- Πρώην Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης - http://www.opengov.gr/minreform -

Αρμοδιότητες

Κατεβάστε την Ενότητα  ‘Αρμοδιότητες [1]‘ (*.pdf)

Ερωτήσεις προς διαβούλευση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα (Ανοιχτό | Κλείσιμο)

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "Αρμοδιότητες"

#1 Σχόλιο Από Mar D Στις 19 Ιανουαρίου 2012 @ 15:06

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ: Απαραίτητη, προκειμένου να έχουμε ένα πραγματικό επιτελικό κράτος. Θα έπρεπε να προηγηθεί των τροποποιήσεων στους Οργανισμούς των Υπουργείων. Πώς π.χ. να «συμπυκνωθεί» ένα συγκεντρωτικό Υπουργείο, όπως το Υπ. Παιδείας; Αν για τη δομή ακολουθηθούν οι «αρχές» περί συναφών αρμοδιοτήτων θα καταλήξει να υπάρχουν υπερογκώδη Τμήματα. Με την αποκέντρωση θα πρέπει να υπάρχουν ισχυροί ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ σε έναν ανεξάρτητο φορέα.
Π.Δ. ΓΙΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ: Η προτεινόμενη αλλαγή του ΠΔ με το οποίο θα καθορίζονται οι αρμοδιότητες ανά έτος δεν είναι λειτουργική, αφενός γιατί μέσα σε ένα έτος δε θα είναι εύκολο να αποσαφηνιστούν οι αλλαγές, αφετέρου δε θα είναι εφικτός ο ακριβής ετήσιος καθορισμός των στόχων (στοχοθεσία. Προτείτων την ανά 2ΕΤΙΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ και τη δυνατότητα έκδοσης ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ για τον καθορισμό των λεπτομερειών.

#2 Σχόλιο Από ΚΟΡΟΔΗΜΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ Στις 19 Ιανουαρίου 2012 @ 18:58

ΕΝΟΤΗΤΑ: ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ: ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΠΑΡΟΧΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ – ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ

Πολλές φορές παρατηρείται το φαινόμενο της μη επαρκούς ενημέρωσης του πολίτη από τους υφιστάμενους των δημόσιων υπηρεσιών. Αυτό συνήθως συμβαίνει διότι:

1. Οι υπάλληλοι καταναλώνονται με το περιεχόμενο της εργασίας τους και δεν δίνουν την δέουσα σημασία στο να ενημερώσουν τον πολίτη προσωπικώς ή τηλεφωνικώς ή γραπτώς.

2. Δεν ορίζεται η αρμοδιότητα της ενημέρωσης σε συγκεκριμένα άτομα που ενδεχομένως έχουν μικρό όγκο εργασίας.

3. Μία μικρή μερίδα υπαλλήλων αρνούνται να εξυπηρετήσουν/ενημερώσουν καθ’όλη τη διάρκεια του ωραρίου τους για τον λόγο ότι πιστεύουν πως αυτή η αρμοδιότητα δεν τους ανήκει ή ότι υποτιμά το επίπεδό τους.

4. Η θετική συμπεριφορά ενός υπαλλήλου δεν θα πρέπει να είναι οχληρή, να μιλάει με αυθάδεια, η πληρότητα της απάντησης να είναι ανεπαρκής ή να σε παραπέμπει σε άλλο υπάλληλο από την στιγμή που και εκείνος έχει τις ίδιες ακριβώς αρμοδιότητες.

Συνεπώς προτείνω τις εξής συγκεκριμένες δράσεις:

α) Ειδικά έντυπα που θα αφορούν την συγκεκριμένη υπηρεσία και θα περιέχουν: ωράριο λειτουργίας για το κοινό, πληροφορίες για την υπηρεσία (ποιά ζητήματα την αφορούν, έτσι ώστε, οι πολίτες να μην ταλαιπωρούνται και να μην απευθύνονται σε λάθος υπηρεσίες, καταναλώνοντας τον χρόνο τους, αλλά και τον χρόνο των υπαλλήλων άλλων υπηρεσιών), και δυνατότητα να επικοινωνούν με email όπου θα υπάρχει υπεύθυνος/η που θα απαντάει τις απορίες των πολιτών, ανάρτηση αυτών των εντύπων στο διαδίκτυο για όσους/ες είναι καταρτισμένοι με αυτό.

β) Ενοποίηση υπηρεσιών κοινών αρμοδιοτήτων.

γ) Πλήρη εξοπλισμό γραφείου και εκμάθηση χειρισμού τους.

δ) Υποχρεωτική ταξινόμηση και αρχειοθέτηση και ρίψη περιττών/μη αναγκαίων εγγράφων.

ε) Ανανέωση χώρων, δηλαδή, διαμόρφωση πραγμάτων και αντικειμένων, αίθουσα αναμονής πολιτών με σειρά προτεραιότητας (έτσι αποφεύγεται το φαινόμενο πολλών πολιτών να είναι όρθιοι γύρω από το γραφείο του υπαλλήλου δημιουργώντας ανησυχία και φυσικά ταυτόχρονη εξυπηρέτηση συνήθως δεν είναι εφικτή).

#3 Σχόλιο Από ΘΕΟΔΩΡΟΣ Στις 19 Ιανουαρίου 2012 @ 23:10

ΕΛΕΓΧΟΣ – ΕΛΕΓΧΟΣ …ΕΛΕΓΧΟΣ ….ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ….. ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΛΟΓΙΟΥ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΘΕΣΗ ….ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ …ΩΣΤΕ ΕΠΙ ΑΥΤΩΝ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ…..ΑΠΟ ΠΟΙΟΝ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ….ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ …ΑΛΛΑ ΟΙ ΝΕΟΙ ….ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΛΕΟΝ …ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΙ….ΕΙΝΑΙ ΑΘΩΟΙ …ΑΠΟΝΗΡΕΥΤΟΙ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ….ΚΑΘΟΛΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ …ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΚΟΛΑΣΙΑ…ΕΛΕΓΧΟΣ…ΕΛΕΓΧΟΣ…ΕΛΕΓΧΟΣ….

#4 Σχόλιο Από Ιακωβίδης Ιωάννης Στις 19 Ιανουαρίου 2012 @ 23:49

Πώς μπορεί να βελτιωθούν οι υφιστάμενες διαδικασίες παροχής των δημοσίων υπηρεσιών :
Οι διαδικασίες παροχής υπηρεσιών για να έχουν απόδοση και να ικανοποιούν τον πολιτη θα πρέπει να έχουν ώς αρχή την κατάρτιση των αρμόδιων υπαλλήλων.
Κανένας υπάλληλος που δε γνωρίζει και δεν του έχουν δοθεί χρήσιμες οδηγίες δεν μπορεί να αποδώσει, και να ικανοποιήσει τον πολίτη σε μια σύγχρονη και αναπτυσόμενη κοινωνία.
Άρα, ενημέρωση μέσω έντυπου υλικού που θα περιγράφει τις αρμοδιότητες των τμημάτων και των υπαλλήλων, γνωστοποίηση και επικαιροποίηση της νομοθεσίας που ισχύει, σταθερότητα στα νομοθετήματα ( όχι νόμους κάθε ημέρα δημιουργώντας χάος ) οργανογράμματα υπηρεσιών, ολοκληρωμένα και επανδρωμένα τμήματα,αξιοκρατία, κατάργηση μη αναγκαίων διοικητικών πράξεων, απλοποίηση διαδικασιών.
παράδειγμα:
όχι πιστοποιητικό γέννησης ή πιστοποιητικό εντοπιότητας ή πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης,
αλλά ένα πιστοποιητικό που να περιέχει και τα τρία στοιχεία και να χρησιμοποιηθεί όπως κρίνει και θέλει ο πολίτης.
Πιστοποιητικά όχι μόνο απο έναν δήμο αλλά σύνδεση διαλειτουργική και έκδοση πιστοποιητικών απο κάθε δήμο για κάθε πολίτη.

#5 Σχόλιο Από Ιακωβίδης Ιωάννης Στις 20 Ιανουαρίου 2012 @ 00:08

Σύμφωνα με την εμπειρία σας, υπάρχουν υπηρεσίες οι οποίες δεν παρέχονται από τον κατάλληλο φορέα και επίπεδο διοίκησης? Μπορείτε να αναφέρετε αιτιολογημένα ορισμένες?

1. Η υπηρεσία της αδειοδότησης λειτουργίας και άδειας ίδρυσης φροντιστηρίων Β/θμιας Εκπαίδευσης και Κέντρων ξένων γλωσσών καθώς και οι ανανεώσεις αυτών, που την αρμοδιότητα την έχουν οι διευθύνσεις Β/θμιας εκπαίδευσης σε κάθε περιφερειακό διαμέρισμα, δεν παρέχονται απο τον κατάλληλο φορέα που θα έπρεπε να είναι η το επαγγελματικό επιμελιτήριο ή η ΔΟΥ της περιοχής.
Δεν έχει καμμία σχέση η επαγγελματική δραστηριότητα κάποιου πολίτη
σε οποιοδήποτε πεδίο με υπηρεσία εκτός της ΔΟΥ ή του επιμελιτήριου , όπως στο συγκεκριμένο.
οι διευθύνσεις Β/θμιας εκπαίδευσης ελέγχουν μέχρι καιτους χώρους αν είναι όπως πρέπει, ( ποια η σχέση της εκπαίδευσης με τα κτίρια και την καταλληλότητα )και τα γραφεία κάνουν μέχρι και κατόψεις χώρων. και ελέγχους επι αυτών.Οι διευθύνσεις μπορούν να γνωμοδοτήσουν επί θεμάτων όπως για το αν υπάρχει το κατάλληλο πτυχίο, όχι όμως και να αδειοδοτήσουν σαν να είναι επαγγελματικά επιμελιτήρια.

2. Η εξέταση και η παροχή (ΚΠΓ) Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας είναι απλά και μόνο χάσιμο χρόνου και σπατάλη δημόσιου χρήματος.
Εξήγηση :
Ποιός ο λόγος ύπαρξης ενός κρατικού πιστοποιητικού , που κοστίζει τεράστια ποσά η οργάνωση και η όλη διαδικασία, και πολλές εργατοώρες, χρήση δημόσιων κτιρίων, υλικών, θέρμανσης, ρευματοδότησης,χαρτιού, κ.α.
όταν το ίδιο προσόν ( δηλαδή η γνώση της Αγγλικής γλώσσας για παράδειγμα ) αποδίδεται και απο έναν ιδιωτικό φορέα (π.χ. lower ) και αυτό αναγνωρίζεται απο το κράτος ?
ποιός ο λόγος ύπαρξης ενός πιστοποιητικού όταν υπάρχουν άλλα του ιδιωτικού τομέα που αναγνωρίζονται στο εξωτερικό ενό το Κρατικό όχι?
ποιός ο λόγος ύπαρξης ενός πιστοποιητικού το οποίο το οποίο πιστοποιεί γλώσσες άλλων χωρών?
ποιός ό λόγος ύπαρξης ενός πιστοποιητικού όταν όσοι το έχουν πάρει έχουν ήδη δώσει και τα αντίστοιχο ιδιωτικό (π.χ. lower) ή σκοπεύουν να τυο δώσουν σίγουρα ?
η παροχή αυτής της υπηρεσίας στον πολίτη θα έπρεπε να παρέχεται αποκλειστικά απο τον ιδιωτικό φορέα και μάλιστα αυτή η δραστηριότητα θα έπρεπε να ενισχύεται απο το κράτος, προσφέροντας δυνατότητες εργασίας στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

#6 Σχόλιο Από Ιακωβίδης Ιωάννης Στις 20 Ιανουαρίου 2012 @ 00:23

Πώς αντιλαμβάνεστε τη γραφειοκρατία κατά την καθημερινή σας συναλλαγή με τους δημόσιους φορείς? Ποιες διαδικασίες θεωρείτε ως τις πιο χρονοβόρες και περίπλοκες, με αρνητικές επιπτώσεις στην παροχή των υπηρεσιών?

Γραφειοκρατία σημαίνει , άσκοπη κατάθεση δικαιολογητικών, ακανόνιστη νομοθεσία, πολύπλοκες διαδικασίες, μετακύληση αρμοδιοτήτων και εργασιών στους υπαλλήλους χωρίς παράλληλη μείωση διοικητικών βαρών και απλούστευσης των διαδικασιών, ελαφρύνωντας εικονικά τον πολίτη,και ουσιαστικά δημιουργώντας φόρτο και προκαλώντας μεγαλύτερο πρόβλημα στη διοίκηση, ισχύς νόμων της περιόδου της Βασιλείας του 1940 τους οποίους είναι δύσκολο να ερμηνεύσει κάποιος χωρίς λάθος καθώς είναι στην καθαρεύουσα, η ύπαρξη για απλά πράγματα, όπως η επικύρωση μιας φωτοτυπίας, νόμων και κανονιστικών-ερμηνευτικών εγκυκλίων που αριθμούν πάνω απο 20 σελίδες, η ύπαρξη προκηρύξεων όπως π.χ. για την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών οι οποίες αριθμούν πάνω απο 40 σελίδες και απαιτούν απο 2 έως 6 δικαιολογητικά,φωτοτυπίες, σφραγίδες, επικυρώσεις κ.λ.π.
Γραφειοκρατία είναι το ότι ένα φροντιστήριο ξένων γλωσσών πρέπει κάθε χρόνο να ανανεώνει την άδειά του και κάθε χρόνο υπάλληλοι να εργάζονται για αυτό με ουσιαστικά χαμένες εργατοώρες μαζεύοντας δικαιολογητικά και κάνοντας διαβιβαστικά, ουσιαστικά χωρίς λόγο.
Γραφειοκρατία είναι το κάθε τμήμα ενός υπουργείου να ζητάει στοιχεία απο μια υπηρεσία που έχει ήδη ζητήσει κάποιο άλλο τμήμα του ίδιου υπουργείου.

#7 Σχόλιο Από Ιακωβίδης Ιωάννης Στις 20 Ιανουαρίου 2012 @ 00:28

Ποια χαρακτηριστικά συνθέτουν την ποιότητα σε μία δημόσια υπηρεσία? Αναφέρετε έως 1 έως 5 παραδείγματα

Γνώση αντικειμένου απο το προσωπικό, επάρκεια στελέχωσης των τμημάτων, απλούστευση διαδικασιών, εφαρμογή εργαλείων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, φιλικό και σύγχρονο περιβάλλον.

#8 Σχόλιο Από Ιακωβίδης Ιωάννης Στις 20 Ιανουαρίου 2012 @ 00:30

Η αποκέντρωση των δημοσίων υπηρεσιών, θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητάς τους?

ίσως είναι ένα απο τα πλέον σημαντικά βήματα προς την βελτίωση της παρεχόμενων υπηρεσιών.

#9 Σχόλιο Από Ιακωβίδης Ιωάννης Στις 20 Ιανουαρίου 2012 @ 00:37

Πώς αξιολογείτε την εναλλακτική παροχή δημοσίων υπηρεσιών, ως προτεινόμενη λύση στα προβλήματα αποδοτικότητας που αντιμετωπίζουν? Ποιες υπηρεσίες θα μπορούσαν πιστεύετε να παρέχονται εκτός των στενών ορίων του δημοσίου τομέα?

Αξιολόγηση Θετική.
θα πρέπει επιτέλους να διερευνήσουμε αυτήν την πρόταση με θετική σκέψη.
υπηρεσίες όπως :
αξιολόγησης υπηρεσιών
ελέγχου οικονομικών θεμάτων
αποκκομιδής απορριμάτων
συντήρησης χώρων
καθαριότητας κτιρίων
ιατρικών και νοσοκομειακών υπηρεσιών
επίπεδα και τομείς της εκπαίδευσης
ασφαλιστικές καλύψεις ιατρικών υπηρεσιών
έκδοσης διαφόρων ειδών αδειών
αστυνομικές υπηρεσίες πόλεων
πολιτιστικές υπηρεσίες

θα μπορούσαν να παρέχονται εκτός των στενών ορίων του δημόσιου τομέα
( φυσικά υπάρχουν και άλλες πολλές )

#10 Σχόλιο Από teo Στις 20 Ιανουαρίου 2012 @ 00:47

Υπάρχουν αντικείμενα με τα οποία ασχολούνται πολλές υπηρεσιες σε πολλά επίπεδα και άλλα με τα οποία δεν ασχολείται κανένας. π.χ.
1. μεταβίβαση ακινήτου, εμπλεκόμενες υπηρεσίες (που πρέπει να πας):
συμβολαιογράφος, υποθηκοφυλάκιο, κτηματολόγιο, εφορία, δικηγόρος (στην καλύτερη περίπτωση εαν δεν εμπλέκονται δασαρχεία, στρατός κα)
όλα σε ένα γίνεται;
2. απασχόληση εργαζομένου απο επιχείρηση:
ΟΑΕΔ, ΙΚΑ (ή και άλλα ταμεία ανάλογα της ειδικότητα πχ ΤΣΜΕΔΕ,ξενοδοχουπαλληλων κλπ), Επιθεώρηση Εργασίας (κοινωνική και τεχνική).
3. επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος, έλεγχοι από:
υγειονομικό (δήμος και περιφέρεια), ΕΦΕΤ, Αστυκτηνίατροι, κτηνιατρική υπηρεσία, δημοτική αστυνομία, αστυνομία, πυροσβεστική, επιθεωρητές περιβάλλοντος, υπηρεσίες περιβάλλοντος της περιφέρειας, ίσως και άλλες που μου διαφεύγουν.
Για να μην μακρυγορούμε ΚΟΨΤΕ, ΕΝΟΠΟΙΗΣΤΕ, ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΤΕ.
Απ΄ την άλλη που μπορεί να απευθυνθει κανείς: αν εντοπίσει έναν πεσμένο χρήστη, ένα νεκρό αδέσποτο, ένα κακοποιημένο παδί, λύμμτατα στο δρόμο, σκοπίδια στη παραλία ή στη θάλλασα; δεν ξέρω, παντού και πουθενά.

#11 Σχόλιο Από Ιακωβίδης Ιωάννης Στις 20 Ιανουαρίου 2012 @ 00:50

Πώς αξιολογείτε την προστιθέμενη αξία των εφαρμογών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων? Ποια σημεία και διαδικασίες χρήζουν βελτίωσης?

Φτωχή
και αυτό διότι παρά τις προσπάθειες το αποτέλεσμα είναι θλιβερό.
Ενώ υπήρξε μεγάλη κινητικότητα στον τομέα αυτό
το αποτέλεσμα είναι ότι η ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση στην κατάσταση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. αλά και άλλες χώρες όπως και η Τουρκία,για το 2009-2010 σύμφωνα με δημοσιευμένη έκθεση- digitizing public services in Europe…..
Έχουν γίνει σημαντικότατα βήματα αλλά εκ του αποτελέσματος κρίνονται όλα.
Βελτίωση χρειάζονται όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης με αρχή την μηχανοργάνωση και ψηφιοποίηση καθώς και διαλειτουργικότητα όλων τον υπηρεσιών.
Κλασσικό παράδειγμα είναι ο νόμος του 2005 για την καθιέρωση του γενικού εμπορικού μητρώου το οποίο έμεινε ουσιαστικά ανενεργό έως το 2009 διότι δεν μπορούσε να γίνει η μετάπτωση των στοιχείων προφανώς λόγω έλλειψης μηχανοργάνωσης και ενοποίησης των επιμελιτηρίων της χώρας και των μητρώων που τηρούνταν στις Νομαρχίες και τα βιβλία στα πρωτοδικεία της χώρας.

#12 Σχόλιο Από Ιακωβίδης Ιωάννης Στις 20 Ιανουαρίου 2012 @ 01:02

Πώς χαρακτηρίζετε το υφιστάμενο σύστημα ελέγχων και εποπτείας της δημόσιας διοίκησης προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις? Πώς θα μπορούσαν οι έλεγχοι να μετασχηματιστούν σε πιο αποδοτικούς και λιγότερο γραφειοκρατικούς?

Ανύπαρκτο.
Ένα σύστημα ελέγχων για να λειτουργήσει σωστά θα πρέπει πρώτα να ελέγχει τους επικεφαλής των υπηρεσιών και τους αρμόδιους των αποφάσεων.
Εποπτεία επίσης σημαίνει έλεγχος βάση συγκεκριμένων στοιχείων τα οποία φυσικά και δεν υπάρχουν διότι απλά δενυπάρχει μέτρηση αποδοτικότητας αλλά και στοχοθεσία ή οποιδήποτε αλλο είδος μετρήσιμου δείκτη, για να υπάρξει έτσι αξιόπιστη εποπτεία.
Επιχειρήσεις, πολίτες, αλλά και υπάλληλοι βρίσκονται περίπου περιπλανώμενοι σε άγνωστο μέρος.
Έλεγχος σημαίνει εξ αρχής στελέχωση τμημάτων με αξιοκρατία για την απόδοση αποτελέσματος.
Δημιουργία τμήματος εσωτερικών ελέγχων, σε κάθε υπηρεσία με πρώτο σημείο ελέγχου φυσικά,αυτό των διευθυντικών στελεχών, απλοποίηση νομοθεσίας και εξασφάλιση της ομαλής και ανεμπόδιστης λειτουργίας των οργάνων με νομοθετικές ρυθμίσεις.
Στελέχη με επάρκεια.
Οργάνωση.
Προγραμματισμός.
Πολιτική βούληση.

#13 Σχόλιο Από Νίκος Παπαδιονυσίου Στις 20 Ιανουαρίου 2012 @ 09:38

Η προστιθέμενη αξία των εφαρμογών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων σήμερα είναι από ελάχιστη μέχρι ανύπαρκτη. Αυτό οφείλεται κατά μέγιστο βαθμό στην άρνηση των μεγαλύτερων ειδικά ηλικιών υπαλλήλων να εκσυγχρονιστούν και την ανυπαρξία οποιουδήποτε σοβαρού υπηρεσιακού ελέγχου στους συνδικαλοκρατουμενους χώρους. Οποιαδήποτε προαγωγή τους ή αύξηση αποδοχών θα πρέπει να συνδεθεί άμεσα με τις αντίστοιχες επιδόσεις τους και στον μέγιστο βαθμό. Ο έλεγχος των επιδόσεών τους στον τομέα και γενικά να γίνεται από εξωυπηρεσιακούς παράγοντες, όπως από ανάλογα Ιδρύματα με χρονομελετητές εργασίας και συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο επιδόσεων.
Τα πάντα κάθε Υπουργείου και για κάθε πολίτη ή επιχείρηση, πρέπει να συνδεθούν ηλεκτρονικά.

#14 Σχόλιο Από Φωτης Στις 20 Ιανουαρίου 2012 @ 10:26

Αποκέντρωση των λίγων υπουργείων που θα λειτουργούν πχ Υ.Αγροτικής Ανάπτυξης στη Λάρισα, Υ.Υγείας στα Ιωαννινα, Υ.Εθνικής Αμυνας στη Θεσσαλονίκη, Υ.Παιδίας Πολιτισμού (Αθλιτησμού, Τουρισμού στη Πάτρα),κλπ

#15 Σχόλιο Από ΜΑΡΙΑ ΚΟΤΤΑΡΑ Στις 20 Ιανουαρίου 2012 @ 12:10

Είμαι υπάλληλος σε μεγάλο Ο.Τ.Α.. Νομίζω ότι αυτά που θα πρέπει να αλλάξουν για να αλλάξει και η δημόσια διοίκηση προς το καλύτερο είναι τα κάτωθι:
α)Όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι να γνωρίζουν και να χειρίζονται ηλεκτρονικό υπολογιστή. Θεωρώ ότι είναι το απαραίτητο εργαλείο για τη δουλειά μας και για να εξυπηρετείται ο πολίτης καλύτερα.
β)Η εξυπηρέτηση του πολίτη θα πρέπει να είναι ο κύριος στόχος μας. Άλλωστε και εμείς οι δημόσιοι λειτουργοί είμαστε ταυτόχρονα και πολίτες που απαιτούμε να εξυπηρετούμεθα σύντομα και άμεσα όταν έπισκεπτόμαστε μια άλλη υπηρεσία πέραν της δικής μας.
γ) Να μην επαναλαμβάνονται λάθη των παρελθόντων ετών π.χ. σε άλλο κτήριο κατατίθενται τα δικαιολογητικά σε άλλο κτήριο κόβεται το παραστατικό και στο τρίτο κτήριο στεγάζεται το ταμείο. Επιεικώς απαράδεκτο και φυσικά συμβαίνει.
δ)Όλες οι δημόσιες υπηρεσίες να έχουν άριστο σύστημα τηλεπικοινωνιών ώστε η μεταξύ επικοινωνία των υπηρεσιών να είναι εφικτή και γρήγορη και φυσικά καλό θα ήταν η καθιέρωση της «ηλεκτρονικής υπογραφής» ώστε να σταματήσει πια αυτή η κατασπατάληση χαρτιού με άμεσα αρνητικά αποτελέσματα και στο περιβάλλον.

#16 Σχόλιο Από MANTEIO ΔΩΔΩΝΗΣ Στις 20 Ιανουαρίου 2012 @ 14:04

Η καρτα ανεργιας που ανανεωται στον Ο.Α.Ε.Δ. να γινεται και ηλεκτρονικα μεσω διαδικτυου,ιντερνετ ή ακομα και απο τα Κ.Ε.Π. Ετσι αποφευγεται η ταλαιπωρια ακομα και οικονομικα θα μειωθουν τα εξοδα:μετακινησεις κ.α.

