Άρθρο 21 – Ανάρτηση βασικών όρων εργασίας και ατομικής σύμβασης εργασίας στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» – Ηλεκτρονική υπογραφή – Πρότυπο Βασικών Όρων Εργασίας και Ατομικής Σύμβασης Εργασίας

1. α) Κάθε εργοδότης, ο οποίος προσλαμβάνει εργαζόμενο με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, υποχρεούται να αναρτήσει ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» (Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο, τους βασικούς όρους εργασίας του εργαζόμενου, άλλως την έγγραφη ατομική σύμβαση εργασίας, εφόσον υπάρχει.
β) Για την ισχύ των βασικών όρων εργασίας της περ. α) και για την ανάρτηση της ατομικής σύμβασης εργασίας απαιτείται η συνυπογραφή αυτών από τον εργαζόμενο ιδιοχείρως ή με ηλεκτρονική υπογραφή ή με ψηφιακή βεβαίωση μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr – ΕΨΠ), ή με αποδοχή αυτών από τον εργαζόμενο μέσω του πληροφοριακού συστήματος «My Ergani» που λειτουργεί στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
2. Για κάθε μεταβολή των βασικών όρων εργασίας εφαρμόζεται η διαδικασία της παρ. 1.
3. Στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης είναι διαθέσιμο πρότυπο «Βασικών Όρων Εργασίας», καθώς και πρότυπο «Ατομικής Σύμβασης Εργασίας».

  • Οι εργασιακές σχέσεις στην εστίαση είναι εξαιρετικά πολύπλοκες και διαφοροποιούνται από οποιονδήποτε άλλο κλάδο.

    Είναι πρόδηλο πως η εστίαση είναι υπέρ της καταγραφής της εργασίας καθώς και της πληρωμής αυτής. Το απαρχαιωμένο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων λειτουργεί εις βάρος εργαζομένων, επιχειρήσεων και δημοσίων εσόδων .

    Η εστιαση λόγω της φύσης αλλά και της έντασης της εργασιας σε αυτή, έχει το υψηλότερο μη μισθολογικό κόστος απο οποιονδήποτε άλλο κλάδο της οικονομίας .

    Οι τζίροι της πραγματοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά σε αργίες, Κυριακές, νυχτερινές ώρες, εκτοξεύοντας το μη μισθολογικό κόστος σε μεγέθη εξωπραγματικά για οποιαδήποτε επιχείρηση.

    Συνεπώς το κρίσιμο είναι το μη μισθολογικό κόστος.

    Αυτονόητα είμαστε υπέρ της καταγραφής και πληρωμής της εργασίας των εργαζομένων.

    Στο εργασιακό νομοσχέδιο δεν γίνεται καμία αναφορά στην κατάργηση των τεκμαρτών ημερομισθίων παρότι έχει συμφωνηθεί στην ΣΣΕ και έχει καταστεί υποχρεωτική απ’ το Υπουργείο Εργασίας.

    Το ίδιο συμβαίνει και με το κόστος των κατασκηνώσεων που λειτουργεί ως φόρος υπέρ τρίτων.

    Επιβαρυνόμαστε με ένα επιπλέον κόστος με τρόπο που αν ο εργαζόμενος αλλάξει τον Αύγουστο 30 εργοδότες, θα κοστίσει 600€ υπέρ της επιχειρηματικής δραστηριότητας άλλων.

    Τέλος, λόγω της τεράστιας κινητικότητας αλλά και εποχικότητας του κλάδου είναι σημαντικος ο επιμερισμός στις εργοδοτικές εισφορές, του Δώρου Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος Αδείας.

    Είναι καθαρά εισπρακτικό-φορολογικό το μέτρο αφού πλέον ΔΕΝ δίνονται συντάξεις 13ης και 14ης, ούτε στο δημόσιο ούτε στον ιδιωτικό τομέα.

    Πρόταση: Άμεσα επιμερισμός του 13ου/14ου μισθού στους υπόλοιπους 12 μισθούς όπως είθισται πανευρωπαϊκά. Στην ουσία δεν θα καταργηθούν όπως έπραξε το κράτος έναντι του δημοσίου διότι θα είχε πολιτικό κόστος. Τουναντίον με αυτόν τον τρόπο οι εργαζόμενοι θα εισπράττουν ότι δικαιούνται, η λύση της εργασιακής σχέσης με οποιοδήποτε τρόπο θα είναι πιο ξεκάθαρη, θα αυξηθεί ο μισθός αισθητά δίνοντας περισσότερη αγοραστική δύναμη, θα απεμπλακούν οι επιχειρήσεις από τις διπλάσιες ασφαλιστικές εισφορές σε νεκρούς μήνες αφού θα υπάρξει μια μικρή αύξηση στις μηνιαίες εισφορές (υποσημειώνοντας ότι οι περισσότερες ρυθμίσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία είναι από τα δώρα), θα εξαλειφθεί η πίεση της καταβολής του 13ου/14ου με τον κίνδυνο πάντα του προστίμου και το κυριότερο θα υπάρχει πλήρης διαφάνεια στην εργασιακή σχέση διότι οι υπάλληλοι στην εστίαση σε πολλές περιπτώσεις αμείβονται παραπάνω από το βασικό, δηλαδή κατά ένα τρόπο πάντα προείσπρατταν τα ποσά αυτά .

    Επι των άρθρων του νομοσχεδίου και για την αποφυγη της ψηφιοποίησης της εργασίας θελουμε να επισημάνουμε τα εξής :

    Άρθρο 6
    Στο άρθρο 6 (άρθρο 70 ΚΑΕΔ) παρ. 1 περ. γ αξιώνεται να δηλώνεται και «η θέση ή ειδικότητα του εργαζομένου, ο βαθμός του, η κατηγορία ή ο κλάδος της απασχόλησής του, καθώς και συνοπτική περιγραφή του αντικειμένου της εργασίας του». Η πρόβλεψη αυτή εισάγει για πρώτη φορά στο δίκαιό μας την έννοια της περιγραφής της θέσης εργασίας, η οποία, κατά τα ανωτέρω, θα αποκτά και συμβατική ισχύ.

    Για τον κλάδο της εστίασης είναι πρακτικά αδύνατο .

    Η λειτουργία όλων των καταστημάτων εστίασης σε πραγματικές συνθήκες απαιτεί την άσκηση διαφορετικών κάθε στιγμή αρμοδιοτήτων, λόγω του ότι μιλάμε για έναν κλάδο κατ’ εξοχήν εντάσεως εργασίας. Σε ένα 8ωρο ένας υπάλληλος εστίασης μπορεί να εκτελέσει κατά περίσταση και στιγμιαία, ενέργειες σερβιτόρου, ταμία, μπουφετζή ,καθαριστή, DJ…

    Πρόταση: Μέρος του προσωπικού, για να μην γίνεται καταχρηστικά η επιλογή, να δηλώνεται ως υπάλληλος επισιτισμού.

