- Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης - http://www.opengov.gr/minlab -

Άρθρο 2

Το  άρθρο 15 του Ν.1876/1990 (ΦΕΚ Α/ 27/ 8.3.1990), «για τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και άλλες διατάξεις»  αντικαθίσταται ως εξής:

«ΆΡΘΡΟ 15  Μεσολάβηση

1.Τον ορισμό μεσολαβητή μπορεί να ζητήσει οποιοδήποτε από τα ενδιαφερόμενα μέρη.

2.Η διαδικασία της μεσολάβησης αρχίζει με την κατάθεση σχετικής αίτησης από τα ενδιαφερόμενα μέρη, που υποβάλλεται από κοινού ή χωριστά. Η αίτηση, στην δεύτερη  περίπτωση, κοινοποιείται και στο άλλο μέρος. Στην  αίτηση  αναφέρονται  η πρόσκληση που απευθύνει το ένα μέρος προς το άλλο, τα  στοιχεία  των  μερών και των οριζόμενων  εκπροσώπων τους, τα αιτήματα, οι λόγοι που τα δικαιολογούν ή οι  λόγοι  που  καθιστούν  αδύνατη  την  ικανοποίησή  τους, οι τυχόν εναλλακτικές  προτάσεις  και  αντιπροτάσεις  και  οποιοδήποτε  στοιχείο, το οποίο διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις.

3.Ο μεσολαβητής επιλέγεται από τα μέρη από τον ειδικό κατάλογο μεσολαβητών. Σε περίπτωση  ασυμφωνίας των μερών ο μεσολαβητής ορίζεται με κλήρωση. Για το σκοπό αυτόν, ύστερα από 48 ώρες από την υποβολή της αίτησης, η αρμόδια υπηρεσία του Ο.ΜΕ.Δ.  καλεί  τα μέρη  να προσέλθουν  σε καθορισμένο τόπο και  ώρα για την επιλογή μεσολαβητή και σε περίπτωση διαφωνίας για την ανάδειξή του με κλήρωση.

Με την ίδια διαδικασία ορίζεται και ο αναπληρωματικός του μεσολαβητή. Κάθε μέρος έχει το δικαίωμα να εκφράσει μία φορά άρνηση  για το κληρωθέν πρόσωπο.   Μετά  τον ορισμό του μεσολαβητή συντάσσεται πρακτικό ανάληψης της μεσολάβησης.

4. Ο μεσολαβητής καλεί τα μέρη σε συζητήσεις, προβαίνει σε κατ’ ιδίαν  ακρόαση των μερών, σε εξέταση της  οικονομικής κατάστασης και της εξέλιξης της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικής δραστηριότητας στην οποία αναφέρεται η συλλογική διαφορά, σε εξετάσεις προσώπων και  σε οποιαδήποτε έρευνα σχετική με τους όρους εργασίας, συνεπικουρούμενος, ενδεχομένως, από έναν ή περισσότερους  πραγματογνώμονες της επιλογής του.

5. Η εργοδοτική πλευρά ή η συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων και κάθε αρμόδια υπηρεσία έχουν την υποχρέωση να δώσουν στο μεσολαβητή κάθε πληροφορία και να υποβοηθήσουν το έργο του. Ειδικότερα για την εργοδοτική πλευρά  ισχύουν όσα περιγράφονται στην παρ. 4 του άρθρου 4  του N.1876/1990.

6.α) Αν τα μέρη δεν καταλήξουν σε συμφωνία μέσα σε προθεσμία είκοσι (20) εργασίμων  ημερών από την επομένη της ημέρας ανάληψης των καθηκόντων του μεσολαβητή, ο μεσολαβητής έχει δικαίωμα να υποβάλλει  σ’ αυτά  δική του τελική  πρόταση.

β) Αν τα μέρη δεν γνωστοποιήσουν εγγράφως  την αποδοχή της πρότασης του μεσολαβητή  μέσα σε πέντε (5) εργάσιμες  ημέρες από την κοινοποίησή της, θεωρείται ότι την  απέρριψαν. Η αποδοχή ή η απόρριψη της πρότασης κοινοποιείται και στο άλλο μέρος. Η πρόταση του μεσολαβητή είναι δυνατό να δημοσιεύεται  από αυτόν στον ημερήσιο  ή /και  στον  περιοδικό τύπο.

γ) Εφ’ όσον η πρόταση  γίνεται δεκτή  καλούνται τα ενδιαφερόμενα μέρη από το μεσολαβητή  να την υπογράψουν, οπότε αυτή εξομοιώνεται με συλλογική σύμβαση εργασίας και εφαρμόζονται κατ’ αναλογία, εκτός αντίθετης ρύθμισης, οι διατάξεις για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

δ) Εφόσον ο Μεσολαβητής κρίνει ότι με τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων μπορεί να επέλθει συμφωνία, υποβάλλει ενδιάμεση πρόταση και αναπέμπει τη διαφορά στα δύο μέρη. Αν  μετά την πάροδο τριάντα (30) εργασίμων ημερών δεν κατέστη δυνατή η σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας, οποιοδήποτε από τα μέρη μπορεί να ζητήσει τη συνέχιση της μεσολάβησης, οπότε ο μεσολαβητής έχει δικαίωμα να υποβάλλει την τελική του πρόταση».