Σχέδιο Δράσης OGP OGP

Άρθρο 05: Κατάργηση του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου «Ευρωπαϊκό Κέντρο Επικοινωνίας Πληροφόρησης και Πολιτισμού -Εθνικό Κέντρο Χαρτών και Χαρτογραφικής Κληρονομιάς – Εθνική Χαρτοθήκη» (Ε.Κ.Ε.Π.Π. – Ε.ΚΕ.Χ.ΧΑ.Κ.)

1. α) Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Επικοινωνίας Πληροφόρησης και Πολιτισμού – Εθνικό Κέντρο Χαρτών και Χαρτογραφικής Κληρονομιάς – Εθνικής Χαρτοθήκης (Ε.Κ.Ε.Π.Π. – Ε.ΚΕ.Χ.ΧΑ.Κ.), ν.π.ι.δ. με έδρα εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, το οποίο συνεστήθη με το ν. 2466/1997 (30 Α΄) και εποπτεύεται από τον Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, καταργείται.

β) Οι αρμοδιότητες του Ε.Κ.Ε.Π.Π. – Ε.ΚΕ.Χ.ΧΑ.Κ., όπως αυτοί προβλέπονται από τις περιπτώσεις α΄ έως ζ΄ του άρθρου 2 του ν. 2466/1997, όπως ίσχυε πριν την τροποποίησή του με την παρ. 4 του άρθρου 15 του ν. 3489/2006, ασκούνται, εφεξής, από οργανική μονάδα των Γενικών Αρχείων του Κράτους (Γ.Α.Κ.) (εφεξής «φορέας υποδοχής»), επιπέδου τμήματος με τίτλο «Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς» (Α.ΧΑ.Κ.), το οποίο συνιστάται με τον παρόντα νόμο και υπάγεται στο Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας όπως αυτό ονομάζεται ειδικώς «Γ.Α.Κ. – Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας».
Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού καταρτίζεται εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας του «Αρχείου Χαρτογραφικής Κληρονομιάς» (Α.ΧΑ.Κ.).

2. Το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του Ε.Κ.Ε.Π.Π. – Ε.ΚΕ.Χ.ΧΑ.Κ. μεταφέρεται, αυτοδικαίως, με την ίδια σχέση εργασίας στην εταιρία «Κτηματολόγιο Α.Ε.», Περιφερειακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Για τη μεταφορά αυτή εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που εκδίδεται εντός μηνός από την έναρξη ισχύος του παρόντος, κατόπιν γνώμης της Εφορείας των Γ.Α.Κ. το ανωτέρω προσωπικό διατίθεται στο «Γ.Α.Κ. – Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας» λόγω της εξειδίκευσής του και των προσόντων του για την εξυπηρέτηση των σκοπών που μεταφέρονται με το παρόν άρθρο.

3. α) Απαιτήσεις, υποχρεώσεις και πάσης φύσεως εκκρεμείς υποθέσεις που υφίστανται κατά την κατάργηση του Ε.Κ.Ε.Π.Π. – Ε.ΚΕ.Χ.ΧΑ.Κ. μεταφέρονται στον φορέα υποδοχής, ο οποίος συνεχίζει και τις εκκρεμείς δίκες, χωρίς να επέρχεται βίαιη διακοπή τους και χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε άλλη διατύπωση για τη συνέχισή τους.

β) Η κυριότητα και κάθε άλλο εμπράγματο δικαίωμα επί της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Ε.Κ.Ε.Π.Π. – Ε.ΚΕ.Χ.ΧΑ.Κ. περιέρχονται, αυτοδικαίως, χωρίς την τήρηση οποιουδήποτε τύπου, πράξης ή συμβολαίου και χωρίς αντάλλαγμα, στο Ελληνικό Δημόσιο, με την επιφύλαξη των συνταγματικών διατάξεων για τις δωρεές, κληρονομιές και κληροδοσίες και η αποκλειστική χρήση και διαχείριση τους ανήκει στον φορέα υποδοχής, που έχει στο εξής και την ευθύνη για τη διαφύλαξη και τη διαχείριση του υπάρχοντος αρχείου.
Οι υπηρεσίες του «Αρχείου Χαρτογραφικής Κληρονομιάς» εξακολουθούν να στεγάζονται στο κτίριο που έχει παραχωρηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο στο Ε.Κ.Ε.Π.Π. – Ε.ΚΕ.Χ.ΧΑ.Κ. με την υπ. αριθ. Γ.Υ.1509/18.02.1999 απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, Πολιτισμού και Μακεδονίας Θράκης (133 Β΄).

Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού συγκροτείται, μέσα σε έναν μήνα από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, τριμελής επιτροπή για τη διενέργεια απογραφής των κινητών και ακινήτων, που κατά τις διατάξεις του παρόντος άρθρου περιέρχονται στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου. Η έκθεση απογραφής εγκρίνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

γ) Ταμειακά υπόλοιπα και υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών του Ε.Κ.Ε.Π.Π. – Ε.ΚΕ.Χ.ΧΑ.Κ. μεταφέρονται μέσα σε ένα μήνα από την έναρξη ισχύος του παρόντος, με εντολή του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε λογαριασμό του Δημοσίου, αποτελούν έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού και εγγράφονται ως αντίστοιχες πιστώσεις στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

  • 5 Οκτωβρίου 2012, 12:21 | NSK

    Σχόλια στο άρθρο 5
    Η συνέχιση των εκκρεμών δικών χωρίς βίαιη διακοπή προϋποθέτει ότι ο νόμος θα έχει ψηφισθεί το αργότερο μέχρι 20 τρέχοντος μηνός, ώστε, η αναλυτική κατάσταση που προβλέπεται στην υποπερίπτωση αα της περίπτωσης δ της παραγράφου 1 του άρθρου 15 να έχει συνταχθεί και οι εκκρεμείς υποθέσεις να έχουν παραδοθεί στην αρμόδια υπηρεσία πριν την έναρξη ισχύος του νόμου. Αν, όμως, καθυστερήσει η δημοσίευση του νόμου, το χρονοδιάγραμμα αυτό ανατρέπεται με, ενδεχομένως, δυσμενείς συνέπειες για τα συμφέροντα του Δημοσίου που διακυβεύονται στις εκκρεμείς δίκες. Ασφαλέστερη λύση παραμένει η βίαιη διακοπή της δίκης.

  • 2 Οκτωβρίου 2012, 09:49 | ΣΤΕΛΙΟΣ Δ

    ΣΥΜΦΩΝΩ