- Πρώην Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης - http://www.opengov.gr/minreform -

Κτιριακή υποδομή

Κατεβάστε την Ενότητα ‘Κτιριακή υποδομή [1]‘ (*.pdf)

Ερωτήσεις προς διαβούλευση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα (Ανοιχτό | Κλείσιμο)

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "Κτιριακή υποδομή"

#1 Σχόλιο Από Θεόφιλος Στις 17 Ιανουαρίου 2012 @ 19:50

Θεωρώ αναγκαία την ανάληψη ενός προγράμματος αναχωρωθέτησης, τόσο των Υπουργείων, όσο και των λοιπών περιφερειακών Υπηρεσιών. Είναι προφανές ότι τα χρήματα που θα απαιτηθούν για το σκοπό αυτό θα συμβάλλουν ώστε να μειωθεί σημαντικά το κόστος του Κράτους στους επόμενους προϋπολογισμούς. Παράλληλα, τα χρήματα τα οποία θα εξοικονομηθούν θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν και για διαρκή βελτίωση της μηχανογράφησης και αναβάθμισης του υλικοτεχνικού εξοπλισμού των Υπηρεσιών για την παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τον πολίτη.

Ανάλογη πρωτοβουλία αναχωρωθέτησης θα μπορούσε να αναληφθεί και για τις ξένες διπλωματικές αρχές στην Αθήνα, για τη φύλαξη των οποίων απαιτείται η κατασπατάληση μεγάλου αριθμού αστυνομικών. Θα μπορούσε αν δοθεί χώρος για τη δόμηση κτιρίων σε μια συγκεκριμένη περιοχή η οποία θα φυλάσσεται συνολικά και περιμετρικά με πολύ μικρότερη αστυνομική δύναμη, ενώ παράλληλα θα αναπτυσσόταν και η περιοχή. Αυτή περιοχή θα μπορούσε να ήταν εκτός του κέντρου. Σχετικά θα μπορούσαν να γνωμοδοτήσουν τα Υπουργεία Μεταφορών και Προστασίας Πολίτη.

Τέλος, όλα τα κτίρια θα πρέπει να δομηθούν με σεβασμό στο περιβάλλον και με τη χρήση όλων των δυνατών τρόπων εξοικονόμησης ενέργειας.

#2 Σχόλιο Από Αθανάσιος Στις 19 Ιανουαρίου 2012 @ 11:42

Το θέμα της αναχωροθέτησης των Δημοσιών Υπηρεσιών (Υπουργεία-Ειδικές Γραμματείες-Οργανισμούς..κλπ) θα πρέπει πιστέυω να είναι το πρώτο θέμα στην προσπάθεια που γίνεται για μειώσεις στο κόστος του Κράτους.
Προκρίνω την δημιουργία ενος διοικητικού πάρκου στον υπάρχοντα χώρο του Ελληνικού δεδομένου ότι εκει υπάρχει έτοιμη κτιριακή υποδομή, που χρίζει βέβαια βελτίωσεων και προσαρμογών, οι οποίες μπορούν να στηριχθούν σε φιλικά προς το περιβάλλον υλικά και τεχνικές δημιουργώντας ένα πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα, σε ένα διαρκώς αναπτυσσόμενο φυσικό περιβάλλον. Επίσης στο άμεσο μέλλον η περιοχή αυτή θα εξυπηρετείται με συγκοινωνία (Μετρό).

#3 Σχόλιο Από Νίκος Στις 19 Ιανουαρίου 2012 @ 22:03

Μια πιθανή λύση θα μπορούσε να είναι η χρησιμοποίηση των Ολυμπιακών Ακινήτων που χτίστηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τα περισσότερα από αυτά έχουν αφεθεί στη φθορά του χρόνου χωρίς να αξιοποιούνται. Έχουν το πλεονέκτημα ότι με μικρό κόστος μπορούν να προσαρμοστούν για την υποδοχή υπαλλήλων για εργασία, διαθέτουν χώρους parking και σύνδεση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

