Αντλώντας δημιουργικά από την εμπειρία των περασμένων περιόδων και δεδομένης της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, το ΥΔΜΗΔ θεωρεί ως ελάχιστες προαπαιτούμενες αρχές για την ομαλή εκδίπλωση των σκοπούμενων δράσεων της στρατηγικής τις παρακάτω:
Σε οργανωτικό επίπεδο
– Εκπόνηση δεσμευτικού σχεδίου δράσης, το οποίο θα συμβαδίζει και θα παρακολουθεί το σχέδιο δράσης διοικητικής μεταρρύθμισης, θα καταρτιστεί σε συνεργασία και θα συνυπογραφεί από τους φορείς Δημόσιας Διοίκησης που εμπλέκονται ενεργά σε δράσεις ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, στη συνέχεια δε θα κυρωθεί από απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης.
– Θεσμοθέτηση οργανωτικής δομής (governance structure) της Διοίκησης για την υλοποίηση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σε στρατηγικό, επιχειρησιακό, τεχνολογικό και ελεγκτικό επίπεδο.
– Υιοθέτηση δεσμευτικών αρχών, μεθόδων και κανόνων για το σχεδιασμό, τη διαχείριση και την ενεργή παρακολούθηση των δράσεων και έργων της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης από το σύνολο των εμπλεκομένων.
– Διαχρονικότητα των πολιτικών: συνεχής παρακολούθηση της πορείας της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και του βαθμού επίτευξης των στόχων, μέσω εξουσιοδοτημένων δομών και σύγχρονων εργαλείων παρακολούθησης.
– Σταθερή στήριξη από επαρκή ηγεσία και επιτελικό στελεχιακό δυναμικό.
– Διαχείριση και υλοποίηση από στελέχη με σχετική τεχνογνωσία και εμπειρία.
– Αξιολόγηση των δράσεων κατά την πορεία υλοποίησης τους αλλά και κατά τη διάρκεια χρήσης τους, με κατάλληλους μηχανισμούς και αξιόπιστους δείκτες.
Σε τεχνολογικό επίπεδο
– Επαναχρησιμοποίηση της δημόσιας Πληροφορίας και των δημόσιων δεδομένων με τον πλέον πρόσφορο τρόπο.
– Για κάθε νέο έργο, υποχρεωτική αναζήτηση και επιλογή λύσεων με τεχνολογία υπολογιστικού νέφους, είτε από τη Δημόσια Διοίκηση είτε από άλλους παρόχους, με έμφαση σε υπηρεσίες που ήδη λειτουργούν επιτυχώς.
– Η υποχρεωτική παροχή του ελάχιστου εξοπλισμού και του απαραίτητου λογισμικού σε όλους του δημόσιους υπαλλήλους. Η ανανέωση του εξοπλισμού και του λογισμικού προς την κατεύθυνση των πιο σύγχρονων τάσεων και των πιο πρόσφορων διαθέσιμων τεχνολογιών.
– Η υποχρεωτική διερεύνηση και υιοθέτηση του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού βέλτιστων πρακτικών σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "8. ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ"
#1 Σχόλιο Από Γεώργιος Αντωνόπουλος Στις 10 Φεβρουαρίου 2014 @ 19:39
Σε ερευνητικό επίπεδο θα ήταν χρήσιμο να διερευνηθεί ο βαθμός αποδοχής της τεχνολογίας απο τους πολίτες (Technology Acceptance Model). Η τεχνολογική αποδοχή μπορεί να υποστηρίξει και την αποδοχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
#2 Σχόλιο Από Διομήδης Σπινέλλης Στις 11 Φεβρουαρίου 2014 @ 09:50
Σε οργανωτικό επίπεδο
– Εκτός από το επιτελικό στελεχιακό δυναμικό απαιτούνται στελέχη με υψηλής ποιότητας ικανότητες υλοποίησης συστημάτων (κύρια) και διαχείρισης έργων (δευτερευόντως). Η ανάθεση υλοποίησης πληροφοριακών συστημάτων σε εργολάβους που απλώς ικανοποιούν τις τυπικές απαιτήσεις κάθε διαγωνισμού είναι συνταγή αποτυχίας.
Σε τεχνολογικό επίπεδο
– Η υποχρεωτική αναζήτηση λύσεων υπό μορφή υπηρεσίας που παρέχεται με τεχνολογία υπολογιστικού νέφους να γίνεται με έμφαση σε υπάρχουσες υπηρεσίες που ήδη λειτουργούν με επιτυχία.
– Παράλληλα με την υποχρεωτική παροχή του ελάχιστου εξοπλισμού και του απαραίτητου λογισμικού σε όλους του δημόσιους υπαλλήλους να υποστηριχτεί η ανερχόμενη τάση χρήσης του δικού τους εξοπλισμού (bring your own device).
#3 Σχόλιο Από ΖΑΧΑΡΙΑΣ Θ. Στις 11 Φεβρουαρίου 2014 @ 10:28
ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΥΤΕΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΝΟΗΜΑ ΤΟ ΟΛΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ ΕΙΝΑΙ:
Α)ΝΑ ΕΧΕΙ ΓΝΩΣΕΙΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ,
Β)ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΣ, ΔΗΛ. ΔΕΝ ΥΠΟΚΛΕΠΤΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΡΙΤΟΥΣ Ή ΔΕΝ ΑΛΛΟΙΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΡΙΤΟΥΣ ΚΑΙ
Γ)ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΑΠΟ ΠΟΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΔΟΜΕΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ.
#4 Σχόλιο Από Κωνσταντίνος Τόγιας Στις 11 Φεβρουαρίου 2014 @ 13:15
Σε τεχνολογικό επίπεδο
– Κατά την επιλογή λύσεων με τεχνολογία υπολογιστικού νέφους από άλλους παρόχους θα πρέπει να διασφαλίζεται πλήρως και τεκμηριωμένα η ασφάλεια και η ιδιωτικότητα των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων που θα αποθηκεύονται και θα επεξεργάζονται σε υποδομές ελεγχόμενες από τρίτους.
– Για κάθε νέο έργο, υποχρεωτική αναζήτηση και κατά προτεραιότητα επιλογή λύσεων βασισμένων σε Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα και Ανοικτά Πρότυπα δεδομένων. Δείτε πρόσφατο παράδειγμα από Ιταλία: [1]
#5 Σχόλιο Από Βασίλειος Υφαντής Στις 12 Φεβρουαρίου 2014 @ 11:26
Η χρήση των κοινωνικών δικτύων και του cloud computing, θα μπορούσε να οδηγήσει στην αξιοποίηση του community cloud computing για μικρές αυτοδιαχειριζόμενες κοινότητες και δήμους. Το community cloud computing είναι ένα καινοτόμο εργαλείο για την λειτουργία της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
Οπότε σε οργανωτικό επίπεδο θα μπορούσαμε να επενδύσουμε στην κοινωνική δομή των υπηρεσιων ως πλατφόρμα για την υλοποίηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης μέσω του community cloud computing.