- Πρώην Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης - http://www.opengov.gr/minreform -

Άρθρο 14: Τελική αξιολόγηση της απόδοσης του υπαλλήλου

1. Η τελική βαθμολογία της απόδοσης του υπαλλήλου υπολογίζεται με μαθηματικό τύπο. Με τον τύπο αυτό, η βαθμολογία της απόδοσης του υπαλλήλου με βάση τους ατομικούς του στόχους τροποποιείται λαμβανομένης υπόψη, αφενός, της απόκλισής της από το επίπεδο διοικητικής ικανότητας και απόδοσης της οργανικής μονάδας επιπέδου Διεύθυνσης, και, εάν αυτή δεν υπάρχει, επιπέδου Τμήματος, στην οποία υπηρετεί και, αφετέρου, της απόκλισης της τελευταίας από την αριστεία.

2. Ο μαθηματικός τύπος της παραγράφου 1 είναι:
BA’= BA +0,1*( BA-ΒΥ)*[1+0,001*(100-ΒΥ)]
όπου :
BA’ : είναι η τελική βαθμολογία της απόδοσης του υπαλλήλου
BA : είναι η βαθμολογία της απόδοσης του υπαλλήλου βάσει στόχων
ΒY: είναι η βαθμολογία της διοικητικής ικανότητας και απόδοσης της οργανικής μονάδας του υπαλλήλου, κατά την έννοια της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου.

3. Ο μαθηματικός τύπος της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου εφαρμόζεται για τον υπολογισμό της τελικής βαθμολογίας της απόδοσης των προϊσταμένων οργανικών μονάδων επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης, λαμβανομένης υπόψη της βαθμολογίας της διοικητικής ικανότητας και απόδοσης της οργανικής μονάδας επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης της οποίας προΐσταται.

4. Με βάση τον μαθηματικό τύπο της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου, η απόκλιση, θετική ή αρνητική, της τελικής βαθμολογίας του υπαλλήλου (BA’) από τη βαθμολογία (BA) της απόδοσης του υπαλλήλου βάσει στόχων, δεν υπερβαίνει το 10% της βαθμολογίας ΒΑ. Η απόκλιση είναι θετική όταν η απόδοση του υπαλλήλου είναι υψηλότερη από τη διοικητική ικανότητα και απόδοση της οργανικής μονάδας του υπαλλήλου, κατά την έννοια της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, και αρνητική όταν η απόδοσή του υπαλλήλου είναι χαμηλότερη από αυτή της οργανικής μονάδας που υπηρετεί κατά τα προαναφερόμενα.

5. Σε περίπτωση που από την εφαρμογή του μαθηματικού τύπου της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου προκύπτει βαθμολογία μικρότερη του μηδενός (0) ή μεγαλύτερη του εκατό (100), τότε θεωρείται ότι η βαθμολογία είναι μηδέν (0) ή εκατό (100), αντιστοίχως. Στις περιπτώσεις αυτές η ακριβής βαθμολογία αναφέρεται σε ειδικό σημείο του εντύπου της έκθεσης αξιολόγησης.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα (Ανοιχτό | Κλείσιμο)

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "Άρθρο 14: Τελική αξιολόγηση της απόδοσης του υπαλλήλου"

#1 Σχόλιο Από gg Στις 5 Απριλίου 2012 @ 16:10

Άρθρο 14: Τελική αξιολόγηση της απόδοσης του υπαλλήλου
1. Η τελική βαθμολογία της απόδοσης του υπαλλήλου υπολογίζεται με μαθηματικό τύπο. Με τον τύπο αυτό, η βαθμολογία της απόδοσης του υπαλλήλου με βάση τους ατομικούς του στόχους τροποποιείται λαμβανομένης υπόψη, αφενός, της απόκλισής της από το επίπεδο διοικητικής ικανότητας και απόδοσης της οργανικής μονάδας επιπέδου Διεύθυνσης, και, εάν αυτή δεν υπάρχει, επιπέδου Τμήματος, στην οποία υπηρετεί και, αφετέρου, της απόκλισης της τελευταίας από την αριστεία.

