλιστικών εισφορών και πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ για διάστημα μεγαλύτερο των δύο (2) μηνών, οι οφειλές παρακρατούνται από το σύνολο των καταβαλλόμενων συντάξεων.»
Άρθρο 115
Αύξηση ορίου οφειλών συνταξιοδότησης – Προσθήκη παρ. 5 και 6, στο άρθρο 61 ν. 3863/2010
Στο άρθρο 61 του ν. 3863/2010 (Α΄115), περί έναρξης καταβολής σύνταξης σε οφειλέτη, μετά την παρ. 4 προστίθενται παρ. 5 και 6 ως εξής:
«5. Τα ποσά οφειλών της παρ. 2 είναι δυνατό να υπερβούν τα ανωτέρω όρια και μέχρι του ποσού των τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ ή των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ για οφειλές προς τον π. ΟΓΑ, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις: α) ο υποψήφιος συνταξιούχος έχει συμπληρώσει το εξηκοστό έβδομο (67ο) έτος της ηλικίας του, β) έχει καταβάλει εισφορές για χρόνο ασφάλισης τουλάχιστον είκοσι (20) ετών ή έξι χιλιάδων (6.000) ημερών και γ) οι τραπεζικές καταθέσεις του δεν ξεπερνούν το ποσό των δώδεκα χιλιάδων (12.000) ευρώ ή το ποσό των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ αν είναι οφειλέτης προς τον π. ΟΓΑ.
Στην περίπτωση αυτή, το υπερβάλλον των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ ή των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ για τον π. ΟΓΑ, ποσό οφειλής, συμψηφίζεται με το εξήντα τοις εκατό (60%) του μηνιαίου ποσού των καταβαλλόμενων συντάξεων, μέχρι τον μηδενισμό του. Το μηνιαίως συμψηφιζόμενο ποσό δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού της μηνιαίας δόσης που προκύπτει από την παρ. 3. Σε αντίθετη περίπτωση, το ως άνω ποσοστό παρακράτησης προσαρμόζεται αναλόγως.
Το υπόλοιπο οφειλόμενο ποσό των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ ή των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ για τον π. ΟΓΑ, παρακρατείται από τα ποσά των επόμενων συντάξεων, μετά τον μηδενισμό του υπερβάλλοντος, σε ίσες μηνιαίες δόσεις, που δεν μπορεί να είναι περισσότερες από εξήντα (60).
- Για την υπαγωγή στην παρ. 5 απαιτείται η παροχή συγκατάθεσης από τον αιτούντα στους χρηματοδοτικούς φορείς και στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για κοινοποίηση στον e-ΕΦΚΑ των εγγράφων και των στοιχείων που απαιτούνται για την εφαρμογή της παρούσας. Η συγκατάθεση του πρώτου εδαφίου συνεπάγεται την άρση του απορρήτου των τραπεζικών καταθέσεων του άρθρου 1 του ν.δ. 1059/1971 (Α’270) και του φορολογικού απορρήτου του άρθρου 17 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 4987/2022, Α’206). Ο έλεγχος εκπλήρωσης των κριτηρίων της παρ. 5 πραγματοποιείται σύμφωνα με τα δηλωθέντα από τον αιτούντα στοιχεία και τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις ως προς αυτά.».
Άρθρο 116
Ενοποίηση της απονομής επικουρικών συντάξεων – Προσθήκη άρθρου 96Α στον ν. 4387/2016
- Μετά το άρθρο 96 του ν. 4387/2016 (Α΄ 85) προστίθεται νέο άρθρο 96 Α ως εξής:
«Άρθρο 96Α
Ενοποίηση προϋποθέσεων απονομής επικουρικής σύνταξης
- Οι ασφαλισμένοι του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.) δικαιούνται μηνιαία επικουρική σύνταξη γήρατος, εφόσον έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον δεκαπέντε (15) έτη ή τέσσερις χιλιάδες πεντακόσιες (4.500) ημέρες ασφάλισης και συνταξιοδοτηθούν για την αυτή αιτία από τον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης και Λοιπών Παροχών του e-Ε.Φ.Κ.Α.
- Οι ασφαλισμένοι του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.) δικαιούνται μηνιαία επικουρική σύνταξη λόγω αναπηρίας, εφόσον έχουν πραγματοποιήσει και στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης για τη συνταξιοδότησή τους λόγω αναπηρίας, και για όσο χρονικό διάστημα συνταξιοδοτούνται για την αυτή αιτία από τον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης και Λοιπών Παροχών του e-Ε.Φ.Κ.Α..
- Οι δικαιούχοι κύριας σύνταξης λόγω θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου δικαιούνται μηνιαία επικουρική σύνταξη λόγω θανάτου από τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-Ε.Φ.Κ.Α., εφόσον ο θανών συνταξιούχος ή ασφαλισμένος έχει πραγματοποιήσει και στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-Ε.Φ.Κ.Α. τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης για τη συνταξιοδότησή του εξ ιδίου δικαιώματος ή ανικανότητας και για όσο χρονικό διάστημα συνταξιοδοτούνται για την αυτή αιτία από τον κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών του e-Ε.Φ.Κ.Α.
- Η προϋπόθεση συμπλήρωσης δεκαπέντε (15) ετών της παρ. 1 δεν ισχύει για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σε κύρια σύνταξη με τη συμπλήρωση χρόνου ασφάλισης μικρότερου των δεκαπέντε (15) ετών, και ιδίως για τους συνταξιούχους:
(α) του άρθρου 1 του ν. 91/1943 (Α΄129), περί χορηγίας δημάρχων,
(β) της παρ. 1 του άρθρου 33 του ν. 4541/1966 (Α΄176), περί υπαγωγής στο Ταμείο Ασφαλίσεως Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων,
(γ) της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 293/1976 (Α΄82), περί χορηγίας δημάρχων,
(δ) του ν. 612/1977 (Α’164) και των νόμων που παραπέμπουν σε αυτόν,
(ε) των παρ. 1 και 4 του άρθρου 9 του ν. 2703/1999 (Α΄72), περί συνταξιοδότησης αιρετών νομαρχών,
(στ) που συνταξιοδοτήθηκαν με κάθε άλλη γενική ή ειδική διάταξη, η οποία προέβλεπε χορήγηση κύριας σύνταξης με λιγότερα από δεκαπέντε έτη ασφάλισης.».
Άρθρο 117
Επιτάχυνση της απονομής επικουρικών συντάξεων – Τροποποίηση παρ. 4 άρθρου 48 και παρ. 1 άρθρου 49 ν. 4921/2022
- Στο τέλος του τρίτου εδαφίου της παρ. 4 του άρθρου 48 του ν. 4921/2022 (Α΄75), περί προθεσμίας και προϋποθέσεων για την εξέταση αιτήσεων συνταξιοδότησης και διαδικασίας ταχείας (fast-track) απονομής σύνταξης, οι λέξεις «εφόσον: α) έχουν ηλικία εξήντα επτά (67) ετών ή β) το σύνολο ή μέρος της επικουρικής τους ασφάλισης έχει διανυθεί στο πρώην Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (Ε.Τ.Ε.Α.Μ.) ή σε φορείς επικουρικής ασφάλισης που είχαν ενταχθεί σε αυτό» διαγράφονται, και η παρ. 4 διαμορφώνεται ως εξής:
«4. Η πράξη απονομής επικουρικής σύνταξης εκδίδεται εντός προθεσμίας τριών (3) μηνών από την ημερομηνία απονομής κύριας σύνταξης ή εντός έξι (6) μηνών από την ημερομηνία αίτησης για την απονομή επικουρικής σύνταξης, αν αυτή υποβλήθηκε μεταγενέστερα από την αίτηση απονομής κύριας σύνταξης. Η απόφαση για τη χορήγηση εφάπαξ παροχής εκδίδεται εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης. Μετά την άπρακτη πάροδο των προθεσμιών του πρώτου εδαφίου οι πράξεις απονομής της επικουρικής σύνταξης εκδίδονται από την αρμόδια υπηρεσία του φορέα ή τομέα ή κλάδου ή λογαριασμού, στην οποία οι αιτούντες ασφαλισμένοι υπάγονται, λόγω ιδιότητας ή απασχόλησης, κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, σύμφωνα με την παρ. 2 του παρόντος και ελέγχονται σύμφωνα με το άρθρο 49, όταν πρόκειται για ασφαλισμένους στους οποίους έχει απονεμηθεί κύρια σύνταξη και οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον τέσσερις χιλιάδες πεντακόσιες (4.500) ημέρες επικουρικής ασφάλισης.».
- Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 49 του ν. 4921/2022, περί ελέγχου μετά από την έκδοση της πράξης απονομής σύνταξης με την ταχεία διαδικασία, προστίθενται τρίτο και τέταρτο εδάφια και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Οι πράξεις απονομής σύνταξης που εκδίδονται με τη διαδικασία ταχείας απονομής σύνταξης των παρ. 2 και 3 του άρθρου 48 ελέγχονται εντός τριών (3) ετών από την έκδοσή τους. Σε κάθε περίπτωση, ο έλεγχός τους αποκλείεται μετά από την πάροδο πέντε (5) ετών από την έκδοσή τους. Οι πράξεις απονομής επικουρικής σύνταξης που εκδίδονται με τη διαδικασία ταχείας απονομής σύνταξης της παρ. 4 του άρθρου 48 ελέγχονται εντός ενός (1) έτους από την έκδοσή τους. Σε κάθε περίπτωση, ο έλεγχός τους αποκλείεται μετά από την πάροδο τριών (3) ετών από την έκδοσή τους.».
Άρθρο 118
Ενοποίηση διατάξεων υπολογισμού επικουρικής σύνταξης – Προσθήκη περ. γ) στην παρ. 5 άρθρου 42 ν. 4052/2012
Στην παρ. 5 του άρθρου 42 του ν. 4052/2012 (Α΄41), περί καθορισμού ποσού σύνταξης, προστίθεται περ. γ) ως εξής:
«γ) Στις περιπτώσεις χορήγησης μειωμένης κύριας σύνταξης, εφαρμόζεται μείωση στο τμήμα της επικουρικής σύνταξης που αφορά χρόνο ασφάλισης μέχρι την 31η.12.2014, σε ποσοστό ίσο με αυτό που επιβλήθηκε στην κύρια σύνταξη λόγω μειωμένου ορίου ηλικίας, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 7 του ν. 4387/2016.».
Άρθρο 119
Σύνταξη λόγω θανάτου σε προστατευόμενα δικαιοδόχα τέκνα-Τροποποίηση περ. Β παρ. 1 και υποπερ. γ) της περ. Α της παρ. 4 άρθρου 12 ν.4387/2016
- Στο άρθρο 12 του ν. 4387/2016 (Α΄85), περί σύνταξης λόγω θανάτου, στην περ. Β της παρ. 1 επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην υποπερ. α) προστίθενται δεύτερο και τρίτο εδάφια, β) πριν την περ. β) τίθεται διαζευκτικό «ή» και η περ. Β διαμορφώνεται ως εξής:
«Β. Τα νόμιμα τέκνα, τα νομιμοποιηθέντα, τα αναγνωρισθέντα, τα υιοθετηθέντα και όσα εξομοιώνονται με αυτά, με την προϋπόθεση ότι:
α) Είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το 24ο έτος της ηλικίας τους. Η προϋπόθεση αυτή ισχύει και στις περιπτώσεις που ο θάνατος του συνταξιούχου ή του ασφαλισμένου έχει επέλθει πριν την 13η.5.2016. Σε περίπτωση διακοπής της σύνταξης πριν την έναρξη ισχύος του προηγούμενου εδαφίου, απαιτείται υποβολή νέας αίτησης επαναχορήγησης από τον δικαιούχο, και τα οικονομικά αποτελέσματα αρχίζουν από την ημερομηνία της νέας αίτησης, ή
β) κατά το χρόνο θανάτου του ασφαλισμένου ή συνταξιούχου είναι άγαμα και ανίκανα για κάθε βιοποριστική εργασία, εφόσον η ανικανότητά τους επήλθε πριν από την συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους. Στην περίπτωση αυτή η σύνταξη εξακολουθεί να καταβάλλεται και μετά τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας.».
- Στο άρθρο 12 του ν. 4387/2016, περί σύνταξης λόγω θανάτου, στην υποπερ. γ) της περ. Α της παρ. 4 α) στο τέλος του δεύτερου εδαφίου οι λέξεις «το ποσοστό διπλασιάζεται για κάθε σύνταξη» αντικαθίστανται από τις λέξεις «ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) από κάθε σύνταξη», β) προστίθενται τρίτο, τέταρτο, πέμπτο, έκτο, έβδομο, όγδοο και ένατο εδάφια και η υποπερ. γ) διαμορφώνεται ως εξής:
γ) Για κάθε παιδί ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) της σύνταξης. Εάν πρόκειται για παιδί ορφανό και από τους δύο γονείς (αμφοτεροπλεύρως ορφανό), ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) από κάθε σύνταξη. Παιδί ορφανό και από τους δύο (2) γονείς δικαιούται το εκατό τοις εκατό (100%) της σύνταξης του θανόντος, εφόσον σωρευτικά:
(γα) πάσχει από νοητική υστέρηση ή αυτισμό ή από πολλαπλές βαριές αναπηρίες ή από χρόνιες ψυχικές διαταραχές που επιφέρουν μόνιμο ποσοστό αναπηρίας εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω,
(γβ) οι ανωτέρω αναπηρίες έχουν επέλθει πριν τη συμπλήρωση του εικοστού τέταρτου (24ου) έτους της ηλικίας του τέκνου,
(γγ) δεν ασκεί υπακτέα στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ απασχόληση, και
(γδ) δεν λαμβάνει σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος.
Αν το τέκνο με αναπηρία δικαιούται κύρια σύνταξη και από τον έτερο θανόντα γονέα, λαμβάνει το εκατό τοις εκατό (100%) της μεγαλύτερης σε ύψος σύνταξης και το πενήντα τοις εκατό (50%) της δεύτερης σύνταξης.
Αν υφίστανται περισσότερα του ενός τέκνα με τις ανωτέρω αναπηρίες, το ανωτέρω ποσοστό κατανέμεται ισομερώς.
Αν εκτός των αμφοτεροπλεύρως ορφανών τέκνων με αναπηρία συντρέχουν και δικαιοδόχα τέκνα χωρίς τις ανωτέρω αναπηρίες, το πλήρες ποσό της σύνταξης του θανόντος γονέα κατανέμεται ισομερώς και στα αμφοτεροπλεύρως ορφανά τέκνα με αναπηρία χορηγείται προσαύξηση είκοσι τοις εκατό (20%). Αν τα ποσά που προκύπτουν με βάση το προηγούμενο εδάφιο υπερβαίνουν το πλήρες ποσό της σύνταξης του θανόντος, τα ποσοστά των δικαιοδόχων παιδιών χωρίς αναπηρία μειώνονται ισομερώς.
αν εκτός από τα δικαιοδόχα τέκνα με ή χωρίς αναπηρία, υπάρχει και επιζών σύζυγος ή και διαζευγμένος που δικαιούται σύνταξη, ο επιμερισμός του ποσού της κύριας σύνταξης γίνεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στις περ. Α, Β και Γ.
Μετά τη διακοπή της σύνταξης των δικαιοδόχων τέκνων χωρίς αναπηρία το ποσοστό που τους αναλογεί προσαυξάνει τη σύνταξη των αμφοτεροπλεύρως ορφανών τέκνων με αναπηρία ισομερώς.».
Άρθρο 120
Χορήγηση επικουρικής σύνταξης π. Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 13 ν. 2556/1997
Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 13 του ν. 2556/1997 (Α’ 270), περί σωρευτικής χορήγησης επικουρικής σύνταξης και βασικής του π. ΟΓΑ, μετά τη φράση «Ασφάλισης Αρτοποιών» προστίθεται η φράση «και του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων», και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:
«3. Το εδάφιο δ’ της παραγράφου 1 του άρθρου 4 του ν. 4169/1961 (ΦΕΚ 81 Α’) δεν έχει εφαρμογή για τους ασφαλισμένους του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Αρτοποιών και του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων. Η διάταξη αυτή εφαρμόζεται και για τους συνταξιούχους του Ταμείου, των οποίων η σύνταξη ανεστάλη λόγω συνταξιοδοτήσεώς τους από τον ΟΓΑ, τα δε οικονομικά αποτελέσματα αρχίζουν από την ισχύ του παρόντος άρθρου.».
Άρθρο 121
Προϋποθέσεις ασφαλιστικού δεσμού μειωμένης σύνταξης για το έτος 2020
Για τους ασφαλισμένους πριν την 1η.1.1993, που υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης για τη λήψη μειωμένης σύνταξης, σε περίπτωση που δεν συμπληρώνουν εκατό (100) ημέρες ασφάλισης εντός του έτους 2020, η αναζήτηση της πενταετίας του ασφαλιστικού δεσμού εκτείνεται για ένα (1) επιπλέον έτος.
Άρθρο 122
Εφάπαξ κληρικών – Προσθήκη περ. ε) στην παρ. 3 άρθρου 35 ν. 4387/2016
Στην παρ. 3 του άρθρου 35 του ν. 4387/2016 (Α΄ 85), περί εφάπαξ παροχής, προστίθεται περ. ε) ως εξής:
«ε) Οι κληρικοί που είναι ασφαλισμένοι στο π. Ταμείο Προνοίας Ορθοδόξου Εφημεριακού Κλήρου Ελλάδος έχουν δικαίωμα κατά τον χρόνο άσκησης του λειτουργήματός τους να αιτηθούν την καταβολή εφάπαξ παροχής για τα έτη ασφάλισής τους στον κλάδο εφάπαξ παροχών του e-ΕΦΚΑ, εφόσον κατά τον χρόνο υποβολής της σχετικής αίτησης έχουν συμπληρώσει το εβδομηκοστό (70) έτος της ηλικίας τους.
Όσοι από τους ασφαλισμένους κληρικούς λάβουν την εφάπαξ παροχή σύμφωνα με την παρούσα δεν δικαιούνται συμπληρωματικής εφάπαξ παροχής και απαλλάσσονται της παρακράτησης και καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για τον κλάδο εφάπαξ παροχών του e-ΕΦΚΑ από την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα της υποβολής της αίτησης μέχρι τη συνταξιοδότησή τους από τον κλάδο κύριας ασφάλισης.
Αν δεν αποδειχθεί συντάξιμος στον κλάδο κύριας ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ χρόνος ασφάλισης που έχει ληφθεί υπόψη για τη χορήγηση της εφάπαξ παροχής σύμφωνα με την παρούσα, το αντίστοιχο ποσό της εφάπαξ παροχής που έχει αποδοθεί από τον e-ΕΦΚΑ στον ασφαλισμένο κληρικό, επιστρέφεται ως αχρεωστήτως καταβληθέν στον κλάδο εφάπαξ παροχών του e-ΕΦΚΑ σε δώδεκα (12) μηνιαίες δόσεις με εντολή παρακράτησης από την κύρια σύνταξη.
Το ποσό της εφάπαξ παροχής για τους κληρικούς που ασκούν το δικαίωμα της παρ. 1 υπολογίζεται σύμφωνα με την παρ. 4. Στην περίπτωση αυτή, ως ημερομηνία αποχώρησης για την εφαρμογή του τρόπου υπολογισμού της εφάπαξ παροχής, λογίζεται η ημερομηνία υποβολής του σχετικού αιτήματος.».
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Άρθρο 123
Προστασία των συντάξεων από τον πληθωρισμό του έτους 2024
- Χορηγείται έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε συνταξιούχους του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.), στους οποίους καταβλήθηκε κύρια σύνταξη γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023 και οι οποίοι κατά τον μήνα αυτό είχαν ποσό προσωπικής διαφοράς συντάξεων, συμψηφιστέας με την ετήσια αναπροσαρμογή των συντάξεων, μεγαλύτερο των δέκα (10) ευρώ.
- Η έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ανέρχεται:
α) σε διακόσια (200) ευρώ για συνταξιούχο του e-Ε.Φ.Κ.Α., στον οποίο καταβλήθηκαν κύριες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023 αθροιστικώς συνολικού καθαρού προ φόρου ποσού έως και επτακόσια (700) ευρώ.
β) σε εκατόν πενήντα (150) ευρώ για συνταξιούχο του e-Ε.Φ.Κ.Α., στον οποίο καταβλήθηκαν κύριες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023 αθροιστικώς συνολικού καθαρού προ φόρου ποσού από επτακόσια ευρώ και ένα λεπτό (700,01) ευρώ έως και χίλια εκατό (1.100) ευρώ.
γ) σε εκατό (100) ευρώ για συνταξιούχο του e-Ε.Φ.Κ.Α., στον οποίο καταβλήθηκαν κύριες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023 αθροιστικώς συνολικού καθαρού προ φόρου ποσού από χίλια εκατό ευρώ και ένα λεπτό (1.100,01) ευρώ έως και χίλια εξακόσια (1.600) ευρώ.
- Η έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση:
α) καταβάλλεται μέχρι την 31η.12.2023,
β) είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, στα χέρια του δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το δημόσιο εν γένει, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπά τους, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα,
γ) δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή του e-Ε.Φ.Κ.Α.,
δ) επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του e-Ε.Φ.Κ.Α., κατόπιν αντίστοιχης τροποποίησης του προϋπολογισμού του, με τη χρήση ταμειακών διαθεσίμων του.
Άρθρο 124
Υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων-Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 33 ν. 4368/2016
Στην παρ. 3 του άρθρου 33 του ν. 4368/2016 (Α’ 21), περί υγειονομικής κάλυψης ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, πριν από τις λέξεις «Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ)» προστίθεται η λέξη «ενεργού» και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:
«3. Για την παροχή των υπηρεσιών της παρούσας ρύθμισης προς τους δικαιούχους απαιτείται η κατοχή από αυτούς ενεργού Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), με εξαίρεση τις κατηγορίες της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου, για τους οποίους ο τρόπος διασφάλισης της πρόσβασης στις δημόσιες δομές υγείας καθορίζεται με την κοινή υπουργική απόφαση της παραγράφου 5 του παρόντος άρθρου.».
Άρθρο 125
Ασφάλιση ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων δυναμικότητας έως δέκα δωματίων Τροποποίηση περ. β) παρ. 7 άρθρου 39, προσθήκη περ. ε) στην παρ. 5 άρθρου 40, τροποποίηση περ. β) παρ. 1 άρθρου 36 ν. 4387/2016
- Στην περ. β) της παρ. 7 του άρθρου 39 του ν. 4387/2016 (Α΄85), περί εισφορών αυτοτελώς απασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών, στο πρώτο εδάφιο οι λέξεις «της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014 (Α’ 155), τα οποία λειτουργούν είτε βάσει Ειδικού Σήματος Λειτουργίας είτε έχουν υπαχθεί στο καθεστώς γνωστοποίησης του ν. 4442/2016, καθώς και όλων των τουριστικών καταλυμάτων» διαγράφονται, στο τέλος του πρώτου εδαφίου οι λέξεις «με την επιφύλαξη των διατάξεων της παραγράφου 1β) του άρθρου 36 του παρόντος» διαγράφονται, το τελευταίο εδάφιο αντικαθίσταται και η περ. β) διαμορφώνεται ως εξής:
β. Οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, τα οποία λειτουργούν είτε βάσει Ειδικού Σήματος Λειτουργίας είτε έχουν υπαχθεί στο καθεστώς γνωστοποίησης του ν. 4442/2016, σε ολόκληρη την Επικράτεια, καθώς και το σύνολο των εταίρων σε περίπτωση ιδιοκτησίας ή εκμετάλλευσης τουριστικών καταλυμάτων από εταιρεία, οποιασδήποτε νομικής μορφής εκτός των ΙΚΕ, και σε περίπτωση Α.Ε. τα μέλη του Δ.Σ. των Α.Ε. που είναι μέτοχοι κατά ποσοστό 3% τουλάχιστον. Ο ανωτέρω χρόνος ασφάλισης θεωρείται χρόνος ασφάλισης στον πρώην ΟΑΕΕ. Τα ανωτέρω δεν ισχύουν για τους ασφαλισμένους της περ. ε΄ της παρ. 5 του άρθρου 40.».
- Στην παρ. 5 του άρθρου 40 του ν. 4387/2016, περί εισφορών ασφαλισμένων στον ΟΓΑ, προστίθεται περ. ε) ως εξής:
«ε) Οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων σε ολόκληρη την Επικράτεια, τα οποία λειτουργούν είτε βάσει Ειδικού Σήματος Λειτουργίας είτε έχουν υπαχθεί στο καθεστώς γνωστοποίησης του ν. 4442/2016, δυναμικότητας έως και δέκα (10) δωματίων, οι οποίοι είναι παράλληλα εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων.».
- Χρόνος ασφάλισης έως την 31η.12.2019 ασφαλισμένων και συνταξιούχων του e-Ε.Φ.Κ.Α., οι οποίοι είναι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων σε ολόκληρη την Επικράτεια, που λειτουργούν είτε βάσει Ειδικού Σήματος Λειτουργίας είτε έχουν υπαχθεί στο καθεστώς γνωστοποίησης του ν. 4442/2016 (Α’230), δυναμικότητας έως και δέκα (10) δωματίων, και οι οποίοι για τη δραστηριότητα των τουριστικών καταλυμάτων έχουν υπαχθεί καλόπιστα στον πρώην Ο.Γ.Α, ενώ δεν συνέτρεχαν οι νόμιμες προϋποθέσεις, λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης στον πρώην Ο.Γ.Α.. Οφειλές στον πρώην Ο.Α.Ε.Ε., βεβαιωμένες ή μη, που έχουν προκύψει για τις ανωτέρω περιπτώσεις ασφαλισμένων, διαγράφονται και δεν αναζητούνται. Ποσά που έχουν καταβληθεί έναντι των ανωτέρω οφειλών πριν από την ισχύ της παρούσας δεν αναζητούνται και προσμετρώνται κατά τον υπολογισμό της σύνταξης ως εισφορές στον πρώην Ο.Γ.Α..
- Ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του e-Ε.Φ.Κ.Α., που είναι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων σε ολόκληρη την Επικράτεια, τα οποία λειτουργούν είτε βάσει Ειδικού Σήματος Λειτουργίας είτε έχουν υπαχθεί στο καθεστώς γνωστοποίησης του ν. 4442/2016, δυναμικότητας έως και δέκα (10) δωματίων, και οι οποίοι για τη δραστηριότητα των τουριστικών καταλυμάτων έχουν υπαχθεί από 1ης.1.2017 καλόπιστα στην ασφάλιση του πρώην Ο.Γ.Α, βάσει βεβαίωσης εξαίρεσης που χορηγήθηκε από τον π. Ο.Α.Ε.Ε., εξακολουθούν να υπάγονται στην ασφάλιση π. Ο.Γ.Α. μέχρι τη λήξη της χορηγηθείσας απαλλαγής και πάντως όχι πέραν της 31ης.12.2023.
