Σε κάθε περίπτωση οι αξιολογητές (προϊστάμενοι Δ/νσης, τμήματος κλπ, θα πρέπει κατ'αρχήν οι ίδιοι να αξιολογηθούν για να διαπιστωθεί αν κατέχουν τα απαραίτητα προσόντα (γνώσεις, κρίση κλπ) προκειμένου να μπορέσουν να αξιολογήσουν τους υφισταμένους τους. Δυστυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις, τις θέσεις προϊσταμένων κατέχουν υπάλληλοι που απλώς έχουν τον μεγαλύτερο βαθμό λόγω πολυετής εργασίας ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, δηλαδή άτομα που λογικά δεν είχαν διοριστεί με αξιοκρατικά συστήματα (πχ ΑΣΕΠ) και επομένως δεν έχουν ελεχθεί ποτέ για το επίπεδο γνώσεων (για την ικανότητα της κρίσης δεν γίνεται λόγος).
Πρέπει να επισημανθεί και η ΑΔΙΚΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ, καθόσον αξιόλογοι υπάλληλοι οι οποίοι είχαν απασχολήθει σε καίριες θέσεις στον ιδιωτικό τομέα (πολυεθνικές εταιρείες κλπ), υστερούν βαθμολογικά (και μισθολογικά) από κάποιον παλαιό διορισμένο δημόσιο υπάλληλο, με τα ίδια ή λιγότερα χρόνια υπηρεσίας, λόγω μη αναγνώρισης της προϋπηρεσίας του ιδιωτικού τομέα, ενώ μπορεί να έχουν σαφέστατα περισσότερα προσόντα και γνώσεις.
Σε κάθε περίπτωση η ΙΔΑΝΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ θα πρέπεί να γίνεται μέσα από γραπτές εξετάσεις στις οποίες θα αξιολογείται η μόρφωση του υπαλλήλου, η γνώση Η/Υ, η γνώση Ξένων Γλωσσών, καθώς και η ικανότητα κρίσης.
Σε κάθε περίπτωση οι αξιολογητές (προϊστάμενοι Δ/νσης, τμήματος κλπ, θα πρέπει κατ'αρχήν οι ίδιοι να αξιολογηθούν για να διαπιστωθεί αν κατέχουν τα απαραίτητα προσόντα (γνώσεις, κρίση κλπ) προκειμένου να μπορέσουν να αξιολογήσουν τους υφισταμένους τους. Δυστυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις, τις θέσεις προϊσταμένων κατέχουν υπάλληλοι που απλώς έχουν τον μεγαλύτερο βαθμό λόγω πολυετής εργασίας ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, δηλαδή άτομα που λογικά δεν είχαν διοριστεί με αξιοκρατικά συστήματα (πχ ΑΣΕΠ) και επομένως δεν έχουν ελεχθεί ποτέ για το επίπεδο γνώσεων (για την ικανότητα της κρίσης δεν γίνεται λόγος). Πρέπει να επισημανθεί και η ΑΔΙΚΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ, καθόσον αξιόλογοι υπάλληλοι οι οποίοι είχαν απασχολήθει σε καίριες θέσεις στον ιδιωτικό τομέα (πολυεθνικές εταιρείες κλπ), υστερούν βαθμολογικά (και μισθολογικά) από κάποιον παλαιό διορισμένο δημόσιο υπάλληλο, με τα ίδια ή λιγότερα χρόνια υπηρεσίας, λόγω μη αναγνώρισης της προϋπηρεσίας του ιδιωτικού τομέα, ενώ μπορεί να έχουν σαφέστατα περισσότερα προσόντα και γνώσεις. Σε κάθε περίπτωση η ΙΔΑΝΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ θα πρέπεί να γίνεται μέσα από γραπτές εξετάσεις στις οποίες θα αξιολογείται η μόρφωση του υπαλλήλου, η γνώση Η/Υ, η γνώση Ξένων Γλωσσών, καθώς και η ικανότητα κρίσης.