Η διάταξη αυτή είναι ανήθικη. Θεωρείται δεδομένο ότι σε μία υπηρεσία οι άριστοι δεν ξεπερνούν το 15%. Όταν λοιπόν οι θεωρούμενοι "κακοί" υπάλληλοι αξιολογηθούν σε επίπεδο Γενικής Γραμματείας ή Υπουργείου, πχ για διαθεσιμότητα, θα υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια?
Υπάρχουν, αν δεν κάνω λάθος, ήδη μονάδες στο δημόσιο όπου έχουν στελεχωθεί με εξαιρετικούς (ως προς τις ικανότητες και τα προσόντα) στελέχη. Θα πρέπει λοιπόν δια νόμου κάποιοι από αυτούς να χαρακτηρίζονται άχρηστοι, ενώ σε κάποια άλλη υπηρεσία ίσως να ήταν άριστοι.
Αν θεωρείτε ότι υπάρχουν πολλά "άριστα", θεσμοθετείτε και δίνετε τη δυνατότητα στο 15% να είναι άριστοι, με αποτέλεσμα σε μία υπηρεσία το επίπεδο της οποίας είναι ίσως είναι χαμηλό, ίσως τελεσφορήσουν και πάλι ενδεχόμενες πιέσεις, αδικώντας τους πραγματικά άριστους που βρίσκονται προσεγγίζοντας συνολικά μία υψηλότερη δομή διοίκησης.
Επιτέλους λίγη λογική θα υπάρξει? Αυτή η διάταξη θα διαλύσει τις υπηρεσίες και θα καταρρακώσει τις συνειδήσεις των υπαλλήλων. Η αξιοκρατία δεν προωθείται με τέτοιου είδους διατάξεις, αφού δεν είναι διάφορη από την αξιοπρέπεια και την ηθική. Θεωρώ ότι οι προϊστάμενοι οφείλουν να προωθούν ορθές αξιολογήσεις, και προς αυτή τη κατεύθυνση θα ήταν σωστό να προωθηθούν διατάξεις, δηλ. στην ευθύνη των προϊσταμένων και όχι με ποσοστά. Εξάλλου όπως λέγεται "καλύτερα ένας άδικος έξω παρά ένας δίκαιος στη φυλακή".
Τέλος η διάρθρωση του δημόσιου τομέα καλά κρατεί (μαζί με την αναστάτωση που προκαλεί). Μετά από 3 χρόνια, ακόμα οι πολίτες ταλαιπωρούνται.Πότε θα αρχίσουμε με ηρεμία να εργαζόμαστε για να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη της οικονομίας μας?
Η διάταξη αυτή είναι ανήθικη. Θεωρείται δεδομένο ότι σε μία υπηρεσία οι άριστοι δεν ξεπερνούν το 15%. Όταν λοιπόν οι θεωρούμενοι "κακοί" υπάλληλοι αξιολογηθούν σε επίπεδο Γενικής Γραμματείας ή Υπουργείου, πχ για διαθεσιμότητα, θα υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια? Υπάρχουν, αν δεν κάνω λάθος, ήδη μονάδες στο δημόσιο όπου έχουν στελεχωθεί με εξαιρετικούς (ως προς τις ικανότητες και τα προσόντα) στελέχη. Θα πρέπει λοιπόν δια νόμου κάποιοι από αυτούς να χαρακτηρίζονται άχρηστοι, ενώ σε κάποια άλλη υπηρεσία ίσως να ήταν άριστοι. Αν θεωρείτε ότι υπάρχουν πολλά "άριστα", θεσμοθετείτε και δίνετε τη δυνατότητα στο 15% να είναι άριστοι, με αποτέλεσμα σε μία υπηρεσία το επίπεδο της οποίας είναι ίσως είναι χαμηλό, ίσως τελεσφορήσουν και πάλι ενδεχόμενες πιέσεις, αδικώντας τους πραγματικά άριστους που βρίσκονται προσεγγίζοντας συνολικά μία υψηλότερη δομή διοίκησης. Επιτέλους λίγη λογική θα υπάρξει? Αυτή η διάταξη θα διαλύσει τις υπηρεσίες και θα καταρρακώσει τις συνειδήσεις των υπαλλήλων. Η αξιοκρατία δεν προωθείται με τέτοιου είδους διατάξεις, αφού δεν είναι διάφορη από την αξιοπρέπεια και την ηθική. Θεωρώ ότι οι προϊστάμενοι οφείλουν να προωθούν ορθές αξιολογήσεις, και προς αυτή τη κατεύθυνση θα ήταν σωστό να προωθηθούν διατάξεις, δηλ. στην ευθύνη των προϊσταμένων και όχι με ποσοστά. Εξάλλου όπως λέγεται "καλύτερα ένας άδικος έξω παρά ένας δίκαιος στη φυλακή". Τέλος η διάρθρωση του δημόσιου τομέα καλά κρατεί (μαζί με την αναστάτωση που προκαλεί). Μετά από 3 χρόνια, ακόμα οι πολίτες ταλαιπωρούνται.Πότε θα αρχίσουμε με ηρεμία να εργαζόμαστε για να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη της οικονομίας μας?