#4 Σχόλιο Από Νικόλαος Στις 19 Ιανουαρίου 2012 @ 22:20

Το να μαζευτουν όλες οι υπήρεσίες σε ενα κεντρικό κτήριο θα μειώσει κατα πολύ την γραφειοκρατεία και τον χρόνο αναμόνης και εξυπηρετήσης των πολιτών!
Ενα καλό παράδειγμα είναι το υπουργείο παιδείας και θρησκευμάτων που στεγάζεται σε νεό και μοντέρνο κτήριο!Εκτος της λειτουργικής άποψης θα μπορουσε να λειτουργήσει και σαν κέντρο αρχιτεκτονικου τουρισμου μια τέτοια περιόχη!Με πολύ μοντέρνα κτίρια προτυπα για όλο τον κόσμο!Παράλληλα αυτο θα μπορουσε να γίνει και σε πιο μικρές δημόσιες μονάδες π.χ.σχολεια και νοσοκομεια!Στην Αττική μονο το Αττικο και οι Αγιοι Αναργυροι ειναι σε συνχρονα κτίρια ενω όλα τα υπόλοιπα είναι σε παπαλαιομενες κτιριακές υποδομές!Μονο απο την μονωση των εξωτερικών τοιχων τα διπλά τζάμια και τα συνχρονα συστήματα ψυξης και θέρμανσης τα κέρδη και οι αποσβεση σε χρήματα θα είναι πολύ μεγάλα για το δημοσιο!

#5 Σχόλιο Από ΘΕΟΔΩΡΟΣ Στις 19 Ιανουαρίου 2012 @ 23:07

ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΕΝΟΙΚΙΑ. Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΩΝ – ΚΤΙΡΙΩΝ ΕΝΤΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ. ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΛΥΣΗ….ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΚΡΥΑ …ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ….

#6 Σχόλιο Από θανάσης ματράγκας Στις 19 Ιανουαρίου 2012 @ 23:33

α) Σε καιρούς κρίσης είναι υποχρεωτικό να στεγαστούν όλες οι δημοσιες υπηρεσίες στα κτήρια που ανήκουν στο Δημόσιο και όχι να πληρώνονται τα υπέρογκα ποσά ενοικίασης στους ημέτερους. Είναι ο πιο έυκολος και άμεσος τρόπος να αξιοποιηθεί η Δημόσια Περιουσία.
β) Σύμφωνα με το ανωτέρω σκεπτικό δεν προτέινω την δημιουργία «πάρκου». Άλλωστε η ιδέα του «πάρκου» β1) Αντιτίθεται στην ομοιόμορφη χωροτακτική κατανομή των υπηρεσιών στο λεκανοπέδιο και οι χρήστες των υπηρεσιών αυτων θα αναγκάζονται να διανύουν μεγάλες αποστάσεις προκειμένου να εξυπηρετηθούν. β2) επόμενος συλλογισμός είναι ότι δεν ευνοείται η ισόρροπη ανάπτυξη των περιοχών – Δήμων του Λεκανοπεδιού αλλά αντιθέτως δημιουργούνται περιοχές δυο ταχυτήτων.
γ) Και βέβαια η στέγαση των Δημοσίων υπηρεσιών σε κτίρια του Δημοσίου που βρίσκονται σε υποβαθμισμένες περιοχές (κυρίως στο κέντρο της Αθήνας) θα συντελούσε θετικά στην ανάπτυξή τους. Είναι καιρός να αναλογιστούμε πως ήταν παλιαιότερα το κέντρο όταν υπήρχαν αρκετές υπηρεσίες (λ.χ. πολεοδομία) και πως κατάντησε σήμερα μετά την μετακίνησή τους. Γιατι να υποκρινόμαστε και να μιλούμε για διαβουλέυσεις και τέτοια ωραία πράγματα όταν το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, από τα αρχαιότερα και συμβολικότερα του Κόσμου, τείνει να γίνει το πιο υποβαθμισμένο στην Ευρώπη??

