Άρθρο 27 – Δυνατότητα απασχόλησης εργαζομένων σε εκπαιδευτικά κέντρα πιλότων και τεχνικών αεροσκαφών κατά την ημέρα Κυριακή και κατά τις ημέρες αργίας – Προσθήκη περ. κε) στην παρ. 1 του άρθρου 200 του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου

Στην παρ. 1 του άρθρου 200 του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου (π.δ. 80/2022, Α’ 222) και στην παρ. 1 του κωδικοποιηθέντος άρθρου 7 του β.δ. 748/1966 (Α’ 179), περί των εξαιρέσεων από την ανάπαυση της Κυριακής και από την ανάπαυση σε ημέρες αργίας, προστίθεται περ. κε) ως εξής:

«κε) Εκπαιδευτικών κέντρων πιλότων και τεχνικών αεροσκαφών, εφόσον εξυπηρετούν επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που λειτουργούν επί είκοσι τέσσερις (24) ώρες ημερησίως και επτά (7) ημέρες την εβδομάδα.».

  • 8 Σεπτεμβρίου 2023, 12:24 | Goldair Handling

    Προτείνουμε να προστεθούν τα εκπαιδευτικά κέντρα επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών και επιβατών καθώς ο τομέας λειτουργεί επί εικοσιτέσσερις (24) ώρες ημερησίως, επτά (7) ημέρες την εβδομάδα και είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το πτητικό έργο

  • Αίτημα:
    Να προστεθεί ως περίπτωση κστ) η βιομηχανία τροφίμων.

    Η βιομηχανία τροφίμων, ιδιαίτερα όσες επιχειρήσεις παράγουν και διανέμουν ευαλλοίωτα τρόφιμα περιορισμένης διάρκειας ζωής, εξυπηρετούν επαγγελματικά κανάλια τα οποία εποχικά λειτουργούν 7 ημέρες την εβδομάδα, καθώς και επιχειρήσεις οργανωμένου λιανεμπορίου οι οποίες λειτουργούν ορισμένες Κυριακές το έτος. Επιπρόσθετα υπάρχουν περιπτώσεις έκτακτων αναγκών των πελατών ή βλαβών του παραγωγικού εξοπλισμού που επιβάλλουν την κατ’ εξαίρεση απασχόληση αριθμού εργαζομένων το Σάββατο και ενίοτε και την Κυριακή.
    Αυτό που διαφοροποιεί τις εταιρείες που ανήκουν ευρύτερα στον κλάδο της βιομηχανίας τροφίμων είναι ότι τα προϊόντα παράγονται και αποθηκεύονται σε συνθήκες ψύξης, τηρώντας απαρέγκλιτα τους Κανόνες Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, είναι δε ευαλλοίωτα τρόφιμα με περιορισμένη διάρκεια ζωής.
    Ο κλάδος του HORECA (ξενοδοχεία, εστιατόρια, κτλ.) λειτουργεί ουσιαστικά στο μέγιστο το τρίμηνο Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου, οπότε και οι ανάγκες του πρέπει να εξυπηρετηθούν και ουσιαστικά παραχθούν εκείνη την περίοδο, ώστε τα προϊόντα να φτάσουν ασφαλή και φρέσκα στον καταναλωτή.
    Επίσης σημαντικό είναι το ότι αν σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή υπάρξει βλάβη σε μηχανή των επιχειρήσεων αυτών, πόσο δε μάλλον σε περίοδο υψηλής ζήτησης από Πελάτες Horeca ή άλλους, θα πρέπει να συμπιέσουν τον χρόνο παραγωγής σε μικρότερο, ανάλογα με την διάρκεια επίλυσης της τεχνικής βλάβης. Ειδικότερα, ως προς τη βιομηχανία αλλαντικών δεν λειτουργεί με μεγάλες γραμμές παραγωγής (σειριακά), αλλά ουσιαστικά με «σταθμούς» παραγωγής 1-2 μηχανών ανά κατηγορία προϊόντας (σαν μικρές βιοτεχνίες). Αυτό έχει σαν συνέπεια ότι αν μια μηχανή υποστεί βλάβη, παύει η παραγωγή του συγκεκριμένου προϊόντος.