#17 Σχόλιο Από EUGENIA Στις 20 Ιανουαρίου 2012 @ 21:55

Το μεγαλύτερο αγκάθι στη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών είναι ότι αφενός οι αποτελεσματικοί υπάλληλοι δεν προωθούνται και αφετέρου οι κακοί υπάλληλοι δεν απομακρύνονται, τουλάχιστον από τα πόστα εξυπηρέτησης κοινού. Εννοείται πως τον πρώτο λόγο έχει ο συντονισμός υπηρεσιών από προϊσταμένους που δεν αναρριχώνται με κριτήρια παλαιότητος ή – χειρότερα – κομματικά, αλλά με διαδικασίες διαφανείς και αξιοκρατικές και κατά τη γνώμη μου μετά από εξέταση από ανεξάρτητες επιτροπές απαρτιζόμενες ακόμα και από ψυχολόγους. Ορισμένες υπηρεσίες – π.χ. ΙΚΑ, Εφορίες – θα πρέπει να εργάζονται σε 18ωρη βάση με τρεις βάρδιες εξυπηρέτησης κοινού και 2 ώρες εργασίας εκτός εξυπηρέτησης για τους υπαλλήλους (υπάρχουν πολλοί υπάλληλοι που θα ενδιαφέρονταν για απογευματινή εργασία).
Ως υπηρεσία πλήρως αναρμόδια γι’ αυτό που κάνει θα θεωρούσα την ΕΛΑΣ στην έκδοση ταυτοτήτων και διαβατηρίων, μια καθαρά διοικητική διαδικασία. Η ταυτότητα θα έπρεπε να περιμένει ΕΤΟΙΜΗ το 12χρονο παιδί με όλα τα στοιχεία που ήδη έχει ο δήμος και θα έπρεπε ο πολίτης να καλείται να την παραλαμβάνει με ραντεβού (όπως ακριβώς βρίσκονται οι άρρενες προς στράτευση και δεν περιμένει το κράτος τους ίδιους να παρουσιαστούν).
Η γραφειοκρατία – επιδεινούμενη από την ακαμψία ορισμένων υπαλλήλων – είναι ό,τι χειρότερο έχει να επιδείξει η ελληνική δημόσια διοίκηση. Είναι περιττό να αναζητούνται παραδείγματα, τα έχουμε βιώσει για χρόνια στο πετσί μας όλοι.
Η ποιότητα των δημοσίων υπηρεσιών συνίσταται στην πλήρη και σαφή καθοδήγηση του πολίτη, την ταχύτητα και αποτελεσματικότητα των πράξεων, τη συνεργασία αν χρειαστεί με τις άλλες υπηρεσίες ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ και κυρίως στο σεβασμό της προσωπικότητας των εργαζομένων σε αυτήν και τον πολίτη.
Δε νομίζω ότι η δημόσια διοίκηση χρήζει τόσο αποκέντρωσης όσο ίσως την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η οποία θα λύσει στο μέγιστο βαθμό τα προβλήματά της. Κλασικό παράδειγμα το TAXISNET, ολοκληρωμένη ηλεκτρονική εφαρμογή που διευκόλυνε χιλιάδες πολίτες αλλά και εφορίες.
Δε νομίζω ότι θα ήταν σοφό να ανατεθεί η παροχή δημοσίων υπηρεσιών σε άλλους φορείς, το μόνο που πρέπει να γίνει είναι σωστή αναδιανομή και ΕΛΕΓΧΟΣ προσωπικού.
Ως προς τους ελέγχους κάθε είδους, είναι αυτονόητο ότι για να είναι αποτελεσματικός ο έλεγχος ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΤΑΝΕΙ ΣΤΟ ΤΕΡΜΑ, χωρίς παρεμβάσεις και φραγμούς ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ, πράγμα που είναι και το δυσκολότερο όλων στη χώρα μας. Απόδειξη η προκλητική ατιμωρησία των αδικούντων.

#18 Σχόλιο Από Καρακατσάνης Γιώργος Στις 21 Ιανουαρίου 2012 @ 01:13

Επιλέξτε ενα δήμο στο Ν. Αττικής π.χ. Δήμο Μεταμόρφωσης, πιλοτικά.
Έκδοση πιστοποιητικών ανά πολίτη χρόνος έκδοσης, κόστος στο Δήμο και
ποιότητα εξυπηρέτησης. Υπηρεσίες, δρόμων, πεζοδρομίων, εκμετάλευσης
πλατείες, πράσινο,φωτισμός,καθαριότητα,ποιότητα υπηρεσιών,έλεγχος
εκτέλεσης,μέτρηση ικανοποίησης των πολιτών,κόστος παροχής,δυναμικό
και μέσα και κόστος επιβάρυνσης ανά πολίτη (βλέπε διεθνή standard).
Κίνηση,αυτοκίνητο, μεταφορές,πάρκινγκ,λεωφορείο,τρένο,περιφερειακές
συνδέσεις,εξετάζονται χρόνοι μετακίνησης κόστος ανα km ,πληρότητα
δρομολογίων και κάλυψη όλων των διαμερισμάτων του Δήμου, maximum
χρονική εξυπηρέτηση 15λεπτος,επίσης κόστος ανά πολίτη σε ετήσια βάση,
ετήσιος έλεγχος απο λαική συνέλευση ποιότητας κίνησης στη πόλη.
Διαδικασία ίδρυσης επιχειρήσεων-ύπαρξη φακέλλου-,εμπόριο,υπηρεσίες,
απασχόληση,οικονομία,φορολόγηση,πληρωμή φόρων,έσοδα ανά επιχείρηση
στο δήμο, υποχρεώσεις δήμου απέναντι των επαγγελματιών σε έργα υποδομής, βελτίωση του κόστους υπηρεσιών και παραγωγής προιόντος.
Ελεγχος υπηρεσιών δήμου απο τα τοπικά επιμελλητήρια ετησίως,προτάσεις.
Αυτονομία παραγωγής και ντόπιας κατ’ αρχήν κατανάλωσης,συνιστά παρα-
μονή πολίτη στο χώρο του,με αποτέλεσμα την διαχρονική ανάπτυξη της πόλης. Εκπαίδευση, υγεία, κοινωνική πρόνοια,βρίσκονται σε συνεχή
εξέλιξη με το κεντρικό σύστημα και σε διαδραστική σχέση.

#19 Σχόλιο Από katerina Στις 21 Ιανουαρίου 2012 @ 11:05

1) Δεν θα πρέπει να υπάρχουν τόσα πολλά επίπεδα διοίκησης. Ο Καλλικράτης απέτυχε παταγωδώς. Υπουργεία, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Αιρετές Περιφέρειες, Δήμοι. Αυτή τη στιγμή παίζεται ένα παιχνίδι εξουσίας μεταξύ αυτών των επιπέδων διοίκησης και γίνεται μύλος. Ο Καλλικράτης στην πράξη δεν έχει εφαρμοστεί, και πολλές από τις αρμοδιότητες που θα πέρναγαν για παράδειγμα στο Δήμο, είτε τις κρατάει πάλι η αιρετή Περιφέρεια (πρώην Νομαρχίες) είτε για να «ευχαριστηθεί» και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση μεταβιβάζεται και τμήμα αρμοδιοτήτων σε αυτήν!!!! Τρανταχτό παράδειγμα οι άδειες για τις λαϊκές αγορές. Ενώ υποτίθεται θα τις αναλάμβαναν οι Δήμοι, τώρα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα αποφασίζει για τις θέσεις, η προκήρυξη νομίζω ότι θα γίνεται από την αιρετή Περιφέρεια και τα δικαιολογητικά θα μαζεύονται από το Δήμο!!!
Και ακόμα δεν είναι σίγουρο ποιό επίπεδο διοίκησης θα αποφασιστεί να ενισχυθεί. Θα κάνουν τα Υπουργεία τοπικές υπηρεσίες; Θα ενισχυθεί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση που τώρα έχει περιορισμένες αρμοδιότητες; Θα ενισχυθεί η αιρετή Περιφέρεια που κατά κάποιο τρόπο εξακολουθεί να λειτουργεί με τις αρμοδιότητες που είχε σαν Νομαρχία ανεξάρτητα για το που υποτίθεται πάνε οι αρμοδιότητες; Ή θα ενισχυθούν οι Δήμοι; Εν τω μεταξύ οι Δήμοι είναι τελείως ανέτοιμοι να λειτουργήσουν σαν δημόσιες υπηρεσίες. Εκτός από 1-2 μεγάλους Δήμους οι υπόλοιποι λειτουργούν ασύντακτα, με την λογική του «γνωστού» δημοτικού συμβούλου και του «άρχοντα του χωριού» που είναι ο Δήμαρχος. Για να μην αναφερθεί και η ανάπτυξη «καφενείου». Οι υπάλληλοι είναι πλήρως προσαρμοσμένοι σε αυτή τη νοοτροπία και έτσι και αναμειχθούν με πιο «επαγγελματίες» δημόσιους υπάλληλους γίνεται χαμός.
2) Αν (λέμε αν) ξεκαθαριστούν οι αρμοδιότητες του κάθε οργανισμού, επιπέδου διοίκησης, κ.λ.π., η γνώμη μου είναι να ανοίξουν οι μετατάξεις από όλα τα επίπεδα διοίκησης με προκηρύξεις καθορισμένων θέσεων εργασίας και αρμοδιοτήτων, όπως γίνεται στην Ε.Ε. (π.χ. θέση διοικητικού όπου προετοιμάζει φακέλους, απαντάει τηλέφωνα, κάνει πρωτόκολλο, κ.λ.π.). Έτσι και ο/η υπάλληλος θα ξέρει από την αρχή που θα πάει και τι θα κάνει. Και ας υπάρχει ελάχιστος χρόνος εργασίας στη συγκεκριμένη θέση….

#20 Σχόλιο Από ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ Στις 21 Ιανουαρίου 2012 @ 14:14

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ

Ένας τομέας ο οποίος ταλαιπωρεί τον πολίτη είναι τα πάσης φύσεως ατομικά δικαιολογητικά (ληξιαρχικές ποράξεις γεννήσεως, γάμου, βάπτισης, θανάτου, πιστοποιητικά γεννήσεως,οικογενιακής καταστάσεως, κλπ). Έγινε μια προσπάθεια με το ERMIS αλλά τίποτα ουσιαστικό αφού σε παραπέμπει στο πλησιέστερο ΚΕΠ.

Πρόταση:
1. Απαιτείται πρώτα και πάνω από όλα να μηχανοργανωθούν όλοι οι δήμοι και τα ληξιαρχεία τα οποία να ενταχθούν στους δήμους.
2. Διασύνδεση όλων των δήμων σε ένα δίκτυο π.χ στο ΕΡΜΗΣ στο οποίο θα έχουν πρόσβαση όλες οι υπηρεσίες του κράτους.
3. Λεπτομερής καταγραφή όλων των δημοτών στο σύστημα, και έκδοση ατομικής ηλεκτρονικής κάρτας (για όσους το επιθυμούν. οι λοιποί ασ στήνονται στην ουρά). Επιπλέον έκδοση ατομικών κωδικών πρόσβασης στο σύστημα από το σπίτι μόνο για την ατομική καρτέλα του κάθε πολίτη από την οποία θα εκδίδει όλα του τα πιστοποιητικά για αυτόν και τα προστρατευόμενα μέλη. Για κάθε μέλος που συμπληρώνει το 18ο έτος της ηλικίας του θα ειδοποιείται ο πολίτης να παραλάβει την ατομική του κάρτα και τους κωδικούς ώστε πλέον να έχει τη δική του πρόσβαση στο σύστημα και θα εγγράφεται αυτόματα στους εκλογικούς καταλόγους του δήμου. Όταν στο ληξιαρχείο δηλώνεται θάνατος αυτόματα θα ακυρώνεται η κάρτα και ο κωδικός πρόσβασης στο σύστημα θα γίνεται έκδοση πιστοποιητικού θανάτου και αποστολή από την υπηρεσία στο σπίτι θα διαγράφεται από τους εκλογικούς καταλόγους και θα ενημερώνεται ο ασφαλιστικός του οργανισμός. Στη συνέχεια οποιαδήποτε πρόσβαση στην καρτέλα του θανόντος θα γίνεται μόνο από την υπηρεσία. Με αυτό τον τρόπο, θα εκκαθαριστούν οι κατάλογοι των δήμων με τους ψηφοφόρους και μή, θα διευκολυνθεί ο πολίτης τα μέγιστα αφού με την κάρτα θα έχει όλα τα πιστοποιητικά η και μόνο με την εμφάνιση της ταυτότητάς του σε οποιαδήποτε υπηρεσία θα μπορεί η ίδια η υπηρεσία να βρίσκει τα πιστοποιητικά μέσα στο σύστημα. Επίσης θα αποφευχθεί η συνέχιση καταβολής συντάξεων σε θανόντες αφού θα διακόπτονται αυτόματα και το κυριότερο θα μειωθούν οι ουρές με την έκδοση πιστοποιητικών ηλεκτρονικά και θα μειωθεί το κόστος λειτουργίας του κράτους.
Μέσα σε αυτή τη καρτέλα για κάθε πολίτη θα πρέπει να καταχωρούνται όσο γίνεται περισσότερα ατομικά στοιχεία όπως διαβατήρια, αδεια οδήγησης αυτοκινήτου, αριθμός ασφάλισης – φορέας ασφάλισης, ποινικό μητρώο, κλπ.
4. Το μόνο που απαιτείται να μελετηθεί καλά είναι η ασφάλεια του συστήματος με συνεχείς ελέγχους, περιορισμούς πρόσβασης για τον πολίτη μόνο σε σημεία που του είναι απαραίτητα, συνεχή αλλαγή κωδικών ασφαλείας,κλπ

Δεν είναι δυνατόν το taxis να λειτουργεί από το 2002 και το υπόλοιπο δημόσιο να κινείται με τον «αραμπά».

#21 Σχόλιο Από ΑΝΩΝΥΜΟΣ (AK) Στις 21 Ιανουαρίου 2012 @ 14:47

Θεωρω οτι ο κος Ιακωβίδης Ιωάννης εχει καλυψει ενα σηματικο μερος των σκεψεων μου, χωρις να τον γνωριζω στο ελαχιστο. Θα ηθελα να προσθεσω οτι το Κρατος πρεπει σε αυτη τη φαση να ελατωθει μεχρι να μπορεσει να μπει σε τροχια και να λειτουργησει. Τελος, επειδη ακουγονται πολλα για την βοηθεια που μπορει να προσφερει η μηχανοργανωση και ισχυει, εγω θα ηθελα να επισημανω οτι εαν δεν οριστικοποιηθει ποιος θα ειναι ο ρολος του Κρατους και με ποιες διαδικασιες θα λειτουργει, η μηχανογραφηση θα ειναι ανωφελη και θα δωθουν ασκοπα χρηματα.
Ευχαριστω.

#22 Σχόλιο Από ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΑΡΑΡΗΣ Στις 21 Ιανουαρίου 2012 @ 16:49

θα σας αναφερω απλα ενα παραδειγμα για το τι σημαινει γραφειοκρατια. ειμαι μηχανικοσ σε μεγαλο δημο και εχω αναλαβει να εκτος ολων των αλλων να ακνω και τις μελετες για προμηθειες. με το ενιαιο προγραμμα προμηθειων και την ολη διαδικασια που υπαρχει για εγκρισεις πλεον μελετη που εκανα τον μαρτιο του 2011 δεν εχει ακομα εγκριθει απο το υπουργειο αναπτυξης και ετσι ο δημος δεν μπορει ακομα να προβει σε καμια προμηθεια. γενικα ο χρονος που χρειαζεται για να γινει μια προμηθεια απο την ημερα ολοκληρωσης της μελετης μεχρι υπογραφης συμβασης στην καλυτερη περιπτωση ειναι 4 με 5 μηνες. αν αυτο για εσας σημαινει κατι ελπιζω να το δειτε και να βρειτε τροπους ωστε να γινονται καποιες ενεργειες στο δημοσιο πιο συντομα

#23 Σχόλιο Από Βάσω Σταύρου Στις 21 Ιανουαρίου 2012 @ 18:28

Ποιότητα σε μια υπηρεσία:-αμεσότητα στην εξυπηρέτηση του πολίτη, -αντιμετώπιση του πολίτη, ως προσώπου άξιου σεβασμού, – σωστή πληροφόρηση και κατεύθυνση του πολίτη προς άλλες υπηρεσίες,-εφαρμογές ΤΠΕ, οι οποίες νομίζω ότι είναι καλά εδραιωμένες, -ύπαρξη υποστηρικτικού εργασιακού περιβάλλοντος για τους εργαζόμενους.
Η αποκέντρωση των Δημόσιων Υπηρεσιών συμβάλλει στην βελτίωση της ποιότητας, διότι:οι υπηρεσίες γίνονται προσβάσιμες στον κάθε πολίτη, ο οποίος δεν χρειάζεται να μετακινηθεί.Μειώνεται ο φόρτος εργασίας του κάθε υπαλλήλου,έτσι η εξυπηρέτηση του κοινού είναι καλύτερη.Όμως δεν είναι το μόνο. Πρέπει ο υπάλληλος να ενσωματώνει το ρόλο του και τους στόχους.
Η εναλλακτική παροχή δημόσιων υπηρεσιών, ως προτεινόμενη λύση στα προβλήματα αποδοτικότητας, ακούγεται συμφέρουσα λύση, καθώς θα εξοικονομιθούν πόροι, όμως προϋποθέτει την ύπαρξη ελεγκτικών μηχανισμών, οπωσδήποτε του Δημοσίου.

#24 Σχόλιο Από ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ι. ΚΟΥΡΕΒΕΣΗΣ Στις 22 Ιανουαρίου 2012 @ 08:56

ΕΙΧΑΜΕ ΤΗΝ ΤΥΧΗ Η ΓΕΝΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ ΜΕ ΚΟΝΔΥΛΟΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΛΑΝΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ.
ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΕΠ ΟΥΔΕΝΙ ΝΑ ΜΕΝΟΥΝ ΠΙΣΩ ΕΡΓΑΣΙΕΣ.
ΩΣΤΟΣΟ Ο ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΟΠΟΙΑ ΕΞΕΛΗΞΗ ΚΑΙ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΘΑ ΠΑΙΖΕΙ ΠΑΝΤΑ ΤΟΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ.ΣΥ ΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ ΘΑ ΕΛΕΓΑ Ο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΝΑ ΠΑΨΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΤΟΥ ΝΑ ΤΟΝ ΘΕΩΡΕΙ ΑΡΙΘΜΟ.ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ.ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ Η ΥΠΟ ΣΥΝΤΑΞΗ ΛΕΥΚΗ ΒΙΒΛΟΣ,ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΟΙ ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΧΩΡΟΥΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ .Η ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ ΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΑΡΑ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΊΑ Η ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΤΟΧΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.ΚΑΛΗ ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ Η ΛΕΓΟΜΕΝΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΕΧΕΙ ΜΕΙΩΘΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΤΟ ΜΙΣΟ.ΦΥΣΙΚΑ ΝΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΗ ΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΕ ΟΠΟΙΑ ΜΟΡΦΗ.ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ.ΠΑΙΔΕΙΑ ΛΟΙΠΟΝ ΕΡΓΑΤΙΚΟΤΗΤΑ,ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΟΤΙ ΧΡΗΣΙΜΟ ΑΚΟΜΗ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΟΜΕΝΟΙ,ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ.
Σ.Σ. ΟΤΑΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΩ ΣΕ ΦΙΛΟΥΣ ΟΤΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΕΙΣΠΡΑΤΩ ΕΙΡΩΝΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ,ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΟΙ ΤΕΛΙΚΟΙ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΩΣΕΤΕ.3ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΕΒΕΣΗΣ

#25 Σχόλιο Από Γαβριήλ Τασιγεώργος Στις 22 Ιανουαρίου 2012 @ 12:28

Η σύντομη απάντηση σχεδόν για όλα τα ερωτήματα είναι «με την μηχανογράφηση του Δημοσίου σε όλα τα επίπεδα και διασύνδεση των υπηρεσιών μεταξύ τους»

1. Με την αυτεπάγγελτη αναζήτηση από την υπηρεσία που δέχεται την αίτηση του πολίτη (ηλεκτρονικά ή φυσικά) όλων των δικαιολογητικών που απαιτούνται. Είναι απαράδεκτο το Κράτος να ζητάει από τον πολίτη να του προσκομίσει τα δικαιολογητικά που εκδίδει το ίδιο.
2. Η κάθε αίτηση θα πρέπει να λαμβάνει αρ. πρωτοκόλλου και να χρεώνεται αυτόματα από το σύστημα σε υπάλληλο οποίος θα μπορεί να αναζητά ηλεκτρονικά (και μέχρι να φτιαχθεί αυτό μέσω fax) το δικαιολογητικό (ή την επιβεβαίωση ηλεκτρονικά δεν χρειάζεται χαρτί για όλα).
Με αυτό τον τρόπο υπάρχει και μέτρηση της αποδοτικότητας του υπαλλήλου. (αρ. διεκπεραιώσεων/μήνα)
3. Με την απλοποίηση των διαδικασιών ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΣ διαδικασίες από χώρες που αξιολογούνται ως διεθνώς οι καλύτερες στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας τους και στην αποτελεσματικότητα των Δημοσίων Υπηρεσίων τους.
ΜΗΝ νομοθετείτε από λευκό χαρτί. ΜΟΝΟ αντιγραφή από άλλες χώρες. Έχουμε πολύ δρόμο να καλύψουμε σε πολύ λίγο χρόνο για την πολυτέλεια ενός συστήματος εξ’ αρχής με αμφίβολη αποτελεσματικότητα.
4. Και για τον έλεγχο και εποπτεία της δημόσιας διοίκησης η μηχανογράφηση μπορεί να φέρει επανάσταση, δεδομένου ότι θα υπάρχει εύκολη αναζήτηση των ελέγχων, απαντήσεων, διεκπαιρεώσεων που έχει κάνει συγκεκριμένος υπάλληλος αφού όλες οι πράξεις θα φέρουν ηλεκτρονικό ίχνος.

Η πολιτική βούληση για αξιοκρατία είναι η μεγαλύτερη αλλαγή που χρειάζεται ο τόπος. Η αλλαγή στην νοοτροπία του «πληρώνομαι επειδή υπάρχω» είναι κορυφαίας σημασίας.
Η αποδοτικότητα θα πρέπει να αμοίβεται, η ελλειψή της θα πρέπει να τιμωρείται άμεσα και απόλυτα. Για κάθε ένα μη αποδοτικό υπάλληλο που πληρώνεται από το Δημόσιο υπάρχει τουλάχιστον 1 νέος άνεργος που θα μπορούσε να κάνει την δουλειά 100 φορές καλύτερα.
Η απόλυση σε μη αποδοτικούς υπαλλήλους δεν είναι κοινωνική αναλγησία, είναι πράξη κοινωνικής ευθύνης και δικαιοσύνης.

Αυτή η στρέβλωση θα πρέπει να σταματήσει.

#26 Σχόλιο Από ΓΠΠ Στις 22 Ιανουαρίου 2012 @ 13:48

– Θεωρώ σημαντικό το να απαντάς σε κάθε αίτημα έστω και αρνητικά. Πριν ένα χρόνο κατέθεσα υποψηφιότητα για μια Γενική Διεύθυνση Υπουργείου. Δεν πήρα ποτέ απάντηση έστω και αρνητική. Είναι δύσκολο κάτι τέτοιο; νομίζω πώς όχι.
– Πρέπει επίσης να γίνει καταγραφή των διαδικασιών και σαφής περιγραφή του αντικειμένου κάθε θέσης. Μια τέτοια προσπάθεια είχε ξεκινήσει πριν χρόνια επί υπουργείας Αλέκου Παπαδόπουλου επιδιώκοντας να βρει πόσοι άνθρωποι απαιτούνται για να γίνει κάθε έργο στη Δ.Δ. Δυστυχώς δεν τελεσφόρησε.

#27 Σχόλιο Από Δημήτρης Στις 22 Ιανουαρίου 2012 @ 18:00

1.Σε ότι αφορά τη βελτίωση των υφιστάμενων διαδικασιών οι δράσεις οι οποίες θεωρώ οτι θα συμβάλλουν καθοριστικά είναι οι εξής:
α.Καταγραφή διαδικασιών.
β.Eπανασχεδιασμός διαδικασιών (business process re-engineering).
γ.Διασύνδεση πληροφοριακών συστημάτων.
δ.Ανάπτυξη σύγχρονων πληροφοριακών εφαρμογών (πχ SOA/Mashup/Saas/Cloud applications). ε.Επαγγελματική εκπαίδευση προσωπικού.

2. Σε ό,τι αφορα την αντίληψη μου στη μείωση της γραφειοκρατίας στην καθημερινή συναλλαγή με το δημόσιο τομέα, την ορίζω προσωπικά ώς την μείωση του χρόνου διεκπεραίωσης μίας διαδικασίας (procedure and process time performance).

3. Τα στοιχεία τα οποία συνθέτουν κατα τη γνώμη μου μια απλουστευμένη και αποδοτική δημόσια υπηρεσία είναι:
α.η απουσία πολύπλοκων διαδικασιών και ιδιαίτερα αυτών που περιλαβάνουν διεργασίες σε πολλές υπηρεσίες
β.ο μικρός χρόνος διεκπεραίωσης μιας διαδικασίας
γ.η ελάχιστη κατα το δυνατόν επαφή με υπαλλήλους.
δ.το ελάχιστο οικονομικό κόστος διεκπεραίωσης τόσο για το κράτος όσο και για τον πολίτη.

