ΜΕΡΟΣ Α΄
ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 112
Σκοπός
Σκοπός της παρούσας Ενότητας είναι α) η ενθάρρυνση συνταξιούχων για επανένταξη στην αγορά εργασίας και αύξηση του εισοδήματός τους χωρίς τη δημιουργία αντικινήτρων για τους νέους, β) η διευκόλυνση απονομής σύνταξης σε οφειλέτες του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, γ) η επιτάχυνση της απονομής επικουρικών συντάξεων, δ) η αύξηση του επιπέδου κοινωνικής προστασίας σε άτομα που εντάσσονται σε ιδιαίτερα ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ε) η προστασία των συντάξεων από τον πληθωρισμό, στ) ο εξορθολογισμός της υγειονομικής κάλυψης των ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, ζ) η παροχή δυνατότητας στους νέους να ενταχθούν στην επικουρική ασφάλιση του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης και η) η ενίσχυση της προστασίας της μητρότητας.
Άρθρο 113
Αντικείμενο
Αντικείμενο της παρούσας Ενότητας είναι α) η αναμόρφωση πλαισίου απασχόλησης συνταξιούχων, β) η αύξηση του ορίου οφειλών για την καταβολή σύνταξης, γ) η ενοποίηση των προϋποθέσεων θεμελίωσης επικουρικής σύνταξης και η ένταξη όλων των επικουρικών συντάξεων στην ταχεία διαδικασία απονομής, δ) η ενιαία αντιμετώπιση των αμφοτεροπλεύρως ορφανών τέκνων με αναπηρία ως προς τη χορήγηση σύνταξης λόγω θανάτου γονέων, ε) η διευκόλυνση απονομής μειωμένης σύνταξης σε πρόσωπα που επλήγησαν από την πανδημία, στ) η χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε συνταξιούχους, ζ) η χρήση ενεργού Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης για την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, η) η παράταση της προθεσμίας προαιρετικής υπαγωγής στην ασφάλιση του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης, θ) η επέκταση της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης σε όλες τις μισθωτές του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και ι) η θέσπιση ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας για ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες.
ΜΕΡΟΣ Β ΄
ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΕΣ-ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ- ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’
ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Άρθρο 114
Κίνητρα απασχόλησης συνταξιούχων – Αντικατάσταση άρθρου 20 ν. 4387/2016
- Το άρθρο 20 του ν. 4387/2016 (Α΄85), περί απασχόλησης συνταξιούχων, αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 20
Απασχόληση συνταξιούχων
- Οι εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ, λόγω γήρατος, λόγω αναπηρίας (από κοινή νόσο, εργατικό ατύχημα, ατύχημα εκτός εργασίας, επαγγελματική νόσο) και γήρατος λόγω αναπηρίας του ν. 612/1977 (Α’ 164) και των νόμων που παραπέμπουν σε αυτόν, καθώς και του τετάρτου εδαφίου της περ. α΄ της παρ. 1 των άρθρων 1 και 26 του π.δ. 169/2007 (Α’210), οι οποίοι αναλαμβάνουν υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλισή του απασχόληση, συνεχίζουν κατά τη διάρκεια αυτής να λαμβάνουν το σύνολο της κύριας και επικουρικής σύνταξης που δικαιούνται από τον Φορέα.
- Η εξ ιδίου δικαιώματος σύνταξη γήρατος, κύρια και επικουρική, προσώπων που αναλαμβάνουν υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ απασχόληση σε Φορέα της Γενικής Κυβέρνησης αναστέλλεται για όσο διάστημα συνεχίζει αυτή, εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό δεύτερο (62ο) έτος της ηλικίας τους. Για το διάστημα της αναστολής δεν καταβάλλεται ο πόρος της παρ. 4. Το ηλικιακό όριο της αναστολής δύναται να αναπροσαρμόζεται σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 11 του ν. 3863/2010 (Α΄115).
- Στους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας (από κοινή νόσο, εργατικό ατύχημα, ατύχημα εκτός εργασίας, επαγγελματική νόσο) εφαρμόζονται οι περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 5 του άρθρου 28 του α.ν. 1846/1951 (Α’ 179) του π. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και η παρ. 4 του άρθρου 63 του ν. 2676/1999 (Α’ 1).
- Για την ασφάλιση του απασχολούμενου συνταξιούχου καταβάλλονται οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία ασφαλιστικές εισφορές σύμφωνα με την ασφαλιστέα απασχόληση και επιπλέον πόρος μη ανταποδοτικού χαρακτήρα υπέρ e-ΕΦΚΑ ως εξής:
α) οι μισθωτοί και οι καταβάλλοντες εισφορές σύμφωνα με την παρ. 9 του άρθρου 39, καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές των άρθρων 38, 41, 35 και 97 μετά τυχόν συνεισπραττομένων εισφορών, με βάση την υπαγωγή τους στην ασφάλιση, επιμεριζομένων μεταξύ εργοδότη και ασφαλισμένου κατά την κείμενη νομοθεσία και επιπλέον πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ ύψους 7,7% επί των ασφαλιστέων αποδοχών κύριας ασφάλισης για τον κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών και ύψους 2,3% επί των ασφαλιστέων αποδοχών επικουρικής ασφάλισης για τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης, ο οποίος βαρύνει αποκλειστικά τον ασφαλισμένο,
β) οι μη μισθωτοί (ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενοι) καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές των άρθρων 39, 41, 35 και 97 μετά τυχόν συνεισπραττομένων εισφορών, με βάση την υπαγωγή τους στην ασφάλιση και επιπλέον πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ ύψους πενήντα τοις εκατό (50%) επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας κύριας ασφάλισης για τον κλάδο κύριας ασφάλισης και παροχών και σε περίπτωση υπαγωγής και στην επικουρική ασφάλιση, ύψους σαράντα τοις εκατό (40%) επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας κύριας ασφάλισης για τον Κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών και σαράντα τοις εκατό (40%) επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας επικουρικής ασφάλισης για τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης,
γ) οι αγρότες, οι οποίοι δεν εμπίπτουν στην παρ. 7, καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές των άρθρων 40 και 41 μετά τυχόν συνεισπραττομένων εισφορών, με βάση την υπαγωγή τους στην ασφάλιση και επιπλέον πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ ύψους πενήντα τοις εκατό (50%) επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας κύριας ασφάλισης για τον κλάδο κύριας ασφάλισης και παροχών και σε περίπτωση υπαγωγής και στην επικουρική ασφάλιση, ύψους σαράντα τοις εκατό (40%) επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας κύριας ασφάλισης για τον κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών και σαράντα τοις εκατό (40%) επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας επικουρικής ασφάλισης για τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης,
(δ) οι μισθωτοί μηχανικοί και έμμισθοι δικηγόροι καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές των άρθρων 35, 38, 41 και 97 του παρόντος μετά τυχόν συνεισπραττομένων εισφορών, με βάση την υπαγωγή τους στην ασφάλιση, επιμεριζομένων μεταξύ εργοδότη και ασφαλισμένου κατά την κείμενη νομοθεσία και επιπλέον πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ ύψους 7,7% επί των ασφαλιστέων αποδοχών κύριας ασφάλισης για τον κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών και ύψους σαράντα τοις εκατό (40%) επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας επικουρικής ασφάλισης για τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης, ο οποίος βαρύνει αποκλειστικά τον ασφαλισμένο,
ε) οι αμειβόμενοι με Παραστατικά Παρεχόμενων Υπηρεσιών (Π.Π.Υ.), εκτός των προσώπων της περ. γ της παρ. 7, καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές του άρθρου 55 του ν. 4509/2017 (Α΄ 201), μετά τυχόν συνεισπραττομένων εισφορών, με βάση την υπαγωγή τους στην ασφάλιση και επιπλέον πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ ύψους δέκα τοις εκατό (10%) επί της καθαρής αξίας του παραστατικού για τον κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών, ο οποίος βαρύνει αποκλειστικά τον ασφαλισμένο,
(στ) οι αμειβόμενοι με εργόσημο του π. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές της παρ. 1 του άρθρου 21 του ν. 3863/2010 μετά τυχόν συνεισπραττομένων εισφορών, με βάση την υπαγωγή τους στην ασφάλιση, και επιπλέον πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ ύψους 7,7% επί της αναγραφόμενης τιμής του εργοσήμου για τον Κλάδο κύριας ασφάλισης και παροχών και ύψους 2,3% επί της αναγραφόμενης τιμής του εργοσήμου για τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης, ο οποίος βαρύνει αποκλειστικά τον ασφαλισμένο,
(ζ) οι αμειβόμενοι με εργόσημο του π. ΟΓΑ καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές της παρ. 2 του άρθρου 22 του ν. 3863/2010 (Α΄ 115) μετά τυχόν συνεισπραττομένων εισφορών, με βάση την υπαγωγή τους στην ασφάλιση και επιπλέον πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ ύψους δέκα τοις εκατό (10%) επί της αξίας των καταβαλλόμενων αμοιβών, για τον κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών, ο οποίος βαρύνει αποκλειστικά τον ασφαλισμένο.
Σε περίπτωση παράλληλης απασχόλησης, εφαρμόζονται τα οριζόμενα στο άρθρο 36 μόνο ως προς την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών. Το άρθρο 36 δεν εφαρμόζεται για την είσπραξη του πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ. Σε περίπτωση πολλαπλής ασφάλισης καταβάλλεται πόρος αυτοτελώς για κάθε ασφαλιστέα απασχόληση.
Για τη βεβαίωση και είσπραξη του πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ εφαρμόζονται οι κείμενες διατάξεις περί βεβαίωσης και είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών.
- Το συνολικό επιβαλλόμενο ποσό του πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ σε ετήσια βάση δεν μπορεί να υπερβαίνει το δωδεκαπλάσιο της εθνικής σύνταξης του άρθρου 7, όπως εκάστοτε ισχύει. Τυχόν επιπλέον ποσά επιστρέφονται στους ασφαλισμένους κατόπιν εκκαθάρισης σύμφωνα με το άρθρο 104.
- Από την καταβολή του πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ της παρ. 4 εξαιρούνται:
α. Οι ψυχικά ασθενείς του άρθρου 23 του ν. 4488/2017 (Α΄ 176).
β. Οι συνταξιούχοι του ν. 612/1977 (Α΄ 164) και των διατάξεων που παραπέμπουν σε αυτόν.
γ. Οι συνταξιούχοι του τρίτου εδαφίου της περ. α΄ της παρ. 1 των άρθρων 1 και 26 του π.δ. 169/2007 (Α΄ 210).
δ. Όσοι λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα ή το αντίστοιχο επίδομα του άρθρου 54 του π.δ. 169/2007.
ε. Οι πολύτεκνοι, των οποίων το ένα τουλάχιστον των τέκνων είναι ανήλικο ή σπουδάζει σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές και έως τη συμπλήρωση του εικοστού τετάρτου (24ου) έτους της ηλικίας του ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία.
στ. Τα πρόσωπα που αναφέρονται στην παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4387/2016 (Α΄ 85).
ζ. Οι συνταξιούχοι που αναφέρονται στην παρ. 3.
- Δεν καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές, ούτε πόρος υπέρ e-ΕΦΚΑ της παρ. 4 και δεν αξιοποιείται ο χρόνος απασχόλησης σε περίπτωση απασχόλησης συνταξιούχου των κάτωθι κατηγοριών:
α. Οι συνταξιούχοι του π. ΟΓΑ, εφόσον ασκούν απασχόληση υπακτέα στην ασφάλιση του π. ΟΓΑ.
β. Οι συνταξιούχοι των ενταγμένων στον e-ΕΦΚΑ φορέων, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου, εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους από απασχόληση στον αγροτικό τομέα ως αγροτών, μελισσοκόμων, κτηνοτρόφων, πτηνοτρόφων και αλιέων δεν υπερβαίνει το ποσό των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ.
γ. Οι συνταξιούχοι υπέρ των οποίων εκδίδεται Παραστατικό Παρεχόμενων Υπηρεσιών, οι οποίοι εξαιρούνται από την υποχρέωση ασφάλισης και καταβολής εισφορών σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 55 του ν. 4509/2017 (Α’201) και την παρ. 6 του άρθρου 243 του ν. 4957/2022 (Α’141).
- Ο χρόνος ασφάλισης που δημιουργείται από την απασχόληση συνταξιούχου αξιοποιείται για την προσαύξηση της ήδη καταβαλλόμενης σύνταξης (κύριας ή και επικουρικής) και για τη χορήγηση συμπληρωματικής εφάπαξ παροχής, κατόπιν αιτήσεως του απασχολούμενου συνταξιούχου, μετά τη διακοπή της απασχόλησης. Το ποσό της προσαύξησης για την κύρια σύνταξη υπολογίζεται με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης και τις συντάξιμες αποδοχές των άρθρων 8 και 28, και μόνο για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης ως συνταξιούχου και τα οικονομικά αποτελέσματα της προσαύξησης εκκινούν από την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα υποβολής της αίτησης προσαύξησης. Για την επικουρική σύνταξη χορηγείται ποσό που προκύπτει με βάση τον υπολογισμό της επικουρικής σύνταξης και μόνο για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης μετά τη συνταξιοδότηση, σύμφωνα με το άρθρο 96. Ο πόρος υπέρ e-ΕΦΚΑ δεν είναι ανταποδοτικός και δεν αξιοποιείται για την προσαύξηση της ήδη καταβαλλόμενης σύνταξης ή για τη χορήγηση δεύτερης σύνταξης με το άρθρο 30 ή αντίστοιχες διατάξεις.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση συμπληρωματικής εφάπαξ παροχής είναι η προσμέτρηση του πρόσθετου χρόνου ασφάλισης στην κύρια σύνταξη. Σε περίπτωση μη αξιοποίησης του χρόνου στην κύρια σύνταξη, εφαρμόζεται η παρ. 7 του άρθρου 35.
- Για τους απασχολούμενους συνταξιούχους την 12η.5.2016, οι οποίοι συνέχισαν απασχολούμενοι χωρίς διακοπή και μετά την έναρξη ισχύος του ν. 4387/2016, ο χρόνος εργασίας ή η αυτοαπασχόληση ή μέρος αυτού, οποτεδήποτε και εάν διανύθηκε, αξιοποιείται σύμφωνα με την παρ. 8, εφόσον από τις προϊσχύουσες του ν. 4387/2016 διατάξεις προβλέπεται αξιοποίηση του χρόνου απασχόλησης.
- Ο πόρος υπέρ e-ΕΦΚΑ της παρ. 4 εφαρμόζεται και στα πρόσωπα που υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης στον e-ΕΦΚΑ. Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης συνταξιοδότησης ή μεταγενέστερης έναρξης καταβολής της σύνταξης, το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό του πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ επιστρέφεται στον ασφαλισμένο. Τα πρόσωπα του πρώτου εδαφίου και οι απασχολούμενοι συνταξιούχοι οφείλουν να ενημερώσουν για την ιδιότητά τους αυτή τον εργοδότη τους.
- Οι συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ εξ ιδίου δικαιώματος, υποχρεούνται, πριν αναλάβουν υπακτέα στον e-ΕΦΚΑ απασχόληση, να δηλώσουν τούτο στον Φορέα. Παράλειψη της δήλωσης επιφέρει χρηματική κύρωση ίση με δώδεκα (12) μηνιαίες συντάξεις, κύριες και επικουρικές. Το ποσό της οφειλής δύναται να αποπληρωθεί με παρακράτηση έως ενός τετάρτου (¼) από την κύρια σύνταξη και έως του ποσού του άρθρου 46 του ν. 4670/2020 (Α΄ 43) από την επικουρική. Άλλως, εισπράττεται σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν. 4978/2022, Α΄ 190). Η συνδρομή ιδιότητας που αποκλείει την επιβολή ασφαλιστικής εισφοράς ή και πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ δηλώνεται στο Φορέα.
- Σε περίπτωση μη καταβολής των προβλεπομένων στις περ. (β) και (γ) της παρ. 4 ασφαλιστικών εισφορών και πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ για διάστημα μεγαλύτερο των δύο (2) μηνών, οι οφειλές παρακρατούνται από το σύνολο των καταβαλλόμενων συντάξεων.»
Άρθρο 115
Αύξηση ορίου οφειλών συνταξιοδότησης – Προσθήκη παρ. 5 και 6, στο άρθρο 61 ν. 3863/2010
Στο άρθρο 61 του ν. 3863/2010 (Α΄115), περί έναρξης καταβολής σύνταξης σε οφειλέτη, μετά την παρ. 4 προστίθενται παρ. 5 και 6 ως εξής:
«5. Τα ποσά οφειλών της παρ. 2 είναι δυνατό να υπερβούν τα ανωτέρω όρια και μέχρι του ποσού των τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ ή των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ για οφειλές προς τον π. ΟΓΑ, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις: α) ο υποψήφιος συνταξιούχος έχει συμπληρώσει το εξηκοστό έβδομο (67ο) έτος της ηλικίας του, β) έχει καταβάλει εισφορές για χρόνο ασφάλισης τουλάχιστον είκοσι (20) ετών ή έξι χιλιάδων (6.000) ημερών και γ) οι τραπεζικές καταθέσεις του δεν ξεπερνούν το ποσό των δώδεκα χιλιάδων (12.000) ευρώ ή το ποσό των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ αν είναι οφειλέτης προς τον π. ΟΓΑ.
Στην περίπτωση αυτή, το υπερβάλλον των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ ή των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ για τον π. ΟΓΑ, ποσό οφειλής, συμψηφίζεται με το εξήντα τοις εκατό (60%) του μηνιαίου ποσού των καταβαλλόμενων συντάξεων, μέχρι τον μηδενισμό του. Το μηνιαίως συμψηφιζόμενο ποσό δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού της μηνιαίας δόσης που προκύπτει από την παρ. 3. Σε αντίθετη περίπτωση, το ως άνω ποσοστό παρακράτησης προσαρμόζεται αναλόγως.
Το υπόλοιπο οφειλόμενο ποσό των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ ή των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ για τον π. ΟΓΑ, παρακρατείται από τα ποσά των επόμενων συντάξεων, μετά τον μηδενισμό του υπερβάλλοντος, σε ίσες μηνιαίες δόσεις, που δεν μπορεί να είναι περισσότερες από εξήντα (60).
- Για την υπαγωγή στην παρ. 5 απαιτείται η παροχή συγκατάθεσης από τον αιτούντα στους χρηματοδοτικούς φορείς και στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για κοινοποίηση στον e-ΕΦΚΑ των εγγράφων και των στοιχείων που απαιτούνται για την εφαρμογή της παρούσας. Η συγκατάθεση του πρώτου εδαφίου συνεπάγεται την άρση του απορρήτου των τραπεζικών καταθέσεων του άρθρου 1 του ν.δ. 1059/1971 (Α’270) και του φορολογικού απορρήτου του άρθρου 17 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 4987/2022, Α’206). Ο έλεγχος εκπλήρωσης των κριτηρίων της παρ. 5 πραγματοποιείται σύμφωνα με τα δηλωθέντα από τον αιτούντα στοιχεία και τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις ως προς αυτά.».
Άρθρο 116
Ενοποίηση της απονομής επικουρικών συντάξεων – Προσθήκη άρθρου 96Α στον ν. 4387/2016
- Μετά το άρθρο 96 του ν. 4387/2016 (Α΄ 85) προστίθεται νέο άρθρο 96 Α ως εξής:
«Άρθρο 96Α
Ενοποίηση προϋποθέσεων απονομής επικουρικής σύνταξης
- Οι ασφαλισμένοι του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.) δικαιούνται μηνιαία επικουρική σύνταξη γήρατος, εφόσον έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον δεκαπέντε (15) έτη ή τέσσερις χιλιάδες πεντακόσιες (4.500) ημέρες ασφάλισης και συνταξιοδοτηθούν για την αυτή αιτία από τον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης και Λοιπών Παροχών του e-Ε.Φ.Κ.Α.
- Οι ασφαλισμένοι του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.) δικαιούνται μηνιαία επικουρική σύνταξη λόγω αναπηρίας, εφόσον έχουν πραγματοποιήσει και στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης για τη συνταξιοδότησή τους λόγω αναπηρίας, και για όσο χρονικό διάστημα συνταξιοδοτούνται για την αυτή αιτία από τον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης και Λοιπών Παροχών του e-Ε.Φ.Κ.Α..
- Οι δικαιούχοι κύριας σύνταξης λόγω θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου δικαιούνται μηνιαία επικουρική σύνταξη λόγω θανάτου από τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-Ε.Φ.Κ.Α., εφόσον ο θανών συνταξιούχος ή ασφαλισμένος έχει πραγματοποιήσει και στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-Ε.Φ.Κ.Α. τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης για τη συνταξιοδότησή του εξ ιδίου δικαιώματος ή ανικανότητας και για όσο χρονικό διάστημα συνταξιοδοτούνται για την αυτή αιτία από τον κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών του e-Ε.Φ.Κ.Α.
- Η προϋπόθεση συμπλήρωσης δεκαπέντε (15) ετών της παρ. 1 δεν ισχύει για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σε κύρια σύνταξη με τη συμπλήρωση χρόνου ασφάλισης μικρότερου των δεκαπέντε (15) ετών, και ιδίως για τους συνταξιούχους:
(α) του άρθρου 1 του ν. 91/1943 (Α΄129), περί χορηγίας δημάρχων,
(β) της παρ. 1 του άρθρου 33 του ν. 4541/1966 (Α΄176), περί υπαγωγής στο Ταμείο Ασφαλίσεως Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων,
(γ) της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 293/1976 (Α΄82), περί χορηγίας δημάρχων,
(δ) του ν. 612/1977 (Α’164) και των νόμων που παραπέμπουν σε αυτόν,
(ε) των παρ. 1 και 4 του άρθρου 9 του ν. 2703/1999 (Α΄72), περί συνταξιοδότησης αιρετών νομαρχών,
(στ) που συνταξιοδοτήθηκαν με κάθε άλλη γενική ή ειδική διάταξη, η οποία προέβλεπε χορήγηση κύριας σύνταξης με λιγότερα από δεκαπέντε έτη ασφάλισης.».
Άρθρο 117
Επιτάχυνση της απονομής επικουρικών συντάξεων – Τροποποίηση παρ. 4 άρθρου 48 και παρ. 1 άρθρου 49 ν. 4921/2022
- Στο τέλος του τρίτου εδαφίου της παρ. 4 του άρθρου 48 του ν. 4921/2022 (Α΄75), περί προθεσμίας και προϋποθέσεων για την εξέταση αιτήσεων συνταξιοδότησης και διαδικασίας ταχείας (fast-track) απονομής σύνταξης, οι λέξεις «εφόσον: α) έχουν ηλικία εξήντα επτά (67) ετών ή β) το σύνολο ή μέρος της επικουρικής τους ασφάλισης έχει διανυθεί στο πρώην Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (Ε.Τ.Ε.Α.Μ.) ή σε φορείς επικουρικής ασφάλισης που είχαν ενταχθεί σε αυτό» διαγράφονται, και η παρ. 4 διαμορφώνεται ως εξής:
«4. Η πράξη απονομής επικουρικής σύνταξης εκδίδεται εντός προθεσμίας τριών (3) μηνών από την ημερομηνία απονομής κύριας σύνταξης ή εντός έξι (6) μηνών από την ημερομηνία αίτησης για την απονομή επικουρικής σύνταξης, αν αυτή υποβλήθηκε μεταγενέστερα από την αίτηση απονομής κύριας σύνταξης. Η απόφαση για τη χορήγηση εφάπαξ παροχής εκδίδεται εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης. Μετά την άπρακτη πάροδο των προθεσμιών του πρώτου εδαφίου οι πράξεις απονομής της επικουρικής σύνταξης εκδίδονται από την αρμόδια υπηρεσία του φορέα ή τομέα ή κλάδου ή λογαριασμού, στην οποία οι αιτούντες ασφαλισμένοι υπάγονται, λόγω ιδιότητας ή απασχόλησης, κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, σύμφωνα με την παρ. 2 του παρόντος και ελέγχονται σύμφωνα με το άρθρο 49, όταν πρόκειται για ασφαλισμένους στους οποίους έχει απονεμηθεί κύρια σύνταξη και οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον τέσσερις χιλιάδες πεντακόσιες (4.500) ημέρες επικουρικής ασφάλισης.».
- Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 49 του ν. 4921/2022, περί ελέγχου μετά από την έκδοση της πράξης απονομής σύνταξης με την ταχεία διαδικασία, προστίθενται τρίτο και τέταρτο εδάφια και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Οι πράξεις απονομής σύνταξης που εκδίδονται με τη διαδικασία ταχείας απονομής σύνταξης των παρ. 2 και 3 του άρθρου 48 ελέγχονται εντός τριών (3) ετών από την έκδοσή τους. Σε κάθε περίπτωση, ο έλεγχός τους αποκλείεται μετά από την πάροδο πέντε (5) ετών από την έκδοσή τους. Οι πράξεις απονομής επικουρικής σύνταξης που εκδίδονται με τη διαδικασία ταχείας απονομής σύνταξης της παρ. 4 του άρθρου 48 ελέγχονται εντός ενός (1) έτους από την έκδοσή τους. Σε κάθε περίπτωση, ο έλεγχός τους αποκλείεται μετά από την πάροδο τριών (3) ετών από την έκδοσή τους.».
Άρθρο 118
Ενοποίηση διατάξεων υπολογισμού επικουρικής σύνταξης – Προσθήκη περ. γ) στην παρ. 5 άρθρου 42 ν. 4052/2012
Στην παρ. 5 του άρθρου 42 του ν. 4052/2012 (Α΄41), περί καθορισμού ποσού σύνταξης, προστίθεται περ. γ) ως εξής:
«γ) Στις περιπτώσεις χορήγησης μειωμένης κύριας σύνταξης, εφαρμόζεται μείωση στο τμήμα της επικουρικής σύνταξης που αφορά χρόνο ασφάλισης μέχρι την 31η.12.2014, σε ποσοστό ίσο με αυτό που επιβλήθηκε στην κύρια σύνταξη λόγω μειωμένου ορίου ηλικίας, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 7 του ν. 4387/2016.».
Άρθρο 119
Σύνταξη λόγω θανάτου σε προστατευόμενα δικαιοδόχα τέκνα-Τροποποίηση περ. Β παρ. 1 και υποπερ. γ) της περ. Α της παρ. 4 άρθρου 12 ν.4387/2016
- Στο άρθρο 12 του ν. 4387/2016 (Α΄85), περί σύνταξης λόγω θανάτου, στην περ. Β της παρ. 1 επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην υποπερ. α) προστίθενται δεύτερο και τρίτο εδάφια, β) πριν την περ. β) τίθεται διαζευκτικό «ή» και η περ. Β διαμορφώνεται ως εξής:
«Β. Τα νόμιμα τέκνα, τα νομιμοποιηθέντα, τα αναγνωρισθέντα, τα υιοθετηθέντα και όσα εξομοιώνονται με αυτά, με την προϋπόθεση ότι:
α) Είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το 24ο έτος της ηλικίας τους. Η προϋπόθεση αυτή ισχύει και στις περιπτώσεις που ο θάνατος του συνταξιούχου ή του ασφαλισμένου έχει επέλθει πριν την 13η.5.2016. Σε περίπτωση διακοπής της σύνταξης πριν την έναρξη ισχύος του προηγούμενου εδαφίου, απαιτείται υποβολή νέας αίτησης επαναχορήγησης από τον δικαιούχο, και τα οικονομικά αποτελέσματα αρχίζουν από την ημερομηνία της νέας αίτησης, ή
β) κατά το χρόνο θανάτου του ασφαλισμένου ή συνταξιούχου είναι άγαμα και ανίκανα για κάθε βιοποριστική εργασία, εφόσον η ανικανότητά τους επήλθε πριν από την συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους. Στην περίπτωση αυτή η σύνταξη εξακολουθεί να καταβάλλεται και μετά τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας.».
- Στο άρθρο 12 του ν. 4387/2016, περί σύνταξης λόγω θανάτου, στην υποπερ. γ) της περ. Α της παρ. 4 α) στο τέλος του δεύτερου εδαφίου οι λέξεις «το ποσοστό διπλασιάζεται για κάθε σύνταξη» αντικαθίστανται από τις λέξεις «ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) από κάθε σύνταξη», β) προστίθενται τρίτο, τέταρτο, πέμπτο, έκτο, έβδομο, όγδοο και ένατο εδάφια και η υποπερ. γ) διαμορφώνεται ως εξής:
γ) Για κάθε παιδί ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) της σύνταξης. Εάν πρόκειται για παιδί ορφανό και από τους δύο γονείς (αμφοτεροπλεύρως ορφανό), ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) από κάθε σύνταξη. Παιδί ορφανό και από τους δύο (2) γονείς δικαιούται το εκατό τοις εκατό (100%) της σύνταξης του θανόντος, εφόσον σωρευτικά:
(γα) πάσχει από νοητική υστέρηση ή αυτισμό ή από πολλαπλές βαριές αναπηρίες ή από χρόνιες ψυχικές διαταραχές που επιφέρουν μόνιμο ποσοστό αναπηρίας εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω,
(γβ) οι ανωτέρω αναπηρίες έχουν επέλθει πριν τη συμπλήρωση του εικοστού τέταρτου (24ου) έτους της ηλικίας του τέκνου,
(γγ) δεν ασκεί υπακτέα στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ απασχόληση, και
(γδ) δεν λαμβάνει σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος.
Αν το τέκνο με αναπηρία δικαιούται κύρια σύνταξη και από τον έτερο θανόντα γονέα, λαμβάνει το εκατό τοις εκατό (100%) της μεγαλύτερης σε ύψος σύνταξης και το πενήντα τοις εκατό (50%) της δεύτερης σύνταξης.
Αν υφίστανται περισσότερα του ενός τέκνα με τις ανωτέρω αναπηρίες, το ανωτέρω ποσοστό κατανέμεται ισομερώς.
Αν εκτός των αμφοτεροπλεύρως ορφανών τέκνων με αναπηρία συντρέχουν και δικαιοδόχα τέκνα χωρίς τις ανωτέρω αναπηρίες, το πλήρες ποσό της σύνταξης του θανόντος γονέα κατανέμεται ισομερώς και στα αμφοτεροπλεύρως ορφανά τέκνα με αναπηρία χορηγείται προσαύξηση είκοσι τοις εκατό (20%). Αν τα ποσά που προκύπτουν με βάση το προηγούμενο εδάφιο υπερβαίνουν το πλήρες ποσό της σύνταξης του θανόντος, τα ποσοστά των δικαιοδόχων παιδιών χωρίς αναπηρία μειώνονται ισομερώς.
αν εκτός από τα δικαιοδόχα τέκνα με ή χωρίς αναπηρία, υπάρχει και επιζών σύζυγος ή και διαζευγμένος που δικαιούται σύνταξη, ο επιμερισμός του ποσού της κύριας σύνταξης γίνεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στις περ. Α, Β και Γ.
Μετά τη διακοπή της σύνταξης των δικαιοδόχων τέκνων χωρίς αναπηρία το ποσοστό που τους αναλογεί προσαυξάνει τη σύνταξη των αμφοτεροπλεύρως ορφανών τέκνων με αναπηρία ισομερώς.».
Άρθρο 120
Χορήγηση επικουρικής σύνταξης π. Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 13 ν. 2556/1997
Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 13 του ν. 2556/1997 (Α’ 270), περί σωρευτικής χορήγησης επικουρικής σύνταξης και βασικής του π. ΟΓΑ, μετά τη φράση «Ασφάλισης Αρτοποιών» προστίθεται η φράση «και του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων», και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:
«3. Το εδάφιο δ’ της παραγράφου 1 του άρθρου 4 του ν. 4169/1961 (ΦΕΚ 81 Α’) δεν έχει εφαρμογή για τους ασφαλισμένους του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Αρτοποιών και του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων. Η διάταξη αυτή εφαρμόζεται και για τους συνταξιούχους του Ταμείου, των οποίων η σύνταξη ανεστάλη λόγω συνταξιοδοτήσεώς τους από τον ΟΓΑ, τα δε οικονομικά αποτελέσματα αρχίζουν από την ισχύ του παρόντος άρθρου.».
Άρθρο 121
Προϋποθέσεις ασφαλιστικού δεσμού μειωμένης σύνταξης για το έτος 2020
Για τους ασφαλισμένους πριν την 1η.1.1993, που υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης για τη λήψη μειωμένης σύνταξης, σε περίπτωση που δεν συμπληρώνουν εκατό (100) ημέρες ασφάλισης εντός του έτους 2020, η αναζήτηση της πενταετίας του ασφαλιστικού δεσμού εκτείνεται για ένα (1) επιπλέον έτος.
Άρθρο 122
Εφάπαξ κληρικών – Προσθήκη περ. ε) στην παρ. 3 άρθρου 35 ν. 4387/2016
Στην παρ. 3 του άρθρου 35 του ν. 4387/2016 (Α΄ 85), περί εφάπαξ παροχής, προστίθεται περ. ε) ως εξής:
«ε) Οι κληρικοί που είναι ασφαλισμένοι στο π. Ταμείο Προνοίας Ορθοδόξου Εφημεριακού Κλήρου Ελλάδος έχουν δικαίωμα κατά τον χρόνο άσκησης του λειτουργήματός τους να αιτηθούν την καταβολή εφάπαξ παροχής για τα έτη ασφάλισής τους στον κλάδο εφάπαξ παροχών του e-ΕΦΚΑ, εφόσον κατά τον χρόνο υποβολής της σχετικής αίτησης έχουν συμπληρώσει το εβδομηκοστό (70) έτος της ηλικίας τους.
Όσοι από τους ασφαλισμένους κληρικούς λάβουν την εφάπαξ παροχή σύμφωνα με την παρούσα δεν δικαιούνται συμπληρωματικής εφάπαξ παροχής και απαλλάσσονται της παρακράτησης και καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για τον κλάδο εφάπαξ παροχών του e-ΕΦΚΑ από την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα της υποβολής της αίτησης μέχρι τη συνταξιοδότησή τους από τον κλάδο κύριας ασφάλισης.
Αν δεν αποδειχθεί συντάξιμος στον κλάδο κύριας ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ χρόνος ασφάλισης που έχει ληφθεί υπόψη για τη χορήγηση της εφάπαξ παροχής σύμφωνα με την παρούσα, το αντίστοιχο ποσό της εφάπαξ παροχής που έχει αποδοθεί από τον e-ΕΦΚΑ στον ασφαλισμένο κληρικό, επιστρέφεται ως αχρεωστήτως καταβληθέν στον κλάδο εφάπαξ παροχών του e-ΕΦΚΑ σε δώδεκα (12) μηνιαίες δόσεις με εντολή παρακράτησης από την κύρια σύνταξη.
Το ποσό της εφάπαξ παροχής για τους κληρικούς που ασκούν το δικαίωμα της παρ. 1 υπολογίζεται σύμφωνα με την παρ. 4. Στην περίπτωση αυτή, ως ημερομηνία αποχώρησης για την εφαρμογή του τρόπου υπολογισμού της εφάπαξ παροχής, λογίζεται η ημερομηνία υποβολής του σχετικού αιτήματος.».
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Άρθρο 123
Προστασία των συντάξεων από τον πληθωρισμό του έτους 2024
- Χορηγείται έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε συνταξιούχους του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.), στους οποίους καταβλήθηκε κύρια σύνταξη γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023 και οι οποίοι κατά τον μήνα αυτό είχαν ποσό προσωπικής διαφοράς συντάξεων, συμψηφιστέας με την ετήσια αναπροσαρμογή των συντάξεων, μεγαλύτερο των δέκα (10) ευρώ.
- Η έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ανέρχεται:
α) σε διακόσια (200) ευρώ για συνταξιούχο του e-Ε.Φ.Κ.Α., στον οποίο καταβλήθηκαν κύριες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023 αθροιστικώς συνολικού καθαρού προ φόρου ποσού έως και επτακόσια (700) ευρώ.
β) σε εκατόν πενήντα (150) ευρώ για συνταξιούχο του e-Ε.Φ.Κ.Α., στον οποίο καταβλήθηκαν κύριες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023 αθροιστικώς συνολικού καθαρού προ φόρου ποσού από επτακόσια ευρώ και ένα λεπτό (700,01) ευρώ έως και χίλια εκατό (1.100) ευρώ.
γ) σε εκατό (100) ευρώ για συνταξιούχο του e-Ε.Φ.Κ.Α., στον οποίο καταβλήθηκαν κύριες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023 αθροιστικώς συνολικού καθαρού προ φόρου ποσού από χίλια εκατό ευρώ και ένα λεπτό (1.100,01) ευρώ έως και χίλια εξακόσια (1.600) ευρώ.
- Η έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση:
α) καταβάλλεται μέχρι την 31η.12.2023,
β) είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, στα χέρια του δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το δημόσιο εν γένει, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπά τους, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα,
γ) δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή του e-Ε.Φ.Κ.Α.,
δ) επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του e-Ε.Φ.Κ.Α., κατόπιν αντίστοιχης τροποποίησης του προϋπολογισμού του, με τη χρήση ταμειακών διαθεσίμων του.
Άρθρο 124
Υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων-Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 33 ν. 4368/2016
Στην παρ. 3 του άρθρου 33 του ν. 4368/2016 (Α’ 21), περί υγειονομικής κάλυψης ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, πριν από τις λέξεις «Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ)» προστίθεται η λέξη «ενεργού» και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:
«3. Για την παροχή των υπηρεσιών της παρούσας ρύθμισης προς τους δικαιούχους απαιτείται η κατοχή από αυτούς ενεργού Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), με εξαίρεση τις κατηγορίες της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου, για τους οποίους ο τρόπος διασφάλισης της πρόσβασης στις δημόσιες δομές υγείας καθορίζεται με την κοινή υπουργική απόφαση της παραγράφου 5 του παρόντος άρθρου.».