με εκτίμηση

#7 Σχόλιο Από teo Στις 20 Ιανουαρίου 2012 @ 00:23

Η μέση οδός
1. η συγκέντρωση όλων ή πολλών διοικητικών δομών σε ένα χώρο θα οδηγήσει σε υπερφόρτωση της περιοχής, με κυκλοφοριακά προβλήματα, ανισοροπία ανάπτυξης, έκρηξη τιμών ακινήτων και αντιστοιχα υποβαθμίσεις σε άλλες περιοχές.
2. Απο την άλλη ο πολίτης θα ήταν καλό να εξυπηρετειται γρήγορα και ευκολα χωρίς μετακινήσεις. Αυτό θα λυθεί με την μείωση της φυσικής παρουσίας (μείωση γραφειοκρατιας, ηλεκτρονική διακυβέρνηση).
Θα πρότεινα την λειτουργία ομοειδών θεματικών διοικητικών δομών. π.χ. παιδείας, υγείας, εργασίας, επιχειρησιακής αδειοδότησης κλπ όπου συνήθως η μια δεν σχετίζεται με την άλλη για την διεκπεραίωση εκάστου πολίτη κάθε φορά.

#8 Σχόλιο Από Νίκος Παπαδιονυσίου Στις 20 Ιανουαρίου 2012 @ 10:14

Πιστεύω ότι η λειτουργία κυβερνητικών κτιρίων σε υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας στην προσπάθεια αναβάθμισης του κέντρου της πόλης είναι μια υπόθεση χαμένη. Η αναβάθμισή της πρέπει να γίνει με άλλους δραστικούς τρόπους που προς το παρόν αποφεύγονται ή έχουν αποτύχει από δισταγμούς και φόβο για την ανάληψη της ευθύνης.Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να την πληρώσει η Δημόσια Διοίκηση.
Ο χώρος του Ελληνικού που έχει προταθεί από πολλούς και από χρόνια, προσφέρεται για την δημιουργία ενός διοικητικού πάρκου μεγάλου αριθμού υπουργείων και σε νέα κτήρια κατασκευασμένα για τις ανάγκες καθενός.

#9 Σχόλιο Από EUGENIA Στις 20 Ιανουαρίου 2012 @ 22:29

Δεν πρέπει να συνδέεται η αναβάθμιση περιοχών με τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Ας μην ξεχνάμε ότι η παρουσία πολλών υπηρεσιών στο κέντρο ευνοεί τις συχνές διαδηλώσεις με τις γνωστές συνέπειες στην επαγγελματική λειτουργία των περιοχών αυτών. Πιστεύω περισσότερο στη λύση του «πάρκου» δημοσίων υπηρεσιών, αν και δεν θα έχει και μεγάλη σημασία η φυσική παρουσία τους στη θεωρητική περίπτωση που εφαρμοστεί η πλήρης ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

#10 Σχόλιο Από Γαβρίλης Στις 21 Ιανουαρίου 2012 @ 00:26

Το πρώτο που νομίζω πως πρέπει να δεί κανείς είναι ποιά είναι σήμερα η χωροταξική κατανομή όλων των δημοσίων υπηρεσιών όχι μόνο σε επίπεδο πρωτεύουσας αλλά και σε περιφεριακό – πανελλαδικό επίπεδο,σε όλων των ειδών και μορφών δημόσιες υπηρεσίες. Ποιές απο αυτές διαθέτουν ιδιόκτητες υποδομές και ποιές όχι. Σε ποιά κατάσταση είναι οι υποδομές αυτές τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό .Όσες δέν έχουν δικές τους υποδομές να εξεταστούν, κατα προτεραιότητα,τόσο για την ανάγκη ύπαρξής τους όσο και για τη στέγασή τους, εν όλω ή εν μέρει σε ιδιόκτητες υποδομές του κράτους.
Αν κανείς δεν έχει ολοκληρωμένη εικόνα σε δήμους,αντιπεριφέρειες, περιφέρειες,υπουργεία,εκπαιδευτικά ιδρύματα,κάθε βαθμίδας και το τονίζω σε όλων των ειδών(άμεσα ή έμμεσα) οικονομικά εξαρτώμενους φορείς η τυχόν χωροταξική κατανομή που θα επιχειρηθεί δεν θα έχει τα προσδοκώμενα οφέλη.