4. Σε ο,τι αφορά την εναλλακτική παροχή δημοσίων υπηρεσιών και θεωρώντας τις λύσεις outsourcing, θεωρώ οτι θα ήταν αποδοτικότερες σε πρώτο βαθμό σε υπηρεσίες προς το ίδιο το δημόσιο όπως για παράδειγμα είναι οι υποστηρικτικές υπηρεσίες (π.χ. καθαριότητα, συντήρηση, μεταφορές)

#28 Σχόλιο Από Δημητριος Ζιωγας Στις 22 Ιανουαρίου 2012 @ 22:11

Συμφωνω με το σχολιο του κ.Γαβριήλ Τασιγεώργου που εγινε στις 22 Ιανουαρίου 2012

#29 Σχόλιο Από ΜΑΡΙΑ Στις 23 Ιανουαρίου 2012 @ 09:06

Το μεγάλο πρόβλημα στη Δημόσια Διοίκηση είναι η νοοτροπία των δημοσίων Υπαλλήλων. Αν αλλάξει αυτό θα χρειασθεί πολύ μικρή προσπάθεια για τα υπόλοιπα. Το κράτος δυστυχώς δεν βοηθάει σ΄ αυτό, αντιθέτως ενισχύει περίεργες καταστάσεις.
Η αξιολόγηση των υπαλλήλων γίνεται με βάσει τα τυπικά προσόντα που δαθέτει ο καθένας και ποτέ δεν ελήφθησαν υπόψη τα ουσιαστικά.
Για ποιά αξιολόγηση μιλάμε όταν καλός υπάλληλος είναι εκείνος που έχει το τυπικό προσόν δηλαδή είναι κατηγορίας ΠΕ, ΤΕ κλπ και στην ουσία κάνει την ίδια δουλειά και μάλιστα με πολύ κατώτερη απόδοση από εκείνον που δεν έχει περγαμηνές, έχει όμως φιλότιμο, γνωρίζει τη δουλειά του πολύ καλύτερα και αγωνίζεται να εξυπηρετήσει το πολίτη. Το ίδιο το κράτος κάνει τη ζημιά ενισχύοντας οικονομικά και ηθικά μόνο τους έχοντες τυπικά προσόντα και ποτέ δεν ασχολήθηκε μ΄εκείνους που πραγματικά προσφέρουν.
Αντίθετα τους υπαλλήλους αυτούς τους έχει για πέταμα. Αυτό ακούμε καθημερινά. Με τι κουράγιο θα δουλέψουν? Έτσι πάμε όλο και χειρότερα.

#30 Σχόλιο Από ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΒΑΣΟΓΛΟΥ Στις 23 Ιανουαρίου 2012 @ 12:24

Πληρέστερη αξιοποίηση των ΚΕΠ. Ολες οι υπηρεσίες του δημοσίου να παρέχονται μέσω των ΚΕΠ. Να στελεχωθούν τα ΚΕΠ καλά με υπαλλήλους που θα περάσουν από ειδικά σεμινάρια και να υπάρχει πρόσβαση των ΚΕΠ σε όλα τα υπουργεία και σε όλο το δημόσιο και να είναι δυνατή οποιαδήποτε συναλλαγή με το δημόσιο μέσω των ΚΕΠ (Έκδοση πιστοποιητικών κλπ). Τα ΚΕΠ να έχουν αρμοδιότητες αυτές που έχουν τώρα οι ΔΟΥ όμως διεκπεραιωτικές, διακίνησης, όχι ελεγκτικές, να δέχονται φορολογικές δηλώσεις Ε9 κλπ να συμβουλεύουν τους πολίτες.

Να καθιερωθεί η ηλεκτρονική κάρτα του πολίτη, ο πολίτης θα μπορεί να έχει πρόσβαση μέσω αυτής με κάποιο κωδικό που θα πληκτρολογεί, σε ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΌ υλικό που αφορά αυτόν και θα έχει τη δυνατότητα να κάνει μέσω αυτής της κάρτας συναλλαγές με το δημόσιο. Να υπάρχουν τερματικά σε διάφορα σημεία πχ έξω από τα ΚΕΠ τα δημοτικά καταστήματα όπου ο πολίτης θα μπορεί να κάνει τις συναλλαγές του. Εναλλακτικά θα μπορεί μέσω ΚΕΠ.

#31 Σχόλιο Από DIM Στις 23 Ιανουαρίου 2012 @ 15:17

– Το σημαντικότερο πρώτο βήμα είναι η καταγραφή των αρμοδιοτήτων και η εξέταση των αλλεπικαλύψεων τους, ξεκινώντας από τις υφιστάμενες δομές στο εσωτερικό ενός Υπουργείου και στη συνέχεια συγκρίνοντας τες με αρμοδιότητες άλλων Υπουργείων.

– Κατανομή των αρμοδιοτήτων στις νέες οργανωτικές δομές, οι οποίες και θα εφαρμόζονται. Συμφωνώ με την ετήσια επικαιροποίηση των ΠΔ δομών και αρμοδιοτήτων των Υπουργείων.

– Οι αρμοδιότητες στη συνέχεια προτείνεται να αποτυπωθούν σε τυποποιημένες διαδικασίες. Είναι σημαντικό να υπάρχουν καταγεγραμμένες διαδικασίες τύπου ISO που θα περιγράφουν σαφώς τις αρμοδιότητες των οργανωτικών δομών, θα προσδιορίζουν αποτελεσματικά τη ροή των εργασιών και πληροφοριών μεταξύ των ιεραρχικών επιπέδων, μεταξύ των Μονάδων αλλά και τις σχέσεις με το εξωτερικό περιβάλλον. Σαφήνεια αρμοδιοτήτων, βελτιστοποίηση χρόνου απόκρισης. Η καταγραφή δε μπορεί να αναδείξει και προβλήματα εφαρμογής, επομένως να οδηγήσει και σε απλοποίηση διαδικασιών. Τα ίδια τα συστήματα ISO έχουν διαδικασίες εσωτερικών επιθεωρήσεων και στοχοθεσίας που μπορούν να τροφοδοτήσουν τη βελτίωση του συστήματος και την ποιότητα των υπηρεσιών.

-Ανάπτυξη/ σχεδιασμός τυποποιημένων εντύπων. Η χρήση τυποποιημένων εντύπων διευκολύνει και επιταχύνει σημαντικά την καθημερινή λειτουργία ενός οργανισμού (π.χ. τυποποιήσεων συμβάσεων ανά κατηγορία, τυποποίηση φύλλων ελέγχου, έντυπα καταγραφής παραπόνων κοινού για την ποιότητα των υπηρεσιών κλπ). Όλα αυτά μπορούν να ενταχθούν σε ένα ενιαίο πληροφοριακό σύστημα.

– Περιγραφές θέσεων εργασίας (Job descriptions). Δηλ. σε κάθε οργανωτική μονάδα, να περιγράφονται τα καθήκοντα κάθε θέσης που αυτή περιλαμβάνει, σε πλήρη αντιστοιχία με το εγκεκριμένο οργανόγραμμα και τις απαιτήσεις στελέχωσης. Οφέλη: όταν είναι καταγεγραμμένες οι αρμοδιότητες που περιλαμβάνει η θέση, αφενός είναι πιο εύκολο να βρεθεί το κατάλληλο άτομο για την κάλυψής της, αφετέρου κατά τη λειτουργία της οργανωτικής μονάδας, το στέλεχος-υπάλληλος γνωρίζει σαφώς τα καθήκοντά του και το ρόλο του, το σε ποιον απευθύνεται, κλπ. Επίσης, εξασφαλίζεται η ορθολογική κατανομή και τήρηση των αρμοδιοτήτων μεταξύ του προσωπικού.

– Αξιοποίηση διοικητικών/ διαχειριστικών πρακτικών, όπως οι συστηματικές συσκέψεις και η έγκαιρη και συστηματική ενημέρωση του συνόλου του προσωπικού, επί των αποφάσεων που λαμβάνονται, των ορόσημων που τίθενται και των στόχων που επιτυγχάνονται. Είναι καλό για την παρακίνηση και ευαισθητοποίηση των εργαζομένων, γιατί γνωρίζουν γιατί γίνεται μία ενέργεια και το πόσο σημαντική είναι η συμβολή τους. Ανάπτυξη συλλογικού πνεύματος, κοινός προσανατολισμός, αλλαγή νοοτροπίας.

#32 Σχόλιο Από Εύη Στις 23 Ιανουαρίου 2012 @ 21:27

Θεωρώ πολύ σημαντικό να μειωθούν οι αρμοδιότητες των δημόσιων υπηρεσιών. Θα πρέπει να περιοριστούν σε κυρίως διοικητικές υπηρεσίες και όχι παροχής υπηρεσιών, διότι έτσι δημιουργούνται στρεβλώσεις στην ελεύθερη αγορά. Πιστεύω θα ήταν χρήσιμο οι πολίτες να ερωτηθούν για τις τυχόν υπηρεσίες που θεωρητικά τώρα προσφέρει το κράτος και ποιες από αυτές θα ήθελε να έχει και ποιές όχι. Παραδείγματος χάριν εγώ δεν θεωρώ πως θα έπρεπε να πληρώνω και Ετ1 και Νετ και Ετ3 και κανάλι της Βουλής.

Πώς χαρακτηρίζετε το υφιστάμενο σύστημα ελέγχων και εποπτείας της δημόσιας διοίκησης προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις? Πώς θα μπορούσαν οι έλεγχοι να μετασχηματιστούν σε πιο αποδοτικούς και λιγότερο γραφειοκρατικούς?

Το θεωρώ προβληματικό. Επικεντρώνεται στο να αναζητεί την ύπαρξη ή όχι αδειών, αντί της ουσίας. Παραδείγματος χάρην από ανακοινώσεις για ελέγχους που έκανε ο ΕΦΕΤ την τελευταία χρονιά τα περισσότερα που κυνήγησε ήταν προΐόντα που δεν είχαν την χ ψ άδεια ή δεν ανέγραφαν με τον α ή β τρόπο κάποιο συστατικό. Εννοείται πως η σήμανση είναι σημαντική αλλά θεωρώ την λειτουργία του ελέγχου ιδιαίτερα τυπολατρική και συνήθως εκβιαστική. Αποτέλεσμα αυτού είναι διάφορες αδιαφανείς λειτουργείες του κράτους ειδικά σε υπηρεσίες αδειοδοτήσεων πάσης φύσεως.

#33 Σχόλιο Από ΧΗΝΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ Στις 24 Ιανουαρίου 2012 @ 09:14

Για την αποδοτικότερη είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών από εισφορές θα πρέπει να δημιουργηθεί Ενιαία Υπηρεσία Είσπραξης Εσόδων και Εφαρμογής Αναγκαστικών Μέτρων του Κ.Ε.Δ.Ε. στο Υπουργείο Εργασίας, η οποία θα συστήσει και θα ενημερώνει τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ των ασφαλιστικών Ταμείων και θα έχει πρόσβαση με ειδικούς κωδικούς στο TAXIS, στους ηλεκτρονικούς φακέλους εργοδοτών και ασφαλισμένων, στα υποθηκοφυλακεία (χωρίς έξοδα), στα Ληξιαρχεία και στα Επιμελητήρια. Οι ΦΚΑ θα ασχολούνται με τον καταλογισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τις ενδικοφανείς προσφυγές και τις προσφυγές επί της ουσίας, ενώ η ενιαία υπηρεσία του Υπουργείου Θα ασχολείται με την εύρεση των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών και την εφαρμογή αναγκαστικών μέτρων (κατάσχεση – πλειστηριασμός) καθώς και με τις ανακοπές και τις αναστολές. Επίσης θα πρέπει να υπάρχει Ενιαίο Πρωτόκολλο Διαδικασιών (Έκδοση και Διαχείριση Διοικητικών Πράξεων) και Τριμηνιαία έκθεση πεπραγμένων σε κάθε Γραφείο Είσπραξης Εσόδων μέσω Κ.Ε.Δ.Ε. Εννοείτε δε ό,τι οι υπάλληλοι που υπηρετούν σε αυτά τα γραφεία θα είναι από το νόμο υποχρεωμένοι να υποβάλλουν δήλωση περιουσιακών στοιχείων ετησίως.

#34 Σχόλιο Από Ζύγας Γιώργος Στις 24 Ιανουαρίου 2012 @ 10:17

1)Ενέργειες που θα καταστήσουν την Δημόσια Διοίκηση πιο αποτελεσματική:

– Άμεση εφαρμογή κανόνων «καλής νομοθέτησης». Η δεδαλώδης νομοθεσία καθιστά ανίκανο ακόμα και τον καλύτερο υπάλληλο. Η γραφειοκρατία είναι αποκλειστικά παιδί της κακής νομοθέτησης.

– Συρρίκνωση των Υπουργείων και μεταφορά αρμοδιοτήτων και προσωπικού στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Αντίστοιχα συρρίκνωση των αιρετών πλέον Περιφερειών και μεταφορά αρμοδιοτήτων και προσωπικού στους Δήμους καιτις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.

– Η διαφθορά μαστίζει κυρίως τα κατώτερα στρώματα Διοίκησης (Δήμοι, Περιφέρειες). Επιτακτική η ανάγκη ελέγχου αυτών από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.

– Σαφείς κανόνες τόσο για τον υπάλληλο όσο και για τον πολίτη ώστε να αναπτυχθεί σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ τους.

