- Πρώην Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης - http://www.opengov.gr/minreform -

Υποβολή Σχολίων

Χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα [1] ωστε να υποβάλετε τα σχόλιά σας.

(Κατεβάστε το μορφότυπο του Ηλ. Τιμολογίου σε μορφή xls απο εδώ [2])

(Κατεβάστε το μορφότυπο του Ηλ. Τιμολογίου σε μορφή ods απο εδώ [3])

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα (Ανοιχτό | Κλείσιμο)

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "Υποβολή Σχολίων"

#1 Σχόλιο Από Φώτης Σταβάρας Στις 26 Μαρτίου 2012 @ 17:26

Το κυριότερο χαρακτηριστικό που πρέπει να έχει το ηλεκτρονικό τιμολόγιο είναι να είναι ανοικτό σε αλλαγές και προσαρμογές που σίγουρα θα χρειαστεί να υπάρχουν σε τακτά διαστήματα. Μια από αυτές θα είναι με την επερχόμενη είσοδο των ‘έξυπνων’ καρτών και πληρωμών μέσω smartphones με την τεχνολογία NFC.

#2 Σχόλιο Από Michael Petrolas Στις 26 Μαρτίου 2012 @ 17:46

Βιαστείτε!

#3 Σχόλιο Από Κουμπενάκης Αντώνης Στις 27 Μαρτίου 2012 @ 08:36

Θα πρέπει να λάβομε υπόψιν ότι μεγάλος αριθμός παραστατικών
εκδιδεται από φορητές συσκευές τιμολόγησης επί αυτοκινήτου (Ex Van).
Επομένως υπάρχει τεχνική δυσκολία στην κατάργηση του έντυπου μέσου τιμολόγησης σε αυτές τις περιπτώσεις. Η διανομή πολλών ταχυκίνητων προιόντων στηρίζεται σε αυτή τη μέθοδο διανομής.

Επίσης μεγάλος αριθμός Μικρομεσσαίων επιχειρήσεων δεν έχουν τις απαραίτητες υποδομές όπως πχ email, εμπορικό πρόγραμμα διαχείρησης κτλ για να διαχειρηστουν ηλεκτροινικά τις αγορές τους, κυρίως στο χώρο των μικρών σημείων λιανικής πώλησης όπως μινι μαρκετ, περίπτερα ψιλικατζίδικα που ειναι σχεδόν 40.000 πανελλαδικά.

#4 Σχόλιο Από Stefanos Στις 27 Μαρτίου 2012 @ 11:05

Το πρότυπο είναι σε μορφή Excel. Δηλαδή υποχρεώνεται τον κόσμο να αγοράσουν το MS Office για να το δούν.

Να το κατεβάσετε ΑΜΕΣΑ και να το αναρτήσετε σε μορφή .txt , .pdf ή XML

Είστε σίγουροι ότι είστε ικανοί να βγάζετε πρότυπα;

#5 Σχόλιο Από θ Στις 27 Μαρτίου 2012 @ 12:43

Απο το ηλεκτρονικό τιμολογιο θα πρέπει να εξαιρεθούν τα Νομικά Προσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα(σωματεία σύλλογοι) καθώς και τα δημόσια νομικά πρόσωπα του δημοσίου τομέα(δήμοσιο νπδδ νπιδ δεκο κτλ)δίοτι τα εν λόγω νομίκα πρόσωπα λειτουργούν ως επιτευξη καποιου σκοπού(κυρίως δημοσίου σκοπού-κοινωφελείς) και δεν ενσωματώνονται στις επιχειρήσεις.

#6 Σχόλιο Από ΜΟΥΖΑΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Στις 27 Μαρτίου 2012 @ 14:12

Η ιδέα είναι πολύ καλή και εφόσον υπάρξουν όλες οι ασφαλιστικές δεικλίδες που θα εξασφαλίζουν την διαφάνεια και την αποφυγή της μάστιγας των εικονικών τιμολογίων πρέπει να εφαρμοστεί. Αλλα πρέπει να εφαρμοστεί ΤΩΡΑ, άμεσα, χωρίς καμία καθυστέρηση έτσι ώστε να γίνει ένα ακόμη βήμα για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Η προσωπική μου γνώμη όμως είναι οτι δεν αρκεί. Πιστεύω οτι το πρόβλημα της φοροδιαφυγής θα λυνόταν οριστικά με τον έλεγχο του πόθεν έσχες των πάντων. Απο τον τελευταίο άνεργο μέχρι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και εφόσον διαπιστωθούν παραβάσεις να εφαρμόζονται ποινές φυλάκισης και όχι μόνο διοικητικές. Ετσι ωστε να μην μπορεί ο οποιοσδήποτε διαθέτει την οικονομική ευχέρεια να εξαγοράσει την ποινή του και να συνεχίσει κάνοντας τα ίδια. Ούτε τεκμήρια ούτε τίποτα. Ωστε κανείς να μην μπορεί να κάνει αγορές μεγάλης αξίας εφόσον δεν το επιτρέπουν τα εισοδήματά του. Γιατί τέτοιες αγορές είτε είναι ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, είτε είναι λεφτά του δημοσίου που έχουν καταχραστεί.

#7 Σχόλιο Από Ιωάννης Βιδάκης Στις 27 Μαρτίου 2012 @ 14:27

ΚΑΛΗΜΕΡΑ,
θα πρότεινα κάθε τιμολόγιο να αριθμείται με εναν γενικό ετήσιο αριθμό (α/α) και (πρόσθετα – παράλληλα) με εναν ειδικό αριθμό (α/α) ανά αποδέκτη (κριτήριο το ΑΦΜ)

Επίσης θεωρώ οτι θα ήταν χρήσιμο η επωνυμία της εταιρείας – σφραγίδα να συμπληρωνόταν με το έτος ίδρυσης της επιχείρησης.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
ΙΒ

#8 Σχόλιο Από Αμοιρίδης Πέτρος Στις 27 Μαρτίου 2012 @ 14:43

Ελπίζω μόνο να μη χρειάζεται ο επαγγελματίας φορολογικό μηχανισμό. Αν χρειάζεται, το ηλεκτρονικό τιμολόγιο δε θα είναι καμία απολύτως πρόοδος.

#9 Σχόλιο Από Φίλιππος Φιλιππίδης Στις 27 Μαρτίου 2012 @ 14:47

Όταν ένα σύστημα γίνει πολύπλοκο πρέπει να ψάξουμε να βρούμε αν μπορεί να απλουστευθεί, γιατί αλλιώς αντί να μας λύσει το πρόβλημα, θα δημιουργήσει άλλα προβλήματα.

Έτοιμη πρόταση δεν έχω, αλλά θα μπορούσα να συντάξω μια πολύ απλούστερη.

Βέβαια αυτή η πρόταση θα είχε κάποιο κόστος, αλλά σας τονίζω με βεβαιότητα πως η λύση σας δεν θα λειτουργήσει.

#10 Σχόλιο Από ΝΙΚΟΣ ΓΑΣΠΑΡΗΣ Στις 27 Μαρτίου 2012 @ 14:50

ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΕΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ
ΙΣΧΥΣΟΥΝ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΣΕ ΜΗΝΙΑΙΑ ΒΑΣΕΙ

ΚΟΒΟΥΜΕ ΕΝΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΜΕ ΑΦΜ 999999999
ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΣΕ ΛΟΓ/ΜΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΟΥΣ ΚΩΔΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΕΚΡΟΕΣ -ΕΙΣΡΟΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΖΕΥΕΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ (ΟΤΑΝ ΚΟΒΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΣΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΜΑΣ ) Η ΕΙΣΡΟΕΣ ΟΤΑΝ ΚΟΒΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΜΑΣ ΠΡΟΣ ΕΜΑΣ ΑΡΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΧΡΕΩΠΙΣΤΩΣΗ ΤΟΥ ΛΟΓ/ΜΟΥ
Χ ΛΟΓ/ΜΟΣ ΦΠΑ Π
========================.========================
ΤΙΜΟΛ.ΠΡΟΜΗΘ. 500,00 ΤΙΜΟΛ.ΠΕΛΑΤΩΝ 2000,00
» 200,00 200,00
=================== ==================
ΤΕΛΟΣ ΜΗΝΑ 700,00 2200,00

ΔΙΑΦΟΡΑ 1500,00 ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Ο ΛΟΓ/ΜΟΣ ΜΗΝΑ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΣ ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΙΣΧΕΥΣΕΙ ΜΟΝΟ ΕΑΝ ΓΙΝΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΠΥΛΩΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

#11 Σχόλιο Από Βασίλης Μασσέλος Στις 27 Μαρτίου 2012 @ 14:59

Αν και οι πληροφορίες που έχουν αναρτηθεί είναι ελλιπείς θα ήθελα να παρατηρήσω τα εξής.
1) Το ηλεκτρονικό τιμολόγιο δεν είναι εργαλείο της φορολογικής διοίκησης αλλά, ως μέρος του ευρύτερου ηλεκτρονικού επιχειρείν, πολύτιμο εργαλείο ανταγωνιστικότητας για της επιχειρήσεις. Ο σχεδιασμός του μορφοτύπου (που είναι αδόκιμος νεολογισμός) έχει γίνει με κριτήριο τις ανάγκες του φοροεισπρακτικού μηχανισμού τις οργανωτικές/δομικές παθογένειες του οποίου αναπαράγει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι συμπεριλαμβάνεται η Δ.Ο.Υ. (κωδικός ΚΑΙ όνομα!) παρά το γεγονός ότι η σχετική πληροφορία μπορεί να αντληθεί ευχερώς με βάση το ΑΦΜ. Για το λόγο αυτό πρέπει να γίνει επανασχεδιασμός αφού αλλάξει/καταργηθεί και ο ΚΒΣ ώστε να αποφευχθούν τέτοιου είδους redundancies.
2) Για τον ίδιο λόγο η υλοποίηση του τιμολογίου πρέπει να γίνει πάνω στο αντίστοιχο τιμολόγιο της UBL (Universal Business Language) η οποία παρέχει πολύτιμες δυνατότητες στις επιχειρήσεις και η οποία είναι απόλυτα συμβατή με το semantic data model. (βλ. [4]). Ο προτεινόμενος σχεδιασμός περιλαμβάνει πολλές άχρηστες αποκλίσεις. Οι πλέον επιτυχημένες εφαρμογές e-invoicing διεθνώς έχουν γίνει με βάση την UBL την οποία χρησιμοποιεί για e-invoicing και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
3) Οι πληροφορίες που έχουν αναρτηθεί δεν ορίζουν την πλατφόρμα messaging που θα χρησιμοποιηθεί. Στον βαθμό που προκριθεί η UBL η οποία στηρίζεται στο XML η καλύτερη σήμερα λύση είναι το ebMS (ebXML Messaging) που είναι ένα ασφαλές και ισχυρό πρωτόκολλο επικοινωνίας για ηλεκτρονικό επιχειρείν. Κυρίως είναι ανοικτό πρωτόκολλο η χρήση του οποίου θα εξασφαλίσει ότι α) η υποδομή σε κάθε επιχείρηση θα είναι αξιοποιήσιμη και για συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και όχι μόνο μεταξύ δημοσίου και επιχειρήσεων και β) ότι δεν θα επικρατήσουν αδιαφανείς πρακτικές και ολιγοπωλειακές συνθήκες (όπως π.χ. συμβαίνει στην αγορά των φορολογικών μηχανισμών όπου μια μνήμη ολίγων Κbytes κοστίζει στις επιχειρήσεις όσο ένα solid state drive 300 Gigabytes).
4) To ηλεκτρονικό τιμολόγιο δεν είναι ελληνικό ή εθνικό. Παρά τον μάλλον κακό σχεδιασμό του ευρωπαϊκού προτύπου (semantic data model του UN/CEFACT Cross-Industry Invoice (CII) το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπάθησε να συμμαζέψει με το CEN Message User Guideline project -MUG), το «ελληνικό» ηλεκτρονικό τιμολόγιο θα πρέπει να σχεδιαστεί ώστε να είναι πλήρως συμβατό με το ευρωπαϊκό για να χρησιμοποιείται από τις εταιρίες και στις ενδοκοινοτικές τους συναλλαγές (αλλά και στην συνέχεια και με τρίτες χώρες). Έτσι η όποια πρόταση θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να αναρτηθεί και στα Αγγλικά ώστε να μπορούν να παρέμβουν και stakeholders από την Ε.Ε.
5) Ομοίως η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης αν και θετική δεν επαρκεί ούτε χρονικά ούτε τεχνικά για ένα τόσο εξειδικευμένο θέμα. Εν προκειμένω χρειάζεται πολύ εξειδικευμένη εκπροσώπηση την οποία δεν είναι εκ των πραγμάτων ικανοί να παράσχουν οι εταίροι (ΕΒΕΑ, ΓΣΕΒΒΕ κλπ) που συμμετείχαν στις υποτυπώδεις συσκέψεις που έγιναν. Χρειάζεται ουσιαστική συμμετοχή από διευθυντές IT Ελληνικών επιχειρήσεων και software houses και μια πολύ αυστηρότερη διαδικασία ελέγχου όπως αυτή που ακολουθείται συνήθως στα πρότυπα

#12 Σχόλιο Από Δ/νση Τυποποίησης ΕΛΟΤ Στις 27 Μαρτίου 2012 @ 15:11

Η διαμόρφωση ενός κοινού μορφότυπου για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια είναι, πέραν πάσης αμφιβολίας, θέμα τυποποίησης και δημιουργίας εθνικού προτύπου. Ωστόσο, το Υπουργείο σας επιλέγει να θέσει σε διαβούλευση μορφότυπο για το ελληνικό τιμολόγιο χωρίς να συνεργαστεί προηγουμένως με τον Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης.

