Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 103 του ν. 4808/2021 (Α΄ 101), περί των αρμοδιοτήτων της Επιθεώρησης Εργασίας, προστίθεται η φράση «, καθώς και των ερμηνευτικών εγκυκλίων των κατά περίπτωση αρμοδίων οργάνων» και το πρώτο εδάφιο της παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:
«Έργο της Επιθεώρησης Εργασίας είναι ο έλεγχος της εφαρμογής των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας, καθώς και των ερμηνευτικών εγκυκλίων των κατά περίπτωση αρμοδίων οργάνων, η έρευνα της κατά νόμο ασφαλιστικής κάλυψης και απασχόλησης των εργαζομένων, η πρόληψη των παραβάσεων της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας και η επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση διαπίστωσής τους, η επίλυση των ατομικών εργατικών διαφορών, καθώς και η παροχή πληροφοριών σε εργαζόμενους και εργοδότες σχετικά με τα πλέον αποτελεσματικά μέσα για την τήρηση των κείμενων διατάξεων.».
Με την εισαγωγή της εφαρμογής και του ελέγχου των ερμηνευτικών εγκυκλίων από το Σ.ΕΠ.Ε, ελλοχεύει ο κίνδυνος να παρακαμφθεί ο νόμος και να εφαρμοστεί η κατά περίπτωση ερμηνεία μια ερμηνευτικής εγκυκλίου από τον εκάστοτε ελεγκτή. Αποτέλεσμα, οι παραβατικές περιπτώσεις στο χώρο της εργασίας να μην έχουν σταθερό ορισμό και επιπτώσεις.
Εισάγεται ο έλεγχος και η εφαρμογή των ερμηνευτικών εγκυκλίων από το Σ.Ε.Π.Ε. (πέραν των διατάξεων της Εργατικής Νομοθεσίας όπως σήμερα). Κατά συνέπεια ελλοχεύει ο κίνδυνος μια στρεβλή ερμηνευτική εγκύκλιος να αποτελέσει υποχρεωτικά εφαρμοστική οδηγία για την Επιθεώρηση Εργασίας, ακόμα και αν η εγκύκλιος καταστρατηγεί το γράμμα του νόμου.
Πρωτοφανές να εξισώνονται οι διευκρινιστικές εγκύκλιοι με τους νόμους και τις υπουργικές αποφάσεις! Οι επιθεωρητές του ΣΕΠΕ ελέγχουν και εφαρμόζουν τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, για πρώτη φορά προωθείται ο έλεγχος και η εφαρμογή και των ερμηνευτικών εγκυκλίων. Έτσι μια στρεβλή ερμηνευτική εγκύκλιος υποχρεωτικά μπορεί να γίνει μπούσουλας για τους Επιθεωρητές Εργασίας, ακόμα και σε περίπτωση που μια εγκύκλιος έρχεται σε αντίθεση ή σε σύγκρουση με το πνεύμα ακόμα και το γράμμα του νόμου.
Στην παρ. 3 του άρθρου 320 του π.δ. 80/2022 προσδιορίζεται ότι η αδικαιολόγητη αποχή του εργαζομένου από την εργασία του για διάστημα μεγαλύτερο των πέντε συναπτών εργασίμων ημερών μπορεί να θεωρηθεί ως καταγγελία σύμβασης εκ μέρους αυτού. Σε επιχειρήσεις με κυλιόμενες ημέρες ανάπαυσης, ερωτάται αν οι συναπτές ημέρες υπολογίζονται χωρίς την ημέρα εβδομαδιαίας ανάπαυσης, γεγονός που θα προκαλέσει δυσχέρειες. Παραδείγματος χάριν, Εργαζόμενος με πρόγραμμα εργασίας από Δευτέρα έως Σάββατο 08.00’-16.00’ με ημέρα εβδομαδιαίας ανάπαυσης την Πέμπτη, σε περίπτωση που απουσιάσει καθ’ όλη την εβδομάδα, πληρούται ή όχι η προϋπόθεση των πέντε συναπτών εργασίμων ημερών.
Οι ερνημευτικες εγκυκλιοι που εκδίδονται από ιεραρχικώς προϊσταμένους των διαφόρων υπηρεσιακών σχηματισμών του Κράτους και των ΝΠΔΔ (όπως υπουργοί, γενικοί γραμματείς) κατά την άσκηση του προληπτικού ιεραρχικού ελέγχου δεν αποτελούν εκτελεστες διοικητικές πράξεις.