2. Ο μαθηματικός τύπος της παραγράφου 1 είναι:
BA’= BA +0,1*( BA-ΒΥ)*[1+0,001*(100-ΒΥ)]-ΒΔ
όπου :
BA’ : είναι η τελική βαθμολογία της απόδοσης του υπαλλήλου
BA : είναι η βαθμολογία της απόδοσης του υπαλλήλου βάσει στόχων
ΒY: είναι η βαθμολογία της διοικητικής ικανότητας και απόδοσης της οργανικής μονάδας του υπαλλήλου, κατά την έννοια της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου.
ΒΔ: είναι η βαθμολογία της απόδοσης του υπαλλήλου μετά τελεσιδικες άποφάσεις γιά χρημάτισμο η δωροδοκία καί ειναι -100 γιά κάθε σχετική καταδικασμένη πράξη.

#2 Σχόλιο Από Ιππ. Γνωστόπουλος Στις 6 Απριλίου 2012 @ 09:21

Σωστή ιδέα. Γιατί όμως μόνο για τις Γενικές Διευθύνσεις; γιατί όχι παντού;

#3 Σχόλιο Από Δημήτριος Τζούλιας Στις 6 Απριλίου 2012 @ 12:39

Προσπαθώντας να βοηθήσω στο εγχείρημα, σημειώνω τα παρακάτω:

1. Πως θα αξιολογούνται οι υπάλληλοι που εξυπηρετούν τρέχοντα αντικείμενα εργασίας, για τα οποία δεν χρειάζεται να καταρτισθεί επιχειρησιακό σχέδιο και τα οποία για πολλές υπηρεσιακές μονάδες αποτελούν το κύριο αντικείμενο εργασίας τους π.χ. τμήματα προσωπικού ;
2. Πως θα αξιολογούνται οι υπάλληλοι που για διάφορους λόγους (έλλειψη προσωπικού, φόρτος εργασίας, κ.λ.π.), απασχολούνται σε αντικείμενα εργασίας άλλου τμήματος ή και άλλης υπηρεσίας (π.χ. διενέργεια Ε.Δ.Ε., κ.λ.π.), από αυτήν που είναι τοποθετημένοι οργανικά ;

Φοβάμαι πως η προσπάθεια θα οδηγήσει σε υπαλλήλους παρατηρητές – διεκπεραιωτές.

#4 Σχόλιο Από ΓΕΣΘΗΜΑΝΗ ΔΑΝΟΥ Στις 6 Απριλίου 2012 @ 14:14

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΚΡΙΣΗΣ, ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΤΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗΣ ΑΜΟΙΒΗΣ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ.
ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ Η ΑΝΤΑΜΟΙΒΗ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΗΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΩΣ «ΑΡΙΣΤΕΙΟ» ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΕΠΙΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΚΑΙ ΜΟΧΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΕΡΓΟΥ.

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟ, ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ.
23 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑ ΟΤΙ 7 ΣΤΟΥΣ 10 ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΔΙΔΕΤΑΙ. ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥΣ ΕΥΡΙΣΚΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΔΙΑΡΚΕΣ ΣΤΡΕΣΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΤΑΡΧΙΚΗ ΚΑΙ ΑΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΕΝΟΣ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΥ,ΠΟΥ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΕΤΑΙ ΣΑΝ ΔΥΝΑΣΤΗΣ ΚΑΙ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ.ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝ ΣΕ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΔΟΘΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΝΟΜΙΟ. ΚΑΙ ΣΤΗ ΤΕΛΙΚΗ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΡΙΝΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟ, ΠΟΥ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΑΕΙ, ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΛΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΛΟΓΟ, ΟΤΙ, ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ, ΔΕΝ ΤΟΝ ΠΡΟΣΚΥΝΑΜΕ.
ΓΙΑΤΙ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ Ο ΛΑΟΣ «ΤΟ ΨΑΡΙ ΒΡΩΜΑΕΙ (ΣΥΓΧΩΡΉΣΤΕ ΜΕ) ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ», ΕΤΣΙ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΑΠΟ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΥΣ, ΠΟΥ ΣΕΡΝΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΟΥΣ ΟΣΦΙΟΚΑΜΠΤΕΣ ΚΑΙ ΑΥΛΟΚΟΛΑΚΕΣ, ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΩΝΕ ΜΑΖΙ, ΝΟΣΕΙ.
ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΠΩΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ, ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΚΡΙΝΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΦΟΒΟ (ΟΠΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΟΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΥΠΟΒΟΣΚΕΙ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΡΑΓΙΑΔΙΣΜΟΥ) ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥΣ(ΟΠΩΣ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥΣ).