#11 Σχόλιο Από ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ Στις 21 Ιανουαρίου 2012 @ 15:17

Νομίζω ότι τα υπουργεία πρέπει να διασπαρούν στο λεκανοπέδιο σε κτήρια του δημοσίου η του ευρύτερου δημόσιου τομέα ώστε να αποσυμφορηθεί το κέντρο της Αθήνας και να γίνει εκ βάθρων αναδιοργάνωση αυτών με αναβάθμιση των εγκαταστάσεων τους. Απαραίτητη προυπόθεση η διάθεση χώρων στάθμευσης για το κοινό. (π.χ το παλιό εργοστάσιο του Καρελια στο Ρέντη ανακατασκευάσθηκε και έκτοτε σχολάζει)Το κόστος μετεγκατάστασης είναι ασήμαντο σε σχέση με το κέρδος που θα επιτευχθεί από την αναβάθμιση των υπηρεσιών.
Τα υπουργεία όμως να έχουν όλες τους τις υπηρεσίες είτε συγκεντρωμένες είτε δικτυωμένες ώστε σε οποιο κτήριο και να φθάσει ο πολίτης να εξυπηρετηθεί από οποιαδήποτε υπηρεσία του υπουργείου απαιτείται.

#12 Σχόλιο Από Α.Π. Στις 22 Ιανουαρίου 2012 @ 12:02

Ίσως το θεμιτό να μην έχει να κάνει τόσο με τη χωροθέτηση (Κέντρο Αθήνας ή εκτός) παρά μόνο για λόγους διαμαρτυριών και προβλημάτων στην κυκλοφορία αγαθών και ανθρώπων, αλλά περισσότερο με τη χρήση εξοπλισμένων χώρων και σε αξιοπρεπή κατάσταση, φιλικών προς το περιβάλλον.
Άλλωστε οι κεντρικές υπηρεσίες δεν πρέπει να συνδεθούν με την εξυπηρέτηση του πολίτη. Για αυτό θα υπάρχουν τα ΚΕΠ ή άλλες παρόμοιες αναβαθμισμένες δομές που θα βρίσκονται διάσπαρτες και κατάλληλα κατανεμημένες σε όλη της ελληνική επικράτεια για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ενδιαφερόμενων που επιθυμούν εξυπηρέτηση δια ζώσης και όχι με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό τρόπο.

#13 Σχόλιο Από Δημήτρης Στις 22 Ιανουαρίου 2012 @ 17:02

1. Οι παρούσες συνθήκες περισσότερο επιβάλλουν παρά εμποδίζουν την αναχωροθέτηση των Υπουργείων.
α. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η συγκεντρώση των κτηριακών υποδομών ενός Υπουργείου σε περιορισμένη γεωγραφική έκταση, θα μειώσει το λειτουργικό κόστος ανα Υπουργείο, καθώς θα μειωθούν κόστη που αφορούν μεταφορές, συντήρηση, τηλεπικοινωνίες.
β. Η χωροθέτηση της πλειονότητας των υπηρεσιών ενός Υπουργείου σε περιοχές με έυκολη συγκοινωνιακή πρόσβαση θα απέφερε οικονομικά οφέλη για τους εργαζόμενους, τους συναλλασόμενους αλλα και τις ίδιες τις υπηρεσίες.
γ. Η μεταφορά των υπηρεσιών σε ακίνητα του δημοσίου θα απέφερε σημαντική μείωση στα κόστη ενοικίασης ακινήτων.
δ. Η εκπόνηση μελετών κόστους/οφέλους μετεγκατάστασης ανα Υπουργείο θα προσέφερε σημαντικά συμπεράσματα για την ανάληψη τέτοιου είδους αποφάσεων.

2. Σε ο,τι αφορα τη δημιουργία κυβερνητικού πάρκου θεωρώ ότι θα ήταν λάθος τόσο απο την πλευρά του οικονομικού κόστους κτήσης ή ανέγερσης, όσο και απο την πλευρά της συνέχισης των λειτουργιών των υπηρεσιών (business continuity). Η συγκέντρωση του συνόλου των Υπουργείων και γενικότερα των κυβερνητικών κτηρίων σε μια περιοχή, ενέχει κινδύνους οι οποίοι δύνανται να παραλύσουν το σύνολο των λειτουργιών του κράτους εν καιρω ειρήνης. Τέτοιοι κίνδυνοι για παράδειγμα είναι οι τρομοκρατικές ενέργειες, οι γενικευμένες απεργιακές κινητοποιήσεις, οι φυσικές καταστροφές (σεισμός, φωτιά) κλπ.

