Άρθρο 2 – Αντικείμενο

Αντικείμενο του παρόντος αποτελεί:
Α. Η ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1152 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 για διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (L 186).
Β. Η απλοποίηση των διαδικασιών εντός του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

  • 8 Σεπτεμβρίου 2023, 12:09 | ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΑΝΤΕΡΑΚΗ

    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
    ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΠΩΛ/ΤΩΝ
    ΥΠΑΙΘΡΙΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ Ε.Ε
    Γ΄ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 88 ΑΘΗΝΑ
    ΤΗΛ: 210/8211915- 6942840256
    Email:omospondia.yp.em.ee@gmail.com
    ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1997
    ΑΡ.ΠΡΩΤ. ΑΘ. 4028/97 Α.Φ.Μ. 999540096
    ΠΡΟΣ :
    Τον κο:
    Υπουργό Εργασίας, και Κοινωνικής Ασφάλισης

    ΑΙΤΗΜΑ – ΥΠΟΜΝΗΜΑ- ΠΡΟΤΑΣΗ
    Ένταξη, των βραχυχρονίως απασχολουμένων υπαλλήλων από του επαγγελματίες πωλητές υπαιθρίου εμπορίου στην κατηγορία αμειβομένων με εργόσημο.

    Α) Εισαγωγή .
    ΑΙ. Ποιοι ήμαστε.
    Η «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΠΩΛΗΤΩΝ ΥΠΑΙΘΡΙΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ Ε.Ε.» είναι το παλαιότερο δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του κλάδου μας, η οποία έχει συσταθεί νόμιμα και καταχωρηθεί στα οικεία βιβλία αναγνωρισμένων Σωματείων με αύξ. αριθμό 597/1997 αποτελείται από εννέα (9 πολυάριθμα σωματεία επαγγελματιών υπαιθρίου εμπορίου από όλη την Ελλάδα και έχει αποδεδειγμένα ενεργή συνδικαλιστική δράση και συμμετοχή στη διαμόρφωση του νομικού πλαισίου λειτουργίας της άσκησης του υπαιθρίου εμπορίου, της νομιμότητας και προάσπισης των δικαιωμάτων του κλάδου και της πάταξης του παραεμπορίου.
    Σκοποί της ομοσπονδίας, σύμφωνα με το άρθρο 2 του καταστατικού, είναι: η διαφύλαξη, η μελέτη και η προάσπιση των κοινών οικονομικών, κοινωνικών και επαγγελματικών συμφερόντων των μελών της. Στα πλαίσια της εξυπηρέτησης του κοινωνικού συνόλου, η ανάπτυξη πνεύματος αλληλεγγύης και αλληλοεξυπηρέτησης των μελών, προς αποφυγή του αθέμιτου ανταγωνισμού, στο επίπεδο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κατοχύρωση του επαγγέλματος και η επίλυση των προβλημάτων που πλήττουν τον κλάδο.
    Σύμφωνα με το άρθρο 3 του καταστατικού της « η Ομοσπονδία μπορεί να απευθύνεται στις Δημόσιες Αρχές, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στις Συνεταιριστικές Οργανώσεις, στους Αγροτικούς Συλλόγους, στις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις, στους εκπροσώπους διαφόρων κοινωνικών ομάδων, στα αρμόδια Όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για κάθε ζήτημα που αφορά τα επαγγελματικά συμφέροντα των μελών για τη διαμόρφωση, τη λήψη και την εφαρμογή των αποφάσεων, που αφορούν τα κοινά επαγγελματικά, οικονομικά και κοινωνικά συμφέροντα των μελών και γενικότερα τα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου». Κατόπιν τούτου, η Ομοσπονδία έχει καθήκον και υποχρέωση να διαφυλάττει τα συμφέροντα του κλάδου των υπαιθρίων εμπόρων και να απευθύνεται σε κάθε αρμόδια αρχή για την δημιουργία και διασφάλιση των όρων και προϋποθέσεων της λειτουργίας κάθε υπαίθριας δραστηριότητας, για θρησκευτικούς, επετειακούς, εθιμοτυπικούς και εορταστικούς ή μη λόγους και συναφών επιτηδευμάτων.
    Η πολύχρονη εμπειρία μας έχει ουσιωδώς εμπλουτιστεί από την συνεργασία μας με τους αντίστοιχους κλάδους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες στα πλαίσια της ανταλλαγής απόψεων, προτάσεων και συμμετοχής των μελών μας.
    Η Ομοσπονδία έχει έμπρακτα αποδείξει ότι περαιτέρω λειτουργεί ως θεματοφύλακας των όρων και προϋποθέσεων άσκησης του υπαιθρίου εμπορίου, της εγκαθίδρυσης πλαισίου νομιμότητας, ισονομίας και ισοτιμίας, της διασφάλισης της δημόσιας ασφάλειας στους χώρους λειτουργίας υπαιθρίων εμπορικών δραστηριοτήτων τόσο των συμμετεχόντων όσο και των συναλλασσομένων καταναλωτών, της πάταξης του παραεμπορίου, της προστασίας του περιβάλλοντος, της αναβάθμισης του υπαιθρίου εμπορίου και κυρίως των χώρων άσκησης αυτού.
    Α2. Ορισμός του επαγγελματία υπαίθριου πωλητή τον οποίο εκπροσωπούμε.
    Οι επαγγελματίες πωλητές υπαιθρίου εμπορίου — τους οποίους εκπροσωπούμε – είναι οι έμποροι — γνωστοί και ως μικροπωλητές που συμμετέχουν σε υπαίθριες αγορές παντός τύπου (θρησκευτικές, εθιμοτυπικές, παραδοσιακές, επετειακές εμποροπανηγύρεις χριστουγεννιάτικες και πασχαλινές αγορές, λοιπές οργανωμένες υπαίθριες αγορές) .
    Το νομικό πλαίσιο της άσκησης υπαιθρίων εμπορικών δραστηριοτήτων ρυθμίζεται από το ν. 4849/2021, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
    Η δραστηριότητά μας διαφέρει από αυτήν των κατόχων άδειας στάσιμου ή πλανόδιου εμπορίου (ομοειδείς κλάδοι άσκησης υπαιθρίου εμπορίου). Ειδικότερα :
    Μόνιμο είναι το στάσιμο εμπόριο που δεν αποτελεί πλανόδιο και ασκείται από μεμονωμένο πωλητή σε αυστηρά προκαθορισμένο από την αρμόδια αρχή, σημείο (πχ κουλουράς στην Πλατειά Συντάγματος κ.α) στον οποίο χορηγείται διοικητική άδεια.
    Πλανόδιο είναι το υπαίθριο εμπόριο που ασκείται από πωλητή που μετακινιέται διαρκώς (γυρολόγος) και παραμένει στάσιμος μόνο όσο διαρκεί η συναλλαγή με τον πελάτη και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μείνει στάσιμος στο ίδιο το σημείο για παραπάνω από τρείς ώρες περίπου.
    Κάθε μορφής υπαίθρια αγορά εγκαθίσταται σε δημόσιους, ή μισθωμένους χώρους από το δημόσιο ή από τον δήμο,δημοτικούς, λιμενικούς και εκκλησιαστικούς χώρους.
    Η άσκηση της δραστηριότητάς μας δεν διαφέρει από την αντίστοιχη του στεγασμένου εμπορίου- πλην του χώρου. Με την έναρξη στην Δ.Ο.Υ θέτουμε παραχρήμα σε λειτουργία την ταμειακή μας μηχανή. Διατηρούμε βιβλία β’ κατηγορίας και καταβάλουμε ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος, κλπ. Αγοράζουμε επαγγελματικό αυτοκίνητο, προκειμένου να μεταφέρουμε τα εμπορεύματά μας. Εγγραφόμαστε στον ΕΦΚΑ (πρώην ΟΑΕΕ, πρώην ΤΕΒΕ) και καταβάλουμε, τις αναλογούσες εισφορές για όλο το έτος παρά το γεγονός ότι εργαζόμαστε εποχικά και περιστασιακά και μάλιστα για διάστημα λιγότερο από εκατόν πενήντα (150) ημέρες το χρόνο ήτοι πέντε (5) μήνες το χρόνο και πάραυτα καταβάλουμε εισφορές για όλο το έτος . Η εργασία και το μεροκάματό μας εξαρτάται από την Διοίκηση και κυρίως τους ΟΤΑ. Για την συμμετοχή μας σε κάθε μορφής υπαίθρια αγορά υποβάλουμε αίτηση με τα συνημμένα δικαιολογητικά στον αρμόδιο Δήμο, μετά από την ανακοίνωση της αντίστοιχης πρόσκλησης.
    Το αρμόδιο τμήμα του φορέα υλοποίησης της βραχυχρόνιας αγοράς, συγκεντρώνει τις αιτήσεις που πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις και ακολουθεί η διαδικασία της νομιμοποίησης.
    Κάθε φορέας υλοποίησης εκδίδει κανονιστική απόφαση με την οποία καθορίζονται οι όροι λειτουργίας της υπαίθριας αγοράς, ο αριθμός των θέσεων και η διάταξη αυτών, τα είδη που θα πωληθούν, ο χρόνος διάρκειας, ο χώρος και το τέλος κατάληψης κοινόχρηστου χώρου, η τοποθέτηση των πωλητών κ.ά.
    Ο επιλεχθείς προς συμμετοχή υπαίθριος έμπορος καταβάλει στο ταμείο της εκάστοτε αρχής το αντίστοιχο τέλος κατάληψης, χορηγείται σε αυτόν η αντίστοιχη προσωποπαγής έγκριση συμμετοχής και αναλαμβάνει τη προκαθορισμένη θέση του, στην οποία αναπτύσσει τα εμπορεύματα του. Σε πολλές περιπτώσεις το τέλος κατάληψης είναι ιδιαίτερα υψηλό (Δήμος Φιλαδέλφειας 480 ευρώ το τετράμετρο περίπτερο για τρεις (3) ημέρες, Δήμος Χαλκίδας 550 ευρώ το τρίμετρο περίπτερο για επτά (7) ημέρες, Δήμος Άρτας 820 ευρώ πλέον το ΦΠΑ το τετράμετρο περίπτερο για επτά (7) ημέρες, κλπ). Κατά τη λογική του μέσου συνετού ανθρώπου και τα διδάγματα της κοινής πείρας, τα καταστήματα της εκάστοτε τοπικής κοινωνίας δεν καταβάλλουν μηνιαίο μίσθωμα περισσότερο από το τέλος που καταβάλει ο υπαίθριος πωλητής για δυο (3), τρεις(2), πέντε (5) ή επτά (7) ημέρες συμμετοχής του στην αντίστοιχη υπαίθρια αγορά. οι περισσότεροι υπαίθριοι έμποροι καταλαμβάνουν περισσότερες της μιας θέσης, ανάλογα με τα είδη των εμπορευμάτων τους, ήτοι ο έμπορος με βιβλία αγοράζει τουλάχιστον (4) θέσεις, ο έμπορος με οικιακά ήδη τουλάχιστον (812) θέσεις κλπ Επιπλέον ο μικροπωλητής επιβαρύνεται και με τα επιμεριστικά έξοδα ηλεκτροδότησης, υδροδότησης, καθαριότητας, τοποθέτηση χημικών τουαλετών και ΑΜΕΑ, συνεργείου ασφάλειας (security) κ.α. Τα ανωτέρω αναφερόμενα, τα οποία αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς « κάποιων» ότι δηλαδή οι υπαίθριοι έμποροι δεν έχουν λειτουργικά έξοδα σε αντίθεση με τους ασκούντες στεγασμένο εμπόριο!!!!!!
    Αξιοσημείωτο βέβαια, είναι το γεγονός ότι ο υπαίθριος έμπορος εργάζεται κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες και όχι μόνο. Επιπλέον δε, διατηρεί προσωπική εμπορική επιχείρηση και απασχολεί όλα τα μέλη της οικογένειας του, τα οποία, άλλως, μετά βεβαιότητας θα ήταν άνεργα.
    Η άσκηση της δραστηριότητας του υπαίθριου εμπορίου δεν επιδοτείται από κανένα πρόγραμμα, κανένα φορέα και για κανένα λόγο. Ο υπαίθριος έμπορος στηρίζεται αποκλειστικά στις δικές του δυνάμεις σε κάθε τομέα, όπως στην απασχόληση, εξοπλισμό, αγορά παγίων, αγορά εμπορευμάτων, δαπάνες μεταφοράς κλπ.
    Α3. Ο υπαίθριος έμπορος, κατά τα ανωτέρω, δραστηριοποιείται σε όλη την χώρα, εξαρτώμενος από την αποδοχή της εκάστοτε αιτήσεως του από τον αρμόδιο δήμο, στα διοικητικά όρια του οποίου διεξάγεται η υπαίθρια αγορά.
    Οι θέσεις (προκαθορισμένες από το Δήμο) τις οποίες καταλαμβάνει και αναπτύσσει τα εμπορεύματα του εξαρτώνται από τα είδη προς πώληση.
    Σημαντικός παράγοντας για την άσκηση της δραστηριότητας του υπαιθρίου εμπόρου είναι οι υπάλληλοι οι οποίοι πρέπει να προσληφθούν βραχυχρονίως δηλαδή η διάρκεια της απασχόλησής τους άπτεται και εξαρτάται από την διάρκεια λειτουργιάς της εκάστοτε υπαίθριας αγοράς.
    Είθισται, ο υπαίθριος έμπορος να προσλαμβάνει υπάλληλους από την τοπική κοινωνία στην οποία απευθύνεται. Ειδικότερα στις μεγάλες υπαίθριες αγορές της επαρχίας (Ιωάννινα, Λάρισα, Ναύπακτος, Σπάρτη, Ζάκυνθος, Χαλκίδα κλπ), ο υπαίθριος έμπορος φροντίζει να συμμετέχει κάθε χρόνο και με τον τρόπο αυτόν δημιουργεί κύκλο κοινωνικών, βιοτικών, εμπορικών, οικονομικών σχέσεων. Στο πλαίσιο των σχέσεων αυτών περιλαμβάνονται και οι υπαλληλικές συμβάσεις με τους εκάστοτε βραχυχρονίως εργαζόμενους.

