Άρθρο 26 – Ρυθμίσεις για την απασχόληση την έκτη ημέρα σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που δεν είναι εκ φύσεως συνεχούς λειτουργίας – Προσθήκη άρθρου 182Β στον Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου

Στον Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου (π.δ. 80/2022, Α’ 222), μετά από το άρθρο 182Α, προστίθεται άρθρο 182Β ως εξής:

«Άρθρο 182Β
Κατ’ εξαίρεση απασχόληση την έκτη ημέρα σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που δεν είναι εκ φύσεως συνεχούς λειτουργίας

1. Σε περιπτώσεις επιχειρήσεων ή εκμεταλλεύσεων, που δεν είναι από τη φύση τους συνεχούς λειτουργίας, αλλά είναι δυνατόν να λειτουργούν κατά τις ημέρες Δευτέρα έως και Σάββατο, επί είκοσι τέσσερις (24) ώρες, με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών, και στις οποίες οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες η επιχείρηση παρουσιάζει απρόβλεπτα ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας, επιτρέπεται η απασχόληση των εργαζομένων κατά την έκτη (6η) ημέρα της εβδομάδος. Η ειδική αυτή συνθήκη δηλώνεται από τον εργοδότη στην Επιθεώρηση Εργασίας πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο και υπόκειται σε έλεγχο σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
2. Η απασχόληση κατά την έκτη (6η) ημέρα της εβδομάδας καταχωρίζεται από τον εργοδότη, στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» (Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ) πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο.
3. Η απασχόληση των εργαζομένων, κατά την πρόσθετη ημέρα, δεν υπερβαίνει τις οκτώ (8) ώρες. Κατά την ημέρα αυτή δεν επιτρέπεται η πραγματοποίηση υπερεργασίας και υπερωριακής απασχόλησης από τον εργαζόμενο. Στον εργαζόμενο καταβάλλεται το ημερομίσθιο της ημέρας αυτής, προσαυξημένο κατά σαράντα τοις εκατό (40%).
4. Δεν υπάγονται στο παρόν οι απασχολούμενοι σε ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις.
5. Η απασχόληση σύμφωνα με τις παρ. 1 έως 3 τελεί υπό την επιφύλαξη της τήρησης των χρονικών ορίων εργασίας των εργαζομένων, καθώς και της εφαρμογής των κανόνων για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων. Σε κάθε περίπτωση εφαρμόζονται τα άρθρα 162 έως 179 του παρόντος.
6. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καθορίζεται η διαδικασία καταχώρισης της πρόσθετης ημέρας στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» και δήλωσης στην Επιθεώρηση Εργασίας, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.».

  • 10 Σεπτεμβρίου 2023, 13:10 | Basiliy

    λειτουργία εργοστασίων όλες τις μέρες

  • 8 Σεπτεμβρίου 2023, 12:05 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΒΕΕ

    τα κεραμοποιία να δουλεύουν κυριακή και αργίες χωρίς άδεια απο επιθεώρηση εργασίας με 75%
    προσαυξηση στο μισθό

  • 8 Σεπτεμβρίου 2023, 12:58 | ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΠΩΛΗΣΕΩΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

    1. Λανθασμένα εκλαμβάνεται από το νομοσχέδιο ότι η έκτακτη απασχόληση την 6η ημέρα της εβδομάδος αποτελεί πάντα και αναγκαστικά «παράνομη απασχόληση» και συνεπώς ότι οφείλεται εξ ορισμού προσαύξηση εκ του νόμου για το σκοπό αυτό (μέχρι πρότινος 30%, πλέον 40% με το υπό κρίση νομοσχέδιο). Αντιθέτως, όταν συμφωνείται μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη η έκτακτη απασχόληση την 6η ημέρα και η συμφωνία αυτή δεν αντίκειται σε νόμο ή ΣΣΕ ή ΔΑ (που προβλέπει υποχρεωτικό 5θήμερο), για την απασχόληση αυτή οφείλεται απλό ωρομίσθιο – χωρίς καμία προσαύξηση! Η 0% προσαύξηση, με το παρόν νομοσχέδιο εκτινάσσεται στο 40% (!) ενώ αφορά σε απολύτως νόμιμη απασχόληση, αφού δε προσκρούει σε καμία αντίθετη απαγορευτική διάταξη νόμου!
    Κατά την ισχύουσα νομοθεσία, σε περίπτωση έκτακτης απασχόλησης μισθωτού που απασχολείται επί πενθήμερο, κατά την 6η ημέρα της εβδομάδος: α) Αν υφίσταται ισχύουσα και δεσμευτική ΣΣE (επιχειρησιακή ή άλλου είδους) ή άλλη διάταξη κανονιστικής ισχύος (νόμος κ.λπ.) που να επιβάλλει την πενθήμερη εργασία, τότε η απασχόληση κατά την 6η ημέρα είναι παράνομη. Για την απασχόληση οφείλεται το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 30% (άρθρο 8 του N. 3846/10) – πλην απασχολουμένων σε ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις. β) Αν, όμως, δεν υφίσταται κανονιστική διάταξη που να επιβάλλει πενθήμερη εργασία, μπορεί με συμφωνία εργοδότου – μισθωτού να απασχοληθεί ο εργαζόμενος εκτάκτως κατά την 6η ημέρα. Για την απασχόληση αυτή οφείλεται αμοιβή ίση με το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο, για όσες ώρες (μέχρι 8) απασχοληθεί ο μισθωτός (άρθρ. 659 AK). Δεν οφείλεται προσαύξηση 30%, διότι η απασχόληση αυτή δεν είναι παράνομη, αφού δεν αντίκειται σε κανονιστική διάταξη (βλ. και Αλλ. ΔEN 2014, τεύχος 1656 σ. 1359). Με άλλα λόγια, μέχρι σήμερα, μπορεί νομίμως να συμφωνηθεί εκτάκτως η απασχόληση εργαζομένου την 6η ημέρα της εβδομάδας, διότι αυτό δεν απαγορεύεται από καμία διάταξη νόμου και για την απασχόληση αυτή οφείλεται απλό ωρομίσθιο!
    Με το παρόν νομοσχέδιο, ενώ ρυθμίζεται η έκτακτη – και όχι η συστηματική – απασχόληση 6ης ημέρας:
    – Περιορίζεται ανεπίτρεπτα η συμβατική ελευθερία μεταξύ εργαζομένου και εργοδότου, με υπερβολικές και εξαιρετικά περιοριστικές προϋποθέσεις, που δε συνάδουν σε καμία περίπτωση με την επιχειρηματικότητα, ούτε με τις σημερινές συνθήκες του επιχειρείν
    – «Δαιμονοποιείται» η έκτακτη απασχόληση την 6η ημέρα, ενώ στην πράξη αποτελεί προϊόν συμφωνίας και όχι επιβολής επιχειρηματικής απόφασης και αντιμετωπίζεται η εργασία ως παράνομη απασχόληση
    – Αγνοείται παντελώς η αντικειμενική έλλειψη εργατικών χεριών (ειδικά στο λιανεμπόριο, στη βιομηχανία & βιοτεχνία)
    – Αγνοείται παντελώς η ανάγκη των εργαζομένων να αυξήσουν το εισόδημά τους (διότι στην πράξη, καίτοι νόμιμη η απασχόληση, η αγορά εργασίας προσφέρει πάντα οικονομικά κίνητρα στο προσωπικό που προσέρχεται να απασχοληθεί την 6η ημέρα εργασίας)
    – Τιμωρείται ο εργοδότης ο οποίος προσπαθεί να εξυπηρετήσει τις λειτουργικές του ανάγκες, έστω και έκτακτες, με μια υπερβολική πρόβλεψη αύξησης αμοιβής της εργασίας αυτής, η οποία δεν αυξάνεται από 30% σε 40%, όπως λανθασμένα πιστεύεται, αλλά από 0% σε 40% (!) και με φοβερά περιοριστικές προϋποθέσεις, ενώ είναι γνωστές οι δυσχέρειες εύρεσης προσωπικού.
    – Περιορίζεται αναιτιολόγητα η δυνατότητα πραγματοποίησης υπερωριών, ενώ θα προσμετρώνται κανονικά στο όριο των 150 ωρών.
    2. Η φράση «απρόβλεπτα ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας» δημιουργεί, αδικαιολόγητα, ερμηνευτικά ζητήματα. Κατά τη ρύθμιση, ως έχει, αν ο εργοδότης έχει προβλεπόμενη (όχι απρόβλεπτη) αύξηση παραγωγής, την οποία δεν μπορεί να απορροφήσει με το 5θήμερο πρόγραμμα εργασίας, αλλά χρειάζεται κάποιες επιπλέον ημέρες εργασίας, ή αν ο εργοδότης δεν έχει αύξηση παραγωγής αλλά ανάγκη απασχόλησης ένεκα άλλων λόγων (π.χ. επιχείρηση δεν λειτούργησε 2 ημέρες λόγω χιονιά και είναι αναγκασμένη να εργαστεί Σάββατο για να εκτελέσει τις παραγγελίες της) δεν θα μπορεί να εκτελέσει τις παραγγελίες, διότι θα είναι παράνομη η απασχόληση του προσωπικού την 6η ημέρα (αφού δεν θα υπάρχει απρόβλεπτος φόρτος εργασίας ή ιδιαίτερα αυξημένος φόρτος εργασίας).
    3. Δεδομένου ότι θα πρόκειται περί νόμιμης υπερωρίας (εντός 150 ωρών κατ’ έτος) δεν υπάρχει δικαιολογητικός λόγος απαγόρευσης των υπερωριών κατά την 6η ημέρα. Προτείνεται να διαγραφεί ο περιορισμός του 8ώρου.
    Προτείνεται η διαγραφή του άρθρου, δεδομένου ότι νομοθετικά η δυνατότητα απασχόλησης την 6η ημέρα υφίσταται ήδη, άλλως να διευκρινιστεί ότι αφορά αποκλειστικά και μόνον σε επιχειρήσεις που δεσμεύονται από ΣΣΕ ή ΔΑ που προβλέπουν υποχρεωτικό 5θήμερο εργασίας.