- Στην περ. β) της παρ. 1 του άρθρου 36 του ν.4387/2016, περί καταβολής εισφορών επί παράλληλης απασχόλησης και τρόπου υπολογισμού της σύνταξης επί παράλληλης απασχόλησης, το τέταρτο και πέμπτο εδάφια διαγράφονται και η περ. β’ διαμορφώνεται ως εξής:
«β) Σε περιπτώσεις αυτοτελώς απασχολουμένων που παράλληλα ασκούν και ελεύθερο επάγγελμα ή επάγγελμα υπαγόμενο στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ, καταβάλλεται με ελεύθερη επιλογή του ασφαλισμένου μία ασφαλιστική εισφορά κύριας σύνταξης από τις προβλεπόμενες έξι (6) ασφαλιστικές κατηγορίες της παραγράφου 1 του άρθρου 39, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 39.
Σε περιπτώσεις αυτοτελώς απασχολουμένων που παράλληλα ασκούν και ελεύθερο επάγγελμα ή επάγγελμα υπαγόμενο στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ, καταβάλλεται με ελεύθερη επιλογή του ασφαλισμένου μία ασφαλιστική εισφορά υγειονομικής περίθαλψης από τις προβλεπόμενες έξι (6) ασφαλιστικές κατηγορίες της παραγράφου 3 ή της παραγράφου 6 του άρθρου 41 αντιστοίχως, σύμφωνα με τις παραγράφους 3 και 5 του άρθρου 41.
Στις ανωτέρω περιπτώσεις και εφόσον υποχρεούται ο ασφαλισμένος σε καταβολή εισφοράς επικουρικής ασφάλισης ή εφάπαξ παροχής, καταβάλλεται αντίστοιχα, με ελεύθερη επιλογή του ασφαλισμένου, μία ασφαλιστική εισφορά επικουρικής ασφάλισης από τις προβλεπόμενες τρεις (3) ασφαλιστικές κατηγορίες της παραγράφου 3 του άρθρου 97 σύμφωνα με τη παράγραφο 4 του άρθρου 97 και μία ασφαλιστική εισφορά εφάπαξ παροχής από τις προβλεπόμενες τρεις (3) ασφαλιστικές κατηγορίες της περίπτωσης γ’ της παραγράφου 2 του άρθρου 35, σύμφωνα με τις περιπτώσεις γα’ και γβ’ της παραγράφου 2 του άρθρου 35.».
Άρθρο 126
Ασφάλιση φοιτητών κατά την πρακτική άσκηση – Τροποποίηση παρ. 6 άρθρου 69 ν. 4957/2022
Στην παρ. 6 του άρθρου 69 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί πρακτικής άσκησης φοιτητών, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) οι λέξεις «Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) μέσω του» διαγράφονται, β) η φράση «σύμφωνα με την παρ. 10 του άρθρου 15 του ν. 3232/2004 (Α’ 48)» αντικαθίσταται με τη φράση «σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 10 του ν. 2217/1994 (Α΄83)», γ) η λέξη «κλάδο» αντικαθίσταται με τη λέξη «κίνδυνο», δ) προστίθεται δεύτερο εδάφιο και η παρ. 6 διαμορφώνεται ως εξής:
«6. Οι φοιτητές που διεξάγουν πρακτική άσκηση, υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.) (πρώην Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων – Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Μισθωτών – Ι.Κ.Α.- Ε.Τ.Α.Μ.) σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 10 του ν. 2217/1994 (Α΄83) μόνο για τον κίνδυνο του ατυχήματος, το κόστος της οποίας βαρύνει αποκλειστικά το φορέα υποδοχής. Για την ασφάλιση παροχών ασθενείας σε είδος, εφαρμόζεται η παρ. 10 του άρθρου 15 του ν. 3232/2004 (Α’ 48).».
Άρθρο 127
Διακοπή ασφάλισης λόγω θέσης εταιρείας σε καθεστώς εκκαθάρισης
Η ασφαλιστική σχέση με τον e-ΕΦΚΑ προσώπων τα οποία έχουν την ιδιότητα εταίρου προσωπικής ή κεφαλαιουχικής εταιρείας ή μέλους διοικητικού συμβουλίου ανώνυμης εταιρείας παύει την τελευταία ημέρα του μήνα που η εταιρεία τίθεται σε καθεστώς εκκαθάρισης. Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση προσώπων που έχουν μία από τις ανωτέρω ιδιότητες και ταυτόχρονα την ιδιότητα του εκκαθαριστή της εταιρείας. Ο e-ΕΦΚΑ υποχρεούται να διακόψει την ασφαλιστική σχέση αυτεπάγγελτα. Η ασφαλιστική σχέση των ανωτέρω προσώπων με τον e-ΕΦΚΑ διατηρείται για την άλλη τους υπακτέα στην ασφάλιση απασχόληση.
Άρθρο 128
Ασφαλιστέες αποδοχές Προέδρων Δημοτικών συμβουλίων- Τροποποίηση περ. γ παρ. 1 άρθρου 22 ν. 4488/2017
Στο πρώτο εδάφιο της περ. γ’ της παρ. 1 του άρθρου 22 του ν. 4488/2017 (Α΄ 137), περί ασφάλισης αιρετών οργάνων α΄ και β΄ βαθμού, μετά τη φράση «του άρθρου 93» προστίθεται η φράση «του άρθρου 93Α», και η περ. γ διαμορφώνεται ως εξής:
«γ. Αιρετών οργάνων α΄ και β΄ βαθμού, πλην δημάρχων και περιφερειαρχών, καθώς και του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης και του Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης, που εμπίπτουν στις ρυθμίσεις της παρ. 1 του άρθρου 93, του άρθρου 93Α και της παρ. 1 του άρθρου 182 του ν. 3852/2010 ή στις ρυθμίσεις του άρθρου 51 του ν. 4144/2013 (Α΄ 88). Ο ανωτέρω χρόνος ασφάλισης θεωρείται ότι έχει διανυθεί στο προγενέστερο ασφαλιστικό συνταξιοδοτικό τους καθεστώς (κύριας και επικουρικής ασφάλισης, εφάπαξ παροχής) ή σε εκείνο που προκύπτει κατ’ εφαρμογή των ρυθμίσεων της παρ. 2 του άρθρου 51 του ν. 4144/2013. Αν τα πρόσωπα της παρούσας περίπτωσης ασκούν παράλληλα επαγγελματική δραστηριότητα, έχουν εφαρμογή οι ρυθμίσεις της παρ. 1 του άρθρου 17 και της παρ. 1 του άρθρου 36 του ν. 4387/2016 και ως αιρετά όργανα υποχρεούνται να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ για κύρια ασφάλιση και υγειονομική περίθαλψη, σύμφωνα με τις παραγράφους 2 και 3 του παρόντος άρθρου. Αναφορικά με την υγειονομική τους περίθαλψη, τα αιρετά όργανα της παρούσας περίπτωσης που εμπίπτουν στις ρυθμίσεις της παρ. 1 του άρθρου 93 και της παρ. 1 του άρθρου 182 του ν. 3852/2010 ή συνεχίζουν να ασκούν παράλληλα και επαγγελματική δραστηριότητα, διατηρούν το προγενέστερο καθεστώς υγειονομικής περίθαλψης ή του ΙΚΑ ΕΤΑΜ σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 51 παρ. 2 του ν. 4144/2013.».
Άρθρο 129
Τακτοποίηση χρόνου υπηρεσίας και ασφάλισης υπαλλήλων Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου
Ο χρόνος υπηρεσίας και ασφάλισης των υπαλλήλων με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου, οι οποίοι διορίστηκαν με τις υπ’ αρ. 37/3/31.05.1987 (Ν.Π.Δ.Δ. 160) και 4/30.04.1988 (Ν.Π.Δ.Δ. 121) αποφάσεις αντίστοιχα, του Προέδρου του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ελευθερίου – Κορδελιού» και για τους οποίους δεν καταβλήθηκαν κατά τη χρονική περίοδο από 1.9.1987 έως και 31.12.1988 και από 1.10.1988 έως και 31.12.1988 αντιστοίχως, οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές υπαλλήλου και εργοδότη για κύρια σύνταξη, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ παροχή λογίζεται ως ενεργός χρόνος υπηρεσίας και ασφάλισης, με την προϋπόθεση ότι θα καταβληθεί από τον Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου προς τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης το σύνολο των μη καταβληθεισών ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες για την εφαρμογή του παρόντος λογίζονται ως μη παραγεγραμμένες. Η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών του πρώτου εδαφίου γίνεται εντός έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος.
Άρθρο 130
Ασφαλιστική εισφορά για τους ασφαλισμένους έμμισθους δικηγόρους, μισθωτούς μηχανικούς και υγειονομικούς των οικείων τομέων του κλάδου προνοίας του πρώην Ε.Τ.Α.Α. εφάπαξ για τα έτη 2017 και 2018 – Τροποποίηση περ. β παρ. 2 άρθρου 35 ν.4387/2016
Στην περ. β΄ της παρ. 2 του άρθρου 35 του ν. 4387/2016 (Α’85) περί κλάδου εφάπαξ παροχών, προστίθεται νέο τρίτο εδάφιο και η περ. β΄ διαμορφώνεται ως εξής:
«β. Τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων και των εργοδοτών, όπου προβλέπεται εργοδοτική εισφορά για τους μέχρι τις 31.12.1992 ασφαλισμένους μισθωτούς. Το ύψος και ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών των μέχρι τις 31.12.1992 ασφαλισμένων μισθωτών, προσδιορίζονται σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις των εντασσόμενων ταμείων, τομέων, κλάδων και λογαριασμών προνοίας στο Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π., με εξαίρεση τους μισθωτούς ασφαλισμένους στους τομείς πρόνοιας του πρώην ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, των οποίων τα ποσοστά εισφορών υπολογίζονται επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους για κύρια σύνταξη, όπως αυτές προσδιορίζονται στο άρθρο 38. Για τους μέχρι τις 31.12.1992 ασφαλισμένους έμμισθους δικηγόρους, μισθωτούς μηχανικούς και υγειονομικούς των οικείων τομέων του κλάδου προνοίας του πρώην Ε.Τ.Α.Α., το ποσό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς για το χρονικό διάστημα από 1.1.2017 έως 31.12.2018 ορίζεται σε ποσοστό τέσσερα τοις εκατό (4%) υπολογιζόμενο επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους για κύρια σύνταξη, όπως αυτές προσδιορίζονταν στα άρθρα 5 και 38 κατά τα έτη αυτά. Από την 1.1.2017 το ποσό της μηνιαίας εισφοράς στον Κλάδο Εφάπαξ Παροχών του Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. των ασφαλισμένων από την 1.1.1993 και εφεξής μισθωτών ορίζεται σε ποσοστό 4%, υπολογιζόμενο επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους για κύρια σύνταξη, όπως αυτές προσδιορίζονται στα άρθρα 5 και 38.».
Άρθρο 131
Κατάργηση της προθεσμίας εντός της οποίας έπρεπε να έχει υποβληθεί αίτηση στις αρμόδιες υπηρεσίες του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών – Τροποποίηση παρ. 44 άρθρου 66 ν. 4646/2019
Στην παρ. 44 του άρθρου 66 του ν. 4646/2019 (Α΄ 201), περί της αλληλέγγυας ευθύνης για ασφαλιστικές εισφορές, πρόσθετα τέλη, τόκους, προσαυξήσεις και λοιπές επιβαρύνσεις προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο τρίτο εδάφιο διαγράφεται η προθεσμία «μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021» και β) μετά από το τρίτο εδάφιο προστίθεται νέο τέταρτο εδάφιο και η παρ. 44 διαμορφώνεται ως εξής:
«44. H παρ. 1 του άρθρου 31 του ν. 4321/2015 (A’ 32), όπως αντικαθίσταται με το άρθρο 64 του παρόντος και ισχύει από τη δημοσίευση του παρόντος, εφαρμόζεται και για οφειλές που είχαν βεβαιωθεί σε βάρος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων πριν από τη θέση σε ισχύ του παρόντος και για τις οποίες ευθύνονται αλληλεγγύως, προσωπικά και εις ολόκληρον τα φυσικά πρόσωπα της παρ. 1 του άρθρου 31, όπως ίσχυε πριν την τροποποίησή του με το άρθρο 64, καθώς και για κάθε άλλη περίπτωση που είχαν βεβαιωθεί οφειλές κατ` εφαρμογή άλλης διάταξης, με την οποία θεσπίζεται αλληλέγγυα ευθύνη για ασφαλιστικές εισφορές, πρόσθετα τέλη, τόκους, προσαυξήσεις και λοιπές επιβαρύνσεις προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.
Τα φυσικά πρόσωπα της παρ. 1 του άρθρου 31 του ν. 4321/2015 (A’ 32) δεν ευθύνονται για τις οφειλές αυτές, εφόσον δεν πληρούν τις προϋποθέσεις των περ. α), β) και γ) του άρθρου 64 του παρόντος και αίρονται τα σε βάρος τους ληφθέντα αναγκαστικά και άλλα μέτρα.
Για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου, υποβάλλεται αίτηση στις αρμόδιες υπηρεσίες του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), που είναι αρμόδιο για την επιδίωξη της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών.
Σε περίπτωση που δεν εκκρεμούν σε βάρος του αιτούντα ενεργές πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, η αίτηση του τρίτου εδαφίου υποβάλλεται στην αρμόδια Τοπική Διεύθυνση του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ).
Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί και για εκκρεμείς υποθέσεις.
Η αρμόδια Υπηρεσία του ΚΕΑΟ εκδίδει πράξη, με την οποία αποδέχεται ή απορρίπτει την αίτηση.
Κατά της απορριπτικής απόφασης ή της σιωπηρής απόρριψης της αίτησης μπορεί να ασκηθεί προσφυγή του άρθρου 63 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας.
Ποσά που έχουν εισπραχθεί από τα πρόσωπα της παρ. 1 του άρθρου 31 του ν. 4321/2015 (A` 32) δεν επιστρέφονται.».
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Άρθρο 132
Επιβολή κυρώσεων για την υποδηλωμένη εργασία από τους ελεγκτές των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 80 ν. 4144/2013
Στην παρ. 1 του άρθρου 80 του ν. 4144/2013 (Α’ 88) περί καταχώρησης αλλαγής ωραρίου και υπερωριών, προστίθεται περ. στ’ και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1.α. Ο εργοδότης υποχρεούται να καταχωρεί στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, καθώς και τη νόμιμη υπερωριακή απασχόληση των εργαζομένων, το αργότερο έως και την ημέρα αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας και σε κάθε περίπτωση πριν την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζομένους, καθώς και πριν την έναρξη της υπερωριακής απασχόλησης. Όταν διαπιστώνεται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας ή υπερωριακή απασχόληση, χωρίς αυτή να έχει καταχωρηθεί πριν από την έναρξη πραγματοποίησής της, επιβάλλονται με πράξη του αρμοδίου οργάνου σε βάρος του εργοδότη κυρώσεις, σύμφωνα με τα άρθρα 24 και 28 του ν. 3996/2011 (Α’ 170).
β. Ο εργοδότης που απασχολεί οδηγούς φορτηγών αυτοκινήτων και τουριστικών λεωφορείων τα οποία είναι κατασκευασμένα ή διαμορφωμένα με μόνιμο τρόπο και κατάλληλα για τη μεταφορά άνω των εννέα ατόμων, καθώς και Υπεραστικά και Αστικά ΚΤΕΛ που απασχολούν οδηγούς λεωφορείων και έχουν Κανονισμό Εργασίας, που διέπονται από τους Κανονισμούς (Ε.Κ.) 561/2006 και (Ε.Κ.) 165/2014, υποχρεούνται να καταχωρούν κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, καθώς και τη νόμιμη κατά τη νομοθεσία υπερωριακή απασχόληση, στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ δεκαπέντε (15) ημέρες μετά το τέλος κάθε εβδομαδιαίας περιόδου εργασίας. Όταν διαπιστώνεται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας ή υπερωριακή απασχόληση, χωρίς αυτή να έχει καταχωρηθεί στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ 15 ημέρες μετά το τέλος κάθε εβδομαδιαίας περιόδου εργασίας, επιβάλλονται με πράξη του αρμοδίου οργάνου σε βάρος του εργοδότη κυρώσεις, σύμφωνα με τα άρθρα 24 και 28 του ν. 3996/2011.
βα. Οι εργοδότες, των οποίων οι επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις έχουν ενταχθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης του χρόνου εργασίας με τη χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας για τους εργαζομένους τους με εξαρτημένη εργασία, δύνανται να μην καταχωρίζουν στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» (Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ) τις αλλαγές ή την τροποποίηση του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας ή την υπερωριακή απασχόληση πριν από την έναρξη πραγματοποίησής τους.
Εφόσον πραγματοποιείται αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας ή υπερωριακή απασχόληση από τον εργαζόμενο και αυτή δεν ταυτοποιείται από τη σήμανση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, επιβάλλεται στον εργοδότη από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα πρόστιμο δέκα χιλιάδων πεντακοσίων (10.500) ευρώ ανά εργαζόμενο, στην ψηφιακή κάρτα του οποίου δεν είναι δυνατή η ανωτέρω ταυτοποίηση.
γ. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καθορίζονται η διαδικασία καταχώρισης, τα στοιχεία που γνωστοποιούνται, η διαδικασία ελέγχου και επιβολής του προστίμου, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου.
δ. Η παρ. 1 του άρθρου 55 του ν. 4310/2014 (Α΄ 258) καταργείται και οι υπόλοιπες παράγραφοι του άρθρου αναριθμούνται αντίστοιχα.
ε. Η ισχύς της παρούσας παραγράφου αρχίζει από την έκδοση της απόφασης της περίπτωσης
στ. Οι κυρώσεις των περ. α’ και β’ και το πρόστιμο της περ. βα’ της παρ. 1 επιβάλλονται και από τους ελεγκτές των Περιφερειακών Κέντρων Ελέγχου Ασφάλισης του e-Ε.Φ.Κ.Α..».
Άρθρο 133
Αναστολή αύξησης επιτοκίου οφειλών προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης – Τροποποίηση άρθρου 34 ν. 5006/2022
Στο άρθρο 34 του ν. 5006/2022 (Α’ 239), περί της αναστολής αύξησης επιτοκίων σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής και σε περίπτωση πάγιας ρύθμισης οφειλών προς ασφαλιστικούς οργανισμούς, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο πρώτο εδάφιο, αα) η καταληκτική ημερομηνία της 12ης.9.2023 αντικαθίσταται από την 12η.9.2025», και αβ) μετά από τη φράση «και την περ. 11 της υποπαρ. ΙΑ.2» διαγράφεται η φράση «αντίστοιχα, της παρ. ΙΑ», β) στο δεύτερο εδάφιο, βα) διαγράφεται η φράση «σύμφωνα με την περ. 8 της υποπαρ. ΙΑ.1 και την περ. 11 της υποπαρ. ΙΑ.2, αντίστοιχα, της παρ. ΙΑ του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013», ββ) η φράση «τέσσερις (4) ποσοστιαίες μονάδες» αντικαθίσταται από τη φράση «πέντε (5) ποσοστιαίες μονάδες», γ) προστίθεται τέταρτο εδάφιο, και το άρθρο 34 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 34
Αναστολή αύξησης επιτοκίων σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής και σε περίπτωση πάγιας ρύθμισης οφειλών προς ασφαλιστικούς οργανισμούς
Ως επιτόκιο επί της κύριας οφειλής, με το οποίο επιβαρύνονται οφειλές προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης, οι οποίες υπάγονται στις ρυθμίσεις των υποπαρ. ΙΑ.1 και ΙΑ.2 της παρ. ΙΑ του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013 (Α’ 107) από 13.9.2022 έως 12.9.2025, ορίζεται αυτό που ίσχυσε κατά την 13.9.2022 και προσδιορίσθηκε σύμφωνα με την περ. 8 της υποπαρ. ΙΑ.1 και την περ. 11 της υποπαρ. ΙΑ.2 του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013. Το επιτόκιο αυτό μεταβάλλεται και προσδιορίζεται εκ νέου, μόνο εάν μεταβληθεί το επιτόκιο των πράξεων Κύριας Αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σωρευτικά κατά πέντε (5) ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με αυτό που ίσχυε κατά την 1η.1.2014. Χρηματικά ποσά, τα οποία έχουν καταβληθεί με επιτόκιο που ίσχυε πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος, αναζητούνται, στον βαθμό που υπερβαίνουν τα οφειλόμενα με βάση το επιτόκιο του πρώτου εδαφίου.
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αναπροσαρμόζεται το ανωτέρω επιτόκιο, και ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.».
Άρθρο 134
Διαδικασία λήξης της ασφάλισης μη μισθωτών στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης – Τροποποίηση άρθρου 39Α ν. 4387/2016
Στο άρθρο 39Α του ν. 4387/2016 (Α΄ 85), περί της διαδικασίας εγγραφής και υπαγωγής μη μισθωτών στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 1, αα) διαγράφεται η φράση «και μέχρι την τελευταία ημέρα του μήνα διακοπής άσκησης της σχετικής δραστηριότητας στη Φορολογική Διοίκηση» και αβ) προστίθεται δεύτερο εδάφιο, β) στην παρ. 2 προστίθεται τρίτο εδάφιο, γ) στην παρ. 3 προστίθεται νέο δεύτερο εδάφιο, δ) στην παρ. 4 προστίθεται δεύτερο εδάφιο και ε) στην παρ. 7 συμπληρώνεται το αντικείμενο της νομοθετικής εξουσιοδότησης με την προσθήκη του καθορισμού και κάθε αναγκαίας λεπτομέρειας για τη διαδικασία της λήξης της ασφάλισης και το άρθρο 39Α διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 39 Α
Διαδικασία εγγραφής και υπαγωγής μη μισθωτών στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης
- Οι μη μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι και αγρότες, που αναλαμβάνουν υπακτέα στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.) απασχόληση ή αποκτούν υπακτέα στον e-Ε.Φ.Κ.Α. ιδιότητα, για την οποία απαιτείται έναρξη εργασιών στη Φορολογική Διοίκηση, υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του e-Ε.Φ.Κ.Α. από την πρώτη ημέρα του μήνα έναρξης ή μεταβολής εργασιών στη Φορολογική Διοίκηση. Η ασφάλιση λήγει υποχρεωτικά την τελευταία ημέρα του μήνα διακοπής άσκησης της σχετικής δραστηριότητας στη Φορολογική Διοίκηση.
- Η εγγραφή στον e-Ε.Φ.Κ.Α. διενεργείται μετά από την έναρξη ή μεταβολή εργασιών στη Φορολογική Διοίκηση, με αίτηση του υπόχρεου και, σε περίπτωση μη υποβολής αίτησης, αυτεπάγγελτα με πράξη του αρμόδιου ασφαλιστικού οργάνου. Η Φορολογική Διοίκηση ενημερώνει τον υπόχρεο μετά από την έναρξη ή τη μεταβολή εργασιών για την υποχρέωση ασφάλισης στον e-Ε.Φ.Κ.Α.. Η λήξη της ασφάλισης ολοκληρώνεται με τη διακοπή όλων των ασφαλιστέων δραστηριοτήτων στη Φορολογική Διοίκηση κατόπιν αίτησης του ασφαλισμένου.
- Η αίτηση εγγραφής υποβάλλεται ηλεκτρονικά ή με φυσική παρουσία στον e-Ε.Φ.Κ.Α. μέχρι τη δέκατη (10η) ημέρα του επόμενου μήνα από τον μήνα έναρξης ή μεταβολής εργασιών στη Φορολογική Διοίκηση. Η αίτηση λήξης της ασφάλισης υποβάλλεται ηλεκτρονικά ή με φυσική παρουσία στον e-ΕΦΚΑ μέχρι τη δέκατη (10η) ημέρα του επόμενου μήνα από τη διακοπή εργασιών στη Φορολογική Διοίκηση. Ο e-Ε.Φ.Κ.Α. αντλεί μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας (ΚΕ.Δ.) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με το άρθρο 47 του ν. 4623/2019 (Α΄ 134) και το άρθρο 84 του ν. 4727/2020 (Α΄ 184), και διασταυρώνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που είναι διαθέσιμα στο πληροφοριακό σύστημα της Φορολογικής Διοίκησης.
- Σε περίπτωση που ο υπακτέος στην ασφάλιση του e-Ε.Φ.Κ.Α. μη μισθωτός δεν υποβάλλει εμπρόθεσμα την αίτηση εγγραφής, το αρμόδιο ασφαλιστικό όργανο του e-Ε.Φ.Κ.Α. προβαίνει σε αυτεπάγγελτη εγγραφή και ασφάλισή του ως εξής:
α) Αν τα διαθέσιμα στοιχεία, και ιδίως ο Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) που δηλώθηκε στη Φορολογική Διοίκηση, επαρκούν για την υπαγωγή στην ασφάλιση, ο υπόχρεος ασφαλίζεται στους πρώην φορείς, τομείς, κλάδους και λογαριασμούς του e-Ε.Φ.Κ.Α., στους οποίους προκύπτει υπαγωγή, και καταβάλλει τις ασφαλιστικές εισφορές που προβλέπονται στον παρόντα, κατατασσόμενος στην πρώτη (1η) ασφαλιστική κατηγορία που αντιστοιχεί στην υπαγωγή του στην ασφάλιση.
β) Αν τα διαθέσιμα στοιχεία δεν επαρκούν για την υπαγωγή στην ασφάλιση, ο υπόχρεος ασφαλίζεται στον πρώην Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε.), κατατασσόμενος στη δεύτερη (2η) ασφαλιστική κατηγορία των άρθρων 39 και 41.
Αν ο μη μισθωτός ασφαλισμένος του e-ΕΦΚΑ δεν υποβάλει αίτηση για λήξη της ασφάλισης ή την υποβάλει εκπρόθεσμα, το αρμόδιο ασφαλιστικό όργανο του e-ΕΦΚΑ προβαίνει σε αυτεπάγγελτη λήξη ασφάλισης σε όλους του τ. Φορείς, Τομείς, Κλάδους και Λογαριασμούς του e-ΕΦΚΑ στους οποίους είχε υπαχθεί ο ασφαλισμένος, σύμφωνα με τα στοιχεία που αντλούνται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας.
- Ο ασφαλισμένος δύναται με την προσκόμιση στοιχείων στον e-Ε.Φ.Κ.Α. να ζητήσει την αναδρομική διόρθωση της υπαγωγής στην ασφάλιση που προέκυψε σύμφωνα με την παρ.4. Ως προς την αίτηση μεταβολής και το χρονικό σημείο μετάταξης σε διαφορετική ασφαλιστική κατηγορία εφαρμόζονται τα άρθρα 35, 39, 40, 41 και 97.
- Οποιαδήποτε υποχρέωση απογραφικής δήλωσης στον e-Ε.Φ.Κ.Α. («προεγγραφής») ή προσκόμισης οποιουδήποτε εγγράφου, βεβαίωσης ή ασφαλιστικής ενημερότητας του e-Ε.Φ.Κ.Α., ως δικαιολογητικού για έναρξη ή μεταβολή εργασιών στη Φορολογική Διοίκηση, καταργείται.
- Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης δύναται να καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για τη διαδικασία εγγραφής ή λήξης της ασφάλισης μη μισθωτών στον e-Ε.Φ.Κ.Α..».
Άρθρο 135
Παράταση προθεσμίας κατάρτισης ισολογισμών – Τροποποίηση άρθρου 70 ν. 4387/2016
Στην περ. α) της παρ. 3 του άρθρου 70 του ν. 4387/2016 (Α΄85), περί περιουσίας, λογιστικής και οικονομικής λειτουργίας, προστίθενται τρίτο, τέταρτο, πέμπτο, έκτο, έβδομο, όγδοο και ένατο εδάφια και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:
«3. α. Από 1.1.2017 ο ισολογισμός έναρξης του e-Ε.Φ.Κ.Α. πραγματοποιείται με μεταφορά των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των εντασσόμενων φορέων, τομέων, κλάδων και λογαριασμών αντιστοίχως, όπως αυτά εμφανίζονται στους ισολογισμούς τους, που συντάσσονται ειδικά για το σκοπό αυτό. Τα πρόσωπα που κατείχαν θέση μέλους Διοικητικού Συμβουλίου των τελευταίων κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης διάταξης του παρόντος, διατηρούν την ευθύνη ως προς την περάτωση των ισολογισμών παρελθόντων ετών μέχρι την 31.12.2016.
Ο e-ΕΦΚΑ καταρτίζει το αργότερο μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2026 τους εκκρεμείς ισολογισμούς και τις οικονομικές καταστάσεις εντασσόμενων φορέων, τομέων, κλάδων και λογαριασμών έως το έτος 2016 και του e- ΕΦΚΑ έτους 2016 έως 2025.
Οι ισολογισμοί και οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις των εντασσόμενων φορέων, τομέων, κλάδων και λογαριασμών για τις χρήσεις έως το έτος 2016 υπογράφονται από τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Οικονομικής Διαχείρισης και Δημοσιονομικών Αναφορών και από τον Προϊστάμενο του Λογιστηρίου.
Οι ισολογισμοί και οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις του e-ΕΦΚΑ ετών 2016-2025 υπογράφονται από το Διοικητή του e-ΕΦΚΑ ή τον νόμιμο αναπληρωτή του, από τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, από τον Προϊστάμενο της Οικονομικής Διαχείρισης και Δημοσιονομικών Αναφορών και από τον Προϊστάμενο του Λογιστηρίου.
Μετά την υπογραφή τους δεν υφίσταται η υποχρέωση τήρησης των διαδικασιών του άρθρου 60 του παρόντος, των διατάξεων του Κανονισμού Οργάνωσης και Λειτουργίας του e- ΕΦΚΑ αναφορικά με την έγκριση αυτών από το Διοικητικό Συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ και της παρ. 4 του άρθρου 85 του ν. 2084/1992 (Α΄ 165). Οι υπογράφοντες και εγκρίνοντες τους ισολογισμούς σύμφωνα με τις διατάξεις των προηγούμενων εδαφίων απαλλάσσονται από κάθε σχετική αστική, πειθαρχική και ποινική ευθύνη, πλην της ευθύνης από δόλο για την οποία ισχύουν οι γενικές διατάξεις.
Ο έλεγχος της διαχείρισης των φορέων κοινωνικής ασφάλισης που καταρτίζουν τις οικονομικές καταστάσεις σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας για τις οικονομικές χρήσεις ανατίθεται σε ορκωτούς ελεγκτές-λογιστές σύμφωνα με το άρθρο 84 του ν. 2084/1992.
Από το έτος 2026 και για κάθε επόμενη χρήση οι ισολογισμοί του e- ΕΦΚΑ καταρτίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού Οικονομικής Οργάνωσης και Λογιστικής Λειτουργίας του e- Ε.Φ.Κ.Α όπως εκάστοτε ισχύει.
β. Η περιουσία που είναι αναγκαία για την άσκηση των μη ασφαλιστικών αρμοδιοτήτων, οι οποίες παραμένουν στους φορείς και μετά την ένταξή τους στον e-Ε.Φ.Κ.Α., σύμφωνα με το άρθρο 51 του παρόντος, προσδιορίζεται και διαχωρίζεται από την περιουσία που περιέρχεται στον e-Ε.Φ.Κ.Α. με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, μετά από οικονομική μελέτη.
- Στην παρ. 6 του άρθρου 70 του ν. 4387/2016, περί περιουσίας, λογιστικής και οικονομικής λειτουργίας, διαγράφεται η φράση «μέχρι στις 31.12.2016», και η παρ. 6 διαμορφώνεται ως εξής:
«6. Η απογραφή των περιουσιακών στοιχείων των εντασσομένων φορέων, τομέων, κλάδων και λογαριασμών, καθώς και η αποτίμηση της αξίας τους ενεργείται, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις από τις οικονομικές υπηρεσίες τους ή από ορκωτούς λογιστές, μετά από ανάθεση.».
- Η παρ. 3 του άρθρου 70 του ν. 4387/2016, όπως διαμορφώνεται με την παρ. 1 του παρόντος ισχύει αναλογικά και για το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ) κατά παρέκκλιση της προθεσμίας του άρθρου 28 του ν. 5006/2022 (Β΄239). Αρμόδιο όργανο για την υπογραφή των ισολογισμών και των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων είναι ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης και ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών των άρθρων 8 και 12 του π.δ. 913/1978 (Α’ 220). Κατά παρέκκλιση της παρ. 2 του άρθρου 82 σε συνδυασμό με την περ Γ’ της παρ. 1 του άρθρου 6 του π.δ. 913/1978 και της παρ. 13 του άρθρου 30 του ν. 4892/2022 (Α΄28), δεν απαιτείται έγκριση αυτών από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΝΑΤ.
Άρθρο 136
Ανανέωση εξουσιοδότησης για ενιαίους κανονισμούς του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης-Τροποποίηση άρθρου 49 ν. 4670/2020
1.Στο άρθρο 49 του ν 4670/2020 (Α΄43), περί εξουσιοδοτικών διατάξεων, διαγράφεται η φράση «που εκδίδονται εντός δύο (2) ετών από τη έναρξη ισχύος του παρόντος,» και το άρθρο 49 διαμορφώνεται ως εξής:
«Με προεδρικά διατάγματα μετά από πρόταση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κατόπιν γνώμης του Δ.Σ. του e-Ε.Φ.Κ.Α., καταρτίζεται Ενιαίος Κανονισμός ανά κλάδο για την Κύρια ασφάλιση, για την Επικουρική Ασφάλιση και για την Εφάπαξ Παροχή του e-Ε.Φ.Κ.Α., στους οποίους καθορίζονται θέματα υπαγωγής στην ασφάλιση, υπολογισμού και διαδικασίας χορήγησης των παροχών, προϋποθέσεις υπαγωγής στην ασφάλιση για παροχές ασθενείας σε είδος και σε χρήμα, η έκταση, το ύψος, οι δικαιούχοι, η διαδικασία χορήγησης των παροχών σε χρήμα, καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο ζήτημα.».
Άρθρο 137
Επιβράβευση κλιμακίων εκκαθάρισης συντάξεων για το έτος 2023 – Τροποποίηση παρ. 11 άρθρου 21 ν. 4354/2015
Στην παρ. 11 του άρθρου 21 του ν. 4354/2015 (Α΄ 176), περί αμοιβών συλλογικών οργάνων και ειδικότερα περί αποζημίωσης του προσωπικού που συμμετέχει σε κλιμάκια εκκαθάρισης εκκρεμών συντάξεων, στους συμπράττοντες υπουργούς προστίθενται οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη, στα δύο πρώτα εδάφια προστίθεται και η αναφορά στο έτος 2023 και η παρ. 11 διαμορφώνεται ως εξής:
«11. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη στο προσωπικό που συμμετέχει στα κλιμάκια, ομάδες, υποομάδες εργασίας και στις ομάδες εργασίας που συστάθηκαν ή συστήνονται και λειτουργούν εντός των ετών 2021, 2022, και 2023 με συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους για την εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, τον κανονισμό και την πληρωμή συντάξεων του δημόσιου τομέα και όλων των πρώην ταμείων που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ, καθορίζεται αποζημίωση, εφόσον επιτευχθούν οι ποσοτικοί στόχοι, η οποία δεν δύναται να υπερβαίνει το όριο των επτά χιλιάδων διακοσίων (7.200) ευρώ το έτος, μη υπολογιζόμενου στην περίπτωση αυτή του ορίου της παρ. 3. Το προηγούμενο εδάφιο εφαρμόζεται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις και στο προσωπικό του e-ΕΦΚΑ, το οποίο απασχολείται εντός των ετών 2021 ή 2022 ή 2023 με συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους για την εξυπηρέτηση του κοινού μέσω του ενιαίου αριθμού εξυπηρέτησης πολιτών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και το οποίο ορίζεται με απόφαση του Διοικητή. Με όμοια απόφαση ορίζονται η μεθοδολογία προσδιορισμού των ποσοτικών στόχων εξυπηρέτησης του κοινού μέσω του ενιαίου αριθμού εξυπηρέτησης πολιτών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ο τρόπος παρακολούθησής τους και κάθε άλλο ειδικό θέμα για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου.»
Άρθρο 138
Αποζημίωση ελεγκτικών οργάνων των Περιφερειακών Κέντρων Κοινωνικής Ασφάλισης του e-Ε.Φ.Κ.Α. – Τροποποίηση παρ. Δ άρθρου 2 του ν. 4336/2015
Στο πέμπτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 10 της υποπαρ. Δ9 της παρ. Δ’ του άρθρου 2 του ν. 4336/2015 (Α’ 94), περί των εξόδων διανυκτέρευσης, μετά τη φράση «ελέγχων του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος» προστίθεται η φράση “ελέγχων των Περιφερειακών Κέντρων Κοινωνικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ”, και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:
«2. Το ποσό των εξόδων διανυκτέρευσης αναγνωρίζεται ανάλογα με την κατηγορία, στην οποία εντάσσονται οι δικαιούχοι βάσει των διατάξεων του άρθρου 5 του παρόντος και βάσει του καταβληθέντος ποσού, και ορίζεται ως εξής:
α. Κατηγορία Ι, μέχρι εκατό (100) ευρώ ανά διανυκτέρευση.
β. Κατηγορία ΙΙ, μέχρι ογδόντα (80) ευρώ ανά διανυκτέρευση.
Τα ανωτέρω ποσά προσαυξάνονται κατά τριάντα τοις εκατό (30%) για διαμονή εντός των ορίων των δήμων Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Η ως άνω προσαύξηση ισχύει και για διαμονή στη νησιωτική χώρα από την 1η Μαΐου έως και την 30ή Σεπτεμβρίου εκάστου έτους. Ειδικά για τη διενέργεια φορολογικών, τελωνειακών ελέγχων, ελέγχων της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς, ελέγχων του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, ελέγχων των Περιφερειακών Κέντρων Κοινωνικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ και ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας στη νησιωτική χώρα, από την 1η Μαΐου έως και την 30ή Σεπτεμβρίου εκάστου έτους, καταβάλλεται σε υπαλλήλους ανεξαρτήτως κατηγορίας για τη μετακίνησή τους το ποσό των εξόδων διανυκτέρευσης της περ. α’, με την προσαύξηση τριάντα τοις εκατό (30%) του τρίτου εδαφίου της παρούσας. Σε περίπτωση διανυκτέρευσης σε κατάλυμα κόστους υψηλότερου του οριζόμενου, ανά κατηγορία στην παρούσα παράγραφο, η δαπάνη αναγνωρίζεται μέχρι του οριζόμενου αυτού ποσού. Νόμοι και υπουργικές αποφάσεις που εκδόθηκαν κατ’ εξουσιοδότησή τους μετά την 1η.1.2016 και καθορίζουν ποσά εξόδων διανυκτέρευσης διαφορετικά από αυτά της παρούσας, εξακολουθούν να ισχύουν.»
Άρθρο 139
Δυνατότητα παράτασης της παραμονής στην υπηρεσία των Προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων και Διευθύνσεων του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης
Οι Προϊστάμενοι των Γενικών Διευθύνσεων και των Διευθύνσεων του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.), καθώς και οι εκτελούντες, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, χρέη αναπληρωτών στις εν λόγω θέσεις, των οποίων η υπαλληλική σχέση λύεται αυτοδικαίως την 31η.12.2023, λόγω συμπλήρωσης του εξηκοστού έβδομου (67ου) έτους της ηλικίας, δύνανται, κατόπιν αιτήματός τους, να παραμείνουν στην υπηρεσία τους έως την 31η.12.2024, κατά παρέκκλιση του άρθρου 155 του Υπαλληλικού Κώδικα (ν. 3528/2007, Α΄ 26), περί της αυτοδίκαιης απόλυσης λόγω ορίου ηλικίας, με σκοπό τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των υπηρεσιών του e-Ε.Φ.Κ.Α. για την απονομή των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, την πραγματοποίηση ελέγχων για την εφαρμογή της ασφαλιστικής νομοθεσίας, την υλοποίηση των προγραμματισμένων προσλήψεων προσωπικού και την εφαρμογή του άρθρου 3 του ν. 4892/2022 (Α’ 28), περί της διαδικασίας επιλογής και τοποθέτησης Προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων και Διευθύνσεων του e-Ε.Φ.Κ.Α..
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ ΤΑΜΕΙΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Άρθρο 140
Ασφαλιστέα πρόσωπα στο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης – Τροποποίηση άρθρου 6 ν. 4826/2021
Στο άρθρο 6 του ν. 4826/2021 (Α΄ 126) αναφορικά με τα πρόσωπα που υπάγονται στην ασφάλιση του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Κ.Α.), επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η παρ. 1 αντικαθίσταται, β) η παρ. 3 τροποποιείται, ώστε τα ηλικιακά όρια των προαιρετικά υπακτέων προσώπων της παραγράφου αυτής να εναρμονίζονται με τα ηλικιακά όρια της παρ. 2 του ιδίου άρθρου, γ) στην παρ. 4, η καταληκτική ημερομηνία 31.12.2023 αντικαθίσταται με την ημερομηνία 31.12.2024, δ) η παρ. 5 τροποποιείται αντίστοιχα, σε αντιστοιχία προς την τροποποίηση της παρ. 3 και το άρθρο 6 διαμορφώνονται ως εξής:
«Άρθρο 6
Ασφαλιστέα πρόσωπα – Τροποποίηση του άρθρου 37 του ν. 4052/2012
- Στην ασφάλιση του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Κ.Α.) υπάγονται υποχρεωτικά, με την επιφύλαξη των παρ. 2 και 3, όλα τα πρόσωπα που:
α) Ασφαλίζονται για πρώτη φορά από 1.1.2022 και εφεξής σε φορέα κύριας ασφάλισης ή
β) Έχουν γεννηθεί από 1.1.2004 και εφεξής,
εφόσον τα πρόσωπα αυτά αναλάβουν οποτεδήποτε από 1.1.2022 και εφεξής ασφαλιστέα εργασία-απασχόληση ή αποκτήσουν ασφαλιστέα ιδιότητα, για τις οποίες θα υπήρχε υποχρέωση υπαγωγής στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.).
Για τα πρόσωπα της παρούσας παραγράφου η υπαγωγή στην ασφάλιση του Ταμείου λαμβάνει χώρα αντί της υπαγωγής στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-Ε.Φ.Κ.Α.».
β) Η ισχύς της παρούσας παραγράφου άρχεται από την 7.9.2021.
- Στην ασφάλιση του Ταμείου υπάγονται προαιρετικά, μετά από αίτησή τους, οι ήδη ασφαλισμένοι στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-Ε.Φ.Κ.Α., οι οποίοι έχουν γεννηθεί από 1ης.1.1987 και εξής. Τα πρόσωπα του πρώτου εδαφίου, από την υπαγωγή τους στην ασφάλιση του Ταμείου παύουν αυτοδίκαια να υπάγονται στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-Ε.Φ.Κ.Α..
- Στην ασφάλιση του Ταμείου υπάγονται προαιρετικά, μετά από αίτησή τους εφόσον έχουν γεννηθεί από 1.1.1987 και εξής:
α) οι αυτοαπασχολούμενοι υγειονομικοί,
β) τα πρόσωπα που ασκούν επάγγελμα που υπάγεται στην ασφάλιση του πρώην Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (Ο.Γ.Α.) και
γ) τα πρόσωπα που, βάσει ειδικής ή γενικής διάταξης, εξαιρούνται της υποχρεωτικής υπαγωγής στην ασφάλιση άλλων φορέων επικουρικής ασφάλισης.
δ) Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 3655/2008 (Α΄ 58), καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που υπάγονταν στην ασφάλιση του πρ. Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (Ε.Τ.Ε.Α.Μ.) δυνάμει του π.δ. 284/1992 (Α΄145).
- Τα πρόσωπα της παρ. 2 μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα υπαγωγής στην ασφάλιση του Ταμείου από 1ης.1.2023 έως τις 31.12.2024.
- Τα πρόσωπα της παρ. 3 μπορούν να ασκήσουν το εν λόγω δικαίωμα από 1ης.1.2023 και εφεξής.
- Η προαιρετική υπαγωγή στην ασφάλιση από την έναρξή της διέπεται από τους κανόνες της υποχρεωτικής ασφάλισης.
- Στο τέλος της παρ. 3 του άρθρου 37 του ν. 4052/2012 (Α` 41), προστίθεται τρίτο εδάφιο και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:
«3. Από την 1η.1.2021 στην ασφάλιση του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. υπάγονται προαιρετικά, μετά από αίτησή τους, οι αυτοαπασχολούμενοι υγειονομικοί, τα πρόσωπα που ασκούν επάγγελμα υπαγόμενο στην ασφάλιση του πρώην Ο.Γ.Α., καθώς και τα πρόσωπα που βάσει ειδικής ή γενικής διάταξης νόμου εξαιρούνται της υποχρεωτικής υπαγωγής στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π.. Η προαιρετική υπαγωγή στην ασφάλιση από την έναρξή της διέπεται από τους κανόνες της υποχρεωτικής ασφάλισης. Από την 1η.1.2022 τα πρόσωπα του πρώτου εδαφίου υπάγονται προαιρετικά, μετά από αίτησή τους, στην ασφάλιση του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ, εφόσον έχουν συμπληρώσει το τριακοστό πέμπτο (35ο) έτος της ηλικίας τους κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης υπαγωγής.».
Άρθρο 141
Προαιρετική υπαγωγή στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 37 ν.4052/2012
Στην παρ. 3 του άρθρου 37 του ν. 4052/2012 (Α΄ 41), περί ασφαλιστέων προσώπου του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών, τροποποιείται το τρίτο εδάφιο ώστε η δυνατότητα αίτησης προαιρετικής υπαγωγής στην ασφάλιση να συνδέεται με την ημερομηνία γέννησης και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:
«3. Από την 1η.1.2021 στην ασφάλιση του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. υπάγονται προαιρετικά, μετά από αίτησή τους, οι αυτοαπασχολούμενοι υγειονομικοί, τα πρόσωπα που ασκούν επάγγελμα υπαγόμενο στην ασφάλιση του πρώην Ο.Γ.Α., καθώς και τα πρόσωπα που βάσει ειδικής ή γενικής διάταξης νόμου εξαιρούνται της υποχρεωτικής υπαγωγής στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π.. Η προαιρετική υπαγωγή στην ασφάλιση από την έναρξή της διέπεται από τους κανόνες της υποχρεωτικής ασφάλισης. Από την 1η.1.2022 τα πρόσωπα του πρώτου εδαφίου υπάγονται προαιρετικά, μετά από αίτησή τους, στην ασφάλιση του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ, εφόσον έχουν γεννηθεί έως και τις 31.12.1986.».
Άρθρο 142
Ρυθμίσεις ζητημάτων στελέχωσης του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) – Τροποποίηση παρ. 3 και 6 και προσθήκη παρ. 7 στο άρθρο 39 του ν. 4826/2021
Στο άρθρο 39 του ν. 4826/2021 (Α΄ 126), περί στελέχωσης του προσωπικού Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης, επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις: α) το πρώτο εδάφιο της παρ. 3, περί του χρονικού διαστήματος κάλυψης των κενών οργανικών θέσεων του Ταμείου κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης τροποποιείται ώστε το διάστημα να εκκινεί από την έναρξη ισχύος του Οργανισμού του Ταμείου, β) στην παρ. 6 : βα) το πρώτο εδάφιο τροποποιείται, προκειμένου να προβλεφθεί η δυνατότητα κατάληψης θέσης ευθύνης από το προσωπικό που προσλαμβάνεται σύμφωνα με αυτή, ββ) το τρίτο εδάφιο διαγράφεται, γ) προστίθεται παρ. 7 και το άρθρο 39 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 39
Προσωπικό
- Στο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Κ.Α.) συστήνονται εκατό (100) θέσεις προσωπικού, οι οποίες κατανέμονται ως εξής: είκοσι πέντε (25) θέσεις Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού, σαράντα πέντε (45) θέσεις Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ), δεκαπέντε (15) θέσεις Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ), δέκα (10) θέσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, πέντε (5) θέσεις Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ).
- Το Ταμείο στελεχώνεται από μόνιμους υπαλλήλους και υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι οποίοι διέπονται από τον Υπαλληλικό Κώδικα (ν. 3528/2007, Α` 26), καθώς και τις διατάξεις περί προσωπικού ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και καταλαμβάνουν αντίστοιχες οργανικές θέσεις. Η πλήρωση των κενών θέσεων γίνεται με διορισμό ή πρόσληψη, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
- Για χρονικό διάστημα δύο (2) ετών, από την έναρξη ισχύος του Οργανισμού του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Κ.Α.), κάλυψη των κενών οργανικών του θέσεων δύναται, επίσης, να γίνεται κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, με μετάταξη ή απόσπαση προσωπικού από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, όπως αυτοί ορίζονται στην παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (A 143), χωρίς να απαιτείται απόφαση ή σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων Υπηρεσιακών Συμβουλίων του φορέα προέλευσης. Η απόσπαση ή η μετάταξη πραγματοποιείται με κοινή απόφαση του Διευθύνοντος Συμβούλου του Ταμείου και του οργάνου διορισμού στον φορέα προέλευσης του αποσπώμενου ή μετατασσόμενου υπαλλήλου, ύστερα από προκήρυξη του Δ.Σ. του Ταμείου.
- Ο χρόνος υπηρεσίας των αποσπασμένων λογίζεται για κάθε συνέπεια ως χρόνος υπηρεσίας στην οργανική τους θέση. Η χρονική διάρκεια της απόσπασης ορίζεται στα τρία (3) έτη με δυνατότητα ισόχρονης ανανέωσης μέχρι δύο (2) φορές, με μόνη απόφαση του Διευθύνοντος Συμβούλου.
- Μετάταξη υπαλλήλου δύναται να πραγματοποιηθεί και μετά την ολοκλήρωση τριών (3) ετών απόσπασης στο Ταμείο, με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ύστερα από αίτηση του υπαλλήλου και θετική εισήγηση του Διευθύνοντος Συμβούλου, κατά παρέκκλιση του ν. 4440/2016 (Α΄ 224).
- Μέχρι την πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων, σύμφωνα με την παρ. 2 του παρόντος, το Τ.Ε.Κ.Α. μπορεί να προσλαμβάνει και να τοποθετεί, κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης διάταξης, σε θέσεις ευθύνης, προσωπικό με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου θητείας τριών (3) ετών, με δυνατότητα ισόχρονης ανανέωσης, για τις θέσεις που απαιτούν επιστημονική εξειδίκευση, σε σχέση με την επενδυτική και αναλογιστική λειτουργία. Για την πρόσληψη του εν λόγω προσωπικού, ισχύει το άρθρο 51 του ν. 4622/2019 (Α’133).
Για τις προσλήψεις αυτές, εκδίδεται προκήρυξη από το Τ.Ε.Κ.Α. μετά από έλεγχο νομιμότητας που διενεργεί το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) και περιλαμβάνει τον αριθμό ανά ειδικότητα του προσωπικού που θα προσληφθεί, καθώς και σύντομη περιγραφή των απαιτήσεων.
Η προκήρυξη δημοσιεύεται στις ιστοσελίδες του Τ.Ε.Κ.Α., του ΑΣΕΠ και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Με απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εσωτερικών, μετά από εισήγηση του Δ.Σ. του Τ.Ε.Κ.Α, καθορίζονται: α) τα απαιτούμενα ανά ειδικότητα προσόντα (κύρια, πρόσθετα ή επικουρικά) β) τα κριτήρια κατάταξης, γ) η προθεσμία υποβολής αιτήσεων των υποψηφίων και ο τρόπος υποβολής τους, δ) τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ε) καθώς και κάθε θέμα σχετικό με τα ανωτέρω. Οι υποψήφιοι υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στο Τ.Ε.Κ.Α., το οποίο τις αξιολογεί και συντάσσει προσωρινούς πίνακες αποκλειομένων, πίνακες κατάταξης και πίνακες επιλεγομένων, τους οποίους δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του, αποστέλλοντας ταυτόχρονα στο ΑΣΕΠ τους σχετικούς πίνακες για έλεγχο νομιμότητας. Εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών από τη δημοσίευση, οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν ένσταση στο ΑΣΕΠ κατά των προσωρινών πινάκων. Το ΑΣΕΠ διενεργεί τον έλεγχο νομιμότητας, καθώς και τον κατ` ένσταση έλεγχο των πινάκων μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από την ημερομηνία υποβολής των πινάκων και εν συνεχεία ενημερώνει το Τ.Ε.Κ.Α., προκειμένου να καταρτίσει τον οριστικό πίνακα προσληπτέων.
- Μέχρι την πλήρωση των θέσεων της παρ. 2 του άρθρου 39 του ν. 4826/2021 (Α΄ 126), σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, στις θέσεις ευθύνης που προβλέπονται από τον Οργανισμό του Ταμείου, δύνανται να προΐστανται και αποσπασμένοι υπάλληλοι.».
Άρθρο 143
Παράταση της διάρκειας λειτουργίας της Μονάδας Υποστήριξης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης – Τροποποίηση παρ. 11 άρθρου 69 ν. 4826/2021
Στην παρ. 11 του άρθρου 69 του ν. 4826/2021 (Α΄ 126), περί της Μονάδας Υποστήριξης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) το πρώτο εδάφιο, τροποποιείται ώστε η διάρκεια λειτουργίας της Μονάδας να συνεχίσει μεταβατικά τη λειτουργία της έως την 30η.6.2025 και β) από το δεύτερο εδάφιο διαγράφεται η λέξη «αυτοδικαίως» και η παρ. 11 διαμορφώνεται ως εξής:
«11. Η Μονάδα Υποστήριξης της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής συνεχίζει μεταβατικά τη λειτουργία της για διάστημα έως και τις 30.6.2025, μετονομαζόμενη εφεξής σε Μονάδα Υποστήριξης του Διοικητικού Συμβουλίου. Η θητεία των ήδη υπηρετούντων στη Μονάδα Υποστήριξης της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής παρατείνεται για το ως άνω διάστημα, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και σχετική αίτηση των ενδιαφερόμενων. Κατά τα λοιπά εφαρμόζεται η παρ. 9.».
