Άρθρο 8 – Πληροφορίες για την εργασία στην αλλοδαπή – Αντικατάσταση άρθρου 72 Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου – (Άρθρο 7 της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1152)

Το άρθρο 72 του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου (π.δ. 80/2022, Α΄ 222), περί της εργασίας στην αλλοδαπή, αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 72
Πληροφορίες για την εργασία στην αλλοδαπή

1. Αν ένας εργαζόμενος παρέχει συνήθως την εργασία του στην Ελλάδα και κληθεί να απασχοληθεί σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε τρίτη χώρα, δυνάμει σύμβασης ή σχέσης εργασίας που καταρτίσθηκε στην Ελλάδα, τα έγγραφα του άρθρου 71 του παραδίδονται πριν από την αναχώρησή του και περιέχουν τουλάχιστον τα εξής πρόσθετα στοιχεία:
α) τη χώρα ή τις χώρες όπου θα παρέχεται η εργασία του και την αναμενόμενη διάρκειά της,
β) το νόμισμα στο οποίο θα καταβάλλονται οι αποδοχές του,
γ) τα επιδόματα ή τις παροχές, σε χρήμα ή σε είδος, που συνδέονται με την ανάθεση της εργασίας και
δ) πληροφορίες σχετικά με το αν προβλέπεται επαναπατρισμός και, αν ναι, τους όρους που διέπουν τον επαναπατρισμό του.
2. Αν ο εργαζόμενος αποσπασθεί σε κράτος μέλος στο πλαίσιο της Οδηγίας 96/71/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Δεκεμβρίου 1996 σχετικά με την απόσπαση εργαζομένων στο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών (L 18), όπως τροποποιήθηκε με την Οδηγία (ΕΕ) 2018/957 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 28ης Ιουνίου 2018, για την τροποποίηση της οδηγίας 96/71/ΕΚ σχετικά με την απόσπαση εργαζομένων στο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών (L 173), με σύμβαση ή σχέση εργασίας που καταρτίσθηκε στην Ελλάδα, τα έγγραφα των παρ. 2 και 3 του άρθρου 71 του παραδίδονται πριν από την αναχώρησή του και περιέχουν, πέραν των στοιχείων της παρ. 1 του παρόντος:
α) τις αποδοχές που δικαιούται ο εργαζόμενος σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία του κράτους μέλους όπου θα παρέχει την εργασία του,
β) αν προβλέπονται, τα σχετικά με την απόσπαση επιδόματα και τις ρυθμίσεις για την επιστροφή των εξόδων ταξιδιού, διατροφής και στέγης και
γ) τον επίσημο εθνικό διαδικτυακό τόπο του κράτους μέλους υποδοχής, στο οποίο θα παρέχει την εργασία του ο εργαζόμενος, μέσω του οποίου μπορεί να ενημερώνεται για τους όρους και τις συνθήκες απασχόλησης που εφαρμόζονται στους αποσπασμένους εργαζομένους, σύμφωνα με το άρθρο 259.
3. Η ενημέρωση για τα στοιχεία της περ. β) της παρ. 1 και της περ. α) της παρ. 2 μπορεί να γίνεται και με παραπομπή στις ισχύουσες διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας του κράτους στο οποίο θα παρέχει την εργασία του ο εργαζόμενος.».

  • 7 Σεπτεμβρίου 2023, 18:05 | Αναστάσιος Σκούρας

    Η Οδηγία (ΕΕ) 2019/1152 της 20ής Ιουνίου 2019 για διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει εφαρμογή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενώ οι διατάξεις περί απόσπασης εργαζομένων παρουσιάζουν ενδιαφέρον και για την Ελβετία. Θα ήταν καλό να πιεστεί η Ελβετία να συμμετάσχει σε όλη την σχετική νομοθεσία και όχι μόνο αποσπασματικά. Ιδιαίτερα θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις να συμμετέχει στο Πληροφοριακό σύστημα ΙΜΙ.

