Στο άρθρο 10 και στην στ΄ παράγραφο προβλέπεται η συγχώνευση του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού και του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού της Οίτης και η σύσταση ενός νέου ΝΠΙΔ με την επωνυμία «Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών και Οικοσυστημάτων Στερεάς Ελλάδας» με έδρα την Αμφίκλεια.
Από όλους γίνεται δεκτό σήμερα ότι το τελευταίο διάστημα το καθεστώς προστασίας της Οίτης και του Εθνικού της Δρυμού υπονομεύεται διαρκώς. Η επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας εξόρυξης βωξίτη και εντός των ορίων του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού και η μεθόδευση κατασκευής τριών αιολικών πάρκων σε περιοχές που προβλέπεται η επέκταση της Περιφερειακής του Ζώνης, είναι άμεσες απειλές για την Οίτη. Να θυμίσουμε ότι είναι σε εκκρεμότητα οι προσφυγές πολιτών και φορέων της περιοχής στο Συμβούλιο της Επικρατείας(ΣτΕ), τόσο για την επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας, όσο για το Χωροταξικό Βιομηχανίας, που προορίζει την Οίτη για βιομηχανική – μεταλλευτική δραστηριότητα.
Θέση και πρόταση των περιβαλλοντικών οργανώσεων της περιοχής, και όχι μόνο, είναι η ίδρυση ενός Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης των Οικοσυστημάτων της Οίτης, της κοιλάδας του Σπερχειού και του Μαλιακού κόλπου, για να συμπεριλάβει και την προστατευόμενη περιοχή NATURA 2000, θέση που έχει υιοθετήσει και ο Δήμος Λαμίας Η πρόταση αυτή με την συγχώνευση που προτείνεται, ουσιαστικά ακυρώνεται στην πράξη.
Θεωρούμε ότι, η συγχώνευση/υποβάθμιση του ρόλου του Φορέα Διαχείρισης, και μάλιστα με μεταφορά της έδρας του στην Αμφίκλεια, είναι μια ακόμα αρνητική εξέλιξη στην αδικαιολόγητη καθυστέρηση θεσμοθέτησης της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης(ΕΠΜ) του όρους Οίτη και στην προηγούμενη απόφαση για την κατάργηση/συγχώνευση του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης(ΚΠΕ) Υπάτης σ’ αυτό της Στυλίδας, με έδρα τη Στυλίδα• φοβούμαστε δε ότι η επόμενη απόφαση θα είναι η ίδια η κατάργηση του Εθνικού Δρυμού.
Πιστεύουμε ότι ο ρόλος ενός αυτόνομου Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού της Οίτης είναι σημαντικός και καταλυτικός για τα περιβαλλοντικά δρώμενα στην ευρύτερη περιοχή• καλείται δε να παίξει σημαντικό ρόλο στην ίδρυση του Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης των οικοσυστημάτων της Οίτης – Σπερχειού – Μαλιακού, με έδρα τη Λαμία. Αναφερόμαστε σε ένα από τα πιο πλούσια οικοσυστήματα της χώρας μας, που απειλείται συστηματικά. Είναι τα σπάνια λουλούδια, το αγριόγιδο της Οίτης, τα νερά, τα φαράγγια, τα πουλιά, το πανέμορφο δάσος της ελάτης, τα ιστορικά μνημεία, τα ιαματικά νερά
Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λαμίας
Στο άρθρο 10 και στην στ΄ παράγραφο προβλέπεται η συγχώνευση του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού και του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού της Οίτης και η σύσταση ενός νέου ΝΠΙΔ με την επωνυμία «Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών και Οικοσυστημάτων Στερεάς Ελλάδας» με έδρα την Αμφίκλεια. Από όλους γίνεται δεκτό σήμερα ότι το τελευταίο διάστημα το καθεστώς προστασίας της Οίτης και του Εθνικού της Δρυμού υπονομεύεται διαρκώς. Η επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας εξόρυξης βωξίτη και εντός των ορίων του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού και η μεθόδευση κατασκευής τριών αιολικών πάρκων σε περιοχές που προβλέπεται η επέκταση της Περιφερειακής του Ζώνης, είναι άμεσες απειλές για την Οίτη. Να θυμίσουμε ότι είναι σε εκκρεμότητα οι προσφυγές πολιτών και φορέων της περιοχής στο Συμβούλιο της Επικρατείας(ΣτΕ), τόσο για την επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας, όσο για το Χωροταξικό Βιομηχανίας, που προορίζει την Οίτη για βιομηχανική – μεταλλευτική δραστηριότητα. Θέση και πρόταση των περιβαλλοντικών οργανώσεων της περιοχής, και όχι μόνο, είναι η ίδρυση ενός Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης των Οικοσυστημάτων της Οίτης, της κοιλάδας του Σπερχειού και του Μαλιακού κόλπου, για να συμπεριλάβει και την προστατευόμενη περιοχή NATURA 2000, θέση που έχει υιοθετήσει και ο Δήμος Λαμίας Η πρόταση αυτή με την συγχώνευση που προτείνεται, ουσιαστικά ακυρώνεται στην πράξη. Θεωρούμε ότι, η συγχώνευση/υποβάθμιση του ρόλου του Φορέα Διαχείρισης, και μάλιστα με μεταφορά της έδρας του στην Αμφίκλεια, είναι μια ακόμα αρνητική εξέλιξη στην αδικαιολόγητη καθυστέρηση θεσμοθέτησης της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης(ΕΠΜ) του όρους Οίτη και στην προηγούμενη απόφαση για την κατάργηση/συγχώνευση του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης(ΚΠΕ) Υπάτης σ’ αυτό της Στυλίδας, με έδρα τη Στυλίδα• φοβούμαστε δε ότι η επόμενη απόφαση θα είναι η ίδια η κατάργηση του Εθνικού Δρυμού. Πιστεύουμε ότι ο ρόλος ενός αυτόνομου Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού της Οίτης είναι σημαντικός και καταλυτικός για τα περιβαλλοντικά δρώμενα στην ευρύτερη περιοχή• καλείται δε να παίξει σημαντικό ρόλο στην ίδρυση του Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης των οικοσυστημάτων της Οίτης – Σπερχειού – Μαλιακού, με έδρα τη Λαμία. Αναφερόμαστε σε ένα από τα πιο πλούσια οικοσυστήματα της χώρας μας, που απειλείται συστηματικά. Είναι τα σπάνια λουλούδια, το αγριόγιδο της Οίτης, τα νερά, τα φαράγγια, τα πουλιά, το πανέμορφο δάσος της ελάτης, τα ιστορικά μνημεία, τα ιαματικά νερά Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λαμίας