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Άρθρο 144
Καταβολή δικαιώματος εγγραφής υπέρ Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων – Τροποποίηση άρθρου 25 π.δ. 422/1981
Το άρθρο 25 του π.δ. 422/1981 (Α΄ 114), περί δικαιώματος εγγραφής των δημοσίων υπαλλήλων στο Μετοχικό Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων, αντικαθίστανται και διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Κάθε δημόσιος υπάλληλος που μετέχει υποχρεωτικά ή προαιρετικά στο Μ.Τ.Π.Υ., αμέσως μετά τον διορισμό του, οφείλει να καταβάλει για δικαίωμα εγγραφής ποσό ίσο με τις ακαθάριστες αποδοχές του πρώτου μήνα της μισθοδοσίας του. Το ποσό αυτό εξοφλείται σε δώδεκα (12) ισόποσες μηνιαίες δόσεις που παρακρατούνται υποχρεωτικά από τις αποδοχές του. Το ποσό του δικαιώματος εγγραφής που δεν εξοφλήθηκε για οποιονδήποτε λόγο εντός του πρώτου έτους από τον διορισμό, υπολογίζεται στο σύνολο του ισχύοντος μηνιαίου ακαθαρίστου μισθού κατά τον χρόνο της εξόφλησης.
- Σε περίπτωση αναδρομικής αναπροσαρμογής των αποδοχών του μήνα υπολογισμού του δικαιώματος εγγραφής, ο μέτοχος υποχρεούται να καταβάλει τη διαφορά σε δώδεκα (12) άτοκες μηνιαίες δόσεις, με παρακράτηση από τη μισθοδοσία του. Το δικαίωμα εγγραφής δεν επιστρέφεται σε καμία περίπτωση.».
Άρθρο 145
Διαλειτουργικότητα του Δημοσίου κατά την απονομή μερισμάτων από το Μετοχικό Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων – Τροποποίηση άρθρου 17 ν. 4670/2020
- Στο άρθρο 17 του ν. 4670/2020 (Α’ 43), περί Ψηφιακού μετασχηματισμού διαδικασίας απονομής σύνταξης ΑΤΛΑΣ, προστίθενται παρ. 7α και 8α ως εξής:
«7α. Οι αποφάσεις απονομής μερίσματος του Μετοχικού Ταμείου Δημοσίων Υπαλλήλων εκδίδονται ηλεκτρονικά βάσει των δεδομένων του πληροφοριακού συστήματος του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (Κ.Ε.Π.Α.).»
«8α. Η απόφαση κανονισμού ή μεταβίβασης μερίσματος αναρτάται στην προσωποποιημένη ατομική πληροφόρηση του δικαιούχου μερίσματος. Ο αιτών ειδοποιείται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για την ανάρτηση αυτής στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει δηλώσει στο Δελτίο Ατομικής Υπηρεσιακής Κατάστασης (ΔΑΥΚ) ή στην αίτησή του και δεν απαιτείται κοινοποίηση μέσω ταχυδρομείου. Mετά από την παρέλευση είκοσι (20) ημερών από την ειδοποίηση ανάρτησης της απόφασης του πρώτου εδαφίου, τεκμαίρεται η κοινοποίησή της στον αιτούντα.».
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ΄
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΑΠΟΜΑΧΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ
Άρθρο 146
Σύνθεση Διοικητικού Συμβουλίου Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 30 ν. 4892/2022
Στην παρ. 2 του άρθρου 30 του ν. 4892/2022 (Α΄ 28), περί Διοικητικού Συμβουλίου του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ), επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: , α) στο πέμπτο εδάφιο η φράση «των περ. γ) και δ) της παρ. 1» αντικαθίσταται από τη φράση «της περ. γ) και ο συνταξιούχος ναυτικός της περ. δ) της παρ. 1» και η φράση «από τριπλάσιο αριθμό εφοπλιστών και ναυτικών, εν ενεργεία και συνταξιούχων» αντικαθίσταται από τη φράση «από τριπλάσιο αριθμό εφοπλιστών και συνταξιούχων ναυτικών του Ν.Α.Τ., αντιστοίχως,», β) προστίθεται νέο έκτο εδάφιο και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:
«2. Το μέλος της περ. α) της παρ. 1 επιλέγεται από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Το μέλος της περ. β) της παρ. 1 προτείνεται από συνέλευση των εργαζομένων, η οποία συγκαλείται από τον σύλλογο των εργαζομένων στο Ν.Α.Τ.. Η συνέλευση βρίσκεται σε απαρτία, όταν παρίστανται τουλάχιστον οι μισοί από το σύνολο των εργαζομένων στο Ν.Α.Τ.. Η ψηφοφορία είναι μυστική και για την εκλογή απαιτείται σχετική πλειοψηφία. Τα μέλη της περ. γ) και ο συνταξιούχος ναυτικός της περ. δ) της παρ. 1 επιλέγονται από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, από τριπλάσιο αριθμό εφοπλιστών και συνταξιούχων ναυτικών του Ν.Α.Τ., αντιστοίχως, οι οποίοι υποδεικνύονται από τις οικείες και κατά την κρίση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, μάλλον αντιπροσωπευτικές οργανώσεις. Τα τρία μέλη από τους εν ενεργεία ναυτικούς της περ. δ) της παρ. 1 επιλέγονται από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, από τριπλάσιο αριθμό εν ενεργεία ναυτικών του Ν.Α.Τ., οι οποίοι υποδεικνύονται από τις οικείες και κατά την κρίση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, μάλλον αντιπροσωπευτικές δευτεροβάθμιες οργανώσεις και, ελλείψει αυτών, πρωτοβάθμιες οργανώσεις. Τα μέλη της περ. γ) της παρ. 1, τα οποία προτείνονται από την οργάνωση των εφοπλιστών για την επιλογή του μέλους το οποίο εκπροσωπεί συγχρόνως και τα πλοία ξηρού και υγρού φορτίου ολικής χωρητικότητας μέχρι τριών χιλιάδων (3.000) κόρων, υποδεικνύονται κατόπιν συνεννόησης με την, κατά την κρίση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μάλλον αντιπροσωπευτική των πλοίων της εν λόγω κατηγορίας οργάνωση. Σε περίπτωση παράλειψης υπόδειξης των μελών των περ. β), γ) και δ) της παρ. 1 από τις οικείες οργανώσεις εντός προθεσμίας είκοσι (20) ημερών από τη διαβίβαση σχετικού αιτήματος από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, τα μέλη επιλέγονται και ορίζονται από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης χωρίς αυτή.».
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ΄
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΡΟΝΟΙΑΚΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Άρθρο 147
Επέκταση ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης σε όλες τις μισθωτές του e-ΕΦΚΑ – Τροποποίηση άρθρου 228 π.δ. 80/2022
- Στην παρ. 1 του άρθρου 228 του π.δ. 80/2022 (Α΄222), περί χορήγησης ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η αναφορά σε «ΙΚΑ-ΕΤΑΜ» και «π. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ» αντικαθίσταται από την αναφορά σε «Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ)» και η αναφορά σε ΟΑΕΔ αντικαθίσταται από την αναφορά σε «Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ)», β) στην παρ. 1, βα) μετά τη φράση «σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις» προστίθεται η φράση «ή ως έμμισθη δικηγόρος της παρ. 11 του άρθρου 32 του ν. 4387/2016 (Α’ 85), περί των παροχών ασθενείας σε χρήμα, μη θιγομένης της παρ. 2 του άρθρου 36 του ν. 4808/2021 (Α’ 101),», ββ) μετά τη φράση «εννέα (9) μηνών» προστίθεται η φράση «από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), εφόσον έχει λάβει επιδότηση για κυοφορία και λοχεία από οποιοδήποτε ενταχθέντα στον e-ΕΦΚΑ Φορέα, Τομέα, Κλάδο ή Λογαριασμό ασφάλισης μισθωτών», γ) στο πέμπτο εδάφιο, η φράση «ΟΑΕΔ» αντικαθίστανται με τη φράση «Δ.ΥΠ.Α.», δ) στο έκτο εδάφιο, μετά τη φράση «σε είδος και σε χρήμα» προστίθεται η φράση «των ενταγμένων στον e-ΕΦΚΑ φορέων, τομέων, κλάδων και λογαριασμών» και το άρθρο 142 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 142
Ειδική παροχή προστασίας μητρότητας
«1. Η μητέρα που είναι ασφαλισμένη στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) και εργάζεται με σχέση εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις ή ως έμμισθη δικηγόρος της παρ. 11 του άρθρου 32 του ν. 4387/2016 (Α’ 85), περί των παροχών ασθενείας σε χρήμα, μη θιγομένης της παρ. 2 του άρθρου 36 του ν. 4808/2021 (Α’ 101), μετά τη λήξη της άδειας λοχείας και της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας, όπως προβλέπεται από το άρθρο 9 της ΕΓΣΣΕ των ετών 2004-2005, δικαιούται να λάβει ειδική άδεια προστασίας μητρότητας εννέα (9) μηνών, από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), εφόσον έχει λάβει επιδότηση για κυοφορία και λοχεία από οποιοδήποτε ενταχθέντα στον e-ΕΦΚΑ Φορέα, Τομέα, Κλάδο ή Λογαριασμό ασφάλισης μισθωτών ή άλλο φορέα ασφάλισης ασθένειας μισθωτών.
Αν δεν κάνει χρήση της προβλεπόμενης από την ως άνω ΕΓΣΣΕ ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας, η μητέρα δικαιούται αμέσως μετά τη λήξη της άδειας λοχείας την ως άνω ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας, στη συνέχεια δε και το μειωμένο ωράριο που προβλέπεται από το άρθρο 9 της ΕΓΣΣΕ του έτους 1993, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.
Κατά τη διάρκεια της ως άνω ειδικής άδειας, η ΔΥΠΑ υποχρεούται να καταβάλλει στην εργαζόμενη μητέρα μηνιαίως ποσό ίσο με τον κατώτατο μισθό, όπως κάθε φορά καθορίζεται, καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας με βάση το προαναφερόμενο ποσό. Σε περίπτωση απασχόλησης μέχρι και τέσσερις (4) ώρες ημερησίως ή μέχρι δεκατρείς (13) ημέρες το μήνα, κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, που προηγείται της άδειας κυοφορίας, το καταβαλλόμενο από τη ΔΥΠΑ ποσό ισούται με το μισό του καθοριζόμενου ανωτέρω. Ο χρόνος της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης στους κλάδους κύριας σύνταξης και ασθένειας του e-ΕΦΚΑ, καθώς και στους οικείους φορείς επικουρικής ασφάλισης, οι δε προβλεπόμενες εισφορές υπολογίζονται επί του κατά περίπτωση αναφερόμενου παραπάνω ποσού, από το οποίο η ΔΥΠΑ παρακρατεί την προβλεπόμενη εισφορά ασφαλισμένου και την αποδίδει στους αρμόδιους φορείς μαζί με την προβλεπόμενη εισφορά εργοδότη που βαρύνει τη ΔΥΠΑ. Ο χρόνος ασφάλισης, που έχει διανυθεί από την έναρξη ισχύος των διατάξεων του άρθρου, θεωρείται χρόνος ασφάλισης στον Κλάδο Ασθένειας σε είδος και σε χρήμα των ενταγμένων στον e-ΕΦΚΑ φορέων, τομέων, κλάδων και λογαριασμών ή στον οικείο φορέα ασφάλισης ασθένειας.
Κατά τη διάρκεια της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας, έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 3227/2004 (Α’ 31) και η 30874/23.4.2004 (Β’ 1023) κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.
Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ρυθμίζονται η διαδικασία, ο τρόπος και οι λοιπές προϋποθέσεις εφαρμογής των διατάξεων του παρόντος άρθρου, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.
Την ειδική παροχή προστασίας μητρότητας, σύμφωνα με το παρόν, δικαιούνται και η τεκμαιρόμενη μητέρα του άρθρου 1464 του Αστικού Κώδικα, που αποκτά τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας και η εργαζόμενη, που υιοθετεί τέκνο από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια και έως την ηλικία των οκτώ (8) ετών. Για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου:
α) ως «εργαζόμενη που υιοθετεί τέκνο» νοείται η εργαζόμενη γυναίκα, η οποία είναι εγγεγραμμένη στο Εθνικό Μητρώο Υποψηφίων Θετών Γονέων και μετά από απόφαση της αρμόδιας κοινωνικής υπηρεσίας παραλαμβάνει, για φροντίδα και ανατροφή με σκοπό την υιοθεσία, παιδί από κοινωνική υπηρεσία της κατά περίπτωση Μονάδας Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας ή άλλου φορέα που έχει υπό την προστασία του το παιδί ή από τον φυσικό γονέα ή τους φυσικούς γονείς του παιδιού ακόμη και πριν την έκδοση της δικαστικής απόφασης υιοθεσίας, και
β) ως «ένταξη του παιδιού στην οικογένεια» νοείται: βα) η ημερομηνία φυσικής παράδοσης, για φροντίδα και ανατροφή με σκοπό την υιοθεσία, του παιδιού στην «εργαζόμενη που υιοθετεί τέκνο» από την κατά περίπτωση Μονάδα Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας ή από όποιον άλλον φορέα έχει υπό την προστασία του το παιδί, όπως αποδεικνύεται από σχετικό έγγραφο της αρμόδιας κοινωνικής υπηρεσίας, ή από τον φυσικό γονέα ή τους φυσικούς γονείς του παιδιού ακόμη και πριν την έκδοση της δικαστικής απόφασης υιοθεσίας, όπως αποδεικνύεται με συμβολαιογραφικό έγγραφο που συνάπτει η «εργαζόμενη που υιοθετεί τέκνο» με τον φυσικό γονέα ή τους φυσικούς γονείς του παιδιού, ή
ββ) η ημερομηνία, κατά την οποία καθίσταται τελεσίδικη η δικαστική απόφαση που αναγνωρίζει αλλοδαπή απόφαση υιοθεσίας από την εργαζόμενη που υιοθετεί τέκνο.
- Η μητέρα δικαιούται να μεταβιβάσει έως επτά (7) μήνες από την ειδική άδεια προστασίας μητρότητας της παρ. 1 προς τον πατέρα, ανεξαρτήτως αν αυτός εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος ή αγρότης. Για όσο χρόνο ο πατέρας λαμβάνει την άδεια που του έχει μεταβιβάσει η μητέρα, δικαιούται τις ανωτέρω παροχές και επιδοτείται με βάση το ασφαλιστικό καθεστώς στο οποίο υπάγεται. τις συνέπειες ως προς την ασφαλιστική κάλυψη της παρ. 1. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ρυθμίζονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για τη μεταβίβαση της ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας, σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας.».
- Δικαιούχοι των επιδομάτων κύησης και λοχείας, εφόσον η εγκριτική απόφαση εκδόθηκε από οποιονδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ Φορέα, Τομέα, Κλάδο ή Λογαριασμό ασφάλισης μισθωτών ή άλλο φορέα ασφάλισης ασθένεια μετά από την έναρξη ισχύος του άρθρου 43 του ν. 4997/2022 (Α’ 219) υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της παρ. 1 του άρθρου 142 του ν. 3655/2008.
Άρθρο 148
Θέσπιση ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας για ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες
- Η μητέρα ασφαλισμένη του e-ΕΦΚΑ, ελεύθερη επαγγελματίας, αυτοαπασχολούμενη ή αγρότισσα, δικαιούται ειδική παροχή προστασίας μητρότητας διάρκειας εννέα (9) μηνών, η οποία εκκινεί μετά τη λήξη του επιδόματος μητρότητας του e-ΕΦΚΑ, βάσει του άρθρου 6 του ν. 4097/2012 (Α΄ 235), και συγκεκριμένα μετά το πέρας δεκατεσσάρων (14) εβδομάδων από την επομένη του τοκετού. Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.) καταβάλλει στις δικαιούχους μηνιαίως ποσό ίσο με τον εκάστοτε ισχύοντα κατώτατο μισθό, κατόπιν ελέγχου ασφαλιστικής ενημερότητας.
- Την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας μη μισθωτών δικαιούνται και η τεκμαιρόμενη μητέρα του άρθρου 1464 του Αστικού Κώδικα, που αποκτά τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας και η μη μισθωτή, που υιοθετεί τέκνο από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια και έως την ηλικία των οκτώ (8) ετών. Για την εφαρμογή του πρώτου εδαφίου για τις έννοιες «εργαζόμενη που υιοθετεί τέκνο» και «ένταξη του παιδιού στην οικογένεια» ισχύουν οι ορισμοί του άρθρου 228 του π.δ. 80/2022 (Α’ 222).
- Η μητέρα δικαιούται να μεταβιβάσει έως επτά (7) μήνες από την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας της παρ. 1 στον πατέρα, ανεξαρτήτως αν αυτός εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος ή αγρότης. Για όσο χρόνο ο πατέρας λαμβάνει την άδεια που του έχει μεταβιβάσει η μητέρα, δικαιούται τις παροχές της παρ. 1, εφόσον είναι ασφαλιστικά ενήμερος.
- Η καταβολή της παροχής της παρ. 1 στις αγρότισσες χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για τις ελεύθερες επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενες μητέρες αξιοποιείται ο Ειδικός Λογαριασμός Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων της περ. α της παρ. 2 του άρθρου 44 του ν. 3986/2011 (Α’ 152). Από 1ης.1.2024 στους σκοπούς του ανωτέρω Ειδικού Λογαριασμού προστίθεται η προστασία της μητρότητας των αυτοαπασχολούμενων και των ανεξαρτήτως απασχολούμενων μέσω της ειδικής παροχής της παρ. 1 και αυτός μετονομάζεται σε Ειδικό Λογαριασμό υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολούμενων.
- Την ειδική παροχή προστασίας μητρότητας δικαιούνται και όσες μητέρες απέκτησαν τέκνο έως και δεκατέσσερις (14) εβδομάδες πριν από τη λήξη του έτους 2023 και ειδικότερα έως και την 24/09/2023 .».
Άρθρο 149
Προπληρωμένη κάρτα πληρωμής επιδομάτων
- Τα επιδόματα, βοηθήματα, ενισχύσεις και κάθε είδους παροχές της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.) και του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Π.Ε.Κ.Α.), πλην αυτών της παρ. 4 , καταβάλλονται σε λογαριασμούς των δικαιούχων που κινούνται αποκλειστικά με τη χρήση ειδικής προπληρωμένης κάρτας («προπληρωμένη κάρτα»). Σε κάθε δικαιούχο αντιστοιχεί ένας και μοναδικός λογαριασμός της παρούσας.
- Η προπληρωμένη κάρτα εκδίδεται από παρόχους υπηρεσιών πληρωμών της περ. δ) του άρθρου 62 του ν. 4446/2016 (Α΄240) που λειτουργούν στην Ελλάδα και στους οποίους οι δικαιούχοι διατηρούν ενεργό λογαριασμό πληρωμών. Οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών χορηγούν την προπληρωμένη κάρτα και παρέχουν την αντίστοιχη υπηρεσία λειτουργίας της προς τους δικαιούχους χωρίς αντάλλαγμα.
- Το ήμισυ (1/2) του καταβαλλόμενου ποσού κάθε επιδόματος, βοηθήματος, παροχής ή ενίσχυσης δαπανάται αποκλειστικά μέσω χρήσης της προπληρωμένης κάρτας του δικαιούχου για αγορές προϊόντων ή υπηρεσιών, (συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών αγορών), ή πληρωμές χωρίς επιβάρυνση του δικαιούχου με έξοδα κόστους συναλλαγών τραπεζικής συναλλαγής. Ο χρήστης της κάρτας δικαιούται να αναλαμβάνει ποσό σε μετρητά από τον λογαριασμό του που δεν υπερβαίνει το ήμισυ (1/2) των επιδομάτων που έχει λάβει. Η χρήση της προπληρωμένης κάρτας επιτρέπεται για συναλλαγές που πραγματοποιούνται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Επιδόματα, βοηθήματα και παροχές που δεν καταβάλλονται σε λογαριασμούς της παρ. 1 μέσω της προπληρωμένης κάρτας είναι τα εξής:
α) Για επιδόματα, βοηθήματα και παροχές που χορηγεί ο Ο.Π.Ε.Κ.Α.:
αα) Το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων του άρθρου 93 του ν. 4387/2016 (Α΄ 85),
αβ) τα αναπηρικά επιδόματα,
αγ) το επίδομα ομογενών προσφύγων του άρθρου 5 του ν.δ. 57/1973 (Α΄ 149),
αδ) το επίδομα στέγασης του άρθρου 3 του ν. 4472/2017 (Α΄ 74),
αε) η εισοδηματική ενίσχυση οικογενειών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών της παρ. 2 του άρθρου 27 του ν.3016/2002 (Α΄30),
αστ) τα έξοδα κηδείας σε περίπτωση θανάτου ανασφάλιστου υπερήλικα του ν. 1296/1982 (Α΄ 128),
αζ) το επίδομα στεγαστικής συνδρομής σε ανασφάλιστους υπερήλικες της υποπερ. αα) της περ. στ) της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 4520/2018 (Α΄ 30),
αη) η μηνιαία οικονομική ενίσχυση με τη μορφή επιδόματος προς τα προστατευόμενα τέκνα θανόντων από τις πυρκαγιές που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου 2018 του άρθρου 2 της από 26.7.2018 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 138), που κυρώθηκε με το άρθρο 3 του ν. 4576/2018 (Α΄ 196),
αθ) η μηνιαία οικονομική ενίσχυση με τη μορφή επιδόματος προς κάθε ανήλικο τέκνο των θανόντων κατά τη διάρκεια και εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων που έπληξαν την Κρήτη κατά τον μήνα Φεβρουάριο 2019 του άρθρου 244 του ν. 4610/2019 (Α΄ 70),
ι) η μηνιαία οικονομική ενίσχυση της παρ. 3 του άρθρου 18 του ν. 2768/1999 (Α΄273), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 73 του ν. 5043/2023 (Α΄91), προς τα προστατευόμενα τέκνα και αδέλφια θανόντων κατά τη διάρκεια και εξαιτίας των πυρκαγιών που έπληξαν την περιοχή Βαρυμπόμπης Δήμου Αχαρνών την 3η Αυγούστου 2021 και εξαιτίας του σεισμού της 30ής Οκτωβρίου 2020 στη Σάμο.
β) Για επιδόματα, βοηθήματα και παροχές που χορηγεί η Δ.ΥΠ.Α.:
βα) Το επίδομα λόγω αφερεγγυότητας εργοδότη του άρθρου 16 του ν. 1836/1989 (Α΄ 79),
ββ) Το επίδομα διαθεσιμότητας του τρίτου εδαφίου της παρ. 5 του άρθρου 27 του ν.δ. 2961/1954 (Α’ 197)
βγ) έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις που καταβάλει η Δ.ΥΠ.Α.,
- Τα άτομα με οπτική αναπηρία σε ποσοστό άνω του ογδόντα τοις εκατό (80%) που έχουν πιστοποιηθεί από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης εξαιρούνται από την καταβολή μέσω προπληρωμένης κάρτας.
- Συναλλαγές για την αγορά αγαθών ή υπηρεσιών που πραγματοποιούνται με τη χρήση της προπληρωμένης κάρτας λαμβάνονται υπόψη για συμμετοχή των δικαιούχων της παρ. 1 σε ειδικό πρόγραμμα δημοσίων κληρώσεων (Λοταρίες), μέσω του οποίου χορηγούνται στους κληρωθέντες χρηματικά ή άλλα έπαθλα. Τα χρηματικά έπαθλα είναι ακατάσχετα στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών. Το συνολικό διανεμόμενο χρηματικό ποσό για τις δημόσιες κληρώσεις που θα διενεργηθούν από την έναρξη ισχύος του παρόντος, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2025, δεν υπερβαίνει το ποσό των οκτώ εκατομμυρίων πεντακοσίων χιλιάδων (8.500.000) ευρώ. Το ποσό αυτό χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
- Οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών γνωστοποιούν στους δικαιούχους της παρ. 1 και στα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας τα προγράμματα με τα οποία επιβραβεύουν τους χρήστες της προπληρωμένης κάρτας για τις συναλλαγές αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών που οι τελευταίοι πραγματοποιούν με τη χρήση της.
- Από την έναρξη ισχύος του παρόντος και μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2024, ο χρόνος έναρξης καταβολής κάθε επιδόματος, βοηθήματος και παροχής σε λογαριασμούς, οι οποίοι κινούνται αποκλειστικά μέσω ειδικής προπληρωμένης κάρτας ορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Από την 30η Σεπτεμβρίου 2024 το σύνολο των παροχών της παρ. 1, με την επιφύλαξη της παρ. 4, καταβάλλονται μέσω της προπληρωμένης κάρτας.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η΄
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
Άρθρο 150
Ρυθμίσεις για την εύρυθμη λειτουργία της Μονάδας Εμπειρογνωμόνων Απασχόλησης, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικών Υποθέσεων – Τροποποίηση παρ. 9 και παρ. 11 και προσθήκη παρ. 6Α στο άρθρο 80 του ν. 4826/2021
- Στο άρθρο 80 του ν. 4826/2021 (Α’160), περί σύστασης Μονάδας Εμπειρογνωμόνων Απασχόλησης, Κοινωνικής Ασφάλισης, Πρόνοιας και Κοινωνικών Υποθέσεων (Μ.Ε.Κ.Υ.), μετά από την παρ. 6 προστίθεται παρ. 6 Α ως εξής:
«6Α. Το ωράριο των υπαλλήλων της Μ.Ε.Κ.Υ. σύμφωνα με τον ν. 1157/1981 (Α΄ 126) χαρακτηρίζεται ως ευέλικτο, προσαρμοζόμενο στις επαυξημένες συμβουλευτικές και γνωμοδοτικές ανάγκες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, αρμόδιος για τον έλεγχο της τήρησης του ωραρίου, καθώς επίσης και για τη βεβαίωση των υπερωριών του προσωπικού της Μ.Ε.Κ.Υ., είναι ο επικεφαλής της Μ.Ε.Κ.Υ.».