Άρθρο 125
Ασφάλιση ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων δυναμικότητας έως δέκα δωματίων Τροποποίηση περ. β) παρ. 7 άρθρου 39, προσθήκη περ. ε) στην παρ. 5 άρθρου 40, τροποποίηση περ. β) παρ. 1 άρθρου 36 ν. 4387/2016
- Στην περ. β) της παρ. 7 του άρθρου 39 του ν. 4387/2016 (Α΄85), περί εισφορών αυτοτελώς απασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών, στο πρώτο εδάφιο οι λέξεις «της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014 (Α’ 155), τα οποία λειτουργούν είτε βάσει Ειδικού Σήματος Λειτουργίας είτε έχουν υπαχθεί στο καθεστώς γνωστοποίησης του ν. 4442/2016, καθώς και όλων των τουριστικών καταλυμάτων» διαγράφονται, στο τέλος του πρώτου εδαφίου οι λέξεις «με την επιφύλαξη των διατάξεων της παραγράφου 1β) του άρθρου 36 του παρόντος» διαγράφονται, το τελευταίο εδάφιο αντικαθίσταται και η περ. β) διαμορφώνεται ως εξής:
β. Οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, τα οποία λειτουργούν είτε βάσει Ειδικού Σήματος Λειτουργίας είτε έχουν υπαχθεί στο καθεστώς γνωστοποίησης του ν. 4442/2016, σε ολόκληρη την Επικράτεια, καθώς και το σύνολο των εταίρων σε περίπτωση ιδιοκτησίας ή εκμετάλλευσης τουριστικών καταλυμάτων από εταιρεία, οποιασδήποτε νομικής μορφής εκτός των ΙΚΕ, και σε περίπτωση Α.Ε. τα μέλη του Δ.Σ. των Α.Ε. που είναι μέτοχοι κατά ποσοστό 3% τουλάχιστον. Ο ανωτέρω χρόνος ασφάλισης θεωρείται χρόνος ασφάλισης στον πρώην ΟΑΕΕ. Τα ανωτέρω δεν ισχύουν για τους ασφαλισμένους της περ. ε΄ της παρ. 5 του άρθρου 40.».
- Στην παρ. 5 του άρθρου 40 του ν. 4387/2016, περί εισφορών ασφαλισμένων στον ΟΓΑ, προστίθεται περ. ε) ως εξής:
«ε) Οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων σε ολόκληρη την Επικράτεια, τα οποία λειτουργούν είτε βάσει Ειδικού Σήματος Λειτουργίας είτε έχουν υπαχθεί στο καθεστώς γνωστοποίησης του ν. 4442/2016, δυναμικότητας έως και δέκα (10) δωματίων, οι οποίοι είναι παράλληλα εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων.».
- Χρόνος ασφάλισης έως την 31η.12.2019 ασφαλισμένων και συνταξιούχων του e-Ε.Φ.Κ.Α., οι οποίοι είναι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων σε ολόκληρη την Επικράτεια, που λειτουργούν είτε βάσει Ειδικού Σήματος Λειτουργίας είτε έχουν υπαχθεί στο καθεστώς γνωστοποίησης του ν. 4442/2016 (Α’230), δυναμικότητας έως και δέκα (10) δωματίων, και οι οποίοι για τη δραστηριότητα των τουριστικών καταλυμάτων έχουν υπαχθεί καλόπιστα στον πρώην Ο.Γ.Α, ενώ δεν συνέτρεχαν οι νόμιμες προϋποθέσεις, λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης στον πρώην Ο.Γ.Α.. Οφειλές στον πρώην Ο.Α.Ε.Ε., βεβαιωμένες ή μη, που έχουν προκύψει για τις ανωτέρω περιπτώσεις ασφαλισμένων, διαγράφονται και δεν αναζητούνται. Ποσά που έχουν καταβληθεί έναντι των ανωτέρω οφειλών πριν από την ισχύ της παρούσας δεν αναζητούνται και προσμετρώνται κατά τον υπολογισμό της σύνταξης ως εισφορές στον πρώην Ο.Γ.Α..
- Ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του e-Ε.Φ.Κ.Α., που είναι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων σε ολόκληρη την Επικράτεια, τα οποία λειτουργούν είτε βάσει Ειδικού Σήματος Λειτουργίας είτε έχουν υπαχθεί στο καθεστώς γνωστοποίησης του ν. 4442/2016, δυναμικότητας έως και δέκα (10) δωματίων, και οι οποίοι για τη δραστηριότητα των τουριστικών καταλυμάτων έχουν υπαχθεί από 1ης.1.2017 καλόπιστα στην ασφάλιση του πρώην Ο.Γ.Α, βάσει βεβαίωσης εξαίρεσης που χορηγήθηκε από τον π. Ο.Α.Ε.Ε., εξακολουθούν να υπάγονται στην ασφάλιση π. Ο.Γ.Α. μέχρι τη λήξη της χορηγηθείσας απαλλαγής και πάντως όχι πέραν της 31ης.12.2023.
- Στην περ. β) της παρ. 1 του άρθρου 36 του ν.4387/2016, περί καταβολής εισφορών επί παράλληλης απασχόλησης και τρόπου υπολογισμού της σύνταξης επί παράλληλης απασχόλησης, το τέταρτο και πέμπτο εδάφια διαγράφονται και η περ. β’ διαμορφώνεται ως εξής:
«β) Σε περιπτώσεις αυτοτελώς απασχολουμένων που παράλληλα ασκούν και ελεύθερο επάγγελμα ή επάγγελμα υπαγόμενο στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ, καταβάλλεται με ελεύθερη επιλογή του ασφαλισμένου μία ασφαλιστική εισφορά κύριας σύνταξης από τις προβλεπόμενες έξι (6) ασφαλιστικές κατηγορίες της παραγράφου 1 του άρθρου 39, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 39.
Σε περιπτώσεις αυτοτελώς απασχολουμένων που παράλληλα ασκούν και ελεύθερο επάγγελμα ή επάγγελμα υπαγόμενο στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ, καταβάλλεται με ελεύθερη επιλογή του ασφαλισμένου μία ασφαλιστική εισφορά υγειονομικής περίθαλψης από τις προβλεπόμενες έξι (6) ασφαλιστικές κατηγορίες της παραγράφου 3 ή της παραγράφου 6 του άρθρου 41 αντιστοίχως, σύμφωνα με τις παραγράφους 3 και 5 του άρθρου 41.
Στις ανωτέρω περιπτώσεις και εφόσον υποχρεούται ο ασφαλισμένος σε καταβολή εισφοράς επικουρικής ασφάλισης ή εφάπαξ παροχής, καταβάλλεται αντίστοιχα, με ελεύθερη επιλογή του ασφαλισμένου, μία ασφαλιστική εισφορά επικουρικής ασφάλισης από τις προβλεπόμενες τρεις (3) ασφαλιστικές κατηγορίες της παραγράφου 3 του άρθρου 97 σύμφωνα με τη παράγραφο 4 του άρθρου 97 και μία ασφαλιστική εισφορά εφάπαξ παροχής από τις προβλεπόμενες τρεις (3) ασφαλιστικές κατηγορίες της περίπτωσης γ’ της παραγράφου 2 του άρθρου 35, σύμφωνα με τις περιπτώσεις γα’ και γβ’ της παραγράφου 2 του άρθρου 35.».
Άρθρο 126
Ασφάλιση φοιτητών κατά την πρακτική άσκηση – Τροποποίηση παρ. 6 άρθρου 69 ν. 4957/2022
Στην παρ. 6 του άρθρου 69 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί πρακτικής άσκησης φοιτητών, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) οι λέξεις «Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) μέσω του» διαγράφονται, β) η φράση «σύμφωνα με την παρ. 10 του άρθρου 15 του ν. 3232/2004 (Α’ 48)» αντικαθίσταται με τη φράση «σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 10 του ν. 2217/1994 (Α΄83)», γ) η λέξη «κλάδο» αντικαθίσταται με τη λέξη «κίνδυνο», δ) προστίθεται δεύτερο εδάφιο και η παρ. 6 διαμορφώνεται ως εξής:
«6. Οι φοιτητές που διεξάγουν πρακτική άσκηση, υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.) (πρώην Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων – Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Μισθωτών – Ι.Κ.Α.- Ε.Τ.Α.Μ.) σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 10 του ν. 2217/1994 (Α΄83) μόνο για τον κίνδυνο του ατυχήματος, το κόστος της οποίας βαρύνει αποκλειστικά το φορέα υποδοχής. Για την ασφάλιση παροχών ασθενείας σε είδος, εφαρμόζεται η παρ. 10 του άρθρου 15 του ν. 3232/2004 (Α’ 48).».
Άρθρο 127
Διακοπή ασφάλισης λόγω θέσης εταιρείας σε καθεστώς εκκαθάρισης
Η ασφαλιστική σχέση με τον e-ΕΦΚΑ προσώπων τα οποία έχουν την ιδιότητα εταίρου προσωπικής ή κεφαλαιουχικής εταιρείας ή μέλους διοικητικού συμβουλίου ανώνυμης εταιρείας παύει την τελευταία ημέρα του μήνα που η εταιρεία τίθεται σε καθεστώς εκκαθάρισης. Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση προσώπων που έχουν μία από τις ανωτέρω ιδιότητες και ταυτόχρονα την ιδιότητα του εκκαθαριστή της εταιρείας. Ο e-ΕΦΚΑ υποχρεούται να διακόψει την ασφαλιστική σχέση αυτεπάγγελτα. Η ασφαλιστική σχέση των ανωτέρω προσώπων με τον e-ΕΦΚΑ διατηρείται για την άλλη τους υπακτέα στην ασφάλιση απασχόληση.
Άρθρο 128
Ασφαλιστέες αποδοχές Προέδρων Δημοτικών συμβουλίων- Τροποποίηση περ. γ παρ. 1 άρθρου 22 ν. 4488/2017
Στο πρώτο εδάφιο της περ. γ’ της παρ. 1 του άρθρου 22 του ν. 4488/2017 (Α΄ 137), περί ασφάλισης αιρετών οργάνων α΄ και β΄ βαθμού, μετά τη φράση «του άρθρου 93» προστίθεται η φράση «του άρθρου 93Α», και η περ. γ διαμορφώνεται ως εξής:
«γ. Αιρετών οργάνων α΄ και β΄ βαθμού, πλην δημάρχων και περιφερειαρχών, καθώς και του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης και του Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης, που εμπίπτουν στις ρυθμίσεις της παρ. 1 του άρθρου 93, του άρθρου 93Α και της παρ. 1 του άρθρου 182 του ν. 3852/2010 ή στις ρυθμίσεις του άρθρου 51 του ν. 4144/2013 (Α΄ 88). Ο ανωτέρω χρόνος ασφάλισης θεωρείται ότι έχει διανυθεί στο προγενέστερο ασφαλιστικό συνταξιοδοτικό τους καθεστώς (κύριας και επικουρικής ασφάλισης, εφάπαξ παροχής) ή σε εκείνο που προκύπτει κατ’ εφαρμογή των ρυθμίσεων της παρ. 2 του άρθρου 51 του ν. 4144/2013. Αν τα πρόσωπα της παρούσας περίπτωσης ασκούν παράλληλα επαγγελματική δραστηριότητα, έχουν εφαρμογή οι ρυθμίσεις της παρ. 1 του άρθρου 17 και της παρ. 1 του άρθρου 36 του ν. 4387/2016 και ως αιρετά όργανα υποχρεούνται να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ για κύρια ασφάλιση και υγειονομική περίθαλψη, σύμφωνα με τις παραγράφους 2 και 3 του παρόντος άρθρου. Αναφορικά με την υγειονομική τους περίθαλψη, τα αιρετά όργανα της παρούσας περίπτωσης που εμπίπτουν στις ρυθμίσεις της παρ. 1 του άρθρου 93 και της παρ. 1 του άρθρου 182 του ν. 3852/2010 ή συνεχίζουν να ασκούν παράλληλα και επαγγελματική δραστηριότητα, διατηρούν το προγενέστερο καθεστώς υγειονομικής περίθαλψης ή του ΙΚΑ ΕΤΑΜ σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 51 παρ. 2 του ν. 4144/2013.».
Άρθρο 129
Τακτοποίηση χρόνου υπηρεσίας και ασφάλισης υπαλλήλων Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου
Ο χρόνος υπηρεσίας και ασφάλισης των υπαλλήλων με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου, οι οποίοι διορίστηκαν με τις υπ’ αρ. 37/3/31.05.1987 (Ν.Π.Δ.Δ. 160) και 4/30.04.1988 (Ν.Π.Δ.Δ. 121) αποφάσεις αντίστοιχα, του Προέδρου του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ελευθερίου – Κορδελιού» και για τους οποίους δεν καταβλήθηκαν κατά τη χρονική περίοδο από 1.9.1987 έως και 31.12.1988 και από 1.10.1988 έως και 31.12.1988 αντιστοίχως, οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές υπαλλήλου και εργοδότη για κύρια σύνταξη, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ παροχή λογίζεται ως ενεργός χρόνος υπηρεσίας και ασφάλισης, με την προϋπόθεση ότι θα καταβληθεί από τον Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου προς τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης το σύνολο των μη καταβληθεισών ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες για την εφαρμογή του παρόντος λογίζονται ως μη παραγεγραμμένες. Η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών του πρώτου εδαφίου γίνεται εντός έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος.
Άρθρο 130
Ασφαλιστική εισφορά για τους ασφαλισμένους έμμισθους δικηγόρους, μισθωτούς μηχανικούς και υγειονομικούς των οικείων τομέων του κλάδου προνοίας του πρώην Ε.Τ.Α.Α. εφάπαξ για τα έτη 2017 και 2018 – Τροποποίηση περ. β παρ. 2 άρθρου 35 ν.4387/2016
Στην περ. β΄ της παρ. 2 του άρθρου 35 του ν. 4387/2016 (Α’85) περί κλάδου εφάπαξ παροχών, προστίθεται νέο τρίτο εδάφιο και η περ. β΄ διαμορφώνεται ως εξής:
«β. Τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων και των εργοδοτών, όπου προβλέπεται εργοδοτική εισφορά για τους μέχρι τις 31.12.1992 ασφαλισμένους μισθωτούς. Το ύψος και ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών των μέχρι τις 31.12.1992 ασφαλισμένων μισθωτών, προσδιορίζονται σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις των εντασσόμενων ταμείων, τομέων, κλάδων και λογαριασμών προνοίας στο Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π., με εξαίρεση τους μισθωτούς ασφαλισμένους στους τομείς πρόνοιας του πρώην ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, των οποίων τα ποσοστά εισφορών υπολογίζονται επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους για κύρια σύνταξη, όπως αυτές προσδιορίζονται στο άρθρο 38. Για τους μέχρι τις 31.12.1992 ασφαλισμένους έμμισθους δικηγόρους, μισθωτούς μηχανικούς και υγειονομικούς των οικείων τομέων του κλάδου προνοίας του πρώην Ε.Τ.Α.Α., το ποσό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς για το χρονικό διάστημα από 1.1.2017 έως 31.12.2018 ορίζεται σε ποσοστό τέσσερα τοις εκατό (4%) υπολογιζόμενο επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους για κύρια σύνταξη, όπως αυτές προσδιορίζονταν στα άρθρα 5 και 38 κατά τα έτη αυτά. Από την 1.1.2017 το ποσό της μηνιαίας εισφοράς στον Κλάδο Εφάπαξ Παροχών του Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. των ασφαλισμένων από την 1.1.1993 και εφεξής μισθωτών ορίζεται σε ποσοστό 4%, υπολογιζόμενο επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους για κύρια σύνταξη, όπως αυτές προσδιορίζονται στα άρθρα 5 και 38.».
Άρθρο 131
Κατάργηση της προθεσμίας εντός της οποίας έπρεπε να έχει υποβληθεί αίτηση στις αρμόδιες υπηρεσίες του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών – Τροποποίηση παρ. 44 άρθρου 66 ν. 4646/2019
Στην παρ. 44 του άρθρου 66 του ν. 4646/2019 (Α΄ 201), περί της αλληλέγγυας ευθύνης για ασφαλιστικές εισφορές, πρόσθετα τέλη, τόκους, προσαυξήσεις και λοιπές επιβαρύνσεις προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο τρίτο εδάφιο διαγράφεται η προθεσμία «μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021» και β) μετά από το τρίτο εδάφιο προστίθεται νέο τέταρτο εδάφιο και η παρ. 44 διαμορφώνεται ως εξής:
«44. H παρ. 1 του άρθρου 31 του ν. 4321/2015 (A’ 32), όπως αντικαθίσταται με το άρθρο 64 του παρόντος και ισχύει από τη δημοσίευση του παρόντος, εφαρμόζεται και για οφειλές που είχαν βεβαιωθεί σε βάρος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων πριν από τη θέση σε ισχύ του παρόντος και για τις οποίες ευθύνονται αλληλεγγύως, προσωπικά και εις ολόκληρον τα φυσικά πρόσωπα της παρ. 1 του άρθρου 31, όπως ίσχυε πριν την τροποποίησή του με το άρθρο 64, καθώς και για κάθε άλλη περίπτωση που είχαν βεβαιωθεί οφειλές κατ` εφαρμογή άλλης διάταξης, με την οποία θεσπίζεται αλληλέγγυα ευθύνη για ασφαλιστικές εισφορές, πρόσθετα τέλη, τόκους, προσαυξήσεις και λοιπές επιβαρύνσεις προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.
Τα φυσικά πρόσωπα της παρ. 1 του άρθρου 31 του ν. 4321/2015 (A’ 32) δεν ευθύνονται για τις οφειλές αυτές, εφόσον δεν πληρούν τις προϋποθέσεις των περ. α), β) και γ) του άρθρου 64 του παρόντος και αίρονται τα σε βάρος τους ληφθέντα αναγκαστικά και άλλα μέτρα.
Για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου, υποβάλλεται αίτηση στις αρμόδιες υπηρεσίες του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), που είναι αρμόδιο για την επιδίωξη της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών.
Σε περίπτωση που δεν εκκρεμούν σε βάρος του αιτούντα ενεργές πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, η αίτηση του τρίτου εδαφίου υποβάλλεται στην αρμόδια Τοπική Διεύθυνση του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ).
Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί και για εκκρεμείς υποθέσεις.
Η αρμόδια Υπηρεσία του ΚΕΑΟ εκδίδει πράξη, με την οποία αποδέχεται ή απορρίπτει την αίτηση.
Κατά της απορριπτικής απόφασης ή της σιωπηρής απόρριψης της αίτησης μπορεί να ασκηθεί προσφυγή του άρθρου 63 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας.
Ποσά που έχουν εισπραχθεί από τα πρόσωπα της παρ. 1 του άρθρου 31 του ν. 4321/2015 (A` 32) δεν επιστρέφονται.».
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Άρθρο 132
Επιβολή κυρώσεων για την υποδηλωμένη εργασία από τους ελεγκτές των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 80 ν. 4144/2013
Στην παρ. 1 του άρθρου 80 του ν. 4144/2013 (Α’ 88) περί καταχώρησης αλλαγής ωραρίου και υπερωριών, προστίθεται περ. στ’ και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1.α. Ο εργοδότης υποχρεούται να καταχωρεί στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, καθώς και τη νόμιμη υπερωριακή απασχόληση των εργαζομένων, το αργότερο έως και την ημέρα αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας και σε κάθε περίπτωση πριν την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζομένους, καθώς και πριν την έναρξη της υπερωριακής απασχόλησης. Όταν διαπιστώνεται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας ή υπερωριακή απασχόληση, χωρίς αυτή να έχει καταχωρηθεί πριν από την έναρξη πραγματοποίησής της, επιβάλλονται με πράξη του αρμοδίου οργάνου σε βάρος του εργοδότη κυρώσεις, σύμφωνα με τα άρθρα 24 και 28 του ν. 3996/2011 (Α’ 170).
β. Ο εργοδότης που απασχολεί οδηγούς φορτηγών αυτοκινήτων και τουριστικών λεωφορείων τα οποία είναι κατασκευασμένα ή διαμορφωμένα με μόνιμο τρόπο και κατάλληλα για τη μεταφορά άνω των εννέα ατόμων, καθώς και Υπεραστικά και Αστικά ΚΤΕΛ που απασχολούν οδηγούς λεωφορείων και έχουν Κανονισμό Εργασίας, που διέπονται από τους Κανονισμούς (Ε.Κ.) 561/2006 και (Ε.Κ.) 165/2014, υποχρεούνται να καταχωρούν κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, καθώς και τη νόμιμη κατά τη νομοθεσία υπερωριακή απασχόληση, στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ δεκαπέντε (15) ημέρες μετά το τέλος κάθε εβδομαδιαίας περιόδου εργασίας. Όταν διαπιστώνεται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας ή υπερωριακή απασχόληση, χωρίς αυτή να έχει καταχωρηθεί στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ 15 ημέρες μετά το τέλος κάθε εβδομαδιαίας περιόδου εργασίας, επιβάλλονται με πράξη του αρμοδίου οργάνου σε βάρος του εργοδότη κυρώσεις, σύμφωνα με τα άρθρα 24 και 28 του ν. 3996/2011.
βα. Οι εργοδότες, των οποίων οι επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις έχουν ενταχθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης του χρόνου εργασίας με τη χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας για τους εργαζομένους τους με εξαρτημένη εργασία, δύνανται να μην καταχωρίζουν στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» (Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ) τις αλλαγές ή την τροποποίηση του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας ή την υπερωριακή απασχόληση πριν από την έναρξη πραγματοποίησής τους.
Εφόσον πραγματοποιείται αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας ή υπερωριακή απασχόληση από τον εργαζόμενο και αυτή δεν ταυτοποιείται από τη σήμανση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, επιβάλλεται στον εργοδότη από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα πρόστιμο δέκα χιλιάδων πεντακοσίων (10.500) ευρώ ανά εργαζόμενο, στην ψηφιακή κάρτα του οποίου δεν είναι δυνατή η ανωτέρω ταυτοποίηση.
γ. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καθορίζονται η διαδικασία καταχώρισης, τα στοιχεία που γνωστοποιούνται, η διαδικασία ελέγχου και επιβολής του προστίμου, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου.
δ. Η παρ. 1 του άρθρου 55 του ν. 4310/2014 (Α΄ 258) καταργείται και οι υπόλοιπες παράγραφοι του άρθρου αναριθμούνται αντίστοιχα.
ε. Η ισχύς της παρούσας παραγράφου αρχίζει από την έκδοση της απόφασης της περίπτωσης
στ. Οι κυρώσεις των περ. α’ και β’ και το πρόστιμο της περ. βα’ της παρ. 1 επιβάλλονται και από τους ελεγκτές των Περιφερειακών Κέντρων Ελέγχου Ασφάλισης του e-Ε.Φ.Κ.Α..».
Άρθρο 133
Αναστολή αύξησης επιτοκίου οφειλών προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης – Τροποποίηση άρθρου 34 ν. 5006/2022
Στο άρθρο 34 του ν. 5006/2022 (Α’ 239), περί της αναστολής αύξησης επιτοκίων σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής και σε περίπτωση πάγιας ρύθμισης οφειλών προς ασφαλιστικούς οργανισμούς, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο πρώτο εδάφιο, αα) η καταληκτική ημερομηνία της 12ης.9.2023 αντικαθίσταται από την 12η.9.2025», και αβ) μετά από τη φράση «και την περ. 11 της υποπαρ. ΙΑ.2» διαγράφεται η φράση «αντίστοιχα, της παρ. ΙΑ», β) στο δεύτερο εδάφιο, βα) διαγράφεται η φράση «σύμφωνα με την περ. 8 της υποπαρ. ΙΑ.1 και την περ. 11 της υποπαρ. ΙΑ.2, αντίστοιχα, της παρ. ΙΑ του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013», ββ) η φράση «τέσσερις (4) ποσοστιαίες μονάδες» αντικαθίσταται από τη φράση «πέντε (5) ποσοστιαίες μονάδες», γ) προστίθεται τέταρτο εδάφιο, και το άρθρο 34 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 34
Αναστολή αύξησης επιτοκίων σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής και σε περίπτωση πάγιας ρύθμισης οφειλών προς ασφαλιστικούς οργανισμούς
Ως επιτόκιο επί της κύριας οφειλής, με το οποίο επιβαρύνονται οφειλές προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης, οι οποίες υπάγονται στις ρυθμίσεις των υποπαρ. ΙΑ.1 και ΙΑ.2 της παρ. ΙΑ του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013 (Α’ 107) από 13.9.2022 έως 12.9.2025, ορίζεται αυτό που ίσχυσε κατά την 13.9.2022 και προσδιορίσθηκε σύμφωνα με την περ. 8 της υποπαρ. ΙΑ.1 και την περ. 11 της υποπαρ. ΙΑ.2 του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013. Το επιτόκιο αυτό μεταβάλλεται και προσδιορίζεται εκ νέου, μόνο εάν μεταβληθεί το επιτόκιο των πράξεων Κύριας Αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σωρευτικά κατά πέντε (5) ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με αυτό που ίσχυε κατά την 1η.1.2014. Χρηματικά ποσά, τα οποία έχουν καταβληθεί με επιτόκιο που ίσχυε πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος, αναζητούνται, στον βαθμό που υπερβαίνουν τα οφειλόμενα με βάση το επιτόκιο του πρώτου εδαφίου.
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αναπροσαρμόζεται το ανωτέρω επιτόκιο, και ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.».
Άρθρο 134
Διαδικασία λήξης της ασφάλισης μη μισθωτών στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης – Τροποποίηση άρθρου 39Α ν. 4387/2016
Στο άρθρο 39Α του ν. 4387/2016 (Α΄ 85), περί της διαδικασίας εγγραφής και υπαγωγής μη μισθωτών στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 1, αα) διαγράφεται η φράση «και μέχρι την τελευταία ημέρα του μήνα διακοπής άσκησης της σχετικής δραστηριότητας στη Φορολογική Διοίκηση» και αβ) προστίθεται δεύτερο εδάφιο, β) στην παρ. 2 προστίθεται τρίτο εδάφιο, γ) στην παρ. 3 προστίθεται νέο δεύτερο εδάφιο, δ) στην παρ. 4 προστίθεται δεύτερο εδάφιο και ε) στην παρ. 7 συμπληρώνεται το αντικείμενο της νομοθετικής εξουσιοδότησης με την προσθήκη του καθορισμού και κάθε αναγκαίας λεπτομέρειας για τη διαδικασία της λήξης της ασφάλισης και το άρθρο 39Α διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 39 Α
Διαδικασία εγγραφής και υπαγωγής μη μισθωτών στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης
- Οι μη μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι και αγρότες, που αναλαμβάνουν υπακτέα στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.) απασχόληση ή αποκτούν υπακτέα στον e-Ε.Φ.Κ.Α. ιδιότητα, για την οποία απαιτείται έναρξη εργασιών στη Φορολογική Διοίκηση, υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του e-Ε.Φ.Κ.Α. από την πρώτη ημέρα του μήνα έναρξης ή μεταβολής εργασιών στη Φορολογική Διοίκηση. Η ασφάλιση λήγει υποχρεωτικά την τελευταία ημέρα του μήνα διακοπής άσκησης της σχετικής δραστηριότητας στη Φορολογική Διοίκηση.
- Η εγγραφή στον e-Ε.Φ.Κ.Α. διενεργείται μετά από την έναρξη ή μεταβολή εργασιών στη Φορολογική Διοίκηση, με αίτηση του υπόχρεου και, σε περίπτωση μη υποβολής αίτησης, αυτεπάγγελτα με πράξη του αρμόδιου ασφαλιστικού οργάνου. Η Φορολογική Διοίκηση ενημερώνει τον υπόχρεο μετά από την έναρξη ή τη μεταβολή εργασιών για την υποχρέωση ασφάλισης στον e-Ε.Φ.Κ.Α.. Η λήξη της ασφάλισης ολοκληρώνεται με τη διακοπή όλων των ασφαλιστέων δραστηριοτήτων στη Φορολογική Διοίκηση κατόπιν αίτησης του ασφαλισμένου.
- Η αίτηση εγγραφής υποβάλλεται ηλεκτρονικά ή με φυσική παρουσία στον e-Ε.Φ.Κ.Α. μέχρι τη δέκατη (10η) ημέρα του επόμενου μήνα από τον μήνα έναρξης ή μεταβολής εργασιών στη Φορολογική Διοίκηση. Η αίτηση λήξης της ασφάλισης υποβάλλεται ηλεκτρονικά ή με φυσική παρουσία στον e-ΕΦΚΑ μέχρι τη δέκατη (10η) ημέρα του επόμενου μήνα από τη διακοπή εργασιών στη Φορολογική Διοίκηση. Ο e-Ε.Φ.Κ.Α. αντλεί μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας (ΚΕ.Δ.) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με το άρθρο 47 του ν. 4623/2019 (Α΄ 134) και το άρθρο 84 του ν. 4727/2020 (Α΄ 184), και διασταυρώνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που είναι διαθέσιμα στο πληροφοριακό σύστημα της Φορολογικής Διοίκησης.
- Σε περίπτωση που ο υπακτέος στην ασφάλιση του e-Ε.Φ.Κ.Α. μη μισθωτός δεν υποβάλλει εμπρόθεσμα την αίτηση εγγραφής, το αρμόδιο ασφαλιστικό όργανο του e-Ε.Φ.Κ.Α. προβαίνει σε αυτεπάγγελτη εγγραφή και ασφάλισή του ως εξής:
α) Αν τα διαθέσιμα στοιχεία, και ιδίως ο Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) που δηλώθηκε στη Φορολογική Διοίκηση, επαρκούν για την υπαγωγή στην ασφάλιση, ο υπόχρεος ασφαλίζεται στους πρώην φορείς, τομείς, κλάδους και λογαριασμούς του e-Ε.Φ.Κ.Α., στους οποίους προκύπτει υπαγωγή, και καταβάλλει τις ασφαλιστικές εισφορές που προβλέπονται στον παρόντα, κατατασσόμενος στην πρώτη (1η) ασφαλιστική κατηγορία που αντιστοιχεί στην υπαγωγή του στην ασφάλιση.
β) Αν τα διαθέσιμα στοιχεία δεν επαρκούν για την υπαγωγή στην ασφάλιση, ο υπόχρεος ασφαλίζεται στον πρώην Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε.), κατατασσόμενος στη δεύτερη (2η) ασφαλιστική κατηγορία των άρθρων 39 και 41.
Αν ο μη μισθωτός ασφαλισμένος του e-ΕΦΚΑ δεν υποβάλει αίτηση για λήξη της ασφάλισης ή την υποβάλει εκπρόθεσμα, το αρμόδιο ασφαλιστικό όργανο του e-ΕΦΚΑ προβαίνει σε αυτεπάγγελτη λήξη ασφάλισης σε όλους του τ. Φορείς, Τομείς, Κλάδους και Λογαριασμούς του e-ΕΦΚΑ στους οποίους είχε υπαχθεί ο ασφαλισμένος, σύμφωνα με τα στοιχεία που αντλούνται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας.
- Ο ασφαλισμένος δύναται με την προσκόμιση στοιχείων στον e-Ε.Φ.Κ.Α. να ζητήσει την αναδρομική διόρθωση της υπαγωγής στην ασφάλιση που προέκυψε σύμφωνα με την παρ.4. Ως προς την αίτηση μεταβολής και το χρονικό σημείο μετάταξης σε διαφορετική ασφαλιστική κατηγορία εφαρμόζονται τα άρθρα 35, 39, 40, 41 και 97.
- Οποιαδήποτε υποχρέωση απογραφικής δήλωσης στον e-Ε.Φ.Κ.Α. («προεγγραφής») ή προσκόμισης οποιουδήποτε εγγράφου, βεβαίωσης ή ασφαλιστικής ενημερότητας του e-Ε.Φ.Κ.Α., ως δικαιολογητικού για έναρξη ή μεταβολή εργασιών στη Φορολογική Διοίκηση, καταργείται.
- Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης δύναται να καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για τη διαδικασία εγγραφής ή λήξης της ασφάλισης μη μισθωτών στον e-Ε.Φ.Κ.Α..».
Άρθρο 135
Παράταση προθεσμίας κατάρτισης ισολογισμών – Τροποποίηση άρθρου 70 ν. 4387/2016
Στην περ. α) της παρ. 3 του άρθρου 70 του ν. 4387/2016 (Α΄85), περί περιουσίας, λογιστικής και οικονομικής λειτουργίας, προστίθενται τρίτο, τέταρτο, πέμπτο, έκτο, έβδομο, όγδοο και ένατο εδάφια και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:
«3. α. Από 1.1.2017 ο ισολογισμός έναρξης του e-Ε.Φ.Κ.Α. πραγματοποιείται με μεταφορά των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των εντασσόμενων φορέων, τομέων, κλάδων και λογαριασμών αντιστοίχως, όπως αυτά εμφανίζονται στους ισολογισμούς τους, που συντάσσονται ειδικά για το σκοπό αυτό. Τα πρόσωπα που κατείχαν θέση μέλους Διοικητικού Συμβουλίου των τελευταίων κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης διάταξης του παρόντος, διατηρούν την ευθύνη ως προς την περάτωση των ισολογισμών παρελθόντων ετών μέχρι την 31.12.2016.
Ο e-ΕΦΚΑ καταρτίζει το αργότερο μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2026 τους εκκρεμείς ισολογισμούς και τις οικονομικές καταστάσεις εντασσόμενων φορέων, τομέων, κλάδων και λογαριασμών έως το έτος 2016 και του e- ΕΦΚΑ έτους 2016 έως 2025.
Οι ισολογισμοί και οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις των εντασσόμενων φορέων, τομέων, κλάδων και λογαριασμών για τις χρήσεις έως το έτος 2016 υπογράφονται από τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Οικονομικής Διαχείρισης και Δημοσιονομικών Αναφορών και από τον Προϊστάμενο του Λογιστηρίου.
Οι ισολογισμοί και οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις του e-ΕΦΚΑ ετών 2016-2025 υπογράφονται από το Διοικητή του e-ΕΦΚΑ ή τον νόμιμο αναπληρωτή του, από τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, από τον Προϊστάμενο της Οικονομικής Διαχείρισης και Δημοσιονομικών Αναφορών και από τον Προϊστάμενο του Λογιστηρίου.
Μετά την υπογραφή τους δεν υφίσταται η υποχρέωση τήρησης των διαδικασιών του άρθρου 60 του παρόντος, των διατάξεων του Κανονισμού Οργάνωσης και Λειτουργίας του e- ΕΦΚΑ αναφορικά με την έγκριση αυτών από το Διοικητικό Συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ και της παρ. 4 του άρθρου 85 του ν. 2084/1992 (Α΄ 165). Οι υπογράφοντες και εγκρίνοντες τους ισολογισμούς σύμφωνα με τις διατάξεις των προηγούμενων εδαφίων απαλλάσσονται από κάθε σχετική αστική, πειθαρχική και ποινική ευθύνη, πλην της ευθύνης από δόλο για την οποία ισχύουν οι γενικές διατάξεις.
Ο έλεγχος της διαχείρισης των φορέων κοινωνικής ασφάλισης που καταρτίζουν τις οικονομικές καταστάσεις σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας για τις οικονομικές χρήσεις ανατίθεται σε ορκωτούς ελεγκτές-λογιστές σύμφωνα με το άρθρο 84 του ν. 2084/1992.
Από το έτος 2026 και για κάθε επόμενη χρήση οι ισολογισμοί του e- ΕΦΚΑ καταρτίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού Οικονομικής Οργάνωσης και Λογιστικής Λειτουργίας του e- Ε.Φ.Κ.Α όπως εκάστοτε ισχύει.
β. Η περιουσία που είναι αναγκαία για την άσκηση των μη ασφαλιστικών αρμοδιοτήτων, οι οποίες παραμένουν στους φορείς και μετά την ένταξή τους στον e-Ε.Φ.Κ.Α., σύμφωνα με το άρθρο 51 του παρόντος, προσδιορίζεται και διαχωρίζεται από την περιουσία που περιέρχεται στον e-Ε.Φ.Κ.Α. με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, μετά από οικονομική μελέτη.
- Στην παρ. 6 του άρθρου 70 του ν. 4387/2016, περί περιουσίας, λογιστικής και οικονομικής λειτουργίας, διαγράφεται η φράση «μέχρι στις 31.12.2016», και η παρ. 6 διαμορφώνεται ως εξής:
«6. Η απογραφή των περιουσιακών στοιχείων των εντασσομένων φορέων, τομέων, κλάδων και λογαριασμών, καθώς και η αποτίμηση της αξίας τους ενεργείται, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις από τις οικονομικές υπηρεσίες τους ή από ορκωτούς λογιστές, μετά από ανάθεση.».
- Η παρ. 3 του άρθρου 70 του ν. 4387/2016, όπως διαμορφώνεται με την παρ. 1 του παρόντος ισχύει αναλογικά και για το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ) κατά παρέκκλιση της προθεσμίας του άρθρου 28 του ν. 5006/2022 (Β΄239). Αρμόδιο όργανο για την υπογραφή των ισολογισμών και των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων είναι ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης και ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών των άρθρων 8 και 12 του π.δ. 913/1978 (Α’ 220). Κατά παρέκκλιση της παρ. 2 του άρθρου 82 σε συνδυασμό με την περ Γ’ της παρ. 1 του άρθρου 6 του π.δ. 913/1978 και της παρ. 13 του άρθρου 30 του ν. 4892/2022 (Α΄28), δεν απαιτείται έγκριση αυτών από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΝΑΤ.