    Άρθρο 9 – Παράλληλη απασχόληση – Αντικατάσταση άρθρου 189 Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου – (Άρθρο 9 της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1152)

    Κατά την παρ. 1, «ο εργοδότης υποχρεούται να θέτει στη διάθεση των εργαζόμενων επαρκή και υγιεινό χώρο για λήψη τροφής και ανάπαυση». Αυτό δεν προβλέπεται από την Οδηγία, είναι γενικό και ασαφές και θα παραμείνει ανεφάρμοστο, τουλάχιστον από το 95% των επιχειρήσεων της χώρας (μικρές και μεσαίες), επί των οποίων επιρρίπτει ένα τεράστιο βάρος που θα οδηγήσει σε επιβολή κυρώσεων και προστίμων. Γι’ αυτούς τους λόγους προτείνεται να διαγραφεί η παρ. 1 του άρθρου 9 του Σ/Ν.

    Δεδομένου ότι θα πρέπει να τηρείται το 11ωρο συνεχόμενης ανάπαυσης και ο μέσος όρος 48 ωρών σε βάθος 4 μηνών εργασίας για τον κάθε εργαζόμενο, καθώς και ότι στον μέσο όρο αυτόν περιλαμβάνονται οι υπερωρίες, είναι ασαφές πώς μπορούν οι εργοδότες να προστατευτούν από τυχόν παραβιάσεις εν αγνοία τους. Εν πάσει περιπτώσει, ο εκάστοτε εργοδότης έχει δικαίωμα στη νόμιμη υπερεργασία/υπερωρία και ο εργαζόμενος έχει υποχρέωση να την παράσχει. Δεν διευκρινίζεται το πώς θα μπορέσει ο εργαζόμενος να παράσχει τη συμφωνημένη εργασία του στον δεύτερο εργοδότη, όταν με την παρασχεθείσα νόμιμη υπερωρία του, θα έχει εξαντλήσει το νόμιμα όρια των 48 ωρών στον πρώτο εργοδότη, ο οποίος θα έχει νόμιμα ζητήσει από τον εργαζόμενό του να πραγματοποιήσει νόμιμη υπερωρία;

    Άρθρο 10 – Ελάχιστη προβλεψιμότητα της εργασίας – Προστατευτικά μέτρα – Προσθήκη άρθρου 182Α στον Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου – (Άρθρα 10 και 11 της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1152)

    Για πρώτη φορά γίνεται προσπάθεια αντιμετώπισης των πραγματικών αναγκών των επιχειρήσεων με την προσθήκη άρθρο 182Α, ως εξής:

    «Άρθρο 182Α
    Ελάχιστη προβλεψιμότητα της εργασίας – Προστατευτικά μέτρα

    1. Όταν το πρόγραμμα οργάνωσης του χρόνου εργασίας του εργαζομένου είναι εξ ολοκλήρου ή ως επί το πλείστον μη προβλέψιμο, ο εργαζόμενος είναι υποχρεωμένος να δεχτεί να απασχοληθεί από τον εργοδότη, μόνο όταν πληρούνται σωρευτικά οι ακόλουθες δύο προϋποθέσεις:
    α) Η εργασία παρέχεται εντός προκαθορισμένων ωρών και ημερών αναφοράς, τις οποίες ο εργοδότης υποχρεωτικά γνωστοποιεί στον εργαζόμενο, σύμφωνα με την υποπερ. ii) της περ. ιγ) της παρ. 1 του άρθρου 70.
    β) Ο εργαζόμενος έχει ειδοποιηθεί από τον εργοδότη για την ανάθεση της εργασίας εγγράφως ή με γραπτό μήνυμα μέσω κινητού τηλεφώνου (sms) ή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή με άλλο πρόσφορο τρόπο, σε εύλογο χρόνο που δεν μπορεί να είναι μικρότερος των είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν από την ανάληψη της εργασίας, πλην περιπτώσεων που δικαιολογούν αντικειμενικά μικρότερο χρόνο προειδοποίησης, τον οποίο ο εργοδότης γνωστοποιεί στον εργαζόμενο, σύμφωνα με την υποπερ. iii) της περ. ιγ) της παρ. 1 του άρθρου 70.

    Η διάταξη καλύπτει ,μερικώς ,επιχειρήσεις όπως αυτές των catering ,αγνοεί όμως ανάγκες εποχικών, τουριστικών ή αστικών επιχειρήσεων εστίασης που έχουν πραγματικές έκτακτες ανάγκες λόγω αφίξεων, αλλαγής καιρού, διαδηλώσεων, event,κτλπ.

    Στο άρθρο 1, παρ. β) θα πρέπει να μειωθεί το χρονικό όριο ειδοποίησης στις 4 ώρες για τα καταστήματα εστίασης.

    Επίσης είναι αδιευκρίνιστο σε πόσους εργοδότες έχει δικαίωμα ένας εργαζομενος να είναι δηλωμένος;

    Ποιος εργοδότης εχει προτεραιότητα στην εκτέλεση της εργασίας;

    Η επιλογή της αποδοχής είναι στον εργαζόμενο;

    Ολοκληρωμένη πρόταση και λύση ,θα αποτελούσε η εφαρμογή του εργόσημου στην εστίαση με την αγορά εργασίας και ασφαλιστικών εισφορών σε πραγματικό χρόνο μέσω του ergani 2 ή του gov.gr . Με το ψηφιακό εργόσημο, προπληρώνεται εργασία και ασφάλιση σε πραγματικό χρόνο, ώστε να καλυφθούν έκτακτες ανάγκες και με δικλείδες ασφαλείας, όπως μέχρι 2 συνεχόμενα, όριο ανά εργαζόμενο στην ίδια επιχείρηση, ανά μήνα / έτος, μέγιστος αριθμός εργόσημων ανά επιχείρηση. Όλα τα εργόσημα να έχουν ως ειδικότητα «υπάλληλος επισιτισμού».

    Άρθρο 21.

    Μέχρι και σήμερα, δεν είναι υποχρεωτική η υπογραφή του εργαζομένου επί της αναγγελίας πρόσληψης. Με την υπό κρίση διάταξη, εισάγεται πρόσθετη γραφειοκρατική διαδικασία, χωρίς την τήρηση της οποίας δεν μπορεί να εκκινήσει, νομίμως, η εργασιακή σχέση. Προτείνεται να απαλειφθεί η φράση «πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο», ή έστω να προβλεφθεί η ανάρτηση εντός 7 ημέρων (όπως θα ισχύει για την ενημέρωση των ουσιωδών όρων, με βάση τα άρθρα 5 & 6).
    2. Η νομοθετική απαίτηση για «Για κάθε μεταβολή των βασικών όρων εργασίας εφαρμόζεται η διαδικασία της παρ. 1», δημιουργεί ομοίως γραφειοκρατική διαδικασία που θα δημιουργήσει προσκόμματα. Κατά τη λογική της ρύθμισης, πριν από οποιαδήποτε μεταβολή, θα πρέπει να αναρτώνται νέοι βασικοί όροι εργασίας.

    Προτείνεται η επανεξέταση της όλης ρύθμισης

    Άρθρο 22 – Καταχώριση αλλαγής ωραρίου και υπερωριών στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» από επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που έχουν ενταχθεί στην ψηφιακή κάρτα εργασίας – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 80 ν. 4144/2013

    Το πρόστιμο των 10.500 ανά εργαζόμενο, στην ψηφιακή κάρτα του οποίου δεν είναι δυνατή η ταυτοποίηση, είναι εξοντωτική και για τον κλάδο της εστίασης χωρίς πρακτικη εφαρμογή .

    Ακόμα και μηδενικό να ήταν το μη μισθολογικό κόστος ,οι επιχειρήσεις εστίασης είναι αδύνατο να ακολουθήσουν αυτό το διαχειριστικό τρόπο λειτουργίας .

