Στο Γραφείο του ΓΕΔΔ, στο ΣΕΕΔΔ και κατ΄ επέκταση στη νέα Αρχή, υπηρετούν υπάλληλοι από όλο το δημόσιο τομέα, προκειμένου να μεταφέρονται πρακτικές, αντιλήψεις, γνώσεις και δεξιότητες που καλύπτουν όλο το φάσμα της ελεγκτικής δράσης των ανωτέρω ελεγκτικών μηχανισμών, δεδομένου ότι όπως οι υφιστάμενοι θεσμοί (ΓΕΔΔ και ΣΕΕΔΔ), έτσι και η νέα Αρχή, δεν θα αναπτύσσει μεμονωμένη τομεακή δράση, αλλά θα δραστηριοποιείται σε όλους τους τομείς της διοικητικής λειτουργίας, έχοντας ταυτόχρονα πειθαρχικές και ανακριτικές αρμοδιότητες.
Στο πλαίσιο αυτό, για τη νέα Αρχή, είναι εμφανής η αναγκαιότητα, μέσα στο νέο σύνθετο, ασταθές, ρευστό και άκρως ανταγωνιστικό διεθνές πε¬ριβάλλον, να αναπροσαρμόζει συνεχώς τις προτεραιότητές της, επικαιροποιώντας τους στόχους της, έτσι ώστε να συμβάλλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που η ελληνική δημόσια διοίκηση δέχεται, με σκοπό να κερδισθεί το στοίχημα της ομαλής προσαρμογής και ενσωμάτωσής της στο διεθνές σύστημα.
Η επίτευξη των ανωτέρω στόχων διέρχεται μέσα από το ανθρώπινο δυναμικό της Αρχής, το οποίο θα πρέπει να επιμορφώνεται συνεχώς και να επικαιροποιεί τις γνώσεις του. Μέχρι σήμερα, ορισμένοι μόνο Επιθεωρητές παρακολουθούσαν επιμορφωτικά προγράμματα διαφόρων φορέων, που σε μεγάλο βαθμό δεν είχαν καμία σχέση με τα ελεγκτικά τους καθήκοντα, με συνέπεια την απώλεια σημαντικού χρόνου εργασίας χωρίς αντίστοιχα αποτελέσματα, πέραν της προβλεπόμενης μοριοδότησής τους. Οι υφιστάμενοι θεσμοί (ΓΕΔΔ και ΣΕΕΔΔ), διοργανώνουν ιδιαίτερα εξειδικευμένα επιμορφωτικά σεμινάρια στην έδρα τους, χωρίς δηλαδή να απαιτείται μετακίνηση και σπατάλη χρόνου των Επιθεωρητών, τα οποία όμως έχουν άτυπη μορφή και δεν μοριοδοτούνται κατά τις κείμενες διατάξεις.
Κατόπιν των ανωτέρω, καθίσταται απολύτως απαραίτητη η διοργάνωση από την Αρχή εξειδικευμένων και μοριοδοτούμενων επιμορφωτικών σεμιναρίων για το προσωπικό της, αλλά και αντίστοιχων προγραμμάτων για το προσωπικό των φορέων αρμοδιότητάς της, προκειμένου να μεταφέρεται η γνώση, η εμπειρία που αποκτώνται κατά τη διάρκεια των επιθεωρήσεων – ελέγχων και οι καλές διοικητικές πρακτικές που καταγράφονται.
Για τους λόγους αυτούς, προτείνεται να ενσωματωθεί στο άρθρο 3 με τίτλο «Πεδίο Δράσης – Αρμοδιότητες», ως παρ. 9, η παρακάτω διάταξη:
«9. Η Αρχή διοργανώνει σεμινάρια επιμόρφωσης για το προσωπικό της, το προσωπικό των Σωμάτων και Υπηρεσιών επιθεώρησης και ελέγχου και το πάσης φύσεως προσωπικό των φορέων αρμοδιότητάς της, τα οποία μοριοδοτούνται κατά τις κείμενες διατάξεις».
