Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
όντας ένθερμος υποστηρικτής σας και γνωρίζοντας την ευαισθησία σας απέναντι σε θέματα, όπως η αξιοκρατία, η αξιοποίηση των βέλτιστων, η δικαιοσύνη και η ισότητα μέσα στους εργασιακούς χώρους και ιδιαίτερα στο δημόσιο τομέα, που απασχολεί αυτό το σχέδιο νόμου, λαμβάνω το θάρρος να συμμετέχω σε τούτη την δημόσια διαβούλευση, για να σας θέσω υπόψη δύο τρία στοιχεία, που μάλλον εκ παραδρομής αγνόησαν πλήρως, όσοι σας πρότειναν να θεσπίσετε αυτό τον νέο τρόπο επιλογής προϊσταμένων στο δημόσιο.
Καταρχήν, ορμώμενος από τα δικά σας λόγια στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, σε μια από τις ζωντανές εμφανίσεις σας στο στούντιο του σταθμού, όπου είπατε εν ολίγοις το εξής «κάποιος που έχει πανεπιστημιακά πτυχία, τα οποία απέκτησε στον ελεύθερο χρόνο του, δεν σημαίνει, ότι είναι ικανότερος από έναν υπάλληλο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και γι’ αυτό θα εισάγουμε την συνέντευξη, ώστε να αποκαταστήσουμε την αξιοκρατία», θα σας πω το εξής:
Μιλώντας προσωπικά, αλλά και εξ ονόματος μεγάλης μερίδας δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι απέκτησαν πανεπιστημιακά πτυχία, μεταπτυχιακούς τίτλους και διδακτορικά, ενώ ταυτόχρονα εργάζονταν και παράλληλα ήταν οικογενειάρχες και συνεπείς και σε αυτές τις υποχρεώσεις τους, σας δηλώνω, ότι έχετε μέγα λάθος και μας προσβάλετε ανεπανόρθωτα, ενώ ταυτόχρονα μας αγνοείτε και αδικείτε σε αυτό το σχέδιο νόμου. Δεν αποκτήσαμε τα πτυχία στον ελεύθερο χρόνο μας, γιατί ποτέ δεν είχαμε τέτοιον. Αντίθετα ζοριστήκαμε και ξενυχτήσαμε για αυτά, την ίδια ώρα που άλλοι υπάλληλοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πήγαιναν τις εκδρομές και τα ταξίδια τους, διασκέδαζαν στα κέντρα διασκεδάσεως και έραναν με λουλούδια τις τραγουδίστριές αυτών. Ζοριστήκαμε στερώντας χρόνο και από την οικογένειά μας και από την προσωπική ζωή μας. Δουλεύαμε νυχτερινή βάρδια ως τις 06:00 π.μ. και μετά πηγαίναμε κατευθείαν για μάθημα στα φοιτητικά έδρανα ή για εξετάσεις, για τις οποίες οι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προϊστάμενοι μας έκαναν το παν, ώστε να μην πάμε, για να μην βρεθούμε να έχουμε μελλοντικά περισσότερα προσόντα από αυτούς και τους ξεπεράσουμε στην ιεραρχία. Αυτούς επιβραβεύεται λοιπόν με αυτό το σχέδιο νόμου; Αντίθετα τιμωρείται εμάς, που θελήσαμε να καταρτιστούμε καλύτερα και να προσφέρουμε περισσότερα στο ίδιο το Ελληνικό Δημόσιο, μέσα από τις πανεπιστημιακές γνώσεις μας, που με κόπο και όχι στον ελεύθερο χρόνο μας αποκτήσαμε;
Προσωπικό παράδειγμα: Προσλήφθηκα στην Υπηρεσία Εξωτερικής Φρούρησης Καταστημάτων Κράτησης Κορυδαλλού το έτος 2000 ως ένστολος και ένοπλος πολιτικός υπάλληλος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το έτος 2004 εισήχθην στο Τμήμα Κοινωνιολογίας Παντείου Παν/μίου και κάθε χρόνο (αν και πήγαινα στα μαθήματα και στις εξετάσεις ξενύχτης και μετά από ένα επικίνδυνο 8ωρο και όχι στον ελεύθερο χρόνο μου) αναδεικνυόμουν πρώτος σε επίδοση. Πρώτος σε επίδοση αποφοίτησα και από το Τμήμα μου με βαθμολογία που άγγιζε το δέκα. Στην συνέχεια, πάντα εργαζόμενος χωρίς ρεπό (σήμερα μου οφείλονται πάνω από 100 ρεπό) και με σειρά απλήρωτων ξενυχτιών, έδωσα εξετάσεις και πέρασα διαδοχικά σε δύο μεταπτυχιακά. Το ένα στην Διοίκηση της Υγείας του