Άρθρο 136
Ανανέωση εξουσιοδότησης για ενιαίους κανονισμούς του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης-Τροποποίηση άρθρου 49 ν. 4670/2020
1.Στο άρθρο 49 του ν 4670/2020 (Α΄43), περί εξουσιοδοτικών διατάξεων, διαγράφεται η φράση «που εκδίδονται εντός δύο (2) ετών από τη έναρξη ισχύος του παρόντος,» και το άρθρο 49 διαμορφώνεται ως εξής:
«Με προεδρικά διατάγματα μετά από πρόταση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κατόπιν γνώμης του Δ.Σ. του e-Ε.Φ.Κ.Α., καταρτίζεται Ενιαίος Κανονισμός ανά κλάδο για την Κύρια ασφάλιση, για την Επικουρική Ασφάλιση και για την Εφάπαξ Παροχή του e-Ε.Φ.Κ.Α., στους οποίους καθορίζονται θέματα υπαγωγής στην ασφάλιση, υπολογισμού και διαδικασίας χορήγησης των παροχών, προϋποθέσεις υπαγωγής στην ασφάλιση για παροχές ασθενείας σε είδος και σε χρήμα, η έκταση, το ύψος, οι δικαιούχοι, η διαδικασία χορήγησης των παροχών σε χρήμα, καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο ζήτημα.».
Άρθρο 137
Επιβράβευση κλιμακίων εκκαθάρισης συντάξεων για το έτος 2023 – Τροποποίηση παρ. 11 άρθρου 21 ν. 4354/2015
Στην παρ. 11 του άρθρου 21 του ν. 4354/2015 (Α΄ 176), περί αμοιβών συλλογικών οργάνων και ειδικότερα περί αποζημίωσης του προσωπικού που συμμετέχει σε κλιμάκια εκκαθάρισης εκκρεμών συντάξεων, στους συμπράττοντες υπουργούς προστίθενται οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη, στα δύο πρώτα εδάφια προστίθεται και η αναφορά στο έτος 2023 και η παρ. 11 διαμορφώνεται ως εξής:
«11. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη στο προσωπικό που συμμετέχει στα κλιμάκια, ομάδες, υποομάδες εργασίας και στις ομάδες εργασίας που συστάθηκαν ή συστήνονται και λειτουργούν εντός των ετών 2021, 2022, και 2023 με συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους για την εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, τον κανονισμό και την πληρωμή συντάξεων του δημόσιου τομέα και όλων των πρώην ταμείων που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ, καθορίζεται αποζημίωση, εφόσον επιτευχθούν οι ποσοτικοί στόχοι, η οποία δεν δύναται να υπερβαίνει το όριο των επτά χιλιάδων διακοσίων (7.200) ευρώ το έτος, μη υπολογιζόμενου στην περίπτωση αυτή του ορίου της παρ. 3. Το προηγούμενο εδάφιο εφαρμόζεται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις και στο προσωπικό του e-ΕΦΚΑ, το οποίο απασχολείται εντός των ετών 2021 ή 2022 ή 2023 με συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους για την εξυπηρέτηση του κοινού μέσω του ενιαίου αριθμού εξυπηρέτησης πολιτών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και το οποίο ορίζεται με απόφαση του Διοικητή. Με όμοια απόφαση ορίζονται η μεθοδολογία προσδιορισμού των ποσοτικών στόχων εξυπηρέτησης του κοινού μέσω του ενιαίου αριθμού εξυπηρέτησης πολιτών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ο τρόπος παρακολούθησής τους και κάθε άλλο ειδικό θέμα για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου.»
Άρθρο 138
Αποζημίωση ελεγκτικών οργάνων των Περιφερειακών Κέντρων Κοινωνικής Ασφάλισης του e-Ε.Φ.Κ.Α. – Τροποποίηση παρ. Δ άρθρου 2 του ν. 4336/2015
Στο πέμπτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 10 της υποπαρ. Δ9 της παρ. Δ’ του άρθρου 2 του ν. 4336/2015 (Α’ 94), περί των εξόδων διανυκτέρευσης, μετά τη φράση «ελέγχων του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος» προστίθεται η φράση “ελέγχων των Περιφερειακών Κέντρων Κοινωνικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ”, και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:
«2. Το ποσό των εξόδων διανυκτέρευσης αναγνωρίζεται ανάλογα με την κατηγορία, στην οποία εντάσσονται οι δικαιούχοι βάσει των διατάξεων του άρθρου 5 του παρόντος και βάσει του καταβληθέντος ποσού, και ορίζεται ως εξής:
α. Κατηγορία Ι, μέχρι εκατό (100) ευρώ ανά διανυκτέρευση.
β. Κατηγορία ΙΙ, μέχρι ογδόντα (80) ευρώ ανά διανυκτέρευση.
Τα ανωτέρω ποσά προσαυξάνονται κατά τριάντα τοις εκατό (30%) για διαμονή εντός των ορίων των δήμων Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Η ως άνω προσαύξηση ισχύει και για διαμονή στη νησιωτική χώρα από την 1η Μαΐου έως και την 30ή Σεπτεμβρίου εκάστου έτους. Ειδικά για τη διενέργεια φορολογικών, τελωνειακών ελέγχων, ελέγχων της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς, ελέγχων του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, ελέγχων των Περιφερειακών Κέντρων Κοινωνικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ και ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας στη νησιωτική χώρα, από την 1η Μαΐου έως και την 30ή Σεπτεμβρίου εκάστου έτους, καταβάλλεται σε υπαλλήλους ανεξαρτήτως κατηγορίας για τη μετακίνησή τους το ποσό των εξόδων διανυκτέρευσης της περ. α’, με την προσαύξηση τριάντα τοις εκατό (30%) του τρίτου εδαφίου της παρούσας. Σε περίπτωση διανυκτέρευσης σε κατάλυμα κόστους υψηλότερου του οριζόμενου, ανά κατηγορία στην παρούσα παράγραφο, η δαπάνη αναγνωρίζεται μέχρι του οριζόμενου αυτού ποσού. Νόμοι και υπουργικές αποφάσεις που εκδόθηκαν κατ’ εξουσιοδότησή τους μετά την 1η.1.2016 και καθορίζουν ποσά εξόδων διανυκτέρευσης διαφορετικά από αυτά της παρούσας, εξακολουθούν να ισχύουν.»
Άρθρο 139
Δυνατότητα παράτασης της παραμονής στην υπηρεσία των Προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων και Διευθύνσεων του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης
Οι Προϊστάμενοι των Γενικών Διευθύνσεων και των Διευθύνσεων του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.), καθώς και οι εκτελούντες, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, χρέη αναπληρωτών στις εν λόγω θέσεις, των οποίων η υπαλληλική σχέση λύεται αυτοδικαίως την 31η.12.2023, λόγω συμπλήρωσης του εξηκοστού έβδομου (67ου) έτους της ηλικίας, δύνανται, κατόπιν αιτήματός τους, να παραμείνουν στην υπηρεσία τους έως την 31η.12.2024, κατά παρέκκλιση του άρθρου 155 του Υπαλληλικού Κώδικα (ν. 3528/2007, Α΄ 26), περί της αυτοδίκαιης απόλυσης λόγω ορίου ηλικίας, με σκοπό τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των υπηρεσιών του e-Ε.Φ.Κ.Α. για την απονομή των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, την πραγματοποίηση ελέγχων για την εφαρμογή της ασφαλιστικής νομοθεσίας, την υλοποίηση των προγραμματισμένων προσλήψεων προσωπικού και την εφαρμογή του άρθρου 3 του ν. 4892/2022 (Α’ 28), περί της διαδικασίας επιλογής και τοποθέτησης Προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων και Διευθύνσεων του e-Ε.Φ.Κ.Α..
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ ΤΑΜΕΙΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Άρθρο 140
Ασφαλιστέα πρόσωπα στο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης – Τροποποίηση άρθρου 6 ν. 4826/2021
Στο άρθρο 6 του ν. 4826/2021 (Α΄ 126) αναφορικά με τα πρόσωπα που υπάγονται στην ασφάλιση του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Κ.Α.), επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η παρ. 1 αντικαθίσταται, β) η παρ. 3 τροποποιείται, ώστε τα ηλικιακά όρια των προαιρετικά υπακτέων προσώπων της παραγράφου αυτής να εναρμονίζονται με τα ηλικιακά όρια της παρ. 2 του ιδίου άρθρου, γ) στην παρ. 4, η καταληκτική ημερομηνία 31.12.2023 αντικαθίσταται με την ημερομηνία 31.12.2024, δ) η παρ. 5 τροποποιείται αντίστοιχα, σε αντιστοιχία προς την τροποποίηση της παρ. 3 και το άρθρο 6 διαμορφώνονται ως εξής:
«Άρθρο 6
Ασφαλιστέα πρόσωπα – Τροποποίηση του άρθρου 37 του ν. 4052/2012
- Στην ασφάλιση του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Κ.Α.) υπάγονται υποχρεωτικά, με την επιφύλαξη των παρ. 2 και 3, όλα τα πρόσωπα που:
α) Ασφαλίζονται για πρώτη φορά από 1.1.2022 και εφεξής σε φορέα κύριας ασφάλισης ή
β) Έχουν γεννηθεί από 1.1.2004 και εφεξής,
εφόσον τα πρόσωπα αυτά αναλάβουν οποτεδήποτε από 1.1.2022 και εφεξής ασφαλιστέα εργασία-απασχόληση ή αποκτήσουν ασφαλιστέα ιδιότητα, για τις οποίες θα υπήρχε υποχρέωση υπαγωγής στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.).
Για τα πρόσωπα της παρούσας παραγράφου η υπαγωγή στην ασφάλιση του Ταμείου λαμβάνει χώρα αντί της υπαγωγής στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-Ε.Φ.Κ.Α.».
β) Η ισχύς της παρούσας παραγράφου άρχεται από την 7.9.2021.
- Στην ασφάλιση του Ταμείου υπάγονται προαιρετικά, μετά από αίτησή τους, οι ήδη ασφαλισμένοι στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-Ε.Φ.Κ.Α., οι οποίοι έχουν γεννηθεί από 1ης.1.1987 και εξής. Τα πρόσωπα του πρώτου εδαφίου, από την υπαγωγή τους στην ασφάλιση του Ταμείου παύουν αυτοδίκαια να υπάγονται στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-Ε.Φ.Κ.Α..
- Στην ασφάλιση του Ταμείου υπάγονται προαιρετικά, μετά από αίτησή τους εφόσον έχουν γεννηθεί από 1.1.1987 και εξής:
α) οι αυτοαπασχολούμενοι υγειονομικοί,
β) τα πρόσωπα που ασκούν επάγγελμα που υπάγεται στην ασφάλιση του πρώην Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (Ο.Γ.Α.) και
γ) τα πρόσωπα που, βάσει ειδικής ή γενικής διάταξης, εξαιρούνται της υποχρεωτικής υπαγωγής στην ασφάλιση άλλων φορέων επικουρικής ασφάλισης.
δ) Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 3655/2008 (Α΄ 58), καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που υπάγονταν στην ασφάλιση του πρ. Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (Ε.Τ.Ε.Α.Μ.) δυνάμει του π.δ. 284/1992 (Α΄145).
- Τα πρόσωπα της παρ. 2 μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα υπαγωγής στην ασφάλιση του Ταμείου από 1ης.1.2023 έως τις 31.12.2024.
- Τα πρόσωπα της παρ. 3 μπορούν να ασκήσουν το εν λόγω δικαίωμα από 1ης.1.2023 και εφεξής.
- Η προαιρετική υπαγωγή στην ασφάλιση από την έναρξή της διέπεται από τους κανόνες της υποχρεωτικής ασφάλισης.
- Στο τέλος της παρ. 3 του άρθρου 37 του ν. 4052/2012 (Α` 41), προστίθεται τρίτο εδάφιο και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:
«3. Από την 1η.1.2021 στην ασφάλιση του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. υπάγονται προαιρετικά, μετά από αίτησή τους, οι αυτοαπασχολούμενοι υγειονομικοί, τα πρόσωπα που ασκούν επάγγελμα υπαγόμενο στην ασφάλιση του πρώην Ο.Γ.Α., καθώς και τα πρόσωπα που βάσει ειδικής ή γενικής διάταξης νόμου εξαιρούνται της υποχρεωτικής υπαγωγής στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π.. Η προαιρετική υπαγωγή στην ασφάλιση από την έναρξή της διέπεται από τους κανόνες της υποχρεωτικής ασφάλισης. Από την 1η.1.2022 τα πρόσωπα του πρώτου εδαφίου υπάγονται προαιρετικά, μετά από αίτησή τους, στην ασφάλιση του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ, εφόσον έχουν συμπληρώσει το τριακοστό πέμπτο (35ο) έτος της ηλικίας τους κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης υπαγωγής.».
Άρθρο 141
Προαιρετική υπαγωγή στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 37 ν.4052/2012
Στην παρ. 3 του άρθρου 37 του ν. 4052/2012 (Α΄ 41), περί ασφαλιστέων προσώπου του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών, τροποποιείται το τρίτο εδάφιο ώστε η δυνατότητα αίτησης προαιρετικής υπαγωγής στην ασφάλιση να συνδέεται με την ημερομηνία γέννησης και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:
«3. Από την 1η.1.2021 στην ασφάλιση του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. υπάγονται προαιρετικά, μετά από αίτησή τους, οι αυτοαπασχολούμενοι υγειονομικοί, τα πρόσωπα που ασκούν επάγγελμα υπαγόμενο στην ασφάλιση του πρώην Ο.Γ.Α., καθώς και τα πρόσωπα που βάσει ειδικής ή γενικής διάταξης νόμου εξαιρούνται της υποχρεωτικής υπαγωγής στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π.. Η προαιρετική υπαγωγή στην ασφάλιση από την έναρξή της διέπεται από τους κανόνες της υποχρεωτικής ασφάλισης. Από την 1η.1.2022 τα πρόσωπα του πρώτου εδαφίου υπάγονται προαιρετικά, μετά από αίτησή τους, στην ασφάλιση του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ, εφόσον έχουν γεννηθεί έως και τις 31.12.1986.».
Άρθρο 142
Ρυθμίσεις ζητημάτων στελέχωσης του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) – Τροποποίηση παρ. 3 και 6 και προσθήκη παρ. 7 στο άρθρο 39 του ν. 4826/2021
Στο άρθρο 39 του ν. 4826/2021 (Α΄ 126), περί στελέχωσης του προσωπικού Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης, επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις: α) το πρώτο εδάφιο της παρ. 3, περί του χρονικού διαστήματος κάλυψης των κενών οργανικών θέσεων του Ταμείου κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης τροποποιείται ώστε το διάστημα να εκκινεί από την έναρξη ισχύος του Οργανισμού του Ταμείου, β) στην παρ. 6 : βα) το πρώτο εδάφιο τροποποιείται, προκειμένου να προβλεφθεί η δυνατότητα κατάληψης θέσης ευθύνης από το προσωπικό που προσλαμβάνεται σύμφωνα με αυτή, ββ) το τρίτο εδάφιο διαγράφεται, γ) προστίθεται παρ. 7 και το άρθρο 39 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 39
Προσωπικό
- Στο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Κ.Α.) συστήνονται εκατό (100) θέσεις προσωπικού, οι οποίες κατανέμονται ως εξής: είκοσι πέντε (25) θέσεις Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού, σαράντα πέντε (45) θέσεις Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ), δεκαπέντε (15) θέσεις Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ), δέκα (10) θέσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, πέντε (5) θέσεις Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ).
- Το Ταμείο στελεχώνεται από μόνιμους υπαλλήλους και υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι οποίοι διέπονται από τον Υπαλληλικό Κώδικα (ν. 3528/2007, Α` 26), καθώς και τις διατάξεις περί προσωπικού ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και καταλαμβάνουν αντίστοιχες οργανικές θέσεις. Η πλήρωση των κενών θέσεων γίνεται με διορισμό ή πρόσληψη, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
- Για χρονικό διάστημα δύο (2) ετών, από την έναρξη ισχύος του Οργανισμού του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Κ.Α.), κάλυψη των κενών οργανικών του θέσεων δύναται, επίσης, να γίνεται κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, με μετάταξη ή απόσπαση προσωπικού από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, όπως αυτοί ορίζονται στην παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (A 143), χωρίς να απαιτείται απόφαση ή σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων Υπηρεσιακών Συμβουλίων του φορέα προέλευσης. Η απόσπαση ή η μετάταξη πραγματοποιείται με κοινή απόφαση του Διευθύνοντος Συμβούλου του Ταμείου και του οργάνου διορισμού στον φορέα προέλευσης του αποσπώμενου ή μετατασσόμενου υπαλλήλου, ύστερα από προκήρυξη του Δ.Σ. του Ταμείου.
- Ο χρόνος υπηρεσίας των αποσπασμένων λογίζεται για κάθε συνέπεια ως χρόνος υπηρεσίας στην οργανική τους θέση. Η χρονική διάρκεια της απόσπασης ορίζεται στα τρία (3) έτη με δυνατότητα ισόχρονης ανανέωσης μέχρι δύο (2) φορές, με μόνη απόφαση του Διευθύνοντος Συμβούλου.
- Μετάταξη υπαλλήλου δύναται να πραγματοποιηθεί και μετά την ολοκλήρωση τριών (3) ετών απόσπασης στο Ταμείο, με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ύστερα από αίτηση του υπαλλήλου και θετική εισήγηση του Διευθύνοντος Συμβούλου, κατά παρέκκλιση του ν. 4440/2016 (Α΄ 224).
- Μέχρι την πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων, σύμφωνα με την παρ. 2 του παρόντος, το Τ.Ε.Κ.Α. μπορεί να προσλαμβάνει και να τοποθετεί, κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης διάταξης, σε θέσεις ευθύνης, προσωπικό με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου θητείας τριών (3) ετών, με δυνατότητα ισόχρονης ανανέωσης, για τις θέσεις που απαιτούν επιστημονική εξειδίκευση, σε σχέση με την επενδυτική και αναλογιστική λειτουργία. Για την πρόσληψη του εν λόγω προσωπικού, ισχύει το άρθρο 51 του ν. 4622/2019 (Α’133).
Για τις προσλήψεις αυτές, εκδίδεται προκήρυξη από το Τ.Ε.Κ.Α. μετά από έλεγχο νομιμότητας που διενεργεί το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) και περιλαμβάνει τον αριθμό ανά ειδικότητα του προσωπικού που θα προσληφθεί, καθώς και σύντομη περιγραφή των απαιτήσεων.
Η προκήρυξη δημοσιεύεται στις ιστοσελίδες του Τ.Ε.Κ.Α., του ΑΣΕΠ και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Με απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εσωτερικών, μετά από εισήγηση του Δ.Σ. του Τ.Ε.Κ.Α, καθορίζονται: α) τα απαιτούμενα ανά ειδικότητα προσόντα (κύρια, πρόσθετα ή επικουρικά) β) τα κριτήρια κατάταξης, γ) η προθεσμία υποβολής αιτήσεων των υποψηφίων και ο τρόπος υποβολής τους, δ) τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ε) καθώς και κάθε θέμα σχετικό με τα ανωτέρω. Οι υποψήφιοι υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στο Τ.Ε.Κ.Α., το οποίο τις αξιολογεί και συντάσσει προσωρινούς πίνακες αποκλειομένων, πίνακες κατάταξης και πίνακες επιλεγομένων, τους οποίους δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του, αποστέλλοντας ταυτόχρονα στο ΑΣΕΠ τους σχετικούς πίνακες για έλεγχο νομιμότητας. Εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών από τη δημοσίευση, οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν ένσταση στο ΑΣΕΠ κατά των προσωρινών πινάκων. Το ΑΣΕΠ διενεργεί τον έλεγχο νομιμότητας, καθώς και τον κατ` ένσταση έλεγχο των πινάκων μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από την ημερομηνία υποβολής των πινάκων και εν συνεχεία ενημερώνει το Τ.Ε.Κ.Α., προκειμένου να καταρτίσει τον οριστικό πίνακα προσληπτέων.
- Μέχρι την πλήρωση των θέσεων της παρ. 2 του άρθρου 39 του ν. 4826/2021 (Α΄ 126), σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, στις θέσεις ευθύνης που προβλέπονται από τον Οργανισμό του Ταμείου, δύνανται να προΐστανται και αποσπασμένοι υπάλληλοι.».
Άρθρο 143
Παράταση της διάρκειας λειτουργίας της Μονάδας Υποστήριξης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης – Τροποποίηση παρ. 11 άρθρου 69 ν. 4826/2021
Στην παρ. 11 του άρθρου 69 του ν. 4826/2021 (Α΄ 126), περί της Μονάδας Υποστήριξης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) το πρώτο εδάφιο, τροποποιείται ώστε η διάρκεια λειτουργίας της Μονάδας να συνεχίσει μεταβατικά τη λειτουργία της έως την 30η.6.2025 και β) από το δεύτερο εδάφιο διαγράφεται η λέξη «αυτοδικαίως» και η παρ. 11 διαμορφώνεται ως εξής:
«11. Η Μονάδα Υποστήριξης της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής συνεχίζει μεταβατικά τη λειτουργία της για διάστημα έως και τις 30.6.2025, μετονομαζόμενη εφεξής σε Μονάδα Υποστήριξης του Διοικητικού Συμβουλίου. Η θητεία των ήδη υπηρετούντων στη Μονάδα Υποστήριξης της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής παρατείνεται για το ως άνω διάστημα, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και σχετική αίτηση των ενδιαφερόμενων. Κατά τα λοιπά εφαρμόζεται η παρ. 9.».
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Άρθρο 144
Καταβολή δικαιώματος εγγραφής υπέρ Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων – Τροποποίηση άρθρου 25 π.δ. 422/1981
Το άρθρο 25 του π.δ. 422/1981 (Α΄ 114), περί δικαιώματος εγγραφής των δημοσίων υπαλλήλων στο Μετοχικό Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων, αντικαθίστανται και διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Κάθε δημόσιος υπάλληλος που μετέχει υποχρεωτικά ή προαιρετικά στο Μ.Τ.Π.Υ., αμέσως μετά τον διορισμό του, οφείλει να καταβάλει για δικαίωμα εγγραφής ποσό ίσο με τις ακαθάριστες αποδοχές του πρώτου μήνα της μισθοδοσίας του. Το ποσό αυτό εξοφλείται σε δώδεκα (12) ισόποσες μηνιαίες δόσεις που παρακρατούνται υποχρεωτικά από τις αποδοχές του. Το ποσό του δικαιώματος εγγραφής που δεν εξοφλήθηκε για οποιονδήποτε λόγο εντός του πρώτου έτους από τον διορισμό, υπολογίζεται στο σύνολο του ισχύοντος μηνιαίου ακαθαρίστου μισθού κατά τον χρόνο της εξόφλησης.
- Σε περίπτωση αναδρομικής αναπροσαρμογής των αποδοχών του μήνα υπολογισμού του δικαιώματος εγγραφής, ο μέτοχος υποχρεούται να καταβάλει τη διαφορά σε δώδεκα (12) άτοκες μηνιαίες δόσεις, με παρακράτηση από τη μισθοδοσία του. Το δικαίωμα εγγραφής δεν επιστρέφεται σε καμία περίπτωση.».
Άρθρο 145
Διαλειτουργικότητα του Δημοσίου κατά την απονομή μερισμάτων από το Μετοχικό Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων – Τροποποίηση άρθρου 17 ν. 4670/2020
- Στο άρθρο 17 του ν. 4670/2020 (Α’ 43), περί Ψηφιακού μετασχηματισμού διαδικασίας απονομής σύνταξης ΑΤΛΑΣ, προστίθενται παρ. 7α και 8α ως εξής:
«7α. Οι αποφάσεις απονομής μερίσματος του Μετοχικού Ταμείου Δημοσίων Υπαλλήλων εκδίδονται ηλεκτρονικά βάσει των δεδομένων του πληροφοριακού συστήματος του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (Κ.Ε.Π.Α.).»
«8α. Η απόφαση κανονισμού ή μεταβίβασης μερίσματος αναρτάται στην προσωποποιημένη ατομική πληροφόρηση του δικαιούχου μερίσματος. Ο αιτών ειδοποιείται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για την ανάρτηση αυτής στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει δηλώσει στο Δελτίο Ατομικής Υπηρεσιακής Κατάστασης (ΔΑΥΚ) ή στην αίτησή του και δεν απαιτείται κοινοποίηση μέσω ταχυδρομείου. Mετά από την παρέλευση είκοσι (20) ημερών από την ειδοποίηση ανάρτησης της απόφασης του πρώτου εδαφίου, τεκμαίρεται η κοινοποίησή της στον αιτούντα.».
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ΄
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΑΠΟΜΑΧΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ
Άρθρο 146
Σύνθεση Διοικητικού Συμβουλίου Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 30 ν. 4892/2022
Στην παρ. 2 του άρθρου 30 του ν. 4892/2022 (Α΄ 28), περί Διοικητικού Συμβουλίου του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ), επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: , α) στο πέμπτο εδάφιο η φράση «των περ. γ) και δ) της παρ. 1» αντικαθίσταται από τη φράση «της περ. γ) και ο συνταξιούχος ναυτικός της περ. δ) της παρ. 1» και η φράση «από τριπλάσιο αριθμό εφοπλιστών και ναυτικών, εν ενεργεία και συνταξιούχων» αντικαθίσταται από τη φράση «από τριπλάσιο αριθμό εφοπλιστών και συνταξιούχων ναυτικών του Ν.Α.Τ., αντιστοίχως,», β) προστίθεται νέο έκτο εδάφιο και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:
«2. Το μέλος της περ. α) της παρ. 1 επιλέγεται από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Το μέλος της περ. β) της παρ. 1 προτείνεται από συνέλευση των εργαζομένων, η οποία συγκαλείται από τον σύλλογο των εργαζομένων στο Ν.Α.Τ.. Η συνέλευση βρίσκεται σε απαρτία, όταν παρίστανται τουλάχιστον οι μισοί από το σύνολο των εργαζομένων στο Ν.Α.Τ.. Η ψηφοφορία είναι μυστική και για την εκλογή απαιτείται σχετική πλειοψηφία. Τα μέλη της περ. γ) και ο συνταξιούχος ναυτικός της περ. δ) της παρ. 1 επιλέγονται από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, από τριπλάσιο αριθμό εφοπλιστών και συνταξιούχων ναυτικών του Ν.Α.Τ., αντιστοίχως, οι οποίοι υποδεικνύονται από τις οικείες και κατά την κρίση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, μάλλον αντιπροσωπευτικές οργανώσεις. Τα τρία μέλη από τους εν ενεργεία ναυτικούς της περ. δ) της παρ. 1 επιλέγονται από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, από τριπλάσιο αριθμό εν ενεργεία ναυτικών του Ν.Α.Τ., οι οποίοι υποδεικνύονται από τις οικείες και κατά την κρίση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, μάλλον αντιπροσωπευτικές δευτεροβάθμιες οργανώσεις και, ελλείψει αυτών, πρωτοβάθμιες οργανώσεις. Τα μέλη της περ. γ) της παρ. 1, τα οποία προτείνονται από την οργάνωση των εφοπλιστών για την επιλογή του μέλους το οποίο εκπροσωπεί συγχρόνως και τα πλοία ξηρού και υγρού φορτίου ολικής χωρητικότητας μέχρι τριών χιλιάδων (3.000) κόρων, υποδεικνύονται κατόπιν συνεννόησης με την, κατά την κρίση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μάλλον αντιπροσωπευτική των πλοίων της εν λόγω κατηγορίας οργάνωση. Σε περίπτωση παράλειψης υπόδειξης των μελών των περ. β), γ) και δ) της παρ. 1 από τις οικείες οργανώσεις εντός προθεσμίας είκοσι (20) ημερών από τη διαβίβαση σχετικού αιτήματος από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, τα μέλη επιλέγονται και ορίζονται από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης χωρίς αυτή.».
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ΄
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΡΟΝΟΙΑΚΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Άρθρο 147
Επέκταση ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης σε όλες τις μισθωτές του e-ΕΦΚΑ – Τροποποίηση άρθρου 228 π.δ. 80/2022
- Στην παρ. 1 του άρθρου 228 του π.δ. 80/2022 (Α΄222), περί χορήγησης ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η αναφορά σε «ΙΚΑ-ΕΤΑΜ» και «π. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ» αντικαθίσταται από την αναφορά σε «Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ)» και η αναφορά σε ΟΑΕΔ αντικαθίσταται από την αναφορά σε «Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ)», β) στην παρ. 1, βα) μετά τη φράση «σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις» προστίθεται η φράση «ή ως έμμισθη δικηγόρος της παρ. 11 του άρθρου 32 του ν. 4387/2016 (Α’ 85), περί των παροχών ασθενείας σε χρήμα, μη θιγομένης της παρ. 2 του άρθρου 36 του ν. 4808/2021 (Α’ 101),», ββ) μετά τη φράση «εννέα (9) μηνών» προστίθεται η φράση «από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), εφόσον έχει λάβει επιδότηση για κυοφορία και λοχεία από οποιοδήποτε ενταχθέντα στον e-ΕΦΚΑ Φορέα, Τομέα, Κλάδο ή Λογαριασμό ασφάλισης μισθωτών», γ) στο πέμπτο εδάφιο, η φράση «ΟΑΕΔ» αντικαθίστανται με τη φράση «Δ.ΥΠ.Α.», δ) στο έκτο εδάφιο, μετά τη φράση «σε είδος και σε χρήμα» προστίθεται η φράση «των ενταγμένων στον e-ΕΦΚΑ φορέων, τομέων, κλάδων και λογαριασμών» και το άρθρο 142 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 142
Ειδική παροχή προστασίας μητρότητας
«1. Η μητέρα που είναι ασφαλισμένη στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) και εργάζεται με σχέση εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις ή ως έμμισθη δικηγόρος της παρ. 11 του άρθρου 32 του ν. 4387/2016 (Α’ 85), περί των παροχών ασθενείας σε χρήμα, μη θιγομένης της παρ. 2 του άρθρου 36 του ν. 4808/2021 (Α’ 101), μετά τη λήξη της άδειας λοχείας και της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας, όπως προβλέπεται από το άρθρο 9 της ΕΓΣΣΕ των ετών 2004-2005, δικαιούται να λάβει ειδική άδεια προστασίας μητρότητας εννέα (9) μηνών, από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), εφόσον έχει λάβει επιδότηση για κυοφορία και λοχεία από οποιοδήποτε ενταχθέντα στον e-ΕΦΚΑ Φορέα, Τομέα, Κλάδο ή Λογαριασμό ασφάλισης μισθωτών ή άλλο φορέα ασφάλισης ασθένειας μισθωτών.
Αν δεν κάνει χρήση της προβλεπόμενης από την ως άνω ΕΓΣΣΕ ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας, η μητέρα δικαιούται αμέσως μετά τη λήξη της άδειας λοχείας την ως άνω ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας, στη συνέχεια δε και το μειωμένο ωράριο που προβλέπεται από το άρθρο 9 της ΕΓΣΣΕ του έτους 1993, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.
Κατά τη διάρκεια της ως άνω ειδικής άδειας, η ΔΥΠΑ υποχρεούται να καταβάλλει στην εργαζόμενη μητέρα μηνιαίως ποσό ίσο με τον κατώτατο μισθό, όπως κάθε φορά καθορίζεται, καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας με βάση το προαναφερόμενο ποσό. Σε περίπτωση απασχόλησης μέχρι και τέσσερις (4) ώρες ημερησίως ή μέχρι δεκατρείς (13) ημέρες το μήνα, κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, που προηγείται της άδειας κυοφορίας, το καταβαλλόμενο από τη ΔΥΠΑ ποσό ισούται με το μισό του καθοριζόμενου ανωτέρω. Ο χρόνος της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης στους κλάδους κύριας σύνταξης και ασθένειας του e-ΕΦΚΑ, καθώς και στους οικείους φορείς επικουρικής ασφάλισης, οι δε προβλεπόμενες εισφορές υπολογίζονται επί του κατά περίπτωση αναφερόμενου παραπάνω ποσού, από το οποίο η ΔΥΠΑ παρακρατεί την προβλεπόμενη εισφορά ασφαλισμένου και την αποδίδει στους αρμόδιους φορείς μαζί με την προβλεπόμενη εισφορά εργοδότη που βαρύνει τη ΔΥΠΑ. Ο χρόνος ασφάλισης, που έχει διανυθεί από την έναρξη ισχύος των διατάξεων του άρθρου, θεωρείται χρόνος ασφάλισης στον Κλάδο Ασθένειας σε είδος και σε χρήμα των ενταγμένων στον e-ΕΦΚΑ φορέων, τομέων, κλάδων και λογαριασμών ή στον οικείο φορέα ασφάλισης ασθένειας.
Κατά τη διάρκεια της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας, έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 3227/2004 (Α’ 31) και η 30874/23.4.2004 (Β’ 1023) κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.
Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ρυθμίζονται η διαδικασία, ο τρόπος και οι λοιπές προϋποθέσεις εφαρμογής των διατάξεων του παρόντος άρθρου, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.
Την ειδική παροχή προστασίας μητρότητας, σύμφωνα με το παρόν, δικαιούνται και η τεκμαιρόμενη μητέρα του άρθρου 1464 του Αστικού Κώδικα, που αποκτά τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας και η εργαζόμενη, που υιοθετεί τέκνο από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια και έως την ηλικία των οκτώ (8) ετών. Για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου:
α) ως «εργαζόμενη που υιοθετεί τέκνο» νοείται η εργαζόμενη γυναίκα, η οποία είναι εγγεγραμμένη στο Εθνικό Μητρώο Υποψηφίων Θετών Γονέων και μετά από απόφαση της αρμόδιας κοινωνικής υπηρεσίας παραλαμβάνει, για φροντίδα και ανατροφή με σκοπό την υιοθεσία, παιδί από κοινωνική υπηρεσία της κατά περίπτωση Μονάδας Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας ή άλλου φορέα που έχει υπό την προστασία του το παιδί ή από τον φυσικό γονέα ή τους φυσικούς γονείς του παιδιού ακόμη και πριν την έκδοση της δικαστικής απόφασης υιοθεσίας, και
β) ως «ένταξη του παιδιού στην οικογένεια» νοείται: βα) η ημερομηνία φυσικής παράδοσης, για φροντίδα και ανατροφή με σκοπό την υιοθεσία, του παιδιού στην «εργαζόμενη που υιοθετεί τέκνο» από την κατά περίπτωση Μονάδα Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας ή από όποιον άλλον φορέα έχει υπό την προστασία του το παιδί, όπως αποδεικνύεται από σχετικό έγγραφο της αρμόδιας κοινωνικής υπηρεσίας, ή από τον φυσικό γονέα ή τους φυσικούς γονείς του παιδιού ακόμη και πριν την έκδοση της δικαστικής απόφασης υιοθεσίας, όπως αποδεικνύεται με συμβολαιογραφικό έγγραφο που συνάπτει η «εργαζόμενη που υιοθετεί τέκνο» με τον φυσικό γονέα ή τους φυσικούς γονείς του παιδιού, ή
ββ) η ημερομηνία, κατά την οποία καθίσταται τελεσίδικη η δικαστική απόφαση που αναγνωρίζει αλλοδαπή απόφαση υιοθεσίας από την εργαζόμενη που υιοθετεί τέκνο.
- Η μητέρα δικαιούται να μεταβιβάσει έως επτά (7) μήνες από την ειδική άδεια προστασίας μητρότητας της παρ. 1 προς τον πατέρα, ανεξαρτήτως αν αυτός εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος ή αγρότης. Για όσο χρόνο ο πατέρας λαμβάνει την άδεια που του έχει μεταβιβάσει η μητέρα, δικαιούται τις ανωτέρω παροχές και επιδοτείται με βάση το ασφαλιστικό καθεστώς στο οποίο υπάγεται. τις συνέπειες ως προς την ασφαλιστική κάλυψη της παρ. 1. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ρυθμίζονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για τη μεταβίβαση της ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας, σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας.».
- Δικαιούχοι των επιδομάτων κύησης και λοχείας, εφόσον η εγκριτική απόφαση εκδόθηκε από οποιονδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ Φορέα, Τομέα, Κλάδο ή Λογαριασμό ασφάλισης μισθωτών ή άλλο φορέα ασφάλισης ασθένεια μετά από την έναρξη ισχύος του άρθρου 43 του ν. 4997/2022 (Α’ 219) υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της παρ. 1 του άρθρου 142 του ν. 3655/2008.
Άρθρο 148
Θέσπιση ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας για ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες
- Η μητέρα ασφαλισμένη του e-ΕΦΚΑ, ελεύθερη επαγγελματίας, αυτοαπασχολούμενη ή αγρότισσα, δικαιούται ειδική παροχή προστασίας μητρότητας διάρκειας εννέα (9) μηνών, η οποία εκκινεί μετά τη λήξη του επιδόματος μητρότητας του e-ΕΦΚΑ, βάσει του άρθρου 6 του ν. 4097/2012 (Α΄ 235), και συγκεκριμένα μετά το πέρας δεκατεσσάρων (14) εβδομάδων από την επομένη του τοκετού. Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.) καταβάλλει στις δικαιούχους μηνιαίως ποσό ίσο με τον εκάστοτε ισχύοντα κατώτατο μισθό, κατόπιν ελέγχου ασφαλιστικής ενημερότητας.
- Την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας μη μισθωτών δικαιούνται και η τεκμαιρόμενη μητέρα του άρθρου 1464 του Αστικού Κώδικα, που αποκτά τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας και η μη μισθωτή, που υιοθετεί τέκνο από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια και έως την ηλικία των οκτώ (8) ετών. Για την εφαρμογή του πρώτου εδαφίου για τις έννοιες «εργαζόμενη που υιοθετεί τέκνο» και «ένταξη του παιδιού στην οικογένεια» ισχύουν οι ορισμοί του άρθρου 228 του π.δ. 80/2022 (Α’ 222).
- Η μητέρα δικαιούται να μεταβιβάσει έως επτά (7) μήνες από την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας της παρ. 1 στον πατέρα, ανεξαρτήτως αν αυτός εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος ή αγρότης. Για όσο χρόνο ο πατέρας λαμβάνει την άδεια που του έχει μεταβιβάσει η μητέρα, δικαιούται τις παροχές της παρ. 1, εφόσον είναι ασφαλιστικά ενήμερος.