    Πρόταση: για τις επιχειρήσεις εστίασης που θα εφαρμόσουν την ψηφιακή κάρτα, τον πλαφόν στο κόστος των εργοδοτικών εισφορών πλήρους απασχόλησης, στο ύψος της πρώτης ασφαλιστικής κλάσης του ελεύθερου επαγγελματία.

    Έτσι έχουμε την καταγραφή και πληρωμή της εργασίας για τον εργαζόμενο, λελογισμένο μη μισθολογικό κοστος για τον εργοδότη που κρατά βιώσιμη και νόμιμη την επιχείρηση του και φυσικά περισσότερα έσοδα για το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία .

  • 8 Σεπτεμβρίου 2023, 12:32 | ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΠΩΛΗΣΕΩΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

    1. Μέχρι και σήμερα, δεν είναι υποχρεωτική η υπογραφή του εργαζομένου επί της αναγγελίας πρόσληψης. Με την υπό κρίση διάταξη, εισάγεται πρόσθετη γραφειοκρατική διαδικασία, χωρίς την τήρηση της οποίας δεν μπορεί να εκκινήσει, νομίμως, η εργασιακή σχέση. Προτείνεται να απαλειφθεί η φράση «πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο», ή έστω να προβλεφθεί η ανάρτηση εντός 7 ημέρων (όπως θα ισχύει για την ενημέρωση των ουσιωδών όρων, με βάση τα άρθρα 5 & 6).
    2. Η νομοθετική απαίτηση για «Για κάθε μεταβολή των βασικών όρων εργασίας εφαρμόζεται η διαδικασία της παρ. 1», δημιουργεί ομοίως γραφειοκρατική διαδικασία που θα δημιουργήσει προσκόμματα. Κατά τη λογική της ρύθμισης, πριν από οποιαδήποτε μεταβολή, θα πρέπει να αναρτώνται νέοι βασικοί όροι εργασίας.

    Προτείνεται η επανεξέταση της όλης ρύθμισης.

  • -Κατάργηση εντύπων και απλοποίηση διαδικασιών
    Μέχρι σήμερα η αναγγελία της πρόσληψης πρέπει να γίνεται πριν την ανάληψη εργασίας και δεν απαιτεί την υπογραφή από πλευράς του εργαζόμενου. Με τις παρούσες ρυθμίσεις γίνεται πιο γραφειοκρατική από ότι ήταν, καθώς και παραμένει η υποχρέωση αναγγελίας πριν την ανάληψη εργασίας και πλέον απαιτείται και η υπογραφή του εργαζόμενου.
    Προτείνεται: 1. Να είναι δυνατή η αναγγελία της πρόσληψης και μετά την ανάληψη εργασίας με ευθυγράμμιση των προθεσμιών αναγγελίας (4 ημέρες μετά την πρόσληψη όπως είναι και η αντίστοιχη προθεσμία αναγγελίας της αποχώρησης). 2. Να μην απαιτείται η υπογραφή του εργαζόμενου για την αναγγελία της πρόσληψης. Οι όροι εργασίας να υπογράφονται και από τον εργαζόμενο (ιδιοχείρως ή ψηφιακά, βλ. και παρακάτω σημείο) και το υπογεγραμμένο έντυπο να παραμένει στα χέρια του εργοδότη και του εργαζόμενου και να είναι διαθέσιμο σε περίπτωση ελέγχου.
    Επίσης, προτείνουμε την κατάργηση του Πίνακα Προσωπικού και, εναλλακτικά αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, της ανάρτησης του Πίνακα στο χώρο εργασίας.

    -Ψηφιακή Υπογραφή (άρθρο 21 περ. 1β)
    Οι εταιρείες πλέον χρησιμοποιούν για την υπογραφή των συμβάσεων εργασίας, σύγχρονες ψηφιακές πλατφόρμες, οι οποίες διευκολύνουν την υπογραφή των συμβάσεων, ειδικά σε περιπτώσεις προσλήψεων στην περιφέρεια και διασφαλίζουν πλήρως την ασφάλεια των δεδομένων και την ψηφιακή αρχειοθέτηση των εγγράφων.
    Προτείνεται να γίνονται δεκτές οι υπογραφές αυτές και όχι μόνο οι ιδιόχειρες ή αυτές που γίνονται μέσω gov ή ergani. Δεν γνωρίζουμε πως θα υλοποιηθεί η διαδικασία ψηφιακών υπογραφών στο ergani.app αλλά η σχετική διαδικασία που υπάρχει σήμερα στο gov έχει τις εξής αδυναμίες: Δεν δίνει τη δυνατότητα πολλαπλών αποστολών βάσει αρχείου, δεν έχει τη δυνατότητα δημιουργίας λογαριασμού της εταιρείας και αποστολή αρχείων προς υπογραφή αντ’ αυτής και δεν έχει τη δυνατότητα άντλησης αναφορών. Σε κάθε περίπτωση, θα ήταν χρήσιμο να υπάρχουν αυτές οι δυνατότητες στο ergani.app, αλλά κρίνουμε ότι θα πρέπει να γίνονται δεκτές και οι υπογραφές από τις παραπάνω πλατφόρμες.

  • 1. Μέχρι και σήμερα, δεν είναι υποχρεωτική η υπογραφή του εργαζομένου επί της αναγγελίας πρόσληψης. Με την υπό κρίση διάταξη, εισάγεται πρόσθετη γραφειοκρατική διαδικασία, χωρίς την τήρηση της οποίας δεν μπορεί να εκκινήσει, νομίμως, η εργασιακή σχέση. Προτείνεται να απαλειφθεί η φράση «πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο», ή έστω να προβλεφθεί η ανάρτηση εντός 7 ημέρων (όπως θα ισχύει για την ενημέρωση των ουσιωδών όρων, με βάση τα άρθρα 5 & 6).
    2. Η νομοθετική απαίτηση για «Για κάθε μεταβολή των βασικών όρων εργασίας εφαρμόζεται η διαδικασία της παρ. 1», δημιουργεί ομοίως γραφειοκρατική διαδικασία που θα δημιουργήσει προσκόμματα. Κατά τη λογική της ρύθμισης, πριν από οποιαδήποτε μεταβολή, θα πρέπει να αναρτώνται νέοι βασικοί όροι εργασίας.
    Προτείνεται η επανεξέταση της όλης ρύθμισης.

  • 8 Σεπτεμβρίου 2023, 08:30 | Jungheinrich Hellas ΕΠΕ

    1. Μέχρι και σήμερα, δεν είναι υποχρεωτική η υπογραφή του εργαζομένου επί της αναγγελίας πρόσληψης. Με την υπό κρίση διάταξη, εισάγεται πρόσθετη γραφειοκρατική διαδικασία, χωρίς την τήρηση της οποίας δεν μπορεί να εκκινήσει, νομίμως, η εργασιακή σχέση. Προτείνεται να απαλειφθεί η φράση «πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο», ή έστω να προβλεφθεί η ανάρτηση εντός 7 ημέρων (όπως θα ισχύει για την ενημέρωση των ουσιωδών όρων, με βάση τα άρθρα 5 & 6).
    2. Η νομοθετική απαίτηση για «Για κάθε μεταβολή των βασικών όρων εργασίας εφαρμόζεται η διαδικασία της παρ. 1», δημιουργεί ομοίως γραφειοκρατική διαδικασία που θα δημιουργήσει προσκόμματα. Κατά τη λογική της ρύθμισης, πριν από οποιαδήποτε μεταβολή, θα πρέπει να αναρτώνται νέοι βασικοί όροι εργασίας.

