Η Στρατηγική επταετίας πρέπει να καθορίζεται με λιτότητα και σαφήνεια. Χρειάζεται ένα κείμενο μεστό, που να θέτει τις προτεραιότητες και που να περιλαμβάνει στον καθορισμό των στόχων τη λογική και χρονική αλληλουχία που θα προδιαγράφει την έγκαιρη και ολοκληρωτική υλοποίησή τους.
Επίσης, πρέπει να ορίζει τα κριτήρια αποτίμησης της επίτευξης κάθε στόχου, απόλυτα ή σχετικά (π.χ. μια διαδικασία να ολοκληρώνεται σε λιγότερο από 10 ημέρες, ή η χώρα να κατατάσσεται στις πέντε πρώτες στην ΕΕ, με κριτήριο το μέσο χρόνος διεκπεραίωσης υποθέσεων συγκεκριμένου είδους).
Το παρόν κείμενο είναι ένα, κατ’ αρχήν σωστό, γενικό πλαίσιο, που δεν φαίνεται να επιχειρεί να διασφαλίσει την πραγματοποίηση όσων προβλέπει. Θα ήταν χρήσιμη μια αναθεώρησή του, με αφαίρεση ή αναδιατύπωση όσων φράσεων είναι ασαφείς ή γενικόλογες, και με προσθήκη των ανωτέρω συγκεκριμένων στοιχείων, ώστε να διαμορφωθεί ένα κείμενο πιο τεχνοκρατικό.
Η εμπειρία έχει δείξει ότι παρόμοια πλαίσια επέτρεψαν την ανάλωση πολύ μεγάλων ποσών για έργα πληροφορικής, χωρίς να επιτευχθούν τελικά τα προσδοκώμενα.
Θα βοηθούσε την υλοποίηση των στόχων ένα κείμενο πιο συγκεκριμένο ως προς τους τρόπους πραγματοποίησης του κάθε στόχου και, παράλληλα, πρόβλεψη κυρώσεων σε περίπτωση μη πραγματοποίησής τους.
Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να παραβλέπεται μια ιδιαιτερότητα των έργων πληροφορικής: Ότι, όντας πολλά απ’ αυτά στην αιχμή της τεχνολογίας, έχουν συχνά πολύ φιλόδοξες προθέσεις και, μοιραία, όχι ανάλογα αποτελέσματα.
Αυτό συμβαίνει και σε κορυφαία κέντρα γνώσης, όπου έχει συμβεί να δαπανηθούν πολύ μεγάλα ποσά σε ερευνητικά προγράμματα που δεν απέδωσαν τα προσδοκώμενα. Ο Μιχάλης Δερτούζος έχει περιγράψει πολύ γλαφυρά ένα μεγάλου κόστους αποτυχημένο έργο ρομποτικής, με κρατική χρηματοδότηση, στο κορυφαίο πανεπιστήμιο ΜΙΤ. Αντίστοιχα πνευματώδης είναι και η διατύπωση του νόμου του Douglas Hofstadter «It always takes longer than you expect, even when you take into account Hofstadter's Law» (Πάντοτε χρειάζεται περισσότερος χρόνος από όσον αρχικά υπολογίζεις, ακόμα και όταν λαμβάνεις υπ' όψιν το νόμο του Hofstadter). Γνωστές είναι και οι αναφορές στο «Μυθικό Ανθρωπομήνα» για έργα πληροφορικής μεγάλης πολυπλοκότητας.
Όλη αυτή η εδραιωμένη πλέον γνώση και εμπειρία, δεν πρέπει να σταματήσει την πρόοδο και την εξάπλωση των εφαρμογών της πληροφορικής. Πρέπει, όμως, να βοηθήσει να σχεδιαστούν προσεκτικά τα επόμενα βήματα, ώστε να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος.
Σημείωση: Στην παρούσα διαβούλευση δεν λειτουργούν οι επιλογές «Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:» στα σχόλια, πράγμα που αφαιρεί τη δυνατότητα διαπίστωσης της ευρύτερης απήχησης των σχολίων.
