Η παράγραφος 2 άρθρου 3 ν. 3448/2006 αντικαθίσταται ως εξής:
“2. Η ανοικτή διάθεση, περαιτέρω χρήση και εν γένει επεξεργασία εγγράφων πληροφοριών και δεδομένων γίνεται πάντοτε με την επιφύλαξη τήρησης των διατάξεων για την προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (ν. 2472/1997, ΦΕΚ 50 Α΄), όπως αυτές κάθε φορά ισχύουν.
Έμφαση σε αυτό το σημείο. ‘Όπως αυτές κάθε φορά ισχύουν’ είναι υποκειμενικό. Yπάρχουν αντικειμενικά ευαίσθητα δεδομένα του καθενός που συνιστούν το Ιδιωτικό Απόρρητο, και που θα πρέπει να διευρυνθούν, ώστε το άτομο να ΜΗΝ
(α) Λαμβάνει παρακολουθήσεις ιδιωτικού επιπέδου κατά την ώρα εργασίας του
(β) Λαμβάνει οποιουδήποτε τύπου ενόχληση έμμεση είτε άμεση κατά τις ώρες εκτός εργασίας
(γ) Δέχεται ιδιαίτερα προσβλητικά σχόλια (bulling) σε οποιοδήποτε τομέα κατά την εργασία του
(δ) Υβρίζεται ή / και παρενοχλείται ιδιαίτερα σε κρίσιμες καμπές της εργασίας του.
Ως εκ τούτου, δεν είναι μόνο η έγγραφη αναφορά αλλά και όλο το πλαίσιο εργασίας που πρέπει να τεθεί σε πιο ανθρωποκεντρική βάση. Πέρα από αυτό, παράδειγμα : γραπτές αναφορές του τύπου αποκλεισμού σε περιπτώσεις αιτήσεων, και ανάλυσης και των λόγων, αποτελούν πολλές φορές αιτία για να προκύπτουν οι οιεσδήποτε παραπάνω αρνητικές συνθήκες. Μέχρι τώρα ανακοινώνονται τα πάντα περί πάντων. Δεν είναι σωστό όμως. Καταλήγει σε περιβάλλον ασφυκρικής αστυνόμευσης.
Το εν λόγω κείμενο, όχι μόνο δεν αρκεί αλλά και αφήνει περιθώρια κάθετων πρακτικών πιέσεων σε διάφορα επίπεδα , καθώς και παρεμβάσεων δυσθεώρητων την ώρα εργασίας. Για την περαίωση σωστών αποτελεσμάτων, πρέπει να λειτουργεί ορθά και το περιβάλλον όχι σε κλίμα επεμβάσεων σε προσωπικά ευαίσθητα δεδομένα που συνιστούν το ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ του καθενός. H ανάρτηση όλων των λεπτομερειών των κινήσεων μέσα στο Υπουργείο λειτουργεί σε βάρος του ανθρώπινου παράγοντα, γιατί η διαφάνεια σε κάποια θέματα θα πρέπει να έχει και την αδιαφανή της πλευρά. Παρακαλώ για τον εμπλουτισμό του κειμένου.
Διαφορετικά, παραλείπουμε τα ουσιώδη και πυκνώνουμε τη δουλειά σε αναίτιο όγκο.