Θετική η πρωτοβουλία του Υπουργείου πλην όμως για την επίτευξη των σκοπών του νομοθετήματος θα πρέπει να αλλάξουν αντίληψη οι δημόσιοι υπάλληλοι, διότι οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν επικρατήσει συνθλίβουν κάθε εξέλιξη, ακόμη και αν αυτή έχει επιβληθεί νομοθετικά.
Και που οφείλεται η επικράτηση εσφλμένων αντιλήψεων? Στο γεγονός ότι έχει επιβληθεί ένα πνεύμα εχρότητας κατά του πολίτη, κατά το οποίο η δημόσια διοίκηση αποτελεί όχι έναν εξυπηρετικό μηχανισμό της κοινωνίας αλλά έναν εξουσιαστικό μηχανισμό επί αυτής, στο γεγονός ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι εκκινούν χωρίς γνώση των γενικών αρχών του διοικητικού δικαίου, τους είναι άγνωστη η αρχή της χρηστής διοίκησης, η αρχή της επιείκειας.
Δυστυχώς στην καθημερινή μου επαγγελματική μου τριβή μαζί τους διαπιστώνω την σκόπιμη ακαμψία τους, σε βαθμό που φτάνει το επίπεδο της κακοπιστίας. Ταυτόχρονα όμως διαπιστώνω και την αδυναμία τους να συλλάβουν γενικότερες έννοιες.
Εχει επικρατήσει η ιδέα ότι όποιος γνωρίζει ανάγνωση και γραφή αποτελεί και δυνάμει αυθεντικό ερμηνευτή του δικαίου - δεν δέχεται άλλη από την γραμματική ερμηνεία του, και βέβαια η κατάσταση γίνεται απερίγραπτη όταν και γραμματικά πολλές φορές εξαιτίας των νομοτεχνικών ατελειών του νόμου αυτός είναι ακατανόητος.
Μεταφέρω το περιεχόμενο μια πρόσφατης συνομιλίας μου με προϊστάμενο μεγάλης περιφερειακής υπηρεσίας: Κύριε, εμείς δεν είμαστε νομικοί και δεν μπορούμε να ερμηνεύσουμε τον νόμο. Εμείς απλά τον εφαρμόζουμε!!!
Τα κοινωνιολογικά λοιπόν δεδομένα πρέπει να βελτιωθούν ώστε να εφαρμόζεται ένας νόμος προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, του πολίτη και της κοινωνίας ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει τα νομοθετικά κείμενα να είναι άψογα, από νομοτεχνική άποψη.
Όσο νομοθετούν άνθρωποι χωρίς νομική παιδεία και χωρίς ειδική άσκηση στη διατύπωση των νομοθετικών κειμένων με σαφήνεια, ακρίβεια αλλά και γενικότητα, χωρίς γνώση των ερμηνευτικών μεθόδων του δικαίου, και όσο τα κείμενα αυτά προσεγγίζονται χωρίς την εφαρμογή των γενικών αρχών του διοικητικού δικαίου και του δικαίου της διοικητικής διαδικασίας, η γραφειοκρατία θα βασιλεύει.
Παράδειγμα τέτοιου νομοθετήματος, που εκδόθηκε κατά τη θητεία του σημερινού υπουργού στο Υπουργείο Μεταφορών, έχω σχολιασμένο στο blog μου. www.theoharisangelidis.blogspot.com
Η εφαρμογή του αποτελεί ένα όνειδος για τον κλάδο, με τον οποίο πέρυσι αντιπαρατέθηκε ο κος Υπουργός, μια κατά κράτος νίκη της γραφειοκρατίας στην εξέλιξη του και εν τέλει ένα εξαίρετο δείγμα αναποτελεσματικού νομοθετήματος.
Θεοχάρης Αγγελίδης
Δικηγόρος
Θετική η πρωτοβουλία του Υπουργείου πλην όμως για την επίτευξη των σκοπών του νομοθετήματος θα πρέπει να αλλάξουν αντίληψη οι δημόσιοι υπάλληλοι, διότι οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν επικρατήσει συνθλίβουν κάθε εξέλιξη, ακόμη και αν αυτή έχει επιβληθεί νομοθετικά. Και που οφείλεται η επικράτηση εσφλμένων αντιλήψεων? Στο γεγονός ότι έχει επιβληθεί ένα πνεύμα εχρότητας κατά του πολίτη, κατά το οποίο η δημόσια διοίκηση αποτελεί όχι έναν εξυπηρετικό μηχανισμό της κοινωνίας αλλά έναν εξουσιαστικό μηχανισμό επί αυτής, στο γεγονός ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι εκκινούν χωρίς γνώση των γενικών αρχών του διοικητικού δικαίου, τους είναι άγνωστη η αρχή της χρηστής διοίκησης, η αρχή της επιείκειας. Δυστυχώς στην καθημερινή μου επαγγελματική μου τριβή μαζί τους διαπιστώνω την σκόπιμη ακαμψία τους, σε βαθμό που φτάνει το επίπεδο της κακοπιστίας. Ταυτόχρονα όμως διαπιστώνω και την αδυναμία τους να συλλάβουν γενικότερες έννοιες. Εχει επικρατήσει η ιδέα ότι όποιος γνωρίζει ανάγνωση και γραφή αποτελεί και δυνάμει αυθεντικό ερμηνευτή του δικαίου - δεν δέχεται άλλη από την γραμματική ερμηνεία του, και βέβαια η κατάσταση γίνεται απερίγραπτη όταν και γραμματικά πολλές φορές εξαιτίας των νομοτεχνικών ατελειών του νόμου αυτός είναι ακατανόητος. Μεταφέρω το περιεχόμενο μια πρόσφατης συνομιλίας μου με προϊστάμενο μεγάλης περιφερειακής υπηρεσίας: Κύριε, εμείς δεν είμαστε νομικοί και δεν μπορούμε να ερμηνεύσουμε τον νόμο. Εμείς απλά τον εφαρμόζουμε!!! Τα κοινωνιολογικά λοιπόν δεδομένα πρέπει να βελτιωθούν ώστε να εφαρμόζεται ένας νόμος προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, του πολίτη και της κοινωνίας ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει τα νομοθετικά κείμενα να είναι άψογα, από νομοτεχνική άποψη. Όσο νομοθετούν άνθρωποι χωρίς νομική παιδεία και χωρίς ειδική άσκηση στη διατύπωση των νομοθετικών κειμένων με σαφήνεια, ακρίβεια αλλά και γενικότητα, χωρίς γνώση των ερμηνευτικών μεθόδων του δικαίου, και όσο τα κείμενα αυτά προσεγγίζονται χωρίς την εφαρμογή των γενικών αρχών του διοικητικού δικαίου και του δικαίου της διοικητικής διαδικασίας, η γραφειοκρατία θα βασιλεύει. Παράδειγμα τέτοιου νομοθετήματος, που εκδόθηκε κατά τη θητεία του σημερινού υπουργού στο Υπουργείο Μεταφορών, έχω σχολιασμένο στο blog μου. www.theoharisangelidis.blogspot.com Η εφαρμογή του αποτελεί ένα όνειδος για τον κλάδο, με τον οποίο πέρυσι αντιπαρατέθηκε ο κος Υπουργός, μια κατά κράτος νίκη της γραφειοκρατίας στην εξέλιξη του και εν τέλει ένα εξαίρετο δείγμα αναποτελεσματικού νομοθετήματος. Θεοχάρης Αγγελίδης Δικηγόρος