- Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης - http://www.opengov.gr/minlab -

Άρθρο 13: Συγκρότηση Ειδικών κλιμακίων ελέγχου

Με απόφαση του Διοικητή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δύναται να συγκροτούνται ειδικά κλιμάκια ελέγχου, αποτελούμενα από υπαλλήλους του Ιδρύματος, τα οποία διενεργούν επιτόπιους ελέγχους κοινών επιχειρήσεων και οικοδομοτεχνικών έργων για τoν έλεγχο της εισφοροδιαφυγής, είτε αυτεπάγγελτα, είτε μετά από υπηρεσιακή αναφορά ή εντολή, με αρμοδιότητα σε όλη τη χώρα.
Με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίζονται η διαδικασία συμμετοχής στα κλιμάκια, ο τρόπος οργάνωσής τους, η κατηγορία των συμμετεχόντων υπαλλήλων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της διάταξης αυτής.
Με κοινή Απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του Υπουργού Οικονομικών καθορίζεται η ημερήσια αποζημίωση που θα καταβάλλεται στους συμμετέχοντες υπαλλήλους πέρα των προβλεπόμενων εξόδων μετακίνησης, οι όροι καταβολής και κάθε άλλη λεπτομέρεια.
Εκπρόσωποι του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου της επιχείρησης, και αν δεν υπάρχει σωματείο του εργατικού κέντρου της περιοχής, δύνανται να παρευρίσκονται κατά την επιθεώρηση που ενεργούν τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Εργασίας και να υποβάλλουν τις παρατηρήσεις τους.