Επί της ουσίας, και με την πρώτη πρόχειρη ματιά που ρίξαμε, διαπιστώνουμε κακή -τουλάχιστον- χρήση των Διεθνών Προτύπων. Η Ελλάδα και ο ΕΛΟΤ δεν έχουν αποδεχθεί την πλήρη χρήση του ISO 3166-1 και του alpha-2 κωδικού του που εσείς χρησιμοποιείτε σε πολλά πεδία του μορφότυπου του ηλεκτρονικού τιμολογίου. Και τούτο διότι ο κωδικός αυτός αναφέρεται, μεταξύ άλλων, και στην FYROM και της αποδίδει τον κωδικό MK, ενώ ταξινομεί τη σχετική χώρα στο M.

Υπάρχουν λύσεις και για το θέμα αυτό όπως είναι για παράδειγμα η χρήση του numeric-3 code αντι για τον alpha-2 code.

Για τους λόγους που προαναφέραμε, τύπου και ουσίας, σας καλούμε να αποσύρετε τον μορφότυπο αυτό από την δημόσια διαβούλευση και αφού συνεργαστείτε μαζί μας να κρίνετε αν αυτός πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο Εθνικού Προτύπου ή όχι και να λάβετε τις τελικές αποφάσεις σας.

Η Δ/νση Τυποποίησης του ΕΛΟΤ

#13 Σχόλιο Από ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ι. ΚΟΥΡΕΒΕΣΗΣ Στις 27 Μαρτίου 2012 @ 16:20

ΤΟ ΜΟΝΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΩ ΕΙΝΑΙ,ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ,Ή ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ ΗΔΗ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε.?
ΑΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΟΛΥ ΘΑ ΤΟ ΧΑΡΩ ,ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΛΟΓΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΑΜΕΣΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ.
ΑΝ ΠΑΛΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ,ΔΗΛΑΔΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ Ε.Ε.ΝΟΜΙΖΩ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΟΥΡΑΣΤΟΥΜΕ .ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΩΣ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΙΣΧΥΕΙ.
ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΝΑ ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΡΩΤΗΜΑ.
ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ Σ ΟΛΗ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΒΑΘΜΟ ΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ?
ΔΕΝ ΚΟΜΙΖΩ ΓΛΑΥΚΑΣ ΕΙΣ ΑΘΗΝΑΣ,ΑΛΛΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΤΣΙ ΠΟΛΛΕΣ ΗΘΕΛΗΜΕΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ,ΥΠΕΡΤΙΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ,ΥΠΟΤΙΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ Ή ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΚΤΛ,ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ,ΘΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΟ ΕΠ ΩΦΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ,ΕΑΝ ΕΥΚΟΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΕΛΕΧΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΜΟΔΙΑ ΟΡΓΑΝΑ.ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΩ ΣΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ,ΑΛΛΑ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ Η ΣΩΣΤΗ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΔΙΑΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΜΑΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΣΚΕΜΜΕΝΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ.

#14 Σχόλιο Από Αναστάσιος Χρηστίδης Στις 27 Μαρτίου 2012 @ 16:40

– Θετικά κρίνεται η υιοθέτηση του απλού ASCII αρχείου, έστω κι αν στο κοντινό μέλλον θα πρέπει να συμπεριληφθούν και άλλες μορφές.
– Η επικέντρωση σε λύσεις άμεσες, με την ελάχιστη εμπλοκή του κράτους είναι επίσης ορθή.
– Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση περί κουπονιού ενίσχυσης: θετική πρόταση αλλά η αρχική εκτίμηση για 1.000€ περίπου ανά επένδυση είναι πολύ μικρή. Σοβαρές εταιρείες πληροφορικής θα πρέπει να επενδύσουν πολλαπλάσια ποσά σε έρευνα και ανάπτυξη. Έτσι, και το κόστος λύσεων ηλεκτρονικής τιμολόγησης θα είναι αρκετά περισσότερο από 1.000€.
– Μερικές σημειώσεις σχετικά με το μορφότυπο:
Α) HEADER
Α1. Προσθήκη ημερομηνίας και ώρας «οριστικοποίησης» του παραστατικού
Α2. Απάλειψη στοιχείων παραγγελίας (βλ. Β2 και Β3 παρακάτω)
B) DETAILS
Β1. Προσθήκη «κωδικού εκπτωτικής καμπάνιας» δίπλα στο πεδίο έκπτωσης. Ο πελάτης πρέπει να γνωρίζει εάν η έκπτωση δόθηκε βάσει τιμοκαταλόγου ή άλλης , ισχύουσας καμπάνιας του προμηθευτή
Β2. Αριθμός παραγγελίας πελάτη (και αριθμός γραμμής παραγγελίας). Συνδέονται γραμμές παραστατικού με ΓΡΑΜΜΕΣ παραγγελίας αγοράς.
Β3. Αριθμός παραγγελίας προμηθευτή (και αριθμός γραμμής παραγγελίας). Συνδέονται γραμμές παραστατικού με ΓΡΑΜΜΕΣ παραγγελίας πώλησης.

#15 Σχόλιο Από ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΒΟΣ Στις 27 Μαρτίου 2012 @ 18:18

Το ηλεκτρονικό τιμολόγιο όπως έχει σχεδιασθεί θα εξυπηρετήσει τις οργανωτικές ανάγκες των επιχειρήσεων, αλλά δεν θα εκπληρώσει τις προσδοκίες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την είσπραξη των εσόδων.

Για να επιτευχθεί ο στόχος για τον οποίο θεσμοθετείται το ηλεκτρ. τιμολόγιο, απαιτούνται πολύ απλές και πρακτικές λύσεις, με πολύ λιγότερο κόστος και είναι απορίας άξιο, όχι μόνο γιατί δεν εφαρμόζονται, αλλά γιατί δεν αναφέρονται.

Δυστυχώς δεν έχω τη διάθεση να τις καταγράψω, αφού έχω την βεβαιότητα πως τίποτα δεν πρόκειται να γίνει, αλλά ούτε και το χρόνο, μιας και έχω βυθιστεί στην ανάγνωση των αμέτρητων νόμων και αποφάσεων οι οποίοι συνεχίζουν να εξυπηρετούν όλους αυτούς που έφεραν τη χώρα εδώ και να αποπροσανατολίζουν τους επαγγελματίες από αυτό με το οποίο θα έπρεπε να ασχολούνται. Με την ανάπτυξη του επαγγέλματός τους και της επιχείρησής τους.

Ελπίζω κάποια στιγμή να υπάρξει ακόμη και τώρα μία μ ό ν ο σωστή επιλογή, μη α υ τ ο κ α τ α σ τ ρ ο φ ι κ ή.

#16 Σχόλιο Από ΧΑΡ. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ Στις 27 Μαρτίου 2012 @ 18:19

Dr. ΧΑΡ. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
[5] 27.03.2012
Τηλ. 6946502344

Η πρόταση που ακολουθεί, εξασφαλίζει :

1. Τον μηδενισμό της φοροδιαφυγής
2. Την απόδοση στο κράτος του Φ.Π.Α. εντός 24ώρου
3. Το μηδενισμό της Εισφοροδιαφυγής
4. Το μηδενισμό της διαφθοράς (μίζα και φακελάκι)
5. Την αύξηση των καταθέσεων στις Τράπεζες μέχρι 100 δις Ε.
6. Τον απόλυτο έλεγχο μετακίνησης κεφαλαίων σε ξένες Τράπεζες ακόμη και σε αυτές των φορολογικών παραδείσων.
7. Την εντυπωσιακή μείωση της φορολογικής γραφειοκρατίας
8. Την απεξάρτηση του κράτους από το μεγάλο αριθμό εφοριακών υπάλληλων ή φοροτεχνικών
9. Την εντυπωσιακή μείωση της εγκληματικότητας

Η ΠΡΟΤΑΣΗ, αποτελεί επέκταση της υπάρχουσας νομοθεσίας που ισχύει από 01/04/2011 και αφορά την υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος (πιστωτική κάρτα – τραπεζική επιταγή) για συναλλαγές που ξεπερνούν τα 3.000 Ευρώ, ενώ από 01/01/2012 το ποσό θα μειωθεί στα 1.500 Ευρώ.

Με την εφαρμογή της πρότασης, κάθε συναλλαγή, από 1 λεπτό του Ευρώ και άνω, θα πραγματοποιείται με πλαστικό χρήμα και θα ακολουθεί ται από κατάργηση της κυκλοφορίας Ευρώ στην αγορά.
Κανείς Ελληνας ή αλοδαπός που εργάζεται στην Ελλάδα, δεν θα μπορεί να κάνει ανάληψη μετρητών από οποιαδήποτε Τράπεζα της Ελλάδος.

Κάθε Ελληνας πολίτης – καταναλωτής θα εφοδιασθεί με μια πιστωτική – χρεωστική κάρτα, από Τράπεζα της αρεσκείας του, με την οποία θα πραγματοποιεί κάθε συναλλαγή.

Οι Μισθωτοί και οι Συνταξιούχοι θα λαμβάνουν κάθε μήνα το μισθό τους και τη σύνταξή τους αντίστοιχα μέσα από τη πιστωτική – χρεωστική τους κάρτα.

Οι ελευθεροεπαγγελματίες, οι έμποροι, οι επιχειρηματίες, οι βιομήχανοι κλπ, σαν καταναλωτές θα διαθέτουν πιστωτική – χρεωστική κάρτα και για την υπόλοιπη επαγγελματική τους δραστηριότητα, τραπεζικές επιταγές.

Απαγορεύεται κάθε ανάληψη σε μετρητά, ενώ η πιστωτική – χρεωστική του κάρτα ή ο τραπεζικός λογαριασμός των επιταγών του, θα
δέχεται από τον καταθετικό προθεσμιακό του λογαριασμό, οποιοδήποτε

ποσό επιθυμεί ο ίδιος για την ικανοποίηση κάθε αγοράς του. Όλα τα καταστήματα, οι ελευθεροεπαγγελματίες, οι έμποροι κλπ θα χρησιμοποιούν τις ταμειακές μηχανές σαν αθροιστικές πλέον, (καταργείται ο έλεγχος τους από εφοριακούς, που κρύβει υψηλό βαθμό διαφθοράς), ενώ θα προμηθευτούν από τις τράπεζες μηχανήματα ………….. για την χρέωση της πιστωτικής – χρεωστικής κάρτας του καταναλωτή.

Μηδενισμός της φοροδιαφυγής και απόδοση στο κράτος του Φ.Π.Α.

Την επομένη των συναλλαγών ο κάθε ελευθεροεπαγγελματίας, έμπορος, επιχειρηματίας, απευθύνεται στη Τράπεζα του για να εισπράξει το τζίρο της προηγούμενης μέρας. Ο Υπάλληλος παρακρατεί τον ΦΠΑ κάθε συναλλαγής και τον αποδίδει στο κράτος και ταυτόχρονα καταχωρεί το υπόλοιπο ποσό στον τραπεζικό λογαριασμό που επιθυμεί ο πελάτης του (στη πιστωτική – χρεωστική του κάρτα, στο τραπεζικό λογαριασμό των επιταγών του, ή στον προθεσμιακό του τραπεζικό λογαριασμό). Επιπλέον ο υπάλληλος θα καταχωρεί τον ημερήσιο τζίρο του σε ένα νέο λογαριασμό που θα έχει την ονομασία «ακαθάριστο ετήσιο εισόδημα». Στο τέλος του χρόνου η Τράπεζα διαθέτει τον ετήσιο ακαθάριστο τζίρο του πελάτη του και τον διαβιβάζει ηλεκτρονικά στην ΔΟΥ του. Στη ΔΟΥ μετά τη κατάθεση των εξόδων του φορολογούμενου, με μια απλή αφαίρεση, υπολογίζεται επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος, ο φόρος του. Το ποσό αυτό πάντα ηλεκτρονικά μεταβιβάζε ται στη Τράπεζα του φορολογούμενου και γίνεται ισόποση ανάληψη από τον λογαριασμό του φορολογούμενου, την ημέρα της καταληκτικής ημερομηνίας πληρωμής του φόρου του, ο οποίος και αποδίδεται άμεσα στο κράτος.
Υπολογίζεται ότι με την παραπάνω διαδικασία, περισσότερα από 24 δις Ευρώ το χρόνο θα μπαίνουν στα κρατικά ταμεία από άμεσους και έμμεσους φόρους των Ελλήνων φορολογούμενων, χωρίς να παραμένει καμιά απολύτως εκκρεμότητα.
Οι μειωμένες σε αριθμό ΔΟΥ θα ασχοληθούν αποκλειστικά με το χθες για την είσπραξη των οφειλομένων της τελευταίας τουλάχιστον εικοσαετίας που γι αυτά υπάρχουν λύσεις ταχύτατες, απλές και αποτελεσματικές.

Μηδενισμό της Εισφοροδιαφυγής

Ο κάθε ιδιωτικός υπάλληλος θα πληρώνεται, είτε με τραπεζική επιταγή του αφεντικού του, είτε με τη μεταφορά χρημάτων από το λογαριασμό του αφεντικού του στην πιστωτική – χρεωστική κάρτα του. Για την ολοκλήρωση της μιας από τις δύο διαδικασίες, ο υπάλληλος θα υποχρεούται να προσκομίζει ασφαλιστική ενημερότητα. Σε περίπτωση που ο υπάλληλος είναι ανασφάλιστος ακολουθούνται τα νόμιμα, με κατασχέσεις από τον τραπεζικό λογαριασμό του αφεντικού, του ποσού που αντιστοιχεί στη κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών του υπαλλήλου.

Μηδενισμό της διαφθοράς (μίζα και φακελάκι)

Όταν στην Ελληνική αγορά δεν θα κυκλοφορεί χαρτονόμισμα του Ευρώ, αλλά μόνον ηλεκτρονικό χρήμα, είναι αδύνατος καθε χρηματισμός (μίζες, φακελάκια) οποιουδήποτε Έλληνα πολίτη. Κάθε μεταφορά χρημάτων από τραπεζικό λογαριαμό σε άλλον θα ελέγχεται ηλεκτρονικά και θα υπάρχουν άμεσα κυρώσεις και στους δύο εμπλεκόμενους. Ειναι δυνατόν, καθε μεταφορά χρημάτων από λογαριασμό σε άλλον τραπεζικό λογαριασμό, να περιγράφεται το είδος της συναλλαγής και να προσδιορίζεται ο λόγος της συναλλαγής.
Το μηχανογραφικό σύστημα των μεγάλων Ελληνικών Τραπεζών αν ήταν όμοιο με αυτό του TAXIS, από το πρώτο μήνα λειτουργίας του, θα είχαν χρεοκωπήσει.

