ΜΕΡΟΣ Δ’ – ΛΟΙΠΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ – ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΚΑΙ ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ», ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – Άρθρο 20 – Δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας REBRAIN GREECE για τη διασύνδεση επιστημόνων – εργαζομένων υψηλών δεξιοτήτων που διαμένουν εντός και εκτός Ελλάδος με την εγχώρια αγορά εργασίας

Δημιουργείται ψηφιακή πλατφόρμα με επωνυμία «REBRAIN GREECE» στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» (Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την ανάπτυξη μηχανισμού ενίσχυσης των ταλέντων και διασύνδεσης των επιστημόνων – εργαζομένων, οι οποίοι διαμένουν εντός και εκτός Ελλάδος, με θέσεις εργασίας σε επαγγέλματα υψηλών δεξιοτήτων και εξειδίκευσης που προσφέρονται από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Η ψηφιακή πλατφόρμα του πρώτου εδαφίου διασυνδέεται και διαλειτουργεί μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τον μηχανισμό διάγνωσης αναγκών για την αγορά εργασίας, το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, καθώς και με οποιονδήποτε άλλον φορέα κρίνεται απαραίτητο για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της. Η καταχώριση των ζητούμενων, εκ μέρους των επιχειρήσεων, προσόντων και δεξιοτήτων διενεργείται με βάση την ευρωπαϊκή ταξινόμηση για τις δεξιότητες/ικανότητες, τα προσόντα και τα επαγγέλματα (European Skills, Competences, Qualifications and Occupations – ESCO).

  • 8 Σεπτεμβρίου 2023, 01:25 | Φωνή Λογικής

    Προσθήκη άρθρου
    Δημιουργία πλατφόρμας υποαπασχολουμένων εργαζομένων (προτεινόμενο όνομα ΔΙΟΓΕΝΗΣ):
    Δεδομένου ότι η ΔΥΠΑ επικεντρώνεται στην καταπολέμηση της ανεργίας, αλλά όχι της υποαπασχόλησης, κρίνεται αναγκαία η δημιουργία πλατφόρμας στην όποια θα καταγράφονται οι υποαπασχολούμενοι και θα ενισχύονται στην εύρεση συμπληρωματικής θέσης εργασίας ή άλλης θέσης πλήρους απασχόλησης. Όσο διαρκεί η περίοδος υποαπασχόλησης διατηρείται μέρος των προνομίων της κάρτας ανεργίας αντιστρόφως ανάλογα των ωρών απασχόλησης.

  • 7 Σεπτεμβρίου 2023, 22:29 | Ιωάννης Κυμιωνής

    Δικηγορικό Γραφείο Κυμιωνή

    Ιωάννης Ελ. Κυμιωνής
    Δικηγόρος παρ’Αρείω Πάγω – Εμμισθος Δικηγόρος τ.ΟΑΕΔ/ΔΥΠΑ,
    LL.M., LL.M., ΥΔ Παντείου Πανεπιστημίου,
    Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής – Νομικός Παραστάτης Διαμεσολαβήσεων

    Πρωτοβουλία «Ευρωπαϊκή Δημοκρατική Επιλογή» – ioanniskymionis@yahoo.gr

    Η Πρωτοβουλία REBRAIN GREECE μπορεί να στοχεύσει και στην οριστική επιστροφή και παλιννόστηση των Ελλήνων Εργαζομένων Εξωτερικού είτε βάσει των υψηλών εξειδικευμένων προσόντων είτε άλλων χαλαρότερων επαγγελματικών κριτηρίων και να συνδεθεί και να συνδυασιεί με το εξαγγελθέν Πρόγραμμα της ΔΥΠΑ «Σπίτι μου» [Ν.4997/25.11.2022 – Α’ 219], ώστε να αποτελέσει συνταγματικώς επιτρεπτή ειδική μη ανταποδοτική κοινωνική μη μισθολογική παροχή κοινωνικής ασφάλειας με σκοπό την δημογραφική τόνωση της Χώρας. Θα μπορούσε συνεπώς το Πρόγραμμα «Σπίτι μου» να παρέχει κατοικίες εν αρχή στους λεγόμενους Ελληνες αποδήμους «ψηφιακούς νομάδες» χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις με στόχο την μόνιμη επανεγκατάσταση στην Χώρα και κατά προτίμηση στην Περιφέρεια πέραν των δύο μεγάλων οικιστικών συγκροιημάτων Αθήνας και Θεσσαλονίκης και την διατήρηση της κατοικίας υπό τον όρο της απόκτησης οικογένειας εντός διετίας από την χορήγηση.

    Ιωάννης Ελ. Κυμιωνής,
    Δικηγόρος ΔΣΑ-ΔΥΠΑ.

