Κατεβάστε την Ενότητα ‘Επιτελική Σύνοψη – Εισαγωγή‘ (*.pdf)
Επιτελική Σύνοψη-Εισαγωγή
- 35 ΣχόλιαΕπιτελική Σύνοψη-Εισαγωγή
- 42 ΣχόλιαΑρμοδιότητες
- 24 ΣχόλιαΔιαδικασίες και ρυθμιστική παραγωγή και δομές
- 16 ΣχόλιαΔομές συντονισμού
- 29 ΣχόλιαΥποδομές – ΤΠΕ
- 24 ΣχόλιαΚτιριακή υποδομή
- 8 ΣχόλιαΠροϋπολογισμός
Πλοήγηση στη Διαβούλευση
Αναρτήθηκε
17 Ιανουαρίου 2012, 00:01
Ανοικτή σε Σχόλια έως
27 Ιανουαρίου 2012, 23:59
Σχετικό Υλικό
Λευκή ΒίβλοςΕργαλεία
Εκτύπωση Εξαγωγή Σχολίων σεΣτατιστικά
35 Σχόλια 178 Σχόλια επι της Διαβούλευσης 5147 - Όλα τα ΣχόλιαΌλες οι Διαβουλεύσεις
- Μείωση Διοικητικών Βαρών
- Οργάνωση Δημόσιας Διοίκησης
- Ψηφιοποίηση Εγγράφων
- ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ – Τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες Νησίδων 1-8
- Δημόσια Διαβούλευση επί του τετάρτου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ανοικτή Διακυβέρνηση
- ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (Α.Σ.Ε.Π.), ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
- Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας 2016/2102 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την προσβασιμότητα των ιστότοπων
- ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2018 ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
- ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
- Αξιολόγηση Δημοσίων Υπαλλήλων
- Δημόσια Διαβούλευση επί της Υπουργικής Απόφασης για την ένταξη επιχορηγούμενων φορέων στο Πρόγραμμα Διαύγεια
- Σχέδιο Δράσης Ηλ. Διακυβέρνησης
- Σχέδιο Δράσης Ηλ. Διακυβέρνησης
- Ανοικτή διάθεση εγγράφων και δεδομένων του δημόσιου τομέα
- Τροποποίηση διατάξεων περί επιλογής προϊσταμένων
- Στρατηγική Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
- Καταργήσεις Συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και ΥΠηρεσιών και άλλες Διατάξεις
- Ρυθμίσεις Υπουργείου
- Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής
- Διακήρυξη Ανοικτού Διαγωνισμού «Αναμόρφωση του Κράτους: Προς Ένα Επιτελικό Κράτος»
- ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ -υποδομές ασφάλειας
Η διαβούλευση αυτή είναι άκυρη . Η έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελληνική Δημόσια Διοίκηση (και όχι αυτές που βάλατε στην «βιβλιογραφία» σας) πρέπει να δημοσιευτεί αυτούσια και να σχολιαστεί ως εχει. http://www.keepeek.com/Digital-Asset-Management/oecd/governance/greece-review-of-the-central-administration_9789264102880-en
Η «πρωτοβουλία» σας λογοκρίνει τα ευρήματα και τις προτάσεις της. Επιπροσθέτως, κάνατε χρήση πόρων της Ευρωπαικής Κοινότητος για αυτό τον σκοπό, κατι που ενδιαφέρει τα αρμόδια Κοινοτικά Οργανα, την Τρόικα και την Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα ( TFGR).
Ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία, αναγκαία για την υλοποίηση της αναμόρφωσης του κράτους. Άλλο ένα σημαντικό έργο που χαίρομαι να βλέπω γνωρίζοντας μάλιστα ότι αρκετοί δημόσιοι υπάλληλοι συντελέσαμε έμμεσα στην διαμόρφωσή του μέσω της συμμετοχής μας σε συναφή υποέργα.
Και θέλουμε να δούμε το δημόσιο τομέα απαλλαγμένο από δυσλειτουργίες και παθογένειες που το ταλανίζουν τόσα χρόνια.
Ευελπιστώ ότι η λευκή βίβλος σε συνδυασμό με το προς ψήφιση νομοσχέδιο για τη ρυθμιστική διακυβέρνηση και τις αρχές καλής νομοθέτησης, θα συντελέσουν τα μέγιστα στην προσπάθεια αυτή.
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ
ΨΗΦΙΑΚΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑΣ
Ένα από τα μεγαλύτερα έξοδα του Δημοσίου είναι αυτό της γραφικής ύλης (χαρτί Α4,τόνερ εκτυπωτών,τόνερ φωτοτυπικών μηχανημάτων κλπ) και επίσης κάθε γραφείο έχει κοινόχρηστο φωτοτυπικό μηχάνημα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως σαρωτής (scanner). Με την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων μέσω ψηφιακής πλατφόρμας (κάθε Διεύθυνση/Τμήμα ένας κόμβος και κάθε υπάλληλος ένας χειριστής) θα μπορεί να καταργηθεί η έντυπη αναπαραγωγή εγγράφων και να αντικατασταθεί από την ψηφιοποιημένη μορφή της.
ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΤΕΝΟΥ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ
Οι Διευθύνσεις Προσωπικού σε συνεργασία με τις υπόλοιπες Διευθύνσεις θα πρέπει να καταγράψουν με λεπτομέρεια το έργο και τις απαραίτητες δράσεις της κάθε Διεύθυνσης για να υπάρξει η μέγιστη αποτελεσματικότητα, η πιστή παρακολούθηση επίτευξης στόχων και η αξιολόγηση Διευθύνσεων και προσωπικού.
ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΣΤΕΝΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ-ΜΕΙΩΣΗ ΓΕΝΙΚΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ-ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ-ΤΜΗΜΑΤΩΝ
Τα οργανογράμματα των Υπουργείων και Οργανισμών αποτελούνται από πλείστες διαφορετικές Γενικές Διευθύνσεις, Διευθύνσεις και Τμήματα και σίγουρα θα ήταν πολύ πιο ωφέλιμο και οικονομικότερο να μειωθούν και να αναλάβουν λιγότερες Διευθύνσεις περισσότερους τομείς , μετακινώντας το προσωπικό ανάλογα με τις ανάγκες των νέων Γενικών Διευθύνσεων, Διευθύνσεων και Τμημάτων.
ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΩΔΙΚΩΝ ΕΞΟΔΩΝ (ΚΑΕ) ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
Οι υπάρχοντες ΚΑΕ του Προϋπολογισμου είναι πολύ αναλυτικοί και χρήσιμοι στην υπάρχουσα μορφή τους , πλην όμως και για διευκόλυνση του έργου των οικονομικών Υπηρεσιών θα μπορούσαν να μειωθούν σε πιο συγκεντρωτικές συναφείς κατηγορίες ώστε να μην είναι χρονοβόρες οι πιθανές μεταφορές υπολοίπων πιστώσεων από ΚΑΕ σε ΚΑΕ. Επίσης, θα ήταν ίσως χρήσιμη η επιβράβευση της διαπιστωθείσας οικονομίας μίας οντότητας (π.χ. μίας Πρεσβείας στο εξωτερικό) που θα επιτύγχανε τη συγκράτηση ή ακόμα και τη μείωση των ετησίων δαπανών.
ΧΡΗΣΗ ΔΩΡΕΑΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
Το διαδίκτυο που πλέον βρίσκεται διαθέσιμο σε κάθε γραφείο και Η/Υ στο Δημόσιο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί (μέσω δωρεάν εφαρμογών ψηφιακής επικοινωνίας) για σχεδόν όλες τις μορφές επικοινωνίας (φωνητική κλήση, βιντεοκλήση, τηλεομοιοτυπία, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο κλπ) μεταξύ των Υπηρεσιών του Δημοσίου εντελώς δωρεάν και άνευ κόστους τηλεπικοινωνιακών εξόδων.
ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΩΝ
Χρησιμοποίηση ενιαίας πανελλαδικής βάσης δεδομένων για την ηλεκτρονική καταχώρηση (μέσω γρήγορων σαρωτών) συμβολαίογραφικών πράξεων, μεταβιβάσεων κλπ και εξοικονόμηση εκατοντάδων εργατοωρών από τα κατά τόπους Υποθηκοφυλακεία για την άμεση αναζήτηση και ενημέρωση φακέλων ιδιοκτησίας και δυνατότητα παράλληλων ελέγχων από τις αρμόδιες ΔΟΥ. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν κρατικοί υπάλληλοι Οργανισμών προς κατάργηση γιατί πρόκειται για τεράστιο όγκο δεδομένων.
ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ-ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΩΝ-ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΩΝ-ΜΕΤΑΓΡΑΦΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Υποχρεωτική Υπεύθυνη Δήλωση κινητής και ακίνητης περιουσίας όλων των φυσικών προσώπων μέσω ειδικού εντύπου που θα υποβάλλεται κατ’ έτος μαζί με τη φορολογική δήλωση (π.χ. ακίνητα ιδιοκατοίκησης, ενοικιαζόμενα κλπ, καταθέσεις σε Τράπεζες, μετοχές κλπ). Παραιτέρω, αντίγραφο κάθε νέας συμβολαιογραφικής πράξης αγοραπωλησίας, μεταβίβασης, κληρονομιάς κλπ να υποβάλλεται από τον ίδιο το Συμβολαιογράφο (υπόλογος απέναντι στο κράτος) στην αρμόδια ΔΟΥ και Υποθηκοφυλακείο για την ενημέρωση του φακέλλου περιουσιολογίου του πολίτη. Συνδυασμός των υπαρχόντων στοιχείων των Εφοριών με τις βάσεις δεδομένων που τηρούνται σε Δήμους, εταιρίες ηλεκτρικού ρεύματος, εταιρία ύδρευσης, εταιρία φυσικού αερίου (π.χ. εμβαδόν, αντικειμενική αξία κλπ). Επίσης, κάθε νέο ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ μισθωτή-εκμισθωτή να υποβάλλεται υποχρεωτικά μέσω ΚΕΠ ή απ’ ευθείας στις αρμόδιες ΔΟΥ (μισθωτή και εκμισθωτή) για την ενημέρωση των σχετικών φακέλλων.
ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ-ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Κάθε νεοπροσληφθείς κρατικός υπάλληλος να υποβάλλει στη Διεύθυνση Προσωπικού που ανήκει Υπεύθυνη Δήλωση για την περιουσιακή κατάσταση του ιδίου και της οικογένειάς του (μέχρι πρώτο βαθμό συγγένειας : γονείς για άγαμους, σύζυγος-τέκνα για έγγαμους) και να επαναλαμβάνεται ανά πενταετία , ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια και να μπορεί να ελεγχθεί εύκολα ο παράνομος πλουτισμός
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΓΙΑ ΘΑΝΑΤΟ
Ο ιατρός που συντάσσει τη βεβαίωση θανάτου ή ο εργολάβος κηδείας να είναι υπόλογος απέναντι στο κράτος για την εντός εικοσιτετραώρου ενημέρωση του σχετικού ασφαλιστικού ταμείου που ανήκε ο θανών.
ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ορθολογικότερος τρόπος καταβολής τελών κυκλοφορίας είναι με ημερομηνία έναρξης οφειλής την ημερομηνία αγοράς του οχήματος και λήξης ένα έτος μετά (π.χ. από 15.04.2011-14.04.2012). Στο αυτοκόλλητο στίκερ θα αναγράφεται η ημερομηνία λήξης των καταβληθέντων τελών κυκλοφορίας. Αυτό θα είναι δικαιότερο για κάποιον αγοραστή που απέκτησε όχημα π.χ. στη μέση ή και στο τέλος του έτους και υποχρεούται να πληρώνει ολόκληρο το έτος χωρίς στην πραγματικότητα να ήταν κάτοχος οχήματος για όλο το διάστημα του έτους. Επίσης, θα αποσυμφορήσει τις ΔΟΥ κατά το τέλος εκάστου έτους από τις χιλιάδες των ιδιοκτητών που τις κατακλύουν για να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας του επόμενου έτους.
Επίσης και
1. Σύναψη τριμερών συμφωνιών μεταφοράς τεχνογνωσίας από κάθε Υπουργείο (τουλάχιστον) με ένα αντίστοιχο Υπουργείο χώρας της Ευρωζώνης ή της ΕΕ και την Task Force GR, στο πρότυπο της συμφωνίας του ΥΔΜΗΔ με τη Γαλλία.
2. Έλεγχος από το ΣΔΟΕ όλων των υπαλλήλων που έχουν εμπλακεί ιστορικά σε διαχείριση/υπολογία δημοσίου χρήματος. Συγκριτικό πόθεν έσχες πριν και μετά την ανάληψη συγκεκριμένης θέσης. Οικονομικοί εισαγγελείς να βοηθήσουν στην καταστολή της διαφθοράς στο Δημόσιο, σε συνεργασία και με ΣΔΟΕ/ορκωτούς ελεγκτές/χώρες Ευρωζώνης/Task Force.
Πρόκειται για την τελευταία, αλλά και τη μεγαλύτερη, ευκαιρία να αλλάξει το Κράτος μας. Ανάγκη να καταπολεμηθούν τα οργανωμένα και διαπλεκόμενα συμφέροντα που υπονομεύουν σταθερά την αλλαγή.
Βασικοί άξονες:
1. Εμπλοκή του ίδιου του Πρωθυπουργού στη διοικητική μεταρρύθμιση, με τον ορισμό διυπουργική ομάδας μεταρρύθμισης (4 άτομα αποσπασμένα από κάθε Υπουργείο στο Γραφείο του, δεδηλωμένοι μεταρρυθμιστές, επιλεγμένοι από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό μέσω βιογραφικών,επιστολών κινητοποίησης, ερωτηματολογίου και συνεντεύξεων). Αυτή η ομάδα συνεργάζεται με τα Υπουργεία, την Task Force GR και τον ΟΟΣΑ, υπό την κατεύθυνση του ΥΔΜΗΔ και υλοποιεί τη μεταρρύθμιση υπό τις εντολές του Πρωθυπουργού. Ειδικές προσαρμογές όπου χρειάζεται σε κάθε Υπουργείο, στον ίδιο όμως κορμό της μεταρρύθμισης και χωρίς συμβιβασμούς επί της ουσίας. Καθιέρωση Προσωπάρχη Κεντρικής Διοίκησης και καθαίρεση από εκείνον όσων Γενικών Γραμματέων δεν επιτυγχάνουν τους στόχους της Μεταρρύθμισης.
2. Αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και της Task Force GR για την πλήρη ψηφιοποίηση υπηρεσιών και διαδικασιών του Δημοσίου και για την υποχρεωτική εκπαίδευση όλων των στελεχών.
3. Αξιοποίηση ορκωτών λογιστών για πλήρη χρηματοοικονομική ακτινογραφία του Δημοσίου, με ταμειακές προβολές στο μέλλον. Εφαρμογή προϋπολογισμού προγραμμάτων παντού, μέσω
4. Εφαρμογή Στρατηγικού Σχεδιασμού σε όλο το Δημόσιο, βάσει του Ν. 3230/2004 και εγκυκλίων του αλλά και επικαιροποιήσεών του. Χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό δεν ξέρουμε πού πηγαίνουμε, ούτε μπορούμε να προβούμε στην
5. Αξιολόγηση οργανωσιακής και ατομικής απόδοσης, μέσω δεικτών μέτρησης της αποδοτικότητας.
Το γενικό πλαίσιο της μεταρρύθμισης πρέπει να είναι διττό: αφ’ ενός να στοχεύει στον εξορθολογισμό και τη βελτίωση διαδικασιών και υπηρεσιών προς τον πολίτη και τον εργαζόμενο και αφ’ ετέρου να ανταποκρίνεται στα δημοσιονομικά δεδομένα, μειώνοντας κόστος, προσωπικό και υποδομές. Τίποτα δεν πρέπει να είναι ταμπού, όταν πρέπει να σωθεί η χώρα!
«Η τεκμηριωμένη κατανόηση των παραγόντων υποβάθμισης της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας στο υφιστάμενο μοντέλο … και η συνδυαστική εισαγωγή οργανωτικών και ρυθμιστικών αλλαγών στο σύνολο των τομέων … του διοικητικού συστήματος….και την εναρμόνισή τους με τις πραγματικές ανάγκες και τα προβλήματα της δημόσιας διοίκησης, της κοινωνίας και της οικονομίας.»
Μετά απορίας διαπίστωσα την έλλειψη θεσμικής ανάλυσις στη μελέτη, παρά την εμφανή σύνδεση, θαρρείς και το Δημόσιο είναι ένα κλειστό σύστημα απομονωμένο από την κοινωνία, όπου οι λειτουργοί του παραμένουν ανεπηρέαστοι από την κοινωνία η την αντιγραφή συμπεριφορών. Παρομοίως ουδεμία μέριμνα είναι έκδηλη στο κείμενο για την αντιμετώπιση εξωγενών επιδράσεων/επιρροών μετά την ολοκλήρωση των αλλαγών!
«Αφ’ ενός να διαγράψει με σαφήνεια τον στρατηγικό προσανατολισμό της διοικητικής μεταρρύθμισης και αφ’ ετέρου να μπορέσει να οριοθετήσει συγκεκριμένα προβλήματα προς επίλυση.»