Αύξηση των καταθέσεων στις Τράπεζες μέχρι και τα 100 δις Ευρώ

Τα κυκλοφορούντα σήμερα στην Ελλάδα χαρτονομίσματα του Ευρώ, μέσα σε μικρο χρονικό διάστημα θα καταλήξουν στις Τράπεζες σε καταθετικούς λογαριασμούς. Με την έναρξη εφαρμογής της αρχής του πλαστικού χρήματος η πορεία των χαρτονομισμάτων θα είναι μονόδρομος : καταναλωτής, έμπορος, προμηθευτής, Τράπεζα. Είναι αδύνατον να είναι αμφίδρομη, με αποτέλεσμα να αυξηθούν μόνιμα τα αποθεματικά των Τραπεζών κατά 100 δις Ευρώ περίπου, ποσό που αντιστοιχεί στο κυλοφορούν χρήμα σήμερα, απαλλάσοντας το κράτος από συμπληρωματικές εγγυήσεις προς τις τράπεζες.

Απόλυτος έλεγχος μετακίνησης κεφαλαίων σε ξένες Τράπεζες ακόμη και σε αυτές των φορολογικών παραδείσων.

Η διακίνηση λοιπόν του χρήματος θα είναι καθαρά λογιστική αλλάζοντας τραπεζικούς λογαριασμούς χωρίς να μειώνονται τα αποθεματικά των Τραπεζών. Κάθε εντολή μεταφοράς κεφαλαίων σε ξένη Τράπεζα θα γίνεται αποκλειστηκά μεσω Τραπέζης, με πλήρη διαφάνεια. Οι φορολογικοί παράδεισοι θα έχουν τελείωσει για τους Έλληνες καταθέτες μια που τα κεφάλαιά τους θα είναι καθαρά.

Εντυπωσιακή μείωση της φορολογικής γραφειοκρατίας.

Καταργούνται οι ηλεκτρονικές δηλώσεις του ΦΠΑ, ο εισπρακτι- κός μηχανισμός , ο φορολογικός έλεγχος Ελλήνων φορολογουμένων, ενώ ελαχιστοποιείται ο αριθμός των ταμείων στις εφορίες, απλοποιούνται οι φορολογικές δηλώσεις, κλπ.
Τέλος εδραιώνεται η φορολογική συνείδηση των Ελλήνων.

Μείωση εντυπωσιακή της εγκληματικότητας

Κατά κανόνα οι κλοπές και οι ληστείες δεν αφορούν αγαθά αλλά χρήματα. Οταν αυτά δεν υπάρχουν στα σπίτια, στα μαγαζιά, στις επιχει-

ρήσεις , στις Τράπεζες, στις τσάντες των γυναικών και στις τσέπες των
ανδρών, οι κακοποιοί δεν θα επιχειρήσουν να διαπράξουν κλοπές με δεδομένη την αποτυχία. Ακόμη και αν κλαπεί η πιστωτική-χρεωστική κάρτα, είναι εύκολο να ακυρωθεί άμεσα με ένα απλό τηλεφώνημα.

Τέλος οι Τράπεζες θα απαλλαγούν από το κοινό που τρέχει καθημερινά στα ταμεία για αναλήψεις χρημάτων. Το έργο όμως που θα επιτελούν για το Κράτος θα είναι σπουδαίο και για το λόγο αυτό θα πρέπει να αποζημιώνονται.

Οι Ελληνες πολίτες εχουν βιώσει τη πιστωτική κάρτα, την έχουν πληρώσει ακριβά πολλές φορές και πάρα πολλοί έχουν καταλήξει στον Τειρεσία. Με την προτεινόμενη πιστωτική-χρεωστική κάρτα δεν κινδυνεύουν πλέον να υπερχρεωθούν.
Οι επιχειρηματίες γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος συναλλαγής από το ηλεκτρονικό χρήμα, έκφραση του οποίου είναι και η τραπεζική επιταγή, θα την σεβαστούν διότι θα γνωρίσουν ότι θα έχει αντίκρισμα στις καταθέσεις τους και στην ακίνητη περιουσία τους.
Οσο για τους ηλικιωμένους που ποτέ δεν είχαν στη κατοχή τους πιστωτική κάρτα, θα είναι ευτυχείς όταν αντιληφθούν ότι δεν θα τους κλέβει στα ρέστα ο κάθε ταμείας, δεν θα χάνουν τα λεφτά τους και κανένας διαρήκτης δεν θα μπένει στο σπίτι τους για να τους κλέψει, αφού πρώτα τους κακοποιήσει.
Το μόνο αρνητικό σημείο της πρότασης είναι ότι δεν θα μπορεί κάποιος να δώσει ελευμοσύνη.

#17 Σχόλιο Από αντρεας Στις 27 Μαρτίου 2012 @ 18:44

Καλη σαν σκεψη αυτη η δυνατοτητα για της επιχειρησης αλλα δεν σκεφτεσται οτι ετσι θα κλεισουν δεκαδες τυπογραφεια και επισης θα μεινουν εκατονταδες ανεργοι πολιτες και σε συναφοι επαγγελματα.

#18 Σχόλιο Από Βασίλης Μασσέλος Στις 27 Μαρτίου 2012 @ 19:07

Αν και οι πληροφορίες που έχουν αναρτηθεί είναι ελλιπείς θα ήθελα να παρατηρήσω τα εξής.
1) Το ηλεκτρονικό τιμολόγιο δεν είναι εργαλείο της φορολογικής διοίκησης αλλά, ως μέρος του ευρύτερου ηλεκτρονικού επιχειρείν, πολύτιμο εργαλείο ανταγωνιστικότητας για της επιχειρήσεις. Ο σχεδιασμός του μορφοτύπου (όρος που είναι αδόκιμος νεολογισμός) έχει γίνει με κριτήριο τις ανάγκες του φοροεισπρακτικού μηχανισμού τις οργανωτικές/δομικές παθογένειες του οποίου αναπαράγει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι συμπεριλαμβάνεται η Δ.Ο.Υ. (κωδικός ΚΑΙ όνομα!) παρά το γεγονός ότι η σχετική πληροφορία μπορεί να αντληθεί ευχερώς με βάση το ΑΦΜ. Για το λόγο αυτό πρέπει να γίνει επανασχεδιασμός αφού αλλάξει/καταργηθεί και ο ΚΒΣ ώστε να αποφευχθούν τέτοιου είδους redundancies.

2) Για τον ίδιο λόγο η υλοποίηση του τιμολογίου πρέπει να γίνει πάνω στο αντίστοιχο τιμολόγιο της UBL (Universal Business Language) η οποία παρέχει πολύτιμες δυνατότητες στις επιχειρήσεις και η οποία είναι απόλυτα συμβατή με το semantic data model. (βλ. [4]). Οι πλέον επιτυχημένες εφαρμογές e-invoicing διεθνώς έχουν γίνει με βάση την UBL την οποία χρησιμοποιεί για e-invoicing και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

3) Οι πληροφορίες που έχουν αναρτηθεί δεν ορίζουν την πλατφόρμα messaging που θα χρησιμοποιηθεί. Στον βαθμό που προκριθεί η UBL η οποία στηρίζεται στο XML η καλύτερη σήμερα λύση είναι το ebMS (ebXML Messaging) που είναι ένα ασφαλές και ισχυρό πρωτόκολλο επικοινωνίας για ηλεκτρονικό επιχειρείν. Κυρίως είναι ανοικτό πρωτόκολλο η χρήση του οποίου θα εξασφαλίσει ότι α) η υποδομή σε κάθε επιχείρηση θα είναι αξιοποιήσιμη και για συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και όχι μόνο μεταξύ δημοσίου και επιχειρήσεων και β) .ότι δεν θα επικρατήσουν αδιαφανείς πρακτικές και ολιγοπωλειακές συνθήκες (όπως π.χ. συμβαίνει στην αγορά των φορολογικών μηχανισμών όπου μια μνήμη ολίγων Κbytes κοστίζει στις επιχειρήσεις όσο ένα solid state drive 300 Gigabytes).

4) To ηλεκτρονικό τιμολόγιο δεν είναι ελληνικό ή εθνικό. Παρά τον μάλλον κακό σχεδιασμό του ευρωπαϊκού προτύπου (semantic data model του UN/CEFACT Cross-Industry Invoice (CII) το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπάθησε να συμμαζέψει με το CEN Message User Guideline project -MUG), το «ελληνικό» ηλεκτρονικό τιμολόγιο θα πρέπει να σχεδιαστεί ώστε να είναι πλήρως συμβατό με το ευρωπαϊκό για να χρησιμοποιείται από τις εταιρίες και στις ενδοκοινοτικές τους συναλλαγές (αλλά και στην συνέχεια και με τρίτες χώρες). Έτσι η όποια πρόταση θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να αναρτηθεί και στα Αγγλικά ώστε να μπορούν να παρέμβουν και stakeholders από την Ε.Ε.

Ομοίως η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης αν και θετική δεν επαρκεί ούτε χρονικά ούτε τεχνικά για ένα τόσο εξειδικευμένο θέμα. Εν προκειμένω χρειάζεται πολύ εξειδικευμένη εκπροσώπηση την οποία δεν είναι εκ των πραγμάτων ικανοί να παράσχουν οι εταίροι (ΕΒΕΑ, ΓΣΕΒΒΕ κλπ) που συμμετείχαν στις υποτυπώδεις συσκέψεις που έγιναν. Χρειάζεται ουσιαστική συμμετοχή από διευθυντές IT Ελληνικών επιχειρήσεων και software houses και μια πολύ αυστηρότερη διαδικασία ελέγχου όπως αυτή που ακολουθείται συνήθως στα πρότυπα.

#19 Σχόλιο Από Ναούμ Λιώτας Στις 27 Μαρτίου 2012 @ 19:10

Αυτό που καθιστά κάτι φιλικό προς τις επενδύσεις και τους επιχειρηματίες είναι η απλότητα. Η αντικατάσταση της γραφειοκρατίας σε χαρτιά με ηλεκτρονική γραφειοκρατία δε νομίζω ότι θα βοηθήσει. Νομίζω ότι το συγκεκριμένο μορφότυπο στερείται απλότητας καθώς σαν πρώτη παρατήρηση ο αριθμός των πεδίων είναι υπερβολικά μεγάλος. Προφανώς προτείνω απλοποίηση του μορφότυπου!

#20 Σχόλιο Από ΑΝΩΝΥΜΟΣ Στις 27 Μαρτίου 2012 @ 21:23

Μια πρώτη παρατήρηση, μου φαίνεται πολύ ογκώδες το ηλ. τιμολογιο (πολλές πληροφορίες) και δεν ειμαι σιγουρος κατα ποσο θα εξυπηρετει στη πραξη αυτο. Εχω και μια απορια, τι εξυπηρετει να υπάρχουν ΑΦΜ, ΑρΜΑΕ και Αρ ΓΕΜΗ αφου αφορουν το ιδιο προσωπο? Μου δινει την εντυπωση οτι πρεπει να οργανωσουμε καλυτερα καποιες διαδικασιες ετσι ωστε να μειωθουν οι πληροφοριες πανω στο ηλ. τιμολογιο και να μπορεσετε να επιτυχαιτε καλυτερο ελεγχο. Θα επανελθω στο θεμα αφου το μελετησω λιγο καλυτερα και οργανωσω τη σκεψη μου.

Ευχαριστω πολυ

#21 Σχόλιο Από George Artemidian Στις 27 Μαρτίου 2012 @ 21:28

Μήπως είναι πολύ σύνθετο?
Θα ήθελα να μάθω εάν προβλέπεται σε διεθνή πρότυπα ή αν αυτό χρησιμοποιείται αλλού όπως στην Κυπρο ή στην Αγγλία ή σε χώρες που στην παγκόσμια κατάταξη για ευκολια στην επιχειρηματικότητα είναι ψηλά.
Ευχαριστώ.

#22 Σχόλιο Από ΚΟΥΝΤΟΥ ΣΑΡ. Στις 28 Μαρτίου 2012 @ 01:26

Καλή και αναγκαία η προσπάθεια και μάλιστα να υλοποιηθεί, όσο το δυνατόν πιο σύντομα.
Μα στ’ αλήθεια είναι τεράστιο !!!!!
Ποιός υπάλληλος σε ταμείο δεν θα δυσανασχετίσει, αν πρέπει να συμπληρώσει τόσο περίπλοκο τιμολόγιο ?
Θα μπορούσε να υπάρχει ένα βασικό για τις συνηθιμένες και πιο συχνές βέβαια συναλλαγές και ένα δεύτερο συμπληρωματικό με όλα τα άλλα στοιχεία, που εμφανίζονται στις συναλλαγές σπανιότερα. Έται ούτε ο πελάτης δεν θα περιμένει πολύ για την έκδοσή του, ούτε οι επιχειρήσεις θα προβάλλουν αντιρρήσεις.
Με το συγκεκριμένο, φανταστείτε τί θα γίνει στις ατομικές επιχειρήσεις….

#23 Σχόλιο Από Christos papadoulis Στις 28 Μαρτίου 2012 @ 02:27

Dear sirs,

You over complicate something that is very simple.

The basic information you need to set once is:
A philosophical difference. There is no «Header» and «Line Item». What we have information about two Trading Partners and of charges for products one Trading Partner purchased from another Trading Partner.
Before the purchases officially began, the trading partners signed a contract/agreement in which they described the terms and conditions governing the purchases and payments.

Trading partner data (Trading Partner is the issuer, buyer, Dispatch company, Etc.)
Each of the above have has addresses, bank, tax, etc information.

