Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, προκειμένου να υποβάλουν αίτηση προς τον εργοδότη τους για την παροχή της εργασίας με το σύστημα της τηλεργασίας εργαζόμενοι με παθήσεις, νοσήματα ή αναπηρίες που περιλαμβάνονται στο άρθρο 2 της παρούσας, είναι:
α) Αίτηση προς τον εργοδότη τους και
β) Ιατρική Γνωμάτευση από Θεράποντα Ιατρό αντίστοιχης ιατρικής ειδικότητας, σύμφωνα με το Παράρτημα.
Στην εν λόγω Ιατρική Γνωμάτευση αναφέρονται επακριβώς:
α) η περίπτωση του άρθρου 2 στην οποία υπάγεται η πάθηση, το νόσημα ή η αναπηρία του εργαζομένου που υποβάλει αίτηση προς τον εργοδότη του για την παροχή της εργασίας με το σύστημα της τηλεργασίας
β) η χρονική διάρκεια της παροχής της εργασίας με το σύστημα της τηλεργασίας, η οποία δεν θα ξεπερνά τους τρεις (3) μήνες,
γ) η ενδεχόμενη ανάγκη επανεξέτασης – επανεκτίμησης του εργαζομένου για συνέχιση της τηλεργασίας.
Πέραν της ανωτέρω Ιατρικής Γνωμάτευσης, οι εργαζόμενοι με πιστοποιημένη αναπηρία συνυποβάλλουν και την αντίστοιχη Απόφαση του ΚΕ.Π.Α.
Στο άρθρο 3 πραγματικά η απόλυτη παράνοια!
Ενώ ο σκοπός όπως περιγράφεται στο άρθρο 1 είναι η αποφυγή κινδύνου εργασίας στις εγκαταστάσεις εργοδότη για ΜΗ Αναστρέψιμες Παθήσεις, ορίζουμε όριο 3 μηνών. Δηλαδή μετά δεν θα διατρέχουμε κίνδυνο. Η θα έχουμε γίνει καλά να υποθέσω? Και αν τυχόν υπάρχει απόφαση ΚΕΠΑ για 1 ή και πλέον έτη, κάθε 3μηνο θα πηγαίνουμε στον γιατρό για γνωμάτευση?
Η οποία απόφαση βασίζεται σε γνωμάτευση και εξέταση παράλληλα.
Εξάλλου ο Ιατρός Εργασίας που αναφέρετε στο άρθρο 4 έχει ήδη ιατρικό φάκελλο για όλους τους εργαζόμενους.
Μήπως πρέπει να βελτιωθεί η ξαναγραφεί το άρθρο τόσο επί της διαδικασίας αλλά κατά βάση επι της διάρκειας?
Φοβόμαστε αντίδραση των εργοδοτών αν το διάστημα είναι 1 έτος?
Επιπρόσθετα καθώς επίσης δεν έχει προβλεφθεί στα πλαίσια του παρόντος άρθρου, επιχειρήσεις όπως οι Τράπεζες στις οποίες ο εργαζόμενος ΑμεΑ δικαιούται 10 ημέρες αναπηρικής άδειας και συνεπώς έχει προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά που πιστοποιούν την αναπηρία του, δεν θα πρέπει να μπαίνει σε επιπρόσθετη διαδικασία.
Θα μπορούσε να υπάρχει και μια διασταύρωση της ΑΑΔΕ/Ατλας/Γενική Γραμματεία Πληροφοριακων Συστηματων/ΕΦΚΑ/ΚΕΠΑ που να ενημερώνει την Εργάνη περί ύπαρξης αναπηρίας.
Όταν ένα άτομο με αναπηρία, έχει απόφαση αορίστου χρόνου από Αβαθμια υγειονομική επιτροπή προ ΚΕΠΑ ή/και απόφαση ασφαλιστικού φορέα και δεν υφίσταται ανάγκη επανεξέτασης και δη όταν η πάθηση ανήκει στους πίνακες μη αντιστρέψιμων ασθενειών, θα έπρεπε να υπάρχει μέριμνα η οποία δεν υπάρχει και εγείρεται το ενδεχόμενο επίλυσης από τον Συνήγορο του Πολίτη ο οποίος είναι υπεύθυνος για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρια.
Συνεπώς θα πρέπει να γίνονται δεκτές και οι γνωματεύσεις αοριστου χρονου προ ΚΕΠΑ και δη οταν υπάρχει και αποφαση ασφαλιστικου φορεα λογω εξωιδρυματικου επιδοματος παραπληγιας.
Επιπρόσθετα υπάρχουν μη αντιστρέψιμες παθήσεις και δη οι κινητικές/νευρολογικές που εξυπακούεται ότι υπάρχει ενδεχόμενο επιδείνωσης. Δεν είναι καθόλου λογικό να περιορίζεται η τηλεργασία στους 3 μήνες με επανεξέταση από γιατρό. Ένα άτομο με εγκεφαλική παράλυση δεν θα γίνει καλά σε 3 μήνες. Δεν θα αλλάξει το ενδεχόμενο επιδείνωσης μετά από 3 μήνες. Θα πρέπει επιτέλους να προβλεφθεί και η μόνιμη τηλεργασία.
Ελπίζω η διαβούλεση αυτή να είναι ουσιαστική και να υπάρξουν αλλαγές γιατί και με τον νόμο περί τηλεργασίας υπηρχαν 100+ σχόλια και στο τέλος δεν έγινε καμία αλλαγή επι του νομοσχεδίου.
Να συμπεριλάβετε στους φορείς πιστοποίησης αναπηρίας και τις λοιπές υγειονομικές επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας π.χ. ΑΣΥΕ, με απόλυτη σαφήνεια.
Συστηματικά υπάρχει κενό νόμου σε αυτό το θέμα.
Δεν υπάρχουν μόνο τα ΚΕΠΑ!
Προτείνω η μέγιστη διάρκεια κάθε περιόδου τηλεργασίας να αυξηθεί από τους 3 στους 6 μήνες.
Ο λόγος είναι ότι πολλές κατηγορίες παθήσεων είναι χρόνιες και δεν αλλάζει κάτι στο διάστημα των 3 μηνών. Έτσι άτομα με αναπηρίες ή και άλλες παθήσεις που τους υποχρεώνουν να μένουν στο σπίτι, δεν θα είναι απαραίτητο να μετακινούνται τόσο συχνά στον γιατρό τους ώστε να ανανεώνουν την άδειά τους.
Είμαι ΑΜΕΑ με εφ’ όρου ζωής αναπηρία(ποσοστό 86% σύμφωνα με απόφαση ΚΕΠΑ). Γιατί με βάζετε να μπαίνω στη διαδικασία επανεξέτασης-επανεκτίμησης αφού η τηλεργασία είναι ο μόνος τρόπος να δουλεύω χωρίς να βλάπτω την υγεία μου ; Είμαι ΑΜΕΑ εφ’ όρου ζωής. Παρακαλώ αλλάξτε το β και γ του άρθρου 3. Ευχαριστώ.
Είμαι ΑΜΕΑ με εφ’ όρου ζωής αναπηρία με ποσοστό 86%. Γιατί με βάζετε να μπαίνω στη διαδικασία επανεξέτασης-επανεκτίμησης κάθε 3 μήνες αφού η τηλεργασία είναι ο μόνος τρόπος να δουλεύω χωρίς να βλάπτω την υγεία μου; Παρακαλώ διορθώστε τις περιπτώσεις β και γ του άρθρου 3. Ευχαριστώ.