Σχέδιο Δράσης OGP OGP

Άρθρο 25: Δικαίωμα ένστασης

Το άρθρο 19 του Π.Δ. 318/1992 «Δικαίωμα ένστασης» αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 19
Δικαίωμα Ένστασης
1. Με εξαίρεση τους προϊσταμένους οργανικών μονάδων επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης Υπουργείων και φορέων που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος, καθώς και το προσωπικό που υπηρετεί στα πολιτικά γραφεία Υπουργών, Υφυπουργών και Γενικών ή Ειδικών Γραμματέων, ο αξιολογούμενος υπάλληλος δύναται να ασκήσει ενώπιον της Επιτροπής Αξιολόγησης ένσταση μεροληψίας ή αποδεδειγμένης πλάνης περί τα πράγματα του Αξιολογητή, σε περίπτωση που ο μέσος όρος βαθμολογίας της Έκθεσης Αξιολόγησης είναι 6 και κάτω.
2. Η ένσταση πρέπει να περιλαμβάνει αναλυτικά τα συγκεκριμένα στοιχεία και τα πραγματικά περιστατικά στα οποία ο αξιολογούμενος θεμελιώνει τους ισχυρισμούς του καθώς και τα στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν την ανακρίβεια των επικαλούμενων από τον Αξιολογητή γεγονότων.
3. Οι ενστάσεις ασκούνται μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δέκα εργάσιμων ημερών από την κατά το άρθρο 21 γνωστοποίηση της έκθεσης στον υπάλληλο.»

  • 21 Ιανουαρίου 2014, 13:22 | Νάνος Χρ.

    Δηλαδή εγώ αν πάρω στην αξιολόγηση 6,5 ούτε θα χρειαστεί αιτιολόγηση από τον Προιστάμενο και θα πρέπει και να το βουλώσω αφού δεν έχω δικαίωμα ένστασης!! Απαράδεκτο…
    Κύριε Μητσοτάκη πολύ πρόχειρο το νομοσχέδιο σας! Μπάζει από παντού..

  • 21 Ιανουαρίου 2014, 11:20 | ΕΦΗ

    Όλοι έχετε δίκαιο.
    Θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα ένστασης ανεξαρτήτως βαθμολογίας, καθώς θα συμφωνήσω και με την Μαργαρίτα, να αιτιολογούνται όλοι οι βαθμοί αξιόλογησης.
    Η δικαιολογία που θέτουν οι «εγκάθετοι» προϊστάμενοι είναι ότι το 9 και το 10 θέλει αιτιολογία και ενδεχομένως δεν έχουν την δικοικητική ικανότητα, λόγω των προκαταλήψεων και των στερεοτύπων που τους συνοδεύει καθ’όλη την διάρκεια της επαγγελματικής τους εργασίας.
    Επειδή φοβούνται για την θέση τους μεροληπτούν σε βάρος των υπαλλήλων που έχουν προσόντα και ικανότητες που έχουν πιστοποιηθεί τόσο εκπαιδευτικά, όσο και με την εργασιακή τους υπαλληλική σχέση.
    Θεωρώ ότι η Αξιολόγηση θα πρέπει να γίνεται από εξωτερικούς αξιολογητές και την θέση των προισταμένων να λαμβάνεται μετά από εξετάσεις.

  • 21 Ιανουαρίου 2014, 11:16 | ΕΦΗ ΖΑΙΜΗ

    Έχει πολύ δίκαιο η Μαργαρίτα.
    θα πρέπει να αιτιολογούνται όλες οι βαθμολογίες, γιατί οι εγκάθετοι προιστάμενοι από το σύστημα, μεροληπτούν εις βάρος των υπαλλήλων, που έχουν προσόντα και ευνοούν τους τεμπέληδες και τους ανίκανους.

  • 21 Ιανουαρίου 2014, 10:41 | Χρήστος

    Με τον τρόπο που διατυπώνεται το άρθρο, θεωρείται – εξ ορισμού και αυθαίρετα – απρόσβλητος ο βαθμός από 6,01 και πάνω. Στερείται λογικής τεκμηρίωσης η αφαίρεση του δικαιώματος ένστασης στον υπάλληλο που πιστεύει ότι αδικείται και ο βαθμός του δε βρίσκεται στη «σωστή» περιοχή 0-6. Μήπως να επιτρέπεται η ένσταση σε όσους υπαλλήλους υπηρετούν 10 χρόνια και πάνω ή έχουν ύψος 1,65 ως 1,80; Είναι περισσότερο αυθαίρετα αυτά τα όρια από το 6;

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 17:22 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΝΣΤΑΣΗΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΘΕ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΠΟΥ ΘΕΩΡΕΙ ΟΤΙ ΘΙΓΕΤΑΙ. ΑΝ ΕΝΑΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΕΙ ΜΕ ΕΠΤΑ, ΕΝΩ ΘΕΩΡΕΙ ΟΤΙ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΜΕ ΕΝΝΕΑ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΝΣΤΑΣΗ;

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 17:33 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    ΕΞ ΟΡΙΣΜΟΥ, ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ.