- Στην παρ. 9 του άρθρου 80 του ν. 4826/2021, περί σύστασης Μονάδας Εμπειρογνωμόνων Απασχόλησης, Κοινωνικής Ασφάλισης, Πρόνοιας και Κοινωνικών Υποθέσεων (Μ.Ε.Κ.Υ.), προστίθεται τελευταίο εδάφιο και η παρ. 9 διαμορφώνεται ως εξής:
«9. Ο επικεφαλής και οι Ειδικοί Εμπειρογνώμονες της Μονάδας Εμπειρογνωμόνων Κοινωνικών Υποθέσεων λαμβάνουν τις αποδοχές, που καθορίζονται με την υπουργική απόφαση του πρώτου εδαφίου της παρ. 10 του άρθρου 47 του ν. 4484/2017 (Α’ 110). Το προσωπικό που αποσπάται στη Μ.Ε.Κ.Υ., μπορεί να επιλέγει είτε τις αποδοχές της θέσης προέλευσης είτε τις αποδοχές που ορίζονται για τους Ειδικούς Εμπειρογνώμονες της Μ.Ε.Κ.Υ., εφόσον πληροί τα προσόντα πρόσληψης ως Ειδικός Εμπειρογνώμων. Εάν ο επικεφαλής της Μ.Ε.Κ.Υ. ή οι Ειδικοί Εμπειρογνώμονες είναι υπάλληλοι ή λειτουργοί του δημοσίου τομέα, μπορούν να επιλέξουν τη διενέργεια της καταβολής των αποδοχών τους είτε από την υπηρεσία προέλευσής τους είτε από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Ο επικεφαλής της Μ.Ε.Κ.Υ. υπάγεται για τις μετακινήσεις του σε εσωτερικό και εξωτερικό στην ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Ι του άρθρου 5, του Κεφ. Α, της υποπαρ. Δ9 της παρ. Δ του άρθρου 2 του ν. 4336/2015 (Α’ 94).».
- Στην παρ. 11 του άρθρου 80 του ν. 4826/2021, περί σύστασης Μονάδας Εμπειρογνωμόνων Απασχόλησης, Κοινωνικής Ασφάλισης, Πρόνοιας και Κοινωνικών Υποθέσεων (Μ.Ε.Κ.Υ.), στο δεύτερο εδάφιο προστίθεται η φράση «ιδίως στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και κάθε μετεξέλιξή του», προστίθενται δύο τελευταία εδάφια και η παρ. 11 διαμορφώνεται ως εξής:
«11. Η Μ.Ε.Κ.Υ. μπορεί να συνάπτει μνημόνια συνεργασίας με φορείς του δημοσίου τομέα, όπως ιδίως, την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), την Εθνική Αναλογιστική Αρχή, καθώς και με την Τράπεζα της Ελλάδος και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με αντικείμενο την παροχή πληροφοριών και στοιχείων προς επεξεργασία. Για την αποτελεσματική άσκηση των αρμοδιοτήτων της, παρέχεται στη Μ.Ε.Κ.Υ. απευθείας πρόσβαση ή πρόσβαση κατόπιν αιτήματος, εφόσον δεν είναι δυνατή η απευθείας πρόσβαση, στα συγκεντρωτικά και αναλυτικά στοιχεία που τηρούνται, αφενός σε επίπεδο Α.Φ.Μ. (μικροδεδομένα), στο Σύστημα Διοικητικής Πληροφόρησης (Management Information System MIS) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), αφετέρου σε επίπεδο Α.Μ.Κ.Α. στον Ηλεκτρονικό Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.) ή σε οποιοδήποτε άλλο πληροφοριακό σύστημα, ιδίως στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και κάθε μετεξέλιξή του, σε επίπεδο εφαρμογής μετά από διαδικασία ψευδωνυμοποίησής τους, σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 105 του ν. 4446/2016 (Α΄ 240). Η σύζευξη και η ψευδωνυμοποίηση των ανωτέρω δεδομένων, όπου αυτή προβλέπεται, δύναται να εκτελείται με τη συνδρομή της Μ.Ε.Κ.Υ. μετά από συμφωνία της με τον συνεργαζόμενο φορέα. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δύναται να ορίζεται η διαδικασία ψευδωνυμοποίησης, τα πρόσωπα που την εκτελούν και κάθε άλλο τεχνικό ή λεπτομερειακό ζήτημα.».
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Θ΄
ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΙΚΕΣ – ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ – ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 151
Εξουσιοδοτικές διατάξεις
- Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ορίζονται οι προϋποθέσεις, οι όροι και η διαδικασία είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών και του πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ, η διαδικασία διασταύρωσης και ελέγχου των στοιχείων που αφορούν στη σύνταξη και τις αμοιβές από την υπακτέα στην ασφάλιση απασχόληση, ο χρόνος έναρξης και ο τρόπος είσπραξης του πόρου μέσω εργοσήμου, η διαδικασία ελέγχου των προϋποθέσεων της παρ. 3 του άρθρου 114, η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τη δήλωση της απασχόλησης της παρ. 11 του άρθρου 114 και τη διαπίστωση της συνδρομής των εξαιρέσεων των παρ. 6 και 7 του άρθρου 114, καθώς και κάθε άλλο τεχνικό ή λεπτομερειακό ζήτημα για την εφαρμογή του άρθρου 114.
- Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθορίζονται οι διαδικασίες διασταύρωσης και οι έλεγχοι για την πλήρωση των κριτηρίων των παρ. 5 και 6 του άρθρου 115, οι προϋποθέσεις και οι τεχνικές λεπτομέρειες για την εφαρμογή του άρθρου 115.
- Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δύναται να καθορίζεται η διαδικασία καταβολής της έκτακτης εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του άρθρου 123.
- Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ρυθμίζονται η διαδικασία, ο τρόπος, οι λοιπές προϋποθέσεις καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του άρθρου 146
- Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ρυθμίζονται η διαδικασία και ο τρόπος καταβολής της παροχής, η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ e-ΕΦΚΑ και Δ.ΥΠ.Α., η λήψη και η μεταβίβαση της ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας, καθώς και κάθε άλλο τεχνικό ή λεπτομερειακό ζήτημα για την εφαρμογή του άρθρου 148. 6. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ρυθμίζονται:
α) η διαδικασία, ο χρόνος και ο τρόπος καταβολής, οι εξαιρούμενες συναλλαγές προς κατηγορίες επιχειρήσεων, η υπαγωγή των επιδομάτων, βοηθημάτων, ενισχύσεων και παροχών που αναφέρονται στην παρ. 4 του άρθρου 149 στην διαδικασία της παρ. 1 του άρθρου 149, η προθεσμία και διαδικασία δήλωσης του μοναδικού τραπεζικού λογαριασμού της παρ. 1 του άρθρου 149, καθώς και κάθε άλλο τεχνικό ή λεπτομερειακό θέμα αναφορικά με την καταβολή των παροχών στους ως άνω λογαριασμούς και
β) κάθε τεχνικό ή λεπτομερειακό θέμα αναφορικά με το πρόγραμμα δημοσίων κληρώσεων της παρ. 6 του άρθρου 149 όπως η διάρκεια αυτού, η διαδικασία και η συχνότητα των κληρώσεων, τα κριτήρια και η διαδικασία συμμετοχής, τα μέσα καταχώρισης των συναλλαγών που συμμετέχουν στις κληρώσεις, καθώς και ο καθορισμός των χρηματικών ή άλλων επάθλων του άρθρου 149.
Άρθρο 152
Μεταβατικές διατάξεις
- Τα άρθρα 116 και 117 καταλαμβάνουν τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβάλλονται από την έναρξη ισχύος του παρόντος, αιτήσεις που βρίσκονται στη διαδικασία ελέγχου του άρθρου 49 του ν. 4921/2022, καθώς και όσες εκκρεμούν σε οποιοδήποτε στάδιο της διοικητικής διαδικασίας, των οποίων τα οικονομικά αποτελέσματα ανατρέχουν στην ημερομηνία της αρχικής αίτησης συνταξιοδότησης. Αιτήσεις, που έχουν απορριφθεί, επανεξετάζονται κατόπιν νέας αίτησης του ασφαλισμένου, και τα οικονομικά τους αποτελέσματα εκκινούν από την ημερομηνία υποβολής της νέας αίτησης.
2.Το άρθρο 120 εφαρμόζεται και για τους συνταξιούχους του Ταμείου, των οποίων η σύνταξη ανεστάλη λόγω συνταξιοδοτήσεώς τους από τον π. Ο.Γ.Α., τα δε οικονομικά αποτελέσματα αρχίζουν από την ισχύ του άρθρου 120.
- Στο άρθρο 147 υπάγονται από την έναρξη ισχύος του άρθρου 43 του ν. 4997/2022 (Α΄219) και οι δικαιούχοι των επιδομάτων κύησης και λοχείας, εφόσον η εγκριτική απόφαση εκδόθηκε από οποιονδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ Φορέα, Τομέα, Κλάδο ή Λογαριασμό ασφάλισης μισθωτών ή άλλο φορέα ασφάλισης ασθένειας.
Άρθρο 153
Καταργούμενες διατάξεις
Από την έναρξη ισχύος του παρόντος καταργούνται:
α) το άρθρο 41 του ν. 4052/2012 (Α΄41), περί προϋποθέσεων συνταξιοδότησης του πρώην Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (π. ΕΤΕΑ), και κάθε διάταξη που έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 107 του ν. 4387/2016, περί πρόσβασης του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών στο Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών της πρώην Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών,
β) η παρ. 5 του άρθρου 25 του ν. 3846/2010 (Α΄66), περί θεμάτων Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (OAEE)- Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ),
γ) το άρθρο 58 του ν. 4144/2023 (Α΄88), περί ασφάλισης ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων,
δ) η παρ. 2 του άρθρου 32 του ν. 4075/2012 (Α’89), περί ρυθμίσεων ΟΑΕΕ,
ε) η παρ. 5 του άρθρου 9 του ν. 3050/2002 (Α’214), περί θεμάτων ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ασφάλισης σύμβασης έργου,
στ) η παρ. 5 του άρθρου 7 του ν. 3232/2004 (Α’48), περί υπαγωγής στην ασφάλιση του Ο.Γ.Α.,
ζ) η παρ. 2 του άρθρου 46 του ν. 3518/2006 (Α’272), περί οριοθέτησης υπαγωγής στην ασφάλιση ΟΑΕΕ και ΟΓΑ.
Σχετικά με το άρθρο 148 και την ειδική παροχή μητρότητας, δεν μπορεί να γίνει κατανοητό γιατί η προστασία καλύπτει μόνο όσες μητέρες γέννησαν μέχρι την 24η Σεπτεμβρίου 2023. Εγώ γέννησα 20 Σεπτεμβρίου και τίθεμαι εκτός κάλυψης βάσει του αυθαίρετου κριτηρίου των 14 εβδομάδων, ερχόμενη άνευ λόγου σε δυσμενέστερη θέση εν συγκρίσει με τις μητέρες που γέννησαν μόλις 4 ημέρες αργότερα.
Κύριε Υπουργέ πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξετε την παράγραφο που αφορά την αναστολή της σύνταξης συνταξιούχων εργαζομένων σε δημόσιους φορείς. Είναι άδικο και αντισυνταγματικό το όριο ηλικίας που θέτετε. Θέλουμε να προσφέρουμε με την εμπειρία μας και δεν μπορούμε λόγω του ορίου ηλικίας. Σας παρακαλούμε εάν δεν καταργηθεί τουλάχιστον να μειωθεί σε ένα πιο στρογγυλεμένο αριθμό όπως π.χ. τα 60 έτη.
Είναι άδικο να μην μπορούν να συνταξιοδοτηθουν λόγω ηλικίας, υπάλληλοι με πάνω από 40 έτη πραγματικής εργασίας, ενώ δεν αυξάνονται αναλογικά τα ποσοστά αναπλήρωσης. Κύριε Υπουργέ, λάβετε υπόψη σας και διορθώστε αυτή την αδικία!
Παρακαλώ όσοι συνέταξαν το άρθρο 114 για τα κίνητρα απασχόλησης των συνταξιούχων αναπηρίας με βάση τις προυποθέσεις του ΙΚΑ να μου υποδείξουν ένα μισθωτό συνταξιούχο αναπηρίας που εργάζεται τον τελευταίο χρόνο με βάση τις προυποθέσεις του ΙΚΑ και δεν του έχει κοπεί η αναπηρική σύνταξη..Κάποιοι καρεκλοκένταυροι δουλεύουν τους αναπήρους αλλά και τον υπουργό που εξαγγέλει ανεφάρμοστες διατάξεις..
ΠΡΟΤΑΣΗ – ΑΙΤΗΣΗ
Του Πανελληνίου Συλλόγου Συνταξιούχων
Συμβολαιογράφων
Διεύθυνση: Γεωργ. Γενναδίου 4, Αθήνα 10678
ΠΡΟΣ
ΤΟΝ ΑΞΙΟΤΙΜΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΚΥΡΙΟ ΑΔ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
Το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου καλλιεργεί την ασφαλιστική συνείδηση και εμπεδώνει τα αισθήματα ασφάλειας και εμπιστοσύνης σε εργαζόμενους και συνταξιούχους. Όμως, εξακολουθεί να υφίσταται μία μεταχείριση άνιση και δυσμενής εις βάρος ορισμένων παλαιών συνταξιούχων συμβολαιογράφων που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τις 12-05-2016, διότι για τον επανυπολογισμό της κυρίας σύνταξης τους δεν λαμβάνονται υπόψιν οι ασφαλιστικές εισφορές που κατέβαλαν ώστε να βρεθεί το μέσο μηνιαίο εισόδημά τους που είχαν όταν εργάζονταν το οποίο αποκαλείται στους νόμους «συντάξιμος μισθός». Εκ του λόγου αυτού, εσφαλμένως, ο συντελεστής αναπλήρωσης εφαρμόζεται επί της ήδη καταβαλλόμενης κύριας σύνταξής τους και όχι επί του συντάξιμου μισθού. Επομένως, οι συμβολαιογράφοι, που συνταξιοδοτήθηκαν πριν τις 12-05-2016, και εκείνοι που κατέβαλλαν την μηνιαία εισφορά που απαιτούσε το Ταμείο (= 146,82 ευρώ το μήνα) και εκείνοι που κατέβαλλαν μεγαλύτερη μέση μηνιαία εισφορά (π.χ. 500 ευρώ ή 700 ευρώ ή 2.000 ευρώ κλπ), λαμβάνουν όλοι ανεξάρτητα από τις εισφορές τους ως ανώτατη κύρια σύνταξη για 40 χρόνια το ποσό των 1.232,09 ευρώ μικτά, καθαρά περίπου 900 ευρώ.
Δηλαδή, κατά τον υπολογισμό της σύνταξής μας (των παλαιών συνταξιούχων συμ/φων), το ποσό των 1.232,09 ευρω λειτουργεί ως αμάχητο τεκμήριο ότι δήθεν όλοι είχαμε τον ίδιο συντάξιμο μισθό, δηλαδή το ίδιο εισόδημα όταν εργαζόμασταν, ενώ στην πραγματικότητα ο κάθε συμβολαιογράφος, ως ελεύθερος επαγγελματίας, είχε διαφορετικό εισόδημα από τους άλλους συμβολαιογράφους. Επιπλέον, για μας, το ποσό αυτό των 1.232,09 ευρω (μικτά πριν από μειώσεις) λειτουργεί και ως ανώτατο πλαφόν της κύριας σύνταξης σε αντίθεση με όσα ισχύουν για άλλους συνταξιούχους.
Σε αντιδιαστολή, οι ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ – ΤΑΝ που συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον Ν. 4387/12.5.2016 λαμβάνουν ανταποδοτικό μέρος σύνταξης ανάλογα με τις καταβληθείσες εισφορές τους, με προσαύξηση από τους κοινωνικούς πόρους και το πλαφόν της κύριας σύνταξης για τους συνταξιούχους μετά τον Ν. 4387/12.5.2016 ανερχόταν στο ποσό των 4.932 ευρώ και μάλιστα αυξήθηκε και ανήλθε στο ποσό των 5.119 ευρώ.
Επισημαίνεται ότι για συνταξιούχους άλλων κλάδων, όπως π.χ. του ΙΚΑ – ΤΕΑΜ, ακόμη και εάν συνταξιοδοτήθηκαν πριν τον Νόμο (όπως και εμείς) ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΥΠΟΨΙΝ ΟΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΙΣΦΟΡΕΣ.
Στην υπ’ αριθμ. Φ. 11321 / οικ.10772 / 382 / 9.3.2021 (ΦΕΚ Β΄ 1082/22.03.2021) Απόφαση του Υφυπουργού κου Π. Τσακλόγλου (Νέα αναπροσαρμογή κύριων συντάξεων – προστασία καταβαλλόμενων συντάξεων) το άρθρο 4 (περ 3) ορίζει ότι: Σε περίπτωση συνταξιούχων κατά την 12.05.2016 που εμπίπτουν στις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 30 και των παρ. 4 και 5 του άρθρου 94 και κατέβαλλαν υπό την ισχύ του προϊσχύοντος του ν. 4387/2016 νομοθετικού καθεστώτος εισφορές ανώτερες από τις προβλεπόμενες στο κοινό καθεστώς του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης από 01.10.2019 λαμβάνεται υπόψη η επιπλέον εισφορά, για το διάστημα που αυτή καταβαλλόταν, κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 30 και στις παρ. 4 και 5 του άρθρου 94 του ν. 4387/2016.
Αντίθετα για τον Τομέα Ασφ. Νομικών στην ίδια ως άνω Απόφαση το άρθρο 3 (περ 4) ορίζει ότι: Για τον Τομέα Ασφάλισης Νομικών του πρώην ΕΤΑΑ ως συντάξιμος μισθός ορίζεται το ποσό της ανώτατης προβλεπόμενης κύριας σύνταξης για 40 έτη ασφάλισης, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί την 31.05.2016, δηλαδή το ποσό των 1.232,09 €.
Εκτός από τον ανωτέρω εσφαλμένο και αντισυνταγματικό επανυπολογισμό, παραλείπεται για μας τους παλαιούς συνταξιούχους συμβολαιογράφους η προσαύξηση του ανταποδοτικού μέρους της κύριας σύνταξής μας από τους κοινωνικούς πόρους, τους οποίους πόρους αποδίδαμε καθ’ όλη την διάρκεια του εργασιακού μας βίου, καθόσον οι πόροι αυτοί καταργήθηκαν το έτος 2016 (άρθρο 39 παρ11 Ν 4387 / 2016 ως ισχυει μετά το άρθρο 35 Ν 4670 / 2020). Σημειώνεται ότι οι κοινωνικοί πόροι ανέρχονταν σε ποσοστό 1,3% επι της αξίας της συμβάσεως και ότι στην ουσία οι πόροι αυτοί προέρχονται από την εργασία μας (των συμβολαιογράφων συνταξιούχων πριν τις 12-05-2016), καθόσον καταβάλλονταν όχι αδιακρίτως από όλους τους πολίτες, αλλά μόνο από όσους χρησιμοποιούσαν τις υπηρεσίες μας (ως οιονεί εργοδότες μας). Παρά το γεγονός αυτό, οι κοινωνικοί πόροι δεν προσαυξάνουν τις συντάξεις μας (των συμβολαιογραφων που συνταξιοδοτήθηκαν πριν την 13-5-2016), αλλά ενισχύουν τις συντάξεις των άλλων ασφαλισμένων, που συνταξιοδοτήθηκαν μετά την 12-5-2016, δηλαδή μετά την κατάργηση της είσπραξης πόρων αυτών.
ΕΠΕΙΔΗ Η άνιση και δυσμενής μεταχείριση δεν διορθώνεται από την προσωπική διαφορά, διότι λόγω αυτής δεν χορηγούνται αυξήσεις μέχρι οι αυξήσεις να εξισωθούν με την προσωπική διαφορά.
ΕΠΕΙΔΗ όπως γνωρίζετε και όπως προκύπτει από τις αντιδράσεις κατά του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, η συντριπτική πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών του Τομέα Ασφάλισης Νομικών δεν δήλωνε μηνιαία εισοδήματα πάνω από το αναφερόμενο ποσό των 1.232,09 € και ελάχιστοι (και υπερήλικες) είμαστε εμείς που ζητούμε ανταποδοτικότητα και επομένως δεν πρόκειται να επιβαρυνθεί ούτε το Ταμείο ούτε ο Κρατικός Προϋπολογισμός
ΕΠΕΙΔΗ το αίτημά μας να τύχουμε και εμείς ανταποδοτικότητα και συμμετοχή στους κοινωνικούς πόρους είναι εύλογο, δίκαιο και ηθικό
ΕΠΕΙΔΗ, σύμφωνα με το Σύνταγμα και σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του Ν 4670 / 2020, πρέπει να εξαλειφθούν οι αδικίες του προγενέστερου νομοθετικού πλαισίου, οι οποίες προκαλούν έλλειμμα ανταποδοτικότητας στις κύριες συντάξεις και να επαναθεμελιωθεί η αρχή της εμπιστοσύνης προς τους κρατικούς θεσμούς στη βάση της ασφαλιστικής δικαιοσύνης, της ισονομίας και της ισότητας για τους συνταξιούχους που είναι οι αδικημένοι
ΕΠΕΙΔΗ όλα όσα διακηρύσσει η αιτιολογική έκθεση, που παρατίθεται στο τέλος του παρόντος εγγράφου, είναι απολύτως αντίθετα με αυτό που συμβαίνει σε μας τους συμβολαιογράφους που συνταξιοδοτήθηκαμε πριν τις 12-05-2016
ΕΠΕΙΔΗ, ο σκοπός του Ν 4387/2016 καθώς και του Ν 4670 /2020 δεν είναι ούτε η ευνοϊκή μεταχείριση κάποιων ασφαλισμένων ούτε η δυσμενής κάποιων άλλων, αλλά είναι η ενιαία μεταχείριση των συνταξιούχων, ο υπολογισμός των συντάξεων με ενιαία κριτήρια και η ανταποδοτικότητα των εισφορών αυτή καθεαυτή
Για την λύση του προβλήματος
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ – ΑΙΤΟΥΜΕΘΑ – ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ
Να προστεθεί διάταξη
(ή να εκδοθεί Υπουργική Απόφαση)
σύμφωνα με την οποία
«Οι συνταξιούχοι συμβολαιογράφοι που συνταξιοδοτήθηκαν πριν τις 12-5-2016, εφόσον υποβάλουν εντός προθεσμίας τεσσάρων (4) μηνών από την δημοσίευση αίτηση προς τον ΕΦΚΑ για νέο επανυπολογισμό της κύριας σύνταξής τους, να λαμβάνουν κύρια σύνταξη αποτελούμενη από:
1) εθνική σύνταξη, 2) ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης με βάση την μέση μηνιαία εισφορά τους δια 0,20 επί τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του Ν. 4670 /2020 για τους έχοντες 30 και πλέον συντάξιμα έτη και 3) προσαύξηση από τους υφιστάμενους κοινωνικούς πόρους υπέρ των αντίστοιχων ταμείων, με αναγωγή κατά κεφαλή. Η νέα σύνταξη που θα προκύψει θα καταβάλλεται από την αίτησή τους και μετά χωρίς αναδρομικότητα.»
Το αίτημά μας είναι απόλυτα σύμφωνο με την αιτιολογική έκθεση του Ν. 4670 / 2020 (Νόμου κ. Βρούτση) η οποία διακηρύσσει μεταξύ άλλων και τα εξής: «..δημιουργείται ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο καταρχάς ευθυγραμμίζεται με τις συνταγματικές αρχές, αποκαθιστά την ανταποδοτικότητα και εμπεδώνει τα αισθήματα ασφάλειας και εμπιστοσύνης σε εργαζόμενους και συνταξιούχους
Περαιτέρω, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας διευκρίνισε τα εξής: ..β. Η ασφαλιστική εισφορά δεν έχει τα χαρακτηριστικά φόρου .. δ. Η ασφαλιστική εισφορά δεν αποτελεί μόνο βάρος, αλλά και ανταποδοτική παροχή του ασφαλιζόμενου.»
Μετά τιμής
Αθήνα 29-11-2023
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων
Συμβολαιογράφων
δια της Προέδρου κας Νίκης Γόντικα – Χονδρού
και
της Γραμματέως κας Ευαγγελίας Αγγάνη – Στυλιανέση
Τηλ. Επικοινωνίας 21 0330 3565
e-mail: pasysysy@gmail.com
Αιτούμαι και εγώ να ψηφιστεί η διάταξη (ή να εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση) το κείμενο της οποίας περιλαμβάνεται στην αίτηση του Πανελληνίου Συλλόγου Συντ. Συμ/φων και στην αναλυτική αίτηση της συναδέλφου μου κας Ι Σωσσίδου που ήδη αναρτήθηκε στην ενότητα Δ΄. Η διάταξη (ή η απόφαση) θα είναι μεταβατική και θα ορίζει: «Οι συνταξιούχοι συμβολαιογράφοι που συνταξιοδοτήθηκαν πριν τις 12-5-2016, υπό την προϋπόθεση να υποβάλουν εντός προθεσμίας τεσσάρων (4) μηνών από την δημοσίευση αίτηση προς τον ΕΦΚΑ για νέο επανυπολογισμό της κύριας σύνταξης τους, να λαμβάνουν και αυτοί, από την ημερομηνία της αιτήσεώς τους και στο εξής, κύρια σύνταξη αποτελούμενη από: α) εθνική σύνταξη,
β) ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης με βάση την μέση μηνιαία εισφορά τους δια 0,20 επί τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του Ν. 4670 /2020 για τους έχοντες 30 και πλέον συντάξιμα έτη και γ) προσαύξηση από τους υφιστάμενους κοινωνικούς πόρους υπέρ των αντίστοιχων ταμείων, με αναγωγή κατά κεφαλή. Η αίτηση θα ικανοποιείται με νέο επανυπολογισμό της κύριας σύνταξης των αιτούντων που θα γίνεται σύμφωνα με τα ανωτέρω και η νέα σύνταξη που θα προκύψει θα καταβάλλεται από την αίτησή τους και μετά χωρίς αναδρομικότητα.»
Η παρούσα διάταξη δεν θα δημιουργήσει επιβάρυνση για το Ταμείο ή τον Κρατικό Προϋπολογισμό διότι είμαστε ελάχιστοι οι παλαιοί συνταξιούχοι συμβολαιογράφοι που ζητούμε ίση μεταχείριση με τους συναδέλφους μας που συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον Νόμο Κατρούγκαλου (που βελτιώθηκε με τον Ν. 4670 / 2020 του κ. Βρούτση).
Θα ήθελα να επισημάνω τα εξής: η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι: «..β. Η ασφαλιστική εισφορά δεν έχει τα χαρακτηριστικά φόρου.. δ. Η ασφαλιστική εισφορά δεν αποτελεί μόνο δημόσιο βάρος αλλά και ανταποδοτική παροχή του ασφαλιζόμενου.»
Μετά τιμής
Με δεδομένη τη θετική ανταπόκριση που έτυχε το άρθρο 4 του ν. 4151/13 , τόσο από το σύνολο των εργαζομένων συνταξιούχων όσο και από όλες τις παρατάξεις του Κοινοβουλίου, προτείνουμε την επαναφορά του με παράλληλη τροποποίηση των διατάξεων του άρθρου 27 του Νόμου 4670/2020, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 78 του Ν.4690/2020 …»
«..ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ & ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ στη Βασικη Συνταξη …»
«…ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ ΑΠΟ ΕΦΚΑ για Στρκους καθοσον στον ΕΦΚΑ , υπήχθησαν όσοι είχαν προηγουμένως ενταχθεί σε Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (είτε άμεσα, είτε έμμεσα λόγω ίδρυσης Ταμείων Αρωγής και καταβολής Επικουρικών Συντάξεων). Καθεστως όμως που διαχρονικα δεν αφορουσε στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και θα ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΧΑΜΕ ΕΝΤΑΧΘΕΙ. ..»