Person information. A person is en employee of a Trading Partner. A person has many roles, Issuer, Buyer, Recepient, etc.

The bank Information needed is the IBAN number. The IBAN contains the country, the bank code, the brach code and the customers’s account number.

Contract information between two or more Tradng Partners.

Comments or textual information that can be created and attached to a Trading Partner, Contract, Contacte, Etc.

What I describe above was addressed and solved 20 years ago when I worked for a large global company. If you wish any additional information I will be willing to address any and all your questions.

#24 Σχόλιο Από Μιχάλης Γρ Βραχόπουλος Στις 28 Μαρτίου 2012 @ 08:18

Το ηλεκτρονικό τιμολόγιο χρησιμοποιείται σε άλλες χώρες εδώ και 30 χρόνια … αλλά στην Ελλάδα ψάχνουμε τους κλέφτες με βιβλία και μεταφορές στοιχείων από σελίδα σε σελίδα και με αρτηριοσκληρωτικούς υπαλλήλους που σου απαγορεύουν να σβήσεις!!
το ηλεκτρονικό τιμολόγιο μπορεί να περιέχει όλα τα στοιχεία του επαγγελματία και να καταγράφεται σε ηλεκτρονική βιβλιοθήκη που θα μπορούσε να είναι αναρτημένη στο Τaxisnet για κάθε επιτηδευματία

#25 Σχόλιο Από Μανωλης Χανια Κρητης Στις 28 Μαρτίου 2012 @ 09:03

Νομίζω ότι θα συμβάλλει θετικά στην πάταξη της παραοικονομίας .
σε ένα σημείο όμως θα διαφωνήσω
Στο σχέδιο που μας επισυνάπτετε στο σημείο D 88 [Στοιχεία Διακίνησης] – [Dispatch Information] που αφορά τον ( Αρ. Κυκλοφορίας 1ου Οχήματος (ή πλωτού μέσου Αποστολής), νομίζω ότι είναι απαραίτητο ο αρ. κυκλοφορίας του οχήματος μεταφοράς προϊόντων να αναγράφεται μηχανογραφικά, αλλά και το πλωτό μέσο μεταφοράς (θα βοηθήσει στον έλεγχο). Το σπουδαιότερο που πρέπει να γίνει να ελέγχετε με On Line σύστημα από τα κατά τόπους λιμεναρχεία η διακίνηση των προϊόντων .

#26 Σχόλιο Από Χρήστος Στις 28 Μαρτίου 2012 @ 10:22

Έχω κάποιες απορίες
1. Ποιά η έννοια αν θα πρέπει να τυπώνεται παραστατικό δελτίου αποστολής για εύκολο έλεγχο από τις φορολογικές αρχές κατά την διακίνηση.
2. Ποιά η έννοια αφού για πολλούς λόγους πρακτικούς θα πρέπει να συνεχίσουν να τυπώνονται τα παραστατικά για να μπορεί π.χ. ο οδηγός να ελέγξει αν φόρτωσε σωστά, ή ο αποθηκάριος αν παρέλαβε αυτά που αναγράφονται.
3. Και σε αυτές τις δύσκολες περιόδους ποιός θα επωμιστεί το κόστος καινούργιου εξοπλισμού ή λογισμικού;

Υ.Γ.1 Φοροδιαφυγή γίνεται χωρίς παραστατικά, όχι με τα τυπωμένα.

Υ.Γ.2 Όσο δυσκολεύουμε τις διαδικασίες τόσο ενισχύεται η απροθυμία τήρησης των προβλεπομένων.

#27 Σχόλιο Από Δημήτριος Τζούλιας Στις 28 Μαρτίου 2012 @ 10:58

1. Επειδή πολλές φορές τα παραστατικά απευθύνονται σε υπηρεσίες και δεν συνοδεύονται από διαβιβαστικό έγγραφο, θα ήταν σκόπιμο να προβλεφθεί χώρος για την πρωτοκόλληση του παραστατικού.
2. Επίσης σκόπιμη είναι και η αναγραφή της ώρας έκδοσης του παραστατικού.
3. Αν υπάρχει λόγος, συσχετισμός με άλλα παραστατικά.

#28 Σχόλιο Από Δημήτριος Κόλιας Στις 28 Μαρτίου 2012 @ 14:29

Σύμφωνα με την από 3/8/2011 ανακοίνωση του Υπ. Ανάπτυξης κου Χρυσοχοΐδη, το άμεσο όφελος για τις Επιχειρήσεις αγγίζει το 1 δις ευρώ ετησίως. Κατά τη γνώμη μου αλλό τόσο είναι το όφελος για το Δημόσιο που θα έχει τη δυνατότητα για αποδοτικούς και αποτελεσματικούς ελέγχους και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Άλλοι υπολογισμοί (βλ. παρουσίαση Κ. Λαμπρόπουλου στις 21/3/2012) ανεβάζουν το ετήσιο όφελος σε 4 έως και 6 δις ευρώ!
Επομένως, η ηλεκτρονική τιμολόγηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση η διαβούλευση θα γινόταν τον Σεπτέμβριο του 2011 ενώ η ηλεκτρονική τιμολόγηση θα έμπαινε σε πιλοτική εφαρμογή σε Οργανισμούς του Δημοσίου στις αρχές του 2012, δηλαδή τώρα!
Ας μη χάνουμε λοιπον άλλο χρόνο με τη διαμόρφωση του «τέλειου» μορφότυπου («το τέλειο είναι ο εχθρός του καλού) και άσχετα από το πώς τελικά θα διαμορωθεί, αυτό που χρειαζόμαστε είναι:
(1) Συνεννόηση και συνεργασία των εμπλεκομένων Υπηρεσιών. Η ΓΓΠΣ έχει βγάλει δικό της διαγωνισμό (βλ. «Περιβάλλον Διαλειτουργικότητας στη Γ.Γ.Π.Σ. για την υλοποίηση ψηφιακών υπηρεσιών προς το Δημόσιο και τις Επιχειρήσεις», μέσω του οποίου θα παρέχονται υπηρεσίες ηλεκτρονικής τιμολόγησης ενώ στην ενότητα C5.5 της προκήρυξης δίδεται το μορφότυπο του τιμολογίου), το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κάνει τώρα τη διαβούλευση για το μορφότυπο ενώ το Υπουργείο Ανάπτυξης είχε ανακοινώσει δράσεις από τον Αύγουστο του 2011. Ποιος τελικά συντονίζει αυτές τις δράσεις?
(2) (Γενναία) Απόφαση του Υπουργού ή καλύτερα του Πρωθυπουργού με την οποία να δημιουργηθεί μια Ομάδα Δράσης (task force) η οποία και να αναλάβει την υλοποίηση του έργου μακρυά από τις χρονοβόρες (και κοστοβόρες) διαδικασίες των προμηθειών του Δημοσίου.
(3) Άμεση εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης στο Δημόσιο, εστιάζοντας σε ένα target group όπως είναι οι Δήμοι ή/και τα Νοσοκομεία και σταδιακή εξάπλωση στους υπόλοιπους οργανισμούς.
(4) Κίνητρο για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις ώστε να χρησιμοποιούν η-τιμολόγια για τις μεταξύ τους συναλλαγές. Ένα ισχυρό κίνητρο μπορεί να είναι η πληρωμή του ΦΠΑ με την πραγματική πληρωμή του τιμολογίου και όχι όπως τώρα κάθε τρίμηνο, άσχετα από την πληρωμή.
(5) Αξιοποίηση των μελετών, ερευνών και υπηρεσιών του ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ώστε τα πράγματα να προχωρήσουν γρήγορα.
(6) Αξιοποίηση των υπηρεσιών των υφιστάμενων Παρόχων ή νέων που ήθελαν δημιουργηθούν. Δεν μπορούμε και ούτε πρέπει να περιμένουμε την πλήρη υλοποίηση από το Δημόσιο!
(7) Χρήση του μοντέλου «Προμηθευτής-Πάροχος-Αγοραστής» και όχι του «κατευθείαν». Αυτό τουλάχιστον στην αρχή, ενώ δεν αποκλείεται και το «κατευθείαν», όταν Προμηθευτής και Αγοραστής είναι «μεγάλοι» και αξιόπιστοι παίκτες (αλλά αργότερα).
(8) Στο μοντέλο «Προμηθευτής-Πάροχος-Αγοραστής», ο Πάροχος θα είναι αυτός που θα συνδέεται με την ΓΓΠΣ και θα στέλνει τα τιμολόγια στο Υπ. Οκοινομικών.
(9) Σχεδιασμός και υιοθέτηση πολλαπλών προτύπων της μορφής “small, medium, large” καθώς και versioning με κύριο γνώμονα την γρήγορη υλοποίηση ενώ να δίδεται ευελιξία για σταδιακή εξάπλωση και περαιτέρω ανάπτυξη (όταν θα έχει αποκτηθεί και εμπειρεία από πραγματική λειτουργία).
(10) Απαγγίστρωση από το σημερινό χάρτινο τιμολόγιο και (ριζική εάν χρειάζεται) αναδιοργάνωση των Ελεγκτικών Υπηρεσιών με θέσπιση νέων διαδικασιών που θα βασίζονται στο η-τιμολόγιο.

Με εκτίμηση
Δ. Κόλιας
[6]

#29 Σχόλιο Από Καλλιόπη Μακρονάσιου Στις 28 Μαρτίου 2012 @ 15:00

Πολύ καλό μέτρο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Ήδη έχουμε αργήσει πολύ.

#30 Σχόλιο Από Antonis Alexakis Στις 28 Μαρτίου 2012 @ 15:53

Kalo to xl gia tekmiriosi alla ua perimena to xsd kai 2-3 samples xml

#31 Σχόλιο Από Γεράλδιος Δικέλλας Στις 28 Μαρτίου 2012 @ 21:38

Γειά σας
Συγχαρητήρια για αυτή την διαβούλευση

Διαβάζοντας διαπίστωσα ότι οι σημαντικότερες πρόκλήσεις ή «δυσκολίες» είναι:

1.Έλεγχος ακεραιότητας δεδομένων
2.Σήμανση και Ηλεκτρονικές Υπογραφές
3.Προσδιορισμός ολοκλήρωσης έκδοσης Ηλεκτρονικού
4.Αδιαβλητες διαδικασίες γενικότερα

Χωρίς να είμαι ειδικός όλα τα παραπάνω μπορούν να υλοποιηθούν σε ένα ήδη υπάρχον «θωρακισμένο» μηχανισμό,
Ονομάζεται BitCoin και είναι ένα αποκεντρωμένο ηλεκτρονικό νόμισμα,
η αξία του (3-4 Ευρώ/BTC) για την παρούσα εφαρμογή δεν είναι κάτι το ουσιώδες (μια και μπορεί να διαιρεθεί εως 0.00000001 BTC ),
το συναρπαστικό είναι ο μηχανισμός πίσω από τις συναλλαγές, που βασίζεται στο cloud computing (αδύνστο να πλαστογραφηθεί το ηλεκτρονικό ίχνος).

Στο MIT ήδη προσπαθούν να τροποποιήσουν τον μηχανισμό για να τον εφαρμόσουν σε συστηματα ηλεκτρονικών ψηφοφοριών, τομέας που εξίσου πρέπει να ληφθούν υπόψην τα παραπάνω ( 1 εως 4 ).

Για περισσότερες πληροφορίες
[7]

#32 Σχόλιο Από Αικατερίνη Τραυλού Στις 29 Μαρτίου 2012 @ 03:38

Μερικές σκέψεις μου για το ηλεκτρονικό τιμολόγιο (έχοντας ήδη κάποια εμπειρία με τα λάθη των προηγούμενων ηλεκτρονικών στοιχείων όπως ηλεκτρονικών συνταγών και ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής σε προγράμματα επιδότησης επιχειρηματικότητας).

Γενικές παρατηρήσεις
====================

— Δείτε το θέμα «πελατοκεντρικά». Πελάτης είναι οι συναλλασσόμενοι (και ως τρίτος συμμετέχει το κράτος-ελεγκτής). Καλέστε πριν οριστικοποιηθεί το όποιο πρότυπο στελέχη λογιστηρίου εταιρειών ή επιχειρηματίες να δουν αν ταιριάζει με τη ροή της εργασίας τους (και όχι το αντίστροφο: παράγουμε διαδικασία/πρότυπο και μετά υποχρεώνουμε τους χρήστες να αλλάξουν τον τρόπο εργασίας τους σύμφωνα με αυτό).

Παράδειγμα προς αποφυγήν: οι ηλεκτρονικές συνταγές. Το Η.Δ.Ι.Κ.Α. εισήγαγε (πολύ σωστά) γραμμωτό κώδικα για το σειριακό αριθμό των συνταγών, αλλά τα φάρμακα (που γράφουν οι γιατροί και διαβάζουν οι φαρμακοποιοί εισάγονται με την πλήρη περιγραφή τους στο σύστημα (δεν υπάρχει η δυνατότητα χρήσης κωδικού) και δεν τυπώνεται ο γραμμωτός κώδικάς τους – που υπάρχει ήδη στη συσκευασία τους – πάνω στη συνταγή για να μπορεί να αναγνωσθεί αυτόματα από το φαρμακείο ή νοσοκομείο).

— Το τιμολόγιο πρέπει να έχει όσο το δυνατόν γενική μορφή ώστε να είναι ευέλικτο και ευπροσάρμοστο σε νέες χρήσεις. Πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως λογαριασμός εταιρειών κοινής ωφέλειας, για αγορά ηλεκτρονικών εισιτηρίων μέσων μεταφοράς ή θεαμάτων, για πληρωμή ηλεκτρονικού διοικητικού προστίμου (π.χ. παράνομης στάθμευσης) και ως ηλεκτρονικού παραβόλου (π.χ. έκδοσης διαβατηρίου). Επίσης να μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός από την πώληση και για την ενοικίαση αγαθών ή υπηρεσιών (π.χ. σύμβαση ενοικίασης κατοικίας, σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου ή έργου κ.λπ.).