    Β) Η πραγματικότητα σήμερα στην ΠΡΑΞΗ είναι :
    Ευνόητο είναι ότι ο υπαίθριος έμπορος καταφθάνει στον χώρο λειτουργίας της υπαίθριας αγοράς περίπου την προτεραία της ενάρξεώς της, προκειμένου να εγκατασταθεί στην θέση του. Στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα πρέπει να εξασφαλίσει τον ή τους υπάλληλους, οι οποίοι θα τον συνδράμουν με την εργασία τους στην άσκηση της δραστηριότητάς του. Εν συνεχεία, σε συνεργασία με τον λογιστή του, ο οποίος βρίσκεται σε διάφορο σημείο (συνήθως στο όρια της διοικητικής περιφέρειας στην οποία βρίσκεται η έδρα του πωλητή) συντάσσονται οι συμβάσεις βραχυχρόνιας εξαρτημένης απασχόλησης [από (2) μέχρι (8) ημέρες για τις εμποροπανηγύρεις, (15) ημέρες για τις πασχαλινές αγορές, (30) ημέρες για τις Χριστουγεννιάτικες αγορές και (1) ημέρα για τις Κυριακάτικες αγορές]. Το κείμενο — γνωστοποίηση ορών σύμβασης αποστέλλεται με κάθε μέσο στον υπαίθριο έμπορο ώστε να συνυπογραφεί από αυτόν και τον εργαζόμενο προκειμένου να ακολουθηθεί η διαδικασία της αναγγελίας. Η διαδικασία αυτή πρέπει να επαναληφθεί αντιστρόφως, αμέσως μετά την λήξη της υπαίθριας αγοράς και άρα της εργασιακής σχέσης. Γεγονός αδιαμφισβήτητο είναι ότι η διαδικασία αυτή είναι δύσκολη και προκαλεί ταλαιπωρία, υπό την πίεση μάλιστα του χρόνου πχ ο λογιστής είναι στην Αθήνα και ο υπαίθριος έμπορος δραστηριοποιείται σε υπαίθρια αγορά στην Παραμυθία ή την Ζάκυνθο καθώς επίσης επιβαρύνεται ο υπαίθριος έμπορος και με την αμοιβή του λογιστή κάθε φορά για αυτές τις ενέργειες. Εξ αυτού του λόγου άλλωστε παρατηρείται ότι εξακολουθεί να υφίσταται το φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας, με τα γνωστά αποτελέσματα της εισφοροδιαφυγής.
    Γεγονός αδιαμφισβήτητο είναι επίσης ότι η πολιτεία μέχρι και σήμερα έχει πλήρως αδιαφορήσει για το ζήτημα αυτό, παρά το γεγονός ότι από το έτος 2010 έχουμε υποβάλει επανειλημμένως αίτημα για την ένταξη των βραχυχρονίως απασχολούμενων εργαζόμενων από εμάς, στην κατηγορία των αμειβομένων με εργόσημο.
    Με το νόμο 3863/10 αρ. 20,21,24 καθιερώθηκε για πρώτη φορά ο κύκλος των εργαζομένων που αμείβονται και ασφαλίζονται με την διαδικασία του εργόσημου και με τον νόμο 4387/2016 εντάχθηκε στον ΕΦΚΑ. Οι πλέον πρόσφατοι νόμοι ν.4554Ι2Ο18 και ο 4555/2018 διευρύνουν τον κύκλο προσώπων που αμείβονται και ασφαλίζονται με την διαδικασία του εργόσημου.
    Οι ειδικότερες αναγνωρισμένες νομοθετικά κατηγορίες αμειβομένων με εργόσημο σήμερα, παρουσιάζουν πρόδηλη συνάφεια με την κατηγορία των εργαζομένων οι οποίοι παρέχουν πρόσκαιρη εξαρτημένη εργασία σε υπαιθρίους πωλητές, αμειβόμενοι με την ημέρα ή την ώρα σε τακτά προκαθορισμένα διαστήματα, που ποικίλουν ανάλογα με την διάρκεια των υπαιθρίων αγορών, σε μια (1) , δυο (2), πέντε (5), οκτώ (8), δέκα πέντε (15) ή είκοσιτριάντα (30) ημέρες, το μέγιστον.
    Η ένταξη των βραχυχρονίως εργαζομένων σε υπαίθριες αγορές εκτός του ότι ουδεμία δυσλειτουργία δημοσίου συμφέροντος ή σκοπού του νόμου προκαλεί, θα συμβάλει τα μέγιστα στην πάταξη της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας και μετά βεβαιότητας θα αυξήσει τα δημόσια έσοδα.
    Επιπλέον, η τάχιστη, εύκολη και ακώλυτη διαδικασία έκδοσης και εξαργύρωσης του εργοσήμου μέσω ΕΛΤΑ και Τραπεζών καθώς και η άμεση παρακράτηση των εισφορών θα συμβάλει τα μέγιστα αφενός στην διευκόλυνση του υπαιθρίου εμπόρου ο οποίος λειτουργεί υπό την ασφυκτική πίεση του χρόνου που ορίζει η λειτουργία κάθε υπαίθριας αγοράς και αφετέρου θα εισφέρει ζεστό χρήμα στο Ταμείο Κοινωνικής ασφάλισης.
    ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΝΟΜΙΜΟΥΣ, ΒΑΣΙΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΙΤΟΥΜΕΘΑ όπως οι εργαζόμενοι τους οποίους απασχολούν οι υπαίθριοι έμποροι σε βραχυχρόνιες υπαίθριες αγορές να ενταχθούν στο σύστημα αμοιβής και ασφάλισης με εργόσημο στο ΙΚΑ, προς τούτο δε, απαιτείται να τροποποιηθούν οι σχετικές διατάξεις.
    Αθήνα, 8/9/2023
    Για την ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΠΩΛΙΤΩΝ ΥΠΑΙΘΡΙΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ E.E.
    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
    Παναγιώτης ΤΣΑΚΟΥΤΗΣ Αικατερίνη ΚΑΝΤ

  • 8 Σεπτεμβρίου 2023, 12:43 | ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΑΝΤΕΡΑΚΗ

    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
    ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΠΩΛ/ΤΩΝ
    ΥΠΑΙΘΡΙΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ Ε.Ε
    Γ΄ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 88 ΑΘΗΝΑ
    ΤΗΛ: 210/8211915- 6942840256
    Email:omospondia.yp.em.ee@gmail.com
    ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1997
    ΑΡ.ΠΡΩΤ. ΑΘ. 4028/97 Α.Φ.Μ. 999540096
    ΠΡΟΣ :
    Τον κο:
    Υπουργό Εργασίας, και Κοινωνικής Ασφάλισης

    ΑΙΤΗΜΑ – ΥΠΟΜΝΗΜΑ- ΠΡΟΤΑΣΗ
    Ένταξη, των βραχυχρονίως απασχολουμένων υπαλλήλων από του επαγγελματίες πωλητές υπαιθρίου εμπορίου στην κατηγορία αμειβομένων με εργόσημο.