Στρατηγικός σχεδιασμός σε επίπεδο κράτους θα πρέπει να εμπεριέχει τον προσδιορισμό του τελικού παραλήπτη, τον προσδιορισμό και την έκταση των «προϊόντων» και των υπηρεσιών όπως επίσης και τον τρόπο οργάνωσης για την επίτευξη αυτών των στόχων. Στην συγκεκριμένη όμως περίπτωση και τα τρία ανωτέρω πεδία στρατηγικής παραμένουν ημιτελή. Συγκεκριμένα (α) ενώ αναφέρεστε στον πολίτη και τον επιχειρηματικό κόσμο αγνοήτε τις κοινωνικές ομάδες, (β) τα προϊόντα και οι υπηρεσίες δεν προσδιορίζονται από ξεκάθαρες κοινωνικές ανάγκες (πχ. η ιεράρχηση κοινωνικών αναγκών) αλλά από πολιτικές της εκάστοτε κυβέρνησης αγνοώντας την ανάγκη ενός μηχανισμού διαπίστωσης των ανεξάρτητα από την όποια κυβέρνηση, (γ) η όλη εισήγηση αγνοεί παντελώς τον στρατηγικό ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης
Προτάσεις: (α) Χρησιμοποιήστε την παρούσα ευκαιρία για να διαχωρίσετε την Πολιτική από την Διακυβέρνηση ισχυροποιώντας την αρμοδιότητα του κέντρου διακυβέρνησης που προτείνετε πολύ σωστά και απομονώσετε τους Υπουργούς από όλα τα διοικητικά και διαχειριστικά καθήκοντα πέραν των πολιτικών προτάσεων και του ελέγχου απόδοσης. Οι πολιτικοί δεν μπορούν και δεν πρέπει να συνεχίσουν να συμπεριφέρονται σαν διευθύνοντες σύμβουλοι. (β) Διαχωρίστε σαφώς τα καθήκοντα της κεντρικής διοίκησης που θα πρέπει μόνο να ασχολείται μόνο με κοινωνικά σύνολα και τα πεδία πολιτικής, αφήνοντας την συναλλαγή με τον πολίτη, σαν άτομο, στην τοπική αυτοδιοίκηση. (γ) χρησιμοποιήστε μεταβλητή βαρύτητα για σταθμίσετε την ανάγκη επάνδρωσης βασισμένη στην ιεράρχηση των ουσιαστικών κοινωνικών αναγκών.
Σωτήρης Μελιούμης Αρχιτέκτων Οργανισμών
Ανωτερο στέλεχος BT Global Services
Υποψήφιος Διδάκτορας στο τομέα της Θεσμικής Ανάλυσης Warwick UK
Ιδρυτικό μέλος της ομάδος διανόησης Gaianomy
ΠΕ1 Διοικ-οικ βαθμού Β’ πτυχιούχος δημόσιας διοίκησης Παντείου πανεπιστημίου Αθηνών και Νομικού τμήματος της Νομικής σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού πανεπιστημίου Αθηνών.Προϊσταμένη Τμήματος.
Ως δημόσιος υπάλληλος, η «ποιότητα» παροχής υπηρεσιών στο μέγιστο βαθμό τόσο ως προς τους «εσωτερικούς» όσο και ως προς τους «εξωτερικούς» πελάτες από το δημόσιο λειτουργό, αποτελεί κατ’εμέ βασική αποστολή της Κεντρικής και Αποκεντρωμένης διοίκησης στα λαίσια της μεταρρύθμισης για τον εκσυχρονισμό του Κράτους.
Αυτό επιτυγχάνεται κατά την γνώμη μου,με την ανακατανομή και την αξιοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού στις κατάλληλες θέσεις ανάλογα με τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, καθώς και με την τακτική και αντικειμενική αξιολόγηση του από ανεξάρτητο διοικητικό όργανο, ως προς την επίτευξη της στοχοθεσίας του.
Βασικό ρόλο παίζει και η γενική παιδεία «κουλτούρα» που πρέπει να κατέχει ο νεοπροσλαμβανόμενος υπάλληλος,(σε ψυχοπνευματικό επίπεδο),που προτείνω να συμπεριληφθεί ως βασικός όρος πρόσληψης, κατόπιν εξέτασης του υποψήφιου από αρμόδια επιτροπή.
Η Δημόσια Διοίκηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Θα μπορούσαμε να πούμε αρκετά και να ρίξουμε ευθύνες σε πολλούς, αλλά μήπως όλοι μαζί βοηθήσαμε, στην υποβάθμισή της; Όμως θα πρέπει σε πρώτη προτεραιότητα να βάλουμε τη διάσωσή της ή ακόμα την αναγέννησή της. Πολλές φορές όταν φτάσεις στο χειρότερο σημείο στον «πάτο» όπως απλά αναφέρει ο λαός μας, σου δίνονται δύο δυνατότητες και μία από αυτές είναι με όλη σου τη δύναμη να σηκωθείς ψηλά.
Πολλοί από εμάς που αποτελούμε αναπόσπαστο κομμάτι του συστήματος αυτού αναρωτιόμαστε, για το ρόλο μας, για τη συμβολή μας στην επίτευξη των στόχων, ίσως και για τη ματαιότητα όλων. Τι είναι αυτά που σε πρώτη φάση παρατηρούμε;
1) Την πολυνομία. Νόμοι και ξανά νόμοι, που δεν καλύπτουν τους προηγούμενους και που χρειάζονται διευκρινιστικές, τροποποιητικές, Διατάγματα, Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις και χίλια δύο ακόμα που πραγματικά σε φέρνουν στην απόγνωση. Το νομικό τμήμα της εκάστοτε υπηρεσίας αρκετές φορές βρίσκεται στη πρώτη γραμμή για να αποφανθεί για τα αυτονόητα.
2) Επιλεκτική εφαρμογή των νόμων και των διατάξεων, διότι η πολυνομία φέρνει ασάφεια και δίνει την δυνατότητα στον ενεργούντα να πράξει κατά το δοκούν. Έχουμε υπηρεσίες να ενεργούν για την ίδια υπόθεση με διαφορετικό τρόπο που είναι δια μέτρου αντίθετος και να έχουν και η δύο αυτές υπηρεσίες θετική εξέλιξη. Έχουμε αρνητικές ή θετικές αποφάσεις από Επιτρόπους Ελεγκτικού Συνεδρίου σε διαφορετικές περιφέρειες για την επίλυση του ίδιου προβλήματος.
3) Αδυναμία αξιολόγησης εργατικού δυναμικού. Έχουμε αξιόλογο μόνιμο ή αορίστου χρόνου εργατικό δυναμικό, που βρίσκεται παροπλισμένο διότι δεν ανήκει σε κάποιο κόμμα και δεν του δίνεται η δυνατότητα πρωτοβουλίας και εξέλιξης.
4) Έχουμε επίσης αξιόλογο εργατικό προσωπικό που είχε την ατυχία να προσέλθει στον δημόσιο τομέα με Σύμβασή Μίσθωσής Έργου, ενώ καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Που έχει καταθέσει Αγωγή Ασφαλιστικών Μέτρων και που εκκρεμεί η τελεσίδική απόφαση του. Ξέρετε πόσος κόσμος βρίσκεται με αναβολές χρόνων;
5) Αυθαίρετη σύναψη συμβάσεων μίσθωσης ακινήτων.
6) Ανεκμετάλλευτη δημόσια περιουσία, είτε έχει να κάνει με γήπεδα, στάδια, αγροτεμάχια, που απλά μένει στο κτηματολόγιο και χαρακτηρίζεται Δημόσια στους τύπους.
Δε θα ήθελα να κουράσω κανέναν περισσότερο, γιατί ήδη έχω υπερβεί το χώρο και το χρόνο σας. Απλά όταν πρωτοδιορίστηκα και προερχόμενη από το ιδιωτικό τομέα είχα πολλά όνειρα, τώρα απλά ελπίδες κάνοντας πάντα την αυτοκριτική μου.
Αυτό που με δυναμώνει είναι ένα ρητό φιλόσοφού που έζησε πολλούς αιώνες πριν και λέει: «Αυτό που η κάμπια ονομάζει τέλος του κόσμου, η ζωή το λέει πεταλούδα» Λάο Τσε.
The economic, social and cultural aspects of Greece are very similar to that of a company that is in financial difficulties and is forced to file for protection from its creditors. In Greece we call it Article 99 in the US is called chapter 11.
When a company files for protection, management (as a cynically use to say “All of them have gone to the same MBA program”) addresses the following issues: Reduction in cost, reduction in expenses and reduction in staff. They feel that by reducing staff will improve the bottom line resulting in profitability and an end to the difficulties.
They do not realize that a reduction in staff reduces both the quality of product/service, creates turmoil in the remaining staff (because they fear of their future, many good employees leave the company, productivity plummets), affects the relationship with both the suppliers and the customers.
It is precisely how we are trying to resolve the Greek public sector problem today. I am not here to suggest that the Greek public sector works well or that it is not overwhelmingly large.
I made the above introduction to set the stage to describe the magnitude of the changes that need to take place in order to create a better public sector. Following you will find some thoughts that may be of use.
It is my sense that the Greek public sector is very outdated, to avoid using the typical characterizations. As a result, I believe that incremental improvements will provide some help but will never allow Greece to come close to the service levels of EU15. This leaves us with one approach; re-engineering. Simply we need to perform a radical change.
A radical change allows one to make a leap to a new level and then continuously make change. One may question whether a radical change can bring the expected result. Based on my experience, I can attest that radical change will bring the expected results.
We need to begin by examining the public services from the beginning based on value each process adds, if it is necessary, if it can be done in another way, etc.
Any process is:
• “Controlled” by legislation, presidential and ministerial, etc. directives.
• Performed by people with specific skills.
• Exist to provide a service to the public.
Therefore, as we reengineer the processes we need to address the legal, economic, organizational, management and human resource (HR) changes.
I will not address the legal changes, as I have no experience in this area. I will address the last four.
Economic:
The economic changes include the budget, salaries, incentives, benefits and capital expenses.
Budget: The present paradigm of the budget process is a lose-win situation. Lose for the minister of finance and win for everyone else. Let me explain. The budget is formulated by the ministry of finance, with input from the other ministries and organizations. The finance minister introduces the budget in parliament and the parliament passes the budget.