– Δυνατότητα προώθησης νέων υπαλλήλων που έχουν άλλη νοοτροπία και όρεξη για δουλειά. Δεν είναι δυνατόν να ζητάμε αναμόρφωση του Δημοσίου τομέα όταν π.χ. ο Δντής δεν ξέρει να γράφει στον Η/Υ!!

#35 Σχόλιο Από ελισαβετ διαμαντη Στις 24 Ιανουαρίου 2012 @ 13:23

ειναι η πρωτη φορα που συμμετρχω σε αυτη τη διαδικασια.ειμαι απολυτα συμφωνη με τον κ.γαβριηλ τασιγιωργο!!!

#36 Σχόλιο Από Ξενοφών Τιμόλογος Στις 25 Ιανουαρίου 2012 @ 11:57

1)Πώς μπορεί να βελτιωθούν οι υφιστάμενες διαδικασίες παροχής των δημοσίων υπηρεσιών? Μπορείτε να προτείνετε συγκεκριμένες δράσεις και μέσα για συγκεκριμένες κατηγορίες υπηρεσιών?
Ένας αποτελεσματικός τρόπος βελτίωσης είναι η χρήση εφαρμογών διαχείρισης επιχειρησιακών διαδικασιών. Όλες οι εργασίες, αιτήσεις, παράπονα, προτάσεις κλπ από όπου και αν προέρχονται (φυσικό ή νομικό πρόσωπο, φορέα κλπ) και με οποιοδήποτε μέσο (έγγραφο, φαξ, email, ηλεκτρονικές αιτήσεις κλπ), θα καταχωρούνται στο σύστημα το οποίο θα μπορεί αυτόματα να κατανέμει τα θέματα σε οργανωτικές μονάδες ακόμα και να υπολογίζει τον αναμενόμενο και το μέγιστο χρόνο ολοκλήρωσης σύμφωνα με τις ρυθμίσεις, στατιστικά κλπ. Τα δεδομένα αυτά θα είναι διαθέσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενο μέσω διαδικτύου για ενίσχυση της διαφάνειας.

2) Ποια χαρακτηριστικά συνθέτουν την ποιότητα σε μία δημόσια υπηρεσία?
Κάθε παρεχόμενη υπηρεσία θα πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένες προδιαγραφές για να μπορεί να χαρακτηριστεί κατά πόσο είναι ποιοτική. Οι προδιαγραφές αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον τα παρακάτω στοιχεία:
Φορέα παροχής υπηρεσίας, δυνητικούς δικαιούχους, απαιτούμενους πόρους, εκτιμώμενο και μέγιστο χρόνο ολοκλήρωσης και φυσικά αναλυτική περιγραφή της διαδικασίας και τον τρόπο τεκμηρίωσης
Από τα παραπάνω στοιχεία θα μπορούμε να αξιολογήσουμε αν οι παρεχόμενες υπηρεσίες συμφωνούν με τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί.

3) Η αποκέντρωση των δημοσίων υπηρεσιών, θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητάς τους?
Πιστεύω ότι η αποκέντρωση των παρεχόμενων υπηρεσιών θα βελτιώσει την εξυπηρέτηση των πολιτών όχι όμως στη λογική των ΚΕΠ τα οποία (κάποιες φορές) παίζουν απλά το ρόλο του κλητήρα και του μεσολαβητή στις δημόσιες υπηρεσίες. Οι αποκεντρωμένες δομές θα πρέπει να παρέχουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες αρκεί να τηρούνται 2 προϋποθέσεις:
μεταφορά των αντίστοιχων πόρων στις αποκεντρωμένες δομές και αυστηρή περιγραφή του τρόπου παροχής των υπηρεσιών ώστε να μην παρατηρείται το φαινόμενο διαφορετικοί φορείς (π.χ. ΟΤΑ) να παρέχουν ίδιες υπηρεσίες με διαφορετικό τρόπο, διαφορετικό κόστος και γενικά με διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Ο σχεδιασμός δεν μπορεί να γίνεται σε τοπικό επίπεδο αλλά μόνο κεντρικά και κατόπιν να γίνεται μεταφορά της τεχνογνωσίας στις αποκεντρωμένες δομές.

4) Πώς αξιολογείτε την προστιθέμενη αξία των εφαρμογών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων? Ποια σημεία και διαδικασίες χρήζουν βελτίωσης?
Πολλές από τις υφιστάμενες εφαρμογές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης δεν προσφέρουν την απαιτούμενη (ή και καθόλου λειτουργικότητα) ακριβώς διότι δεν έτυχαν κεντρικού σχεδιασμού. Ομοειδής εφαρμογές υλοποιήθηκαν στα πλαίσια του Γ ΚΠΣ από διαφορετικούς φορείς, με διαφορετικές προδιαγραφές, σε διαφορετικές πλατφόρμες υλοποίησης και με ελάχιστες (ή μηδενικές) δυνατότητες διαλειτουργικότητας. Πληρώσαμε δηλ. πολλές φορές διάφορα ομοειδή συστήματα τα οποία λειτουργούν (ή δε λειτουργούν) σε διάφορους φορείς. Αυτό που χρειάζεται η Δημόσια Διοίκηση είναι κεντρικές υλοποιήσεις όπως είναι π.χ. το taxis, το e-kep, το Εθνικό Δημοτολόγιο, το Εθνικό Ληξιαρχείο, η Εθνική Υποδομή Γεωχωρικών Δεδομένων (www.eygep.gr), η εθνική πύλη δημόσιας διοίκησης (www.ermis.gov.gr)κλπ. Δράσεις δηλ. που τις πληρώνει το δημόσιο 1 ΜΟΝΟ ΦΟΡΑ και κατόπιν τις χρησιμοποιούν όλοι οι δημόσιοι φορείς.

Ξενοφών Τιμόλογος
Μαθηματικός

#37 Σχόλιο Από Σμαράγδα Παπαστεργιοπούλου Στις 25 Ιανουαρίου 2012 @ 16:48

Κωδικοποίηση της νομοθεσίας των Ασφαλιστικών Ταμείων. Ο ένας νόμος αναιρεί τον άλλον και ακόμα και άν είναι σε θετική κατεύθυνση η όποια αλλαγή, δημιουργεί μια κατάσταση ασάφειας όπου ο καθένας μπορεί να βρει το δικό του παραθυράκικαι η εξαίρεση να γίνεται κανόνας. Το να λέγεται το περίφημο » σύντομα όλη η δημόσια διοίκηση θα μηχανογραφηθεί» δείχνει το πόσο έξω από τη δημόσια διοίκηση είναι αυτοί που το λένε.Δυστυχώς η πλήρης και σύγχρονη μηχανογράφηση παραμένει το μεγάλο ζητούμενο(για όσους βέβαια το έχουν καταλάβει). Πλήρης μηχανογράφηση σημαίνει νομοθεσία, σχεδιασμός με τα μάτια ανοιχτά στο αύριο, σημαίνει έλεγχος των διοικητικών πράξεων, έλεγχος της ασφαλιστικής ικανότητας των ασφαλισμένων, έλεγχος των παροχών, της πληρότητας των προϋποθέσεων των παροχών. της συχνότητας, της δαπάνης, της καλής εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ακόμα και της αποδοτικότητας των υπαλλήλων. Σημαίνει ακριβή στατιστικά στοιχεία, δυνατότητα στόχων και τελικά καλή και γρήγορη λειτουργία των υπηρεσιών με αποτελεσματική εξυπηρέτηση των συναλλασσόμενων. Για να γίνουν αυτά όμως πρέπει να δίνονται και οι ανάλογες κατευθύνσεις από τις πολιτικές ηγεσίες, κατά προτεραιότητα, με επιμονή, αδιάκοπα, με συνεχή και πιεστικό έλεγχο προς τους αρμόδιους Γ.Δ. για αποτύπωση των εφαρμογών στην καθημερινή λειτουργία των Ταμείων.
Συμφωνώ με τις απόψεις του Γιώργου Ζύγα και της Αθανασίας Χήνου.

#38 Σχόλιο Από Sotiris Melioumis Στις 26 Ιανουαρίου 2012 @ 13:49

Γενικό σχόλιο: Ενώ είναι προφανής η έκταση της εργασίας που επιτελέστηκε για την συλλογή των στοιχείων, είναι ενδεικτικό του τρόπου σκέψης και των κατευθύνσεων που δόθηκαν στους εισηγητές, το γεγονός της έλλειψης από την διαδικασία της κατανομής αρμοδιοτήτων σε τοπικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο του πολίτη.
• Πώς μπορεί να βελτιωθούν οι υφιστάμενες διαδικασίες παροχής των δημοσίων υπηρεσιών? Μπορείτε να προτείνετε συγκεκριμένες δράσεις και μέσα για συγκεκριμένες κατηγορίες υπηρεσιών?
Κύριοι συνάδελφοι, με όλο τον σεβασμό στο έργο που διατελέσατε μέχρι σήμερα, η ερώτηση υποδηλώνει την πεποίθηση σας ότι όλα όσα προηγούνται του σταδίου των διαδικασιών δεν χρήζουν σχολιασμού. Είναι πασιφανές ότι χρησιμοποιήσατε την λάθος μεθοδολογία. Το όλο ζητούμενο είναι η συστημική αλλαγή του συστήματος (transformation) και όχι βελτίωση διαδικασιών (process improvement). Επ’ ουδενί λόγω το δεύτερο μπορεί να αναλυθή σε αυτή την φάση διαβούλευσης!
Για να φτάσει ένας αναλυτής στις διαδικασίες του επιπέδου που υπαινίσεστε (του τέταρτου δηλαδή) σημαίνει ότι η στρατηγική, η ανάλυση της βαρύτητας του εκάστοτε τομέα, η επιλογή του είδους της οργανωτικής μορφής, η πρέπουσα επιχειρησιακή δομή έχουν αποφασιστεί και όλες οι διαδικασίες υψηλότερου επιπέδου έχουν σχεδιαστεί! Χωρίς αυτά κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πια είναι τα ακριβή στάδια της διαδικασίας, ποια η σχετική τους βαρύτητα, ποιες οι αλληλεξαρτήσεις των εμπλεκομένων οργανικών μονάδων, ποιες οι επικοινωνιακές ανάγκες κτλ. και συνεπώς ποια είναι η βέλτιστη διαδικασία!
Για να μην αποδεχθώ εχθρικός θα συνιστούσα (α) άμεση αλλαγή της μεθοδολογίας και σε περίπτωση αμφιβολιών για την βέλτιστη προσέγγιση (β) να ακολουθήσετε την για κάθε «προϊόν» και κάθε υπηρεσία την μέθοδο που υπέδειξα ανωτέρω. Ήτοι με βάση τη στρατηγική και την επιλογή της απαραίτητης οργανωτικής μορφής, αποφασίστε ποία είναι η βαρύτητα/κρισιμότητα καθενός από τα «υποπροϊόντα» πού απαιτούνται για να δημιουργηθεί το τελικό «προϊόν» η η υπηρεσία. Βρήτε επίσης ποιος είναι ο βαθμός εξάρτησης κάθε ενός από τα «υποπροϊόντα» από τρίτες πηγές (εκτός συστήματος) καθώς και το βαθμό εσωτερικής αλληλεξάρτησης. Μετατρέψτε κατόπιν κάθε κόμβο της διαδικασίας σε έργο για να καταλήξετε στο τι προσωπικό χρειάζεστε….και μετά κάντε βελτιστοποίηση του συνόλου της διαδικασίας χρησιμοποιώντας matrix-based multi-parameter optimisation.
Σε περίπτωση αμφιβολιών στείλτε μου ένα email.
• Σύμφωνα με την εμπειρία σας, υπάρχουν υπηρεσίες οι οποίες δεν παρέχονται από τον κατάλληλο φορέα και επίπεδο διοίκησης? Μπορείτε να αναφέρετε αιτιολογημένα ορισμένες?
Όπως προείπα θα πρέπει να διαχωριστεί η εξυπηρέτηση των πολιτών ως άτομα που θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από την τοπική αυτοδιοίκηση, από την εξυπηρέτηση των κοινωνικών ομάδων και τομέων πολιτικής που θα πρέπει να είναι καθήκον της κεντρικής διοίκησης
• Πώς αντιλαμβάνεστε τη γραφειοκρατία κατά την καθημερινή σας συναλλαγή με τους δημόσιους φορείς? Ποιες διαδικασίες θεωρείτε ως τις πιο χρονοβόρες και περίπλοκες, με αρνητικές επιπτώσεις στην παροχή των υπηρεσιών?
Εξαιρετική ερώτηση μια και θα σας δώσει όλα τα κριτήρια που χρειάζεστε για να κρίνεται την αποτελεσματικότητα των αλλαγών. Προσωπικά θα έλεγα ότι είναι ο βαθμός δυσκολίας για την μεταφορά από τον υπάλληλο στον πολίτη η την επιχείρηση της πληροφορίας που ζητήθηκε.
• Η αποκέντρωση των δημοσίων υπηρεσιών, θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητάς τους?
Ναι υπό τρεις προϋποθέσεις 1. Τον σωστό σχεδιασμό τους 2. Την ύπαρξη σωστών υποδομών (IT infrastructure) 3. Την κατανομή τους με βάση κριτήρια όπως πληθυσμιακές και κοινωνικές ανάγκες
• Πώς αξιολογείτε την εναλλακτική παροχή δημοσίων υπηρεσιών, ως προτεινόμενη λύση στα προβλήματα αποδοτικότητας που αντιμετωπίζουν? Ποιες υπηρεσίες θα μπορούσαν πιστεύετε να παρέχονται εκτός των στενών ορίων του δημοσίου τομέα?
Το αντιχειρείν (outsourcing) είναι ένα θέμα που θα πρέπει να εξετασθεί με μεγάλη προσοχή μια και προσθέτει πολυπλοκότητα στην διαχείριση οποιουδήποτε συστήματος. Τα υπέρ και τα κατά θα πρέπει να σταθμίζονται με βάση πολλαπλά κριτήρια (balanced scorecard) και για κάθε περιοχή της χώρας. Σαν γενική αρχή τα ευκολότερα σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης είναι: η ηλεκτρονική υποδομή, οι τηλεπικοινωνίες, η διαρκής επιμόρφωση, η ασφάλεια ( θα συνιστούσα την χρήση του στρατού που δεν στοιχίζει τίποτα) και η ασφάλεια των πληροφοριών, οι εισπράξεις και πληρωμές, την εύρεση προσωπικού, οι αλυσίδες προμηθειών, οι κοινωνικοοικονομικές έρευνες και οι αναλύσεις επιπτώσεων σε προτεινόμενες πολιτικές, ο σχεδιασμός και η συντήρηση της διαδικτυακής παρουσίας και των επικοινωνιών των κοινωνικών ομάδων, ο σχεδιασμός η παρακολούθηση και ο έλεγχος των εσωτερικών έργων βελτίωσης διαδικασιών, η αξιολόγηση του επιπέδου των υπηρεσιών και τα κέντρα παροχής πληροφοριών.
• Πώς αξιολογείτε την προστιθέμενη αξία των εφαρμογών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων? Ποια σημεία και διαδικασίες χρήζουν βελτίωσης?
Η αξία των εφαρμογών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης είναι ανάλογη της ποιότητας των διαδικασιών τις οποίες υποστηρίζουν. Όταν το τελευταίο είναι δεδομένο μπορούν να ξεπεράσουν και το 63% εάν συνυπολογίσουμε σε βάση οικονομική όλα τα μη οικονομικά πλεονεκτήματα που προκείπτουν.
• Πώς χαρακτηρίζετε το υφιστάμενο σύστημα ελέγχων και εποπτείας της δημόσιας διοίκησης προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις? Πώς θα μπορούσαν οι έλεγχοι να μετασχηματιστούν σε πιο αποδοτικούς και λιγότερο γραφειοκρατικούς?
Και μόνο το γεγονός της ύπαρξης εποπτείας και ελέγχου τον πολιτών από το κράτος είναι ένδειξη ύπαρξης θεσμικού προβλήματος. Έλεγχοι θα έπρεπε να συμβαίνουν στη αντίθετη κατεύθυνση! Οι δημόσιες υπηρεσίες δεν θα έπρεπε να ελέγχουν ούτε τους πολίτες ούτε τις επιχειρήσεις (με την εξαίρεση της αστυνομίας και των ομάδων οικονομικού ελέγχου) σε αντίθετη περίπτωση ο σχεδιασμός του κράτους θα πρέπει να επανεξετασθεί.