    Α) Εισαγωγή .
    ΑΙ. Ποιοι ήμαστε.
    Η «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΠΩΛΗΤΩΝ ΥΠΑΙΘΡΙΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ Ε.Ε.» είναι το παλαιότερο δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του κλάδου μας, η οποία έχει συσταθεί νόμιμα και καταχωρηθεί στα οικεία βιβλία αναγνωρισμένων Σωματείων με αύξ. αριθμό 597/1997 αποτελείται από εννέα (9 πολυάριθμα σωματεία επαγγελματιών υπαιθρίου εμπορίου από όλη την Ελλάδα και έχει αποδεδειγμένα ενεργή συνδικαλιστική δράση και συμμετοχή στη διαμόρφωση του νομικού πλαισίου λειτουργίας της άσκησης του υπαιθρίου εμπορίου, της νομιμότητας και προάσπισης των δικαιωμάτων του κλάδου και της πάταξης του παραεμπορίου.
    Σκοποί της ομοσπονδίας, σύμφωνα με το άρθρο 2 του καταστατικού, είναι: η διαφύλαξη, η μελέτη και η προάσπιση των κοινών οικονομικών, κοινωνικών και επαγγελματικών συμφερόντων των μελών της. Στα πλαίσια της εξυπηρέτησης του κοινωνικού συνόλου, η ανάπτυξη πνεύματος αλληλεγγύης και αλληλοεξυπηρέτησης των μελών, προς αποφυγή του αθέμιτου ανταγωνισμού, στο επίπεδο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κατοχύρωση του επαγγέλματος και η επίλυση των προβλημάτων που πλήττουν τον κλάδο.
    Σύμφωνα με το άρθρο 3 του καταστατικού της « η Ομοσπονδία μπορεί να απευθύνεται στις Δημόσιες Αρχές, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στις Συνεταιριστικές Οργανώσεις, στους Αγροτικούς Συλλόγους, στις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις, στους εκπροσώπους διαφόρων κοινωνικών ομάδων, στα αρμόδια Όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για κάθε ζήτημα που αφορά τα επαγγελματικά συμφέροντα των μελών για τη διαμόρφωση, τη λήψη και την εφαρμογή των αποφάσεων, που αφορούν τα κοινά επαγγελματικά, οικονομικά και κοινωνικά συμφέροντα των μελών και γενικότερα τα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου». Κατόπιν τούτου, η Ομοσπονδία έχει καθήκον και υποχρέωση να διαφυλάττει τα συμφέροντα του κλάδου των υπαιθρίων εμπόρων και να απευθύνεται σε κάθε αρμόδια αρχή για την δημιουργία και διασφάλιση των όρων και προϋποθέσεων της λειτουργίας κάθε υπαίθριας δραστηριότητας, για θρησκευτικούς, επετειακούς, εθιμοτυπικούς και εορταστικούς ή μη λόγους και συναφών επιτηδευμάτων.
    Η πολύχρονη εμπειρία μας έχει ουσιωδώς εμπλουτιστεί από την συνεργασία μας με τους αντίστοιχους κλάδους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες στα πλαίσια της ανταλλαγής απόψεων, προτάσεων και συμμετοχής των μελών μας.
    Η Ομοσπονδία έχει έμπρακτα αποδείξει ότι περαιτέρω λειτουργεί ως θεματοφύλακας των όρων και προϋποθέσεων άσκησης του υπαιθρίου εμπορίου, της εγκαθίδρυσης πλαισίου νομιμότητας, ισονομίας και ισοτιμίας, της διασφάλισης της δημόσιας ασφάλειας στους χώρους λειτουργίας υπαιθρίων εμπορικών δραστηριοτήτων τόσο των συμμετεχόντων όσο και των συναλλασσομένων καταναλωτών, της πάταξης του παραεμπορίου, της προστασίας του περιβάλλοντος, της αναβάθμισης του υπαιθρίου εμπορίου και κυρίως των χώρων άσκησης αυτού.
    Α2. Ορισμός του επαγγελματία υπαίθριου πωλητή τον οποίο εκπροσωπούμε.
    Οι επαγγελματίες πωλητές υπαιθρίου εμπορίου — τους οποίους εκπροσωπούμε – είναι οι έμποροι — γνωστοί και ως μικροπωλητές που συμμετέχουν σε υπαίθριες αγορές παντός τύπου (θρησκευτικές, εθιμοτυπικές, παραδοσιακές, επετειακές εμποροπανηγύρεις χριστουγεννιάτικες και πασχαλινές αγορές, λοιπές οργανωμένες υπαίθριες αγορές) .
    Το νομικό πλαίσιο της άσκησης υπαιθρίων εμπορικών δραστηριοτήτων ρυθμίζεται από το ν. 4849/2021, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
    Η δραστηριότητά μας διαφέρει από αυτήν των κατόχων άδειας στάσιμου ή πλανόδιου εμπορίου (ομοειδείς κλάδοι άσκησης υπαιθρίου εμπορίου). Ειδικότερα :
    Μόνιμο είναι το στάσιμο εμπόριο που δεν αποτελεί πλανόδιο και ασκείται από μεμονωμένο πωλητή σε αυστηρά προκαθορισμένο από την αρμόδια αρχή, σημείο (πχ κουλουράς στην Πλατειά Συντάγματος κ.α) στον οποίο χορηγείται διοικητική άδεια.
    Πλανόδιο είναι το υπαίθριο εμπόριο που ασκείται από πωλητή που μετακινιέται διαρκώς (γυρολόγος) και παραμένει στάσιμος μόνο όσο διαρκεί η συναλλαγή με τον πελάτη και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μείνει στάσιμος στο ίδιο το σημείο για παραπάνω από τρείς ώρες περίπου.
    Κάθε μορφής υπαίθρια αγορά εγκαθίσταται σε δημόσιους, ή μισθωμένους χώρους από το δημόσιο ή από τον δήμο,δημοτικούς, λιμενικούς και εκκλησιαστικούς χώρους.
    Η άσκηση της δραστηριότητάς μας δεν διαφέρει από την αντίστοιχη του στεγασμένου εμπορίου- πλην του χώρου. Με την έναρξη στην Δ.Ο.Υ θέτουμε παραχρήμα σε λειτουργία την ταμειακή μας μηχανή. Διατηρούμε βιβλία β’ κατηγορίας και καταβάλουμε ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος, κλπ. Αγοράζουμε επαγγελματικό αυτοκίνητο, προκειμένου να μεταφέρουμε τα εμπορεύματά μας. Εγγραφόμαστε στον ΕΦΚΑ (πρώην ΟΑΕΕ, πρώην ΤΕΒΕ) και καταβάλουμε, τις αναλογούσες εισφορές για όλο το έτος παρά το γεγονός ότι εργαζόμαστε εποχικά και περιστασιακά και μάλιστα για διάστημα λιγότερο από εκατόν πενήντα (150) ημέρες το χρόνο ήτοι πέντε (5) μήνες το χρόνο και πάραυτα καταβάλουμε εισφορές για όλο το έτος . Η εργασία και το μεροκάματό μας εξαρτάται από την Διοίκηση και κυρίως τους ΟΤΑ. Για την συμμετοχή μας σε κάθε μορφής υπαίθρια αγορά υποβάλουμε αίτηση με τα συνημμένα δικαιολογητικά στον αρμόδιο Δήμο, μετά από την ανακοίνωση της αντίστοιχης πρόσκλησης.
    Το αρμόδιο τμήμα του φορέα υλοποίησης της βραχυχρόνιας αγοράς, συγκεντρώνει τις αιτήσεις που πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις και ακολουθεί η διαδικασία της νομιμοποίησης.
    Κάθε φορέας υλοποίησης εκδίδει κανονιστική απόφαση με την οποία καθορίζονται οι όροι λειτουργίας της υπαίθριας αγοράς, ο αριθμός των θέσεων και η διάταξη αυτών, τα είδη που θα πωληθούν, ο χρόνος διάρκειας, ο χώρος και το τέλος κατάληψης κοινόχρηστου χώρου, η τοποθέτηση των πωλητών κ.ά.
    Ο επιλεχθείς προς συμμετοχή υπαίθριος έμπορος καταβάλει στο ταμείο της εκάστοτε αρχής το αντίστοιχο τέλος κατάληψης, χορηγείται σε αυτόν η αντίστοιχη προσωποπαγής έγκριση συμμετοχής και αναλαμβάνει τη προκαθορισμένη θέση του, στην οποία αναπτύσσει τα εμπορεύματα του. Σε πολλές περιπτώσεις το τέλος κατάληψης είναι ιδιαίτερα υψηλό (Δήμος Φιλαδέλφειας 480 ευρώ το τετράμετρο περίπτερο για τρεις (3) ημέρες, Δήμος Χαλκίδας 550 ευρώ το τρίμετρο περίπτερο για επτά (7) ημέρες, Δήμος Άρτας 820 ευρώ πλέον το ΦΠΑ το τετράμετρο περίπτερο για επτά (7) ημέρες, κλπ). Κατά τη λογική του μέσου συνετού ανθρώπου και τα διδάγματα της κοινής πείρας, τα καταστήματα της εκάστοτε τοπικής κοινωνίας δεν καταβάλλουν μηνιαίο μίσθωμα περισσότερο από το τέλος που καταβάλει ο υπαίθριος πωλητής για δυο (3), τρεις(2), πέντε (5) ή επτά (7) ημέρες συμμετοχής του στην αντίστοιχη υπαίθρια αγορά. οι περισσότεροι υπαίθριοι έμποροι καταλαμβάνουν περισσότερες της μιας θέσης, ανάλογα με τα είδη των εμπορευμάτων τους, ήτοι ο έμπορος με βιβλία αγοράζει τουλάχιστον (4) θέσεις, ο έμπορος με οικιακά ήδη τουλάχιστον (812) θέσεις κλπ Επιπλέον ο μικροπωλητής επιβαρύνεται και με τα επιμεριστικά έξοδα ηλεκτροδότησης, υδροδότησης, καθαριότητας, τοποθέτηση χημικών τουαλετών και ΑΜΕΑ, συνεργείου ασφάλειας (security) κ.α. Τα ανωτέρω αναφερόμενα, τα οποία αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς « κάποιων» ότι δηλαδή οι υπαίθριοι έμποροι δεν έχουν λειτουργικά έξοδα σε αντίθεση με τους ασκούντες στεγασμένο εμπόριο!!!!!!
    Αξιοσημείωτο βέβαια, είναι το γεγονός ότι ο υπαίθριος έμπορος εργάζεται κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες και όχι μόνο. Επιπλέον δε, διατηρεί προσωπική εμπορική επιχείρηση και απασχολεί όλα τα μέλη της οικογένειας του, τα οποία, άλλως, μετά βεβαιότητας θα ήταν άνεργα.
    Η άσκηση της δραστηριότητας του υπαίθριου εμπορίου δεν επιδοτείται από κανένα πρόγραμμα, κανένα φορέα και για κανένα λόγο. Ο υπαίθριος έμπορος στηρίζεται αποκλειστικά στις δικές του δυνάμεις σε κάθε τομέα, όπως στην απασχόληση, εξοπλισμό, αγορά παγίων, αγορά εμπορευμάτων, δαπάνες μεταφοράς κλπ.
    Α3. Ο υπαίθριος έμπορος, κατά τα ανωτέρω, δραστηριοποιείται σε όλη την χώρα, εξαρτώμενος από την αποδοχή της εκάστοτε αιτήσεως του από τον αρμόδιο δήμο, στα διοικητικά όρια του οποίου διεξάγεται η υπαίθρια αγορά.
    Οι θέσεις (προκαθορισμένες από το Δήμο) τις οποίες καταλαμβάνει και αναπτύσσει τα εμπορεύματα του εξαρτώνται από τα είδη προς πώληση.
    Σημαντικός παράγοντας για την άσκηση της δραστηριότητας του υπαιθρίου εμπόρου είναι οι υπάλληλοι οι οποίοι πρέπει να προσληφθούν βραχυχρονίως δηλαδή η διάρκεια της απασχόλησής τους άπτεται και εξαρτάται από την διάρκεια λειτουργιάς της εκάστοτε υπαίθριας αγοράς.
    Είθισται, ο υπαίθριος έμπορος να προσλαμβάνει υπάλληλους από την τοπική κοινωνία στην οποία απευθύνεται. Ειδικότερα στις μεγάλες υπαίθριες αγορές της επαρχίας (Ιωάννινα, Λάρισα, Ναύπακτος, Σπάρτη, Ζάκυνθος, Χαλκίδα κλπ), ο υπαίθριος έμπορος φροντίζει να συμμετέχει κάθε χρόνο και με τον τρόπο αυτόν δημιουργεί κύκλο κοινωνικών, βιοτικών, εμπορικών, οικονομικών σχέσεων. Στο πλαίσιο των σχέσεων αυτών περιλαμβάνονται και οι υπαλληλικές συμβάσεις με τους εκάστοτε βραχυχρονίως εργαζόμενους.