— Η ελληνική γλώσσα έχει σαφείς κανόνες για το πότε μια λέξη στη μέση της πρότασης γράφεται με κεφαλαίο το πρώτο της γράμμα. Η απερίσκεπτη υιοθέτηση συνηθειών ξένων γλωσσών (πιθηκισμός;) πρέπει να αποφεύγεται. Αλλάξτε ΟΛΑ τα πεδία όπου η δεύτερη, τρίτη κλπ. λέξη γράφεται με κεφαλαίο (π.χ. Ονομασία Υποκαταστήματος, Κωδικός Μονάδας μέτρησης της ποσότητας) σε σωστά ελληνικά (Ονομασία υποκαταστήματος, Κωδικός μονάδας μέτρησης της ποσότητας)

— Ορίστε/δημιουργήστε Α.Φ.Μ. δοκιμών (π.χ. 8378XXXXX, όπου το 8378 αντιστοιχεί στη λέξη TEST του τηλεφωνικού πληκτρολογίου), ώστε οι εταιρείες λογισμικού και τα λογιστήρια να μπορούν να κάνουν δοκιμαστικές (και άκυρες) συναλλαγές.

— Σχετικά με τα αναφερόμενα στο συνοδευτικό κείμενο

«Όπως έχει διαπιστωθεί και αναφερθεί πολλές φορές (και στις σχετικές συζητήσεις σε επίπεδο ΕΕ), η χρήση ηλεκτρονικών υπογραφών απαιτεί σχετικά υψηλό κόστος υλοποίησης για τις επιχειρήσεις (ιδίως της ΜΜΕ). Ειδικότερα δε στην περίπτωση της χρήσης ηλεκτρονικών υπογραφών που βασίζονται σε πιστοποιητικά που εκδίδονται από τρίτα μέρη, τότε εκτός το υψηλό κόστος υλοποίησης, υπάρχει και σημαντικά αυξημένος βαθμός πολυπλοκότητας.»

Να γίνει χρήση, όπου αυτό απαιτείται, της δημόσιας υποδομής ψηφιακών πιστοποιητικών του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ( [8]) αντί της αγοράς αυτών από τρίτα μέρη.

— Να προβλεφθεί οι πάροχοι υπηρεσίας σήμανσης, να παρέχουν εκτός από την συμβολοσειρά σήμανσής του τιμολογίου, την ίδια (τη σήμανση δηλαδή) και σε (μονοδιάστατο) γραμμωτό κώδικα (έτοιμο για τυχόν εκτύπωση επί του στοιχείου, π.χ. σε μορφή encapsulated postscript (EPS)) ή/και το σύνολο της πληροφορίας σε δισδιάστατο γραμμωτό κώδικα κατάλληλης διάστασης (π.χ. QR code, ο οποίος είναι ελεύθερο πρότυπο ISO) για τη «φωτογραφική» μεταβίβαση (π.χ. μέσω κινητού τηλεφώνου) ή εκτύπωσή του τιμολογίου, εισιτηρίου κλπ.

— Ανοικτά πρότυπα και αρχεία απλού κειμένου παντού. Ελληνικά κωδικοποιημένα κατά UTF-8 παντού, όχι ανόητα ιδιοταγή συστήματα (π.χ. windows codepage 1253, όχι δυαδική πληροφορία στο τιμολόγιο. Κανείς περιορισμός στο μέγεθος των εγγραφών (πωλούμενα αγαθά, ονόματα και κωδικοί αυτών, ακρίβεια ποσών σε δεκαδικά ψηφία κ.λπ.)

— Εν γνώσει του κινδύνου αποπομπής της χώρας από τη ζώνη του ευρώ, να μην υπάρχει κανείς περιορισμός στο χρησιμοποιούμενο νόμισμα. Να υπάρχει δηλαδή η δυνατότητα τιμολόγησης σε διαφορετικά νομίσματα (π.χ. ευρώ, δηνάρια, δολλάρια) _ανά πωλούμενο αγαθό_ (και όχι ένα νόμισμα για όλο το τιμολόγιο) με υποχρεωτική μετατροπή του συνολικού (καθαρού) ποσού στο εκάστοτε εθνικό νόμισμα για τον υπολογισμό φόρων (π.χ. Φ.Π.Α.). Τι νόημα έχει η τιμολόγηση σε δραχμές ενός προϊόντος που θα πληρωθεί σε ελβετικά φράγκα σε λογαριασμό ελβετικής τράπεζας; Το εθνικό νόμισμα είναι υποχρεωτικό ΜΟΝΟ για τον υπολογισμό των φόρων.

— Και μιλώντας για φόρους: κωδικοποίηση (επιτέλους) από το υπ. οικονομικών (ΓΓΠΣ) των κάθε λογής φόρων και επιβαρύνσεων με συγκεκριμένο λεκτικό και κωδικό (π.χ. «ΦΠΑ_23%», «ΧΑΡΤΟΣΗΜΟ_3,6%», «ΕΙΣΦΟΡΑ_ΟΓΑ_20%», «ΠΑΡΑΒΟΛΟ_ΔΗΜΟΣΙΟΥ_50_ΕΥΡΩ», ώστε να χρησιμοποιούνται ομοιόμορφα στα τιμολόγια. Βέβαια σε διαλυμένο κράτος που παράγει περισσότερους φόρους από όσους μπορεί να εισπράξει, το παραπάνω φαντάζει μάλλον ουτοπικό. Αλλά ακούγεται τόσο παράδοξο, να θέλουμε να κωδικοποιήσουμε τα τιμολόγια όταν οι φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις είναι «ό,τι του φανεί του Λωλοστεφανή».

— Δυνατότητα για ελεύθερη (μη περιλαμβανόμενη στη σήμανση) πληροφορία και ΠΡΙΝ από το σημαινόμενο τμήμα. Δηλαδή ένα τμήμα σαν το προτεινόμενο τμήμα «Α$», αλλά στην ΑΡΧΗ του τιμολογίου. Στο τμήμα αυτό θα μπορεί να περιέχεται κείμενο ή αποτύπωση εικόνας (π.χ. εικόνα PNG/JPEG κωδικοποιημένη κατά BASE64) για να μπορεί να τυπωθεί (σε χαρτί ή σε οθόνη) ο λογότυπος της επιχείρησης στο εκτυπούμενο τιμολόγιο, με ΜΙΑ ανάγνωση της πληροφορίας (άρα χωρίς να απαιτείται προσωρινή αποθήκευση αυτής).

— Αν το υπ. οικονομικών επιθυμεί την ηλεκτρονική υποβολή τιμολογίων (ή συμβάσεων μίσθωσης ή εργασίας) αυτό να γίνεται με τους υφιστάμενους κλειδαρίθμους των επιχειρήσεων ή φορολογουμένων και όχι με την πολυπλοκότερη διαδικασία των ψηφιακών ηλεκτρονικών υπογραφών και με ΣΤΑΘΕΡΗ και τεκμηριωμένη προγραμματιστική διεπαφή (API) για να μπορεί η διαδικασία να αυτοματοποιηθεί. Δυστυχώς μέχρι σήμερα πολλές φορολογικές εφαρμογές είναι της μορφής «κάνε κλικ εδώ-περίμενε-κάνε κλικ εκεί-περίμενε κ.ο.κ. στην νιοστή). Καμμία μέριμνα για αυτοματοποίηση αυτών ή μαζική (batch)υποβολή στοιχείων. (Η έλλειψη πελατοκεντρικής φιλοσοφίας που λέγαμε…)

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ (σχετικά με τα προτεινόμενα πεδία):
====================

Δραστηριότητα – Επάγγελμα
? Κωδικός Κύριας Δραστηριότητας ΚΑΔ
? Ονομασία – Περιγραφή Κύριας Δραστηριότητας
? Λοιπές Δραστηριότητες

Πιθανόν η πωλούμενη υπηρεσία/αγαθό να μην υπάγεται στην κύρια δραστηριότητα της επιχείρησης, αλλά σε κάποια δευτερεύουσα. Γιατί θα πρέπει να αναφέρεται η κύρια δραστηριότητα; Επίσης οι λοιπές δραστηριότητες αναφέρονται με ΚΑΔ ή με την ονομασία τους, με ποια σειρά και για ποιον λόγο; Αυτά το πεδία θα πρέπει να είναι απλά «δραστηριότητα της επιχείρησης / ΚΑΔ αυτής» και να επιτρέπεται να είναι επαναλαμβανόμενα. Γιατί πρέπει τα λογιστήρια να αλλάζουν και το λογισμικό τους (καταναλώνοντας άσκοπα εργατώρες), όποτε οι επιχειρήσεις αποφασίζουν να προσθέσουν μία επιπλέον δραστηριότητα ή να αφαιρέσουν κάποιες προηγούμενες;

Διεύθυνση
? + Χώρα/Κράτος
? + Δήμος
? + Νομός
? Πόλη
? Οδός
? Αρ.

Είναι ανόητο και άσκοπο να εισάγεται δευτερεύουσα και εξαρτώμενη από άλλα πεδία πληροφορία (νομός, δήμος) στο τιμολόγιο, όταν υπάρχει ο ταχυδρομικός κώδικας. (Επιπλέον ο νομός, ως ευρύτερη διοικητική μονάδα, θα έπρεπε να προηγείτο του δήμου και όχι να έπεται αυτού). Είναι λογικό μετά από κάθε Καλλικράτη να πρέπει τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και του δημοσίου να αλλάζουν τη μορφή των εκδιδόμενων τιμολογίων τους; Η ταχυδρομική διεύθυνση θα έπρεπε να αρκεί για τη συναλλαγή. Η στατιστική γεωγραφική επεξεργασία των τιμολογίων μπορεί πάντοτε να γίνεται από όποιον ενδιαφερόμενο, αφού ο ταχυδρομικός κώδικας μπορεί να συνδεθεί μονοσήμαντα με τους εκάστοτε υφισταμένους δήμους/νομούς (ενώ το αντίστροφο στο κράτος-οπερέτα μας δεν ισχύει). Σας έχει μιλήσει ποτέ κανείς για ορθογωνιότητα των συλλεγόμενων δεδομένων;

? Πόλη
? Οδός
? Αρ.

Πώς φαίνεται πως η παραπάνω πρόταση γράφηκε από δυστυχή αστό που έχει περάσει τη μίζερη(;) ζωή του στην πόλη!!! Ξεχνάτε πως στην επαρχία η διανομή αλληλογραφίας γίνεται ενίοτε μέσω θυρίδων ή πως δεν υπάρχουν οδοί; Εξάλλου πως χωρά στο προτεινόμενο σχήμα, το «Τεχνολογικό πάρκο Λαυρίου, Γραφείο Β-17»; Σωστότερο είναι:

– Πόλη / τοπωνύμιο
– Οδός / θέση / «Τ.Θ.» / «Ο.Τ.» / «Διαμέρισμα» / «Γραφείο»
– Αριθμός οδού, οικοδομικού τετραγώνου, θυρίδας, διαμερίσματος ή γραφείου

Τρόπος Πληρωμής
? Κωδικός Τρόπου Πληρωμής (Συστήνεται η κωδικοποίηση που θα ακολουθηθεί από ΓΓΠΣ)
? Ονομασία Τρόπου Πληρωμής

Η κωδικοποίηση του τρόπου πληρωμής δεν είναι εύκολο πράγμα: Π.χ. «πληρωμή του 50% στον μεταφορέα με την παραλαβή των προϊόντων και του υπολοίπου 50% εντός 45 ημερών με πίστωση τραπεζικού λογαριασμού μας στο εξωτερικό». Καλύτερα να μην επιχειρηθεί η κωδικοποίηση από την ΓΓΠΣ και να αφεθούν οι συμβαλλόμενοι να ορίσουν δικούς τους κωδικούς ή να ορισθούν μόνο οι συνήθεις τρόποι (τοις μετρητοίς, με αντικαταβολή, κλπ.) και να υπάρχει κωδικός «Λοιποί τρόποι πληρωμής» που θα επιτρέπει να γραφεί στο αντίστοιχο πεδίο ονομασίας, ότι συμφωνήσουν οι συμβαλλόμενοι (ή τίποτε).

Να υπάρχει πρόβλεψη για πεδίο ελεύθερου κειμένου, όπως το τμήμα Α$ δηλαδή, αλλά _εντός_ του σημαινόμενου τμήματος για ειδικούς όρους (π.χ. σύμβασης μίσθωσης κατοικίας) που δεν θα πρέπει να μπορούν να μεταβληθούν εκ των υστέρων από τους συμβαλλομένους (έκαστο εξ αυτών ή και τους δυο ταυτόχρονα). Αυτό θα επιτρέψει την υποβολή αντιγράφων του «τιμολογίου» (συμβολαίου μίσθωσης) στη Δ.Ο.Υ. με τον ίδιο μηχανισμό που θα κατατίθενται τα συνήθη τιμολόγια.

Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία στο εγχείρημα και γρήγορη απαλλαγή μας από (φυσικά) βιβλία και στοιχεία του ΚΒΣ!

#33 Σχόλιο Από Christos papadoulis Στις 29 Μαρτίου 2012 @ 03:43

Dear sirs,

I want to provide you with a better explanation. When I wrote my first note I was in a hurry to get my next flight.

You over complicate something that is very simple.

Second, you view the purchase order as an independent item and in particular as a document.
One may challenge you by asking; «what is a Purchase Order (PO) document?» The answer is very simple. A PO is a depiction of an event that took place at a point in time. The PO can be depicted in any way the parties have agreed. The pertinent information in any case is the same.

Looking at the information you provided, gives me the seance that you view all this information from a PO perspective and not from a government as a unit perspective. What I am trying to point out is that the seller information is needed by many organizations in the government. I simply point out that you stop for a moment and instead of looking how to solve a very important problem, you take few days a put a plan together for a road map to integration

I suggest to you that the PO contains information which over the time is constant, i.e. the buyer, seller, courier, bank, contract, product, etc and variable information, i.e. product quantity and price (this may be constant based on the contract).