- Η καταβολή της παροχής της παρ. 1 στις αγρότισσες χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για τις ελεύθερες επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενες μητέρες αξιοποιείται ο Ειδικός Λογαριασμός Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων της περ. α της παρ. 2 του άρθρου 44 του ν. 3986/2011 (Α’ 152). Από 1ης.1.2024 στους σκοπούς του ανωτέρω Ειδικού Λογαριασμού προστίθεται η προστασία της μητρότητας των αυτοαπασχολούμενων και των ανεξαρτήτως απασχολούμενων μέσω της ειδικής παροχής της παρ. 1 και αυτός μετονομάζεται σε Ειδικό Λογαριασμό υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολούμενων.
- Την ειδική παροχή προστασίας μητρότητας δικαιούνται και όσες μητέρες απέκτησαν τέκνο έως και δεκατέσσερις (14) εβδομάδες πριν από τη λήξη του έτους 2023 και ειδικότερα έως και την 24/09/2023 .».
Άρθρο 149
Προπληρωμένη κάρτα πληρωμής επιδομάτων
- Τα επιδόματα, βοηθήματα, ενισχύσεις και κάθε είδους παροχές της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.) και του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Π.Ε.Κ.Α.), πλην αυτών της παρ. 4 , καταβάλλονται σε λογαριασμούς των δικαιούχων που κινούνται αποκλειστικά με τη χρήση ειδικής προπληρωμένης κάρτας («προπληρωμένη κάρτα»). Σε κάθε δικαιούχο αντιστοιχεί ένας και μοναδικός λογαριασμός της παρούσας.
- Η προπληρωμένη κάρτα εκδίδεται από παρόχους υπηρεσιών πληρωμών της περ. δ) του άρθρου 62 του ν. 4446/2016 (Α΄240) που λειτουργούν στην Ελλάδα και στους οποίους οι δικαιούχοι διατηρούν ενεργό λογαριασμό πληρωμών. Οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών χορηγούν την προπληρωμένη κάρτα και παρέχουν την αντίστοιχη υπηρεσία λειτουργίας της προς τους δικαιούχους χωρίς αντάλλαγμα.
- Το ήμισυ (1/2) του καταβαλλόμενου ποσού κάθε επιδόματος, βοηθήματος, παροχής ή ενίσχυσης δαπανάται αποκλειστικά μέσω χρήσης της προπληρωμένης κάρτας του δικαιούχου για αγορές προϊόντων ή υπηρεσιών, (συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών αγορών), ή πληρωμές χωρίς επιβάρυνση του δικαιούχου με έξοδα κόστους συναλλαγών τραπεζικής συναλλαγής. Ο χρήστης της κάρτας δικαιούται να αναλαμβάνει ποσό σε μετρητά από τον λογαριασμό του που δεν υπερβαίνει το ήμισυ (1/2) των επιδομάτων που έχει λάβει. Η χρήση της προπληρωμένης κάρτας επιτρέπεται για συναλλαγές που πραγματοποιούνται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Επιδόματα, βοηθήματα και παροχές που δεν καταβάλλονται σε λογαριασμούς της παρ. 1 μέσω της προπληρωμένης κάρτας είναι τα εξής:
α) Για επιδόματα, βοηθήματα και παροχές που χορηγεί ο Ο.Π.Ε.Κ.Α.:
αα) Το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων του άρθρου 93 του ν. 4387/2016 (Α΄ 85),
αβ) τα αναπηρικά επιδόματα,
αγ) το επίδομα ομογενών προσφύγων του άρθρου 5 του ν.δ. 57/1973 (Α΄ 149),
αδ) το επίδομα στέγασης του άρθρου 3 του ν. 4472/2017 (Α΄ 74),
αε) η εισοδηματική ενίσχυση οικογενειών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών της παρ. 2 του άρθρου 27 του ν.3016/2002 (Α΄30),
αστ) τα έξοδα κηδείας σε περίπτωση θανάτου ανασφάλιστου υπερήλικα του ν. 1296/1982 (Α΄ 128),
αζ) το επίδομα στεγαστικής συνδρομής σε ανασφάλιστους υπερήλικες της υποπερ. αα) της περ. στ) της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 4520/2018 (Α΄ 30),
αη) η μηνιαία οικονομική ενίσχυση με τη μορφή επιδόματος προς τα προστατευόμενα τέκνα θανόντων από τις πυρκαγιές που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου 2018 του άρθρου 2 της από 26.7.2018 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 138), που κυρώθηκε με το άρθρο 3 του ν. 4576/2018 (Α΄ 196),
αθ) η μηνιαία οικονομική ενίσχυση με τη μορφή επιδόματος προς κάθε ανήλικο τέκνο των θανόντων κατά τη διάρκεια και εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων που έπληξαν την Κρήτη κατά τον μήνα Φεβρουάριο 2019 του άρθρου 244 του ν. 4610/2019 (Α΄ 70),
ι) η μηνιαία οικονομική ενίσχυση της παρ. 3 του άρθρου 18 του ν. 2768/1999 (Α΄273), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 73 του ν. 5043/2023 (Α΄91), προς τα προστατευόμενα τέκνα και αδέλφια θανόντων κατά τη διάρκεια και εξαιτίας των πυρκαγιών που έπληξαν την περιοχή Βαρυμπόμπης Δήμου Αχαρνών την 3η Αυγούστου 2021 και εξαιτίας του σεισμού της 30ής Οκτωβρίου 2020 στη Σάμο.
β) Για επιδόματα, βοηθήματα και παροχές που χορηγεί η Δ.ΥΠ.Α.:
βα) Το επίδομα λόγω αφερεγγυότητας εργοδότη του άρθρου 16 του ν. 1836/1989 (Α΄ 79),
ββ) Το επίδομα διαθεσιμότητας του τρίτου εδαφίου της παρ. 5 του άρθρου 27 του ν.δ. 2961/1954 (Α’ 197)
βγ) έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις που καταβάλει η Δ.ΥΠ.Α.,
- Τα άτομα με οπτική αναπηρία σε ποσοστό άνω του ογδόντα τοις εκατό (80%) που έχουν πιστοποιηθεί από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης εξαιρούνται από την καταβολή μέσω προπληρωμένης κάρτας.
- Συναλλαγές για την αγορά αγαθών ή υπηρεσιών που πραγματοποιούνται με τη χρήση της προπληρωμένης κάρτας λαμβάνονται υπόψη για συμμετοχή των δικαιούχων της παρ. 1 σε ειδικό πρόγραμμα δημοσίων κληρώσεων (Λοταρίες), μέσω του οποίου χορηγούνται στους κληρωθέντες χρηματικά ή άλλα έπαθλα. Τα χρηματικά έπαθλα είναι ακατάσχετα στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών. Το συνολικό διανεμόμενο χρηματικό ποσό για τις δημόσιες κληρώσεις που θα διενεργηθούν από την έναρξη ισχύος του παρόντος, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2025, δεν υπερβαίνει το ποσό των οκτώ εκατομμυρίων πεντακοσίων χιλιάδων (8.500.000) ευρώ. Το ποσό αυτό χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
- Οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών γνωστοποιούν στους δικαιούχους της παρ. 1 και στα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας τα προγράμματα με τα οποία επιβραβεύουν τους χρήστες της προπληρωμένης κάρτας για τις συναλλαγές αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών που οι τελευταίοι πραγματοποιούν με τη χρήση της.
- Από την έναρξη ισχύος του παρόντος και μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2024, ο χρόνος έναρξης καταβολής κάθε επιδόματος, βοηθήματος και παροχής σε λογαριασμούς, οι οποίοι κινούνται αποκλειστικά μέσω ειδικής προπληρωμένης κάρτας ορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Από την 30η Σεπτεμβρίου 2024 το σύνολο των παροχών της παρ. 1, με την επιφύλαξη της παρ. 4, καταβάλλονται μέσω της προπληρωμένης κάρτας.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η΄
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
Άρθρο 150
Ρυθμίσεις για την εύρυθμη λειτουργία της Μονάδας Εμπειρογνωμόνων Απασχόλησης, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικών Υποθέσεων – Τροποποίηση παρ. 9 και παρ. 11 και προσθήκη παρ. 6Α στο άρθρο 80 του ν. 4826/2021
- Στο άρθρο 80 του ν. 4826/2021 (Α’160), περί σύστασης Μονάδας Εμπειρογνωμόνων Απασχόλησης, Κοινωνικής Ασφάλισης, Πρόνοιας και Κοινωνικών Υποθέσεων (Μ.Ε.Κ.Υ.), μετά από την παρ. 6 προστίθεται παρ. 6 Α ως εξής:
«6Α. Το ωράριο των υπαλλήλων της Μ.Ε.Κ.Υ. σύμφωνα με τον ν. 1157/1981 (Α΄ 126) χαρακτηρίζεται ως ευέλικτο, προσαρμοζόμενο στις επαυξημένες συμβουλευτικές και γνωμοδοτικές ανάγκες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, αρμόδιος για τον έλεγχο της τήρησης του ωραρίου, καθώς επίσης και για τη βεβαίωση των υπερωριών του προσωπικού της Μ.Ε.Κ.Υ., είναι ο επικεφαλής της Μ.Ε.Κ.Υ.».
- Στην παρ. 9 του άρθρου 80 του ν. 4826/2021, περί σύστασης Μονάδας Εμπειρογνωμόνων Απασχόλησης, Κοινωνικής Ασφάλισης, Πρόνοιας και Κοινωνικών Υποθέσεων (Μ.Ε.Κ.Υ.), προστίθεται τελευταίο εδάφιο και η παρ. 9 διαμορφώνεται ως εξής:
«9. Ο επικεφαλής και οι Ειδικοί Εμπειρογνώμονες της Μονάδας Εμπειρογνωμόνων Κοινωνικών Υποθέσεων λαμβάνουν τις αποδοχές, που καθορίζονται με την υπουργική απόφαση του πρώτου εδαφίου της παρ. 10 του άρθρου 47 του ν. 4484/2017 (Α’ 110). Το προσωπικό που αποσπάται στη Μ.Ε.Κ.Υ., μπορεί να επιλέγει είτε τις αποδοχές της θέσης προέλευσης είτε τις αποδοχές που ορίζονται για τους Ειδικούς Εμπειρογνώμονες της Μ.Ε.Κ.Υ., εφόσον πληροί τα προσόντα πρόσληψης ως Ειδικός Εμπειρογνώμων. Εάν ο επικεφαλής της Μ.Ε.Κ.Υ. ή οι Ειδικοί Εμπειρογνώμονες είναι υπάλληλοι ή λειτουργοί του δημοσίου τομέα, μπορούν να επιλέξουν τη διενέργεια της καταβολής των αποδοχών τους είτε από την υπηρεσία προέλευσής τους είτε από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Ο επικεφαλής της Μ.Ε.Κ.Υ. υπάγεται για τις μετακινήσεις του σε εσωτερικό και εξωτερικό στην ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Ι του άρθρου 5, του Κεφ. Α, της υποπαρ. Δ9 της παρ. Δ του άρθρου 2 του ν. 4336/2015 (Α’ 94).».
- Στην παρ. 11 του άρθρου 80 του ν. 4826/2021, περί σύστασης Μονάδας Εμπειρογνωμόνων Απασχόλησης, Κοινωνικής Ασφάλισης, Πρόνοιας και Κοινωνικών Υποθέσεων (Μ.Ε.Κ.Υ.), στο δεύτερο εδάφιο προστίθεται η φράση «ιδίως στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και κάθε μετεξέλιξή του», προστίθενται δύο τελευταία εδάφια και η παρ. 11 διαμορφώνεται ως εξής:
«11. Η Μ.Ε.Κ.Υ. μπορεί να συνάπτει μνημόνια συνεργασίας με φορείς του δημοσίου τομέα, όπως ιδίως, την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), την Εθνική Αναλογιστική Αρχή, καθώς και με την Τράπεζα της Ελλάδος και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με αντικείμενο την παροχή πληροφοριών και στοιχείων προς επεξεργασία. Για την αποτελεσματική άσκηση των αρμοδιοτήτων της, παρέχεται στη Μ.Ε.Κ.Υ. απευθείας πρόσβαση ή πρόσβαση κατόπιν αιτήματος, εφόσον δεν είναι δυνατή η απευθείας πρόσβαση, στα συγκεντρωτικά και αναλυτικά στοιχεία που τηρούνται, αφενός σε επίπεδο Α.Φ.Μ. (μικροδεδομένα), στο Σύστημα Διοικητικής Πληροφόρησης (Management Information System MIS) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), αφετέρου σε επίπεδο Α.Μ.Κ.Α. στον Ηλεκτρονικό Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.) ή σε οποιοδήποτε άλλο πληροφοριακό σύστημα, ιδίως στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και κάθε μετεξέλιξή του, σε επίπεδο εφαρμογής μετά από διαδικασία ψευδωνυμοποίησής τους, σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 105 του ν. 4446/2016 (Α΄ 240). Η σύζευξη και η ψευδωνυμοποίηση των ανωτέρω δεδομένων, όπου αυτή προβλέπεται, δύναται να εκτελείται με τη συνδρομή της Μ.Ε.Κ.Υ. μετά από συμφωνία της με τον συνεργαζόμενο φορέα. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δύναται να ορίζεται η διαδικασία ψευδωνυμοποίησης, τα πρόσωπα που την εκτελούν και κάθε άλλο τεχνικό ή λεπτομερειακό ζήτημα.».
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Θ΄
ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΙΚΕΣ – ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ – ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 151
Εξουσιοδοτικές διατάξεις
- Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ορίζονται οι προϋποθέσεις, οι όροι και η διαδικασία είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών και του πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ, η διαδικασία διασταύρωσης και ελέγχου των στοιχείων που αφορούν στη σύνταξη και τις αμοιβές από την υπακτέα στην ασφάλιση απασχόληση, ο χρόνος έναρξης και ο τρόπος είσπραξης του πόρου μέσω εργοσήμου, η διαδικασία ελέγχου των προϋποθέσεων της παρ. 3 του άρθρου 114, η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τη δήλωση της απασχόλησης της παρ. 11 του άρθρου 114 και τη διαπίστωση της συνδρομής των εξαιρέσεων των παρ. 6 και 7 του άρθρου 114, καθώς και κάθε άλλο τεχνικό ή λεπτομερειακό ζήτημα για την εφαρμογή του άρθρου 114.
- Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθορίζονται οι διαδικασίες διασταύρωσης και οι έλεγχοι για την πλήρωση των κριτηρίων των παρ. 5 και 6 του άρθρου 115, οι προϋποθέσεις και οι τεχνικές λεπτομέρειες για την εφαρμογή του άρθρου 115.
- Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δύναται να καθορίζεται η διαδικασία καταβολής της έκτακτης εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του άρθρου 123.
- Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ρυθμίζονται η διαδικασία, ο τρόπος, οι λοιπές προϋποθέσεις καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του άρθρου 146
- Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ρυθμίζονται η διαδικασία και ο τρόπος καταβολής της παροχής, η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ e-ΕΦΚΑ και Δ.ΥΠ.Α., η λήψη και η μεταβίβαση της ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας, καθώς και κάθε άλλο τεχνικό ή λεπτομερειακό ζήτημα για την εφαρμογή του άρθρου 148. 6. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ρυθμίζονται:
α) η διαδικασία, ο χρόνος και ο τρόπος καταβολής, οι εξαιρούμενες συναλλαγές προς κατηγορίες επιχειρήσεων, η υπαγωγή των επιδομάτων, βοηθημάτων, ενισχύσεων και παροχών που αναφέρονται στην παρ. 4 του άρθρου 149 στην διαδικασία της παρ. 1 του άρθρου 149, η προθεσμία και διαδικασία δήλωσης του μοναδικού τραπεζικού λογαριασμού της παρ. 1 του άρθρου 149, καθώς και κάθε άλλο τεχνικό ή λεπτομερειακό θέμα αναφορικά με την καταβολή των παροχών στους ως άνω λογαριασμούς και
β) κάθε τεχνικό ή λεπτομερειακό θέμα αναφορικά με το πρόγραμμα δημοσίων κληρώσεων της παρ. 6 του άρθρου 149 όπως η διάρκεια αυτού, η διαδικασία και η συχνότητα των κληρώσεων, τα κριτήρια και η διαδικασία συμμετοχής, τα μέσα καταχώρισης των συναλλαγών που συμμετέχουν στις κληρώσεις, καθώς και ο καθορισμός των χρηματικών ή άλλων επάθλων του άρθρου 149.
Άρθρο 152
Μεταβατικές διατάξεις
- Τα άρθρα 116 και 117 καταλαμβάνουν τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβάλλονται από την έναρξη ισχύος του παρόντος, αιτήσεις που βρίσκονται στη διαδικασία ελέγχου του άρθρου 49 του ν. 4921/2022, καθώς και όσες εκκρεμούν σε οποιοδήποτε στάδιο της διοικητικής διαδικασίας, των οποίων τα οικονομικά αποτελέσματα ανατρέχουν στην ημερομηνία της αρχικής αίτησης συνταξιοδότησης. Αιτήσεις, που έχουν απορριφθεί, επανεξετάζονται κατόπιν νέας αίτησης του ασφαλισμένου, και τα οικονομικά τους αποτελέσματα εκκινούν από την ημερομηνία υποβολής της νέας αίτησης.
2.Το άρθρο 120 εφαρμόζεται και για τους συνταξιούχους του Ταμείου, των οποίων η σύνταξη ανεστάλη λόγω συνταξιοδοτήσεώς τους από τον π. Ο.Γ.Α., τα δε οικονομικά αποτελέσματα αρχίζουν από την ισχύ του άρθρου 120.
- Στο άρθρο 147 υπάγονται από την έναρξη ισχύος του άρθρου 43 του ν. 4997/2022 (Α΄219) και οι δικαιούχοι των επιδομάτων κύησης και λοχείας, εφόσον η εγκριτική απόφαση εκδόθηκε από οποιονδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ Φορέα, Τομέα, Κλάδο ή Λογαριασμό ασφάλισης μισθωτών ή άλλο φορέα ασφάλισης ασθένειας.
Άρθρο 153
Καταργούμενες διατάξεις
Από την έναρξη ισχύος του παρόντος καταργούνται:
α) το άρθρο 41 του ν. 4052/2012 (Α΄41), περί προϋποθέσεων συνταξιοδότησης του πρώην Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (π. ΕΤΕΑ), και κάθε διάταξη που έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 107 του ν. 4387/2016, περί πρόσβασης του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών στο Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών της πρώην Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών,
β) η παρ. 5 του άρθρου 25 του ν. 3846/2010 (Α΄66), περί θεμάτων Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (OAEE)- Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ),
γ) το άρθρο 58 του ν. 4144/2023 (Α΄88), περί ασφάλισης ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων,
δ) η παρ. 2 του άρθρου 32 του ν. 4075/2012 (Α’89), περί ρυθμίσεων ΟΑΕΕ,
ε) η παρ. 5 του άρθρου 9 του ν. 3050/2002 (Α’214), περί θεμάτων ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ασφάλισης σύμβασης έργου,
στ) η παρ. 5 του άρθρου 7 του ν. 3232/2004 (Α’48), περί υπαγωγής στην ασφάλιση του Ο.Γ.Α.,
ζ) η παρ. 2 του άρθρου 46 του ν. 3518/2006 (Α’272), περί οριοθέτησης υπαγωγής στην ασφάλιση ΟΑΕΕ και ΟΓΑ.
Κύριε Υπουργέ και κ.Βουλευτες Επιτέλους διορθώστε αυτήν την αδικία . Για το ΑΡΘΡΟ 115 θα αναφερθώ κ. Υπουργέ και σε δηλώσεις σας αναφερατε , κάποιος που
https://www.youtube.com/watch?v=DOe8gcLAZdE&t=177s
κ όμως αρκετοί ειναι αδικημένοι που πληρώσανε για πολλά χρόνια , και οφείλουν παραπάνω από 30000 χιλιάδες για αυτούς δεν θα υπάρξει ποτέ μέριμνα ??
Και οι παραπάνω χιλιάδες δεν είναι δύσκολα στο να φτάσει κάποιος να χρωστάει με τόσο υψηλούς τόκους πάνω στις οφειλόμενες εισφορές με τα χρόνια.
Ειδικότερα θα αναφερθώ στον πρώην ΟΑΕΕ που ήταν πολύ υψηλές στα χρόνια των μνημονίων και όχι μόνο, κοντά στα 450 τον μήνα / 5500 ευρώ τον χρόνο.
Για έναν σχετικά παλιό ασφαλισμένο 6-7 χρόνια να μην μπορέσει να πληρώσει λόγω έκτακτων γεγονότων όπως λόγοι υγείας , αναδουλειάς , κρίσης κλπ θα συσσωρευτή ένα ποσό κοντά στις στις 35000 με τους υψηλούς τόκους θα ξεφύγει στα 50 και 60 χιλιάδες ευρώ .
Είναι δίκαιο κάποιος ενώ δεν έχει πληρώσει τίποτα και ποτέ, και ήταν ανασφάλιστος να παίρνει ένα ποσό συντάξιμο βοήθημα όπως ο ανασφάλιστος υπερήλικας και ΚΑΛΟΣ ΠΑΙΡΝΕΙ !!! όπως επίσης και πολλοί παλιοί στον ΟΓΑ που δεν πληρώνανε εισφορές ήταν προαιρετικό και πήραν καλος κάποια σύνταξη.
Είναι δικαίο κάποιοι να παίρνουν σύνταξη με 20 και 25 χρόνια και με λιγότερα καταβαλλόμενα ποσά,,, και κάποιοι να μην παίρνουν με 30 , 35 και 40 χρόνια δουλειάς !!
Απεναντίας ένας ασφαλισμένος που έχει πληρώσει χιλιάδες ευρώ ασφαλιστικές εισφορές, και να μην πλήρωσε κάποιες γιατί δεν μπορούσε. Να μην μπορεί να πάρει τίποτα από όλα αυτά τα χρόνια που πλήρωσε , ???
ΑΝ ΕΙΧΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΟΠΩΣ ΕΙΠΑΤΕ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΣΠΑΓΕ ΘΑ ΕΠΑΙΡΝΕ ΕΝΑ ΣΕΒΑΣΤΟ ΠΟΣΟ ,
που πάνε τόσα χρήματα ?? γιατί τα χάνει ο ασφαλισμένος ενώ τα πλήρωσε ?? ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΑΥΤΟ τουλάχιστον αν δεν υπάρχει μέριμνα να πάρει κάποια σύνταξη δώστε κάτι από αυτά τα ποσά που έδωσε η να συμψηφιστούν με εφορίες, δάνεια κλπ ……
Δεν είμαστε μπαταχτσήδες δεν σηκωθήκαμε μια μέρα μετά από χρόνια πληρωμένων εισφορών και είπαμε δεν πληρώνω άλλο, ποιος θέλει να χάσει την σύνταξη του και την ασφάλεια του , κάποιοι δεν είχαν την δυνατότητα ακόμα και στις 120 δώσεις να μπούνε άλλοι δεν μπορούσανε να αντεπεξέλθουν ούτε εκεί..
Και για να προλάβω τους κακεντρεχείς που θα πούνε εμείς «κορόιδα είμαστε και πληρώναμε» όχι δεν είστε, αρκετοί που πληρώνανε είχαν και από αλλού βοήθειες , κάποιοι δεν είχαν, και στην τελική αυτοί που είναι τακτοποιημένοι θα πάρουν και ολόκληρη την σύνταξη τους και όχι κουτσουρεμένη .
Είναι χιλιάδες επαγγελματίες ασφαλισμένοι που
: Τιμωρήθηκαν με πολύ υψηλές εισφορές αδυνατούσαν να πληρώσουν , και χωρίς ουσιαστικά δυνατότητα ρύθμισης τότε στην Ελλάδα τις πτώχευσης , μόνο για 18 μήνες έτρεχε ρύθμιση συν τα τρέχοντα , τεράστιο ποσό τον μήνα , δεν είχες δυνατότητα να διαλέξεις κατηγορία και να κατέβεις μόνο αν δεν….. χρωστούσες!! ??
: Τιμωρήθηκαν αυτοί και οι οικογένειες τους που ενώ καταστράφηκαν από την κρίση συνάμα, ήταν ανασφάλιστοι χωρίς γιατρούς και φάρμακα ??
και τέλος
: Τιμωρούνται τέλος, το να μην μπορούν να πάρουν έστω κάποια σύνταξη ενώ έχουν πληρώσει πάνω από 20 – 25 και 30 χρόνια
<Να αναφερθώ κ για το δικό μου το ιστορικό έχω 22 χρόνια πληρωμένα ΤΕΒΕ, τα περισσότερα στις μεγάλες κατηγορίες , 1200 ένσημα παράλληλης ασφάλισης (τα 900 ένσημα είναι βαρέα- νυχτερινά ) και τα τελευταία 6 χρόνια ασφαλισμένος στον ΟΓΑ και συνεχίζουμε !!! το οφειλόμενο " ποσό στο πρώην ΤΕΒΕ από τα 38000 που το σταμάτησα αρκετά χρόνια πριν με τις υψηλές εισφορές ,, με τους τόκους έχουν πάει στις 70000 και συνεχίζουν να τοκίζονται? .
(για οικονομικούς και σοβαρούς οικογενειακούς λόγους δεν μπορούσα ούτε στις 120 δώσεις να ανταποκριθώ και έμεινα ξεκρέμαστος και εγκλωβισμένος να υποθέσω ότι υπάρχουν αρκετοί σε αυτήν την θέση σαν την δική μου.
Είχαμε μια ελπίδα με την παραγραφή δεκαετίας Με τημ απόφαση του του Συμβουλίου της Επικρατείας άλλα και εκεί μπήκαν φραγμοί .
Έχω δώσει μέχρι τώρα πάνω από 110000 χιλιάδες !! ΕΥΡΩ στο σύστημα και δεν θα πάρω τίποτα ?!! γιατί χρωστάω τις δικέ μου εισφορές , όχι των υπαλλήλων μου που ήμουνα ακέραιος.
ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ?? ΚΑΙ ΣΩΣΤΟ ΑΥΤΟ ΟΠΩΣ ΛΕΤΕ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ???
ΚΑΝΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΤΙ Γ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΙΣΟΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ
Δώστε λύσεις:
-Με αίτηση σε όποιον το επιθυμεί να γίνει διαγραφεί οφειλών τόκων ,προσαυξήσεων κλπ και ο εναπομείναντος χρόνος ασφάλισης που απομένει να πάρει ότι σύνταξη του αναλογεί.
-Με αίτηση σε όποιον το επιθυμεί να γίνει διαγραφή ορισμένων οφειλών ,τόκων ,προσαυξήσεων κλπ και ρύθμιση με τις τρέχουσες κατώτερες ασφαλιστικές εισφορές των εναπομεινάντων οφειλών που επιθυμεί και μπορεί να πληρώνει ο ασφαλιζόμενος για να κατοχυρώσει τα συντάξιμα χρόνια. (επαναφορά όπως ρύθμισης 2019)
( Παράλληλα με άνοιγμα λογαριασμών, περιουσιακή κατάσταση , πόθεν έσχες,)
-Με αίτηση σε όσους το επιθυμούν διαγραφή πάνω από τις 30000 όλων των οφειλών , προσαυξήσεων , τόκων με ανάλογη διαγραφή ασφαλιστικού χρόνου και ρύθμιση τα εναπομείναντα ως εχετε .
-Με αίτηση σε όποιον το επιθυμεί χωρίς σύνταξη -Συμψηφισμός – εκκαθάριση από τα καταβαλλόμενα – οφειλόμενα ποσά και επιστροφή τις διαφοράς όταν είναι παραπάνω τα καταβαλλόμενα .
Ευχαριστώ
Με εκτιμιση
Το ηλικιακό όριο του 62ου έτους που τίθεται στο άρθρο 114 (κίνητρα απασχόλησης συνταξιούχων – Αντικατάσταση άρθρου 20 ν. 4387/2016) για την καταβολή της σύνταξης σε περιπτώσεις συνταξιούχων που αναλαμβάνουν υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ απασχόληση σε Φορέα της Γενικής Κυβέρνησης, είναι κατά την γνώμη μου λάθος. Πλήττει τους ένστολους που το κράτος αποστράτευσε καθόλα νόμιμα σε νεότερη ηλικία με πλήρη σύνταξη.
Ο Nόμος 4368/2016 άρθρο 33 προβλέπει ότι «Ανασφάλιστοι και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως προσδιορίζονται στην παρ. 2 του παρόντος, έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης στις Δημόσιες Δομές Υγείας και δικαιούνται νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. […]. Στην παράγραφο 2 του άρθρου περιγράφονται οι κατηγορίες των ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, στις οποίες αναφέρεται ο Νόμος, ενώ στην περίπτ. γ’ περιλαμβάνονται και κατηγορίες όπως οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες ή δικαιούχοι άλλης άδειας παραμονής, ή / και αιτούντες άσυλο και επισημαίνεται ότι για τις κατηγορίες αυτές, οι προϋποθέσεις της ελεύθερης πρόσβασης καθορίζονται από υπουργική απόφαση. Η υπουργική απόφαση (Αριθ. Α3(γ)/ΓΠ/οικ.25132 (ΦΕΚ Β 908/4.4.2016) ρύθμισε την εφαρμογή του άρθρου 33 και όπως ισχύει σήμερα μετά και τον Νόμο 4636/2019 και την εισαγωγή της ΠΑΥΥΠΑ, περιπτώσεις που περιλαμβάνονται στο Νόμο 4368/2016, ο οποίος παραμένει σε ισχύ, δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, ακόμα και αν είναι ευάλωτοι, καθώς o ΠΑΥΥΠΑ απενεργοποιείται αυτόματα με την απόρριψη του αιτήματος ασύλου. Έτσι, περιπτώσεις ανθρώπων που ναι μεν έχουν απορριφθεί από τη διαδικασία ασύλου, αλλά π.χ. έχουν κάνει μεταγενέστερο αίτημα, για το οποίο περιμένουν την απόφαση του παραδεκτού ή έχουν κάνει αίτηση ακύρωσης, ή η προθεσμία για την αίτηση ακύρωσης δεν έχει παρέλθει, δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, παρά την πρόβλεψη του άρθρου 33. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και άνθρωποι χωρίς κανένα νομιμοποιητικό έγγραφο στη χώρα, που ανήκουν στις ομάδες που καλύπτει το άρθρο 33 Ν.4368/2016, π.χ. άνθρωποι ανεξαρτήτως του νομικού καθεστώτος τους στη χώρα που η κατάσταση της υγείας τους απαιτεί νοσηλεία ή χρειάζονται συνεχή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ή αποκατάσταση λόγω δυσίατων ή χρόνιων ή ανίατων ή σπάνιων νοσημάτων−παθήσεων και τα άτομα λοιπών χρόνιων νοσημάτων δικαιούνται κατά το Ν. 4368/2016 πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Στην πραγματικότητα όμως, ο πληθυσμός χωρίς ΑΜΚΑ ή τον Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης καιΥγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ) δεν έχει καμία πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και φαρμακευτική αγωγή. Ταυτόχρονα, ακόμα και πρόσωπα που έχουν τους εν λόγω αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης, πολύ συχνά βρίσκονται αντιμέτωπα με τεχνικά κωλύματα, όπως για παράδειγμα αναγνωρισμένοι πρόσφυγες των οποίων ο ΠΑΑΥΠΑ πρέπει να μετατραπεί σε ΑΜΚΑ. Σε τέτοιες περιπτώσειςοι αρμόδιοι φορείς ζητούν έγγραφα τα οποία μπορεί να μην είναι διαθέσιμα, π.χ. συμβόλαιο εργασίας, με αποτέλεσμα δικαιούχοι να αδυνατούν να έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας και να βρίσκονται σε κενό προστασίας.
Το άρθρο 124 του παρόντος Νόμου προβλέπει ότι για την ελεύθερη πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας, οι κατηγορίες του άρθρου 33 Ν. 4368/2016 απαιτείται πλέον όχι απλώς να έχουν ΑΜΚΑ, αλλά να έχουν ενεργό ΑΜΚΑ, πράγμα που στην ουσία καταστρατηγεί έτι περαιτέρω τη βούληση του νομοθέτη του Ν. 4368/2016 για οριζόντια πρόβλεψη ελεύθερης πρόσβασης στις δημόσιες δομές υγείας σε ανασφάλιστους και ευάλωτους. Η βούληση αυτή που έχει ήδη περιοριστεί κατά πολύ με την κατάργηση του ΑΜΚΑ για τους πολίτες τρίτων χωρών και την εισαγωγή του ΠΑΑΥΠΑ, εκφράστηκε και στην αιτιολογική έκθεση που επί λέξει αναφέρει ότι «με βάση τις αρχές της ισότητας, της µη διάκρισης, της ισονοµίας και της αλληλεγγύης, θεσπίζεται η υγειονοµική κάλυψη των ανασφάλιστων ατόµων και µελών της οικογένειάς τους […], καθώς και συγκεκριµένων µελών ευάλωτων κοινωνικών οµάδων, ανεξάρτητα από το νοµικό καθεστώς στο οποίο βρίσκονται και από το εάν κατέχουν ή όχι νοµιµοποιητικά έγγραφα παραµονής στη χώρα. Διασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας του Δηµοσίου Συστήµατος Υγείας και ενισχύεται η παροχή υπηρεσιών υγείας για την κάλυψη της νοσηλευτικής και ιατροφαρµακευτικής τους περίθαλψης».
Η προσθήκη της λέξης ενεργού στη διάταξη περιορίζει ακόμα περισσότερο την ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων και ευάλωτων στη δημόσια υγεία παρά τη διάταξη του άρθρου 33 Ν. 4368/2016 που παραμένει σε ισχύ.
Δυστυχώς το παρόν σχέδιο νόμου διέπεται από μια τιμωρική λογική σε ότι αφορά τους ένστολους συνταξιούχους οι οποίοι αναλαμβάνουν υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ απασχόληση σε Φορέα της Γενικής Κυβέρνησης, θέτοντας ηλικιακό περιορισμό για τη καταβολή της σύνταξης τους το 62ο έτος. Μιλάμε για ανθρώπους που το ίδιο το κράτος αποστράτευσε νόμιμα με πλήρη σύνταξη και έρχεται τώρα και τους στερεί ολόκληρη την σύνταξη γιατί επέλεξαν να συνεχίσουν να προσφέρουν υπηρεσίες από άλλο πόστο. Πρέπει να διορθωθεί αυτό κατά τη γνώμη μου.
Θεωρώ πως η παράγραφος 2 του άρθρου 114 είναι άδικη σε ότι αφορά τους ένστολους οι οποίοι αποστρατεύτηκαν από το κράτος νόμιμα πριν το 62ο έτος τους με πλήρη σύνταξη. Τους στερείς ολοκληρωτικά την σύνταξη τους. Είναι άδικο και πρέπει να διορθωθεί καθώς επιφέρει σοβαρό πλήγμα σε ανθρώπους που έχουν υπηρετήσει την Πατρίδα.
Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Κύριε Υπουργέ,
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Στρατιωτικών (ΠΟΣ), αφού μελέτησε το αναρτημένο σε διαβούλευση Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο, προτείνει τα παρακάτω, σε ότι αφορά στο Άρθρο 114 – Κίνητρα απασχόλησης συνταξιούχων – Αντικατάσταση άρθρου 20 ν. 4387/2016:
ΣΧΟΛΙΑ
1. Στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, ο υπέρ e-ΕΦΚΑ πόρος μη ανταποδοτικού χαρακτήρα συνδέεται με την Εθνική Σύνταξη και όχι με το 30% επί των ακαθαρίστων κύριων και επικουρικών συντάξεων. Υπάρχει λοιπόν το αυξημένο ενδεχόμενο, σε περιπτώσεις χαμηλών, αναπηρικών ή από μεταβίβαση συντάξεων, κάποιος να περιέρχεται σε δυσμενέστερη θέση, καταβάλλοντας ποσό υψηλότερο από το 30% των ακαθαρίστων κυρίων και επικουρικών συντάξεων. Κατόπιν τούτου, η Ομοσπονδία προτείνει, χωρίς να αλλάξει η φιλοσοφία του άρθρου, να προβλεφθεί και η ασφαλιστική δικλείδα της μη υπέρβασης του 30% των ακαθαρίστων κύριων και επικουρικών συντάξεων που λαμβάνει ο εργαζόμενος συνταξιούχος.
2. Αναφορικά με τον πόρο μη ανταποδοτικού χαρακτήρα, που θεσπίζει το σ/ν, φρονούμε ότι πρέπει να κατευθυνθεί αντί του e-ΕΦΚΑ στον ΑΚΑΓΕ (λογαριασμό του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης των Γενεών), διότι:
α. Είναι πόρος από συνταξιούχους για μελλοντικούς συνταξιούχους, με σκοπό την κάλυψη ελλειμμάτων των κλάδων κύριας και επικουρικής σύνταξης φορέων κοινωνικής ασφάλισης.
β. Αποδεικνύεται εμπράκτως η αλληλεγγύη των γενεών.
γ. Θα αναπληρώσει έσοδα υπέρ ΑΚΑΓΕ, ενόψει του εξαγγελθέντος επαναπροσδιορισμού και αλλαγής του τρόπου υπολογισμού των κρατήσεων της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ).
3. Στην παράγραφο 4.α προβλέπετε ο πόρος 10% να αποδίδεται σε δύο φορείς, στον e-ΕΦΚΑ 7,7% και στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης 2,3%. Οι στρατιωτικοί συνταξιούχοι των Ενόπλων Δυνάμεων δεν έχουν επικουρικό ταμείο. Προτείνεται για το 2,3% να αποτελεί πόρο τόσο των Επικουρικών όσο και των Μετοχικών Ταμείων, αναλόγως του φορέα που λαμβάνει επικουρική σύνταξη ή μέρισμα ο εργαζόμενος συνταξιούχος.