3. Η λειτουργία μεμονομένων κυβερνητικών κτηρίων σε υποβαθμισμένες περιοχές δεν θα απέφερε κάποιο αποτέλεσμα, δεδομένης της προυπάρχουσας εμπειρίας που υπάρχει από τις περιοχές πέριξ της πλατείας Ομονοίας, όπου ενώ εδρεύουν κρατικές υπηρεσίες, χαρακτηρίζονται ως υποβαθμισμένες. Ενδεχομένως, η συγκέντρωση του συνόλου των υπηρεσιών ενός υπουργείου εντός μιας συγκεκριμένης περιοχής να αποτελούσε μοχλό στην ανάπτυξη μιας περιοχής.

#14 Σχόλιο Από ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ Στις 23 Ιανουαρίου 2012 @ 00:34

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΜΕ ΜΙΚΡΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΛΥΣΗ .
ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΥΤΟ ΘΑ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΘΕΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ, ΤΗΝ ΡΥΠΑΝΣΗ .
ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΘΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ .
ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ .
ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΚΤΑΣΗΣ ,ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΔΥΟ Η ΤΡΙΑ ΠΑΡΚΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΣΥΝΑΦΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ .
ΣΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΧΡΥΣΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ Η ΟΠΟΥ ΑΛΛΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΝΑΞΙΟΠΟΙΗΤΑ.

#15 Σχόλιο Από Νικηφόρος Φακίνος Στις 23 Ιανουαρίου 2012 @ 13:25

Το κέντρο της πόλης αποτελεί όχι μόνο ένα σημαντικότατο κομμάτι της οικονομικής ζωής της πρωτεύουσας και της χώρας επομένως και φυσικό σημείο σύνδεσης όλων των άλλων περιοχών αλλά και το βασικότερο σημείο συγκέντρωσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, στην οποία βασίζεται ο τουρισμός μας και η προσέλκυση εκατομμυρίων τουριστών κάθε χρόνο.
Η αναβάθμισή του λοιπόν και η μείωση της εγκληματικότητας και του φαινομένου της εγκατάλειψης θα είχε πολλαπλάσια θετικά αποτελέσματα για την ποιότητας ζωής της πόλης, την οικονομική δραστηριότητα και την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.
Η λειτουργία κυβερνητικών κτιρίων σε υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αλλάξει η σημερινή εικόνα της εγκατάλειψης και παρακμής και να τονωθεί το εμπόριο, το οποίο δίνει εργασία σε χιλιάδες πολίτες.

#16 Σχόλιο Από ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ Στις 23 Ιανουαρίου 2012 @ 13:31

Εκτιμώ ότι υπάρχουν περιθώρια εξοικονόμησης κόστους στέγασης Διοίκησης από την αξιοποίση της Δημόσιας περιουσίας, τώρα μάλιστα που η διαχείρισή της περιέρχεται σε έναν Φορέα.
Εφόσον ελαχιστοποείται η επαφή των κεντρικων Υπηρεσιών με τον πολίτη, το ζήτημα δεν είναι θέμα χωροθέτησης,αλλά εξεύρεσης κατάλληλων χώρων (κτιρίων, οικοπέδων), αποκλειομένων εκείνων που θα μπορούσαν μέσω αξιοποίησής τους να αποφέρουν σημαντικά έσοδα στο Κράτος (λόγω θέσης, εμπορικής αξίας κ.λ.π)

#17 Σχόλιο Από Εύη Στις 23 Ιανουαρίου 2012 @ 21:30

Θεωρώ απαράδεκτο οι δημόσιες υπηρεσίες να στεγάζονται σε ενοικιαζόμενους χώρους και δημόσια κτίρια να ρημάζουν ή να μην επισκευάζονται ώστε να βρεθεί δικαιολογία να ενοικιαστεί «κατάλληλο» υπερκοστολογημένο κτίριο.
Στην παρούσα κατάσταση πιστεύω πως πρέπει να γίνει σοβαρή προσπάθεια να αξιοποιηθούν όσα πιο πολλά δημόσια κτίρια γίνεται σε υπηρεσίες και η επικοινωνία μεταξύ υπηρεσιών να γίνει και με τη βοήθεια μηχανοργάνωσης και ψηφιοποίησης όπου είναι δυνατόν.