The constant information/dat that does not change frequently is:

Trading partner data (Trading Partner is the issuer, buyer, Dispatch company, etc.) Each of the above is associated with persons, addresses, bank, tax, contract, product, etc information.Person information.

A person is en employee of a Trading Partner. A person has many roles, i.e,  Issuer, Buyer, Recepient, etc.

The bank Information needed is the IBAN number. The IBAN contains the country, the bank code, the brach code and the customers’s account number.

Contract information between two or more Tradng Partners.

Comments or textual information that can be created and attached to a Trading Partner, Contract, Contacte, etc.

The variable information is simply the quantity of the product the purchase date and perhapse the price. In addition each product/occurrence has many associations to trading partners, addresses, and people.Bank information is needed only if the bank is different than the one specified in the contract which is already on file.

What I describe above was addressed and solved 20 years ago when I worked for a large global company. If you wish any additional information I will be willing to address any and all your questions.

I hope that this brief explanation provides you the information you need to address the problem at hand with a view into the future.

#34 Σχόλιο Από Αικατερίνη Τραυλού Στις 29 Μαρτίου 2012 @ 11:21

Θα ήθελα να συμπληρώσω τις προηγούμενες παρατηρήσεις μου με ακόμη μια.

Επαναλαμβάνω με έμφαση την ανάγκη για όσο το δυνατόν πιο γενική μορφή του ηλεκτρονικού τιμολογίου. Να υπάρχει δυνατότητα «τιμολογίου» μηδενικής φορολογητέας αξίας, το οποίο όμως να μπορεί να σημαίνεται ακριβώς όπως και τα συνήθη τιμολόγια, ώστε να έχει ισχύ σε περιπτώσεις αντιδικίας ή υπαναχώρησης κάποιου από τους συμβαλλόμενους. Αυτό θα επιτρέψει τη χρήση του ηλεκτρονικού τιμολογίου και στις παρακάτω περιπτώσεις:

– Δεσμευτική παραγγελία (π.χ. από πωλητή επί οχήματος διανομής). Όταν ολοκληρωθεί η συναλλαγή θα εκδίδεται φυσικά το αντίστοιχο φορολογικό παραστατικό.

– Δεσμευτική κράτηση θέσεων (σε ξενοδοχείο, ταβέρνα, ή δημόσιο θέαμα). Όταν παρασχεθεί η υπηρεσία θα εκδίδεται φυσικά το αντίστοιχο φορολογικό παραστατικό.

– Δελτίο καταστροφής ληγμένων ή κατεστραμμένων προϊόντων.

– Τιμολόγιο αυτοπαράδοσης / αυτοκατανάλωσης αγαθών ή υπηρεσιών χωρίς Φ.Π.Α.

– Δελτίο ποσοτικής παραλαβής (π.χ. αγαθών προς επισκευή από το τμήμα επισκευών αντιπροσωπείας).

– Δελτίο εισόδου ασθενούς σε ιατρείο ή αυτοκινήτου σε συνεργείο.

– Αποδεικτικό αχρήματης συναλλαγής (π.χ. εντός μικρών ανταλλακτικών κοινωνιών που χρησιμοποιούν εναλλακτική μορφή νομίσματος για τις συναλλαγές).

– Αποδεικτικό «αγοράς»/»πώλησης» άυλων αχρήματων αξιών, όπως εικονικοί χαρακτήρες ή όπλα σε διαδικτυακά παιγνίδια.

– Αποδεικτικό πραγματοποίησης φορολογικού ή άλλου (π.χ. αγορανομικού, υγειονομικού) ελέγχου της επιχείρησης.

– Αποδεικτικό φορολογικής ή ασφαλιστικής ενημερότητας της επιχείρησης: σκεφθείτε με την ίδια υποδομή ελέγχου εγκυρότητας τιμολογίου να μπορεί να επαληθευθεί ηλεκτρονικά (άρα αυτόματα) η φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα μιας επιχείρησης. Σήμερα όλα αυτά γίνονται χειρωνακτικά με την ανάλογη σπατάλη εργατωρών.

– Άυλο χρηματικό μέσο (π.χ. ομόλογο ή χρεώγραφο) με μοναδικό σειριακό αριθμό και ηλεκτρονικό (αυτόματο) έλεγχο εγκυρότητας.

– Ηλεκτρονικός λαχνός, λαχείο ή δελτίο συμμετοχής σε κλήρωση, με μοναδικό σειριακό αριθμό και ηλεκτρονικό (αυτόματο) έλεγχο εγκυρότητας.

– Σύμβαση στοιχηματισμού μεταξύ ιδιωτών.

– Δεσμευτική συμμετοχή σε μειοδοτικό ή πλειοδοτικό (δημόσιο ή ιδιωτικό) διαγωνισμό.

– Αντίγραφο ποινικού μητρώου που μπορεί να επαληθευθεί ηλεκτρονικά.

Οι δυνατότητες είναι άπειρες!

#35 Σχόλιο Από Αλέξανδρος Στις 29 Μαρτίου 2012 @ 14:44

Τώρα ξεκινώ μια επιχειρηματική ιδέα και χρειάζομαι επειγόντως τα η-τιμολόγια. Ρώτησα στην εφορία Αχαρνών για την παρούσα κατάσταση και μου υπόδειξαν το άρθρο 18α του ΚΒΣ και φυσικά τις πανέμορφες συσκευές ΕΑΦΔΣΣ για τις οποίες από ότι καταλαβαίνω χρειάζομαι να αγοράσω και λογισμικό. Δεν υπάρχει περίπτωση να μπω σε τόσα έξοδα και κόπο. Κάντε κάτι γρήγορα.
Φυσικά εκτός από το μορφότυπο, θέλω και διαδικασία για την υλοποίηση του λογισμικού που θα παράγει τα τιμολόγια και θα αποθηκεύει τα «ψηφιακά ίχνη» και ψηφιακές υπογραφές, ώστε να προσαρμόσω στην εφαρμογή μου και το λογιστικό κομμάτι. Δεν έχω σκοπό να πληρώσω κανέναν για να μου παρέχει τα αυτονόητα.

Ευχαριστώ και καλή δουλειά

#36 Σχόλιο Από ΓΚΕΩΡΓΚΙΕΒΑ Στις 29 Μαρτίου 2012 @ 15:11

Θα προτιμούσα να είναι πιο απλό και χωρίς τόσες πολλές λεπτομέρειες. Με την απλότητα θα υπάρχουν λιγότερα λάθη π.χ. από στοιχεία, νούμερα, ημερομηνίες…Θα είναι καλό να υπάρχουν κατηγορίες σύμφωνα με τις επιχειρήσεις ή τις υπηρεσίες που θα τις χρησιμοποιούν.

#37 Σχόλιο Από s katsaros Στις 30 Μαρτίου 2012 @ 14:18

Η πιό κύρια προυπόθεση για να γίνει η χώρα πιό ανταγωνιστική είναι να παίρνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι μικρότερους μισθούς.
Συμπεριλαμβανομένων όλων αναιξερέτως των δημοσίων υπαλλήλων,
Αλλωστε δεν είναι δίκαιο να παίρνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι περσσότερα λεφτα απο τον καθέναν εξ ημών.Γιατί?
Κι όταν αυτό γίνεται με δανεικά ?? Αίσχος.
Γι αυτό λοιπόν οι μισθοί τού δημοσίου πρέπει να εξισωθούν αμέσως με τούς άλλους μισθούς.

Δεν έχω καμμία όρεξη να πληρώνω 2 ευρό το λίτρο βενζίνη για να τρώτε εσείς οι δημόσιοι υπάλληλοι γαρίδες για μεσημεριανό.

Φροντίστε λοιπόν την κοινωνική δικαιοσύνη όπως σας το λέω.
Ανευ δικαιοσύνης κοινωνικής, η οποία δέν επικρατεί τώρα στην Ελλάδα φυσικά, με δημόσιους υπαλλήλους εκβιαστές και εκμεταλευτές του δημοσίου χρήματος …το οποίο γεγονός είναι καταφάνερο και αδιαμφισβήτητο πλέον, δεν πρόκειται ποτέ να γίνει η Ελλάδα ανταγωνιστική.

Κατεβείτε λοιπόν απο τα πράσινα και μπλέ άλογα διότι δεν μπορούμε να σας πληρώνουμε τέτοια νούμερα.

Αλλωστε τι θα κάνετε εσείς ….καποιοι νεόπλουτοι νεοέλληνες γύφτοι πολιτικοί ??
Μπάς και θα κατασκευαζετε δηαστημόπλοια για ανάπτυξη ?

#38 Σχόλιο Από Dimitrios Στις 30 Μαρτίου 2012 @ 19:24

Πραγματικά πιστεύω ότι θα φέρει μεγάλη διαφάνεια.
Είμαι θετικότατος.

#39 Σχόλιο Από anliatsos Στις 31 Μαρτίου 2012 @ 18:47

Ένα πρώτο σχόλιο αφορά την αρχική θέση του πότε ένα τιμολόγιο θεωρείται ότι έχει εκδοθεί. Χειρόγραφα αμφιβάλλω αν ένα τιμολόγιο θεωρείται εκδοθέν όταν έχουν συμπληρωθεί όλα τα απαραίτητα στοιχεία της συναλλαγής. Για να εκδοθεί ένα τιμολόγιο απαιτείται να έχει αποκοπεί και το πρωτότυπο από το στέλεχος και να έχει παραδοθεί ή πάντως να έχει αποσταλλεί στον αποδέκτη. Το τιμολόγιο δεν αποτελεί το ίδιο συναλλαγή αλλά απόδειξη και καταγραφή μιας συναλλαγής. Η συναλλαγή λοιπόν απαιτεί τη συμφωνία επ αυτής των συναλλασσόμενων μερών. Έτσι θα πρέπει να δοθεί καταρχήν μεγαλύτερη βαρύτητα στο στάδιο της διαβίβασης και τελικά αποδοχής του τιμολογίου από τον παραλήπτη. Αυτό θα πρέπει να είναι και το στάδιο κατά το οποίο η συναλλαγή και τα στοιχεία του τιμολογίου θα πρέπει να κλειδώνουν είτε στη ΓΓΠΣ είτε στα βιβλία των συμβαλλομένων για την λογιστική του ενημέρωση και για τον φορολογικό έλεγχο.
Θα επανέλθω στη διαβούλευση.

#40 Σχόλιο Από Καρυπίδης Σίμος Στις 1 Απριλίου 2012 @ 00:45

Μα είστε εντελώς άχρηστοι;;; Κάτι ΑΠΛΟ και λειτουργικό δεν μπορείτε να φτιάξετε ;; Ετούτο εδώ είναι έκτρωμα !!! Οχι επενδύσεις δεν θα κάνει κανείς άμα το δει , αλλά θα κλείσει και αν έχει κάποια επιχείρηση … Πάλι καταφέρατε να πάτε από την Αθήγνα στη Θεσσαλονίκη μέσω …καλαμάτας !!! Απαράδεκτο !!!

#41 Σχόλιο Από Φίλιππος Φιλιππίδης Στις 2 Απριλίου 2012 @ 10:07

Πότε θα τα αναρτήσετε;
Ποτέ;
Που βρίσκεται ο διαχειριστής;
Μας οδηγείτε να βγάλουμε πάλι το συμπέρασμα πως πρόκειται για
μια ακόμα αντιδημοκρατική διαβούλευση.
Για να υπάρχει νόημα στην διαβούλευση, τα σχόλια πρέπει να δημοσιεύονται άμεσα, ώστε να σχολιάζονται.

#42 Σχόλιο Από ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΓΙΑΣ Στις 3 Απριλίου 2012 @ 00:32

Κουγιάς Γεωργίος, Υπάλληλος Π.Ε. Διοικητικού – Λογιστικού του Κωνασταντοπούλειου Γενικού Νοσοκομείου Νέας Ιωνίας.

Με αφορμή την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης για την θεσμοθέτηση του ηλεκτρονικού τιμολογίου, ως υπάλληλος Π.Ε. Διοικητικού – Λογιστικού σε δημόσιο νοσοκομείο θα ήθελα να σας επισημάνω τα εξής:

Μεταξύ των λοιπών αντικειμένων εργασίας που ενασχολήθηκα ως εργαζόμενος στο Κωνσταντοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Νέας Ιωνίας, ήταν μεταξύ άλλων και η ενημέρωση του παρατηρητηρίου τιμών που έχει συσταθεί από την επιτροπή προμηθειών του υπουργείου υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης για τις τιμές με τις οποίες προμηθεύονταν το νοσοκομείο μας τα διάφορα υλικά. Στην προσπάθεια μου να διεκπεραιώσω με τον καλύτερο τρόπο το συγκεκριμένο αντικείμενο διαπίστωσα ότι πολλά από τα στοιχεία που ζητούντο στα σχετικά πεδία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που τηρείται από το παρατηρητήριο τιμών της επιτροπής προμηθειών υγείας, δεν αναγράφονταν στα τιμολόγια με αποτέλεσμα να στείλω ένα κείμενο στον κύριο Νεκτάριο Μπαλτήρα, υπάλληλο της επιτροπής προμηθειών υγείας ενασχολούμενο με τα ζητήματα της ομαλή λειτουργίας του παρατηρητηρίου τιμών, στο οποίο του ζητούσα να το αποστείλει κεντρικά σε όλους τους προμηθευτές μας προκειμένου τα τιμολόγια να αναγράφουν όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία καθίστανται αναγκαία για την σωστή, έγκαιρη και αποτελεσματική ενημέρωση του παρατηρητηρίου τιμών χωρίς δυσχέρειες, δυσκολίες και καθυστερήσεις λόγω της έλλειψης των σχετικών στοιχείων – δεδομένων από τα τιμολόγια των προμηθευτών. Ακολουθεί το κομμάτι εκείνο του κειμένου που του απέστειλα και αφορά μεταξύ άλλων την αναγκαιότητα της αναγραφής όλων εκείνων των αναγκαίων στοιχείων που ήταν απαραίτητα για την σχετική ενημέρωση του παρατηρητηρίου.