  • Οι Ε.Π.Α και Ιδιωτικά Γραφεια Ευρέσεως Εργασίας να εχουν προσβαση στην ψηφιακή πλατφόρμα REBRAIN GREECE

  • 5 Σεπτεμβρίου 2023, 13:16 | Basiliy

    να εργαστούν και οι αμεα με αυτισμός

  • 28 Αυγούστου 2023, 13:50 | ΑΘΑΝΑΣΙΑ

    Παρακαλώ να μου επιτραπεί ένα σχόλιο σχετικά με την απασχόληση συνταξιούχων, ατόμων που απομακρύνθηκαν (εθελουσίως;!) από την εργασία τους λαμβάνοντας έκτακτες αποζημιώσεις, ή και δικαιούχων προσυνταξιοδοτικών βοηθημάτων, στους οποίους ανήκω κι εγώ.
    Αρκετοί από εμάς στελεχώσαμε δυναμικά και πετυχημένα τον ιδιωτικό τομέα στη χώρα μας, διαθέτουμε κατάρτιση και εμπειρία στο αντικείμενο στο οποίο εργαστήκαμε, αν και έχουμε σίγουρα απωλέσει την «σπιρτάδα» που απαιτεί το σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον. Στην ηλικία των 45-65 ετών, έχουμε τυπικά προσόντα και πιστοποιημένες γνώσεις που θα τις ζήλευαν ακόμα και στελέχη του εξωτερικού (σκεφτείτε μόνο σε ποιά γενιά ανήκουμε και πόσες θυσίες έκαναν οι γονείς μας για να μορφωθούμε, να μάθουμε ξένες γλώσσες και να σπουδάσουμε στα καλύτερα πανεπιστήμια). Αν και νιώθουμε παραγωγικοί και δημιουργικοί, οι παρούσες εργασικές σχέσεις και συνθήκες μας αποθαρρύνουν να αναζητήσουμε απασχόληση και να συμπληρώσουμε το εισόδημά μας. Συγκεκριμένα, η ηλικιακή προκατάληψη, η πολυπλοκότητα των νόμων που ισχύουν κατά περίπτωση και η διστακτικότητα ακόμα και των εργατολόγων/λογιστών να ερμηνεύσουν τις συνέπειες επιθυμητών επαγγελματικών εγχειρημάτων μας, αποτελούν εμπόδια στην πραγμάτωση των στόχων μας. Οι ασφαλιστικές ανατροπές που τυχόν προκύπτουν ως αποτέλεσμα αλλαγής είδους εργασίας (π.χ. από πρώην μισθωτός σε ελεύθερο επαγγελματία) είναι ακόμα μία τροχοπέδη στην απασχόληση ενός ατόμου με τα χαρακτηριστικά αυτά.
    Παρακαλώ λοιπόν για τα παρακάτω:
    1. Στην πλατφόρμα σας REBRAIN,ας μεριμνήσετε και για ένα τμήμα π.χ.RECYCLE!
    2. Καταργήστε το συντομότερο και πλήρως και χωρίς προϋποθέσεις τη μείωση της σύνταξης / του βοηθήματος για τους χαμηλο-συνταξιούχους / βοηθηματούχους που επιθυμούν να εργαστούν.
    3. Μέσω της ΔΥΠΑ εξετάστε τη δυνατότητα παροχής διευκολύνσεως ώστε να καταρτιστούν/προβληθούν/απασχοληθούν και άτομα που δεν εργάζονται αλλά και δεν έχουν τις προϋποθέσεις ένταξης στις ομάδες ανέργων.
    4. Μην επιβάλλετε την αλλαγή όρων ασφάλισης στην περίπτωση που ένας συνταξιούχος μισθωτός θέλει π.χ. να εργαστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας, μόνο και μόνο για να συμπληρώσει το εισοδημά του. Η συνθήκη αυτή τον οδηγεί στην αδήλωτη εργασία και τη φοροδιαφυγή.
    Σας ευχαριστώ για το χρόνο και την προσοχή σας.