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’
ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Άρθρο 114
1. Οι συνταξιούχοι αυτοαπασχολούμενοι κ εργαζόμενοι με το νομοσχέδιο αυτό πληρώνουν 2 πόρους ΜΗ ανταποδοτικούς, και όχι έναν. Ο συνταξιούχος εκτός από τον μη ανταποδοτικό πόρο υπέρ του ΕΦΚΑ, πληρώνει επίσης και πόρο υπέρ Υγείας ο οποίος επίσης είναι μη ανταποδοτικός και άδικος καθόσον δεν απολαμβάνει επιπρόσθετης υπήρεσίας υγείας (ιατρονοσηλευτική υπηρεσία). Παρακαλώ εξετάσετε να καταργήσετε τον 2ο πόρο υπέρ υγείας όπως ίσχυε και πριν το 2009.
2. Θα πρέπει ο μετά την σύνταξη εργασιακός βίος να προστίθεται για επιπλέον σύνταξη όχι μόνο μετά το 2016. Πχ αν κάποιος είχε εργασιακό βίο για λίγα χρόνια πριν το 2016 πχ μεταξύ 2005-2010, να μην χάνονται αυτά τα συντάξιμα και ασφαλιστικά πληρωμένα χρόνια, αλλά να προστίθενται διότι ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΕΧΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.
3. Κάποιοι αυτοαπασχολούμενοι δεν εργάζονται 12 μήνες/έτος, είναι εποχιακοί (πχ δεν εργάζονται το καλοκαίρι), το άνοιγμα κλείσιμο επιχείρησης έχει σημαντικό κόστος λογιστικό. Παρακαλώ εξετάσατε να προβλέπεται πάγωμα ατομικής επιχείρησης και εισφορών μέχρι 3-4 μήνες. Έτσι οι ατομικές επιχειρήσεις γίνονται πιο βιώσιμες.
Άρθρο 148, «Θέσπιση ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας για ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες».
Είναι πολύ θετικό που θα επεκταθεί το 9μηνο και στις αυτοαπασχολούμενες μητέρες. Ωστόσο, για να έχει νόημα το επίδομα μητρότητας και να είναι ουσιαστική η βοήθεια στις νέες μητέρες, θα πρέπει από την ημέρα του τοκετού μέχρι και την λήξη του εν λόγω 9μηνου οι αυτοαπασχολούμενες μητέρες να μην καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές στον EΦΚΑ. Ειδάλως, η προσφερόμενη βοήθεια είναι πολύ μικρότερη από την αναγραφόμενη. Ενδεικτικά μία αυτοαπασχολούμενη πολικός μηχανικός ασφαλισμένη στην 1η κατηγορία πληρώνει μηνιαίες εισφορές 310,00€, με την μείωση που γίνεται (από προηγούμενη εμπειρία μου της τάξεως των 50,00€) είναι περίπου 250-260€ τον μήνα για 12 μήνες μετά την γέννηση του παιδιού και αυτό στην περίπτωση που έχει επιλέξει την χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι είναι κάτι που θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν για να υπάρξει ουσιαστική βοήθεια στις αυτοαπασχολούμενες μητέρες, αλλά και ισότητα για όλες τις μητέρες ανεξαρτήτως κλάδου εργασίας.
Τέλος, θα ήθελα να τονίσω την αναγκαιότητα μη καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών από την ημερομηνία τοκετού, διότι το επίδομα τοκετού που δίνεται στις νέες μητέρες αυτοαπασχολούμενες καλύπτει μόνο τις ασφαλιστικές εισφορές των πρώτων μηνών.
Με εκτίμηση,
Ζωή Γροντή
Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός
ΑΓΑΠΗΤΕ ΜΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕ ΚΥΡΙΕ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΤΟΛΜΗΣΤΕ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΤΕ ΤΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 69οΕΤΟΣ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΣΥΜΦΩΝΗ ΓΝΩΜΗ ΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΑΠΟΛΥΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟΔΙΚΑΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ 67ου ΕΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΕΡΓΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΕΡΓΑΣΘΟΥΝ ΜΕ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ.ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΑΚΟΥΜΕ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΒΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ.ΔΩΣΤΕ ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΔΙΚΑΩΜΑ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΞΙΟΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΠΟΥ ΑΝ ΕΙΧΑΤΕ ΕΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΔΕΝ ΘΕΛΑΤΕ ΜΕ ΤΙΠΟΤΕ ΝΑΣ ΣΑΣ ΕΦΕΥΓΕ ΜΕ ΣΥΝΤΑΞΗ.Η ΕΝΑΛΑΚΤΙΚΑ ΔΩΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ
Κύριε Υπουργέ, παρακαλώ όπως λάβετε υπόψη κατάργηση του ορίου ηλικίας ή τροποποίηση σε όσους συμπληρώνουν πραγματική συντάξιμη υπηρεσία των 40 ετών ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας.
Πλέον, με τα νέα δεδομένα θα πληθύνουν οι περιπτώσεις αυτών των ατόμων και είναι άδικο να αναγκάζονται να δουλεύουν έως τα 62 με 47 και 48 έτη ασφάλισης ειδικά για αυτούς που προσλήφθηκαν πριν το 1983.
Εξάλλου, δεν θα είναι αρκετά παραγωγικοί αλλά μπορεί να επιβαρύνουν και το εργασιακό τους περιβάλλον, από την άλλη, τα ποσοστά αναπλήρωσης μετά τα 40 είναι δυσανάλογα μικρά. Άρα, πρόκειται για εξαναγκασμό στη συνέχιση της εργασίας και επιβολή πολιτικής χωρίς το ανάλογο κόστος.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Παρακαλώ όπως λάβετε υπόψη ότι από 1/1/2024 η συνολική δαπάνη μισθοδοσίας μου με όλες τις εισφορές για την μισθοδοσία μου θα είναι 2.415,03 ευρώ.
Από αυτό προκύπτει ότι αν συνταξιοδοτηθώ θα λαμβάνω συνολικά το ακαθάριστο ποσό σύνταξης των 1.180,00 ευρώ.
Επιπλέον ένας νέος Διοριζόμενος Υπάλληλος ΠΕ κατηγορίας η συνολική του δαπάνη μισθοδοσίας από 1/1/2024 είναι 1.162,00 ευρώ.
Η διαπίστωση είναι ότι με το συνολικό ποσό που θα λαμβάνω ως ένας ισόβιος εγκλωβισμένος υπάλληλος, αν συνταξιοδοτηθώ το ποσό της σύνταξης μου, και το ποσό του νεοδιοριζόμενου Υπάλληλου θα είναι συνολικά λιγότερα από την δαπάνη μισθοδοσίας μου.
Υπάρχει λύση να διορθώσετε κάποιες από τις αδικίες που βαραίνουν αποκλειστικά τους παλαιούς ασφαλισμένους και ταυτόχρονα την μείωση της ανεργίας.
Παρακαλώ να εξεταστεί η περίπτωση της ένταξης της σπανιότατης πάθησης του οικογενους αιμολυτικού ουραιμικού συνδρόμου στις ευεργετικές διατάξεις του Ν.612/77 και του ΠΔ 169/2007, για τις περιπτώσεις όπου υπάρχει ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% και λόγω της ανωτέρω παθήσεως χρειάζεται η διενέργεια τακτικών μεταγγίσεων (πάνω απο δύο φορές το μήνα) εφ’ όρου ζωής. Ενδεικτικά αναφέρω ότι πλέον για την β’ ομόζυγο μεσογειακή ή δρεπανοκυτταρική ή μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία δεν απαιτείται η διενέργεια τακτικών μεταγγίσεων για την συνταξιοδότηση βάσει των ανωτέρω διατάξεων.
Επίσης να δοθεί και στους πάσχοντες απο την ανωτέρω πάθηση του οικογενούς ουραιμικού αιμολυτικού συνδρόμου που προβαίνουν σε τακτικές μεταγγίσεις εφ΄ όρου ζωής και φέρουν ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% και το επίδομα του ΟΠΕΚΑ (Ενίσχυση ατόμων με συγγενή αιμολυτική αναιμία) το οποίο δίνεται μέχρι τώρα μόνο στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α. Μεσογειακή αναιμία, θαλασσαιµία, αιµοσφαιρινοπάθεια, δρεπανοκυτταρική αναιµία – οµόζυγο δρεπανοκυτταρική αναιµία – µικροδρεπανοκυτταρική αναιµία με ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω.
β. Αιμορροφιλία Α, αιµορροφιλία Β, συγγενείς αιµορραγικές διαθέσεις με ποσοστό αναπηρίας από 50% και άνω.
γ. Σύνδροµο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (HIV) µε ποσοστό αναπηρίας από 50% και άνω.
δ. Πάσχοντες από πρωτοπαθή ανοσοανεπάρκεια αντισωμάτων που υποβάλλονται σε εγχύσεις ανοσοσφαιρίνης µε ποσοστό αναπηρίας από 50% και άνω.
Για λόγους ισονομίας λοιπόν (βλέπε άρθρο 4 συντάγματος) και καθώς πρόκειται για παθήσεις με όμοια χαρακτηριστικά (ανάγκη για τακτικές μεταγγίσεις) παρακαλώ όπως εξεταστούν τα ανωτέρω, όπως επίσης και η ένταξη στον Ν.612/77 και στο ΠΔ 169/2007 και άλλων παθήσεων όπως συγγενείς καρδιοπάθειες , βαρήκοοι κτλ.
Να αποδείξετε κύριε υπουργέ ότι η κοινωνική ευαισθησία που ευαγγελίζεστε ότι διακατέχει την παρόυσα κυβέρνηση δεν είναι προσχηματική αλλά είναι πραγματική.
κ. Υπουργέ,
ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ -ΑΡΘΡΟ 114
ΕΙΝΑΙ ΟΛΩΣ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΣ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ :
1. Ο νέος πόρος υπέρ ΕΦΚΑ (10%) να εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα.
2. Η Εισφορά αλληλεγγύης των ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ να επιβάλλεται με την ισχύουσα κλίμακα μόνο για το τμήμα συντάξεως άνω 1400€, άλλως η επιβάρυνση στην ανέρχεται στην κλίμακα 9% ( τουλάχιστον 2.595€ ετησίως !)
3. Στους ελεύθερους επαγγελματίες και στα μπλοκάκια το 10% να επιβάλλεται επί του καθαρού εισοδήματος (της προηγούμενης χρονιάς) και όχι επί του ακαθάριστου εισοδήματος.
4. Η επιστροφή κρατήσεων πάνω από το προβλεπόμενο πλαφόν να γίνεται αυτόματα, με ευθύνη ΕΦΚΑ εντός 3μηνου από την εκκαθάριση.
Επισήμανση – ΠΡΟΣΟΧΗ.
Ελπίζουμε το άρθρο 148 αναφορικά με την παροχή 9μηνου επιδόματος μητρότητας στις ελεύθερες επαγγελματίες, να μην συγχετιστεί με το επίδομα ανατροφής τέκνου που δικαίονται παράλληλα και οι σύζυγοι εάν είναι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς αυτά τα δυο εξυπηρετούν δυο διαφορετικούς σκοπούς.
Σας ευχαριστούμε εξ αρχής για την προσοχή σας.
Ενδεχομένως να μην το έχω εντοπίσει στο, αλλά είχε αναφερθεί στον Τύπο, ότι η επιβαλλόμενη στις άνω των €1.600 συντάξεις βάσει των Ν. 3863/10 & 3865/10 ΕΑΣ θα εμειούτο.
Δεδομένου ότι η εισφορά φθάνει έως και το 14% επί συντάξεων για τις οποίες οι δικαιούχοι έχουν ήδη καταβάλει κατά τον εργασιακό τους βίο υψηλές εισφορές, διερωτώμαι αν θα περιληφθεί πρόβλεψη έστω και για οριακή μείωση του ποσοστού της Εισφοράς Αλληλεγγύης η οποία θα εξορθολόγιζε την υφιστάμενη επιβάρυνση.
Στο άρθρο 121: προϋποθέσεις ασφαλιστικού δεσμού μειωμένης σύνταξης για το έτος 2020.
Το άρθρο θα μπορούσε να αναφέρεται γενικά στην προέκταση της πενταετίας για ένα ή και για δύο ακόμα χρόνια με σκοπό την εύρεση του απαραίτητου συνόλου των 500 ημερών ασφάλισης. Ως εκ τούτου μπορεί να τροποποιηθεί και να αναφέρει τη δυνατότητητα γενικότερης αναζήτησης της πενταετίας και όχι δεσμευτικά το 2019, ήτοι ένα έτος πριν το 2020.
Αξιότιμε κε Υπουργέ,
Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα
φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, διατύπωσε την θέση ότι όλοι οι
εργαζόμενοι που δεν διακόπτουν την απασχόλησή τους με τηνσυνταξιοδότηση θα πρέπει αυτοδικαίως (κατάθεση αίτηση για την απονομή σύνταξης) να μεταπίπτουν στο πρώτο μισθολογικό κλιμάκιο της εκπαιδευτικής τους βαθμίδας, δηλαδή, εκτός από την προβλεπόμενη περικοπή στην σύνταξη λόγω συνέχισης της εργασίας, να υφίστανται και περικοπή του μισθού τους, η οποία υπερβαίνει μεσοσταθμικά το 50% των μέχρι τότε λαμβανόμενων αποδοχών τους.
H θέση αυτή συνεπάγεται περαιτέρω ότι οι όλοι οι φορείς οφείλουν να
προβούν αναδρομικά για όλους τους εργαζομένους αυτής της κατηγορίας σε
μισθολογική επανακατάταξη και αναζήτηση των αποδοχών που ελήφθησαν όλα
αυτά τα χρόνια ως αχρεωστήτως καταβληθείσες, καθώς η συντριπτική
πλειοψηφία των φορέων δεν είχε μέχρι σήμερα εφαρμόσει οποιαδήποτε
μισθολογική επανακατάταξη.
Όπως αντιλαμβάνεστε ενδεχόμενη εφαρμογή της θέσης αυτής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους θα είναι και αδιέξοδη και άδικη. Χιλιάδες απασχολούμενοι συνταξιούχοι ανά την χώρα θα υποχρεωθούν να επιστρέψουν στην υπηρεσία τους αποδοχές ετών που αντιστοιχούν σε χιλιάδες ευρώ, για τις οποίες μάλιστα έχουν ήδη φορολογηθεί. Και όλοι αυτοί οι απασχολούμενοι συνταξιούχοι, αν γνώριζαν το σχετικό ζήτημα, προφανώς και δεν θα επέλεγαν ένα τέτοιο καθεστώς και είτε θα ανέβαλαν για απώτερο χρόνο την λήψη της σύνταξης είτε δεν θα συνέχιζαν την απασχόλησή τους μετά την απονομή της σύνταξης.
Το πρόβλημα αυτό είναι γενικευμένο, καθώς με βάση την ενημέρωση που είχαμε, σχεδόν όλοι οι φορείς δεν προέβησαν σε μισθολογική επανακατάταξη των απασχολούμενων συνταξιούχων τους.
Και αυτό διόλου τυχαία: Ούτε ο νόμος 4354/2015 περί ενιαίου μισθολογίου ούτε οι εφαρμοστικές αυτού εγκύκλιοι προέβλεπαν διαδικασία νέας
επανακατάταξης – μισθολογικού υποβιβασμού σε περίπτωση συνταξιοδότησης
εργαζομένου. Αν υπήρχε μια σαφής τέτοια ρύθμιση, προφανώς και θα είχε εφαρμοστεί από τους φορείς και δεν θα συναντούσαμε την παρούσα αυτή διάχυτη προβληματική κατάσταση.
Κατά την άποψή μας η θέση του Γενικού Λογιστηρίου στηρίζεται σε
εσφαλμένη προϋπόθεση, διότι παραγνωρίζεται το γεγονός ότι στον ν. 4354/2015 ορίζονται ευθέως οι περιπτώσεις, όπου επιτρέπεται η περικοπή των αποδοχών (άρθρο 25) αλλά και ότι ουδόλως προκύπτει από οποιαδήποτε διάταξη νόμου, πως η λήψη σύνταξης και η παράλληλη απασχόληση συνεπάγονται τη μείωση των τακτικών αποδοχών του εργαζομένου.μέχρι τώρα καταβληθεισών αποδοχών.
Σας παραθέτουμε κάτωθι την σχετική πρόταση και ευελπιστούμε στην
θετική παρέμβαση για την επίλυση αυτού του σημαντικού και εισέτι
αρρύθμιστου ζητήματος.
Είναι δε πλέον εντελώς ανεπιεικές και άδικο, εφόσον ήθελε θεωρηθεί ορθή η ως άνω ερμηνευτική άποψη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι να υποχρεωθούν σε καταβολή αχρεωστήτως καταβληθέντων αποδοχών λόγω αναδρομικής μισθολογικής επανακατάταξης – υποβιβασμού (οι οποίοι καλόπιστα εισέπρατταν τις αποδοχές τους όλα αυτά τα χρόνια και σε κάθε περίπτωση δεν είναι οι ίδιοι υπαίτιοι για την παράλειψη επανακατάταξης τους). Ομοίως είναι άδικο να τεθεί οποιοδήποτε ζήτημα καταλογισμού των σχετικών ποσών στους σχετικούς διατάκτες ή εκκαθαριστές μισθοδοσίας εξαιτίας της δυσκολίας στην ερμηνεία των σχετικών διατάξεων, όπως αυτή καταμαρτυρείται και από την σχεδόν καθολική παράλειψη εφαρμογής των σχετικών ρυθμίσεων.
Προς τούτο προτείνεται άμεση νομοθετική παρέμβαση με σχετική τροπολογία – προσθήκη νέας παραγράφου στο άρθρο 11 του ν.4354/2015, η οποία για πρώτη φορά θα ρυθμίζει με σαφήνεια και ασφάλεια δικαίου το σχετικό ζήτημα:
5. α. Υπάλληλος που υποβάλλει αίτηση για την απονομή πλήρους ή μειωμένης σύνταξης γήρατος με συνέχιση της απασχόλησης αυτοδικαίως κατατάσσεται από την ημερομηνία υποβολής αυτής στο εισαγωγικό μισθολογικό κλιμάκιο της εκπαιδευτικής βαθμίδας, αφαιρουμένου όλου του αναγνωρισθέντος μέχρι τότε χρόνου προϋπηρεσίας του.
β. Με την υποβολή στον οικείο ασφαλιστικό φορέα της σχετικής αίτησης συνταξιοδότησης με δήλωση συνέχισης της απασχόλησης, ο υπάλληλος υποχρεούται να δηλώσει τούτο και στην αρμόδια διεύθυνση προσωπικού του φορέα απασχόλησης του προκειμένου να εκδοθεί η οικεία διαπιστωτική πράξη επανακατάταξης. Ο οικείος ασφαλιστικός φορέας υποχρεούται να απέχει από την καταβολή οποιουδήποτε ποσού σύνταξης μέχρι την προσκόμιση αντιγράφου της διαπιστωτικής πράξης επανακατάταξης του εν λόγω συνταξιοδοτηθέντος υπαλλήλου.
γ. Σε περίπτωση οριστικής απόρριψης από τον οικείο ασφαλιστικό φορέα της αίτησης συνταξιοδότησης, ο υπάλληλος επανακατατάσσεται αναδρομικά από την ημερομηνία υποβολής της αίτησής του στο μισθολογικό κλιμάκιο που αντιστοιχεί στο σύνολο του μέχρι τότε χρόνου προϋπηρεσίας του και καταβάλλονται αναδρομικά οι αντίστοιχες μισθολογικές αποδοχές.
δ. Μισθολογικές αποδοχές συνταξιούχων εργαζόμενων, οι οποίες υπολογίστηκαν δυνάμει του συνολικού χρόνου προϋπηρεσίας τους και οι οποίες έχουν καταβληθεί μέχρι και την δημοσίευση του παρόντος δεν αναζητούνται ούτε καταλογίζονται.
Ειμαι τριτεκνος πατερας ελευθερος επαγγελματιας με 30χρονια (τεβε-οαεε-εφκα οχι υπαλληλος) και θα πρεπει να φτασω στα 62 για να βγω στην συνταξη? 40 χρονια χωρις οριο ηλικιας και ειδικα για τους τριτεκνους.Ευχαριστω
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’
ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Αιτούμαστε τη συμπερίληψη της παρακάτω διάταξης, η οποία θα αποκαταστήσει μία χρόνια αδικία εις βάρος των κωφών και βαρήκοων ατόμων:
Αναμόρφωση του ν.612/1977 και του Π.Δ. 169/2007
Ένταξη των κωφών και βαρήκοων ατόμων με ποσοστό αναπηρίας 67% στις ευεργετικές διατάξεις συνταξιοδότησης στην 15ετία, με τον ν.612/1977 ή το Π.Δ. 169/2007 για λόγους ισονομίας.
ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ Ο ΠΟΡΟΣ 10% !!! ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
Κύριε Υπουργέ είναι καλό να το ξαναδείτε !!!
Παρατηρήσεις:
1. Ο νεοεισαχθείς όρος «πόρος» 10% » είναι ένας άλλος υποχρεωτικός φόρος. Σε κάθε περίπτωση είναι αντισυνταγματική κράτηση προσβαλλομένη στο Συμβούλιο της Επικρατείς (Στε), για πλείστους λόγους !!!!
2. Ο πόρος 10% στην πραγματικότητα είναι τρίτος φόρος υπέρ ΕΦΚΑ καθόσον,
• Ο πρώτος παρακρατείτε με την σύνταξη
• Ο δεύτερος με την καταβολή ή παρακράτηση από την δεύτερη εργασία μισθωτού συνταξιούχου ή ελεύθερου επαγγελματία με μπλοκάκι κλπ και
• Ο τρίτος με τον παρόντα «πόρο 10%», γιατί πηγαίνει επίσης στον ΕΦΚ.
3. Η κράτηση αυτή 10% , όπως και εάν ονομασθεί και σε οποιοδήποτε ταμείο κατευθυνθεί στην πραγματικότητα είναι φόρος προστιθέμενος επιπλέον της ανώτατης φορολογικής κλίμακας (44%), καθόσον προστιθεμένη σε τυχόν μεγάλη σύνταξη και μεγάλες απολαβές από την εργασία καταλήγουν σε μεγαλύτερη κλίμακα.
4. Πως παρακρατείται το 10%? μέσω ΕΦΚΑ? Αυτόματα με δική μας κατάθεση;
5. Δεν θεωρείται έξοδο.
ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΧΘΕΣΤΕΡΗ Η ΡΥΘΜΙΣΗ
Η θεσμοθετούμενη τροποποίηση για ορισμένες περιπτώσεις είναι επαχθέστερη,.
Συγκεκριμένα η κατηγορία των απασχολούμενων συνταξιούχων εξ ιδίου δικαιώματος λόγω γήρατος στον e-efka., η υφιστάμενη περικοπή 30% επί της συντάξεως μειώνει παράλληλα τα ποσά των κρατήσεων βάσει των μνημονιακών νόμων με αποτέλεσμα να απορροφάται μέρος της περικοπής.
Αντίθετα η παρακράτηση του 10% επί του μισθού έστω και με το προβλεπόμενο ανώτατο ετήσιο όριο εισφορών, είναι επαχθέστερο στις περιπτώσεις που ο μισθός είναι μεγαλύτερος από τις συντάξιμες αποδοχές. Επιπλέον η εισφορά 10% επιβάλλεται σε 14 μισθούς.
Παράδειγμα: Μπορεί να υπολογισθεί η περίπτωση του πληρωτέου μιας αρχικής ονομαστικής σύνταξης του επιπέδου των 1.800 euro,στην οποία επιβάλλονται οι μνημονιακές κρατήσεις σε σύγκριση με το πληρωτέο όπως διαμορφώνεται με την περικοπή του 30% που πλέον οι μνημονιακές κρατήσεις υπολογίζονται σε ονομαστικό ποσό των 1. 260 euro ( -30% = 540 euro).
Οι συνολικές ως άνω περικοπές να συγκριθούν με το μέγιστο σήμερα ετήσιο όριο εισφορών των 426Χ12=5.112 euro.
ΠΡΟΤΑΣΗ: Λαμβάνοντας υπ όψη το πνεύμα του νομοσχεδίου που αποβλέπει στην ελάφρυνση των εισφορών των εργαζόμενων συνταξιούχων θα μπορούσε να καθορισθεί και ένα ανώτατο όριο μισθού που θα επιβάλλεται ή εισφορά Π.Χ. στο ύψος του ονομαστικού ποσού της σύνταξης.
Εδώ θα πρέπει να συνυπολογισθεί και το ποσό που προκύπτει από την αύξηση του συντελεστού φορολογίας στο σύνολο των αμοιβών.
Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι με την επικείμενη αλλαγή της επιβολής «ποινής» από τις αποδοχές της σύνταξης στις αποδοχές της μισθωτής εργασίας, επισημαίνονται τα ακόλουθα:
Αυξάνεται σημαντικά η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Α.Σ.) καθόσον η κλίμακα είναι η ακόλουθη (άρθρο 11 Ν.3865/10 όπως τροποποιήθηκε με την παρ.13 του άρθρου 2 του Ν. 4002/11):
Διευκρινίζεται ότι το εκάστοτε ποσοστό παρακράτησης υπολογίζεται στο σύνολο των αποδοχών (μείον τα οικογενειακά επιδόματα) της σύνταξης και δεν υπολογίζεται κλιμακωτά όπως ο φόρος εισοδήματος.
Παράδειγμα με σενάρια περικοπών:
Εάν κάποιος έχει συνολική ονομαστική σύνταξη 2.400€, με το σύστημα 70% κρατήσεων του παρακρατείται το ποσό των 50,40€(2.400 Χ 70% Χ 3%) ενώ με το νέο σύστημα θα του παρακρατείται το ποσό των 216,00€(2.400 Χ 9%).
Με το σύστημα με περικοπή του 30% της σύνταξης αφορά αποδοχές δώδεκα(12) μηνών, ενώ με το νέο σύστημα θα αφορά δέκα τέσσερις (14) μισθούς. Σε περίπτωση που η ιδιωτική εταιρεία δίνει bonus στους εργαζομένους θα αφορά και στο ποσό του bonus αλλά και σε ενδεχόμενες αποδοχές για αποζημίωση εκτός έδρας.
Με το υφιστάμενο σύστημα περικόπτεται εξαρχής η σύνταξη κατά 30%, με αποτέλεσμα το ποσό που περικόπτετε να μειώνει το συνολικό φορολογητέο ποσό και κατά συνέπεια δεν αυξάνεται περαιτέρω η κλίμακα φορολόγησης.
Με το νέο σύστημα το σύνολο των αποδοχών σύνταξης και μισθωτής υπηρεσίας θα είναι φορολογήσιμο με αποτέλεσμα η κλίμακα των φορολογικών συντελεστών να αυξάνεται υπέρμετρα, ανάλογα το ύψος των αποδοχών εκάστου.
