Μπορεί κανείς να προσεγγίσει το θέμα αυτής της ενότητας από διάφορες οπτικές γωνίες και με διάφορους βαθμούς αφαίρεσης. Στη Στρατηγική είναι επιθυμητό η γενικότητα του πλαισίου να εξειδικευτεί με συγκεκριμένες σαφείς κατευθύνσεις.
(Συναφές είναι ότι στο 15ο Greek ICT Forum, τον Οκτώβριο 2013 στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, πολλοί ομιλητές επισήμαναν ως αρνητικό ότι τα ίδια είχαν πει και πριν από χρόνια από το ίδιο βήμα. Πιστεύω ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξε πρόοδος, αλλά ότι η πρόοδος ήταν κατώτερη από τις προσδοκίες τους).
Αν η Στρατηγική είναι πιο συγκεκριμένη στους στόχους της και στα κριτήρια επίτευξής τους (ποσοτικά, ποιοτικά και χρονικά), θα μπορεί να ελέγχεται η πορεία της υλοποίησής της και να γίνονται έγκαιρα διορθώσεις ή αναθεωρήσεις. Επίσης, θα οριοθετούνται οι προσδοκίες τρίτων.
Έχω την αίσθηση ότι με τις παρούσες συνθήκες, χρειάζεται το Στρατηγικό Πλαίσιο να προβλέπει:
1. Άμεσες λειτουργικές λύσεις σε επείγοντα θέματα και, παράλληλα, τη διασφάλιση των συνθηκών μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης βελτίωσης της πληροφορικής υποδομής για την πληρέστερη αντιμετώπιση των θεμάτων αυτών.
2. Αξιοποίηση δυνατοτήτων της Πληροφορικής, για την παραγωγή πολλαπλασιαστικού αποτελέσματος στη Δημόσια Διοίκηση. Αυτό προϋποθέτει βελτιώσεις σε τρεις τομείς: Στις γνώσεις και δεξιότητες των υπαλλήλων, στο λογισμικό και στο υλικό.
3. Διασφάλιση μέγιστου αποτελέσματος στα ανωτέρω με το ελάχιστο δυνατό κόστος.
Παρότι η Στρατηγική προδιαγράφει την πορεία, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότητα βελτιωτικών τροποποιήσεων ή αναθεωρήσεων με βάση τις τότε συνθήκες.
Σημαντικό για το σύνολο του έργου είναι να υπάρχει και δυνατότητα αξιολόγησης των επί μέρους τμημάτων της πορείας προς το 2020, από τους χρήστες και τους ωφελούμενους από αυτά. Προτείνεται να υπάρχει ιστότοπος, που να παρουσιάζει το σύνολο του έργου και την εξέλιξή του, και να παρέχει δομημένα δυνατότητα κριτικής και αξιολόγησης των επί μέρους τμημάτων του, αλλά και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των χρηστών, με κατάλληλες υπερσυνδέσεις. Μέσω του ιστοτόπου, οι ωφελούμενοι (κοινό και Δημόσια Διοίκηση) θα γνωρίζουν για κάθε έργο τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και θα μπορούν να επιβεβαιώσουν την ποιότητα των παραδοτέων.
Αυτό θα είναι πολλαπλά χρήσιμο για την παρακολούθηση του όλου εγχειρήματος, για την ανάδειξη των επιτευγμάτων του, για την διασφάλιση της εμπιστοσύνης του κοινού και για περαιτέρω βελτιώσεις.
Μπορεί κανείς να προσεγγίσει το θέμα αυτής της ενότητας από διάφορες οπτικές γωνίες και με διάφορους βαθμούς αφαίρεσης. Στη Στρατηγική είναι επιθυμητό η γενικότητα του πλαισίου να εξειδικευτεί με συγκεκριμένες σαφείς κατευθύνσεις. (Συναφές είναι ότι στο 15ο Greek ICT Forum, τον Οκτώβριο 2013 στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, πολλοί ομιλητές επισήμαναν ως αρνητικό ότι τα ίδια είχαν πει και πριν από χρόνια από το ίδιο βήμα. Πιστεύω ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξε πρόοδος, αλλά ότι η πρόοδος ήταν κατώτερη από τις προσδοκίες τους). Αν η Στρατηγική είναι πιο συγκεκριμένη στους στόχους της και στα κριτήρια επίτευξής τους (ποσοτικά, ποιοτικά και χρονικά), θα μπορεί να ελέγχεται η πορεία της υλοποίησής της και να γίνονται έγκαιρα διορθώσεις ή αναθεωρήσεις. Επίσης, θα οριοθετούνται οι προσδοκίες τρίτων. Έχω την αίσθηση ότι με τις παρούσες συνθήκες, χρειάζεται το Στρατηγικό Πλαίσιο να προβλέπει: 1. Άμεσες λειτουργικές λύσεις σε επείγοντα θέματα και, παράλληλα, τη διασφάλιση των συνθηκών μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης βελτίωσης της πληροφορικής υποδομής για την πληρέστερη αντιμετώπιση των θεμάτων αυτών. 2. Αξιοποίηση δυνατοτήτων της Πληροφορικής, για την παραγωγή πολλαπλασιαστικού αποτελέσματος στη Δημόσια Διοίκηση. Αυτό προϋποθέτει βελτιώσεις σε τρεις τομείς: Στις γνώσεις και δεξιότητες των υπαλλήλων, στο λογισμικό και στο υλικό. 3. Διασφάλιση μέγιστου αποτελέσματος στα ανωτέρω με το ελάχιστο δυνατό κόστος. Παρότι η Στρατηγική προδιαγράφει την πορεία, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότητα βελτιωτικών τροποποιήσεων ή αναθεωρήσεων με βάση τις τότε συνθήκες. Σημαντικό για το σύνολο του έργου είναι να υπάρχει και δυνατότητα αξιολόγησης των επί μέρους τμημάτων της πορείας προς το 2020, από τους χρήστες και τους ωφελούμενους από αυτά. Προτείνεται να υπάρχει ιστότοπος, που να παρουσιάζει το σύνολο του έργου και την εξέλιξή του, και να παρέχει δομημένα δυνατότητα κριτικής και αξιολόγησης των επί μέρους τμημάτων του, αλλά και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των χρηστών, με κατάλληλες υπερσυνδέσεις. Μέσω του ιστοτόπου, οι ωφελούμενοι (κοινό και Δημόσια Διοίκηση) θα γνωρίζουν για κάθε έργο τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και θα μπορούν να επιβεβαιώσουν την ποιότητα των παραδοτέων. Αυτό θα είναι πολλαπλά χρήσιμο για την παρακολούθηση του όλου εγχειρήματος, για την ανάδειξη των επιτευγμάτων του, για την διασφάλιση της εμπιστοσύνης του κοινού και για περαιτέρω βελτιώσεις.