Το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης μπορεί και πρέπει να συμβάλλει ουσιαστικά όχι μόνο στην αρχική εκπαίδευση αλλά και στην ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ των εργαζομένων για να υλοποιηθούν οι αρχές και αξίες της Δια Βίου Μάθησης. Ειδικότερα, η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ υποφέρει από έλλειψη ικανών με υψηλό μορφωτικό επίπεδο στελεχών, όπου ακόμη αναπαράγονται απηρχαιωμένες νοοτροπίες και ξεπερασμένα στερεότυπα διοίκησης και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού που κάθε άλλο παρά μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση των δομών και της λειτουργίας της. Στα πλαίσια του ΕΚΔΔΑ, να δημιουργηθούν προοπτικές, προκειμένου:
A. Να σχεδιαστούν, και να προσφέρονται δωρεάν, επιμορφωτικά εξ αποστάσεως προγράμματα για δημοσίους υπαλλήλους και εργαζόμενους στην Τ.Α. (ΟΤΑ & ΝΠΔΔ) με σκοπό τον εκσυγχρονισμό των γνώσεων και την ανάπτυξη δεξιοτήτων στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού και χρηστής διοίκησης, για εκείνους εκ των δ.υ. που επιθυμούν να κριθούν για ανώτερες θέσεις ευθύνης.
B. Να αξιοποιηθούν εργαζόμενοι με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και γνώσεις επιστημονικής έρευνας, προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους από το ΕΚΔΔΑ, στην επιμόρφωση συναδέλφων χαμηλού εκπαιδευτικού επιπέδου. Στελέχη - που ήδη εργάζονται σε ΟΤΑ - με διδακτορικό τίτλο σπουδών (αναγνωρισμένου από το ΔΟΑΤΑΠ) και γνώσεις νέων τεχνολογιών, κατόπιν ανοικτής πρόσκλησης από το ΕΚΔΔΑ (προς όλους του Δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα) να δηλώσουν την πρόθεσή τους να διδάξουν σε ανάλογα πρωτοποριακά προγράμματα επιμόρφωσης. Υπάρχουν ακόμη τέτοια στελέχη στους Δήμους «της μεταρρύθμισης», περιθωριοποιημένα διότι οι προϊστάμενοί τους δεν ξέρουν πώς και με ποιο τρόπο θα τα αξιοποιήσουν, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα μέσω μιας ανάλογης προοπτικής να προσφέρουν τις γνώσεις τους χωρίς επιμίσθιο (ή μη μόνο το μισθό που ήδη λαμβάνουν στην υπηρεσία τους).
Το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης μπορεί και πρέπει να συμβάλλει ουσιαστικά όχι μόνο στην αρχική εκπαίδευση αλλά και στην ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ των εργαζομένων για να υλοποιηθούν οι αρχές και αξίες της Δια Βίου Μάθησης. Ειδικότερα, η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ υποφέρει από έλλειψη ικανών με υψηλό μορφωτικό επίπεδο στελεχών, όπου ακόμη αναπαράγονται απηρχαιωμένες νοοτροπίες και ξεπερασμένα στερεότυπα διοίκησης και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού που κάθε άλλο παρά μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση των δομών και της λειτουργίας της. Στα πλαίσια του ΕΚΔΔΑ, να δημιουργηθούν προοπτικές, προκειμένου: A. Να σχεδιαστούν, και να προσφέρονται δωρεάν, επιμορφωτικά εξ αποστάσεως προγράμματα για δημοσίους υπαλλήλους και εργαζόμενους στην Τ.Α. (ΟΤΑ & ΝΠΔΔ) με σκοπό τον εκσυγχρονισμό των γνώσεων και την ανάπτυξη δεξιοτήτων στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού και χρηστής διοίκησης, για εκείνους εκ των δ.υ. που επιθυμούν να κριθούν για ανώτερες θέσεις ευθύνης. B. Να αξιοποιηθούν εργαζόμενοι με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και γνώσεις επιστημονικής έρευνας, προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους από το ΕΚΔΔΑ, στην επιμόρφωση συναδέλφων χαμηλού εκπαιδευτικού επιπέδου. Στελέχη - που ήδη εργάζονται σε ΟΤΑ - με διδακτορικό τίτλο σπουδών (αναγνωρισμένου από το ΔΟΑΤΑΠ) και γνώσεις νέων τεχνολογιών, κατόπιν ανοικτής πρόσκλησης από το ΕΚΔΔΑ (προς όλους του Δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα) να δηλώσουν την πρόθεσή τους να διδάξουν σε ανάλογα πρωτοποριακά προγράμματα επιμόρφωσης. Υπάρχουν ακόμη τέτοια στελέχη στους Δήμους «της μεταρρύθμισης», περιθωριοποιημένα διότι οι προϊστάμενοί τους δεν ξέρουν πώς και με ποιο τρόπο θα τα αξιοποιήσουν, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα μέσω μιας ανάλογης προοπτικής να προσφέρουν τις γνώσεις τους χωρίς επιμίσθιο (ή μη μόνο το μισθό που ήδη λαμβάνουν στην υπηρεσία τους).