Σωτήρης Μελιούμης Αρχιτέκτων Οργανισμών
Ανωτερο στέλεχος BT Global Services
Υποψήφιος Διδάκτορας στο τομέα της Θεσμικής Ανάλυσης Warwick UK
Ιδρυτικό μέλος της ομάδος διανόησης Gaianomy

#39 Σχόλιο Από Θεόφιλος Στις 27 Ιανουαρίου 2012 @ 12:12

Το πρόβλημα της ενημέρωσης δεν είναι αποκλειστικό «σφάλμα» του εκάστοτε υπαλλήλου. Και ο ίδιος ο υπάλληλος έχει να αντιμετωπίσει τη γραφειοκρατία που αντιμετωπίζει και ο πολίτης. Πρέπει καταρχήν να ξεκινήσει – όπου δεν υπάρχει – και να επεκταθεί – όπου υφίσταται – η ψηφιοποίηση του αρχείου των Υπηρεσιών και η ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΣΗ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ π.χ. να παίρνεις μια βεβαίωση, μετά κόπων και βασάνων και στη συνέχεια να αναζητάς την Προϊσταμένη για να σου βάλει μια σφραγίδα. Να κάνεις αίτηση στο Ταμείο Ασφάλισης για να σου πει αν είσαι ασφαλισμένος.

Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα υποβολής αίτησης – ακόμα και ηλεκτρονικά – και παραλαβής ταχυδρομικά – με έξοδα του πολίτη – αν δεν επιθυμεί να έρθει και πάλι στην Υπηρεσία για την παραλαβή των όσων αιτείται.

Τέλος, όσον αφορά αρμοδιότητες προς ιδιώτες, ιδιώτες θα μπορούσαν να αναλάβουν έργο της Τροχαίας. Συγκεκριμένα, μετά από τροποποίηση του ΚΟΚ, θα μπορούσαν να καλούνται ιδιώτες γερανοί για την μετακίνηση αυτοκινήτων τα οποία σταθμεύουν παράνομα (προ ιδιωτικού χώρου στάθμευσης, σε θέση αναπήρου, κλπ). Παράλληλα, θα μπορούσαν να δοθούν υψηλά κίνητρα για την κατασκευή πολυώροφων χώρων στάθμευσης εντός του κέντρου των πόλεων (ειδικά Αθηνών και Θεσσαλονίκης) στα οποία να σταθμεύουν – με χαμηλό τίμημα τύπου 1 ευρώ ανά ώρα (όπως στη Γερμανία)- τα οχήματα. Τα κίνητρα αυτά θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να είναι προτιμότερη η κατασκευή πολυώροφου χώρου στάθμευσης από την ανέγερση πολυκατοικιών.

#40 Σχόλιο Από KOSTAS PAPADHMHTRIOY Στις 27 Ιανουαρίου 2012 @ 12:31

Ολο το σύστημα αρμοδιότητες-κατανομή τους χρήζει επανεξέτασης! Οχι νέα μπαλώματα.. Οι καταγραμμένες σήμερα 27.995 αρμοδιότητες, προφανώς και δεν είναι όλες τέτοιες καθότι δεν έχουν ενιαία εννοιολόγηση… Κάθε υπουργείο καταλαβαίνει ως αρμοδιότητα κάτι διαφορετικό… Αρα, απαιτείται, να επανεξεταστούν ΟΛΕΣ από την αρχή και να επαναοριοθετηθούν-κατανεμηθούν εκ νέου με ενιαία αντίληψη.

Η αποκέντρωση από μόνη της δεν είναι σίγουρο ότι θα βελτιώσει την λειτουργία. Απαιτείται να εξασφαλίζονται πρώτα οι προυποθέσεις αποτελεσματικής άσκησης και μετά να γίνεται η αποκέντρωση. Επιπλέον, να εξασφαλίζεται πάντα ο κεντρικός συντονισμός και ο αποτελεσματικός (λειτουργικός) έλεγχος.

Απαιτείται επαναξιολόγηση όλων των δραστηριοτήτων που έχει σήμερα η Διοίκηση, ύστερα από την αποσαφήνιση της ερώτησης ΤΙ ΚΡΑΤΟΣ θέλουμε… Οι Γάλλοι, το ανέθεσαν σε μια επιτροπή σοφών, η οποία εισηγήθηκε και έγινε εκτενής δημόσιος διάλογος πριν καταλήξουν σε κάποιες ενέργειες.

Οι έλεγχοι και η εποπτεία πρέπει πρώτα να πραγματοποιείται διοικητικά. Δηλαδή με βάση (συμφωνημένους) στόχους και δείκτες αξιολόγησης. Εκείνος ο ν. 3230/04 τί γίνεται?

#41 Σχόλιο Από ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ Στις 27 Ιανουαρίου 2012 @ 19:00

Πώς μπορεί να βελτιωθούν οι υφιστάμενες διαδικασίες παροχής των δημοσίων υπηρεσιών? Μπορείτε να προτείνετε συγκεκριμένες δράσεις και μέσα για συγκεκριμένες κατηγορίες υπηρεσιών?

Η βελτίωση των υφιστάμενων διαδικασιών παροχή δημόσιων υπηρεσιών συνδέεται άμεσα με την προσπάθεια που πρέπει να γίνει σε επίπεδο κωδικοποίησης της υφιστάμενης νομοθεσίας ούτως ώστε τόσο οι υπάλληλοι όσο και οι πολίτες να μην πελαγοδρομούν, να αποφεύγονται οι αντεγκλήσεις μεταξύ των δύο πλευρών και έτσι να επιτυγχάνεται η ταχεία παροχή των δημοσίων υπηρεσιών, αλλά και απλούστευσης των διαδικασιών, που αναλύεται σε επόμενη ερώτηση. Αναγκαία είναι βέβαια και η υλοποίηση όλων των προγραμμάτων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Σύμφωνα με την εμπειρία σας, υπάρχουν υπηρεσίες οι οποίες δεν παρέχονται από τον κατάλληλο φορέα και επίπεδο διοίκησης? Μπορείτε να αναφέρετε αιτιολογημένα ορισμένες?

Υπάρχουν υπηρεσίες οι οποίες δεν παρέχονται από τον κατάλληλο φορέα και επίπεδο διοίκησης, όπως π.χ.:
α) Οι πιστοποιήσεις για το ποσοστό της ανατομικοφυσιολογικής αναπηρίας όχι για την παροχή σύνταξης ή επιδομάτων, αλλά αποκλειστικά για τη νομοθετημένη μείωση του φορολογητέου εισοδήματος κατά 2.400 ευρώ εφόσον η αναπηρία είναι 67% και πάνω μπορεί να γίνεται από το δημόσιο νοσοκομείο στο οποίο προσφεύγει ο ασθενής και όχι από τις υγειονομικές επιτροπές , οι οποίες στηρίζονται στις γνωμοδοτήσεις δημόσιων νοσοκομείων. Έτσι, παρατηρείται το απαράδεκτο φαινόμενο της πολύμηνης ταλαιπωρίας χιλιάδων ασθενών και της απασχόλησης ιατρικού και διοικητικού προσωπικού στις υγειονομικές επιτροπές, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου θα προσέφερε τις υπηρεσίες του στην περίθαλψη των ασφαλισμένων και το μικρότερο μέρος του προσωπικού θα ασχολείτο στις επιτροπές για την πιστοποίηση της αναπηρίας για παροχή συντάξεων και επιδομάτων.
Β) Οι άδειες λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες κ.λπ.) χορηγούνται από τις δημοτικές αρχές αφού όμως ο ενδιαφερόμενος επιτηδευματίας προσκομίσει ένα σωρό από δικαιολογητικά, όπως πιστοποιητικό υγειονομικής υπηρεσίας, πυροσβεστικής υπηρεσίας, πολεοδομίας κ.λπ. Προτείνεται η υποβολή από τον ενδιαφερόμενο αίτησης (ηλεκτρονική ή συμβατική) με συγκεκριμένο περιεχόμενο και η περαιτέρω έρευνα για τη δυνατότητα λειτουργίας του καταστήματος από τη δημοτική αρχή, στηριζόμενη στα δικά της στοιχεία ή τα ζητούμενα από άλλες αρχές προκειμένου να μην ταλαιπωρείται ο πολίτης.

Πώς αντιλαμβάνεστε τη γραφειοκρατία κατά την καθημερινή σας συναλλαγή με τους δημόσιους φορείς? Ποιες διαδικασίες θεωρείτε ως τις πιο χρονοβόρες και περίπλοκες, με αρνητικές επιπτώσεις στην παροχή των υπηρεσιών?

Η γραφειοκρατία που ταλαιπωρεί τους πολίτες και τις επιχειρήσεις κατά την καθημερινή τους συναλλαγή με τους δημόσιους φορείς δεν οφείλεται αποκλειστικά στη νοοτροπία του υπαλλήλου αλλά κυρίαρχα στην πολυνομία και στην επίρριψη ευθυνών από τους ιεραρχικά προϊσταμένους τους υπηρεσιακούς αλλά και πολιτικούς υπαλλήλους, όταν οι υπήλληλοι για την εξυπηρέτηση και μόνο του πολίτη ενεργούν, ερμηνεύοντας ευρύτερα (διασταλτική ερμηνεία) τους νόμους, τα διατάγματα και τις υπουργικές αποφάσεις.
Πιο χρονοβόρες και περίπλοκες με αρνητικές επιπτώσεις στην παροχή υπηρεσιών, θεωρούνται η έκδοση αδειών για ανέγερση κτισμάτων, ο χαρακτηρισμός ή μη ως δασικών αγροτεμαχίων τα οποία καλλιεργούνται ή εκαλλιεργούντο κατά το παρελθόν, οι αδειοδοτήσεις για τη λειτουργία επιχειρήσεων καθώς και προσέλκυσης κεφαλαίων από την αλλοδαπή για τη δημιουργία επιχειρήσεων, η πιστοποίηση της ισοτιμίας πανεπιστημιακών τίτλων της αλλοδαπής με τους αντίστοιχους Ελληνικών Πανεπιστημίων, οι διαδικασίες αποζημιώσεων στις περιπτώσεις απαλλοτριώσεων ιδιωτικών εκτάσεων και κτισμάτων για δημόσια ωφέλεια.

Ποια χαρακτηριστικά συνθέτουν την ποιότητα σε μία δημόσια υπηρεσία? Αναφέρετε 1 έως 5 παραδείγματα (ενδεικτικά).
Προσωπικό υψηλών προσόντων με δεξιότητες αποτελεσματικής διοίκησης και συνεργασίας και κυρίως με γνώση του αντικειμένου της υπηρεσίας.
Ηλεκτρονική τήρηση αρχείου υπηρεσίας και γενικότερα χρήση προγραμμάτων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που εφαρμόζονται εις όφελος του πολίτης και της αποτελεσματικότερης λειτουργίας της υπηρεσίας.
Σαφής περιγραφή των αρμοδιοτήτων της υπηρεσίας και καθορισμός διαδικασιών «μοντέλων» εργασίας.
Σαφώς οριοθετημένοι στόχοι και δείκτες μέτρησης αποτελεσματικότητας όπου αυτό είναι εφικτό)

Η αποκέντρωση των δημοσίων υπηρεσιών, θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητάς τους?
Η βελτίωση της ποιότητας των δημοσίων υπηρεσιών δεν εξαρτάται από την αποκέντρωση αυτών, αφού ήδη έχει πραγματοποιηθεί σε μεγάλο ποσοστό η αποκέντρωση, πλην φυσικά των επιτελικών που πρέπει να ασκούνται από τα Υπουργεία (η διάκριση εκτελεστικών, υποστηρικτικών αρμοδιοτήτων είναι επίσης αναγκαία, καθώς ορισμένες υποστηρικτικές δομές λειτουργούν αποτελεσματικότερα στηνκεντρική διοίκηση). Η βελτίωση της ποιότητάς τους εξαρτάται από την ορθολογική οργάνωση και κατάλληλη στελέχωση αυτών με προσωπικό, το οποίο θα ανταποκρίνεται στην αποστολή των υπηρεσιών αυτών.

Πώς αξιολογείτε την εναλλακτική παροχή δημοσίων υπηρεσιών, ως προτεινόμενη λύση στα προβλήματα αποδοτικότητας που αντιμετωπίζουν? Ποιες υπηρεσίες θα μπορούσαν πιστεύετε να παρέχονται εκτός των στενών ορίων του δημοσίου τομέα?

Η εναλλακτική παροχή δημοσίων υπηρεσιών, ως προτεινόμενη λύση στα προβλήματα αποδοτικότητας που αντιμετωπίζουν, όχι μόνο θα βελτιώσει την αποδοτικότητά τους, αλλά αντίθετα θα τη συρρικνώσει. Είναι παγκοσμίως αποδεκτό ότι η εμπειρία και η εξειδίκευση αποτελεί έναν από τους κυρίαρχους παράγοντες επιτυχίας του έργου που έχουν να επιτελέσουν οι δημόσιες υπηρεσίες. Όπως έχει αποδειχθεί και στην πράξη (στα πλαίσια πολλών υπηρεσιών που ανατέθηκαν σε εξωτερικούς συνεργάτες για εφαρμογή πληροφοριακών συστημάτων, υποβολή μελετών για ορθότερη οργάνωση των υπηρεσιών κ.λπ.)σπαταλάται πολύτιμος χρόνος μέχρις ότου οι απασχολούμενοι με την εναλλακτική παροχή δημοσίων υπηρεσιών να κατατοπισθούν στα νέα τους καθήκοντα, απασχολώντας προς τούτο για μεγάλο χρονικό διάστημα τους καθ’ ύλην αρμοδίους υπαλλήλους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα είτε το έργο να υλοποιείται εν μέρει από τους ίδιους τους υπαλλήλους είτε να μην είναι δυνατόν να αξιοποιηθεί, δοθέντος ότι εκπονήθηκε από ανθρώπους που δεν ήταν γνώστες των θεμάτων της δημόσιας διοίκησης.
Το Ιαπωνικό οικονομικό θαύμα στηρίζεται εν πολλοίς στην εξειδικευμένη εργασία με την οποία οι εργαζόμενοι ασχολούνται επί μακρόν στο αντικείμενο που έχουν ειδικευθεί.
Η παροχή υπηρεσιών εκτός των στενών ορίων του δημόσιου τομέα θα έχει ως αποτέλεσμα τον παραγκωνισμό υπαλλήλων του δημόσιου τομέα όχι μόνο ισάξιων αλλά πολλές φορές και υπέρτερων εκείνων του ιδιωτικού τομέα.
Επιπλέον, οι καλούμενοι του ιδιωτικού τομέα να παρέχουν υπηρεσίες στο δημόσιο τομέα έχουν ως στόχο την επίτευξη του στόχου με κριτήρια του ιδιωτικοοικονομικού περιβάλλοντος, με κριτήρια που το κέρδος κυριαρχεί, αντίθετα οι απασχολούμενοι στο δημόσιο τομέα, ύστερα βέβαια από την κατάλληλη εκπαίδευσή τους, ενεργούν για την επίτευξη του στόχου, με κριτήρια όχι μόνο το κέρδος αλλά και την κοινωνική αποστολή της πολιτείας. Συνεπώς, η ανάθεση δημόσιων υπηρεσιών σε ιδιωτικούς τομείς πρέπει να γίνεται μόνο στις περιπτώσεις που έχει διαπιστωθεί κατόπιν σοβαρής μελέτης του θέματος, ότι είναι αναγκαία για ειδικούς λόγους.

Πώς αξιολογείτε την προστιθέμενη αξία των εφαρμογών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων?
Ποια σημεία και διαδικασίες χρήζουν βελτίωσης?

Είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς εξοικονομείται χρόνος και χρήμα για τον πολίτη και το δημόσιο (ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων και χορήγηση πιστοποιητικών κ.λπ.)
Πρέπε όμως να συντελεσθεί η διασύνδεση των αρχείων των υπηρεσιών, καθώς μέχρι σήμερα όταν συνεργάζονται περισσότεροι φορείς χάνονται πολύτιμες ώρες ελλείψει αυτής της διασύνδεσης. Τέλος, πρέπει να επιμορφωθούν οι αρμόδιοι υπάλληλοι και να εφαρμοσθούν τα κατάλληλα προγράμματα για την αρχειοθέτηση των εγγράφων των υπηρεσιών, οι οποίες έως σήμερα ακολουθουν διάφορες μεθόδους αμφιβόλου συνήθως αποτελεσματικότητας που οδηγούν σε καθυστερήσεις και απώλειες στοιχείων.

Πώς χαρακτηρίζετε το υφιστάμενο σύστημα ελέγχων και εποπτείας της δημόσιας διοίκησης προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις? Πώς θα μπορούσαν οι έλεγχοι να μετασχηματιστούν σε πιο αποδοτικούς και λιγότερο γραφειοκρατικούς?

Στον καίριο αυτό τομέα απαιτείται μεγάλη προσπάθεια από τους εμπλεκόμενους φορείς.
Για την αποτελεσματικότερη άσκηση των ελέγχων είναι αναγκαία η υλοποίηση όλων των εφαρμογών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που θα συντελέσουν προς αυτή την κατεύθυνση και έχουν να κάνουν με την διασταύρωση των στοιχείων των συναλλασσομένων από τα αρχεία διάφορων υπηρεσιών, αφού όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη όπου εφαρμόσθηκε αυτό το σύστημα εντοπίσθηκαν άμεσα πολλές περιπτώσεις πολιτών που παρανομούν, αλλα ενώ οι υπηρεσίες είχαν τα στοιχεία αυτά στα χέρια τους δεν ήταν σε θέση να τα αξιοποιήσουν.

#42 Σχόλιο Από Τάσος, γεωπόνος Στις 27 Ιανουαρίου 2012 @ 21:48

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ
Οι αρμοδιότητες που αφορούν την υγεία των πολιτών και των φυτών και ζώων δεν πρέπει να υπάγονται σε καμιά βαθμίδα τοπικής αυτοδιοίκησης. Είναι γνωστές οι πιέσεις και παρεμβάσεις των αιρετών πολιτικών προϊσταμένων (Δημάρχων, Νομαρχών, Περιφερειαρχών) στις ελεγκτικές υπηρεσίες όπως και η αδυναμία συντονισμού και ελέγχου. Όμως οι τυχόν πλημμελείς έλεγχοι στα παραπάνω ζητήματα μπορούν να επηρεάσουν τη δημόσια υγεία αλλά και τη φυτοϋγεία και ζωοϋγεία σε όλη τη χώρα (και Ε.Ε. και Τρίτες Χώρες). Για αυτό το λόγο θα πρέπει να υπαχθούν στην κεντρική κυβέρνηση ή στην αποκεντρωμένη κρατική διοίκηση ή σε ανεξάρτητο φορέα.
Ειδικά στον έλεγχο φυτοϋγείας η σημερινή κατάσταση είναι ιλαροτραγική. 4 – 5 υπηρεσίες που υπάγονται σε 2 υπουργεία (ΥΠΑΑΤ & ΥΠΕΚΑ) και στις Περιφέρειες, ελέγχουν τα ίδια ή παραπλήσια αντικείμενα και τις ίδιες επιχειρήσεις, δημιουργώντας σύγχυση στους ελεγχόμενους αλλά και στους εντεταλμένους υπαλλήλους.
Στον έλεγχο της ασφάλειας τροφίμων η κατάσταση είναι μάλλον χειρότερη. Ο ΕΦΕΤ μετακομίζει από υπουργείο σε υπουργείο ως περιοδεύων θίασος. Ενώ η πολυδιάσπαση των ελέγχων σε διάφορες υπηρεσίες (Περιφέρειες, ΕΦΕΤ και ΥΠΑΑΤ) σίγουρα δεν επιτυγχάνει το στόχο “from field to fork” ούτε δικαιολογεί κανένα τίτλο “Ενιαίος Φορέας Ελέγχου”.
Επιπλέον, είναι απαράδεκτο στη σήμανση και ιχνηλασιμότητα των οπωροκηπευτικών και άλλων αγροτικών προϊόντων να έχουν συναρμοδιότητα 2 υπουργεία (ΥΠΑΑΤ και Ανάπτυξης) και διαφορετικές υπηρεσίες με αλληλοσυγκρουόμενη και συχνά ανεφάρμοστη νομοθεσία.
Για όλες τις παραπάνω ελεγκτικές υπηρεσίες θα πρέπει να υπάρχει εσωτερικός έλεγχος με κλιμάκια έμπειρων υπαλλήλων στο πρότυπο των ελέγχων του Γραφείου Τροφίμων και Κτηνιατρικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Food and Veterinary Office).
Σε περιφερειακές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ (ΚΕΠΠΥΕΛ και Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου) μετά και από την κατάργηση των ΤΟΚΑΑ, υπάρχουν νέοι και με αρκετά προσόντα υπάλληλοι χωρίς τις αντίστοιχες αρμοδιότητες και θα πρέπει να αξιοποιηθούν.
Στους Δήμους θα πρέπει να πέσει το βάρος της εξυπηρέτησης του αγρότη (αιτήσεις, αδειοδοτήσεις κλπ.) ενώ οι Περιφέρειες θα πρέπει να έχουν την κύρια ευθύνη για την περιφερειακή ανάπτυξη.

Το πρόβλημα της αποδοτικότητας δε θα λυθεί με ιδιωτικοποιήσεις αλλά με σωστή οργάνωση, αξιοκρατία, παροχή κινήτρων και έλεγχο στις δημόσιες υπηρεσίες. Οι ιδιωτικοποιήσεις με τον τρόπο που εφαρμόζονται δημιουργούν μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που λύνουν. Θυμίζουμε την κατάρτιση του ελαιοκομικού μητρώου (μεγάλη απάτη) παλιότερα, τις εταιρίες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σήμερα αλλά και τις καταπιέσεις εργαζομένων και παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Επίσης, οι ιδιωτικοποιήσεις σε νευραλγικούς τομείς όπου έχουν εφαρμοστεί (ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία κ.α.) έχουν απορροφήσει περισσότερα χρήματα από τον κρατικό και οικογενειακό προϋπολογισμό με χειρότερα αποτελέσματα για τον πολίτη.