Οι ρυθμίσεις που εισάγονται για τη διαβούλευση στο παρόν σχέδιο νόμου πράγματι αποτελούν ένα πρώτο βήμα για τη θεσμική θωράκιση των διαδικασιών δημόσιας ηλεκτρονικής διαβούλευσης μέσω opengov.
Η έως σήμερα διαδικασία ηλεκτρονικής διαβούλευσης έχει αναδείξει μια σειρά από προκλήσεις και εμπόδια για τη συνολική βελτιστοποίηση της διαβούλευσης. Αυτές οι προκλήσεις και τα εμπόδια έχουν βαθύ θεσμικό, κοινωνικό, τεχνικό και πολιτισμικό χαρακτήρα και ασφαλώς είναι αδύνατον να αντιμετωπιστούν επαρκώς από την εφαρμογή του παρόντος ν/σ.
Σε χώρες με παράδοση στην δημόσια διαβούλευση και με ηλεκτρονικά μέσα έχει αναπτυχθεί κώδικας καλής διεξαγωγής της διαβούλευσης (δείτε για παράδειγμα τον εν λόγω κώδικα στη Μεγάλη Βρετανία http://www.bis.gov.uk/files/file47158.pdf ).
Επομένως προτείνω να προστεθεί στο άρθρο 8 του παρόντος μια ακόμα παράγραφος που να προβλέπει με τον πιο πρόσφορο τρόπο τη σύνταξη, δημοσίευση και περιοδική ανανέωση ενός κώδικα διεξαγωγής δημόσιας διαβούλευσης.
Ενδεικτικά αναφέρω ορισμένα μόνο από τα ζητήματα που πρέπει να διευθετεί ένας τέτοιος κώδικας και που δεν θίγονται καθόλου με το παρόν σ/ν.
- Ο τύπος των κειμένων που τίθενται σε δημόσια διαβούλευση (όχι μόνο κείμενα ή σχέδια νόμου αλλά και στοχευμένα ερωτηματολόγια και συνοδευτικά επεξηγηματικά κείμενα)
- Χρήση απλής γλώσσας στα κείμενα που παρατίθενται σε διαβούλευση
- Συστηματοποίηση της συμμετοχής των κοινωνικών εταίρων στην ηλεκτρονική διαβούλευση
- Δυνατότητα άμεσης επαφής με τους υπεύθυνους διαβούλευσης κάθε υπουργείου, οι οποίοι θα ήταν χρήσιμο κάθε φορά να γνωστοποιούνται στους συμμετέχοντες. Οι ομάδες κάθε υπουργείου θα ήταν καλό να συμμετέχουν ενεργά κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων ώστε να δίνουν εξηγήσεις, να καθοδηγούν τη συζήτηση και να εξάγουν ενδιάμεσα συμπεράσματα που θα ανατροφοδοτούν το διάλογο
Εξαιρετικά χρήσιμες παρατηρήσεις για τη βελτίωση της διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης στο opengov μπορείτε να αντλήσετε από την έκθεση πολιτικής που προέκυψε από το καινοτόμο εργαστήριο για τη συμμετοχή του πολίτη στη λήψη αποφάσεων που πραγματοποίησε το ΕΚΚΔΑ http://data.axmag.com/data/201108/U25608_F45869/index.html
Οι ρυθμίσεις που εισάγονται για τη διαβούλευση στο παρόν σχέδιο νόμου πράγματι αποτελούν ένα πρώτο βήμα για τη θεσμική θωράκιση των διαδικασιών δημόσιας ηλεκτρονικής διαβούλευσης μέσω opengov. Η έως σήμερα διαδικασία ηλεκτρονικής διαβούλευσης έχει αναδείξει μια σειρά από προκλήσεις και εμπόδια για τη συνολική βελτιστοποίηση της διαβούλευσης. Αυτές οι προκλήσεις και τα εμπόδια έχουν βαθύ θεσμικό, κοινωνικό, τεχνικό και πολιτισμικό χαρακτήρα και ασφαλώς είναι αδύνατον να αντιμετωπιστούν επαρκώς από την εφαρμογή του παρόντος ν/σ. Σε χώρες με παράδοση στην δημόσια διαβούλευση και με ηλεκτρονικά μέσα έχει αναπτυχθεί κώδικας καλής διεξαγωγής της διαβούλευσης (δείτε για παράδειγμα τον εν λόγω κώδικα στη Μεγάλη Βρετανία http://www.bis.gov.uk/files/file47158.pdf ). Επομένως προτείνω να προστεθεί στο άρθρο 8 του παρόντος μια ακόμα παράγραφος που να προβλέπει με τον πιο πρόσφορο τρόπο τη σύνταξη, δημοσίευση και περιοδική ανανέωση ενός κώδικα διεξαγωγής δημόσιας διαβούλευσης. Ενδεικτικά αναφέρω ορισμένα μόνο από τα ζητήματα που πρέπει να διευθετεί ένας τέτοιος κώδικας και που δεν θίγονται καθόλου με το παρόν σ/ν. - Ο τύπος των κειμένων που τίθενται σε δημόσια διαβούλευση (όχι μόνο κείμενα ή σχέδια νόμου αλλά και στοχευμένα ερωτηματολόγια και συνοδευτικά επεξηγηματικά κείμενα) - Χρήση απλής γλώσσας στα κείμενα που παρατίθενται σε διαβούλευση - Συστηματοποίηση της συμμετοχής των κοινωνικών εταίρων στην ηλεκτρονική διαβούλευση - Δυνατότητα άμεσης επαφής με τους υπεύθυνους διαβούλευσης κάθε υπουργείου, οι οποίοι θα ήταν χρήσιμο κάθε φορά να γνωστοποιούνται στους συμμετέχοντες. Οι ομάδες κάθε υπουργείου θα ήταν καλό να συμμετέχουν ενεργά κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων ώστε να δίνουν εξηγήσεις, να καθοδηγούν τη συζήτηση και να εξάγουν ενδιάμεσα συμπεράσματα που θα ανατροφοδοτούν το διάλογο Εξαιρετικά χρήσιμες παρατηρήσεις για τη βελτίωση της διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης στο opengov μπορείτε να αντλήσετε από την έκθεση πολιτικής που προέκυψε από το καινοτόμο εργαστήριο για τη συμμετοχή του πολίτη στη λήψη αποφάσεων που πραγματοποίησε το ΕΚΚΔΑ http://data.axmag.com/data/201108/U25608_F45869/index.html