  • Είναι σημαντικό για την τόνωση της οικονομίας και την αύξηση της απασχολησιμότητας η θεσμοθέτηση ενός νομικού πλαισίου που θα επιτρέπει στις Ε.Π.Α. να δρουν/απασχολούν προσωπικό για σκοπούς εταιρειών εξωτερικού οι οποίες δεν έχουν νομική εκπροσώπηση στην Ελλάδα. Αυτό θα διευκολύνει τόσο τις επιχειρήσεις που αναζητούν προσωπικό κάθε είδους, θα προσθέσει στα δημόσια έσοδα και στον ασφαλιστικό οργανισμό ΕΦΚΑ.

    ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΔΗΛΑΔΗ ΜΙΑ ΝΕΑ ΤΡΙΓΩΝΙΚΗ ΣΧΕΣΗ που να ανταποκρίνεται και στις νέες συνθήκες της αγοράς.

    Θα πρέπει ωστόσο να λυθεί το γραφειοκρατικό ζήτημα του ΕΡΓΑΝΗ και του ΕΦΚΑ (αφού η αλλοδαπή επιχείρηση δεν θα έχει μητρώο εργοδότη και ΑΦΜ). Ενδεχομένως να λυθεί με μια υπουργική απόφαση που θα προσδιορίζει τον τρόπο απόκτησης τέτοιου (όπως π.χ. με τους φορολογικούς εκπροσώπους των αλλοδαπών εταιρειών). Είναι σημαντικό να γίνεται μόνο μέσω αδειοδοτημένων επιχειρήσεων ανθρωπίνου δυναμικού.

  • Καλύπτονται πλέον και οι εργαζόμενοι που εργάζονται προσωρινά στην αλλοδαπή, με αυστηρό πλαίσιο ενημέρωσης για τους ουσιώδεις όρους εργασίας τους στην αλλοδαπή.

  • 28 Αυγούστου 2023, 17:36 | Κοσμάς Δαμιανός Ντούσκος

    Κύριε υπουργέ
    αφού μιλάμε για την εργασία στην αλλοδαπή, θα ήταν εύλογο πιστεύω να νομοθετήσουμε και για την τηλεργασία στην αλλοδαπή.

    Από 1η Ιουλίου 2023 έχει τεθεί σε ισχύ(για όσα κράτη την έχουν υπογράψει) η νέα συμφωνία πλαίσιο για την τηλεργασία στα κράτη της Ε.Ε (E.U) και της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών (EFTA) που αντικαθιστά αυτή της περιόδου COVID και βασίζεται στην Ευρωπαϊκή οδηγία (EC) 883/04 social security. Το βασικότερο χαρακτηριστικό αυτής της νέας συμφωνίας είναι πως διπλασιάζει τον επιτρεπόμενο χρόνο τηλεργασίας στην αλλοδαπή φτάνοντας έως και τους έξι μήνες.

    Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να μείνει εκτός αυτής της συμφωνίας γιατί στην Ευρώπη που οραματιζόμαστε δεν πρέπει να είμαστε ουραγοί αλλά κυρίως γιατί τα ωφέλη ειδικά για την χώρα μας είναι προφανή από όλους τους βόρειο-ευρωπαίους που θα επιλέξουν την χώρα μας σαν δεύτερο τόπο κατοικίας και εργασίας.

    Μέχρι στιγμής η συμφωνία έχει υπογραφεί από της κάτωθι χώρες:
    Αυστρία, Βέλγιο, Κροατία, Τσεχία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Ισπανία, Σουηδία και Ελβετία.

    Βασίζομαι στα άμεσα αντανακλαστικά σας που έχετε επιδείξει στην πολιτική σας πορεία και αναμένω σύντομα και την υπογραφή από την χώρα μας της εν λόγω συμφωνίας.

    Ευχαριστώ