    Β) Η πραγματικότητα σήμερα στην ΠΡΑΞΗ είναι :
    Ευνόητο είναι ότι ο υπαίθριος έμπορος καταφθάνει στον χώρο λειτουργίας της υπαίθριας αγοράς περίπου την προτεραία της ενάρξεώς της, προκειμένου να εγκατασταθεί στην θέση του. Στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα πρέπει να εξασφαλίσει τον ή τους υπάλληλους, οι οποίοι θα τον συνδράμουν με την εργασία τους στην άσκηση της δραστηριότητάς του. Εν συνεχεία, σε συνεργασία με τον λογιστή του, ο οποίος βρίσκεται σε διάφορο σημείο (συνήθως στο όρια της διοικητικής περιφέρειας στην οποία βρίσκεται η έδρα του πωλητή) συντάσσονται οι συμβάσεις βραχυχρόνιας εξαρτημένης απασχόλησης [από (2) μέχρι (8) ημέρες για τις εμποροπανηγύρεις, (15) ημέρες για τις πασχαλινές αγορές, (30) ημέρες για τις Χριστουγεννιάτικες αγορές και (1) ημέρα για τις Κυριακάτικες αγορές]. Το κείμενο — γνωστοποίηση ορών σύμβασης αποστέλλεται με κάθε μέσο στον υπαίθριο έμπορο ώστε να συνυπογραφεί από αυτόν και τον εργαζόμενο προκειμένου να ακολουθηθεί η διαδικασία της αναγγελίας. Η διαδικασία αυτή πρέπει να επαναληφθεί αντιστρόφως, αμέσως μετά την λήξη της υπαίθριας αγοράς και άρα της εργασιακής σχέσης. Γεγονός αδιαμφισβήτητο είναι ότι η διαδικασία αυτή είναι δύσκολη και προκαλεί ταλαιπωρία, υπό την πίεση μάλιστα του χρόνου πχ ο λογιστής είναι στην Αθήνα και ο υπαίθριος έμπορος δραστηριοποιείται σε υπαίθρια αγορά στην Παραμυθία ή την Ζάκυνθο καθώς επίσης επιβαρύνεται ο υπαίθριος έμπορος και με την αμοιβή του λογιστή κάθε φορά για αυτές τις ενέργειες. Εξ αυτού του λόγου άλλωστε παρατηρείται ότι εξακολουθεί να υφίσταται το φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας, με τα γνωστά αποτελέσματα της εισφοροδιαφυγής.
    Γεγονός αδιαμφισβήτητο είναι επίσης ότι η πολιτεία μέχρι και σήμερα έχει πλήρως αδιαφορήσει για το ζήτημα αυτό, παρά το γεγονός ότι από το έτος 2010 έχουμε υποβάλει επανειλημμένως αίτημα για την ένταξη των βραχυχρονίως απασχολούμενων εργαζόμενων από εμάς, στην κατηγορία των αμειβομένων με εργόσημο.
    Με το νόμο 3863/10 αρ. 20,21,24 καθιερώθηκε για πρώτη φορά ο κύκλος των εργαζομένων που αμείβονται και ασφαλίζονται με την διαδικασία του εργόσημου και με τον νόμο 4387/2016 εντάχθηκε στον ΕΦΚΑ. Οι πλέον πρόσφατοι νόμοι ν.4554Ι2Ο18 και ο 4555/2018 διευρύνουν τον κύκλο προσώπων που αμείβονται και ασφαλίζονται με την διαδικασία του εργόσημου.
    Οι ειδικότερες αναγνωρισμένες νομοθετικά κατηγορίες αμειβομένων με εργόσημο σήμερα, παρουσιάζουν πρόδηλη συνάφεια με την κατηγορία των εργαζομένων οι οποίοι παρέχουν πρόσκαιρη εξαρτημένη εργασία σε υπαιθρίους πωλητές, αμειβόμενοι με την ημέρα ή την ώρα σε τακτά προκαθορισμένα διαστήματα, που ποικίλουν ανάλογα με την διάρκεια των υπαιθρίων αγορών, σε μια (1) , δυο (2), πέντε (5), οκτώ (8), δέκα πέντε (15) ή είκοσιτριάντα (30) ημέρες, το μέγιστον.
    Η ένταξη των βραχυχρονίως εργαζομένων σε υπαίθριες αγορές εκτός του ότι ουδεμία δυσλειτουργία δημοσίου συμφέροντος ή σκοπού του νόμου προκαλεί, θα συμβάλει τα μέγιστα στην πάταξη της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας και μετά βεβαιότητας θα αυξήσει τα δημόσια έσοδα.
    Επιπλέον, η τάχιστη, εύκολη και ακώλυτη διαδικασία έκδοσης και εξαργύρωσης του εργοσήμου μέσω ΕΛΤΑ και Τραπεζών καθώς και η άμεση παρακράτηση των εισφορών θα συμβάλει τα μέγιστα αφενός στην διευκόλυνση του υπαιθρίου εμπόρου ο οποίος λειτουργεί υπό την ασφυκτική πίεση του χρόνου που ορίζει η λειτουργία κάθε υπαίθριας αγοράς και αφετέρου θα εισφέρει ζεστό χρήμα στο Ταμείο Κοινωνικής ασφάλισης.
    ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΝΟΜΙΜΟΥΣ, ΒΑΣΙΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΙΤΟΥΜΕΘΑ όπως οι εργαζόμενοι τους οποίους απασχολούν οι υπαίθριοι έμποροι σε βραχυχρόνιες υπαίθριες αγορές να ενταχθούν στο σύστημα αμοιβής και ασφάλισης με εργόσημο στο ΙΚΑ, προς τούτο δε, απαιτείται να τροποποιηθούν οι σχετικές διατάξεις.
    Αθήνα, 8/9/2023
    Για την ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΠΩΛΙΤΩΝ ΥΠΑΙΘΡΙΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ E.E.
    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
    Παναγιώτης ΤΣΑΚΟΥΤΗΣ Αικατερίνη ΚΑΝΤ

  • Απομένουν και άλλα θέματα προς ρύθμιση, δηλαδή θέματα που δεν περιέχονται στις ρυθμίσεις του ν/σ

    1. Υπερωριακή απασχόληση – Διεύρυνση εξαιρέσεων
    Ισχύουσα κατάσταση: Με υπουργική απόφαση καθορίστηκαν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι δεν δικαιούνται αμοιβή για υπερωριακή απασχόληση με κριτήριο μισθού. Το ύψος του μισθού έχει καθοριστεί για τους εργαζόμενους που δεν έχουν θέση ευθύνης σε 6.240€ μηνιαίως (οκταπλάσιο του κατώτατου μισθού).
    Πρόταση: Προτείνεται ο μισθός πάνω από τον οποίο δεν θα δικαιούται ο εργαζόμενος αμοιβή για πρόσθετη απασχόληση ανεξάρτητα από τη θέση που κατέχει, να είναι της τάξης των 3.000€ ώστε να ανταποκρίνεται στα δεδομένα της αγοράς.
    Επίσης προτείνουμε, να εξαιρεθούν εργαζόμενοι με ρόλους όπως των πωλητών και όλων όσων αμείβονται με μισθό και προμήθειες ή bonus.