  • 8 Σεπτεμβρίου 2023, 12:23 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΒΕΕ

    η προσαύξηση να γίνει 20%
    και στη παράγραφο 4 να προστεθούν οι κεραμοποιϊες

  • 8 Σεπτεμβρίου 2023, 12:31 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΒΕΕ

    Στην παράγραφο 1 ΚΑΙ 2 εξαιρούνττης δήλωσης αυτί που έχουν χτυπήσει κάρτα

  • Εργασία το Σάββατο

    Νομιμοποιείται η εργασία του Σαββάτου. Αυξάνεται η αποζημίωση για την απασχόληση του Σαββάτου από 30% σε 40%. Αυτό θα επιφέρει πρόσθετο κόστος στις επιχειρήσεις.
    Στις επιχειρήσεις που δεν είναι συνεχούς λειτουργίας για την εργασία το Σάββατο να απαιτείται μόνο η αναγγελία στο ΕΡΓΑΝΗ και όχι στην Επιθεώρηση Εργασίας (σύμφωνα με την αρχή της μιας δήλωσης – only once). Δεν είναι σκόπιμο να γίνεται αναγγελία σε 2 φορείς, αφού στόχος είναι η απλοποίηση και η ψηφιοποίηση των διαδικασιών.

  • 8 Σεπτεμβρίου 2023, 11:50 | ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ ΘΡΑΚΗΣ Α.Ε.

    Επί του άρθρου 26 θα ήταν σημαντικό να αναφερόταν με σαφήνεια στο νόμο ή σε κάποια σχετική εγκύκλιο μετέπειτα η ένταξη των μονάδων θερμοκηπιακών καλλιεργειών που υπάγονται στο ΚΑΔ 01 (αγροτική δραστηριότητα ) και οι οποίες δεν είναι συνεχούς λειτουργίας αλλά δύναται να εμπίπτουν στις διατάξεις αυτού του άρθρου λόγω της ιδιαιτερότητας της λειτουργίας τέτοιων μορφών επιχειρήσεων. Είναι γεγονός ότι το θερμοκήπιο από μόνο του λειτουργεί 24/7, απαιτεί οργάνωση στις καλλιεργητικές εργασίες που περιστασιακά μπορεί να χρειαστεί και η έκτη (6η) μέρα εργασίας σε περιόδους με αυξημένη και απρόβλεπτη παραγωγή. Στην αγροτική δραστηριότητα δεν υπάρχει η ευελιξία ως προς τον προγραμματισμό των εργασιών και της διαχείρισης της παραγωγής (διαχείριση προϊόντων νωπών, φρέσκων και ευαλοίωτων), συνεπώς θα ήταν σκόπιμο να υπάρχει μια ξεχωριστή αναφορά για αυτήν την κατηγορία των επιχειρήσεων.

    Ευχαριστούμε για τη δυνατότητα παρέμβασης.
    Με τιμή,
    ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ ΘΡΑΚΗΣ Α.Ε

  • 1. Λανθασμένα εκλαμβάνεται από το νομοσχέδιο ότι η έκτακτη απασχόληση την 6η ημέρα της εβδομάδος αποτελεί πάντα και αναγκαστικά «παράνομη απασχόληση» και συνεπώς ότι οφείλεται εξ ορισμού προσαύξηση εκ του νόμου για το σκοπό αυτό (μέχρι πρότινος 30%, πλέον 40% με το υπό κρίση νομοσχέδιο). Αντιθέτως, όταν συμφωνείται μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη η έκτακτη απασχόληση την 6η ημέρα και η συμφωνία αυτή δεν αντίκειται σε νόμο ή ΣΣΕ ή ΔΑ (που προβλέπει υποχρεωτικό 5θήμερο), για την απασχόληση αυτή οφείλεται απλό ωρομίσθιο – χωρίς καμία προσαύξηση! Η 0% προσαύξηση, με το παρόν νομοσχέδιο εκτινάσσεται στο 40% (!) ενώ αφορά σε απολύτως νόμιμη απασχόληση, αφού δε προσκρούει σε καμία αντίθετη απαγορευτική διάταξη νόμου!Κατά την ισχύουσα νομοθεσία, σε περίπτωση έκτακτης απασχόλησης μισθωτού που απασχολείται επί πενθήμερο, κατά την 6η ημέρα της εβδομάδος: α) Αν υφίσταται ισχύουσα και δεσμευτικήΣΣE (επιχειρησιακή ή άλλου είδους) ή άλλη διάταξη κανονιστικής ισχύος (νόμος κ.λπ.) που να επιβάλλει την πενθήμερη εργασία, τότε η απασχόληση κατά την 6η ημέρα είναι παράνομη. Για την απασχόληση οφείλεται το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 30% (άρθρο 8 του N. 3846/10) – πλην απασχολουμένων σε ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις. β) Αν, όμως, δεν υφίσταται κανονιστική διάταξη που να επιβάλλει πενθήμερη εργασία, μπορεί με συμφωνία εργοδότου – μισθωτού να απασχοληθεί ο εργαζόμενος εκτάκτως κατά την 6η ημέρα. Για την απασχόληση αυτήοφείλεται αμοιβή ίση με το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο, για όσες ώρες (μέχρι 8) απασχοληθή ο μισθωτός (άρθρ. 659 AK). Δεν οφείλεται προσαύξηση 30%, διότι η απασχόληση αυτή δεν είναι παράνομη, αφού δεν αντίκειται σε κανονιστική διάταξη (βλ. και Αλλ. ΔEN 2014, τεύχος 1656 σ. 1359). Με άλλα λόγια, μέχρι σήμερα, μπορεί νομίμως να συμφωνηθεί εκτάκτως η απασχόληση εργαζομένου την 6η ημέρα της εβδομάδας, διότι αυτό δεν απαγορεύεται από καμία διάταξη νόμου και για την απασχόληση αυτή οφείλεται απλό ωρομίσθιο!Με το παρόν νομοσχέδιο, ενώ ρυθμίζεται η έκτακτη – και όχι η συστηματική – απασχόληση 6ης ημέρας:
    – Περιορίζεται ανεπίτρεπτα η συμβατική ελευθερία μεταξύ εργαζομένου και εργοδότου, με υπερβολικές και εξαιρετικά περιοριστικές προϋποθέσεις, που δε συνάδουν σε καμία περίπτωση με την επιχειρηματικότητα, ούτε με τις σημερινές συνθήκες του επιχειρείν
    – «Δαιμονοποιείται» η έκτακτη απασχόληση την 6η ημέρα, ενώ στην πράξη αποτελεί προϊόν συμφωνίας και όχι επιβολής επιχειρηματικής απόφασης και αντιμετωπίζεται η εργασία ως παράνομη απασχόληση
    – Αγνοείται παντελώς η αντικειμενική έλλειψη εργατικών χεριών (ειδικά στη βιομηχανία & βιοτεχνία)
    – Αγνοείται παντελώς η ανάγκη των εργαζομένων να αυξήσουν το εισόδημά τους (διότι στην πράξη, καίτοι νόμιμη η απασχόληση, η αγορά εργασίας προσφέρει πάντα οικονομικά κίνητρα στο προσωπικό που προσέρχεται να απασχοληθεί την 6η ημέρα εργασίας)
    – Τιμωρείται ο εργοδότης ο οποίος προσπαθεί να εξυπηρετήσει τις λειτουργικές του ανάγκες, έστω και έκτακτες, με μια υπερβολική πρόβλεψη αύξησης αμοιβής της εργασίας αυτής, η οποία δεν αυξάνεται από 30% σε 40%, όπως λανθασμένα πιστεύεται, αλλά από 0% σε 40% (!) και με φοβερά περιοριστικές προϋποθέσεις, ενώ είναι γνωστές οι δυσχέρειες εύρεσης προσωπικού.
    – Περιορίζεται αναιτιολόγητα η δυνατότητα πραγματοποίησης υπερωριών, ενώ θα προσμετρώνται κανονικά στο όριο των 150 ωρών.
    2. Η φράση «απρόβλεπτα ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας» δημιουργεί, αδικαιολόγητα, ερμηνευτικά ζητήματα. Κατά τη ρύθμιση, ως έχει, αν ο εργοδότης έχει προβλεπόμενη (όχι απρόβλεπτη) αύξηση παραγωγής, την οποία δεν μπορεί να απορροφήσει με το 5θήμερο πρόγραμμα εργασίας, αλλά χρειάζεται κάποιες επιπλέον ημέρες εργασίας, ή αν ο εργοδότης δεν έχει αύξηση παραγωγής αλλά ανάγκη απασχόλησης ένεκα άλλων λόγων (π.χ. επιχείρηση δεν λειτούργησε 2 ημέρες λόγω χιονιά και είναι αναγκασμένη να εργαστεί Σάββατο για να εκτελέσει τις παραγγελίες της) δεν θα μπορεί να εκτελέσει τις παραγγελίες, διότι θα είναι παράνομη η απασχόληση του προσωπικού την 6η ημέρα (αφού δεν θα υπάρχει απρόβλεπτος φόρτος εργασίας ή ιδιαίτερα αυξημένος φόρτος εργασίας).3. Δεδομένου ότι θα πρόκειται περί νόμιμης υπερωρίας (εντός 150 ωρών κατ’ έτος) δεν υπάρχει δικαιολογητικός λόγος απαγόρευσης των υπερωριών κατά την 6η ημέρα. Προτείνεται να διαγραφεί ο περιορισμός του 8ώρου.
    Προτείνεται η διαγραφή του άρθρου, δεδομένου ότι νομοθετικά η δυνατότητα απασχόλησης την 6η ημέρα υφίσταται ήδη, άλλως να διευκρινιστεί ότι αφορά αποκλειστικά και μόνον σε επιχειρήσεις που δεσμεύονται από ΣΣΕ ή ΔΑ που προβλέπουν υποχρεωτικό 5θήμερο εργασίας.