Η Στρατηγική επταετίας πρέπει να καθορίζεται με λιτότητα και σαφήνεια. Χρειάζεται ένα κείμενο μεστό, που να θέτει τις προτεραιότητες και που να περιλαμβάνει στον καθορισμό των στόχων τη λογική και χρονική αλληλουχία που θα προδιαγράφει την έγκαιρη και ολοκληρωτική υλοποίησή τους. Επίσης, πρέπει να ορίζει τα κριτήρια αποτίμησης της επίτευξης κάθε στόχου, απόλυτα ή σχετικά (π.χ. μια διαδικασία να ολοκληρώνεται σε λιγότερο από 10 ημέρες, ή η χώρα να κατατάσσεται στις πέντε πρώτες στην ΕΕ, με κριτήριο το μέσο χρόνος διεκπεραίωσης υποθέσεων συγκεκριμένου είδους). Το παρόν κείμενο είναι ένα, κατ’ αρχήν σωστό, γενικό πλαίσιο, που δεν φαίνεται να επιχειρεί να διασφαλίσει την πραγματοποίηση όσων προβλέπει. Θα ήταν χρήσιμη μια αναθεώρησή του, με αφαίρεση ή αναδιατύπωση όσων φράσεων είναι ασαφείς ή γενικόλογες, και με προσθήκη των ανωτέρω συγκεκριμένων στοιχείων, ώστε να διαμορφωθεί ένα κείμενο πιο τεχνοκρατικό. Η εμπειρία έχει δείξει ότι παρόμοια πλαίσια επέτρεψαν την ανάλωση πολύ μεγάλων ποσών για έργα πληροφορικής, χωρίς να επιτευχθούν τελικά τα προσδοκώμενα. Θα βοηθούσε την υλοποίηση των στόχων ένα κείμενο πιο συγκεκριμένο ως προς τους τρόπους πραγματοποίησης του κάθε στόχου και, παράλληλα, πρόβλεψη κυρώσεων σε περίπτωση μη πραγματοποίησής τους. Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να παραβλέπεται μια ιδιαιτερότητα των έργων πληροφορικής: Ότι, όντας πολλά απ’ αυτά στην αιχμή της τεχνολογίας, έχουν συχνά πολύ φιλόδοξες προθέσεις και, μοιραία, όχι ανάλογα αποτελέσματα. Αυτό συμβαίνει και σε κορυφαία κέντρα γνώσης, όπου έχει συμβεί να δαπανηθούν πολύ μεγάλα ποσά σε ερευνητικά προγράμματα που δεν απέδωσαν τα προσδοκώμενα. Ο Μιχάλης Δερτούζος έχει περιγράψει πολύ γλαφυρά ένα μεγάλου κόστους αποτυχημένο έργο ρομποτικής, με κρατική χρηματοδότηση, στο κορυφαίο πανεπιστήμιο ΜΙΤ. Αντίστοιχα πνευματώδης είναι και η διατύπωση του νόμου του Douglas Hofstadter «It always takes longer than you expect, even when you take into account Hofstadter's Law» (Πάντοτε χρειάζεται περισσότερος χρόνος από όσον αρχικά υπολογίζεις, ακόμα και όταν λαμβάνεις υπ' όψιν το νόμο του Hofstadter). Γνωστές είναι και οι αναφορές στο «Μυθικό Ανθρωπομήνα» για έργα πληροφορικής μεγάλης πολυπλοκότητας. Όλη αυτή η εδραιωμένη πλέον γνώση και εμπειρία, δεν πρέπει να σταματήσει την πρόοδο και την εξάπλωση των εφαρμογών της πληροφορικής. Πρέπει, όμως, να βοηθήσει να σχεδιαστούν προσεκτικά τα επόμενα βήματα, ώστε να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος. Σημείωση: Στην παρούσα διαβούλευση δεν λειτουργούν οι επιλογές «Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:» στα σχόλια, πράγμα που αφαιρεί τη δυνατότητα διαπίστωσης της ευρύτερης απήχησης των σχολίων.