    Αιτιολόγηση: Το ύψος του μισθού, το οποίο έχει καθοριστεί δεν ανταποκρίνεται στα δεδομένα της αγοράς και συνεπάγεται προβλήματα στον τρόπο που λειτουργούν οι εταιρείες, οι οποίες αναζητούν ανθρώπινο δυναμικό με εστίαση στο αποτέλεσμα και όχι στο ωράριο. Το ποσό των 6.240€ μηνιαίως αποτελεί εξαιρετικά υψηλή αμοιβή για τις ελληνικές επιχειρήσεις, στις οποίες ακόμη και η διοίκηση της εταιρείας αμείβεται, σε πολλές περιπτώσεις, με χαμηλότερες αποδοχές από το προαναφερόμενο ποσό. Επίσης δεν νοείται η υπερωριακή αποζημίωση στους πωλητές και όλους όσους αμείβονται με μισθό και προμήθειες ή bonus δεδομένου ότι αυτοί εργάζονται με βάση εξατομικευμένους στόχους από την επίτευξη (ή και υπερεπίτευξη) των οποίων εξαρτάται άμεσα το ύψος των αποδοχών τους.

    2. Πλαίσιο παροχών προς τους εργαζόμενους
    Άρση των ασφυκτικών περιορισμών στη χορήγηση των διατακτικών (π.χ. χορήγηση ανά ημέρα / μήνα).
    Ενιαία ρύθμιση για τα επαγγελματικά ταμεία και τα Ιδιωτικά Ομαδικά Συνταξιοδοτικά Προγράμματα
    Διεύρυνση της δράσης του Υπουργείου Εργασίας για τη δημιουργία χώρων φροντίδας βρεφών σε επιχειρήσεις με τη θέσπιση εναλλακτικών τρόπων ενίσχυσης των εργαζομένων στο θέμα αυτό (π.χ. παροχή voucher στις εργαζόμενες για εξαργύρωση σε υφιστάμενους παιδικούς σταθμούς).

    3. Ευέλικτη προσέλευση 60 λεπτών πριν την έναρξη του δηλωμένου ωραρίου
    Σήμερα προβλέπεται η ευέλικτη προσέλευση (120 λεπτών) μετά την έναρξη του δηλωμένου ωραρίου. Προτείνεται η ευέλικτη προσέλευση να αφορά και στην είσοδο πριν το δηλωμένο ημερήσιο ωράριο (60 λεπτά πριν την έναρξη). Με αυτόν τον τρόπο, θα δίνεται στον εργαζόμενο η δυνατότητα να προσέρχεται πριν από το δηλωμένο ωράριο για την εξυπηρέτηση οικογενειακών αναγκών, συγκοινωνιακών απαιτήσεων είτε για να προφυλαχθεί από τα καιρικά φαινόμενα. Η ώρα προσέλευσης πριν την έναρξη του ευέλικτου ωραρίου να δεν θα λαμβάνεται υπόψη στο ωράριο εργασίας.

    4. Κατηγορίες εργαζομένων που δεν εντάσσονται στην ψηφιακή κάρτα
    Ισχύουσα κατάσταση: Για τους εργαζόμενους που εργάζονται εκτός εγκατάστασης, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η δυνατότητα να δηλώσεις ΟΧΙ στη δήλωση της Ψηφιακής Κάρτας.
    Πρόταση: Προτείνεται να υπάρχει η δυνατότητα, για τους εργαζομένους που δεν έχουν σταθερή παρουσία στο γραφείο, να μπορεί ο εργοδότης να δηλώνει ότι δεν θα γίνεται χρήση της ψηφιακής κάρτας, είτε μόνιμα ή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα(δήλωση ΟΧΙ).
    Αιτιολόγηση: Στις εταιρίες Ψηφιακής Τεχνολογίας, όπως και σε άλλους παρεμφερείς σε αντικείμενο εργασίας κλάδους, απασχολούνται σε μεγάλο βαθμό εργαζόμενοι, οι οποίοι εργάζονται εκτός των εγκαταστάσεων της εταιρείας είτε όλη την ημέρα ή για τμήμα αυτής. Ενδεικτικές κατηγορίες τέτοιων εργαζομένων είναι οι τεχνικοί πεδίου, οι οποίοι εγκαθιστούν νέες συνδέσεις ή αποκαθιστούν βλάβες, με αποτέλεσμα καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου τους να βρίσκονται εκτός γραφείου, οι πωλητές επιχειρησιακών λύσεων ή/ και καταναλωτικών προϊόντων (B2B ή Door-2-Door), οι οποίοι επισκέπτονται πελάτες, οι επιθεωρητές πωλήσεων και οι εκπαιδευτές κατά τη διάρκεια της εργασίας ή της πρακτικής άσκησης (on the job training), οι οποίοι επισκέπτονται καταστήματα της εταιρίας, στους οποίους έχουν μεταβεί εργαζόμενοι της εταιρείας, κλπ.
    Επιπρόσθετα, εφαρμόζεται, σε πολλές περιπτώσεις, Πολιτική Τηλεργασίας, η οποία αφορά στο σύνολο των εργαζομένων, με αποτέλεσμα η πλειονότητα αυτών να εργάζονται μη σταθερές ημέρες την εβδομάδα (με βάση το αποτέλεσμα της εργασίας, το οποίο προαναφέρθηκε) και, φυσικά, απομακρυσμένα.
    Με την πρότασή μας, θα υπάρχει αντιστοιχία των καταγεγραμμένων εργαζομένων μιας εταιρίας με τους εργαζόμενους, οι οποίοι κάνουν χρήση της ψηφιακής κάρτας και, κατ’ αποτέλεσμα, θα είναι απόλυτα ξεκάθαρο και εύκολο να διασταυρωθεί σε περίπτωση ελέγχου από την Επιθεώρηση Εργασίας, ποιοι εργαζόμενοι κάνουν χρήση της ψηφιακής κάρτας και άρα αναμένεται η αποτύπωση των χτυπημάτων τους και ποιοι όχι, είτε λόγω της τηλεργασίας ή λόγω του ρόλου τους.

    5. Βάρδιες που ξεκινούν στις 23:00 σε ημέρα άδειας ή ρεπό
    Ισχύουσα κατάσταση: Σήμερα το σύστημα δεν υποστηρίζει το πρόγραμμα βαρδιών με έναρξη βάρδιας στις 23:00 καθώς δεν τη βλέπει ως διαφορετική ημέρα.
    Πρόταση: Για τις περιπτώσεις όπου βάρδιες, οι οποίες έπονται ημέρας άδειας ή ρεπό, να δοθεί η δυνατότητα η βάρδια να ξεκινά στις 23:00 το βράδυ σε ημέρα άδειας ή ρεπό (και όχι στις 24:00, που θα έχει αλλάξει η ημέρα).
    Αιτιολόγηση: Η τροποποίηση αυτή προτείνεται γιατί το εν λόγω πρόγραμμα εργασίας διευκολύνει τους εργαζομένους, ειδικά στην περίπτωση μετακίνησής τους με ΜΜΜ και είναι και ο λόγος που Εταιρίες αποφάσισαν να προχωρήσουν στο παρελθόν σε αυτή την αλλαγή ανταποκρινόμενες στις ανάγκες των εργαζομένων.

    6. Ορφανά χτυπήματα
    Ισχύουσα κατάσταση: Υπάρχει η περίπτωση ένας εργαζόμενος να μην χτυπήσει τη ψηφιακή κάρτα πχ κατά την έξοδο του από την εταιρεία (ορφανό χτύπημα). Σε αυτές τις περιπτώσεις, η νομοθεσία προβλέπει ότι λαμβάνεται υπόψη ότι είναι δηλωμένο στο σύστημα Εργάνη.
    Πρόταση & Αιτιολόγηση: Εφόσον η σχετική ευθύνη είναι στους εργοδότες, θα πρέπει να τους δοθούν εναλλακτικές λύσεις και διέξοδοι στην περίπτωση, όπου υπάρχουν εργαζόμενοι, οι οποίοι συνειδητά ή/ και χωρίς δόλο δεν χτυπούν την κάρτα τους, π.χ. κλείσιμο χρονοπαρουσίας μονομερώς από τον εργοδότη (forced clock-out).

    7. Πρακτική άσκηση σπουδαστών / μαθητών
    Σύγχρονο και ενιαίο πλαίσιο πρακτικής άσκησης σπουδαστών/μαθητών: Το νομικό πλαίσιο εντός του οποίου παρέχεται η πρακτική άσκηση των σπουδαστών/μαθητών σήμερα είναι μη ευέλικτο, αποσπασματικό και διαφοροποιείται ανά φορέα εκπαίδευσης. Να δοθεί η απαραίτητη ευελιξία στις επιχειρήσεις να δέχονται επισκέψεις φοιτητών / μαθητών (job visits), ώστε να έρθουν σε επαφή με τις επιχειρήσεις, όχι απαραίτητα μέσω προγραμμάτων των πανεπιστημίων / φορέων εκπαίδευσης, αλλά και μεμονωμένα. Να υπάρξει αντίστοιχη νομοθετική κάλυψη για τα job visits.