    Να προστεθεί ως περίπτωση κη) οι επιχειρήσεις εμφιαλώσεως φυσικών μεταλλικών νερών και αναψυκτικών.
    Οι επιχειρήσεις εμφιαλώσεως φυσικών μεταλλικών νερών και αναψυκτικών έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν νόμιμα και να εκτελούν όσες εργασίες σχετίζονται με την παραγωγική διαδικασία, και στο πλαίσιο αυτό επιθυμούν να μπορούν να απασχολούν εργαζόμενους, κατά τις Κυριακές και αργίες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, επειδή η επανεκκίνησή της (παραγωγικής διαδικασίας) επιβαρύνει σημαντικά αυτές τις επιχειρήσεις.
    Το γεγονός αυτό έχει ως συνέπειες, μεταξύ άλλων, να δυσχεραίνεται ουσιωδώς, αφενός η παραγωγική λειτουργία των επιχειρήσεων φυσικών μεταλλικών νερών και αναψυκτικών, αφετέρου και συναφώς ο εφοδιασμός της αγοράς. Οι παραπάνω συνέπειες εντείνονται σε μεγάλο βαθμό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μία περίοδο σημαντικά αυξημένης – και συνεχώς αυξανόμενης – ζήτησης των προϊόντων των κλάδων κυρίως λόγω του εισαγόμενου τουρισμού οπότε παρουσιάζεται εξαιρετική σώρευση εργασίας.
    Παράλληλα η έλλειψη σχετικής πρόβλεψης στο νόμο αναφορικά με την εξαίρεση των εργαζομένων των επιχειρήσεων των κλάδων από την απαγόρευση απασχόλησης καθ’ ημέρα Κυριακή ή αργία, συμβάλλει στην αύξηση του κόστους για τις επιχειρήσεις αυτές.
    Επιπλέον οι παραπάνω επιχειρήσεις να έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν νόμιμα και να απασχολούν εργαζομένους στο πλαίσιο και για τον σκοπό αυτό, τουλάχιστον κατά τις Κυριακές και Αργίες του χρονικού διαστήματος από Μάιο έως και Σεπτέμβριο κάθε έτους, λόγω της ιδιαίτερα αυξημένης ζήτησης, απόρροια των κλιματολογικών συνθηκών, των υψηλών θερμοκρασιών – καυσώνων και των αυξημένων τουριστικών ροών.

  • 7 Σεπτεμβρίου 2023, 22:36 | Εύα Παρτάλα

    Η βιομηχανία τροφίμων και ειδικά φρέσκων και ευαλλείωτων προϊόντων είναι απόλυτα συνυφασμένη με τον πρωτογενή τομέα.

    Ως εκ τούτου οι κλιματικές συνθήκες υπαγορεύουν τους χρόνους λειτουργίας της επιχείρησης και κατ’ επέκταση τις ώρες/ημέρες εργασίας του προσωπικού που απασχολείται στη συγκομιδή & βιομηχανοποίηση των νωπών προϊόντων.

    Σε αυτό το πλαίσιο η εναρμόνιση της εργατικής νομοθεσίας με τις ανάγκες λειτουργίας της επιχείρησης & του προγράμματος εργασίας, είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ανταγωνιστική δραστηριοποίησή της, όπως αυτή υπαγορεύεται από τις κλιματικές συνθήκες & όχι τόσο από έναν «μονολιθικό» προγραμματισμό.

    Επιπροσθέτως, η βιομηχανία τροφίμων εξυπηρετεί επαγγελματικά δίκτυα και επιχειρήσεις οργανωμένου λιανεμπορίου τα οποία λειτουργούν 6 με 7 ημέρες την εβδομάδα, έχοντας ανάγκες φρέσκου προϊόντος καθ’ όλη τη χρονική διάρκεια αυτή.

    Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας αλλά και βιωσιμότητας των επιχειρήσεων αυτών, να υπάρχει η δυνατότητα νόμιμης λειτουργίας ειδικά σε ότι αφορά στην συγκομιδή, την παραγωγική διαδικασία καθώς και την διαδικασία αποθήκευσης και διανομής, να απασχολούν το προσωπικό τους, που εμπλέκεται στις αναφερόμενες διαδικασίες, τις Κυριακές & αργίες κατά τις αντίστοιχες περιόδους (εποχικότητα) με τρόπο ευέλικτο και κοστολογικά υποφερτό.