  • 8 Σεπτεμβρίου 2023, 08:55 | Jungheinrich Hellas ΕΠΕ

    1. Λανθασμένα εκλαμβάνεται από το νομοσχέδιο ότι η έκτακτη απασχόληση την 6η ημέρα της εβδομάδος αποτελεί πάντα και αναγκαστικά «παράνομη απασχόληση» και συνεπώς ότι οφείλεται εξ ορισμού προσαύξηση εκ του νόμου για το σκοπό αυτό (μέχρι πρότινος 30%, πλέον 40% με το υπό κρίση νομοσχέδιο). Αντιθέτως, όταν συμφωνείται μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη η έκτακτη απασχόληση την 6η ημέρα και η συμφωνία αυτή δεν αντίκειται σε νόμο ή ΣΣΕ ή ΔΑ (που προβλέπει υποχρεωτικό 5θήμερο), για την απασχόληση αυτή οφείλεται απλό ωρομίσθιο – χωρίς καμία προσαύξηση! Η 0% προσαύξηση, με το παρόν νομοσχέδιο εκτινάσσεται στο 40% (!) ενώ αφορά σε απολύτως νόμιμη απασχόληση, αφού δε προσκρούει σε καμία αντίθετη απαγορευτική διάταξη νόμου!
    Κατά την ισχύουσα νομοθεσία, σε περίπτωση έκτακτης απασχόλησης μισθωτού που απασχολείται επί πενθήμερο, κατά την 6η ημέρα της εβδομάδος: α) Αν υφίσταται ισχύουσα και δεσμευτικήΣΣE (επιχειρησιακή ή άλλου είδους) ή άλλη διάταξη κανονιστικής ισχύος (νόμος κ.λπ.) που να επιβάλλει την πενθήμερη εργασία, τότε η απασχόληση κατά την 6η ημέρα είναι παράνομη. Για την απασχόληση οφείλεται το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 30% (άρθρο 8 του N. 3846/10) – πλην απασχολουμένων σε ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις. β) Αν, όμως, δεν υφίσταται κανονιστική διάταξη που να επιβάλλει πενθήμερη εργασία, μπορεί με συμφωνία εργοδότου – μισθωτού να απασχοληθεί ο εργαζόμενος εκτάκτως κατά την 6η ημέρα. Για την απασχόληση αυτή οφείλεται αμοιβή ίση με το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο, για όσες ώρες (μέχρι 8) απασχοληθή ο μισθωτός (άρθρ. 659 AK). Δεν οφείλεται προσαύξηση 30%, διότι η απασχόληση αυτή δεν είναι παράνομη, αφού δεν αντίκειται σε κανονιστική διάταξη (βλ. και Αλλ. ΔEN 2014, τεύχος 1656 σ. 1359). Με άλλα λόγια, μέχρι σήμερα, μπορεί νομίμως να συμφωνηθεί εκτάκτως η απασχόληση εργαζομένου την 6η ημέρα της εβδομάδας, διότι αυτό δεν απαγορεύεται από καμία διάταξη νόμου και για την απασχόληση αυτή οφείλεται απλό ωρομίσθιο!
    Με το παρόν νομοσχέδιο, ενώ ρυθμίζεται η έκτακτη – και όχι η συστηματική – απασχόληση 6ης ημέρας:
    – Περιορίζεται ανεπίτρεπτα η συμβατική ελευθερία μεταξύ εργαζομένου και εργοδότου, με υπερβολικές και εξαιρετικά περιοριστικές προϋποθέσεις, που δε συνάδουν σε καμία περίπτωση με την επιχειρηματικότητα, ούτε με τις σημερινές συνθήκες του επιχειρείν
    – «Δαιμονοποιείται» η έκτακτη απασχόληση την 6η ημέρα, ενώ στην πράξη αποτελεί προϊόν συμφωνίας και όχι επιβολής επιχειρηματικής απόφασης και αντιμετωπίζεται η εργασία ως παράνομη απασχόληση
    – Αγνοείται παντελώς η αντικειμενική έλλειψη εργατικών χεριών (ειδικά στη βιομηχανία & βιοτεχνία)
    – Αγνοείται παντελώς η ανάγκη των εργαζομένων να αυξήσουν το εισόδημά τους (διότι στην πράξη, καίτοι νόμιμη η απασχόληση, η αγορά εργασίας προσφέρει πάντα οικονομικά κίνητρα στο προσωπικό που προσέρχεται να απασχοληθεί την 6η ημέρα εργασίας)
    – Τιμωρείται ο εργοδότης ο οποίος προσπαθεί να εξυπηρετήσει τις λειτουργικές του ανάγκες, έστω και έκτακτες, με μια υπερβολική πρόβλεψη αύξησης αμοιβής της εργασίας αυτής, η οποία δεν αυξάνεται από 30% σε 40%, όπως λανθασμένα πιστεύεται, αλλά από 0% σε 40% (!) και με φοβερά περιοριστικές προϋποθέσεις, ενώ είναι γνωστές οι δυσχέρειες εύρεσης προσωπικού.
    – Περιορίζεται αναιτιολόγητα η δυνατότητα πραγματοποίησης υπερωριών, ενώ θα προσμετρώνται κανονικά στο όριο των 150 ωρών.
    2. Η φράση «απρόβλεπτα ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας» δημιουργεί, αδικαιολόγητα, ερμηνευτικά ζητήματα. Κατά τη ρύθμιση, ως έχει, αν ο εργοδότης έχει προβλεπόμενη (όχι απρόβλεπτη) αύξηση παραγωγής, την οποία δεν μπορεί να απορροφήσει με το 5θήμερο πρόγραμμα εργασίας, αλλά χρειάζεται κάποιες επιπλέον ημέρες εργασίας, ή αν ο εργοδότης δεν έχει αύξηση παραγωγής αλλά ανάγκη απασχόλησης ένεκα άλλων λόγων (π.χ. επιχείρηση δεν λειτούργησε 2 ημέρες λόγω χιονιά και είναι αναγκασμένη να εργαστεί Σάββατο για να εκτελέσει τις παραγγελίες της) δεν θα μπορεί να εκτελέσει τις παραγγελίες, διότι θα είναι παράνομη η απασχόληση του προσωπικού την 6η ημέρα (αφού δεν θα υπάρχει απρόβλεπτος φόρτος εργασίας ή ιδιαίτερα αυξημένος φόρτος εργασίας).
    3. Δεδομένου ότι θα πρόκειται περί νόμιμης υπερωρίας (εντός 150 ωρών κατ’ έτος) δεν υπάρχει δικαιολογητικός λόγος απαγόρευσης των υπερωριών κατά την 6η ημέρα. Προτείνεται να διαγραφεί ο περιορισμός του 8ώρου.
    Προτείνεται η διαγραφή του άρθρου, δεδομένου ότι νομοθετικά η δυνατότητα απασχόλησης την 6η ημέρα υφίσταται ήδη.

  • Άρθρο 182 Β§1: Κατ’ εξαίρεση απασχόληση την έκτη ημέρα σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που δεν είναι εκ φύσεως συνεχούς λειτουργίας….κατά την έκτη (6η ) ημέρα της εβδομάδας.
    Πρόταση:
     Να συμπληρωθεί η προτεινόμενη διάταξη ώστε να επιτρέπεται εξαιρετικά η εργασία την 6η ημέρα στις ακόλουθες περιπτώσεις:
    • Εκτός από το φόρτο εργασίας, στις εξαιρετικές περιπτώσεις που αναφέρει η σχετική διάταξη να συμπεριληφθούν οι περιπτώσεις: α) του επείγοντος β) του φόρτου εργασίας λόγω εποχικότητας της εργασίας γ) της έλλειψης προσωπικού δ) των γεγονότων ανωτέρας βίας & στ) άλλων σπουδαίων λόγων, τους οποίους οφείλει να επικαλεστεί και να αποδείξει ο εργοδότης.
    • Ανεξαρτήτως αιτίας, σε ποσοστό έως 20% επί του συνόλου των εργαζομένων με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας.
     Να εξαιρεθούν από την προσαύξηση του 40% οι επιχειρήσεις που έχουν δικαίωμα να απασχολούν εργαζομένους καθ’ ημέρα Κυριακή ή αργία.

    Προς αποφυγήν κάθε παρανόησης, ότι τάχα η προσαύξηση επιβάλλεται και σε όσους έχουν επιτρεπτώς συμφωνήσει να εργάζονται επί 6ήμερο εβδομαδιαίως, προτείνεται να αλλάξει ο τίτλος, αλλά και να αποτραπεί η γραφειοκρατική υποχρέωση διπλής ενημέρωσης (περιττή, δεδομένης της διασύνδεσης της Επιθεώρησης με το ΕΡΓΑΝΗ) και ιδίως να διευκρινιστεί ότι δεν πρόκειται για απασχόληση κατόπιν αδείας, ως εξής:
     «Άρθρο 182Β
    Κατ’ εξαίρεση απασχόληση την έκτη ημέρα σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που δεν είναι εκ φύσεως συνεχούς λειτουργίας και εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας
    1. Σε περιπτώσεις επιχειρήσεων ή εκμεταλλεύσεων, που δεν είναι από τη φύση τους συνεχούς λειτουργίας, αλλά είναι δυνατόν να λειτουργούν κατά τις ημέρες Δευτέρα έως και Σάββατο, επί είκοσι τέσσερις (24) ώρες, με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών, και στις οποίες οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες η επιχείρηση παρουσιάζει απρόβλεπτα ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας, επιτρέπεται η απασχόληση των εργαζομένων κατά την έκτη (6η) ημέρα της εβδομάδος. Αν η απασχόληση αυτή λάβει χώρα χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις του προηγούμενου εδαφίου, επιβάλλονται κυρώσεις σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.»