    Προτείνεται η επανεξέταση της όλης ρύθμισης.

  • 8 Σεπτεμβρίου 2023, 00:44 | Φωνή Λογικής

    Στις ατομικές συμβάσεις να υπάρξει η εξής πρόβλεψη:
    Ορισμός κατώτατου μισθού Δ.Ε.= Κατώτατος μισθός +10%
    Ορισμός κατώτατου μισθού Τ.Ε.= Κατώτατος +20%
    Ορισμός κατώτατου μισθού Π.Ε.=
    Κατώτατος μισθός +30%

  • Επειδή η απαίτηση της υπογραφής του εργαζομένου, που μέχρι σήμερα δεν απαιτούνταν, καθιστά τη διαδικασία σαφέστατα πιο γραφειοκρατική, ιδιαίτερα για τις μεγάλες επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν δεκάδες πρόσωπα κάθε εβδομάδα, και δεδομένου ιδίως ότι το άρθρο 6 αξιώνει παράδοση των βασικών όρων της σύμβασης εργασίας εντός εβδομάδος, προτείνεται η προθεσμία να γίνει ενιαία (εβδομαδιαία), να μην αξιώνεται εδώ ανάρτηση των υπογεγραμμένων βασικών όρων πριν από την ανάληψη υπηρεσίας, καθώς μάλιστα αν έχουν υπογραφεί οι βασικοί όροι, εξυπακούεται ότι θα έχουν δοθεί, με αποτέλεσμα αυτή η ρύθμιση να στερεί από κάθε νόημα και σημασία την εβδομαδιαία προθεσμία του άρθρου 6.
    Εξάλλου, οι εταιρείες χρησιμοποιούν για την υπογραφή των συμβάσεων εργασίας σύγχρονες ψηφιακές πλατφόρμες (π.χ. DocuSign), οι οποίες διευκολύνουν ιδίως της προσλήψεις στην περιφέρεια και διασφαλίζουν πλήρως την ασφάλεια των δεδομένων και την ψηφιακή αρχειοθέτηση των εγγράφων. Γι΄’ αυτό προτείνεται να διευκρινιστεί ότι η ήδη προβλεπόμενη ηλεκτρονική υπογραφή δεν είναι απαραίτητο να προέρχεται ειδικώς από το ΕΡΓΑΝΗ και ), και η παρ. 1 να διαμορφωθεί ως εξής:

    «1. α) Κάθε εργοδότης, ο οποίος προσλαμβάνει εργαζόμενο με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, υποχρεούται να αναρτήσει ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» (Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, εντός των προθεσμιών του άρθρου 71 του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου (π.δ. 80/2022, Α’ 222), τους βασικούς όρους εργασίας του εργαζόμενου, άλλως την έγγραφη ατομική σύμβαση εργασίας, εφόσον υπάρχει.
    β) Για την ισχύ των βασικών όρων εργασίας της περ. α) και για την ανάρτηση της ατομικής σύμβασης εργασίας απαιτείται η συνυπογραφή αυτών από τον εργαζόμενο ιδιοχείρως ή με ηλεκτρονική υπογραφή ή με ψηφιακή βεβαίωση μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr – ΕΨΠ) ή μέσω εξειδικευμένης πλατφόρμας ευρείας κυκλοφορίας και αναγνωρισμένης ασφάλειας, ή με αποδοχή αυτών από τον εργαζόμενο μέσω του πληροφοριακού συστήματος «My Ergani» που λειτουργεί στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.»

  • 7 Σεπτεμβρίου 2023, 23:20 | ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

    Επειδή η απαίτηση της υπογραφής του εργαζομένου, που μέχρι σήμερα δεν απαιτούνταν, καθιστά τη διαδικασία σαφέστατα πιο γραφειοκρατική, ιδιαίτερα για τις μεγάλες επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν δεκάδες πρόσωπα κάθε εβδομάδα, και δεδομένου ιδίως ότι το άρθρο 6 αξιώνει παράδοση των βασικών όρων της σύμβασης εργασίας εντός εβδομάδος, προτείνεται η προθεσμία να γίνει ενιαία (εβδομαδιαία), να μην αξιώνεται εδώ ανάρτηση των υπογεγραμμένων βασικών όρων πριν από την ανάληψη υπηρεσίας, καθώς μάλιστα αν έχουν υπογραφεί οι βασικοί όροι, εξυπακούεται ότι θα έχουν δοθεί, με αποτέλεσμα αυτή η ρύθμιση να στερεί από κάθε νόημα και σημασία την εβδομαδιαία προθεσμία του άρθρου 6.
    Εξάλλου, οι εταιρείες χρησιμοποιούν για την υπογραφή των συμβάσεων εργασίας σύγχρονες ψηφιακές πλατφόρμες (π.χ. DocuSign), οι οποίες διευκολύνουν ιδίως της προσλήψεις στην περιφέρεια και διασφαλίζουν πλήρως την ασφάλεια των δεδομένων και την ψηφιακή αρχειοθέτηση των εγγράφων. Γι΄’ αυτό προτείνεται να διευκρινιστεί ότι η ήδη προβλεπόμενη ηλεκτρονική υπογραφή δεν είναι απαραίτητο να προέρχεται ειδικώς από το ΕΡΓΑΝΗ και ), και η παρ. 1 να διαμορφωθεί ως εξής:

    «1. α) Κάθε εργοδότης, ο οποίος προσλαμβάνει εργαζόμενο με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, υποχρεούται να αναρτήσει ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» (Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο εντός των προθεσμιών του άρθρου 71 του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου (π.δ. 80/2022, Α’ 222), τους βασικούς όρους εργασίας του εργαζόμενου, άλλως την έγγραφη ατομική σύμβαση εργασίας, εφόσον υπάρχει.
    β) Για την ισχύ των βασικών όρων εργασίας της περ. α) και για την ανάρτηση της ατομικής σύμβασης εργασίας απαιτείται η συνυπογραφή αυτών από τον εργαζόμενο ιδιοχείρως ή με ηλεκτρονική υπογραφή ή με ψηφιακή βεβαίωση μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr – ΕΨΠ) ή μέσω εξειδικευμένης πλατφόρμας ευρείας κυκλοφορίας και αναγνωρισμένης ασφάλειας, ή με αποδοχή αυτών από τον εργαζόμενο μέσω του πληροφοριακού συστήματος «My Ergani» που λειτουργεί στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.»

  • 7 Σεπτεμβρίου 2023, 22:01 | ΣΘΕΒ (Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών)

    Επειδή η απαίτηση της υπογραφής του εργαζομένου, που μέχρι σήμερα δεν απαιτούνταν, καθιστά τη διαδικασία σαφέστατα πιο γραφειοκρατική, ιδιαίτερα για τις μεγάλες επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν δεκάδες πρόσωπα κάθε εβδομάδα, και δεδομένου ιδίως ότι το άρθρο 6 αξιώνει παράδοση των βασικών όρων της σύμβασης εργασίας εντός εβδομάδος, προτείνεται η προθεσμία να γίνει ενιαία (εβδομαδιαία), να μην αξιώνεται εδώ ανάρτηση των υπογεγραμμένων βασικών όρων πριν από την ανάληψη υπηρεσίας, καθώς μάλιστα αν έχουν υπογραφεί οι βασικοί όροι, εξυπακούεται ότι θα έχουν δοθεί, με αποτέλεσμα αυτή η ρύθμιση να στερεί από κάθε νόημα και σημασία την εβδομαδιαία προθεσμία του άρθρου 6.