#18 Σχόλιο Από Δρ Γεώργιος Γιαννιτσιώτης Στις 24 Ιανουαρίου 2012 @ 15:08

Εφ’όσον προχωρήσει η πραγματική ηλεκτρονική διακυβέρνηση (με ΟΠΣ-ΗΤΔΕ-ψηφιακή υπογραφή), δεν έχει σημασία που θα βρίσκεται το κάθε Υπουργείο. Μόνον λόγοι μείωσης του κόστους ασφαλείας-φύλαξης, μπορεί να προβληθούν για την δημιουργία ενός Διοικητικού Πάρκου. Σε περίπτωση που προκριθεί αυτό, κατάλληλος χώρος υπάρχει μόνον στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού (όπου τερματίζει τραμ και μετρό) ενώ η ιδέα μεταφοράς στο κέντρο, εκτός της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, είναι εξαιρετικά δαπανηρή καθώς θα πρέπει να απαλλοτριωθούν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα για την δημιουργία του πάρκου αυτού (φυσικά, ενθυμούμενος τον αείμνηστο Αντ.Τρίτση, φοβούμαι ότι στην χώρα αυτή μεταξύ τριών λύσεων, θα επιλεγεί η πλέον δαπανηρή και χρονοβόρα στην υλοποίηση)

#19 Σχόλιο Από ΓΙΩΡΓΟΣ Στις 24 Ιανουαρίου 2012 @ 21:55

ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΤΟΥΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΘΟΥΝ ΧΩΡΟΙ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΑΛΛΟΥ.ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΝΑ ΜΕΝΕΙ ΑΝΑΞΙΟΠΟΙΗΤΟ!ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΖΕΥΤΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΕ ΕΝΑ ΚΤΙΡΙΟ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΧΑΟΣ ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΣΗΜΕΙΟ….

#20 Σχόλιο Από ΙΩΑΝΝΑ Στις 25 Ιανουαρίου 2012 @ 10:39

Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να γίνει αποκέντρωση των Υπουργείων.Ένας μεγάλος αριθμός Υπουργείων θα έπρεπε να υπάρχουν στην περιφέρεια. Θεωρώ επίσης πολύ σημαντικό να ξανασυσταθεί το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης και να έχει περισσότερες αρμοδιότητες.Για παράδειγμα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα έπρεπε να υφίσταται στην Περιφέρεια, το Υπουργείο Ναυτιλίας θα έπρεπε να υφίσταται σε νησί κλπ.Επιπλέον πιστέυω ότι οι δημόσιες Υπηρεσίες θα πρέπει να συστεγάζονται σε ένα «Διοικητικό Πάρκο», με διαθέσιμο χώρο parking και να αξιοποιηθούν όλα τα κτήρια του Δημοσίου.

#21 Σχόλιο Από Μυλωνάς Γεώργιος Στις 26 Ιανουαρίου 2012 @ 23:02

Η δημουργία νέου διοικητικού πάρκου δεν νομίζω ότι είναι ρεαλιστική λύση στο οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται. Αντίθετα η διάχυση κυβερνητικών κτιρίων στο κέντρο της πόλης θα διευκολύνει τους πολίτες λόγω ύπαρξης των ΜΜΜ, θα συντελέση στην »εξυγείανση» των υποβαθμισμένων περιοχών της Αθήνας, αλλά και θα δώσει λύσεις αξιοποίησης ακινήτων του δημοσίου που βρίσκονται εγκαταλελειμένα σε διάφορες παριοχές του κέντρου της πόλης.