4. Τα εν αποστρατεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.), διδάσκουν διαχρονικά στις Στρατιωτικές Σχολές ειδικά ολιγόωρα μαθήματα, κυρίως σε στρατιωτικά αντικείμενα, όπως Στρατιωτική Στρατηγική, Πολεμική Τέχνη, Στρατιωτική Ιστορία, Στρατιωτική Γεωγραφία, Ναυτική Ιστορία, Ναυτική Τέχνη, Ναυτικό Πυροβολικό, Ηλεκτρονικός πόλεμος, Αεροναυτιλία, κ.λπ. που απαιτούν καθηγητές ειδικών γνώσεων προερχομένους από τις Ε.Δ. με βαθιά γνώση, εμπειρία και εξειδίκευση σε στρατιωτικά θέματα. Μετά την ψήφιση του ν.4670/2020, διαπιστώθηκε ουσιαστικά ότι ήταν αδύνατη η διδασκαλία από εν αποστρατεία στελέχη των Ε.Δ. λόγω πλήρους περικοπής της σύνταξης, εφόσον έχουν ηλικία κάτω των 62 ετών, έστω και με απασχόληση ολίγων διδακτικών ωρών. Ως γνωστόν τα στελέχη των Ε.Δ. εισέρχονται στις Στρατιωτικές σχολές σε ηλικία 18 έως 20 ετών και αποστρατεύονται με ευθύνη της Υπηρεσίας στην ηλικία των 53 με 55 ετών, οπότε δημιουργείται κενό 7 έως 9 ετών, έως την ηλικία των 62 ετών. Κατόπιν των παραπάνω προτείνουμε, η συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων όταν διδάσκει σε Στρατιωτικές Σχολές να έχει όριο πλήρους περικοπής της σύνταξης μέχρι την ηλικία των 53. Πάνω από την ηλικία αυτή να εφαρμόζεται ο πόρος μη ανταποδοτικού χαρακτήρα υπέρ e-ΕΦΚΑ, όπως και στους λοιπούς συνταξιούχους.
5. Ο νέος πόρος μη ανταποδοτικού χαρακτήρα υπέρ e-ΕΦΚΑ 10%, φρονούμε ότι πρέπει να αποτυπωθεί σαφώς στο σ/ν, ότι εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:
Κατόπιν των παραπάνω προτείνουμε, οι παράγραφοι 2, 4 και 5 του Άρθρου 20 – Απασχόληση συνταξιούχων, να διαμορφωθούν όπως παρακάτω :
«2. Η εξ ιδίου δικαιώματος σύνταξη γήρατος, κύρια και επικουρική, προσώπων που αναλαμβάνουν υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ απασχόληση σε Φορέα της Γενικής Κυβέρνησης αναστέλλεται για όσο διάστημα συνεχίζει αυτή, εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό δεύτερο (62ο) έτος της ηλικίας τους (εδώ να συμπληρωθεί) ή το πεντηκοστό τρίτο (53ο) έτος της ηλικίας τους, εφόσον πρόκειται για διδάσκοντες σε Στρατιωτικές Σχολές στρατιωτικούς συνταξιούχους.»
«4. Για την ασφάλιση του απασχολούμενου συνταξιούχου καταβάλλονται οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία ασφαλιστικές εισφορές σύμφωνα με την ασφαλιστέα απασχόληση και επιπλέον πόρος μη ανταποδοτικού χαρακτήρα υπέρ e-ΕΦΚΑ που κατανέμεται (εδώ να συμπληρωθεί) στο Ασφαλιστικό Κεφαλαίο Αλληλεγγύης των Γενεών (ΑΚΑΓΕ) και στους κλάδους Επικουρικής ή Μετοχικής Ασφάλισης, ο οποίος πόρος εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα ως εξής:
α) οι μισθωτοί και οι καταβάλλοντες εισφορές σύμφωνα με την παρ. 9 του άρθρου 39, καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές των άρθρων 38, 41, 35 και 97 μετά τυχόν συνεισπραττομένων εισφορών, με βάση την υπαγωγή τους στην ασφάλιση, επιμεριζόμενων μεταξύ εργοδότη και ασφαλισμένου κατά την κείμενη νομοθεσία και επιπλέον πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ ύψους 7,7% επί των ασφαλιστέων αποδοχών κύριας ασφάλισης, που κατανέμεται (εδώ να συμπληρωθεί)στο ΑΚΑΓΕ και ύψους 2,3% επί των ασφαλιστέων αποδοχών επικουρικής ασφάλισης που κατανέμεται στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης, εφόσον υπάγονται σε κλάδο επικουρικής ασφάλισης (εδώ να συμπληρωθεί) ή κατανέμεται στο Μετοχικό Ταμείο από το οποίο λαμβάνει μέρισμα ο εργαζόμενος συνταξιούχος, εφόσον δεν λαμβάνει επικουρική σύνταξη.
«5. Το συνολικό επιβαλλόμενο ποσό του πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ σε ετήσια βάση δεν μπορεί να υπερβαίνει το δωδεκαπλάσιο της εθνικής σύνταξης του άρθρου 7, όπως εκάστοτε ισχύει. (εδώ να συμπληρωθεί) Ούτε μπορεί να υπερβαίνει το 30% των ακαθαρίστων κύριων και επικουρικών συντάξεων που λαμβάνει. Τυχόν επιπλέον ποσά επιστρέφονται στους ασφαλισμένους κατόπιν εκκαθάρισης σύμφωνα με το άρθρο 104».
Για το ΔΣ/ΠΟΣ
Ο Πρόεδρος Βασίλειος Νικολόπουλος
Ο Ειδικός Γραμματέας Κοινωνικών Υποθέσεων Δημήτριος Ταραντίλης
Δυστυχώς και το εν λόγω προσχέδιο νόμου διέπεται από μια τιμωρική λογική απέναντι στους ένστολους συνταξιούχους οι οποίοι αναλαμβάνουν υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ απασχόληση σε Φορέα της Γενικής Κυβέρνησης, θέτοντας ηλικιακό περιορισμό για τη καταβολή της σύνταξης τους το 62ο έτος. Αυτό είναι κάπως παράλογο, αν αναλογιστεί κανείς το γεγονός πως το ίδιο το κράτος, νόμιμα, τους αποστράτευσε με πλήρη σύνταξη σε νεότερη ηλικία. Νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να επανεξεταστεί καθώς θίγει θέματα ισότητας ανάμεσα στους Έλληνες πολίτες.
Δυστυχώς, τα εν λόγω εφαρμοζόμεναηλικιακά κριτήρια που τίθενται στο άρθρο 114 – κίνητρα απασχόλησηςσυνταξιούχων – Αντικατάσταση άρθρου 20 ν. 4387/2016, στην παράγραφο 2, τα οποίαορίζουν να έχει συμπληρωθεί το εξηκοστό δεύτερο (62ο) έτος τηςηλικίας των συνταξιούχων για την καταβολή σύνταξης για απασχόληση πουαναλαμβάνουν υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ απασχόληση σε Φορέατης Γενικής Κυβέρνησης θέτουν εκτός τους ένστολους οι οποίοι αποστρατέυτηκανκαθόλα νόμιμα από το κράτος με πλήρη σύνταξη. Αυτό είναι μια αδικία που θαπρέπει να διορθωθεί, καθώς αποτελεί σοβαρή παράληψη.
Νίκος Νεβεσκιώτης
Με το παρόν σχόλιο θέλω να θέσω υπόψιν κάθε αρμόδιου ένα ιδιαιτέρως σημαντικό ζήτημα που είχε ανακύψει με την εφαρμογή του ν.4670/2020 και φαίνεται να συνεχίζει και στο συγκεκριμένο προσχέδιο νόμου που βρίσκεται σε διαβούλευση (άρθρο 114 – κίνητρα απασχόλησης συνταξιούχων – Αντικατάσταση άρθρου 20 ν. 4387/2016).
Ειδικότερα, με την εφαρμογή του ισχύων μέχρι σήμερα νόμου και συγκεκριμένα με το Άρθρο 27 περί «Απασχόλησης συνταξιούχων», αντικαταστάθηκαν οι διατάξεις του Άρθρου 20 του ν. 4387/2016 (ΦΕΚ Α’ 85/12-05-2016), αναστέλλοντας πλήρως την καταβολή των κύριων και επικουρικών συντάξεων για το σύνολο των συνταξιούχων, οι οποίοι έχουν ήδη αναλάβει ή αναλαμβάνουν από την δημοσίευση του νόμου εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του Ε.Φ.Κ.Α., εφόσον αυτοί δεν έχουν συμπληρώσει το 61ο έτος της ηλικίας τους έως και τις 28.2.2021 και το 62ο έτος από την 1.3.2022 και εφεξής.
Δυστυχώς, τα εν λόγω εφαρμοζόμενα ηλικιακά κριτήρια, ήρθαν να επιφέρουν ένα καίριο πλήγμα σε μια σειρά απόστρατων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, οι οποίοι επιλέξαμε, όταν το κράτος μας αποστράτευσε καθ’ όλα νόμιμα και με την συμπλήρωση των προβλεπόμενων ηλικιακών ορίων και με πλήρη σύνταξη, να προσφέρουμε στον τόπο μας ως αιρετά όργανα σε Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού και υπηρετούμε σε αυτά πολύ πριν από την ψήφιση του υφιστάμενου νόμου. Με την αναδρομικότητα, λοιπόν, της συγκεκριμένης διάταξης ανατράπηκαν πλήρως η ήδη από πολλών ετών διαμορφωμένη βιοτική κατάσταση των συνταξιούχων ενστόλων – αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης, με συνέπειες βαρύτατες τόσο στο προσωπικό, οικογενειακό και κοινωνικό μας πεδίο όσο και στην προσήκουσα άσκηση των καθηκόντων μας, μεσούσης μάλιστα της αυτοδιοικητικής μας θητείας. Και όλα αυτά χωρίς προφανή δημοσιονομικό σκοπό και χωρίς την επίκληση λόγου δημοσίου συμφέροντος, δεδομένης μάλιστα της διακηρυσσόμενης εξόδου της χώρας μας από την δημοσιονομική κρίση και το καθεστώς επιτήρησης.
Δυστυχώς, η αδικία αυτή φαίνεται να μην διορθώνεται και στο εν λόγω σχέδιο νόμου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στερώντας μας χρήματα τα οποία έχουμε πληρώσει και αφορούν τόσο τις κύριες, όσο και τις επικουρικές συντάξεις που λαμβάναμε.
Δυστυχώς, τα εν λόγω ηλικιακά κριτήρια διέπονται από μια άκρως τιμωρητική λογική απέναντι σε ανθρώπους που έχουν προσφέρει διαχρονικά στην Πατρίδα. Και αυτό, καθώς η εφαρμογή των παραπάνω πλήττει αποκλειστικά απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, για τους οποίους η ίδια η Πολιτεία έχει μεριμνήσει για την νόμιμη συνταξιοδότηση τους σε νεότερες από τα προβλεπόμενα στο σχέδιο νόμου ηλικιακά κριτήρια ηλικίες.
Μέχρι την ψήφιση του ν. 4670/2020 και την εφαρμογή του από 1η Μαρτίου 2022, το σύνολο των συνταξιούχων του Δημοσίου, οι οποίοι υπηρετούσαν σε θέσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα λαμβάνοντας συγχρόνως σύνταξη και αντιμισθία ως αιρετά όργανα των Ο.Τ.Α., εντάσσονταν στον ν. 4093/2012 (ΦΕΚ Α΄222/12.12.0212) και σε καθεστώς μειωμένων αποδοχών κατά 70%. Ακόμα όμως και αυτό το καθεστώς υπήρξε μακράν πιο δίκαιο από το καθεστώς που επιβλήθηκε – θέλουμε να πιστεύουμε εκ παραδρομής – στους απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας από 1η Μαρτίου 2022 και συνεχίζει να υφίσταται στο σημερινό σχέδιο νόμου, στερώντας μας πλήρως χρήματα τα οποία έχουμε καταβάλει μέσω των ασφαλιστικών μας εισφορών αλλά ταυτόχρονα και την δυνατότητα να ανταποκριθούμε προσηκόντως και αξιοπρεπώς τόσο στα αυτοδιοικητικά μας καθήκοντα όσο και στις προσωπικές, οικογενειακές και κοινωνικές μας υποχρεώσεις.
Υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα απόστρατων αιρετών μελών της τοπικής αυτοδιοίκησης, σας καλούμε να προχωρήσετε στην ενσωμάτωση στο επικείμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, σχετικής διάταξης που θα επιλύει οριστικά το θέμα, τροποποιώντας ή εξαιρώντας από τα προβλεπόμενα ηλικιακά κριτήρια το σύνολο των απόστρατων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Παραμένουμε πεπεισμένοι πως το παραπάνω αίτημα, όντας ορθό και δίκαιο, θα βρει άμεσα θετική ανταπόκριση από την Πολιτεία.
Δήμαρχος Αμαρίου
Παντελής Μουρτζανός
ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ του ΑΡΘΡΟΥ 119 αναφορικά με πρόνοιες για τα ΑμΕΑ.
Το Άρθρο 119 τροποποιεί το Άρθρο 12 του ν. 4387/2016. Σε ορισμένα θέματα εισάγει βελτιώσεις σε άλλα όμως προκαλεί σύγχυση και προβληματισμό.
Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του Άρθρου 119, ανάπηρο παιδί δικαιούται μέρος (25%) της σύνταξης του θανόντος γονέα υπό προϋποθέσεις ανάμεσα στις οποίες είναι να είναι άγαμο και να είναι πιστοποιημένο ως ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία. Και οι δυο αυτές προϋποθέσεις αντίκεινται στις σύγχρονες αντιλήψεις εκτός του ότι προκαλούν σύγχυση με άλλες νέες προϋποθέσεις που εισάγονται στην παράγραφο 2.
1ον) Είναι αδιανόητη διάκριση σε βάρος των αναπήρων το να μην μπορούν στην πράξη να έρθουν σε γάμο λόγω της απειλής να χάσουν τη σύνταξη του γονέα τους, ακόμα κι αν δεν έχουν καμία δυνατότητα να εργαστούν. Άρα προκειμένου να παντρευτούν θα πρέπει να εξασφαλίσουν-επιλέξουν σύζυγο με την οικονομική δυνατότητα να τους συντηρεί. Διαφορετικά, δεν αντέχουν να έρθουν σε γάμο διότι κόβεται η σύνταξή τους από θανόντα γονέα τους. Ανήκουστη διάκριση σε βάρος αναπήρων που θα θελήσουν να έρθουν σε γάμο! Δεν αναφέρω καν την περίπτωση να έρθουν σε γάμο μεταξύ τους δυο ανάπηροι. Θα κοπούν και οι δυο συντάξεις! Πράγματα ανήκουστα στην εποχή μας. Η προϋπόθεση αυτή είναι ΝΤΡΟΠΗ για την Ελλάδα και τον νομικό της πολιτισμό και ήρθε η ώρα επιτέλους να απαλειφθεί. ΑΝ ΟΧΙ ΤΩΡΑ, ΠΟΤΕ;
2ον) Η πιστοποίηση ανικανότητας προς κάθε βιοποριστική εργασία είναι επίσης μια απαράδεκτη προϋπόθεση και προβληματική διαδικασία πιστοποίησης διότι:
α) Αντίκειται και ακυρώνει τις πρόνοιες του άρθρου 27 του ν. 4997/2022, όπου εργασία επιτρέπεται σε ειδικές κατηγορίες αναπήρων για λόγους ψυχοκοινωνικής ένταξης χωρίς να περικόπτονται συντάξεις θανάτου και επιδόματα.
β) Η πιστοποίηση της ανικανότητας προς κάθε βιοποριστική εργασία έχει να κάνει και με τον υποκειμενισμό της κάθε Επιτροπής (απαράδεκτο για ένα τόσο σοβαρό θέμα!) διότι δεν υπάρχουν ενιαία αντικειμενικά κριτήρια. Αντίθετα, οι προϋποθέσεις (γα)-(γδ) που θέτει η παράγραφος 2 του ίδιου Άρθρου 119 προκειμένου ανάπηρος και από τους δυο γονείς να λάβει το 100% της σύνταξης του θανόντος γονέα του, μοιάζουν πιο εμπεριστατωμένες (υπό την προϋπόθεση συμπερίληψης και του Άρθρου 27 του ν. 4997/2022) και κανονικά είναι εκείνες που θα έπρεπε να ισχύουν και ως προϋποθέσεις γενικώς για τη λήψη σύνταξης λόγω θανάτου γονέα. Το ποσοστό αναπηρίας 67% (συν τα λοιπά κριτήρια) θα έπρεπε να ήταν εκείνο κυρίως που να εξασφαλίζει τη λήψη σύνταξης θανάτου και όχι αν το ορφανό παιδί είναι έγγαμο (!!!) ή αν χαρακτηρίζεται ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία.
γ) Η δυνατότητα οποιασδήποτε απασχόλησης συχνά δεν είναι ικανή να συντηρήσει έναν ανάπηρο άνθρωπο με βαριά αναπηρία. Είναι συνήθως χαμηλά ή/και ευέλικτα αμειβόμενη απασχόληση και δεν θα έπρεπε να αποτελεί εμπόδιο για τη λήψη της σύνταξης λόγω θανάτου του γονέα του.
Σύμφωνα με τα ως άνω προτείνω την αναμόρφωση των παραγράφων 1 και 2 του Άρθρου 119 ως ακολούθως (οι προτεινόμενες αλλαγές με ΚΕΦΑΛΑΙΑ):
Παράγραφος 1 Β (β) του Άρθρου 119
β) κατά το χρόνο θανάτου του ασφαλισμένου ή συνταξιούχου ΠΛΗΡΟΥΝ ΣΩΡΕΥΤΙΚΑ ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ (γα) ΕΩΣ (γδ) ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΠΑΡΑΡΑΦΟΥ 2 ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΑΡΘΡΟΥ. Στην περίπτωση αυτή η σύνταξη εξακολουθεί να καταβάλλεται και μετά τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας.
Παράγραφος 2 (γ) του Άρθρου 119
γ) Για κάθε παιδί ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) της σύνταξης. Εάν πρόκειται για παιδί ορφανό και από τους δύο γονείς (αμφοτεροπλεύρως ορφανό), ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) από κάθε σύνταξη. Παιδί ορφανό και από τους δύο (2) γονείς δικαιούται το εκατό τοις εκατό (100%) της σύνταξης του θανόντος, εφόσον σωρευτικά:
(γα) πάσχει από νοητική υστέρηση ή αυτισμό ή από πολλαπλές βαριές αναπηρίες ή από χρόνιες ψυχικές διαταραχές που επιφέρουν μόνιμο ποσοστό αναπηρίας εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω,
(γβ) οι ανωτέρω αναπηρίες έχουν επέλθει πριν τη συμπλήρωση του εικοστού τέταρτου (24ου) έτους της ηλικίας του τέκνου,
(γγ) δεν ασκεί υπακτέα στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ απασχόληση ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΜΦΩΝΗ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 27 ΤΟΥ Ν.4779/2022, και
(γδ) δεν λαμβάνει ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος
(και συνεχίζεται η παράγραφος ως έχει)
Άρθρο 114
«Η καταβολή πόρου ύψους πενήντα τοις εκατό (50%) υπέρ e-ΕΦΚΑ επί όλου του ποσού της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας για τον κλάδο κύρια ασφάλισης δηλαδή επί των εισφορών κλάδου σύνταξης, κλάδου υγείας σε χρήμα, κλάδο υγείας σε είδος, εφάπαξ παροχή, υπέρ ΟΑΕΔ (ΔΥΠΕ) και για τους υγειονομικούς και υπέρ Στέγης Υγειονομικών συνιστά υπέρμετρη, αδικαιολόγητη και καταχρηστική ενεργεία της Πολιτείας εις βάρος των εργαζομένων συνταξιούχων.
Δεν είναι δυνατόν ο εργαζόμενος συνταξιούχος ελεύθερος επαγγελματίας να καταβάλει Μια εισφορά υγείας που παρακρατείται από την σύνταξη μια Δεύτερη εισφορά υγείας που καταβάλει ως εργαζόμενος συνταξιούχος και μια Τρίτη εισφορά υγείας, μέσω του πόρου 50 % υπέρ του ΕΦΚΑ
Είναι επίσης αδιανόητο, ο εργαζόμενος συνταξιούχος ελεύθερος επαγγελματίας να καταβάλει μέσω του πόρου 50 % υπέρ του ΕΦΚΑ, εισφορές Εφάπαξ παροχής οι οποίες είναι μόνο ανταποδοτικές.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ:
Το ποσό που καταβάλει ο εργαζόμενος συνταξιούχος ελεύθερος επαγγελματίας μέσω του πόρου 50 % υπέρ του ΕΦΚΑ για το δικαίωμα που του παρέχει η πολιτεία να εργάζεται επειδή δεν έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα γι΄ αυτόν θα πρέπει να υπολογίζεται μόνο επί των εισφορών του κλάδου Κύριας Σύνταξης, δεδομένου ότι αυτή αφορά η κατάργηση της μείωσης.»
Στο υπό διαβούλευση σχέδιο Νόμου που αφορά την συνέχιση καταβολής σύνταξης που έχει ήδη απονεμηθεί σε συνταξιούχους που εκλέγονται στην αυτοδιοίκηση όπως έχει ήδη ανακοινωθεί απο την πολιτεία αλλά και απο την ΚΕΔΕ θεραπεύει την μέχρι σήμερα αδικία.
Ειδικότερα οι ένστολοι μπαίνουν νωρίς στον εργασιακό βίο και συναξοδοτούνταιι ηλικιακά υποχρεωτικά, έχοντας συμπληρώσει τον εργασιακό τους χρόνο, κάνοντας χρήση και του θεσμοθετιμένου χρόνου της μάχιμης πενταετίας λόγω της απασχόλησης τους επί έξι ημέρες την εβδομάδα.
Η συνέχιση της καταβολής της σύνταξης με προαπετούμενο το ηλικιακό όριο των 62 ετών στους ένστολους που έχουμε εκλεγεί σε θέσεις ευθύνης στην αυτοδιοίκηση, μας δίνει την δυνατότητα να συνεχίσουμε με αξιοπρέπεια να υπηρετούμε τις τοπικές κοινωνίες που μας εμπιστεύτηκαν.
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Αποστρατεύθηκα με απόφαση του Λιμενικού Σώματος το 2016 και, έκτοτε, επανεγγράφην δύο φορές στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου (το 2019-2021 ως Γεν. Διευθυντής σε ΝΠΙΔ και το 2023 ως μετακλητός συνεργάτης Υπουργού).
Με αφορμή τη διεξαγόμενη ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση, λαμβάνω την τιμή να προσθέσω και εγώ τη γνώμη μου στο σ/ν «Αναμόρφωση επαγγελματικής ασφάλισης, εξορθολογισμός ασφαλιστικής νομοθεσίας, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, σύστημα διορισμού και προσλήψεων των εκπαιδευτικών της δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης και λοιπές διατάξεις» του υμετέρου Υπουργείου και, ειδικότερα, επί του άρθρου 114 της Ενότητας Β’ αυτού.
(α) Όπως ορθότατα αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη της υπόψη ρύθμισης, επιδίωξη σας είναι, μεταξύ άλλων, η ένταξη περισσότερων συνταξιούχων στην αγορά εργασίας, η αύξηση παραγωγικότητας λόγω της εμπειρίας και τεχνογνωσίας και η μεταβίβαση γνώσεων των συνταξιούχων σε νεότερους.
(β) Επομένως, πολύ ορθά προβλέπεται (άρθρο 20 παρ. 1) για συνταξιούχους του e-ΕΦΚΑ που «… αναλαμβάνουν υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλισή του απασχόληση, (να) συνεχίζουν κατά τη διάρκεια αυτής να λαμβάνουν το σύνολο της κύριας και επικουρικής σύνταξης που δικαιούνται από τον Φορέα».
(γ) Όμως, στην αμέσως επόμενη παράγραφο (άρθρο 20 παρ. 2) εισάγεται η «τιμωρητική» απαίτηση πλήρους αναστολής λήψης της σύνταξης για όσους συνταξιούχους του e-ΕΦΚΑ ηλικίας κάτω των 62 ετών απασχοληθούν σε Φορέα Γενικής Κυβέρνησης.
Καταρχάς, η υπόψη απαίτηση συντηρεί την κραυγαλέα αντισυνταγματική διάκριση και την άνιση μεταχείριση μεταξύ ομοειδών συνταξιούχων, που καταχρηστικά και προσωρινά εισήγαγε ο ν. 4387/2016. Μια διάκριση που χρησιμοποιεί ως γνώμονα το φορέα εργοδοσίας τους και την ηλικία τους.
Ο άδικος και καταχρηστικός χαρακτήρας της απαίτησης αυτής επιτείνεται έτι περαιτέρω, αφού με την υπόψη απαίτηση προφανέστατα επιδιώκεται κάποια «δημοσιονομική εξισορρόπηση» λόγω απώλειας είσπραξης δημοσίων εσόδων από την κατάργηση της ποσοστιαίας (κατά 30%) αναστολής λήψης σύνταξης για συνταξιούχους εργοδοτούμενους σε οικονομικούς φορείς του ιδιωτικού τομέα.
Δικαίως, λοιπόν, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος αιτείται και προτάσσει την κατάργηση της «τιμωρητικής» παραγράφου 2 του άρθρου 20 ν. 4387/2016, αίτημα το οποίο στηρίζω ενθέρμως.
Άλλωστε, μη λησμονούμε ότι, στόχος του άρθρου 114 του νομοσχεδίου σας είναι η θέσπιση κινήτρων απασχόλησης συνταξιούχων. Επομένως, διερωτώμαι πώς, άραγε, θα λειτουργήσει ως κίνητρο προσέλκυσης συνταξιούχων σε Φορείς Γενικής Κυβέρνησης η αναστολή λήψη σύνταξης.
Καταργήστε, κ. Υπουργέ, τη διάταξη αυτή και θα διαπιστώσετε ότι η επιδιωκόμενη «δημοσιονομική εξισορρόπηση» θα επέλθει από τα έσοδα από την αυξημένη φορολόγηση του εισοδήματος των υπόψη συνταξιούχων, ανθρώπων η αξία των οποίων είναι εγνωσμένη (άλλωστε, αποκτήθηκε με τη θητεία και εκπαίδευσή τους σε Φορείς Κεντρικής και Γενικής Κυβέρνησης), η οποία όμως με βεβαιότητα θα απωλεσθεί εάν διατηρήσετε το «αντικίνητρο» της αναστολής λήψης της σύνταξης τους.
Τέλος, δεν πρέπει να λησμονάται ότι τόσο οι δαπάνες για συντάξεις όσο και οι δαπάνες απασχόλησης σε Φορείς Γενικής Κυβέρνησης προϋπολογίζονται και δεσμεύονται ανελαστικά κατ’ έτος, ανεξάρτητα από την κατάσταση των προσώπων που θα εργοδοτηθούν στους τελευταίους.
(δ) Επίσης, εκφράζω την πλήρη στήριξή μου για τις λοιπές θέσεις και προτάσεις που διατύπωσε επί του νομοσχεδίου σας η ΕΑΑΛΣ.
Με εκτίμηση
Αντιναύαρχος ΛΣ (εα)
Ιωάννης Καραγεωργόπουλος, MSc
Άρθρο 136
«Με την τροπολογία αυτή, αδιανόητη σε κράτος Δικαίου, καθόσον επιβάλει μονομερώς στον πολίτη-ασφαλισμένο εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις στο σκέλος των υποχρεώσεων του, ήτοι για ασήμαντες τυχόν χρονικές καθυστερήσεις μη ανταποδοτικές χρεώσεις, πχ απώλεια επιδόματος μητρότητας εάν υποβάλει εκπρόθεσμα αίτηση υπαγωγής κλπ ενώ επιφυλάσσει συνταγματικά ελεγκτέα συμπεριφορά προς τον πολίτη όσον αφορά στο σκέλος των παροχών. Ποιος/οι είναι ο αυθαίρετος/οι λόγοι που επιβάλουν τέτοια διακριτική συμπεριφορά τρία χρόνια μετά την οριστική ψήφιση του άρθρου 49, ν.4670/2020 και 7 χρόνια μετά την ψήφιση του Ν.4387/2016;
Έλλειψη χρόνου για την σύνταξη τους;»
Άρθρο 135
«Όταν ένας Οργανισμός με οικονομική διαχείριση δισεκατομμυρίων και Κρατικής επιχορήγησης δισεκατομμυρίων σε ετήσια χρήση όπως ο Εθνικός Ασφαλιστικός Φορέας δεν έχει συμμορφωθεί επί επτά (7) χρόνια (!) στις νομικές υποχρεώσεις απόδειξης χρηστής και διαφανούς διαχείρισης ποια δέσμευση υπάρχει ότι θα υλοποιηθεί η νέα προθεσμία ιδίως όταν δεν προβλέπεται κύρωση για τους υπευθύνους κατά νόμο;
Όταν την ίδια στιγμή διώκεται ασύμμετρα αντίστοιχη ιδιωτική επιχείρηση χαμηλής οικονομικής δυναμικότητος.
Η Πολιτεία θα διδάξει σεβασμό στους νόμους στον Πολίτη όταν φροντίσει τα του οίκου της με έναρξη εφαρμογής την τρέχουσα οικονομική χρήση.»
Άρθρο 124
«Με αφορμή το παρόν άρθρο που καλώς ρυθμίζει την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων μήπως θα πρέπει για λόγους δικαιοσύνης, αναλογικότητάς και ισονομίας να καταργηθεί η δεύτερη και τρίτη ασφαλιστική καταβολή υπέρ περίθαλψης για τους νομίμως και αγγογύστως καταβάλλοντες επί πλέον των σαράντα ετών ενεργούς εργασιακά συνταξιούχους (τρεις για τους λαμβάνοντες περισσότερες της μιας σύνταξης); Έχουν καλύτερη περίθαλψη από τον μέσο πολίτη ή τον ανασφάλιστο επειδή καταβάλουν πολλαπλές εισφορές στον κλάδο υγείας και δεν επιβαρύνουν τον κρατικό ή ασφαλιστικό οργανισμό; Πώς εφαρμόζεται εν προκειμένω η αρχή της Συνταγματικής επιταγής ότι όλοι συνεισφέρουν κατά δίκαιο μέρος;
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ:
Επιβάλλεται άμεσα για λόγους ισοπολιτείας και δικαιοσύνης η άρση της άνισης μεταχείρισης και διακριτικής οικονομικής επιβάρυνσης όσων είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους με την υποβολή μιας μοναδικής κράτησης στον Κλάδο περίθαλψης.»
Άρθρο 115
Αύξηση ορίου οφειλών συνταξιοδότησης – Προσθήκη παρ. 5 και 6, στο άρθρο 61 ν. 3863/2010
«Η αύξηση του ορίου στις 30.000€ συνιστά αδικία έναντι των καταβαλλόντων αγογγύστως επί σαράντα και πλέον χρόνια τις εισφορές τους ενώ δυναμιτίζει την μελλοντική επάρκεια του ασφαλιστικού συστήματος. Το ποσό των τριάντα χιλιάδων είναι μη καταβληθείσες εισφορές ίσως και πλέον των 20 χρόνων δηλαδή του 50% του εργασιακού βίου, που αυτό δεν δηλώνει οικονομική αδυναμία καταβολής λόγω ευάλωτης ομάδας ή αναπηρίας αλλά στην συντριπτική ποσόστωση εισφοροδιαφυγή ή/και εισφοραποφυγή. Και η στάση αυτή δεν μπορεί να ανταμείβεται με χορήγηση πλήρους σύνταξης (έστω με κάποια μερική παρακράτηση στην αρχή της συνταξιοδότησης) όταν ο συνεπής ασφαλισμένος ενδέχεται να βγει με μερική σύνταξη, γεγονός που θα τον ακολουθεί εφ’ όρου ζωής για λόγους εκτός ελέγχου ή επιθυμίας του/της.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ:
Βασική προϋπόθεση στην δημιουργία εμπιστοσύνης στον διοικούμενο, εν προκειμένω πίστη στο ασφαλιστικό σύστημα, είναι οι αρχές τήρησης της ισονομίας και δικαιοσύνης στην απονομή των συντάξεων κατά το αναλογούν ποσό βάσει των χρόνων καταβολής συντάξιμων ασφαλιστικών εισφορών ασχέτως αιτιολογίας, ενώ παράλληλα δεν θα αδυνατούσε με «προκαταβολικές εκροές» για 6 και πλέον χρόνια (πλέον των 60 δόσεων οι μερικές παρακρατήσεις) τα αποθεματικά του ενιαίου ασφαλιστικού συστήματος.»
Κύριε υπουργέ
Με το αρ. 114 του προς διαβούλευση νομοσχέδιου επιχειρείται καίρια τομή στη φιλοσοφία και το πλαίσιο της απασχόλησης των συνταξιούχων, με καταρχάς θετικό πρόσημο, καθόσον προωθεί την ενεργό γήρανση, χωρίς να θέτει εν αμφιβόλω τον ασφαλιστικό κίνδυνο γήρατος. Παρ’ όλα ταύτα, οφείλουμε να επισημαίνουμε τα ακόλουθα:
1. Η αναστολή της σύνταξης γήρατος, κύριας και επικουρικής, προσώπων που αναλαμβάνουν υποχρεωτικά υπακτέα στον e-ΕΦΚΑ απασχόληση σε Φορείς Γενικής Κυβέρνησης (παρ. 2, αρθρο 20, ν. 4387/16), φρονούμε ότι πρέπει να ισχύσει από το 55ο έτος, αντί του προτεινόμενου 62ου έτους ηλικίας. Η αναπροσαρμογή αυτή είναι εφικτή σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 11 του ν.3863/2010 (ΦΕΚ τ. Α’ 115). Επισημαίνουμε ότι τα άτομα που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, στην πλειονότητά τους, εξέρχονται από την ενεργό υπηρεσία χωρίς τη βούλησή τους πολύ ενωρίτερα από το 62ο έτος της ηλικίας τους, με συνέπεια να χάνεται σημαντικός για αυτούς παραγωγικός χρόνος, αλλά και συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία.
2. Στο μερισμό του παρακρατούμενου μη ανταποδοτικού πόρου (10%), μεταξύ e-ΕΦΚΑ (7,7%) και επικουρικής ασφάλισης (2,3%) θα πρέπει οι ασφαλισμένοι που δεν έχουν επικουρική ασφάλιση αλλά Μετοχικά Ταμεία, όπως οι στρατιωτικοί, το 2,3% να αποτελεί πόρο των Μετοχικών τους Ταμείων.
3. Η διασύνδεση που επιχειρείται στην παρ. 5 του αρ. 20 του ν. 4387/16, μεταξύ του μη ανταποδοτικού πόρου και της εθνικής σύνταξης, δύναται να οδηγήσει κάποιες πολύ χαμηλές συντάξεις επί τω χείρω. Κάτι τέτοιο θα πρέπει να διασφαλιστεί από τη συγκεκριμένη διάταξη.
Στο άρθρο 147 να προστεθεί πρόβλεψη για τις γυναίκες μηχανικούς με μισθωτή εργασία και για τις εργαζόμενες με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών σε μέχρι τρεις εργοδότες, που αντιμετωπίζονται φορολογικά ως μισθωτοί εργαζόμενοι.
Αναφορικά με το άρθρο 124 «Υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων-Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 33 ν. 4368/2016», διαπιστώνεται ότι πρόκειται για τιμωρητική διάταξη για τους μακροχρόνια ή βραχυχρόνια άνεργους. Οριζόντιες ρυθμίσεις θα οδηγήσουν σε διαφόρων ειδών αδικίες και ανισότητες έναντι των πολιτών που βρίσκονται ιδίως σε καθεστώς ανεργίας. Κάποιος πολίτης π.χ. που έχει εργαστεί 33 χρόνια και έμεινε άνεργος, θα πληρώνει για την ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη -σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία λόγω ακρίβειας-, ή δεν θα έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, έως ότου βρει δουλειά (!) ή φτάσει σε ηλικία συνταξιοδότησης!!!! Απαιτείται η επίδειξη κοινωνικής ευαισθησίας προς τους πολίτες που βιώνουν τη ζοφερή καθημερινότητα.
Είμαστε ο Σύλλογος Συνταξιούχων Ιονικής Τράπεζας της Ελλάδος ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ.
Ο Σύλλογός μας και οι ασφαλιστικοί μας σύμβουλοι μελετήσαμε το κείμενο του νομοσχεδίου όσον αφορά το ασφαλιστικό κομμάτι που αφορά τους συνταξιούχους και διαπιστώσαμε ότι αγνοεί σημαντικά προβλήματα που ψάχνουν λύσεις εδώ και μεγάλο διάστημα.
Το κυριότερο πρόβλημα που εντοπίσαμε αφορά την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), η οποία επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τους συνταξιούχους τραπεζοϋπαλλήλους που καταβάλλουν πολύ μεγάλα ποσά λόγω της διπλής αυτής, ουσιαστικά, φορολόγησης.
Επισημαίνουμε ότι παρά το γεγονός πως η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί προεκλογικά τη διόρθωση του άδικου τρόπου υπολογισμού της ΕΑΣ και παρά το γεγονός ότι ο Υπουργός και το επιτελείο του έχουν υποσχεθεί επανειλημμένα, δημόσια μέσα από τα ΜΜΕ, τη διόρθωση αυτής της αδικίας, στο κείμενο του νομοσχεδίου που βρίσκεται σε διαβούλευση απουσιάζει εντελώς η ΕΑΣ! Παρά λοιπόν τις επανειλημμένες δεσμεύσεις και υποσχέσεις για ένα δικαιότερο τρόπο επιβολής της ΕΑΣ, αυτή αγνοείται εντελώς στο νομοσχέδιο.
Ένα δεύτερο σημείο που παρατηρούμε και μας αφορά ιδιαίτερα, είναι ότι ενώ το νομοσχέδιο προβαίνει σε κάποιες διορθωτικές παρεμβάσεις και παρέχει κίνητρα στους συνταξιούχους που θέλουν να εργαστούν, με ένα πολύ μικρό φόρο 10% επί της αμοιβής που θα λαμβάνουν ως εργαζόμενοι, παρ’ όλα αυτά παραμένει η ποινή της μείωσης κατά 50% στους χήρους και τις χήρες οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται ή παίρνουν σύνταξη από ίδιο δικαίωμα.
