Ένα σχόλιο σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο για τους ηλεκτρονικούς δημόσιους διαγωνισμούς και συμβάσεις που αποτελούν μέρος της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης:
Στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και υπεύθυνες δημώσεις που πρέπει να υποβάλλει ο κάθε ενδιαφερόμενος προμηθευτής και να ελεγχθούν από τον αρμόδιο φορέα που προκηρύσσει έναν διαγωνισμό, αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της όλης προσφοράς. Επιπλέον, ο κάθε αρμόδιος φορέας είναι υποχρεωμένος να τα αναφέρει αυτά αναλυτικά σε κάθε διακήρυξη και οι αναφορές αυτές καταλαμβάνουν συνήθως γύρω στο 70-80% του κειμένου της διακήρυξης. Αναφέρομαι σε δικαιολογητικά για την μή συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, μη διάπραξη απάτης, μη πτώχευση, μη αναγκαστική διαχείριση,... φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, ΦΕΚ ίδρυσης και μεταβολών, και πολλά πολλά άλλα. Σημειωτέον ότι όλα αυτά είναι τα ίδια για κάθε διαγωνισμό και επιφέρουν και σημαντικό κόστος και φόρτο εργασίας και για τους υποψηφίους προμηθευτές και για το προσωπικό των φορέων.
Προτείνω, να υπάρξει μια ενιαία βάση δεδομένων (μητρώο) όλων των αναδόχων που ενδιαφέρονται για δημόσιες συμβάσεις υπο τον συντονισμό και την διαχείριση ενός φορέα της Κεντρικής Κυβέρνησης (π.χ. η Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπ. Ανάπτυξης) που να έχει συγκεντρωμένα όλα τα στοιχεία για τον κάθε ενδιαφερόμενο και στο οποίο να έχουν πρόσβαση όλοι οι φορείς που διενεργούν δημόσιους διαγωνισμούς. Το σύστημα αυτό να μπορεί να ενημερώνεται αυτομάτως (μέσω της διασύνδεσης με αρμόδιους φορείς) για κάθε μεταβολή των στοιχείων κάποιου αναδόχου (ή και με την συνδρομή του αναδόχου ο οποίος θα πρέπει να φροντίσει να προσκομίσει τα κατάλληλα δικαιολογητικά μια και μόνο φορά) και να παρέχει μια και μοναδική πληροφορία στον κάθε φορέα: Αν ο Χ ανάδοχος (με βάση π.χ. το ΑΦΜ του) πληροί τις προϋποθέσεις, ΝΑΙ ή ΌΧΙ, να συμμετάσχει σε δημόσιους διαγωνισμούς. Αν ΝΑΙ τότε ο φορέας να μπορεί να προχωράει στα ουσιώδη της προσφοράς του αναδόχου λαμβάνοντας έναι επίσημο ΟΚ από τον φορέα της Κεντρικής Κυβέρνησης και να μην ασχολείται καθόλου περαιτέρω με δικαιολογητικά και υπεύθυνες δηλώσεις, κ.λπ.
Τεχνολογικά, είναι εύκολο να γίνει, ίσως μάλιστα να υπάρχουν και τα απαιτούμενα στοιχεία. Νομίζω όμως ότι χρειάζεται και θεσμική κατοχύρωση.
Ένα σχόλιο σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο για τους ηλεκτρονικούς δημόσιους διαγωνισμούς και συμβάσεις που αποτελούν μέρος της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης: Στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και υπεύθυνες δημώσεις που πρέπει να υποβάλλει ο κάθε ενδιαφερόμενος προμηθευτής και να ελεγχθούν από τον αρμόδιο φορέα που προκηρύσσει έναν διαγωνισμό, αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της όλης προσφοράς. Επιπλέον, ο κάθε αρμόδιος φορέας είναι υποχρεωμένος να τα αναφέρει αυτά αναλυτικά σε κάθε διακήρυξη και οι αναφορές αυτές καταλαμβάνουν συνήθως γύρω στο 70-80% του κειμένου της διακήρυξης. Αναφέρομαι σε δικαιολογητικά για την μή συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, μη διάπραξη απάτης, μη πτώχευση, μη αναγκαστική διαχείριση,... φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, ΦΕΚ ίδρυσης και μεταβολών, και πολλά πολλά άλλα. Σημειωτέον ότι όλα αυτά είναι τα ίδια για κάθε διαγωνισμό και επιφέρουν και σημαντικό κόστος και φόρτο εργασίας και για τους υποψηφίους προμηθευτές και για το προσωπικό των φορέων. Προτείνω, να υπάρξει μια ενιαία βάση δεδομένων (μητρώο) όλων των αναδόχων που ενδιαφέρονται για δημόσιες συμβάσεις υπο τον συντονισμό και την διαχείριση ενός φορέα της Κεντρικής Κυβέρνησης (π.χ. η Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπ. Ανάπτυξης) που να έχει συγκεντρωμένα όλα τα στοιχεία για τον κάθε ενδιαφερόμενο και στο οποίο να έχουν πρόσβαση όλοι οι φορείς που διενεργούν δημόσιους διαγωνισμούς. Το σύστημα αυτό να μπορεί να ενημερώνεται αυτομάτως (μέσω της διασύνδεσης με αρμόδιους φορείς) για κάθε μεταβολή των στοιχείων κάποιου αναδόχου (ή και με την συνδρομή του αναδόχου ο οποίος θα πρέπει να φροντίσει να προσκομίσει τα κατάλληλα δικαιολογητικά μια και μόνο φορά) και να παρέχει μια και μοναδική πληροφορία στον κάθε φορέα: Αν ο Χ ανάδοχος (με βάση π.χ. το ΑΦΜ του) πληροί τις προϋποθέσεις, ΝΑΙ ή ΌΧΙ, να συμμετάσχει σε δημόσιους διαγωνισμούς. Αν ΝΑΙ τότε ο φορέας να μπορεί να προχωράει στα ουσιώδη της προσφοράς του αναδόχου λαμβάνοντας έναι επίσημο ΟΚ από τον φορέα της Κεντρικής Κυβέρνησης και να μην ασχολείται καθόλου περαιτέρω με δικαιολογητικά και υπεύθυνες δηλώσεις, κ.λπ. Τεχνολογικά, είναι εύκολο να γίνει, ίσως μάλιστα να υπάρχουν και τα απαιτούμενα στοιχεία. Νομίζω όμως ότι χρειάζεται και θεσμική κατοχύρωση.