During the year, all major expenses require the approval from the minister of finance. In the event the revenue fall below expectations, the minister of finance is the one who needs to enforce reduction in expenses by not approving funds.
In this paradigm the minister of finance loses and everybody else wins because the spend money without being responsible for the consequences.
To correct this we need to implement what the rest of the world already does. The budget will follow the international logistical standards. It will be detailed to the lowest management level. This will make each manager responsible for their part of the budget. Thus the paradigm will change to a win-win.
Salaries: Each manager’s budget will include the salaries of all employees under the manager.
Incentives: In the budget the manager will have an entry for incentives to be allocated based performance.
Benefits: The budget will include the cost of each employees medical and retirement expenses.
Capital: In this section of the budget the manager will include expenses such as PC, desks, chairs, software, etc.
A budget is developed from bottom up based on parameters set by the ministry of finance. Each manager submits the following year’s budget up the hierarchy. Eventually, each minister, based on priorities, will make the decision as to what the final budget will look like.
Organizational:
The present organization reminds one a structure that was introduced at the end of the 19th century by Frederic Taylor and the scientific management group.
The new organization must strive to become as flat as possible based on the notion of the empowered employee. An empowered employee is one who has access to all pertinent information allowing the employee to make all decisions without supervisory input.
This will require educational and training programs to be developed for both the managers and the employees. (See Education below)
Management:
Presently management is mired in to trivial work, such as signing and stamping documents, making trivial decisions, etc., rather than managing their environment.
Managers from now on must be selected not because of their longevity in the organization but on skill and in particular management and people skills.
Management educational and training programs must be developed for both those who are managers and the potential new managers. (See Education below)
Human Resources (HR):
This includes the rest of the employees.
Presently the employees belong to the minister of reform and electronic governance, the ministry of finance pays their salaries and they are assigned to an organization for their work. In other words no one is really responsible for the employee. This daedalic structure is prone to unimaginable difficulties and inaction.
In addition, due to the lack of planning, goals, objectives, deadlines measurements and lack of administrative enforcement it is impossible to identify those who are productive and evaluate their contribution.
I suggest that extensive educational and training programs be put together for all public employees.
The programs need to include for:
Manager:
Management theory and techniques,
Planning,
Objectives,
Estimating,
Measurements,
Budget and accounting,
Project management principles,
People types (introvert/extrovert),
Performance reviews,
Etc.
Employee:
Planning,
Objectives
Estimating,
Project management,
Specific skill improvement,
People types (introvert/extrovert)
Performance reviews,
Customer service skills,
Etc.
Continues education and training for all.
Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο μπράβο για την προσπάθεια που κάνατε να κωδικοποιήσετε και να συγκεντρώστε σε ένα περιεκτικό και σχετικά σύντομο κείμενο όλες τις παραμέτρους που αφορούν τη δημόσια διοίκηση στη χώρα μας.
Αυτό δείχνει (από τους συντάκτες των κειμένων τουλάχιστον) μια ειλικρινή διάθεση για αλλαγές.
Τώρα επί της ουσίας.
Δεν νομίζω πως ο λόγος που βρίσκεται σ΄αυτό το χάλι η δημόσια διοίκηση στη χώρα μας, το ότι δεν ξέραμε τι πρέπει να κάνουμε. Αν δηλ. θα ακολουθήσουμε το Αγγλικό ή το Καναδικό μοντέλο.
Είναι αποτέλεσμα δομικών δυσλειτουργιών της ελληνικής κοινωνίας, που αναπαράγει στην εξουσία κατά τη μεταπολίτευση ένα πολιτικό σύστημα πελατειακό, αναξιοκρατικό και αδιαφανές.
Παράδειγμα: Το taxis εκσυγχρονίστηκε και μπορέσαμε επιτέλους να μάθουμε κάποιους από αυτούς που χρωστούν στο κράτος. Τι έγινε αμέσως; Βρέθηκε τρόπος οι συλληφθέντες από την αστυνομία να ελευθερώνονται αυθημερόν από τη δικαιοσύνη…
Δηλαδή ο εκσυγχρονισμός της πληροφορικής μας πείραξε τόσα χρόνια; Όχι! Τα διαπλεκόμενα και η έλλειψη πολιτικής βούλησης να συλληφθεί η παραοικονομία.
Η πληροφορική και τα κτίρια και το νομοθετικό πλαίσιο και οι επιτροπές αξιολόγησης όλα είναι εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε σωστά είτε λάθος.
Μάλιστα άλλη ζημιά μπορεί να κάνει ένα μαχαίρι, άλλη ένα δίκαννο. Αντίστοιχα: Άλλο κακό στους φτωχούς μπορεί να κάνει ένα ανοργάνωτο εισπρακτικό σύστημα άλλο ένα μηχανογραφημένο εισπρακτικό σύστημα.
Άρα λοιπόν η οργάνωση και ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης δεν είναι αυτοσκοπός. Ζητούμενο είναι να λειτουργεί η δημόσια διοίκηση προς όφελος του ελληνικού λαού και όχι των αδιαφανών συμφερόντων.
Αν είναι να συνεχίσει η διαφθορά να κυριαρχεί στη δημόσια διοίκηση, τότε καλύτερα είναι να μην γίνει κανένας εκσυγχρονισμός.
Όμως έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις ικανότητες των ελλήνων και αν θέλετε και στη θέληση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού να αλλάξει η σημερινή κατάσταση.
Αυτό όμως κατά τη γνώμη μου δεν μπορεί να γίνει με τον υπάρχων εκλογικό σύστημα. Θα πρέπει να επιτρέπει το εκλογικό σύστημα την εκλογή πολιτών που θέλουν να υπηρετήσουν την πατρίδα τους, ΧΩΡΙΣ να διαθέτουν τη στήριξη «παχυλών λογαριασμών» και υψηλών προστατών- χρηματοδοτών.
Εκλογικό σύστημα που να επιτρέπει την αναλογική εκπροσώπηση όλων των τάξεων (και επαγγελμάτων) . Που να εξασφαλίζει την ουσιαστική ανανέωση προσώπων (χωρίς κληρονομικές μεταβιβάσεις εδρών) σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.
Τότε, αν αλλάξει η πολιτική βούληση, αν φύγουν αυτοί που εκπροσωπούν και στηρίζουν τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση και διαμορφωθεί μια άλλη «τάξη πραγμάτων», τότε είμαι σίγουρος ότι θα μπορέσουμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να οικοδομήσουμε μια σύγχρονη δημόσια διοίκηση.
Αποκεντρωμένη, λειτουργική, ακομμάτιστη, με μικρό κόστος λειτουργίας, με ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών, αποτελεσματική και ολιγομελής. Όπου θα διακρίνεται για τη διαφάνεια, την αξιοκρατία και θα υπηρετεί τον πολίτη και το κράτος.
Τα υπόλοιπα είναι στη λογική «κάνε μια επιτροπή να εξετάσει το θέμα….»
Η τωρινή δύσκολη συγκυρία αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του Κράτους.
Βασικά συστατικά της πρέπει να είναι:
1.Ο καθαρά επιτελικός ρόλος της Κεντρικής Διοίκησης.
2. Η αποκέντρωση όλων των αρμοδιοτήτων που δεν αφορούν Εθνικό Προγραμματισμό και Σχεδιασμό (σε Ανάπτυξη, Οικονομία Υγεία Παιδεία,Χωροταξία, Περιβάλλον κ.λ.π)
3.Πλήρης αξιοποίηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και την πάταξη της διαφθοράς.(Επαφή πολίτη με Διοίκηση το πολύ μέσω ΚΕΠ)
4.Απλούστευση και κωδικοποίηση της Νομοθεσίας.
5.Αξιοκρατική στελέχωση Κεντρικής και Αποκεντρωμένης Διοίκησης(με ενδυνάμωση ΑΣΕΠ),και αξιολόγηση, αξιοποίηση, ανέλιξη, του ικανού προσωπικού.
6.Πολιτική στελέχωση μόνο σε βαθμό Υπουργού και Γεν. Γραμμτέα. (Πρόσληψη απολύτως απαραίτητου «εξειδικευμένου συμβούλου» από ηγεσία για συγκεκριμένο αντικέιμενο και συγκεκριμένο χρόνο).
7.Μείωση βαθμίδων-υπογραφών ιεραρχίας και επαναφορά Γ.Δ. ως μόνιμου και καταληκτικού βαθμού της υπαλληλικής ιεραρχίας.
Η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης είναι μία από τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν προκειμένου να διευκολυνθεί η καθημερινή ζωή του πολίτη και να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας.
Μέχρι σήμερα παρατηρείται το φαινόμενο η δημόσια διοίκηση και η λειτουργία του κράτους να στέκεται τις περισσότερες φορές εμπόδιο και όχι βοηθός στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών.
Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες – οι οποίοι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν για να βελτιωθεί η κατάσταση – οι κυριότεροι από τους οποίους είναι οι ακόλουθοι:
• Δημόσιοι υπάλληλοι με λανθασμένη νοοτροπία ότι θα βρίσκονται στις θέσεις τους για πάντα, εφόσον δεν υπάρχει ένα αυστηρό σύστημα ελέγχου της αποτελεσματικότητάς τους και της εξυπηρέτησης που προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο.