  • 8 Σεπτεμβρίου 2023, 00:23 | Γιώργος Ραντίτσας Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Αποχ/σης ΕΥΔΑΠ

    Στις επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας στις οποίες εφαρμόζεται πενθήμερο και για εργαζόμενους που απασχολούνται με το σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών, δίνεται το δικαίωμα στον εργοδότη μονομερώς και άνευ οποιασδήποτε συναίνεσης του εργαζομένου ή άλλης προϋπόθεσης να υποχρεώσει αυτόν να εργάζεται επί εξαήμερο.
    Πρόκειται ουσιαστικά για κατάργηση του πενθημέρου, με μόνο «αντιστάθμισμα» για τον εργαζόμενο την καταβολή πρόσθετης αμοιβής (1+40% στο ημερομίσθιο).
    Η κατάργηση του πενθημέρου θα ισχύει και για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που δεν είναι από τη φύση τους συνεχούς λειτουργίας, με μόνη διαφοροποίηση την κατά την κρίση του εργοδότη ύπαρξη «αυξημένου φόρτου εργασίας». Η γενικότητα και αοριστία της έννοιας «αυξημένος φόρτος εργασίας» καθιστά αδύνατο τον εκ των προτέρων έλεγχο από τον εργαζόμενο – ο οποίος δεν θα μπορεί να αρνηθεί την παροχή της εργασίας – αλλά και δυσχερέστατο τον μετέπειτα έλεγχο για την ύπαρξη του «αυξημένου φόρτου», ουσιαστικά αφήνοντας στους εργοδότες τεράστιες δυνατότητες κατάχρησης του δικαιώματός τους.

  • 7 Σεπτεμβρίου 2023, 23:13 | ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

    Προς αποφυγήν κάθε παρανόησης, ότι τάχα οι προσαύξηση επιβάλλεται και σε όσους έχουν επιτρεπτώς συμφωνήσει να εργάζονται επί 6ήμερο εβδομαδιαίως, προτείνεται να αλλάξει ο τίτλος, αλλά και να αποτραπεί η γραφειοκρατική υποχρέωση διπλής ενημέρωσης (περιττή, δεδομένης της διασύνδεσης της Επιθεώρησης με το ΕΡΓΑΝΗ) και ιδίως να διευκρινιστεί ότι δεν πρόκειται για απασχόληση κατόπιν αδείας, ως εξής:
    «Άρθρο 182Β
    Κατ’ εξαίρεση απασχόληση την έκτη ημέρα σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που δεν είναι εκ φύσεως συνεχούς λειτουργίας και εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας
    1. Σε περιπτώσεις επιχειρήσεων ή εκμεταλλεύσεων, που δεν είναι από τη φύση τους συνεχούς λειτουργίας, αλλά είναι δυνατόν να λειτουργούν κατά τις ημέρες Δευτέρα έως και Σάββατο, επί είκοσι τέσσερις (24) ώρες, με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών, και στις οποίες οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες η επιχείρηση παρουσιάζει απρόβλεπτα ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας, επιτρέπεται η απασχόληση των εργαζομένων κατά την έκτη (6η) ημέρα της εβδομάδος. Αν η απασχόληση αυτή λάβει χώρα χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις του προηγούμενου εδαφίου, επιβάλλονται κυρώσεις Η ειδική αυτή συνθήκη δηλώνεται από τον εργοδότη στην Επιθεώρηση Εργασίας πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο και υπόκειται σε έλεγχο σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.»

  • 7 Σεπτεμβρίου 2023, 22:56 | ΣΘΕΒ (Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών)

    Προς αποφυγήν κάθε παρανόησης, ότι τάχα οι προσαύξηση επιβάλλεται και σε όσους έχουν επιτρεπτώς συμφωνήσει να εργάζονται επί 6ήμερο εβδομαδιαίως, προτείνεται να αλλάξει ο τίτλος, αλλά και να αποτραπεί η γραφειοκρατική υποχρέωση διπλής ενημέρωσης (περιττή, δεδομένης της διασύνδεσης της Επιθεώρησης με το ΕΡΓΑΝΗ) και ιδίως να διευκρινιστεί ότι δεν πρόκειται για απασχόληση κατόπιν αδείας, ως εξής:

    «Άρθρο 182Β – Κατ’ εξαίρεση απασχόληση την έκτη ημέρα σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που δεν είναι εκ φύσεως συνεχούς λειτουργίας και εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας
    1. Σε περιπτώσεις επιχειρήσεων ή εκμεταλλεύσεων, που δεν είναι από τη φύση τους συνεχούς λειτουργίας, αλλά είναι δυνατόν να λειτουργούν κατά τις ημέρες Δευτέρα έως και Σάββατο, επί είκοσι τέσσερις (24) ώρες, με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών, και στις οποίες οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες η επιχείρηση παρουσιάζει απρόβλεπτα ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας, επιτρέπεται η απασχόληση των εργαζομένων κατά την έκτη (6η) ημέρα της εβδομάδος. Αν η απασχόληση αυτή λάβει χώρα χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις του προηγούμενου εδαφίου, επιβάλλονται κυρώσεις σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.»

  • 7 Σεπτεμβρίου 2023, 20:05 | Φωνή Λογικής

    Η ενημέρωση του εργαζομένου να πραγματοποιείται τουλάχιστον 2 εβδομάδες νωρίτερα της εβδομάδας που θα απασχοληθεί έκτη μέρα, εφόσον δεν προβλέπεται στην ατομική σύμβαση, οι εβδομάδες που ο εργαζόμενος απασχολείται έκτη ημέρα να μην υπερβαίνουν τις 4 ανά εξάμηνο, να εξαιρούνται της υποχρεωτικότητας αυτών πολύτεκνοι, ΑμΕΑ και φοιτητές και το ημερομίσθιο της έκτης ημέρας να είναι προσαυξημένο κατά 100%.

  • 7 Σεπτεμβρίου 2023, 15:32 | ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΖΟΥΡΝΑΤΖΗΣ

    Προς αποφυγήν κάθε παρανόησης, ότι τάχα οι προσαύξηση επιβάλλεται και σε όσους έχουν επιτρεπτώς συμφωνήσει να εργάζονται επί 6ήμερο εβδομαδιαίως, προτείνεται να αλλάξει ο τίτλος, αλλά και να αποτραπεί η γραφειοκρατική υποχρέωση διπλής ενημέρωσης (περιττή, δεδομένης της διασύνδεσης της Επιθεώρησης με το ΕΡΓΑΝΗ) και ιδίως να διευκρινιστεί ότι δεν πρόκειται για απασχόληση κατόπιν αδείας, ως εξής:
    «Άρθρο 182Β
    Κατ’ εξαίρεση απασχόληση την έκτη ημέρα σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που δεν είναι εκ φύσεως συνεχούς λειτουργίας και εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας
    1. Σε περιπτώσεις επιχειρήσεων ή εκμεταλλεύσεων, που δεν είναι από τη φύση τους συνεχούς λειτουργίας, αλλά είναι δυνατόν να λειτουργούν κατά τις ημέρες Δευτέρα έως και Σάββατο, επί είκοσι τέσσερις (24) ώρες, με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών, και στις οποίες οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες η επιχείρηση παρουσιάζει απρόβλεπτα ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας, επιτρέπεται η απασχόληση των εργαζομένων κατά την έκτη (6η) ημέρα της εβδομάδος. Αν η απασχόληση αυτή λάβει χώρα χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις του προηγούμενου εδαφίου, επιβάλλονται κυρώσεις Η ειδική αυτή συνθήκη δηλώνεται από τον εργοδότη στην Επιθεώρηση Εργασίας πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο και υπόκειται σε έλεγχο σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.»

  • 7 Σεπτεμβρίου 2023, 15:02 | ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΕΥΔΑΠ

    Στις επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας στις οποίες εφαρμόζεται πενθήμερο και για εργαζόμενους που απασχολούνται με το σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών, δίνεται το δικαίωμα στον εργοδότη μονομερώς και άνευ οποιασδήποτε συναίνεσης του εργαζομένου ή άλλης προϋπόθεσης να υποχρεώσει αυτόν να εργάζεται επί εξαήμερο.
    Πρόκειται ουσιαστικά για κατάργηση του πενθημέρου, με μόνο «αντιστάθμισμα» για τον εργαζόμενο την καταβολή πρόσθετης αμοιβής (1+40% στο ημερομίσθιο).
    Η κατάργηση του πενθημέρου θα ισχύει και για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που δεν είναι από τη φύση τους συνεχούς λειτουργίας, με μόνη διαφοροποίηση την κατά την κρίση του εργοδότη ύπαρξη «αυξημένου φόρτου εργασίας». Η γενικότητα και αοριστία της έννοιας «αυξημένος φόρτος εργασίας» καθιστά αδύνατο τον εκ των προτέρων έλεγχο από τον εργαζόμενο – ο οποίος δεν θα μπορεί να αρνηθεί την παροχή της εργασίας – αλλά και δυσχερέστατο τον μετέπειτα έλεγχο για την ύπαρξη του «αυξημένου φόρτου», ουσιαστικά αφήνοντας στους εργοδότες τεράστιες δυνατότητες κατάχρησης του δικαιώματός τους.

