Όποιος δεν έχει τουλάχιστον πτυχίο είναι ακατάλληλος και δεν κάνει ούτε για δημόσιος υπάλληλος πόσο μάλλον για θέση ευθύνης. Σε αυτό νομίζω δεν διαφωνεί κανείς. Χωρίς πτυχίο δεν έχεις το αρχικό υπόβαθρο να κάνεις τίποτα. Αν ήσουν ικανός, τουλάχιστον ένα πτυχίο θα το έπαιρνες...
Από κει και πέρα ανάμεσα σε πτυχιούχους, πρέπει να μετράει η προϋπηρεσία στο αντικείμενο (σε δημόσιο, αλλά και σε ιδιωτικό τομέα με έμφαση στον ιδιωτικό τομέα που ο χρόνος πρέπει να μετράει διπλά), οι γνώσεις συνολικά (πτυχία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά, σεμινάρια, πιστοποιήσεις, ξένες γλώσσες ίσως ανάλογα με τη θέση) που σχετίζονται όμως με το αντικείμενο, συνέντευξη για να δείξει ο υποψήφιος σε επιτροπή τις επικοινωνιακές του ικανότητες και να αναδείξει στοιχεία του χαρακτήρα του, κάποιες εξετάσεις υπό μορφή tests (ψυχολογικά (κατά πόσον είναι ηγέτης ο υποψήφιος) & ευφυίας) και μερικές ερωτήσεις διαδικασιών στο δημόσιο, ώστε να φαίνεται ότι γνωρίζει ο υποψήφιος τις βασικές διαδικασίες του δημοσίου (πχ σχετικά με χρηματοδοτήσεις έργων, ΕΣΠΑ, διαγωνισμοί δημοσίου κτλ).
Όλα τα παραπάνω πρέπει να μοριοδοτούνται υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ από ανεξάρτητες επιτροπές. Τα τυπικά προσόντα της θέσης θα πρέπει να ορίζονται από τον ΑΣΕΠ μετά από αίτημα-πρόταση του φορέα.
Όποιος δεν έχει τουλάχιστον πτυχίο είναι ακατάλληλος και δεν κάνει ούτε για δημόσιος υπάλληλος πόσο μάλλον για θέση ευθύνης. Σε αυτό νομίζω δεν διαφωνεί κανείς. Χωρίς πτυχίο δεν έχεις το αρχικό υπόβαθρο να κάνεις τίποτα. Αν ήσουν ικανός, τουλάχιστον ένα πτυχίο θα το έπαιρνες... Από κει και πέρα ανάμεσα σε πτυχιούχους, πρέπει να μετράει η προϋπηρεσία στο αντικείμενο (σε δημόσιο, αλλά και σε ιδιωτικό τομέα με έμφαση στον ιδιωτικό τομέα που ο χρόνος πρέπει να μετράει διπλά), οι γνώσεις συνολικά (πτυχία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά, σεμινάρια, πιστοποιήσεις, ξένες γλώσσες ίσως ανάλογα με τη θέση) που σχετίζονται όμως με το αντικείμενο, συνέντευξη για να δείξει ο υποψήφιος σε επιτροπή τις επικοινωνιακές του ικανότητες και να αναδείξει στοιχεία του χαρακτήρα του, κάποιες εξετάσεις υπό μορφή tests (ψυχολογικά (κατά πόσον είναι ηγέτης ο υποψήφιος) & ευφυίας) και μερικές ερωτήσεις διαδικασιών στο δημόσιο, ώστε να φαίνεται ότι γνωρίζει ο υποψήφιος τις βασικές διαδικασίες του δημοσίου (πχ σχετικά με χρηματοδοτήσεις έργων, ΕΣΠΑ, διαγωνισμοί δημοσίου κτλ). Όλα τα παραπάνω πρέπει να μοριοδοτούνται υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ από ανεξάρτητες επιτροπές. Τα τυπικά προσόντα της θέσης θα πρέπει να ορίζονται από τον ΑΣΕΠ μετά από αίτημα-πρόταση του φορέα.