  • Το Δίκτυο Νέων Ιατρών Ελλάδας (JDN-Hellas), υιοθετώντας πλήρως σχετικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Νέων Ιατρών (European Junior Doctors Association – EJD) αναζητά λύσεις που θα προάγουν την πλήρη εθνική εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα Ωράρια Εργασίας – European Working Time Directive (2003/88/EC) στον τομέα της υγείας, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην παρούσα φάση, στις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2019/1152/EC. Η Οδηγία 2003/88/EC διασφαλίζει το δικαίωμα των εργαζομένων στην υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, αλλά η ΕΕ πρέπει να επιδιώξει περαιτέρω δράσεις για την αποτροπή παραβιάσεων της Οδηγίας και την εφαρμογή της σε όλα τα κράτη μέλη της.

    Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2019/1152/EC, προτείνουμε τα εξής:

    1. Είναι απαραίτητο να γίνει η εφαρμογή της Οδηγίας ανά εργαζόμενο και όχι ανά σύμβαση εργασίας, καθώς αυτό είναι ουσιώδες για τη διασφάλιση ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων των ιατρών, γίνονται σεβαστά.

    2. Σημαντικό είναι επίσης να καθοριστεί ως χρόνος εργασίας η εκτέλεση κάθε εργασίας στον χώρο εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου εφημερίας ετοιμότητας των ιατρών, σύμφωνα με τη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ). Βλ. σχετικές αποφάσεις:
    α) C-303/98 – SIMAP: https://curia.europa.eu/juris/showPdf.jsf?text=&docid=45703&pageIndex=0&doclang=EL&mode=lst&dir=&occ=first&part=1&cid=70667
    β) C-151/02 – Jaeger: https://curia.europa.eu/juris/showPdf.jsf?text=&docid=48551&pageIndex=0&doclang=EL&mode=lst&dir=&occ=first&part=1&cid=72793
    γ) C-518/15 – Matzak: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=CELEX:62015CJ0518

    Οι προτάσεις αυτές αποσκοπούν στην προστασία των δικαιωμάτων και της υγείας των ιατρών και όλων των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, συμβάλλοντας έτσι στην εφαρμογή της Οδηγίας 2019/1152/EC σε πρακτικό επίπεδο και στην προαγωγή της εργασιακής ασφάλειας και υγείας στον τομέα αυτόν.

  • 7 Σεπτεμβρίου 2023, 22:05 | Ιωάννης Κυμιωνής

    Δικηγορικό Γραφείο Κυμιωνή

    Ιωάννης Ελ. Κυμιωνής,
    Δικηγόρος ΔΣΑ παρ’Αρείω Πάγω – Εμμισθος Δικηγόρος τ.ΟΑΕΔ/ΔΥΠΑ,
    LL.M., LL.M., ΥΔ Παντείου Πανεπιστημίου,
    Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής – Νομικός Παραστάτης Διαμεσολαβήσεων

    Πρωτοβουλία «Ευρωπαϊκή Δημοκρατική Επιλογή» – ioanniskymionis@yahoo.gr

    Τρίτο αντικείμενο του Σχεδίου Νόμου μπορεί και πρέπει να αποτελέσει η ώριμη πιά αναγκαίως ληπτέα θεσμική πρωτοβουλία περί άμεσης επανασύστασης του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, ΝΠΔΔ, που καταργήθηκε ασχεδίαστα και αβασάνιστα το 2012 σε βάρος των συμφερόντων και των δικαιωμάτων των δικαιούχων του, εργαζομένων και εργοδοτών. Ο νέος Οργανισμός μπορεί να προικισθεί με την ούτως ή άλλως υπάρχουσα και ήδη κτηματογραφημένη ΤΕΡΑΣΤΙΑ ακίνητη περιουσία του τ.ΟΕΚ, που τυγχάνει έως σήμερα συνετής διαχείρισης από τον τ.ΟΑΕΔ/ΔΥΠΑ, και να οργανωθεί και να λειτουργήσει υπό τον τύπο της δημόσιας ΑΕΕΑΠ προς ταχεία αξιοποίηση της ευελιξίας του θεσμικού πλαισίου του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας επ’ωφελεία των δικαιούχων του και της Εθνικής Οικονομίας.

    Ιωάννης Ελ. Κυμιωνής,
    Δικηγόρος ΔΣΑ -ΔΥΠΑ

  • Λ. Συγγρού 80-88, ΤΚ:11741 Αθήνα

    e-mail: syllogos.patt@gmail.com

    https:// syllogospatt.wordpress.com

    τηλ. προέδρου: 6932442294

    τηλ. γραμματέα: 6978894946

    Αθήνα 6 – 9 -2023

    Αρ. Πρωτ.: 155

    Όλοι στον αγώνα απέναντι στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο

    Δεν πρέπει καν να κατατεθεί στη Βουλή. Να το αποσύρει η κυβέρνηση άμεσα!

    Εκατόν σαράντα χρόνια από την εξέγερση των εργατών του Σικάγου, η κυβέρνηση φέρνει σε νομοσχέδιο την εργασία των 13 ωρών μέσα στα χρονικά όρια της 24ωρης μέρας (στις ώρες αυτές δεν συμπεριλαμβάνεται ο χρόνος του διαλείμματος κι ο άγραφος και απλήρωτος χρόνο της μετακίνησης προς και από την εργασία).

    Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που δόθηκε για διαβούλευση και με το οποίο ενσωματώνεται στο ελληνικό δίκαιο η Οδηγία της ΕΕ 2019/1152, ολοκληρώνει το έγκλημα της κατάργησης βασικών και στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων γυρίζοντάς μας έναν αιώνα πίσω.

    Η Οδηγία αυτή εντάσσεται στο συνολικότερο σχέδιο για αντεργατικές ανατροπές που έχουν προχωρήσει εδώ και πολλά χρόνια σε χώρες της ΕΕ και είχε υπερψηφιστεί στο Ευρωκοινοβούλιο από τη ΝΔ και τους χρυσαυγίτες ευρωβουλευτές, ενώ όταν είχε συζητηθεί στο Συμβούλιο της ΕΕ την είχε υπογράψει η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

    Το νομοσχέδιο έρχεται να συμπληρώσει τον εκτρωματικό νόμο Χατζηδάκη και να «ελαστικοποιήσει» ακόμα περισσότερο τις σχέσεις εργασίας, να αυξήσει την εντατικοποίηση και να οδηγήσει σε νέα εργοδοτικά εγκλήματα που τα βαφτίζουν «ατυχήματα», σε συνέχεια και της νομοθέτησης της δουλειάς μέχρι τα 74 για τους χιλιάδες εργαζόμενους που δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη!

    Συγκεκριμένα:

    Επιτρέπει την εργασία 13 ώρες τη μέρα, 78 ώρες την εβδομάδα και μάλιστα διαφημίζοντάς το σαν ελευθερία για τους εργάτες!
    Προβλέπει περίοδο «δοκιμής» για τους εργαζόμενους για 6 μήνες, και απόλυση σε αυτό το διάστημα χωρίς αποζημίωση!
    Εισάγει συμβάσεις ακόμα και μηδενικών ωρών, που σημαίνει δουλειά όποτε και για όσο θέλει ο εργοδότης!
    Δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες για 3ωρη απασχόληση, με ειδοποίηση για δουλειά ακόμα και 24 ώρες πριν, διαμορφώνοντας μια ζωή λάστιχο για τους εργαζόμενους!
    Συμπληρώνει το έκτρωμα Χατζηδάκη, μετατρέποντας σε ποινικό αδίκημα το δικαίωμα στην περιφρούρηση της απεργίας (αναφέρεται ακόμα και στην άσκηση ψυχολογικής βίας!!!), με την απειλή ακόμα και φυλάκισης.
    Η κυβέρνηση παραδέχεται ως δεδομένη την εργασιακή ζούγκλα που έχει διαμορφώσει η ίδια και οι προηγούμενες κυβερνήσεις μαζί με τους επιχειρηματικούς ομίλους και με το νομοσχέδιο έρχεται να την «νομιμοποιήσει».

    Μας φέρνουν ως δεδομένο και φυσιολογικό ότι είναι «κανονικότητα» για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους να μην έχουν συγκεκριμένο ωράριο εργασίας, να μην γνωρίζουν αν και για πόσες ώρες θα τους καλέσει για δουλειά ο κάθε εργοδότης.

    Για όσους πιστεύουν ότι το νομοσχέδιο αφορά τον ιδιωτικό τομέα και όχι τον δημόσιο πλανώνται πλάνην οικτράν.

    Οι ανατροπές που επιχειρούνται στα Εργασιακά δεν κάνουν διακρίσεις, και όχι μόνο γιατί δημόσιος και ιδιωτικός τομέας είναι «συγκοινωνούντα δοχεία». Πιο συγκεκριμένα:

    Στον συγκεκριμένο νόμο υπάρχουν άρθρα από τα οποία το Δημόσιο εξαιρείται (1Α, 69Α/69Β/70Α/182Α/189), για το υπόλοιπο νομοσχέδιο όμως δεν υπάρχουν εξαιρέσεις.

    Ετσι λοιπόν η εργασία τα Σάββατα με προσαύξηση (άρθρα 25 και 26) ισχύει και για υπηρεσίες του Δημοσίου είτε λειτουργούν σε 24ωρη βάση είτε όχι. Τι σημαίνει η προσαύξηση 40% που λέει ο νόμος για έναν εργάτη: 780 ευρώ βασικός μισθός διά 30 μέρες (που υπολογίζεται το ημερομίσθιο) = 26 ευρώ μεικτά. Επί 40% (η προσαύξηση) = 10,4 ευρώ μεικτά, 8 ευρώ καθαρά για να καταργήσουν το πενθήμερο!