  • 7 Σεπτεμβρίου 2023, 15:37 | Εταιρία Κλάδου Παραγωγής Τρφίμων/Αλλαντικών

    Προς αποφυγήν κάθε παρανόησης, ότι τάχα οι προσαύξηση επιβάλλεται και σε όσους έχουν επιτρεπτώς συμφωνήσει να εργάζονται επί 6ήμερο εβδομαδιαίως, προτείνεται να αλλάξει ο τίτλος, αλλά και να αποτραπεί η γραφειοκρατική υποχρέωση διπλής ενημέρωσης (περιττή, δεδομένης της διασύνδεσης της Επιθεώρησης με το ΕΡΓΑΝΗ) και ιδίως να διευκρινιστεί ότι δεν πρόκειται για απασχόληση κατόπιν αδείας, ως εξής:
    «Άρθρο 182Β
    Κατ’ εξαίρεση απασχόληση την έκτη ημέρα σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που δεν είναι εκ φύσεως συνεχούς λειτουργίας και εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας
    1. Σε περιπτώσεις επιχειρήσεων ή εκμεταλλεύσεων, που δεν είναι από τη φύση τους συνεχούς λειτουργίας, αλλά είναι δυνατόν να λειτουργούν κατά τις ημέρες Δευτέρα έως και Σάββατο, επί είκοσι τέσσερις (24) ώρες, με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών, και στις οποίες οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες η επιχείρηση παρουσιάζει απρόβλεπτα ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας, επιτρέπεται η απασχόληση των εργαζομένων κατά την έκτη (6η) ημέρα της εβδομάδος. Αν η απασχόληση αυτή λάβει χώρα χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις του προηγούμενου εδαφίου, επιβάλλονται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.»

  • Σχετικά με την απασχόληση των Εργαζομένων κατά την 6η ημέρα της εβδομάδας, σε Επιχείρηση ή εκμετάλλευση , που δεν είναι εκ της φύσεως της συνεχούς λειτουργίας, αναφέρεται πως «δηλώνεται από τον εργοδότη στην Επιθεώρηση Εργασίας πριν την ανάληψη της εργασίας από τον εργαζόμενο και υπόκειται σε έλεγχο». Με ποιον τρόπο γίνεται αυτή η δήλωση; Γιατί δεν αρκεί μόνον η δήλωση στο Εργάνη;
    Στο εν λόγω άρθρο προβλέπεται δυνατότητα σε περίπτωση εξαιρετικού φόρτου εργασίας να επιτρέπεται η απασχόληση των Εργαζομένων κατά την 6η ημέρα της εβδομάδας, αρκεί η Επιχείρηση, που δεν είναι εκ της φύσεως συνεχούς λειτουργίας, να λειτουργεί από Δευτέρα έως και Σάββατο επί είκοσι τέσσερις ώρες με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών. Η πρόβλεψη αυτή δεν διευκολύνει τη χρήση της δυνατότητας που προβλέπεται στη διάταξη στα Κέντρα Logistics των εταιρειών σούπερ-μάρκετ. Συγκεκριμένα, ενώ κάποια εκ των Κέντρων Logistics λειτουργούν επί 24ώρου από Κυριακή (για τη φόρτωση και μεταφορά εμπορευμάτων για τη Δευτέρα) έως και την Παρασκευή (για τη φόρτωση και μεταφορά εμπορευμάτων για το Σάββατο), δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση της εν λόγω δυνατότητας. Στο πλαίσιο αυτό, θα μπορούσε να προταθεί η τροποποίηση της πρόβλεψης, ώστε να μην αφορά μόνο σε επιχειρήσεις με λειτουργία από Δευτέρα έως και Σάββατο, αλλά με συνεχή λειτουργία έξι ημερών, ώστε η δυνατότητα που παρέχεται με την προσθήκη του άρθρου 182Β να μπορεί να αξιοποιηθεί σε περιόδους αιχμής, όπως οι εορτές.
    Πρέπει να τονιστεί ότι το συγκεκριμένο άρθρο άπτεται μόνον ενός περιορισμένου τομέα των επιχειρήσεων και αφήνει εκτός τον μεγαλύτερο όγκο, π.χ. super markets που είναι 6ημερης λειτουργίας αλλά όχι 24ωρης βάρδιας. Προτείνουμε να ζητηθεί να επεκταθεί και σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Επιπλέον, να δίνεται η δυνατότητα οι έξι (6) ημέρες να είναι οποιεσδήποτε έξι συνεχόμενες και όχι αυστηρά Δευτέρα με Σάββατο αλλά οποιοσδήποτε συνδυασμός, π.χ. Κυριακή με Παρασκευή.

  • 7 Σεπτεμβρίου 2023, 14:16 | Ιωάννης Βασιληάς

    Άρθρο 26
    Προς αποφυγήν κάθε παρανόησης, ότι τάχα οι προσαύξηση επιβάλλεται και σε όσους έχουν επιτρεπτώς συμφωνήσει να εργάζονται επί 6ήμερο εβδομαδιαίως, προτείνεται να αλλάξει ο τίτλος, αλλά και να αποτραπεί η γραφειοκρατική υποχρέωση διπλής ενημέρωσης (περιττή, δεδομένης της διασύνδεσης της Επιθεώρησης με το ΕΡΓΑΝΗ) και ιδίως να διευκρινιστεί ότι δεν πρόκειται για απασχόληση κατόπιν αδείας, ως εξής:
    «Άρθρο 182Β
    Κατ’ εξαίρεση απασχόληση την έκτη ημέρα σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που δεν είναι εκ φύσεως συνεχούς λειτουργίας και εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας
    1. Σε περιπτώσεις επιχειρήσεων ή εκμεταλλεύσεων, που δεν είναι από τη φύση τους συνεχούς λειτουργίας, αλλά είναι δυνατόν να λειτουργούν κατά τις ημέρες Δευτέρα έως και Σάββατο, επί είκοσι τέσσερις (24) ώρες, με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών, και στις οποίες οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες η επιχείρηση παρουσιάζει απρόβλεπτα ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας, επιτρέπεται η απασχόληση των εργαζομένων κατά την έκτη (6η) ημέρα της εβδομάδος. Αν η απασχόληση αυτή λάβει χώρα χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις του προηγούμενου εδαφίου, επιβάλλονται κυρώσεις σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.»

  • 7 Σεπτεμβρίου 2023, 14:54 | ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΣΦΕΕ)

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

    Οι συνθήκες της αγοράς εργασίας του φαρμάκου και η συνεχής εξέλιξη αυτών επιβάλλουν την συνεξέλιξη του νομικού πλαισίου που διέπει τις οικείες εργασιακές σχέσεις του κλάδου μας. Σε αυτό το πλαίσιο, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να υπάρξει ρύθμιση που να καλύπτει το νομοθετικό κενό που υφίσταται σε ότι αφορά τη συμμετοχή των εργαζομένων τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες σε επιστημονικές εκδηλώσεις ιατρικών εταιρειών και λοιπών δημοσίων και ιδιωτικών φορέων υγείας.

    Η διοργάνωση των συγκεκριμένων εκδηλώσεων – συνεδρίων και η συμμετοχή σε αυτά είναι απαραίτητη για τον κλάδο μας, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, καθότι συμβάλλει στην ενημέρωση της ιατρικής κοινότητας, στην επιμόρφωση επαγγελματιών – εργαζομένων στους κλάδους της υγείας και του φαρμάκου και αποτελεί την μόνη επιτρεπόμενη και θεσμοθετημένη μορφή προώθησης των προϊόντων μας. Ωσαυτώς, στον τομέα αυτό απασχολούνται πλήθος εργαζόμενοι κυρίως ιατρικοί επισκέπτες.

    Με δεδομένο ότι τα επιστημονικά ιατρικά συνέδρια πραγματοποιούνται κυρίως τα Σάββατα, τις Κυριακές ή τις ημέρες αργιών, διότι τις συγκεκριμένες ημέρες δεν υπάρχει απασχόληση των Επαγγελματιών Υγείας (δηλ. εν πολλοίς των ιατρών) και επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή τους σε αυτά, απαιτείται για τους εργαζόμενους του κλάδου μας, που εργάζονται με πενθήμενη απασχόληση Δευτέρα ως Παρασκευή, να μπορούν να συμμετάσχουν στα προαναφερθέντα συνέδρια.

    Δεδομένου, λοιπόν, πως κάθε χρόνο πραγματοποιούνται άνω των 1000 συνεδρίων (σύμφωνα με στοιχεία του ΣΦΕΕ) , καθώς και ότι οι ίδιοι οι συμμετέχοντες σε αυτά επιθυμούν την πραγματοποίησή τους σε ημέρες Σαββάτου, Κυριακών ή αργιών, επιβάλλεται η κάλυψη του συγκεκριμένου νομοθετικού κενού, ώστε η κείμενη νομοθεσία να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σύγχρονης πραγματικότητας του φαρμακευτικού κλάδου.

