Δεδομένου ότι το θέμα της διαβούλευσης είναι ο μορφότυπος, δηλαδή τα πεδία του ηλ. τιμολογίου, το σχόλιό μου είναι κάπως εκτός θέματος. Υπάρχουν ειδικότεροι από μένα στο θέμα αυτό.
Αυτό που με απασχολεί είναι η παραγωγή του έγκυρου ΗΤ να μπορεί να γίνεται πάνω από το δίκτυο, χωρίς αναγκαστική μεσολάβηση μηχανισμών τύπου ΕΑΦΔΔΣ. Αυτό που θα με βόλευε είναι το εξής workflow:
- Από το λογισμικό της τιμολόγησης, του εμπορίου ή δικό μου, παράγω για κάθε τιμολόγιο μερικά αρχεία: υποχρεωτικά ένα xml και ένα stylesheet και, προαιρετικά κάποια βοηθητικά αρχεία εικόνας που αντιστοιχούν στην προτύπωση. Με το συνδυασμό τους μπορεί να παραχθεί pdf.
- Υποβάλλω το πακετάκι μου σε server της ΓΓΠΣ, η οποία ενσωματώνει ηλεκτρονική σήμανση και παράγει το ηλεκτρονικό τιμολόγιο σε μορφή signed PDF.
- Το έγκυρο ηλεκτρονικό τιμολόγιο, μου διατίθεται για κατέβασμα, εκτύπωση και διανομή. Αντίγραφό του έχει ήδη αποθηκευτεί στη ΓΓΠΣ.
Φρονώ ότι τα υποχρεωτικά πεδία πρέπει να είναι συγκεκριμένα και λίγα, ώστε να μην υπάρχουν άπειρες μορφές τιμολογίων που χρειάζονται επαλήθευση. Πχ, τα ΑΦΜ εκδότη και λήπτη, ημερομηνία, σειριακός αριθμός και πίνακας ΦΠΑ ανά συντελεστή. Εννοείται ότι στο ίδιο τιμολόγιο θα μπορούν να συνυπάρχουν εμπορεύματα, υπηρεσίες, εκπτώσεις, μεταφορικά και ό,τι άλλο τιμολογείται και υπόκειται σε ΦΠΑ.
Τα αναλυτικά στοιχεία εκδότη και λήπτη δεν επαληθεύονται (μπορεί να υπάρχουν πολλές διευθύνσεις, υποκαταστήματα και προορισμοί αποστολής), αλλά η εγκυρότητα των ΑΦΜ επαληθεύεται με ερωτήσεις σε web services, είτε της ΓΓΠΣ, είτε του VIES. Εισάγονται και τηρούνται όταν ο λήπτης είναι εκτός συστήματος ΦΠΑ, δηλ. είτε μη επιτηδευματίας ΕΕ, είτε τρίτης χώρας.
Θέλουμε κάτι απλό, επεκτάσιμο, και φτηνό στην υλοποίηση. Προς θεού όχι άλλοι πανάκριβοι και πανηλίθιοι φορολογικοί μηχανισμοί που δεν προσφέρουν τίποτε παρά μόνο πλουτίζουν επιτήδειους εισαγωγείς και μηχανο(γ)ρράφους!
-Χ
Δεδομένου ότι το θέμα της διαβούλευσης είναι ο μορφότυπος, δηλαδή τα πεδία του ηλ. τιμολογίου, το σχόλιό μου είναι κάπως εκτός θέματος. Υπάρχουν ειδικότεροι από μένα στο θέμα αυτό. Αυτό που με απασχολεί είναι η παραγωγή του έγκυρου ΗΤ να μπορεί να γίνεται πάνω από το δίκτυο, χωρίς αναγκαστική μεσολάβηση μηχανισμών τύπου ΕΑΦΔΔΣ. Αυτό που θα με βόλευε είναι το εξής workflow: - Από το λογισμικό της τιμολόγησης, του εμπορίου ή δικό μου, παράγω για κάθε τιμολόγιο μερικά αρχεία: υποχρεωτικά ένα xml και ένα stylesheet και, προαιρετικά κάποια βοηθητικά αρχεία εικόνας που αντιστοιχούν στην προτύπωση. Με το συνδυασμό τους μπορεί να παραχθεί pdf. - Υποβάλλω το πακετάκι μου σε server της ΓΓΠΣ, η οποία ενσωματώνει ηλεκτρονική σήμανση και παράγει το ηλεκτρονικό τιμολόγιο σε μορφή signed PDF. - Το έγκυρο ηλεκτρονικό τιμολόγιο, μου διατίθεται για κατέβασμα, εκτύπωση και διανομή. Αντίγραφό του έχει ήδη αποθηκευτεί στη ΓΓΠΣ. Φρονώ ότι τα υποχρεωτικά πεδία πρέπει να είναι συγκεκριμένα και λίγα, ώστε να μην υπάρχουν άπειρες μορφές τιμολογίων που χρειάζονται επαλήθευση. Πχ, τα ΑΦΜ εκδότη και λήπτη, ημερομηνία, σειριακός αριθμός και πίνακας ΦΠΑ ανά συντελεστή. Εννοείται ότι στο ίδιο τιμολόγιο θα μπορούν να συνυπάρχουν εμπορεύματα, υπηρεσίες, εκπτώσεις, μεταφορικά και ό,τι άλλο τιμολογείται και υπόκειται σε ΦΠΑ. Τα αναλυτικά στοιχεία εκδότη και λήπτη δεν επαληθεύονται (μπορεί να υπάρχουν πολλές διευθύνσεις, υποκαταστήματα και προορισμοί αποστολής), αλλά η εγκυρότητα των ΑΦΜ επαληθεύεται με ερωτήσεις σε web services, είτε της ΓΓΠΣ, είτε του VIES. Εισάγονται και τηρούνται όταν ο λήπτης είναι εκτός συστήματος ΦΠΑ, δηλ. είτε μη επιτηδευματίας ΕΕ, είτε τρίτης χώρας. Θέλουμε κάτι απλό, επεκτάσιμο, και φτηνό στην υλοποίηση. Προς θεού όχι άλλοι πανάκριβοι και πανηλίθιοι φορολογικοί μηχανισμοί που δεν προσφέρουν τίποτε παρά μόνο πλουτίζουν επιτήδειους εισαγωγείς και μηχανο(γ)ρράφους! -Χ