• Ανεπαρκέστατη χρήση των νέων τεχνολογιών – κυρίως του διαδικτύου- για την γρηγορότερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
• Ανεπαρκής ως ανεπαρκέστατη πληροφόρηση των δημοσίων υπαλλήλων για θέματα της κύριας αρμοδιότητάς τους με αποτέλεσμα ο πολίτης που ζητεί πληροφορίες να πέφτει θύμα παραπληροφόρησης και πολλές φορές να καταλήγει σε λάθος αποφάσεις στα θέματα που τον αφορούν.
• Μη χρησιμοποίηση των νέων δυνατοτήτων της πληροφορικής και έλλειψη κινήτρων που πολλές φορές οδηγεί σε απίστευτες καθυστερήσεις σε έκδοση πιστοποιητικών, όπως πιστοποιητικά που απαιτούνται για την έκδοση οικοδομικής άδειας.
• Ανεπαρκής εποπτεία και έλεγχος των υπαλλήλων από την διοίκηση της εκάστοτε υπηρεσίας και έλλειψη ή μη εφαρμογή ενός αυστηρού συνόλου πειθαρχικών κανόνων που θα πρέπει να εφαρμόζονται σε περιπτώσεις μη εκπλήρωσης των καθηκόντων των δημοσίων λειτουργών.
• Πολλές υπηρεσίες με παραπλήσιες αρμοδιότητες. Το συγκεκριμένο έχει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες όχι μόνο στη γραφειοκρατία και στην ταλαιπωρία των πολιτών αλλά και στον δημόσιο προϋπολογισμό αφού η συνένωση υπηρεσιών με παρόμοιες αρμοδιότητες μπορεί να εξοικονομήσει σημαντικά ποσά.
• Το σημείο αναφοράς που διέπει τη λειτουργία σχεδόν κάθε υπηρεσίας ή δημόσιου υπαλλήλου είναι το κριτήριο της αρμοδιότητας ή μη του υπαλλήλου ή της υπηρεσίας να λύσει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα του πολίτη και όχι η εξυπηρέτηση του πολίτη έστω με την παροχή κατάλληλων πληροφοριών για τη σωστή καθοδήγησή του.
• Έλλειψη ενός διάφανου συστήματος καταγγελιών που οι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν σε περιπτώσεις μη εξυπηρέτησης, διαφθοράς ή άλλων παραπτωμάτων.
Προτείνεται στην μελλοντική αναθεώρηση του συντάγματος στο κεφάλαιο περί συγκρότησης και αποστολής της κυβέρνησης, να γίνει τροποποίηση του άρθροτ 81 του συντάγματος περί συγκρότησης του υπουργικού συμβουλίου και να καταργηθούν οι θέσεις των αναπληρωτών υπουργών και υπουργών χωρίς χαρτοφυλάκιο και υφυπουργών. Αντίθετα να δημιουργηθεί ο θεσμός των μονίμων υπηρεσιακών υφυπουργών οι οποίοι θα προέρχονται από την εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων. Επίσης να καταργηθεί η θέση των γενικών γραμματέων και οι αρμοδιότητες αυτών να δοθούν στους γενικούς διευθυντές των υπουργείων. Σκοπός είναι η δημόσια διοίκηση και το κράτος να συνεχίζουν να λειτουργούν απρόσκοπτα ανεξαρτήτως της αλλαγής των κυβερνήσεων. Το κράτος πρέπει να λειτουργεί αυτόματα και ο εκάστοτε υπουργός απλά θα δίνει την γραμμή της πολιτικής η οποία θα χαράζεται από την κυβέρνηση. Τα όργανα της διοίκησης θα αναλαμβάνουν την εφαρμογή της πολιτικής αυτής.
Σε κάθε υπουργείο να δημιουργηθεί μια ιστοσελίδα στη οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι οι υπάλληλοι και θα έχουν την δυνατότητα να προτείνουν λύσεις και τακτικές αλλά και πολιτικές επάνω σε θέματα των αρμοδιοτήτων τους, αλλά και σε γενικότερα θέματα των αρμοδιοτήτων του υπουργείου.
Ο υπουργός θα εξετάζει τις προτάσεις και όσες προκρίνονται θα τίθενται προς υλοποίηση.
Ολοι οι υπάλληλοι θα έχουν την δυνατότητα της επικοινωνίας ηλεκτρονικά με όλη την ιεραρχία του υπουργείου.
Σε τακτά διαστήματα ο εκάστοτε υπουργός να καλεί τους διεθυντάς αλλά και κατά περίπτωση και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες για συζήτηση και χάραξη της γραμμής μελλοντικών στρατηγικών.
Βασική θεωρώ την αξιοποίηση του υπάρχοντος -υψηλής κατάρτισης- προσωπικού με διευκόλυνσεις ως προς τη μετακίνησή τους και την ανέλιξή τους σε θέσεις ευθύνης.
Υπάρχουν νέοι/φρέσκοι υπάλληλοι κατηγορίας ΠΕ με μεταπτυχιακά και διδακτορικά, που σκουριάζουν σε θέσεις και υπηρεσίες προσφέροντας το 10% των ικανοτήτων τους, είτε γιατι δεν μπορούν να μετακινηθούν (κολλύματα 10ετίας, 5ετίας κ.λ.π.) είτε γιατί με τους εσωτερικούς οργανισμούς των υπηρεσιών δεν μπορούν να καταλάβουν θέσεις ευθύνης.
Οι θέσεις που καλύπτονται με μετάθεση, μετάταξη, απόσπαση, μετακίνηση (γιατί άραγε υπάρχουν τόσοι όροι;) πρέπει υποχρεωτικά να προκηρύσσονται. Στην προκήρυξη υποχρεωτικά να υπάρχει περιγραφή της θέσης, απαιτούμενα προσόντα και δεξιότητες των υποψηφίων, αμοιβή, καθώς και διαδικασία ένστασης. Η συνέντευξη να συμβάλλει σε ένα ποσοστό στη βαθμολογία του υποψηφίου (και να μην είναι το μόνο κριτήριο). Η συνέντευξη θα πρέπει να βιντεοσκοπείται και τα μέλη των εξεταστικών επιτροπών να έχουν εκπαιδευτεί και να επιλέγονται με αντικειμενικά κριτήρια.
Αυτοί τη στιγμή οι μετακλητοί υπάλληλοι: α) διορίζονται με αδιαφανείς διαδικασίες β) χωρίς διαγωνισμό, γ) δεν γίνεται αξιολόγηση του έργου τους. Ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων θα πρέπει να περιοριστεί, θα πρέπει να διορίζονται με την παραπάνω διαδικασία (προκήρυξη, με συγκεκριμένες διαδικασίες). Ας σημειωθεί ότι δεν έχουν δημοσιευθεί στοιχεία για τον αριθμό των μετακλητών υπάλληλων, τις θέσεις που καλύπτουν, κλπ.
Η μεγαλύτερη παθογένεια της Δημόσιας διοίκησης είναι η γραφειοκρατία. Όσο δεν αποφασίζουμε να την χτυπήσουμε στη ρίζα της τόσο θα υπάρχει η διαφθορά, οι καθυστερήσεις, η αναποτελεσματικότητα, το αυξημένο κόστος λειτουργίας με συνέπεια να μην αξιοποιούνται οι υπάλληλοι, να μην λειτουργεί τίποτα αποτελεσματικά, να μην εξυπηρετούνται οι πολίτες και τέλος να παράγονται ελλείμματα και χρέη.
Δεν είναι δυνατόν σε ένα έγγραφο να υπάρχουν 3 σελίδες έχοντας υπόψη και 1 παράγραφο ουσίας. Δεν είναι δυνατόν να χρειάζονται 5 υπογραφές από όλους τους προϊστάμενους για να σταλεί ένα έγγραφο. Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει ηλεκτρονική υπογραφή. Δεν είναι δυνατόν λόγω της γραφειοκρατίας να υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις στην πληρωμή των εταιριών που συνεργάζονται με το Δημόσιο, με συνέπεια να υπάρχουν λουκέτα, απολύσεις και μειώσεις μισθών. Ήδη πολλές εταιρείες αρνούνται να συνεργαστούν περαιτέρω με το Δημόσιο. Και πολλές άλλες δυσλειτουργίες λόγω της γραφειοκρατίας που πρέπει να εκλείψουν όλες για να υπάρξει επιτέλους αποτελεσματικό κράτος.
Οι προτάσεις μου για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του κράτους είναι οι έξης:
1. Εφαρμογή τάχιστα της ηλεκτρονικής υπογραφής
2. Μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους υπαλλήλους. Δεν είναι δυνατό ένα έγγραφο να χρειάζεται 5 υπογραφές για να αποσταλεί.
3. Απλούστευση των διαδικασιών και των νόμων που σχετίζονται με τη Δημόσια διοίκηση. Η πολυνομία οδηγεί σε στρεβλώσεις και σύγχυση.
4. Κατάργηση των έχοντας υπόψη. Αντικατάσταση τους από μία μικρή παράγραφο κοινή για όλα τα έγγραφα.