    Α. Υπό τα ανωτέρω δεδομένα, ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ -ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΩΘΙ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ:
    1.Προσθήκη στο Άρθρο 26 του σχεδίου νόμου:
    Άρθρο 26
    Ρυθμίσεις για την απασχόληση την έκτη ημέρα σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που δεν είναι εκ φύσεως συνεχούς λειτουργίας καθώς και για τη συμμετοχή σε επιστημονικές εκδηλώσεις / συνέδρια – Προσθήκη άρθρου 182Β στον Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου
    Στον Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου (π.δ. 80/2022), μετά από το άρθρο 182Α, προστίθεται άρθρο 182Β ως εξής:
    «Άρθρο 182Β
    Κατ’ εξαίρεση απασχόληση την έκτη ημέρα σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που δεν είναι εκ φύσεως συνεχούς λειτουργίας +[καθώς και για την συμμετοχή εργαζομένων σε επιστημονικές εκδηλώσεις – συνέδρια].
    1.Στις περιπτώσεις επιχειρήσεων ή εκμεταλλεύσεων, που δεν είναι από την φύση τους συνεχούς λειτουργίας, αλλά είναι δυνατόν να λειτουργούν κατά τις ημέρες Δευτέρα έως και Σάββατο, επί είκοσι τέσσερις (24) ώρες, με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών, και τις οποίες οι εργαζόμενοι απασχολούνται με πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες η επιχείρηση παρουσιάζει απρόβλεπτα ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας, επιτρέπεται η απασχόληση των εργαζομένων κατά την 6η ημέρα της εβδομάδας. (+) Ομοίως, στις περιπτώσεις συμμετοχής εργαζομένων επιχειρήσεων, ιδίως του φαρμακευτικού κλάδου, σε επιστημονικά συνέδρια και εν γένει συνεδριακές εκδηλώσεις, επιτρέπεται επίσης η απασχόληση κατά την 6η ημέρα της εβδομάδας.

    Β. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ
    Με την προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση επικαιροποιείται και εκσυγχρονίζεται το εργασιακό πλαίσιο ειδικά για τους εργαζομένους στον φαρμακευτικό κλάδο, όπου παρατηρείται το κενό ρύθμισης. Δεν θίγεται η 40ωρη/5νθημερη εργασία. Δεν θίγεται το ανώτατο ωράριο των 48ωρών (στο οποίο περιλαμβάνεται ο χρόνος υπερεργασίας και υπερωρίας) ως μέσος όρος στους 4μήνες περιόδου αναφοράς, όπως ορίζεται στο ΠΔ 88/1999).
    Επιτυγχάνονται όλοι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι του νομοσχεδίου: ενδυναμώνεται η θέση του εργαζομένου και διασφαλίζεται νομικά η θέση του εργοδότη (!), αντιμετωπίζονται χρόνιες στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας του κλάδου μας.

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
    Είμαστε βέβαιοι ότι αντιλαμβάνεστε τη σπουδαιότητα της προτεινόμενης ρύθμισης και θα καταβάλετε κάθε προσπάθεια για την νομοθέτησή της. Παραμένουμε στη διάθεσή σας για περαιτέρω συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων.

  • 1. Λανθασμένα εκλαμβάνεται από το νομοσχέδιο ότι η έκτακτη απασχόληση την 6η ημέρα της εβδομάδος αποτελεί πάντα και αναγκαστικά «παράνομη απασχόληση» και συνεπώς ότι οφείλεται εξ ορισμού προσαύξηση εκ του νόμου για το σκοπό αυτό (μέχρι πρότινος 30%, πλέον 40% με το υπό κρίση νομοσχέδιο). Αντιθέτως, όταν συμφωνείται μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη η έκτακτη απασχόληση την 6η ημέρα και η συμφωνία αυτή δεν αντίκειται σε νόμο ή ΣΣΕ ή ΔΑ (που προβλέπει υποχρεωτικό 5θήμερο), για την απασχόληση αυτή οφείλεται απλό ωρομίσθιο – χωρίς καμία προσαύξηση! Η 0% προσαύξηση, με το παρόν νομοσχέδιο εκτινάσσεται στο 40% (!) ενώ αφορά σε απολύτως νόμιμη απασχόληση, αφού δε προσκρούει σε καμία αντίθετη απαγορευτική διάταξη νόμου!
    Κατά την ισχύουσα νομοθεσία, σε περίπτωση έκτακτης απασχόλησης μισθωτού που απασχολείται επί πενθήμερο, κατά την 6η ημέρα της εβδομάδος: α) Αν υφίσταται ισχύουσα και δεσμευτικήΣΣE (επιχειρησιακή ή άλλου είδους) ή άλλη διάταξη κανονιστικής ισχύος (νόμος κ.λπ.) που να επιβάλλει την πενθήμερη εργασία, τότε η απασχόληση κατά την 6η ημέρα είναι παράνομη. Για την απασχόληση οφείλεται το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 30% (άρθρο 8 του N. 3846/10) – πλην απασχολουμένων σε ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις. β) Αν, όμως, δεν υφίσταται κανονιστική διάταξη που να επιβάλλει πενθήμερη εργασία, μπορεί με συμφωνία εργοδότου – μισθωτού να απασχοληθεί ο εργαζόμενος εκτάκτως κατά την 6η ημέρα. Για την απασχόληση αυτή οφείλεται αμοιβή ίση με το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο, για όσες ώρες (μέχρι 8) απασχοληθή ο μισθωτός (άρθρ. 659 AK). Δεν οφείλεται προσαύξηση 30%, διότι η απασχόληση αυτή δεν είναι παράνομη, αφού δεν αντίκειται σε κανονιστική διάταξη (βλ. και Αλλ. ΔEN 2014, τεύχος 1656 σ. 1359). Με άλλα λόγια, μέχρι σήμερα, μπορεί νομίμως να συμφωνηθεί εκτάκτως η απασχόληση εργαζομένου την 6η ημέρα της εβδομάδας, διότι αυτό δεν απαγορεύεται από καμία διάταξη νόμου και για την απασχόληση αυτή οφείλεται απλό ωρομίσθιο!
    Με το παρόν νομοσχέδιο, ενώ ρυθμίζεται η έκτακτη – και όχι η συστηματική – απασχόληση 6ης ημέρας:
    – Περιορίζεται ανεπίτρεπτα η συμβατική ελευθερία μεταξύ εργαζομένου και εργοδότου, με υπερβολικές και εξαιρετικά περιοριστικές προϋποθέσεις, που δε συνάδουν σε καμία περίπτωση με την επιχειρηματικότητα, ούτε με τις σημερινές συνθήκες του επιχειρείν
    – «Δαιμονοποιείται» η έκτακτη απασχόληση την 6η ημέρα, ενώ στην πράξη αποτελεί προϊόν συμφωνίας και όχι επιβολής επιχειρηματικής απόφασης και αντιμετωπίζεται η εργασία ως παράνομη απασχόληση
    – Αγνοείται παντελώς η αντικειμενική έλλειψη εργατικών χεριών (ειδικά στη βιομηχανία & βιοτεχνία)
    – Αγνοείται παντελώς η ανάγκη των εργαζομένων να αυξήσουν το εισόδημά τους (διότι στην πράξη, καίτοι νόμιμη η απασχόληση, η αγορά εργασίας προσφέρει πάντα οικονομικά κίνητρα στο προσωπικό που προσέρχεται να απασχοληθεί την 6η ημέρα εργασίας)
    – Τιμωρείται ο εργοδότης ο οποίος προσπαθεί να εξυπηρετήσει τις λειτουργικές του ανάγκες, έστω και έκτακτες, με μια υπερβολική πρόβλεψη αύξησης αμοιβής της εργασίας αυτής, η οποία δεν αυξάνεται από 30% σε 40%, όπως λανθασμένα πιστεύεται, αλλά από 0% σε 40% (!) και με φοβερά περιοριστικές προϋποθέσεις, ενώ είναι γνωστές οι δυσχέρειες εύρεσης προσωπικού.
    – Περιορίζεται αναιτιολόγητα η δυνατότητα πραγματοποίησης υπερωριών, ενώ θα προσμετρώνται κανονικά στο όριο των 150 ωρών.
    2. Η φράση «απρόβλεπτα ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας» δημιουργεί, αδικαιολόγητα, ερμηνευτικά ζητήματα. Κατά τη ρύθμιση, ως έχει, αν ο εργοδότης έχει προβλεπόμενη (όχι απρόβλεπτη) αύξηση παραγωγής, την οποία δεν μπορεί να απορροφήσει με το 5θήμερο πρόγραμμα εργασίας, αλλά χρειάζεται κάποιες επιπλέον ημέρες εργασίας, ή αν ο εργοδότης δεν έχει αύξηση παραγωγής αλλά ανάγκη απασχόλησης ένεκα άλλων λόγων (π.χ. επιχείρηση δεν λειτούργησε 2 ημέρες λόγω χιονιά και είναι αναγκασμένη να εργαστεί Σάββατο για να εκτελέσει τις παραγγελίες της) δεν θα μπορεί να εκτελέσει τις παραγγελίες, διότι θα είναι παράνομη η απασχόληση του προσωπικού την 6η ημέρα (αφού δεν θα υπάρχει απρόβλεπτος φόρτος εργασίας ή ιδιαίτερα αυξημένος φόρτος εργασίας).
    3. Δεδομένου ότι θα πρόκειται περί νόμιμης υπερωρίας (εντός 150 ωρών κατ’ έτος) δεν υπάρχει δικαιολογητικός λόγος απαγόρευσης των υπερωριών κατά την 6η ημέρα. Προτείνεται να διαγραφεί ο περιορισμός του 8ώρου.
    Προτείνεται η επανεξέταση της όλης ρύθμισης.

  • Λειτουργία όλων των κλάδων της βιομηχανίας τις Κυριακές και τις ημέρες αργίας.
    Θεωρούμε ότι θα έπρεπε να επιτρέπεται η λειτουργία όλων των κλάδων της βιομηχανίας και των υπηρεσιών που χρειάζονται επταήμερη λειτουργία (όπως συμβαίνει στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες), καθόσον υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στις οποίες οι επιχειρήσεις λειτουργούν όλο το 24ωρο με 3 βάρδιες, από Δευτέρα έως Παρασκευή, και δεν επαρκεί η παραγωγή τους.

  • Λειτουργία όλων των κλάδων της βιομηχανίας τις Κυριακές και τις ημέρες αργίας.
    Θεωρούμε ότι θα έπρεπε να επιτρέπεται η λειτουργία όλων των κλάδων της βιομηχανίας και των υπηρεσιών που χρειάζονται επταήμερη λειτουργία (όπως συμβαίνει στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες), καθόσον υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στις οποίες οι επιχειρήσεις λειτουργούν όλο το 24ωρο με 3 βάρδιες, από Δευτέρα έως Παρασκευή, και δεν επαρκεί η παραγωγή τους.

  • -Νομιμοποίηση απασχόλησης 6ης ημέρας (ρεπό) για έκτακτους λόγους.
    Στις επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό σε βάρδιες, συχνά χρειάζεται να καλυφθεί για οποιαδήποτε λόγο απουσία κάποιου εργαζόμενου. Η κάλυψη γίνεται είτε με 12ωρη απασχόληση δύο άλλων εργαζόμενων, είτε με απασχόληση ενός άλλου εργαζόμενου στο ρεπό του. Σύμφωνα με τον νόμο, η απασχόληση στο ρεπό είναι παράνομη, προβλέπεται όμως παράλληλα αυξημένη αμοιβή για την απασχόληση αυτή. Προτείνεται να είναι νόμιμη η απασχόληση και να καταργηθούν οι ποινικές και διοικητικές κυρώσεις που ισχύουν σήμερα.

  • 1. Λανθασμένα εκλαμβάνεται από το νομοσχέδιο ότι η έκτακτη απασχόληση την 6η ημέρα της εβδομάδος αποτελεί πάντα και αναγκαστικά «παράνομη απασχόληση» και συνεπώς ότι οφείλεται εξ ορισμού προσαύξηση εκ του νόμου για το σκοπό αυτό (μέχρι πρότινος 30%, πλέον 40% με το υπό κρίση νομοσχέδιο). Αντιθέτως, όταν συμφωνείται μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη η έκτακτη απασχόληση την 6η ημέρα και η συμφωνία αυτή δεν αντίκειται σε νόμο ή ΣΣΕ ή ΔΑ (που προβλέπει υποχρεωτικό 5θήμερο), για την απασχόληση αυτή οφείλεται απλό ωρομίσθιο – χωρίς καμία προσαύξηση! Η 0% προσαύξηση, με το παρόν νομοσχέδιο εκτινάσσεται στο 40% (!) ενώ αφορά σε απολύτως νόμιμη απασχόληση, αφού δε προσκρούει σε καμία αντίθετη απαγορευτική διάταξη νόμου!
    Κατά την ισχύουσα νομοθεσία, σε περίπτωση έκτακτης απασχόλησης μισθωτού που απασχολείται επί πενθήμερο, κατά την 6η ημέρα της εβδομάδος: α) Αν υφίσταται ισχύουσα και δεσμευτικήΣΣE (επιχειρησιακή ή άλλου είδους) ή άλλη διάταξη κανονιστικής ισχύος (νόμος κ.λπ.) που να επιβάλλει την πενθήμερη εργασία, τότε η απασχόληση κατά την 6η ημέρα είναι παράνομη. Για την απασχόληση οφείλεται το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 30% (άρθρο 8 του N. 3846/10) – πλην απασχολουμένων σε ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις. β) Αν, όμως, δεν υφίσταται κανονιστική διάταξη που να επιβάλλει πενθήμερη εργασία, μπορεί με συμφωνία εργοδότου – μισθωτού να απασχοληθεί ο εργαζόμενος εκτάκτως κατά την 6η ημέρα. Για την απασχόληση αυτή οφείλεται αμοιβή ίση με το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο, για όσες ώρες (μέχρι 8) απασχοληθή ο μισθωτός (άρθρ. 659 AK). Δεν οφείλεται προσαύξηση 30%, διότι η απασχόληση αυτή δεν είναι παράνομη, αφού δεν αντίκειται σε κανονιστική διάταξη (βλ. και Αλλ. ΔEN 2014, τεύχος 1656 σ. 1359). Με άλλα λόγια, μέχρι σήμερα, μπορεί νομίμως να συμφωνηθεί εκτάκτως η απασχόληση εργαζομένου την 6η ημέρα της εβδομάδας, διότι αυτό δεν απαγορεύεται από καμία διάταξη νόμου και για την απασχόληση αυτή οφείλεται απλό ωρομίσθιο!
    Με το παρόν νομοσχέδιο, ενώ ρυθμίζεται η έκτακτη – και όχι η συστηματική – απασχόληση 6ης ημέρας:
    – Περιορίζεται ανεπίτρεπτα η συμβατική ελευθερία μεταξύ εργαζομένου και εργοδότου, με υπερβολικές και εξαιρετικά περιοριστικές προϋποθέσεις, που δε συνάδουν σε καμία περίπτωση με την επιχειρηματικότητα, ούτε με τις σημερινές συνθήκες του επιχειρείν
    – «Δαιμονοποιείται» η έκτακτη απασχόληση την 6η ημέρα, ενώ στην πράξη αποτελεί προϊόν συμφωνίας και όχι επιβολής επιχειρηματικής απόφασης και αντιμετωπίζεται η εργασία ως παράνομη απασχόληση
    – Αγνοείται παντελώς η αντικειμενική έλλειψη εργατικών χεριών (ειδικά στη βιομηχανία & βιοτεχνία)
    – Αγνοείται παντελώς η ανάγκη των εργαζομένων να αυξήσουν το εισόδημά τους (διότι στην πράξη, καίτοι νόμιμη η απασχόληση, η αγορά εργασίας προσφέρει πάντα οικονομικά κίνητρα στο προσωπικό που προσέρχεται να απασχοληθεί την 6η ημέρα εργασίας)
    – Τιμωρείται ο εργοδότης ο οποίος προσπαθεί να εξυπηρετήσει τις λειτουργικές του ανάγκες, έστω και έκτακτες, με μια υπερβολική πρόβλεψη αύξησης αμοιβής της εργασίας αυτής, η οποία δεν αυξάνεται από 30% σε 40%, όπως λανθασμένα πιστεύεται, αλλά από 0% σε 40% (!) και με φοβερά περιοριστικές προϋποθέσεις, ενώ είναι γνωστές οι δυσχέρειες εύρεσης προσωπικού.
    – Περιορίζεται αναιτιολόγητα η δυνατότητα πραγματοποίησης υπερωριών, ενώ θα προσμετρώνται κανονικά στο όριο των 150 ωρών.
    2. Η φράση «απρόβλεπτα ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας» δημιουργεί, αδικαιολόγητα, ερμηνευτικά ζητήματα. Κατά τη ρύθμιση, ως έχει, αν ο εργοδότης έχει προβλεπόμενη (όχι απρόβλεπτη) αύξηση παραγωγής, την οποία δεν μπορεί να απορροφήσει με το 5θήμερο πρόγραμμα εργασίας, αλλά χρειάζεται κάποιες επιπλέον ημέρες εργασίας, ή αν ο εργοδότης δεν έχει αύξηση παραγωγής αλλά ανάγκη απασχόλησης ένεκα άλλων λόγων (π.χ. επιχείρηση δεν λειτούργησε 2 ημέρες λόγω χιονιά και είναι αναγκασμένη να εργαστεί Σάββατο για να εκτελέσει τις παραγγελίες της) δεν θα μπορεί να εκτελέσει τις παραγγελίες, διότι θα είναι παράνομη η απασχόληση του προσωπικού την 6η ημέρα (αφού δεν θα υπάρχει απρόβλεπτος φόρτος εργασίας ή ιδιαίτερα αυξημένος φόρτος εργασίας).
    3. Δεδομένου ότι θα πρόκειται περί νόμιμης υπερωρίας (εντός 150 ωρών κατ’ έτος) δεν υπάρχει δικαιολογητικός λόγος απαγόρευσης των υπερωριών κατά την 6η ημέρα. Προτείνεται να διαγραφεί ο περιορισμός του 8ώρου.
    Προτείνεται η διαγραφή του άρθρου, δεδομένου ότι νομοθετικά η δυνατότητα απασχόλησης την 6η ημέρα υφίσταται ήδη, άλλως να διευκρινιστεί ότι αφορά αποκλειστικά και μόνον σε επιχειρήσεις που δεσμεύονται από ΣΣΕ ή ΔΑ που προβλέπουν υποχρεωτικό 5θήμερο εργασίας.