Για να γίνει αντιληπτή αυτή η αδικία, π.χ. αν ένας συνταξιούχος (που μπορεί μάλιστα να λαμβάνει μεγάλο ποσό σύνταξης), εργαστεί και λάβει 1.000 ευρώ, θα καταβάλει, με το συντελεστή 10%, επιπλέον φόρο 100 ευρώ. Αν όμως, αντίστοιχα, μία χήρα που προκειμένου να συντηρήσει την οικογένειά της εργαστεί με τις ίδιες αμοιβές, τότε θα αναγκαστεί να πληρώσει «πέναλτι» τη μισή σύνταξη χηρείας! Δηλαδή, θα λαμβάνει ουσιαστικά το 35% της σύνταξης του θανόντος (τη στιγμή μάλιστα που στους συνταξιούχους με αναπηρία δε γίνεται καμία παρακράτηση). Ακόμα χειρότερα, δε διορθώνονται οι αδικίες που αφορούν τα ορφανά τέκνα τα οποία σπουδάζουν και λαμβάνουν μία πενιχρή σύνταξη από θανόντες γονείς. Σε αυτές τις περιπτώσεις προβλέπεται ότι ακόμα και αν ένα ορφανό τέκνο δικαιούχος σύνταξης από το θανόντα γονέα του είναι φοιτητής και αναγκαστεί να εργαστεί (ακόμα και για λίγες μέρες) για να καλύψει τα μεγάλα έξοδά του, το κείμενο του νομοσχεδίου προβλέπει ότι περικόπτεται το σύνολο της σύνταξης!
Όλα αυτά βεβαίως είναι βασικά προβλήματα που αγγίζουν τόσο συγκεκριμένα εμάς τους συνταξιούχους τραπεζοϋπαλλήλους, όσο και συνολικά ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και είναι δεδομένο ότι θα έπρεπε να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο και να διορθωθούν αυτές οι κατάφωρες αδικίες.
Ανωτάτη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδος (ΑΓΣΣΕ)
Αρ.Πρωτ.: 1419 Αθήνα 5 Νοεμβρίου 2023
Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Κύριο Άδωνη Γεωργιάδη
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ
Η Διοίκηση της ΑΓΣΣΕ αφού μελέτησε το ανηρτημένο στη δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου με τίτλο «Αναμόρφωση επαγγελματικής ασφάλισης, εξορθολογισμός ασφαλιστικής νομοθεσίας, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, σύστημα διορισμού και προσλήψεων των εκπαιδευτικών της δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης και λοιπές διατάξεις» καταθέτει τις παρακάτω επισημάνσεις, παρατηρήσεις και προτάσεις.
Ι. Εισαγωγικά: Το παρόν σχέδιο νόμου έρχεται τους πρώτους μήνες της θητείας της νέας Κυβέρνησης αλλά και της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας, με σκοπό όπως άλλωστε διαλαμβάνει στον τίτλο του «τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας». Είναι επίσης ένα σχέδιο νόμου επτάμισυ (7,5) έτη μετά την ίδρυση του e-ΕΦΚΑ και σχεδόν 3 χρόνια μετά την έξοδο της χώρας από τη δημοσιονομική επιτήρηση (μνημόνια – τρόικα). Καθ’ ό μέρος μας αφορά, το Κεφάλαιο Β με τίτλο «Αναμόρφωση ασφαλιστικής νομοθεσίας» είναι αυτό για το οποίο θα ασκήσουμε το κυρίως βάρος της κριτικής μας και θα εστιάσουμε στις νομοτεχνικές ελλείψεις και αβλεψίες.
Προς την κατεύθυνση αυτή, είμαστε υποχρεωμένοι εξ υπαρχής να υπομνήσουμε τις εξής νουθεσίες του Συνταγματικού νομοθέτη προς τον κοινό νομοθέτη:
Το Σύνταγμα, με το άρθρο 22 παρ. 5, κατοχυρώνει το θεσμό της κοινωνικής ασφαλίσεως των εργαζομένων και ανάγει τη μέριμνα για την προαγωγή του σε σκοπό του Κράτους. Βασικό περιεχόμενο της εν λόγω ασφαλίσεως αποτελεί η, έναντι καταβολής εισφοράς, προστασία του ασφαλισμένου από την επέλευση κινδύνων (γήρατος, ασθένειας, αναπηρίας, κ.λπ.), οι οποίοι αναιρούν την ικανότητά του να εργάζεται (ασφαλιστικοί κίνδυνοι) και, συνακόλουθα, τείνουν να υποβαθμίσουν τις συνθήκες διαβιώσεώς του. Εφʼ όσον επέλθει ο ασφαλιστικός κίνδυνος, ο ασφαλισμένος παύει να καταβάλλει εισφορές, οι οποίες συνιστούν κεφάλαιο που είναι αποκλειστικά αφιερωμένο για την καταβολή της ασφαλιστικής παροχής, και αποκτά, κατʼ αρχήν, αξίωση έναντι του ασφαλιστικού φορέα να του χορηγήσει την ασφαλιστική παροχή. Η παροχή αυτή πρέπει να είναι ικανή να του εξασφαλίσει ικανοποιητικό επίπεδο διαβιώσεως, όσο το δυνατόν εγγύτερο προς εκείνο που είχε κατακτήσει κατά τη διάρκεια του εργασιακού του βίου. Πέραν του ανωτέρω δημοσίου σκοπού, μέσω του θεσμού της κοινωνικής ασφαλίσεως, εκδηλώνεται – όπως και μέσω της κοινωνικής πρόνοιας – η κοινωνική αλληλεγγύη και ασκείται κοινωνική πολιτική, ειδικότερα δε, αναδιανομή εισοδήματος με σκοπό την άμβλυνση κοινωνικών αντιθέσεων και ανισοτήτων.
Περαιτέρω, οι μειώσεις στις συντάξεις που άρχισαν με τους νόμου 3865/2010 και εντεύθεν, είχαν δικαιολογητικό σκοπό (ratio) την προστασία του κοινωνικο-ασφαλιστικού συστήματος από τη δημοσιονομική εκτροπή της χώρας. Ειδικότερα, με συνεχείς αποφάσεις του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (ΣτΕ) κρίθηκε ότι σε περιπτώσεις εξαιρετικά δυσμενών δημοσιονομικών συνθηκών δεν αποκλείεται, κατά το άρθρο 22 παρ. 5 του Συντάγματος, η επέμβαση του νομοθέτη για τη μείωση και των απονεμηθεισών ακόμη συντάξεων εφεξής, σε κάθε περίπτωση, όμως, η περικοπή των συντάξεων δεν μπορεί να παραβιάζει τον συνταγματικό πυρήνα του κοινωνικοασφαλιστικού δικαιώματος, τη χορήγηση, δηλαδή, στον συνταξιούχο τέτοιων παροχών που να του επιτρέπουν να διαβιώνει με αξιοπρέπεια. Ήδη από το Eurogroup της 22-8-2022, η χώρα μας πέτυχε την έξοδο της από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας του Ευρωπαίκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Όμως στο εσωτερικό, ο ασφαλιστικός και συνταξιοδοτικός νομοθέτης, όχι μόνον δεν έχει δείξει σημεία ανάκαμψης (δεν μιλάμε για γενναιοδωρία) στο πλαίσιο της Πρόνοιας υπέρ της κοινωνικής τάξης (συνταξιούχοι) που επωμίστηκαν τις μεγαλύτερες μειώσεις για τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας μας, αλλά έτι περαιτέρω αποδεικνύεται για άλλη μία φορά με το εν θέματι σχέδιο νόμου αρκετά φειδωλός (βλ. προσωπική διαφορά) και σε κάθε περίπτωση δυσανάλογος με το δημοσιονομικό status της χώρας.
Τέλος, δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να καυτηριάσουμε τον τίτλο του ά. 114 «κίνητρα για την απασχόληση των συνταξιούχων», τίτλος οξύμωρος με την αποστολή του θεσμού της σύνταξης αλλά και ανεπίκαιρος για μία χώρα που ισχυρίζεται ότι βρίσκεται σε δημοσιονομική ανάκαμψη και περιβάλλει τον εαυτό της με τον μανδύα (μάλλον ψευδεπίφαση) της χώρας ευκαιρίας για νέους και νέες εργαζόμενες – ψηφιακούς νομάδες από όλη την Ευρώπη. Υπενθυμίζουμε ότι η σύνταξη ως θεσμός εισήχθη στην ελληνική έννομη τάξη με την Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας το 1827, με σκοπό όπως οι εθνικοί αγωνιστές, οι χήρες και τα ορφανά τους να έχουν ένα σταθερό πόρο για τη ζωή τους. Πώς λοιπόν είναι δυνατόν να δίδονται κίνητρα για την απασχόληση των συνταξιούχων, όταν το κύριο μέλημα του Κράτους Πρόνοιας είναι (ή δέον όπως είναι) η αξιοπρεπής διαβίωση των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας, απαλλαγμένοι από κάθε μορφής υποχρέωση για εργασία; Πρέπει συνεπώς ο προσανατολισμός σας να είναι κ. Υπουργέ όχι στην καταπολέμηση της μαύρης εργασίας των συνταξιούχων αλλά και στην πρόβλεψη θεσμικών εγγυήσεων και δικλείδων ασφαλείας που να περιβάλλουν όλους τους συνταξιούχους, και δη αυτούς των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων, με την ύπαρξη αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης, ικανού και επαρκούς για να μην χρειάζεται ο συνταξιούχους να εργάζεται στη δύση της ζωής του.
ΙΙ. ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ ΘΕΣΠΙΣΗΣ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ: Με λύπη παρατηρούμε ότι στο εν θέματι σχέδιο νόμου που φέρει το Υπουργείο σας, δεν αποκρυσταλλώνεται η μέριμνα του νομοθέτη επί ζητημάτων ύψιστης κοινωνικο – ασφαλιστικής σημασίας, τα οποία αποτελούν συνάμα και προτάγματα στην ατζέντας της ΑΓΣΣΕ, ήτοι:
Α) ο μη καταλογισμός των οφειλών που έχουν συσσωρευθεί λόγω της αποκλειστικής γραφειοκρατικής παράλειψης του e-ΕΦΚΑ να μειώσει στο ήμισυ το ποσοστό των δικαιούχων σύνταξης λόγω θανάτου μετά την πάροδο τριετίας από τη λήψη της σύνταξης. Είναι γνωστό ότι η παράλειψη μείωσης του ποσοστού (και ωσαύτως και του ποσού) από τις συντάξεις χηρείας μετά την πάροδο της 3ετίας από το γεγονός του θανάτου, έχει δημιουργήσει μία ανασφάλεια διττή: οικονομική αλλά και δικαίου. Οικονομική διότι οι χήρες έχουν αναλώσει τα ειλημμένα από τη σύνταξή τους για τον βιοπορισμό τους, ανασφάλεια δικαίου διότι δεν θέλουν να «κληροδοτήσουν» αυτή την οφειλή στα παιδιά τους. Η Πολιτεία πρέπει να πάρει θέση με θέσπιση σχετικής διάταξης, δεδομένης μάλιστα της νομολογίας των διοικητικών δικαστηρίων της χώρας μας (ότι δεν επιστρέφονται τα χρήματα εφόσον έχουν καλοπίστως αναλωθεί για τον βιοπορισμό του συνταξιούχου και ο τελευταίος δεν παραπλάνησε το Ταμείο).
Β) η πρόβλεψη της παύσης παρακράτησης εισφοράς υπέρ κλάδου Υγειονομικής περίθαλψης στην επικουρική σύνταξη καθώς επίσης και στην β’ κύρια σύνταξη χηρείας. Ως γνωστόν ο θεσμός της επικουρική σύνταξη στηρίζεται στη διμερή σχέση εργαζόμενου – εργοδότη. Συνεπώς, η επέμβαση του κανονιστικού νομοθέτη με την πρόβλεψη εισφοράς υπέρ κλάδου Υγείας είναι αν μη τι άλλο μη ανεκτή από το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ.
Γ) η μείωση του ποσοστού παρακράτησης εισφοράς υπέρ κλάδου Υγειονομικής περίθαλψης στη κύρια σύνταξη από 6% στο εύλογο και δίκαιο ποσοστό 4%. Άλλωστε, ο Συνήγορος του Πολίτη σε πόρισμά του έχει υποδείξει προς τη Διοίκηση τη μείωση του ποσοστού αυτού στο ορθό, εύλογο και σύννομο 4%.
Δ) Κατάργηση της εγκυκλίου 52/16.12.2020 του e- ΕΦΚΑ και θέσπιση υποχρεωτικής έκδοσης αναλυτικών γραπτών διοικητικών πράξεων αναπροσαρμογής και επανυπολογισμού των συντάξεων οι οποίες θα εμπεριέχουν τον αναλυτικό τρόπο επανυπολογισμού τους και θα παρέχουν τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να ασκήσουν τα προβλεπόμενα ένδικα μέσα (όπως άλλωστε έχει υποδείξει ο Συνήγορος του Πολίτη στο από 13/5/2021 πόρισμά του).
Ε) Ζήτημα έχει προκληθεί σε ομάδα συνταξιούχων των πρώην Ειδικών Ταμείων οι οποίοι είχαν χρόνο διαδοχικής ασφάλισης σε φορέα πριν τον τελευταίο εργοδότη τους. Με παρότρυνση του Ταμείου τους, αποποιήθηκαν τον χρόνο διαδοχικής ασφάλισης για να εκδοθεί συντομότερη η σύνταξη ή επειδή παραπλανήθηκαν ότι δεν είχε τότε (πριν την εφαρμογή του νόμου 4387/2016) συνταξιοδοτική ωφέλεια. Εντούτοις, με το νέο τρόπο επανυπολογισμού του ανταποδοτικού σκέλους της σύνταξής τους, συνταξιούχοι με χρόνο ασφάλισης κατώτερο των 40 ετών, προφανώς και έχουν δικαίωμα (με βάση άλλωστε και την αρχή της τυπικής ασφάλισης που διαπνέει το ασφαλιστικό μας σύστημα) να ζητήσουν να προσμετρηθεί, έστω και ex nunc ο χρόνος διαδοχικής ασφάλισης που πεπλανημένα αποποιήθηκαν κατά την έξοδό τους στη σύνταξη.
Στ) Ως γνωστόν, συνταξιούχοι πριν την 13-5-2016, έχον εγκλωβιστεί και δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν (σύμφωνα με την αρχή της εύνοιας υπέρ του ασφαλισμένου αλλά και την αρχή της προστατευόμενης εμπιστοσύνης του διοικουμένου) χρόνο παράλληλης ασφάλισης που είχαν, διότι είναι κατώτερος των 15 ετών. Συνεπώς ούτε δεύτερη σύνταξη στα 67 τους μπορούν να λάβουν ούτε επιστροφή εισφορών να ζητήσουν μπορούν αλλά και ούτε προσαύξηση της ήδη καταβαλλόμενης σύνταξής τους έχουν δικαίωμα να ασκήσουν σύμφωνα με το ά. 36Α ν. 4387/2016. Βρίσκονται σε ένα ιδιότυπο καθεστώς συνταξιοδοτικής ομηρίας καθότι δεν αντιμετωπίζονται από τον ασφαλιστικό νομοθέτη στο πλαίσιο της συνταγματικής επιταγής για αναλογική ισότητα με άμεσο απότοκο τη μείωση της περιουσίας τους.
Ζ) Ζητάμε πλήρη κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), όπως άλλωστε έχουν υποδείξει όλοι οι κοινωνικοί φορείς αλλά και ο Συνήγορος του Πολίτη ήδη από το 2013. Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, οι συντάξεις άνω των 1400 € ομαδοποιούνται σε κατηγορίες, ανάλογα με το ύψος των μεικτών συντάξιμων αποδοχών. Σε κάθε μία από αυτές τις κατηγορίες παρακρατείται μηνιαία η ΕΑΣ, που υπολογίζεται επί του συνολικού ποσού της κύριας σύνταξης η των πολλαπλών κύριων συντάξεων εάν υπάρχουν, βάσει σαφώς προσδιορισθέντων ποσοστών, που βαίνουν αυξανόμενα ανάλογα με την κατηγορία. Τούτο έχει ως συνέπεια, ορισμένοι συνταξιούχοι που, βάσει του κανονισμού της συντάξεως, δικαιούνται μεγαλύτερης μηνιαίας σύνταξης έναντι άλλων, μετά από την παρακράτηση να λαμβάνουν τελικά μικρότερο ποσόν καθαρών συντάξιμων αποδοχών. Σημειώνουμε ότι βάσει των κρατήσεων της ΕΑΣ όσοι συνταξιούχοι εφέτος με την αύξηση του 3% για το 2024 υπερβούν σε μικτή σύνταξη τα 1400 ή 1700 ευρώ αντί να έχουν αύξηση στην σύνταξη τους θα υποστούν μείωση.
Η) Επαναφορά του δικαιώματος της επιλογής στις συντάξεις χηρείας στην τριετία όπως ίσχυε μέχρι πριν την εφαρμογή του νόμου 4387/16.
Θ) Τέλος θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει η κατάργηση της θετικής προσωπικής διαφοράς δια της ενσωμάτωσής της στην κύρια σύνταξη .
ΙΙΙ. Επί των άρθρων του σχεδίου νόμου:
Κεφάλαιο Α:
Άρθρο 95: Θεωρούμε ότι ο απώτατος χρόνος για το σχέδιο ανάκαμψης πρέπει να επεκταθεί σε 8 αντί για 6 έτη που αναφέρεται στο σχέδιο νόμου, για να μπορεί να δοθεί ένας πιο ρεαλιστικός ορίζοντας στο ΤΕΑ για την επίτευξη της επάρκειας των τεχνικών προβλέψεων.
Κεφάλαιο Β:
Άρθρο 114 παρ. 1: στον κατάλογο των δικαιούχων που εφόσον εξακολουθούν να εργάζονται δεν υφίσταται περιστολή η σύνταξή τους, πρέπει να συμπεριληφθούν οι δικαιούχοι σύνταξης λόγω θανάτου και συγκεκριμένα χήροι, χήρες και τα ορφανά μέχρι την ηλικία των 24 ετών.
Άρθρο 114 παρ. 6: να προστεθεί περίπτωση η) με σκοπό όπως συμπεριληφθούν στην εξαίρεση από την καταβολή του πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν σύνταξη κατώτερη των 750,00 ευρώ και διαμένουν σε μισθωμένη κατοικία.
Άρθρο 123: η πρόβλεψη για την ενίσχυση των συνταξιούχων που έχουν θετική προσωπική διαφορά με εφάπαξ 100-150 ή 200 ευρώ θεωρούμε ότι είναι προς τη λάθος κατεύθυνση, δεδομένου ότι η προσωπική διαφορά πρέπει να εξαλειφθεί για όλους τους συνταξιούχους, για να λάβουν όλοι αύξηση από 1-1-2024 στη σύνταξή τους.
Για την ΑΓΣΣΕ
Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας
Γ.Κουτσιμπογεώργος Α. Μπιρμπιλής
Σχετικά με την προτεινόμενη διάταξη για την απασχόληση των συνταξιούχων (άρθρο 114) έχω να παρατηρήσω τα εξής.
To ποσοστό ανεργίας των νέων επιστημόνων στην Ελλάδα είναι σχεδόν διπλάσιο από το ποσοστό της συνολικής ανεργίας (20% έναντι του 10% περίπου). Πολλοί νέοι επιστήμονες είτε απασχολούνται σε εργασίες διάφορες της πανεπιστημιακής τους κατάρτισης με συνέπεια να απαξιώνεται το γνωστικό τους κεφάλαιο, είτε μεταναστεύουν στο εξωτερικό (brain drain). Yπολογίζεται ότι το brain drain κόστισε στη χώρα γύρω στα 15 δισ. ευρώ. Στη διάρκεια της πρόσφατης οικονομικής κρίσης (2008-2016) έχει υπολογιστεί πως περίπου 450.000 Έλληνες επιστήμονες έφυγαν από τη χώρα. Υποτίθεται ότι η σύνταξη γήρατος δίνεται όταν ένα πρόσωπο έρχεται αντιμέτωπο με τον ασφαλιστικό κίνδυνο του γήρατος και πρέπει να αποσυρθεί από την αγορά εργασίας. Στην περίπτωση της απασχόλησης συνταξιούχων επιστημόνων, αυτοί είναι τέλεια υποκατάστατα με τους νέους επιστήμονες διότι έχουν μεγαλύτερη εμπειρία αλλά και ανεπτυγμένο επαγγελματικό δίκτυο και ανταγωνίζονται τους τελευταίους στην ίδια αγορά εργασίας. Τροποποιώντας το penalty της αγοράς εργασίας (από περικοπή στη σύνταξη ένας νέος πόρος) η ουσία παραμένει η ίδια. Διατηρούνται με αυτές τις δημόσιες πολιτικές οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που αποτρέπουν τους νέους επιστήμονες να εξασκήσουν το επάγγελμά τους στην Ελλάδα.
Αξιότιμε κε Υπουργέ,
Αναφορικά με το 9μηνο μητρότητας, να προβλεφθεί να ισχύσει αναδρομικά για όλες τις μισθωτές πέρα από τις ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες. Είναι άδικο να μην γίνει αυτό. Επίσης, οι ασφαλισμένες του ΕΔΟΕΑΠ λαμβάνουν επίδομα τοκετού και λοχείας, όχι κυοφορίας. Επομένως, θα ήταν καλό να γίνει διόρθωση στη διατύπωση ή αλλαγή στις προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος.
ξιότιμοι Κύριοι,Το θέμα της επιβολής πόρου ΕΦΚΑ (10%) στο εισόδημα που προκύπτει από την εργασία των συνταξιούχων, έναντι του προγενέστερου καθεστώτος της μείωσης κατά 30% στη σύνταξη (κύρια και επικουρική), ενώ κινείται προς σωστή κατεύθυνση θα πρέπει στη τελική διαμόρφωση της νομοθέτησης να λάβετε υπόψιν και τα ακόλουθα:1. Στις πλήρεις συντάξεις θα αυξηθεί η εισφορά αλληλεγγύης στο 7% και μάλιστα στο σύνολο της σύνταξης. Δεν προκύπτει από πουθενά κάποια μείωση ή εξάλειψη της (άδικης πλέον) εισφοράς αλληλεγγύης.2. Στις πλήρεις συντάξεις θα αυξηθεί αναλογικά η φορολογία εισοδήματος.3. Ο νέος ανταποδοτικός «πόρος» ΕΦΚΑ (10%) από την εργασία θα πρέπει να αφαιρείται από το τελικό φορολογητέο εισόδημα (όπως γίνεται με τις ασφαλιστικές εισφορές). Σε διαφορετική περίπτωση, προκύπτουν ζητήματα διπλής και άδικης φορολόγησης (και πιθανόν εξαιρετικά μεγάλης ανάλογα με το εισόδημα).4. Οι ασφαλιστικές εισφορές (υγειονομικές & νοσοκομειακές) των συνταξιούχων εργαζόμενων παρακρατούνται και από τις δύο πηγές [από τη σύνταξη & από το μισθό της δηλωμένης εργασίας], γεγονός που αναδεικνύει άλλη μια μορφή αδικίας.5. Οι μισθωτοί συνταξιούχοι εργαζόμενοι επιβαρύνονται – κατά τα φαινόμενα – αρκετά περισσότερο από τις άλλες μορφές εργασίας στον συνταξιοδοτικό βίο.Φοβάμαι ότι, σωρευτικά, οι παραπάνω ενδεικτικές επισημάνσεις, θα εξανεμίσουν τις καλές προθέσεις και πολύ πιθανόν να χειροτερεύσουν την οικονομική θέση των συνταξιούχων εργαζόμενων, που με υψηλή τεχνογνωσία & εμπειρία εργάζονται σε τομείς της ιδιωτικής & δημόσιας ζωής, και που – για άλλη μια φορά – ταυτίζονται με τις εθνικές ανάγκες για πλήρως δηλωμένη εργασία.
Θέσεις της ΠΟΑΣΥ επί του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας «Αναμόρφωση επαγγελματικής ασφάλισης, εξορθολογισμός ασφαλιστικής νομοθεσίας, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, σύστημα διορισμού και προσλήψεων των εκπαιδευτικών της δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης και λοιπές διατάξεις»
Αξιότιμοι Κύριοι
Η Ομοσπονδία μας συμμετέχοντας στη διαβούλευση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας χαιρετίζει την όποια θεμιτή προσπάθεια για την επίλυση προβλημάτων και τη βελτίωση της θέσης εργασίας των εργαζομένων, ομοίως δε της ζωής των συνταξιούχων της χώρας μας. Παράλληλα, όμως, εκφράζει και την αγωνία των μελών της, δεδομένου ότι ορισμένες διατάξεις του σχεδίου νόμου, αντί να καθησυχάζουν, εντείνουν τις αγωνίες ορισμένων κατηγοριών συναδέλφων μας. Ειδικότερα, εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας και συντασσόμαστε με τις προτάσεις των ασφαλισμένων στο Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Αστυνομικών Πυροσβεστών και Λιμενικών – Ν.Π.Ι.Δ. οι οποίοι επισημαίνουν ότι ορισμένες διατάξεις του, εφόσον ψηφιστούν ως έχουν, θα προκαλέσουν οικονομική ζημία στους ιδίους όσο και σε αυτό καθεαυτό το Ταμείο.
Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου ρυθμίζονται μεταξύ άλλων θεμάτων λειτουργίας των ΤΕΑ και ειδικότερα θέματα που ανατρέπουν το ισχύον πλαίσιο λειτουργίας του ΤΕΑΑΠΛ θέτοντας σε κίνδυνο την απρόσκοπτή λειτουργία του, αν και σκοπός του νομοσχεδίου, είναι η ορθή λειτουργία όλων των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης.
Ειδικότερα έχουμε να παρατηρήσουμε ότι:
Α) Το Άρθρο 13 που αναφέρεται στις «Ελάχιστες προϋποθέσεις λήψης συνταξιοδοτικής παροχής» χρήζει τροποποίησης.
Τα έτη ασφάλισης για την εφαρμογή του άρθρου 13 θα πρέπει να αφορούν έτη υπαγωγής ως μέλος και όχι έτη εισφορών προς το ΤΕΑ καθώς σύμφωνα με τους κανόνες της επαγγελματικής ασφάλισης που διαφέρουν ουσιωδώς από αυτούς που διέπουν την κοινωνική ασφάλιση, το συσσωρευμένο κεφάλαιο εξακολουθεί να επενδύεται και επομένως υπόκειται στους κινδύνους επενδύσεων, όπως ακριβώς και των ενεργών μελών, ενώ αυτό επιβαρύνεται και από τα έξοδα λειτουργίας του Ταμείου και κατά το χρόνο που δεν παρακρατούνται νέες εισφορές.
Σημειωτέον ότι το ΤΕΑΑΠΛ λειτουργεί σε ιδιόκτητα γραφεία από το 2009, ως Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, διοικείται από επταμελές άμισθο διοικητικό συμβούλιο και εκπληρώνει την αποστολή του σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, αποτελεσματικά επ’ ωφελεία των περίπου 7.300 δικαιούχων του, στους οποίους καταβάλλει ανεμπόδιστα διάφορες παροχές και εφάπαξ βοηθήματα. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι η μέση ηλικία των μελών είναι τα 44 έτη, η μέση ατομική μερίδα ανέρχεται στα 4.100 € και η μέση μηνιαία εισφορά που παρακρατείται από τον μισθό του δημοσίου στα 75 €. Επίσης, από την έναρξη λειτουργίας του Ταμείου, ο κλάδος συνταξιοδοτικών παροχών έχει αποδώσει σε 1.100 μέλη συνολικό ποσό ύψους 10.000.000 € και ο κλάδος συμπληρωματικών παροχών σε 250 μέλη συνολικό ποσό ύψους 1.000.000 €.
Β) Το Άρθρο 106 «Απαλλαγές εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 14 Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος» επίσης χρήζει τροποποίησης.
Στην παρ. 1 του άρθρου 14 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος πρέπει να προστεθεί περίπτωση «κ) Οι παροχές του κλάδου συμπληρωματικών παροχών των ΤΕΑ που αφορούν θάνατο, ασθένεια και νοσηλεία του μέλους.»
Διότι σε διαφορετική περίπτωση θα περικόπτεται ένα βοήθημα που δίδεται στα μέλη και τις οικογένειες τους όταν αντιμετωπίζουν μια πολύ δύσκολη και από οικονομικής πλευράς συγκυρία, λαμβάνοντας υπόψη την επικινδυνότητα και τα θύματα που έχουν θρηνήσει τα Σώματα Ασφαλείας διαχρονικά. Πρόκειται κατ΄ ουσίαν για προνοιακή παροχή αποζημιωτικού καθαρά, χαρακτήρα.
Γ) Τα Άρθρα 107 και 109 που αφορούν τη «φορολογική μεταχείριση παροχών ομαδικών ασφαλιστήριων συνταξιοδοτικών συμβολαίων» και τους «συντελεστές παρακράτησης φόρου επί ασφαλίσματος στο πλαίσιο ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων» κλπ, εφόσον δεν τροποποιηθούν, θα αλλάξουν επί τα χείρω τα οικονομικά δεδομένα και θα καταστήσουν ασύμφορη και συμμετοχή των δικαιούχων με σοβαρό ενδεχόμενο τον κλυδωνισμό αυτής καθ’ αυτής της λειτουργίας του ΤΕΑΑΠΛ.
Έως σήμερα, από την ατομική μερίδα του ασφαλισμένου παρακρατείται ποσοστό της τάξεως του 5% υπέρ των εξόδων λειτουργίας του Ταμείου, όντας ταμείο χωρίς εισφορά εργοδότη. Το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί καθώς από το νομοσχέδιο προβλέπονται πλέον αυξημένες απαιτήσεις εποπτείας. Το Ταμείο και κάθε σώφρον άνθρωπος συμφωνεί προφανώς και συντάσσεται με την αυστηρή και ισχυρή εποπτεία, πλην όμως η όποια αύξηση των λειτουργικών εξόδων σε συνάρτηση με την υπερβολική φορολόγηση των παροχών που προβλέπεται στα άρθρα 107 και 109, θα εξανεμίσει τα οφέλη της συμμετοχής στο Ταμείο. Καμία, δε, συνετή διαχείριση των επενδύσεων δεν θα μπορέσει να επιφέρει αποδόσεις που να υπερκαλύπτουν τα αυξημένα έξοδα λειτουργίας σε συνδυασμό με την φορολόγηση που προβλέπεται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο.
Αυτή η θέση μας εδράζεται επί συγκεκριμένων παραδειγμάτων που το ίδιο το Ταμείο έχει επισημάνει και χρήζουν και της δικής μας αναφοράς ώστε να αποφευχθεί μια καταστροφική νομοθέτηση.
Παραδείγματα:
1)Στην περίπτωση αστυνομικού 51 ετών με ετήσιο εισόδημα κάτω των 20.000€ ο οποίος εγγράφεται για πρώτη φορά στο ταμείο και πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί στα 55 έτη, η εφάπαξ παροχή του, σύμφωνα με το Ν/Σ, φορολογείται κατά τη λήψη της με φόρο της τάξης του 20%. Στο ποσοστό αυτό αν αθροισθεί και το ποσοστό του 5% που παρακρατείτε για τα λειτουργικά έξοδα του Ταμείου το ποσοστό (25%) που προκύπτει από την άθροιση αυτή υπερκαλύπτει το οποιοδήποτε όφελος του μέλους, καθώς η φοροαπαλλαγή της εισφοράς του είναι της τάξης του 22% και δεν είναι δεδομένο ότι οι αποδόσεις του αμοιβαίου κεφάλαιού σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα θα υπερκαλύψουν τη διαφορά του -3% που προκύπτει ώστε το μέλος τουλάχιστον να μην υποστεί ζημία από τη συμμετοχή του στο Ταμείο.
2) Σε περίπτωση μέλους ηλικίας 44 ετών (μέση ηλικία μελών) όπου ο μέγιστος χρόνος παραμονής του στο ταμείο θα ανέλθει στα 11 έτη σύμφωνα με το Ν/Σ, η εφάπαξ παροχή του φορολογείται 15%. Με αποτέλεσμα αν συνυπολογιστεί το ποσοστό του 5% των λειτουργικών εξόδων του Ταμείου και αρχική φοροαπαλλαγής της εισφοράς του 22% προκύπτει όφελος της τάξης μόλις του 2% και δέσμευση των χρημάτων του για 11 έτη, που αποτελεί αντικίνητρο συμμετοχής στο ΤΕΑ.
Ως εκ τούτου συντασσόμαστε πλήρως με την πρόταση της Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης η οποία προβλέπει φορολόγηση της εφάπαξ παροχής ή της περιοδικής παροχής ως ακολούθως:
Έτη υπαγωγής Εφάπαξ Περιοδικές καταβολές (Σύνταξη)
Έως 10 10% 5%
10+ 5% 2,5%
Τέλος, παρακαλούμε όπως λάβετε υπόψη σας και ένα ακόμα αίτημά μας, που αφορά τη θέσπιση αφορολόγητου ορίου ύψους 20.000 € για τα ποσά που θα συσσωρευτούν στις ατομικές μερίδες των μελών από τις εισφορές τους μετά την εφαρμογή του νόμου, ειδικά σε ταμεία που ασφαλίζουν μισθωτούς και δη δημοσίους υπαλλήλους που οι ετήσιες αποδοχές τους σπάνια ξεπερνούν τις 20.000€ και δεν συμμετέχει ο εργοδότης ώστε να καλυφθούν τα έξοδα λειτουργίας τους.
Επιπροσθέτως, για τα υπόλοιπα άρθρα έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:
-Με το Άρθρο 114 καταργείται η περικοπή του 30% της σύνταξης, αφήνοντάς την ακέραια στους απασχολούμενους συνταξιούχους, με τις νόμιμες κρατήσεις. Στόχος είναι η τόνωση του εισοδήματός των συνταξιούχων και χαιρετίζουμε αυτήν την θετική ρύθμιση.
– Με το Άρθρο 116 αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της χρόνιας αναμονής για χορήγηση επικουρικών συντάξεων σε ασφαλισμένους – κυρίως του Δημοσίου – που με το τωρινό καθεστώς για να λάβουν την σύνταξη, έπρεπε να έχουν τις ίδιες προϋποθέσεις θεμελίωσης με τον φορέα κύριας ασφάλισης ή να έχουν συμπληρώσει τον ίδιο αριθμό ημερών επικουρικής ασφάλισης με τον κύριο φορέα. Με την ενοποίηση των κανόνων όσοι παίρνουν την κύρια σύνταξή τους και έχουν τουλάχιστον 15 χρόνια επικουρικής ασφάλισης, θα μπορούν να πάρουν αμέσως τις συντάξεις τους.
Ωστόσο, πρότασή μας είναι οι περιπτώσεις θανάτου και τραυματισμού, θυμάτων από τρομοκρατικές ενέργειες και βίαια συμβάντα, να αντιμετωπίζονται, όπως προβλεπόταν από τους νόμους 1897/90 και 1977/91 και όχι με τα προβλεπόμενα του νόμου 4387/2016, ώστε να επανέλθει η δυνατότητα συνταξιοδότησης του ασφαλισμένου και η καταβολή της επικουρικής σύνταξης για το σύνολο του προβλεπόμενου συντάξιμου βίου.
– Με το Άρθρο 119 ενοποιούνται οι κανόνες και προϋποθέσεις χορήγησης σύνταξης θανάτου στα δικαιοδόχα τέκνα, διορθώνοντας αδικίες που προέκυψαν από τη διαφορετική αντιμετώπιση αναλόγως της ημερομηνίας θανάτου του γονέα (πριν ή μετά την έναρξη ισχύος του νόμου 4387/2016).
Ειδικότερα, πλέον, θα χορηγείται σύνταξη θανάτου για όλα τα άγαμα ορφανά τέκνα έως το 24ο έτος της ηλικίας τους, ανεξαρτήτως εάν σπουδάζουν ή όχι και ανεξαρτήτως του πότε επήλθε ο θάνατος του γονέα (πριν ή μετά το 2016).
Με αυτόν τον τρόπο, ορφανά τέκνα που έχαναν τη σύνταξη θανάτου του γονέα τους μόλις συμπλήρωναν τα 18 τους έτη (εάν ο θάνατος γονέα είχε επέλθει προ του 2016 και δεν σπούδαζαν), πλέον θα την λαμβάνουν για έξι επιπλέον χρόνια, όπως ακριβώς συμβαίνει όταν ο θάνατος του γονέα επήλθε μετά το 2016.
Πρότασή μας είναι επίσης η εναρμόνιση των διατάξεων που αφορούν τη χορήγηση της κύριας σύνταξης από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων ώστε να υπάρχει αντιστοίχιση στην καταβολή των δικαιούμενων μερισμάτων σε περίπτωση θανάτου.
Επίσης, προτείνουμε να μην υπάρχει διάκριση στις συντάξεις λόγω θανάτου ιδίως για τα τέκνα ΑΜΕΑ που χάνουν τους γονείς τους. Το τέκνο με αναπηρία να δικαιούται κύρια σύνταξη κατά εκατό τοις εκατό (100%) και από τους δυο γονείς και όχι επιμερισμό ανάλογα με το ύψος της πρώτης ή της δεύτερης σύνταξης κλπ.
– Με το Άρθρο 140 δίδεται παράταση για έναν ακόμα χρόνο, μέχρι τις 31/12/2024, για όσους επιθυμούν να ενταχθούν στο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΕΚΑ) και έχουν γεννηθεί από 1.1.1987 και εντεύθεν.
Παρακαλούμε όπως λάβετε υπόψη τις επισημάνσεις μας και προβείτε στην επιβαλλόμενη τροποποίηση των υπό διαβούλευση άρθρων πριν από την κατάθεση του σχεδίου νόμου στη Βουλή των Ελλήνων.
