Γιάννη Γ,
με ποιό τρόπο μπορεί να διασφαλιστεί για όλους ότι θα κάνουν τα απαιτούμενα διαλείμματα; Κάθε θέση εργασίας έχει διαφορετικό φόρτο και είναι δύσκολο να τηρηθεί το 15λεπτο ανά 2ωρο. Ειδικά στην εξυπηρέτηση του κοινού. Κάθε προϊστάμενος (δεν) θα εφαρμόζει τη νομοθεσία κατά την κρίση του. Κάνε κάποιες πρακτικές προτάσεις.
jim,
Διεκδικήστε και οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα τα δικαιώματά σας. Δεν θα έπρεπε να έχετε και εσείς σχετική νομοθετική ρύθμιση; Να μην γίνει όπως με το μνημόνιο, όταν σε κάποιους μειώνονται οι αποδοχές περισσότερο από τους υπόλοιπους, να είναι δικαιολογία για περαιτέρω μείωση σε όλους. Η εξίσωση να γίνεται προς τα πάνω.
Οι πόνοι στα μάτια και στο κεφάλι, δεν προέρχονται απο την ακτινοβολία αλλά απο κακή ποιότητα της οθόνης ή κακές ρυθμίσεις(όπως refresh rate κλπ), αλλα και επίσης κυριότερα απο το συνεχές focus των ματιών στο ίδιο σημείο για μεγάλο χρονικό διάστημα και την ακινησία του λαιμού.
Ενας από τους παράγοντες που παίζει μέγιστη σημασία στο θέμα των πονοκεφάλων όσον αφορά την πολύωρη χρήστη υπολογιστή, είναι η εργασία σε λευκό φόντο (το default των περισσότερων προγραμμάτων δηλαδή, όπως word processors, browsers, κτλ).Το λευκό κουράζει ιδιαίτερα τα μάτια/εγκέφαλο.
1) Χρησιμοποιούμε τα γνωστά μαξιλαράκια του mousepad και του πληκτρολογίου, τα οποία ξεκουράζουν τον καρπό (τον φέρνουν σε πιό φυσική στάση). Αλλιώς θα αποκτήσουμε όλοι το Carpal tunel syndrome-μια μορφή τενοντίτιδας
2)Ανάλογα με τις διαστάσεις της οθόνης πρέπει να καθόμαστε ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ μισό μέτρο μακριά!!!
3) Μην δουλεύετε στα σκοτάδια!! Καλός φωτισμός είναι ο άπλετος, διάχυτος φωτισμός, που δεν δημιουργεί αντανακλάσεις και μειώνει την φωτεινότητα της οθόνης σε σχέση με το περιβάλλον.
4) Απαραίτητη είναι και μια ΚΑΛΗ ανατομική πολυθρόνα που στηρίζει τόσο την πλάτη όσο και τον αυχένα.
Γιάννη Γ, με ποιό τρόπο μπορεί να διασφαλιστεί για όλους ότι θα κάνουν τα απαιτούμενα διαλείμματα; Κάθε θέση εργασίας έχει διαφορετικό φόρτο και είναι δύσκολο να τηρηθεί το 15λεπτο ανά 2ωρο. Ειδικά στην εξυπηρέτηση του κοινού. Κάθε προϊστάμενος (δεν) θα εφαρμόζει τη νομοθεσία κατά την κρίση του. Κάνε κάποιες πρακτικές προτάσεις. jim, Διεκδικήστε και οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα τα δικαιώματά σας. Δεν θα έπρεπε να έχετε και εσείς σχετική νομοθετική ρύθμιση; Να μην γίνει όπως με το μνημόνιο, όταν σε κάποιους μειώνονται οι αποδοχές περισσότερο από τους υπόλοιπους, να είναι δικαιολογία για περαιτέρω μείωση σε όλους. Η εξίσωση να γίνεται προς τα πάνω. Οι πόνοι στα μάτια και στο κεφάλι, δεν προέρχονται απο την ακτινοβολία αλλά απο κακή ποιότητα της οθόνης ή κακές ρυθμίσεις(όπως refresh rate κλπ), αλλα και επίσης κυριότερα απο το συνεχές focus των ματιών στο ίδιο σημείο για μεγάλο χρονικό διάστημα και την ακινησία του λαιμού. Ενας από τους παράγοντες που παίζει μέγιστη σημασία στο θέμα των πονοκεφάλων όσον αφορά την πολύωρη χρήστη υπολογιστή, είναι η εργασία σε λευκό φόντο (το default των περισσότερων προγραμμάτων δηλαδή, όπως word processors, browsers, κτλ).Το λευκό κουράζει ιδιαίτερα τα μάτια/εγκέφαλο. 1) Χρησιμοποιούμε τα γνωστά μαξιλαράκια του mousepad και του πληκτρολογίου, τα οποία ξεκουράζουν τον καρπό (τον φέρνουν σε πιό φυσική στάση). Αλλιώς θα αποκτήσουμε όλοι το Carpal tunel syndrome-μια μορφή τενοντίτιδας 2)Ανάλογα με τις διαστάσεις της οθόνης πρέπει να καθόμαστε ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ μισό μέτρο μακριά!!! 3) Μην δουλεύετε στα σκοτάδια!! Καλός φωτισμός είναι ο άπλετος, διάχυτος φωτισμός, που δεν δημιουργεί αντανακλάσεις και μειώνει την φωτεινότητα της οθόνης σε σχέση με το περιβάλλον. 4) Απαραίτητη είναι και μια ΚΑΛΗ ανατομική πολυθρόνα που στηρίζει τόσο την πλάτη όσο και τον αυχένα.