#5 Σχόλιο Από Αθανάσιος Αντωνίου Στις 6 Απριλίου 2012 @ 16:19

Να λαμβάνονται υπόψη και:
Η Βαθμολογία εξυπηρετούμενων Πολιτών (απο το κυτίον παραπόνων)
Η Βαθμολογία απο σημαντικές προτάσεις βελτίωσης του έργου της υπηρεσίας

#6 Σχόλιο Από Νόπη Ευμορφίδου Στις 8 Απριλίου 2012 @ 18:22

Δηλαδή η προσωπική βαθμολογία του γενικού διευθυντή θα συσχετίζεται με τη βαθμολογία της υπηρεσίας του. Ο βαθμός της υπηρεσίας θα βγαίνει όπως είδαμε παραπάνω από το κοινό πλαίσιο αξιολόγησης. Απλά παράλογο.
Και όσον αφορά στους υπόλοιπους υπαλλήλους?

#7 Σχόλιο Από Ηρακλής Ζωγραφάκης Στις 9 Απριλίου 2012 @ 15:30

Ο κάθε υπάλληλος θα πρέπει να βαθμολογείτε από τους:
1. προϊσταμένους του
2. υφισταμένους του
3. όμοιους του (ίσους που συνεργάζεται)
σε επιμέρους τομείς, όπως παραγωγικότητα, συνεργασία, συνέπεια κ.α.
Ο μέσος όρος αυτών των τομέων θα πολλαπλασιάζετε με ένα συντελεστή βαρύτητας, π.χ η βαθμολογία του συνεργάτη του με 30%, του υφισταμένου του με 20% και του προϊσταμένου του με 50%.
Ηρακλής Ζωγραφάκης

#8 Σχόλιο Από san allote Στις 10 Απριλίου 2012 @ 01:07

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΟΒΑΡΟΙ…. ΤΙ ΒΑΘΜΟ ΘΑ ΜΟΥ ΒΑΛΕΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΠΟΙΟΝ ΤΥΠΟ, ΟΤΑΝ ΠΗΓΑΙΝΩ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΣΕ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΜΠΑΙΝΩ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ
(-40) ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΣΤΑ ΚΡΕΑΤΑ? Ή ΟΤΑΝ ΑΝΕΒΑΙΝΩ ΠΑΝΩ ΣΕ ΦΟΡΤΗΓΑ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΩ ΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ. ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΕΤΡΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΤΥΠΟ. ΓΙ΄ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟ ΘΑ ΑΠΟΤΥΧΕΙ ΠΑΤΑΓΩΔΩΣ. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΕΩ ΕΛΕΥΘΕΡΑ.