Πανεπιστημίου Πειραιά και το άλλο σε θέματα ισότητας, εργασίας, εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Αποφοίτησα αριστούχος και από τα δύο. Ακολούθως πέρασα στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, από όπου αποφοίτησα και πάλι αριστούχος. Αν τώρα μου πείτε, ότι είχα τόσο ελεύθερο χρόνο, θα σας παραπέμψω στις δικαστικές διεκδικήσεις εμού και των συναδέλφων μου για τα δεκάδες χιλιάδες απλήρωτα κομμένα ρεπό, στο γεγονός ότι έχω να πάρω ρεπό από τις 10 Απριλίου 2014 και στο ότι δεν έλαβα λόγω υπηρεσιακών αναγκών, κανονική άδεια το Πάσχα, αν και συμπεριλαμβανόμουν στο γκρουπ αδειών Πάσχα, ενώ κινδυνεύω να μην λάβω ούτε θερινή άδεια 2014 και μου οφείλουν ακόμη 06 ημέρες κανονικής άδειας 2013, από υπαιτιότητα της υπηρεσία, όπως και σε όλους τους συναδέλφους μου. Είπατε τίποτα; Θα σας παρακαλούσα να μου δανείσετε λίγο από τον δικό σας ελεύθερο χρόνο. Αν και μου είστε απόλυτα συμπαθής και συντοπίτης, είμαι πεπεισμένος, ότι κάποιοι σας συμβούλεψαν λάθος.
Να πάμε ακόμη παρακάτω: αν και έχω καταθέσει στην εργασία μου τα πτυχία μου, θεωρούμαι άδικα ακόμη υπάλληλος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, διότι οι συνδικαλιστές και οι άλλοι υπάλληλοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θέλουν, υιοθετώντας το παλαιό ρουσφετολογικό σύστημα που ίσχυε έως σήμερα και το οποίο επιβραβεύετε με το παρόν σχέδιο νόμου, να γίνουν αυτοί προϊστάμενοι και κάνουν τα πάντα ώστε να «θάψουν» τους πτυχιούχους συναδέλφους τους. Έχετε υπόψη σας, ότι όταν προσλήφθηκα, δεν υπήρχε καμία απαγόρευση αναγνώρισης πτυχίου στην εργασία μου και ίσχυε ο περίφημος νόμος Πεπονή. Το 2005 όμως οι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υπάλληλοι και συνδικαλιστές πέρασαν απαγορευτική διάταξη (αν και είμαστε πολιτικοί υπάλληλοι!) και με βάση αυτήν εξακολουθούν να μας απαγορεύουν την μετάταξη σε θέσεις ΠΕ. Αυτό το ονομάζετε αξιοκρατία;
Δείτε το περαιτέρω τραγελαφικό: Ενώ σε αυτή την υπηρεσία είμαστε δυο τρεις με μεταπτυχιακά και διδακτορικά, εξακολουθούν και μας διοικούν, ως τμηματάρχες ,υπαξιωματικοί και αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι προέρχονται, όπως καταλαβαίνετε από σχολές διετούς φοίτησης, όχι ισότιμες των ΑΕΙ και φυσικά χωρίς μεταπτυχιακούς τίτλους, οι οποίοι φυσικά και απολαμβάνουν την ανέλιξή τους στην ιεραρχία, ενώ εμείς είμαστε επί 14 έτη (πρωτόγνωρο) σε μία συγκεχυμένη κατάσταση, στην οποία έχουμε τον βαθμό? Του Φρουρού, αλλά και τον βαθμό Ε ή Δ του πολιτικού δημόσιου υπάλληλου (γιατί αυτό είμαστε στην πραγματικότητα). Αυτό το ονομάζεται αξιοκρατία;
Πάμε παραπέρα την αδικία: Αρχηγός της κάθε Εξωτερικής Φρουράς Φυλακών είναι ο εκάστοτε Διευθυντής της εκάστοτε Φυλακής. Αυτός είναι ο προϊστάμενος που περιγράφεται στο νομοσχέδιο σας. Σε αυτή την θέση δεν πρόκειται (εντελώς άδικα και αναξιοκρατικά) να φθάσουμε εμείς οι εξωτερικοί φρουροί, αφού όπως είπαμε έχουμε απαγόρευση αναγνώρισης πτυχίων από το 2005 και από ότι φαίνεται παραδόξως? δεν ισχύει? για εμάς ή εφαρμόζεται επιλεκτικά ο όποιος νεότερος μνημονιακός νόμος ή εγκύκλιός σας περί ιεραρχίας, κινητικότητας και μετάταξης. ‘Έτσι, ενώ νόμιμα μετατάσσονται σε εμάς οι πρώην δημοτικοί αστυνομικοί, παρανόμως?? πλέον δεν μας επιτρέπουν την μετάταξη μας σε ανώτερη εκπαιδευτική βαθμίδα ή σε άλλη Υπηρεσία του Δημοσίου.