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ:

Παρακαλούνται οι προμηθεύτριες εταιριες ή πρόσωπα (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) που μας προμηθεύουν τα διάφορα υλικά, προκειμένου να καταστεί περισσότερο λειτουργική και αποτελεσματική και λιγότερο χρονοβόρα η διαδικασία καταχώρησης των διάφορων ζητούμενων στοιχειών στα σχετικά πεδία του παρατηρητηρίου τιμών προμηθειών υγείας που τηρείται ηλεκτρονικά στην σχετική διαδικτυακή πλατφόρμα (observe net) της επιτροπής προμηθειών υγείας του υπουργείου υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης,να αναγράφουν πάνω στα τιμολόγια τους τα εξής αναγκαία στοιχεία:

Κατηγορία υλικού, όπως αυτές καταγράφονται και ταξινομούνται από το παρατηρητήριο τιμών (π.χ. Κατηγορία 1 Ιατρικά αέρια, Κατηγορία 2 Αιμοδοσία κ.τ.λ.).
Όνομα υλικού με αναλυτική του περιγραφή και όχι διακεκομμένες λέξεις (π.χ. Λαπαροσκοπικό και όχι λαπ., Ενδοσκοπικό και όχι ενδοσ.).
Αριθμός μητρώου υλικού, κατά την αριθμοδότηση του παρατηρητήριου τιμών (π.χ. 2.1.12 αιμοδοσίας υλικά γενικής χρήσης, 30.3.4 διαλύματα μονού σάκου κ.τ.λ.) .
Κωδικό CPV
Κωδικό GMDN.
Μονάδα μέτρησης υλικού (π.χ. τεμάχια, μέτρα, λίτρα κ.τ.λ.), με βάση την οποία γίνεται η τιμολόγηση.
Ποσότητα κατά την μονάδα μέτρησης (π.χ. 5 τεμάχια, 1 λίτρο κ.τ.λ.)
Τιμή μονάδας χωρίς Φ.Π.Α. κατά την μονάδα μέτρησης (π.χ. 6.20ευρω το τεμάχιο, 2.40 ευρώ το λίτρο).
ΑΦΜ προμηθευτή.
Πλήρη επωνυμία προμηθευτή όπως αυτή έχει κατατεθεί στην αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία με ενσωματωμένη την νομική μορφή της εταιρίας (π.χ. Άλφα ΕΠΕ, Βήτα Α.Ε. κ.τ.λ.).
Reffering Number (αναφέρεται στον κωδικό του κατασκευαστή του προμηθευόμενου υλικού).
Όνομα κατασκευαστή.
Τρόπος προμήθειας , δηλαδή την λέξη συμβατικό εάν είναι με σύμβαση ή την λέξη εξωσυμβατικό εάν είναι χωρίς σύμβαση, ή την λέξη διαπραγμάτευση εάν είναι με διαπραγμάτευση.
Την συμβατική ημερομηνία έναρξης και συμβατική ημερομηνία λήξης της προμήθειας μόνο σε περίπτωση που το τιμολόγιο αναφέρεται σε προμήθεια συμβατικού υλικού (δεν αφορά εξωσυμβατικά τιμολόγια και τιμολόγια υλικών με διαπραγμάτευση).

Υπογραφή : Κουγιάς Γεώργιος .

#43 Σχόλιο Από ΔΡΑΧΤΙΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Στις 3 Απριλίου 2012 @ 12:10

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ.ΕΙΝΑΙ ΤΟ »ΚΛΕΙΔΙ»ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΟΝ ΕΚΔΟΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΡΑΛΗΠΤΗ…ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΡΟΠΟΙ ΚΑΙ »ΕΙΔΙΚΟΙ» ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ…

#44 Σχόλιο Από george Στις 5 Απριλίου 2012 @ 14:02

Δεν θα έπρεπε να αλλάξει ο ΚΒΣ; Όπως είπε και κάποιος παραπάνω (Christos papadoulis) «You over complicate something that is very simple.»
Επίσης αυτό με την ΠΑΗΨΣ και τη σήμανση χρησιμοποιείται αλλού; Είναι χρήσιμο; Είναι δυνατόν να συζητάμε για ΠΑΗΨΣ όταν το παραστατικό θα πρέπει να μπορεί να εκδίδεται ακόμα και από φορητή συσκευή;

#45 Σχόλιο Από Κεραδινίδης Γιώργος Στις 6 Απριλίου 2012 @ 17:43

Καταρχήν θα ήθελα να συγχαρώ με την σειρά μου για την προσπάθεια που γίνεται επιτέλους, αλλά και να παραπονεθώ επίσης για την καθυστέρηση, την πολυπλοκότητα και την αναβλητικότητα για κρίσιμα θέματα που αναφέρονται στο κείμενο της διαβούλευσης και αφήνονται για αργότερα. Νομίζω πως δεν έχει περιθώρια πλέον η χώρα μας για αποσπασματικά μέτρα και αβεβαιότητες. Πλήθος σωστών διαδικασιών που προτείνονται θα πρέπει να υλοποιηθούν επιτέλους και να μην μετατίθενται για διερεύνηση αργότερα. Αν και εργάζομαι σε εταιρεία πληροφορικής και οι συνεχείς αλλαγές σε πρότυπα και νόμους πάντα λειτουργούν προς όφελος μας, δεν θα πρέπει άλλο να ταλαιπωρούνται οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.
Θα ήθελα επίσης να επισημάνω τις πολύ καλές παρατηρήσεις κυρίως των Αικατερίνη Τραυλού, Βασίλη Μασσέλου και ιδίως όσον αφορά στην χρήση της UBL, ακόμα και αν υπάρχουν (σιγά μην δεν υπήρχαν) κάποιες ιδιαιτερότητες στην Ελληνική πραγματικότητα.

Δεδομένα header:
α/α 4-5, 6-7: η υποχρεωτικότητα θα έπρεπε να είναι ανάποδα. Εφόσον υπάρχει στο αρχείο πληροφορία η οποία κωδικοποιείται, θα πρέπει η περιγραφή της να μην υπάρχει καθόλου ή έστω να είναι προαιρετική. Βλέπε UBL, standards γενικότερα αλλά και τις περισσότερες μηχανογραφικές εφαρμογές.
α/α 9-10: η πληροφορία αυτή μπορεί να εξαχθεί από πληροφορίες που περιέχονται ήδη στον «μορφότυπο». Δεν θα πρέπει να μπορεί να καταχωρηθεί πληροφορία στο αρχείο, η οποία να επιδέχεται διαφορετικής αντιμετώπισης. Για παράδειγμα αν εσφαλμένα μια εφαρμογή παράγει ένα αρχείο όπου στο πεδίο 9 περιέχει την ένδειξη 3, αλλά στα πεδία 24 έως 59 δεν υπάρχουν αυτά του πελάτη, μπορούν δύο εφαρμογές να χρησιμοποιήσουν διαφορετικά στοιχεία για την εισαγωγή του εκδότη.
α/α 31: δεν χρειάζονται οι λοιπές δραστηριότητες
πεδία διεύθυνσης-δήμου-νομού-κλπ: προτείνεται η οργάνωση, συντήρησης και δημόσιας διάθεσης από ΓΓΠΣ πίνακα της παρακάτω μορφής:
Country (ISO-3166-1)
Country Subdivision (ISO-3166-2) όπου περιέχονται τόσο οι περιφέρειες, όσο και οι νομοί. Μπορεί να ενσωματώσει ιεραρχικά οποιοδήποτε επίπεδο ανάλυσης υποστηρίζει κάθε χώρα και είναι ISO standard.
Δήμος (κωδικοποίηση Καλλικράτη για την Ελλάδα)
Τ.Κ.
Εφόσον καταχωρηθεί ο Τ.Κ. δεν θα είναι υποχρεωτικά τα παραπάνω.
α/α 187,192,197 και 198,199,200: 41 να μην υπάρχει πληροφορία που μπορεί να προκύψει από πράξεις μεταξύ άλλων δεδομένων που μεταφέρονται.
α/α 208-241: να μην υπάρχει πληροφορία που μπορεί να προκύψει από πράξεις μεταξύ άλλων δεδομένων που μεταφέρονται.
α/α 246-247: αν και είναι σχετικά δύσκολο να μοντελοποιηθούν περίπλοκοι τρόποι πληρωμής (πχ Αξία ΦΠΑ μετρητά μέχρι τις 15 του επόμενου μήνα, 30% προκαταβολή, 70% με επιταγή λήξης 90 ημερών), μπορούν τουλάχιστον να χρησιμοποιηθούν τα PAYTERMS του UENECE Rec 17.
Τέλος όσον αφορά στον προσδιορισμό των εμπλεκόμενων μερών (Parties), χρήσιμο θα ήτανε να μπορεί γίνει καταχώρηση του GLN για όποιον έχει και στην περίπτωση αυτή να μην είναι αναγκαία η συμπλήρωση των υπολοίπων στοιχείων διεύθυνσης και επικοινωνίας, αφού μπορούν να εξαχθούν από το [9].
Κάτι παρόμοιο θα μπορούσε να εφαρμοστεί βέβαια και για τα φορολογικά στοιχεία (ΔΟΥ και ΚΑΔ) από τον ΑΦΜ.

Δεδομένα detail:
α/α 6: Τι θα μπορούσε να καταχωρηθεί εδώ ώστε να είναι χρήσιμο; Αν θα θέλαμε να περιγράψουμε το είδος ώστε να εισαχθεί σωστά αυτοματοποιημένα στην εφαρμογή, θα έπρεπε να υπάρχει πρόβλεψη και για άλλα περιγραφικά δεδομένα, όπως σαιζόν, ετικέτα, μοντέλο κλπ.
α/α 15: θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη και για τουλάχιστον ακόμα ένα χαρακτηριστικό, ιδιαίτερα απαραίτητο στα προϊόντα ένδυσης (Cup, μήκος παντελονιού κλπ)
α/α 25,36,37,41 να μην υπάρχει πληροφορία που μπορεί να προκύψει από πράξεις μεταξύ άλλων δεδομένων που μεταφέρονται.
α/α 30,32,34: θα ήτανε χρήσιμο να προταθεί κωδικοποίηση από ΓΓΠΣ, ώστε να εξασφαλιστεί συνάφεια
α/α 46-62: αντιμετώπιση όπως στο header

Perfection is achieved, not when there is nothing more to add, but when there is nothing left to take away.
Antoine de Saint-Exupery

#46 Σχόλιο Από Ζαϊρα Τριβυζά Στις 9 Απριλίου 2012 @ 10:16

1. Από-υλοποίηση της φορολογικής σήμανσης

Όσον αφορά τον «άυλο» τρόπο, δεν αναφέρονται οι προδιαγραφές.

Αυτή την στιγμή οι λογαριασμοί δεν απαιτείται να έχουν σήμανση. Θα γίνει υποχρεωτικό;

2. Αρχικές Προσεγγίσεις

Θα πρέπει να συμπεριληφθούν και άλλες μορφές format αρχείων (εκτός από ascii) έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα στην κάθε εταιρία να επιλέγει την μορφή που ταιριάζει καλύτερα

3. Γενική Περιγραφή του προτεινόμενου μορφότυπου

Παρακαλούμε να διευκρινιστεί λεπτομερές πεδίο εφαρμογής της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.
Συγκεκριμένα, τα στοιχεία και τα δεδομένα που περιγράφονται δεν ταιριάζουν με το περιεχόμενο λογαριασμών κατανάλωσης (π.χ. φυσικού αερίου).
Ισχύουν τα όσα αναφέρονται για λογαριασμούς κατανάλωσης;

Το τιμολόγιο πρέπει να έχει όσο το δυνατόν γενική μορφή ώστε να είναι ευέλικτο και ευπροσάρμοστο σε νέες χρήσεις και νέα δεδομένα της αγοράς, ένα μορφότυπο όπου όλα τα πεδία θα είναι ορισμένα θα αποτελεί τροχοπέδη στις εξελίξεις (και στις τυχόν ιδιαίτερες ανάγκες της κάθε επιχείρησης).

4. Κωδικοί

Αναφέρονται διάφορες κωδικοποιήσεις (δραστηριότητες κλπ) τις οποίες θα πρέπει να τηρεί κάποιος.
Οι κωδικοποιήσεις αυτές θα είναι υποχρεωτικές και δεσμευτικές;
Καθώς αυτές οι κωδικοποιήσεις θα πρέπει να ενημερώνονται διαρκώς ποιος θα παρέχει τα στοιχεία αυτά ώστε να ενημερώνονται τα συστήματα;

#47 Σχόλιο Από ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΙΣΤΟΦΙΔΗΣ Στις 9 Απριλίου 2012 @ 12:44

Δεδομένου ότι το θέμα της διαβούλευσης είναι ο μορφότυπος, δηλαδή τα πεδία του ηλ. τιμολογίου, το σχόλιό μου είναι κάπως εκτός θέματος. Υπάρχουν ειδικότεροι από μένα στο θέμα αυτό.

Αυτό που με απασχολεί είναι η παραγωγή του έγκυρου ΗΤ να μπορεί να γίνεται πάνω από το δίκτυο, χωρίς αναγκαστική μεσολάβηση μηχανισμών τύπου ΕΑΦΔΔΣ. Αυτό που θα με βόλευε είναι το εξής workflow:

– Από το λογισμικό της τιμολόγησης, του εμπορίου ή δικό μου, παράγω για κάθε τιμολόγιο μερικά αρχεία: υποχρεωτικά ένα xml και ένα stylesheet και, προαιρετικά κάποια βοηθητικά αρχεία εικόνας που αντιστοιχούν στην προτύπωση. Με το συνδυασμό τους μπορεί να παραχθεί pdf.

– Υποβάλλω το πακετάκι μου σε server της ΓΓΠΣ, η οποία ενσωματώνει ηλεκτρονική σήμανση και παράγει το ηλεκτρονικό τιμολόγιο σε μορφή signed PDF.

