Σχετικά με το άρθρο 2, παρακαλώ να λάβετε υπόψη σας τα παρακάτω σχόλια:
Α) Πολύ ορθά δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στα τυπικά προσόντα του κάθε υπαλλήλου (πτυχίο, μεταπτυχιακό, διδακτορικό, ΕΣΔΔΑ). Κατά την άποψή μου δεν θα πρέπει να απαξιωθεί, για να μην πω ότι διακρίνω μια τάση εκμηδενισμού, η γνώση και η εμπειρία που αποκτούν τα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης με την πάροδο του χρόνου. Δεν είναι άγνωστες οι εικόνες, όπου νεοεισερχόμενοι υπάλληλοι με περίλαμπρες σπουδές ρωτούν για μήνες παλαιότερους υπαλλήλους μέχρι να καταλάβουν το πνεύμα και την ουσία των διοικητικών ροών κλπ.
Επίσης, αν εξαιρέσει κανείς το πτυχίο και την ΕΣΔΔΑ, όπου ισχύουν ιδιαίτερα δύσκολοι και αδιάβλητοι διαγωνισμοί, θα πρέπει να αναπτυχθεί κάποιος προβληματισμός για την αξιοκρατία στην παραγωγή των υπόλοιπων τίτλων.
Έχω την άποψη ότι η μοριοδότηση του Ν.3839/2010 τηρεί μια σωστή ισορροπία μεταξύ των τυπικών προσόντων, της αρχαιότητας και της κατάληψης μιας θέσης ευθύνης σε συνάρτηση με τον χρόνο.
Β) Για να ανακαλύψει κανείς τις παθογένειες και τις παλιές νοοτροπίες της Δημόσιας Διοίκησης, όπως αυτές αντανακλώνται στην παρούσα συγκυρία, θα πρέπει να διερευνήσει που «χώνονται» σήμερα τα μόνιμα κορόιδα , δηλαδή οι εργατικοί και φιλότιμοι δημόσιοι υπάλληλοι. Πολύ σωστά: στις «καυτές πατάτες» των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων, στις μη αμειβόμενες επιτροπές και στα ταξίδια για συμμετοχή στις ομάδες εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου για να ανταπεξέλθουν στα βασικά πληρώνουν και από την τσέπη τους. Στις περισσότερες δε φορές, το παραγόμενο έργο, ιδίως από ποιοτικής πλευράς, είναι σπουδαιότερο από εκείνο που κάποια οργανική μονάδα παράγει σε αρκετούς μήνες.
Επειδή η επιδίωξη της αξιοκρατίας δεν πρέπει να είναι κενά λόγια, προτείνεται η μοριοδότηση τους:
15 μόρια ανά ΕΔΕ
5 μόρια ανά ημέρα για συμμετοχή στις ομάδες εργασίας της ΕΕ
5 μόρια ανά Επιτροπή για τον Πρόεδρο της Επιτροπής
3 μόρια ανά Επιτροπή για τα μέλη της Επιτροπής
Σας ευχαριστώ πολύ
Σχετικά με το άρθρο 2, παρακαλώ να λάβετε υπόψη σας τα παρακάτω σχόλια: Α) Πολύ ορθά δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στα τυπικά προσόντα του κάθε υπαλλήλου (πτυχίο, μεταπτυχιακό, διδακτορικό, ΕΣΔΔΑ). Κατά την άποψή μου δεν θα πρέπει να απαξιωθεί, για να μην πω ότι διακρίνω μια τάση εκμηδενισμού, η γνώση και η εμπειρία που αποκτούν τα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης με την πάροδο του χρόνου. Δεν είναι άγνωστες οι εικόνες, όπου νεοεισερχόμενοι υπάλληλοι με περίλαμπρες σπουδές ρωτούν για μήνες παλαιότερους υπαλλήλους μέχρι να καταλάβουν το πνεύμα και την ουσία των διοικητικών ροών κλπ. Επίσης, αν εξαιρέσει κανείς το πτυχίο και την ΕΣΔΔΑ, όπου ισχύουν ιδιαίτερα δύσκολοι και αδιάβλητοι διαγωνισμοί, θα πρέπει να αναπτυχθεί κάποιος προβληματισμός για την αξιοκρατία στην παραγωγή των υπόλοιπων τίτλων. Έχω την άποψη ότι η μοριοδότηση του Ν.3839/2010 τηρεί μια σωστή ισορροπία μεταξύ των τυπικών προσόντων, της αρχαιότητας και της κατάληψης μιας θέσης ευθύνης σε συνάρτηση με τον χρόνο. Β) Για να ανακαλύψει κανείς τις παθογένειες και τις παλιές νοοτροπίες της Δημόσιας Διοίκησης, όπως αυτές αντανακλώνται στην παρούσα συγκυρία, θα πρέπει να διερευνήσει που «χώνονται» σήμερα τα μόνιμα κορόιδα , δηλαδή οι εργατικοί και φιλότιμοι δημόσιοι υπάλληλοι. Πολύ σωστά: στις «καυτές πατάτες» των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων, στις μη αμειβόμενες επιτροπές και στα ταξίδια για συμμετοχή στις ομάδες εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου για να ανταπεξέλθουν στα βασικά πληρώνουν και από την τσέπη τους. Στις περισσότερες δε φορές, το παραγόμενο έργο, ιδίως από ποιοτικής πλευράς, είναι σπουδαιότερο από εκείνο που κάποια οργανική μονάδα παράγει σε αρκετούς μήνες. Επειδή η επιδίωξη της αξιοκρατίας δεν πρέπει να είναι κενά λόγια, προτείνεται η μοριοδότηση τους: 15 μόρια ανά ΕΔΕ 5 μόρια ανά ημέρα για συμμετοχή στις ομάδες εργασίας της ΕΕ 5 μόρια ανά Επιτροπή για τον Πρόεδρο της Επιτροπής 3 μόρια ανά Επιτροπή για τα μέλη της Επιτροπής Σας ευχαριστώ πολύ