ΣΤΟΧΟΣ 2 – ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ – ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ
Το να ψηφιοποιήσουμε όλα τα έγγραφα που βρίσκονται στα αρχεία όλων των υπηρεσιών του κράτους μπορεί να αποβεί χρήσιμο για τη διατήρηση ηλεκτρονικού αρχείου αλλά ως εκεί.
Στην εποχή της αυτοματοποιημένης παροχής υπηρεσιών από το Ελληνικό Δημόσιο, και των διαλειτουργικών βάσεων δεδομένων, αυτό που χρειαζόμαστε είναι τα δεδομένα που περιέχουν τα έγγραφα και όχι τη "φωτογραφία" του εγγράφου.
Για παράδειγμα : Τι χρήση θα έχει να ψηφιοποιήσω την "εικόνα" μιας βεβαίωσης ενός ιατρού προς κάποιον πολίτη ότι είναι ψυχικά ικανός να φέρει όπλο; Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ο γιατρός αυτό να το βεβαιώνει online μέσω ψηφιακής υπογραφής, ώστε το δημόσιο να γνωρίζει αργότερα αν ο συγκεκριμένος γιατρός κάνει σωστά τη δουλειά του.
Επίσης η χρήση της ψηφιακής εικόνας ενός εγγράφου σε αντιπαραβολή με την ψηφιοποίηση των δεδομένων που θα περιείχε αυτό το έγγραφο, μπορεί να διευκολύνει αλλά δεν ΛΥΝΕΙ τη γραφειοκρατία.
Το σημαντικό επιτέλους, είναι να αποφασίσουμε να προχωρήσουμε στο τελικό στάδιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης πληροφορίας μέσα από εικονικά νέφη βάσεων δεδομένων, που ΘΑ ΑΝΟΙΚΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ και οχι σε providers (Η διαχείριση δεδομένων πολιτών δεν μπορεί να παραδοθεί σε ιδιωτικά clouds).
Αυτή τη δυνατότητα την είχαμε ακόμη και από το 3ο ΚΠΣ, αλλά προτιμήσαμε την προμήθεια έργων αποκλειστικά για να απορροφήσουμε τα κονδύλια και όχι απαραίτητα να οργανώσουμε τις δομές μας σε επίπεδα 21ου αιώνα.
Καραθανάσης Δημήτρης
Προϊστάμενος Σχεδιασμού % υποστήριξης συστημάτων φορέα
Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας
ΣΤΟΧΟΣ 2 – ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ – ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ Το να ψηφιοποιήσουμε όλα τα έγγραφα που βρίσκονται στα αρχεία όλων των υπηρεσιών του κράτους μπορεί να αποβεί χρήσιμο για τη διατήρηση ηλεκτρονικού αρχείου αλλά ως εκεί. Στην εποχή της αυτοματοποιημένης παροχής υπηρεσιών από το Ελληνικό Δημόσιο, και των διαλειτουργικών βάσεων δεδομένων, αυτό που χρειαζόμαστε είναι τα δεδομένα που περιέχουν τα έγγραφα και όχι τη "φωτογραφία" του εγγράφου. Για παράδειγμα : Τι χρήση θα έχει να ψηφιοποιήσω την "εικόνα" μιας βεβαίωσης ενός ιατρού προς κάποιον πολίτη ότι είναι ψυχικά ικανός να φέρει όπλο; Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ο γιατρός αυτό να το βεβαιώνει online μέσω ψηφιακής υπογραφής, ώστε το δημόσιο να γνωρίζει αργότερα αν ο συγκεκριμένος γιατρός κάνει σωστά τη δουλειά του. Επίσης η χρήση της ψηφιακής εικόνας ενός εγγράφου σε αντιπαραβολή με την ψηφιοποίηση των δεδομένων που θα περιείχε αυτό το έγγραφο, μπορεί να διευκολύνει αλλά δεν ΛΥΝΕΙ τη γραφειοκρατία. Το σημαντικό επιτέλους, είναι να αποφασίσουμε να προχωρήσουμε στο τελικό στάδιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης πληροφορίας μέσα από εικονικά νέφη βάσεων δεδομένων, που ΘΑ ΑΝΟΙΚΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ και οχι σε providers (Η διαχείριση δεδομένων πολιτών δεν μπορεί να παραδοθεί σε ιδιωτικά clouds). Αυτή τη δυνατότητα την είχαμε ακόμη και από το 3ο ΚΠΣ, αλλά προτιμήσαμε την προμήθεια έργων αποκλειστικά για να απορροφήσουμε τα κονδύλια και όχι απαραίτητα να οργανώσουμε τις δομές μας σε επίπεδα 21ου αιώνα. Καραθανάσης Δημήτρης Προϊστάμενος Σχεδιασμού % υποστήριξης συστημάτων φορέα Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας