Κατ αρχήν να επισημάνω οτι η αξιολόγηση, δεν πρέπει να είναι εξωσυστημική, αλλά ενδοσυστημική. Δηλ. δεν μπορεί να έρθει πχ μια εταιρεία "συμβούλων" και να πει "αξιολογώ τους εργαζόμενους των ΟΤΑ"
Επίσης δεν μπορεί να είναι υπερσυστημική, δλ. δεν μπορεί ο προϊστάμενος να αξιολογεί τους υφισταμένους. Διότι μιλάμε πολλές φορές και εργασιακή βία, που συγκαλύπτεται επειδή ο πριστάμενος τοποθετείται στη θέση του από πολλούς , μη αντικειμενικούς λόγους:πολιτικές σκοπιμότητες-γνωριμίες-αυτός που μπορεί να "σηκώσει" διαφορες μη σύννομες διαδικασίες κλπ., και προκειμένου να διατηρήσει τη θέση του ασκέι εργασιακή βία, πολλές φορές κι ανευ προηγουμένου. (π.χ Βάζει στο "πάγο" αυτούς που αρνούνται να εκτελέσουν τις μη συννομες διαταγες του..Πώς θα "αξιολογήσει" αυτός ο προιστάμενος; Ποιο΄ς θα αξιολογήσει αυτο το προιστάμενο;) )
Θεωρώ ότι κάθε οργανική μονάδα πρέπει να αξιολογείται αφ` εαυτής δηλ αξιολογητής θα είναι ο ίδιος εργαζόμενος . Ας πούμε τους Τεχνικούς Υπαλλήλους του δήμου Κομοτινής, θα την αξιολογούν εργαζόμενοι τη Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Κοζάνης κλπ. ΟΧΙ προϊστάμενοι, προσέξτε εργαζόμενοι των ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ οργανικών μονάδων.(ο αρχιτέκτονας θα αξιολογεί αρχιτέκτονα, ο πολ.μηχ, αντιστοίχως πολ, μηχ και ο εργάτης καθαριότητας αντιστοίχως τον εργαζόμενο στις ίδιες ακριβώς εργασιακές συνθήκες. Εννοείται οτι οι προιστάμενοι θα αξιολογούνται επίσης από τυχαίους συναδέλφους τους.
Οι προιστάμενοι κι οι αιρετοί και όποιοι εξωσυστημικοί ή υπερσυστημικοί δεν έχουν θέση στη αξιολόγηση των υπαλλήλων. Ετσι θα δίδεται το λεγόμενο feed back, και θα ανοίξει ενας διαλογος ενδουπηρεσιακός, με όλες τις συναφείς υπηρεσίες πανελληνια .
Κατ αρχήν να επισημάνω οτι η αξιολόγηση, δεν πρέπει να είναι εξωσυστημική, αλλά ενδοσυστημική. Δηλ. δεν μπορεί να έρθει πχ μια εταιρεία "συμβούλων" και να πει "αξιολογώ τους εργαζόμενους των ΟΤΑ" Επίσης δεν μπορεί να είναι υπερσυστημική, δλ. δεν μπορεί ο προϊστάμενος να αξιολογεί τους υφισταμένους. Διότι μιλάμε πολλές φορές και εργασιακή βία, που συγκαλύπτεται επειδή ο πριστάμενος τοποθετείται στη θέση του από πολλούς , μη αντικειμενικούς λόγους:πολιτικές σκοπιμότητες-γνωριμίες-αυτός που μπορεί να "σηκώσει" διαφορες μη σύννομες διαδικασίες κλπ., και προκειμένου να διατηρήσει τη θέση του ασκέι εργασιακή βία, πολλές φορές κι ανευ προηγουμένου. (π.χ Βάζει στο "πάγο" αυτούς που αρνούνται να εκτελέσουν τις μη συννομες διαταγες του..Πώς θα "αξιολογήσει" αυτός ο προιστάμενος; Ποιο΄ς θα αξιολογήσει αυτο το προιστάμενο;) ) Θεωρώ ότι κάθε οργανική μονάδα πρέπει να αξιολογείται αφ` εαυτής δηλ αξιολογητής θα είναι ο ίδιος εργαζόμενος . Ας πούμε τους Τεχνικούς Υπαλλήλους του δήμου Κομοτινής, θα την αξιολογούν εργαζόμενοι τη Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Κοζάνης κλπ. ΟΧΙ προϊστάμενοι, προσέξτε εργαζόμενοι των ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ οργανικών μονάδων.(ο αρχιτέκτονας θα αξιολογεί αρχιτέκτονα, ο πολ.μηχ, αντιστοίχως πολ, μηχ και ο εργάτης καθαριότητας αντιστοίχως τον εργαζόμενο στις ίδιες ακριβώς εργασιακές συνθήκες. Εννοείται οτι οι προιστάμενοι θα αξιολογούνται επίσης από τυχαίους συναδέλφους τους. Οι προιστάμενοι κι οι αιρετοί και όποιοι εξωσυστημικοί ή υπερσυστημικοί δεν έχουν θέση στη αξιολόγηση των υπαλλήλων. Ετσι θα δίδεται το λεγόμενο feed back, και θα ανοίξει ενας διαλογος ενδουπηρεσιακός, με όλες τις συναφείς υπηρεσίες πανελληνια .