Άρθρο 17: Δικαιώματα ΦΚΑ μετά την υπαγωγή οφειλετών σε ρύθμιση και συμμόρφωση

Οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης διατηρούν το δικαίωμα και μετά τη συμμόρφωση του οφειλέτη στη ρύθμιση τμηματικής καταβολής που του χορηγήθηκε:
α) να εγγράφουν υποθήκες σε περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη, των συνυπόχρεων προσώπων ή των εγγυητών, εφόσον η οφειλή δεν είναι ασφαλισμένη,
β) να μην χορηγούν αποδεικτικό ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπραγμάτου δικαιώματος επ’ αυτού, εφόσον η οφειλή δεν είναι ασφαλισμένη.
γ) να προβαίνουν σε συμψηφισμό των χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη κατά του φορέα και μέχρι του ύψους των οφειλών, κατά τις διατάξεις του άρθρου 83 του K.E.Δ.E.. Στην περίπτωση αυτή τα ποσά των χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη συμψηφίζονται με τις τελευταίες δόσεις της ρύθμισης, όπως αυτές ορίζονται στην απόφαση του αρμόδιου οργάνου του ασφαλιστικού φορέα.

  • 5 Ιουνίου 2015, 14:59 | ΜΑΡΙΑ

    Καλησπέρα,
    Θα ήθελα να επισημάνω ότι στο ανωτέρω σχέδιο νόμου στο τμήμα των ασφαλιστικών ζητημάτων δεν συμπεριλαμβάνεται άρθρο για τον ΟΑΕΕ για την αύξηση του ύψους οφειλών πάνω από 20000 ευρώ για όσους εγκλωβισμένους ελεύθερους επαγγελματίες έχουν διακόψει την επιχείρησή τους και έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης αλλά δεν μπορούν να καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης. Αποτελεί μεγάλη αδικία! Παραθέτω και σχετική ιστοσελίδα στην οποία αναφέρομαι:
    http://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/asfalish/61448/neo-orio-gia-ton-sympsifismo-xreon-me-tin-syntaksi-apo-ton-oaee
    Είναι απαραίτητο το ποσό να ανέλθει πάνω από τις 30000 ευρώ ώστε να καλύψει τα χρόνια της κρίσης από το 2010 και εξής. Και ας δίνεται η δυνατότητα να παρακρατούνται από τη σύνταξη τα σχετικά ποσά. Γιατί όπως καταλαβαίνετε οι συγκεκριμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι δεν έχουν πλέον μηνιαίο εισόδημα είναι δύσκολο να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της μηνιαίας ρύθμισης των 100 δόσεων. Τι θα γίνει με το συγκεκριμένο θέμα;;