Επίσης, αυτή την θέση του Διευθυντή την καταλαμβάνουν υπάλληλοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΠΕ Σωφρονιστικοί), οι οποίοι είναι κατεξοχήν ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΙ, όπως εγώ ή νομικοί και σύμφωνα με το σχέδιο νόμου για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας που βγήκε από την διαβούλευση, αλλά δεν έχει ψηφιστεί ακόμη θα μπορούν να είναι και δικαστικοί ή υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. Ερωτώ, λοιπόν, αν είναι αξιοκρατία το να μην έχω το δικαίωμα να ενταχθώ στην κατηγορία ΠΕ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΩΝ-ΠΕ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΩΝ και να κριθώ όπως εκείνοι στην αξιολόγηση για την επιλογή προϊσταμένων, την στιγμή μάλιστα που με νόμο της κυβέρνησης Καραμανλή, το πτυχίο του Κοινωνιολόγου έχει εξασφαλίσει τα επαγγελματικά του δικαιώματα, μέσα στα οποία είναι και η εργασία στις φυλακές ως ΠΕ Σωφρονιστικός, ΠΕ Σύμβουλος κλπ. Δηλαδή καταπατάτε και τους παλιότερους νόμους περί επαγγελματικών δικαιωμάτων των Κοινωνιολόγων, τους οποίους θέσπισαν μάλιστα δικές σας κυβερνήσεις;;;;;Τι να πω πια ;Φτιάχνετε νόμους για να λέτε, ότι υπάρχουν και μετά τους ξεχνάτε;;;;
Δείτε τώρα το τραγελαφικό της καταστάσεως: σύμφωνα και με το νομοσχέδιο σας, θα υπάρχουν στις φυλακές Διευθυντές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι ξέρουν άριστα τι σημαίνει φύλαξη, αλλά αγνοούν πλήρως τα διεθνή συστήματα απόδοσης δικαιοσύνης, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τους εναλλακτικούς τρόπους έκτισης ποινών, τι σημαίνει εγκληματολογία και εν ολίγοις το σωφρονιστικό μας σύστημα μας θα παραμένει αποτυχημένο και τιμωρητικό και σε καμία περίπτωση δεν θα βοηθά τον κρατούμενο να επανακοινωνικοποιηθεί ομαλά.
Φυσικά, για δυνατότητα συμμετοχής των πτυχιούχων Εξωτερικών Φρουρών Φυλακών στην αξιολόγηση για προϊσταμένους διεύθυνσης ούτε κουβέντα στο νομοσχέδιο σας ή αλλού. Αυτό δεν είναι αναξιοκρατία και αδικία??? Κι εμείς ξέρουμε από φρούρηση, αλλά διαθέτουμε και έναν τοίχο πτυχία που δεν τα αποκτήσαμε στον ελεύθερο χρόνο μας, αλλά σκληρά εργαζόμενοι και συμμετέχοντας στις αξιοκρατικές εξετάσεις των Ελληνικών Πανεπιστημίων, τα οποία εξευτελίζετε στο παρόν νομοσχέδιο, ενώ αντίθετα αγιοποιείται την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, η οποία δεν είναι τίποτα μέσα στο τυπικό σύστημα εκπαίδευσης της χώρας, αφού δεν συμπεριλαμβάνεται καν σε αυτό και φυσικά δεν είναι τετραετής. Να είναι καλά ο συνδικαλισμός για ακόμη μια φορά????