Σύμφωνα με το άρθρο 95 παρ. 1 στ. α΄ Συντ. σε συνδυασμό με το άρθρο 45 παρ. 1 ΠΔ 18/1989 ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας προσβάλλονται οι εκτελεστές διοικητικές πράξεις. Δεν προσβάλλονται μη εκτελεστές διοικητικές πράξεις
Η εκτελεστότητα μιας διοικητικής πράξης, ως κύριο χαρακτηριστικό της, συνίσταται στο ότι η συμπεριφορά που καθορίζει (ενέργεια ή παράλειψη) και γενικότερα η ρύθμιση την οποία θεσπίζει είναι υποχρεωτική από την έκδοσή της (ΣτΕ 1717/1988) χωρίς άλλο, δηλαδή χωρίς να χρειάζεται άλλη διαδικασία.
Οι μη εκτελεστες διοικητικες πραξεις δεν είναι καθ’ εαυτές δεσμευτικές για τους αποδέκτες και δεν δημιουργούν νομική δέσμευση γι’ αυτούς. Συνακόλουθα, δεν παράγονται δεσμευτικές έννομες συνέπειες για τους διοικουμενους από τις υποδείξεις της Διοικήσεως.
(βλεπε και ΣτΕ ΣτΕ 148/2022)
εισάγεται εδω κάτι πρωτοφανές. Το έργο της Επιθεώρησης Εργασίας είναι ο έλεγχος και η εφαρμογή των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας και για πρώτη φορά θεσμοθετείται η εφαρμογή και των ερμηνευτικών εγκυκλίων. Κατά συνέπεια ελλοχεύει ο κίνδυνος μια στρεβλή ερμηνευτική εγκύκλιος να αποτελέσει υποχρεωτικά οδικό άξονα για την Επιθεώρηση Εργασίας, ακόμα και αν η εγκύκλιος καταστρατηγεί το γράμμα του νόμου.
Η αντίρρησή μας για τη λειτουργία του ΣΕΠΕ ως ανεξάρτητη αρχή έχει διατυπωθεί από εμάς με σοβαρά επιχειρήματα και υφίσταται. Στο παρόν άρθρο φαίνεται ότι συμφωνεί και η πολιτική ηγεσία μαζί μας ( βλ. προσθήκη «, καθώς και των ερμηνευτικών εγκυκλίων των κατά περίπτωση αρμοδίων οργάνων» δηλ. του Υπουργείου Εργασίας), άρα θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει στην επαναφορά με νόμο του ελέγχου του ΣΕΠΕ από το Υπουργείο Εργασίας. Το σύνολο του παρόντος νομοσχεδίου είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει την έκδοση πολλών εγκυκλίων για την εφαρμογή του και οι ελάχιστοι επιθεωρητές – σε μία υποτίθεται ανεξάρτητη αρχή- δε θα μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους, όσο τους επιτρέπεται από το ισχύον νομικό πλαίσιο και κατά συνέπεια να προστατεύουν και τους ίδιους τους εργαζομενους.
Και τι συμβαινει όταν ούτε η επ. εργασιας δεν ξερει; Υπέροχοι άνθρωποι και με όρεξη να εξυπηρετήσουν αλλα αν πάρεις 3 επ. εργασίας θα σου πουν 3 διαφορετικές απαντησεις. Και όχι γιατι δεν ειναι ενημερωμένοι , αλλα γιατι πολλές φορες το τι «εννοει ο ποιητης » στις αποφάσεις του υπουργειου εργασίας ειναι αγνωστο προς όλους όσους ακολουθούμε πιστα την εργατική νομοθεσία τα τελευταια χρόνια.
Και τι συμβαινει όταν ούτε η επ. εργασιας δεν ξερει; Υπέροχοι άνθρωποι και με όρεξη να εξυπηρετήσουν αλλα αν πάρεις 3 επιθεωρήσεις εργασίας θα σου πουν 3 διαφορετικές απαντησεις. Και όχι γιατι δεν ειναι ενημερωμένοι , αλλα γιατι πολλές φορες το τι «εννοει ο ποιητης » στις αποφάσεις του υπουργειου εργασίας ειναι αγνωστο προς όλους όσους ακολουθούμε πιστα την εργατική νομοθεσία τα τελευταια χρόνια.
Και τι συμβαινει όταν ούτε η επιθεώρηση εργασιας δεν ξερει; Υπέροχοι άνθρωποι και με όρεξη να εξυπηρετήσουν αλλα αν πάρεις 3 επιθεωρήσεις εργασίας θα σου πουν 3 διαφορετικές απαντησεις. Και όχι γιατι δεν ειναι ενημερωμένοι , αλλα γιατι πολλές φορες το τι «εννοει ο ποιητης » στις αποφάσεις του υπουργειου εργασίας ειναι αγνωστο προς όλους όσους ακολουθούμε πιστα την εργατική νομοθεσία τα τελευταια χρόνια.