– Το έγκυρο ηλεκτρονικό τιμολόγιο, μου διατίθεται για κατέβασμα, εκτύπωση και διανομή. Αντίγραφό του έχει ήδη αποθηκευτεί στη ΓΓΠΣ.

Φρονώ ότι τα υποχρεωτικά πεδία πρέπει να είναι συγκεκριμένα και λίγα, ώστε να μην υπάρχουν άπειρες μορφές τιμολογίων που χρειάζονται επαλήθευση. Πχ, τα ΑΦΜ εκδότη και λήπτη, ημερομηνία, σειριακός αριθμός και πίνακας ΦΠΑ ανά συντελεστή. Εννοείται ότι στο ίδιο τιμολόγιο θα μπορούν να συνυπάρχουν εμπορεύματα, υπηρεσίες, εκπτώσεις, μεταφορικά και ό,τι άλλο τιμολογείται και υπόκειται σε ΦΠΑ.

Τα αναλυτικά στοιχεία εκδότη και λήπτη δεν επαληθεύονται (μπορεί να υπάρχουν πολλές διευθύνσεις, υποκαταστήματα και προορισμοί αποστολής), αλλά η εγκυρότητα των ΑΦΜ επαληθεύεται με ερωτήσεις σε web services, είτε της ΓΓΠΣ, είτε του VIES. Εισάγονται και τηρούνται όταν ο λήπτης είναι εκτός συστήματος ΦΠΑ, δηλ. είτε μη επιτηδευματίας ΕΕ, είτε τρίτης χώρας.

Θέλουμε κάτι απλό, επεκτάσιμο, και φτηνό στην υλοποίηση. Προς θεού όχι άλλοι πανάκριβοι και πανηλίθιοι φορολογικοί μηχανισμοί που δεν προσφέρουν τίποτε παρά μόνο πλουτίζουν επιτήδειους εισαγωγείς και μηχανο(γ)ρράφους!

#48 Σχόλιο Από ΙΩΑΝΝΗΣ Στις 9 Απριλίου 2012 @ 23:36

Καταρχήν θα ήθελα να συγχαρώ την πολύ καλή προσπάθεια για την υλοποίηση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Το κείμενο που δόθηκε για διαβούλευση είναι αρκετά περιεκτικό και ουσιαστικό σε σχέση με άλλα σχέδια νόμου που έχουν τεθεί σε διαβούλευση.
Οι προτάσεις μου συνοψίζονται στα παρακάτω:
-Το ηλεκτρονικό τιμολόγιο θα πρέπει αναγκαστικά να ακολουθεί τον ΚΒΣ αφού αυτός καθορίζει το τι θα πρέπει να αναγραφεί σε ένα τιμολόγιο. Όσο ισχύει, θα πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα αλλιώς θα υπάρχουν σοβαρές φορολογικές παραβάσεις.
-Επειδή ο ΚΒΣ θα αλλάξει, όπως αναγράφεται στον τύπο και με όσα λέει ο κ.Υπουργός Οικονομικών, θα πρέπει το ηλεκτρονικό τιμολόγιο να είναι ανοικτής αρχιτεκτονικής έτσι ώστε να μπορεί εύκολα και χωρίς σοβαρό κόστος να τροποποιηθεί το μορφότυπο του.
-Τα επιπλέον στοιχεία που θα περιέχει να είναι αυτά που απατιούνται για τα μπορούν να γίνονται εύκολα οι εξαγωγές και ο εκτελωνισμός των προϊόντων αλλά και ταυτόχρονα να βοηθά στην επιστροφή του ΦΠΑ των εξαγωγών (ο οποίος γράφεται ότι θα επιστρέφεται άμεσα και ηλεκτρονικά).
-Το ηλεκτρονικό τιμολόγιο να είναι το ίδιο κατ αλλά με αυτό που αποφασίσθηκε να εφαρμοσθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Ήδη το χρησιμοποιούν πιλοτικά στην Ιταλία, Νορβηγία, Σουηδία,….Μπορούμε να ζητήσουμε την βοήθεια της Νορβηγίας που ήδη κάνει χρήση των ηλεκτρονικών τιμολογίων όπως αυτά υιοθετήθηκαν από το PEPPOL
Αυτό θα βοηθήσει τα ηλεκτρονικά τιμολόγια να γίνονται «αντιληπτά» από τις οικονομικές υπηρεσίες των άλλων χωρών και αντίστροφα. Το ηλεκτρονικό τιμολόγιο που υιοθετήθηκε από την ΕΕ είναι αποτέλεσμα πολύχρονης και συστηματικής μελέτης και η οποία πληρώθηκε από πόρους της. Δεν απαιτείται λοιπόν να δαπανηθούν άλλοι πόροι,10 πλάσιοι, από την Ελλάδα για να αποκτήσουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που έχουν όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες και το οποίο δεν θα μπορεί να λειτουργήσει. Αν αυτό συμβεί, θα αποτελεί ένα ακόμα σκάνδαλο και μια ακόμη σοβαρή διασπάθιση δημοσίου χρήματος για την οποία θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες.
Στο συνημμένο excel ,σχετικά με το μορφότυπο, έχετε 288 πεδία .Αντιλαμβάνεσθε ότι αυτά για να συμπληρωθούν όλα αυτά θα απαιτείται αρκετή ώρα και θα καταστήσουν μια πανάκριβη διαδικασία την χρήση των ηλεκτρονικών τιμολογίων.
Όσα λέει ο ΚΒΣ και οι ευρωπαϊκές οδηγίες (τουλάχιστον για αρχή).

Η χρήση των ηλεκτρονικών τιμολογίων επιτρέπεται από το 2004, ρυθμίστηκαν κάποιες λεπτομέρειες το 2006 με την ΠΟΛ 1049/21.3.06 αλλά μέχρι σήμερα μόνο το 3% των τιμολογίων εκδίδονται ηλεκτρονικά. Η ΠΟΛ. 1158/21-7-2011 η οποία διευκρινίζει για ακόμη μια φορά πως θα χρησιμοποιηθούν τα ηλεκτρονικά τιμολόγια.
Η οδηγία ΕΚ45/2010 τροποποιεί την ΕΚ 2006/112 και αναφέρει ευκρινώς την χρήση τους. Όπως ανέφερε και τον Αύγουστο του 2011, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ.Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στη συνέντευξη Τύπου «το ηλεκτρονικό τιμολόγιο χρησιμοποιείται και σήμερα αλλά δεν είναι διαδεδομένη η μορφή του και στόχος είναι να διευρυνθεί η χρήση του προκειμένου να απαλλαγούν σταδιακά οι επιχειρήσεις από το μεγάλο διοικητικό και οικονομικό βάρος των συναλλαγών σε χαρτί, μεταφέροντας όλη την οικονομική δραστηριότητα στο διαδίκτυο και σε ασφαλή πληροφοριακά συστήματα, απελευθερώνοντας έτσι σημαντικούς οικονομικούς πόρους προς άλλες πιο παραγωγικές δραστηριότητες».
Επίσης η έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων από τις επιχειρήσεις δεν απαιτεί καμία επένδυση αλλά μόνο την εφαρμογή τους. Για τις μικρές επιχειρήσεις υπάρχουν αρκετά φθηνές λύσεις που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν και από το ΕΣΠΑ. Σε αυτή την κατεύθυνση δεν θα είχαν αντίρρηση ο ΣΕΒ ,το ΕΒΕΑ και οι άλλοι οικονομικοί φορείς.
Αυτό έπρεπε να είχε γίνει από τον Αύγουστο, στις βιομηχανίες, τις μεγάλες επιχειρήσεις ,τους εισαγωγικούς οίκους, τους προμηθευτές του δημοσίου αλλά και την λαχαναγορά και την κρεαταγορά. Ο έλεγχος πρέπει να γίνεται κατ αρχήν στην πηγή έτσι ώστε να συλλαμβάνεται το μεγαλύτερο μέρος της φοροαποφυγής και κατόπιν να γίνεται προς τα κάτω. Ενδεχομένως σε πρώτη φάση η φορολογητέα ύλη στους παρακάτω να γίνεται κατ’ εκτίμηση ή κατ’ αποκοπήν. Στην Γερμανία αλλά και σε άλλες χώρες δεν απαιτείται η έκδοση αποδείξεων γιατί ο υπολογισμός του φόρου γίνεται με βάση την «κλειστή αποθήκη» και τον επαγγελματικό λογαριασμό του εμπόρου στην τράπεζα και όχι με την έκδοση των αποδείξεων. Επίσης θα πρέπει να εφαρμοσθεί άμεσα και σε κάθε άλλο κλάδο που φοροδιαφεύγει συστηματικά. Έτσι έγινε και με την χρήση του bar-code στα τρόφιμα τις προηγούμενες δεκαετίες, όπου το απαιτούσαν τα μεγάλα super-markets από τις επιχειρήσεις. Σήμερα έχει γίνει το βασικότερο εργαλείο για όλες τις επιχειρήσεις, έχει εξοικονομήσει δεκάδες δισ. ευρώ και παρέχει ασφάλεια στο προϊόν ειδικά εάν είναι τρόφιμο(αφού υπάρχει η δυνατότητα ιχνηλασιμότητας από την παραγωγή του προϊόντος έως τον τελικό καταναλωτή). Όσο αυτό δεν γίνεται, θα υπάρχει φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή.
Απαιτείται λοιπόν η άμεση εφαρμογή τους στις συναλλαγές του δημοσίου με τα επιχειρήσεις για ένα μήνα πιλοτικά και κατόπιν η αναγκαστική χρήση τους μέχρι τον Ιούνιο έτσι ώστε να εντοπισθεί η φοροαποφυγή και να παταχθεί η φοροδιαφυγή που είναι και το μεγάλο ζητούμενο.
ΑΜΕΣΗ λοιπόν εφαρμογή τους , χωρίς καμία δαπάνη για το ελληνικό δημόσιο, αφού αυτό θα συνιστά σπάταλη και διαφθορά, με ανοικτή αρχιτεκτονική και άμεση αντιστοίχηση με τον ΚΒΣ. Κάθε καθυστέρηση, αποτελεί δικαιολογία για τους φοροφυγάδες και υστέρηση δισεκατομμυρίων για το ελληνικό δημόσιο. Τέλος όχι άλλοι προσχηματικοί διάλογοι για λυμένα θέματα στην ΕΕ.
Στην διάθεση σας για τυχόν επιπλέον πληροφορίες.

#49 Σχόλιο Από Παναγιώτης Μαυρίδης Στις 10 Απριλίου 2012 @ 09:43

1). Υπάρχουν πάνω από 110 διαφορετικά είδη παραστατικών. Αν υιοθετηθεί το συγκεκριμένο μορφότυπο, όπου έχει γίνει η ένωση των διαφορετικών πεδίων που υπάρχει σε καθε διαφορετικό είδος παραστατικού, τότε ναι μεν στο προτεινόμενο αρχείο θα αποστέλλονται κάθε φορά τα συγκεκριμένα πεδία του συγκεκριμένου παραστατικού, όταν όμως αυτά θα ενσωματώνονται σε μια βάση δεδομένων, όπως η ORACLE της ΓΓΠΣ, θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για κάθε διαφορετικό πεδίο, ακόμη και για αυτά που δεν υπάρχουν στο συγκεκριμένο παραστατικό . Το αποτέλεσμα θα είναι μια εξαιρετικά αραιή βάση δεδομένων, κατά την δική μου πρόβλεψη θα είναι αραιή κατά 99%. Αυτό είναι ιδιαίτερα κακό, καθώς για κάθε byte πληροφορίας, θα πρέπει να διαθέτουμε εκατονταπλάσιο χώρο στο περιορισμένο δίσκο.
2). Η δημιουργία του προτεινόμενου μορφοτύπου προϋποθέτει την αντικατάσταση – αναβάθμιση των προγραμμάτων έκδοσης παραστατικών (ERP ή εμπορική διαχείριση). Ακόμη και το τελευταίο βιβλιοπωλείο που θα χρειαστεί κάποια στιγμή να προμηθεύσει χαρτί Α4 σε ένα σχολείο, θα πρέπει να συμμορφωθεί με το προτεινόμενο μορφότυπο, κάτι που συνεπάγεται την αντικατάσταση των υπαρχόντων προγραμμάτων. Αυτό είναι όμως ένα τεράστιο κόστος για τους επιχειρηματίες, χωρίς να έχουν κανένα όφελος. Οι μόνοι που θα έχουν όφελος θα είναι οι εταιρείες που πουλάνε τέτοια προγράμματα.
3). Για να γίνει διασταύρωση, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αποστολή στην ΓΓΠΣ όλων των παραστατικών. Διαφορετικά θα έχουμε μια απλή συλλογή δεδομένων χωρίς δυνατότητα διασταύρωσης. Με την υπό διαβούλευση πρόταση δεν γίνεται η συλλογή όλων των παραστατικών.
4). Οσον αφορά τους παρόχους άυλης τιμολόγησης, αμφιβάλλω κατά πόσο είναι σωστό μια εταιρεία ( ο πάροχος) να έχει πρόσβαση σε δεδομένα φορολογικού ενδιαφέροντος μιας άλλης εταιρείας ( του εκδότη).
5). Για όλους αυτούς τους λόγους προτείνω την υιοθέτηση μιας άλλης πρότασης ηλεκτρονικής τιμολόγησης που ήδη προωθείται από το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία τα πεδία είναι ελάχιστα καθώς αποστέλεται για κάθε παραστατικό μόνο η καθαρή αξία και το ΦΠΑ , ο απαιτούμενος χώρος επίσης ο ελάχιστος δυνατός, δεν απαιτείται αντικατάσταση ή αναβάθμιση των υπαρχόντων προγραμμάτων ERP ή των προγραμμάτων εμπορικής διαχείρισης, και προβλέπεται η συλλογή όλων των μηχανογραφικώς εκδοθέντων παραστατικών και των χειρογράφων τιμολογίων. Με την υλοποίηση της πρότασης αυτής δεν θα απαιτείται πλέον η υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων τιμολογίων πελατών – προμηθευτών και πιθανώς και άλλων υποβολών.