Διαφωνώ με το προηγούμενο σχόλιο της EVA και σύμφωνω εν μέρει με τα εύστοχα σχόλια του Νίκου Απ..
Δηλαδή σύμφωνα με το σκεπτικό της EVA για παράδειγμα ένα φιλόλογος δημόσιος υπάλληλος με μεταπτυχιακό στην Ασιατική Τέχνη (χωρίς να έχει σπουδάσει τις βασικές αρχές χρέωσης-πίστωσης, ισολογισμού, προϋπολογισμού κλπ.) θα ήταν καταλληλότερος για τη θέση ενός προϊσταμένου γραφείου μισθοδοσίας, τμηματάρχη προϋπολογισμού, Οικονομικού Διευθυντή ή Γενικού Διευθυντή Οικονομικών υπηρεσιών οποιουδήποτε δημοσίου φορέα από ένα απλό πτυχιούχο ΙΕΚ Λογιστικής ή ΑΤΕΙ Λογιστικής ή ΑΤΕΙ Λογιστικής με μεταπτυχιακό τίτλο στα Χρηματοοικονομικά. Θαρρώ ότι σε οποιοδήποτε φορέα του κόσμου ή ιδιωτικό φορέα της Ελλάδας ένας απόφοιτος ΙΕΚ Λογιστικής θα είχε ισχυρότερο προβάδισμα όχι μόνο στη κάλυψη θέσεων ευθύνης αλλά και στην απλή κάλυψη θέσης υπαλλήλου.
Με άλλα λόγια θα πρέπει να είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Παρόλο που υπάρχουν διαμάντια δημόσιοι υπάλληλοι, δεν είναι όλες οι δουλειές το ίδιο για όλους, δεν είναι όλα για όλους και ειδικότερα υπάρχουν θέσεις ευθύνης με αυξημένο βαθμό δυσκολίας και σημαντικότητας όπου θα πρέπει να νομοθετηθούν αυστηρότερες και όχι χαλαρότερες προϋποθέσεις επιστημονικής συνάφειας για την κάλυψη τους.
Διαφωνώ με το προηγούμενο σχόλιο της EVA και σύμφωνω εν μέρει με τα εύστοχα σχόλια του Νίκου Απ.. Δηλαδή σύμφωνα με το σκεπτικό της EVA για παράδειγμα ένα φιλόλογος δημόσιος υπάλληλος με μεταπτυχιακό στην Ασιατική Τέχνη (χωρίς να έχει σπουδάσει τις βασικές αρχές χρέωσης-πίστωσης, ισολογισμού, προϋπολογισμού κλπ.) θα ήταν καταλληλότερος για τη θέση ενός προϊσταμένου γραφείου μισθοδοσίας, τμηματάρχη προϋπολογισμού, Οικονομικού Διευθυντή ή Γενικού Διευθυντή Οικονομικών υπηρεσιών οποιουδήποτε δημοσίου φορέα από ένα απλό πτυχιούχο ΙΕΚ Λογιστικής ή ΑΤΕΙ Λογιστικής ή ΑΤΕΙ Λογιστικής με μεταπτυχιακό τίτλο στα Χρηματοοικονομικά. Θαρρώ ότι σε οποιοδήποτε φορέα του κόσμου ή ιδιωτικό φορέα της Ελλάδας ένας απόφοιτος ΙΕΚ Λογιστικής θα είχε ισχυρότερο προβάδισμα όχι μόνο στη κάλυψη θέσεων ευθύνης αλλά και στην απλή κάλυψη θέσης υπαλλήλου. Με άλλα λόγια θα πρέπει να είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Παρόλο που υπάρχουν διαμάντια δημόσιοι υπάλληλοι, δεν είναι όλες οι δουλειές το ίδιο για όλους, δεν είναι όλα για όλους και ειδικότερα υπάρχουν θέσεις ευθύνης με αυξημένο βαθμό δυσκολίας και σημαντικότητας όπου θα πρέπει να νομοθετηθούν αυστηρότερες και όχι χαλαρότερες προϋποθέσεις επιστημονικής συνάφειας για την κάλυψη τους.