Πάμε τώρα στην επιλογή Γενικών Διευθυντών: ούτε εδώ μπορεί να φθάσει ένας εξωτερικός φρουρός (πολιτικός δημόσιος υπάλληλος του Ελληνικού Κράτους), αφού δεν μπορεί να γίνει τμηματάρχης (θέσεις που κατέχονται βοηθητικά? εδώ και 14 έτη από τους Υπαξιωματικούς και Αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. την οποία και σέβομαι απόλυτα, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας εδώ), δεν μπορεί να γίνει διευθυντής (αφού δεν μπορεί να μεταταχθεί σε ΠΕ ή ΤΕ κατηγορίες και τις θέσεις καταλαμβάνουν μόνο οι υπάλληλοι της Σωφρονιστικής Υπηρεσίας). Το αστείο είναι, το ότι οι αστυνομικοί μας λένε σωφρονιστικούς, αλλά τελικά δεν είμαστε.Οι υπόλοιποι μας λένε αστυνομικούς, αλλά δεν είμαστε….και τελικά δεμ μπορούμε να αναγνωρίσουμε ούτε τα πτυχία μας και φυσικά δεν μπορούμε να ανελιχθούμε στην ιεραρχία του Δημοσίου.
Πρέπει να μεριμνήσετε για εμάς τους πτυχιούχους Εξωτερικούς Φρουρούς Φυλακών και να επιτρέψετε με ειδική παράγραφο την μετάταξή μας σε ανώτερες κατηγορίες ΠΕ ή ΤΕ και την ανέλιξη μας στην ιεραρχία του Δημοσίου σε όλες τις Υπηρεσίες, μέσα από την διαδικασία αξιολόγησης, που τελικά θα ψηφιστεί.
Ποιο θα είναι το κέρδος;
Πρώτα από όλα θα αποκαταστήσετε την δικαιοσύνη και αξιοκρατία μέσα στους κόλπους του Ελληνικού Δημοσίου και απέναντι μας.
Στην συνέχεια θα έχετε πραγματικά την δυνατότητα να εξετάσετε και να αξιολογήσετε τους καλύτερους και εν τέλει να τους προάγετε και να αναμορφώσετε με αυτούς την λειτουργία του Δημοσίου τομέα.
Θα μπορέσετε αξιοκρατικά αυτή την φορά να επανδρώσετε διευθυντικές θέσεις σε τομείς, όπως οι Διοικητές Μονάδων Υγείας (όχι όπως τώρα, που όπως ήρθε στο φως από τα ΜΜΕ ότι τοποθετήθηκε υποδιοικήτρια σε Δημόσιο Νοσοκομείο με πλαστό πτυχίο κι εγώ με μεταπτυχιακό στην Διοίκηση Υγείας έμεινα με την αίτηση στο χέρι). Αναρωτιέμαι εύλογα, γιατί στο νοσοκομείο κρατουμένων Κορυδαλλού, να μην μπορώ να αξιολογηθώ και να τοποθετηθώ κι εγώ ίσως Διευθυντής, την στιγμή που από αυτή την θέση περνούν συνεχώς φύλακες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με πολλά χρόνια υπηρεσίας, που δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει έλεγχος ποιότητας και iso στην υγεία, διοίκηση μονάδων υγείας κλπ, αλλά ξέρουν μόνο να φυλάνε ανθρώπους, αφού γι’ αυτό μόνο έχουν εκπαιδευτεί. Εσάς, δεν σας φαίνεται αναξιοκρατικό και άδικο και παράλογο. Μετά και από αυτό, μήπως πρέπει να προβληματιστούμε αν παραπονιούνται εύλογα και οι ασθενείς κρατούμενοι για ορισμένα πράγματα? Απλά αναρωτιέμαι ως Έλληνας πολίτης και ψηφοφόρος.
Ακολούθως, θα έχετε φανεί συνεπείς και στην εφαρμογή νόμων (όπως αυτός για τα επαγγελματικά δικαιώματα των κοινωνιολόγων) που παλαιότερα θέσπισε για το καλό της κοινωνίας μας η δική σας κυβέρνηση Καραμανλή το 2010, λίγο πριν τις εκλογές.
Θα κερδίσετε την υποστήριξή, όλων όσων ανήκουν σε παρόμοιες με εμένα κατηγορίες, αλλά και όλης της κοινωνίας, με γνώμονα το δίκαιο και όχι το ρουσφέτι.
Επίσης, πριμοδοτήστε τους πτυχιούχους όλων των κατηγοριών. Τα Ελληνικά Πανεπιστήμια δεν χαρίζουν πτυχία και τους έχουν αξιολογήσει στο έπακρο όλους. Πιστέψτε με! Πέρασα από τα περισσότερα πανεπιστήμια της Ελλάδας.