5. Ενθάρρυνση στη χρήση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Όλες οι συναλλαγές να πραγματοποιούνται μέσω διαδικτύου.
6. Θέσπιση κινήτρων για τους Δημόσιου Υπαλλήλους. Να επιβραβεύονται οι άξιοι και να δίνονται κίνητρα σε όλους να γίνονται καλύτεροι.
7. Κατάργηση των φυσικών αρχείων. Να φυλάσσονται όλα ηλεκτρονικά. Τεράστια εξοικονόμηση χρημάτων και χώρου.
Η τροποποίηση του Συντάγματος πρέπει να είναιτο πρώτο μέλημα της πρώτης Βουλής που πρέπει να είναι αναθεωρητική.
Πρώτη αναθεωρητέα διάταξη η ΑΡΣΗ της μονιμότητας των Δημοσίων Υπα
λλήλων.
Η επαναφορά του βαθμού Γενικού Διευθυντού είναι νομίζω απαραίτητη με παράλληλη κατάργηση όλων των μετακλητών συμβούλων που πλαισιώνουν τον κάθε Υπουργό.Ο Υπουργός δέν μπορεί να έχει καλύτερο σύμβουλο από τον αρμόδιο ,κατά περίπτωση Γενικό Διευθυντή της όποιας Υπηρεσίας με την συσσωρευμένη πείρα ετών.
Η καθιέρωση συστήματος αξιολόγησης των Υπαλλήλων κάθε χρόνο και όχι μόνο κατά τον χρόνο προαγωγής τους είναι επιβεβλημένη.
Από τον κατώτερο βαθμό μέχρι τον ανώτατο ο Υπάλληλος θα αξιολογείται κάθε χρόνο με βάση τους επιτευχθέντες στοχους (Goals),που θα έχουν προκαθορισθεί από την αρχή του έτους, δηλαδή ο καθείς εργάζεται με σκοπό την επίτευξη προκαθορισμένων στόχων στην διάρκεια του έτους (Goal settings)και βάσει των ποσοστών επιτεύξεώς τους αξιολογείταιαπό μτον προϊστάμενό του.Τους προς επίτευξη στόχους τους καθορίζει ο Υπάλληλος μαζί με τον Προϊστάμενό του, ανάλογα με το έργο και τις ανάγκες της Υπηρεσίας τους.
Παράδειγμα ,ο Προϊστάμενος ΔΟΥ θα καθορίσει στόχο την είσπραξη του 92% των βεβαιωμένων οφειλών κατ’έτος και με βάση αυτό το ποσοστό θα κριθεί στο τέλος του έτους η επιτυχής εξάσκηση των καθηκόντων του.Ο αμέσως επόμενος Τμηματάρχης Δημοσίων εσόδων θα κριθεί πάλι με το ποσοστό επιτεύξεως των από αυτόν προαποφασισθεισών εισπράξεων κλπ.
Γενικά θα πρέπει να αποφασισθεί από τους ίδιους του Δημόσιους λειτουργούς και το «λειτουργούς» ε΄χει σημασία να τονίζεται για να θεωρούν οι ίδιοι ότι η αποστολή τους είναι το ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ της εξυπηρέτησης του πολίτη νκαι του Κράτους και η εν γένει ευμάρεια της πολιτείας της οποίας είναι κύριο μέλος
Πολύ καλή η ανάλυση αλλά σας διαφεύγει το βασικό: Ποιότητα στην Δημόσια Διοίκηση μπορεί να υπάρξει τότε και μόνον τότε, εάν και εφ’όσον πληρούνται οι κάτωθι προϋποθέσεις:
1. Συγκρότηση του Κράτους (Εκτελεστική Διοίκηση) επί τη βάσει λογικής Ποιότητος με κεντρικό ερώτημα «Τί περιμένει ο ΠΟΛΙΤΗΣ από το Κράτος; Τί πρέπει να διασφαλίσει το Κράτος στον ΠΟΛΙΤΗ;»
2. Συνακολούθως, επειδή οι απαιτήσεις του ΠΟΛΙΤΗ συγκροτούνται σε τρεις ομάδες Ι.ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΙΙ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΙΙΙ.ΑΣΦΑΛΕΙΑ, πρέπει να οραματισθείτε την νέα δομή επί τη βάσει αυτών (για περισσότερα παρακαλώ επικοινωνείστε μαζί μου κάνοντας χρήση του e-mail μου)
3. Ακολούθως, θα πρέπει να διασφαλισθεί ότι η Νομοθετική και η Ελεγκτική λειτουργία του Κράτους, θα λειτουργήσουν στην ίδια λογική κύκλων ποιότητος – συνεπώς, ότι τα πάσης φύσεως νομοθετήματα θα συνοδεύονται από σχετική μελέτη επιβάρυνσης (overhead) που τυχόν προκαλούν στην εκτελεστική λειτουργία του κράτους με τα σχετικά διαγράμματα ροής έργου. Το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τους Ελεγκτικούς μηχανισμούς (ιδίως τις Δικαστικές Αρχές) ώστε να μην ανατρέπονται επί τα χείρω οι ροές έργου εντός της Εκτελεστικής Διοίκησης.
4. Ολο αυτό το σύστημα, πρέπει να υποστηριχθεί με την καλλιέργεια ανάλογης ΠΑΙΔΕΙΑΣ (κουλτούρα ΠΟΙΟΤΗΤΟΣ) τόσο στο ανθρώπινο δυναμικό της Εκτελεστικής Διοίκησης (Υπουργεία, Ανεξάρτητες Αρχές, Αποκεντρωμένη Διοίκηση & ΟΤΑ) όσο και στα στελέχη/αιρετούς των δύο άλλων Εξουσιών (Δικαστικής/Νομοθετικής)
Για πιό λεπτομερή ανάλυση και επισημάνσεις παρακαλώ επικοινωνείστε μαζί μου ηλεκτρονικά
Ευχαριστώ
Δρ Γεώργιος Γιαννιτσιώτης
Πολιτικός Επιστήμων – Διεθνολόγος
Επιθεωρητής Συστημάτων Διοίκησης Ποιότητος
Διοικητικός Υπάλληλος σε Ανεξάρτητη Αρχή
Κατα τη γνωμη μου το Κρατος χρειαζεται γκρεμισμα και χτισιμο απο την αρχη. Χρειαζεται μια νεα αναλυση και ανακατασκευη παλαιας νομοθεσιας απο την οποια θα επαναπροσδιοριστει ο ρολος του Κρατους, θα οριστουν καινουριες διαδικασιες, θα προκυψει καινουργιο οργανογραμμα, με ελαχιστο αριθμο βαθμιδων στην πυραμιδα και με σκοπο να περιοριστει το κρατος σε τετοιο βαθμο, ωστε να μπορει να διοικηθει πιο αποτελεσματικα. Αφου γινουν τα παραπανω, τοτε μπορει να κουμπωσει η μηχανοργανωση για να επιταχυνει τις διαδικασιες, ελεγχους και να ελαχιστοποιησει την κυκλοφορια χαρτιου. Τα παραπανω ειναι ενα μικρο δειγμα των σκεψεων μου, θα σταματισω εδω για να μην ειμαι κουραστικος.
Ευχαριστω για τουτη την ευκαιρια.
Πιστεύω ότι πρέπει να ενισχυθόύν οι αρμοδιότητες των υπουργείων όσο αφορά τις περιφερειακές αποκεντρωμένες υπηρεσίες τους. Και να δωθούν και αρκετές αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης στις υπηρεσίες αυτές των υπουργείων. Έτσι θα διεκπεραιώνονται οι έλεγχοι και εξυπηρέτηση των πολιτών από έμπειρα στελέχη υψηλής μόρφωσης καθώς υπάρχει πληθώρα τέτοιων στελεχών χωρίς να επηρεάζεται από αιρετούς παράγοντες.
Θεωρώ ότι το πρώτο και το συμαντικότερο βήμα που θα πρέπει να γίνει είναι, να διασφαλισθεί απόλυτα η μη παρέμβαση των κομμάτων στη δημόσια διοίκηση.
Ενα δεύτερο βήμα εξίσου σημαντικό είναι η αντικειμενική αξιολόγηση του προσωπικού αλλά και ο έλεγχος αυτού. Οταν δεν υπάρχει η αίσθηση του δικαίου και του άξιου έχει χαθεί από τον μέσο εργαζόμενο το πολυτιμότερο παραγωγικό πράγμα που έχει την θετική διάθεση.
Τέλος πιστέυω το τρίτο πιό σημαντικό πράγμα είναι η παιδεία του μέσου Έλληνα πολίτη και κατ’ επέκταση του μέσου δημόσιου λειτουργού. Εάν δεν αλλάξει το διάχυτο πνεύμα ατομικότητας και ιδιοτέλιας που υπάρχει στην Ελληνική κοινωνία, λίγα πράγματα θα καταφέρουμε με οποιαδήποτε μέτρα και αν εφαρμόσουμε.
Με αγωνία και ενδιαφέρον
Ευχαριστώ.
Διάβασα προ ημερών οτι στην Γαλλία, ο Υπουργός έχει συνάντηση με τους υφιστάμενους του ανα την περιφέρεια, μια φορα την εβδομάδα το ελάχιστο, και τοσο μεγάλη χώρα, που ειναι.