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 13:43 | ΙΑΚΩΒΟΣ ΖΑΝΝΕΤΟΣ

    ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΟΣ
    ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 6 ΑΜΕΡΟΛΗΠΤΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΝΣΤΑΣΗΣ .
    ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΕΚΔΙΚΉΣΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΟΥ Ο ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΟΤΑΝ ΑΔΙΚΕΙΤΑΙ ΚΑΙ Ο ΒΑΘΜΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 6 ;.ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ,ΜΙΑ ΠΟΛΥΔΑΠΑΝΗ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΒΟΡΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ,ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΟΤΑΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΝΤΑΙ,ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΒΛΗΘΕΙ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ.
    Η ΙΣΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ ΘΑ
    ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ Η ΕΝΣΤΑΣΗ ΝΑ ΔΙΔΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΩΡΟΥΝ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΑΔΙΚΗΜΕΝΟ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΘΕΜΕΛΙΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΝ ΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΝ ΜΕΡΟΛΗΨΙΑ ΤΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΗ ΤΟΥΣ.

  • 19 Ιανουαρίου 2014, 20:38 | ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ

    Ως παθούσα από δυσμενή αξιολόγηση,κατά την οποία βαθμολογήθηκα με 8, λόγω μεροληψίας, έχω να παρατηρήσω ότι η αρχή της ισότητας επιβάλει το δικαίωμα ένστασης να το έχουν όλοι οι υπάλληλοι ανεξαιρέτως βαθμού. Δηλαδή στο 6 υπάρχει δικαίωμα ένστασης και στο 6,01 όχι. Γιατί ο νόμος να αποκλείει εκ προοιμίου το δικαίωμα της ένστασης;Περαιτέρω όλες οι βαθμολογίες πρέπει να αιτιολογούνται με πραγματικά περιστατικά και όχι μόνο όσες είναι πάνω από 9 ή κάτω από 6. Ενδεχομένως οι αξιολογητές εάν έπρεπε να αιτιολογήσουν όλες τις βαθμολογίες τους, ίσως σκεφτόταν λίγο πριν μεροληπτήσουν, ενόψει φυσικά του ότι θα μπορούσαν να ελεγχθούν ως προς τη βασιμότητα των λόγων και της αιτιολογίας που επικαλούνται για την βαθμολογία. Τώρα είναι ανέλεγκτοι και κατ΄επέκταση ανεξέλεγκτοι στις βαθμολογίες που βάζουν. Διότι ο υπάλληλος που βαθμολογείται στοχευμένα με βαθμούς που δεν θα του επιτρέψουν το δικαίωμα ένστασης, (και αυτή είναι η πρακτική που ακολουθείται) δεν έχει κανένα δικαιώμα αντίδρασης. Ο Υπαλληλικός Κώδικας, αναγορεύει σε πειθαρχικό τις μεροληπτικές εκθέσεις (ανεξαρτήτως βαθμολογίας), πώς όμως θα αποδειχτεί αυτό, αν δεν υπάρχει το δικαίωμα ένστασης και η δυνατότητα εξέτασης της υπόθεσης από ένα άλλο όργανο όπως το υπηρεσιακό συμβούλιο. Και σε αναφορά λόγω μεροληψίας να προβεί κάποιος, ο βαθμός της έκθεσης δεν πρόκειται να αλλάξει με τα δεδομένα αυτά. Χωρίς να χρειάζεται να σχολιάσει κανείς, το ότι οι αναφορές μπορεί να παραμένουν «στα συρτάρια». Τέλος, θεωρώ ότι στη μεροληψία δεν υπάρχει διαβάθμιση, δηλ αν έπρεπε να βαθμολογηθεί κανείς με 9 και βαθμολογήθηκε με 8, ή αν έπρεπε να πάρει 8,5 και βαθμολογήθηκε με 7, ή εάν έπρεπε να πάρει 8 και πήρε 6,1, δεν είναι λιγότερη η μεροληψία αλλά υπάρχει σε όλες τις περιπτώσεις. Και για το λόγο αυτό κατά την άποψη μου, με στόχο το σύστημα των αξιολογήσεων να γίνει αρτιότερο και αξιοκρατικότερο, να δοθεί δικαίωμα ένστασης και να θεσπιστεί ως υποχρεωτική η αιτιολόγηση σε όλες τις περιπτώσεις, για να υπάρχει ισότητα και να διασφαλίζεται η αμεροληψία.

  • 18 Ιανουαρίου 2014, 01:56 | ΒΑΣΙΛΙΚΗ

    Αν υποθέσουμε ότι το άριστα είναι το 10 ο αξιολογούμενος βαθμολογείται με 8,η έως τώρα άποψη ήταν ότι δεν θα μπορούσε να γίνει ένσταση επειδή το 8 θεωρείται καλός βαθμός. Η άποψή μου είναι από το 9 κάτω να εξετάζετε η ένσταση λόγω πιθανότητας αποδεδειγμένης μεροληψίας ή αρνητικής διάθεσης του προϊσταμένου στον υφιστάμενο.

  • 17 Ιανουαρίου 2014, 04:38 | Α

    Είναι απαράδεκτο και παράνομο να μην μπορεί να κάνει κάποιος ένσταση παρά μόνο όταν πάρει κάτω από 6. Είναι εντελώς παράλογο και σίγουρα θα ακυρωθεί δικαστικά

  • 16 Ιανουαρίου 2014, 18:53 | Sokratis

    Ενσταση θα πρεπει να μπορει να γινει για οποιοδηποτε βαθμο(και ειδικοτερα οταν βλεπεις συναδελφους με μικροτερα προσοντα να παιρνουν μεγαλυτερο βαθμο,για αλλους λογους…).Νομιζω οτι καποιος δικαιουται να κανει ενσταση οχι μονο οταν τον υποβιβαζουν στο 6,αλλα και οταν δεν του αναγνωριζουν το 10 που αξιζει!