Με εκτίμηση και ελπίδα για την αποκατάσταση των αδικιών και της αξιοκρατίας
Χρήστος Ντέλλος
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, όντας ένθερμος υποστηρικτής σας και γνωρίζοντας την ευαισθησία σας απέναντι σε θέματα, όπως η αξιοκρατία, η αξιοποίηση των βέλτιστων, η δικαιοσύνη και η ισότητα μέσα στους εργασιακούς χώρους και ιδιαίτερα στο δημόσιο τομέα, που απασχολεί αυτό το σχέδιο νόμου, λαμβάνω το θάρρος να συμμετέχω σε τούτη την δημόσια διαβούλευση, για να σας θέσω υπόψη δύο τρία στοιχεία, που μάλλον εκ παραδρομής αγνόησαν πλήρως, όσοι σας πρότειναν να θεσπίσετε αυτό τον νέο τρόπο επιλογής προϊσταμένων στο δημόσιο. Καταρχήν, ορμώμενος από τα δικά σας λόγια στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, σε μια από τις ζωντανές εμφανίσεις σας στο στούντιο του σταθμού, όπου είπατε εν ολίγοις το εξής «κάποιος που έχει πανεπιστημιακά πτυχία, τα οποία απέκτησε στον ελεύθερο χρόνο του, δεν σημαίνει, ότι είναι ικανότερος από έναν υπάλληλο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και γι’ αυτό θα εισάγουμε την συνέντευξη, ώστε να αποκαταστήσουμε την αξιοκρατία», θα σας πω το εξής: Μιλώντας προσωπικά, αλλά και εξ ονόματος μεγάλης μερίδας δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι απέκτησαν πανεπιστημιακά πτυχία, μεταπτυχιακούς τίτλους και διδακτορικά, ενώ ταυτόχρονα εργάζονταν και παράλληλα ήταν οικογενειάρχες και συνεπείς και σε αυτές τις υποχρεώσεις τους, σας δηλώνω, ότι έχετε μέγα λάθος και μας προσβάλετε ανεπανόρθωτα, ενώ ταυτόχρονα μας αγνοείτε και αδικείτε σε αυτό το σχέδιο νόμου. Δεν αποκτήσαμε τα πτυχία στον ελεύθερο χρόνο μας, γιατί ποτέ δεν είχαμε τέτοιον. Αντίθετα ζοριστήκαμε και ξενυχτήσαμε για αυτά, την ίδια ώρα που άλλοι υπάλληλοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πήγαιναν τις εκδρομές και τα ταξίδια τους, διασκέδαζαν στα κέντρα διασκεδάσεως και έραναν με λουλούδια τις τραγουδίστριές αυτών. Ζοριστήκαμε στερώντας χρόνο και από την οικογένειά μας και από την προσωπική ζωή μας. Δουλεύαμε νυχτερινή βάρδια ως τις 06:00 π.μ. και μετά πηγαίναμε κατευθείαν για μάθημα στα φοιτητικά έδρανα ή για εξετάσεις, για τις οποίες οι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προϊστάμενοι μας έκαναν το παν, ώστε να μην πάμε, για να μην βρεθούμε να έχουμε μελλοντικά περισσότερα προσόντα από αυτούς και τους ξεπεράσουμε στην ιεραρχία. Αυτούς επιβραβεύεται λοιπόν με αυτό το σχέδιο νόμου; Αντίθετα τιμωρείται εμάς, που θελήσαμε να καταρτιστούμε καλύτερα και να προσφέρουμε περισσότερα στο ίδιο το Ελληνικό Δημόσιο, μέσα από τις πανεπιστημιακές γνώσεις μας, που με κόπο και όχι στον ελεύθερο χρόνο μας αποκτήσαμε; Προσωπικό παράδειγμα: Προσλήφθηκα στην Υπηρεσία Εξωτερικής Φρούρησης Καταστημάτων Κράτησης Κορυδαλλού το έτος 2000 ως ένστολος και ένοπλος πολιτικός υπάλληλος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το έτος 2004 εισήχθην στο Τμήμα Κοινωνιολογίας Παντείου Παν/μίου και κάθε χρόνο (αν και πήγαινα στα μαθήματα και στις εξετάσεις ξενύχτης και μετά από ένα επικίνδυνο 8ωρο και όχι στον ελεύθερο χρόνο μου) αναδεικνυόμουν πρώτος σε επίδοση. Πρώτος σε επίδοση αποφοίτησα