Στην Ελλάδα υατο συμβαίνει μια φορά όλη κι όλη στην θητεία ενός υπουργού, ο οποίος αναλίσκεται στο να υπογράφει, κάθε είδους πράξη, που τις πιο πολλές φορές δεν γνωρίζει το περιεχόμενο της.
Οπως αναφέρθηκε ηδη, είναι δυνατόν να υπογράφει ο υπουργός την μετάθεση ενος υπαλλήλου, τον ή τους υφυπουργούς τι τους θέλλει;
Ο κάθε υπουργός πρέπει να βγεί απο το γυάλινο κλουβί, να αφουγκράζεταιτην κοινωνία, να πάρει το ρόλο που του αναλογεί.
Και κάτι ακόμη, είναι δυνατον στην εποχή της πληροφορικής να υπάρχουν μη μηχανογραφημένες υπηρεσίες, και δη στους Δήμους, και να μην μπορούν να αποροφήσουν κονδύλια του ΕΣΠΑ;
Οι τρόποι που θα γίνουν πράξη οι παραλείψεις αυτές, είναι στην διακριτική ευχέρεια των ασκόντων την εξουσία.
Ευχαριστώ για την φιλοξενία.
Πρέπει για κάθε ΚΡΑΤΙΚΟ υπάλληλο, ανεξαρτήτως βαθμίδας, να υπάρχουν και να ισχύουν οι εξής βασικές αρχές
1. Συγκεκριμένο και αυστηρά καθορισμένο αντικείμενο (job description).
2. Συγκεκριμένοι χρονικά και ΜΕΤΡΗΣΙΜΟΙ στόχοι (αποτελεσματικότητα).
3. Έλεγχος επίτευξης στόχου και αυστηρή ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ με βάση το ποσοστό επίτευξης του στόχου.
4. Ο έλεγχος να είναι αυστηρότερος στις υψηλότερες βαθμίδες της ιεραρχίας! (Η χώρα πάσχει διαχρονικά από ΙΚΑΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ακόμη και σε επίπεδο ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ εξουσίας!)
ΚΑΤΑΡΧΑΣ ΣΑΝ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΣΕΒΟΜΑΙ ΚΑΙ ΤΙΜΩ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΔΟΥΛΕΥΩ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΣ. Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΠΟΛΥΠΛΟΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΓΙΓΑΝΤΙΣΜΟ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΟΙΠΟ ΑΠΟ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΟΜΩΣ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΕ ΜΕΓΕΘΟΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ. Ο ΓΙΓΑΝΤΙΣΜΟΣ ΕΠΙΣΗΣ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ. Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΜΙΚΡΗ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΛΥΠΗΡΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΙΜΑ.
ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΟΤΑΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΟΛΛΑ ΑΞΙΟΛΟΓΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ.
ΠΡΟΤΕΙΝΩ
1. ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ.
2. ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΟΥ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΔΙΑΦΘΟΡΑ Η ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΔΩΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥΣ.
3. ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΔΙΟΤΙ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΣΥΝΔΙΟΙΚΗΣΗ.
4. ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ.
5. ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.
6. ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΧΑΜΗΛΑ ΙΕΡΑΡΧΙΚΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟ.
7. ΠΑΤΑΞΗ ΕΜΠΛΟΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.
8. ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟΧΩΝ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΘΕ ΕΤΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΑΥΤΩΝ.
9. ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΟΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ.
10. ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.
11. ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΘΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ.
12. ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑΡΧΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ.
13. ΑΥΞΗΣΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ.
14. ΟΙ ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ.
Κυριοι,δια να εχουμε Δ.διοικηση σωστη,πρεπει να κανεις μια σταση μια επισκεψη στο δημοσιο,μετα το δημοσιο μπορει να κανει ολους τους ελεγχους που θελει,αλλιως θα εχουμε αυτες τις μεγαλες καθυστερησεις,οι οποιες μας στοιχιζουν απλα σε ΥΦΕΣΗ…Θα προτεινα μια επισκεψη στα ΚΕΠ,και τα ΚΕΠ,να τα προωθουν στις αρμοδιες υπηρεσιες και υπουργεια τα αιτηματα,επισης γιατι καθε μηνα να γραφω φαρμακα και οχι μια μονιμη συνταγη ετους ή δυο ετων?γινετε το αδιαχωριτο στα ιατρεια για να συνταγογραφη ο ιατρος,ενω το καθηκον του ειναι να εξεταζει…,επισης ειπαμε για τις συνταξεις με το που μετρα ο αρμοδιος υπαλληλος τα ενσημα,διδει ενα αντιγραφο στον ενδιαφερωμενο,ενα αντιγραφο αυτος και το τριτο αντιγραφο στο λογηστηριο του ταμειου,ωστε να πληρωθει αμεσα ο συνταξιουχος και οχι να περιμενει 2-3 χρονια,αντε επιτελους να δουμε και κανενα φως,διοτι εμεις τα γραφουμε εμεις τα διαβαζουμε….
χρειαζεται άμεση μετακινηση προσωπικου, χωρις γραφειοκρατία στο δημόσιο. Και ο ν 4024/11 είναι φιάσκο σε τούτο το σημείο. Χρειάζεταιαποφασιστικότητα για διοίκηση ανεξάρτητη από πολιτικές πελατειακές.στόχοι σε δημόσιες υπηρεσίες εσόδων. μετακινηση συχνά των υπαλληλων που ασχολούνται με έσοδα, γιατι είναι έγκλημα να υπηρετουν επι 25 χρόνια υπάλληλοι στην ίδια θέση πχ στο τελωνείο κήπων με το ιδιο αντικείμενο.Είναι έγκλημα να μην αξιοποιουνται υπάλληλοι με προσόντακαι να μένουν στο περιθώριο. πιστέψτε με υπάρχουν πολλοί.Δεν πρέπει να φεύγει πολίτης από υπηρεσία χωρίς εξυπηρέτηση ή κάποια απάντηση πειστική.Οφείλει να το καταθέτει κάθε φορά στο πειθαρχικό όργανο της υπηρεσίας. Οφείλει η πολιτεία να ασχοληθει σοβαρα με τη διοικηση κι όχι μόνο με διατάξεις σε χαρτια.Δεν μας έπεισε η νομολογία μέχρι σήμερα
Για να παραχθεί προστιθέμενη αξία στην λειτουργία του δημοσίου, απαιτείται η ενεργοποίηση όλου του δυναμικού αυτού. Ομως κάτι τέτοιο φαίνεται επι του παρόντος ανέφικτο λόγω του ότι η πλειονότης των δημοσίων υπαλλήλων αισθάνεται εργασιακή ανασφάλεια του τύπου δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει. Υπάρχουν άνθρωποι με τεράστια εμπειρία και γνώσεις οι οποίοι ευρίσκονται στο περιθώριο. Εχει καταβληθεί προσπάθεια να δημιουργηθεί κάποια αξιοκρατία όμως αυτό δεν είναι αρκετό. Κατά την γνώμη μου δεν πρέπει να πειραχθεί το δημόσιο σε επίπεδο(φεύγουμε δεν φεύγουμε, είμαι δεν είμαι,παίρνω σύνταξη, δεν πάιρνω)Αυτό αποδομεί και διαλύει τα πάντα, πως να λειτουργήσουν αυτοί οι άνθρωποι. Δεν είναι δυνατόν να πληρώσουν οι νυν δημόσιοι παθογένειες ετών. Εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να υπάρξουν άνθρωποι απο μέσα που να κινητοποιήσουν όλο αυτό το δυναμικό. Κάθε δημόσιος είναι μια ξεχωριστή οντότητα και μπορεί να προσφέρει με διάφορες πρωτοβουλίες. Χρειάζεται να αναπτυχθεί από μέσα ένας μηχανισμός που να θέτει αξίες και στόχους, όσοι τους πετυχαίνουν να επιβραβεύονται, οι υπόλοιποι να διαπιστώνουν τις αδυναμίες τους και να προσπαθούν να γίνουν καλύτεροι.Πρέπει να αναπτυχθεί ένα σύστημα εσωτερικού ελέγχου και να παρακολουθεί σε στυλ FOLLOW UP τις ενέργειες που γίνονται επί των διαφόρων εκκρεμμοτήτων όπως και την πορεία των υποθέσεων. Το ζητούμενο δεν είναι η μείωση των δαπανών με απολύσεις αλλά ο εξορθολογισμός του υπάρχοντος συστήματος.Να αξιολογηθούν οι προμηθειες υλικού και κάθε υπηρεσία που θα πετυχαίνει μείωση δαπανών να επιβραβεύεται. Να ληφθούν πρωτοβουλίες μείωσης των λειτουργικων δαπανών από μέσα και ανα επιβραβεύονται όσοι πετυχαίνουν τους στόχους. Θα πρέπει να υπάρχει συχνότερη και καλύτερη επαφή των υπουργών με τις διευθυνσεις του υπουργείου και προσπάθεια καλυτερης αξιοποίησης και εκμεταλευσης της δυναμικής τους. Να περιοριστούν οι δαπάνες των γραφείων των υπουργών, δεν χρειάζονται τόσοι συνεργάτες και τόσα έξοδα κινήσεως. Μπορεί να αξιοποιηθεί πληρέστερα η δύναμη της πληροφορικής. Να καταβληθεί προσπάθεια ώστε όλες οι υπηρεσίες να αξιοποιούνται και να παράγουν έργο και να μη στρέφονται οι υπουργοί προς τα έξω ή σε εξωτερικούς συνεργάτες.