Με το νέο σύστημα το παρακρατηθέν ποσό θα παρακρατείται και θα αποδίδεται στον ΕΦΚΑ ως Πόρος. Αυτό σημαίνει ότι το παρακρατηθέν ποσό θα συμπεριλαμβάνεται στο συνολικό φορολογητέο ποσό (δηλαδή και θα παρακρατείται και θα φορολογείται), ενώ εάν αποδίδετε εξαρχής στον ΕΦΚΑ σαν πρόσθετη εισφορά ΕΦΚΑ θα εξαιρείτο από το φορολογητέο ποσό. (Δεν διευκρινίζεται).
ΛΟΙΠΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ
Ο εργαζόμενος συνταξιούχος πληρώνει πολύ μεγαλύτερο φόρο στο κράτος σε σχέση με την περίπτωση των καταβαλλομένων φόρων από έναν συνταξιούχο για τη σύνταξη και έναν άλλο εργαζόμενο για την μισθωτή εργασία, καθόσον στην πρώτη περίπτωση ο φόρος υπολογίζεται στον άθροισμα των αποδοχών σύνταξης και μισθωτής εργασίας και κατά συνέπεια ανεβαίνουν υπέρμετρα οι συντελεστές φορολόγησης.
Η διακηρυχθείσα πολιτική της κυβέρνησης είναι μείωση των φόρων.
Η περικοπή της σύνταξης αποτελεί μνημονιακό μέτρο και υποτίθεται ότι με την πάροδο του χρόνου αίρονται τα μνημονικό μέτρα και δεν γίνονται επαχθέστερα.
Η λογική να «κατασπαράσσονται» οικονομικά, είτε με την εξοντωτική φορολόγηση είτε με άλλες περικοπές (Ε.Α.Σ., επιπλέον φορολόγηση της μισθωτής εργασίας και πόρος υπέρ ΕΦΚΑ), εργαζόμενοι συνταξιούχοι οι οποίοι αμείβονται ικανοποιητικά για τα προσόντα τους και την τίμια εργασία τους, είναι ΑΔΙΚΗ για τους ίδιους και ΕΝΘΑΡΥΝΤΙΚΗ όχι ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΗ της μαύρης εργασίας.
Ειδικά για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, η αποστρατεία του προσωπικού γίνεται κατά κανόνα με απόφαση της Υπηρεσίας και σε ηλικία αρκετά μικρότερη των 67 ετών, όπου υπάρχουν ακόμη αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις. Την κατάσταση επιδεινώνει η δραματική μείωση των συντάξεων που συντελέσθηκε στα μνημονικά μέτρα. Κατά συνέπεια, για αρκετούς συνταξιούχους η εργασία είναι μονόδρομος.
Λοιπά
Δεν γνωρίζουμε ακόμη.
Εάν υπάρχει γνωμοδότηση του ΣΤΕ;
Η παρακράτηση θα γίνεται από την εργοδότρια εταιρεία μηνιαίως ή με το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης
Θα εισπράττεται ως πόρος για τον ΕΦΚΑ – θα φορολογείται ή όχι;
Θα αφορά και τα δώρα, το επίδομα αδείας, ενδεχόμενο bonus και αποζημίωση εκτός έδρας;
Οι λεγόμενοι κόφτες, πως θα λειτουργούν.
Εναλλακτικές προτάσεις:
Ένταξη όλων των εισοδημάτων των συνταξιούχων εργαζομένων στο γενικό φορολογικό σύστημα των κλιμάκων, οι οποίες ισχύουν για όλους τους Έλληνες.
Κατάργηση όλων των εξαιρέσεων πλην των ευάλωτων ομάδων ΑΜΕΑ κλπ.
Σε άλλη περίπτωση.
Η πρόσθετη παρακράτηση να μην υπερβαίνει το 5%
Να αποτελεί πρόσθετη εισφορά του ΕΦΚΑ και όχι πόρος, ώστε να το παρακρατηθέν ποσό να μειώνει το φορολογητέο εισόδημα και να αυξάνει την επιπρόσθετη σύνταξη μετά το πέρας της δεύτερης εργασίας.
Να επιβάλλεται στους κύριους μισθούς και όχι στα δώρα-επιδόματα και λοιπές παροχές.
Εκτιμώ ότι το δικαιότερο σύστημα φορολόγησης που ισχύει ήδη σε όλο τον κόσμο και για όλους τους Έλληνες (φορολόγηση με κλίμακες)είναι αυτό που επιλύει το πρόβλημα. Οτιδήποτε άλλο θα φέρει παρενέργειες με κυριότερη την διατήρηση της αδήλωτης εργασίας πέρα από την εικαζόμενη αντισυνταγματικότητα και παραβιάσεις Ευρωπαϊκών Συμβάσεων.
Αν δε ψηφιστεί όπως έχει το Νομοσχέδιο, θα επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα και τα οποία θα είναι συσωρευτικά και διαχρονικά.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και στα μπλοκάκια το 10% να επιβάλλεται επί του καθαρού εισοδήματος (της προηγούμενης χρονιάς) και όχι επί του ακαθάριστου εισοδήματος.
Η Εισφορά αλληλεγγύης των ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ να επιβάλλεται με την ισχύουσα κλίμακα μόνο για το τμήμα της συντάξεως άνω 1400 €,
άλλως η επιβάρυνση στην ανέρχεται στην κλίμακα 9% (2.595 € ετησίως !)
Η επιστροφή κρατήσεων πάνω από το προβλεπόμενο πλαφόν να γίνεται αυτόματα, με ευθύνη ΕΦΚΑ εντός 3μηνου από την εκκαθάριση και ο «πόρος υπέρ ΕΦΚΑ (10%)» να εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα.
ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΗΤΕΡΩΝ ΜΕ ΑΝΗΛΙΚΟ ΜΕ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΡΙΝ 01-01-1993
Αξιότιμε κ. Υπουργέ
Θα ήθελα να σας επισημάνω μια μεγάλη αδικία στις μητέρες που είναι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ με τον νόμο Κατρούγκαλου και που υποσχεθήκατε ότι θα διορθώσετε αλλά δεν έχετε κάνει κάτι.
Είμαι ασφαλισμένη από το 1987 μέχρι σήμερα (36,5 χρόνια),μητέρα 2 παιδιών.
Το 2010 είχα 2 ανήλικα παιδιά και 7.000 ένσημα. Έκανα αίτηση στο ΙΚΑ (τώρα 11.000 ένσημα) για σύνταξη και μου απάντησαν ότι πρέπει να δουλέψω 38,5 χρόνια για να πάρω μειωμένη σύνταξη και 42 χρόνια για πλήρη ενώ σε άλλου κλάδους οι μητέρες παίρνουν σύνταξη με πολύ λιγότερα χρόνια.
Αυτό δεν είναι αδικία, διάκριση των εργαζόμενων μητέρων.Δεν πρέπει να είμαστε όλες ίσες. Πόσο πιο απλό μπορεί να γίνει.
Μητέρα με ανήλικο και 30 χρόνια ένσημα να μπορεί να παίρνει σύνταξη μειωμένη και με 35 χρόνια ένσημα με πλήρη σύνταξη σε όλους τους κλάδους. Πόσα χρόνια πρέπει να δουλεύει; 35 χρόνια δουλειά και 35 χρόνια σπίτι-δουλειά(70);
Ελπίζω να γίνει κάποια διόρθωση σε αυτή τη μεγάλη αδικία που γίνεται με τις εργαζόμενες μητέρες στο ΙΚΑ.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΜΩΝ ΧΡΟΝΩΝ
Κύριε Υπουργέ
Προσφεύγω σε σας καθότι στην υποβολή ερώτησης για απονομή σύνταξης με ενημέρωσαν
Ότι τα χρόνια που πλήρωνα εισφορές για πρόσθετη ασφάλιση στον ΟΓΑ πριν δημιουργηθεί
Κύρια σύνταξη ΟΓΑ δεν αναγνωρίζονται συντάξιμα.
Συγκεκριμένα μετά την πληρωμή της πρόσθετης ασφάλισης μεταφέρθηκα λόγω της δραστηριότητας μου σε άλλο ταμείο χωρίς διακοπή ούτε μία ημέρα και συνέχισα καταβολή
Εισφορών στο νέο ταμείο.
Με ενημέρωσαν ότι εάν είχα έστω και ένα μήνα κύριας ασφάλισης ΟΓΑ τότε θα αναγνωριζόταν και τα υπόλοιπα χρόνια της πρόσθετης ασφάλισης.
Τελείως άδικο γιατί εγώ δεν σταμάτησα την ασφάλεια μου μεταφέρθηκα σε άλλη ασφάλιση
ΟΑΑ λόγω δραστηριότητας.
Αυτό όμως σημαίνει πρέπει να εργάζομαι όλα τα έτη αυτά που πλήρωνα πρόσθετη ασφάλιση ΟΓΑ για να αναγνωρισθούν συντάξιμα επιπλέον δηλαδή 7-8 χρόνια για να
πάρω σύνταξη.
Όσοι πλήρωνα πρόσθετη ασφάλεια ΟΓΑ στη αρχή που νομοθετήθηκε δεν τους τα αναγνωρίζουν συντάξιμα παρά μόνο στην επικουρική.
Επειδή αυτό πρέπει να γίνει η σχετική τροποποίηση σας παρακαλώ ιδιαίτερα να τον δείτε σαν θέμα και να το συμπεριλάβετε στο νομοσχέδιο
που εξετάζεται
Θα πρέπει να δείτε με ευαισθησία το θέμα των ΑΜΕΑ που παίρνουν επίδομα Αναπηρίας και να δώσετε και σε αυτούς το δικαίωμα εργασίας χωρίς να κόβεται το επίδομα όπως και στους συνταξιούχους. Θεωρώ πως μόνο όφελος υπάρχει καθώς η νόμιμη εργασία θα φέρει και πόρους στα ταμεία καθώς και τα άτομα αυτά να μπορούν να νιώθουν χρήσιμα και αυτόνομα λόγω εργασίας.
Σε σχέση με το Άρθρο 114 «Κίνητρα απασχόλησης συνταξιούχων – Αντικατάσταση άρθρου 20 ν. 4387/2016″ και δεδομένου ότι σύμφωνα με το Αρθρο11 του νόμου 4354/2015 περί «Διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες επείγουσες διατάξεις εφαρμογής της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» και σχετικά με τον χρόνο και τρόπο μισθολογικής εξέλιξης υπαλλήλων : «Απαραίτητη προϋπόθεση για την αναγνώριση των προϋπηρεσιών υπαλλήλων του εντάσσονται στο ενιαίο μισθολόγιο είναι να μην έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για τη χορήγηση καμίας άλλης οικονομικής παροχής ή αναγνώρισης συνταξιοδοτικού δικαιώματος». Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση που ένα φορέας γενικής κυβέρνησης απασχολεί συνταξιούχους (εφ΄ όσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις βάσει του θεσμικού του πλαισίου) πρέπει να υπολογίζει την μισθοδοσία του χωρίς προϋπηρεσία διότι αυτή έχει χρησιμοποιηθεί προκειμένου να αναγνωριστεί το συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Επομένως θα πρέπει να υπάρχει άμεση γνώση του φορέα όταν ο υπάλληλος έχει υποβάλει αίτηση για συνταξιοδότηση προκειμένου τόσο να τον κατατάξει στο εισαγωγικό κλιμάκιο, να ενημερώσει το ΕΡΓΑΝΗ ότι απασχολεί συνταξιούχους , όσο και πλέον βάσει του συγκεκριμένου άρθρου να να κάνει επιπλέον την κράτηση υπέρ ΕΦΚΑ ύψους 10% .
Στην αντίθετη περίπτωση μπαίνουμε σε ένα φαύλο κύκλο που θα αφορά αχρεωστήτως καταβληθέντες αποδοχές με τίς αντίστοιχες εισφορές και πιθανές ευθύνες του όποιου εκκαθαριστή μισθοδοσίας και την δημιουργία τελικά πολλών προβλημάτων και την δημιουργία κακού κλίματος και σπατάλη των ανθρώπινων πόρων του δημοσίου άνευ ουσίας. Οπότε είτε στον νόμο είτε αργότερα με υπουργικές αποφάσεις εγκυκλίους κ.λ.π προτείνουμε να ενσωματωθεί υποχρέωση του ΕΦΚΑ να ενημερώνει τον Φορέα παρ’ ότι στην παράγραφο 11 του άρθρου 114 υπάρχει η υποχρέωση ενημέρωσης του εργοδότη.
Αξιότιμε κυριε υπουργέ.
Παρακαλώ οι διατάξεις που αφορούν τα άτομα με αναπηρία ψυχιατρικά παραπληγικα κτλ.
Να έχουν ίσα δικαιώματα για εργασία και οι μεταμοσχευεμενοι νεφρού.
Σας ευχαριστω.
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΞΙΟΤΗΜΟ ΥΠΟΥΡΓΟ κον. ΑΔ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
Επ΄ ευκαιρία της διαβούλευσης του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου σας δίνετε η ευκαιρία να διορθώσετε κάποιες από τις αδικίες που βαραίνουν αποκλειστικά την Κυβέρνησή σας . Οπως :
α) Την εναντίωση της Κυβέρνησης στην απόφαση του ΣΤΕ για την αύξηση της ανταποδοτικής σύνταξης στους άνω των 30 ετών ασφαλισμένους .
Η Κυβέρνηση αντίθετα με την απόφαση του ΣΤΕ έκρινε σκόπιμο να κάνει μείωση της ανταποδοτικής σύνταξης στους άνω των 40 ετών ασφαλισμένους και το 2% κατ¨έτος πέραν των 40 ετών που προέβλεπε ο νόμος 4387/16 το μείωσε στο 0,5% κατ¨έτος πέραν των 40 ετών .
Η αδικία αυτή μπορεί να αρθεί με την αύξηση με αναδρομική ισχύ του ποσοστού από το 0,5% σε τουλάχιστον 2% όπως προβλεπόταν στον ν. 4387/16.
β) Ο νόμος 4387/16 προέβλεπε ότι στους παλαιούς και νέους συνταξιούχους η σύνταξή τους θα υπολογιστεί με τον νόμο 4387/16 και η πιθανή προσωπική διαφορά των παλαιών συνταξιούχων θα διακοπτόταν την 1/1/2019 . Αντίθετα η Κυβέρνηση αποφάσισε την διατήρηση της προσωπικής διαφοράς και την χορήγηση επιδόματος στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά.
Μία μεγάλη αδικία απέναντι στους εργαζόμενους που είχαν το δικαίωμα της πλήρους συνταξιοδότησης πριν της 1/1/2016 και παρέμειναν στην εργασία τους και η σύνταξή τους υπολογίστηκε με τον νόμο 4387/16.
Για να αρθεί αυτή η αδικία η Κυβέρνηση θα πρέπει για τους εργαζόμενους που είχαν το δικαίωμα της πλήρους συνταξιοδότησης πριν της 1/1/2016 και παρέμειναν στην εργασία τους να υπολογιστεί εκ νέου η σύνταξή τους το επικουρικό τους και το εφάπαξ τους με αναδρομική ισχύ με την νομοθεσία που ίσχυε την ημερομηνία που είχαν το δικαίωμα της πλήρους συνταξιοδότησης.
Όσον αφορά το άρθρο 148 για την χορήγηση επιδόματος μητρότητας ΚΑΙ στις αυτοαπασχολούμενες μη μισθωτούς ελεύθερους επαγγελματίες μητέρες, το σχέδιο γραφει ως προϋπόθεση χορήγησης την ασφαλιστική ενημερότητα. Ασφαλιστική ενημερότητα δίνεται και σε ρυθμισμένες οφειλές, η διαφορά με τις εξοφλημένες είναι η διάρκεια ισχύος της ενημερότητας από εξάμηνη σε δίμηνη. Το σχέδιο δεν εξειδικεύει τη διάρκεια ισχύος της ασφαλιστικής ενημερότητας οπότε θα πρέπει να χορηγείται το επίδομα και σε ρυθμισμένες οφειλές. Ούτως ή άλλως, όσοι έχουμε ρυθμίσει τις οφειλές μας, εξυπηρετούμε τις δόσεις και εξοφλούμε κάποια στιγμή, οπότε δεν είναι δίκαιο να χάνουμε εν τω μεταξύ τα δικαιώματα ασφάλισης και να αναλαμβάνουμε με συνέπεια μόνο τις υποχρεώσεις.
Ειρήνη Τάνου
Δικηγόρος
Μητέρα τριών παιδιών
Αξιότιμε κυρίε υπουργέ.
Εφαρμόστε και στη μεταμόσχευση νεφρού να δουλευουν και να πέρνουν την σύνταξη την αναπηρική.
Όπως γίνεται σήμερα καιε άλλες παθησεις.
Ψυχιατρικά, παραπληγικα, τυφλοί κτλ.
Όσον αφορά το άρθρο άρθρο 116 περί «Ενοποίησης της απονομής επικουρικών συντάξεων – Προσθήκη άρθρου 96Α στον ν. 4387/2016» του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου, φρονώ ότι πρέπει να διαμορφθωθεί έτσι ώστε να δίνει το δικαίωμα & στους παλιούς συνταξιούχους, για χορήγηση επικουρική σύνταξης, οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν με διαδοχική ασφάλιση & το αίτημά τους απορρίφθηκε, λόγω του ότι δεν είχαν συμπληρώσει 4500 ημέρες ασφάλισης στο τέως Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ..
Φύσικά, να τους δίνει το δικαίωμα να ξανακάνουν αίτηση για επικουρική &να τους κρατάει τις ασφαλιστικές εισφορές, που θα ήταν υποχρεωμένοι να καταβάλουν, από την επικουρική σύνταξη που θα τους απονέμεται.
Κύριε Υπουργέ, Όσοι προσλήφθηκαν μέχρι 31/12/1982 στο Δημόσιο έβγαιναν με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας. Από 19/8/2015 και μετά μπήκε και όριο ηλικίας που «λογίζεται» με πίνακες παλαιών και νέων ασφαλισμένων, με συνέπεια τον εγκλωβισμό όλων των εργαζομένων οι οποίοι καλούνται για να συνταξιοδοτηθούν όχι με 35ετία αλλά με πάνω από 48 χρόνια!
Νοείται η δυνατότητα αποχώρησης του/της υπαλλήλου από την Υπηρεσία μετά τη συμπλήρωση συγκεκριμένου συντάξιμου χρόνου ή χρόνου ασφάλισης, κατά περίπτωση (θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος), οπότε η σύνταξη καταβάλλεται αμέσως μετά και την συμπλήρωση συγκεκριμένου ορίου ηλικίας.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:
Με το άρθρο 4 παρ. 1 του ισχύοντος Συντάγματος, που ορίζει ότι «οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου», καθιερώνεται όχι μόνο η ισότητα των Ελλήνων ενώπιον του νόμου, αλλά και η ίση μεταχείριση αυτών εκ μέρους του νομοθέτη. Έτσι δεσμεύεται ο κοινός νομοθέτης, ο οποίος, όταν ρυθμίζει ουσιωδώς όμοια πράγματα, σχέσεις ή καταστάσεις και κατηγορίες προσώπων, υποχρεούται να μη μεταχειρίζεται τις περιπτώσεις αυτές κατά τρόπο ανόμοιο, εισάγοντας εξαιρέσεις και κάνοντας διακρίσεις, εκτός εάν η διαφορετική μεταχείριση τους δεν είναι αυθαίρετη, αλλά επιβάλλεται από λόγους γενικότερου κοινωνικού ή δημόσιου συμφέροντος, η συνδρομή των οποίων υπόκειται, κατά το άρθρο 93 παρ. 4 του Συντάγματος, στον έλεγχο των δικαστηρίων.
Τέλος, εάν θεσπιστεί με νόμο δικαιολογημένη ειδική ρύθμιση για ορισμένη κατηγορία προσώπων και αποκλεισθεί από τη ρύθμιση αυτή, αδικαιολόγητη δυσμενή διάκριση, άλλη κατηγορία προσώπων, ως προς την οποία συντρέχει ο ίδιος λόγος που δικαιολογεί την ειδική αυτή μεταχείριση ή εάν δεν υφίστανται ουσιώδεις μεταξύ των άλλων κατηγοριών διαφορές, που δικαιολογούν την ευμενή υπέρ της μίας εξ αυτών μεταχείριση, η διάταξη αυτή είναι κατά το μέρος που εισάγει τη δυσμενή αυτή διάκριση ανίσχυρη ως αντισυνταγματική. Προς αποκατάσταση δε της συνταγματικής αρχής της ισότητας πρέπει να εφαρμοσθεί και για εκείνους, εις βάρος των οποίων έγινε η δυσμενής διάκριση.
Απόδειξη: Έχω διορισμό στις 16-09-1982, στον Δήμο Ηρακλείου και σήμερα είμαι 55 ετών.
Επίσης είμαι ασφαλισμένος από 2-05-1980 στον ιδιωτικό τομέα και έως σήμερα έχω συνολικά 41 έτη πραγματικής καταβαλλόμενης ασφαλιστικής ικανότητας.
ΝΑΙ ανήκω στις κατηγορίες και είχα ανήλικο τέκνο το 2010, 2011, 2012
Η ουσία είναι ότι σήμερα, αν δεν αλλάξει κάτι, θα είμαι ένας ισόβιος υπάλληλος εγκλωβισμένος στις παράλογες ανισότητες και συνεχών αλλαγών του ασφαλιστικού συστήματος εφόσον θα απαιτείται να εργάζομαι 48 χρόνια, χωρίς να είναι ανταποδοτικά, αφού από 1/1/2023 όλοι οι παλαιοί εργαζόμενοι θα συνταξιοδοτούνται στα 62 έτη και οι νέοι ασφαλισμένοι στα 67 έτη.
ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΜΙΚΡΗ ΗΛΙΚΙΑ με επιπλέων 12 έτη εργασίας.
ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ (παλαιός ασφαλισμένος) ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΑ 40 ΕΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΌΤΗΤΑΣ να μην διατηρεί το δικαίωμα συνταξιοδότησης ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας, και οποίος επιθυμεί να έχει την δυνατότητα να συνεχίζει να εργάζεται.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία οι συντελεστές αναπλήρωσης των συντάξεων υπάρχουν μέχρι τα 40 χρόνια ασφάλισης επειδή ο ασφαλισμένος μπορούσε να συνταξιοδοτεί με 40 έτη ασφάλισης και πριν το 62ο έτος της ηλικίας του. Δεδομένου ότι οι μεταβατικές διατάξεις πλέον δεν υπάρχουν, ασφαλισμένος που έχει υπερβεί τα σαράντα πραγματικά χρόνια ασφάλισης δεν μπορεί να συνταξιοδοτηθεί πλέον επειδή δεν είναι 62 χρονών με αποτέλεσμα να τιμωρείται και μάλιστα διπλά, καθώς με το ισχύον καθεστώς δεν του αναγνωρίζονται και τα επιπλέον χρόνια (πέραν των 40) αφού δεν υπάρχει στην ουσία συντελεστής αναπλήρωσης. Θεωρώ ότι είναι άδικο να υποχρεώνεις κάποιον να εργάζεται παραπάνω χρόνια χωρίς να αναγνωρίζεις αυτά τα χρόνια.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου θα πρέπει να εξετάσουν την συγκεκριμένη περίπτωση υπαλλήλων οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι προ του 1983 και να δώσουν την ευκαιρία σε αυτούς με την συμπλήρωση 40 ετών υπηρεσίας και κάτω των 62 ετών να συνταξιοδοτούνται χωρίς όριο ηλικίας.
Σας γνωρίζω ότι είναι στην διάθεση σας τα προσωπικά και ασφαλιστικά δεδομένα μου.
Είναι αδιανόητο Κύριε υπουργέ ,στο άρθρο 115 να μην συμπεριληφθούν και ασφαλισμένοι άλλων ταμείων ,όπως είναι οι αυτοκινητιστές. Είδη σας έχουμε κάνει γνωστό με έγγραφο που έχουμε καταθέσει στο υπουργείο σας ότι χιλιάδες αυτοκινητιστές αδυνατούν να συνταξιοδοτηθούν διότι έχουν οφειλές άνω των 30.000 ευρώ . Μάλιστα σας είχαμε επισημάνει ότι θα πρέπει να τεθεί ως όριο το ποσό των 50.000 ευρώ το οποίο ίσχυσε σε παλιότερη νομοθεσία . Είναι επιτακτική η ανάγκη απεγκλωβισμού των αυτοκινητιστών από το χρέος στον ΕΦΚΑ σιίτη δεν μπορούν να κάνουν παύση επαγγέλματος και να αποξενώνουν από τα φορτηγά που κατέχουν . Συμπληρωματικά θα πρέπει να λάβετε υπόψη ότι η περίοδος των μνημονίων ,η περίοδος της πανδημίας ,ο Ρώσος ουκρανικός πόλεμος έπληξαν ανεπανόρθωτα τις οδικές μεταφορές εμπορευμάτων με. Χιλιάδες αυτοκινητιστές απέκτησαν τεράστια χρέη τόσο προς τα ασφαλιστικά ταμεία όσο και την εφορία . Κανένας δεν θέλει να είναι οφειλέτης αλλά και ούτε να κληρονομεί στους απογόνους του χρέη προς το κράτος . Το Κάθε απόμαχος του επαγγελματικού βίου έχει δικαίωμα ίσης μεταχείρισης . Θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη προσθήκης στην ανωτέρω παράγραφο και τον κλάδο των αυτοκινητιστών . Δεν ήμασταν επαίτες του κράτους κατά τη διάρκεια του επαγγελματικού μας βίου και δεν θα γίνουμε επαίτες στο ναδίρ της. Πρέπει να επιληφθείτε άμεσα επί του θέματος …..
Πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα με το χρόνο ασφάλισης των 40 ετών πριν τα 62 έτη ηλικίας. Πλέον, με τα νέα δεδομένα θα πληθύνουν οι περιπτώσεις αυτών των ατόμων και είναι άδικο να αναγκάζονται να δουλεύουν έως τα 62 με 44 και 45 έτη ασφάλισης. Εξάλλου, δεν θα είναι αρκετά παραγωγικοί αλλά μπορεί να επιβαρύνουν και το εργασιακό τους περιβάλλον. Από την άλλη, τα ποσοστά αναπλήρωσης μετά τα 40 είναι δυσανάλογα μικρά. Άρα, πρόκειται για εξαναγκασμό στη συνέχιση της εργασίας και επιβολή πολιτικής χωρίς το ανάλογο κόστος.
Παρακαλώ:
1. Να διευκρινισθεί εάν ο συνταξιούχος εργαζόμενος απασχοληθεί από κάποιον ή κάποιους εργοδότες με μπλοκάκι και παράλληλα ασκεί ελεύθερο επάγγελμα τί επιβαρύνσεις έχει και πώς θα πληρώνει τις εισφορές στο ασφαλιστικό ταμείο.