και από το Τμήμα μου με βαθμολογία που άγγιζε το δέκα. Στην συνέχεια, πάντα εργαζόμενος χωρίς ρεπό (σήμερα μου οφείλονται πάνω από 100 ρεπό) και με σειρά απλήρωτων ξενυχτιών, έδωσα εξετάσεις και πέρασα διαδοχικά σε δύο μεταπτυχιακά. Το ένα στην Διοίκηση της Υγείας του Πανεπιστημίου Πειραιά και το άλλο σε θέματα ισότητας, εργασίας, εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Αποφοίτησα αριστούχος και από τα δύο. Ακολούθως πέρασα στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, από όπου αποφοίτησα και πάλι αριστούχος. Αν τώρα μου πείτε, ότι είχα τόσο ελεύθερο χρόνο, θα σας παραπέμψω στις δικαστικές διεκδικήσεις εμού και των συναδέλφων μου για τα δεκάδες χιλιάδες απλήρωτα κομμένα ρεπό, στο γεγονός ότι έχω να πάρω ρεπό από τις 10 Απριλίου 2014 και στο ότι δεν έλαβα λόγω υπηρεσιακών αναγκών, κανονική άδεια το Πάσχα, αν και συμπεριλαμβανόμουν στο γκρουπ αδειών Πάσχα, ενώ κινδυνεύω να μην λάβω ούτε θερινή άδεια 2014 και μου οφείλουν ακόμη 06 ημέρες κανονικής άδειας 2013, από υπαιτιότητα της υπηρεσία, όπως και σε όλους τους συναδέλφους μου. Είπατε τίποτα; Θα σας παρακαλούσα να μου δανείσετε λίγο από τον δικό σας ελεύθερο χρόνο. Αν και μου είστε απόλυτα συμπαθής και συντοπίτης, είμαι πεπεισμένος, ότι κάποιοι σας συμβούλεψαν λάθος. Να πάμε ακόμη παρακάτω: αν και έχω καταθέσει στην εργασία μου τα πτυχία μου, θεωρούμαι άδικα ακόμη υπάλληλος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, διότι οι συνδικαλιστές και οι άλλοι υπάλληλοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θέλουν, υιοθετώντας το παλαιό ρουσφετολογικό σύστημα που ίσχυε έως σήμερα και το οποίο επιβραβεύετε με το παρόν σχέδιο νόμου, να γίνουν αυτοί προϊστάμενοι και κάνουν τα πάντα ώστε να «θάψουν» τους πτυχιούχους συναδέλφους τους. Έχετε υπόψη σας, ότι όταν προσλήφθηκα, δεν υπήρχε καμία απαγόρευση αναγνώρισης πτυχίου στην εργασία μου και ίσχυε ο περίφημος νόμος Πεπονή. Το 2005 όμως οι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υπάλληλοι και συνδικαλιστές πέρασαν απαγορευτική διάταξη (αν και είμαστε πολιτικοί υπάλληλοι!) και με βάση αυτήν εξακολουθούν να μας απαγορεύουν την μετάταξη σε θέσεις ΠΕ. Αυτό το ονομάζετε αξιοκρατία; Δείτε το περαιτέρω τραγελαφικό: Ενώ σε αυτή την υπηρεσία είμαστε δυο τρεις με μεταπτυχιακά και διδακτορικά, εξακολουθούν και μας διοικούν, ως τμηματάρχες ,υπαξιωματικοί και αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι προέρχονται, όπως καταλαβαίνετε από σχολές διετούς φοίτησης, όχι ισότιμες των ΑΕΙ και φυσικά χωρίς μεταπτυχιακούς τίτλους, οι οποίοι φυσικά και απολαμβάνουν την ανέλιξή τους στην ιεραρχία, ενώ εμείς είμαστε επί 14 έτη (πρωτόγνωρο) σε μία συγκεχυμένη κατάσταση, στην οποία έχουμε τον βαθμό? Του Φρουρού, αλλά και τον βαθμό Ε ή Δ του πολιτικού δημόσιου υπάλληλου (γιατί αυτό είμαστε στην πραγματικότητα). Αυτό το ονομάζεται αξιοκρατία; Πάμε παραπέρα την αδικία: Αρχηγός της κάθε Εξωτερικής Φρουράς Φυλακών είναι ο εκάστοτε Διευθυντής της εκάστοτε Φυλακής. Αυτός είναι ο προϊστάμενος που περιγράφεται στο νομοσχέδιο σας. Σε αυτή την θέση δεν πρόκειται (εντελώς άδικα και αναξιοκρατικά) να φθάσουμε