    Το ισχύον καθεστώς προέβλεπε ότι όποιος εργαζόταν Σάββατο θα έπαιρνε ένα ρεπό με αμοιβή την επόμενη βδομάδα ώστε να μην υπάρχει καταστρατήγηση του πενθημέρου.

    Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας που προβλέπεται στον νόμο (άρθρο 28) και επεκτείνει τη δυνατότητα αυτή σε ενώσεις προσώπων ή ακόμη και σε ατομική διαπραγμάτευση δεν έχει εξαιρέσεις αν πρόκειται για φορέα του Δημοσίου ή ιδιωτική επιχείρηση (παρότι στον νόμο υπάρχουν εξαιρέσεις για κάποιες κατηγορίες επαγγελμάτων).

    Σύμφωνα με το άρθρο 31, όσοι υπερασπίζονται την απεργία ή αγωνίζονται με όποια μορφή δράσης αποφασίζουν συλλογικά οι εργαζόμενοι όπως οι καταλήψεις θα τιμωρούνται το ίδιο σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα με 6μηνη φυλάκιση και 5.000 ευρώ πρόστιμο.

    Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι νομοθετεί υπέρ των εργαζομένων, παρουσιάζοντας μια αντεστραμμένη πραγματικότητα, παρουσιάζοντας αυτή τη βαρβαρότητα ως “μάνα εξ ουρανού” για τους εργαζόμενους.

    Πόσο προοδευτικό όμως θεωρείται το 2023 να αφιερώνεις 13 ως 15 ώρες τη μέρα σε έναν ή πολλαπλούς εργοδότες για να σου επιτρέπεται να ζεις; Είναι επιλογή του εργαζόμενου να έχει μισθό από τη δουλειά του, τέτοιο που δεν μπορεί να ζήσει, να καλύψει βασικές του ανάγκες και να αναγκάζεται να κάνει και 2η δουλειά;

    Πόσο οικειοθελής επιλογή είναι αυτή η επιλογή, η δουλειά σε συνθήκες γαλέρας, η πλήρης κατάργηση της σταθερής δουλειάς με δικαιώματα, η ένταση της ευελιξίας, της εκμετάλλευσης, της πληρωμής με την ώρα;

    Είναι δε τόσο «φιλεργατικό» το νομοσχέδιο, που η κυβέρνηση ενώ το είχε όπως φαίνεται έτοιμο, δεν έλεγε κουβέντα πριν τις εκλογές…

    Κι όλα αυτά όταν καθημερινά αποδεικνύεται ότι με όποια κυβέρνηση, το κράτος πάντα είναι εχθρικό για το λαό. Από τη μία είναι γρήγορο και αποτελεσματικό για να χτυπάει απεργούς και αγωνιστές, για να περιφρουρεί το ξεσπίτωμα λαϊκών οικογενειών για τα κοράκια των funds, κινητοποιώντας ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ακόμα και πυροσβεστικά οχήματα, ενώ από την άλλη είναι «ανήμπορο» και «απροετοίμαστο» να προστατέψει τον λαό από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες

    Να σημάνει συναγερμός! Όλοι στον αγώνα!

    Είναι ο μόνος σίγουρος δρόμος για να παλέψουμε για τη ζωή τη δικιά μας και των παιδιών μας.

    Μόνο αυτό φοβούνται κράτος και εργοδότες, για αυτό φέρνουν συνεχώς και νέους κατασταλτικούς νόμους.

    Για αυτό καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν στη σύσκεψη σωματείων και ομοσπονδιών για την οργάνωση της δράσης ενάντια στην αντεργατική επίθεση, την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου και ώρα 19.00 στον πολυχώρο Λιπασμάτων Δραπετσώνας.

    «Δεν ζούμε για να δουλεύουμε, δουλεύουμε για να ζούμε και να απολαμβάνουμε όλα τα αγαθά της σκέψης και της εργασίας μας».

    Για να φέρουμε στο προσκήνιο τις δίκαιες διεκδικήσεις μας για σταθερή και μόνιμη εργασία, με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που να κατοχυρώνουν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στα μεροκάματα, με σύγχρονα δικαιώματα.

    Για να μειωθεί ο εργάσιμος χρόνος, για 7ωρο-5ήμερο-35ωρο.

    Για την προστασία και τη διεύρυνση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

    Για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος από τα χαράτσια και την ακρίβεια, για την προστασία της κατοικίας του λαού από τους πλειστηριασμούς.

    ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ & ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΞΕΛΙΧΤΟΥΝ

    Για το Δ.Σ.

    Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

    ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ ΠΑΓΑΝΕΛΗ ΑΡΙΑΔΝΗ

  • 6 Σεπτεμβρίου 2023, 17:57 | Κεχαγιογλου Κωστας

    Tο συγκεκριμένο νομοσχέδιο καθιστά την εργασία ως μια απόλυτα ευέλικτη μορφή απασχόλησης, με ευέλικτο ωράριο, καταστρέφοντας τον προσωπικό και οικογενειακό προγραμματισμό. Όπως και όποτε θέλει, λοιπόν, ο εργοδότης, με ακαθόριστες μορφές εργασίας, νομιμοποιείται και αξιώνει από τον εργαζόμενο την απασχόληση του αποστέλλοντας απλώς ένα SMS.

  • 6 Σεπτεμβρίου 2023, 01:33 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΟΥΣΤΑΚΗ

    Ψαχνω την απλοποίηση και δεν την βρισκω. Αντιθετα βρίσκω καταστρατήγηση κάθε εργασιακου δικαιώματος και υποβολή των ίδιων καταστάσεων στο εργανη επαναλαμβανόμενα

  • 31 Αυγούστου 2023, 20:03 | ΚΛΑΔΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΩΝ ΚΟΥΡΕΩΝ ΚΟΜΜΩΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Μία ουσιώδη τροποποίηση στις διατάξεις της Εργατικής Νομοθεσίας σχετίζεται με την κατάργηση της τεκμαρτής ασφάλισης των υπαλλήλων των κομμωτηρίων και κουρείων.
    Η ασφάλιση απασχολουμένων σε επιχειρήσεις, με την νομοθεσία της τεκμαρτής ασφάλισης, ορίζεται από τις διατάξεις του αρ.25 παρ. 5 του Α.Ν. 1846/51 (όπως ισχύει) και αρ. 18 παρ. 4, 5 του Κανονισμού Ασφάλισης του τ. Ι.Κ.Α –ΕΤΑΜ (όπως ισχύει) περί τεκμαρτών ημερομισθίων (τελευταίες σχετικές εγκύκλιοι τ. ΙΚΑ ΕΤΑΜ: 21/05 , 14/06 , 57/07 , 32/08 , 48/09 , 10/11 , 11/12 , 10/13).
    Οι ασφαλιστικές εισφορές συνεχίζουν και σήμερα να υπολογίζονται με βάση τα ισχύοντα ασφάλιστρα και τις τεκμαρτές αποδοχές, που αντιστοιχούν κάθε φορά στις ασφαλιστικές κλάσεις της κατάταξής τους και η κατάταξη αυτή είναι ανεξάρτητη από τη διάρκεια της ημερήσιας απασχόλησης.
    Αν και προβλέπεται η αμοιβή των εργαζομένων με βάση τον πραγματικά παρεχόμενο χρόνο της εργασίας τους, εντούτοις οι ασφαλιστικές τους εισφορές υπολογίζονται υποχρεωτικά επί του ημερομισθίου αυτού (τεκμαρτού), έστω και εάν οι ασφαλισμένοι αυτοί εργάζονται με μειωμένο ωράριο εργασίας (μειωμένη απασχόληση).
    Το ίδρυμα (ΙΚΑ) δηλαδή προχωρά σε σύγκριση των τεκμαρτών ημερομισθίων, όπως το Δ.Σ του τ. Ι.Κ.Α-ΕΤΑΜ ορίζει κάθε φορά, με το αντίστοιχο ημερομίσθιο που καταβάλλεται από τον εργοδότη, μη αναγνωρίζοντας τον πραγματικό χρόνο απασχόλησης και σε περίπτωση που το πραγματικά καταβαλλόμενο ημερομίσθιο είναι μικρότερο από το αντίστοιχο τεκμαρτό επιβάλλει εισφορές με βάση τον τεκμαρτό τρόπο ασφάλισης.
    Η νομολογία των Δικαστηρίων, δέχεται ότι για να τύχει εφαρμογής το σύστημα του υπολογισμού των εισφορών με κατάταξη σε ασφαλιστικές κλάσεις τεκμαρτών ημερομισθίων, θα πρέπει να αποδεικνύεται κάθε φορά βάσει συμφωνίας σχετικής μετά του εργοδότη, ότι ο συγκεκριμένος μισθωτός αμείβεται πράγματι με κυμαινόμενες αποδοχές. Σε διαφορετική περίπτωση δεν ισχύουν οι διατάξεις του αρ. 18 του Κανονισμού Ασφάλισης του τ. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, αλλά οι εισφορές υπολογίζονται στις πράγματι καταβαλλόμενες αποδοχές ή σε αυτές που προβλέπονται από τις οικείες συμβάσεις εργασίας, δηλαδή τον πραγματικό βασικό μισθό προσαυξανόμενο με τα προβλεπόμενα επιδόματα (ΣτΕ 998/89, 3160/89, 2551/91, 1150/95).
    Στο πλαίσιο αυτό, αιτούμαστε την καταβολή εργοδοτικών εισφορών στο πράγματι καταβαλλόμενο ωρομίσθιο, όπως αυτό προβλέπεται από τις οικείες Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας(Γενική και Ειδικές) με βάση και τον πραγματικά παρεχόμενο χρόνο εργασίας και την κατάργηση της υποχρεωτικής τεκμαρτής ασφάλισης των υπαλλήλων των κομμωτηρίων και κουρείων.

