Δυστυχώς όσο συνεχίζω την ανάγνωση αυτού του νομοσχεδίου, καταλήγω στο συμπέρασμα πως σίγουρα για μια ακόμα φορά η αξιοκρατία δεν είναι το ζητούμενο. Δεν είναι δυνατό να διαιωνίζεται το "προϊσταμενιλίκι" ανθρώπων που δεν έχουν κριθεί, και να τους στρώνουμε το δρόμο και για ανώτερα αξιώματα. Άνθρωποι ανίκανοι σε πολλές περιπτώσεις για τη θέση που κατέχουν, που τοποθετήθηκαν με αναξιοκρατικά κριτήρια -αποφάσεις μονομελούς οργάνου-, θα συνεχίσουν να παίρνουν επίδομα θέσης που δεν αξίζουν από το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου και θα συνεχίσουν να μαζεύουν τα μόρια με τα οποία τους πριμοδοτεί η συγκεκριμένη θέση.
Αν αυτοί που διοικούν και νομοθετούν δεν αντιληφθούν οτι
α) χωρίς σωστή δημόσια διοίκηση από ικανά στελέχη δεν πρόκειται να ορθοποδήσει ποτέ αυτή η χώρα
β) το να υπάρξει αξιοκρατία είναι προς όφελός και των ίδιων προσωπικά αφού αυτοί που αδικούνται από τέτοιες τακτικές είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς που ευνοούνται,
γ) οι αντιδράσεις από την επιβολή ενός αξιοκρατικού συστήματος θα είναι κατά βάση θετικές αφού κατά βάθος ακόμα και αυτοί που θα θιγούν έχουν αντίληψη του τι είναι σωστό και δίκαιο,
η φαυλότητα θα συνεχιστεί.
Όταν μιλάω για αυτούς που αδικούνται στην παράγραφο (β) δεν εννοώ μόνο τους ικανούς υπαλλήλους. Μιλάω και για τους πολίτες αυτής της χώρας που καθημερινά ταλαιπωρούνται από δημόσιες υπηρεσίες που δεν μπορούν να τους εξυπηρετήσουν λόγω κακοδιοίκησης. Μετά από 18 χρόνια υπηρεσίας είμαι σε θέση να γνωρίζω πως ικανά στελέχη υπαρχουν. (Υπάρχουν σίγουρα αυτοί που μπήκαν με τις γραπτές εξετάσεις του ΑΣΕΠ, αλλά και τόσοι άλλοι που τους αξίζει να έχουν μια ευκαιρία να κριθούν.) Το θέμα είναι πως δεν είναι δυνατό να αναδυθούν σε ένα μη αξιοκρατικό σύστημα.
Δυστυχώς όσο συνεχίζω την ανάγνωση αυτού του νομοσχεδίου, καταλήγω στο συμπέρασμα πως σίγουρα για μια ακόμα φορά η αξιοκρατία δεν είναι το ζητούμενο. Δεν είναι δυνατό να διαιωνίζεται το "προϊσταμενιλίκι" ανθρώπων που δεν έχουν κριθεί, και να τους στρώνουμε το δρόμο και για ανώτερα αξιώματα. Άνθρωποι ανίκανοι σε πολλές περιπτώσεις για τη θέση που κατέχουν, που τοποθετήθηκαν με αναξιοκρατικά κριτήρια -αποφάσεις μονομελούς οργάνου-, θα συνεχίσουν να παίρνουν επίδομα θέσης που δεν αξίζουν από το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου και θα συνεχίσουν να μαζεύουν τα μόρια με τα οποία τους πριμοδοτεί η συγκεκριμένη θέση. Αν αυτοί που διοικούν και νομοθετούν δεν αντιληφθούν οτι α) χωρίς σωστή δημόσια διοίκηση από ικανά στελέχη δεν πρόκειται να ορθοποδήσει ποτέ αυτή η χώρα β) το να υπάρξει αξιοκρατία είναι προς όφελός και των ίδιων προσωπικά αφού αυτοί που αδικούνται από τέτοιες τακτικές είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς που ευνοούνται, γ) οι αντιδράσεις από την επιβολή ενός αξιοκρατικού συστήματος θα είναι κατά βάση θετικές αφού κατά βάθος ακόμα και αυτοί που θα θιγούν έχουν αντίληψη του τι είναι σωστό και δίκαιο, η φαυλότητα θα συνεχιστεί. Όταν μιλάω για αυτούς που αδικούνται στην παράγραφο (β) δεν εννοώ μόνο τους ικανούς υπαλλήλους. Μιλάω και για τους πολίτες αυτής της χώρας που καθημερινά ταλαιπωρούνται από δημόσιες υπηρεσίες που δεν μπορούν να τους εξυπηρετήσουν λόγω κακοδιοίκησης. Μετά από 18 χρόνια υπηρεσίας είμαι σε θέση να γνωρίζω πως ικανά στελέχη υπαρχουν. (Υπάρχουν σίγουρα αυτοί που μπήκαν με τις γραπτές εξετάσεις του ΑΣΕΠ, αλλά και τόσοι άλλοι που τους αξίζει να έχουν μια ευκαιρία να κριθούν.) Το θέμα είναι πως δεν είναι δυνατό να αναδυθούν σε ένα μη αξιοκρατικό σύστημα.