#22 Σχόλιο Από Γεράσιμος Ιατρού Στις 27 Ιανουαρίου 2012 @ 21:11

Η κτηριακή υποδομή για μείωση του κόστους λειτουργείας του κράτους είναι πολύ συμαντική. Αυτό μπορεί να γίνει με την χρήση ήδη υπαρχουσών εγκαταστάσεων του δημοσίου. Χαρακτηριστικό παραδειγμα το πρώην αεροδρόμιο του ελληνικού οπου μπορούν να μετεγκατασταθουν πολλές υπηρεσίες και υπουργεία καθώς και τα πανακριβα πρωθυπουργικά αεροσκάφη που δυστυχως οι μετακινίσεις τους από την Ελευσινα στα Σπάτα κοστίζουν πολύ. Επίσης κτήρια που έχουν κατασχεθεί από το ελλήνικό δημόσιο και παραμένουν φαντάσματα. (Κεράνης κ.α)
Η ηλεκτρονική υποβολή παραστατικών και δικαιολογητικών από τις υπηρεσίες είναι προς αυτή την κατεύθνηση.

#23 Σχόλιο Από ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ Στις 27 Ιανουαρίου 2012 @ 21:59

Είναι αναγκαία η αναχωροθέτηση των Υπουργείων ώστε να εξοικονομηθούν πόροι και να εξυπηρετηθεί ο πολίτης.

Είναι αναγκαία η συστέγαση των υπηρεσιών του ίδιου Υπουργείου σε χώρο με εύκολη πρόσβαση (μετρό, τρένο)σε κτίρια που ανήκουν στην ιδιοκτησία του δημοσίου. Δεν προκρίνω τη δημιουργία διοικητικού πάρκου αλλά τη διάχυσή τους σε κτίρια που ανήκουν στο Δημόσιο στο κέντρο της πόλης, ώστε να αναβαθμιστεί και αυτό.

#24 Σχόλιο Από Σωτήρης Μελιούμης Στις 27 Ιανουαρίου 2012 @ 23:56

Πιστεύετε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες υπάρχει η δυνατότητα ανάληψης ενός προγράμματος αναχωρέθητησης των Υπουργείων;
Όχι απλώς υπάρχει αλλά είναι επιβεβλημένη, με την προϋπόθεση φυσικά ότι θα έχει ολοκληρωθεί το έργο της αναδιάρθρωσης των δημοσίων υπηρεσιών.

Προκρίνετε την δημιουργία ενός διοικητικού “πάρκου» ή την διάχυση των κυβερνητικών κτιρίων στο κέντρο της πόλης;
Με όλη την συναδελφική συμπάθεια αυτή είναι μια τρομερά άστοχη ερώτηση. Ούτε το ένα ούτε το άλλο φυσικά. Η γεωγραφική θέση ενός υπουργείου, με την προϋπόθεση ετησίων μόνο κατανομών προϋπολογισμού, εξαρτάται από: (1) τις ανάγκες προσωπικών επαφών των στελεχών του με τα λοιπά τμήματα διοίκησης (2) με την κοινωνική ανάγκη που πρέπει να καλύψει και (3) από την πιθανότητα βελτιστοποίησης των διαδικασιών του και (4) απο την κατανομή του όγκου εργασίας ανα επίπεδο ιεραρχίας.
Παράδειγμα 1: Το υποθετικό Υπουργείο Γεωργίας και Αλιείας. Αυτό θα έχει συναλλαγές ως επί το πλείστον με τα: Κέντρο Διακυβέρνησης, τις Περιφέρειες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, Διεθνής Φορείς, ΕΕ, Διεθνής Οργανισμούς, Ερευνητικά Κέντρα, Αγροτικές Ενώσεις, Αλιευτικές Οργανώσεις, Επιχειρηματικές Ενώσεις, Μεταφορικές Ενώσεις και Τράπεζες. Κοινή λογική λοιπόν υπαγορεύει ότι το υπουργείο δεν έχει νόημα να είναι εκτελεί όλες τις διαδικασίες του από μία τοποθεσία αλλά απο όπου οι προσωπικές επαφές με τοπικούς φορείς είναι καθημερινό συμβάν. Πόσες απο αυτές είναι στην Αθήνα; Με ποιό σκεπτικό δηλαδή η ένωση παραγωγών οπωροκηπευτικών θα πρέπει να έρθει στην Αθήνα για να συζητήσει τις προτάσεις της;
Θα πρέπει οι δορυφορικές του υπηρεσίες να στεγάζονται διπλά η μαζί με τις περιφέρειες; Βεβαιώτατα.
Μόνον ένας αμαθής θα πρότεινε της συνέχιση της σημερινής κατάστασης.
Παράδειγμα 2: Το υποθετικό Υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων: Όπως προηγουμένως θα έχει συναλλαγές ως επί το πλείστον με τα: Κέντρο Διακυβέρνησης, τις Περιφέρειες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, Διεθνής Φορείς, ΕΕ, Ερευνητικά Κέντρα, Διεθνής Οργανισμούς, Οργανισμούς Εξόρυξης, Εργατικές Ενώσεις, Βιομηχανικούς Φορείς, Επιχειρηματικές Ενώσεις,Τράπεζες κτλ. Πόσες από αυτές είναι στην Αθήνα;
Εν συντομία, εάν η τελική ανάλυση ανά υπουργείο δώσει ικανό αριθμό στελεχών στην Αθήνα τότε και μόνο τότε η δημιουργία ενός πάρκου (όσο μακρύτερα του κέντρου είναι εφικτό) έχει νόημα και για περισσότερους από ένα λόγους.