  • 30 Αυγούστου 2023, 19:12 | Αλέκος Παπαδόπουλος

    Μία ουσιώδη τροποποίηση στις διατάξεις της Εργατικής Νομοθεσίας, σχετίζεται με το Επίδομα Αδείας, του οποίου η κτήση ως δικαίωμα αλλά και ο τρόπος υπολογισμού είναι αρχαίος και λαβυρινθώδης.
    Από προσωπική εμπειρία, μεταξύ άλλων οδηγεί και σε μεγάλες καθυστερήσεις σε διαγωνισμούς δημοσίων προμηθειών οι οποίοι βασίζονται σε υπολογισμό από τους υποψηφίους αναδόχους του εργατικού κόστους. Διαπιστώνεται η υποβολή πλήθους ενστάσεων των υποψηφίων για το πώς υπολογίστηκε το εργατικό κόστος από τους άλλους αποψήφιους ανάδοχους, με έμφαση στον τρόπο υπολογισμού του επιδόματος αδείας. Οι δε δημόσιες επιτροπές εξέτασης των ενστάσεων αυτών αλλά και τα διοικητικά εφετεία βγάζουν μονίμως αντιφατικές αποφάσεις.
    Προτείνεται:
    To επίδομα αδείας να οριστεί ίσο με το 50% των αποδοχών τακτικής άδειας. Να καταβάλεται δε ως προσαύξηση των αποδοχών αυτών κάθε φορά που αυτές καταβάλλονται.
    Έτσι π.χ. αν ένας εργαζόμενος πάρει 4 ημέρες κανονική άδεια εντός κάποιου μήνα και οι αναλογούσες αποδοχές αδείας είναι 160 ευρώ μικτά, στην εκκαθάριση μισθοδοσίας του μήνα να υπολογιστέι και ποσό 80 ευρώ μικτά ως ¨αναλογούν επίδομα αδείας» (160 Χ 50% = 200).
    Αν δε υπάρξει μη-ληφθείσα άδεια και αυτή αποζημιωθεί χρηματικά, να υπολογιστεί και εδώ το +50%. Και όλα απλοποιούνται και γίνονται διάφανα.

  • 27 Αυγούστου 2023, 20:55 | ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΔΡΕΟΓΛΟΥ

    Το παράπονό μου είναι ότι διαρκώς σαυτή τη χώρα μόνο νομοθετούμε και τίποτα δεν ισχύει και δεν τηρείται.Γιατι;;;
    Εγώ θέλω στη χώρα μου το σώμα επιθεώρησης εργασίας να κάνει την δουλειά του χωρίς καν να μπω στον κόπο να καταγγείλω τον εργοδότη μου, αν είναι νόμιμος στα εργασιακά του θέματα απέναντι στον εργαζόμενο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει να λύσετε είναι από τα συστήματα τα ηλεκτρονικά μέχρι τις διασταυρώσεις και κυρίως να δώσετε βαρύτητα στην επιθεώρηση Εργασίας να γίνουν μετατάξεις εργασιακού προσωπικού ,διότι συνάπτουν δημόσιες σχέσεις με τους εργοδότες και τους ενημερώνουν πριν προβούν σε ελέγχους. Αυτό γίνεται κυρίως σε μικρές κοινωνίες.ροδος… στα εργασιακά υπάρχει μία φαρσοκωμωδία. Συνάπτεις σύμβαση ορισμένου χρόνου για 40 ώρες εβδομαδιαίως σε ξενοδοχειακή μονάδα κυρίως γίνεται αυτό και ποτέ δεν τηρείται εργαζόμαστε κάθε μέρα χωρίς ρεπό και δεν πληρωνόμαστε τις αργίες και τις Κυριακές επιπλέον. Εδώ σας θέλω κύριε Υπουργέ να βάλετε το μαχαίρι βαθιά και να δικαιωθούν αυτοί οι εργαζόμενοι στον τουρισμό που δουλεύουμε έξι μήνες κάθε μέρα και δεν μπορούμε να πάρουμε ούτε μία ανάσα… Έχετε τα κότσια να συγκρουστείτε;;; Ενημερώνω στα συστήματα σας σας δείχνουν ότι παίρνουμε τέσσερα ρεπό και ότι δουλεύουμε 40 ώρες αλλά δεν ισχύει τίποτα από όλα αυτά…. Επιτέλους ας υπάρξει μία δικαιοσύνη και στους ξενοδοχοϋπαλλήλους που είναι η βιομηχανία της Ελλάδας ο τουρισ Μος.. προσέξτε μας σαν εργαζόμενους για να μείνουμε .γιατί οι περισσότεροι σκεφτόμαστε να τα παρατηρήσουμε τα ξενοδοχεία και θέλω να δω μετά ποιοι θα πηγαίνουν Να δουλεύουν στα ξενοδοχεία. Επιτέλους βγάλτε και ένα νόμο να υπάρχει μία πεντάμηνη ανεργία για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους έχετε αναρωτηθεί μετά από την τρίμηνη ανεργία όταν λήξει τους υπόλοιπους μήνες πώς ζει αυτή η οικογένεια χωρίς εισόδημα;;;

  • 27 Αυγούστου 2023, 04:08 | apofasiSTE1833

    ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΕ 1833 ΤΟΥ 2021
    ΔΕΚΑΕΤΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
    ΟΜΩΣ:
    Ούτε ευρώ δεν παραγράφηκε από τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ!

    ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 6 ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 4997:
    https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20220100219
    (ΚΑΙ ΣΤΟ https://www.efka.gov.gr/sites/default/files/2022-12/%CE%A6%CE%95%CE%9A%20%CE%91%20219%202022.pdf?lspt_context=gdpr )

    ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 1 ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 95 ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 4387:
    https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20160100085
    ΚΑΙ ΣΤΟ http://elib.aade.gr/elib/view?d=/gr/act/2016/4387
    ΚΑΙ ΣΤΟ https://ypergasias.gov.gr/wp-content/uploads/2021/02/%CE%BD.-4387-2016.pdf
    (ΑΡΘΡΟ 95 ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 4387: https://taxpress.gr/archives/43261 )

    ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΔΙΟΤΙ ΠΡΟΞΕΝΕΙΤΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΘΩΣ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 1 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 138 ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 4270:
    https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20140100143

    (Άρθρο 138 – Διακοπή παραγραφής απαιτήσεων του Δημοσίου ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1:
    http://elib.aade.gr/elib/view?d=/gr/act/2014/4270/main/part/4/chp/2/subchp/12/art/138/para/1/
    https://www.lawspot.gr/nomikes-plirofories/nomothesia/n-4387-2016/arthro-95-nomos-4387-2016-paragrafi-axioseon-efka
    https://www.lawspot.gr/nomikes-plirofories/nomothesia/egkyklios-efka-39-19102017
    https://www.lawspot.gr/nomikes-plirofories/nomothesia/efka-40-2017/arthro-egkyklios-efka-39-19102017 )

    ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ Β/7/35889/2582 (ΦΕΚ Β 2795/17-10-2014)
    https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20140202795
    Η ΟΠΟΙΑ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ Δ.ΕΙΣΠΡ.Δ. 1149136 ΕΞ 2014
    http://elib.aade.gr/elib/view?d=/gr/egk/2014/D_EISPR__D_1149136_EKs_2014/
    ΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΑΝΕΦΙΚΤΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ ΚΑΘΩΣ ΩΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΑΝΕΦΙΚΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΔΙΑΚΟΠΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΠΩΣ ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΟΡΟΥ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΝΟΣ ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΣΥΜΨΗΦΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΧΡΕΗ ΣΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ Δ.ΕΙΣΠΡ.Δ. 1149136 ΕΞ 2014.
    ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ Δ.ΕΙΣΠΡ.Δ. 1149136 ΕΞ 2014.
    «Στο άρθρο 1 ορίζεται ότι ο συμψηφισμός επιστροφών Φόρου Εισοδήματος (Φ.Ε.) και Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) με οφειλές των δικαιούχων σε Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (Ο.Κ.Α.) διενεργείται από τους Ο.Κ.Α. Σε περίπτωση ύπαρξης οφειλών σε περισσότερους του ενός Ο.Κ.Α., το προς απόδοση ποσό της επιστροφής διαμοιράζεται και αποδίδεται σε αυτούς, αναλογικά με το ποσοστό συμμετοχής του καθενός στο συνολικό ποσό τωνοφειλών. Για την εξόφληση τυχόν υπολειπόμενου ποσού δεν απαιτείται η προσκόμιση αποδεικτικούασφαλιστικής ενημερότητας.»

    ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ (Ούτε ευρώ δεν παραγράφηκε από τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ!):
    https://www.eea.gr/arthra-eea/oyte-eyro-den-paragrafike-apo-ta-chrei-pros-ton-efka/

    (ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΓΡΑΦΑΝ ΠΩΣ ΑΝΑΜΕΝΕΤΟ Η ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ ΟΦΕΙΛΩΝ:
    https://www.eea.gr/arthra-eea/yp-ergasias-apantiseis-gia-toys-dikaioychoys-kai-tis-proypotheseis-paragrafis-mi-vevaiomenon-ofeilon-peran-tis-dekaetias/
    https://www.eea.gr/arthra-eea/antisyntagmatiki-i-diataxi-toy-arthroy-95-par-1-toy-n-4387-2016-gia-tin-eikosaeti-paragrafi-tis-axiosis-toy-efka-gia-tin-anazitisi-ofeilomenon-asfalistikon-eisforon-2/ )

    ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ 1 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 6 ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 4997 ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ:
    «Η παραγραφή διακόπτεται στις περιπτώσεις της παρ. 1 τουάρθρου 138 του ν. 4270/2014 (Α’ 143), περί του καθορισμού των περιπτώσεων διακοπής τηςπαραγραφής των χρηματικών απαιτήσεων του Δημοσίου, καθώς και με την κοινοποίηση πράξηςβεβαίωσης, εν ευρεία ή εν στενή έννοια, προς τον υπόχρεο.»

    ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΝΑ ΟΡΙΖΕΙ ΔΕΚΑΕΤΗ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΚΙΟΛΑΣ.