Στο άρθρο 11, πρέπει να συμπεριληφθεί και το Κέντρο εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ).
Το έργο που παρέχει σήμερα είναι:
1. μεταγραφή στον κώδικα Braille και εκτύπωση των διδακτικών βιβλίων.
2. ηχογράφηση διδακτικών βιβλίων
3. φροντιστηριακά μαθήματα σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
4. καλύπτει λειτουργικές δαπάνες του ΙΕΚ Τειρεσίας, το οποίο ανήκει στο ΙΕΚ Νέας Σμύρνης
5. Στεγάζει στις εγκαταστάσεις του δύο (2) δημοτικά κι ένα (1) νηπιαγωγείο για τυφλά και τυφλοκωφά παιδιά, τα οποία είναι σχολεία του Υπουργείου Παιδείας.
6. οικοτροφείο στο οποίο στεγάζονται κάποιοι μαθητές της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι κατάγονται από την επαρχία.
7. εργαστήριο συντήρησης κι επισκευής γραφομηχανών Braille
Τα ανωτέρω 1 και 2 είναι αρμοδιότητα του ΙΤΥΕ ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ. Σύμφωνα με το άρθρο 23 του νόμου 3966/2011 (ΦΕΚ 118, τ. Α΄/24-5-2011), στις αρμοδιότητες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων
«Διόφαντος» εντάσσεται και η «ββ) ……..η προσαρμογή των διδακτικών βιβλίων στη γραφή Braille, σε γραμματοσειρές κατάλληλες για μαθητές με χαμηλή όραση…….».
Τα ανωτέρω 3 και 4 μπορούν να καλύπτονται από τα σχολεία φοίτησης των μαθητών. Ειδικά για τα φροντιστηριακά μαθήματα οι μαθητές θα εξοικονομούν χρόνο που χρειάζονται σήμερα για τη μετακίνησή τους στο ΚΕΑΤ. Σήμερα το ωράριό τους είναι εξαντλητικό αφού μένουν σε διαφορετικές περιοχές της Αθήνας κι επιστρέφουν στο σπίτι τους στις 20:00.
Όσον αφορά στα ανωτέρω 5, 6 και 7, τα σχολεία του Υπουργείου παιδείας να μετατραπούν σε ενιαία σχολική μονάδα, στην οποία θα ενταχθεί το οικοτροφείο (προβλέπεται από τη νομοθεσία για την ειδική αγωγή ν. 2817/2000 & ν.3699/2008) και το εργαστήρι συντήρησης κι επισκευής των γραφομηχανών Braille, το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες όλων των τυφλών μαθητών πανελλαδικά.
Το ΚΕΑΤ διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία, ηοποία σε ένα μεγάλο βαθμό παραμένει ανεκμετάλλευτη. Ένα μέρος της περιουσίας μπορεί να διατεθεί στην ενιαία σχολική μονάδα και από τα έσοδα να καλύπτει τις λειτουργικέςς της δαπάνες (σύμφωνα με τη νομοθεσία προβλέπονται έσοδα στις σχολικές επιτροπές από την αξιοποιηση ακίνητης περιουσίας), και η υπόλοιπη ακίνητη περιουσία να αξιοποιηθεί σε συνεργασία με την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών και τα έσοδα να διατίθενται για : α)τη χρηματοδότηση τπυ ΙΤΥΕ Διόφαντος για να εκτυπώσει τα βιβλία Braille, β) την υποστήριξη των τυφλών μαθητών διαθέτοντας δωρεάν σ' αυτούς μηχανές Braille και υποστηρικτικές τεχνολογίες, οι οποίες λόγω του υψηλού κόστους είναι απαγορευτικές για τις οικογένειές τους και γ) τη χρηματοδότηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων κοινωνικής-εκπαιδευτικής ένταξης, κινητικότητας & προσανατολισμού των τυφλών καθλως και ανεξάρτητης διαβίωσης.