εμείς οι εξωτερικοί φρουροί, αφού όπως είπαμε έχουμε απαγόρευση αναγνώρισης πτυχίων από το 2005 και από ότι φαίνεται παραδόξως? δεν ισχύει? για εμάς ή εφαρμόζεται επιλεκτικά ο όποιος νεότερος μνημονιακός νόμος ή εγκύκλιός σας περί ιεραρχίας, κινητικότητας και μετάταξης. ‘Έτσι, ενώ νόμιμα μετατάσσονται σε εμάς οι πρώην δημοτικοί αστυνομικοί, παρανόμως?? πλέον δεν μας επιτρέπουν την μετάταξη μας σε ανώτερη εκπαιδευτική βαθμίδα ή σε άλλη Υπηρεσία του Δημοσίου. Επίσης, αυτή την θέση του Διευθυντή την καταλαμβάνουν υπάλληλοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΠΕ Σωφρονιστικοί), οι οποίοι είναι κατεξοχήν ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΙ, όπως εγώ ή νομικοί και σύμφωνα με το σχέδιο νόμου για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας που βγήκε από την διαβούλευση, αλλά δεν έχει ψηφιστεί ακόμη θα μπορούν να είναι και δικαστικοί ή υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. Ερωτώ, λοιπόν, αν είναι αξιοκρατία το να μην έχω το δικαίωμα να ενταχθώ στην κατηγορία ΠΕ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΩΝ-ΠΕ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΩΝ και να κριθώ όπως εκείνοι στην αξιολόγηση για την επιλογή προϊσταμένων, την στιγμή μάλιστα που με νόμο της κυβέρνησης Καραμανλή, το πτυχίο του Κοινωνιολόγου έχει εξασφαλίσει τα επαγγελματικά του δικαιώματα, μέσα στα οποία είναι και η εργασία στις φυλακές ως ΠΕ Σωφρονιστικός, ΠΕ Σύμβουλος κλπ. Δηλαδή καταπατάτε και τους παλιότερους νόμους περί επαγγελματικών δικαιωμάτων των Κοινωνιολόγων, τους οποίους θέσπισαν μάλιστα δικές σας κυβερνήσεις;;;;;Τι να πω πια ;Φτιάχνετε νόμους για να λέτε, ότι υπάρχουν και μετά τους ξεχνάτε;;;; Δείτε τώρα το τραγελαφικό της καταστάσεως: σύμφωνα και με το νομοσχέδιο σας, θα υπάρχουν στις φυλακές Διευθυντές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι ξέρουν άριστα τι σημαίνει φύλαξη, αλλά αγνοούν πλήρως τα διεθνή συστήματα απόδοσης δικαιοσύνης, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τους εναλλακτικούς τρόπους έκτισης ποινών, τι σημαίνει εγκληματολογία και εν ολίγοις το σωφρονιστικό μας σύστημα μας θα παραμένει αποτυχημένο και τιμωρητικό και σε καμία περίπτωση δεν θα βοηθά τον κρατούμενο να επανακοινωνικοποιηθεί ομαλά. Φυσικά, για δυνατότητα συμμετοχής των πτυχιούχων Εξωτερικών Φρουρών Φυλακών στην αξιολόγηση για προϊσταμένους διεύθυνσης ούτε κουβέντα στο νομοσχέδιο σας ή αλλού. Αυτό δεν είναι αναξιοκρατία και αδικία??? Κι εμείς ξέρουμε από φρούρηση, αλλά διαθέτουμε και έναν τοίχο πτυχία που δεν τα αποκτήσαμε στον ελεύθερο χρόνο μας, αλλά σκληρά εργαζόμενοι και συμμετέχοντας στις αξιοκρατικές εξετάσεις των Ελληνικών Πανεπιστημίων, τα οποία εξευτελίζετε στο παρόν νομοσχέδιο, ενώ αντίθετα αγιοποιείται την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, η οποία δεν είναι τίποτα μέσα στο τυπικό σύστημα εκπαίδευσης της χώρας, αφού δεν συμπεριλαμβάνεται καν σε αυτό και φυσικά δεν είναι τετραετής. Να είναι καλά ο συνδικαλισμός για ακόμη μια φορά???? Πάμε τώρα στην επιλογή Γενικών Διευθυντών: ούτε εδώ μπορεί να φθάσει ένας εξωτερικός φρουρός (πολιτικός δημόσιος