  • 1. Λανθασμένα εκλαμβάνεται από το νομοσχέδιο ότι η έκτακτη απασχόληση την 6η ημέρα της εβδομάδος αποτελεί πάντα και αναγκαστικά «παράνομη απασχόληση» και συνεπώς ότι οφείλεται εξ ορισμού προσαύξηση εκ του νόμου για το σκοπό αυτό (μέχρι πρότινος 30%, πλέον 40% με το υπό κρίση νομοσχέδιο). Αντιθέτως, όταν συμφωνείται μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη η έκτακτη απασχόληση την 6η ημέρα και η συμφωνία αυτή δεν αντίκειται σε νόμο ή ΣΣΕ ή ΔΑ (που προβλέπει υποχρεωτικό 5θήμερο), για την απασχόληση αυτή οφείλεται απλό ωρομίσθιο – χωρίς καμία προσαύξηση! Η 0% προσαύξηση, με το παρόν νομοσχέδιο εκτινάσσεται στο 40% (!) ενώ αφορά σε απολύτως νόμιμη απασχόληση, αφού δε προσκρούει σε καμία αντίθετη απαγορευτική διάταξη νόμου!
    Κατά την ισχύουσα νομοθεσία, σε περίπτωση έκτακτης απασχόλησης μισθωτού που απασχολείται επί πενθήμερο, κατά την 6η ημέρα της εβδομάδος: α) Αν υφίσταται ισχύουσα και δεσμευτικήΣΣE (επιχειρησιακή ή άλλου είδους) ή άλλη διάταξη κανονιστικής ισχύος (νόμος κ.λπ.) που να επιβάλλει την πενθήμερη εργασία, τότε η απασχόληση κατά την 6η ημέρα είναι παράνομη. Για την απασχόληση οφείλεται το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 30% (άρθρο 8 του N. 3846/10) – πλην απασχολουμένων σε ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις. β) Αν, όμως, δεν υφίσταται κανονιστική διάταξη που να επιβάλλει πενθήμερη εργασία, μπορεί με συμφωνία εργοδότου – μισθωτού να απασχοληθεί ο εργαζόμενος εκτάκτως κατά την 6η ημέρα. Για την απασχόληση αυτή οφείλεται αμοιβή ίση με το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο, για όσες ώρες (μέχρι 8) απασχοληθή ο μισθωτός (άρθρ. 659 AK). Δεν οφείλεται προσαύξηση 30%, διότι η απασχόληση αυτή δεν είναι παράνομη, αφού δεν αντίκειται σε κανονιστική διάταξη (βλ. και Αλλ. ΔEN 2014, τεύχος 1656 σ. 1359). Με άλλα λόγια, μέχρι σήμερα, μπορεί νομίμως να συμφωνηθεί εκτάκτως η απασχόληση εργαζομένου την 6η ημέρα της εβδομάδας, διότι αυτό δεν απαγορεύεται από καμία διάταξη νόμου και για την απασχόληση αυτή οφείλεται απλό ωρομίσθιο!
    Με το παρόν νομοσχέδιο, ενώ ρυθμίζεται η έκτακτη – και όχι η συστηματική – απασχόληση 6ης ημέρας:
    – Περιορίζεται ανεπίτρεπτα η συμβατική ελευθερία μεταξύ εργαζομένου και εργοδότου, με υπερβολικές και εξαιρετικά περιοριστικές προϋποθέσεις, που δε συνάδουν σε καμία περίπτωση με την επιχειρηματικότητα, ούτε με τις σημερινές συνθήκες του επιχειρείν
    – «Δαιμονοποιείται» η έκτακτη απασχόληση την 6η ημέρα, ενώ στην πράξη αποτελεί προϊόν συμφωνίας και όχι επιβολής επιχειρηματικής απόφασης και αντιμετωπίζεται η εργασία ως παράνομη απασχόληση
    – Αγνοείται παντελώς η αντικειμενική έλλειψη εργατικών χεριών (ειδικά στη βιομηχανία & βιοτεχνία)
    – Αγνοείται παντελώς η ανάγκη των εργαζομένων να αυξήσουν το εισόδημά τους (διότι στην πράξη, καίτοι νόμιμη η απασχόληση, η αγορά εργασίας προσφέρει πάντα οικονομικά κίνητρα στο προσωπικό που προσέρχεται να απασχοληθεί την 6η ημέρα εργασίας)
    – Τιμωρείται ο εργοδότης ο οποίος προσπαθεί να εξυπηρετήσει τις λειτουργικές του ανάγκες, έστω και έκτακτες, με μια υπερβολική πρόβλεψη αύξησης αμοιβής της εργασίας αυτής, η οποία δεν αυξάνεται από 30% σε 40%, όπως λανθασμένα πιστεύεται, αλλά από 0% σε 40% (!) και με φοβερά περιοριστικές προϋποθέσεις, ενώ είναι γνωστές οι δυσχέρειες εύρεσης προσωπικού.
    – Περιορίζεται αναιτιολόγητα η δυνατότητα πραγματοποίησης υπερωριών, ενώ θα προσμετρώνται κανονικά στο όριο των 150 ωρών.
    2. Η φράση «απρόβλεπτα ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας» δημιουργεί, αδικαιολόγητα, ερμηνευτικά ζητήματα. Κατά τη ρύθμιση, ως έχει, αν ο εργοδότης έχει προβλεπόμενη (όχι απρόβλεπτη) αύξηση παραγωγής, την οποία δεν μπορεί να απορροφήσει με το 5θήμερο πρόγραμμα εργασίας, αλλά χρειάζεται κάποιες επιπλέον ημέρες εργασίας, ή αν ο εργοδότης δεν έχει αύξηση παραγωγής αλλά ανάγκη απασχόλησης ένεκα άλλων λόγων (π.χ. επιχείρηση δεν λειτούργησε 2 ημέρες λόγω χιονιά και είναι αναγκασμένη να εργαστεί Σάββατο για να εκτελέσει τις παραγγελίες της) δεν θα μπορεί να εκτελέσει τις παραγγελίες, διότι θα είναι παράνομη η απασχόληση του προσωπικού την 6η ημέρα (αφού δεν θα υπάρχει απρόβλεπτος φόρτος εργασίας ή ιδιαίτερα αυξημένος φόρτος εργασίας).
    3. Δεδομένου ότι θα πρόκειται περί νόμιμης υπερωρίας (εντός 150 ωρών κατ’ έτος) δεν υπάρχει δικαιολογητικός λόγος απαγόρευσης των υπερωριών κατά την 6η ημέρα. Προτείνεται να διαγραφεί ο περιορισμός του 8ώρου.
    Προτείνεται η επανεξέταση της όλης ρύθμισης.

  • 3 Σεπτεμβρίου 2023, 22:03 | JA

    1. Στο δελτίο τύπου για το πδ 80/2022 https://ypergasias.gov.gr/oloklirothike-i-kodikopoiisi-tou-atomikou-ergatikou-dikaiou/
    αναφέρεται ότι «Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανακοινώνει την ολοκλήρωση της κωδικοποίησης της νομοθεσίας που διέπει το ατομικό εργατικό δίκαιο, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την εποπτεία της Kεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης (Κ.Ε.Κ.)..
    Η κωδικοποίηση δεν επιφέρει καμία τροποποίηση, προσθήκη ή κατάργηση διατάξεων, αλλά συγκεντρώνει τις υφιστάμενες διατάξεις όπως ισχύουν, με λογική και θεματική συνέχεια προκειμένου να διευκολύνεται η αναζήτηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου. Σε περίπτωση που υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο κείμενο του Κώδικα και στην αρχική διάταξη που έχει κωδικοποιηθεί, αυτή που θα εφαρμοσθεί θα είναι η αρχική διάταξη.»
    Πώς λοιπόν εισάγονται απευθείας από το νόμο διατάξεις στον κώδικα; Είναι νομοτεχνικά σωστό;

    2.Καταργεί το άρθρο 40 του ν.1892/1990 (αρ.190 πδ 80/2022) ;

  • 30 Αυγούστου 2023, 10:43 | ΜΑΚΗΣ

    Τόσο το άρθρο 25 όσο και το άρθρο 26 είναι κατ’ αρχάς αντίθετα με την αρχή της εύνοιας που προβλέπει το άρθρο 7 Ν. 1876/1990, εκτός εάν:

    α) Είτε στα πλαίσια μίας στάθμισης, θεωρούνται ευνοϊκότερες, έναντι διατάξεων Σ.Σ.Ε. που προβλέπουν 5νθήμερο. Η στάθμιση είναι πενθήμερο βάσει Σ.Σ.Ε. vs κατ’ εξαίρεση εξαήμερο με καταβολη 40%.

    β) Είτε θεωρούνται διατάξεις αναγκαστικού δικαίου με αμφιμερή ενέργεια. Αυτό είναι προβληματικό, καθώς πως μπορεί μία διάταξη να είναι δημοσίας τάξεως και να έχει διατύπωση όπως «δύναται να επιτρέπεται» ή «επιτρέπεται η απασχόληση..».

    Μία πρόταση, η οποία θα μπορούσε να αμβλύνει τις αντιδράσεις είναι η εξής:

    Εφόσον η απασχόληση την 6η ημέρα είναι εξαιρετική, οφειλόμενη σε φόρτο εργασίας, γιατί να μην προβλεφθεί αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης, όπως προβλέπεται για την Κυριακή εργασία βάσει του Β.Δ. 748/1966. Δηλαδή, τα άτομα που θα απασχοληθούν την 6η ημέρα, σε ένα βάθος χρόνου, είτε εντός της επόμενης εργάσιμης εβδομάδας, είτε αργότερα, θα μπορούσε να προβλεφθεί η χορήγηση μίας (1) ημέρας αναπληρωματικής ανάπαυσης. Δηλαδή, μία εβδομάδα αντί για 5 θα εργαστεί 4 ημέρες. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει μία έμμεση τήρηση του πενθημέρου. Ο εργαζόμενος θα εργαστεί 6 ημέρες, θα καταβληθεί η προσαύξηση του 40% αλλά όχι και τις έξτρα ώρες, καθώς θα του χορηγηθεί μία άλλη ημέρα αναπληρωματικήw ανάπαυσηw, την οποία θα δηλώσει εκ των προτέρων στο ΕΡΓΑΝΗ, για να μπορέσει να υπάρξει έλεγχος. Το βάθος χρόνου μπορεί να είναι π.χ. ένας (1) μήνας. Επίσης, γιατί όχι, αυτή η ημέρα που «χάνεται» να προσαυξάνει την ετήσια κανονική άδεια, έτσι ώστε ο εργαζόμενος εντός 15 ημερολογιακών μηνών να πάρει μαζεμένα ημέρες που εργάστηκε, αλλά πληρώθηκε την προσαύξηση 40%.

  • 26 Αυγούστου 2023, 20:29 | Κώστας Δημητρίου

    αυτά που αναφέρω και στο άρθρο 25