Για την κατάληψη θέσης ευθύνης προτείνονται τα παρακάτω :
1) Να μην λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος μακράς απουσίας από την υπηρεσία (π.χ. εγκυμοσύνη, λοχεία, ανατροφής παιδιού,εκπαιδευτική άδεια, απασχόληση σε γραφεία πολιτικών, κομμάτων κλπ), γιατί στο χρόνο αυτό δεν αποκτάται καμία εμπειρία που να δικαιολογεί ανάληψη θέσης ευθύνης.
2) Να μπούνε ελάχιστα έτη εμπειρίας και στις θέσεις Προϊσταμένων Τμήματος και Δ/νσης. Επισημαίνεται ότι στην πραγματικότητα τα 12 έτη για Γενική Δ/νση είναι λίγα. Λόγω εμπειρίας τα 10 έτη θα έπρεπε να ισχύουν για Πρ. Δ/νσης.
3) Να τεθεί ελάχιστος χρόνος υπηρεσίας σε θέση Πρ. Τμήματος ή Δ/νσης για να μπορεί κάποιος να διεκδικήσει θέση σε ανώτερο επίπεδο.
4) Να τεθεί ο περιορισμός των 2 ετών πριν την συνταξιοδότηση και για τις θέσεις Προϊσταμένων Τμήματος και Δ/νσης.
5) Η επιλογή Προϊσταμένων να γίνεται με δομές και διαδικασίες που δεν θα εμπλέκονται οι πολιτικοί και υπηρεσιακοί Προϊστάμενοι του οικείου φορέα.
6) Να θεσμοθετηθούν διαφανείς διαδικασίες αξιολόγησης ώστε ο κρινόμενος να έχει άμεση πρόσβαση στα στοιχεία αξιολόγησης τόσο των δικών του όσο και των συνυποψηφίων του και δυνατότητα ένστασης.
7) Να ληφθούν σοβαρά υπόψη και να μοριοδοτηθούν ανάλογα εκείνα τα σεμινάρια που παρακολούθησε ο υπάλληλος στο Ε.Κ.Δ.Δ. (ΙΝ.ΕΠ.) και που αφορούν τη Δημόσια Διοίκηση.
7) Η αναπλήρωση Προϊσταμένου να γίνεται υποχρεωτικά μόνον με Απόφαση του οργάνου διορισμού και να καταργηθεί η διάταξη του Κώδικα που αναθέτει στον αρχαιότερο εφόσον δεν υπάρξει τέτοια Απόφαση. Μέχρι σήμερα γίνεται κατάχρηση αυτού του άρθρου, έτσι ώστε να μην τοποθετείται αναπληρωτής με Απόφαση και ο εκτελών χρέη α.α. Προϊσταμένου λόγω αρχαιότητας να μένει εγκλωβισμένος στην άσκηση των καθηκόντων του διότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να τον αλλάξουν... ή στη χειρότερη περίπτωση να είναι αντικειμενικά ακατάλληλος ...
8) Να υπάρχει στο διαδίκτυο βάση δεδομένων με κατάλληλη κωδικοποίηση και μοριοδότηση των τυπικών προσόντων των υπαλλήλων και ο κάθε υπάλληλος να έχει το δικαίωμα πρόσβασης απλώς για ενημέρωσή του.
9) Να καταργηθεί με γενική διάταξη από όλους τους Ο.Ε.Υ. η πρόβλεψη των κλάδων και ειδικοτήτων που μπορεί κάποιος να προΐσταται αφενός μεν, για να αποφευχθεί το "παιχνίδι" αποκλεισμού ειδικοτήτων που γίνεται μέχρι σήμερα και αφετέρου δε, να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία κινητικότητας ικανών υπαλλήλων και Προϊσταμένων προς όφελος της Διοίκησης. Αντ΄αυτού προτείνεται για την κατάληψη μια θέσης Προϊσταμένου να γίνεται υποχρεωτικά μόνον με αίτηση του ενδιαφερομένου, ο οποίος θα κρίνει και θα τεκμηριώνει (στην περίπτωση που δεν είναι αυτονόητο) ο ίδιος την καταλληλότητά του κλάδου, της ειδικότητάς του και τυχόν πρόσθετης ειδίκευσής του για τη θέση για την οποία αιτείται και φυσικά θα αξιολογείται από το αρμόδιο όργανο.
10) Να προβλεφθούν ευθύνες και ποινές στα όργανα αξιολόγησης και τοποθέτησης Προϊσταμένων. Επιτέλους τα όργανα αυτά θα πρέπει να αναλαμβάνουν τις ευθύνες των επιλογών τους.