Πιστεύετε ότι η λειτουργία κυβερνητικών κτιρίων σε υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας θα συμπαρέσυρε και άλλες λειτουργίες (τράπεζες, δικηγορικά γραφεία κ.λπ.) λειτουργώντας κατ’ αυτό τον τρόπο επιβοηθητικά στην προσπάθεια αναβάθμισης του κέντρου της πόλης;
Αφής στιγμής είναι δεδομένο ότι η πολιτική της ανάπτυξης των υπηρεσιών θα πρέπει να αντιστραφεί, εις όφελος της πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής, που σημαίνει μεταξύ άλλων την αντιστροφή της αστυφιλίας βρίσκω ότι η χρήση επιχειρημάτων που βάζουν εμπόδια, με την σύνδεση της ύπαρξης των Υπουργείων με την αναβάθμιση περιοχών της Αθήνας σε αυτό, τουλάχιστον άστοχη. Το κοινωνικό συμφέρον των Ελλήνων είναι όντως συνδεδεμένο με την αποκέντρωση αλλά η παρούσα ερμηνεία της αποκέντρωσης δεν προσθέτει αλλά αφαιρεί από την υπόληψη αυτών που την πρότειναν. Αποκέντρωση σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να νοηθεί από το κέντρο της Αθήνας στα περίχωρα της. Ο εισηγητής της πρότασης υποτιμά της νοημοσύνη μας βάναυσα. Το γεγονός της χρήσης παραδειγμάτων απο χώρες με διαφορετική κουλτούρα και ανάγκες είναι κοντόφθαλμη και όχι το ιδεατό. Το ιδεατό είναι να δημιουργήσουμε μία διοίκηση για τον 21 αιώνα ανταποκρινόμενη στις ανάγκες των Ελλήνων. Το τί θα περιέχει το κτίριο και η αρχιτεκτονική του δεν έχουν σημασία σε αυτή τη φάση. Σημασία έχει να ελαχιστοποιηθούν οι μετακινήσεις όλων αυτών που θα πρέπει να συνεργάζονται με τα υπουργεία, για να επιταχυνθεί η οικονομική ανάπτυξη/ανάκαμψη, και αυτοί δεν είναι ούτε κάτοικοι των Αθηνών ούτε της Θεσσαλονίκης. Εν’ ολίγοις η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι. Θα επιμείνω στην ορθότητα του διοικητικού “πάρκου» με τις προϋποθέσεις που προανέφερα για όσα τμήματα υπουργείων θα έχουν λόγο να βρίσκονται στην Αθήνα και όχι αλλού. Τα υπόλοιπα τμήματα θα πρέπει να μετακινηθούν στις περιφέρειες αναλογικά με την σημαντικότητά τους για την περιοχή. Οι κεντρικές διοικήσεις του 19 ου αιώνα δεν έχουν θέση σε οργανωτικούς σχεδιασμούς του 21ου. Καλώς η κακώς γνωρίζουμε κάτι παραπάνω σήμερα.

Σωτήρης Μελιούμης Αρχιτέκτων Οργανισμών
Ανωτερο στέλεχος BT Global Services
Υποψήφιος Διδάκτορας στο τομέα της Θεσμικής Ανάλυσης Warwick UKΙδρυτικό μέλος της ομάδος διανόησης Gaianomy