#9 Σχόλιο Από eft.feleki Στις 11 Απριλίου 2012 @ 13:22

Δυστυχως η ευτυχως ζουμε στην Ελλαδα.Οπου η αξιοκρατεια ειναι μια χαμενη λεξη για εμας.Οι γνωριμιες με πολιτικους και με τα κεφαλαια της χωρας μπορουν μονο να σε βοηθησουν.Πραγματικα ειμαι πολυ περιεργη να μαθω ποια μαθηματικη πραξη υπολογιζει την υπευθυνοτητα και την ανθρωπια στο δικο μου επαγγελμα.Ειμαι νοσηλευτρια!!!!! Μαλιστα κυριοι!Ειμαι νοσηλευτρια και δουλευω σε δικο σας δημοσιο νοσοκομειο κανοντας διπλες βαρδιες,απογευμα-πρωι και νυχτα,δεν ξερω τι ειναι το Σαββατοκυριακο ουτε και οι γιορτες.Προσπαθω καθε μερα οχι μονο να απαλυνω τον πονο των ανθρωπων απο την καθε αρρωστεια αλλα να τους ηρεμησω και απο ολα αυτα που εσεις τους εχετε προκαλεσει.Ανθρωποι που μια ζωη πληρωναν για μια συνταξη και για δωρεαν υγεια ερχονται στα δημοσια δικα σας νοσοκομεια για να χασουν και το τελευταιο ιχνος αξιοπρεπειας πεθαινοντας πανω σε ενα σαπιο φορειο.Το νοσηλευτικο προσωπικο πεθαινει καθε μερα προσπαθωντας να σωσει μια ακομη ζωη.Εμεις ειμαστε αυτοι που μας πληρωνετε με 300 ευρω το μηνα και μας κοψατε τις υπερωριες μας.Εμεις ειμαστε αυτοι που ερχομαστε αντιμετωποι με εσας και προσπαθουμε να σωζουμε κοσμο τη στιγμη που εσεις προσπαθειτε να τους σκοτωνετε.Απαντηστε μου λοιπον με ποιο τροπο θα αξιολογηθει η δικη μας δουλεια;Ποιος ειναι αυτος που με μαθηματικες πραξεις θα αποφασισει αν δινουμε ολη την ψυχη μας εκει μεσα η και παραπανω απ οση εχουμε;

#10 Σχόλιο Από ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΥ Στις 11 Απριλίου 2012 @ 23:08

Η αξια του νεου συστηματος συνδιάζει την προαγωγή και τη μισθολογική εξέλιξη με επιτευξη οχι μονο των ατομικών αλλά και των ομαδικών στοχων που έχουν προσδιοριστει
Αυτη δεν ειναι η φιλοσοφία ?
Μπορειτε να δημοσιευσετε παρακαλώ στο αρθ 14 παρ 1 τι εννοειτε με τον ορο Αριστεια ?
Πώς λειτουργει ο τυπος στα διάφορα σενάρια δηλ
Α ενας πολύ καλος υπάλληλος σε μια πολύ καλη μονάδα
Β ενας πολύ καλός υπάλληλος σε μια πολύ κακή μονάδα
Γ ενας πολύ κακος υπάλληλος σε μια πολύ καλή μονάδα
Δ ενας πολύ κακος υπάλληλος σε μια κακή μονάδα

Επίσης οι ποσοτικές και ποιοτικές δραστηριοτητες του υπαλλήλου εκτος ωραριου εργασίας και εκτος της αυστηρης τηρησης του αντικειμενου δεν αξιολογειται ?
δηλ συμμετοχη σε συνεδρια διδακτικο έργο συγγραφικο έργο αρθρογραφιες εισηγησεις σε σεμιναρια εισηγησεις σε συνεδρια συστατικές επιστολές κτλ αυτα όλα που ενισχυουν την προσωπικοτητα του υπαλλήλου δεν αξιολογουνται?

#11 Σχόλιο Από Βασιλική Σκορδάκη Στις 12 Απριλίου 2012 @ 07:45

Και πάλι παρουσιάζεται το θέμα τής διοικητικής ικανότητας της ομάδας. Ποιά είναι τα μετρήσιμα στοιχεία και τί είναι η αριστεία?

Δυσνόητος ο τύπος και δεν ξέρω ποιό το αποτέλεσμα σε διάφορα σενάρια απόδοσης του υπαλλήλου σε σχέση με τη μονάδα.

#12 Σχόλιο Από Panos Liverakos Στις 12 Απριλίου 2012 @ 12:26

Αναφορικά με το περιεχόμενο του άρθρου, διατηρούμε επίσης μια σειρά από αμφιβολίες σχετικά με την συσχέτιση της απόδοσης του κάθε δημοσίου υπαλλήλου με την απόδοση της οργανικής μονάδας στην οποία ανήκει. Θεωρούμε ότι είναι μάλλον υπερβολικό, τουλάχιστον στην αρχική φάση υλοποίησης του νέου συστήματος αξιολόγησης, να υπάρχει τόση μεγάλη εξάρτηση μεταξύ του βαθμού αξιολόγησης του υπαλλήλου με την οργανική μονάδα στην οποία ανήκει.