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Στο άρθρο 147 του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου, με το οποίο επέρχονται τροποποιήσεις στο άρθρο 228 π.δ. 80/2022 (και στο άρθρο 142 ν. 3655/2008) και επεκτείνεται η ειδική παροχή προστασίας μητρότητας σε όλες τις μισθωτές ασφαλισμένες του e-ΕΦΚΑ και άλλων ασφαλιστικών ταμείων, προτείνονται οι παρακάτω αλλαγές:
1. η αναδιατύπωση στην πρώτη παράγραφο της φράσης «εφόσον έχει λάβει επιδότηση για κυοφορία και λοχεία» σε «εφόσον έχει λάβει επιδότηση για κυοφορία ή/και λοχεία», λαμβανομένου υπόψη ότι σε φορείς ασφάλισης ασθένειας μισθωτών, όπως ο ΕΔΟΕΑΠ υφίσταται και καταβάλλεται αποκλειστικά επίδομα λοχείας όχι όμως επίδομα κυοφορίας.
2. η αναδρομικότητα που προβλέπεται στο άρθρο 148 για τις ασφαλισμένες e-ΕΦΚΑ, ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες, να ισχύσει και για τις ασφαλισμένες μισθωτές.
Για το άρθρο 115 θα ήθελα να αναφερθώ κ υπουργέ θα θα θέλαμε πιο δίκαιη και γενναία ρύθμιση
καλώς το κάνατε το Όριο στις 30000 το να παίρνει κάποιος σύνταξη και τα υπόλοιπα να ρυθμίζονται στον ΕΦΚΑ αναφέρομαι. θα ήταν πιο δίκαιο ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 30000 να υπάρχει κούρεμα, προσαυξήσεων, τόκων, προστίμων κλπ και υπέρμετρων χρεώσεων φυσικά και κούρεμα ασφαλιστικού χρόνου και τα υπόλοιπα να μπαίνουν στην ρύθμιση με 30000 .
επίσης να μην ισχύσει το Όριο των 67 ετών και η 20ετία να γίνει 15ετία , εφόσον πληρούνται οι υπόλοιπες απαιτούμενες προϋποθέσεις .
Σας ευχαριστώ πολύ
Με εκτιμιση
κ. Υπουργέ
Ορθή και αξιέπαινη η κατάργηση του αρθ. 20 και η θεσμοθέτηση κινήτρων για την νόμιμη απασχόληση των συνταξιούχων, άλλως ενεργού γήρανσης των ανθρώπων που τέλος πάντων «τρέχουν το τελευταίο 100αρι» της ζωής των. Ερωτώ όμως εσάς τον ευφυή άνδρα επί του αρθ 114 § 4 του σχεδίου νόμου:
1) γιατί να επιβάλλεται μη ανταποδοτικού χαρακτήρα πόρος (φόρος) υπέρ e-ΕΦΚΑ στους συνταξιούχους που είδαν τις νόμιμες συντάξεις τους «να πετσοκόβονται» από άδικα, παράνομα, αντισυνταγματικά μέτρα που επέβαλαν τα μνημόνια αντί να να επιδοτούνται κατά κάποιο τρόπο με άλλες κοινωνικές παροχές για την γενναία προσπάθεια τους να ενταχθούν στην ελληνική αγορά εργασίας εισφέροντας εκ νέου στο ΑΕΠ της χώρας;
Αισθάνονται αυτοί οι συνταξιούχοι τα μάλα αδικημένοι (όσοι ζουν) από την Πολιτεία που θα έπρεπε από την πρώτη μέρα των περικοπών να τους δώσει το δικαίωμα να εργαστούν νόμιμα χωρίς πέναλτυ για να αναπληρώσουν όσο γίνεται το χαμένο κομμάτι των συντάξεών τους.
2) γιατί αυτός ο μη ανταποδοτικού χαρακτήρα πόρος να είναι στο 50% και όχι έστω 10-20% ή και καθόλου για τους συνταξιούχους που είδαν έζησαν και ζουν τις μαύρες ημέρες των περικοπών των συντάξεών τους λόγω των ληστρικών μνημονίων;
Η αυθαίρετη επιβολή μη ανταποδοτικού χαρακτήρα φόρων σε ορισμένη μερίδα ανθρώπων που μάλιστα έχουν αδικηθεί (πληθώρα δικαστικών αποφάσεων) πέραν της αντισυνταγματικότητας, δεν ιδιάζει πλέον σε κοινωνίες σύγχρονες, προηγμένες.-
σας ευχαριστώ κ. Υπουργέ για τον χρόνο που χάσατε διαβάζοντας το σχόλιο μου.
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Α) Συμφωνω απολυτως με τις αποψεις του κ.ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΟΥ
Β) Αναπροσαρμοστε κλιμακοτα την εθνικη συνταξη προς τα πανω για ασφαλιση ανω των 40 ετων
Γ) Το ποσοστο της αυξησης της συνταξης για το 2024 τι 3% δεν καλυπτει τις ανατιμησεις του SUPER MARKET
….
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΞΙΟΤΗΜΟ ΥΠΟΥΡΓΟ κον. ΑΔ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
Επ΄ ευκαιρία της διαβούλευσης του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου σας δίνετε η ευκαιρία να διορθώσετε κάποιες από τις αδικίες που βαραίνουν αποκλειστικά την Κυβέρνησή σας . Οπως :
α) Την εναντίωση της Κυβέρνησης στην απόφαση του ΣΤΕ για την αύξηση της ανταποδοτικής σύνταξης στους άνω των 30 ετών ασφαλισμένους .
Η Κυβέρνηση αντίθετα με την απόφαση του ΣΤΕ έκρινε σκόπιμο να κάνει μείωση της ανταποδοτικής σύνταξης στους άνω των 40 ετών ασφαλισμένους και το 2% κατ¨έτος πέραν των 40 ετών που προέβλεπε ο νόμος 4387/16 το μείωσε στο 0,5% κατ¨έτος πέραν των 40 ετών .
Η αδικία αυτή μπορεί να αρθεί με την αύξηση με αναδρομική ισχύ του ποσοστού από το 0,5% σε τουλάχιστον 2% όπως προβλεπόταν στον ν. 4387/16.
β) Ο νόμος 4387/16 προέβλεπε ότι στους παλαιούς και νέους συνταξιούχους η σύνταξή τους θα υπολογιστεί με τον νόμο 4387/16 και η πιθανή προσωπική διαφορά των παλαιών συνταξιούχων θα διακοπτόταν την 1/1/2019 . Αντίθετα η Κυβέρνηση αποφάσισε την διατήρηση της προσωπικής διαφοράς και την χορήγηση επιδόματος στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά.
Μία μεγάλη αδικία απέναντι στους εργαζόμενους που είχαν το δικαίωμα της πλήρους συνταξιοδότησης πριν της 1/1/2016 και παρέμειναν στην εργασία τους και η σύνταξή τους υπολογίστηκε με τον νόμο 4387/16.
Για να αρθεί αυτή η αδικία η Κυβέρνηση θα πρέπει για τους εργαζόμενους που είχαν το δικαίωμα της πλήρους συνταξιοδότησης πριν της 1/1/2016 και παρέμειναν στην εργασία τους να υπολογιστεί εκ νέου η σύνταξή τους το επικουρικό τους και το εφάπαξ τους με αναδρομική ισχύ με την νομοθεσία που ίσχυε την ημερομηνία που είχαν το δικαίωμα της πλήρους συνταξιοδότησης.
Σχετικά με το άρθρο 132 – Επιβολή κυρώσεων για την υποδηλωμένη εργασία από τους ελεγκτές των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Ασφάλισης
Τα άρθρα 24 και 28 του ν. 3996/2011 (Α’ 170) αφορούν πρόστιμα που επιβάλλει η Ανεξάρτητη Αρχή της Επιθεώρηση Εργασίας, ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης, τον αριθμό των εργαζομένων καθώς και άλλα κριτήρια.
Δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο για τους ελεγκτές του πρ. ΙΚΑ, νυν e-ΕΦΚΑ ούτε η αντίστοιχη υποδομή (πχ πληροφοριακά συστήματα).
Μια τέτοια ρύθμιση οδηγεί σε αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων, καθώς ίδια είδη πρόστιμών θα επιβάλλονται από 2 διαφορετικές υπηρεσίες. Επίσης θα πρέπει
να ληφθεί υπόψη οι διαφοροποιήσεις ως προς τον τρόπο βεβαίωσης είσπραξης των πρόστιμών που εκδίδονται από την Επιθεώρηση Εργασία ή τον e-ΕΦΚΑ (ΑΑΔΕ έναντι ΚΕΑΟ).
Προτιμότερο θα ήταν τα αντίστοιχα στοιχεία-διαπιστώσεις του e-ΕΦΚΑ (πχ πορίσματα επιτόπιων) να διαβιβάζονται στην Επιθεώρηση Εργασίας, οι αρμόδιοι ελεγκτές της οποίας θα κρίνουν εάν θα πρέπει να επιβάλλουν τα αντίστοιχα πρόστιμα για την εκτός ωραρίου απασχόληση ή τις παραβάσεις που σχετίζονται με την ψηφιακή κάρτα εργασίας.
Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
κ. Άδωνη Γεωργιάδη
Θέμα: Προτάσεις –Παρατηρήσεις στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Κύριε Υπουργέ,
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Υπαλλήλων –ΠΟΠΣ- εκτιμώντας και τις απόψεις- προτάσεις των συνέδρων του Πανελληνίου 72ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας μας, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την 30η Νοεμβρίου και 1η Δεκεμβρίου, αφού μελέτησε το αναρτημένο σε διαβούλευση ΜΙΝΙ Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο με την επωνυμία: «Αναμόρφωση επαγγελματικής ασφάλισης, εξορθολογισμός ασφαλιστικής νομοθεσίας, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, σύστημα διορισμού και προσλήψεων των εκπαιδευτικών της δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης και λοιπές διατάξεις» του Υπουργείου σας, επισημαίνει τις ρυθμίσεις που αφορούν μισθωτούς, συνταξιούχους, π.δημοσίους υπαλλήλους και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και κάνει τις παρακάτω παρατηρήσεις:
Διαφωνούμε πλήρως με τις επαγγελματικές ρυθμίσεις που αφορούν το ασφαλιστικό σύστημα στο μέρος που αναφέρεται στους συνταξιούχους του δημοσίου.
ΜΕΡΟΣ Β: ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Κίνητρα απασχόλησης συνταξιούχων
Αντικατάσταση άρθρου 20 του Ν.4387/2016
Άρθρο 114 Απασχόληση συνταξιούχων
Παρ.4α και 6α,β,γ,δ,ε και ζ, παρ. 7β, παρ.8, παρ.9, παρ.10, παρ.11, παρ.12: Συμφωνούμε με τις ρυθμίσεις.
Άρθρο 116 -Ενοποίηση απονομής επικουρικών συντάξεων
Προσθήκη άρθρου 96Α στο Ν.4387/2016
Συμφωνούμε με τις ρυθμίσεις, παρ.1, παρ.2, παρ.3.
Άρθρο 117 -Επιτάχυνση της απονομής επικουρικών συντάξεων
Παρ.1 ΝΑΙ, συμφωνούμε
Άρθρο 119- Σύνταξη λόγω θανάτου σε προστατευόμενα δικαιούχα τέκνα
Παρ.1 α,β, Συμφωνούμε
Παρ.2 α,β,γ, γα, γβ, γγ, γδ Συμφωνούμε
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’- ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Άρθρο 123- Προστασία των συντάξεων από τον πληθωρισμό του έτους 2024.
Η έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση:
Δεν ανταποκρίνεται στο μέγεθος του πληθωρισμού, αφού ακόμα και το ποσό των 200 ευρώ που δίνεται για τη σύνταξη των 700 ευρώ είναι μικρότερο από την απώλεια λόγω πληθωρισμού. Πολύ δε περισσότερο μικρότερο είναι το ποσό των 150 ευρώ που δίνεται για τις συντάξεις έως τα 1100 ευρώ και ακόμη πιο μικρό το ποσό των 100 ευρώ που δίνεται για τις συντάξεις έως τα 1600 ευρώ και βεβαίως μηδενική προστασία για τις άνω των 1600 ευρώ.
ΠΡΟΤΑΣΗ: Οι συντάξεις, ανεξάρτητα αν συμπεριλαμβάνουν και προσωπική διαφορά ή όχι, πρέπει να προστατευθούν με την απονομή του συνόλου του τιμαρίθμου και για όλο το ποσό, με την ανάλογη αύξηση και όχι βεβαίως την εφάπαξ παροχή.
Άρθρο 124- Υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων κοινωνικών ομάδων
ΠΡΟΤΑΣΗ: Σε όλες αυτές τις ομάδες αποδίδεται ΑΜΚΑ που τους διασφαλίζει την πρόσβασή τους στις δημόσιες δομές υγείας.
Άρθρα 140, 141, 142, 143: Διαφωνούμε με τη ρύθμιση της Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης. Προτείνουμε την επιστροφή στο σύστημα της αλληλεγγύης των γενεών και για το οποίο προφανώς συμφωνούμε να γίνει η αναγκαία στελέχωσή του με το ανθρώπινο δυναμικό που χρειάζεται.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε- Ρυθμίσεις Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων ΜΤΠΥ
Άρθρο 144
Παρ. 1 και 2: Συμφωνούμε
Άρθρο 145: Συμφωνούμε
ΠΡΟΤΑΣΗ:
1. Ο Διοικητής να διορίζεται από διακομματική επιτροπή της Βουλής ύστερα από ανάλογη πρόσκληση ενδιαφέροντος και την κατάθεση των προβλεπόμενων δικαιολογητικών από τους ενδιαφερόμενους.
2. Η πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου να απαρτίζεται από τους μετόχους- μερισματούχους, που είναι και οι κύριοι ιδιοκτήτες του Ταμείου.
3. Απόφαση αλλαγής της ιδιοκτησίας της ακίνητης περιουσίας πραγματοποιείται ύστερα από γενική συνέλευση των εκπροσώπων των εργαζομένων και των συνταξιούχων- μερισματούχων.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ- Να συμπεριληφθούν οι παρακάτω προτάσεις:
1. Άμεση ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς στην κύρια σύνταξη. Πρόκειται για λογιστική πράξη, χωρίς κανένα επιπλέον κόστος.
2. Απόδοση των παρανόμως παρακρατηθέντων του 11μηνου 2015- 2016 σε όλους ανεξάρτητα εάν έχουν προσφύγει ή όχι.
3. Απόδοση των παρανόμως παρακρατηθέντων υπέρ ΕΑΣ για τα έτη 2017 και 2018, όπως αποφάσισαν δύο ολομέλειες του Ελεγκτικού Συνεδρίου με τις αποφάσεις 204/2017 και 504/2020.
4. Ενοποίηση των συντάξεων χηρείας, σύμφωνα με τον νόμο 4511/2019:
-Απονομή στο 100% εφ’ όρου ζωής στον κληρονόμο, εφόσον δεν υπάρχει άλλη σύνταξη.
-Απονομή του 50% εφόσον υπάρχει και άλλη προσωπική σύνταξη από τον κληρονόμο.
-Δυνατότητα επιλογής από τον κληρονόμο για το ποια σύνταξη επιθυμεί να κρατήσει ως πρώτη και στο σύνολό της και ποια ως δεύτερη με ποσοστό.
-Κατώτερη σύνταξη χηρείας στο ύψος της εθνικής σύνταξης.
-Κατάργηση του 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ από τις συντάξεις χηρείας.
-Θεσμοθέτηση του οικογενειακού επιδόματος και στους συνταξιούχους, όπως και στους εργαζόμενους.
-Κατάργηση του ΕΑΣ υπέρ ΑΚΑΓΕ.
-Στον εργαζόμενο που λαμβάνει σύνταξη χηρείας, συνεχίζει να εργάζεται και πληρώνει ασφάλιστρα, να του δοθεί το δικαίωμα να του απονεμηθεί και προσωπική σύνταξη, όπως εξάλλου δικαιούται (κατάργηση του Π.Δ. 169/2007 περί νεκράς ασφάλισης).
-Επαναφορά της 13ης σύνταξης, όπως εξάλλου υπήρχε και έχουν εισπραχθεί από τους εργαζόμενους- τώρα συνταξιούχους- οι ανάλογες εισφορές- αντί της εφάπαξ παροχής.
Οποιαδήποτε οικονομική απόδοση να συμπεριλαμβάνει την κύρια αλλά και την επικουρική σύνταξη.
Για το Δ.Σ. της ΠΟΠΣ
Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος Ηλίας Ηλιόπουλος Ο Γεν. Γραμματέας Ερμόλαος Λινάρδος
Καταργηση της μηνιαιας εισφορας 2 ευρω που γινεται στους ιατρους υπερ «Στεγης Υγειονομικων», η οποια δεν λειτουργει εδω και μια 10ετια.
ΑΓΑΠΗΤΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΤΕΝΟ ΚΑΙ ΕΥΡΥ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ 67ου ΕΤΟΥΣ .ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΝΑ ΦΕΥΓΟΥΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΛΟΓΩ ΟΡΙΟΥ ΗΛΙΚΙΑΣ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣ ΜΕ ΣΥΜΦΩΝΗ ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΕΙ Ο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), η οποία αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στη χώρα, επίσημα αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας,
Λαμβάνοντας υπόψη:
• την παρ. 6 του Άρθρου 21 του Συντάγματος της χώρας, σύμφωνα με την οποία «τα άτομα με αναπηρίες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας», συνταγματικές επιταγές και απαιτήσεις της εθνικής μας νομοθεσίας, όπως :
• τον ν.4488/2017, ο οποίος αναφέρει στο άρθρο 68 «Νομοπαραγωγική διαδικασία, ανάλυση συνεπειών ρυθμίσεων και παραγωγή επίσημων στατιστικών για τα ΑμεΑ» τα εξής: «1. Κατά το στάδιο της νομοπαραγωγικής διαδικασίας τα αρμόδια όργανα συνεκτιμούν τα δικαιώματα των ΑμεΑ, όπως αυτά περιγράφονται στη Σύμβαση και κατά τη διάρκεια της κατάρτισης σχεδίων νόμου, συνεργάζονται με το Συντονιστικό Μηχανισμό του άρθρου 69 και με το Κεντρικό Σημείο Αναφοράς του άρθρου 70 και τελούν σε διαβούλευση με αναγνωρισμένες αντιπροσωπευτικές οργανώσεις του αναπηρικού κινήματος, με άτομα και με ομάδες ατόμων που έχουν εύλογο ενδιαφέρον για τα δικαιώματα των ΑμεΑ […]»
• τον ν.4074/2012 (ΦΕΚ 88 Α΄/11.04.2012), με τον οποίο η χώρα μας κύρωσε τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία μαζί με το προαιρετικό πρωτόκολλο που τη συνοδεύει, γεγονός που συνεπάγεται την εφαρμογή της σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο,
προτείνει και αιτείται ανά άρθρο του παρόντος σχεδίου νόμου τις ακόλουθες τροποποιήσεις και συμπληρώσεις:
Άρθρο 114 Κίνητρα απασχόλησης συνταξιούχων – Αντικατάσταση άρθρου 20 ν. 4387/2016
α) Θεωρούμε πολύ σημαντική τη ρύθμιση της πρώτης παραγράφου του άρθρου αυτού, σύμφωνα με την οποία, οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας, οι οποίοι αναλαμβάνουν υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλισή του απασχόληση, συνεχίζουν κατά τη διάρκεια αυτής να λαμβάνουν το σύνολο της κύριας και επικουρικής σύνταξης που δικαιούνται από τον Φορέα.
Η παρ. 3 όμως, η οποία αναφέρει: « 3. Στους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας (από κοινή νόσο, εργατικό ατύχημα, ατύχημα εκτός εργασίας, επαγγελματική νόσο) εφαρμόζονται οι περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 5 του άρθρου 28 του α.ν. 1846/1951 (Α’ 179) του π. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και η παρ. 4 του άρθρου 63 του ν. 2676/1999 (Α’ 1)» έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την παρ. 1, διότι σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 63 του ν. 2676/1999, εάν οι συνταξιούχοι αναπηρίας φορέων κύριας ασφάλισης, αναλάβουν εργασία ή αυτοαπασχολούνται, και κερδίζουν, ανάλογα με το βαθμό της αναπηρίας τους, περισσότερα από όσα κερδίζει υγιής απασχολούμενος, σύμφωνα με τους γενικούς όρους αμοιβής, διακόπτεται η σύνταξή τους ή οι συντάξεις τους, κύριες και επικουρικές.
Οι ανωτέρω περιορισμοί αντλούνται από τον αναγκαστικό νόμο 1846 έτους 1951!! Αυτό κι αν αποτελεί αναμόρφωση επαγγελματικής ασφάλισης έτους 2023!!
Ως εκ τούτου κρίνουμε απαραίτητη- την απαλοιφή της παρ. 3.
β) Στην παρ. 6 να αντικατασταθεί στην περ. (α) ο όρος «Οι ψυχικά ασθενείς…» με τον όρο «Τα άτομα με ψυχική αναπηρία» και στην περ. (ε) να αντικατασταθεί ο όρος «..είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία» με τον όρο «..είναι άτομο με βαριά αναπηρία από εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω».
Ως εκ τούτου ζητάμε να τροποποιηθεί η παρ. 6 ως εξής:
«6. Από την καταβολή του πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ της παρ. 4 εξαιρούνται:
α. Τα άτομα με ψυχική αναπηρία του άρθρου 23 του ν. 4488/2017 (Α΄ 176).
β. Οι συνταξιούχοι του ν. 612/1977 (Α΄ 164) και των διατάξεων που παραπέμπουν σε αυτόν.
γ. Οι συνταξιούχοι του τρίτου εδαφίου της περ. α΄ της παρ. 1 των άρθρων 1 και 26 του π.δ. 169/2007 (Α΄ 210).
δ. Όσοι λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα ή το αντίστοιχο επίδομα του άρθρου 54 του π.δ. 169/2007.
ε. Οι πολύτεκνοι, των οποίων το ένα τουλάχιστον των τέκνων είναι ανήλικο ή σπουδάζει σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές και έως τη συμπλήρωση του εικοστού τετάρτου (24ου) έτους της ηλικίας του ή είναι άτομο με βαριά αναπηρία από εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω».
στ. Τα πρόσωπα που αναφέρονται στην παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4387/2016 (Α΄ 85).
ζ. Οι συνταξιούχοι που αναφέρονται στην παρ. 3».
Άρθρο 119 Σύνταξη λόγω θανάτου σε προστατευόμενα δικαιοδόχα τέκνα-Τροποποίηση περ. Β παρ. 1 και υποπερ. γ) της περ. Α της παρ. 4 άρθρου 12 ν.4387/2016
α) Στην παρ. 1 κρίνουμε απαραίτητο να αντικατασταθεί ο όρος «…είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία» με τον όρο «είναι άτομο με βαριά αναπηρία από εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω».
Ως εκ τούτου ζητάμε να τροποποιηθεί η παρ. 1 ως εξής:
«1. Στο άρθρο 12 του ν. 4387/2016 (Α΄85), περί σύνταξης λόγω θανάτου, στην περ. Β της παρ. 1 επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην υποπερ. α) προστίθενται δεύτερο και τρίτο εδάφια, β) πριν την περ. β) τίθεται διαζευκτικό «ή» και η περ. Β διαμορφώνεται ως εξής:
«Β. Τα νόμιμα τέκνα, τα νομιμοποιηθέντα, τα αναγνωρισθέντα, τα υιοθετηθέντα και όσα εξομοιώνονται με αυτά, με την προϋπόθεση ότι: α) Είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το 24ο έτος της ηλικίας τους. Η προϋπόθεση αυτή ισχύει και στις περιπτώσεις που ο θάνατος του συνταξιούχου ή του ασφαλισμένου έχει επέλθει πριν την 13η.5.2016. Σε περίπτωση διακοπής της σύνταξης πριν την έναρξη ισχύος του προηγούμενου εδαφίου, απαιτείται υποβολή νέας αίτησης επαναχορήγησης από τον δικαιούχο, και τα οικονομικά αποτελέσματα αρχίζουν από την ημερομηνία της νέας αίτησης, ή β) κατά το χρόνο θανάτου του ασφαλισμένου ή συνταξιούχου είναι άγαμα άτομα με βαριά αναπηρία από εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω εφόσον η ανικανότητά τους επήλθε πριν από την συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους. Στην περίπτωση αυτή η σύνταξη εξακολουθεί να καταβάλλεται και μετά τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας».
β) Στην παρ. 2 κρίνουμε απαραίτητο:
α) να διορθωθεί η ορολογία της παρ. (γα)
β) στην παρ. (γα) να συμπεριληφθούν όλες οι αναπηρίες (όπως άτομα με κινητικές αναπηρίες, παραπληγία/παραπάρεση, τετραπληγία/τετραπάρεση, διπλό ακρωτηριασμό άνω ή κάτω άκρων, με αναπηρία όρασης, κωφά άτομα, κ.α.) οι οποίες συνιστούν πραγματικά βαριές αναπηρίες, που δεν καλύπτονται από την υπάρχουσα πρόβλεψη, ούτε από την διατύπωση «πολλαπλές βαριές αναπηρίες»
γ) η παρ. (γγ) αγνοεί μεταγενέστερα του 2016 ευεργετικά νομοθετήματα για τα άτομα με ψυχική ή/και νοητική αναπηρία, όπως το άρθρο 23 του ν. 4488/2017 που συμπληρώθηκε με το άρθρο 27 του ν. 4997/2022. Τα ως άνω άρθρα προβλέπουν ότι άτομα με ψυχική ή/και νοητική αναπηρία μπορούν να εργάζονται χωρίς να περικόπτονται οι συντάξεις λόγω θανάτου των γονέων αν η εργασία αυτή πιστοποιημένα λειτουργεί θεραπευτικά για την ψυχοκοινωνική τους ένταξη.
Ως εκ τούτου ζητάμε να τροποποιηθεί η παρ. 2 ως εξής:
2. Στο άρθρο 12 του ν. 4387/2016, περί σύνταξης λόγω θανάτου, […] η υποπερ. γ) διαμορφώνεται ως εξής:
γ) Για κάθε παιδί ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) της σύνταξης. Εάν πρόκειται για παιδί ορφανό και από τους δύο γονείς (αμφοτεροπλεύρως ορφανό), ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) από κάθε σύνταξη. Παιδί ορφανό και από τους δύο (2) γονείς δικαιούται το εκατό τοις εκατό (100%) της σύνταξης του θανόντος, εφόσον σωρευτικά:
γα) έχει νοητική αναπηρία ή αυτισμό ή πολλαπλές βαριές αναπηρίες ή ψυχική αναπηρία που επιφέρουν μόνιμο ποσοστό αναπηρίας εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, ή έχει οποιαδήποτε αναπηρία που επιφέρει μόνιμο ποσοστό αναπηρίας εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω
(γβ) οι ανωτέρω αναπηρίες έχουν επέλθει πριν τη συμπλήρωση του εικοστού τέταρτου (24ου) έτους της ηλικίας του τέκνου,
(γγ) δεν ασκεί υπακτέα στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ απασχόληση, με εξαίρεση την απασχόληση που εμπίπτει στην περίπτωση του άρθρου 27 του ν.4997/2022, και
(γδ) δεν λαμβάνει μεγαλύτερη σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος.
[…]
Άρθρο 147 Επέκταση ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης σε όλες τις μισθωτές του e-ΕΦΚΑ – Τροποποίηση άρθρου 228 π.δ. 80/2022
Να συμπεριληφθεί στο τέλος της παρ. 1 το εξής εδάφιο:
«Άρθρο 142 Ειδική παροχή προστασίας μητρότητας
«1. Η μητέρα που είναι ασφαλισμένη στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) και εργάζεται […] Σε περίπτωση που η μητέρα έχει αναπηρία ή έχει παιδί με αναπηρία, δικαιούται να λάβει ειδική άδεια προστασίας μητρότητας δεκαοχτώ 18) μηνών”
Στο τέλος της παρ. 1 και μετά την υποκατηγορία “ββ) η ημερομηνία, κατά την οποία καθίσταται τελεσίδικη η δικαστική απόφαση που αναγνωρίζει αλλοδαπή απόφαση υιοθεσίας από την εργαζόμενη που υιοθετεί τέκνο” να προστεθεί το εξής εδάφιο:
«Ειδικά για τις μισθωτές εργαζόμενες θετές μητέρες που υιοθετούν τέκνο το οποίο έχει αναπηρία από εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, διατηρούν την ειδική παροχή προστασίας μητρότητας έως τη συμπλήρωση του 12ου έτους της ηλικίας του υιοθετημένου τέκνου το οποίο έχει αναπηρία».
Άρθρο 148 Θέσπιση ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας για ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες
Να συμπληρωθεί η παρ. 1 ως εξής:
“1. Η μητέρα ασφαλισμένη του e-ΕΦΚΑ, ελεύθερη επαγγελματίας, αυτοαπασχολούμενη ή αγρότισσα, δικαιούται ειδική παροχή προστασίας μητρότητας διάρκειας εννέα (9) μηνών, η οποία εκκινεί μετά τη λήξη του επιδόματος μητρότητας του e-ΕΦΚΑ, βάσει του άρθρου 6 του ν. 4097/2012 (Α΄ 235), και συγκεκριμένα μετά το πέρας δεκατεσσάρων (14) εβδομάδων από την επομένη του τοκετού. Σε περίπτωση που η μητέρα έχει αναπηρία ή έχει παιδί με αναπηρία, δικαιούται να λάβει ειδική άδεια προστασίας μητρότητας δεκαοχτώ 18) μηνών. Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.) καταβάλλει στις δικαιούχους μηνιαίως ποσό ίσο με τον εκάστοτε ισχύοντα κατώτατο μισθό, κατόπιν ελέγχου ασφαλιστικής ενημερότητας”
Να συμπληρωθεί η παρ. 2 ως εξής:
“2. Την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας μη μισθωτών δικαιούνται και η τεκμαιρόμενη μητέρα του άρθρου 1464 του Αστικού Κώδικα, που αποκτά τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας και η μη μισθωτή, που υιοθετεί τέκνο από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια και έως την ηλικία των οκτώ (8) ετών. Για την εφαρμογή του πρώτου εδαφίου για τις έννοιες «εργαζόμενη που υιοθετεί τέκνο» και «ένταξη του παιδιού στην οικογένεια» ισχύουν οι ορισμοί του άρθρου 228 του π.δ. 80/2022 (Α’ 222). Ειδικά για τις μη μισθωτές θετές μητέρες που υιοθετούν τέκνο το οποίο έχει αναπηρία από εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, διατηρούν την ειδική παροχή προστασίας μητρότητας έως τη συμπλήρωση του 12ου έτους της ηλικίας του υιοθετημένου τέκνου το οποίο έχει αναπηρία».
[…]
Άρθρο 149 Προπληρωμένη κάρτα πληρωμής επιδομάτων
α) Στην παρ. 4 στην υποκατηγορία αβ) αναπηρικά επιδόματα, να αναφερθούν αναλυτικά όλα τα επιδόματα αναπηρίας, έστω και στην αιτιολογική έκθεση, για να μην υπάρχουν περιθώρια λάθους κατά την εφαρμογή της διάταξης, όπως συνέβη πέρυσι, που ανακοινώθηκε και μάλιστα από τον πρωθυπουργό, η αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και χρειάστηκε δική μας παρέμβαση για τη διόρθωση της διάταξης, ώστε να συμπεριληφθούν και τα αναπηρικά επιδόματα του e-ΕΦΚΑ.
β) η παρ. 5 να διορθωθεί ως εξής:
“5. Τα άτομα με οπτική αναπηρία με ποσοστό από ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω που έχουν πιστοποιηθεί από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης εξαιρούνται από την καταβολή μέσω προπληρωμένης κάρτας.
Επιπρόσθετα ζητάμε τη συμπερίληψη των εξής διατάξεων, οι οποίες θα συμβάλουν στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους και στη διαφύλαξη της αξιοπρέπειάς τους, όπως επιτάσσει το άρθρο 28 «Ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης και κοινωνική προστασία» της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, την οποία η χώρα μας μαζί με το προαιρετικό πρωτόκολλό της επικύρωσε με τον Ν.4074/2012 (ΦΕΚ 88 Α΄/11.04.2012), και ως εκ τούτου οφείλει να θέσει σε εφαρμογή σε εθνικό επίπεδο:
1. Θέσπιση νέων ενιαίων κανόνων για όλες τις συντάξεις αναπηρίας και παροχές αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ. Κρίνουμε απαραίτητη την ολοκλήρωση των εργασιών της Ομάδας Εργασίας του Υπ. Εργασίας, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 11 του ν.4387/2016, προκειμένου να τεθούν σε ισχύ ενιαίοι κανόνες συνταξιοδότησης και απονομής ασφαλιστικών παροχών λόγω αναπηρίας, μερικοί από τους οποίους είναι οι εξής: α) Επαναφορά ευνοϊκών ρυθμίσεων για τη συνταξιοδότηση των γονέων/ συζύγων/ αδελφών που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριά αναπηρία, οι οποίες καταργήθηκαν άδικα με το 3ο μνημόνιο. β) Τροποποίηση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης με προϋπάρχουσα αναπηρία και άλλα ζητήματα.
2. Αυξήσεις στις συντάξεις των ατόμων με αναπηρία, οι οποίοι είναι συνταξιούχοι είτε λόγω γήρατος, είτε λόγω αναπηρίας, ανεξάρτητα από την προσωπική διαφορά.
3. Ευρεία αναμόρφωση του ν.4387/2016 (ΦΕΚ 85 τ. Α’) με τον οποίο έχουν καταργηθεί σημαντικά δικαιώματα και παροχές στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους και έχουν θεσπιστεί άδικες διατάξεις, όπως η διάταξη των άρθρων 7 και 27, η οποία αφορά στην αναλογική μείωση του ποσού της εθνικής σύνταξης βάσει του ποσοστού αναπηρίας του δικαιούχου. Η σύνταξη δεν είναι επίδομα αναπηρίας, για να δίνεται με βάση τη βαρύτητα αναπηρίας και για το λόγο αυτό ζητάμε την άμεση εφαρμογή της χορήγησης του 100% του ποσού που αντιστοιχεί στην Εθνική Σύνταξη σε όλους τους συνταξιούχους με αναπηρία ανεξαρτήτως ποσοστού αναπηρίας.
4. Αποκατάσταση των αδικιών που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι αναπηρίας και γήρατος του ιδιωτικού τομέα με την ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων του 2ου μνημονίου και συγκεκριμένα με τις διατάξεις του ν. 4093/12 (ΦΕΚ 222 τ.Α’) και του ν. 4111/2013 (ΦΕΚ 18 τ.Α’), και την εναρμόνισή τους με τα ισχύοντα στο δημόσιο τομέα, καθώς επίσης και αποκατάσταση των αδικιών που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι γήρατος γονείς ατόμων με βαριές αναπηρίες του ιδιωτικού τομέα.
5. Αποσύνδεση των συντάξεων από τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, με την κατάργηση των διατάξεων που επιφέρουν διακοπή του προνοιακού επιδόματος των ατόμων με βαριά αναπηρία όταν τους χορηγείται σύνταξη του/της θανόντος/ούσας γονέα τους. Η διακοπή του εν λόγω επιδόματος, το οποίο αξίζει να αναφέρουμε ότι δίνεται για την κάλυψη του πρόσθετου κόστους των αναγκών που προκύπτουν από την αναπηρία, δημιουργεί πολύ σοβαρά προβλήματα στην αξιοπρεπή διαβίωση των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, εάν λάβουμε υπόψη την έλλειψη κρατικών υποστηρικτικών δομών.
6. Τιμητική σύνταξη στη μητέρα παιδιού με αναπηρία. Ζητάμε να θεσμοθετηθεί η παροχή τιμητικής σύνταξης στη μητέρα παιδιού με βαριά αναπηρία (όπως τέκνο με βαριά νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, πολλαπλές βαριές αναπηρίες, βαριά κινητική αναπηρία, χρόνιες ψυχικές διαταραχές), σε περίπτωση που δεν θεμελιώνει η ίδια συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Η τιμητική αυτή σύνταξη να αποδοθεί όταν η μητέρα συμπληρώσει τα 62 έτη και ανεξαρτήτως κοινωνικο-οικονομικών, περιουσιακών και άλλων κριτηρίων, αναγνωρίζοντας την προσφορά της στην κοινωνία, στην πολιτεία και στο παιδί της και αναγνωρίζοντας ότι αυτή η γυναίκα στερήθηκε τη δυνατότητα να μετέχει στην εργασία όπως άλλοι πολίτες, λόγω της αναπηρίας του παιδιού της και η οποία, εξαιτίας της απουσίας δομών στήριξης αφιερώθηκε στη φροντίδα αυτού του ατόμου.
7. Αναμόρφωση του ν.612/1977 και του Π.Δ. 169/2007:
Α. Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης όσων συνταξιοδοτούνται στην 15ετία με τον ν.612/1977 ή με τις διατάξεις του Π.Δ. 169/2007. Κρίνεται απαραίτητο να γίνεται στη βάση των 40 ετών και όχι των 35.
Β. Διόρθωση του τρόπου υπολογισμού της επικουρικής σύνταξης για τα άτομα που συνταξιοδοτούνται με τον ν.612/1977 ή το Π.Δ. 169/2007, όπως ισχύει και στις κύριες συντάξεις.
Γ. Ένταξη νέων κατηγοριών αναπηρίας στις ευεργετικές διατάξεις συνταξιοδότησης στην 15ετία, με τον ν.612/1977 ή το Π.Δ. 169/2007 για λόγους ισονομίας, όπως πασχόντων από συγγενείς καρδιοπάθειες με Π.Α. 67%, κωφών-βαρηκόων με Π.Α. 67%, ασθενών που πάσχουν από Ενδιάμεση Θαλασσαιμία και Αιμοσφαιρινοπάθεια, κ.α.