    Εξάλλου, οι εταιρείες χρησιμοποιούν για την υπογραφή των συμβάσεων εργασίας σύγχρονες ψηφιακές πλατφόρμες (π.χ. DocuSign), οι οποίες διευκολύνουν ιδίως της προσλήψεις στην περιφέρεια και διασφαλίζουν πλήρως την ασφάλεια των δεδομένων και την ψηφιακή αρχειοθέτηση των εγγράφων. Γι΄’ αυτό προτείνεται να διευκρινιστεί ότι η ήδη προβλεπόμενη ηλεκτρονική υπογραφή δεν είναι απαραίτητο να προέρχεται ειδικώς από το ΕΡΓΑΝΗ και ), και η παρ. 1 να διαμορφωθεί ως εξής:

    «1. α) Κάθε εργοδότης, ο οποίος προσλαμβάνει εργαζόμενο με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, υποχρεούται να αναρτήσει ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» (Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, εντός των προθεσμιών του άρθρου 71 του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου (π.δ. 80/2022, Α’ 222), τους βασικούς όρους εργασίας του εργαζόμενου, άλλως την έγγραφη ατομική σύμβαση εργασίας, εφόσον υπάρχει.
    β) Για την ισχύ των βασικών όρων εργασίας της περ. α) και για την ανάρτηση της ατομικής σύμβασης εργασίας απαιτείται η συνυπογραφή αυτών από τον εργαζόμενο ιδιοχείρως ή με ηλεκτρονική υπογραφή ή με ψηφιακή βεβαίωση μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr – ΕΨΠ) ή μέσω εξειδικευμένης πλατφόρμας ευρείας κυκλοφορίας και αναγνωρισμένης ασφάλειας, ή με αποδοχή αυτών από τον εργαζόμενο μέσω του πληροφοριακού συστήματος «My Ergani» που λειτουργεί στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.»

  • 7 Σεπτεμβρίου 2023, 20:50 | Φωνή Λογικής

    Σε επιχειρήσεις που παρέχουν ιατρικές, οδοντιατρικές, νομικές ή λογιστικές υπηρεσίες στην ατομική σύμβαση εργασίας να αναγράφονται και αναρτώνται ψηφιακά οι γραμματειακές γνώσεις του προσληφθέντος.

    Σε περίπτωση που σε τέτοια επιχείρηση προσληφθεί εργαζόμενος που διαθέτει πτυχίο Τμήματος Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Νομικής ή Οικονομικού αντιστοίχως, αλλά στη σύμβαση αναγράφεται ειδικότητα εργαζόμενου διαφορετική των γραμματειακών γνώσεών του, να διενεργείται έλεγχος προς εξακρίβωση των καθηκόντων που ανατίθενται στον εργαζόμενο.

  • 7 Σεπτεμβρίου 2023, 19:39 | Φωνή Λογικής

    Να υπολογίζεται, αναρτάται και επιτηρείται ψηφιακά και η περίοδος κανονικής αδείας κάθε εργαζόμενου.

  • 7 Σεπτεμβρίου 2023, 16:56 | Καραμαλή Εμμανουέλα

    Επειδή η απαίτηση της υπογραφής του εργαζομένου, που μέχρι σήμερα δεν απαιτούνταν, καθιστά τη διαδικασία σαφέστατα πιο γραφειοκρατική, ιδιαίτερα για τις μεγάλες επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν δεκάδες πρόσωπα κάθε εβδομάδα, και δεδομένου ιδίως ότι το άρθρο 6 αξιώνει παράδοση των βασικών όρων της σύμβασης εργασίας εντός εβδομάδος, προτείνεται η προθεσμία να γίνει ενιαία (εβδομαδιαία), να μην αξιώνεται εδώ ανάρτηση των υπογεγραμμένων βασικών όρων πριν από την ανάληψη υπηρεσίας, καθώς μάλιστα αν έχουν υπογραφεί οι βασικοί όροι, εξυπακούεται ότι θα έχουν δοθεί, με αποτέλεσμα αυτή η ρύθμιση να στερεί από κάθε νόημα και σημασία την εβδομαδιαία προθεσμία του άρθρου 6.
    Εξάλλου, οι εταιρείες χρησιμοποιούν για την υπογραφή των συμβάσεων εργασίας σύγχρονες ψηφιακές πλατφόρμες (π.χ. DocuSign), οι οποίες διευκολύνουν ιδίως της προσλήψεις στην περιφέρεια και διασφαλίζουν πλήρως την ασφάλεια των δεδομένων και την ψηφιακή αρχειοθέτηση των εγγράφων. Γι΄’ αυτό προτείνεται να διευκρινιστεί ότι η ήδη προβλεπόμενη ηλεκτρονική υπογραφή δεν είναι απαραίτητο να προέρχεται ειδικώς από το ΕΡΓΑΝΗ και ), και η παρ. 1 να διαμορφωθεί ως εξής:

    «1. α) Κάθε εργοδότης, ο οποίος προσλαμβάνει εργαζόμενο με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, υποχρεούται να αναρτήσει ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» (Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, εντός των προθεσμιών του άρθρου 71 του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου (π.δ. 80/2022, Α’ 222), τους βασικούς όρους εργασίας του εργαζόμενου, άλλως την έγγραφη ατομική σύμβαση εργασίας, εφόσον υπάρχει.
    β) Για την ισχύ των βασικών όρων εργασίας της περ. α) και για την ανάρτηση της ατομικής σύμβασης εργασίας απαιτείται η συνυπογραφή αυτών από τον εργαζόμενο ιδιοχείρως ή με ηλεκτρονική υπογραφή ή με ψηφιακή βεβαίωση μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr – ΕΨΠ) ή μέσω εξειδικευμένης πλατφόρμας ευρείας κυκλοφορίας και αναγνωρισμένης ασφάλειας, ή με αποδοχή αυτών από τον εργαζόμενο μέσω του πληροφοριακού συστήματος «My Ergani» που λειτουργεί στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.»

    Με εκτίμηση.