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ: Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν αντιμετωπίζονται ως πολίτες-πελάτες, όταν πρόκεται για θέματα που αφορούν τα εργασιακά τους και τη σχέση τους με τον Προϊστάμενό τους, το Κράτος. Π.χ. όταν υποβάλουν μια αίτηση στο Υπηρεσιακό τους Συμβούλιο για υπηρεσιακά τους θέματα και δε λάβουν απάντηση, δεν υπάρχει κάποια διοικητική ρήτρα, όπως η επιβολή προστίμου για τη συγκεκριμένη κακοδιοίκηση. Ο Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας (ΚΔΔ) δεν ισχύει για αυτούς.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι, είναι, όμως, εσωτερικοί πελάτες του δημοσίου συστήματος. Για να λειτουργεί αποτελεσματικά η δημόσια διοίκηση, χρειάζεται και η ίδιοι οι δημόσιοι υπάλληλοι να προστατεύονται από φαινόμενα κακοδιοίκησης για τα υπηρεσιακά τους θέματα. Γι΄αυτό προτείνεται ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΔΔ (Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας).
Πολύ σωστή, επιβεβλημένη και αξιόλογη η πρωτοβουλία, η οποία θα πρέπει να έχει συνέχεια. Ένα σχόλιο επί του τίτλου: μια που το κείμενο τίθεται τώρα σε διαβούλευση, θα ήταν ίσως πιο δόκιμο να ονομάζεται «Πράσινη» Βίβλος. (Συνήθως το White Paper είναι πιο ολοκληρωμένο κι ακολουθεί το Green Paper, το οποίο τίθεται στη φάση της διαβούλευσης.)
Ένα μόνο γενικό σχόλιο..
Ο τρόπος επεξεργασίας, διαβούλευσης και εφαρμογής του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», απέδειξε ότι η διαδικασία της νομοθέτησης που ακολουθείται, θα πρέπει να είναι ακριβώς η αντίστροφη.
Συγκεκριμένα:
α) Συγκέντρωση προτάσεων, υπηρεσιακών ή άλλων αρμόδιων παραγόντων,από τη βάση της διοικητικής πυραμίδας και προώθηση με ανάλογες παρατηρήσεις ή προτάσεις προς τα ανώτερα ιεραρχικά κλιμάκια με την ίδια διαδικασία.
β) Τακτικές και έκτακτες συναντήσεις των αρμόδιων στα μεσαία κλιμάκια της πυραμίδας με τους αρμόδιους στα αντίστοιχα ανώτερα.
γ) Επεξεργασία των δεδομένων και τελική εισήγηση από τα ανώτατα κλιμάκια, με δεδομένη την ενσωμάτωση εξειδικευμένων ρυθμίσεων, αν και όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.
ΑΡΓΗΣΑΜΕ ,ΑΡΓΗΣΑΜΕ ΠΟΛΥ.ΚΑΠΟΤΕ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Η ΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΛΕΥΚΗΣ ΒΙΒΛΟΥ.ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΛΟΓΗΣΩ ΣΗΜΕΡΑ ΕΥΘΥΝΕΣ.ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΗΣ ΑΡΓΟΠΟΡΙΑΣ ΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ.ΤΩΡΑ ΠΡΩΤΟ ΜΕΛΗΜΑ ΜΑΣ ΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΛΕΥΚΗΣ ΒΙΒΛΟΥ Η ΟΠΟΙΑ ΟΤΑΝ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΕΓΚΟΛΠΙΟ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗ,ΕΙΤΕ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΕΙΤΕ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ,ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΒΑΘΜΙΔΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ. Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ.ΠΡΩΤΑ ΟΜΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ ΝΑ ΠΕΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ ΛΕΥΚΗΣ ΒΙΒΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΕΥΔΟΚΙΜΟ ΤΡΟΠΟ.ΑΣ ΔΟΘΕΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ ,ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ,ΤΕΛΟΣ ΑΣ ΓΙΝΕΙ ΕΥΡΥΤΑΤΑ ΓΝΩΣΤΟ.ΘΑ ΕΠΑΛΕΛΘΩ ΣΥΝΤΟΜΑ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ.
ο Ο Υπουργός καταρτίζει, σε συμφωνία με τις υπηρεσίες, στην αρχή του χρόνου το πρόγραμμα που πρέπει να εκτελεσθεί και δεν παρεμβαίνει καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου με εμβόλιμα προγράμματα ή ρουσφέτια εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων.
Στο τέλος της χρονιάς ζητά απολογισμό και καταλογισμό ευθυνών για μη εκτελεσθείσες συμφωνημένες δράσεις.
Οι νόμοι που ψηφίζονται για κάθε θέμα πρέπει να έχουν ένα σταθερό αριθμό ακολουθούμενο από το έτος ψήφισης τους.
Π.χ Ο πολεοδομικός νόμος 1337 θα έχει τον αρχικό αριθμό Ν.1337/1983 και οι τυχόν τροποποιήσεις του θα έχουν τον ίδιο αριθμό (1337) ακολουθούμενο από το έτος ψήφισης τους π.χ. Ν.1337/2012.
Κεντρικές υπηρεσίες συντονισμού, προδιαγραφών, τιμολογίων , προτύπων, κανονιστικών διατάξεων κλπ και αποκεντρωμένες δομές εκτέλεσης με βάση τα δημιουργούμενα πρότυπα.
Συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιο του κου Οικονομίδη και θα ήθελα να συμπληρώσω, ότι επιτέλους η αποκέντρωση ουσίας και όχι άσκησης επι χάρτου θα πρέπει να γίνει πραγματικότητα.
Πρέπει να πάψει το κράτος να λειτουργεί συγκεντρωτικά με κέντρο το κάθε Υπουργείο το οποίο ειπδιώκει σε κάθε περίπτωση να αποτελεί τον φορέα που ελέγχει και κανονίζει τα πάντα.
Ας μελετήσουμε συστήματα χωρών όπως η Γερμανία των ΄΄κρατιδίων» και η Ελβετία των »καντονιών».
Περιορισμός λοιπόν των αρμοδιοτήτων των υπουργείων και μεταφορά αρμοδιοτήτων στην περιφέρεια.
Δεν είναι δυνατόν για θέματα π.χ. μετάθεσης ή μιας μετακίνησης που ζητάει ένας υπάλληλος να κρίνεται και να υπογράφεται απο έναν Υπουργό.
ευχαριστώ πολύ.
με εκτίμηση
Αποκεντρωμένη διοίκηση με τον τρόπο που συμβαίνει έως σήμερα ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ πλυν της διαρκούς ανάπτυξης διαφθοράς !!!
Πρέπει η κεντρική διοίκηση να έχει κανονιστικές και ΕΛΕΓΚΤΙΚΕΣ αρμοδιότητες και ΟΛΑ να γίνονται ηλεκτρονικά – προσβάσιμα για έλεγχο σε κάθε πολίτη με πολλαπλή δυνατότητα εύρεσης στοιχείων από μία κεντρική βάση δεδομένων και ΟΧΙ όπως η diavgeia όπου για να βρεις κάτι που μπορεί να σε ενδιαφέρει οφείλεις να ψάξεις τα πάντα, κάτι που φυσικά είναι ΑΔΥΝΑΤΟ !!! Επίσης είναι αποδεδειγμένο από την έως τώρα εφαρμογή ότι αρμοδιότητες σε Δήμους είναι χαμένη υπόθεση όταν δεν υπάρχει έλεγχος και γενικό πλαίσιο εφαρμογής! ΑΚόμα για να περιοριστεί η διαφθορά των υπαλλήλων πρέπει απαραιτήτως να υπάρχει τακτικός έλεγχος πόθεν έσχες με άνοιγμα λογαριασμών και έλεγχο περιουσίας συγγενών προσώπων με ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ για τους παραβάτες.
Μια πρώτη πρόταση που θεωρώ ότι θα έπρεπε τελικά να ενταχθεί και στην μελλοντική Συνταγματική αναθεώρηση.
Προκειμένου να επιτύχουμε πραγματικά τον στόχο της επιτελικότητας του Κράτους και την πραγματική αποκέντρωση των διαδικασιών και την εγγύτητα προς τον πολίτη και την επιχείρηση υπάρχει η πολύ απλή λύση:
Περιορισμός των αρμοδιοτήτων των Υπουργείων αποκλειστικά και μόνο σε ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΕΣ αποφάσεις. Για όλες τις ΑΤΟΜΙΚΕΣ αποφάσεις ή πράξεις η αρμοδιότητα πρέπει να ανήκει αποκλειστικά σε υπηρεσίες της Αποκεντρωμάνης Διοίκησης ή της Αυτοδιοίκησης Α΄ ή Β’ βαθμού.
Θα ακολουθήσουν πιθανότατα και άλλα σχόλια.