Για το νομοσχέδιο απασχόλησης συνταξιούχων θα ήθελα να σχολιάσω κάτι. Δεν καταλαβαίνω για ποίο λόγω να ανακατέψουν τον εργοδότη με την παρακράτηση των 10%? θα μπορούσε να κρατήσει αυτή την εισφορά κατευθείαν το κράτος όπως έκανε με τα 30%. Αυτή η αλλαγή μόνο τους Εργοδότες οφείλει (να έχουν δικαίωμα να σε απαλλάξουν από την δουλειά σου ή να σε κρατήσει σαν συνταξιούχος με μειωμένο μισθό).
Σχετικά με το άρθρο 115
Λαμβάνω σύνταξη γήρατος από ΙΚΑ από τον Ιανουάριο του 2009.
Ασφαλίζομαι στον ΟΑΕΕ από 6/6/2003 σαν μέλος ομόρρυθμης εταιρείας με Α.Μ. 4114856 μέχρι 11/12/2020 όποτε
μπήκε η Εταιρεία της οποίας είμαι ομόρρυθμο μέλος σε εκκαθάριση και έτσι διακόπηκε η ασφάλιση μου
Έχω συνολικά 17,50 χρονιά ασφάλισης στον ΟΑΕΕ
Έχω όφειλες στον ΟΑΕΕ άνω των 30000 ευρώ
Ζητώ να εξεταστεί μια από τις κατωτέρω προτάσες και να δοθεί λύση στο πρόβλημα
α) το χρέος μου άνω των 30000 ευρώ να υπαχτεί σε ρύθμιση λόγο αδυναμίας εφ άπαξ πληρωμής και αν αυτό δεν
γίνεται να εξεταστεί η μείωση των προσαυξήσεων της κύριας οφειλής ώστε η συνολική οφειλή να φτάσει στο
επίπεδο των 30000 ευρώ
β) Στην περίπτωση που δεν επιλεγεί η (α) πρόταση να διαγράφουν οι οφειλές μου με αντίστοιχη μείωση των ημερών
ασφάλισης που αντιστοιχούν στο υπόλοιπο της οφειλής, για δε το υπόλοιπο των ημερών ασφάλισης στον ΟΑΕΕ να
τις συμπεριλάβω στο συνυπολογισμό του χρόνου ασφάλισης στο ΙΚΑ και αναπροσαρμογής της σύνταξης μου
Ευχαριστώ
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
στο υπό διαβούλευση Νομοσχέδιο θα έπρεπε να περιληφθεί ρύθμιση που να προβλέπει την προσθήκη συντάξιμου χρόνου, για τον οποίο έχουν καταβληθεί όλες οι ασφαλιστικές εισφορές, στον ήδη συντάξιμο χρόνο.
Ητοι είσφορες που εχουν καταβληθεί στο ΤΣΑΥ από αυτοαπασχολούμενο συνταξιούχο του δημοσίου και οι οποιες δε θεμελιώνουν δικαίωμα για λήψη έστω και μειωμένης σύνταξης λόγω μειωμένου χρόνου ασφάλισης.
Έτσι δεν θα χαθούν καταβεβλημένες εισφορές και θα ενισχυθούν τα ποσοστά αναπλήρωσης της σύνταξης όπως προβλέπει ο Ν.4670/2020 περί αναπροσαρμογής των συντάξεων.
Για το άρθρο 119, Συγχαρητήρια, Κύριε Υπουργέ που ρυθμίζετε τις ορφανικές συντάξεις για ΑμεΑ.
Αξιότιμε κ Υπουργέ
Δύο παρατηρήσεις επί του Νομοσχεδίου. Άρθρο 114
1.Αναφέρεται στο σχέδιο νόμου ότι «Για τους απασχολούμενους συνταξιούχους την 12η.5.2016, οι οποίοι συνέχισαν απασχολούμενοι χωρίς διακοπή και μετά την έναρξη ισχύος του ν. 4387/2016, ο χρόνος εργασίας ή η αυτοαπασχόληση ή μέρος αυτού, οποτεδήποτε και εάν διανύθηκε, αξιοποιείται σύμφωνα με την παρ. 8, εφόσον από τις προϊσχύουσες του ν. 4387/2016 διατάξεις προβλέπεται αξιοποίηση του χρόνου απασχόλησης.»
Με απλή ανάγνωση αυτής της διατύπωσης φαίνεται ότι, αν για κάποιο λόγο, για όσους έκαναν έναρξη πριν τον Νόμο Κατρούγκαλου και δεν προβλεπόταν αξιοποίηση του χρόνου απασχόλησης δεν θα έχουν κανένα όφελος στη σύνταξή τους όταν διακόψουν την απασχόλησή τους ως συνταξιούχου εργαζόμενοι. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να επιστραφούν οι εισφορές που τους παρακρατήθηκανν και αυτό πρέπει να προβλεφθεί στον νόμο
2 Αναφέρεται ότι
«Δεν καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές, ούτε πόρος υπέρ e-ΕΦΚΑ της παρ. 4 και δεν αξιοποιείται ο χρόνος απασχόλησης σε περίπτωση απασχόλησης συνταξιούχου των κάτωθι κατηγοριών:
β. Οι συνταξιούχοι των ενταγμένων στον e-ΕΦΚΑ φορέων, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου, εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους από απασχόληση στον αγροτικό τομέα ως αγροτών, μελισσοκόμων, κτηνοτρόφων, πτηνοτρόφων και αλιέων δεν υπερβαίνει το ποσό των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ.»
Η διατύπωση είναι κακή και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.
Έπρεπε να ήταν «β. Οι συνταξιούχοι των ενταγμένων στον e-ΕΦΚΑ φορέων, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου, εφόσον το εισόδημά τους από την απασχόληση ως συνταξιούχων προέρχεται μόνο από απασχόληση στον αγροτικό τομέα ως αγροτών, μελισσοκόμων, κτηνοτρόφων, πτηνοτρόφων και αλιέων και δεν υπερβαίνει το ποσό των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ.»
Δημήτρης Τάγκας, πρ Δ/ντης Επιθεώρησης Εργασίας
Συνταξιούχος εργαζόμενος προ 2016
Με δεδομένη την ανάγκη για διευθέτηση του προβλήματος συνταξιοδότησης όσων έχουν οφειλές άνω των 20.000€, η σωστή αρχική προσέγγιση του Νομοθέτη μένει ημιτελής, γιατί είναι πολύ υψηλό το όριο των 67 ετών. Πρέπει να μειωθεί στα 62 ή έστω στα 65, ώστε να συμπεριλάβει πολύ περισσότερους ασφαλισμένους με το ίδιο πρόβλημα και παράλληλα να αυξηθούν περαιτέρω τα έσοδα του ΕΦΚΑ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ
ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Μεσογειων 96 – Τ.Κ. 115 27 – ΑΘΗΝΑ
Iστοσελίδα: http://www.poaasa.gr – Εmail: poaasa@yαhoo.gr
Τηλεφωνα : 210 52 49 884
Αθήνα, 4-12-2023
ΠΡΟΣ:
Υπουργό Εργασίας κ. Άδωνη ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
ΚΟΙΝ:
Αριθμ. Πρωτ :7774
ΘΕΜΑ : Σχέδιο Ασφαλιστικού Νόμου άρθρο 114 κίνητρα απασχόλησης συνταξιούχων – αντικατάσταση άρθρου 20 του Ν 4387/16
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Αναφορικά με το άρθρο 114 του -προς διαβούλευση- Ασφαλιστικού Νομοσχεδίου, που αφορά «κίνητρα απασχόλησης συνταξιούχων» και δεδομένου ότι -παρα τις περί αντιθέτου διακηρύξεις- αθροιστικά οι νέες διατάξεις επιβαρύνουν περαιτέρω όλως δυσβάστακτα το ισχύον – ήδη “δημευτικό”- καθεστώς και καθιστούν πλέον την εμφανή – νόμιμη απασχόληση μερίδας συνταξιούχων απαγορευτική, . Η Ομοσπονδία μας πρτείνει , όπως όπως γίνουν οι ακόλουθες κρίσιμες βελτιώσεις :
1. Ο νέος «πόρος» υπέρ ΕΦΚΑ (10%) να εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα.
2. Η Εισφορά αλληλεγγύης των Συνταξιούχων να επιβάλλεται με την ισχύουσα κλίμακα μόνο για το καθαρό τμήμα συντάξεως άνω 1.400€, άλλως η πρόσθετη επιβάρυνση ανέρχεται στην δυσβάστακτη κλίμακα 9%!
3. Στους ελεύθερους επαγγελματίες και στα «μπλοκάκια» το 10% να επιβάλλεται επί του καθαρού εισοδήματος (του προηγουμένου έτους ) και όχι επί του ακαθάριστου εισοδήματος.
4. Η επιστροφή κρατήσεων πάνω από το προβλεπόμενο πλαφόν να γίνεται αυτόματα, με ευθύνη ΕΦΚΑ εντός 3μηνου από την εκκαθάριση.
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Χριστακόπουλος Ευάγγελος Οδυσσέας Κουτσοποδιώτης
Υποστράτηγος ε.α Αντιστράτηγος ε.α
ΑΡΘΡΟ 114
ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
Κύριε Υπουργέ
Οι πολύτεκνοι συνταξιούχοι κάτω των 62 ετών με ένα τουλάχιστο ανήλικο τέκνο που απασχολούνται στη Γενική Κυβέρνηση με τον ισχύοντα νόμο ΔΕΝ είχαν περικοπή στη σύνταξή τους, ενώ με τον υπό ψήφιση νομοσχέδιο θα έχουν ΑΝΑΣΤΟΛΗ της σύνταξης. Ο νόμος όχι μόνο δεν τους διευκολύνει στην απασχόληση αλλά γίνεται πολύ πιο αυστηρός για τους πολύτεκνους.
ΠΡΟΤΑΣΗ (άρθρο 114 που αντικαθιστά το άρθρο 20 του 4387/2016)
Να αντικατασταθεί η αρχή της παραγράφου 6:
«Από την καταβολή του πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ της παρ.4 εξαιρούνται:»
με την πρόταση:
«Από την αναστολή της σύνταξης της παρ.2 και από την καταβολή του πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ της παρ.4 εξαιρούνται:»
ελπίζουμε να διορθωθεί αυτή η αδικία
Με εκτίμηση
ΜΚ
Καλησπέρα σας.
Έχει προκύψει ένα θέμα που ίσως ακόμα δεν έχει περιέλθει σε γνώση σας. Συγκεκριμένα μετά απο έλεγχο μετά την παρέλευση τριετίας στην σύνταξη χηρειας της Μητέρας μου τις περιεκοψαν το 50%της σύνταξης και συνεχίζουν την κράτηση 5000 και πλέον ευρώ επειδή στο σύστημα φαινόταν ο κωδικός για αγρότες ειδικου καθεστώτος με έσοδα λιγότερο από 100ευρ.
Ενω υπάρχει πρόβλεψη σε εγκύκλιο για ίση και σναλογη αντιμετώπιση των συντάξεων χηρειας με του γήρατος εντούτοις αυτό δεν το αναγνωρίζουν. Και αναφέρομαι στο άρθρο 114 7 β όπου ενώ στις συντάξεις εξ ίδιου δικαιώματος προβλέπεται εισόδημα έως 10000 ευρώ για αγρότες, κτηνοτρόφους κλπ. Η Δ Διεύθυνση απονομής συντάξεων από το τμήμα μεταβολών βάση εγγράφου οδηγίας από 28/06/2022 της Διεύθυνσης Νομοθεσίας Συντονισμού Δημ Συντάξεων του ΕΦΚΑ ερμηνεύοντας το άρθρο 12ν.4387/16 δεν το δέχεται για συντάξεις χηρειας γιατί αυτό δεν αναφέρεται ρητά. Δηλαδή ο εξ ίδιου δικαιώματος έχει δικαίωμα πλήρους συνταξης και έως 10000 αγροτικό εισόδημα ενώ ο χηρος η ή χήρα με το 70 τοις εκατό καθολου. Προφανώς κάτι γίνεται λάθος και παρακαλώ είτε να διευκρινιστει εκ νέου είτε αν κρίνετε σκόπιμο να περιληφθεί στο παρόν Νομοσχέδιο στο σχετικό άρθρο ότι αφορά και της σύνταξης χηρειας. Ευχαριστώ πολυ
.
Αθήνα, 1 Δεκεμβριου 2023
Αριθ.Πρωτ.: 1734
Κύριε Υπουργέ,
Συμμετέχοντας στην διαβούλευση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης «Αναμόρφωση επαγγελματικής ασφάλισης, εξορθολογισμός ασφαλιστικής νομοθεσίας, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, σύστημα διορισμού και προσλήψεων των εκπαιδευτικών της δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης και λοιπές διατάξεις» επισημαίνουμε τα κάτωθι :
Με το υπό διαβούλευση άρθρο 116 υιοθετείται το πάγιο αίτημα τού Συλλόγου μας για άμεση απονομή επικουρικής σύνταξης σε όλους τους συνταξιούχους που έχουν δικαιωθεί κύριας σύνταξης και έχουν συμπληρώσει 15 έτη επικουρικής ασφάλισης , προϋπόθεση που προβλέπονταν εξάλλου και στο κανονισμό παροχών του τ.ΤΑΠΤΠ . Αποκαθίσταται δηλαδή η άνιση μεταχείριση των ασφαλισμένων του τ.ΤΑΠΤΠ , αλλά και άλλων ασφαλισμένων (εκτός ΕΤΕΑΜ), οι οποίοι αναγκάζονταν να εξαγοράσουν πλασματικά χρόνια προκειμένου να λάβουν επικουρική σύνταξη, καθώς εφαρμόζονταν, ως μη έδει, νομοθετική διάταξη η οποία απαιτούσε για τη λήψη επικουρικής σύνταξης να διαθέτει ο ασφαλισμένος τις ίδιες Η.Α που διέθετε και στον κύριο φορέα.
Προκειμένου όμως η υπό ψήφιση διάταξη να είναι πλήρης και να ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της Πολιτείας , σύμφωνα με τις οποίες πρέπει να αξιοποιείται συνταξιοδοτικά κάθε ημέρα ασφάλισης, όπως επιτάσσουν οι αρχές του κοινωνικοασφαλιστικού δικαίου, θα πρέπει να λυθεί άμεσα και το ζήτημα που έχει αδοκήτως δημιουργηθεί με ασφαλισμένους του τ.ΤΑΠΤΠ για τους οποίους δεν προσμετράται στον χρόνο επικουρικής ασφάλισης που έχουν μεταγενέστερα διανύσει σε έτερο επικουρικό ταμείο , ο χρόνος που έχουν διανύσει στο τ. ΤΑΠΤΠ , με αποτέλεσμα να μην λαμβάνουν επικουρική σύνταξη για όλα τα έτη επικουρικής ασφάλισης για τα οποία έχουν αποδώσει εισφορές.
Επιπροσθέτως, οι επικουρικές συντάξεις πρέπει να αποκατασταθούν και να επανέλθουν σε ύψος προ των μνημονιακών περικοπών και για το λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρξει στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στην Βουλή ρύθμιση για την αύξηση και των επικουρικών συντάξεων, όπως ακριβώς συνέβη το τρέχον έτος στις κύριες συντάξεις.
2. Με το υπό διαβούλευση άρθρο 123 προβλέπεται η χορήγηση έκτακτης εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης ύψους από 100-200 ευρώ μόνο στους συνταξιούχους που κατά τον μήνα Οκτώβριου του έτους 2023 είχαν ποσό θετικής προσωπικής διαφοράς άνω των 10 ευρώ στις κύριες συντάξεις τους και δεν θα λάβουν αυξήσεις. Έχουμε ωστόσο την άποψη ότι σε όλες τις συντάξεις δηλαδή τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές συντάξεις αλλά και στις συντάξεις προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος πρέπει ρητά να προβλεφθεί η καταβολή των επιδομάτων εορτών και αδείας σε τακτική και μόνιμη βάση και σε ύψος ανάλογο του ποσού της σύνταξης εκάστου, καθώς μόνον με τον τρόπο αυτό θα αποκατασταθούν οι καταστατικές διατάξεις των ταμείων μας αλλά και η δραματική απώλεια των εισοδημάτων μας.
3 . Με τα άρθρα 1 -102 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου αναμορφώνεται το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τα ΤΕΑ προκειμένου, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, να διαμορφωθούν οι συνθήκες εκείνες για να αναπτυχθεί περαιτέρω ο δεύτερος πυλώνας ασφαλιστικής προστασίας , να ενισχυθεί το εισόδημα των μελλοντικών συνταξιούχων με συνταξιοδοτικές παροχές , και ταυτόχρονα να καλλιεργηθεί η κουλτούρα συνταξιοδοτικής αποταμίευσης στους ασφαλισμένους .
Τα μέτρα όμως που λαμβάνει η Πολιτεία για την ενίσχυση του δεύτερου πυλώνα ασφάλισης δεν μπορεί να αποβαίνουν εις βάρος του πρώτου πυλώνα και της συνταγματικής της υποχρέωσης της για χορήγηση στους ήδη συνταξιούχους παροχών τέτοιων, που να τους επιτρέπουν να διαβιώνει με αξιοπρέπεια εξασφαλίζοντάς τους, πέραν των αναγκαίων βασικών αγαθών και τη δυνατότητα συμμετοχής στην κοινωνική ζωή με τρόπο που δεν αφίσταται ουσιωδώς από τις αντίστοιχες συνθήκες του εργασιακού του βίου. Για το λόγο αυτό πρέπει να αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να καταβληθούν άμεσα τα αναδρομικά του 11 μήνου και στις επικουρικές συντάξεις, τα αναλογούντα επιδόματα εορτών και αδείας του 11μήνου στις κύριες, στις επικουρικές και στις συντάξεις προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος καθώς και να καταργηθεί από 1.1.2024 η εισφορά αλληλεγγύης. Σχετικά δε με τις συντάξεις προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος εκκρεμεί η άμεση καταβολή στους δικαιούχους της αύξησης 7,75% σύμφωνα με την ρητή πρόβλεψη του Υπουργείου σας και τις δεσμεύσεις των αρμοδίων για διευθέτηση του θέματος , ενώ επιτακτική ακόμα είναι και η αποκατάσταση των συντάξεων των ως άνω συνταξιούχων, ήτοι ο υπολογισμός τους σύμφωνα με τα ποσοστά αναπλήρωσης του Κανονισμού του ΤΑΠΤΠ αλλά και ο ορθός υπολογισμός των συντάξιμων αποδοχών συμπεριλαμβανομένου στις συντάξιμες αποδοχές του ειδικού επιδόματος και του οικογενειακού επιδόματος σε χήρους και διαζευγμένους .
4. Τέλος, με την ρύθμιση του άρθρου 136 του υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου ανανεώνεται η εξουσιοδότηση για την έκδοση π.δ για την κατάρτιση Ενιαίου Κανονισμού, Ασφάλισης και Παροχών του e- ΕΦΚΑ. Τα τελευταία έτη οι συνταξιούχοι μέλη μας, παρά τη ρητή διάταξη του άρθρου 32 παρ.1 του ν.4387/2016 με την οποία ορίζονται ότι οι παροχές ασθένειας σε χρήμα στους ασφαλισμένους και συνταξιούχους του τ.ΤΑΥΤΕΚΩ πρέπει να καταβάλλονται σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις και τη διαδικασία του Κανονισμού του τ.ΤΑΑΠΤΓΑΕ , έχουν υποστεί σημαντικές μειώσεις στις παροχές που δικαιούνται (όπως πχ. επιδόματα συμπαράστασης). Οι παροχές αυτές για τις οποίες έχουμε καταβάλει διαχρονικά πολύ υψηλές εισφορές και συνδράμουν στην πλειοψηφία τους στην αντιμετώπιση σοβαρών θεμάτων υγείας των συνταξιούχων μελών μας δεν πρέπει να τροποποιηθούν επι τω δυσμενεστέρω κατά την έκδοση του ενιαίου κανονισμού.
Με εκτίμηση
ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
ALPHA BANK
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Ε. ΜΩΡΑΪΤΗ Ε. ΜΙΧΕΛΗΣ
Κύριε Υπουργέ,
Η ΕΡΤ από εφαρμογής του Ν. 4354/2015 ήτοι από 00/01/2013 μέχρι και τον Σεπτέμβριο τρέχοντος έτους δηλ. επί 7 και πλέον έτη, κατέβαλε παγίως και σταθερά τον ανώτερο μισθό, κατά το ενιαίο μισθολόγιο σε όλους τους συνταξιούχους εργαζομένους της χωρίς να επισημαίνει οποιαδήποτε επιφύλαξη σχετικά με το ύψος του ποσού αυτού του μισθού.
Η ΕΡΤ από Οκτώβριο τρέχοντος έτους έχει προβεί σε περικοπή μεσοσταθμικά σε 50% του μισθού των εργαζομένων συνταξιούχων παράλληλα με την αναδρομική αναζήτηση των αποδοχών που ελήφθησαν από αυτή τη κατηγορία από την ημερομηνία αίτησης της συνταξιοδότησής τους ως αχρεωστήτως καταβληθείσες. Αυτό λόγω της υπ’ αριθμ. 35791/9.6.2023 εγκυκλίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και προς την ΕΡΤ , που διατυπώνει για πρώτη φορά από την ισχύ του ν. 4354/16, την θέση ότι οι εργαζόμενοι που δεν διακόπτουν την απασχόλησή τους με την αίτηση συνταξιοδότησής τους, θα πρέπει αυτοδικαίως να τοποθετούνται στο εισαγωγικό μισθολογικό κλιμάκιο της εκπαιδευτικής τους βαθμίδας.
Δεν δόθηκε συνεπώς η δυνατότητα στους εργαζόμενους συνταξιούχους μέσω ενημέρωσής τους από την εργοδότρια ΕΡΤ.ΑΕ να επιλέξουν εάν θα παραιτηθούν ή εάν θα συνεχίσουν την εργασία τους με μειωμένη σύνταξη, αρχικά κατά 70% και κατά 30% στη συνέχεια, με ταυτόχρονη μείωση του μηνιαίων αποδοχών τους κατά 50%. Και τούτο χωρίς την παραμικρή ευθύνη των εργαζομένων, που ουδόλως ήταν υποχρεωμένοι να είχαν γνώση των νόμων και εγκυκλίων. Εξάλλου οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι ουδέποτε απέκρυψαν τη συνταξιοδότησής τους στην εταιρεία, δεδομένης της υποχρέωσής τους να δηλώνουν στο Ελεγκτικό Συνέδριο δύο φορές το χρόνο το σύνολο των αποδοχών τους βάσει των δ/ξεων του ν. 1256/82 περί πολυθεσίας, πολυαπασχόλησης κλπ.
Είναι αυτονόητο ότι η εφαρμογή της ανωτέρου εγκυκλίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου προς την ΕΡΤ και σε άλλους φορείς του Δημοσίου, θα επιφέρει βαρύτατο πλήγμα, ιδιαιτέρως με την απαίτηση της αναδρομικότητας, σε χιλιάδες ανθρώπους που θα υποχρεωθούν να επιστρέψουν στην υπηρεσία τους αποδοχές πολλών χιλιάδων ευρώ, τις οποίες αυτές αποδοχές εντελώς καλόπιστα είχαν εισπράξει επί σειρά ετών.
Παρακαλούμε και ευελπιστούμε στην παρέμβασή σας με νομοθετική ρύθμιση για την άρση αυτού του πολύ αδίκου για εργαζόμενους και μη συνταξιούχους σχετικά με την αναδρομική αναζήτηση ποσών αποδοχών λόγω της επανακατάταξης τους στα εισαγωγικά μισθολογικά κλιμάκια, στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΡΤ (ΠΑ.ΣΥ.ΜΗ.Τ.Ε.)
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΡΤ (ΠΣΥΠ ΕΡΤ)
Αξιότιμε κ. υπουργέ. Είμαι συνταξιούχος αναπηρίας με Π.Α 84%. Με το άρθρο 114 παρ.3 του παρόντος, ισχύει η ασφαλιστική αναπηρία για όσους συνταξιούχους επιθυμούν να δουλέψουν.
Όμως, αυτή η ρύθμιση αποτελεί εμπόδιο για να εργαστούμε, χωρίς να να μας κοπεί η σύνταξη. Στη δική μου περίπτωση (>80% αναπηρία), δεν μπορώ να κερδίζω πάνω από το 20% περισσότερα, από όσα κερδίζει υγιής απασχολούμενος, σύμφωνα με τους γενικούς όρους αμοιβής, γιατί διαφορετικά διακόπτεται η σύνταξη. Στην πράξη, αυτό σημαίνει 170-180 ευρώ (μεικτά) το μήνα!!!! Είναι προφανές, πως στην πράξη δεν γίνεται.
Αφού όπως λέτε, σκοπός του παρόντος νομοσχεδίου, είναι η ενθάρρυνση συνταξιούχων για επανένταξη στην αγορά εργασίας και αύξηση του εισοδήματός τους χωρίς τη δημιουργία αντικινήτρων, δεν είναι αντιφατική η ύπαρξη της ασφαλιστικής αναπηρίας;
Για αυτό κ. υπουργέ, θα πρότεινα να μην ισχύει η ασφαλιστική αναπηρία για τους συνταξιούχους αναπηρίας. Ξέρετε, πέρα από το γράμμα του νόμου, υπάρχει και το πνεύμα αυτού. Βοηθήστε μας να μπορούμε να εργαζόμαστε νόμιμα, όσοι μπορούμε, γιατί και τα ταμεία θα έχουν όφελος. Σε διαφορετική περίπτωση κ. υπουργέ θα είμαι μία αποτυχία.
Σας ευχαριστώ!
Πειραιάς 04 Δεκεμβρίου 2023
Αρ.Πρωτ.:58/23
ΠΡΟΣ: Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης
κ. Άδωνι Γεωργιάδη
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
ΘΕΜΑ: Διατύπωση απόψεων Αποστράτων Λιμενικού Σώματος (ΕΑΑΛΣ)
Παραθέτουμε κατωτέρω τις απόψεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος (ΕΑΑΛΣ), ως εκπροσώπου των άνω των 5.000 μελών της και των οικογενειών τους, στο πλαίσιο της δημόσιας ηλεκτρονικής διαβούλευσης για το σ/ν του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης «Αναμόρφωση επαγγελματικής ασφάλισης, εξορθολογισμός ασφαλιστικής νομοθεσίας, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, σύστημα διορισμού και προσλήψεων των εκπαιδευτικών της δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης και λοιπές διατάξεις»:
Ι. Επί του άρθρου 114
(α) Χαιρετίζουμε την εν προκειμένω νομοθετική πρωτοβουλία σας, με την οποία αναγνωρίζεται η ανάγκη ένταξης περισσότερων συνταξιούχων στην αγορά εργασίας, η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και των φαινομένων εργοδοτικής εκμετάλλευσης, η αύξηση της παραγωγικότητας λόγω της εμπειρίας και τεχνογνωσίας που διαθέτουν οι συνταξιούχοι και η μεταβίβαση των γνώσεων αυτών σε νεότερους εργαζόμενους.
(β) Πράγματι και επιτέλους, η ως άνω αναγνώριση συντελείται με τη νέα διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 20, με την οποία εισάγεται η γενική αρχή ότι όλοι «οι συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ, …οι οποίοι αναλαμβάνουν υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλισή του απασχόληση, συνεχίζουν κατά τη διάρκεια αυτής (θ)α λαμβάνουν το σύνολο της κύριας και επικουρικής σύνταξης που δικαιούνται από τον Φορέα» και την οποία καλωσορίζουμε.
(γ) Μια γενική αρχή, που, δυστυχώς, καταστρατηγείται αμέσως μετά με την παρ. 2 του άρθρου 20, όπου επιλέγεται να διατηρηθεί η επαχθέστατη ποινή αναστολής λήψης της σύνταξης για συνταξιούχους του e-ΕΦΚΑ, με κριτήριο το φορέα εργοδοσίας (Γεν. Κυβέρνηση) και το όριο ηλικίας τους (62ο έτος).
Θεωρούμε ότι η διατήρηση αυτής της διάταξης είναι εξόχως άνιση, κατάφωρα άδικη και καταχρηστικά εισάγουσα διακριτική μεταχείριση. Επίσης, έχουμε τη βεβαιότητα ότι θα έχει αποτέλεσμα αντίστροφο από το επιδιωκόμενο, ήτοι, μείωση (αντί αύξηση) της παραγωγικότητας των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, απώλεια (αντί αξιοποίηση) της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας συνταξιούχων του Δημοσίου και μη μεταβίβασή της σε νεότερους εργαζόμενους σε Φορείς Γενικής Κυβέρνησης.
Επομένως, η παρ. 2 του άρθρου 20 πρέπει να καταργηθεί παντελώς ως αυθαιρέτως και καταχρηστικώς παραβιάζουσα το δικαίωμα λήψης σύνταξης από τον ίδιο φορέα κοινωνικής ασφάλισης.
Επισημαίνεται, συναφώς, ότι η δαπάνη για τις αποδοχές συνταξιούχων προϋπολογίζεται ανελαστικά κατ’ έτος στον Κρατικό Προϋπολογισμό, όπως προϋπολογίζεται η δαπάνη για τις μισθολογικές αποδοχές εργαζομένων σε Φορείς Γενικής Κυβέρνησης (ανεξάρτητα αν αυτοί είναι συνταξιούχοι). Κατά συνέπεια, η απασχόληση συνταξιούχων σε Φορείς Γενικής Κυβέρνησης ουδεμία πρόσθετη επιβάρυνση προκαλεί στον Κρατικό Προϋπολογισμό. Τουναντίον, η διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 20 είναι καταχρηστική και άδικη ως διακόπτουσα κεκτημένο δικαίωμα των συνταξιούχων στερώντας τους νομίμως δικαιούμενες συντάξιμες αποδοχές.
Ωστόσο, αν η παρ. 2 του άρθρου 20 διατηρηθεί, τότε το ηλικιακό όριο των 62 ετών πρέπει να μειωθεί στα 55 έτη, ιδίως στις περιπτώσεις συνταξιούχων Δημοσίου, όπως οι ένστολοι, των οποίων η συνταξιοδότηση έγινε αναγκαστικά και με απόφαση της Υπηρεσίας τους.
Επίσης, το ηλικιακό κριτήριο άρσης αναστολής λήψης σύνταξης πρέπει να μην ισχύει για όσους συνταξιούχους του Δημοσίου καταλαμβάνουν θέσεις αιρετών σε φορείς αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού).
(δ) Στην παρ. 4 του ίδιου ως άνω άρθρου 20, το θέμα της επιβολής πόρου ΕΦΚΑ (10%) στο εισόδημα που προκύπτει από την εργασία των συνταξιούχων, έναντι του προγενέστερου καθεστώτος της μείωσης κατά 30% στη σύνταξη (κύρια και επικουρική), ενώ κινείται προς σωστή κατεύθυνση, ενδέχεται να επιβαρύνει οικονομικά τους εργαζόμενους συνταξιούχους έτι περαιτέρω, αφού εκτιμάται ότι:
1. Στις πλήρεις συντάξεις θα αυξηθεί η εισφορά αλληλεγγύης στο 7% και μάλιστα στο σύνολο της σύνταξης. Δεν προκύπτει από πουθενά κάποια μείωση ή εξάλειψη της (άδικης πλέον) εισφοράς αλληλεγγύης.
2. Στις πλήρεις συντάξεις θα αυξηθεί αναλογικά η φορολογία εισοδήματος.
3. Ο νέος ανταποδοτικός «πόρος» ΕΦΚΑ (10%) από την εργασία θα πρέπει να αφαιρείται από το τελικό φορολογητέο εισόδημα (όπως γίνεται με τις ασφαλιστικές εισφορές). Σε διαφορετική περίπτωση, προκύπτουν ζητήματα διπλής και άδικης φορολόγησης (και πιθανόν εξαιρετικά μεγάλης ανάλογα με το εισόδημα).
4. Οι ασφαλιστικές εισφορές (υγειονομικές & νοσοκομειακές) των συνταξιούχων εργαζόμενων παρακρατούνται και από τις δύο πηγές [από τη σύνταξη & από το μισθό της δηλωμένης εργασίας], γεγονός που αναδεικνύει άλλη μια μορφή αδικίας.
5. Οι μισθωτοί συνταξιούχοι εργαζόμενοι επιβαρύνονται – κατά τα φαινόμενα – αρκετά περισσότερο από τις άλλες μορφές εργασίας στον συνταξιοδοτικό βίο.
Συνεπώς, σωρευτικά, οι παραπάνω ενδεικτικές επισημάνσεις, θα εξανεμίσουν τις καλές προθέσεις και είναι σφόδρα πιθανόν να χειροτερεύσουν την οικονομική θέση των συνταξιούχων εργαζόμενων, που με υψηλή τεχνογνωσία & εμπειρία εργάζονται σε τομείς της ιδιωτικής & δημόσιας ζωής, και που – για άλλη μια φορά – ταυτίζονται με τις εθνικές ανάγκες για πλήρως δηλωμένη εργασία.
ΙΙ. Γενικές παρατηρήσεις
Ως λοιπές γενικές παρατηρήσεις που, όμως, και αυτές χρήζουν άμεσης νομοθετικής ρύθμισης από το Υπουργείο σας, οφείλουμε να επισημάνουμε την ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς στην Εθνική Σύνταξη και την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), που, άλλωστε, έχουν εξαγγελθεί προεκλογικά ως στόχοι της τρέχουσας διακυβέρνησης._
Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Σταύρος ΒΟΪΔΟΝΙΚΟΛΑΣ
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Δημήτρης ΣΑΪΤΑΚΗΣ
Ενόψει του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή εντός του τρέχοντος μηνός, θα πρέπει να επισημανθεί και να αποτελέσει μέρος αυτού η τροποποίηση του ν. 4387/2016 (επονομαζόμενου «νόμου Κατρούγκαλου») αναφορικά με τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων μέχρι την 31.12.1992. Συγκεκριμένα, σήμερα προβλέπεται θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος για τους ασφαλισμένους κύριας ασφάλισης στα 62 έτη τους και με 40 χρόνια ασφάλισης. Σύμφωνα με το γράμμα του νόμου οι προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά. Ωστόσο, ορθότερο και δικαιότερο είναι οι δύο προϋποθέσεις να αποδεσμευθούν και να απαιτείται διαζευτική συνδρομή τους (θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος είτε με την πλήρωση 40 ετών πραγματικής υπηρεσίας είτε με την συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας του ασφαλισμένου). Τούτο διότι σε περιπτώσεις ασφαλισμένων, οι οποίοι έχουν εισέλθει στον εργασιακό βίο άμα την ενηλικίωσή τους ή ακόμη και ενωρίτερα, όπου αυτό ήτο εφικτό κατά την διαχρονικά ισχύουσα νομοθεσία, η απαίτηση της σωρευτικής συνδρομής αμφοτέρων των προϋποθέσεων οδηγεί σε πραγματική απασχόληση μεγαλύτερη των 40 ετών κατά τουλάχιστον 4 έτη (σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και περισσότερο), ενώ αντίθετα σε περιπτώσεις ασφαλισμένων, οι οποίοι εισήλθαν στον εργασιακό βίο άμα την λήξη του απαιτούμενων χρόνου σπουδών τους η πραγματική απασχόληση υπολείπεται κατά πολύ των 40 πραγματικών ετών ασφάλισης. Το ανωτέρω στρεβλό του νόμου έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται ασφαλισμένοι δύο ταχυτήτων και γεννώνται αντίστοιχα ζητήματα όχι μόνον ασφάλειας δικαίου, αλλά ακόμη και αντισυνταγματικότητας.
Κύριε υπουργέ,
Σχετικά με τον πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ επισημαίνω τα εξής:
• Ο εν λόγω πόρος με κατηγορηματικό τρόπο πρέπει να προβλέπεται ότι εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα για τους εξής δύο λόγους:
o Με την λογική, δεν μπορεί να φορολογείται ένα ποσό που παρακρατείται υπέρ ΕΦΚΑ, δηλαδή ότι ακριβώς συμβαίνει και με την κανονική εισφορά υπέρ ΕΦΚΑ.
o Στην περίπτωση της φορολογήσής του, σε μια μερίδα εργαζομένων συνταξιούχων θα μειωθεί το εισόδημά του, κάτι το οποίο έχετε δηλώσει ότι δεν πρέπει να συμβεί.
• Στην παράγραφο 5 αναγράφεται «Τυχόν επιπλέον ποσά επιστρέφονται στους ασφαλισμένους κατόπιν εκκαθάρισης σύμφωνα με το άρθρο 104». Το εν λόγω άρθρο του νόμου 4387/2026 προβλέπει ότι «Εισφορές που έχουν εισπραχθεί αχρεώστητα, επιστρέφονται άτοκα στους δικαιούχους, μετά την αίτησή τους. Επιστρέφονται μόνο μετά από συμψηφισμό είτε με επόμενες οφειλόμενες καταβολές βάσει δηλώσεων ΑΠΔ, εντός έτους, είτε με απόσβεση οφειλής τους, ….).
Η παραπάνω πρόβλεψη πως μπορεί να εφαρμοστεί στην περίπτωση του μισθωτού που δεν έχει καμία εκκρεμότητα με τον ΕΦΚΑ;
Επί του θέματος προτείνεται όπως η επιστροφή του επιπλέον ποσού:
o Να επιστρέφεται στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου, όταν είναι μισθωτός και δεν υπάρχει η δυνατότητα συμψηφισμού.
o Να πραγματοποιείται αυτόματα μετά την εκκαθάριση του έτους από τον ΕΦΚΑ ή εάν αυτό δεν είναι εφικτό να επιστρέφεται εντός τριμήνου από την υποβολή της σχετικής αίτησης.
o Στην τελευταία περίπτωση να δημιουργηθεί στη σελίδα του e-ΕΦΚΑ ηλεκτρονική αίτηση με τίτλο «Αίτηση επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών εργαζομένων-συνταξιούχων», στο πρότυπο παρομοίων αιτήσεων που υπάρχουν στη συγκεκριμένη ηλεκτρονική σελίδα.
Σας ευχαριστώ πολύ
Με εκτίμηση