υπάλληλος του Ελληνικού Κράτους), αφού δεν μπορεί να γίνει τμηματάρχης (θέσεις που κατέχονται βοηθητικά? εδώ και 14 έτη από τους Υπαξιωματικούς και Αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. την οποία και σέβομαι απόλυτα, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας εδώ), δεν μπορεί να γίνει διευθυντής (αφού δεν μπορεί να μεταταχθεί σε ΠΕ ή ΤΕ κατηγορίες και τις θέσεις καταλαμβάνουν μόνο οι υπάλληλοι της Σωφρονιστικής Υπηρεσίας). Το αστείο είναι, το ότι οι αστυνομικοί μας λένε σωφρονιστικούς, αλλά τελικά δεν είμαστε.Οι υπόλοιποι μας λένε αστυνομικούς, αλλά δεν είμαστε….και τελικά δεμ μπορούμε να αναγνωρίσουμε ούτε τα πτυχία μας και φυσικά δεν μπορούμε να ανελιχθούμε στην ιεραρχία του Δημοσίου. Πρέπει να μεριμνήσετε για εμάς τους πτυχιούχους Εξωτερικούς Φρουρούς Φυλακών και να επιτρέψετε με ειδική παράγραφο την μετάταξή μας σε ανώτερες κατηγορίες ΠΕ ή ΤΕ και την ανέλιξη μας στην ιεραρχία του Δημοσίου σε όλες τις Υπηρεσίες, μέσα από την διαδικασία αξιολόγησης, που τελικά θα ψηφιστεί. Ποιο θα είναι το κέρδος; Πρώτα από όλα θα αποκαταστήσετε την δικαιοσύνη και αξιοκρατία μέσα στους κόλπους του Ελληνικού Δημοσίου και απέναντι μας. Στην συνέχεια θα έχετε πραγματικά την δυνατότητα να εξετάσετε και να αξιολογήσετε τους καλύτερους και εν τέλει να τους προάγετε και να αναμορφώσετε με αυτούς την λειτουργία του Δημοσίου τομέα. Θα μπορέσετε αξιοκρατικά αυτή την φορά να επανδρώσετε διευθυντικές θέσεις σε τομείς, όπως οι Διοικητές Μονάδων Υγείας (όχι όπως τώρα, που όπως ήρθε στο φως από τα ΜΜΕ ότι τοποθετήθηκε υποδιοικήτρια σε Δημόσιο Νοσοκομείο με πλαστό πτυχίο κι εγώ με μεταπτυχιακό στην Διοίκηση Υγείας έμεινα με την αίτηση στο χέρι). Αναρωτιέμαι εύλογα, γιατί στο νοσοκομείο κρατουμένων Κορυδαλλού, να μην μπορώ να αξιολογηθώ και να τοποθετηθώ κι εγώ ίσως Διευθυντής, την στιγμή που από αυτή την θέση περνούν συνεχώς φύλακες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με πολλά χρόνια υπηρεσίας, που δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει έλεγχος ποιότητας και iso στην υγεία, διοίκηση μονάδων υγείας κλπ, αλλά ξέρουν μόνο να φυλάνε ανθρώπους, αφού γι’ αυτό μόνο έχουν εκπαιδευτεί. Εσάς, δεν σας φαίνεται αναξιοκρατικό και άδικο και παράλογο. Μετά και από αυτό, μήπως πρέπει να προβληματιστούμε αν παραπονιούνται εύλογα και οι ασθενείς κρατούμενοι για ορισμένα πράγματα? Απλά αναρωτιέμαι ως Έλληνας πολίτης και ψηφοφόρος. Ακολούθως, θα έχετε φανεί συνεπείς και στην εφαρμογή νόμων (όπως αυτός για τα επαγγελματικά δικαιώματα των κοινωνιολόγων) που παλαιότερα θέσπισε για το καλό της κοινωνίας μας η δική σας κυβέρνηση Καραμανλή το 2010, λίγο πριν τις εκλογές. Θα κερδίσετε την υποστήριξή, όλων όσων ανήκουν σε παρόμοιες με εμένα κατηγορίες, αλλά και όλης της κοινωνίας, με γνώμονα το δίκαιο και όχι το ρουσφέτι. Επίσης, πριμοδοτήστε τους πτυχιούχους όλων των κατηγοριών. Τα Ελληνικά Πανεπιστήμια δεν χαρίζουν πτυχία και τους έχουν αξιολογήσει στο έπακρο όλους. Πιστέψτε με! Πέρασα από τα περισσότερα πανεπιστήμια της Ελλάδας. Με εκτίμηση και ελπίδα για την αποκατάσταση των αδικιών και της αξιοκρατίας Χρήστος Ντέλλος