Σχετικά με την κατάργηση του Φορέα του Εθνικού Δρυμού Αίνου Κεφαλλονιάς
Με μεγάλη έκπληξη πληροφορήθηκα την κατάργηση του του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Αίνου στα πλαίσια του σχετικού νομοσχεδίου (Άρθρο 10δ). Η ενέργεια αυτή ειναι αντίθετη με κάθε θεσμό για την προστασία του περιβάλλοντος. Στον Ελλαδικό χώρο η Κεφαλλονιά είναι το μοναδικό νησί που "φιλοξενεί στα σπάλχνα του" ένα σπάνιο μνημείο της φύσης, τον ορεινό όγκο του Αίνου, χαρακτηριστικό του οποίου είναι η ύπαρξη της Κεφαλληνιακής Ελάτης. Σε διάφορες θέσεις του Εθνικού Δρυμού διαμορφώνεται μια ποικιλία μικροκλιματικών συνθηκών με σπάνιους οικότοπους (για παράδειγμα στη θέση Χιονίστρα στην οποία αναπτύσσεται το μοναδικό είδος στο κόσμο της Viola cephalonica) και με διαφορετικά οικοσυστήματα. Ο φυσικός αυτός πλούτος του Εθνικού Δρυμού Αίνου δέχεται καθόλη τη διάρκεια του έτους μεγάλο αριθμό επισκεπτών τόσο από το εσωτερικό της χώρας όσο και από πολλές χώρες του κόσμου. Το ενδιαφέρον για τη προστασία του περιβάλλοντος ειναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ ειδικά στη περίπτωση του μοναδικού αυτού φυσικού μνημείου. Το προσωπικό του Φορέα από της συστάσεώς του και μέχρι σήμερα έχει καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες τόσο για τη φύλαξη του Εθνικού Δρυμού όσο και για τη προβολή του σε εθνικό και διεθνές επίπεδο στα πλαισια προγραμμάτων της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και των ερευνητικών δραστηριοτήτων του.
Θεωρώ κατά την προσωπική μου άποψη εντελώς άδικη την κατάργηση του Φορέα του Εθνικού Δρυμού Αίνου και την ενσωμάτωσή του με τη Διεύθυνση Δασών Κεφαλληνίας, οι αρμοδιότητες της οποίας επεκτείνονται σε άλλα χρήσιμα και πολύτιμα για το περιβάλλον ζητήματα πέραν του Εθνικού Δρυμού Αίνου. Είναι επίσης άδικη η κατάργηση του Φορέα στα πλαίσια της δημοσιονομικής πολιτικής δεδομένου ότι ο προυπολογισμός του καλύπτεται από κονδύλια της Ε.Ε.
Με αυτές τις ενέργειες της κατάργησης χρήσιμων Φορέων για την τοπική κοινωνία και το εθνικό συμφέρον δε βοηθάμε στην προστασία του περιβάλλοντος ειδικά σε μια τοσο δύσκολη εποχή, χαρακτηριστικό της οποίας θεωρείται η παγκόσμια κλιματική αλλαγή. Επιβάλλεται με οποιοδήποτε η κόστος η προστασία Εθνικού Δρυμού Αίνου και ανάλογων ορεινών όγκων με σπάνιο φυσικό κάλλος έτσι ώστε να μη θρηνήσουμε τα δυσμενή αποτελέσματα της επερχόμενης κλιματικής αλλαγής.
Με εκτίμηση,
Αθανάσιος Καμούτσης
Πανεπιστημιακός
Σχετικά με την κατάργηση του Φορέα του Εθνικού Δρυμού Αίνου Κεφαλλονιάς Με μεγάλη έκπληξη πληροφορήθηκα την κατάργηση του του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Αίνου στα πλαίσια του σχετικού νομοσχεδίου (Άρθρο 10δ). Η ενέργεια αυτή ειναι αντίθετη με κάθε θεσμό για την προστασία του περιβάλλοντος. Στον Ελλαδικό χώρο η Κεφαλλονιά είναι το μοναδικό νησί που "φιλοξενεί στα σπάλχνα του" ένα σπάνιο μνημείο της φύσης, τον ορεινό όγκο του Αίνου, χαρακτηριστικό του οποίου είναι η ύπαρξη της Κεφαλληνιακής Ελάτης. Σε διάφορες θέσεις του Εθνικού Δρυμού διαμορφώνεται μια ποικιλία μικροκλιματικών συνθηκών με σπάνιους οικότοπους (για παράδειγμα στη θέση Χιονίστρα στην οποία αναπτύσσεται το μοναδικό είδος στο κόσμο της Viola cephalonica) και με διαφορετικά οικοσυστήματα. Ο φυσικός αυτός πλούτος του Εθνικού Δρυμού Αίνου δέχεται καθόλη τη διάρκεια του έτους μεγάλο αριθμό επισκεπτών τόσο από το εσωτερικό της χώρας όσο και από πολλές χώρες του κόσμου. Το ενδιαφέρον για τη προστασία του περιβάλλοντος ειναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ ειδικά στη περίπτωση του μοναδικού αυτού φυσικού μνημείου. Το προσωπικό του Φορέα από της συστάσεώς του και μέχρι σήμερα έχει καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες τόσο για τη φύλαξη του Εθνικού Δρυμού όσο και για τη προβολή του σε εθνικό και διεθνές επίπεδο στα πλαισια προγραμμάτων της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και των ερευνητικών δραστηριοτήτων του. Θεωρώ κατά την προσωπική μου άποψη εντελώς άδικη την κατάργηση του Φορέα του Εθνικού Δρυμού Αίνου και την ενσωμάτωσή του με τη Διεύθυνση Δασών Κεφαλληνίας, οι αρμοδιότητες της οποίας επεκτείνονται σε άλλα χρήσιμα και πολύτιμα για το περιβάλλον ζητήματα πέραν του Εθνικού Δρυμού Αίνου. Είναι επίσης άδικη η κατάργηση του Φορέα στα πλαίσια της δημοσιονομικής πολιτικής δεδομένου ότι ο προυπολογισμός του καλύπτεται από κονδύλια της Ε.Ε. Με αυτές τις ενέργειες της κατάργησης χρήσιμων Φορέων για την τοπική κοινωνία και το εθνικό συμφέρον δε βοηθάμε στην προστασία του περιβάλλοντος ειδικά σε μια τοσο δύσκολη εποχή, χαρακτηριστικό της οποίας θεωρείται η παγκόσμια κλιματική αλλαγή. Επιβάλλεται με οποιοδήποτε η κόστος η προστασία Εθνικού Δρυμού Αίνου και ανάλογων ορεινών όγκων με σπάνιο φυσικό κάλλος έτσι ώστε να μη θρηνήσουμε τα δυσμενή αποτελέσματα της επερχόμενης κλιματικής αλλαγής. Με εκτίμηση, Αθανάσιος Καμούτσης Πανεπιστημιακός