Μια απορρυθμισμένη Υπηρεσία (Επιθεωρηση Εργασίας) καλείται να ελέγξει μια απορρυθμισμένη αγορά εργασίας.Αληθεια τα έγγραφα και τις διαμαρτυρίες των υπαλλήλων της Επιθεώρησης Εργασίας , περι υποστελέχωσης, απουσίας υποδομών, πίεσης απο συμφέροντα, αναξιοκρατίας κλπ τις λαμβάνετε καθόλου υπόψη;
Εκτός από τις συλλογικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου που υπογράφουμε οι εποχιακοί εργαζόμενοι. Θα πρέπει να δείτε πραγματικά εάν εργαζόμαστε 40 ώρες την εβδομάδα που δεν γίνεται αυτό. Να διασταυρώνεται το λογαριασμό μισθοδοσίας της τράπεζας που έχουμε Αν παίρνουμε τα νόμιμα δουλεύοντας Κυριακές και αργίες. Επίσης καταγγέλω επίσημα το σώμα επιθεώρησης εργασίας ότι έχω κάνει καταγγελία τηλεφωνική και η απάντησή τους ήταν ελάτε από δω να μας την κάνετε γραπτή. Και σας ρωτάω γιατί να κάνω γραπτή καταγγελία για κάτι το οποίο πρέπει το σώμα κατευθείαν να τρέξει και να πάει να το ελέγξει;; Επίσης στις μικρές κοινωνίες αναφέρομαι ότι οι επιθεωρητές εργασίας έχουν πολύ καλές σχέσεις με τους εργοδότες και τους ενημερώνουν για τα πάντα. Να γίνονται μεταθέσεις ανά διαστήματα. Υπάρχει ένας τρόπος να ελέγχεται τους επιθεωρητές δλδ. να υπάρχει μία τηλεφωνική γραμμή όπου θα παίρνεις τηλέφωνο και θα ηχογραφείται η καταγγελία ,ανώνυμα χωρίς καν να πηγαίνεις στο σώμα επιθεώρησης εργασίας να την κάνεις χειρόγραφα. Αυτοματοποιημένη καταγγελία ανώνυμοι και θα αιφνιδιάζεται τους επιθεωρητές αυθόρμητα να πηγαίνουν να ελέγξουν τις επιχειρήσεις χωρίς να έχουν χρόνο στη διάθεσή τους να ενημερώνουν τους εργοδότες. Οι επιθεωρητές πιστεύω ότι παίρνουν χοντρό πακέτο από τους εργοδότες κάτω από το τραπέζι και αυτό πρέπει να το διερευνήσετε πολύ σοβαρά κύριε Υπουργέ. δεν έχω στοιχεία αλλά περνάει από το μυαλό μου. Άσε που δεν υπάρχουν επιθεωρητές έχετε ελλείψεις πάρα πολύ σοβαρές που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Εκτός από την επιθεώρηση Εργασίας Γιατί δεν βάζετε και την Ελληνική αστυνομία στο παιχνίδι;; Γιατί δεν βάζετε και τη νέα Δημοτική αστυνομία στο παιχνίδι;; Μήπως έτσι μπερδέψουμε λίγο την τράπουλα;;
Θα κοιτάξετε πρώτα να ελέγξετε τις ώρες εργασίας των εργαζομένων με ελέγχους οι οποίοι δεν θα γίνονται για τα μάτια του κόσμου και χωρίς να έχει ειδοποιηθεί η ελεγχόμενη επιχείρηση ?
στην επιχείρηση που εργάζομαι πρώτα μαθαίνουμε εμείς για τον έλεγχο και μετά αυτοί που θα μας ελέγχουν.
θα κοιτάξετε μέσω διασταύρωσης στις τράπεζες να πληρώνεται ο εργαζόμενος τις προβλεπόμενες ημέρες? η τυχών τις υπερωρίες του?
θα κοιτάξετε αν μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν την ψηφιακή κάρτα κρατάνε στοιχεία τυπικά μέσω υπολογιστή και ο εργαζόμενος δεν γνωρίζει τίποτε?
(δυστυχώς δεν μπορώ να σας δώσω το email μου γιατί φοβάμαι ότι θα διαρρεύσει με όλες τις συνέπιες)
Θα πρέπει να εξασφαλίζονται ίσες ευκαιρίες σε όλους,οι προσλήψεις στο υπουργείο παιδείας επιβάλλεται να γίνονται με γραπτό διαγωνισμό ασεπ,