  • 7 Σεπτεμβρίου 2023, 15:02 | ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΖΟΥΡΝΑΤΖΗΣ

    Επειδή η απαίτηση της υπογραφής του εργαζομένου, που μέχρι σήμερα δεν απαιτούνταν, καθιστά τη διαδικασία σαφέστατα πιο γραφειοκρατική, ιδιαίτερα για τις μεγάλες επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν δεκάδες πρόσωπα κάθε εβδομάδα, και δεδομένου ιδίως ότι το άρθρο 6 αξιώνει παράδοση των βασικών όρων της σύμβασης εργασίας εντός εβδομάδος, προτείνεται η προθεσμία να γίνει ενιαία (εβδομαδιαία), να μην αξιώνεται εδώ ανάρτηση των υπογεγραμμένων βασικών όρων πριν από την ανάληψη υπηρεσίας, καθώς μάλιστα αν έχουν υπογραφεί οι βασικοί όροι, εξυπακούεται ότι θα έχουν δοθεί, με αποτέλεσμα αυτή η ρύθμιση να στερεί από κάθε νόημα και σημασία την εβδομαδιαία προθεσμία του άρθρου 6.
    Εξάλλου, οι εταιρείες χρησιμοποιούν για την υπογραφή των συμβάσεων εργασίας σύγχρονες ψηφιακές πλατφόρμες (π.χ. DocuSign), οι οποίες διευκολύνουν ιδίως της προσλήψεις στην περιφέρεια και διασφαλίζουν πλήρως την ασφάλεια των δεδομένων και την ψηφιακή αρχειοθέτηση των εγγράφων. Γι΄’ αυτό προτείνεται να διευκρινιστεί ότι η ήδη προβλεπόμενη ηλεκτρονική υπογραφή δεν είναι απαραίτητο να προέρχεται ειδικώς από το ΕΡΓΑΝΗ και ), και η παρ. 1 να διαμορφωθεί ως εξής:

    «1. α) Κάθε εργοδότης, ο οποίος προσλαμβάνει εργαζόμενο με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, υποχρεούται να αναρτήσει ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» (Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο εντός των προθεσμιών του άρθρου 71 του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου (π.δ. 80/2022, Α’ 222), τους βασικούς όρους εργασίας του εργαζόμενου, άλλως την έγγραφη ατομική σύμβαση εργασίας, εφόσον υπάρχει.
    β) Για την ισχύ των βασικών όρων εργασίας της περ. α) και για την ανάρτηση της ατομικής σύμβασης εργασίας απαιτείται η συνυπογραφή αυτών από τον εργαζόμενο ιδιοχείρως ή με ηλεκτρονική υπογραφή ή με ψηφιακή βεβαίωση μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr – ΕΨΠ) ή μέσω εξειδικευμένης πλατφόρμας ευρείας κυκλοφορίας και αναγνωρισμένης ασφάλειας, ή με αποδοχή αυτών από τον εργαζόμενο μέσω του πληροφοριακού συστήματος «My Ergani» που λειτουργεί στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.»

  • 7 Σεπτεμβρίου 2023, 15:40 | Εταιρία Κλάδου Παραγωγής Τρφίμων/Αλλαντικών

    Επειδή η απαίτηση της υπογραφής του εργαζομένου, που μέχρι σήμερα δεν απαιτούνταν, καθιστά τη διαδικασία σαφέστατα πιο γραφειοκρατική, ιδιαίτερα για τις μεγάλες επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν δεκάδες πρόσωπα κάθε εβδομάδα, και δεδομένου ιδίως ότι το άρθρο 6 αξιώνει παράδοση των βασικών όρων της σύμβασης εργασίας εντός εβδομάδος, προτείνεται η προθεσμία να γίνει ενιαία (εβδομαδιαία), να μην αξιώνεται εδώ ανάρτηση των υπογεγραμμένων βασικών όρων πριν από την ανάληψη υπηρεσίας, καθώς μάλιστα αν έχουν υπογραφεί οι βασικοί όροι, εξυπακούεται ότι θα έχουν δοθεί, με αποτέλεσμα αυτή η ρύθμιση να στερεί από κάθε νόημα και σημασία την εβδομαδιαία προθεσμία του άρθρου 6.

  • Η ανάρτηση στο ΕΡΓΑΝΗ της υπογεγραμμένης και από τα δύο μέρη σύμβασης για όλους τους Εργαζόμενους κατά το στάδιο της πρόσληψης, αλλά και για κάθε μεταβολή των βασικών όρων εργασίας προκαλεί επιπλέον διαχειριστικό βάρος και μάλιστα με αυστηρό χρονικό πλαίσιο («πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο»).
    Προτείνεται να παρέχεται η δυνατότητα ανάρτησης των βασικών όρων εργασίας ή της έγγραφης ατομικής σύμβασης εργασίας, έως το αργότερο μία (1) εβδομάδα από την έναρξη ισχύος σύμβασης εργασίας. Με τον τρόπο αυτό η διάταξη αυτή θα είναι εναρμονισμένη και με το άρθρο 71 που παρέχει στον εργοδότη τον ίδιο χρόνο σχετικά με την πληροφόρηση του εργαζόμενου ως προς τους βασικούς όρους της σύμβασης.
    Για την δυνατότητα ηλεκτρονικής υπογραφής της σύμβασης εργασίας από εργοδότη και εργαζόμενο, να διευκρινιστεί ρητά στη σχετική διάταξη αν αρκεί η απλή ηλεκτρονική υπογραφή (μέσω adobe sign) ή απαιτείται η πιστοποιημένη ψηφιακή υπογραφή.
    Σε συνδυασμό με το αρ. 5 να διευκρινιστούν οι έννοιες ή η διαφορά της έννοιας των όρων “βασικοί όροι σύμβασης” και ”ουσιώδεις όροι σύμβασης”. Διότι εάν υπάρχει η εκ των προτέρων δήλωση των όρων για τους p/t, θα πρέπει να καταργηθεί το Ε9. Επίσης, η αναγγελία πρόσληψης θα πρέπει να ενσωματωθεί με το έντυπο των βασικών όρων. Ακόμα, το χρονικό πλαίσιο για τις εν λόγω αναγγελίες είναι αρκετά στενό δεδομένου ότι χρειάζεται προδήλωση για μεγάλο όγκο εργαζόμενων, εφόσον αναφερόμαστε τόσο σε προσλήψεις, όσο και σε μεταβολές των όρων εργασίας.

  • Δεδομένου ότι η φράση «βασικοί όροι» της σύμβασης εργασίας, αν και δεν ορίζεται ειδικά, παραπέμπει στον ορισμό περί ουσιωδών όρων της σύμβασης που δίδεται στο άρθρο 6 του νομοσχεδίου, προτείνεται να δοθεί η δυνατότητα στους Εργοδότες να αναρτούν τους βασικούς όρους αντί των συμβάσεων εργασίας σε μορφή HTML.

  • 1. Μέχρι και σήμερα, δεν είναι υποχρεωτική η υπογραφή του εργαζομένου επί της αναγγελίας πρόσληψης. Με την υπό κρίση διάταξη, εισάγεται πρόσθετη γραφειοκρατική διαδικασία, χωρίς την τήρηση της οποίας δεν μπορεί να εκκινήσει, νομίμως, η εργασιακή σχέση. Προτείνεται να απαλειφθεί η φράση «πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο», ή έστω να προβλεφθεί η ανάρτηση εντός 7 ημέρων (όπως θα ισχύει για την ενημέρωση των ουσιωδών όρων, με βάση τα άρθρα 5 & 6).
    2. Η νομοθετική απαίτηση για «Για κάθε μεταβολή των βασικών όρων εργασίας εφαρμόζεται η διαδικασία της παρ. 1», δημιουργεί ομοίως γραφειοκρατική διαδικασία που θα δημιουργήσει προσκόμματα. Κατά τη λογική της ρύθμισης, πριν από οποιαδήποτε μεταβολή, θα πρέπει να αναρτώνται νέοι βασικοί όροι εργασίας.

    Προτείνεται η επανεξέταση της όλης ρύθμισης.

  • 1. Μέχρι και σήμερα, δεν είναι υποχρεωτική η υπογραφή του εργαζομένου επί της αναγγελίας πρόσληψης. Με την υπό κρίση διάταξη, εισάγεται πρόσθετη γραφειοκρατική διαδικασία, χωρίς την τήρηση της οποίας δεν μπορεί να εκκινήσει, νομίμως, η εργασιακή σχέση. Προτείνεται να απαλειφθεί η φράση «πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο», ή έστω να προβλεφθεί η ανάρτηση εντός 7 ημέρων (όπως θα ισχύει για την ενημέρωση των ουσιωδών όρων, με βάση τα άρθρα 5 & 6).
    2. Η νομοθετική απαίτηση για «Για κάθε μεταβολή των βασικών όρων εργασίας εφαρμόζεται η διαδικασία της παρ. 1», δημιουργεί ομοίως γραφειοκρατική διαδικασία που θα δημιουργήσει προσκόμματα. Κατά τη λογική της ρύθμισης, πριν από οποιαδήποτε μεταβολή, θα πρέπει να αναρτώνται νέοι βασικοί όροι εργασίας.

    Προτείνεται η επανεξέταση της όλης ρύθμισης

  • Δεν προβλέπεται η κατάθεση του Ε3 για κάθε εργαζόμενο πριν την ανάληψη εργασίας από τον εργοδότη, όπως σήμερα, με αποτέλεσμα την ουσιαστική κατάργηση της υποχρέωσης προαναγγελίας των όρων εργασίας (πρώτα δηλώνεις και μετά απασχολείς). Αυτό που ισχύει σήμερα είναι η υποχρέωση του εργοδότη να προηγείται, της ανάληψης εργασίας, η δήλωση μέσω του Εντύπου 3 (Ε3) στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ. Καταργώντας αυτή την υποχρέωση, δεν θα μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε έλεγχος.
    Αυτό που καταργείται με το άρθρο 21, που αναφέρει: [… κατατίθεται πριν η αναγγελία ή την έγγραφη ατομική σύμβαση εργασίας, εφόσον υπάρχει.]

    http://www.potha.gr

  • 1. Μέχρι και σήμερα, δεν είναι υποχρεωτική η υπογραφή του εργαζομένου επί της αναγγελίας πρόσληψης. Με την υπό κρίση διάταξη, εισάγεται πρόσθετη γραφειοκρατική διαδικασία, χωρίς την τήρηση της οποίας δεν μπορεί να εκκινήσει, νομίμως, η εργασιακή σχέση. Προτείνεται να απαλειφθεί η φράση «πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο», ή έστω να προβλεφθεί η ανάρτηση εντός 7 ημέρων (όπως θα ισχύει για την ενημέρωση των ουσιωδών όρων, με βάση τα άρθρα 5 & 6).
    2. Η νομοθετική απαίτηση για «Για κάθε μεταβολή των βασικών όρων εργασίας εφαρμόζεται η διαδικασία της παρ. 1», δημιουργεί ομοίως γραφειοκρατική διαδικασία που θα δημιουργήσει προσκόμματα. Κατά τη λογική της ρύθμισης, πριν από οποιαδήποτε μεταβολή, θα πρέπει να αναρτώνται νέοι βασικοί όροι εργασίας.

    Προτείνεται η επανεξέταση της όλης ρύθμισης.

  • 1. Μέχρι και σήμερα, δεν είναι υποχρεωτική η υπογραφή του εργαζομένου επί της αναγγελίας πρόσληψης. Με την υπό κρίση διάταξη, εισάγεται πρόσθετη γραφειοκρατική διαδικασία, χωρίς την τήρηση της οποίας δεν μπορεί να εκκινήσει, νομίμως, η εργασιακή σχέση. Προτείνεται να απαλειφθεί η φράση «πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο», ή έστω να προβλεφθεί η ανάρτηση εντός 7 ημέρων (όπως θα ισχύει για την ενημέρωση των ουσιωδών όρων, με βάση τα άρθρα 5 & 6).
    2. Η νομοθετική απαίτηση για «Για κάθε μεταβολή των βασικών όρων εργασίας εφαρμόζεται η διαδικασία της παρ. 1», δημιουργεί ομοίως γραφειοκρατική διαδικασία που θα δημιουργήσει προσκόμματα. Κατά τη λογική της ρύθμισης, πριν από οποιαδήποτε μεταβολή, θα πρέπει να αναρτώνται νέοι βασικοί όροι εργασίας.
    Προτείνεται η επανεξέταση της όλης ρύθμισης.

  • Το άρθρο αυτό εισάγει ίσως την πιο βλαπτική μεταβολή σε βάρος των εργαζόμενων. Το Ε3 περιλαμβάνει όλους τους ουσιαστικούς όρους που αναφέρει η οδηγία και οι εργοδότες πρέπει υποχρεωτικά να το αναρτούν στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ το αργότερο έως και την ίδια ημέρα της πρόσληψης και πάντως πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο. Συνεπώς, θα πρέπει να διαγραφούν οι λέξεις στο 1.α) «εφόσον υπάρχει» και να προστεθούν οι λέξεις «όπου απαιτείται».

  • Την υποχρεωτική ανάρτηση της ατομικής σύμβασης εργασίας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.
    12. Τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υπογραφής της ατομικής σύμβασης εργασίας.
    13. Την ύπαρξη Προτύπου Ατομικής Σύμβασης και βασικών όρων εργασίας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.

  • 6 Σεπτεμβρίου 2023, 00:01 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΟΥΣΤΑΚΗ

    Η χωρα της απόλυτης γραφειοκρατείας . Η Ελλαδα θα μπορουσε απο μόνη της να καταστρέψει ένα ολόκληρο δάσος χωρίς καν πυρκαγια. Μόνο και μόνο απο την χαρτούρα που απαιτείται για τα αυτονόητα.
    ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ :
    3 ΣΕΛΙΔΕΣ Χ2 ΕΝΤΥΠΟ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ, τυπωσε, υπογραψε, ξανατύπωσε με αριθμο πρωτοκολου
    1 ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΧΡΟΝΟΥ εργασίας.
    Κανεις δεν εχει καταλαβει γιατι κάναμε απογραφή όλους τους εργαζομενους.
    2 ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑ Χ 2
    ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ : ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ 2 ΣΕΛΙΔΩΝ , μετα ξαναεκτυπωση με αρ. πρωτοκολου
    Αν ο εργαζομενος αποχωρήσει αυθημερον ή αν ενα catering προσλάβει 10 σερβιτόρους για έναν γάμο 1 ημέρας , συγχαρητηρια μολις καταστρέψαμε τον πλανήτη.
    Δεν μπορω να καταλάβω την αναγκαιότητα όλων αυτων στην εποχή της τεχνολογίας .
    Δημιουργήσατε το myergani, δαπανηθηκαν χρήματα φορολογούμενων για την ενημέρωση του εργαζομενου. Πόσο δύσκολο είναι να μπορεί να βλέπει την οργάνωση χρόνου εργασίας του (αφου ο εργοδότης υποβάλει όλες τις αλλαγες) και η κυβέρνηση να απλοποιησει την εικόνα του ή και να μπορεί να πατήσει αποδοχη αφου ενημερωθεί με ένα μηνυμα;

  • 5 Σεπτεμβρίου 2023, 16:11 | Φ

    Θα πρέπει να διευκρινιστεί ή να γίνει σαφές αν αυτή η υποχρέωση εφαρμόζεται και σε εργοδότες φυσικά πρόσωπα που απασχολούν άτομα στην οικία τους π.χ. οικιακούς βοηθούς και οι οποίοι αμοίβονται/ασφαλίζονται μέσω εργοσήμου.

