Δεν είμαι ούτε νομικός ούτε συνταγματολόγος, αλλά θα σχολιάσω το θέμα χρησιμοποιώντας την απλή λογική και υπό το πρίσμα ενός απλού πολίτη που βιώνει καθημερινά τη γραφειοκρατία σε όλο το μεγαλείο της, σ’ αυτή τη χώρα που θα μπορούσε να είναι υπόδειγμα για ολόκληρη την Ευρώπη.
Ακούμε συχνά τη φράση, «Νόμοι υπάρχουν πολλοί, αλλά δεν τηρούνται». Αυτό στην ουσία σημαίνει ότι, είτε οι νόμοι είναι ανεφάρμοστοι για λόγους αστοχίας, αδικίας, είτε γιατί παρεμβαίνουν άλλες διατάξεις που τους ακυρώνουν στην πράξη.
Το θέμα της γραφειοκρατίας είναι πολύ σοβαρό στην Ελλάδα και κοστίζει και πάρα πολλά χρήματα στον προϋπολογισμό.
Φανταστείτε πόσες ανθρωποώρες χάνονται κάθε μέρα στις ουρές που στήνονται στις διάφορες Υπηρεσίες του Κράτους, εξαιτίας της γραφειοκρατίας.
Για το ίδιο αίτιο στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε πολλαπλάσιους δημοσίους υπαλλήλους, σε σχέση με αυτούς που χρησιμοποιούν οι άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες και έχουν και πολύ καλύτερη εξυπηρέτηση.
Εδώ στην Ελλάδα έχουμε εφεύρει τα ΚΕΠ και τα εμφανίζουμε σαν τη μαγική λύση για την πάταξη της γραφειοκρατίας. Σίγουρα τα ΚΕΠ βοηθούν τους πολίτες για να ξεφύγουν από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας, αλλά θα ήταν εντελώς άχρηστα, αν το Κράτος ήταν διαφορετικά δομημένο, όπως π.χ. την Γαλλία, στην οποία έχω ζήσει επί 30 χρόνια και μπορώ να συγκρίνω τις δυο περιπτώσεις.
Στην σημερινή εποχή, με την τεχνολογία που διαθέτουμε, δεν δικαιολογείται η ύπαρξη μιας τέτοιας γραφειοκρατικής στρέβλωσης, που δυσκολεύει τη ζωή μας και μας κοστίζει και πολύ ακριβά.
Δεν είμαι ούτε νομικός ούτε συνταγματολόγος, αλλά θα σχολιάσω το θέμα χρησιμοποιώντας την απλή λογική και υπό το πρίσμα ενός απλού πολίτη που βιώνει καθημερινά τη γραφειοκρατία σε όλο το μεγαλείο της, σ’ αυτή τη χώρα που θα μπορούσε να είναι υπόδειγμα για ολόκληρη την Ευρώπη. Ακούμε συχνά τη φράση, «Νόμοι υπάρχουν πολλοί, αλλά δεν τηρούνται». Αυτό στην ουσία σημαίνει ότι, είτε οι νόμοι είναι ανεφάρμοστοι για λόγους αστοχίας, αδικίας, είτε γιατί παρεμβαίνουν άλλες διατάξεις που τους ακυρώνουν στην πράξη. Το θέμα της γραφειοκρατίας είναι πολύ σοβαρό στην Ελλάδα και κοστίζει και πάρα πολλά χρήματα στον προϋπολογισμό. Φανταστείτε πόσες ανθρωποώρες χάνονται κάθε μέρα στις ουρές που στήνονται στις διάφορες Υπηρεσίες του Κράτους, εξαιτίας της γραφειοκρατίας. Για το ίδιο αίτιο στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε πολλαπλάσιους δημοσίους υπαλλήλους, σε σχέση με αυτούς που χρησιμοποιούν οι άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες και έχουν και πολύ καλύτερη εξυπηρέτηση. Εδώ στην Ελλάδα έχουμε εφεύρει τα ΚΕΠ και τα εμφανίζουμε σαν τη μαγική λύση για την πάταξη της γραφειοκρατίας. Σίγουρα τα ΚΕΠ βοηθούν τους πολίτες για να ξεφύγουν από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας, αλλά θα ήταν εντελώς άχρηστα, αν το Κράτος ήταν διαφορετικά δομημένο, όπως π.χ. την Γαλλία, στην οποία έχω ζήσει επί 30 χρόνια και μπορώ να συγκρίνω τις δυο περιπτώσεις. Στην σημερινή εποχή, με την τεχνολογία που διαθέτουμε, δεν δικαιολογείται η ύπαρξη μιας τέτοιας γραφειοκρατικής στρέβλωσης, που δυσκολεύει τη ζωή μας και μας κοστίζει και πολύ ακριβά.