    Αυτό είναι και το ζητούμενο από μια νομοθετική ρύθμιση που μπορεί να εξασφαλίζει ευελιξία και αποτελεσματικότητα τόσο για τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους όσο & τους καταναλωτές.

  • 7 Σεπτεμβρίου 2023, 22:28 | ΣΘΕΒ (Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών)

    1.Να προστεθεί ως περίπτωση κστ) η βιομηχανία τροφίμων.
    Η βιομηχανία τροφίμων, ιδιαίτερα όσες επιχειρήσεις παράγουν και διανέμουν ευαλλοίωτα τρόφιμα περιορισμένης διάρκειας ζωής, εξυπηρετούν επαγγελματικά κανάλια τα οποία εποχικά λειτουργούν 7 ημέρες την εβδομάδα, καθώς και επιχειρήσεις οργανωμένου λιανεμπορίου οι οποίες λειτουργούν ορισμένες Κυριακές το έτος. Επιπρόσθετα υπάρχουν περιπτώσεις έκτακτων αναγκών των πελατών ή βλαβών του παραγωγικού εξοπλισμού που επιβάλλουν την κατ’ εξαίρεση απασχόληση αριθμού εργαζομένων το Σάββατο και ενίοτε και την Κυριακή.
    Αυτό που διαφοροποιεί τις εταιρείες που ανήκουν ευρύτερα στον κλάδο της βιομηχανίας τροφίμων είναι ότι τα προϊόντα παράγονται και αποθηκεύονται σε συνθήκες ψύξης, τηρώντας απαρέγκλιτα τους Κανόνες Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, είναι δε ευαλλοίωτα τρόφιμα με περιορισμένη διάρκεια ζωής.
    Ο κλάδος του HORECA (ξενοδοχεία, εστιατόρια, κτλ.) λειτουργεί ουσιαστικά στο μέγιστο το τρίμηνο Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου, οπότε και οι ανάγκες του πρέπει να εξυπηρετηθούν και ουσιαστικά παραχθούν εκείνη την περίοδο, ώστε τα προϊόντα να φτάσουν ασφαλή και φρέσκα στον καταναλωτή.
    Επίσης σημαντικό είναι το ότι αν σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή υπάρξει βλάβη σε μηχανή των επιχειρήσεων αυτών, πόσο δε μάλλον σε περίοδο υψηλής ζήτησης από Πελάτες Horeca ή άλλους, θα πρέπει να συμπιέσουν τον χρόνο παραγωγής σε μικρότερο, ανάλογα με την διάρκεια επίλυσης της τεχνικής βλάβης. Ειδικότερα, ως προς τη βιομηχανία αλλαντικών δεν λειτουργεί με μεγάλες γραμμές παραγωγής (σειριακά), αλλά ουσιαστικά με «σταθμούς» παραγωγής 1-2 μηχανών ανά κατηγορία προϊόντας (σαν μικρές βιοτεχνίες). Αυτό έχει σαν συνέπεια ότι αν μια μηχανή υποστεί βλάβη, παύει η παραγωγή του συγκεκριμένου προϊόντος.

  • 7 Σεπτεμβρίου 2023, 17:28 | ΣΕΒΑ

    ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΜΑΣ:
    O ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΩΝ (ΣΕΒΑ) ζητάει οι επιχειρήσεις του κλάδου αναψυκτικών να έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν νόμιμα και να εκτελούν όσες εργασίες σχετίζονται με την παραγωγική διαδικασία, και στο πλαίσιο αυτό να απασχολούν εργαζομένους που εμπλέκονται με την παραγωγική διαδικασία, κατά τις Κυριακές και αργίες και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, επειδή η επανεκκίνησή της (παραγωγικής διαδικασίας) επιβαρύνει σημαντικά τις επιχειρήσεις του κλάδου.
    Επιπλέον ζητάει οι επιχειρήσεις του κλάδου να έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν νόμιμα και να απασχολούν εργαζομένους στο πλαίσιο και για το σκοπό αυτό, τουλάχιστον κατά τις Κυριακές και Αργίες του χρονικού διαστήματος από Μάιο έως και Σεπτέμβριο κάθε έτους, λόγω της ιδιαίτερα αυξημένης ζήτησης, απόρροια των κλιματολογικών συνθηκών, των υψηλών θερμοκρασιών – καυσώνων και των αυξημένων τουριστικών ροών.

    ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΡΥΘΜΙΣΗ:
    Με το άρθρο 27 του νομοσχεδίου να προβλεφθεί ρητά η προσθήκη νέας περ. εξαίρεσης στην παρ. 1 του κωδικοποιηθέντος άρθρου 7 του β.δ. 748/1966 (Α΄179) περί των εξαιρέσεων από την ανάπαυση της Κυριακής και από την ανάπαυση σε ημέρες αργίας, καθώς και στη σχετική κωδικοποιημένη διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 200 του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου (π.δ. 80/2022, Α΄222), σύμφωνα με την οποία «(περ. ….)…εμφιαλώσεως αναψυκτικών».

  • 7 Σεπτεμβρίου 2023, 17:45 | ΣΕΦΥΜΕΝ

    ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΜΑΣ:
    O ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΝΕΡΩΝ (ΣΕΦΥΜΕΝ) ζητάει οι επιχειρήσεις του κλάδου εμφιαλώσεως φυσικών μεταλλικών νερών να έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν νόμιμα και να εκτελούν όσες εργασίες σχετίζονται με την παραγωγική διαδικασία, και στο πλαίσιο αυτό να απασχολούν εργαζομένους που εμπλέκονται με την παραγωγική διαδικασία, κατά τις Κυριακές και αργίες και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, επειδή η επανεκκίνησή της (παραγωγικής διαδικασίας) επιβαρύνει σημαντικά τις επιχειρήσεις του κλάδου.
    Επιπλέον ζητάει οι επιχειρήσεις του κλάδου να έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν νόμιμα και να απασχολούν εργαζομένους στο πλαίσιο και για το σκοπό αυτό, τουλάχιστον κατά τις Κυριακές και Αργίες του χρονικού διαστήματος από Μάιο έως και Σεπτέμβριο κάθε έτους, λόγω της ιδιαίτερα αυξημένης ζήτησης, απόρροια των κλιματολογικών συνθηκών, των υψηλών θερμοκρασιών – καυσώνων και των αυξημένων τουριστικών ροών.

    ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΡΥΘΜΙΣΗ:
    Με το άρθρο 27 του νομοσχεδίου να προβλεφθεί ρητά η προσθήκη νέας περ. εξαίρεσης στην παρ. 1 του κωδικοποιηθέντος άρθρου 7 του β.δ. 748/1966 (Α΄179) περί των εξαιρέσεων από την ανάπαυση της Κυριακής και από την ανάπαυση σε ημέρες αργίας, καθώς και στη σχετική κωδικοποιημένη διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 200 του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου (π.δ. 80/2022, Α΄222), σύμφωνα με την οποία «(περ. ….)…εμφιαλώσεως φυσικών μεταλλικών νερών».

  • 7 Σεπτεμβρίου 2023, 17:12 | ΧΗΤΟΣ Α.Β.Ε.Ε.

    Επί του άρθρου είναι σημαντικό να ληφθεί υπ’ όψιν η ένταξη των ΚΑΔ των εταιρειών εμφιάλωσης (εμφιαλωμένα νερά – αναψυκτικά) στην κατηγορία των επιχειρήσεων συνεχούς λειτουργίας στο σχέδιο νόμου (Π.Δ. 80/2022, Άρθρο 200, παρ. 2).
    Η περίοδος λειτουργίας των επιχειρήσεων εμφιάλωσης με δεδομένη την αύξηση της ζήτησης των προϊόντων και την αύξηση της τουριστικής περιόδου στη χώρα την τελευταία 7ετία τουλάχιστον, καθιστά αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων και τον εφοδιασμό της αγοράς, την ένταξη τους σε καθεστώς επιχειρήσεων συνεχούς λειτουργίας.
    Ταυτόχρονα, με δεδομένο ότι επιχειρήσεις εμφιάλωσης έχουν καθετοποιήσει τις διαδικασίες παραγωγής τους με ταυτόχρονη παραγωγή των θερμοπλαστικών υλικών συσκευασίας των τελικών προϊόντων εμφιάλωσης, είναι εξίσου σημαντική και η ένταξη των ΚΑΔ των επιχειρήσεων παραγωγής θερμοπλαστικών υλικών συσκευασίας (πλέον των προϊόντων πλαστικών μεμβρανών) στις επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας ως υποστηρικτικές μονάδες της λειτουργίας των εμφιαλωτηρίων Π.Δ. 80/2022, Άρθρο 200, παρ. 3, περ. στ’).

  • 7 Σεπτεμβρίου 2023, 16:06 | Εταιρία Κλάδου Παραγωγής Τροφίμων/Αλλαντικών

    1. Να προστεθεί ως περίπτωση κστ) η βιομηχανία τροφίμων.

    Η βιομηχανία τροφίμων εξυπηρετεί επαγγελματικά κανάλια τα οποία εποχικά λειτουργούν 7 ημέρες την εβδομάδα, καθώς και επιχειρήσεις οργανωμένου λιανεμπορίου οι οποίες λειτουργούν ορισμένες Κυριακές το έτος. Επιπρόσθετα υπάρχουν περιπτώσεις έκτακτων αναγκών των πελατών ή βλαβών του παραγωγικού εξοπλισμού που επιβάλλουν την κατ’ εξαίρεση απασχόληση αριθμού εργαζομένων το Σάββατο και ενίοτε και την Κυριακή.
    Ο κλάδος του HORECA (ξενοδοχεία, εστιατόρια, κτλ.) λειτουργεί ουσιαστικά στο μέγιστο το τρίμηνο Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου, οπότε και οι ανάγκες του πρέπει να εξυπηρετηθούν και ουσιαστικά παραχθούν εκείνη την περίοδο, ώστε τα προϊόντα να φτάσουν ασφαλή στον καταναλωτή.
    Επίσης σημαντικό είναι το ότι αν σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή υπάρξει βλάβη σε μηχανή των επιχειρήσεων αυτών, πόσο δε μάλλον σε περίοδο υψηλής ζήτησης από Πελάτες Horeca ή άλλους, θα πρέπει να συμπιέσουν τον χρόνο παραγωγής σε μικρότερο, ανάλογα με την διάρκεια επίλυσης της τεχνικής βλάβης. Ειδικότερα, ως προς τη βιομηχανία αλλαντικών δεν λειτουργεί με μεγάλες γραμμές παραγωγής (σειριακά), αλλά ουσιαστικά με «σταθμούς» παραγωγής 1-2 μηχανών ανά κατηγορία προϊόντας (σαν μικρές βιοτεχνίες). Αυτό έχει σαν συνέπεια ότι αν μια μηχανή υποστεί βλάβη, παύει η παραγωγή του συγκεκριμένου προϊόντος.

  • 7 Σεπτεμβρίου 2023, 15:36 | ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΖΟΥΡΝΑΤΖΗΣ

    a. Στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού του πλαισίου αυτού, της ενίσχυσης της παραγωγικής λειτουργίας των επιχειρήσεων αλλά και ενίσχυσης της τόνωσης της αγοράς, προτείνεται η εξής προσθήκη :
    i. Στο άρθ. 201 του Π.Δ. 80/2022- Εξαιρέσεις από τις διατάξεις περί της ανάπαυσης την Κυριακή και τις ημέρες αργίας:
    1. Μεταφορά του εδαφίου ια) της παρ. 3 του άρθ. 201 για την προσαρμογή και αναβάθμιση πληροφοριακών συστημάτων (η οποία προϋποθέτει τη δυνατότητα εργασίας την Κυριακή, με άδεια όμως της Επιθεώρησης Εργασίας), στο άρθ 200 του Π.Δ. 80 παρ. 1. Με δεδομένο ότι αυτές οι ανάγκες είναι συνεχείς, ο δε σχετικός κλάδος δραστηριότητας παρουσιάζει ανάγκες υποστήριξης 24 ώρες/ 24ωρο, θα πρέπει η σχετική δυνατότητα να δοθεί χωρίς σχετική άδεια της Επιθεώρησης Εργασίας.

  • 7 Σεπτεμβρίου 2023, 15:55 | Εταιρία Κλάδου Παραγωγής Τρφίμων/Αλλαντικών

    Η βιομηχανία τροφίμων εξυπηρετεί επαγγελματικά κανάλια τα οποία εποχικά λειτουργούν 7 ημέρες την εβδομάδα, καθώς και επιχειρήσεις οργανωμένου λιανεμπορίου οι οποίες λειτουργούν ορισμένες Κυριακές το έτος. Επιπρόσθετα υπάρχουν περιπτώσεις έκτακτων αναγκών των πελατών ή βλαβών του παραγωγικού εξοπλισμού που επιβάλλουν την κατ’ εξαίρεση απασχόληση αριθμού εργαζομένων το Σάββατο και ενίοτε και την Κυριακή.
    Ο κλάδος του HORECA (ξενοδοχεία, εστιατόρια, κτλ.) λειτουργεί ουσιαστικά στο μέγιστο το τρίμηνο Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου, οπότε και οι ανάγκες του πρέπει να εξυπηρετηθούν και ουσιαστικά παραχθούν εκείνη την περίοδο, ώστε τα προϊόντα να φτάσουν ασφαλή στον καταναλωτή.
    Επίσης σημαντικό είναι το ότι αν σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή υπάρξει βλάβη σε μηχανή των επιχειρήσεων αυτών, πόσο δε μάλλον σε περίοδο υψηλής ζήτησης από Πελάτες Horeca ή άλλους, θα πρέπει να συμπιέσουν τον χρόνο παραγωγής σε μικρότερο, ανάλογα με την διάρκεια επίλυσης της τεχνικής βλάβης. Ειδικότερα, ως προς τη βιομηχανία αλλαντικών δεν λειτουργεί με μεγάλες γραμμές παραγωγής (σειριακά), αλλά ουσιαστικά με «σταθμούς» παραγωγής 1-2 μηχανών ανά κατηγορία προϊόντας (σαν μικρές βιοτεχνίες). Αυτό έχει σαν συνέπεια ότι αν μια μηχανή υποστεί βλάβη, παύει η παραγωγή του συγκεκριμένου προϊόντος.

  • 7 Σεπτεμβρίου 2023, 14:12 | ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΣΦΕΕ)

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

    Οι συνθήκες της αγοράς εργασίας του φαρμάκου και η συνεχής εξέλιξη αυτών επιβάλλουν την συνεξέλιξη του νομικού πλαισίου που διέπει τις οικείες εργασιακές σχέσεις του κλάδου μας. Σε αυτό το πλαίσιο, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να υπάρξει ρύθμιση που να καλύπτει το νομοθετικό κενό που υφίσταται σε ότι αφορά τη συμμετοχή των εργαζομένων τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες σε επιστημονικές εκδηλώσεις ιατρικών εταιρειών και λοιπών δημοσίων και ιδιωτικών φορέων υγείας.

    Η διοργάνωση των συγκεκριμένων εκδηλώσεων – συνεδρίων και η συμμετοχή σε αυτά είναι απαραίτητη για τον κλάδο μας, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, καθότι συμβάλλει στην ενημέρωση της ιατρικής κοινότητας, στην επιμόρφωση επαγγελματιών – εργαζομένων στους κλάδους της υγείας και του φαρμάκου και αποτελεί την μόνη επιτρεπόμενη και θεσμοθετημένη μορφή προώθησης των προϊόντων μας. Ωσαυτώς, στον τομέα αυτό απασχολούνται πλήθος εργαζόμενοι κυρίως ιατρικοί επισκέπτες.

    Με δεδομένο ότι τα επιστημονικά ιατρικά συνέδρια πραγματοποιούνται κυρίως τα Σάββατα, τις Κυριακές ή τις ημέρες αργιών, διότι τις συγκεκριμένες ημέρες δεν υπάρχει απασχόληση των Επαγγελματιών Υγείας (δηλ. εν πολλοίς των ιατρών) και επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή τους σε αυτά, απαιτείται για τους εργαζόμενους του κλάδου μας, που εργάζονται με πενθήμενη απασχόληση Δευτέρα ως Παρασκευή, να μπορούν να συμμετάσχουν στα προαναφερθέντα συνέδρια.

    Δεδομένου, λοιπόν, πως κάθε χρόνο πραγματοποιούνται άνω των 1000 συνεδρίων (σύμφωνα με στοιχεία του ΣΦΕΕ) , καθώς και ότι οι ίδιοι οι συμμετέχοντες σε αυτά επιθυμούν την πραγματοποίησή τους σε ημέρες Σαββάτου, Κυριακών ή αργιών, επιβάλλεται η κάλυψη του συγκεκριμένου νομοθετικού κενού, ώστε η κείμενη νομοθεσία να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σύγχρονης πραγματικότητας του φαρμακευτικού κλάδου.

    Α. Υπό τα ανωτέρω δεδομένα, ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ -ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΩΘΙ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ:
    1. Προσθήκη στο Άρθρο 27 στο σχέδιο νόμου:
    Δυνατότητα (+) συμμετοχής εργαζομένων σε επιστημονικές εκδηλώσεις – συνέδρια και απασχόλησης εργαζομένων σε εκπαιδευτικά κέντρα πιλότων και τεχνικών αεροσκαφών κατά την ημέρα Κυριακή και κατά τις ημέρες αργίες- Αναδιαμόρφωση περ. ε) και προσθήκη περ. κε) στην παρ. 1 του άρθρου 200 του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου.
    Στην παρ. 1 του άρθρου 200 του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου (Π.Δ. 80/2022, Α’ 222) και στην παρ. 1 του κωδικοποιηθέντος άρθρου 7 του β.δ. 748/1996 (Α’ 179) περί των εξαιρέσεων από την ανάπαυση της Κυριακής και από την ανάπαυση σε ημέρες αργίας αναδιαμορφώνεται η περ. ε) και προστίθεται περ. κε) ως εξής:
    «ε) Δημοσίων και Ψυχαγωγικών θεαμάτων και κέντρων διασκεδάσεως, δημοσίων παιγνίων και των μετ’ αυτών συνδεόμενων εργασιών, πρακτορείων, λαχείων, πρακτορείων εφημερίδων, παντός είδους εκθέσεων (+), επιστημονικών συνεδρίων και εν γένει συνεδριακών εκδηλώσεων, μουσείων ως και επί συναυλιών, αθλητικών αγώνων, ιπποδρομιών, αθλητικών σωματείων, γραφείων ταξιδίων και Λεσχών παντός είδους».
    «κε) Εκπαιδευτικών κέντρων πιλότων και λοιπών αεροσκαφών, εφόσον εξυπηρετούν επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που λειτουργούν επί είκοσι τέσσερις (24) ώρες ημερησίως και επτά (7) ημέρες την εβδομάδα».

    Β. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ
    Με την προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση επικαιροποιείται και εκσυγχρονίζεται το εργασιακό πλαίσιο ειδικά για τους εργαζομένους στον φαρμακευτικό κλάδο, όπου παρατηρείται το κενό ρύθμισης. Δεν θίγεται η 40ωρη/5νθημερη εργασία. Δεν θίγεται το ανώτατο ωράριο των 48ωρών (στο οποίο περιλαμβάνεται ο χρόνος υπερεργασίας και υπερωρίας) ως μέσος όρος στους 4μήνες περιόδου αναφοράς, όπως ορίζεται στο ΠΔ 88/1999).
    Επιτυγχάνονται όλοι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι του νομοσχεδίου: ενδυναμώνεται η θέση του εργαζομένου και διασφαλίζεται νομικά η θέση του εργοδότη (!), αντιμετωπίζονται χρόνιες στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας του κλάδου μας.

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
    Είμαστε βέβαιοι ότι αντιλαμβάνεστε τη σπουδαιότητα της προτεινόμενης ρύθμισης και θα καταβάλετε κάθε προσπάθεια για την νομοθέτησή της. Παραμένουμε στη διάθεσή σας για περαιτέρω συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων.

  • 25 Αυγούστου 2023, 14:46 | Basiliy

    Congratulations