  • 5 Σεπτεμβρίου 2023, 16:44 | Φ

    Θα πρέπει να διευκρινιστεί ή να γίνει σαφές είτε στο παρόν άρθρο είτε σε κάποιο άλλο του νόμου αν αυτή η υποχρέωση εφαρμόζεται και σε εργοδότες φυσικά πρόσωπα που απασχολούν άτομα στην οικία τους π.χ. οικιακούς βοηθούς και οι οποίοι ασφαλίζονται μέσω εργοσήμου.

  • 4 Σεπτεμβρίου 2023, 12:40 | ΒΛΑΣΤΑΡΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

    άρθρο 21, παρ. 1
    όποιος προσλαμβάνει ….υποχρεούται να αναρτήσει την έγγραφη ατομική σύμβαση εργασίας»
    θεωρούμε σκόπιμο, προς αποφυγήν ερμηνειών να προστεθεί η λέξη: «εφεξής» αμέσως μετά το υποχρεούται και τούτο διότι το νομοσχέδιο απευθύνεται σε επιχειρήσεις που απασχολούν χιλιάδες άτομα που έχουν προσληφθεί ακόμη και προ 35ετίας.

  • 1 Σεπτεμβρίου 2023, 15:09 | JA

    1.Ποιά η σχέση βασικών όρων και πεδίων της αναγγελίας πρόσληψης; Θα χρειάζεται πλέον ξεχωριστό έντυπο ή θα αρκεί αυτό;
    Αν ο εργοδότης υποχρεούται και στα δύο έντυπα είναι εξαιρετικά γραφειοκρατικό.

    2.Αφού οι βασικοί όροι αναρτώνται πριν την ανάληψη υπηρεσίας αν οι βασικοί όροι είναι άλλοι από τους ουσιώδεις (π.χ. ας υποθέσουμε ότι είναι υποσύνολο τους) και δεν συναινέσει με κάποια ενέργειά του ο εργαζόμενος, θα μπορούν να αναρτώνται έστω μόνο από τον εργοδότη;

    3. Αν ο εργαζόμενος συναινέσει όταν θα έρχονται αργότερα οι ουσιώδεις όροι του αρ. 70 (που αντικαθίσταται με το άρθρο 6 του παρόντος σχεδίου νόμου) και 72 (που αντικαθίσταται με το άρθρο 8 του παρόντος σχεδίου νόμου) του πδ 80/2022 αν λένε άλλα επί τα χείρω θα υπερισχύουν οι ουσιώδεις όροι ή οι βασικοί;

    4.Η ανάρτηση της αλλαγής των βασικών όρων της παρ. 2 του άρθρου αυτού γίνεται πριν την ανάληψη υπηρεσίας. Στην παρ.1 του άρθρου 73 του πδ 80/2022 (το οποίο αντικαθίσταται με το άρθρο 7 του παρόντος σχεδίου νόμου) «Όταν μεταβάλλονται με οποιονδήποτε τρόπο τα στοιχεία της σχέσης εργασίας που προβλέπονται στην παρ. 1 του άρθρου 70 και στο άρθρο 72, επειδή o εργαζόμενος αποσπάται σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε τρίτη χώρα, ο εργοδότης συντάσσει σχετικό έγγραφο, το οποίο παραδίδει στον εργαζόμενο το αργότερο μέχρι την πραγματοποίηση της μεταβολής» και ο εργαζόμενος συναινέσει σύμφωνα με τη διαδικασία της παρ. 1 του άρθρου 21 του παρόντος σχεδίου νόμου ποιά μεταβολή θα υπερισχύει αυτή που αναρτάται ή αυτή που παραδίδεται στον εργαζόμενο (αν τα δύο έγγραφα διαφέρουν μεταξύ τους);

    5.Ποιά η σχέση της ανάρτησης κάθε μεταβολής στους βασικούς όρους εργασίας με τη δήλωση της ψηφιακής οργάνωσης; Θα χρειάζεται δήλωση ψηφιακής οργάνωσης μόνο για τη δήλωση των αδειών;

    6. Σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 14 του παρόντος σχεδίου νόμου που αντικαθιστά το άρθρο 74 του πδ 80/2022 «2. Η παράλειψη του εργοδότη να χορηγήσει στον εργαζόμενο τα έγγραφα των παρ. 2 και 3 του άρθρου 71 δεν συνεπάγεται ακυρότητα της σύμβασης εργασίας» Μήπως πρέπει να διατυπωθεί και εδώ ότι «η άρνηση του εργαζομένου να συναινέσει με την προαναφερόμενη διαδικασία στους βασικούς όρους της σύμβασης δεν συνεπάγεται ακυρότητα της σύμβασης εργασίας εκτός αν ο έγγραφος τύπος της σύμβασης προβλέπεται από νόμο ως συστατικός» ;

  • 28 Αυγούστου 2023, 09:51 | Σπύρος Αλεξίου

    Δεν διευκρινιζεται το «Αλλιώς τι»? Γιατι κατα παράβαση των Αρθρων 1 και 14 της Διεθνους συμβασης εργασίας, ο Αρειος Παγος (ΑΠ286/2022) έκρινε ότι και παρόλο που εργαζομενος αλλάζει αντικείμενο βάσει προκύρηξης που υποσχεται μεγαλύτερη αμοιβή «για το εξειδικευμένο έργο», δηλ για εργασία και με συμφωνία των μερών, αρκεί να έχει η εταιρεία χαρακτηρίσει την παραπάνω αμοιβή «οικειοθελή παροχή ελευθερα ανακλητή» χωρίς να το έχει γνωστοποιήσει στον εργαζόμενο, για να μπορεί να την ανακαλέσει μονομερώς.

  • 27 Αυγούστου 2023, 12:18 | ΜΑΚΗΣ

    Το συγκεκριμένο όμως άρθρο, θα πρέπει να συσχετιστεί με το άρθρο 14 του παρόντος σχεδίου νόμου και βλ. σχετικό σχόλιο μου εκεί.

    Το νέο άρθρο 74 παρ. 2 αναφέρει τα εξής:

    2. Η παράλειψη του εργοδότη να χορηγήσει στον εργαζόμενο τα έγγραφα των παρ. 2 και 3 του άρθρου 71 δεν συνεπάγεται ακυρότητα της σύμβασης εργασίας.

    Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι τα εξής:
    α) Όταν το άρθρο 21 αναφέρεται σε βασικούς όρους εργασίας, ποιους εννοεί ακριβώς; Τους ουσιώδεις όρους του άρθρου 70 ή κάποιους άλλους και ποιους;
    β) Εάν η παράλειψη γνωστοποίησης δεν έχει συστατικό αλλά αποδεικτικό χαρακτήρα, η παράλειψη ανάρτησης ή η εσφαλμένη ή πλημμελής ανάρτηση των όρων αυτών καθιστά τους όρους μη ισχυρούς; Δηλαδή άκυρους; Μπορεί μία διάταξη που έχει αμιγώς διοικητικό διαδικαστικό χαρακτήρα να καταστήσει ανίσχυρους τους όρους μίας σύμβασης μεταξύ τρίτων;

    Πρόκειται για μία αντίφαση, η οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

  • 25 Αυγούστου 2023, 14:53 | Basiliy

    Congratulations