2. Θεωρείται και για τον συνταξιούχο εργαζόμενο ελεύθερο επαγγελματία ότι πρέπει να φτάνει ετήσια το εισόδημα των 10.900 ευρώ;
1). Όπως είναι γνωστό σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 14, σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 33 του Ν. 4387/2016, (γνωστός και ως νόμος Κατρούγκαλου) και μετέπειτα με το άρθρο 25 του επικαιροποιημένου Ν. 4670/20 (γνωστός και ως νόμος Βρούτση), επαναϋπολογίστηκαν οι συντάξεις για όλους τους συνταξιούχους από 1/1/2019 και εφευρέθηκε το τέχνασα της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς (πδ). Έτσι προκειμένου να αποφευχθεί η περικοπή των συντάξεων, με αντάλλαγμα όμως να μην μπορούν να αυξηθούν οι συντάξεις αυτές στο μέλλον, παρά μόνο εφόσον εξαλείψουν πλήρως την προσωπική διαφορά (πδ).
2). Στις 1/1/2023 σύμφωνα με τα άρθρα 14 & 33 του Ν. 4387/16 και εν συνεχεία όπως τροποποιήθηκαν αντίστοιχα με τα άρθρα 25 & 29 του Ν. 4670/20 και κατόπιν της ΚΥΑ 126331/28-12-2022, δόθηκε αύξηση 7,75% στους συνταξιούχος μας, αλλά περίπου 910.000 συνταξιούχοι σε σύνολο 2.630.000 συνταξιούχων μας, (δηλ. το 1/3 των συνταξιούχων μας), δεν τις έλαβαν πραγματικά στην τσέπη τους, παρά μόνο λογιστικά, καθόσον διαθέτουν ακόμα υψηλή θετική προσωπική διαφορά (+πδ). Από 1/2/2024 θα δοθεί και πάλι αύξηση 3%, αλλά πάλι και αυτή τη φορά, πολλοί συνταξιούχοι μας δεν θα τη λάβουν πραγματικά στην τσέπη τους, παρά μόνο και πάλι λογιστικά, καθόσον συνεχίζουν να έχουν υψηλή θετική προσωπική διαφορά (+πδ).
3). Παρά την ευνοϊκή θέσπιση αυτού του μέτρου και το 2023 και το 2024, δηλ. της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους συνταξιούχους που διαθέτουν υψηλή θετική προσωπική διαφορά (+πδ), εντούτοις αυτό δεν λύνει το πρόβλημα.
4). Με δεδομένο του ότι:
α). Οι περισσότεροι συνταξιούχοι και με την προτροπή βέβαια των πολιτικών μας για να μην προσφύγουν δικαστικά, καθώς θα δίνονταν πολτική λύση και έτσι τους άκουσαν και δεν προσέφυγαν δικαστικά έως τις 31/7/2020, δεν θα λάβουν τα αναδρομικά, όπως ορίζονταν σύμφωνα με τις αποφάσεις: 1403-1407/2022 της ΟλΣτΕ. Παρά μόνο 250.000 – 300.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι είχαν ασκήσει προσφυγή μέχρι τις 31/7/2020, όταν δημοσιεύθηκε ο νόμος Βρούτση 4714/2020, θα λάβουν αυτά τα αναδρομικά.
β). Εξακολουθεί η μέγγενη της εισφοράς αλληλεγγύης (υπέρ ΑΚΑΓΕ), για τις συντάξεις πάνω από 1400,00 ευρώ, όπου υπολογίζεται επί όλου του ποσού.
γ). Οι συνταξιούχοι που έχουν θετική προσωπική διαφορά (+πδ), είναι συνταξιούχοι που έχουν μικρότερες συντάξεις και έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν από πολλές δεκαετίες. Αν προσθέσει κανείς την πολύ δύσκολη περίοδο που διανύουμε, τις τεράστιες αυξήσεις καθημερινά στα βασικά είδη διατροφής, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο φυσικό αέριο και στα καύσιμα σε συνδυασμό με τις συνέπειες των Πολέμων, όλα τα νοικοκυριά των συνταξιούχων οδηγούνται σε καταβαράθρωση της αγοραστικής τους δύναμης και την περαιτέρω φτωχοποίησή τους. Συγκεκριμένα, οι Έλληνες έκλεισαν το 2022 με αγοραστική δύναμη κατά 18,2% χαμηλότερη από το 2000, μπροστά μόνο από Ιταλία (-2,2%) και Ισπανία (-0,7%). Όλες οι άλλες χώρες σημείωσαν θετικό πρόσημο. Στον αντίποδα ξεχωρίζουν οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, των οποίων η αγοραστική δύναμη έχει εκτοξευθεί στα ύψη τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Τονίζεται δε, ότι ιδιαίτερα, αυτή η ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς (πδ) στις συντάξιμες αποδοχές, δεν έχει σήμερα κανένα οικονομικό–δημοσιονομικό κόστος.
5). Κατόπιν όλων των ανωτέρω δεδομένων, με τα πλήγματα αυτά που έχει δεχτεί η πλειοψηφία των συνταξιούχων μας, αν πραγματικά η κυβέρνηση επιθυμεί να βγάλει το βρόγχο από τους συνταξιούχους μας που τους πνίγει καθημερινά και να αμβλύνει το αίσθημα της αδικίας και το αίσθημα της ισότιμης αντιμετώπισης αυτών των συνταξιούχων πολιτών, κατά την συνταγματική επιταγή, καθόσον μην λησμονούμε πως πολλοί συνταξιούχοι μας, δεν θα δουν καμία απολύτως πραγματική αύξηση στην σύνταξη τους μέχρι να αποδημήσουν, λόγω της υψηλής προσωπικής διαφοράς (+πδ) που διαθέτουν, μία είναι η λύση.
6). Προς αυτή την κατεύθυνση και την άρση της υφιστάμενης αδικίας, παρακαλείσθε πολύ όπως άμεσα στο παρόν Ν/Σ, να προβλέψετε διάταξη για την κατάργηση, με ενσωμάτωση στην κύρια σύνταξη της προσωπικής διαφοράς (πδ), για όλους τους συνταξιούχους, με πολιτική απόφαση και μάλιστα αναδρομικά. Αυτό πραγματικά θα είναι μια ανάσα για το 1/3 των συνταξιούχων μας και έτσι μόνο θα δουν πραγματικές αυξήσεις στην τσέπη τους.
7). Άλλωστε όπως όλοι πλέον γνωρίζουμε [ λχ καθηγητές, εργατολόγοι, ομοσπονδίες πολιτικών και στρατιωτικών συνταξιούχων (όπως λχ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Στρατιωτικών-ΠΟΣ) κλπ ], με υπομνήματά τους συνηγορούν στην ενσωμάτωση της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς (πδ) στη βασική σύνταξη.
8). Ελπίζω πως η κυβέρνηση αυτή τη φορά, θα δει το μέτρο με θετικό μάτι και θα εισάγει ανάλογη τροπολογία προς επίλυση αυτού του ζητήματος, προς την θετική κατεύθυνση.
Ευχαριστώ πολύ.
Θα ήθελα να δείτε θετικά την κατηγορία των ΑΜΕΑ που λαμβάνουν αναπηρικό επίδομα όσοι απο αυτούς μπορούν να δουλεύουν μερικά ημερομίσθια χωρίς να τους κόβεται το επίδομα. Πολλοί απο αυτούς είναι νέα παιδιά τα οποία χρειάζονται παραπάνω χρήματα και μέσω της δουλειάς μπορούν να κοινωνικοποιηθούν πιο γρήγορα. Επίσης θα ευνοηθούν και τα ταμεία μέσω των εισφορών.
Νομίζω ότι είναι τώρα ευκαιρία για να δοθεί λύση σε μια αδικία εις βάρος των ανασφαλιστων υπερηλίκων που δεν μπορούν να πάρουν το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων με την αιτιολογία της υπέρβασης των εισοδηματικών ορίων εξ αιτίας του υπολογισμού τους με βάση τις αντικειμενικές και όχι τις πραγματικές δαπάνες διαβίωσης. Ο Συνήγορος του πολίτη που έχει ασχοληθεί σχετικά έχει προτείνει την τροποποίηση του νόμου, ώστε ως κριτήριο για την χορήγηση του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων, να λαμβάνεται υπ’ όψιν το πραγματικό και όχι το φορολογητέο εισόδημα των αιτούντων, όπως ισχύει και για το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης.
Ο Συνήγορος του Πολίτη διερεύνησε αναφορές πολιτών, ανασφάλιστων υπερηλίκων, σχετικά με την μη χορήγηση σε αυτούς από τον τ. ΟΓΑ (και νυν ΟΠΕΚΑ) του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, με την αιτιολογία της υπέρβασης των εισοδηματικών ορίων που θέτει ο νόμος. Σε πολλές περιπτώσεις, οι ενδιαφερόμενοι είτε δεν είχαν κανένα πραγματικό εισόδημα είτε είχαν πολύ χαμηλό πραγματικό εισόδημα, αλλά το φορολογητέο εισόδημά τους προσδιοριζόταν βάσει των αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης, με αποτέλεσμα να υπερβαίνει τα εισοδηματικά όρια του νόμου.
H Αρχή επισημαίνει ότι το φορολογητέο εισόδημα του αιτούντος, στο μέτρο που υπολογίζεται βάσει των τεκμηρίων εισοδήματος που προβλέπονται από την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία και βασίζονται στην αντικειμενική δαπάνη συντήρησης κατοικίας που καλύπτει στοιχειωδώς την ανάγκη στέγασης ή στην κατοχή ενός αυτοκινήτου μικρού κυβισμού, καθώς και στην ελάχιστη δαπάνη διαβίωσης, δεν είναι πρόσφορο κριτήριο για την χορήγηση προνοιακής παροχής στους ανασφάλιστους υπερήλικες.
H Αρχή πρότεινε:
Α. Την τροποποίηση του νόμου, ώστε ως κριτήριο για την χορήγηση του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων, να λαμβάνεται υπ’ όψιν το πραγματικό και όχι το φορολογητέο εισόδημα των αιτούντων, όπως ισχύει και για το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης.
Β. Επικουρικά, πρότεινε την τροποποίηση τουνόμου, ώστε να μην συνυπολογίζεται τεκμαρτό εισόδημα το οποίο προκύπτει από την ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης, την αντικειμενική δαπάνη κατοικίας έως 80 τ.μ., και ενός αυτοκινήτου μικρού κυβισμού.
Γ. Την τροποποίηση της διάταξης του άρθρου 46 παρ. 4 ν. 4520/2018, ώστε να μην αποκλείονται από τον διοικητικό έλεγχο των αποφάσεων μετά από ένσταση των ενδιαφερομένων, τα ζητήματα που αφορούν την πλήρωση των εισοδηματικών κριτηρίων.
https://old.synigoros.gr/?i=health-and-social-welfare.el.epidoma-koin-allil-anasf-yperil.616440
επειδή ο e-ΕΦΚΑ απασχολεί κατά μεγάλο ποσοστό με υποθέσεις όλα τα δικαστήρια , διοικητικές υπηρεσίες, εισαγγελικές αρχές, είναι γνωστό ότι απασχολεί σε όλη την ελληνική επικράτεια πολλούς δικηγόρους αμειβόμενους καθ’ υπόθεση!
αυτό όμως σημαίνει πολλά έξοδα καθώς υποχρεούται στο να καταβάλλει κάθε φορά τα προβλεπόμενα για τα γραμμάτια προκαταβολής σε κάθε δικηγόρο του , τα οποία δεν είναι καν αμοιβή του δικηγόρου, αφού είναι κρατήσεις υπέρ τρίτων
=> για την καλύτερη εκπροσώπηση από τους δικηγόρους του ο e-ΕΦΚΑ είναι ανάγκη να προχωρήσει σε αναμόρφωση της νομικής υπηρεσίας του σε όλη την ελληνική επικράτεια
με διάταξη που θα προστεθεί , θα πρέπει να προβλεφθεί ότι :
Συγκροτούνται στον e-ΕΦΚΑ προσωποπαγείς θέσεις δικηγόρων σε αριθμό όσος είναι ο αριθμός των ήδη απασχολούμενων ως συνεργάτες και αμειβόμενους καθ’ υπόθεση
Τις θέσεις αυτές καταλαμβάνουν οι ήδη απασχολούμενοι ως συνεργάτες και αμειβόμενοι καθ’ υπόθεση δικηγόροι, οι οποίοι θα αμείβονται με καθεστώς εμμίσθου δικηγόρου δημοσίου τομέα , όπως σε όλο τον δημόσιο τομέα.
Σε περίπτωση που κάποια θέση από αυτές , που έχουν συγκροτηθεί και είναι προσωποπαγείς, κενωθεί για τον οποιοδήποτε λόγο, με απόφασή του το Δ.Σ. αποφαίνεται αν θα προβεί σε προκήρυξη για πρόσληψη δικηγόρου εμμίσθου λόγω κένωσης της θέσης αυτής σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Κώδικα Δικηγόρων.
Οι προσωποπαγείς αυτές θέσεις δικηγόρων κατανέμονται στις κατά τόπο διευθύνσεις, υποκαταστήματα, τοπικές διευθύνσεις του Φορέα με βάση την αρχική πράξη πρόσληψης ως αμειβόμενου καθ’ υπόθεση κάθε δικηγόρου.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 119 – ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ
Αξιότιμοι Κύριοι,
Είμαι μητέρα παιδιού με αναπηρία 75% λόγω αυτισμού. Η πρόνοια του άρθρου 23 του ν.4488/2017 όπως βελτιώθηκε με το Άρθρο 27 του ν.4997/2022 είναι ευεργετική για τα παιδιά αυτής της κατηγορίας διότι τους δίνει τη δυνατότητα να εργαστούν χωρίς να περικόπτεται η σύνταξη και τα επιδόματά τους αν πιστοποιημένα κάτι τέτοιο θα μπορούσε να λειτουργήσει ευεργετικά για την ψυχοκοινωνική τους αποκατάσταση. Το Άρθρο 119, όμως, του νέου νομοσχεδίου, όπως είναι διατυπωμένο, περιπλέκει την υπόθεση, δείχνει να αγνοεί τα ως άνω ευεργετήματα και αφήνει χώρο για αντίθετες ερμηνείες ή παρερμηνείες αφού για τη λήψη του 100% της σύνταξης των γονέων θεσπίζεται ότι για να λάβει ορφανό παιδί της ως άνω κατηγορίας το 100% της σύνταξης των γονέων του θα πρέπει εκτός των άλλων να ισχύει σωρευτικά ότι:
(γγ) δεν ασκεί υπακτέα στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ απασχόληση, και
(γδ) δεν λαμβάνει σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος.
Και οι δυο υποπεριπτώσεις έρχονται σε αντίφαση με τα ως άνω Άρθρα των δυο νόμων που ήταν μεταγενέστεροι του αρχικού νόμου 4387/2016 τον οποίο τροποποιεί το άρθρο 119 του νέου νομοσχεδίου. Προτείνω τις ακόλουθες σημαντικές αναδιατυπώσεις-προσθήκες ώστε να μην αμφισβητηθεί η ισχύς των άρθρων 23 και 27 των ως άνω νόμων του 2017 και 2022 αντίστοιχα:
(γγ) δεν ασκεί υπακτέα στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ απασχόληση με εξαίρεση την απασχόληση που προβλέπεται από το Άρθρο 27 του ν.4997/2022, και
(γδ) δεν λαμβάνει μεγαλύτερη σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος.
Το τελευταίο ως άνω (γδ) είναι εξ ίσου σημαντικό διότι τα άτομα αυτής της κατηγορίας κατά κανόνα λαμβάνουν (όταν λαμβάνουν) πολύ χαμηλές ίδιες συντάξεις και δεν μπορεί αυτό να αποτελεί λόγο μη λήψης της σύνταξης των θανόντων γονέων.
Θεωρώ πως οι ως άνω παραλείψεις δεν ήταν σκόπιμες αλλά απλώς στην περίπτωση αυτή διέφυγε από τους συντάκτες του νομοσχεδίου η ύπαρξη των μεταγενέστερων του ν. 4387/2016 προνοιών των ν. 4488/2017 και 4997/2022.
Χρήζει βελτίωσης το άρθρο 114, παρ.3 (απασχόληση συνταξιούχων αμεα)
καλησπερα κυριε υπουργε ενα θεμα που περεπει να δειτε εινα το πλαφον των 600 ενσημων την τελευταια 5 ετια για την αναπηρικη συνταξη. ειμαι 64 ετων με αναπηρια 62 % δεν μπορω να παρω λογω του πλαφον .κανεις την τελευταια 10 ετια δεν με παιρνει στη δουλεια . τα δηθεν προγρμματα του οαεδ δεν υπαρχουν γιατι δεν ειναι υποχρεωτικα για τους εργοδοτες . πρεπει ισως να δειτε να καταργηθει αυτο και να μπει ηλικιακο οριο τουλαχιστον 60 ετων και ενα αλλο θεμα μετα την ηλικια των 74 ετων να δοθει αναλογικη συνταξη σε οσους δεν συμπληρωσαν τα 4500 ενσημα ευχαριστω.
Καλό θα ήταν η αναδρομικότητα της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας να επεκταθεί και πέραν της 24/9/23 ούτως ώστε να επωφεληθούν περισσότερες νέες μητέρες.
Καλό θα ήταν η αναδρομικότητα της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας να επεκταθεί και πέραν της 24/9/23 ούτως ώστε να επωφεληθούν ακόμα περισσότερες νέες μητέρες
Άρθρο 114 «Κίνητρα απασχόλησης συνταξιούχων»
Στην παρ. 10 του παρόντος άρθρου προβλέπεται ότι το βάρος της ενημέρωσης των εταιρειών για την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης εργαζομένου τους, πέφτει στον ίδιο τον εργαζόμενο. Και προβλέπει ότι σε περίπτωση μη από μέρους του εργαζομένου ενημέρωσης, επιβάλλεται σε αυτόν σχετικό πρόστιμο. Όμως δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το πως η εταιρεία μπορεί να ελέγξει την συνταξιοδοτική κατάσταση του εργαζομένου της, ώστε να εξασφαλιστεί η ίδια, αλλά και να εξασφαλιστεί ο προβλεπόμενος πόρος για το Δημόσιο. Είναι πολύ απλό κάποιος εργαζόμενος να μην δηλώσει την συνταξιοδοτική του κατάσταση, ρισκάροντας για τις όποιες συνέπειες, εξασφαλίζοντας όμως ένα έστω και πρόσκαιρο κέρδος για το ίδιο.
Πρόταση: Να προβλέπεται η αποστολή της αίτησης συνταξιοδότησης, καθώς και της έκδοσης απόφασης συνταξιοδότησης εργαζομένου, στην εταιρεία που εργάζεται, ιδιαίτερα εάν αυτή είναι Φορές της Γενικής Κυβέρνησης, οπότε και ακολουθούν και άλλες συνέπειες για τον εργαζόμενο. Άλλωστε ήδη η απόφαση συνταξιοδότησης αποστέλλεται στον στενό Δημόσιο Τομέα, προκειμένου ο εργαζόμενος να φύγει από την υπηρεσία του την πρώτη το επόμενου μήνα από την συνταξιοδότηση του, όπως προβλέπεται.
Ευχαριστώ
1) θα ηθελα να επισυμανω κατι θετικο ως πος την επεκταση των ποσοστων αναπηριας σε ολους απο το 50% και πανω να παιρνουν καποια συνταξη .αυτο πιστευω οτι πρεπει να επεκταθει σαν ποσοστο και για τους ανασφαλιστους του ΟΠΕΚΑ. να μην ισχτει για αυτους το 67&. επισης ενα θεμα που πρεεπι να μπει ειναι ως προς τους φραγμους στο να παρει καποιος αναπηρικη συνταξη χρειαζετε να εχει 600 ενσημα τα τελευταια 5 χρονια .αυτο πρεπει να αλλαξει να μπει εστω στη δεκαετια η να μπει ηλικιακο οριο πχ.58 ετων και πανω να μην απαιτουνται αυτα. ολοι γνωριζουμε πως αν εισαι πανω απο 50 χρονων και χασεις την εργασια σου δεν προκειται να συμπληρωσεις ποτε. 2) για τους ανω των 75 ετων που δεν εχουν συμπληρωσει τα 4500 ενσημα να παιρνουν αναλογικη συνταξη κσι βρισκονται στο οριο φτωχειας. 3)πρεπει να καταργηεθι η ΕΑΣ στις συνταξεις η εστω προσωρινα να μπει κλιμακωρτα στο υπερβαλλον οσο οχι σε ολη τη συνταξη το ξερετε οτι ειναι αδικο και στην πραξη δεν διδεται αυξηση . 3)να δοθουν τα δωρα στις συνταξεις εστω τα 800€ και 400€ μιας και πολλες μνημονιακες δεσμςσεις και την οικονομικη αναβαθμιση της χωρας να τη δει μι ταξη ελληνων που εχει βοηθησει πολυ και εχει πληγει περισσοτερο τα χρονια της κρισης. ευχαριστω
1)σωστο το μετρο να ισχυουν τα ποσοστα αναπηριας σε ολους απο 50% και πανω για συνταξη αλλα πρεπει να γινει μια διορθωση και για στους ανασφαλιστους του ΟΠΕΚΑ. ως προς το ποσοστο να μπορουν να παρουν και αυτοι αναλογικα κατι χωρις να χρειαζετε να τρεχουν σε γιατρους για να συμπληρωσουν το 67% 2) να διδεται αναλογικη συνταξη και σε οσους υπερηλικες πανω απο 75 ετων που δεν συμπληρωσαν τα 4.500 ενσημα .3) ενα θεμα που μπαινει και ειναι πολυ σοβαρο για αναπηρους με οποιο δηποτε ποσοστο μπαινει το οριο των 600 ενσημων για την τελευταια 5ετια .. σκεφτειτε οτι σε περιοδους κρισεις και μνημονιακων χρονων ποσοι ανω των 50 ετων εμειναν ανεργοι και δεν μπηκαν ποτε στην αγορα εργασιας με ποσοστα ανεργιας κοντα στο 27 % ? καιρος ειναι να καταργηθει αυτο το πλαφον και να μπει εστω ηλικιακο οριο των 60 ετων . να μπορει καποιος να εχει μια μικρη συνταξη. 4) ενα θεμα τι γινεται με την ΕΑΣ στις συνταξεις ?πρεπει να καταργηθει η εστω προσωρινα να μπει αναλογικα στο υπερβαλλον ποσο . κλιμακωτα οπως γινεται με τους φορολογικους συντελεστες και οχι σε ολο το ποσο .πχ. παραδειγμα εχεις συνταξη 1399€ παιρνεις αξηση τον επομενο μηνα 3% περνας τα 1400€ και εχεις ΕΑΣ 3% σε ολο το ποσο (εκει που σου χρωστουσαν σου πηραν και το βοδι που λεει ο λαος ) μιλαμε για ακραια κοροιδια σε βαρος των συνταξιουχων.. 5) ενα αλλο θεμα που πρεπει να δειτε σοβαρα μετα την πτωση της ανεργιας και την επαναφορα των προηγουμενων νομων εινι και η επαναφορα των δωρων στις συνταξεις εστω στα 800€ και 400€ χριστουγεννα πασχα για να τονωθει και η αγορα ..ευχαρστω
Στο άρθρο 114 «ΚΙΝΗΤΡΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ-ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 20 ν.4387/2016» στην παρ. 9 που αφορά τους απασχολούμενους συνταξιούχους την 12.5.2016 οι οποίοι συνέχισαν απασχολούμενοι χωρίς διακοπή και μετά την έναρξη ισχύος του ν. 4387/16, ο χρόνος εργασίας, οποτεδήποτε και αν διανύθηκε να αξιοποιείται σύμφωνα με την παρ. 8 ανεξάρτητα των προισχυουσών του ν. 4387/2016 διατάξεων (που δεν προβλέπουν αξιοποίηση του χρόνου απασχόλησης) για λόγους ίδιας αντιμετώπισης με τους απασχολούμενους συνταξιούχους μετά την 12.5.16 αφού έχουν κοινό διάστημα απασχόλησης με αυτούς.
Άρθρο 20Απασχόληση συνταξιούχων2.Η εξ ιδίου δικαιώματος σύνταξη γήρατος, κύρια και επικουρική, προσώπων που αναλαμβάνουν υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ απασχόληση σε Φορέα της Γενικής Κυβέρνησης αναστέλλεται για όσο διάστημα συνεχίζει αυτή, εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό δεύτερο (62ο) έτος της ηλικίας τους. Για το διάστημα της αναστολής δεν καταβάλλεται ο πόρος της παρ. 4. Το ηλικιακό όριο της αναστολής δύναται να αναπροσαρμόζεται σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 11 του ν. 3863/2010 (Α΄115).
Γιατί να είναι τιμωρητικό για τους συνταξιουχους αιρετους και μη (πχ Γενικούς Γραμματείς Δήμων) της τοπικης αυτοδιοίκησης, να συνεχίζεται με το παρόν νομοσχέδιο-που κατά τα άλλα είναι σίγουρα προς τη ορθή κατεύθυνση και διορθώνει προβλήματα.Όμως δε μπορεί ένας αιρετός ή ένας Γενικος Γραμματεας Δήμου, με μια σύνταξη 1000-1200 ευρώ να καλυπτει τα έξοδα του απασχολούμενος στην τοπική αυτοδιοίκηση με δικά του επι της ουσίας χρήματα και παράλληλα με αυτα να καλύπτει τις ανάγκες της οικογένειας του.
Προταση:Nα απαλειφθεί το όριο του 62ου έτους ή εστω να μειωθεί στα 60 έτη.
Το δημοσιονομικό κόστος της πρότασης μου θεωρώ οτι είναι ιδιαίτερα χαμηλό και άρα απολύτως διαχειρίσιμο για το κρατικό προυπολογισμο.
Σας ευχαριστώ.
Είναι καιρός πλέον, στα πλαίσια της ισότητας, να εναρμονιστούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Είναι παράλογο, άδικο και ανήθικο να συνταξιοδοτούνται νωρίτερα οι γυναίκες, τη στιγμή που στατιστικά ζουν κατά μέσο όρο 7 χρόνια περισσότερο απο τους άνδρες.
Πολύ άδικη και αντισυνταγματική η αναστολή της σύνταξης για εργαζόμενους συνταξιούχους σε δημόσιους φορείς. Πολύ άδικο και αντισυνταγματικό το όριο ηλικίας. Συνταξιούχοι με εμπειρία και προσόντα δεν μπορούν να εργαστούν και να προσφέρουν σε θέσης ευθύνης του Δημοσίου Τομέα λόγω του ορίου ηλικίας που βάζετε. Δηλαδή θα πρέπει να περιμένουν να κλείσουν τα 62 έτη για να διεκδικήσουν μία θέση, επειδή η ίδια η πολιτεία αναγκαστικά τους τερμάτισε την εργασιακή τους πορεία (π.χ. αξιωματικοί)
Άδικη η αναστολή της σύνταξης πριν τα 62 έτη για απασχολούμενους σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Αποκλεισμός από θέσεις εργασίας που θα διευκόλυναν την αύξηση εισοδήματος, ειδικά, χαμηλοσυνταξιουχων! Κατάργηση του ορίου ηλικίας ή τροποποίηση στα 58 έτη.