Για την κατάληψη θέσης ευθύνης προτείνονται τα παρακάτω : 1) Να μην λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος μακράς απουσίας από την υπηρεσία (π.χ. εγκυμοσύνη, λοχεία, ανατροφής παιδιού,εκπαιδευτική άδεια, απασχόληση σε γραφεία πολιτικών, κομμάτων κλπ), γιατί στο χρόνο αυτό δεν αποκτάται καμία εμπειρία που να δικαιολογεί ανάληψη θέσης ευθύνης. 2) Να μπούνε ελάχιστα έτη εμπειρίας και στις θέσεις Προϊσταμένων Τμήματος και Δ/νσης. Επισημαίνεται ότι στην πραγματικότητα τα 12 έτη για Γενική Δ/νση είναι λίγα. Λόγω εμπειρίας τα 10 έτη θα έπρεπε να ισχύουν για Πρ. Δ/νσης. 3) Να τεθεί ελάχιστος χρόνος υπηρεσίας σε θέση Πρ. Τμήματος ή Δ/νσης για να μπορεί κάποιος να διεκδικήσει θέση σε ανώτερο επίπεδο. 4) Να τεθεί ο περιορισμός των 2 ετών πριν την συνταξιοδότηση και για τις θέσεις Προϊσταμένων Τμήματος και Δ/νσης. 5) Η επιλογή Προϊσταμένων να γίνεται με δομές και διαδικασίες που δεν θα εμπλέκονται οι πολιτικοί και υπηρεσιακοί Προϊστάμενοι του οικείου φορέα. 6) Να θεσμοθετηθούν διαφανείς διαδικασίες αξιολόγησης ώστε ο κρινόμενος να έχει άμεση πρόσβαση στα στοιχεία αξιολόγησης τόσο των δικών του όσο και των συνυποψηφίων του και δυνατότητα ένστασης. 7) Να ληφθούν σοβαρά υπόψη και να μοριοδοτηθούν ανάλογα εκείνα τα σεμινάρια που παρακολούθησε ο υπάλληλος στο Ε.Κ.Δ.Δ. (ΙΝ.ΕΠ.) και που αφορούν τη Δημόσια Διοίκηση. 7) Η αναπλήρωση Προϊσταμένου να γίνεται υποχρεωτικά μόνον με Απόφαση του οργάνου διορισμού και να καταργηθεί η διάταξη του Κώδικα που αναθέτει στον αρχαιότερο εφόσον δεν υπάρξει τέτοια Απόφαση. Μέχρι σήμερα γίνεται κατάχρηση αυτού του άρθρου, έτσι ώστε να μην τοποθετείται αναπληρωτής με Απόφαση και ο εκτελών χρέη α.α. Προϊσταμένου λόγω αρχαιότητας να μένει εγκλωβισμένος στην άσκηση των καθηκόντων του διότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να τον αλλάξουν... ή στη χειρότερη περίπτωση να είναι αντικειμενικά ακατάλληλος ... 8) Να υπάρχει στο διαδίκτυο βάση δεδομένων με κατάλληλη κωδικοποίηση και μοριοδότηση των τυπικών προσόντων των υπαλλήλων και ο κάθε υπάλληλος να έχει το δικαίωμα πρόσβασης απλώς για ενημέρωσή του. 9) Να καταργηθεί με γενική διάταξη από όλους τους Ο.Ε.Υ. η πρόβλεψη των κλάδων και ειδικοτήτων που μπορεί κάποιος να προΐσταται αφενός μεν, για να αποφευχθεί το "παιχνίδι" αποκλεισμού ειδικοτήτων που γίνεται μέχρι σήμερα και αφετέρου δε, να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία κινητικότητας ικανών υπαλλήλων και Προϊσταμένων προς όφελος της Διοίκησης. Αντ΄αυτού προτείνεται για την κατάληψη μια θέσης Προϊσταμένου να γίνεται υποχρεωτικά μόνον με αίτηση του ενδιαφερομένου, ο οποίος θα κρίνει και θα τεκμηριώνει (στην περίπτωση που δεν είναι αυτονόητο) ο ίδιος την καταλληλότητά του κλάδου, της ειδικότητάς του και τυχόν πρόσθετης ειδίκευσής του για τη θέση για την οποία αιτείται και φυσικά θα αξιολογείται από το αρμόδιο όργανο. 10) Να προβλεφθούν ευθύνες και ποινές στα όργανα αξιολόγησης και τοποθέτησης Προϊσταμένων. Επιτέλους τα όργανα αυτά θα πρέπει να αναλαμβάνουν τις ευθύνες των επιλογών τους.