  • 28 Αυγούστου 2023, 09:19 | Σπύρος Αλεξίου

    Αν πραγματικά θέλετε επιστροφή εξειδικευμένων επιστημόνων πρέπει να αναιρέσετε στην πράξη την ΠΥΣ6/2012. Γιατι να επιστρέψει κάποιος και με μικρότερη αμοιβή και με τον ίδιο το μισθό του και τις συνθήκες εργασίας του να τελούν υπό την αίρεση των ιδεοληψιών του κάθε Τόμσεν; Παράδειγμα:με την ΠΥΣ327/1995 εγκρίθηκε η μέσω ΑΣΕΠ πρόσληψη υψηλών προσόντων εξειδικευμένου προσωπικού στην εταιρεία και λαμβάνοντας υπόψη νόμους που προέβλεπαν μονιμότητα που «δεν θα μπορούσε να αλλάξει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Ομοσπονδίας εργαζομένων» και προυπολογιζε συγκεκριμένο κονδύλιο. Την εποχή εκείνη αποδεικνύεται ότι νυν εργαζόμενοι είχαν προτάσεις με αποδοχές 4πλάσιες από αυτές της εταιρείας . Συνεπώς το μισθολογικό κόστος είναι ΧΑΜΗΛΟ και όχι υψηλό σε σχέση με την διεθνή αγορά για ανθρώπους με υψηλά προσόντα. Επιπλέον η εταιρεία αντί να δώσει ανταγωνιστικούς μισθούς, έδινε χρονοεπίδομα και φυσικά μονιμότητα. Αυτό είναι απόλυτα στα πλαίσια της ελευθερίας της επιχειρηματικότητας (θεμελιώδης για την ΕΕ) και ΒΟΗΘΑΕΙ τον ανταγωνισμό. Γιατι αν εγώ θέλω να ξεκινήσω μια εταιρεία π.χ. υψηλής τεχνολογίας και χρειάζομαι υψηλών προσοντων προσωπικό, αλλά δεν έχω τα κεφάλαια που έχουν οι ήδη καθιερωμένοι ανταγωνιστές μου, μπορώ να τους προτείνω να δουλέψουν για μένα με αρχικά χαμηλό μισθό, αλλά αυξανόμενο καθώς θα αυξάνονται τα κέρδη. Και φυσικά μονιμότητα, για να έχει αντίκρυσμα η υπόσχεση μου για ωριμάνσεις. Με αυτή την επέμβαση, ακόμα και αν εξαιρέσουμε επιχειρήσεις που θα θελήσουν αυτό το μοντέλλο από δώ και στο εξής, πάλι στερούμε από τον επιχειρηματία που θέλει να κανει αυτό το μοντέλλο κάθε αξιοπιστία και στην πράξη του στερούμε την ελευθερία να επιλέξει αυτό το μοντέλο χρηματοδότησης. Σημειωτέον ότι την εποχή εκεινη (1995) η εταιρεία ειχε και εκτακτο προσωπικό στο οποίο δεν είχαν εφαρμογή οι ΕΣΣΕ. Μπορούσε δηλαδή να προκυρήξει διαγωνισμό για έκτακτο προσωπικό που χρειαζόταν κατά την ΠΥΣ327/1995 για π.χ. μια 5ετια για να εκσυγχρονισθεί. Φυσικά τότε θα έπρεπε να πληρώσει ανταγωνιστικούς μισθούς και όχι το ¼ τους. Οι ωριμάνσεις και οι μονιμότητα δεν είναι κάποιο «δωρο» προς τους εργαζόμενους, αλλά ΟΡΟΙ που τίθενται στα πλαίσια της ελευθερίας των συμβάσεων.
    Αν τα λεφτα που στερήθηκαν οι εργαζόμενοι αυτοί πήγαιναν στο δημόσιο, π.χ. χρέος, υγεία, άμυνα, παιδεία κλπ , θα υπήρχε μια λογική βάση. Οταν ομως πηγαίνουν στο μάνατζμεντ της εταιρείας που υπερτετραπλασίασε τις αποδοχές του, για ποιά λογική βάση μιλάμε;Σύμφωνα με το ΕΔΔΑ και το ΣΤΕ(ΟλΣΤΕ2115/2014)
    «14. …. προκύπτει ότι, αν συντρέχουν σοβαροί λόγοι δημόσιου συμφέροντος, είναι επιτρεπτός ο περιορισμός των ενοχικών δικαιωμάτων, εφόσον, υπό τις συγκεκριμένες εκάστοτε συνθήκες, ο περιορισμός είναι πρόσφορος, αναγκαίος και συμβατός με την αρχή της αναλογικότητας. Κατά δε το άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ε.Σ.Δ.Α., στο νομοθέτη εναπόκειται να αξιολογήσει τους λόγους δημόσιας ωφέλειας που μπορούν να δικαιολογήσουν επέμβαση στην περιουσία, ύστερα από στάθμιση ζητημάτων πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής φύσεως, αρκεί η εν λόγω εκτίμηση να μη στερείται προδήλως λογικής βάσης (Ε.Δ.Δ.Α. Sud Parisienne de Construction κατά Γαλλίας σκ. 36) η προστασία δε της εθνικής οικονομίας της χώρας με τη νομοθετική επέμβαση σε ζητήματα παροχών κοινωνικής ασφάλισης αποτελεί, κατ’ αρχήν, νόμιμο σκοπό, συμβατό με τους γενικούς στόχους της Ε.Σ.Δ.Α. (βλ. σχετ. Ε.Δ.Δ.Α. Andrejeva κατά Λεττονίας 18.2.2009 σκ. 86). Τέλος, σε κάθε επέμβαση στην περιουσία, πρέπει να τηρείται δίκαιη ισορροπία μεταξύ του γενικού συμφέροντος και του σεβασμού της περιουσίας των προσώπων και να πληρούνται οι όροι της αρχής της αναλογικότητας (Ε.Δ.Δ.Α. Sud Parisienne de Construction κατά Γαλλίας σκ. 41, Andrejeva κατά Λεττονίας σκ. 87).»
    Με άλλα λόγια: Αν περιμένουμε επιστροφή εξειδικευμένων επιστημόνων από το εξωτερικό πρέπει κατ’ελάχιστο να μην εξαπατάμε τους ήδη επιστρέψαντες. και να διορθώσουμε αυτές τις εξαπατήσεις αναδρομικά.

  • 25 Αυγούστου 2023, 14:56 | Basiliy

    Congratulations