Στο άρθρο 11, πρέπει να συμπεριληφθεί και το Κέντρο εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ). Το έργο που παρέχει σήμερα είναι: 1. μεταγραφή στον κώδικα Braille και εκτύπωση των διδακτικών βιβλίων. 2. ηχογράφηση διδακτικών βιβλίων 3. φροντιστηριακά μαθήματα σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης 4. καλύπτει λειτουργικές δαπάνες του ΙΕΚ Τειρεσίας, το οποίο ανήκει στο ΙΕΚ Νέας Σμύρνης 5. Στεγάζει στις εγκαταστάσεις του δύο (2) δημοτικά κι ένα (1) νηπιαγωγείο για τυφλά και τυφλοκωφά παιδιά, τα οποία είναι σχολεία του Υπουργείου Παιδείας. 6. οικοτροφείο στο οποίο στεγάζονται κάποιοι μαθητές της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι κατάγονται από την επαρχία. 7. εργαστήριο συντήρησης κι επισκευής γραφομηχανών Braille Τα ανωτέρω 1 και 2 είναι αρμοδιότητα του ΙΤΥΕ ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ. Σύμφωνα με το άρθρο 23 του νόμου 3966/2011 (ΦΕΚ 118, τ. Α΄/24-5-2011), στις αρμοδιότητες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος» εντάσσεται και η «ββ) ……..η προσαρμογή των διδακτικών βιβλίων στη γραφή Braille, σε γραμματοσειρές κατάλληλες για μαθητές με χαμηλή όραση…….». Τα ανωτέρω 3 και 4 μπορούν να καλύπτονται από τα σχολεία φοίτησης των μαθητών. Ειδικά για τα φροντιστηριακά μαθήματα οι μαθητές θα εξοικονομούν χρόνο που χρειάζονται σήμερα για τη μετακίνησή τους στο ΚΕΑΤ. Σήμερα το ωράριό τους είναι εξαντλητικό αφού μένουν σε διαφορετικές περιοχές της Αθήνας κι επιστρέφουν στο σπίτι τους στις 20:00. Όσον αφορά στα ανωτέρω 5, 6 και 7, τα σχολεία του Υπουργείου παιδείας να μετατραπούν σε ενιαία σχολική μονάδα, στην οποία θα ενταχθεί το οικοτροφείο (προβλέπεται από τη νομοθεσία για την ειδική αγωγή ν. 2817/2000 & ν.3699/2008) και το εργαστήρι συντήρησης κι επισκευής των γραφομηχανών Braille, το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες όλων των τυφλών μαθητών πανελλαδικά. Το ΚΕΑΤ διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία, ηοποία σε ένα μεγάλο βαθμό παραμένει ανεκμετάλλευτη. Ένα μέρος της περιουσίας μπορεί να διατεθεί στην ενιαία σχολική μονάδα και από τα έσοδα να καλύπτει τις λειτουργικέςς της δαπάνες (σύμφωνα με τη νομοθεσία προβλέπονται έσοδα στις σχολικές επιτροπές από την αξιοποιηση ακίνητης περιουσίας), και η υπόλοιπη ακίνητη περιουσία να αξιοποιηθεί σε συνεργασία με την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών και τα έσοδα να διατίθενται για : α)τη χρηματοδότηση τπυ ΙΤΥΕ Διόφαντος για να εκτυπώσει τα βιβλία Braille, β) την υποστήριξη των τυφλών μαθητών διαθέτοντας δωρεάν σ' αυτούς μηχανές Braille και υποστηρικτικές τεχνολογίες, οι οποίες λόγω του υψηλού κόστους είναι απαγορευτικές για τις οικογένειές τους και γ) τη χρηματοδότηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων κοινωνικής-εκπαιδευτικής ένταξης, κινητικότητας & προσανατολισμού των τυφλών καθλως και ανεξάρτητης διαβίωσης.