Στο Γραφείο του ΓΕΔΔ, στο ΣΕΕΔΔ και κατ΄ επέκταση στη νέα Αρχή, υπηρετούν υπάλληλοι από όλο το δημόσιο τομέα, προκειμένου να μεταφέρονται πρακτικές, αντιλήψεις, γνώσεις και δεξιότητες που καλύπτουν όλο το φάσμα της ελεγκτικής δράσης των ανωτέρω ελεγκτικών μηχανισμών, δεδομένου ότι όπως οι υφιστάμενοι θεσμοί (ΓΕΔΔ και ΣΕΕΔΔ), έτσι και η νέα Αρχή, δεν θα αναπτύσσει μεμονωμένη τομεακή δράση, αλλά θα δραστηριοποιείται σε όλους τους τομείς της διοικητικής λειτουργίας, έχοντας ταυτόχρονα πειθαρχικές και ανακριτικές αρμοδιότητες. Στο πλαίσιο αυτό, για τη νέα Αρχή, είναι εμφανής η αναγκαιότητα, μέσα στο νέο σύνθετο, ασταθές, ρευστό και άκρως ανταγωνιστικό διεθνές πε¬ριβάλλον, να αναπροσαρμόζει συνεχώς τις προτεραιότητές της, επικαιροποιώντας τους στόχους της, έτσι ώστε να συμβάλλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που η ελληνική δημόσια διοίκηση δέχεται, με σκοπό να κερδισθεί το στοίχημα της ομαλής προσαρμογής και ενσωμάτωσής της στο διεθνές σύστημα. Η επίτευξη των ανωτέρω στόχων διέρχεται μέσα από το ανθρώπινο δυναμικό της Αρχής, το οποίο θα πρέπει να επιμορφώνεται συνεχώς και να επικαιροποιεί τις γνώσεις του. Μέχρι σήμερα, ορισμένοι μόνο Επιθεωρητές παρακολουθούσαν επιμορφωτικά προγράμματα διαφόρων φορέων, που σε μεγάλο βαθμό δεν είχαν καμία σχέση με τα ελεγκτικά τους καθήκοντα, με συνέπεια την απώλεια σημαντικού χρόνου εργασίας χωρίς αντίστοιχα αποτελέσματα, πέραν της προβλεπόμενης μοριοδότησής τους. Οι υφιστάμενοι θεσμοί (ΓΕΔΔ και ΣΕΕΔΔ), διοργανώνουν ιδιαίτερα εξειδικευμένα επιμορφωτικά σεμινάρια στην έδρα τους, χωρίς δηλαδή να απαιτείται μετακίνηση και σπατάλη χρόνου των Επιθεωρητών, τα οποία όμως έχουν άτυπη μορφή και δεν μοριοδοτούνται κατά τις κείμενες διατάξεις. Κατόπιν των ανωτέρω, καθίσταται απολύτως απαραίτητη η διοργάνωση από την Αρχή εξειδικευμένων και μοριοδοτούμενων επιμορφωτικών σεμιναρίων για το προσωπικό της, αλλά και αντίστοιχων προγραμμάτων για το προσωπικό των φορέων αρμοδιότητάς της, προκειμένου να μεταφέρεται η γνώση, η εμπειρία που αποκτώνται κατά τη διάρκεια των επιθεωρήσεων – ελέγχων και οι καλές διοικητικές πρακτικές που καταγράφονται. Για τους λόγους αυτούς, προτείνεται να ενσωματωθεί στο άρθρο 3 με τίτλο «Πεδίο Δράσης – Αρμοδιότητες», ως παρ. 9, η παρακάτω διάταξη: «9. Η Αρχή διοργανώνει σεμινάρια επιμόρφωσης για το προσωπικό της, το προσωπικό των Σωμάτων και Υπηρεσιών επιθεώρησης και ελέγχου και το πάσης φύσεως προσωπικό των φορέων αρμοδιότητάς της, τα οποία μοριοδοτούνται κατά τις κείμενες διατάξεις».